Egyre korábban őszülünk?

2011.03.30. 08:08

Miért kezdünk egyre korábban őszülni? Egyre több férfi és nő kezd őszülni már a harmincadik születésnapja előtt. A Daily Mail című lapban megjelent tanulmány szerint a harminc év alatti nők harmadának már megjelennek az első ősz hajszálak a fején, ami tizennégy százalékos növekedést mutat a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

 


A nők általában 35 és 40 éves koruk között kezdenek el őszülni, amikor szervezetük már kevesebb melanint – azaz haj színéért felelős pigment - termel. Vannak persze, akik már tizenévesen deresedésnek indulnak, de eddig ez azért ritkaságnak számított. A nemrég elkészült felmérés szerint azonban ma már a nők 32 százaléka harmincéves kora előtt őszülni kezd, aminek egyik feltételezett oka a növekvő stressz.


Egy 2008-as tanulmány szerint a nők közül egyre többen szoronganak, egyre nagyobb stresszben érzik magukat. Az fehéredő hajban valóban szerepet játszhat egy stresszel kapcsolatos vitaminnak a hiánya. Philip Kingsley, a Hajbiblia című könyv szerzője így nyilatkozott: "Tudjuk, hogy a stressz során B-vitamint használ el a szervezet, korábbi kísérletek során pedig már azt is megfigyeltük, hogy azok a fekete patkányok, akikből kivontuk a B-vitamint, elkezdtek kifehéredni."


Emellett azonban a dohányzás és a genetika is szerepet játszhat a haj színének elvesztésében, sőt egy a Maine-i Oszteoporózis Kutatatási és Oktatási Központ által készített tanulmány összefüggést talált a korai őszülés és a családban előforduló csontritkulásos megbetegedések között is.


Forrás: egeszsegkalauz.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása