A hét receptje: Réteges kalács

2011.04.04. 10:14

Ezúttal egy igazán extravagáns kinézetű süteményt választottunk. Valójában egy hagyományos fahéjas kalácsról van szó, melynek különlegessége abban rejlik, hogy csavarás vagy fonás helyett, rétegelve készítjük el. A kalács rétegei ide-oda dőlve kelnek, illetve sülnek meg, amitől kifejezetten bohókás látványt nyújt a kész sütemény. Már-már egy modern művészeti alkotás, ami ráadásul nagyon finom.

 


Ha reggelire szeretnénk fogyasztani, frissen a sütőből, nyugodtan készítsük elő a tésztát előző este, majd a felvágott rétegeket egymásra pakolva tegyük hűtőbe éjszakára. Így reggel csak formába sorakoztatjuk a lapokat és már mehet is a sütőbe, s mennyei illatokra ébredhet a família. Ami a tölteléket illeti, bátran variáljunk. Mi a fahéjast választottuk, de lehet sima, diós vagy kakaós, akár mákos is. A réteges kalács már a húsvéthoz is jó „terepgyakorlat”.


Hozzávalók a tésztához:

 

75 ml langyos tej
50 g cukor
40 g élesztő
400 g liszt
½ teáskanál só
1 rúd vanília kikapart belseje
60 g vaj
50 ml víz
2 tojás


Hozzávalók a töltelékhez:


200 g barna cukor
2 teáskanál fahéj
100 g vaj


A langyos tejben egy teáskanál cukorral futassuk fel az elmorzsolt élesztőt. A legegyszerűbb, ha géppel dagasztunk, ebben az esetben a gép üstjébe dobáljuk a hozzávalókat, hogy ne koszoljunk túl sok edényt. A maradék cukrot keverjük el a liszttel, a sóval és a vaníliával, majd mehet hozzá a felfutott élesztős tej. A vajat olvasszuk össze a vízzel és adjuk ezt is a masszához. A tojásokat verjük fel kissé, majd mehet ez is a többihez. Dagasszuk a tésztát 5 percig, ennyi idő alatt a massza már elválik a tál falától. Takarjuk le és egy óra alatt kelesszük a duplájára meleg helyen.


Ha megkelt, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd lisztes felületen nyújtsunk belőle nagy, vékony téglalapot. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál több réteg lesz.
Amíg a tölteléket előkészítjük, hagyjuk kicsit kelni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A töltelékhez a cukrot keverjük el a fahéjjal. A vajat lábosban olvasszuk fel és hagyjuk egészen bebarnulni. A barna vajjal alaposan kenjük meg a tésztát, majd egyenletesen szórjuk meg a fűszeres cukorral.


A lapot csíkozzuk fel 6 egyenlő szeletre, majd a hosszú csíkokat pakoljuk egymásra. A hosszú tornyot vágjuk fel négyzetekre. Ennél a pontnál lehet trükközni, a kupacok szeletelésekor vegyük figyelembe a sütőformánk magasságát, és azt, hogy a tészta a sütés során még bőven nőni fog, akár a duplájára is. A kivajazott, kilisztezett hosszúkás formába szorosan pakoljuk egymás mellé a kupacokat, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirul, az első 10 perc után alufóliával takarjuk le, majd kicsit (kb. 10-15 fokkal) vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét.


Forrás:hvg.hu

Fotó: Rapp Eszter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása