Vannak még rendes orvosok

2011.04.03. 14:00

Kedves Praxis blog!

 

Szerintem az alábbi történet pozitív is meg negatív is. De rendkívül tanúlságos. Kérem ha közlitek név nélkül tegyétek, így egyeztem meg a történet résztvevőivel.


És akkor az eset.


Talán a címe: Vannak még rendes orvosok.

 


Céges "csapat építésen" vettünk részt, (tudom most mindenki nekem/nekünk fog esni, hogy nyilván részegek voltunk és stb. de nem.) és ott történt egy vidéki wellnes szállóban a következő eset. Szerintem rendkívül tanulságos. Rögtön a második délután a cég talán legkedveltebb - amúgy már nyugdíjas korú - mérnöke a szauna lépcsőjén megcsúszott és elesett, nem kicsit beverte a fejét a lépcsőben. A semmiből (szó szerint a semmiből, mert előtte nem láttuk) ott termet egy másik vendég, aki közölte, hogy Ő orvos és ha szükségesnek tartjuk segít. Megnézte a kollégát és szólt az egyik haverjának, hogy a kocsiból hozza ki az orvosi táskáját mert itt nagy a baj, és már dobta is a kulcsát a haverjának. Közben irányításával a kollégát biztonságba helyeztük, ekkor oda ért a személyzet és kérdezték mi van. Az orvos közölte, hogy hívjanak mentőt ő addig elsősegélyben részesíti a kollégánkat. A mentő kiérkezéséig ellátta a sérültet amennyire egy wellnes szálló szaunája előtt el lehet látni. Majd közölte, hogy szerinte koponyatörés, és hogy mindenképpen kórház. A mentősöknek mondta, hogy szerinte koponya törés, és mi történt, mit tapasztalt, milyen vérnyomást mért meg egy pár dolgot amit mi nem érettünk. A mentő elindult, mi meg közösen a mentő után (a lánya is nálunk dolgozik ilyen mindenes ügyintéző), így a mentőben meg a lánya kísérte. Mire a kórházhoz értünk (nem volt nagyon messze) a kolléga és a lánya kint állt a kórház előtt, és közölték, hogy megvizsgálták őket és azt mondták nekik, nincs semmi baj, pihenjen 2 napig és utána jól lesz. Ennek örültünk és mentünk vissza a szállodába. A vacsora közben a fiatal orvos meglátott minket majdnem elájult, hogy mi mit keresünk ott a kollégával. Oda jött az asztalunkhoz és kérdezte mi történt, ekkor mondta, hogy ők az x számú szobában laknak és bármi gond van szóljunk neki, mert Ő biztos abban, hogy eltört a koponyája. Megköszöntük és meghívtuk őket egy üdítőre és utána még sokáig beszélgettünk (nagyjából velünk egyidős volt a társasága is és megbeszéltük másnap kihívjuk őket egy teke bajnokságra...). Lefeküdtünk aludni.


Éjjel 2 óra lehetett amikor a kolléga lánya elkezdett mindenkit felébreszteni, hogy nagyon rosszul van a kolléga és folyamatosan hány (semmi alkoholt nem ivott előtte és enni se nagyon evett mert alig volt étvágya). Egyikünk elment fiatal orvos barátunkért, hogy ez van, míg egy másik kolléga mentőt hívott. Orvos barátunk ismét ellátta, közölte igen nagy a baj, szerinte nagyon megnőtt a koponyában a nyomás és akár agykárosodás is lehet. Mire kiért a mentő a kolléga már egészen jól volt (valami injekciót kapott de nem tudom mit). Kolléga be a mentőbe, mellé a lánya, mi utána, utánunk az orvos barátunk (tiszta népmese kisgömböc feeling). Oda értünk egy fél óra várakozás után bekerült, közben próbáltuk elmondani, illetve orvos barátunk próbálta elmondani, hogy ő mit látott. Mire a nővér: "jahh maguk a szimuláns csapatépítősek, a tudálékos állítólagos orvosukkal...". Megvizsgálták a kollégát, fejéről levették a kötést (először mióta a szauna előtt elsősegélyként orvos barátunk feltette neki).


Közölték, hogy ez tiszta ezzel nem kell semmit csinálni, de a gyorsabb gyógyulás érdekében leborotválják. És tuti nincs törés mert azt nem lehet egy szauna lépcsőjén diagnosztizálni. Meg mondták lehet, hogy van egy enyhe agyrázkodása azzal semmit nem lehet kezdeni és viszlát. Ekkor többen oda mentünk élén orvos barátunkkal, hogy de legalább egy röntgent. Erre közölték, hogy felesleges és csak "ártunk vele" mert nincs ott törés ők látták. És éjszaka van és stb. stb. egy negyed óra hiába való egyezkedés után az egyik kolléga megkérdezte, "magának nagyon fáj az a *kifütyülendő szó* röntgen?" Közölte igen mert tök felesleges és hagyjuk már őket békén mert hívják a rendőrőket és elvezetettnek minket. Valahogy (erre már nem pontosan emlékszem néhány éve volt az eset) mégiscsak meggyőztük őket, hogy egy röntget csináljanak, de arra már nem voltak hajlandóak, hogy ők vigyék át a kollégánkat.

 

Végül az volt a megegyezés, hogy mi átvisszük a kollégát röntgenre és utána szépen hazamegyünk és elfelejtjük egymást. Elmentünk a röntgenbe, ahol kijött a röntgen asszitens, hogy jajj maguk azok, már szóltak. És oda fordult orvos barátunkhoz: "ha ilyen okos vagy akkor mond meg milyen irányból csináljuk a felvételt" orvos barátunk két felvételt kért. Nagy "kegyesen" jelezve azt, hogy mi kis senkik vagyunk. Ekkor már nagyon rosszul volt a kolléga (orvos barátunk ekkor már egy pillanatra sem tévesztette szem elől és mindig intett neki, hogy nyugi mindjárt rendben leszel...). Feltettük a röntgenasztalra. Majd amikor elkészült a felvétel levettük onnan, és kint a folyosón vártunk. Néhány perc múlva mint egy cunami robbant ki a röntgenszoba ajtaja és rohant ki egy orvos és csak annyit mondott: "b*meg, igazatok volt, gyorsan hozzátok". A röntgen orvos rohan elől kezében a két felvétel mi rohanunk utána az aggyal meg a kollégával. És kiabál a folyosón végig: "b*meg, ezeknek igazuk volt, valaki jöjjön és készítsétek a műtőt". Beértünk az ügyeletes szobába ekkor már teljesen más volt a hangulat és hangnem. Ekkor már az orvos barátunk se hülye volt hanem kolléga. Mi sem hülyék voltunk, hanem "tudnak segíteni mert kevesen vagyunk?" állapot volt.


Az orvosok vadul elkezdtek telefonálni, a nővérek mint egy felbojdult hangyaboly rohangáltak. Infúzió, gyógyszerek. Rohangálás. Orvos barátunk ekkor is ott állt végig kollégánk mellett. És mindenben segített. Végül úgy döntöttek, hogy arra már nincs idő, hogy mivel van minden és nem sokára beér egy másik orvos helyben műtik nem viszik Bp-re. Ekkor megkérdezte az ottani orvos barátunkat: "milyen orvos vagy?" erre ő válaszolta: "sebész...". Végül megműtötték a kollégát, az orvos barátunk végig ott volt velünk amíg ki nem hozták a műtőből. Kiharcolta, hogy az intenzíven ott maradhasson vele reggelig, nagyjából másnap délig figyelte a kollégát és amikor látta, hogy már nincs baj elköszönt. Szerencsére a kollégánk felépült teljesen (azóta is tervez).


Mi a dolog tanulsága? Vannak nagyon rendes orvosok, és ha túl jutsz az első akadályon akkor már rendbe rakták. Gondolkodtunk a peren, de végül úgy döntöttünk, hogy minden jó ha a vége jó és végül a kolléga felépült teljesen.


Ez a történet egyben jelzi az orvosok hozzá állását és az eü. állapotát is. Nekünk visszahozta a bizalmunkat az orvosok iránt.
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2011.04.03. 14:11:45

Hát ez hihetetlen, komolyan! Egyre növekvő elképedéssel olvastam a posztot, hogy mik vannak. És riszpekt a posztolónak, hogy a történetet sikerült olyan szemszögből megírni, hogy de rendes volt a sebészorvos; és nem pedig úgy, hogy mindenki paraszt és hanyag volt a kórházban, és majdnem meghalt a kolléga.
Remélem azért, hogy a gyógyulás után a kollégátok minimum felkutatta az orvost egy hatalmas ajándékkosárral :) Na, az ilyen önzetlen és lelkiismeretes emberektől én nem sajnálnám a hálapénzt.

Leroi 2011.04.03. 14:37:36

Subduralis vagy epiduralis haematoma lehetett a kórisme.
Az epiduralis az sürgősebb ellátást igényel, valószínűleg utóbbi alakulhatott ki, ezért gyorsultak fel az események a lelet megtekintése után.

Mindenesetre "tanúlságos", hogy rögtön ott "termet" egy kollega és az "asszitensek" sem voltak renitensek.

Feltételezem, hogy helyesírásból mindig csupa ötöse volt a posztolónak.
De lehet, hogy tévedek.

Leroi 2011.04.03. 14:47:00

@Bikli néni:
Ezer *
Köszi, hogy ilyen szépen írsz...:)

pefki 2011.04.03. 14:48:00

@Leroi: Biztos,hogy a helyesírás a legfontosabb? Az,hogy majdnem meghalt egy ember egy köcsög miatt az nem számít?

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 15:01:31

"Mi a dolog tanulsága?"
Nagyobb biztonsággal lehet egy szauna lépcsőjén koponyatörést diagnosztizálni, mint egy kórház lépcsőjén az ellenkezőjét.

Mágia 2011.04.03. 15:08:59

@Leroi:

Mondjuk azt én se értem, hogy miért kellett beszólni a poszolónak a helyesírás miatt?

Ha nekem is beszólsz, megharaplak :)

Bikli néni 2011.04.03. 15:12:43

@Leroi: Szia! Tudod, hogy én nem tartozom a megrögzött orvosellenesek táborába :) Szerintem ez egy tök jó történet. Happily Ever After... :)

És ugyan nagyon érzékeny vagyok a helyesírásra, de szerintem ebben a történetben ez a szál mellékes :)

Bikli néni 2011.04.03. 15:15:05

@pefki: Nem, nem számít. Megmondom, miért nem: mert ebben a történetben nem - az író szándéka szerint sem! - az a lényeg, hogy "majdnem meghalt egy köcsög miatt", hanem az, hogy "az épp arra járó orvos, bár nem lett volna dolga, addig küzdött érte, hogy megmentette az életét".
A végeredmény ugyanaz: nagy szerencsével a beteg ma is él és virul. Csak nem mindegy, hogy ez hogy van tálalva...

Leroi 2011.04.03. 15:49:41

@Máгia:
Az olvasóimat megtisztelem azzal, hogy nem vágok hozzájuk helyesírási szarvashibákat, ha már kénytelenek elolvasni engem.
Még "felbojdul" az ember gyomra és tévedésből kihívja a "rendőrőket" a mentők helyett.

jágör68 2011.04.03. 16:34:28

Hát nemtom. Nekem pont az ellenkezője jött le.
A kórházban a hanyag elküldés, stb
Mondjuk az tény, hogy mindenütt qrva kevesen dolgoznak ügyeletben- a munka mennyiségéhez, meg a követelőzésekhez képest- így akit lehet próbálnak elhajtani.
Na most nem kellett volna.

Bikli néni 2011.04.03. 16:46:17

@jágör68: Azt még valahol meg is értem, hogy ha a sürgősségire éjjel kettőkor betévedő "két hete fáj a kisujjam" típusú beteget el kell hajtani a mindenféle hiány miatt. De azt már kevésbé, hogy ha egy orvos(!) azt mondja, hogy tanúja volt a balesetnek, és ez nem hiszti, akkor miért nem adnak annyi hitelt a szavának, hogy legalább elsőre beteszik a röntgenbe/CT-be (amelyik ilyenkor kell).
Ha a rossz oldalát nézzük ennek a történetnek, akkor nem az az ijesztő, hogy a betegnek nem hittek, hanem, hogy egy kollégát sem vettek komolyan. Kérdés, hogy a többi beteggel, akiket épp nem kísér véletlenül egy lelkiismeretes sebész, mit csinálnak.

Ettől függetlenül én továbbra is a lelkiismeretes orvos-vonalat díjazom ebben a történetben.

Bikli néni 2011.04.03. 16:48:19

@pefki: Nem mondtam, hogy nem fontos, lásd Jágörnek címzett előző hozzászólásomat.
Csak próbálom ezt most úgy felfogni, hogy itt volt egy szuper doki, akiről aztán csak jól lehet megemlékezni, és a történet végül happy end-del végződött.
Végre egy történet, amiben nem (csak) szitkozódni lehet!

jágör68 2011.04.03. 16:59:56

@Bikli néni:
Ugyanezt írtam én is.
Viszont egyre több ilyet fognak elküldeni... Abban senkinek ne legyen tévedése.
Egész ddig, amíg "ingyenes" a sürgősségi.
És amíg a sürgősségi arról, szól, amit írtál, meg a "nem akartunk már nekimenni így az éjszakának" meg a "hétvégének".
Akinek 3 hónapja panasza van, miért mindig hajnali 3- kor jut eszébe kihívni a mentőt?- ezt sose fogom megérteni

Leroi 2011.04.03. 17:36:41

@Máгia:
Csak egy államelnök, hagyd.
Ez pedig egy orvosblog...:)

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 17:59:09

Orvosblog????????
Ezt most hallom először. Fantasztikus. Már itt sem vagyok.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.03. 20:09:44

Mondjatok,amit akartok, szerintem vicces:)

Főleg amikor szaladtak az aggyal az orvosok után.

Mivanaminemfoglalt 2011.04.03. 20:11:30

A kommentekből (különösen egyvalakiéből) lejött a lényeg: vagy megtanulsz helyesen írni, vagy nem kár érted....
U.I: akkor én optimista vagyok, de jaj bárkinek , aki pontos jével írja a hülyét...:)

2011.04.03. 20:34:37

@Babette_: " aggyal" Még szerencse, hogy az agyát is vitték :-)))

Leroi 2011.04.03. 21:14:15

Úgy látszik, egyvalaki nem fér a viszketeg bőrében.

bauchi 2011.04.03. 21:34:57

A hejes irás nagyon fontos.mindig vigyázok a pöcs étemen tisztán lehesen ki olvasni a számot ésne legyen elmosodva.Valamint az ambuláns naploban bejegyzet soraim tanusicsák hogy egy (1) világosfejü profeszor láta a beteget és aki hermetikusan van elzárva a hüjeség elöl vagyis a hüjeség nem fog rajta.
A töbi már szerencse dolga.

bakela 2011.04.03. 21:43:57

Szabad a kisördög tolmácsa lenni?

1)Hasonló esetben, a rutinszerű 2 irányú koponyartg. diagnosztikai és prognosztikai értéke finoman szólva kevéske. Az észlelt, általában vonalas törések, sokx csak a koponyacsont egyik lemezén /mer’ a zagykoponya csontjai olyanok, mint a csempész bőröndje, vagy az óceánjárók oldalfala: duplafedelű/, és a klinikai tünetek közt vallymi kicsi a párhuzany. A korrekt kórelőzmény, -lege artista- fizikális-, ill. neurologiai vizsgálat 100x többet mond. /Főleg, ha folyamatában nézzük./
Monnyuk, csak akkor lennék némileg feszültebb, ha a törésvonal keresztezi az arteria meningea media –amúgy ált.jól kivehető- lefutását. De, mint a neve is mutatja, ijjen csak a zújjságíróknak van.
2)Hogy mégis 100 %-ban elkészül, annak egyedüli oka dribrahimbenabraham. Állítólag a legközelebbi BNO /betegségek nemzetközi osztályozása/revizóban már külön fellyezet lesz.
3) Fiatal sebész + velnesz?? Persze elképzelhető: Lehet nagyon jól is nősülni. /stafirung/
Vagy már nem is olyan fiatal? Akkor +má’ olyan kiégett, hogy másodállásban vele fűtik a szaunát?
4) Ha esetleg Miki még nem kérdezte volna: Na, mi is az a lucidum intervallum??
A 2) + 4) miatt a kórházak minden koponyatraumát durva erőszakkal megfigyelnek néhány órát-1 napot. Ezt megúszni legfeljebb Csák Norisz tudná.
5) Borotválás? Tiszta középkor, mint a hajdani ros’zlányoknak. Habár félrelépett…
6) Mit láthatott dr. Zunami? Az Élient? /kb. esztetet tudom elképzelni, mint radiolodiai- műtéti indikációt. Mert a zagy, a zagynyomás, vérzés nem akar lác’ani a hagyományos rtg-en. Vagy suttyomben összedobtak a kollégái egy céétéé-emmeráj-dééessangiót a sérültnek?
7) Nemtom eldönteni, magyar-e vagy a poszter:
- Madzsari, és nem ismeri a BP. 384. sz. ügyvédi irodát, vagy a 06-62-556-666 telefonszámot?
Vagy legajjább a demcsákzsuzskát? kálmánolgit? Naa, nee!
-Külhoni? Akkor csak jelent’cse fel a kórházigazgatót, a 2003. évi LXXXIV. törvény –biztos- kijác’ása miatt!
8) Végül is kinek kellett kit +b csillagozni?
9) Mekmanusnak igaza van. Orvosblog! Ja, tisztára, ugyanúgy mint a híres-neves zorvoskamara. (lásd még: higiénikus kivégzés)
10) Toly’ok egy posztot, (MS Wörd, Ópen/liberó ofisz stb.) oszt’ F7 - EFHÉT - ott a klaviatúra legfelső sorában, balról a nyolcadik gomb. 90 % égés kilőve.

11) A zember tervez (azóta is), az Isten végez (azóta is).

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 22:04:00

Ez jó volt! Követvén az utasításokat, Bakela írását bepászintottam az ofiszba.
A Vörös-tengeren nincs annyi vörös hullám..

Bikli néni 2011.04.03. 22:17:32

@bakela: Az orvosi megállapításaiddal hozzá nem értésem okán nem tudok vitázni.
Ha jól vettem ki a szavaidból, akkor a koponyaröntgen mégsem annyira hatékony, mint azt a mezei ember gondolná. Ha mégis koponyatörés van, amit a röntgen nem lát, akkor egy neurológus (vagy bármilyen más szakorvos) milyen jelekből tudja kikövetkeztetni, hogy törés van?
Elsősegély-tanfolyamról (de rég volt már az is...) valami olyasmi ködlik fel, hogy ha a sérültnek vér folyik a füléből, akkor koponyatörése van (most itt lehet, hogy a doktor urak felszisszennek, de nekem akkor is így rémlik). Tegyük fel, hogy igaz, amit leírt a posztoló. Miből állapíthatta meg a jelen lévő orvos ott helyben, hogy koponyatörése van az embernek?

Hogy az orvos mit keresett a bütyökáztató-központban, arra több elméletem is lenne, szvsz nem ezen a kérdésen múlik a poszt hitelessége.

Lucidum intervallum: az a világos pillanat. Nemtudományos népi meghatározás: amikor valaki konstansan hülye, de néha tud normális is lenni, akkor annak lucidum intervalluma van :D

Mágia 2011.04.03. 22:51:12

@bauchi:
@Leroi:

Ezt látnotok kell :)

Jobb, mint a pornolize.com :)

www.schmittify.com/go?url=praxis.blog.hu

XD

scopolamin 2011.04.04. 00:38:30

@Máгia: Irgalom atyja, ezt hogy csináltad? :D

Mágia 2011.04.04. 06:11:05

@scopolamin:

Nem én csináltam, hanem ez az oldal:

www.schmittify.com

tódór piroska 2011.04.04. 11:10:18

Egy dolog biztosan nem igaz a posztban, nevezetesen az, hogy koponya rtg-t csak 2. alkalommal és hosszas kérés, veszekedés után csináltak. Nincs Magyarországon olyan kórház, ahol a sérültet ne azonnal vinnék rutin 2 irányú koponya rtg-re (hogy mennyit ér, az más kérdés, l. Bakela), akkor is, ha semmi tünet vagy külsérelmi nyom nincs, csak annyit mond, hogy megütötte a fejét.

Leroi 2011.04.04. 13:06:49

@Máгia:
Nagyon jó, bár némely genuin ortográfiabajnok posztot nem is kell nagyon schmittifikálni...:)))

tucka 2011.04.04. 14:02:11

Kik az asszisztens nők, tán kiskirályok ? Csak mert úgy csinálnak mint a blan kvák.

Tower13 2011.04.05. 08:40:17

@Leroi: Gratulálok, kikaptad a lényeget, a helyesírást. Inkább ne találd meg legközelebb a billentyűzetet.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.04.05. 09:37:49

@Leroi: plusz a felbojdult is megér egy misét... :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása