Kifeszítették a kicsi minden végtagját

2011.04.16. 06:00

Ha nem velem történik és a kisfiammal, nem hiszem el senkinek, de velünk történt 2005 nyarán egy szép vidéki városban Magyarországon.A gyermekem két éves volt és egy szép nyári délutánon hányni kezdett. Majd nem sokkal később hasmenése lett. Bármit adtam neki nem maradt meg benne. Miután az egész éjszakát "végigsportoltuk" a pelenkázó és a lavór közötti ingajáratban ( próbáltam itatni, de már a víz sem maradt meg benne fél óránál tovább), elvittem az ügyeletes gyermekkórházba. Korán reggel mentünk, hogy ne kelljen sokat várni.

 



Mi voltunk az elsők a rendelőben, az orvos előtt értünk oda jóval. Itt egy kicsit jobban volt a gyerkőc már, de aggódtam, hogy vajon kibírjuk-e a várakozást. Gondoltam szólok a nővérkének, hogy lehet fertőzünk és vegyenek minket előre, a nővérke megértően bólogatott aztán elénk rendelték azt a tizenöt főnyi kisiskolás csapatot, akik közben befutottak, mert időpontra jöttek. Lassan telt az idő, aggódtam a gyerekemért, de kivártuk a sorunk.


Mikor sorra kerültünk és elmondtam a doktornőnek, hogy a gyerekemben semmi nem marad meg és valószínű fertőző, leszedett a tíz körmömről, hogy mit képzelek, hogy nem szóltam időben itt mindenkit lefertőzhettünk volna. Felvilágosítottam, hogy ez megtörtént. Az asszisztensnő csúnyán pislogott, de nem lépett semmit. A doktornő pedig vizsgálatba kezdett.

 

Megkért, hogy tegyem a gyereket a vizsgálóasztalra és lépjek hátrébb. A kétéves kisfiam megijedt, hogy anya otthagyja őt és hangosan sírni kezdett és tiltakozni a vizsgálat ellen. A doktornő odalépett hozzá és a kapálózó gyereket lefogta, majd közölte vele, hogy itt ugyan hiába sír úgyis az fog történni, amit ő - vagyis a dokinő akar.) Ettől a gyerek úgy kiakadt, ahogy kell és végigvisította a vizsgálatot. Az asszisztensnő bátran szembeszállt velem, amikor közelebb akartam menni és megvigasztalni, de legalább megérinteni, megnyugtatni a fiamat. A dokinő pedig megpróbálta fegyelmezni a gyereket és túlkiabálni a hatalmas bömbölését a "kis hisztisnek". Amikor kész lett elegánsan odavetette, hogy "no, viheti".


Rotavírust diagnosztizáltak és erős kiszáradást. Rögtön beutaltak bennünket a fertőzőre, ahol folytatódott a gyerekgyilkoló stratégia. A fertőzőnek ezt a részlegét azóta már bezárták és gondolom nem csak azért, mert ,mert a gyerekosztályra a felnőtt fertőzőosztály folyosóján keresztül vezetett az út. A gyereket infúzióra kellett kötni. Az orvosnő és két ápolónő nyomatékosan felszólított, hogy hagyjam el a szobát, mert infúziót adnak a gyereknek. Nagy hiba volt kimennem ma már tudom.


Üvegablak volt így mindent láthattam. A sivalkodó, kapálózó kétségbeesett gyerekemet ( eltűnt az anyja!) hárman fogták le, majd mindkét kezét és mindkét lábát az ágyhoz kötözték gézcsíkokkal, hogy moccanni sem tudott. ( itt szeretném kérdezni orvosainkat, hogy van-e annak másféle protokollja, ahogy egy két évesnek beadják az infúziót?) Gyakorlatilag teljesen kifeszítették minden végtagját az idegen fehérköpenyes nénik akik hárman voltak a pici kétéves ellen és így is alig tudták lefogni. Végül nagy küzdelmek és kiabálások árán rákötötték kisfiamra az infúziót. Végigbőgtem a folyamatot és a mai napig sajnálom, hogy tapasztalatlan anyaként nem léptem oda, hogy a gyerek mellett lehessek. Keményen megfizettem az árát.


Az osztályon kevés nővér volt azok is gyengébbik fajtából. De nem szapulnám őket. Lényeg, hogy mivel bent akartam maradni a gyerekkel vele együtt kaptam egy egész kórtermet, akiket etetgethetem, meg kísérgethettem egész nap. Egyik fő feladatom az volt, hogy megakadályozzam a szájból szájba vándorló ajándék cumik áramlását. Sokat meséltem nekik, emlékszem és szóltam a nővérnek, ha valaki már nagyon bűzlött vagy vécézni akart más módokon. A tusoló ajtaján, ami a szobával szemben volt ez a felirat díszelgett- gondolom a nővéreknek figyelmeztetésül:" beteg gyereket nem hagyunk magára!" Éjszakára hazaküldtek, egy kétévesnek már nem járt benntalvásos anyuka...

 

Akkor kezdtem igazán gyanakodni, mikor másnap tejbegrízt hoztak ebédre a gyerekeknek, akiknek fele rotvírussal másik fele meg szalmonellával fertőződött, vagy kalicivírussal. A gyerekem még nem evett, de a többi se nagyon ezért továbbléptem és maradtunk a kaját meg elvitték érintetlenül. Próbáltam a kicsivel ropit etetgetni. Másnap a sajtos sonkás makaróninál telt be a pohár és ébredtem teljes öntudatra ( kicsit későn) és saját felelősségemre hazavittem a gyereket. A doktornőtől viszont tanultam egy nagyon fontosat: Elmondta, hogy azért van ilyen kaja, mert ezt kapják és nincs más. ÉS azt is tőle tudom, hogy ha a gyereknek megy a hasa vagy hány, akkor ne adjak neki virslit semmiképp, mert attól aztán nagyon rosszul lesz, sokkal rosszabbul, mint a sajtos sonkás makarónitól.


Hazaértünk. A gyerekem egy hétig csak úgy tudott elaludni, hogy a hasamon feküdt és kapaszkodott belém, és óránként felsírt álmában. Egy hét alatt teljesen kikészültünk, de legalább rendes diétát kapott, répát rizst és hasonlókat. Az a lelki trauma, amit ez a kaland okozott az életünkben sokáig kísért minket. ÉS nagy tanulságokat hozott. Nem adok a gyerekeknek virslit, ha hánynak és megtanultam hogy kell kezelni az erős hányás hasmenést. Túl vagyok velük ( még három gyermeket szültem azóta) néhány szalmonellafertőzésen, de egyiket sem vittem kórházba.


Köszönöm, hogy elolvastátok


Üdv: Marietta Szegedről

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kastély 2011.04.16. 19:13:50

Pontosan ti nem vagytok nyitottak az uj informaciora.
En ma adtam egy uj informaciot, amire senki nem nyitott. Pedig igaz.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.16. 19:26:38

@kastély: Nézem fentebb és azt is látom, hogy már nem "divat".
Nekem a divat szóhoz nem feltétlen kapcsolódnak tudományos kutatások világraszóló eredményei. Sőt inkább kapcsolódik az egyéni ízlés.
Ugyanakkor azt látom, hogy egy 15 éves divat kedvéért kategorikusan megtagadod az évezredes tapasztalatokat, bölcsességeket, megfigyeléseket.
Gondolom, hogy egy új tudományos felismerést beilleszteni kell ezekbe és nem lecserélni vele.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.16. 19:33:13

egyébként nyitott vagyok és értem is, amit mondasz: Nem csak diétást ehet, hanem mindent. Tehát azt mondani, hogy ne diétázzon, nincs értelme.

kastély 2011.04.16. 20:27:10

Az evidence based medicine sok mamipraktikat felboritott mar.
evezredes tapasztalatok,mi?

Leroi 2011.04.16. 20:39:58

@kastély:
Kissé kemény vagy, de azért kedvellek, tudod?:)

2011.04.16. 20:40:54

@kastély: Egy linket tudsz adni, ahol részletek is vannak ? Az evidence based medicine túl sok linket adott, nem tudom kibogarászni, melyik szól erről.

Leroi 2011.04.16. 20:44:31

@kastély:
A 11 éves fiam is úgy fél a tűtől, hogy lelki segélyszolgálatot kell Neki nyújtani...:)
Igaz, az apja is ilyen volt gyermekkorában, az orvosi rendelő mellett külön szobát nyitottak neki, hangszigetelve, hogy a többi gyerek ne kapjon hideglelést a visításától.:D

kastély 2011.04.16. 20:45:58

kidshealth.org/parent/infections/common/diarrhea.html

Kizarolag angolul.

Nem mas, de magyarul (annak ellenere hgoy rengeteg remek orvos letezik) szoval ami magyarul egyaltalan megjelenik a neten vagy ilyen nepnek szant irodalomban, meg van fuszerezve annyi hazi-ezoterikus-osi-nagymama-lenkei-szendi valassza ki mindenki praktikaval,hogy hihetetlen.
HA pedig nincs, akkor a kutya se hiszi el, lassatok a reakciokat az en elso hozzaszolasomhoz.

Koszonom Leroi.

kastély 2011.04.16. 20:51:48

"child with mild diarrhea who isn't dehydrated or vomiting can continue eating and drinking the usual foods and fluids, including breast milk or formula for infants and milk for kids over 1 year old. In fact, continuing a regular diet may even reduce the duration of the diarrhea episode, while also offering proper nutrition. Of course, you may want to give a child smaller portions of food until the diarrhea ends"

HA pedig mar dehidratalodott, akkor gyorsan infuzio, azert hangsulyozza ki ,hgoy isn't dehidrated, mert akkor korhaz.
ennyi

Leroi 2011.04.16. 21:05:48

@kastély:
Igen, az idézet úgy kezdődik, hogy "mild diarrhoea", tehát egy bizonyos határig rábízza édesanyára annak megállapítását, hogy legyen kórház vagy sem.

2011.04.16. 21:07:38

@kastély: Köszönöm, megtaláltam az idézett részt, csak közben elolvastam az egész cikket. Tehát enyhe hasmenésre vonatkozik. Kérdés, mi az enyhe.

kastély 2011.04.16. 21:09:29

Igen, mert a sulyos hasmenesnel korhaz.
Es akkor mar az orvos dolga megmondani, hogy nem a dieta hozza helyre,hanem egy ideig fenntartja az infuzio.Ugyanis meg az sem hozza helyre.Csak nem engedi kiszaradni.

2011.04.16. 21:22:00

Hm... Akkor szerencsére nekünk még nem volt részünk súlyos változattal. És való igaz, a diétát se nagyon tartottuk. De itt a többiek szerintem arról írtak, ha már súlyos a helyzet, akkor mi van. A kórházak általában javasolják a diétát, és még nem hallottam, hogy ilyen esetben azt mondják, bármit lehet enni. Ezt most hallom először, valamint az említett cikk sem tér ki arra, hogy súlyos esetben milyen étkezést javasol, vagy engedélyez. Tény, hogy csak a folyadékpótlásról ír.

sárga nyúl 2011.04.16. 21:23:31

@kastély: kidshealth.org/parent/infections/cold_flu_review/cold.html#
Ez az oldal biztos tök jó, például érdekes, amit a tyúklevesről ír, csak épp minket erről "a cool-mist humidifier to increase air moisture" a pulmonológusunk letiltott, mert nem lehet tudni, hogy allergiás-e a gyerek az atkára, és amíg erről nincs papír, addig abból indulunk ki, hogy allergiás, és nem rongáljuk az állapotát, főleg a "cold" és "flu" állapotában.
Szóval azért inkább (egy hozzáértő) orvost kérdezzen az ember, mint az internetről tájékozódjon, én azt mondom.

kastély 2011.04.16. 21:27:20

En ertem, es soha nem keresek ilyen oldalakon semmit,de az a baj, hogy a dieta orvosi lapokban meg oldalakon annyira elavult, hogy egyszeruen nem targyaljak a hatasossagat ,mert mar reges reg megtettek.Vagyis a hatastalansagot.
Ezert pofatlankodtam azzal a cikkel es nem valami pubmed ,medscape szintu cikkel.
hidd el egyszeruen nincs.

sárga nyúl 2011.04.16. 21:33:54

@kastély: Oké. Viszont nekem van egy olyan rossz szokásom, hogy no name tanácsot nem fogadok el.

kastély 2011.04.16. 21:40:36

www.medlist.com/HIPPOCRATES/VIII/2/087main.htm

tessek.
Magyar orvosno tanacsa.
Dieta elkerulese fontos.

Ennel tobbet nem kapok, utoljara egy 2oo1 es konyvben olvastam hogy egyaltalan megemlitatte a dieatat megkerdojelezve a hasnzossagat.

thbogyó 2011.04.16. 22:23:54

@alekab: Lehet, hogy félreértetted, amit írtam. A normális emberi hozzáállást a személyzet részéről értettem. Amúgy láttam már kiszáradt állapotban a gyermekeimet - nem is túl régen történt. De szerencsére nálunk az infúzió bekötése nem úgy zajlott, mint ahogy a posztoló írta. Egy esetben láttam, mikor a szülőt kiküldték: mikor apuka arca elkezdett fehéredni a tű látványától. (valljuk be, ez azért ilyenkor talán jogos, nem?) De a gyermekkel akkor sem viselkedtek durván a nővérek.

2011.04.16. 23:36:50

@kastély: Ha ezzel a link-ajánlással kezded, megelőzhető lett volna az előző vita. Persze ezt elolvasva sem lesz mindenkinek ez a véleménye, de legalább normális párbeszéd alakul ki. Ne várd, hogy a neten név nélkül hihető lesz azonnal egy olyan vélemény, amit az orvosok többsége nem hisz, nem alkalmaz, és a betegek sem ezt tudják. Én azért köszönöm ezt a cikket.

bakela 2011.04.17. 00:43:53

Az utóbbi 5-6 évben a környéken mindenki fosik, ezért némi tapasztalattal felvértezve a banális baci/vírusos hasmék terén, szeretném megjegyezni:
Az emésztőcsatorna egy egységes rendszer a zajkaktól a hátsó kijáratig. Rohadtul gazdag, -többszintű autonóm idegi hálózatokban /No I: boj’jgó ideg/, ducok, plexusok stb. + helyben, szomszédos területeken, v. akár az egész szervezetben, a zagyban jelentős regulációs hatású masszázsemberekkel /messenger //hormonok?/ sunyiban, a sötétből irányít/hat/ják a testünk működését /fájdalom, éhség, jóllakottság, szomjúság, hangulat, testhőmérséklet, emóciók, egyensúly stb stb. Ha a zemésztőrendszer valamelyik része beteg, akkor az egész beteg. Egy valamire való hányós, fostos betegségnél nem igazán gond a diéta. Miért? Mert semmit /!/ nem kíván a szájába venni= bélcsatornájába juttatni. /pl. a szívfarkasos, vagy asztmás rohamban tátogó sem akar indulni a turdöongrin, vagy a törött lábúnak sem akaródzik maratont futni/ Valószínűleg a zevolúció /vagy Jahve/ valahogy úgy alakította már a papucsállatkát is, hogy kificamodott csillóval nem igazán lelkesedett a gályázásért.
Tehát, ha a fostos enni kíván, szombatra nyugodtan kiírhatjuk táppénzről.
A széntablettával /aktív szén/ nekem a tapasztalataim nagyon jók: 3x 1 marék bevétele után a kuncsaft immáron feketét fosik. Természetesen nem beszélve a toxikus /vagy toxintermelő baktérium által okozott/ gyomor- bélhurutokról. Itt van valami flessbekem bizonyos nagy felületekről, meg ad/absorpcióról.
A zimódium, és tsai, asszem éppen a bélfalban lévő idegi hálózatokon keresztül csökkenti a bélmozgást. Józan paraszti /mocsokblogon: prosztó/ ésszel: Jó-é nekem, ha gyógyszeresen egy csomó fertőző ágenst benntartok a seggemben? Valami olyan rémlik, hogy Rotánál egy ágytál televágása= megszabadulás 50 milliárd vírustól – na, ezzel vegye fel a harcot a Köjáll!
Ami ki akar jönni, az hadd menjen.
Okosok /wéháó/ már régen rájöttek /kolera, 3. világbeli csecsemő-, és gyermekhalandóság éppen a hasmenéses nyavaj’ják miatt/, hogy a bélrendszerben működik egy a glükóz felszívódásával összekapcsolt víz, és ion transzport, ami független a „hagyományos”, hasmarsot, hányást okozó folyadékkiáramlástól.
Tékhómmesszidzs: Sal ad rehydrationem /és változatai, v. Normolit/ a patikából.
1 l vízben 1 zacsit feloldani, JÉGHIDEGRE lehűteni /langyosan úgyis ihatatlan/( mivel a gyomorba érkező hideg azonnal kinyitja az alsó kijáratot, továbblöttyen, innét már macerásabb kiöklendezni), egyszerre 4-5 kortyot inni, majd vissza a frigoba. Ismételni 10-15 percenként. Függetlenül az esetleges hányások, hasmenések számától. A zerő visszatér, nem száradok ki, nem kerülök a durva, bunkó, kontraszelaktált, fizessevissza egészségügyiek kezébe /by O.v. Kenobi/. Habár énfizetematéébéét, mégsem kell a „szolgáltatásukat” igénybe venni. Valamint nem kell felrúgnom a vérvételes nővért, és nem kell prosztolnom a taxisblogon. Tiszta haszon 16 HUF + magisztrális díjért.

Dr.laikus PhD 2011.04.17. 05:00:09

@bakela:

Ebben van értelem.
Kösz!

kastély 2011.04.17. 08:18:22

Johet a parizsi gyerekgyogyaszat foorvosanak velemenye is,akkor se hinne a kutya se.
Mert milyen az ember?
Nem hisz az orvosoknak.
Meghogy parbeszed.
Egy tenyen nincs mit megparbeszedezni.Ez van es kesz.
Persze attol te meg dietaztathatod a kolkedet,csak akkor is marhasag ha megteszed.

serfecs (törölt) 2011.04.17. 09:12:52

@Dr.laikus PhD: bezony, sajnos volt szerencsém az egész család szinte összes nőtagjának emlőrákját végigélni és nem igaz, hogy nem kívánták a húst!

Neked pedig továbbra is jobbulást és biztos megírtad, de nem láttam: hogy ment a pungálás?? Túl lehetett élni azért?

Dr.laikus PhD 2011.04.17. 09:45:41

@panni75:

Csak féltem a semmitől.
Nem fájt, a feszítés megszűnt.

Köszönöm jól vagyok. :DD

Bagamoyo 2011.04.17. 09:47:16

Többször voltam a kisfiammal a kórházban. Azt, és úgy tehettek vele amit előtte megbeszéltek velem és rábólintottam. Pont. Minden szülőnek! Ezt javaslom.

sárga nyúl 2011.04.17. 09:49:56

@kastély: Bakelának pl. elhiszem, amit ír... És tökéletesen igaza van, az ember ilyenkor nem is kíván enni. Akkor meg minek a makaróni?

kastély 2011.04.17. 09:57:22

NAgyon ertelmes vagy.
Alul gyun ki, hat felul se adjunk semmit.
Maximum zsalyateat.Az jo.megmondta Antalvali is.

bes3 2011.04.17. 09:59:53

@kastély: a stílusod nem az igazi, de alavetôen egyetértek.

"évezredes tapasztalatokra "hivatkozni elég röhejes hasmenés ügyben,100 éve is életveszélyes és gyakran halálos volt egy combosabb belfertôzés, reszelt répa és pépelt krumpli bármily tudálékos adagolása ellenére.

A gyerek / felnôtt ha enni kíván egyen akkor is ha fertôzés miatt éppen megy a hasa, mégpedig egye azt amit kíván.

baromvagy 2011.04.17. 10:02:33

Szóval a cikk olvasása után megkérdeztem Édesanyámat, hogy én miért félek az orvosoktól, kórházaktól. Ilyen durvát szerencsére nem mondott, de hasonlítottak ehhez 20-23 éve is a dolgok.
Csak hogy ma már 25 vagyok, 189cm, és 97kg. Senki nem állít meg, ha a keresztfiamnak valami baja van, akár az sztk-ban, akár egy ügyeleten.
Orvosnak sem esek neki természetesen, de azt csinálják, amit kell, és úgy, ahogyan kell!!!

Ronda Bözse 2011.04.17. 10:04:56

Hasmenéses hányáskor kizárólag alma,főtt krumpli,ropi és kekszek adhatók.Van iható infúziós oldat is,elég szar az íze,de lehet hogy bele lehet tuszkolni a gyerekbe.A rota vírus igen durva.

sárga nyúl 2011.04.17. 10:06:20

@kastély: Nem azt mondtam, hogy semmit! Azt írtam, amit a többiek: sós vízben főtt krumpli, rizs, ropi, víz. És egyébként mint írtam korábban, épp most vagyok egy ilyen betegségben, tegnap még ettem a fenti diétát, de estére már nem bírtam magammal, és ettem egy corn flakeset tejjel. Reggelre csodásan visszaestem az első napi szintre. Szóval közvetlen tapasztalataim alapján marad a diéta!
Nekünk egyébként szerencsénk volt eddig, a gyerekem nem kapott el egyszer sem hasmenéses betegséget (kopp-kopp), úgyhogy csak felnőttre nézve vannak tapasztalataim.

Btw visszavehetnél a stílusból, így itt a kutya nem fogja figyelembe venni, amit írsz.

Phrascarica 2011.04.17. 10:10:41

Legközelebb rotavirusnál jéghideg Coca-Cola a gyereknek, és pár óra múlva rendbe is jön.
Ezt nem tudom hogy miért nem tudják az orvosok?

bes3 2011.04.17. 10:16:46

A coca-colában nincs só, így a sóvesztészen nem segítesz.

Ami hasmenés kóláre javul az teára, vízre bármire is ugyanúgy javut volna.

Nálunk campyobakter és salmonella volt, a gyerekek kaptak kólát és ropit, ezt még étvágytalanul is szerették, (Kínáltam nekik mást is, nem kellett) aztán amikor kicsit jobb lett a fogadóképességük, túró rudit a normál kaja felkínálása mellett.

Leonce 2011.04.17. 10:20:41

@Bagamoyo: Azt hiszem ezt nem csak a szülőknek kellene javasolni, hanem tanítani az orvosin is.
Diéta: ott fogunk kikötni, ahol a józan ember ugyis tart: ilyenkor azt kell enni, amit az ember kíván. Kiszáradáskor a szervezet ugyis kívánni fogja a folyadékot.
Más: rota vírus elleni oltás. Örülök, hogy van ilyen, ettől függetlenül nehéz dönteni.
Az a vizsgálat mindenesetre nagyon tanulságos volt, hogy az orvosok saját maguknak és szeretteiknek egész más gyógymódot alkalmaznának, mint betegeiknek.
www.netambulancia.hu/az+orvosok+nagy+resze+maganak+mas+terapiat+valasztana_+mint+betegenek

Leroi 2011.04.17. 10:48:37

Vigyázó szemetek BAKELÁRA vessétek...
Megfontolandó, amit ír.

Rubicon 2011.04.17. 11:48:26

@bakela: Nálam a normolit is felülről távozott fogyasztás után 1 perccel.

Solera · http://www.gali-na.hu 2011.04.17. 12:07:28

Borzalom.
Nagyon sajnálom az anyukát. :(

cenzorilla 2011.04.17. 12:18:10

@BKV reszelő:

Megkérlek, ha véleményed van azt érvelve add elő.
Sem a minősítés, sem a felbujtás ezen a blogon nem működik.

hoel 2011.04.17. 13:03:12

Érdekes, mennyire elment a vita a " diéta" " nem diéta" irányba. Egyébként szerintem ez mellékes része a posztnak. Ki miben hisz abban üdvözül,ez a része tökmind1. Ami érdekes és sajnos nagyon is hihető a posztban: ahogy az egyébként együttműködő és segítőkész anyukát kidobták a kórteremből, amikor a gyereknek infúziót akartak bekötni. Ez nagyon komoly dolog, nem pénzkérdés, semmivel nem indokolható! Alapvető szemléleti kérdés, amit valamiért nagyon kevés magyar orvos tud evidenciának tekinteni.( tehát azt, hogy egy kétéves mellől nem küldjük el az anyját !) Ha van a sok diétanemdiéta okos ember között gyerekorvos, erre is jó lenne reagálni, mi a véleményetek erről?

prolee 2011.04.17. 13:19:51

Diéta-nem diéta vitához annyit szolnék hozzá, hogy amikor a gyerekem benyalta a hányós-fosós vírust (már nem emlékszem pontosan, hogy melyiket), akkor a gyermekorvosom azt mondta, hogy anyuka, a gyerek tüneteit a vírus okozza, nem pedig az étel. Kifejezetten nem kell diétát tartani, semmitől nincs eltiltva, mert semmi nem ront az állapotán, ami pontosan 5 nap múlva magától rendeződni fog. Azért célszerű háztatsási keksz, alma, illetve sós vízben főtt rizs, krumpli, répa menüt tartani, mert úgyis visszajön és mindenkinek kellemesebb, ha minél kevésbé savas állagú a hányadék. A gyereket lehűtött vízzel (B1 vitamin injekció ampullát kellett bele tenni, mert az nyugtató hatású), kortyonként egész nap itatni kell, egész nap ez legyen a legfontosabb dolga, ha nem akarja, hogy kórházzal és infúzióval végződjön a történet.
Tehát diétáztunk, ettől kellemeseket hánytunk (akár újra meg lehetett volna enni), ötpercenként ittunk, az ötödik nap este 9-kor pedig, mintha ollóval elvágták volna.
És szobatiszta lett a gyerek. :)

bes3 2011.04.17. 13:37:32

@hoel: itt leginkább a gyerek megszúrásának módja a probléma.

Északi államokban olyan gyermekegészségügyi konvenció van érvényben hogy minden gyermekellátás messzemenôen atrautmatikus kell legyen, ne neveljünk rettegô, orvsofóbiás embereket, ne kínozzunk egész családokat egy egyszerû folyadékpótlás kapcsán.
Tehát a gyerekeket csak speciálisan képzett lassú és türelmes nôvérek szúrják meg/kábítják el úgy hogy a mama/papa illetve a nagyobbacska gyerek tudja mi fog következni, nem lerohanják és megerôszakolják vénázás stb címén.

Vènázás elôtt lidocain krémet/tapaszt kap a páiens, visszatérô esetben már haza postán a receptet hogy a krém már hasson mire a kölyök megérkezik a kórházba. Van szedálò tej, kakaó, stb, a lényeg hogy a gyerek a lehetôségekhez képest nyugodt és fájdalommentes procedúrákat éljen meg.

Nagyobb gyerekek befekhetnek elôre a CT-be hogy kipróbálják, mama ott lehet velük gyakorlatilag mindenhol.

Mielôtt nekem estek: akutan vérzô balesetes gyereknél az idôfaktor miatt nincs lidokain stb, a biztonság elôbbre való a lelki sérülés megelôzésénél.
Szerencsére az ellátás töredékét teszik ki a súlyos állapotban érkezô kicsik, a legtöbb meg tudja várni a normális hangulatú ellátást akkor is ha az idôbe kerûl.

Ennek persze anyagi vonzatai vannak, több nôvér kell, képezni és megfizetni kell ôket hogy nyugalmat sugárzó professzionális ellátást kapjanak a gyerekek (is).

Bikli néni 2011.04.17. 13:43:35

@bakela: Imádlak, köszi :) (És örülök, hogy visszakaptad a neved, ezt kalandos lett volna visszafelé olvasni :P)

@kastély: @Turchi: Na, azért ez így már mindjárt más :) Lehet így is beszélgetni.
A neten írt szövegekről azért annyit, hogy én éppen most néztem, hogy van pár gyanús kinézetű anyajegyem. Kértem időpontot a bőrgyógyászhoz, de addig is - én marha - elkezdtem guglizni az anyajegyekről, és halálra váltan megállapítottam magamról, hogy tuti melanomám van, mert a sok internetes interjú (kockázati tényezők, fényképek, tünetek) alapján ez jött ki. Aztán idegroncsként elmentem a bőrgyógyászhoz, de azon kívül, hogy le kell majd venni egy anyajegyemet, megállapította, hogy különben kutya bajom :) Na, ennyit a riogató netes cikkekről. Persze minden leírásban van igazság, de azért kissé túl sokat riogatnak.

@Leroi: Szió :) Na, most elképzeltem, ahogy visítasz gyerekként a tűtől, és jókat vigyorgok magamban. Bár a fogorvosos sztorit ez sem übereli :)

Phrascarica 2011.04.17. 13:44:15

@bes3: "Ami hasmenés kóláre javul az teára, vízre bármire is ugyanúgy javut volna."
Ez így konkrétan nem igaz, előtte próbáltuk vizzel, teával, levessel, egyik sem maradt benne legfeljebb 10 percig. Ezt a Colás dolgot interneten találtam, nagyon bejött, azóta is ha gond van. Azt még elfelejtettem, hogy szénsav nélkül kell a Colát adni.
Véleményem szerint a vírus legyengítéséban van valamilyen szerepe, de egyébként fogalmam sincs hogyan hat, de a lényeg hogy működik.

prolee 2011.04.17. 13:47:36

@bes3: Én inkább azon vagyok elképedve, hogy gyermekegészségügyi konvenciót kell alkalmazni azért, mert felnőtt diplomás embereknek nincs józan eszük.
Miért jó az, ha ordítva küzd a gyerek és megnehezíti az orvos munkáját? Miért lesz gyermekorvos olyan ember, akinek halványlila segédminiszteri szellentése sincs arról, miként kell bánni egy gyerekkel? Miért nem megy patológusnak? Ott nem ugrál senki. Hogyan teszi le a szakvizsgáját az ilyen orvos?

bes3 2011.04.17. 13:48:07

@phrascarica: ez így konkrétan megint az egyéni tapasztalat szintje, nem bizonyított mert nem ugyanakkor kapta a gyerek, hanem késôbb.

Az orvosoknak nem kell ezt tanítani, tudják hogy a kóla és a ropi ajánlott VOLT néhány éve, pl afrikai gyerekeknek aztán rájöttek hogy nem használ viszont bizonyos esetekben súlyosbítja a kiszáradást.

Azoknak az orvosoknak akik próbálnak lépést tartani a szakirodalommal, úgy értem.

Van olyan orvos is aki változatlanul a nagyi receptjét közvetíti a paciensek felé: fôtt répa, reszelt alma, krumpli :)

bes3 2011.04.17. 13:51:26

@prolee:
1. a gyerek megszúrása nem orvosi feladat. Nôvéri.
2. az északi konvenció kb egy óra alatt romjaiba dôlne a magyar egészségügy körülményei közepette, a svéd nôvérkék zokogva menekülnének vissza a hidegbe.
ôk nem látnak el 4-5 ksi betegnél többet egy délelôtt.
3. Ebbôl következik a megoldás: több nôvért (pénzkérdés) kevesebb beteget (öngyógyítás, szülôk képzése).

Bergeroth 2011.04.17. 13:52:27

2011 MO., a posztoló most komolyan nekiáll csodálkozni az ilyeneken!?
Burokban tetszett eddig élni?
Ez az az ország, ami már a Balkánnak is ciki.

bakela 2011.04.17. 14:44:40

@Bergeroth:
Kedves Ájropeér Barátom!
A javaslatom a következő:
Gyere el hozzám, megmutatom, hogy milyen tündéri, kedves, türelmes is vagymuk valójában.
Csak minden ilyen páciens után Neked kell a sor végéről az utolsó 5-6 sorszámot szorongatót szép, emberi, magyar szóval rábeszélni, hogy húzzon haza a halál f@βára, mert nem jut rá idő. Ne aggódj, az elsősegély helyben biztosított.
Tudodeznempénzkérdésmerfizetiatéébéétmegfizessevisszaminekmegyazojjanembermegaleonidászieskű.
;-P

bakela 2011.04.17. 14:54:05

@Bergeroth:
Ugyanis ez nem Ájrópa.
Nyomd meg a piros gombot:

myinstants.com/instant/this-is-sparta/

El Visco Stello (törölt) 2011.04.17. 14:56:56

Nem vágjátok, hogy itt egy megszállott hirdeti az igét?

sztrugackij 2011.04.17. 16:41:50

@bakela: "tik-tak-tik-tak "

Ez is megérne egy posztot.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.17. 16:45:08

Óhatatlanul felmerül a kérdés: Az ellátás színvonalának csökkentése javítja-e az ellátás színvonalát? A legjobban ellátott10%-ba tartozó nép egészségi állapotát tekintve utolsó a régióban. Az ellátás színvonalának csökkentésével javítható-e ez a helyezés?

No, megyek vissza a kazánhoz.

silent76 2011.04.17. 17:10:18

Én 1981-ben 5 évesen voltam a Bethesdában, infúziót is kaptam. Elöször sírtam, mint állat. Nagyon kedvesek voltak a növérek így megnyugodtam, míg anyuék beértek, pedig nekem issínberaktak a kezem, hogy ne mozogjon. azt hiszem 5 napotvoltam bent, a végén haza sem akartam menni. A mai napig pozitív élményként gondolok rá. Ezúton is köszönöm

xAnnax 2011.04.17. 17:13:12

Elnézést, ha ismétlésbe bocsátkozom, csk nem tudom elhinni, hogy a XXI. században van még, akivel el lehet hitetni, hogy ott KELL hagynia egyedül a kétéves kisgyerekét egy kórházban, ha nem akarja. Mi most voltunk a hétéves (7) kisfiammal kórházban, vita nélkül maradhattam vele, fel sem merült, hogy elmenjek, minden vizsgálatnál ott voltam. Egyébként törvényileg szabályozott joga is a szülőnek, hogy ott legyen. Verni kell az asztalt, ha nem engedik, és kész.

2011.04.17. 17:16:23

@El Visco Stello: "Nem vágjátok, hogy itt egy megszállott hirdeti az igét? "

Kire gondolsz? Több is van most itt egyszerre :-))

leila begin 2011.04.17. 17:49:21

Két éves lányunk egyszer lefejelt egy széket a bölcsödében, fél centin a szeme felett kihasadt. Bevittük, vártunk, vártunk, és mikor 5 óra után sorra kerültünk, összevarták.

Mégpedig úgy, hogy egy gumilepedő-szerű kényszerzubbonyba csomagolták gyengéden, de ettől moccanni sem bírt.

Ezután megvarrták neki.

Hiába üvöltött, és mi hiába állhattunk mellette, más módja nem volt a műtétnek.

Mindez az Egyesült Államokban, ha valaki kérdezné, melyik kórház.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.17. 17:59:25

@Turchi: Konkrétan a Praxis blog új antidietetikusáról beszéltem, de hogy kire gondolok, az magánügy:)))

vlgymir 2011.04.17. 18:10:37

Hat elovastam a hozzaszolasokat. Kastely biztosan az az orvos, aki a szakmajat ugy ertelmezi, hogy a beteg a munka targya, es neki tuti igaza van, a tobbi meg nem erdekes.
Annyi megjegyzesem van, hogy a beteg az ember, akinek erzesei is vannak. A gyerek is, a felnott is. Aki ezt nem teljesen erti, annak a kezebe sem a gyerekemet, sem magamat nem adom.
Velunk is fordult elo ilyen, de szerencsere nem ennyire sulyos, de el kellett vinni a kicsit az ugyeletre, ahol egy pillanat alatt ugy adtak be neki az injeckiot, hogy lefogtak, amit igen nehezen viselt. Nem is kellett volna lefogni, mert nem fel a tutol, sot kifejezetten orvosbarat, es a gyogyszerekbol is ker repetat. Mire felocsudtam, mar balhe volt. Mondta az orvos, hogy menjunk vissza megmutatni. Dehogy mentunk vissza. Nem is megyunk megegyszer, az biztos.
Szoval szakmailag biztos igaza volt, hogy azt a szurit be kellett adni, de az inkvizicios mod az mintha mar nem lenne tul modern.

2011.04.17. 18:18:16

@El Visco Stello: :-))
Én igazán nyitott vagyok minden új hírre, csak az lepett meg, hogy ezt a nagyon is "nyilvánvaló" dolgot 1 magyar orvos cikkében lehetett csak olvasni, és még hozzá is tette, hogy nincs más hazai adat. Ez azért furcsa, valamint az itt lévő orvosok sem nyilatkoztak ezzel kapcsolatban.

Dr.laikus PhD 2011.04.17. 18:33:56

@El Visco Stello:

Ja, ja! És még a szemedbe sem néz.. :)))

DreamerX 2011.04.17. 18:37:19

Egy hasmenéses, feltehetőleg puffadó, bélgörcsökkel küzdő embernek, (akár gyerek akár felnőtt), és FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY MITŐL VAN A HASMENÉSE, paradicsomos, paprikás, káposztás, egyéb puffasztó, bélmozgató dolgot adni kínzás.
A csak ropi-keksz diéta természetesen szintén marhaság.
Meg kell találni a középutat. Akinek volt már ilyen baja, maga is tudja, mit bír megenni, és mit nem. Nagyjából ugyanazt bírja a gyerek is.
Van olyan gyomorrontás, aminél a tejet nem bírjuk, és van, aminél a húsféléket. Nem tudom, hogy melyiket mi okozza, de tapasztalatom szerint ez két külön típus.
Inni nem csak vizet lehet, sőt, leginkább azt nem (mert nem pótol semmit, önmagában ilyenkor nem csak folyadékot veszít a gyerek), tea, Traubi, ne adj isten kóla, jobban lévőknek Kubu mehet. :)

DreamerX 2011.04.17. 18:43:39

A fiam egyébként 2,5 évesen szintén vírusos hasmenéssel volt kórházban. Az infúzió beadásához nem kötözték le. (Én behúztam volna annak az ápolónak, aki ilyesmit megpróbál.) Miután benn volt a tű, és elhelyezték az ágyában, mutogatta a bekötést panaszosan. Mire elmagyaráztam neki, hogy mivel a pocakja fáj, és nem tud inni, szúrtak egy lukat a kezébe, és most azon keresztül megy be az innivaló, hogy a pocakja tudjon pihenni, és gyógyulni.
Kifejezetten értékelte, hogy ez milyen jó ötlet, és onnantól ő figyelte a palackját, és ha fogytán volt, akkor ő követelte a következőt.
Első nap nemhogy diétát, de semmilyen ételt nem kapott, hogy elkerüljék az újabb hányást, mert az kimeríti a beteget.
Másnap kapott főtt rizst.
Azaz volt diéta. És szerintem ez így ésszerű.

Leroi 2011.04.17. 19:28:35

@Bikli néni:
;* Szia!
Bizony, mint az újévi malac, úgy visítoztam...
Volt később kergetőzés is az osztályteremben, elől én, utána tancinéni, asszisztensnéni és dokinéni, futottunk pár kört, úgy Jesse Owens köridejét megszégyenítő sebességgel, majd sikerült elkapniuk...:)

Bikli néni 2011.04.17. 20:00:41

@Leroi: Hihíjj :DDD
Nekem csak a sintérnéni (fogorvos) rémlik ennyire durván... Ott én is sikítottam meg leköptem azt a banyát - francnak erőlteti bele egy háromévesbe a vizet, meg mit üvölt velem... vén szipirtyó! És a mai napig nagyon félek a fogorvostól :(
A vérvételt kifejezetten jól tűröm, a convulexes időben törzsvendég voltam a laborban, jó sokat is kellett adakozni, hát megszoktam. Még humorizálni is szoktam vérvétel közben :)

DreamerX 2011.04.17. 20:36:18

Én régen féltem a szúrástól. Mindig ájuldozhatnékom volt. A két terhesség alatt megszoktam, s ezért roppant büszke voltam magamra.
Egészen addig tartott ez, amíg március végén a fiamat nem kellet vakbéllel műteni. Na, akkor míg a gyereket nyugtatgattam a vérvétel, meg a varratszedés közben, majdnem odaájultam újra. Szerencsére tartottam magam, és senki nem vette észre. De másodpercekre voltam attól, hogy a gyereket szúrják, és anyukát kell felmosni :D

kastély 2011.04.17. 21:28:51

Na tessek.
Leir az ember egy orvosi tenyt.
A tobbi jol meglepodik el sem hiszi.
Mikor valamelyest elhiszi, konstatalja, hogy az illeto igaz tenyt allit,akkor meg levonja a kovetkeztetest, hogy de biztosan nem szivelyes orvoa. Nahat.

kastély 2011.04.17. 21:33:33

El visco ...
Milyen megszallott te szerencsecsomag???
Nem birod elviselni, hogy ujat hallottal?
Tudod a keleti meset a venemberrel aki talal egy tukrot, de nem tudja mi az es egesznap grimaszkodik bele, es az asszonya azt hiszi, hogy egy fiatal not nezeget?
Na olvasgasd egy kicsit.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.17. 21:53:41

@kastély: El sem tudod képzelni Barátom, hogy én mi mindent el tudok viselni:)))
...még a jelzőid is, pedig a legjobb indulattal sem tekinthetők baráti gesztusnak.
Ettől függetlenül tartom magam az álláspontomhoz: Ha bármit ehet a pógár amikor fosik,(csak kár belé) akkor akár még diétázhat is. Tökmindegy.
Egy dolog miatt azonban mégsem mindegy, ti hogy hisz benne. Mint tudjuk több mint 15 éve, aki hisz valamilyen gyógymódban, rendszerint elősegíti a gyógyulást.

DreamerX 2011.04.17. 22:02:46

@kastély:
Édes öregem, te akkor vagy orvos, ha én a japán császár.
Ezzel a primitív fogalmazási stílussal még az érettségit sem nézem ki belőled.
Hallottál vagy olvastál valamit, aminek a felét sem érted, csak visszaszajkózod.

Ehet bármit, csak visszajön?
Hát ez a hülyeség benne pontosan. mert ha nem eszik semmit, akkor nem fog hányni, és a folyadék talán meg marad benne. Ha ilyen betegségbe esik valaki, akkor az a legfontosabb, hogy a hányást elkerüljék, nemhogy még etessük, hogy kihányja!
Ha a betegnek csak hasmenése van, de nem hány, akkor ehet. Mert meg marad benne, és ha gyorsan is jön ki, van esély, hogy valami felszívódjon. De ha hány, akkor arra kell koncentrálni, hogy a a folyadék megmaradjon benne, mert 1-2 nap koplalásba senki nem hal bele, de 1-2 nap intenzív hányásba folyadékpótlás nélkül már igen.

tódór piroska 2011.04.17. 22:41:24

A neten mindenre és mindennek az ellenkezőjére lehet példát találni. Egy belinkelt hivatkozás semmit semmit sem bizonyít. A kételkedőket szeretném megnyugtatni, ők tudják jól: a diéta nagyon fontos, semmit nem vesztett jelentőségéből, sőt, ellenkezőleg.
Kastély, ha tényleg orvos, nem emelte az orvostársadalom népszerűségi mutatóját és tekintélyét, nemcsak szakmailag helytelen nézetei, hanem makacssága, és egyáltalán, hozzászólásainak helyenként közönséges és lekezelő stílusa miatt.

sárga nyúl 2011.04.17. 22:55:58

@tódór piroska: Erre vártam egész nap. :)
@kastély: Látod, megérkezett akinek hiszünk.

tódór piroska 2011.04.17. 22:58:17

"•Hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön.
•Ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját.
•A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad.
Mit igyunk, mit együnk?
A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők.

A rotavírus-fertőzés tünetei
--------------------------------------------------------------------------------

A rotavírus fertőzés következtében 1-2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3-7 napig tart. A vírus a vékonybél nyálkahártya sejtjeit támadja meg, ezért a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken, így az a bélben marad, és kialakul a nagyfokú, vizes hasmenés, ami akár napi 5-10 székletet is eredményezhet.
A rotavírus-fertőzés tünetei>>

Nem szabad szigorúan koplalni, inkább kevés diétás élelmiszert érdemes fogyasztani. Falatozhatunk főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, de később ezt bővíthetjük zöldség-, vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Édesség helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk. A jól megmosott almát reszeljük le, pektintartalmának gyulladást csökkentő hatása van és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat."

Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel. A tünetek múlása után egy hétig még ajánlatos elkerülni az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket – mindez megkönnyíti a szervezet regenerálódását.

a fenti idézetet a gugli elsőnek dobta ki a "hasmenés hányás diéta" szavak beírására. Egy gyermek-gasztroenterológus doktornő írta a diétáról...

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 07:19:09

@tódór piroska: Ha én ezt így el tudtam volna mondani, nem kellett volna annyi zöldséget összehordanom...
Kössssz!

Morrancs 2011.04.18. 08:07:44

@tódór piroska:
Már amikor kikapcsoltam a gépet, akkor jutott eszembe, hogy a reszelt almát, ami pedig az egyik legfontosabb nem írtam.

Én is mindig azt kaptam gyerekkoromban. A lányom is azzal gyógyult kiskorában, de mióta nagy, azóta nem eszi. :S

Tower13 2011.04.18. 10:16:58

@kastély: Mint említette, bekötötték. Így gondolta. Hogy hogyan? úgy hogy nem kínozzuk, hanem megkérjük anyut, aput, segítsen, mert akkor kevésbé rémült a gyerek, kevésbé ellenkezik.

Tower13 2011.04.18. 10:20:14

@panni75: Néhány szalmonella.
Nekem volt kétszer. Sajnos.
Egyszer iskolai menzán.
másodszor egy hamburgeres ki étteremben a nyugatinál. Az óriáshamburger tálhoz ajándékba kaptunk túros palacsintát. (igen hülyék voltunk, hogy megettük, pláne nyáron)
tanultam belőle. Sajnos az iskolai szalmonella nem a szülőn múlik.

Tower13 2011.04.18. 10:38:19

@Bikli néni: Nekem is írtak elő diétát. Többek között azért, hogy olyat egyek amit esetleg nem 5 méterre küldök ki magamból. (körülírtam az élmányt :D)
Bár a kétszersült anyám 5lete volt. Az nem tetszett. és bár nem értek hozzá magas fokon, de szerintem szalmonellánál ezért van diéta, hogy ne együnk olyat amiben a szalmonella még jól is érzi magát. Lásd tojás. (vagy csak, hogy ne kapjunk még egy adagot)
Az viszont biztos, hogy fűszermentes étrendet javasolnak szalmonella esetén.
@kastély: Német és angol szaklapokat gyorsan megnéztem. Érdekes módon mind ír diétát. Kifejezetten könnyen emészthető fűszermentes kaját írnak. Inni pedig a víz mellet ásványi ionokkal dúsított vizet és teát is írnak néhol.

Tower13 2011.04.18. 10:41:05

@kastély: De kell a diéta. Szerintem azért az máshol is vannak orvosok. Hogy te orvos? jajj csak a kezedbe ne kerüljön rokon...

gaborka78 2011.04.18. 12:53:14

Nekem kb. 5 v. 6 éves koromban (most vagyok 39) volt egy hasonlóm. Arra, hogy mi volt a diagnózis már nem emlékszem. Azt tudom, hogy minden kijött belőlem és végül kórházban kötöttem ki, infúzió. Azt tudom, hogy édesanyám amíg bekötötték ott ült mellettem. Aztán amikor már megnyugodtam elmehetett. És ez nem tegnap volt! (ezért nem emlékszem már mindenre pontosan).

kastély 2011.04.18. 13:50:56

Tower

kerlek idezd azokat az angol meg nemet szaklapokat .

muhahaha.

na lassuk.

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.18. 14:42:55

"de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize"

1.Szóval ha a cukros tea, honnan kap sót???
Ugyanis a só cukor kotranszport révén jut a sejtekbe, egyik viszi a masikat, rehidratácionál mindig kell mindekettő legyen.
2.Hol van a kálium?
HA valaki hányik akkor alkalozis léphet fel, ezt hogy elözzük meg a hideg friss forrás ásványvizzel, szűrt teával meg levekkel???????
Es mennyit adunk per testsulykilogram??
3.Hogy számitjuk ki, hogy 13 kilos gyereknél, az ásványvizecske kalimutartalmaval elsófoku dehidratalodásnál mennyi kaliumot juttatunk be????? Tudván, hogy az elektrolitok helytelen potlasa vagy súlyos kiürülése szivritmuszavart okoz.
Remélem, hogy netes cikkekből nem probáljátok meg a gyereketeket kezelni, mert annak súlyos következménye lehet.
Az meg, hogy nem kell dieta, igaz, csak azert nem reklamozzák, mert körülbelül olyan a reakcio erre az újdonságra, mint amilyet önök produkálnak már két napja.

Irkutszk 2011.04.18. 15:58:03

@valotlan pletyka oximoron-e??:
1, Só mindig van a vízben, hála Istennek. Épp a bélrendszeri sajátosságok miatt a desztillált víz kiszáradást okoz, nem pedig rehidratációt (bár ezt némely embernek hiába magyarázzuk).

Irkutszk 2011.04.18. 16:01:37

Illetve tódór piroskával egyetértve: A diéta enterális betegségeknél a bélrendszer tehermentesítése végett jó.

IP-címvadászok kedvence 2011.04.18. 16:27:51

Anno engem a Heim Pál kórház sebészetén kötöztek le úgy, hogy már elég nagy voltam és ki is szabadítottam a kezemet a kötésből, bosszúból a nővér még erősebbre csomózta a gézt. Embertelen volt az egész, undorító...

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.18. 17:00:25

De hogy számitod ki, hogy helyes legyen a redidratácios rata?
Ezekszerint a rehidratácios oldatok marhásagok?
Ugyanis ha te egy elektrolitokat vesztett gyereket nem pontos sóoldattal vizezed, súlyosbodik a az elektrolit imbalance.

Itt van egy példa: 2 éves kisfiu 5 től éjjel 12 ig hányik.
Mar enyhén lassú a csipés utáni bordarab visszaállása,elsofokú kiszáradás.

Mennyit adsz neki ebből abból?
Só, cukor,klor ,kalium.
És ha megint kihányja nanak ellenáre hogy hideg, fecskendővel adagolt oldat?
Mit teszel? Mit adsz? Hogyan számitod ki?

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.18. 17:09:36

Segitségül halkan megsúgnám, hogy fatális lehet csapvizzel itatni egy szomjas kisgyereket, aki előtte sokat hányt.
Kérdés: miért?

Irkutszk 2011.04.18. 17:11:41

@valotlan pletyka oximoron-e??: A só-víz háztartás felborulásának (is) vannak fokozatai: enyhe, közepes, súlyos. Súlyos esetekben sokkal fontosabb a helyes arány, mint egy enyhe esetben.

Ha lenne egy kétéves kisfiam, aki délután öttől éjfélig hányna, először is délután fél hatkor felhívnám a gyermekorvosát, tanácsot kérni, és a tanács szerint cselekednék. Amennyiben az orvos azt mondja, hogy eddig vagy addig hívhatom még, és a gyerek állapota rosszabbodik, akkor nem restellném újra felhívni telefonon. Szükség szerint hívnék hozzá ügyeletet vagy mentőt. Az infúziót majd nem fogja kihányni alapon.

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.18. 17:17:07

Nyilván.

De akkor miért beszélünk vizekről itt??

Az angol nyelvű szaklap diétajára hasmenés esetén őszintén kiváncsi lennék, ugyanis az angolok hagytak fel ezzel először, a franciák meg vagy tiz évig ajánlották a diétát, most meg a francia gyermekgyógyászat is elveti.

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.18. 17:19:34

A kérdésemre várom a választ.
miért lehet fatális a tiszta viz a dehidratált gyerekre ??

Irkutszk 2011.04.18. 17:24:27

@valotlan pletyka oximoron-e??: Hát, én Irise-t (aki tudtommal Angliában dolgozik orvosként, és még itt is kommentel) jó ideje nem láttam, úgyhogy nem hiszem, hogy választ kapsz a kérdésedre a protokollt illetően.

valotlan pletyka oximoron-e?? 2011.04.18. 17:28:39

Valaki itt szaklapot emlegetett.
De ha már önök ennyire jártasak a gyermek járványos betegségeiben, csak meg tudják válaszolni a a fenti négy kérdést.
Ellenkező esetben kénytelen leszek azt hinni, hogy valójában járatlanok de egyszerűen nem birják elviselni, hogy biza az orvostudomány rejteget banális tikokat a laikusok számára.
Ha pedig nem ismerik a protokollt, mégis milyen alapon nyilatkoznak csapvizekrol, teákról, diétákról?

El Visco Stello (törölt) 2011.04.18. 18:05:04

@valotlan pletyka oximoron-e??: Miért van olyan érzésem, hogy új néven egy régebbi kommentert tisztelhetek benned?

sárga nyúl 2011.04.18. 18:57:29

@El Visco Stello: @valotlan pletyka oximoron-e??: Hát ez az. Csak nem értem, miért is kellett nicket váltani...?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása