Egy ilyen vizsgálat Amerikában 600 dollár

2011.05.31. 06:00

Történetemmel hátha segítek másoknak.Pár éve történt. Este lefekvés előtt úgy megfájdult a bal sarkam, hogy nem tudtam ráállni arra a lábamra. Nem baj, gondoltam, ilyenem még nem volt, másnapra elmúlik, lefeküdtem. Nem múlt el, borogattam ecetes vízzel. Nem múlt el, ezért elmentem, nem mentem, féllábon ugráltam, úgy fájt a sarkam, nem tudtam ráállni a talpamra sem, a rendelőbe. Nem tudtam, hova menjek, ezért a sebészeten jelentkeztem. A sebész megvizsgált, azt mondta, hogy nem rá tartozik és adott egy beutalót a reumatológiára. Lementem liften, mert csak féllábon tudtam ugrálni. Cipőt nem tudtam felvenni, papucsban, jó hogy nem télen történt.

 


A reumatológián többen vártak, gondoltam jó, hogy két orvos rendel. Kijött az egyik, kiderült, ő a főorvos, elvette a beutalómat. Vártunk a feleségemmel, aki elkísért. Kis idő múlva kijött az orvos és közölte, hogy itt várólista van, előre kell bejelentkezni. Persze tudtam ugye egy hónapja, hogy mi lesz velem. Mondtam, hogy nagyon fáj, nem tudok ráállni. Átment a másik orvoshoz, hogy az fogadjon. Várjak. Talán másfél órát vártunk, mikor kijött a főorvos, hogy nem jött el egy páciens, bemehetek.


Azt mondja a főorvos úr, hogy most megvizsgál, egy ilyen vizsgálat Amerikában 600 dollár. Nem szóltem egy szót sem, hogy most nem Amerikában vagyunk, és momentán nincs nálam 600 dollár, mondjuk ha lett volna ennyi pénzem, elküldhettem volna a feleségem, hogy váltsa át dollárra..


Le kellett vetkőznöm és elölről, oldalról hátulról szemre vételezett. Nem mondott semmit, mi lehet a bajom Felírt egy receptet, hogy most ezt azonnal váltsuk ki, injekció, és majd beadja. Feleségem kiváltotta 3600Ft volt, valami szteroid injekció. Hasra le kellet feküdnöm a vizsgálóasztalra, és a sarkamba beadta! Majd be sz..tam a fájdalomtól. Adott egy valamilyen kenőcsöt, hogy azzal kenjem.Kértem, írjon fel valamilyen botot, mert nem tudok járni, mondtam, hogy az ott levő gyógykellék boltban volt szép alumínium bot ( mondták, hogy csak az van, írassam fel az orvossal). Azt mondta, hogy ő jobban tudja, mi kell, ezért felírt egy fa botot (én meg mosolyogtam rajta, hogy az nincs) De mivel ott csak alumínium volt, ezért azt kaptam. 2 év a kihordási idő, addig vigyázni kell, ne menjen tönkre, mert akkor csak maszek lehet venni drágán. Beutalt röntgenre és ultrahangra. Természetesen ezekre jó pár hét múlva kerültem sorra.


Másnapra kicsit csillapodott a fájdalmam, és harmadnap elmentünk a már régen befizetett nyaralásra. Tudtam már cipőt húzni, és sántikálva tudtam járni. Kentem az antiphlogisztikus (így emlékszem) pasztát a sarkamra. Hál-istennek nyár volt, és papucsban lehetett járni.


Barátaim arra gyanakodtak, hogy köszvényem van, de nem volt más tünetem sokáig. Utána néztem az interneten, és semmiféle csomók meg ilyesmi nem keletkezett.Azt nem tudtam meg a leletekből sem, hogy mi a bajom, mert egyik sem mutatott ki semmit, az orvos sem mondott semmit.


Kb 3 évvel később ugyanígy váratlanul el kezdett a jobb nagylábujjam fájni. Ilyenem már volt, nagyon rég, és 3 hétig borogattam ecetes vízben, műanyag zacskót ráhúzva, éjjel nappal, mire elmúlt. Akkor nem mentem orvoshoz.


Irány a sebészet. A sebész, akihez küldtek (másik városba költöztünk) váratott 1 órát: nem várt más a rendelője előtt, mikor oda mentem, és ő sem volt bent. Megmutattam neki, megtapogatta, azt mondta miért zavarom az ő rendelését, sok munkájában feltartom, ez a reumatológiára tartozik, aztán megint elhúzta a csíkot. De ki tudtam erőltetni, hogy legalább adjon egy beutalót a reumatológiára, (mert sorba állhattam volna a körzeti orvosnál, hogy adjon beutalót) Kérdeztem, hogy ecetes borogatás? Legyintett, hogy az marhaság.


A reumatológiára beutaltak 1 hónap múlva. Marhaság vagy nem, addigra elmulasztottam a fájdalmat ecetes vizes borogatással.Sorra kerültem a reumatológián, azt mondja az orvos, hogy valószínűleg köszvény, máskor ha annyira fáj valamim, akkor azonnal, beutaló nélkül menjek. Egy egyszerű azonnali vérvételből röntgenek nélkül kimutatták, hogy magas a húgysavam.


Közben az interneten tanulmányoztam a köszvényt, és nem mentem vissza a tényleg nagyon rendes reumatológushoz.Saját egyszerű gyógytea keveréket iszom, ami csökkenti a húgysavat.


Most készülök kontroll vérvételre menni, hogy tényleg csökkent e, vagy az ilyenkor szokásos, kicsit veszélyesebb de erősebb (mellékhatások), de szintén gyógynövényből (csak másikból) készült tablettát kell szednem megelőzés céljából.

 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.31. 07:11:11

Ha jól sejtem, Ön már nem fiatal. Ilyenkor már fáj ez-az. De el is múlik. Aztán jön más. Persze figyelemmel kell kísérni. Végül is nem derült ki, hogy mi a probléma? A szíve rendben? Érszűkület, ilyesmi...?

Ezt majd orvosok elmondják, de van összefüggés a magas húgysav és az ecetes borogatás között? Paraszti logikával savat savval nehéz semlegesíteni. De ez lehet, hogy hülyeség. Egyébként ennek az egész ecet-dolognak nem látom értelmét. Ami attól elmúlik, elmúlik magától is.

SusanneF 2011.05.31. 07:17:16

Húha!
Egy kedves mimóza posztoló...:)!
Kicsit veszélyesebb gyógynövény tabletta??Csak nehogy gyűszűvirágot húzzon a lábujjára,mert még hetekig használhat a csodatévő ecetes borogatás....:)
Milyen jó,hogy tud sopánkodni a várakozások miatt,lassan megtalálja a megoldást minden nyűgére....
Fogalma nincs arról,hogy 3000 ft.alatt nemigen lehet patikát megúszni,ha beteg az ember fia,és még lehet örülni,ha az első szer olyan hatékony,hogy nem kell még többször sorbaállni,és fizetni a patikában...
De vigyázzon ám a sarkára,borogassa csak sokat-ha nem fáj,akkor is,mert a gyógykezelés-orvosi masszás,vizitorna,tangentor stb.
már 20 000 ft.felett leledzik....!!!
Ezt a posztot április elsején kellett volna feltenni...!!!:)

SusanneF 2011.05.31. 07:25:14

Különben én tutira azt gondoltam,ez amerikában van....ott sok amúgy is a különc ember...
Kitartás a kedves feleségnek,még vagy 25 évig!:)

bauchi 2011.05.31. 07:30:44

Az ecetes borogatás nem segít.A feleségem szerint lehúgyozott pelenkával kell borogatni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.31. 07:39:22

Ez a poszt most miről szólt? Nem látták el? Egy órát kellett várnia?? Nem kapott botot? Lehúzták anyagilag? Megalázta valamelyik egészségügyes?? Drága az ecet? Vagy nyaralni fájós sarokkal kellett elmenni, mert az orvos nem gyógyította meg secpec alatt? Sőt! Megátkozta, hogy párév múlva a lábujja fájduljon meg!(és ő megint a sebészetre ment reuma helyett)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.31. 07:40:59

@bauchi: A nagymamám minden reggel a saját pisijében mosta meg az arcát, szemét. Tehát valami van a hugyos pelenkában:))))))))))

bauchi 2011.05.31. 07:46:54

Volt egy gyakorló elmebeteg sebész.Azt mondta a betegnek,hogy ezért a műtétért Ausztriában 10 millió forintot kap.

2011.05.31. 07:53:01

"Egy egyszerű azonnali vérvételből röntgenek nélkül kimutatták, hogy magas a húgysavam." Az egy fenomenális, világraszóló, és minimum a Lancetben megjelenő eredmény lett volna, ha valaki a magas húgysavat röntgenről meg tudja állapítani! :-D

Amúgy jópofa kis poszt, tényleg :-)) Vajon mire gondolt, mikor másodszor is a sebészetre ment reumatológia helyett? Mert ez már nem fér bele abba, hogy nem kell tudnia. Műtétet szeretett volna?

Amúgy a magas húgysav @El Visco Stello: itt úgy kerül a képbe, hogy köszvény alakul ki, ha a húgysav az ízületekben kikristályosodik, és gyulladásos reakciót indít.

A húgysav csökkentésének legegyszerűbb módja a fehérjeszegény diéta és a nagy mennyiségű C-vitamin szedése... :-)))

Más: rendben van, hogy köszvény a diagnózis egy laborleletből meg a fájós lábból, de én azért csak-csak elkezdenék aggódni a veséim miatt is, ha a (gyógytea helyett) fenti kezelés sem használ.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.31. 07:56:08

@ReignOfdark: Azt tudom, csak javít-e rajta az ecet?

2011.05.31. 07:58:24

@El Visco Stello: Placeboval :-D Látod mennyire hisz benne.

SusanneF 2011.05.31. 08:44:36

Vajon olvassa mindezt a posztíró??:)

sztrugackij 2011.05.31. 09:14:14

@batgirl:

Én láttam egyszer egy felnőtteknek szóló filmet,amelyben szintén hangsúlyos szerepe volt a vizeletnek...
Fúj!

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 09:17:56

@ReignOfdark:

A C vitamin?
Nem igazán fehérje mentes, inkább purin mentes.
Természetesen ezt el kellett volna mondania az orvosnak, hogy mivel jár.
Vizsgálni tovább okokat és szerveket, de hát minek beszélni?
Vizsgálat meg valszeg azért nem volt, mert még csak alacsony a húgysavszint. Akkor már felesleges is?

www.witamyn.hupont.hu/85/a-koszvenyes-dieta

Tudományosabban:
www.informed.hu/betegsegek/dieta_betegsegekben/gout

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 09:24:19

És még...
MAGAS SZÉRUM­HUGYSAVSZINT és KÖSZVÉNY DIÉTÁJA

AZ ÉTREND­ÖSSZEÁLLÍTÁS ALAPELVEI

A megfelelő étrend célja köszvényben elsősorban a vér­húgysavszint csökkentése a purinfelvétel
korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A napi purinfogyasztás ne haladja meg
a 300 mg­ot a szokásos napi 600­1000 mg helyett. Az étrend összeállításakor fontos figyelembe
venni, hogy melyik stádiumban van éppen a betegség. Ezek alapján az étrend legfőbb jellemzői:
1. Tünetmentes emelkedett húgysavszint állapota:
étrend: ­ purinszegény ­ 300mg/nap alatti purintartalommal,
­ zsírszegény,
­ elhízás esetén energiaszegény,
­ alkohol elhagyása vagy szigorú korlátozása,
­ folyadékfogyasztás 2­2,5 l/nap.
2. Heveny köszvényes roham (a vérben a húgysavszint nem mindig magas)
étrend: ­ szigorú purinszegény ­ 100 mg/nap purintartalommal,
­ zsírszegény,
­ elhízás esetén energiaszegény,
­ alkohol elhagyása
­ folyadékfogyasztás 2,5­3 l/nap.
3. Krónikus köszvény (tartósan magas húgysavszint, gyak­ ran vesekövességgel járva)
étrend: ­ erősen purinszegény ­ 200 mg/nap alatti purintartalommal,
­ zsírszegény,
­ elhízás esetén energiaszegény,
­ alkohol elhagyása
­ folyadékfogyasztás 2,5­3 l/nap
­ vizelet "lúgosító" összetétel.
Az előzőekből látszik, hogy az étrendi ajánlások sokkal inkább túlmutatnak azon, hogy mennyi purint
tartalmaz az étrend. Alapvető az is, hogy az energiatartalom igazodjék az élettani szükségletekhez
(kor, nem, ideális testtömeg, fizikai aktivitás). Elhízás esetén az étrend mérsékelten energiaszegény
(kiegyensúlyozottan naponta 500­600 kcal­val tartalmaz kevesebbet, mint amennyi normál testsúly
esetén szükséges lenne), amely mellett a köszvényre rendkívül jótékony hatású lassú, fokozatos
fogyás érhető el. Fontos azonban tudni, hogy köszvényben a fogyókúra nem lehet túl szigorú
(egyébként sem), nem járhat éhezéssel, mert az a húgysavszint emelkedéséhez, így a köszvényes
rohamok provokálásához vezethet. Csakúgy, mint a másik véglet, egy kiadós­,bőséges étkezés,
amelytől a köszvényes betegnek legfőképpen óvakodnia kell, különösen alkoholtartalmú itallal együtt.
Az étrendben a zsiradékból származó energia ne haladja meg a 30%­ot. Ez egy 1500 kcal tartalmú
étrendben kevesebb mint 50 g­ot jelent, egy 2000 kcal energiatartalmú étrendben pedig legfeljebb 66
g­ot naponta. Ezen belül a telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból származó energia ne haladja
meg a 6­8%­ot, az egyszeresen telítetlen zsírsavakból eredő pedig a 12­14%­ot.

AZ ÉLELMISZEREK PURINTARTALMA

Az előző linken bővebben fent van.
Az állati és növényi eredetű élelmiszerekben a purin mennyisége a purint tartalmazó szövet helyének
funkciójával függ össze. Pl. egy állati izomszövetben a magas purintartalom energiában gazdag
foszfátokkal van összefüggésben. A belsőségekben a nagy purintartalom a sejtmagok sokaságának
köszönhető. A szárnyasok vagy halak bőre, a sertés bőrös szalonnája sejtmagokban, így purinokban
is gazdag. Más a helyzet az ún. növényi "tároló" szövetekkel, amelyekben a sejtek kis száma miatt
alacsony a purintartalom. A legtöbb növényi táplálék (gabona, zöldség, gyümölcs) nagyon kevés,
szinte elhanyagolható mennyiségben tartalmaz purint (0­30 mg/100 g), némelyek valamivel nagyobb
mértékben (30­75 mg/100 g) és van egy­két kivétel ­ mégpedig a száraz hüvelyesek, szója és néhány
olajos mag ­ amelyekben a húsfélékhez hasonló mennyiségű purin található. A kakaópor, így
természetesen a csokoládé sem fogyasztható magas purintartalmánál fogva. A tej, kefir, joghurt szinte sejtmentes, így minimálisan tartalmaz csak purint. A tejtermékekkel sem más a helyzet, a feldolgozás
során nem történik lényegi változás a purintartalomban. Tejtermékekből hasonlóan az
egészségmegőrző étrend ajánlásához, napi 0,5 l­nyi tej, kefir, joghurt és legalább kétnaponta sovány
sajt vagy tehéntúró fogyasztása javasolt. A zsírosabb tejtermékek (tejszín, vaj, 20%­os tejföl)
kerülendőek. A tojás előnyös lenne, mivel kevés purint tartalmaz, azonban tekintettel arra, hogy a
köszvénnyel gyakran jár együtt érrendszeri megbetegedés, így koleszterintartalma miatt fogyasztását
heti 2­4 db­ra ajánlott korlátozni. A tengeri állatok purintartalma rendkívül eltérő lehet. Különbséget kell
tenni a nagyon magas purintartalmú hering, szardínia, makréla, garnéla, kagyló stb. és a kevesebbet
tartalmazó ponty, tőkehal, fogas között. A kávé és a tea is tartalmaz purint, és nem is elhanyagolható
mértékben. Ezért naponta legfeljebb 1 gyenge kávé vagy 1 gyenge teafőzet fogyasztható el.
Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami legalább 2,5 l legyen
naponta. Előnyös a kissé alkalikus hatású ásványvizek fogyasztása magas húgysavszint
esetén, mint pl. Parádi, Balfi, amelyekből a naponta 2­3 dl fogyasztása javasolható.
Minden táplálék 100 g­jára vannak vonatkoztatva az értékek. Ezt fontos szem előtt tartani, mivel jó
néhány alkalommal egy­egy táplálékból többet fogyasztunk, mint 100 g, így ha pl. egy kisebb
purintartalmú táplálékból 2­300 g­ot elfogyasztunk, akkor az abban lévő purinmennyiség elérheti a 100
g húsfélének megfelelőt.
Az étrend összeállítása során a "jelentéktelen" és a "közepes" kategóriából ajánlott válogatni, esetleg
(hogyha nem a legszigorúbb korlátozás vonatkozik a purinbevitelre) heti egyszer­egyszer beiktatva a
"magas " kategóriából a megszokottnál kisebb mennyiségben valamely táplálékot. Az "igen magas"
kategóriába tartozók azok, melyeket kerülni kell.

TÁROLÁS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS HATÁSA A PURINTARTALOMRA

Az élelmiszerek purintartalma a tárolás, illetve az ételkészítés alatt változhat. A purinveszteség tárolás
alatt függ a hőmérséklettől, de hűtőszekrényben való tárolás alatt is kb. 20%­kal csökken a
purintartalom. Egyes táplálékokban, pl. nyers máj, lép, hőkezelés során olyan változások zajlanak le,
melyeknek következtében a purintartalom nem befolyásolja lényegesen a húgysavanyagcserét.
Füstölés alatt azonban a vízveszteség miatt relatíve növekszik a purintartalom (füstölt húsok, halak,
sonka). Sütéskor szintén vízveszteség van, így relatíve növekedne a purintartalom, azonban bizonyos
purinveszteség is van, így nincs lényeges változás. Főzéskor a vízben különböző mértékben oldódó
purinok egy része kioldódhat az élelmiszerből, a főzővízbe kerül és ott ki is mutatható.
KONYHATECHNIKAI JAVASLATOK A KÖSZVÉNY ÉTRENDJÉHEZ
1. Ajánlatos a zsírszegény ételkészítés módszereit, eszközeit alkalmazni nemcsak a húsfélék
készítése kapcsán (grillezés, grillzacskóban sütés, alufóliában sütés, teflonedény­, cseréptál
használata stb.), amely egyaránt szolgálja az energia­ és a zsírszegénységet is.
2. Érdemes inkább olyan ételeket készíteni, amikor a főzővíz elöntésével csökkenthető a
purintartalom. Pl. sűrített főzelék helyett vízben főtt, pl. lengyeles zöldkö­ ret, vagy hüvelyesféléből
lehet különféle változato­ san fűszerezett pástétomokat vagy salátafélét készíteni ­ ecetes­
olajos­fűszeres páclével vagy paradicsomosan, esetleg tésztával kombinálva ­ a hagyományos ételek
helyett, amikor benne marad a főzővízben a kioldódott purin.
3. A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalma csökkenthető előfőzéssel. Pl. húsfélét is
ajánlatos előfőzni további elkészítés előtt, illetve főve különféle mártásokkal tálalni.
4. Következésképpen nem ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyeket a húsfélékből kifőtt
ízanyagok tesznek ízletessé, mint pl. erőleves, húsleves, kocsonya.
5. Előnyösek az étrendben az előfőzött nyersanyagok­ ból készült rakott, töltött zöldségfélék,
csőben sült zöldségek.
6. Energiaszegénység esetén ízlés szerint cukor helyett mesterséges édesítőszer használandó.
7. Az intenzív, erős, csípős fűszerek alkalmazása kerülendő, helyettük a különféle friss­zöld
fűszernövények, illetve a kevésbé intenzív, gyengébb fűszernövények széles skálájának használata
ajánlott.
8. Hús pótlására a szójakészítmények közül leginkább a tofu (szójatúró) ajánlható, mert a tofunak
kevesebb a purintartalma. A többi fajta szójakészítmény, csakúgy mint a szárazhüvelyesek csak
alapos előfőzés után fogyasztható.
ÉTRENDI JAVASLAT KÖSZVÉNY ESETÉRE LEGFELJEBB 300 mg PURINTARTALOMMAL
1. nap
Reggeli: tej, bazsalikomos­petrezselymes túrókrém, fél­ barna kenyér
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: lebbencsleves, tükörtojás teflonban, kefires tök­ főzelék, félbarna kenyér, gyümölcs
Uzsonna: margarin, zsemle, reszelt sárgarépa
Vacsora: gombás köleskása, ásványvíz
4
2. nap
Reggeli: narancslé, sajtos melegszendvics (sovány sajt­ tal), retek,
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: paradicsomleves, rakott kelkáposzta, gyümölcs
Uzsonna: tejes gyümölcsturmix (esetleg cukor nélkül), Hamlet szelet
Vacsora: fokhagymás lencsepástétom, zsemle, fejes­ saláta­levél, ásványvíz
3. nap
Reggeli: tejben főtt zabpehely fahéjas szórattal
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: sajtos­diós spagetti, almás­sárgarépás­céklasaláta
Uzsonna: kefir, korpás kifli
Vacsora: besameles zöldségtál, gyümölcs, ásványvíz
Receptek
Besameles zöldségtál
burgonya 50 dkg
sárgarépa 30 dkg
kelkáposzta 30 dkg
póréhagyma 12 dkg
paradicsom 25 dkg
olaj 2 evőkanál
liszt 3 púpozott evőkanál
tej, 1,5% zsírtartalmú 6 dl
köményes sajt 10 dkg

A burgonyát alaposan megmossuk, megfőzzük, meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A kelkáposztát
megmossuk, leveleire szedjük és előfőzzük. A megtisztított sárgarépát félig puhára főzzük és
felszeleteljük. A póréhagymát és paradicsomot szintén felszeleteljük. A kelkáposztalevelekkel
kibélelünk egy kiolajozott tűzálló tálat vagy tepsit. Következő rétegként eloszlatjuk rajta a
póréhagymát, ráfektetjük a karikákra szeletelt burgonyát és sárgarépát, enyhén megsózzuk. Tetejét
befedjük a fölszeletelt paradicsommal. A tejmártáshoz a lisztet átpirítjuk a margarinon és tűzről
lehúzva felöntjük a forró tejjel. Simára keverjük és a tűzre visszatéve besűrítjük. A mártást a
zöldségekre öntjük. Végül a tetejére reszelt sajtot szórunk és középmeleg sütőben megsütjük.
Fokhagymás lencsepástétom
lencse 12 dkg
Delma margarin 6 dkg
vöröshagyma 1 fej
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem zöldje
borsikafű, babérlevél

A készítés előtti napon a vízben áztatott lencsét enyhén sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára
főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, szétnyomkodjuk, sózzuk és összedolgozzuk a margarinnal, a finomra
vágott hagymával, péppé zúzott fokhagymával, apróra vágott friss petrezselyem zöldjével és a
borsikafűvel.
5
Gombás köleskása
köles 30 dkg
gomba 40 dkg
pritamin 10 dkg
olaj 4 evőkanál
Tenkes sajt 10 dkg
vöröshagyma 1 fej
petrezselyem zöldje
őrölt bors, kakukkfű

A megmosott kölest 2 evőkanálnyi olajon átpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű sós vízzel és fedő
alatt ­ hozzátéve az egészben hagyott vöröshagymát ­, megpároljuk.
A megtisztított gombát szeletekre, a pritamint kockákra vágjuk, egymáshoz keverjük, majd a maradék
olajon átpirítjuk. Ízesítjük finomra vágott petrezselyem zöldjével, őrölt borssal, kakukkfűvel, sóval.
Fedő alatt, kevés meleg vízzel felöntve megpároljuk. Végül mindkettőt összekeverjük és meleg vízbe
mártott merőkanállal formázva tálaljuk. Tálaláskor tetejére reszelt sajtot szórunk.

2011.05.31. 10:22:37

@Dr.laikus PhD: C-vitamin. archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/169/5/502

A purinnal kapcsolatban igazad van. De egyetlen élelmiszerre sem írják rá, hogy mennyi a purin/nukleinsav tartalma. Ellenben a fehérjét igen, és elég nagy az átfedés (állati eredetű kaják & "száraz hüvelyesek" - te jó ég, már a kifejezés sem tetszik! :-D).

a végzet aszonygya 2011.05.31. 10:24:34

Fokhagymás lencsepástétom
Besameles zöldségtál
bazsalikomos­petrezselymes túrókrém
gombás köleskása

Micsoda ételek, ezeket kinek van ideje, így összeválogatni és elfogyasztani.
Gondolom a nyugdíjasoknak.:)

a végzet aszonygya 2011.05.31. 10:30:08

600 dollár pár perces vizsgálatért és órákig tartó várakozásért, ugyanmár.
Megint egy orvos, aki burkolt módon akarta kikövetelni a hálapénzt.

Desiderata 2011.05.31. 10:48:33

Öregszünk, öregszünk. Itt fáj, ott fáj. Unatkozunk. Lényegtelen marhaságokról posztot írunk,hogy legyen kivel beszélgetnünk. Jóccakát.

2011.05.31. 10:58:47

@a végzet aszonygya: Mondjuk ezek pont nem bonyolult ételek. Petrezselymes túró? Gombás köles? Fokhagymás lencse?

Egy rántottát is nevezhetünk aprítotthagymás - kockázottszalonnás sült tojásnak. :-D

marand22 2011.05.31. 11:00:27

Tudja-e valaki, mivel kezelik (nem szteroid gyulladáscsökkentő mellett) a heveny köszvényes rohamot ? Segítségként annyi, hogy növényi eredetű.
Még egy kérdés (ahhoz, hogy purinmentes étrend nem létezik): melyik sejtalkotóból képződik purin ?

marand22 2011.05.31. 11:01:38

@El Visco Stello:
Ecet nem, de a helyi hűtés igen (gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású).

marand22 2011.05.31. 11:03:07

Még egy kérdés: melyik vizsgálat szükséges (diagnosztikus értékű) a köszvényes izületi gyulladás (arthritis urica) bizonyításához ?

tódór piroska 2011.05.31. 11:05:20

Én természetesen tudom, alkalmazom is, nagyon jó eredménnyel, akut rohamban lehet belőle 2 óránként egy szemet bevenni, és csak a hasmenés jelentkezésekor kell abbahagyni. Amit kevesebben tudnak, hogy biztató kísérletek voltak cirrhosisban történő alkalmazására is, ha jól emlékszem, Mexikóban egy időben törzskönyvezték is erre a célra, nálunk is történtek próbálkozások, de végül "májvédő" gyógyszer nem lett belőle...

VaTi 2011.05.31. 11:05:50

@marand22: mint akinek köze nincs az egészségügy tudományához: a köszvényen nem segít a csalán? Nagyapám köteg csalánnal ütögette a lába szárát :) Sziszegett közben rendesen, de azt mondta jót tesz...

a végzet aszonygya 2011.05.31. 11:06:00

@ReignOfdark:
Arra próbáltam utalni, hogy ezt étrendet egy olyan háziasszonynak betartani és elkészíteni lehetetlen, aki naponta min. 10-12 órát tölt távol a konyhától:)

tódór piroska 2011.05.31. 11:10:06

@tódór piroska: Úgy illik, hogy laikusok mondják meg a választ...

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 11:19:21

@marand22:

Nem purin mentes, hanem csökkentett purin tartalmú...
Igaz. :))

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 11:24:56

@tódór piroska:

Laikusnak miért kell tudni, hogy hogyan kell diagnosztizálni?
Mivel kell kezelni?
Ezt tényleg laikusnak kell tudnia?

Élvezem, ha megírjátok, de amíg nem vagyok beteg addig nem foglalkozom vele.
Általánosan - szerintem - elég, még sok is amit leírtam.
Ha mamának nincs köszvényes betege én sem tudom....
Sőt, ha nincs pszoriázisos családtag, akkor sem tudom...

marand22 2011.05.31. 11:27:22

@tódór piroska:
Egy másik posztban írtam, hogy terápiarezisztens szívburokgyulladás, ill. ún. familiáris mediterrán lázban haználják még sikerrel.
De mi ez, melyik (gyógy)növényből készül.
NB: Közel 3500 éve ismert ez a hatása. Amerikába Benjamin Franklin vitte (akinek szintén köszvénye volt), de az FDA (Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság) csak 2009-ben fogadta be.

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 11:29:05

@a végzet aszonygya:

Nagyon nagy fájdalom, így akármennyit dolgozol át kell térni egy más felfogásra.

Különben gyorsan elkészülő ételek és finomak.
Rövid időn belül köpi-vágja a beteg az ételek purin tartalmát.
Elég egy erős marhahúsleves, vagy kocsonya ami képes kiváltani egy rohamot.
Így hamar rájön az előnyeire a beteg is, meg a család is.

tódór piroska 2011.05.31. 11:31:41

@Dr.laikus PhD:
Lehet, hogy igazad van, én úgy gondoltam, hogy erre minden orvosnak tudnia KELL a választ, a laikusok (bocsánat: nem orvosi végzettségű profik) között pedig minden bizonnyal vannak, akik akár személyes érintettség, akár pusztán érdeklődés, tájékozottság okán tudhatják.
Te meg szinte mindenről mindent tudsz, egyszerűen elképesztő a tájékozottságod és a józan helyzetértékelésed! Sokan mondják, hogy részben tanulni járnak ide a blogra, nos ezzel nagyjából én is így vagyok, sokat tanulok többek között Tőled is, és nemcsak tárgyi tudás terén! Meg persze másoktól is, úgy orvos kollégáktól, mint "laikusoktól".
Puszi Piri.

marand22 2011.05.31. 11:52:43

@Dr.laikus PhD:
Én soha nem mondtam, hogy egy laikusnak tudnia KELLENE a válaszokat (tudhatja, időnként pedig illene tudnia). De mások már megfogalmazták: az így szerzett (valamihez kötődő) ismeretek jobban megmaradnak. Szerintem egy ilyen blog elsődleges feladata az ismeretterjesztés. Magyarországon a laikusoknak az egészségükről meglevő ismeretanyaga pedig finoman szólva szűkös.

marand22 2011.05.31. 11:54:59

Szóval minek a végterméke a purin (középiskolai biológia) ?

Terézágyú 2011.05.31. 12:09:30

@marand22:
"Én soha nem mondtam, hogy egy laikusnak tudnia KELLENE a válaszokat (tudhatja, időnként pedig illene tudnia). ... Szerintem egy ilyen blog elsődleges feladata az ismeretterjesztés."

Jobboldalt fent ott a szöveg:
"Praxis blog: Pozitív és negatív történetek a magyar egészségügyről, minden mennyiségben. Orvosnál jártunk és nem ment minden zökkenőmentesen? Netán megaláztak, megvárattak vagy félrekezeltek? ..."

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 12:09:55

@tódór piroska:

*****!
Én még az a korosztály vagyok akinek a biológiai nevelése nagyon jó volt az osiban.

Jártuk az országot mamával egy olyan korban ahol kb 100 féle gyógyszer volt és még én is a tünetek alapján elég jó diagnoszta voltam. :DDD
Láttam áramütött szerelőket (akkor volt a villamosítás), keszon beteget, (akkor építették a metrót először), láttam elmebeteget (éltünk vele együtt), hánytak és fostak a gyerekeim, ugyan másodgeneráció, de azért mi is állatorvosi lovak voltunk, mert minden betegség atipusos volt. Perforált vakbél, mamánál addison kór (bronzkór), gyereknél mumpszos szövődményes agyhártya gyulladás, utolsó pillanatban műtött uréterben elakadt mogyórónyi oxálkő. :))
Életveszélyben rohangálása vöröskeresztes lepedővel a hátán minden reggel 56-ban, hogy szedje össze a sérülteket.
Ha ennyit nem tudnék szégyen lenne mamára.

Engem érdekel is nagyon, élvezem, hogy még mindig maradt a tudásból egy pici.

A többi mama etikája, elkötelezettsége a család ellenében is a betegekért.
Más világ volt, akkor mindenki szegény volt. Mama, mint a versenyparipa a beteg szóra adrenalinfröccsöt kapott.
Vannak még mindig rémálmai. Mind-mind a fel nem ismert diagnózis...

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 12:14:12

@marand22:

A te szemszögedből biztos igazad van.
Nekem (persze ez én vagyok), jobban megmarad a Miklós típusú ismeretterjesztés.
Olyankor van a kérdésnek előzménye.

Arra kérlek, ha már kérdezel - ahogy szoktál - és nincs válasz, vagy orvos válaszol, valami rövid ismeretanyagot azért írjál, mert így pusztába száll. :))

marand22 2011.05.31. 12:19:25

@Terézágyú:
Ha visszanézed a hozzászólásaimat, döntően ismeretterjesztésről szólnak. EGYÉRTELMŰ esetekben írok véleményt az ellátásról (műhiba, stb.), de soha nem fogok beleszállni trollkodásba, minősítgetésekbe (akár a beteget, akár az ellátókat illetően).
Mindezt pedig azért teszem, mert meggyőződésem, hogy sokszor ismerethiány okozza a bajokat, és mert ezen tudok segíteni. A nemtörődömségen, bunkóságon, hozzáálláson vagy rendszerhibákon semmilyen blog nem tud változtatni (ma Magyarországon).

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 12:19:29

@Terézágyú:

Azért az nem baj ugye, ha valaki azért panaszkodik, mert nem tudja mit kell tegyen, vagy nem tudja, hogy amit tettek azt éppen akkor és úgy kellett tenni?

Az ismeretterjesztés erre vonatkozik és igenis kell, mert tényleg azt hiszi, hogy átverték, megalázták és semmibe vették.

marand22 2011.05.31. 12:30:19

Purin a nukleotidok (a DNS-t és RNS-t alkotó építőelemek) alkotóeleme (pirimidin /citozin, timin, uracil/ és purin /adenozin, guanin/ bázisok). Azaz a sejtek magjában, mitokondriumában, ill. az RNS a cytosolban is előfordul, ezért nem létezik purinmentes étrend. Magas purintartalom azokban a szövetekben van, amik sok sejtmagot tartalmaznak (pl. belsőségek, legmagasabb az agyszövet).

marand22 2011.05.31. 12:33:27

A köszvény egyetlen biztos diagnózisát a gyulladt izület folyadékából polarizációs mikroszkóppal kimutatott húgysavkristályok jelentik.

Terézágyú 2011.05.31. 12:40:11

@marand22:
"Ha visszanézed a hozzászólásaimat, döntően ismeretterjesztésről szólnak. "

Lehet, de ez a blog meg nem.
Úgyhogy felesleges ismételten olyat számonkérni rajta, ami nem a feladata, nem a célkitűzése.

Dr.laikus PhD 2011.05.31. 12:48:33

@Terézágyú:

Mit szeretnél?
Acsarkodó betegeket?
A blognak nem csak ez a célja.
A feladatát meg mi alakítjuk.
Ha nem tudsz válaszolni, akkor olvasd azt aki tud.
Tanuld meg amit nem tudsz.
Ismerkedj az orvos problémáival ami a beteg problémája - elsősorban a betegé!

Én speciel meg arra kérlek, hogy ne űzd el a még laikust tanítani akaró orvosokat!

Almandin 2011.05.31. 13:09:20

Simán el tudom képzelni, hogy Amerikában az ilyesmi 600 dollár. Sajnos afelé tart a magyar egészségügy is, hogy fizetőssé váljon. Az eredmény pedig az lehet, hogy egy csomó embernek nem lesz pénze orvosi ellátásra, leesik az átlagéletkor, egy csomó ember gyógyítható betegségekbe fog belehalni, meg feleslegesen szenvedni, mert nem lesz pénze kezeltetni az enyhébb nyavalyáit sem.

Irkutszk 2011.05.31. 13:19:23

A köszvényes roham általában hidegben, vagy a hőmérséklet hirtelen esésekor tör elő, a szívtől távoli, rosszabb vérellátású helyeken. Hogy miért? Mert a hideg ellen az ujjakban rosszabb lesz a vérellátás, ezáltal lassabb lesz a vér áramlása. Ez pedig kedvez a kristályok kialakulásának.

Örülök, hogy a posztoló jobban érzi magát a teától, remélem, sokáig segíteni fog, és rendszeresen jár majd kontrollra ellenőriztetni az állapotát.

Irkutszk 2011.05.31. 13:23:20

A 600 dollár véleményem szerint vicc volt a doki részéről, bár kissé fanyar vicc, mint minden magyar vicc. A 600 dollár lényege ott van, hogy a megfelelő képzéssel, és tapasztalattal rendelkező orvoshoz bejutni Amerikában nem ingyen és bérmentve történik.

ujjujjuj 2011.05.31. 13:45:13

A kedves posztolónak hálás köszönetem, ennyire jót már rég röhögtem.

SusanneF 2011.05.31. 14:41:18

Mint korábban írtam volt,sztk reumán a nyugdíjas nénikék "természetesen"készítik a boritékba az 5 ezrest...
Akár kellemetlenül is érezheti magát,aki nem így tesz...

SusanneF 2011.05.31. 14:42:29

@ujjujjuj: Akkor ez nemcsak nálam történt...
Ráadásul elképzelem magam elé a posztolót....hujjujujj:)

SusanneF 2011.05.31. 14:44:06

@Terézágyú: De igen,e blogot azok is olvassák,akik ismeretre vágynak-
ha te nem,sajnáljuk,keress magadnak másikat,mert EZ igenis,erről is szól!!
Nekem kifejezetten hiányoznak Miklós kérdései...

Tower13 2011.05.31. 14:49:36

Érdekes. Nem lehet, hogy a cipője volt szar? mert nekem is volt hasonló, akkor még 30 alatt voltam bőven. Csak a cipő sarka megkopott és a sportcipellő sarokbordázata szét.... te a sarkam. nagyon. Mára úgy ahogy rendben van. Már ügyelek ilyesmire. @Almandin: Lehet, hogy erre halad a magyar egészségügy. Ám abban az esetben én nem fizetek többé TB. Hiszen közvetlen az orvosnak fizetek. Így egy csomó a TB-n élősködő alak kiamarad. Lehet összességében még olcsóbb is lenne.

2011.05.31. 14:58:30

@SusanneF: Hagyjuk már ezt a ki hiányzik meg ki nem dolgot. Tény, hogy elment néhány kulcsember a törzsközönségből, akik nekem is hiányoznak, de ott van egy csomó jó kérdés, amit marand22 tett fel, és senki sem válaszolt rá. -.-

Almandin 2011.05.31. 15:19:04

@Tower13: Aki szegény, haljon meg?

Almandin 2011.05.31. 15:23:04

@SusanneF: Ráadásul el lehet képzelni, hogy a többségnek milyen alacsony a nyugdíja. Szó szerint a szájuktól kell megvonniuk a falatot, meg a rezsijüktől elvonni a pénzt, hogy az a boríték tele legyen.

sárga nyúl 2011.05.31. 15:30:40

@marand22: Köszönjük az információkat. Ha nem is tudunk válaszolni, kíváncsiak vagyunk a megoldásokra! Én elsősorban az ilyen ismeretterjesztő hsz-ek miatt olvasom ezt a blogot. És sajnálom, hogy Miklós már nem ír. :(

El Visco Stello (törölt) 2011.05.31. 16:18:26

Csak a magam nevében tudok nyilatkozni. Én a blogot szórakozásból olvasom. Ugyanazért, amiért egy könyvet, vagy egy újságot. Majd, ha már nem érdekel, nem fogom olvasni. Vannak olyan emberek, akik ha beteszik valahová a lábukat, rögtön szabályokat akarnak módosítani, saját képükre formálni a helyet. Ezt tehetik azért, mert egy otthonosabb terepen könnyebben eligazodnak, de azért is, mert szeretnének kitűnni, felhívni magukra a figyelmet. Ez a blognak mindegy. Neki az olvasottság számít. Semmi olyat nem fog megakadályozni, ami az olvasottságot növeli. Vegyük pl a káromkodást: Ha valaki úgy káromkodik, hogy másokat sért, megbotránkoztat, az csökkenti az olvasottságot. Ha valaki úgy tud trágár lenni, hogy közben humoros, szórakoztató, az hozza az olvasót. Ezért van az(gondolom) hogy egyik trágár embert kitiltják, míg a másik maradhat.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.31. 16:43:16

@Tower13: Egy 30-as alatti cipő nagyon tudja szorínni a lábat. Nem csoda, ha fáj:)))

serfecs (törölt) 2011.05.31. 17:47:45

@Tower13: szar cipo megemeli a szerum hugysav szintet? Erdekes otlet ;-)

Leroi 2011.05.31. 18:45:20

OK, a beteg NEM köszvényes, ugyanis a köszvény első megjelenési helye az esetek nagyon magas százalékában az öregujj (hallux, nagylábujj) alapperce.
Azért írom ide, hogy FASCEOLITIS, mert hasonló "cipőben" jártam én is hosszú ideig, jellemző volt a bal sarkam igen erős, nyugalomban szűnő, ránehezedéskor azonnal jelentkező, járáskor tovább fokozódó, majd bejáratáskor tűrhető sajgássá enyhülő fájdalma, amely nem nagyon szűnt még tramadolra sem, ami nagy szó. Nos, a talpi bőnye sarki részének gyulladása eme fájdalom oka és nagyon félő, hogy a tankönyvi szövődménye is előfordul, nevezetesen a tendo calcanei (Achilles-ín) tapadásának a gyulladása, amely akár az ín elszakadásával is járhat, amelynek következménye nem egy leányálom.

Leroi 2011.05.31. 18:46:36

Azért ehelyett az anorexiás csontkollekció helyett illett volna egy ízléses női lábszárat-bokát-lábfejet idevillantani, mondom ezt minden lábfétizismustól mentesen...:)

Leroi 2011.05.31. 18:50:13

A két kommenttel ezelőttit helyesbíteném, hyperuricaemias ugyan a beteg, de a sarki fájdalmát nem köszvény okozta.
A nagyujj fájdalmát esetleg.
Őszi kikerics-kivonat (colchicin), allopurinol...kiváló húgysavszintcsökkentők. No és persze a vörös húsok fogyasztásának a mérséklése...

Leroi 2011.05.31. 18:55:12

Azt viszont én sem értem, hogy ezt az amerikai példát a főorvos mért hozta fel...
Megciszternapunkciózom a beteget és közben kiböffentem, hogy "kedves uram, tudja-e hogy ezek az aranykezek most egy (jobb helyeken) ezer dollárt érő beavatkozást hajtanak végre önön, nevezetesen liquorvétel történik az aquaeductus cerebriből?"
Ettől akkorát csuklana, hogy a tűm rögtön átszúrná a nyúltagyát és kész lenne a tragédia...
Megérné ez nekem?

Irkutszk 2011.05.31. 18:59:21

@Leroi: Lehet, direkt akarta a reumatológus mozgásra bírni a beteget ;)

Leroi 2011.05.31. 18:59:27

@Almandin:
A nép is szegény lenne és az orvos is, ugyanis a bevételt lenyúlná az állam, visszaosztaná a sz@rt az orvosnak, és továbbra is tömnék a zsebüket ügyestóniék odafönnt...

Leroi 2011.05.31. 19:00:43

@Irkutszk:
Lám egy kínai mandarin nem egy fabotot írt volna elő, hanem huszonötöt. Bambuszpálcával.
Talpra.
Élesben...

Iskierka 2011.05.31. 19:01:51

@marand22: A középiskolások nagy részének olyan szinten fogalma sincs a biológiáról, hogy némelyik még azt se tudja, a teste melyik részén találja úgy nagyjából teszem azt a máját. Nemhogy egy biokémiai/sejtbiológiai részben talán egyszer említett anyagról tudja, hogy egyik-e vagy isszák...

qbr 2011.05.31. 23:51:03

@Leroi:
"Azért írom ide, hogy FASCEOLITIS, mert hasonló "cipőben" jártam én is "

Az általad leírtak alapján ez engem is és a testvéremet is érinthetett nemrég. Orvoshoz nem mentünk, elmúlt, de azt kérdezném, hogy jellemzően kiújul-e, és ha igen, akkor ortopédia vagy reumatológia?

Leroi 2011.06.01. 06:55:29

@qbr:
Nem lakonikus, csak gyors választ szeretnék adni, amellyel a problémám megoldásának kulcsát ismertetném.
Az én esetemben a Holt-tenger volt...
Sikerült kijutnom Izraelbe pár napra és megmártóznom ebben a csodálatos vízben és elfújták a fájdalmat, azóta csak töredéke jelentkezik, de az sem a korábbi gyakorisággal. Nem ezért voltam odakinnt természetesen, de így jött össze, hogy oda is ellátogattunk, mondhatni szerencsém volt.
Természetesen más helyen alkalmazott balneologiai kezelés is biztosan segít.
A két megkérdezett szakág közül (amíg nincs traumás szövődmény), a rheumatológia jön szóba.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:27:19

@batgirl: az én nagymamám is sok mindenre használta....

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:28:49

egyébként azt hittem, sarkantyú lesz a vége...

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:31:19

off kérdésem van. a torakocentézisnél tényleg köhög a beteg? (igen, tegnap orvosos filmet néztem és nem tudom, hogyan kell írni:))

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:35:26

@marand22: hú, erre emlékszem, p c t u a g))))) még rajzoltuk is.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 09:42:50

@Leroi: hát képzeld erre a szóra a gugli semmi mást nem talál, mint a te hozzászólásodat itt.

adamantium 2011.06.01. 11:11:38

@Babette_: ha csak centézis (egy vastagabb tűvel bemegyünk a mellkasba és leszívjuk a folyadékot) az végezhető ülve, a gravitáció miatt összegyűl a folyadék a tüdő bázisánál, könnyebb megtalálni mint egy vékony rétegben eloszló folyadékot fekvő betegnél.
amikor a tű éléri a mellhártyát akkor az köhögést vált(hat) ki

tódór piroska 2011.06.01. 11:34:49

@Leroi: Őszi kikerics-kivonat (colchicin), allopurinol...kiváló húgysavszintcsökkentők.

Ez így nem igaz, a colchicin nem a hugysavszintet csökkenti, hanem a gyulladásos reakciót...
Ciszternapunkciót láttam néhány alkalommal, elképesztő volt az a biztonság, ahogy a kolléga fogta a tűt és szinte oda sem nézve pontosan oda szúrta, ahová köllött és szépen csordogálni kezdett a likőr. Én magam nem mertem soha csinálni, lumbálpunkciót fiatalkoromban, rengetegszer, akkor még nem voltak ilyen szigorúak a kompetencia szint meghatározások (pontosabban, egyáltalán nem voltak), természetesen CT meg MR sem volt, ha sztrókos beteget hozott a mentő, levettük a liqourt és csak utána szóltunk neurológusnak, akinek egyébként az volt az első kérdése a telefonban, hogy milyen a liqoura. Rég volt, szép volt.. A 10. LP után már jól ment. Mostanában meg 2000 dolláros endoszkópos műtéteket végzek naponta, teljesen ingyér...

Leroi 2011.06.01. 18:31:12

@tódór piroska:
Helyes.
Az viszont nem helyes, hogy liqour...
Esetleg liquor.
Hogy minden helyes legyen....:)
@Babette_:
MSD Orvosi Kézikönyv 342 old.
Kapd le a polcról és lapozd fel.
Lám, nem mindenki a gugliban leli örömét...

Leroi 2011.06.01. 18:34:28

Valszeg a BNA szerinti néven ismerem, nem a PNA szerint, de ha a Fasciitis plantarist beírod biztosan kihozza a Google...:)

ccke 2011.06.01. 19:15:07

@Leroi: ma nagyon irigyellek az anatómiai tudásodért. Mármint nem a fasciitis miatt, de neurót tanulok, és sajnos a neuroanatómia csak ködös emlék 3 évvel ezelőttről...

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 19:36:38

@Leroi: és mi lenne, ha leírnád? nem mindenki orvos itt, hogy legyen orvosi kézikönyve.
másrészt a fasceolitis -t azért csak meg kéne találnia a guglinak valahol a világban, nem?

tódór piroska 2011.06.01. 20:20:19

@Leroi: Te aztán mindent észreveszel! Pedig elsőre még tudtam, hogy likőr! Tényleg nem értem, miért írtam 2x is rosszul. Úgy látszik, öregszem.

Leroi 2011.06.01. 20:53:01

@Babette_:
Röviden: ülő életmód, magassarkú cipő favorizálja, felkelést követően erősebb, mezítláb jelentkezik, 10-15 perc múlva megszűnik, puha alátét megszünteti, cipő, papucs stb., hajlított lábfej mellett a hüvelykujjal megnyomva provokálódik, a fascia feszítő gyakorlata, éjszakai rögzítő sín (Royce), láborthesis enyhíti, localanaestheticumok csillapítják.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 20:58:55

@Leroi: köszönöm szépen.
mi a különbség ez és a sarkantyú tünetei között?

Leroi 2011.06.01. 21:08:57

@Babette_:
Úgy gondolom, hogy a sarkantyú bármikor fáj, ha ránehezedsz, ez a fájdalom pedig puha sarokalátéttel szüntethető.
A tüske okozta fájdalom szúró, nyilalló, ez feszülő, néha lüktető.
Amantadinum tudná ezt egészen pontosan leírni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 21:17:05

@Leroi: nem lettem okosabb. az emberemnek fáj a sarka, belül, a harántboltozat és a sarok találkozásánál. különösen reggel, amikor rááll. aztán napközben nem annyira, néha nem is érzi. amúgy ha megnyomja is, fáj neki.
csak ezt próbálom nyomozni, ha már szóba került.

Leroi 2011.06.01. 21:26:38

@Babette_:
El kell menni egy orthopedushoz, és kell egy sarokcsont-Rtg-t is készíttetni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.01. 22:33:51

@Leroi: igen, már megvan a beutalója..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása