Szájban oldódó cigi

2011.03.28. 09:34

Növelik a szájüregi betegségek kialakulásának esélyeit az új oldható dohánytermékek.Az új szájban oldódó dohánytermékeket vizsgáló kutatások adatai szerint a nemdohányzó helyeken előszeretettel alkalmazott pótlékok komoly szájüregi megbetegedéseket és más problémákat okozhatnak.

 


Az első szájban oldódó dohánytermékek 2009-ben kerültek a piacra Indianapolisban, Ohióban és Portlandben. A füstmentes termékek finomra őrölt dohányt és más adalékanyagokat tartalmaznak és golyó, pálcika valamint szalag alakban forgalmazzák őket. Az egészségügyi szakértők kételkednek benne, hogy az ajkak és az íny közelében feloldódó dohánytermékek valóban biztonságos alternatívát jelentenek a cigarettával szemben.


John V. Goodpaster és kollegái szerint a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akik azt hihetik a dobozok alapján, hogy édességet tartalmaznak. "Még a nikotinmérgezés esélye is fennállhat ezekben az esetekben" - nyilatkozta Goodpaster.


A kutatók szerint a termékek nagyrészt nikotint, valamint különböző ízesítőket, édesítőket és kötőanyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok károsíthatják a fogat és az ínyt, valamint a kumarin nevű ízesítő anyag a májkárosodás kockázatát is növelheti.


"Fontos, hogy megértsük, ezek a pótlékok komoly toxikológiai veszélyt jelentenek, ezért alkalmazásuk nem javasolt. A nikotin az egyik legveszélyesebb méreg, ami hozzájárulhat a szájüregi daganatok és ínybetegségek kialakulásához." A kutatás részletes leírása a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban olvasható.

 

Forrás: napidoktor.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása