Elküldtek az ügyeletről egy fuldokló kisgyerekkel

2011.05.16. 06:00

Este 23 óra. 4 és fél hónapos kisfiam 2 órája visít, sír és már fuldoklik. Felhívom az Esztergomi Orvosi Ügyeletet, elmondom mi a probléma.  Arra jutunk, hogy gyorsabban kap ellátást a gyerek, ha én személyesen beviszem 25 km távolságból, mintha az ügyelet vagy a mentő jön házhoz. Oké megbeszéljük, viszem a gyereket, persze tudták hogy nagyon pici a gyerkőc.

 


Beérek az orvosi ügyeletre, a bejárati ajtóban futok össze az éppen címre induló doktornővel, aki közli futtában, hogy ő nem gyerekorvos vigyem a gyereket máshová. Ő nem hajlandó vele foglalkozni. Úgy küldött el a p....a, hogy rá sem nézett a gyerekre, sőt közölte, ha továbbra is bömböl a gyerek, akkor jobb ha tatabányára indulok vele, mert ott van gyermekorvosi ügyelet (persze, ezt nehezére esett volna közölni a telefonban!) Kértem szépen, hogy legalább nézze meg elsődlegesen, nehogy baj legyen. Erre közölte, hogy ez a gyerek még nagyon pici, hozzá gyerekorvos kell ...majd megállás nélkül folytatta útját a kocsihoz. Megjegyzem Tatabánya a lakhelyemtől 40 km-re van ellenkező irányba Esztergomtól. Végül is csak 65 km-t kell utaznom Esztergomtól. Persze nem gond, hogy lábatlanról jövök Esztergomba, mert ugye meg volt beszélve!!!!


Kétségbeesésemben az Esztergomi Vaszary Kolos kórház szülészeti osztályára rohantam a gyerekkel, ahol ugyan nincs ügyelet , de hátha találok segítő kezet. Az épületben nagy volt a csend. Járkáltam körbe-körbe a gyerekkel. Egy kedves idős nővérke meghallott minket, kérdezte mi történt, és már rohant is orvosért. Egy nagyon kedves Doktor Bácsi Dr. Tókos László azonnal kérdés nélkül ellátta a gyerkőcöt, és nem küldött el melegebb éghajlatra, esetleg a tatabányai ügyeletre...


Kérdem én, ha a gyermekem megfullad míg rohangálok vele, mert egy felnőtt orvos, - akivel ráadásul meg volt beszélve - nem hajlandó legalább elsődlegesen ellátni, mert ugye nem erre esküdött fel, ki lesz a felelős...esetleg?  Én kiskorú veszélyeztetése miatt ??!!!! Felháborító!!!


Még egyszer köszönet Tókos doktor úrnak ő még tudja mire esküdött fel.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Desiderata 2011.05.16. 11:09:08

Technikai észrevétel: a folyamatos sírás és a fuldoklás nem fér össze.
A folyamatos síráshoz jó légzés kell, különben elájulna a gyerek (azaz máris nem sírna folyamatosan).Szal, a fuldoklás kb. annyira lehetett reális,mint a pitsába küldés.
A gyerek és a felnőttgyógyászat ég és föld. Nemcsak dóziskülönbségek vannak, hanem teljesen más betegségek, amik pl. egy felnőttben sosem lehetnek. Felnőttorvoshoz vinni gyereket felelőtlenség.
Pl.: egy 4 és fél hónapos baba pocakja igen kicsi. A folyamatos sírás miatt a bélhangokat megítélni gyakorlatilag lehetetlen. Invagináció, vagy volvulus gyakorlatilag 4 óra alatt életveszélyes állapotot tud előidézni. Kisbabákban a folyamatos sírás oka a pocakfájás.
Hát ezek a betegségek (invagináció és volvulus) felnőttekben sosem fordulnak elő. Így,mikor bemegy anyuka a felnőtt háziorvosi ügyeletre a kisbabával, gyakorlatilag azt kockáztatja, hogy a más szakterületű orvos bizony be fogja nézni a baba betegségét. Adni gyógyszert nem tud rá,mert a felnőtt ügyeleten nincs gyerekgyógyszer.
@El Visco Stello: Nem fuldoklott,akkor nem sírt volna. Piciny gyerekgyógyászati tapasztalatommal örülök a folyamatos gyereksírásnak: mert a betegnek van saját légútja és nem fuldoklik, azt ugyanis komolyan csinálni nem lehet folyamatos sírás közben.
Anyuka bepánikolt.
Jövőre nézve:
1. ha tényleg úgy gondoljuk,hogy gyerekünk/felnőttünk fuldoklik, ne üljünk vele kocsiba,hanem hívjuk a mentőket.
2. gyereket a gyerekorvoshoz. Ne szülészhez. (Kedvelem szülész ismerőseimet, de előbb harapnám le a kezem,minthogy hozzájuk vigyem a fiamat,mert fuldokolva sír :D)

Desiderata 2011.05.16. 11:09:54

Kisbabákban a folyamatos sírás oka a pocakfájás. -helyesen: leggyakoribb oka!

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.16. 11:11:13

@batgirl: minden környező vénasszony azt mondta, ha hagyom sírni, egyszer abbahagyja. volt hogy ott sírtam vele, és nem vettem fel. nagy hiba volt.

Desiderata 2011.05.16. 11:12:58

@El Visco Stello: Ez baromság,már ne haragudj, sajnálom a feleséged és a családod is.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 11:18:44

@nokeka:

Nem hiszem, de orvos megsértődik és nem azt olvassa ki a blogból ami a lényeg.

Tegnap mindenki tudta hová kellett volna menni, de ez a poszt is lényegében erről szól.

Nincs az interneten információ hol van SBO, elég tájékozottnak hiszem magam, de nem jutna eszembe ágynyilvántartót hívni, mert nem ez lenne a dolga, de mindegy elszállt felettem az idő.

Telefon a legegyszerűbb- mert az van meg a központi ügyelet száma (kismamának) - félretájékoztatják és mindenki kombinál, (még ti is?) hát ne szálljon el a türelem?

Öregnővér 2011.05.16. 11:19:40

Akkor tegyük rendbe a dolgokat.

Esztergomban- és hamarosan mindenhol- központi orvosi ügyelet működik. A mentőknél veszik fel a telefont, s célratörően kikérdezve szervezik az ellátást. ( bemenni, ügyeletes orvos, szállítókocsi, rohamkocsi, helikopter, gyermekmentő, ezek kombinációja stb.)

A központi orvosi ügyelet olyan állatfajta, ahol jellemzően gyermekeket és felnőtteket is ellátnak, tekintettel arra, hogy csak olyan orvosok ügyelhetnek, akinek mindkét irányban van gyakorlatuk.

Ezeken a helyeken elég a 104 számot megjegyezni, ők tudják a dolgukat. Ügyeletre nem telefonálgatunk, lehet, hogy valakinek az életéért küzdünk, nem érünk rá a 2 hetes torokfájásoddal törődni. Ilyen helyen dolgozom állandó éjszakásként, tehát én is tapasztalatból beszélek.Jellemző felállás: 1 orvos, 1 nővér, 1 gépkocsivezető. 38.000 emberre.
Az ügyeletes kocsi pedig nem tud privát ügyeket intézni, a GPS mindent elárul, a központban mindent látnak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.16. 11:20:04

@Babette_: Én is követtem el rengeteg hibát a gyereknevelésben. Gondolom, mások is.Tökéletes anya nincs.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 11:25:35

@batgirl:

Nálam is. Az ösztön vált be. :-)

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 11:29:32

@Öregnővér:

Édes Öregnővér!

Akkor mi a fenének április óta pokolba kívánni minden kommentelőt, hogy a 104 hívása pocsékolás és ide már csak bakela bosszantása kéne...

Akkor mi a hivatalos teendő?

Hívjuk a 104-et, ellátja telefonon az előszűrést és eldönti, hogy hová küldi a beteget, vagy kiküldi az ügyeletet, vagy kimegy érte?

Ezt kell tenni ezek után? Biztos?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.16. 11:40:02

@Turchi: A legidősebb 34, a legfiatalabb 14.(kettő önálló, családos diplomás, egy egyetemista és egy kisgimnazista)

@Hatodéves:"15 éves koliba küldése tökjó, csak akkor nem tud rá az ember figyelni, hogy ne járjon bulizni, sötétedésre legyen otthon, ne számítógépezzen tanulás helyett és ne kapjon rossz jegyeket, és ne kavarjon az ellenkező nemmel"
Miért kell rá figyelni? Miért ne járjon buliba? Miért legyen sötédedéskor otthon? Miért ne számítógépezzen? Miért ne kapjon rossz jegyeket? És miért ne kavarjon az ellenkező nemmel? Mert neked ezek tiltottak voltak? Na ez a bizalom hiánya. És nem azért kell dolgoznia, hogy tanulhasson. Mint írtam, én biztosítom a feltételeket. Azért kell dolgoznia, mert húszegynéhány évesen a legerősebb és van rá energiája, hogy hozzájáruljon. És ezt elvárom.
Az én gyermekeim is normális gyerekek, csinálnak baromságokat, de mindig hozzák a szintet.

@Desiderata: Egy cseppet se sajnáld! Nagyon jó hangulatú családban élünk.

@panni75: Az a tendencia ahol 1-2 gyermek van, hogy még 30 évesen is otthon vannak, várják hogy a szülő ellássa őket és végül kihaljon a lakásból. Ez kényelmes dolog, de nem ad esélyt arra, hogy büszke lehessen magára és majd példaként álhasson a gyerekei elé.

2011.05.16. 11:47:46

@El Visco Stello: Nincs vita köztünk, mint említettem, nálatok ez bevált, de sok az ellenpélda is.

2011.05.16. 11:49:51

@El Visco Stello: "Az a tendencia ahol 1-2 gyermek van, hogy még 30 évesen is otthon vannak, várják hogy a szülő ellássa őket és végül kihaljon a lakásból"

Azért ebben nem vagyok olyan biztos. Van ilyen is, de hogy többségben lennének, azt kétlem.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.16. 11:53:32

@panni75: "Te azt mondod, a gyereket ridegen kell tartani születésétől fogva, különben a fejünkre nő"

Én ilyet nem mondtam.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.16. 11:55:20

@Turchi: Én tendenciát mondtam és nem arányokat. Az majd a tendencia eredménye lesz.

Öregnővér 2011.05.16. 12:00:42

@Dr.laikus PhD:

Nyilván a 104 akkor, ha nagy lekvár van.
És nem indulok el a súlyos beteggel gépkocsival, útközben bármi megtörténhet, így mások életét is veszélyeztetem.
Ha kell, a föld alól is kerítenek kocsit.
Nyilván, az adott esetben a madzag túlsó végén ülő úgy ítélte meg, hogy a gyereket a szülő beszállíthatja. A vegyes praxist gyakorló orvoshoz, a központi orvosi ügyeletre. Azt nem tudjuk, csak feltételezem, hogy akkor az orvosnak egy még súlyosabb állapotú beteghez kellett menni. Az élet az első.
Bakelát csókoltatom.-)))

Ez nem Bp., sőt, előbb-utóbb az egész országban így fog működni. Nálunk évek óta így megy - még van mit rajta finomítani- de különben egész jól.

2011.05.16. 12:05:31

@El Visco Stello: OK. Én nem látom ezt a tendenciát. Ahol pedig mégis, az nem a gyerekek számától függ, hanem a szülő töketlenségétől.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.16. 12:07:51

@Öregnővér: Pont ezt akartam írni: A beszélgetés idején még nem tudhatta a doki, hogy Kovács bácsi az Akácos dűlőn haldoklik.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 12:11:19

@Öregnővér:

Megint a feltételezés.
Benne van a szövegben, hogy az orvos közölte, hogy ő felnőtt orvos, a picihez gyerekorvos kell.

Miért is kell feltételezésekkel valaki hibáját takargatni, mentegetni?

Így a büdös életben nem lesz pontos és precíz munkavégzés. Ehhez nem kell senkivel gorombának lenni.
Elő kell írni és a végrehajtást ellenőrizni. Türelmesen egy darabig, aztán szankciókkal.

Ennyi csak.
Nem ördöngös. Normál jól szervezett munkahelyen jól bevált módszer.

serfecs (törölt) 2011.05.16. 12:30:21

@El Visco Stello: bocs, leegyszerűsítettem. Azt írtad, hogy nem engeded felvenni, mert ha akkor engedsz neki, később másban is követelőző lesz.

2011.05.16. 12:54:18

Ezt az eskü dolgot inkább hagyjuk, mert a Gyűrűk Urát kell idéznem:

"[...]…nem ismeritek még a szívetek erejét, s nem tudjátok, hogy melyiktek mivel találkozik az úton.
– Áruló az, aki ott vesz búcsút, ahol az út sötétté válik.
– Lehet, de aki nem tudja, mi az az éjszaka, ne tegyen esküt, hogy sötétben vándorol.
– Az eskü szó erőt önt a megreszkető szívbe.
– Vagy megtörheti!"

Ezen érdemes egy picit elgondolkodni, mert néha nagyobb szívás megszervezni a magyarországi eü ellátást, mint a Szauron elleni háborút!

A posztban nincs konkrétum, hogy mitől fulladt a gyerek.

Desiderata 2011.05.16. 12:57:33

@Turchi: Egyetértek.

@Dr.laikus PhD: Mi van veled, te csalánba pisiltél máma?

Desiderata 2011.05.16. 13:00:03

@ReignOfdark: Igazából 88-as sat alatt egy kisgyerek se sír. Tüdőileg mondjuk bronchiolitis lehetett volna - azt szülész meg nem gyógyítja. Szívileg - ne hülyéskedjünk. Hasilag - hát maximum egy császárt meg tud csinálni egy hason egy szülész...

Tessék nekem megmondani,hogy mit tud csinálni egy szülész egy 4 és fél hónapos babával, ami meggyógyítja a kisvackert?

Öregnővér 2011.05.16. 13:01:48

@Dr.laikus PhD:

Jó, akkor másképp mondom.
Ha felnőttekhez ért csak- ami érdekes lenne, mert úgy nem ügyelhet vegyes ügyeleten-nagyjából akkor is el tudja látni a gyereket- annyira legalábbis, hogy meg tudja ítélni, hogy ő ehhez elég, vagy továbbirányítja gyermekosztályra.

Egyébként az ellátást visszautasíthatja- amennyiben súlyosabb állapotú beteget kell ellátnia- azzal, hogy megfelelő helyre irányítja. ( A jogszabály úgy emlékszem, valamelyik nap volt itt, nem keresem elő).

Tehát: a baba a diszpécser szerint akkor nem volt életveszélyben,sőt, megítélése szerint a szülők beszállíthatták.Az ügyeletes orvos éppen rohanófélben volt, a gyerekre ránézett, megállapította, hogy ez most nem megy, megfelelő helyre irányította.
Ha úgy ítélte volna meg, akkor megkéri a nővért, hogy hívjon mentőt.
Mint látjuk, a baba még néhány óráig viszonylag jól viselte a "fuldokolva sírást", annak ellenére, hogy "nem kapott ellátást".

Az eü. nem műszaki cikk, nem gyár. Itt nem lehet pontosan előírni mindent. Sokszor a pillanat törtrésze alatt kell - lehetőleg jól - dönteni.

Irkutszk 2011.05.16. 13:08:06

Remélem, írónk olvas is, és majd válaszol (mint annyiszor remélem, de ugye reményhal utószorra, lepényhal először).

1, Ha annyira életveszélyben a gyerek, megállt volna a doktornő.

2, Ha nem sürgős, a doktornő sem siet.

3, Ha felmerül kérdésünk, hogy mit miért, akkor attól kérdezzük, akivel beszélgetünk, nem az ismeretlen praxis-blog olvasókat.

4, Sajnos sosem tudjuk meg, hogy a telefonközpontos miért oda küldte az anyukát, és miért saját kocsival. Erről szerintem felesleges is vitázni, mert ezt csak a központos tudja megmondani. Láthatóan az anyuka nem jegyezte meg (betudható az idegességének).

5, Mi is volt a BAJA a gyereknek? Mert ez így, hogy egy kis vizsgálat, meg egy kis kezelés, és minden happy, ez így kevés még az én agyamnak is. Doktor bácsi megpaskolta a gyerek pocakját, és hirtelen minden rendben lett, vagy mi a csuda?

6, Amit már többen orvosok leírtak: Ha sír, akkor nem fullad. Persze lehet, hogy a könnyét-taknyát nyeli a sok sírásban, és ettől köhög. Esetleg le kéne törölgetni, hogy ne lélegezze be.

Irkutszk 2011.05.16. 13:09:40

@Desiderata: Én tudom, én tudom: Megnyugtatja az anyját.

2011.05.16. 13:26:03

@Desiderata: Igen-igen. De nem akartam még egyszer elmondani, amit már a többiek leírtak: gyerekhez gyerekorvos kell. Onnan, hogy légzés+keringés+testi integritás rendben (lélegzik, nem dől belőle a vér, van pulzusa, megvannak a végtagjai, stb.), csak tovább lehet küldeni. Azért nem a picsába, mert az szenyaság, de mondjuk a megfelelő helyre. Megtörtént.

A gyereknevelési vonalba meg nem túlzottan akarok beleszólni, mert nincs gyerekem (remélem). Mondjuk az tény és való, hogy elég sok szülő konkrétan a tulajdonának tekinti a gyerekét, és nem tiszteli mint önálló személyiséget (így később nem is lesz az).

whowho 2011.05.16. 13:36:07

Én nem lepődök meg semmin. Életemben egyetlen egyszer telefonáltam a mentőknek, 3 utcával arrébb van a központ, mert mélyizomgörcsöt kaptam a hátamban, levegőt sem kaptam, ott hörögtem, a telefonért 4kézláb kúsztam el fél óra alatt, erre közölték, menjek be, hamarabb beérek, mintsem ők kiérnek. Hiába mondtam, irtózatos görcsöm van, nem kapok levegőt, senkit nem érdekelt, nem jöttek ki. Egy órát fetrengtem, akkor taxival bementem nagy nehezen az ügyeletre.
Legközelebb, mikor az égyban reggelre virradóra csak fejemet tudtam a párnáról felelmelni és telefonért, ami mellettem volt, már el sem tudtam nyúlni, csak nagy kínkeserv között, akkor már be sem telefonáltam. Feküdtem kb. 2-3 órát, mire mydetonért és fájdalomcsillapítóért fel tudtam kelni. Ennyit arról, hogy fizetem a tb-t.

2011.05.16. 13:58:46

@whowho: Köszönöm az objektív, informatív, értékes és témába vágó hozzászólásodat, remélem gyakran látlak viszont a többi poszt kommentelői közt!

Több ilyen hozzászólás, sőt poszt kéne; manapság a blogközönség amúgysem tud már mit kezdeni a konkrét esetismertetésekkel, pedáns tünet-leírásokkal, megfogható problémákkal, értelmes kérdésekkel spékelt segítségkérésekkel.

A te stílusodra van szükség a továbbiakban is! Ha mélyizomgörcs, akkor mélyizomgörcs! Ha mydeton, akkor mydeton! Kivizsgálásra semmi szükség felírás előtt, főleg nem a szemed izmainak vizsgálatára. Myasthenia, ugyanmár, a saját tudásod az, ami segít, sőt, megment, a telefonért már nem is kell nyúlnod. Mydeton, mydeton, miért is vagy vényköteles? Miért fizetné a TB az árad jelentős részét, ha van, aki teljes áron venne?

Ez kell erre a blogra: hiteles tájékoztatás, társadalmi-gazdasági kérdésfelvetés, kétoldalú probléma-megközelítés, és nem maradhatnak el az emóciók sem!

jágör68 2011.05.16. 14:24:14

@ReignOfdark:
Hát ez....
MÉLYizomgörcs.. a hátában...
Tejjóóóéég!
És ezek osztják az észt, hogy az
"orvosok megölik a betegeket, ha nem jattolsz, meg 3 helyről is elhajtják, stb"
Hihetetlen elarctalanodot már nemcsak bodzás népség, de a Blikk és a többi orvosellenes "szakértő" média által feltüzelt lumpenproletariátus.

sárga nyúl 2011.05.16. 14:28:15

@ReignOfdark: A leghülyébb hozzászólásból is lehet tanulni valamit, ha másból nem is, de a rá adott válaszokból mindenképp. Miért gondolod, hogy myasthenia? Rákerestem, és hátizomgörcsöt nem írja, mint tünetet. (Azmiaz szerinted, hogy mélyizomgörcs????)

thbogyó 2011.05.16. 14:28:17

@Turchi:
@El Visco Stello: "Születésétől fogva taszítom magamtól"

Ez nálad bevált, másnál meg egy agresszív állatot csinál a gyerekből. Igen nagy kockázat.

Vagy éppen egy magába forduló, zárkózott, folyamatosan önértékelési problémákkal küzdő gyermeket...
Nyilván, nem kell a csecsemő minden "nyikkanására" ugrani, de azért egy éjszakán át ordítani hagyni sem épp jó. Tudom, hogy sokszor nem könnyű az arany középutat megtalálni, de megéri. Mondom én ezt 3 gyermek anyjaként és védőnőként is...

thbogyó 2011.05.16. 14:31:52

Laikussal meg teljes mértékben egyetértek...

2011.05.16. 14:32:40

@jágör68: De érted: ellátják, megvizsgálják a tünetei alapján egyébként valamelyest sanszos betegségre, kiírnak neki egy gyógyszert, amit támogatott áron megvesz, és ebből 2 megállapítás van, hogy nem jó semmire az eü és hogy minek fizet TB-t.

Ehhez képest az, hogy mélyizomgörcs kínozza a hátát szerintem már nem releváns, mert mindjárt megkapod, hogy nem kötelező anatómiát tanulni.

/OFF Finnekhez mit szólsz? /ON

2011.05.16. 14:35:46

@sárga nyúl: Szia! :-)

Myasthenia mellett nem adható mydeton, ezért fix, hogy megvizsgálták, mielőtt adtak neki receptet.

sárga nyúl 2011.05.16. 14:38:15

@ReignOfdark: Sziaszia! :) Óóóó... Az a kellemetlen, hogy ezen a blogon nem lehet eléggé borzongatni a népet, mert vannak hozzáértők. Ciki. :D

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 14:42:56

@Öregnővér:

Nem kell másképp mondanod. Értem.
Te nem látod mi történik.

Ahogy te írod a diszpécser felnőtt ügyeletre hívta. Itt a probléma. A többi spekuláció.

Akár megvizsgálta a rohanó orvos (aki persze az ide író orvosok szerint többségében vakon megy és feleslegesen) amint meglátta, hogy csecsemő azonnal tudta, hogy GYEREKRENDELÉSRE VALÓ.

Mit kell ezen magyarázni? Nyilván a többi érzelem, hisz a gyereket ellátta orvos akinek hihetetlenül hálás a posztoló.

Az, hogy a gyerek fuldoklott, vagy nem megint csak spekuláció. Egy a biztos, valami baja volt, mert ellátást kapott.

Ki hibázott? Na ki?
Az aki felnőtt rendelésre hívta, lebeszélve a mentőről, mert szerinte kocsival gyorsabb.

jágör68 2011.05.16. 14:56:53

@ReignOfdark:
OFF:
Drukkoltam! Örültem!
Nagyon!

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.16. 14:59:00

@ReignOfdark: @jágör68:

mondom is. merbazmeg gusztustalan az a lenézés, ami mindig előjön, ha egy laikus nem a megfelelő szót használja.

Desiderata 2011.05.16. 15:08:42

@Dr.laikus PhD: de egy szülész hogyan lát el egy fuldokló négy és fél hónapost???!

serfecs (törölt) 2011.05.16. 15:12:42

@Desiderata: szülészeteken van neonatológus - jobb helyen.

whowho 2011.05.16. 15:14:59

Volt már előtte is problémám a hátammal, évek óta, volt otthon még pár szem gyógyszerem, orvos írta fel, nem magamtól szereztem a feketepiacon, vagy a krimóban az alkeszektől. :) Már gyerekkorom óta küzdök vele, de hiába panaszoltam ezt a háziorvosomnak is akár. Ahogy a szívem táját is mikor fájt. Útólag derült ki mitralis prolapsus-om van, attól lehetek olyan rosszul, ahogy szoktam volt, de ezt az endokrinen derítették ki 32 éves koromban. :):):):):) Addig se EKG, se semmi, pedig gyerekkoromban volt szívzörejem is. De ez senkit nem érdekelt.

Mindenesetre nem a derekamnál volt gond, hanem a hátam közepe táján, lapocka környéke, ott volt egy irtózatos izomgörcs-szerűség a megerőltetéstől valszín. Amúgy meg senki nem mondott semmit ezzel kapcsolatban. Konkrét diagnózis arra a területre nem volt, csak hogy a derekamnál egy csigolya úgy néz ki, mintha balestben sérült volna meg. Ennyit tudtam meg, meg azt, hogy nincs gerincsérvem szerencsére, de ezt is maszek úton, idegsebész küldött el MRI-re, amiért fizettem. Ennyit az eü-ről.

De egy konkrét eset... ismerősöm gyerekkorában daganatos megbetegedésben szenvedett, kezelték, sugár, kemo, stb. 28 évesen panaszkodott a gyomrára, a tipikus gyomorrák tüneteivel, iylen életúttal, előzményekkel. Ez volt 2 éve februárban. Kezelték helicobacter pylori-val, meg a jó Isten tudja mivel, aztán fél év múlva derült ki, átszőtte a rák a belső szerveit, inoperábilis. De ezt nem tudták állítólag kimutatni se MRI-vel, se semmivel, felnyitották. Kétszer is. Egy éve temettük, 29 évesen. Mikor is előtte a klinikára visszahozták Pécsről és az alagsorban helyezték el utolsó stádiumban fájdalomcsillapító nélkül, mire őrjöngött a fájdalomtól, a szülei meg kínjukban balhéztak, erre még a szüleit akarták a rendőrökkel elvitetni. Sajnos ez a magyar eü sokszor. Kivételek vannak, de sztem nem sok.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 15:19:30

@Desiderata:

Ki tudja, hogy szülész volt-e vagy gyermekorvos.
Mert ugyi ahol szülés van ottan lenni szokott gyermekorvos is.
Pláne ahogy írja Öregnővér, hogy ez a kórház ellátja a sürgősségi ellátást is.

Valaki ellátta, mert indokolt volt.
Tekints el attól minek érzékelte a szülő a gyerek állapotát.
Ő nem orvos, csak kezdő anya!

Google a barátunk.
Igen ügyeletes házi gyermekorvos volt, ott és akkor.

whowho 2011.05.16. 15:20:04

DE ha csak édesanyámat nézem, akinek krónikus myeloid leukémiája van... a gyógyszeres kezelés abból állt, a főorvosnő mondta, ne törődjön vele, akkor nem lesz baj. :) Ugyanez a jó tanács várta a hideg és meleg göbjeivel a pajzsmirigyében, valamit az ízületi deformációval, valamint a szükséges csípőprotézissel kapcsolatban is...
10 év után kapott egy injekciókúrát, de az csak 1 évig járt, utána kapott másikat, attól rosszul volt. Az előzőt kaphatta volna, ha 70 ezret fizet havonta az akkor 45 ezres nyugdíjából...

Amikor megtudta a betegséget, lement a háziorvoshoz, kérdezte tőle, mondja már el doktor úr, akkor most mi várható? Válasz: örüljünk, ha nem késő... kezelés nélkül... erről ennyit.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 15:26:07

@whowho:

Keressetek meg azonnal egy onkológiai központot!

whowho 2011.05.16. 15:34:57

Utánaolvastam bőven, részletesen, onkológiai fórumra, honlapra is írtam, ahol kifejezetten ezzel a betegséggel foglalkoznak, leírtam az esetet, mit tehetnénk, de nem volt válasz. :( Az onkológiai osztályon pedig ennyit tettek érte. Most már átalakult más formátumba a leukémia, a leleteken rajta van, de azok sajnos 250 km-re vannak tőlem, de annak is utánanéztem ano. Szerintem már késő felkeresni bármit is, mert Anyukámat ezek után nem is érdekli az egész kezelés. :( Főleg, hogy 15 éve tart...

whowho 2011.05.16. 15:38:51

@Dr.laikus PhD:

Igen, én is olvastam a csontvelőátültetésről, amit ha akkor megcsinálnak, amikor kiderül, 45 éves korában, akkor talán felépült volna. De az érdekes módon szóba sem került!!! Csak hogy ne foglalkozzon vele... :( Nyilván hisz az ember a szakorvosnak, mert hát elvileg ő jól tudja, meg ő az orvos, lsd. gyereorvos esete fent. Na mindegy, ez így alakult.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 15:41:03

@whowho:

A fenti linket olvasd el, másold ki neki és olvass el ő is.
Ha többet tud róla akkor talán megnyugszik, főleg ha érteni fogja.

Az interferon szar kezelés, van aki nagyon nehezen viseli.
15 éves túlélés gyógyszer nélkül azt hiszem siker. Ettől függetlenül érdemes rávenni hogy egy onkológiai centrumban praktizáló orvos lássa, ellenőrizze, kezelje.

Nem tudom mikor kellett fizetnie a kezelésért és miért, de az onkológiai betegségek módszerei változnak, egyre több és korszerűbb kezelést fizet az OEP, mamád betegségét az elsők között támogatták.

whowho 2011.05.16. 15:42:41

@Dr.laikus PhD:

És igen az interferont kapta, elsőre a Roferon A nevezetűt, ami egy évig járt, utána volt egy másik hasonló, de attól nem tudott létezni, így kezelés nélkül maradt. Nem igaz az sem, hogy ingyenes. Egy ideig, utána meg lehet fizetni szépen. :(
Vannak már újabb szerek, amik nagyon hatékonyak, ezt annak a honlapnak az oldalán olvastam, ahová írtam és ahonnan válaszra sem méltattak.

whowho 2011.05.16. 15:45:18

Sajnos amúgy nem híve a gyógyszeres kezelésnek, lehet, hogy ezért él idáig. ELmagyaráztam Neki mindent, de így sem akar orvoshoz menni. Amit nem is csodálok ezek után.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 15:49:24

@whowho:

Nem tudom hány éves az édesanyád.

Nekem van barátom akinek acut myeloid leukémiája volt és akkor nem volt Magyarországon csontvelő átültetés.
Pedig nála volt két alkalmas donor is.

Ha nincs a mamádnak testvére akkor eleve reménytelen. Ha van alkalmasnak kell lennie.
Csontvelő donort csak úgy szinte soha nem találni sajnos.

A pajzsmirigy göbjei ha nem okoznak gondot akkor nem foglalkoznak vele.
Ilyen állapotban meg a csípőprotézis nagyon rizikós. :((

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 15:54:09

@whowho:

Sajnálom.
Lehet makacskodni, bele is lehet nyugodni.
Amint látod a háziorvosnak volt igaza, hogy ne figyeljen rá.

Amúgy meg agresszív kezelés kellemetlenséggel, erős rosszulléttel jár.
Valamit valamiért.

Jó egészséget a mamádnak, de szerintem az akkori lehetőségekhez képest megkapott mindent nincs miért elkeseredett légy.

whowho 2011.05.16. 15:55:29

Vannak problémák a göbök miatt, többször mértek kórházban 210/110-es vérnyomást, bent is tartották, legutóbb, mikor összeesett, elájult emiattm eltört a kulcscsontja is...amit nem is raktak helyre és az iszonyú csonritkulás miatt az összeforrás is nehezített, de nem kapott csontképzőt.... :(

Amúgy van Anyumnak 3 testvérkéje, igaz, mindegyikük totál rokkant, bypass, stb. Meg már Anyu is 61 lesz, szóval esélytelen. Köszi szépen, hogy belinkelted a cikket. :)
Az akut leukémia amúgy neccesebb, mert rövidebb ideig élhet vele a beteg, ha jól emlékszem...

2011.05.16. 15:56:15

@whowho: Kedves whowho, a CML lefolyása úgy néz ki, hogy a krónikus fázis 1-10 évig tart, utána a felgyorsuló fázis jön néhány hónaptól egy évig, és végül a blasztos fázis következik, amikor a szervezet védtelen a fertőzésekkel szemben, és a fájdalom nagyon nagy. Mondjuk hogy miért nem kezelték, ezt nem értem, a CML túlélési statisztikái nagyon jók (kb. 90%). Egyébként mulasztás abból a szempontból nem történt, hogy - valószínűleg hydroxiurea és alfa-interferon injekciókat megkapta - a CML hosszútávon és tökéletesen csak csontvelő-traszplanttal gyógyítható, traszplantot pedig csak 55 év alatt adhat allogén testvér. Röviden összegezve, 15 évet tünetmentesen élni hosszú távú megoldás nélküli CML-lel enyhén szólva siker.

Ja és ilyen adatok mellett én már utánanéznék egy rendes onkológus/hematológusnál hogy biztosan CML-e, mert könnyen összetéveszthető a leukemoid reakcióval, és 15 éve még nem biztos, hogy ennyire specifikus módszerekkel tudták vizsgálni.

2011.05.16. 15:57:37

Basszus, mire megírtam, már kitárgyaljátok itt a témát! Irgumburgum.

whowho 2011.05.16. 15:58:00

@Dr.laikus PhD:

Hát igen, 15 év már tényleg jó idő, más kezeléssel sem él ennyi ideig a betegséggel. Örülni kell minden napnak.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 16:02:23

@whowho:

"Az akut leukémia amúgy neccesebb, mert rövidebb ideig élhet vele a beteg, ha jól emlékszem..."

Igen jól emlékszel.
A barátom külföldön műtötték ő még él női őssejtekkel, mert a nővérétől kapta a csontvelőt.

Nem létezik csontképző ami azonnal hatna. Hosszú évekig kell szedni és stagnálhat az állapot.

videoklinika.hu/tag/kulcscsonttores/

Tényleg érdemes a mamád esetében annak amit mond utána nézni, kicsit több bizalmad lenne.

Hozzá kel tegyem, hogy kis önbizalmad legyen nem vagyok orvos csak laikus.
Öreg már, mamádnál is idősebb, de amiről nem tudok annak utána nézek. :-)

whowho 2011.05.16. 16:03:36

@ReignOfdark:

Tuti az, mert csontevlőmintát is vettek, az úgy zajlott, hogy bement kontrollra, a CML gyanú miatt, közölték vele, akkor most leül, megcsinálják. Csak azért engedték el akkor, mert remegett, keze-lába, úgy megijedt. Legközelebb csinálták meg a mintavételt. Aztán pár éve is végeztek vizsgálatot, vérvétel is volt, Miskolcra, vagy Debrecenbe küldték a mintát, akkor fordult át másba a CML, csak a papír otthon van Anyunál, így nem tudom a nevét a betegségnek, de a lényege, hogy megnő a lép és egyéb szervek infarktusának veszélye. :( Bármikor bekövetkezhet csak úgy.

2011.05.16. 16:04:27

@whowho: Azért nézze csak meg egy onkológus is szerintem.

A leukemoid reakciót a CML-től úgy különböztethetjük meg, hogy a CML esetén a leukemoid reakciótól eltérően basophilia, eosinophilia, csökkent leukocyta alkalikus foszfatáz (LAP) szint, illetve klinikailag splenomegalia jellemző.

whowho 2011.05.16. 16:06:29

@Dr.laikus PhD:

A szegedi klinkákra akartam hozni, mivel kutatóintézetben dolgozom, így lett volna jó orvos is valahonnan, ismerős által, de 6ökrös szekérrel nem lehet kimozdítani, most már a hematológiára sem jár vérvételre, mióta megtudta, hogy a betegsége változott. Ha meg magától nem jön, én nem tudom erőszakkal idevonszolni. :(

2011.05.16. 16:07:54

@whowho: Ja, bocs, ezt nem olvastam időben. Bár nem tudom, egy CML mivé tud átváltozni, de különböző fázisai vannak, amit viszont fent leírtam. Ezek látszanak a csontvelő biopsziából és a perifériás vérből. A lép meg nagyon sok hematológiai betegségnél megnagyobbodik, önállóan nem sokat jelent így.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 16:08:00

@ReignOfdark:

Megtisztelsz! :-)
Köszönöm!

whowho 2011.05.16. 16:11:13

@ReignOfdark:

Szerintem a Philadelphia kromoszómát is nézték, és Anyunál megtalálták ezt a muálódott kromoszómát.

whowho 2011.05.16. 16:13:22

@ReignOfdark:

Nagyon meglepődtem én is, mikor olvastam a leletet, és egyetlen helyen, egy orvosi előadásra készült pps-ben találtam rá, amikor is levezették hogyan alakul ki a CML-ből és írták, mik a jellemzők erre a betegségre. De már nem is merem Anyuval elővetetni a papírt, hogy megnézzem, ne is lássa, úgy vagyok vele.

2011.05.16. 16:15:25

@whowho: Így jobban végiggondolva egyvalamit tudok nagyon-nagyon kis eséllyel elképzelni, hogy a CML-je blasztos fázisban lymphoblasztossá alakult (erre egyharmad esély van), de hogy ezt megérje egy ember tünetmentesen, arra kb. semmi, mert blasztos fázisban már nagyon rossz állapotú a beteg, a kór többnyire terápia-rezisztens, és inkább egy akut leukemiára hasonlít.

whowho 2011.05.16. 16:17:22

@ReignOfdark:

Mondjuk nem teljesen tünetmentes, sokat rosszul van, irtó fáradékony, a vérzés alig áll el, néha kék foltok jelentek meg a bőrén, mondjuk mostanában nem jellemző ez utóbbi...

2011.05.16. 16:18:35

@whowho: Ez így sajnos elég egyértelmű valóban.

2011.05.16. 16:19:41

@whowho: Így meg pláne. Nem ötleteltem volna itt leukemoid reakciókkal. De hogy mivé fejlődhet egy CML, ez érdekelne.

whowho 2011.05.16. 16:24:17

Én is meglepődtem, mikor egy új dolgot diagnosztoizáltak úgymond, hogy a CML átalakult más betegséggé, ami szintén ide sorolható valahogy, elsőre azt hittem rosszul látok, de mivel al elet a kezemben volt... Utána is néztem a neten gyorsan, de nem akuttá alakulásról volt szó. Majd óvatosan rákérdezek tőle, hátha nem idegesítem fel nagyon...

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 16:25:54

@ReignOfdark:

Szakmai oldal, nem értem, de van benne spanyol hivatkozás... :D

whowho 2011.05.16. 16:28:22

@ReignOfdark:

Mindjárt megnézi a retikülben a leletet... :)

2011.05.16. 16:30:10

@Dr.laikus PhD: Ezt a honlapot ismerem, de ebben is csak a 3 fázis van benne.

whowho 2011.05.16. 16:35:14

JAK2 V617F mutáció kimutatása volt, polycythemia vera lett a vége.

ma21 2011.05.16. 16:41:04

Dr.laikus PhD
Kérdezhetek? Másik megyébe mehetek e Onkológiára? Mi a menete a dolognak?
Most gyógyszeres terápia van

2011.05.16. 16:44:39

@whowho: Na igen, ez viszont nem átalakulás, hanem a myeloid sejtvonal károsodásának eredménye. A PV önmagában nagyon jól gyógyítható, de itt nem csak erről van szó. Thrombastheniás szövődménnyel, CML-lel kialakuló PV elég nagy gond. Azért még mindig tartom, hogy fogadd meg Laikus tanácsát, és vidd szakorvoshoz, mert a tünetek enyhítése nagyon nem mindegy ennyi szövődménnyel. Persze mindenkinek döntést kell hoznia, hogy kiteszi-e magát annak, ami reá vár.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 16:54:06

@ma21:

Nem tudom.
Nekem hatalmas mázlim van, hogy ide kerültem, de a kemos nővér szerint más kórház ami nem centrum már kezelni sem kezelhet.
Annyi észre vehető, hogy a meglévő ágyszámra és létszámra hatalmas terhelés hárul. Szinte megduplázódtak a betegek.
Ha valami új vizsgálat van kérdezik hol lakom, valszeg területi felosztás is van.

ma21 2011.05.16. 17:08:17

Köszönöm-Keresem a megoldást.
Szegedre szeretnék menni,mert ott volt a műtét.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 17:12:49

@ma21:

Akkor szerintem fogadnak.
Kérdezz rá.
A kezeléseket itt komplexen kezelik.

whowho 2011.05.16. 17:26:46

@ReignOfdark:

Már mondtam Neki sokszor, de nem akarja az igazságot, úgyhogy Ő döntött, én meg kénytelen voltam elfogadni. Évek óta könyörgök Neki, hogy jöjjön Szegedre, de akár Debrecenbe sem lenne rossz...de hiába. Sajnos. Azért köszi szépen! :)

Bikli néni 2011.05.16. 17:33:46

@Leroi: Szió :)
Na, kukacoskodok kicsit:
Imhol a Btk. (ha minden igaz, még mindig) 172. § (1) bekezdése:
"Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő." (és a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést nem véletlenül nem raktam be ide.)

Mivel a posztból nem derült ki, hogy pontosan mi baja volt a porontynak, ezért nem tudhatjuk, hogy megállna-e a tényállás. Valószínűleg nem, de mivel az ügyeletes egy pillantást se volt hajlandó vetni a gyerekre, max a szerencséjének köszönheti, hogy tényleg nem volt akkora gebasz.

Btw. még a nem orvost is előveszik, ha nem segít mondjuk egy balesetesnek. Egyszerűen nem tartom életszerűnek, hogy csak azért, mert nem gyerekorvos, rá se nézhet a gyerekre.

Irkutszk 2011.05.16. 17:46:53

@Bikli néni: Hadd érveljek a másik oldalon: Igenis vetett rá egy pillantást, ha (HA) az anyuka kezében volt a gyerek.

Bikli néni 2011.05.16. 18:04:05

@Irkutszk: Nyilván. De - és nem vagyok orvos, nem tudhatom - én azt hinném, hogy rohanás közben ránézni fél másodpercre - igen jó orvosnak kell lenni ahhoz, hogy megmondja nulla vizsgálat után, hogy nincs semmi sürgős* ellátást igénylő baja, főleg, hogy nem is erre van szakosodva.
* ami nem ér rá addig, amíg anyuka átér vele a másik városba.

ma21 2011.05.16. 18:17:05

@Dr.laikus PhD: Megpróbálok a szegedi sebésztől segítséget kérni.
ARANY EMBER!!

Desiderata 2011.05.16. 18:24:15

@panni75: Behívhatós. Vagy marha mázlija volt a hölgynek. Amúgy,ha megvizsgálta, írt egy receptet és hazaküldte (közben magában lelkesen átkozódva,hogy miért kellett az egészséges újszülöttek közé vinni egy beteg (jó eséllyel fertőző) csecsemőt), akkor az a baba nem volt annyira rosszul,hogy ne lehetett volna vele elmenni az ügyeletre. Szerintem anyuka tényleg csak csúnyán bepánikolt és hisztizett - jó lenne,ha a friss anyukák mellett lenne egy józan ésszel rendelkező rokon is, aki adott esetben átveszi az irányítást.

Srajné 2011.05.16. 20:12:07

Öregnővér!De bizony ,hogy tudnak privát dolgot intézni mert saját szememmel láttam ,nehogy meg magyarázd már!Egyébként akkor még nem volt GPS a kocsikban.A sofőr elment entyem petyézni a fiatal lánnyal!Ennyi!

2011.05.16. 21:02:11

@whowho: Nem akarok beleokoskodni, csak mesélek egy esetet.

Nézd, én nagyapám sem egyszerű eset. Túlél pár infarktust, beállítják a vérnyomását, thrombosis megelőzés megy, erre felássa a kertet (84 éves), másnapra rosszul lesz, szokásos infarktus panaszok, menjen a kórházba (vasárnap délután), mentő jön, persze tudom, hogy egy asszisztens az ügyeletes "orvos" (jaigen, ilyen csak a mesében van, hogy vasárnap du. húsvér labororvos ügyel), és azt is, hogy technikailag valid eredmény diagnosztikus értéke lepkefing, de mit ad isten, pont ott vagyok a kórházi laborban gyakorlaton, persze bemenjek? SZIGORÚAN TILOS, mondja a kiccsalád, a nagyfater (ritka jó fej) meg az életéért küzd. Az eset után két héttel közli, hogy milyen jó lesz, ha kitanulom a szakmát, mert majd segíthetek rajta.

Na ott majdnem letettem a lantot és pályát változtattam (elvégre mire jó az olyan tudás, ami a szeretteid életén sem segít), mert a műszaki és jogi vonal is érdekelt, de végül maradtam szintén orvos édesanyám unszolására, akit a fenti ominózus szituban főzeléket csinálni küldtek.

Azt mondta a drága jó asszony, hogy most tanulhatok, mert a magáért felelős embernek joga van hülyének lenni; és ezzel majd gyakran fogok találkozni az életben független attól, hogy orvos leszek-e vagy sem.

Ezzel tehát csak azt akarom mondani, hogy a családtagok mégolyhülye döntését felülírni az alapvonalról k... nehéz, de mint az esetem mutatja, a támadóharmadból is.

whowho 2011.05.16. 22:03:23

@ReignOfdark:
Borzasztó nehéz, tényleg. Ráadásul ahogy idősödnek, egyre makacsabbak. Gondolom én is ilyen leszek. :)
3 éve nem volt hematológusnál, mikor eltört a kulcscsontja, 24 óra múlva ment a kórházba, mikor a fél mellasa csupa fekete lett. :s Nehéz elfogadni ezt a döntést, mivel az Édesanyámról van szó. Elmentem 150km-t spéci cseppekért, egy hónapig egyeztettem, hogy meglegyen, azt sem szedte be. Már jó orvos után is néztem, de közölte, nem jön el hozzá. :( Ilyenkor nem lehet mit tenni, már 61 éves. Ő döntése, én megtettem ami tőlem telt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.16. 23:29:37

Érdekes történet!

Mi pont fordítva vagyunk. Már-már nem merjük elvinni a gyereket az ügyeletre, mert eddig akármi volt, mindig bentfogták éjszakára..

Persze jobb félni, mint megijedni, de azért egy bentalvás is logisztikai problémákkal jár szülői részről. Főleg, ha van otthon még egy másik gyerek is.

w.né 2011.05.17. 12:39:43

Na akkor egy kis történet szintén az esztergomi ügyeletről:
2009-ben a kisfiamnál aki 2,5 éves volt kruppra gyanakodtunk.Mivel hétvége volt,és húsvét előtt 1 nappal szombaton történt a dolog,ügyeletet hívtunk mert a háziorvosunk nem volt itthon,csak telefonon értem el.
Kijött az ügyelet,megvizsgálták.Kapott még még előtte egy Rectodelt kúpot amit a háziorvos javasolt telefonon.Az ügyeletes orvos megvizsgálta,azt mondta hörghurutja van.Adott neki még egy kúpot.Kiírt még pár gyógyszert amit természetesen csak Esztergonban tudtam kiváltani,mert itt a környéken (Nyergesen)ilyenkor már nem volt ügyeletes gyógyszertár.
A kisfiam nagyon nehezen lélegzett,és sípolt is.
Megkapta a gyógyszereit,aludt is,de levegőt még mindig nagyon nehezen kapott.Ez addig fajult,hogy hajnal fél 2-kor arra keltünk hogy a kicsi alig kap levegőt,majd meg fullad.Sírni,és beszélni sem nagyon tudott.Hívtuk az ügyeletet hogy sürgősen jöjjenek ki,mert a fiam rosszabbul van.Erre közölte az orvos hogy emlékszik ránk,és hogy annál többet nem tud tenni,mint mikor kinn voltak,ezért fogjuk meg a gyereket és vigyük fel Tatabányára.43Km!(Teszem hozzá mostani eszemmel inkább mentőt hívtam volna!!)
Autóba ültünk 20 perc alatt fent voltunk vele Tatabányán.Megvizsgálták és rögtön a gyerek intenzívre vitték,ahol oxigént kapott,meg még nagyon sok féle gyógyszert.Kiderült hogy tüdőgyulladása is van,amit az ügyeletes orvos nem hallott.Pedig mint írtam mikor kinn volt is sípolt már.
2 nap után merte közölni velem az intenzíven a doktornő hogy mentővel kellett volna mennünk,mert a 20 perc alatt míg odaértünk meg is fulladhatott volna.Az ügyeletnem mindenképp ki kellett volna jönnie hogy megnézzék,és eldöntsék hogy mit csináljunk.
A tatabányai kórházról csak annyit hogy nem hagyták hogy bent maradjak a fiammal.Tehát kénytelen voltam napokat utazgatni.Mikor kiengedték semmit nem tudtam nélküle csinálni,visszaszokott a pelenkára,pedig előtte nappalra már nem kellett,meg még sorolhatnám.Kapott 3 féle gyógyszert amire azt mondták hogy kapja még 5 napig,és ennyi.Semmit nem mondtak,hogy mit csináljunk még,se kivizsgálás,se semmi!
3 hét elteltével ismét befulladt,mire mondta a Doktornő hogy ismét kórház.Mondanom sem kell hogy már nem mentem vele tatabányára sem.Így jutottunk Törökbálintra a tüdőgyógy intézetbe,ahol kiderítették hogy asztmás.Mindennel elláttak,mindent elmagyaráztak.Ott maradhattam vele.Sokkal jobban gyógyult,mint Tatabányán!
Utána még 2szer voltunk ott,egyszer asztma,egyszer allergia miatt.Mindig elmagyaráztak mindent,és emberszámba vettek!Nagyon kedvesek!
Azóta Esztergomba járunk felülvizsgálatra Dr. Rapp János klinikai immunológus-allergológus,gyermek tüdőgyógyászhoz.Aki beállította úgy a kisfiam gyógyszereit,hogy azóta csak ritkán fullad,de kórházi kezelés nem kell.
De ide a környékre nem is vinném!!!

bakela 2011.05.17. 18:34:51

2011.Márc.29. óta a gyerek-ügyeletek forgalmának 50 %-a beutalóírásból kell,hogy álljon. „szagmai kollégiumi szagmai protokoll:
www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/6/PDF/2011/7.pdf
„3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38°C-os, vagy ennél magasabb láza, illetve
3-6 hónapos csecsemő 39°C-os, vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol!”
HAVAJJJJJ!

Mille38 2011.05.18. 08:37:53

@Desiderata: Nem tudom, hogy még mindig ez a probléma foglalkoztat-e, de mint többször szült nő elmondom neked merőben laikus tapasztalatomat, hogy szokott lenni a szülészeteken egy neonatológus nevű egyén is, aki viszont az újszülöttet látja el, mint a szülészeti osztály produktumát. A 4 és fél hónaposhoz egy ilyen szakorvos még egészen megfelelő tud lenni.

Irkutszk 2011.05.18. 14:34:38

@Bikli néni: Ha egy baba ordít, mint a fába szorult féreg, és az anyja arról panaszkodik, hogy fullad, akkor nincs közvetlen életveszélyben. Az én véleményem szerint teljesen korrekten küldte egy gyerek ügyeletre az anyukát a doktornő, annak tudatában, hogy a doktornő rohant, és nem volt gyermek szakorvos.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása