Babaváró vitaminok

2011.04.29. 09:33

Egyre többen vagyunk, akiknek az életében fontossá vált az egészséges táplálkozás. A tudatos életvezetéshez hozzátartozik a minőségi étrend kialakítása, különösen, ha kiderül: babát várunk!

 




A nagyáruházakban vagy a sarki zöldségesnél kapható zöldségek, gyümölcsök sokszor nem megbízhatóak, nem tartalmazzák már azt a vitaminmennyiséget, amit néhány évtizeddel ezelőtt, ugyanakkor tele lehetnek vegyszerekkel. Akik félnek az érlelőgázok, növényvédőszerek, műtrágyák hatásától, ha tehetik, megkeresik a megbízható forrásokat, de a legegészségesebb táplálkozás mellett is kérdés, hogy elegendő vitamin jut-e a szervezetünkbe. A várandósság idején szoktunk komolyan elgondolkodni azon, hogy érdemes-e külön kismamavitaminokat szedni. Miért kérdés ez egyáltalán? Ha nem jut elegendő vitamin a szervezetünkbe, miért nem evidens, hogy pótoljuk valamilyen készítménnyel? Lehet bármilyen hátránya, kockázata a kismamavitamin rendszeres fogyasztásának?


Tévhitek és a valóság


Valójában ma már nem, ugyanakkor azok a hiedelmek még mindig élnek, hogy ha vitamint szed a várandós kismama, akkor nem várt mellékhatásként óriásbébit fog szülni. Tehát ha kisebb gyermeket, azaz kényelmesebb, könnyebb szülést szeretnél: kerüld a vitaminokat. Ennek persze nem sok valóságalapja van, a tudományosan igazolhatatlan babonák világába tartozik, bár e felfogás kialakulása némiképpen érthető, hiszen az évtizedekkel ezelőtt alkalmazott készítményeknek valóban volt a magzat súlyát gyarapító hatásuk, ugyanakkor korábban a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma jóval magasabb, károsanyag-tartalmuk viszont gyakorlatilag elhanyagolható volt. Felesleges tehát félni a kismamavitaminoktól. Az újszülöttek átlagsúlya és -mérete az évek során valóban nő, de ez sok tényező eredménye, az életmód megváltozásának bonyolult következménye, és korántsem egyetlen dolog, például a terhesvitamin okozza.


Felkészülni, vigyázz, vitamin!


Mivel a várandósság folyamán szükség lesz a szülők erőnlétére, tervezett gyermekvállalás esetén akár két-három hónappal a fogantatás várható időpontja előtt el lehet kezdeni szedni a kismamavitamint. Így könnyebb felkészülni az éjszakázásra, valamint a folyamatos készenléti szolgálatra. Fontos tudni, hogy a magzati fejlődés 15. napján már elindul az idegrendszer fejlődése, melynek egészséges kialakulásában jelentős szerephez jut a folsav, így éppen akkor, amikor az első vérzés kimarad, és észleljük a terhességet, már komoly fejlődési lépések játszódnak le a magzat szervezetében. A terhességi vitaminok olyan komplex készítmények, hogy a jövendőbeli apukák is egészen nyugodtan be-bekaphatnak belőlük egyet-egyet. Ők nem tudják ugyan kihasználni minden lehetséges előnyét, ártani nekik sem árt, és egyértelműen fittebbé, egészségesebbé válnak tőle. A vitaminokra és ásványi anyagokra a férfiak szervezetének szintén nagy szüksége van.


A különleges Gravida


A kismamavitaminok széles skáláját vásárolhatjuk meg, de csak egyetlen olyan készítmény van, amit kifejezetten a magyar anyák igényeinek megfelelően fejlesztettek ki. A fejlesztéskor először széleskörű kutatást végeztek, amelyben felmérték a magyarországi nők táplálkozási szokásait, majd ennek eredményéhez igazították a Gravida kismamavitamin összetevőinek arányait. Talán az sem utolsó szempont, hogy a termék ára is nagyon kedvező, így valóban széles körben juthatnak hozzá a leendő anyukák. Azon kívül, hogy pótolja azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (összesen 25 félét!), amelyeket a többi hasonló termék, sokkal tudatosabban ügyelnek a megfelelő arányokra. Nem elég ugyanis a szervezetbe juttatni ezeket az anyagokat, gondoskodni kell arról is, hogy be is épüljenek, és hogy az egyik ne nyomja el a másik hatását. A Gravida mindezek mellett tartalmaz néhány olyan összetevőt is, amire ugyan nagy szükségünk van, de a többi készítményből hiányoznak. Ezek a következők:


K-vitamin


A véralvadáshoz nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin. Mindannyian tudjuk, hogy a szülés igen nagy vérveszteséggel járó folyamat, ahol a véralvadás szerepe életbevágó. Segíti a zsírok lebontását és az idegrendszer működését. Természetes körülmények között a leveles zöldségek és az ezekből készült főzelékek tartalmazzák, a brokkoli, a spenót és a káposzta, valamint a tejtermékek és a máj.


Szelén


Fontos antioxidáns. Lassítja a szövetek öregedését, gátolja a vérrögképződést, csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Fontos, hogy a kismama szervezetébe kerülő káros anyagokat semlegesítse. Hiánya a magzat szívfejlődésének rendellenességeihez is vezethet. Szelént a tengeri állatok húsa, illetve egyéb belsőségek, például a vese és máj, valamint megfelelő termőföld esetén a teljes kiőrlésű gabona tartalmaz.


Molibdén


A vérszegénységet megakadályozó mikroelem, amelynek viszonylag ritka hiánya fogszuvasodást és ingerlékenységet, súlyosabb esetben pszichés labilitást, néha látászavarokat okozhat. Segíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba, támogatja a vérképzést és kihat az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére is. A teljes kiőrlésű gabonában, a hüvelyes és zöld leveles növényekben, a tejben, a húsban és az ivóvízben is megtalálható, de a legnagyobb mennyiségben a máj tartalmazza.


Króm


A szénhidrát anyagcseréjét és a vércukorszintet szabályozó mikroelem. Segíti az anyagcsere-folyamatokat, növeli a szervezet teherbírását és teljesítőképességét. Krómhiány esetén megnő a fiatalkori cukorbetegség kialakulásának veszélye. A teljes kiőrlésű gabonán kívül tartalmazzák még a hüvelyesek, a hús, különösen a máj, a sajt és a korpa.


Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk?


Mivel laktóz-, glutén- és cukormentes, ezért tejcukor- és lisztérzékenyek, valamint diabéteszes és hipertóniás betegek is fogyaszthatják a Gravidát. Mint minden gyógyszer, a Gravida filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül kevesebb, mint egy betegnél): túlérzékenységi reakciók, gyomor-bélrendszeri panaszok, hányinger nagyon ritkán előfordulhatnak. Túlérzékenységi reakció esetén a készítmény alkalmazását azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni. Hányinger, émelygés esetén a gyógyszert étkezés után érdemes bevenni. Épp ezért könnyű eldönteni, hogy melyik az egyszerűbb, megbízhatóbb és olcsóbb megoldás: nap mint nap összeválogatni mindenféle tengeri és szárazföldi állatot, összegyűjteni rengeteg különféle növényt, zöldséget és gyümölcsöt, és ezekből olyan arányban enni, hogy éppen a legkedvezőbb vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-összetételhez jussunk, vagy megvenni a kiváló minőségű Gravida kismamavitamint, és rábízni magunkat ennek jótékony hatására. A Gravida szójaolaj-tartalma miatt nem szedhető szója- vagy földimogyoró-allergia esetén.


A Gravida vény nélkül kapható gyógyszer.

 

Az eredeti cikk a babaszoba.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása