Minden csupa vér volt

2011.04.21. 06:00

Néhány hete történt, hogy vérvételre kellett menjek. Szerencsére nem gyakran van erre szükségem, de tudom, hogy ilyenkor hajlamos a vérnyomásom leesni. Ezért mindig szólok, hogy erre figyeljenek, mert volt már olyan eset, hogy leestem a székről, és ha lehet akkor fekve vegyék a vért.

 


Két típusú reakció létezik: az 1./ ne hisztizzen nem lesz baj, 2./ lefektet és úgy veszi a vért. Az említett esetben az 1-es típusú - hozzá teszem, nagyon profi volt ennek ellenére a hölgy aki a vérvételt csinálta - elkezdett velem beszélgetni, és nem is éreztem, mikor szúrt (életem első ilyen vérvétele volt). Egyszer jött a filmszakadás, a következő ami megmarad bennem, hogy fekszem a labor közepén, körülöttem állnak emberek, rohangál mindenki fel-alá, és minden véres, leginkább a ruhám és a nadrágom.


Ekkor érkezett meg egy orvos, és - mint később kiderült - a laborvezető is (gondolom Ő is orvos lehet, ennyire nem vagyok otthon az elnevezésekben). Az orvos kérdezi, hogy mi történt. Ekkor elmesélték neki, hogy simán ment a vérvétel amikor már majdnem kész volt akkor teljesen váratlanul kifordultam a székből és elterültem a padlón. Közben a tű kifordult és ettől lettem véres és egy kisebb seb lett a karomon. Az orvos lehajolt, és megpróbált vérnyomást mérni, majd közölte, hogy alig van mérhető vérnyomásom, és a pulzus is alig tapintható.

 

 

Én szóltam, hogy kicsit rosszul érzem magam, de néhány perc és elmúlik, ez szokásos nálam vérvétel közben, után. A laborvezető - szinte kiabálva -, hogy ha ezt tudja miért nem szólt? A hölgy aki a vért vette mondta, hogy igen szólt de azt hittem, nem lesz baj! Innen kezdve már nem kiabált velem senki. A karom közben bekötözték, a vérzés is elmúlt. Kezdtem tisztulni, de erőm semmi nem, volt továbbra se. Közben felfektettek egy ágyra, és elkezdtek takarítani. Közben - még mindig bent voltam - a laborvezető egyre ingerültebben beszélt a kolléganőjével, hogy ha valaki szól azt tessék komolyan venni, és most nézze meg mit csinált. Már én kezdtem magam "rosszul" érezni, hogy szegénnyel így tettem.


Az orvos közben mondta, hogy most inkább átvisznek valahova máshova, ahol rendesen tudnak vizsgálni mert még mindig alig van vérnyomásom (így is lett - nem a vérnyomásom, hanem átvittek egy másik helyre). Egy jó óra múlva megjelent a laborvezető és közölte, hogy "ne haragudjak de probléma van, ahogy leestem a székről sikerült lesodorjam az addig levett vérmintát és meg kell ismételni a vérvételt!" Az orvos aki addig vigyázott rám, közölte: "nem... bármit tehetnek velem, de itt ma már vérvétel nem lesz az biztos!".


Másnap kellett vissza menjek. Másnap bementem - teljesen váratlanul azt láttam, hogy megismertek - mondták, hogy menjek be egy másik szobába és ott megcsinálják a vérvételt. Lefektettek, és simán levették a vért (szintén nagyon profin, nem éreztem belőle semmit, csak annyit, hogy egyre gyengébb vagyok) amikor szóltak, hogy készen vagyunk és minden rendben volt. Mondták, hogy nyugodtan felülhetek és mehetek, én jeleztem, hogy az nem lesz egy sikertörténet mert nincs hozzá erőm. Ekkor láttam, hogy ott van az az orvos aki előző nap is ott volt, mondta, hogy nyugodtan maradjak fekve ha úgy érzem jobbnak. De azért
megpróbálkozik egy vérnyomás méréssel.


Szintén alig volt vérnyomásom. Majd számomra teljesen érthetetlen okból bejött a laborvezető és teljesen normálisan átbeszéltük a történetet, és kérdezte, hogy kívánok-e kártérítési igénnyel élni? Én mondtam, hogy nem, szerintem semmi olyan nem történt ami miatt erre szükség lenne, és ezt alá is írom neki. Látszott rajta, hogy megkönnyebbült.


Kérdezem, hogy ha szólok, hogy ez nem egyszer előfordult akkor miért nem veszik komolyan? Miért az a menetrend, hogy "hiszti"?


Gáborka

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 14:20:34

Pannika, Pannika!Az egyszerű fizikát is csak akkor lehet logikusan levezetni, ha minden tényezőt számításba veszel. Jelen esetben vérnyomás, pulzus stb. Viszont itt nem játszik az általad említett tehetetlenség.
A vákuum, meg mintha a porciózás kedvéért is lenne és nem csak azért, mert a vérvevők teljesítménybérben dolgoznak.

Aliem 2011.04.21. 14:22:15

@Dr.laikus PhD: Reálisan nézve a magyar GDP 4%a megy eü-re. A cseh, szlovák, lengyel stb. GDP 7%a.
Nem a fizetésemről van szó. Hanem a lehetőségeimről. Fele annyi pénzből csinálok ugyanolyan, helyenként jobb eü-t mint a külföldi kollégáim. 3 évvel nőtt az elmúlt években Mo-n a várható élettartam miközben folyamatosan pénzt vontak el tőlünk. Azt hiszem ez csak a rendszerben dolgozó embereknek köszönhető. Akiket folyton fikáztok ezen a blogon.
Nem gondoljátok hogy azok az emberek akik nagyon rossz anyagi körülmények, borzalmas munkafeltételek mellett, 2-3 állásban egyszerre dolgozva folyamatos pénz elvonások mellett 3 évvel meghosszabbították az életedet azok fikázás helyett inkább köszönetet és támogatást érdemelnének?

Kalamona 2011.04.21. 14:23:58

Keserű a szám..., nem kértem soha és nem is igénylem a "legmagasabb színtű ellátást", mert még soha sehol nem olvastam, hogy az mit is tartalmaz,mit kérhetnék?
Ezt biztos a bennfentesek ismerik csak és egyáltalán nem érdekük, hogy velem is közöljék.

Leroi 2011.04.21. 14:25:20

Bevallom, hogy amikor olvasni kezdtem a posztot, arra gondoltam, hogy egy finom kis filigrán nő írja le a panaszait és meg is sajnáltam szegénykét, amért ilyen collaptiform rosszullétekkel áldotta meg az anyatermészet...
Aztán az aláírást elolvasva jól ledöbbentem.
Gáborka.
Te biztosan nem Gabriella vagy véletlenül?
Mert az én megboldogult ifjúkoromban a férfi az férfi volt, értsd kettéb@szta a kősziklát is, nemhogy egy vérvételtől odalegyen, sőt ezzel el is dicsekedjen a végén...
Tyű azt a rózsaszíncsipkés pederasztra qrva Heródesit ennek a mai korszaknak, hogy ez micsoda príma hím egyedeket tenyésztett ki.
És még csodálkozunk, hogy szépen fajulunk, fajulgatunk...

Kalamona 2011.04.21. 14:30:53

@Kalamona: Ácsi!!! a várható élettartam növekedését ne csak az eü-sök pozitívumaként fogjuk fel, mert abban sok minden más közrejátszik.
Rendszeres olvasó vagyok itt, de nem tapasztaltam, hogy a kommentek kizárólag támadnák az eü-söket.
Azt viszont egyre gyakrabban, hogy a "szakma" esik egymás torkának.
Jókat derülök, amikor azon veszekednek, hogy a nőgyogyi vagy a laboros kap több jattot, meg az osztályosdoki vagy a prof... ezt a belháborút máshun kéne lemeccsezni.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 14:34:59

@Aliem:

Hát ki kell érdemelni, hogy kikerüld a várólistát.
Amiért hiteltelen vagy, az azért van, mert az ide író laikus betegekkel vagy bunkó, kioktató.

Laikus dolga, hogy lehet hülye, tudatlan, marhaságokat ír és ragaszkodik is hozzá.
Ez a blog azért van, hogy okos orvosok a tudás birtokában kellő eréllyel (nem bunkó módon kioktatva) rakja helyre a hivatalból laikus tudatlan (neki lehet) válaszolókat.

Van itthon jól szervezett, nagyszerű ellátást nyújtó ugyanannyit kereső személyzettel bíró intézmény. A takarítónő is köszön és naponta kétszer takarít, nem lopja, hanem felhasználja a vegyszert, humorral teli a nővér és megkönnyíti a fájdalmad. Ha a fájdalomküszöböd alacsonyabb a többinél, nem hív hisztisnek, hanem ad gyógyszert - legfeljebb türelemre int, de azt is kedvesen.

Naponta két főorvosi vizit van és megnéznek még akkor is, ha nem ő műtött. Komolyan kérdez és választ vár, nem kamuból vonul végig.

Szóval nem kell a duma, pláne, hogy tudjuk nagy a baj.
Evvel a stílussal viszont az ellenkezőjét éred el.

Aliem 2011.04.21. 14:42:31

@Kalamona:
Érdekes én pont nem ezt látom. Inkább azt hogy ha egy orvos próbál párbeszédet kezdeményezni és leírni hogy ő hogy látja mi miért van mi hogy működik illetve nem működik akkor egyből a torkának esnek. Ha elmondja hogy szerinte mi lehet a baj akkor az tuttira hülyeség:
"marhára nem tud érdekelni, hogy egyébként mire nincs pénz"
"ha lavórszám öntenék a pénzt az eü-be, egyes dolgozók mentalitása akkor sem változna"
"Én is szeretnék többet és kevesebb adót, kevesebb pazarlást az egészségügyben"

3 idézet a fenti 10 kommentből.
Felőlem gondolhattok amit akartok és úgy fújoltok ahogy akartok. A végén sajnos úgyis a beteg szívja meg. Szerintetek nem kell több pénz az egészségügyre, oké nem kell több pénz. Az orvos tehet róla, pazarol. Rendben.
Akkor maradjon minden így, hiszen látom hogy erre van igény. Ne is kezdjünk párbeszédet egymással, láthatólag nem akarjátok meghallani amit az ember mondani szeretne.
Ti tudjátok.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 14:43:31

@Aliem:

Az a kicsi GDP sajnos nem az emberi hozzáállás hivatott a minimumra csökkenteni.
Az én életkilátásaim csökkenek, mert nincs eszköz (korszerű), gyógyszer lesz kevesebb (az orbáni tervek szerint).
Szar ágyakon (régen is) kell feküdni némely helyen, de fertőtleníteni nem pénzhiány miatt nem fertőtlenítenek, hanem hanyagságból stb, stb, stb.

Az igaz, hogy a GDP nagyobb részét kapná az egészségügy akkor elvinné a korszerű európai fizetésetek, de nem lenne korszerűbb diagnosztika, eszköz és még sok más.

Melyik ujjam harapjam? Mindegyik igaz.

Ha a beteggel mindenki emberséges lenne, itt a blogon sem engedné el az indulatait (lehet, hogy csak itt) több segítségetek lenne, talán (remélhetőleg nem sokára) mára az utcán kiabálna több pénzért (persze először diagnosztikára, mert a beteg is előbb élni akar), aztán az európai fizetésetekre. Hidd el ez is realitás...

Aliem 2011.04.21. 14:53:59

@Dr.laikus PhD: Hát igen a szókimondás az nyílván bunkóság. Az agyon színezett elferdített történetek nyílvános hangultkeltésre való felhasználása meg az egészségügy javát szolgálják.
Egyet értsetek már meg, nekem (az orvosnak) a saját élete szempotjából majdnem hogy mindegy. Ha bedől az eü, vagy nem keresek elég pénzt én fogom magam és elfogadom az egyik sok milliós ajánlatot külfödről és lelépek. Nem azért küzdök itthon mert magamnak szeretnék jót. Ha így lenne már rég nyugodt körülmények között, jó fizetés és munka körülmények mellett dolgoznék egy külföldi kórházban. És ezzel sok kolléga van így. Kizárólag a betegeim miatt maradtam itthon és szenvedem el azt a sok mindent ami a Mo- eüben el kell szenvedni.
És ezt Ti semmire nem becsülitek hanem mindjárt jön hogy a képzési díj meg stb. Tudod hány havi angol fizetésből lehet visszafizetni az orvosképzés 6 éves díját (kb 6 havi). És ha 3 évvel nő az életartam az nem az orvosoknak köszönhető. Csak ismételni tudom magam. Előre tovább azon a bizonyos úton..

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 14:55:08

A Magyar lakosság a világ legjobban ellátott 10%-ába tartozik.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 14:55:18

@Aliem:

"Én is szeretnék többet és kevesebb adót, kevesebb pazarlást az egészségügyben"

Én adatokból számolok, szerintem ez sok pénz. Szerinted nem lehetne jobban felhasználni?

Aliem 2011.04.21. 14:59:18

@Dr.laikus PhD: Persze ha több pénz menne az eüre azt ellopná az orvos. Mert ezek már csak ilyenek. Ugyan a teljes, minden szakdolgozóra kiterjedő EU szintű bérrendezés 60 milliárdba kerülne a GDP 3% meg olyan 500 milliárd körül van de sebaj. Ezek a pénzéhes orovosok biztos megoldanák hogy a maradék 460 milliárdot is zsebre tegyék.
Te azt nem veszed észre hogy nem nekem van szükségem segítségre hanem neked. Én nem a magam életének javításához kérek tőled segítséget hanem a tiedhez azon az áron hogy én áldozatot vállalok.
Nem az orvosnak kell a beteg hanem a betegnek az orvos, hidd el.

Kalamona 2011.04.21. 15:02:47

@Aliem:
Mindig annak van igaza, akit olvasok:)
viccet félre téve, én nem az utolsó 10 komment, hanem az elmúlt hónapok (asszem másfél év)alapján írtam, amit írtam.
Egyáltalán nem fújoltam. Összekeversz valakivel?
Ha régebbi olvasó lennél tudnád, hogy az elmúlt két év alatt sok gondom volt, de rendbehoztak és csak jót mondtam az engem kezelőkről, ápolókról(ÁEK).
Problémák voltak, de nem olyanok, amitől a falnak kéne menni, vagy blogot írtam volna róluk.
Tolerancia mindkét fél részéről kell, hogy legyen.
Vagdalkozol durcásan.
Nem értem, hogy miért írod nekem,hogy ne is kezdjünk párbeszédet egymással, amikor Te szólítottál meg engem (én direkt címzett nélkül kommenteztem).
Te tudod.

Kérlek, higgadj le.

Aliem 2011.04.21. 15:04:43

@Dr.laikus PhD: Szerintem nem lehetne jobban felhasználni.
Csökkenő finanszírozás mellett növekvő teljesítményt mutat az egészségügy, még.
Ennél jobbra nem vagyunk képesek ilyen finanszírozási szint mellett. Természetesen ez csak globálisan igaz. Egyes esetekben biztos lehetne spórolni, de az nem húzna ki minket a szarból. Nem elég hozzá.

IP-címvadászok kedvence 2011.04.21. 15:04:53

Nem akarok védeni senkit, de ez nagyon nem jellemző, sőt, ha látják, hogy kicsit valaki bizonytalan arcot vág és főleg fiatal férfibeteg (őket kell a leginkább pátyolgatni, elanyátlanodnak hamar) akkor eleve ajánlgatják, hogy lefektetik inkább és úgy veszik a vért.

Az orvos meg a lehető legjobban oldotta meg a problémát. Nem belőled csináltak hülyét, hanem lebaltázták azt, aki nem figyelt oda eléggé....

Megérhető, hogy futószalagon mennek az ilyen és ehhez hasonló meg még ennél is durvább vizsgálatok, de sajnos sok alulmotivált és - valljuk be, alulművelt - kórházi 70ezret kereső dolgozó nem fogja föl, hogy a tűszúrás nem mindenkinek annyira természetes, főleg nem a vénájába :(

Kalamona 2011.04.21. 15:10:43

hülye egy felfogás az biztos, az áldozatról és az áldozóról, de a betegről és az orvosról is

csak nagyon hallkan kérdezném meg, nagyon apró betükkel, hogy akkor mi a fenének taníttatunk ennyi orvost??:(

serfecs (törölt) 2011.04.21. 15:11:01

@Aliem: írok konkrét példákat:
- nem pénzkérdés, hogy az éjszakás nővér segítsen áthúzni az ágyamat 2 nappal a nagy hasi műtétem után, 15 cm-es vágással, csővel a hasamban, ne pedig félálomban mutassa meg, hogy hol találok tiszta lepedőt (egy éjszaka alatt kétszer)
- nem pénzkérdés, hogy ugyanez a nővér ne felejtse el beadni az alvadásgátlót, mert épp kiválasztás megy a Való Világban
- nem pénzkérdés, hogy ugyanez a nővér ne felejtse el beírni az átadóba, hogy másnap is meg kell kapnom az alvadásgátlót
- nem pénzkérdés, hogy egy másik nővér kimossa a hálóingemet, mert szerinte nem vagyok olyan állapotban, hogy elmenjek a mosdóig (őrzőben, másfél nappal a műtét után valóban nem voltam olyan állapotban), és mindezt teljesen magától értetődőnek vegye és legyintsen minden szabadkozásomra
- nem pénzkérdés, hogy ugyanez a nővér ülőkocsiban el tudjon tolni a 10 méterre lévő zuhanyzóig, mert nekem megalázó, ha ágyban mosdat

Stb-stb...

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 15:14:33

@Aliem:

"És ezt Ti semmire nem becsülitek hanem mindjárt jön hogy a képzési díj meg stb."

Demagóg szöveget szerintem itt az ír, aki nem volt még igazán beteg, akinek a munkája mellett várni kellett és szivatta egy egészségügyim középkáder.

Értsétek meg Ti is. A kommunikáció hiánya itt legtöbbször a baj, a pökhendi válaszok, hogy azért nem vagyok beszédes kedvemben, mert kevés a fizetésem, ennyi pénzből nem lehet, ha meg kinyitod a szád és elégedetlen vagy lelépek, utánam a vízözön.

Egymástól várjuk az első lépést, de köztetek sincs legalább eszmei megállapodás. Harc helyett (nem Te ezek szerint), választja a kényelmesebb és sokkal jövedelmezőbb emigrálást és szenved és kínlódik, mert ott sincs kolbászból a kerítés. Ott beszélni kell, adminisztrálni (segget védeni), elviselni a gyöttmentséget és magyarként a sokkal lazább betegellátást. Nehéz lelki teher a lelkiismeret... :(((

Sokkal inkább azt látom, hogy nektek kell elkezdeni akár sztrájkolni, mert a beteg melléd áll, annak a hozzátartozója szintén, de a beteg nem tudja elkezdeni, ezt most már világosan látom.

Értük amit mondasz, de nem segít egy ájulás kapcsán (mert a példa nem jó, kicsinyes, triviális) érzékeltetni, hogy nem is vérzett annyira, meg túlzó volt a bocsánat kérés, mert egyébként is nekem van igazam, mert én vagyok az orvos, te meg a beteg és szívod a vérem, mert fizeted a tb-t - és nem akarom bakelát idézni, mert neki is igaza van, de nekünk is.

Én most azt látom és láttam, hogy egy kórház ami azzal foglalkozik amivel kell magas szinten, meg tudja oldani.
Nem fogad el csak hozzá tartozó beteget - nincs kivétel, vagy kifizeti.
Nem kell tingli-tangli kórházaknak tudás és eszköz hiányában barkácsolni betegeken és úgy csinálni, mintha így nem lenne várólista.
Aki tud várni várjon, aki nem tud, vegyék előre.
A világon mindenütt magas diagnosztikai eszközök birtokában is van várólista.
Igaz Angliában ebbe páran belehalnak, mert az orvos nem is látja csak váratja, de talán nálunk nem öntenék ki a fürdővízzel a gyereket is.
Persze orvosnak is meg kell ezt érteni, megértetni a beteggel és nem azt ültetni a fejébe, hogy meghalsz, mert a várakozásba ha az indokolt és elmondják, megmagyarázzák nem halt meg senki.
Nem esik jól, de ez van.

Aliem 2011.04.21. 15:16:23

@panni75: Ez mind pénzkérdése.

serfecs (törölt) 2011.04.21. 15:18:49

@Aliem:
"Aliem 2011.04.21. 13:47:35
@panni75: Eddig azt hittem hogy tudod miről beszélsz. Eddig."

Desiderata 2011.04.21. 15:21:20

@Leroi: Nagyon nehéz lehetett döntened a pszichiátria és a neurológia között. :D

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 15:39:48

@Aliem:

Nincs igazad. Nem az.
Mindketten súlyos műtéten estünk át, csak más kórházban.

Egész éjjel ment az infúzió, ha láttam, hogy lecsöpög csöngettem és nem toltak le érte. Az utolsónál pontosan akkor jött a nővér amikor kellett. Kérés nélkül kaptam a fájdalomcsillapítót, műtétre is így készítettek fel, hogy az első kritikus időben ne kaparjam a falat.

Aznap baromi sok műtét volt, ezért irtó korán ébresztett a nővér mosdani. Hozott egy kesztyűt, LEMOSTA A HÁTAM, megkérdezte tudok-e egyedül mosdani, mert segít. Megvárta míg felállok, ájulok-e, vagy nem, meggyőződött róla, hogy nem lesz bajom, megmutatta bal kézzel hogyan tudok ügyeskedni. Ment tovább, majd fél óra múlva hozta a tiszta ágyneműt és áthúzta az ágyam.
Vékony 40 kg-os nővér volt azon röhögtünk, hogy ugyan megemeli az ágyam támláját, de én is segítsek már, mert konkrétan be fog sz.....i, mert nehéz vagyok.
Nem felejtették el a vérhigítót, igaz itt mindenki kapott.
ÁEK. Katonásan, pontosan, szakszerűen, mosolyogva ápolnak. Lehet így dolgozni, ill. nem éreztem, hogy dolgoznak.
Figyeltek a betegekre a lelkükre is.

serfecs (törölt) 2011.04.21. 15:45:20

@Dr.laikus PhD: hozzá kell tennem, hogy az őrzőben nálunk is ez volt: döntötték a morfin-származékokat kérés nélkül, ha hányingerre panaszkodtam, nem torecant kaptam, hanem emetront, emendet, a műtét utáni reggelen gyógytornász jött átmozgatni minket, stb...

Irkutszk 2011.04.21. 15:54:40

@panni75: Egyetlen dolgot tennék hozzá a tű kérdéshez saját tudásomból:

23G-s a legkisebb, amelyet használnak egy-sejt szuszpenzió készítésénél. Tehát, ha nagyon vékony a tű, az a sejtes elemek szétesését okozhatja, egyszerűen azért, mert nem fér át a tűn a fehérvérsejt vagy a vörösvértest.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 15:56:47

@panni75:

Nem is voltam őrzőben, viszont amire emlékszem már többen sürgölődtek körülöttem.

Száraz volt a szám, hánytam, de kaptam egy mentolos pálcikát, hogy amíg nem ihatok a komfortérzésem meglegyen.
Köhögtem, mint egy szamár csúnyán és szereztek köptetőt (örök hála érte és a főnővérnek is).

Lehet ezt jól csinálni, nagyon jól csinálni. Most igazán az a gondom, hogy nem tudok hálás lenni, mert soha nincs egyedül az orvos és szándékában sincs lehetőséget teremteni ahogy látom... :)))

Aliem 2011.04.21. 15:59:42

@Dr.laikus PhD: Lehet így dolgozni pénz nélkül is. De elvárni hogy így dolgozzon egy nővér csak akkor lehet ha meg is fizeted. Demagóg leszek. A hentestől sem várod el hogy olcsóbban adja a kolbászt mint amennyit ér. És így a 21. század elején pedig itt lenne az ideje hogy felhagyjunk a különböző hagymázos tévképzetekkel hogy az ápolás, orvoslás az egy olyan dolog amit az ápoló, orvos köteles akkor is jól csinálni ha nem fizetnek érte. Nem. Ez egy szolgáltatás aminek ára van. És ezt az árat Mo-n nem fizetik meg és nem csak a személyzetnek hanem a felszerelésre egyéb dolgokra sem. Az olcsó kínai terméktől sem várod hogy tartós legyen. Suzukival sem lehet megnyerni a forma egyet akármilyen pilótát ültetsz bele. Ennek kéne tudatosulni a betegekben. Lehet rendes oda figyelő valaki ha nem fizetnek akkor is, de ezt elvárni tőle csak akkor lehet ha meg van fizetve. Egyébként marad a kínai gagyi.

Irkutszk 2011.04.21. 16:04:48

@Aliem: Megkérdezhetem, milyen szakterületen dolgozol?

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 16:17:42

@Aliem:

Igen értem. Igazad van.
De nekem is, mert a többiek munkáját is áron alul fizetik.
Az arányok tetszik, nem tetszik ilyenek.

Az orvosi fizetések nagyon-nagyon nyomottak, de ezen sem lehet annyit változtatni ami igazságos lehetne.

Itt a nővéreket megbecsülik az orvosok, főleg szóban, kedvességben. Ezt kaptuk mi vissza betegek, mert nyilván van kötelezettségük is a munkájukban.

Azt látom, - más kórházban így működik -, hogy egymáson töltitek ki az elkeseredettségetek és így erodálódik a betegellátás.
Persze ez is ott, ahol a főnök ezt megengedi.

Évek óta a populáció nagy része nem azt a munkát végzi amit szeretne, nem annyiért amit szeretne. Lehet ebbe tönkre menni, de lehet ezt jó kedvvel is csinálni. Több energia maradna a hogyanra, a belső összefogásra, megegyezésre.
Bizonytalanságra ki a fene álljon mellétek?
Az én érdekeim ismerem, a Tiétek nem, mert ahányan vagytok annyiféle az érdek.
A követelés meg túlzó a betegnek, mert nem ismeri csak a saját jövedelmét amit csak elkölteni tud, spórolni belőle meg már nem.

Hogy értsd. Pár napja Mária megkérdezte, hogyan tudná beosztani a meglévő pénzét az ember.
Semmit nem írt, csak hogy felezze meg a kiadásait, több élő munkát fektessen az életébe (kajába, főzzön, süssön).
Volt felháborodás ölég nagy.
Pedig főzni jót lehet fél óra alatt is, csak szervezni kell egy kicsit.

Na ilyen egy kórház is. Ha szervezett, pontos, kiszámítható (a kevésben is az), akkor jó a betegnek, jó annak ott dolgozik, van modell és akkor lehet belül gondolkodni, elmondani, magam mellé állítani akin segíteni akarok.

Böjte Csabát kéne olvasni. Csöndben, okosan, megértve a lehetőségeket kiharcolni a legtöbbet amit lehet.
Persze először ő lépett és bizonyított.
Ma már ölre mennek érte.
A hatalom is.

SusanneF 2011.04.21. 16:17:49

Nem válaszolt Gáborka....ez is sok mindent elmond:)

IP-címvadászok kedvence 2011.04.21. 16:18:45

@panni75: Ez nagyrész mégiscsak pénzkérdés :(

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 16:28:07

@IP-címvadászok kedvence:

Mennyiért kéne a munkáját elvégezni szerinted?
Vagy ezért a fizetésért mi a dolga?

Ez a munkája az éjszakás nővérnek reggel.

Egyedül a hálóing kimosása nem az. Az emberség magasiskolája viszont.

Aliem 2011.04.21. 16:34:39

@Dr.laikus PhD:
"Az arányok tetszik, nem tetszik ilyenek."
Az ellátás tetszik, nem tetszik ilyen.

Bkv buszvezetők áltagkeresete: 216.000 Ft nettó (cafetériával) /hó
Átlagos orvosi bér: 120.000 Ft nettó, ügyeletekkel cafeteriával/hó (igen és természetesen ott van az 15-20% aki pofátlanul sokat keres paraszolvenciával, én nem)

Tehát számomra azt sugallja a magyar társadalom hogy buszvezetőre nagyobb szüksége van mint orvosra hiszen az ő munkájukat jobban megbecsüli.
Szerinted ez az arány így jó? A rendes munka időn kívül persze ügyeljek kötelezően minimum 40! órát amit sok helyen ki sem fizetnek rendesen. A másod állásom miatti plusz megterhelésről ne is beszéljünk( kénytelen vagyok vállalni). És ezek mellett meg szervezzem jobban az életem tanuljak meg főzni és fogjam be pofám, örüljek hogy fele annyit keresek mint egy nálam hatványozottabban kevésbé megeröltető, felelőségteljes munkát végző, tanulatlanabb ember. Meg olvassak Bőjte Csabát, és tanuljam meg elviselni a nélkülézést, "csöndben, okosan" csak azért mert orvosok vagyok.
Te még mindig nem érted. Ne állj mellém szidd tovább az orvosokat nyugodtan. Aztán majd ha össze omlott a rendszer akkor már tényleg csak 1,5 milliós fizetésért fogsz Mo-ra orvost találni. Hajrá!

Aliem 2011.04.21. 16:38:19

@Aliem: Az orvosok-nővérek elfogadható életszínvonala (keresete) nem csak az ő érdekük hanem legalább annyira a BETEGEKÉ IS. A kórházak elfogadható felszerelése nem csak az orvosok-nővérek érdeke hanem a betegeké is. Stb.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 16:44:37

@Aliem:

Öregem ne bosszants!

Anyám orvos, igaz már 97 éves!
Mindig probléma volt. Minket ráadásul helyeztek ide-oda kötelezően, akkor is kevés pénzért. Igaz nem volt nyitott a világ csak 7 napig 56-ban.

Nem szidlak eszemben sincs.

A baj éppen az, hogy az egész életed végig tanulod, feláldozod és mégis egy buszvezető érdekérvényesítő képessége jobb, mint a Tiéd!
Ez nem bosszantó?
Ki ennek az oka?
Ki akkor az okos?
Kit kell akkor szidni?
Kinek kell az érdekeid érvényesíteni?

Attól, hogy megijesztesz nem fogok érted kiállni, mert Te csak a jövedelmedről beszélsz és arról, ha nem kapsz eleget itt hagysz és meghalok.

Egy olyan közegben ahol a hálapénz a közhiedelem szerint kötelező.
Visszaüt minden érved, mert ezen a beteg nem tud változtatni.

serfecs (törölt) 2011.04.21. 16:45:01

@Aliem: amikor egyszer felvetodott itt, h az orvos szolgaltat, tobb orvos is nekunk ugrott, hogy nem, az orvos GYOGYIT, a beteg pedig nem ugyfel.

serfecs (törölt) 2011.04.21. 16:48:13

@Irkutszk: ez de jopofa :-)
@Dr.laikus PhD: hat igen, profi helyen igy megy ez... Anyukam is az AEK-ban dolgozik :-)

Irkutszk 2011.04.21. 16:48:23

@panni75: Tehát ez a szolgálató-ügyfél vs gyógyító-beteg viszony az orvosokat megosztja. Az orvosok is emberekből állnak, lehet külön véleményük.

Irkutszk 2011.04.21. 16:49:55

@SusanneF: Lehet, hogy nincs gépközelben éppen.

Önző leszek, de megemlítem, hogy én sem kaptam választ, pedig akitől kérdeztem, bizonyíthatóan itt is van :(

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 16:55:53

@Aliem: "Bkv buszvezetők áltagkeresete: 216.000 Ft nettó (cafetériával) /hó
Átlagos orvosi bér: 120.000 Ft nettó, ügyeletekkel cafeteriával/hó (igen és természetesen ott van az 15-20% aki pofátlanul sokat keres paraszolvenciával, én nem)"

Számomra meg két dolgot sugall: egyrészt, hogy mélyen lenézed azt, aki nem orvos, másrészt, hogy egy teljesen más szakma bérére hivatkozni negatív szövegkörnyezetben, nem a társadalmi szolidaritást erősíti. Mondhatnám úgy is, hogy feszültséget szít.
Ilyenformán aztán nehéz elvárni, hogy majd amikor sztrájkolsz, mondjuk a közlekedésiek szolidaritást vállaljanak veled.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 16:58:06

@El Visco Stello:

A kazánfüttő logikáját és eszét akarom!!!!

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 16:59:24

@panni75:

Nagyon jók! Nagyon-nagyon!

Leroi 2011.04.21. 17:03:02

@Desiderata:
Mit nem mondasz...:D
Talán kezelésre szorulsz?

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 17:04:52

A magán kifizetések gyengítik az emberek egészségügyi rendszerbe vetett bizalmat

A co-paymenttel nem érhető el az egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet kívánt szabályozása, valamint gyengíti a biztosítottak egészségügyi rendszer iránti bizalmát. Erre az eredményre jutott egy harvardi kutatás.

Claus Wendt (szociológus, Siegeni Egyetem) és munkatársai a harvardi kutatásuk során Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Államok egészségügyi rendszereit hasonlították össze korábban készült felmérések adatai alapján (15 ezer megkérdezett). A kutatást a Commonwealth Fund és a Robert Bosch Alapítvány támogatták.

Claus Wendt szociológus az elemzés eredményeként arról számolt be, hogy csaknem minden nyolcadik megkérdezett személy Németországban úgy nyilatkozott(11,7 százalék), hogy a magas költségek miatt nem ment el legalább egyszer orvoshoz az elműlt 12 hónapban, habár egészségügyi panaszai voltak.

A nagyrészt magán egészségbiztosításra támaszkodó amerikai egészségügyi rendszerben ez az arány magasabb (24,6 százalék). Minden negyedik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy egészségügyi problémái ellenére nem fordul orvoshoz. Az Egyesült Királyságban (1,8 százalék) és Hollandiában (1,5 százalék) a megkérdezettek ezzel szemben az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés során hasonló akadályról alig számoltak be.

Claus Wendt a kutatás eredménye alapján úgy nyilatkozott, hogy a co-paymenttel tehát nem érhető el a kereslet kívánt szabályozása, hiszen a co-payment mind az indokolatlan, mind az indokolt igénybevételt csökkenti. Ez kívül az új tanulmány azt is megmutatta, hogy a magán kifizetések gyengítik biztosítottak egészségügyi rendszer iránt érzett bizalmát. (VN)

Forrás:
Ärzteblatt: Private Zuzahlungen schwächen Vertrauen in das Gesundheitssystem, www.aerzteblatt.de/nachrichten/45521/Private_Zuzahlungen_schwaechen_Vertrauen_in_das_Gesundheitssystem.htm
Letöltés dátuma: 2011.04.20.
Ostsee-Zeitung: Zuzahlung: Jeder Achte geht nicht zum Arzt, Ostsee-Zeitung, www.ostsee-zeitung.de/rostock/index_artikel_komplett.phtml?SID=55686833d7f1c10ce3358a0eee9bc5f5&param=news&id=3099038

Aliem 2011.04.21. 17:05:47

@Dr.laikus PhD:
Azt hiszem a világ minden pontján egy jobb érzésű ember a a buszvezető és orvos fizetése közti különbségre azt mondaná hogy ez felháborító és tarthatatlan. Szerinted meg hülyék az orvosok hogy ebbe bele mennek meg rossz az érdek érvényesítő képességük. Hát tudod szerintem is. De ne aggódj, egyre többünknek nyílik ki a szeme, hogy valóban hülyék vagyunk. És nem fenyegetőzésből, de ez nem marad már így sokáig. A gyengén érdekérvényesítő orvosok egyre többen keresnek máshol munkát (tavaly végzett kollégák 46%-a ment külföldre, tavaly 1000 orvos kért külföldi munkavállaláshoz papírt), ahol nem kell az érdekeiket érvényesíteni, ahol azokat a társadalom a helyén kezeli.

@panni75: nem értek velük egyet, a nyugati trendek is nekem adnak ebbe a kérdésbe igazat.

Irkutszk 2011.04.21. 17:06:42

@Dr.laikus PhD: Jé, és ez is statisztika! Micsoda világot élünk!

Irkutszk 2011.04.21. 17:07:13

@Aliem:

Irkutszk 2011.04.21. 16:04:48
@Aliem: Megkérdezhetem, milyen szakterületen dolgozol?

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 17:07:29

A kórházi költségvetés átalakítása a várólisták csökkentésére Hollandiában

A Health Policy szakfolyóirat megvizsgálta a kórházi költségvetés és a várakozási idők viszonyát a holland kórházi ellátásban.

A legtöbb iparosodott országhoz hasonlóan az elmúlt évtizedekben Hollandiában csökkent a fekvőbeteg felvételek aránya. A folyamat 2001-ig tartott, azóta ez az arány növekedésnek indult, éves szinten több mint három százalékkal. Mindez azután kezdődött, hogy a hosszú várólisták csökkentése érdekében a fix költségvetést felváltották a kórházak volumen alapú, nyitott térítési rendszerével. A kórházi tevékenység megnövekedése megmutatkozik a kórházi ellátás és a szakellátás kiadásainak növekedésében. Ezek a kiadások 2000 és 2007 között 7,8 százalékkal emelkedtek, évenként átlag 1,1 milliárd euróval, míg 1995 és 2000 között a növekedés 4,4 százalék volt.

A kórházi felvételek növekedését sokan a lakosság öregedésének is betudják, kutatások szerint azonban ez a tényező a növekedés kis hányadáért felelős. A kórházi felvételek növekedésének másik lehetséges magyarázatát a várólisták által okozott hátralékok ledolgozása képezi, ami a költségvetési rendszer megváltoztatását ösztönözte. Ebben az esetben a növekedés megállt volna amint a várólisták megszűntek. Azonban 2004 és 2007 között is folyamatosan növekedtek a kórházi felvételek Hollandiában, még ha alacsonyabb mértékben is.

A szerzők szerint a kórházi vagy nappali ellátásra (day care) felvett betegek számának növekedése azzal magyarázható, hogy a felvétel vagy a vizsgálat egyre inkább a nagyobb biztonság megteremtése érdekében történik. A felvételi kritériumok fellazulására az egészséggazdaságtan irodalmában úgy hivatkoznak, mint a kínálat által indukált keresletre. Ez a helyzet hasonló ahhoz, ami Angliában történt a teljesítmény alapú finanszírozás bevezetése után, amikor aránytalanul megnőtt a sürgősségi osztályokon keresztül történő rövid idejű fekvőbeteg felvételek száma. Ennek következményeként a térítési rendszert az elektív felvételekre korlátozták. Bár a kórházi felvételek nagyfokú növekedése figyelhető meg Hollandiában, a többi OECD országhoz képest még mindig alacsonynak tekinthető, s ez a nem elektív ellátás alulfogyasztását jelzi.

A várakozási idők jelentősen csökkentek a kórházi tevékenység növekedésével, de több eljárás terén még mindig meghaladják az előírt normákat (térdprotézis beültetés, hályogműtét). A tevékenység magasabb volumenén és a felvétel alacsonyabb küszöbértékén kívül még egy tényező hatással lehet a várakozási időkre. A kórház és az orvosok közvetlenül befolyásolják a várólistákat azzal, hogy eldöntik kik kerülnek föl vagy le. A szolgáltatás vásárlókkal történő, a következő év költségvetéséről történő egyezkedés során ösztönzés lép fel a várakozási idők és várólisták fenntartására.

Azokban az országokban, ahol a várakozási idők szakpolitikai problémát jelentenek, a kormányok különböző stratégiákat vezettek be:
• Országos várakozási idő célkitűzések (pl. az angol NHS, ahol 2000-ben vezették be jutalmazással és büntetéssel egybekötve)
• Célzott extra pénzalapok (pl. az angol NHS, ahol az 1990-es években vezették be az ellátók és a vásárlók közötti szerződéssel)
• Várakozási idő garanciák (pl. az északi országok és Anglia, ahol az 1990-es években vezették be, de nem bizonyult hatásosnak)
• A magánszektor kapacitásainak szerződtetése (pl. az állami egészségügyi szolgálattal működő országok, ahol vagy nem bizonyult hatásosnak vagy negatív hatással volt)

Ideális esetben a kórházi felvétel kritériumai, a tevékenységek volumene és minősége az ellátó és a finanszírozó közötti szerződésben van lefektetve. Nehezen kivitelezhető olyan felvételi kritérium rendszer létrehozása, amely minden diagnosztikai kategóriában érvényes. A rendelkezésre álló stratégiák a következő formát ölthetik: a prioritási csoportok számára történő célzott extra pénzalapok biztosítása, a prioritási csoportok számára végzett közvetlen tevékenységek teljesítmény menedzsmentje, vagy a kettő kombinációja.

A szerzők következtésként megállapítják, hogy a költségvetési plafonok megszüntetésével, vagyis a kórházak volumen alapú, nyitott térítési rendszerével a várólisták problémáit nem lehet hatékonyan megoldani. Bár a többletforrásokat a hosszú várakozási idővel bíró betegség-kategóriák fizetésére szánták, más diagnosztikai kategóriákban is megnövekedett a finanszírozás mértéke. A szerzők szerint az ilyen generikus intézkedés helyett egy jóval fókuszáltabb megközelítésre lenne szükség. (SZL)

Forrás:
Aart R. van de Vijsel et al.: Rendering hospital budgets volume based and open ended to reduce waiting lists: Does it work? Health Policy, Volume 100, Issue 1, April 2011.

Aliem 2011.04.21. 17:09:07

@El Visco Stello: A feszültséget a fizetés különbség szítja, nem az aki rávilágít az anomáliára.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 17:12:31

@Aliem:

Értem!
A lehetőség nem enged gondolkodni csőlátóvá tesz.

Nem baj.

Ez az élet rendje. A lehetőséget ki kell használni.
Mennyiért maradnál itthon?

Mert ugyan nekem sem tetszik, hogy nem fizetik meg a tudásod, de engem is elgondolkodtat az érvelés egyszerűsége.

Ebből pedig csak arra tudok következtetni, ha kicsivel többet keresnél, mint egy buszvezető, akkor is ott lebegne a 10x-es szorzó a határon túl.

Aliem 2011.04.21. 17:16:41

@Dr.laikus PhD: A buszvezető keresete pont elég volna nekem is. Nekem nem azzal van a bajom hogy nem keresek sokat, hanem azzal hogy annyit sem amennyiből meg tudok élni. Én nem mennék ki soha a pénzért külföldre, azon egyszerű oknál fogva hogy az anyanyelveden, otthonos környezetben gyógyítani hatalmas ajándék. És ez többet ér minden pénznél.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.21. 17:18:36

@Aliem: "Kizárólag a betegeim miatt maradtam itthon és szenvedem el azt a sok mindent ami a Mo- eüben el kell szenvedni."

Aki felakasztotta a kolompot, rázza is-mondaná a nagyanyám.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 17:19:27

@Aliem: A buszvezető és a buszvezető fizetése között +/- 10-20 e Ft különbség van.
Orvos és orvosé között lehet 1-2milla is.
Ebből következik, hogy szakmán belül is nagy a széthúzás, ellenségeskedés irigység. A buszvezetők meg tudnak szervezni évi 1-2 nyomásgyakorlatot, az orvosok nem. És ne mondja nekem senki, hogy azért, mert nekik gyógyítani kell.
Azért, mert az orvostársadalom egy része elégedett.
A másik az életpálya: pont akkor, amikor a buszvezető infark tusáját víjja, pont akkor kezdődik az orvos karrierje.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 17:26:26

@Aliem: "Nekem nem azzal van a bajom hogy nem keresek sokat, hanem azzal hogy annyit sem amennyiből meg tudok élni."

Ez korrekt. Önmagában is annyira egzakt, hogy nem értem mi köze van hozzá a buszvezetőnek.

Aliem 2011.04.21. 17:30:33

@El Visco Stello: erre írtam válaszként: "Igen értem. Igazad van.
De nekem is, mert a többiek munkáját is áron alul fizetik.
Az arányok tetszik, nem tetszik ilyenek.

Az orvosi fizetések nagyon-nagyon nyomottak, de ezen sem lehet annyit változtatni ami igazságos lehetne."
Szerintem meg lehet a mostaninál igazságosabban is elosztani a javakat!

sárga nyúl 2011.04.21. 17:33:18

@Babette_: Ez milyen jó szöveg! :D Alkalmazni fogom, ha nem gond. Mármint rázom... :DDDDDD

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 17:38:11

Megy a buszvezető az Államhoz:
-Főnök, ez nem igazság! Amíg mi ilyen jól keresünk, addig az orvosok feleannyit se.
Mire az Állam:
-Sokallja fizetését buszvezetőkém? Holnaptól a magáé is annyi lesz, mint az orvosoké.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 17:44:08

@sárga nyúl: Ez olyan jó, hogy mától én mondtam:)))

Irkutszk 2011.04.21. 17:44:46

@Babette_: Egyetértek az előttem szólókkal, nagyon jó szöveg :)

sárga nyúl 2011.04.21. 17:50:59

@El Visco Stello: Nincsen nyúlás szabadság, hé!

KAR-TON-HAL 2011.04.21. 18:13:32

Szerintem mindkét félnek kellőképpen igaza van: a hasonlóság: a buszsofőr is, az orvos is életekkel "játszik". A probléma ott van, hogy ti orvosok nem tartotok annyira össze, mint a buszosok.
Megjegyzem: ritka az a sofőr, aki 200 e felett visz haza egy hónapban.
Nem a sofőrök vannak túlfizetve, hanem az orvosok alul. Ezen kéne javítani.
És ebben a kérdésben azt hiszem a letanult évek számának semmi köze. Miért is?
Mint orvos ülj fel a buszra tudva, hogy a buszos alul van fizetve. Szerintem izgulnál egy kicsit, hogy épségben célba érj...
Mint ahogy én is izgulok, hogy jól sikerüljön a műtét....

KAR-TON-HAL 2011.04.21. 18:32:01

Szerintem is alul vannak fizetve az orvosok. Meg a többi eü-s dolgozó. Kíváncsi lennék, hogy ha ti tartanátok 100%-os munkabeszüntetést, akkor ahhoz mit szólnának az emberek?

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 18:40:41

@KAR-TON-HAL: Ugyanazt, mint bármelyik stratégiai szakma sztrájkjához. Megosztaná őket. Csak nem autós-gyalogos alapon, hanem beteg-egészséges alapon. Ami társadalmi támogatottság tekintetében nem egy rossz mérce.

KAR-TON-HAL 2011.04.21. 19:07:12

@El Visco Stello:
Így van. Mércének jó. Csak egy a gond: a beteg ember nem lesz hajlandó belátni, hogy akkor pont őérte is zajlik a sztrájk, nemcsak a dolgozók önös érdeke.
Ugyanez volt a helyzet a BKV sztrájkkal is. Csúcsban egyetértettem vele. Egy jól fizetett és elégedett dolgozó kevesebbet hibázik....
asszem ezt csak Mo-n nem képesek megérteni az emberek.
Egy jól elindított sztrájk esetén nem szapulni kéne a másikat, hanem még vagy 8 nagyobb szervezetnek mögé állni.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 19:35:45

@KAR-TON-HAL: Egységnyi idő alatt kevesebb ember akar orvoshoz menni, mint amennyi utazni akar. Tehát nagyobb támogatottságot lehet szerezni egy EÜ-sztrájknak, mint egy közlekedésinek. De ez már csak akkor szempont, ha egyébként meg van szervezve. De nem lesz, mert egyrészt nagy a széthúzás, másrészt kevesebb elégedetlen van, mint amennyi látszik. Mert az orvosok pénzének egy része(nagyobb) nem látszik. A láthatatlan pénznek rengeteg előnye van, de itt spec nem hasznos.

KAR-TON-HAL 2011.04.21. 19:42:41

@El Visco Stello:
Ez mind gondolkodásbeli kérdés. Az embereknek nem abból kéne kiindulnia, hogy nem vagyok beteg. Nem fogok utazni. Abból kéne, hogy a helyzet adott területen rossz, és javítani kell rajta. Ha az eüs dolgozók sztrájkjához segítség kell, akkor miért ne adhatnám meg, hiszen lehet, hogy legközelebb nekem jön jól, ha valaki szolidarít. De sajnos jól látod, túl nagy a széthúzás, de azt gondolom, hogy ez is magyar mentalitás. Ha ezen változtatnának az emberek, ez remek ország lehetne.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 19:45:39

Az mondjuk kérdés, hogy ugyanolyan súllyal esik-e latba egy EÜ-szrtájk, mint egy közlekedési. Úgy értem, hogy tud-e akkora nyomást gyakorolni a hatalomra. Ez a dolog előre nem mérhető.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.21. 19:52:19

@KAR-TON-HAL: Nem nagy a széthúzás. A vasutas szolidáris a buszossal. Szakmán belül nagy a széthúzás és ez simán agyagi okokra vezethető vissza. A hatalom meg fenntartja és kihasználja ezt az állapotot. Sőt érdeke, mert egy szervezetlen ágazattól nem kell tartania.

KAR-TON-HAL 2011.04.21. 19:53:58

@El Visco Stello:
Mondom is, meg nem is: ki kéne próbálni, de úgy, ahogy azt a nagyok csinálják. Tutira, nem pedig úgy, hogy valaki sztrájkol, valaki meg nem. Annak semmi értelme. De valóban, egy közlekedési az ütős. Mindig.

Azért a tálalás ott is fontos. Rosszul csinálják, akkor több ellenzője lesz a sz-nak, mint híve.

gaborka78 2011.04.21. 20:08:19

@SusanneF: Mivel dolgoztam és nem voltam net előtt nem annyira tudtam válaszolni.

Miután Apám is Gábor a családban mindig Gáborka voltam, utána meg Egyetemen amikor a Gabi, Gabesz, Gabcsi, Gábesz stb. becenevek kezdtek terjedni amitől egytől-egyik hányok, így mostmár munkában is mindenki Gáborkának nevez. Leszámítva egy partnerünket aki az eddig hallott legroszabb Gabcsika nevet használja.

És nem, nem élek anyám házában, de jelenleg ez az egy becenév a sok alak közül amit képes vagyok elviselni. (Sőt a lányom is így hív, és az asszony is)

Bikli néni 2011.04.21. 20:19:07

@Jim Raynor: Ne haragudj, de ez a "fizetem a tébét és nem is járok orvoshoz" duma már olyan unalmas...
Addig örülj, amíg nem kell járnod orvoshoz. Ha pedig ne adj'Isten olyan súlyos betegséged lesz egyszer, aminek a kezelése sokkal többe fog kerülni, mint amennyi tébét életedben befizettél, akkor magadban nagyon hálás leszel ennek a rohadt rendszernek, hogy nem számlázza ki neked a plusz költségeket, amiket már nem fedezett a tébéd.

Ez persze nem tévesztendő össze a másik dologgal, ti. hogy van, aki fizet, mint a katonatiszt, és abból olyanokat is ellátnak, akik életükben egy fillért se fizettek be. Mert ez engem is kiakaszt. De amikor az megy, hogy fizetem a tébét, ezért nekem minden JÁR, azt nem szoktam szeretni.

SusanneF 2011.04.21. 20:20:58

@gaborka78:
Köszönöm,hogy válaszoltál!
Örülök,hogy egész más ember lehetsz,mint elsőre lejött...:)

Nem tudom,végigfutottad-e a kommenteket-de nem csak nekem volt furcsa ez a nem megszokottan becézett név-felnőttet igen ritkán Gáborkáznak-nyilván Te vagy a százból,vagy ezerből 1...:)

Egyébként minden posztnál az a legjobb,ha a poszt írója itt is velünk van,a kommentelőkkel,és reagálni tud a leírtakra,válaszolni a kérdésekre...

Köszönjük,hogy megírtad,itt voltál,
és kívánom,hogy ha muszáj az a fránya vérvétel valamikor is,akkor csupa meglepi és jó történhessen Veled!

SusanneF 2011.04.21. 20:24:59

@El Visco Stello:
Biztos valahol ez is igaz-de én inkább mindig az összezárást érzem,ha teljesen világos,hogy nem figyelt,vagy hibázott az orvos-akkor is!!
Itt is...
Ez talán egyetlen foglalkozásnál,hívatásnál nem érezhető ennyire...

SusanneF 2011.04.21. 20:28:15

@Dr.laikus PhD:
Más területen és szakmákban is roppant le vagyunk maradva....
A szociáls területen sokan 400 eurót sem keresnek.....
Mégsincs módja és szándéka sokaknak kivádorolni.
Aki akar,menjen.
Azzal egyetértek,hogy az egyetemről frissen végzetteket kötelezni akarják pár év maradásra...

Bikli néni 2011.04.21. 20:32:51

Amúgy ismét egy jó poszt, ahol a szerző itt volt, és válaszolgatott.
Bár a Gáborkán kicsit meghökkentem, esküszöm azt hittem, egy lány írta a sztorit :) (bocs)

gaborka78 2011.04.21. 20:50:50

@SusanneF: Azért megjegyzem szerintem nem véletlen. De ha tudsz jobb becézett alakot a Gáborra akkor szívesen fogadok minden ötletet :) De azt hiszem ez már nagyon off...

gaborka78 2011.04.21. 20:53:12

@KAR-TON-HAL: Már korábban itt is(meg több blogban) le van írva, hogy itt szinte minenki alul van fizetve. Én úgy érzem összeségében kicsivel a Magyar átlag fölött vagyok (na nem a statisztikai átlag, mert azt nem hiszem el), de a hasonló végzettségű tapasztalatú kollégákhoz képest nézem. De még nekem is erősen csábító az EU és nagyon várom a májust...

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 20:56:04

@SusanneF:

"Azzal egyetértek,hogy az egyetemről frissen végzetteket kötelezni akarják pár év maradásra... "

Én meg nem értek vele egyet. A röghöz kötés ugyan kinek használ?
Egy orvos esetében meg aztán csak a kizsákmányolás eszköze. A szakmát még így sem tanulná meg, hisz úgyis távozik, nem lesz érdeke senkinek sem tanítani, mentorálni pláne nem.

Vagyis mire orvossá érne hagyná el akkor már végleg örökre ezt az országot.

Szerintem teljes joggal.

Ki milyen területen dolgozik, ott fáj a fizetése.

Ettől függetlenül valahol a saját pénzen befektetett szellemi munkát, a tanulás hosszúságát, a felelősséget, a bizalmat és ennek minden súlyát kéne honorálni, mert a világ honorálja.
Ez pedig versenyhelyzet.

Marhaként bámulni és hinni, hogy velünk ez nem fordul elő nem kéne.

gaborka78 2011.04.21. 21:00:54

@Bikli néni: Szívesen cserélnék ebben bárkivel. Bár azt hiszem én még jobban jártam mint az egyik kolléga, aki minden vérvétele alkalmával összehányja a labort (néha magát is). Hidd el nagyon rossz érzés. És tényleg sokszor sajnálom (főleg a láthatóan kezdőket), hogy ez van. És hiába írja itt több hozzászóló, hogy ha szól akkor lefektetik. Nem nem így van. Engem az utolós néhány évben az esetek kevesebb mint felében fektettek le. "Maga erős fiatal ember, ne féljen egy kis szúrástól". Tudom (aki rendszeres olvasója a blognak) már mindenki unja, de én kommunikáció mániában szenvedek. És a legfőbb problémának a kommunikációt érzem a beteg-orvos kapcsolatban. Ez is ilyen kommunikációs probléma. Mondjuk ezt néhány korábbi poszt hatására írtam, jelezve, hogy nem csak gyerekekre, anyukákra stb. nem figyelnek.

gaborka78 2011.04.21. 21:01:55

Viszont én most egy jó pár napra kivonom magam a blog életéből (és a többiből is ahova szoktam irogatni) és az ünnepeket vidéken töltöm. Internet nélkül! Mindenkinek kellemes Ünnepeket.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 21:02:09

@gaborka78:

Lesz egy idő amikor kiöregszel a Gáborkából, aztán meg beleöregszel.

Egyik rokonom is becézzük, már régen kinőtt a becézett korból, de szeretetből rajta ragadt.
Meglett okos, komoly ember, illik rá a neve... :)))

Desiderata 2011.04.21. 21:02:16

@Leroi: Nyugi paranoiás, nem beszóltam, veled nevettem.

gaborka78 2011.04.21. 21:04:16

@Dr.laikus PhD: Szerintem én a már beleöregszem stádiumban tartok (39 év)... Igazán amit írtam, egyetemen választottam ezt. Mert az összes többi még rosszabb volt.

Dr.laikus PhD 2011.04.21. 21:15:08

@gaborka78:

Képzeld amikor kislány koromban az ennyi idős Gida bácsit kértem meg, hogy meséljen.... :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.21. 22:10:37

@gaborka78: viszont most már tudod a jelenség nevét, ha ezt mondod nekik, biztosan elhiszik.

Alonee 2011.04.21. 22:19:51

@El Visco Stello: Ez halálpontosan így van. Ebben nincs gyakorlatom. Odafigyeltél, felismerted, jó a diagnózisod. Csak így tovább.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.22. 05:22:15

@Morrancs:
Nem tudom, miért forgatod ki a szavakat. Senki nem írta, hogy ha valaki beteg, akkor hülye is. Vannak egyes betegek, akik azt akarják (mint te is), hogy partnerként kezeljék, hogy ő döntsön mindenben, más betegek meg azt szeretik, ha az orvos vezeti őket. Van orvos, aki a betegek első, és van aki betegek másik felével tud jobban együtt működni. Ezt vagy elfogadod, vagy addig mész, amíg neked tetsző orvosra találsz.
Amit meg a statisztikáról mondtam, az meg úgy van. Nem kell elfogadni, ha nem akarod, de minden beteg a statisztika része, legyen szó akármilyen betegségről, vagy beavatkozásról. Így mindig lesz olyan, aki meggyógyul és mindig lesz olyan, aki meg nem. Az élet ilyen. Mindig kell hozzá egy kis szerencse és/vagy gondviselés.

Mágia 2011.04.22. 05:27:14

@SusanneF:

"Mégsincs módja és szándéka sokaknak kivádorolni.'

Nem hazaszeretetből nem megy sehová, hanem azért, mert batárhülye hozzá, hogy legalább egy nyelvet megtanuljon annyira, hogy alkalmazni lehessen emberek közé.

*

"Azzal egyetértek,hogy az egyetemről frissen végzetteket kötelezni akarják pár év maradásra..."

Tökre ne zavarjon, hogy ez az elképzelésed ellene megy jópár ÍROTT uniós szabályozásnak, kezdve az unión belüli SZABAD mozgás és munkavállalás alapelvével.

Ébresztő, kicsi lány, a cucilizmus megszűnt, és vele együtt megszűnt az is, hogy az embereket erőszakkal lehet bent tartani a diktatúra országának a határain belül.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.22. 05:31:30

@gaborka78:
Csak vizet, ásványvizet szabad ilyenkor inni. Ez nem zavarja az éhgyomri állapotot. Bármi más folyadék már igen. Igen, a felszívódott víz, hígítja a vért, de a felesleg hamar ki is választódik a vesén. A víz hígít, de nem fogja jelentős mértékben befolyásolni az eredményeket. Emiatt nem kell aggódni. Viszont, ha megnöveled a keringő vérmennyiséged a vízzel, akkor a vérvétel után ha le is esik a vérnyomásod, talán magasabb marad, mert több folyadék fog megoszlani a vérpályában. A testmozgást meg azért mondtam előtte, mert az megmozgatja a keringésed, növeli a szív munkáját, vagyis a kialakuló kóros reflex kisebb mértékben csökkentheti a szív teljesítményét. Megint csak magasabb maradhat a vérnyomás. Ha ezeket megcsinálod, lehet akkor is elveszted az eszméleted. Nem tudom, egy vagy két próbát lehet megér. És igen, ragaszkodj ahhoz is, hogy fekve vegyék a vért. Talán csak annyi lesz a dolog eredménye, hogy hamarabb felkelhetsz az ágyról. De akkor már megérte.
A bukfenchez sajnos nem tudok hozzászólni... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.22. 05:40:17

@Figyel Castro:
Csak vizet/ásványvizet szabad inni. Viszont mást tilos, mert azok tényleg befolyásolják az értékeket, a cukrot és a vérzsírokat is.
A víz hígítja a vért. Elméletileg csökkentheti a vércukor értékét. De nem gondolnám, hogy az jelentős lenne. Amire viszont biztos nincs hatással az a HgbA1c érték, ami a korábbi 3-4 hét átlagos vércukorszintjére utal.

A mindenkori vércukorszint érték főleg az inzulin terápia esetén fontos (az értékhez kell igazítani az étkezés előtt beadott inzulin mennyiséget). A vércukor érték egyébként akár percek alatt is változhat. Így nagy jelentősége nincs egy reggeli vérvételnél. Viszont a HgbA1c érték hosszútávú jelzést ad. Így az a mérvadó a terápia sikerességének, vagy sikertelenségének eldöntésénél.

Mágia 2011.04.22. 05:51:09

@SusanneF:

"Azzal egyetértek,hogy az egyetemről frissen végzetteket kötelezni akarják pár év maradásra"

De hogy más összefüggésből is megvilágítsam a problémát:

Kevés itthon a CO hegesztő. Nyugaton meg jól el lehet helyezkedni a szakmában. A Mogyorók vezére kitalálja, hogy ezen túl csak az tanulhat CO hegesztőnek, aki vállalja, hogy a vizsga után X évig minimálbérért dolgozik, kijelölt munkahelyen, napi 12-16 órát. Szerinted mekkora lenne a tolongás?

*

Másik példa:

Kevés itthon az állatgondozó. Nyugaton meg jól el lehet helyezkedni a szakmában. A Mogyorók vezére kitalálja, hogy ezen túl csak az tanulhat állatgondozónak, aki vállalja, hogy a vizsga után X évig minimálbérért dolgozik, kijelölt munkahelyen, napi 12-16 órát. Szerinted mekkora lenne a tolongás?

*

Arról nem is beszélve, hogy ha a Mogyorók bevezetnék a röghöz kötést bármilyen hiányszakma tanulásával kapcsolatban, egy percig se félj, hogy kinőne a földből a leendő szakemberek szempontjából célállamnak számító országban pár alapítvány, amelyik minden földi jóval támogatná a hallgató tanulását, FELTÉVE, hogy a képzést követően nem marad a Mogyoróknál, hanem az ő országukban áll munkába. Fele terheléssel, tízszeres pénzért...

A szóban forgó alapítvány még így is töredék pénzt költene a jelölt taníttatására, mint ha egy drága nyugati egyetemen tenné valakivel ugyanezt.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.22. 06:06:41

@Babette_:
Mi az, hogy fordítva reagálsz rá?
Ide írhattam volna egy jó viccet, csak nem akartam, mert a végén még valaki komolyan vette volna... :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.22. 06:19:25

@miklos.rabai: Idegesség, remegés, halálfélelem, sírógörcs.

Jim Raynor 2011.04.22. 12:07:54

@Bikli néni:

azt nem mondtam, hogy minden jár. arra akartam utalni, hogy mivel nem szívességi alapon vizsgál az orvos, annyi azért talán elvárható, hogy emberszámba vegyen és odafigyeljen arra, amit mondok.

marand22 2011.04.22. 21:09:30

@miklos.rabai:
Vasovagalis syncope 3 módon jöhet létre:
1. Cardialis: kritikus bradycardia vagy akár asystolia (szívmegállás) következtében lecsökkenő agyi vérkeringés okozza.
2. Vascularis: vérnyomásesés következtében csökken le kritikus mértékben az agyi vérátáramlás.
3. Kevert: mindkét fenti mechanizmus "játszik".
Igazolására az ún. billenőasztal teszt való (angol irodalomban head up tilt table test, HUTT).
Terápia: az általad említetteken kívül (tüneti terápia, ill. a kiváltó okok kerülése) súlyos cardialis formában pacemaker beültetés segít (nem engedi a szívfrekvenciát az előre beállított alá), vascularis és kevert formában az ún. deszenzibilizálás (HUTT teszt ismétlése megnyújtja a kóros válasz jelentkezésének idejét).

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.23. 06:05:32

@marand22:
Köszi. Az írásaid nagyon hasznosak.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása