Húsvéti sós sütemények és sörkorcsolyák

2011.04.18. 10:13

Megkezdődött a húsvéti visszaszámlálás, a legtöbb háziasszony már most tudja, de legalábbis tervezi, mi kerül majd az ünnepi asztalra. Mi most olyan sós süteményeket ajánlunk, melyek nemcsak húsvétkor, hanem ezen a hétvégén is megállják a helyüket ebéd után, a délutáni teához, egyszóval bármikor, és az elkészítésük sem bonyolult.


Nem Húsvét a Húsvét torma nélkül, így kihagyhatatlannak gondoltuk a Tormakrémes Écler fánkot, de a pogácsának is örök reneszánsza van, így abból is került válogatásunkba. Az elronthatatlan és gyorsan elkészíthető sós ropogós parmezánnal megbolondítva egyszerű, mégis nagyszerű gasztronómiai élmény, és a tavasz egyik üde színfoltjáról, a snidlingről sem feledkeztünk meg.


Tormakrémes mini Éclair fánk

 

Hozzávalók:


a tésztához: 7,5 dkg átszitált finomliszt, 1 csipet só, 5 dkg vaj, 75 ml hideg víz, 75 ml hideg tej, 2 közepes egész tojás kissé felverve; a töltelékhez: 25 dkg natúr krémsajt, 2 teáskanál reszelt torma (üveges, enyhe ecetes torma tökéletes), 10 dkg friss spenótlevél apróra vágva, kb. 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál citromlé, kevés frissen őrölt bors

 

Elkészítés:


Égetett tésztát (Képviselőfánk) készítünk azzal a különbséggel, hogy a liszthez egy csipet sót is szórunk. Az alaposan kikevert tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük és kb. 5 cm hosszú csíkokat formálunk belőle a tepsire. (Ha keskeny a csillagcsőr, minden fánkhoz dupla csíkot húzzunk, melyeket a két végénél összezárunk.) A sütés, hűtés folyamata megegyezik a képviselő fánknál leírtakkal. Amíg a ropogós fánkok hűlnek, elkészítjük a tölteléket.


Egy mély tálba halmozzuk a sajtkrémet, hozzáadjuk a nyers, felaprózott spenótleveleket, melyek itt zöldfűszerként és természetes színezőként funkcionálnak, majd a tormát és a itromlevet. Végül sózzuk, borsozzuk. Az egészet pürésítkjük, a legegyszerűbb ezt botmixerrel végezni. Ha szükséges, a fűszerezésen a végén még lehet igazítani. A krémet egy jókora fecskendővel a fánkokba töltjük, némelyiket kívülről is díszítjük. (Természetesen a fánkok félbe is vághatók, és üreges belsejük úgy is megtölthető.) Fogyasztás előtt legalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük, de nem árt neki, ha egy éjszakát is várakozik.

 

Ropogós háromszögek pirított dióval

 


Hozzávalók:


1 nagy gáztepsihez: 25 dkg jó minőségű leveles tészta, 1 kis maréknyi apróra vágott dióbél, 1 evőkanálnyi zahtar fűszerkeverék, 1 evőkanálnyi tejföl, kevés őrölt bors, jókora csipetnyi tengeri só


Elkészítés:


A diót apróra vagdossuk, zsiradék nélkül néhány perc alatt serpenyőben megpirítjuk. Kis tálban összekeverjük a zahtarral, sóval, borssal. A tejfölt kis tálban felkeverjük, hogy könnyedén kenhető legyen. A felengedett leveles tésztát lisztezett felületen nagyon vékony, kb. 2 mm-es 24 X 24 cm-es négyzetlappá nyújtjuk. Széleit egyenesre vágjuk, 8 cm-es négyzetekre szeleteljük, majd minden négyzetlapot átlósan félbevágunk, hogy egyforma háromszögeket kapjunk. A kész lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Kenőecsettel mindegyiket vékonyan megkenjük tejföllel, ügyelve, hogy csak a tetejükre kerüljön belőle, majd mindegyiket megszórjuk a pirított dió és zahtar keverékével.


190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt világos pirosra sütöm. A fűszeres dióval meghintett vékony tészta gyorsan ropogósra sül, miközben kissé megemelkedik. Langyosan a legfinomabb, remek sör vagy borkorcsolya! A zahtar fantsztikus fűszerkeverék. Összetevői: szárított, aprított kakukkfű, sumak és szezámmag. Az íze nagyon kellemes és rafinált, a kakukkfűtől karakteres, a sumactól enyhén sós és picit savanykás, a szezámmagtól kellemesen diós - a három együtt képezi a nagyon izgalmas ízkompozíciót.


 

Villámgyors pogácsa

 


Hozzávalók:


30-40 dkg jó minőségű liszt, 1 csomag porélesztő, 25 dkg sütőmargarin, 1 kávéskanál cukor, 1 bögre langyos rizstej vagy víz, só ízlés szerint, 1 tojás, olajos magvak: dió, tökmag, napraforgó mag, nem tejmentes változat esetén: reszelt sajt


Elkészítés:


A hozzávalókat összegyúrjuk, és meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. A tojásból csak a fehérjét tesszük a tésztájába, a sárgája jó lesz a pogik tetejének megkenéséhez. Olajos magvak közül a tésztájába tökmagot vagy napraforgómagot lehet tenni. Ha megkelt, egy muffintepsit margarinnal kikenünk (így megúszható a tészta kinyújtása és szaggatása), körülbelül feléig töltjük a tésztával, a tetejét megkenjük a tojássárgájával, dióval, napraforgó maggal, tökmaggal díszítjük. Ízlés szerint sajtot is szórhatunk rá.


Előmelegített villanysütőben (légkeveréses) körülbelül 20-25 perc alatt szépen feljön és megsül. Akkor van készen, ha már szép barna a teteje.Ebből a mennyiségből 24 darab jön ki. Nagyon egyszerű elkészíteni, vendégvárónak is kiváló, mert másnap is omlós és puha

 

Zöldséges tésztatekercs

 


Hozzávalók:


30 dkg liszt, 2 tojás,30 dkg sütőtök, 1 db zellergumó, 15 dkg gomba, 1 közepes nagyságú hagyma, 5 dkg sütőmargarin, 1 db piros paprika, só, bors; a mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só, bors

Elkészítés:


A lisztből és tojásból kevés víz hozzáadásával tésztát gyúrunk. 30 percnyi pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, majd 15x10 centis darabokat vágunk belőle, és egy kicsivel nagyobb sütőpapírra tesszük őket.


Második lépésben a sütőtököt vékonyra gyaluljuk, a zellergumót lereszeljük, a gombát és a hagymát egészen apróra vágjuk, majd az egészet megpároljuk a margarinon, és ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk. Ezt az alapot jól összedolgozzuk, megtöltjük vele a tésztalapokat, majd feltekerjük. Az így elkészült tekercset a sütőpapírba csavarjuk, a két végét pedig cérnával rögzítjük.


Harmadik lépésben forrásban lévő vízben 15 percig főzzük, majd leöntjük a vizet, kivesszük a tekercseket a papírból, és 15-20 percig hűlni hagyjuk. Kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé helyezzük a tekercseket függőlegesen úgy, hogy egymást tartsák. Forró sütőbe téve a tetejét aranybarnára pirítjuk.


A mártáshoz az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, és a tejföllel simára keverjük, mindezt sóval, borssal ízesítjük.

 

Parmezános sós ropogós

 


Hozzávalók:


30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, 1/2 evőkanál só, 6 evőkanál tej, 10 dkg zsír, 10 dkg sütőmargarin, 22 g reszelt parmezán sajt; a tetejére: reszelt sajt, tojásfehérje

 

Elkészítés:


Egy tálban a hozzávalókat jól összegyúrjuk, 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, a tojásfehérjével megkenjük, sajttal megszórjuk, és derelyevágóval felcsíkozzuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tepsit vékonyan kiolajozzuk, és a tésztát belehelyezzük. Kb. 15 perc alatt középbarnára sütjük.

 

Baconos-snidlinges-sajtos pogácsa

 


Hozzávalók:


65 dkg liszt, 12 dkg zsír, 1 csomag száraz élesztő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 marék snidling apóra vágva, 5 vékony szelet bacon apróra vágva, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg sajt kockára vágva (a tetejére), 2 tojás, pici cukor


Elkészítés:


Kenyérsütőben készítem a tésztát: mindent beleteszek a keverőtálba, alulra a langyos zsírt, majd a többi hozzávalót. 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.


Ha készen van, lisztezett asztalra borítom, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom, egymástól 2 cm-es távolságra tepsibe teszem. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tetejét tojással lekenem, és egy kockányi sajtot rakok a tetejére. Kb. 40 percig sütöm. A tetejét bármivel díszíthetjük, akinek nem tetszik így rusztikusan, az reszelheti a sajtot, vagy mandulával, mákkal szórhatja.

 

Forrás:nana.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása