Élt 29 évet

2011.05.26. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

 

Bástya mindenki így hívta, a Keresztfiam volt. Ez év január végén rosszul lett, hányt ment a hasa és fulladt. Az emberek többsége úgy van vele, hogy egy hasmenés miatt nem megy orvoshoz. Testvére a tiltakozása ellenére kihívta hozzá az orvost, aki úgy döntött kórházba küldi , ez február negyedike volt.

 


Mentő jött, és nem akarta elvinni, a mentősök adtak tanácsokat, diétázni kell és majd elmúlik a hasmenés. A testvére rábeszélésére vitték el a mentők. Hasmenés László kórház, se a körzeti orvost, se a mentősöket nem zavarta, hogy Bástya alig tud arrébb menni úgy fullad. A legnagyobb baj, hogy a kórházban sem zavart senkit. Ugyan csináltak egy mellkas felvételt, és azt mondták ott semmi baj nincs. És ha hasmenés akkor infúzió.

 

Mivel Bástyának extrém kinézete volt,(fura frizura, pirszing, stb), azzal kezdtek az egészségügy büszke dolgozói foglalkozni, hogy biztos drogos, azért van rosszul. A testén tűszúrásokat kerestek, és közben ment az infúzió. Ez megalázó volt számára. Mivel pénteken vitték be a mentők, mással nem is igen foglalkozott az orvos, csak az infúzió, meg hogy drogos, reménykedtünk, majd hétfőn csak megtudjuk mi baja , Bástya szervezete nem bírta tovább, és hétfő délelőtt meghalt.


Az intenzíven megpróbálták újra éleszteni, nem sikerült. A boncolás után tudtuk meg, víz volt a tüdejében, meg szívelégtelensége volt. Nem hiszem el, hogy a mellkas felvételen nem látszott a víz, és hogy mekkora szíve van. Azt még egy laikus is tudja, hogy ha a testben víz van, akkor nem adok infúziót, hanem vízhajtó kell a páciensnek.


Az én álláspontom szerint Bástya, a kórházi dolgozok előítélete és a hanyagsága miatt halt meg.

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2011.05.26. 18:27:41

@Egy Kezdő (de nagyon): @andy88:
Hogy ki meddig maradhat a Földön, testben, nem mi döntjük el.

Az orvosok ezen kéreg alatti mélyekben kutakodnak, hogy azt a testet, amelyet tulajdonosa így vagy úgy kínoz, életben tartsák. (És teljesen mindegy, hogy drogokkal, élsporttal, vagy az állandó ülőmunkával kínozzuk a testünket.) Ezzel a poszttal kapcsolatban azért merül fel, hogy a fiatalember igenis tett saját maga is lépéseket a következmény irányába, mert 29 évesen nem szokás így meghalni. És még mindig az általános felől haladnak a ritkább okok felé, ugyanis így működik az orvostudomány rendszere. (Akinek torokgyulladása van, azt nem végbéltükrözik, hátha onnan indult a góc...)

Általában a kitűnési hajlamnak okai vannak. És azzal, hogy valaki valamilyen ékszereket, vagy tetoválásokat, öltözési stílusokat követ, az nem csak elkülönülést okoz, hanem egy másik csoporthoz tartozást is szimbolizál.

2011.05.26. 19:15:50

@El Visco Stello: Jaj, ne csináld már te is ezt a sértődősdit ! Min fogok akkor röhögni? Már a fiam is azt mondja, ha valami nem tetszik, hogy "azt a hinnye hunnyáját", ahogy te is szoktad írni. Minden blogon, minden közösségben vannak, lesznek "szélsőséges" vélemények. Nincs olyan hely, ahol nincs, max. a szűk családi, vagy baráti kör.

Bikli néni 2011.05.26. 19:38:46

@nem_vagyok_azonos_velem: Most cenzúrázom magam, mielőtt más tenné, ezért csak finoman jegyzem meg, hogy ez volt a legostobább, legelőítéletesebb és legrosszindulatúbb hozzászólás, amit mostanában itt olvastam.
Honnan a frászból szedted ezt a sok sületlenséget? Azért, mert valaki nem olyan szürke, egyen-ember, már rögtön drogos és elb..tt életű? Hihetetlen, komolyan.

Bikli néni 2011.05.26. 19:40:11

@rikavagyok: Rika, de jó, hogy újra látlak, már hiányoltalak :)

@Mária: Pedig mikor megláttam a nevedet, egy pillanatra már megörültem... ne duzzogj, írjál!! :)

Bikli néni 2011.05.26. 19:42:59

@nem_vagyok_azonos_velem: A felsorolásodból kapásból hármat meg tudnék cáfolni, csak mivel arctalan embereknek qrvára semmi köze hozzá, nem részletezem. Nem számít, beismered-e magadnak vagy sem, ez a tényen, hogy hülyeséget írtál, nem változtat.

Bikli néni 2011.05.26. 19:58:29

@Desiderata: Az a baj, hogy nem csak piercingesekből meg éltanuló keresztényekből áll a világ, és nincsenek is éles határok.
Igen, nekem is úgy tanították, hogy a piercing és a tetoválás nem feltétlenül az értelmiségi középosztály privilégiuma, én el is zárkózom tőlük. Habár... mi számít piercingnek? Lányok, tegye fel a kezét, akinek nincs kilyukasztva a füle!
Ismertem én már tök normális, kulturált, sőt, vezető beosztásban lévő(!) tetovált embereket, ugyanakkor találkoztam idióta keresztény fiatallal is.
És én se szoktam operába járni. Nem azért, mert piercingem vagy rasztahajam lenne, hanem mert nem szeretem az operát :D

fagzal 2011.05.26. 20:00:26

@nem_vagyok_azonos_velem: A hozzás hasonlók miatt tart ott ez az ország, ahol. Az hozzád hasonlók miatt vagyunk mi a legboldogtalanabb, legkeserűbb nemzet, mert ilyen előítéletes, érzéketlen okostóni tuskók mellett vidáman élni nem lehet.

Bikli néni 2011.05.26. 20:00:58

@El Visco Stello: Wazze Visco, most még neked is könyörögjek?! Mér kell nekem minden este arra idejönnöm, hogy valaki bedobta a törölközőt... :(

dr. Trebitsch 2011.05.26. 20:07:43

Jómagam fiatalon is az "establishment" tagja voltam, rövid, elegáns frizura, öltönybe iskolábajárás stb., Mégis megdöbbent, hogy Magyarországon természetesnek veszik sokan, hogy az orvos nem gyógyít, hanem ítél, a bírák helyett halálos ítéleteket mond ki azokra, akik nem a bolsevik többség ízlése alapján élnek,viselkednek. Jó érzés, hogy időben elmentem, itt talán majd ha öreg és beteg leszek, nem hagynak csak azért meghalmi, mert "rohadt ingyenélő nyugger" vagyok.

phoboss 2011.05.26. 20:48:38

Szánalmas, hogy a piercingről meg a tetoválásról is rögtön valami drogos, alvilági személy jut sokaknak az eszébe. Ma már ez annyira más, minek kell falnak menni egy tetoválástól vagy nem teljeen hétköznapi frizurától?

Egyébként meg miért kellene bárkinek is könyörögni, hogy ne menjen el, van igazság abban, amit El Visco írt, én sem mindig szívesen olvasgatok már itt. Ha akar, menjen, gondolom, azt is megunta, hogy csaknem minden posztnál ő kell legyen az első, aki jól belerúg a posztolóba, akár igaza van annak, akár nincs. Mondjuk, az is érdekes, hogy egy troll így el tudja vinni a posztot, nem is értem, miért nincs még moderálva az a második hozzászólás.

VaTi 2011.05.26. 20:53:24

@El Visco Stello: Elmondok neked egy nagyon kedves, nagyon régi történetet, most jutott esezmbe, ahogy olvastalak. Egy barátnőm utazott egyszer a vonaton, téli este, sötétség, félig kiégett izzók, egyedül a fülkében. Aztán egyszer csak beül mellé egy tarajos-bőrzsdekis, pirszinges-szegecses (mittudom én mit hordanak még?) srác. Barátnőm szétparázta magát hirtelen, mert jajjezhogynézki, majd kirabol, megver, biztos be is van szívva, meg részeg, meg izé...Agyalt, hogy mit is kellene csinálni? És egy egészen morbidnak tűnő dolog jutott eszébe: megszólította. Valami mondvacsinált okkal. Beszélgetni kezdtek. Elsőre meglepte, hogy a srácnak kellemes a beszédhangja, normális, kulturált kifejezéseket használ. Aztán kiderült, hogy egy igazán művelt, értelmes srác, a hátralévő utat végigdumálták. Utólag fogalma sem volt, miért pont az jutott eszébe, hogy megszólítsa. De akkor az valahogy bejött :)

Retexis 2011.05.26. 21:00:09

@nem_vagyok_azonos_velem:
Te hülye vagy, csak még tagadod.

suhanyc 2011.05.26. 21:02:41

Van egykét ismerősöm, eléggé agyonvarrva, piercing meg ilyenek, elég extrém kinézet. Ők például straigth edge-esek. Ha valaki nem tudná ez azt jelenti se drog, se alkohol, se cigi és elég sokan vegák vagy veganok. Őket se fogják ellátni ha lesz mondjuk valami?

Straight Edge-ről magyarul pl. itt: odiazazsolt.freeblog.hu/archives/2009/07/15/Straiht_Edge_-_Az_egyenes_szel_mozgalom/

Desiderata 2011.05.26. 21:08:00

@El Visco Stello: Pont te ítélsz el minket,hogy előítéletesek vagyunk, mikor előítéleteid vannak az orvosokkal szemben?! :D

min 2011.05.26. 21:09:43

@nem_vagyok_azonos_velem:
Te meg tagadod, hogy mekkora egy marha vagy...

Droidfigyelő (törölt) 2011.05.26. 21:09:54

@Desiderata:

Érdekes. Hány olyan fiatalról tudunk, aki lázadt a szülei közép- vagy felsőosztálybeli élete ellen külsőségekkel (is). Gangsta Zoli mindennek nevezhető, csak szociális segélyen tengődő homeless-nek nem, és akkor nem jár neki ellátás, csak mert tele van tetkókkal? Félreértés ne essék, nem arról beszélünk, szeretjük-e, vagy hogy nem undorítóak a tetkói, hanem arról, amit leírtál.

Az én időmben mi azzal lázadtunk, hogy agyonmásolt Polimer kazettáról ordítva hallgattunk Beatricét az MSZMP-üdülőben, és amikor egyszer a nagyok elvittek egy Rice-koncertre, két évig abból éltünk a suliban, hogy ott voltunk - egyszer. Mások az osztályvezető apuka ellen azzal lázadtak, hogy alföldi papucsban és szimatszatyorral mászkáltak, pedig neki már akkor is ott sorakoztak a Nike edzőcipők a szekrényben.

Mindenki volt fiatal. Ma másképp akarják kifejezni az öregektől való különbözőségüket a fiatalok. Egy hete egy tetőtől-talpig Videoton-színekbe öltözött, és nagyon tarkára dekorált, tipikus B-középes srác ment át előttem az útlevél-ellenőrzésen külföldön. Tényleg Vidi-drukker volt, elmagyarázta mindenkinek, hogy a Vidit ünnepli, mert az a világ legjobb csapata. A határőrök meg csak néztek. És ő volt az egyetlen, aki előre engedett a babakocsival a géphez. Na, ha így kerül be a kórházba, akkor biztos részeg, biztos drogos, biztos proli?

Droidfigyelő (törölt) 2011.05.26. 21:16:16

@Bikli néni:

Szívemből beszélsz. És vice versa. Senki nem látott még Gucci-öltönyben, TAG Heuer órában és fekete kabrióban feszítő, 4 éves bróker hülyegyereket, aki biztos ért a szakmájához, de amikor egy szót beszélsz vele, kiderül, hogy az Egri csillagokról azt hiszi, csillagkép? Lásd Kulcsár, akinek kb. csak érettségije van.

Phátyol Ferenc 2011.05.26. 21:18:15

@nem_vagyok_azonos_velem: honnan veszed, h nem volt munkája meg kapcsolata? idióta.

epres négercsók 2011.05.26. 21:32:27

@roadrunner: A következő ilyen stílusú hozzászólásod után repülsz.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.05.26. 21:43:19

@Droidfigyelő:

Nem mindegy hogy valaki 16 évesen lázad külsőségekkel, vagy harmincévesen teszi ugyanezt. 16 évesen mindenki lázad, az abban az életkorban normális, de egészen más tartalma van a lázadásnak, ha valaki harmincévesen viselkedik úgy, mint egy 16 éves.

OFF: A nekem beszólogatókat csókoltatom.

KenSentMe 2011.05.26. 21:47:04

Azért jó, hogy többen magukévá tették a poszt lényegét és mélyebb értelmét..

igen, emberek, örüljetek, egyel kevesebb pircinges, kivarrt gyerek mászkál a világban, igazatok van, hogy soha még egy karikát se raktatok be, soha egy szót nem varrtatok fel magatokra, így legalább titeket nem fog kivégezni az orvos, ha valamiért kórházba kerültök.. továbbá nyugodtan örülhettek neki teli szájjal, ha másvalaki pircinges, kivarrt gyerekét meg kivégzik, mivel ti magatok ettől a világtól lényegesen elkülönültök.

sbarrett 2011.05.26. 21:48:22

A fővárosban elég nagy gondok vannak az orvosi ellátással!

cometneni 2011.05.26. 22:00:11

@nem_vagyok_azonos_velem: de ha 16 évesen televarratod magad, az rajtad lesz 30 éves korodban is, nem?

Desiderata 2011.05.26. 22:00:31

@Droidfigyelő: De tessenek már nekem felemlíteni,hol mondtam én olyat, hogy a tetkósoknak nem jár ellátás? Kérem pontosan idézni!

cometneni 2011.05.26. 22:00:52

@nem_vagyok_azonos_velem: de ha 16 évesen televarratod magad, az rajtad lesz 30 éves korodban is, nem?

november13. 2011.05.26. 22:04:48

Szerintem a fickó simán trollkodik, és röhög rajta, hogy a kirekesztő nézetein mennyire kiakadnak mások.Ha nem akkor csak simán leragadt a XIX. században...(nincs pirszingem , tetkóm, tarajom, de még lehet :) )

nem_vagyok_azonos_velem 2011.05.26. 22:10:22

@cometneni:

Az rajtad lesz. A tetkóőrület kb 15 éve kezdődött nálunk, ebből következően 50 év múlva tele lesznek az öregotthonok kivarrt öregemberekkel meg ribancrendszámos nénikkel.

Ellenberger ha valaki 16 évesen tetkót rakatott magára, annak se kötelező 30 évesen tarajat zselézni meg pírszinget lövetni.

Bikli néni 2011.05.26. 22:11:22

@VRbagoly: Tudod, mi az igazán szívás? Hogy a rasztahajtól meg a tetoválástól nem lesz semmi komolyabb bajod. És jó eséllyel olyanok is lenézik az ilyen embereket, akiknek valami más, ennél károsabb szenvedélyük van. Pl. dohányoznak (tüdő), kávéznak (vérnyomás + fogak), alkoholt isznak (máj).
Csak ez is olyan, mint a munkahely. Bepofázik az egyik a másiknak, hogy minek jársz ki munkaidőben bagózni, de azt nem veszi észre, hogy ő meg fél órát trécsel a kávéval a kezében...
(Most ezt nem konkrét emberekről és konkrét embereknek írtam.)
A tetoválásnak egyébként az a gonosz szépsége, hogy ha valaki tizenévesen hirtelen felindulásból elkövette, lehet, harminc évesen meg már bánni fogja...
Amit viszont én is undorítónak találok (jellemzően középiskolás korú srácokon): amikor akkora lukat fúrnak a fülükbe, hogy a lukba! belefér valami bazinagy műanyag karika. Attól nekem is hánynom kell, és minden alkalommal eszembe jut, hogy ha egyszer rájön, hogy ez hosszú távon nem menő és kiveszi, akkor elég bénán fog mutatni a füle aljáról lifegő bőrdarab...

Félőrült 2011.05.26. 22:45:32

"......miért van az, hogy piercinges tarajosok nem járnak az operába, éltanuló, keresztény fiatalok meg nem járnak rave-partikra?"
Háhá, ezen jót nevettem XD Oda mindenféle ember jár, aki rombolja magát, és az elképesztő az, hogy jómódú, keresztény szülők gyerekei a törzsvendégek!

Desiderata kedves, borzasztó naiv vagy! A keresztény kislányok a legnagyobb bárcásk*rvák, a keresztény kisfiúk a legkeményebb anyagozók, csak a legfinomabb cuccokat fogyasztják - nézz csak szét akár az egyetemi, főiskolai bulikban is. Megdöbbennél :)
Legtöbbjüknek egyébként az alapműveltség megszerzése is komoly szellemi erőfeszítést igényelne, nemhogy még az, hogy operába, színházba járjanak rendszeresen.

Ezeknek a fiataloknak a szülei felkapaszkodott senkik, ál-arisztokrata kultúrsznobok, akik megfeszülnek azért családostul és egyénileg is, hogy többnek látsszanak, mint amennyik valójában, ehhez természetesen társul az aktuálisan hatalmon lévő pártnak való nyalás is mind az iskolában, mind a munkahelyen.

Dobozban élsz, az a baj.

Dr.laikus PhD 2011.05.26. 22:59:38

@Bikli néni:

Összehúzódik 2 hét alatt. :DDDD

Bikli néni 2011.05.26. 23:13:11

@Dr.laikus PhD: Na neee! Nekem az a picike luk se tud összehúzódni, amibe a normál fülbevalót rakom. Ráadásul egyik nagyobb, mint a másik (épp pár hete esett ki belőle valahol a kedvenc fülbevalóm, pótolhatatlan... :'()

gipsz1234 2011.05.26. 23:18:56

Ez az esetismertetés erősen hiányos. Óvnék mindenkit hogy ez alapján ítélkezzen.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.05.26. 23:45:22

hihihihi magyarok:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

cometneni 2011.05.27. 05:18:59

@nem_vagyok_azonos_velem: mindenki a saját bőrével azt csinál, amit akar. egyébként gondolom a fiúnak a tetkoi nem merültek ki az "üss" és a tetkoi"mari Szeretlek" párosban. a mai tetkok igényesek, némelyik művészi alkotás. ja, és a férjem 16 évesen lázadó punk volt. ma meg egy konszolidált negyvenes. :)

cometneni 2011.05.27. 05:20:22

-és a tetkoi fölösleges, elnézést.:)

Dr.laikus PhD 2011.05.27. 05:36:26

@Bikli néni:

Ha nem teszel bele semmit akkor össze fog. :-)

Kono 2011.05.27. 06:29:19

HA a piercing, meg a tetkó nem olyan nagy szám, akkor minek betetetni, felvarratni?
Ha tudod, hogy emiatt előítéleteket kelthetsz, akkor miért is hordod??? Természetesen eszedbe sem jut feltűnősködni vele.
Szerintem nem azzal van a baj, ha előítéletesek az emberek, hanem ha valakinek annyi esze nincs, hogy a lehető legegyszerűbb módon előzze meg, és még kikéri magának...

El Visco Stello (törölt) 2011.05.27. 07:02:07

Háháhá:))
Képzeljétek!
A 70-es évek közepe-vége táján amolyan derékig hajú szűkfarmeros alfapacskeros fickó voltam, az ennek megfelelő belső tartalommal: Zenekar, sör, csajok, Balaton, motor, rock. Mivel csak párban lehetett fülbevalót belövetni, a haverom rábeszélt, hogy ketten lövessünk be egy párat. Viseltem vagy egy évig, aztán mikor már minden hülye depesmódosnak, meg bundeszfrizurásnak volt, én kivettem. A lyuk azóta is jó, időnként tisztítanom is kell a faggyú iatt.

Koshinae 2011.05.27. 07:11:34

Mert rosszindulatú szar alak mind, de a tripla fizetésért ugrálnak.
Hagy menjenek, engem nem zavar, ha arab a körzeti orvos: lelkiismeretesebb, jobb, s ő még azt tanulta ált. isk.-ben, hogy lopásért levágják a karod, így nem fogja elfogadni a hálapénzt :)

Koshinae 2011.05.27. 07:12:39

@Q-in-Law: nyugi, mindenhol szeret az aljanép NEM segíteni.

Fearzone 2011.05.27. 07:14:33

Nah kb 50 hozzászólást elolvastam kicsit fel is baxtam magam.
Akkor rövid önéletrajz pl. rólam. Jó pár tetoválással rendelkezem (nem nem ribanc rendszám), ha szépen felöltözöm egy sem látszik. Katolikus főiskolára jártam, nem vagyok sem drogos, sem alkoholista...bár a szociológiai megfogalmazás szerint nem az az alkesz aki minden nap iszik...de nem megyek bele. Operába nem járok, mert nem Budapesten lakom, színházba viszont igen. Van munkám és nem alkalmi fizikai melós (bár nem értem miért is kell őket lenézni, tök jó lenne, ha mindenki diplomás elméleti munkás lenne...megtárgyalnánk pl. hogy kell kenyeret sütni, de kivitelezni nem tudnánk).
Egyébként ne lerobbant heroinistából induljunk már ki, tudok olyan drogost mutani akiről sokan nem mondanák meg, mert öltönyben jár.

kubatov_kommunista 2011.05.27. 07:53:01

a Magyar Egészségügy áldozata.
teljesen mindegy, hogy drogos vagy sem - pénteken bekerült, hétfőn meghalt, nem kapott megfelelő diagnózist, kezelést, a szervezete összeomlott, meghalt.
Ezek a tények.
Az, hogy kinek mi az erkölcsi állásfoglalása a drogosokról (óóó, nekem is van az orvosokról) - teljesen lényegtelen.

dbeata 2011.05.27. 07:54:09

@Desiderata: Ergo: járj operába, és nem kapsz szívelégtelenséget! Hurrá!

MP 2011.05.27. 08:00:36

Ilyen gyakran történik. Anyám aki megivott 3 cent páleszt s ettől teljesen függetlenül felbukott az utcán egyből alkoholistává lett nyilvánítva. Csak igen határozott majdnem hogy anyázásba menő vita után lehetett az orvossal elfogadtatni hogy nem alkoholista.

Terézágyú 2011.05.27. 08:01:39

"Mivel Bástyának extrém kinézete volt,(fura frizura, pirszing, stb), azzal kezdtek az egészségügy büszke dolgozói foglalkozni, hogy biztos drogos, azért van rosszul."

Rémesek az emberek! Külsőségekből következtetnek mindenfélére!!!

Én pl. egyszer egy pasiról, aki kétoldalt kopasz volt, de a feje tetején vörösre festett kakastaréj volt, azt hittem, hogy punk... Ejjjj, én sem vagyok mentes a hibáktól...

Terézágyú 2011.05.27. 08:07:24

@Fearzone:
Az emberek legfontosabb érzékszerve a szem. A legtöbb információt ezzel szerezzük, ennek elvesztése okozza a legnagyobb traumát.

De gondolom te soha nem ítélsz a külsőből. Soha.

Most speciel nem az orvosokat védem - nem úgy ismernek engem ezen a blogon :) - de butaság azt (el)várni, hogy az emberek ne figyeljenek a látással szerzett információkra, illetve mentesek legyenek az előítéletektől...

Életünk igen nagy részét az ún. "előítéletek" alkotják.

dbeata 2011.05.27. 08:20:30

@cometneni: De hozzászólónkat nyilván Domestosban fürdette anyuci, azért undorodik az ilyesmitől... Rá se ránts!

dbeata 2011.05.27. 08:32:00

@nem_vagyok_azonos_velem: A tetoválás évezredek óta az ember sajátja, nagyon régóta alkalmazzák. A bioenergetikában is említik, mint az energiaszintet célzottan befolyásoló egyéb módszert (ugyanilyen hatású egyes ruházat, hajviselet, sapka, korona, ékszer, amulett, vallási szimbólumok, kristályalakzatok, stb.). Nyilván van, aki azért csináltatja, mert olyan szexi (derékon, hátul), de alapvetően ennek üzenete van.
Az orvosi nem lehet előítéletes. Mint magánembernek lehet róla véleménye, de aki ezt nem tudja szeparálni a szakmájától, az ne menjen orvosnak, mert sokszor fog csalódni. Nem mindig a szeme-szája ingere szerinti emberkék fognak a kezelőjébe kerülni.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.27. 08:41:19

@Terézágyú: "Én pl. egyszer egy pasiról, aki kétoldalt kopasz volt, de a feje tetején vörösre festett kakastaréj volt, azt hittem, hogy punk..."

Ez még csak az egyik, lényegtelen része a dolognak. Írd le következményeit is annak, hogy rendkívül éles elmével megállapítottad, hogy punk.
Fogalmak keverednek: A vizuális benyomás és az előítélet - bár egy tőről fakadnak - két dolog. Az egyik egy következmények nélküli szubjektív vélemény, a másik meg következményektől terhes.

Terézágyú 2011.05.27. 08:51:41

@El Visco Stello:
"Ez még csak az egyik, lényegtelen része a dolognak. Írd le következményeit is annak, hogy rendkívül éles elmével megállapítottad, hogy punk."

Hát például nem vettem (volna) fel munkatársnak... Evvan.

"Fogalmak keverednek: A vizuális benyomás és az előítélet - bár egy tőről fakadnak - két dolog. Az egyik egy következmények nélküli szubjektív vélemény, a másik meg következményektől terhes."

A legtöbb esetben vannak következmények, ha kapcsolatba kerülsz az illetővel és nyilván ezekből lesznek/lehetnek gondok.

Nem foglalkozom azzal, hogy az illető, aki elment mellettem az utcán, hogy néz ki - de ha pl. odajön hozzám és valamit kér, akkor bizony már nem mindegy hogy néz ki.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a helyes, csak azt, hogy ez általában így szokott történni. Ha te nem így viselkedsz, ebben egészen biztos vagy, akkor gratulálok.

Fearzone 2011.05.27. 08:53:38

@Terézágyú: Ennyi erővel előítéletesek lehetünk azzal is aki télen nem hord sapkát, mivel ez a társadalmi elvárás.:)
Egyébként nem a külsőről ítélek,(valószínűleg azért mert én is ezt várom el) hanem pl. egy beszélgetésből. Sokkal jobban lejön, hogy ki milyen ember, lehet velem teljesen ellentétes is, lehet jókat vitázni.:)

TH 2011.05.27. 08:55:04

@Q-in-Law: Ez a linkelt cikk a kommentjeivel együtt igen érdekes... Mit lehet kezdeni egy influenzás beteggel? Függetlenül attól, hogy az influenza milyen típusú, mit tud segíteni az orvos? Azon kívül, hogy felír lázcsillapítót, nagy mennyiségű teát és izzadást?

Drogon 2011.05.27. 08:56:57

@cometneni: Pontosan. Nekem annyira jól sikerült, hogy minden doki odáig volt érte. (vagy a testem jó, mindegy, de a tetkó itt van rajta)

Drogon 2011.05.27. 09:02:54

Hm, közben eszembe jutott egy volt ismerősöm története.
Cunami, 2004, tavasszal kiment önkéntesnek, hazajött, szarul lett, orvos mondta, biztos megfázott kint,hazaküldték decemberben a kórházból, malária, halál.

Nem ekézni akarom az orvosokat, de ha valaki ezt a hivatást választja, akkor művelje hivatásszerűen.

Devil 2011.05.27. 09:11:18

@nem_vagyok_azonos_velem:
Az alkalmatlan, lusta, diletans orvos meg nem kezeli a beteget, hanem kifogasokat keres, es az ellatatlansagba vagy a trehany diagnozisba a beteg belehal.
Nem hallottam volna hogy a hippokrateszi esku alol felmentest adna ha a beteg az orvos megitelese szerint szenvedelybeteg. Tehat nem tenyleg az, csak az orvos ezt gondolja rola.
Ismered ezt a szot? SzenvedelyBETEG. Tehat a szenvedely betegseg, olyan mint az asztma vagy a rak, amit gyogyitani lehet, es kell is, nempedig hagyni meghalni.
Majd akkor is az orvost fogod vedeni ha egy kisfroccs utan kapsz majd infarktust es egy trehany orvos - mert alkoholszagu a lehelleted - hagy majd meghalni mert alkesznak nez?

Devil 2011.05.27. 09:15:11

@Terézágyú: Es a rontgen felvetelt latta-e az orvos? Mert ha azt eszreveszi hogy valaki "drogos kulseju" (mellekesen hany drogost ismer kozelrol hogy ezt igy megmondja? vagy kapott valami oktatast a drogosok felismereserol a piercingjeik alapjan?) de azt nem latja a felveteleken hogy a tudeje tele van vizzel (sztetoszkopot teccik ismerni?) es a szive megnagyobbodott akkor ne prkartozaljon tobbet.

Cpt. Flint 2011.05.27. 09:17:51

Évekkel ezelőtt történt. Egy jól szituált, jól öltözött ember elesett egy vidéki város főutcáján. Odamentem segíteni neki, kiderült, hogy csontrészeg. Kérte, hogy vigyem haza, nem lakik messze. Mindenki nagy ívben kikerült bennünket és elfordította a fejét, egyedül egy kissé koszos, csöves kinézetű fiatal srác jött oda segíteni, így ketten hazatámogattuk az urat.
Máskor is találkoztam aztán "extrém" kinézetű emberek között kedves, segítőkész, humoros, értelmes alakokkal. Sajnos nem vagyok mentes az előítéletektől, de igyekszem ezeket a pozitív eseteket gyakran felidézni ellenük. Az orvosoknak meg ez kötelessége lenne.

Tjuca 2011.05.27. 09:43:45

msot akkor nemvagyokazonosvelem és mágia egy? mondjuk mindegy is. vagy is mind egy.

Tjuca 2011.05.27. 09:45:01

ha valaki drogos, azt nem kell ellátni? csak kérdezem.

Tjuca 2011.05.27. 09:52:21

ha tarajt növesztek és/vagy rasztásítom a fanszőrzetem és/vagy kékre festem a mellkasomon a szőrt és/vagy leszívatom a zsírt a melleimből és betöltetem a szemem alá és/vagy akkor részesülök-e egészségügyi ellátásban, ha fulladok, és fosokhányok? (adót, járéluékokat fizetem, de ez történetesen mindegy is)

eddig úgy tudtam, hogy az egészségügy mindenkinek jár, függetlenül, hogy... változott valami?

cometneni 2011.05.27. 12:06:09

@perpetum: a domestos speciel nem jutott eszembe... :D

cenzorilla 2011.05.27. 13:37:38

@gascan:

Jelen esetben más a bloggazda és mások a modik.
Ez nem ment fel, hogy tisztességesen beszélj, írj, érvelj.
Itt nem szokás és nem is fogjuk bevezetni a stílusod.

Droidfigyelő (törölt) 2011.05.27. 17:57:32

@Desiderata:

"De ha bejön hozzám egy tetkós-piercinges furakinézetű, nagyon nagy valószínűséggel kimondható, hogy alsó osztálybeli, szociális járulékon tengődő, vagy alkalmi fizikai munkából élő, mert az ilyen kinézetűek munkát se kapnak egyéb helyen.
Ennyit egy boldogabb országról. Inkább azt mondanám:okosabb ország.

(Már csak azért is kitiltottak sürgősségiről "betegeket", mert sokszor vették igénybe indokolatlanul az eü szolgáltatást. Biza, errefelé kockázatos hetente bejönni azzal,hogy fáj az illető haja. )"

Erre alapoztam. Mint az élet bizonyította, még ha nem is úgy értetted, ez nem volt egyértelmű.

Desiderata 2011.05.27. 19:47:26

@Droidfigyelő: A két idézett mondat semmilyen összefüggésben nincs egymással.
Ezért sem volt közöttük kötőszó.

Egyébként egy nagyon képmutató, szánalmas banda lett ez a blog.

Bikli néni 2011.05.27. 20:12:47

@sárga nyúl: Azzal értesz egyet, hogy képmutató, szánalmas banda lettünk?
Miért? Mert bizonyos kérdésekben nem egyezik mindenkinek a véleménye?
Más nevében nem beszélhetek, de ami - nem orvosi - témáról nekem határozott véleményem van, arról a blog indulásakor is ugyanez volt a véleményem, csak akkor max nem ezen témáztunk. Szerintem ezzel mások is így vannak. De csak azért, mert valakivel nem értek egyet bizonyos kérdésekben, még nem gondolom, hogy szánalmas, képmutató, ostoba. Csak másképp látjuk a dolgokat, ennyi. (Eleve ott kezdődik a probléma, hogy elmegy más irányba a társalgás: rasztahaj, vetkőzés, abortusz, stb., amik eredetileg nem témái egy "történetnek az egészségügyből".)
Én pl. Desiderata véleményét - most is, és korábban is - szerettem, mert jókat lehetett belőle tanulni, és mindig érdemes elgondolkodni a másik oldal érvein.

sárga nyúl 2011.05.27. 20:26:00

@Bikli néni: Ha valakinek nem egyezik az enyémmel a véleménye, az természetesen nem gond. A gond az, hogy szerintem sokan itt azért "gondolják" azt amit, mert az passzol a virtuális imidzsükhöz.
A másik meg a csönd... aztán gondoljunk, amit akarunk.
Desiderata eleinte nekem nem jött be, mert arrogáns. De hozzászólásai hosszabb tanulmányozása után rájöttem, hogy ő az, akire rá merném bízni a gyerekem életét. Az arroganciáról meg annyit, hogy ő legalább vállalja a véleményét. Az igazit.
Ja, és azt, hogy valaki ostoba, azt nem én írtam, vagy Desiderata, hanem a barátaid.

Bikli néni 2011.05.27. 20:38:08

@sárga nyúl: Figyu!
Nekem például nem passzol semmi a "virtuális imidzsemhez" (az micsoda amúgy?). Én egészen pontosan magamat adom itt, felvállalom a véleményemet, sőt, ha nem lenne itt a sok ismeretlen read only, még a nevemet is megmondanám nektek.
Desiderata írásai nekem már akkor is bejöttek, amikor még más néven írt ide, és hiányoltam is sokat, amikor egy időre eltűnt.
Látom, ezen az ostoba szón sikerült fennakadni. Attól, hogy valaki ír egy olyan kommentet, amit én hülyeségnek tartok, még nem fogom az egész embert egy az egyben hülyének nézni.
És ez az utolsó mondatod, ez micsoda? Tudom, tömény cinizmus, de azon kívül? Nekem itt senki nem a barátom. Csak egy jó kollektíva, mindenkinek örülök, aki itt visszajáró ember lett. Még neked is (mi okom lenne az ellenkezőjére?). Nincs ilyen, hogy "barátaim". Ez nem egy belső kör, amiben én benne vagyok, te meg nem... Kb. ezt érzem ki ebből a mondatodból. Vagy azokat tekinted az én "barátaimnak", akikkel egy véleményen vagyok?
Hát képzeld el, még annak is meg szoktam mondani, ha nem értek egyet vele, akivel egyébként tök jó viszonyban vagyok. Nem fogok alakoskodni senki kedvéért, és ha jól érzékelem, te sem. Akkor mi a baj?

sárga nyúl 2011.05.27. 20:47:36

@Bikli néni: Dehogynem. :) (Az az imidzs, amit itt magadról kialakítasz, az azért nem teljesen azonos azzal, mint ahogy a valóságban beszélgetnél ugyanezekkel az emberek face to face.) Én már többeknek elárultam itt a nevem. Nem árulok zsákbanyulat. :)
Persze, én is arról a korszakról beszélek elsősorban, mikor Desiderata még valaki más volt. :) Én is hiányoltam. Másokat is hiányolok, de tudomásul veszem, hogy nincsenek, érthető a távolmaradásuk. Viszont sajnálom. :(
Nem, nem így értettem. Nevezhetjük barátságos viszonynak is, csak úgy komplikált. :)
Nagyon magadra vetted ezt az inget. Nem Veled van baj. Te még "kicsi" vagy és naiv. :) (Ne sértődj meg!!!!!!!!!!)

mákonya 2011.05.27. 20:52:09

@sárga nyúl:
Te már megint kötekedsz? :-)

Bikli néni 2011.05.27. 21:07:41

@sárga nyúl: Nem sértődök meg :)
És miért ne beszélgetnék el face-to-face az itteni emberekkel? Az én nevemet is tudják itt többen is, és szerintem ezt a legtöbben szintén elmondhatják magukról. Ráadásul, én olyan szintem magamat adom, hogy már többen is felismertek az IRL ismerőseim közül. Próbáltunk blogtalit is szervezni, ahol simán kiírtam volna egy táblára, hogy én vagyok Bikli néni alias Kis Juliska, csak ez a felhívásunk nem ütötte meg az emberek ingerküszöbét...
Azt elismerem, hogy névtelenül könnyebb anyázni, ezért a fórumokon általában a troll emberek az életben valószínűleg sokkal normálisabbak. Bár tegye fel a kezét, aki engem látott már anyázni... :)
A többieket tekintve én még bizakodok. Itt vannak ők is, csak nem szólnak hozzá. Legalábbis nagyon remélem :)

sárga nyúl 2011.05.27. 21:17:11

@Bikli néni: Nagyszerű. :)
Az a blogtali sajnos hamvába halt ötlet volt, már a felvetéskor biztos voltam benne.
Igen, névtelenül egyszerűbb, de ezen a blogon nekem nagyon érdekes volt korábban, hogy nevüket felvállaló orvosok is leálltak "anyázni". :)
Én is reménykedem a visszatérésükben.

2011.05.27. 21:42:23

@Bikli néni: Akkor hányan is jelentkeztek a blogbulira rajtam kívül?
@sárga nyúl: A csönd nem arról szól, hogy valaki nem mer hozzászólni, hanem arról, hogy él. És nem a blogon. Van éppen elég más dolga. Van éppen elég konfliktusa a hétköznapi életben, és nem hiányzik még 1-2 válaszlevél, ami miatt felcseszi az agyát. Vagy mert valamivel nem ért egyet, és tudja, úgysem lehet megváltoztatni a másikat véleményét. Akkor meg minek fárassza magát?
@Desiderata: Ha a blog képmutató és szánalmas, akkor nem kell olvasni. És akkor most te ki vagy? :-)Irise, kastély, oximoron, vagy nem vagyok azonos akárkivel?

2011.05.27. 22:00:54

És persze a posztot is elolvasva itt bizonyára hiba történt a beteg ellátásával kapcsolatban, és ez egy ember életébe került. Szomorú :-(

sárga nyúl 2011.05.27. 22:06:50

@Turchi: Az, hogy valaki nem mer hozzászólni, eszembe se jutott. :)) Az nyilvánvaló, hogy a legtöbben csak benéznek ide munka előtt-után és nem érnek rá fecsegni. De én egészen pontosan erre gondoltam: "Vagy mert valamivel nem ért egyet, és tudja, úgysem lehet megváltoztatni a másikat véleményét. Akkor meg minek fárassza magát?". És ezen belül azokra, akik azzal ütik el a ráérő idejüket, hogy ide írogatnak, csak épp a kevésbé vállalható témákhoz nem szólnak hozzá.
Te nem voltál ezek közt, tudom, hogy elfoglalt vagy.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.27. 22:12:56

@Turchi: Az a szomorú, hogy sokaknak nem ez a véleményük, hanem az, hogy nem is volt ember.

Bikli néni 2011.05.27. 22:16:58

@El Visco Stello: Te, írjad már meg légyszi privátban, mert ezt nem értem...
bentina.beakley@gmail.com

@Turchi: Sehányan, de nem is erőltettük a témát. Majd akivel akarunk találkozni, azt megoldjuk magunk.
@sárga nyúl: miért lett volna hamvába holt ötlet? A másik blogon pl. összehozták...

epres négercsók 2011.05.27. 22:44:30

El Visco és Bikli néni, ezt privátban rendezzétek légyszi.

sárga nyúl 2011.05.27. 23:02:14

@Bikli néni: Melyik másik blogon?
Nem gondolhattad komolyan, hogy orvosok, akik halálra dolgozzák magukat (ráadásul van, aki vidéken) ideutaznak megnézni, hogy kikkel chatelnek egy blogon?
Persze, vannak topicok, ahol a törzstagok összehozzák, mert közös az érdeklődési kör. De az némileg más.

Bikli néni 2011.05.27. 23:20:56

@sárga nyúl: Mivel nem hiszel a létjogosultságában, ezért most már lényegtelen, melyik másik blog volt az. De ott is többnyire dolgozó emberek voltak, többnyire az ország minden tájáról. Felmérték, honnan vannak a legtöbben, oda szervezték. Nyilván nincs olyan tali, ahova mindenki el tud menni, de ha már tíz ember összeül, az is több, mint a semmi.
És tudod mi az érdekes a "nem gondolhattad komolyan" mondatoddal? Hogy nálam csak egy valaki volt a témában lelkesebb: ReignofDark. Rémlik, hogy ő hol lakik és mit csinál?
Felajánlottunk egy lehetőséget basszus. Hogy aki akar és tud, élhet vele. Nem utasításba adtuk, hogy Rakágóröcsögéről mindenki utazzon fel Pestre.
Na, jó éjszakát.

sárga nyúl 2011.05.27. 23:26:11

@Bikli néni: Igen, Őrá lehet számítani. Remélem, nagyon jól fogja érezni magát Katalóniában, megérdemli.
Értem, hogy jót akartatok, és sajnálom, hogy nem jött össze.
Jó éjt!

El Visco Stello (törölt) 2011.05.27. 23:37:25

Én személy szerint fontosnak sem tartok egy ilyen találkozót, de szerintem nem is működne. Ez a blog annyira speciális, annyira nem a közös érdeklődésen alapszik, ráadásul annyi indulat van a posztolókban, hogy semmi jót nem sejtek. Megaztán tapasztalatból tudom, hogy mi történik, ha csak két orvos találkozik.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.27. 23:39:48

Persze, ha itt a sarki kricsmiben lenne, lehet hogy benéznék. A legrosszabb ami történhet velem, hogy beöntök az arcomba egy sört.

Desiderata 2011.05.28. 00:09:13

@Turchi: Irise. Egy szomoru es szemelyes okbol megvaltoztattam a nicknevem,mint latod, akik ismernek,azok ismernek. Akik meg nem,azoknak ugyis mindegy,hogy Kispiroska vagyok vagy Nagygergo.

@El Visco Stello: Mi tortenik,ha ket orvos talalkozik? :D Elveboncolunk? Vagy latinul kezdunk ragozni?

@Bikli néni: En tenyleg nem emlekszem a blogtalis felhivasra. Mikor volt?

@sárga nyúl: Nagyon szepen koszonom.

Bikli néni 2011.05.28. 11:48:05

@Desiderata: Húsvét előtt 1-2 héttel, ha jól emlékszem.
Amikor ezt beszéltük ReignofDark-kal, akkor számba vettük, hogy sokan külföldről kommenteznek, nyilván sok a vidéki (vidéki alatt természetesen a nem fővárosit értem, nem rossz értelemben - eredetileg én is vidéki vagyok) is, viszont Pesten vagyunk a legtöbben (jellemző...)
Olyat úgyse lehet, hogy mindenki találkozzon mindenkivel, annyit szerettünk volna csak, hogy akinek van erre lehetősége, az jöjjön. Ha pl. kíváncsi XY ábrázatára, akivel hónapok óta jól elbeszélget a blogon vagy azon túl is. Tehát ez nem arról szólt volna, ahogy El Visco elképzeli, nem az volt a célunk, hogy egy sör mellett megváltsuk az egészségügyet.
Mindegy, hamvába holt, mi meg majd találkozunk azzal, akivel tudunk és szeretnénk.

2011.05.28. 16:48:55

4 válasz, és egyiktől sem lettem ideges, köszönöm. Ez már haladás.
@sárga nyúl: Pont ezért nem szólnak hozzá sokan rázósabb témákhoz, mert 10 válaszból 8 elküld anyádba, tanulatlan bunkónak nevez, stb. ,nincs kultúrált vita, sokszor még az orvosok részéről sem, ahogy írta Visco, csak indulatok.
@Desiderata: Köszönöm a választ, én is erre tippeltem :-). így ismeretlenül is sajnálom az okot.
@El Visco Stello: Te vagy azon kevesek egyike, akivel lehet is vitatkozni normális stílusban, köpködés nélkül. Persze vannak mások is szerencsére.
@Bikli néni: Az igazán jó blogokban előmoderáció van. Persze ezzel a látogatók száma is arányosan csökken, általában nem index címlapos blogok. Egy blogot ennek ellenére láttam már indexen, ott is előmoderáció volt, amit a blog gazdája úgy indokolt, hogy nem megy házhoz lóf*szért :-)) bocs, idéztem, de nagyon tetszik. Érdekes módon nem egyoldalú a társalgás, beengedi az ellenvéleményeket is, de szűri a látogatókat erősen, és ezzel biztosítja a színvonalat is.

ilaris 2011.05.29. 20:02:18

@nem_vagyok_azonos_velem: Azt hiszem sok eszed nincs, honnan tudod, hogy nem dolgozott? Ott voltál. És kibeszélt tarajos frizuráról. Remélem átfogod élni egyszer, hogy így veszíted el valakidet. Ja és keresztmama vagyok. rossz indulatú előítéletes, agyilag beteg ember vagy, nagyon sok társad van itt a blogon. És igen az orvos , volt a hibás, a nagy szív egy örökletes betegség, és csak úgy nem lehet összeszedni.

Desiderata 2011.05.29. 20:49:12

@ilaris: "És igen az orvos , volt a hibás, a nagy szív egy örökletes betegség, és csak úgy nem lehet összeszedni. "
De.

ilaris 2011.05.30. 11:32:02

@Desiderata: Hát nem jártál orvosira az tuti. Ez már a többieknek szól.Egyébként honnan a fenéből veszitek a tetkot, meg a tarajos frizurát, meg a festet hajat, a fene ért benneteket, de fantáziátok van az biztos.

Desiderata 2011.05.30. 12:29:03

@ilaris:"honnan a fenéből veszitek a tetkot, meg a tarajos frizurát, meg a festet hajat, a fene ért benneteket, de fantáziátok van az biztos."
poszt:
"Mivel Bástyának extrém kinézete volt,(fura frizura, pirszing, stb), "
hat,csak innen vettuk,hogy te irtad.

Az elso mondatodra meg csak ismetelni tudom: De.

Irkutszk 2011.05.30. 13:31:50

@Desiderata: Én csak simán kitaláltam a stílusodból, ez akkor minek számít? :)

Irkutszk 2011.05.30. 13:36:20

@ilaris: Nekem ismerősöm a túl sok fizikai munkától 'szedte össze' a 'túl nagy szívet'. Mert hogy bírja a munkát, megnagyobbodott a szívfal. A veszélye ennek az, hogy az erek nem követik ezt a megnagyobbodást, illetve nagyobb térfogatra ugyanannyi pihenési, azaz vérellátási idő jut, ergo rosszabbodik a vérellátása a szívnek. A több izomzat kevesebb vérellátással meg nem túl nyerő egy olyan izom esetén, ami egész életünkben másodperc-töredéke pihenőkkel köll dolgozzon. Uff.

ilaris 2011.05.30. 20:58:52

@Irkutszk: Nálunk halmozottan fordul elő a nagy szív, az orvos azt mondta jobb ha mindenki a családban kivizsgáltatja magát. Más pénzt őrököl mi nagy szívet, ez van.

ilaris 2011.05.30. 21:12:27

@Desiderata: Tényleg fura frizurája volt, de se festék, se taraj, csak nem mindennapi volt. Nem igazán láttam másnak még olyan frizurát.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása