Energiabomba a banán, ami arabul azt jelenti: ujj

2011.03.25. 12:48

A legenda szerint Nagy Sándor katonái találkoztak először ezzel a gyümölccsel Indiában.

 


Egészséges?


Nagyon! A kalóriatartalma alacsony: csupán 96 kalória 10 dekánként! De tele van a szőlőcukorral, vitaminnal. Tíz különböző vitamint és 18 ásványi sót tartalmaz! Jó kedvre is derít: a híres szerotonin is megtalálható benne.


Mikor érik?


Tulajdonképpen egész évben banánszezon van! Az úgynevezett banáncserjék ugyanis kifejezetten szorgalmasak, egyetlen hajtáson 80-150 gyümölcs sárgállik, amit félérett állapotban szüretelnek, aztán speciális raktárakban érlelik.


Mikor vált népszerűvé?


Több mint száz évvel ezelőtt. Egy hamburgi kereskedő, Richard Lehmann kapott ajándékba egy zöld valamit, amiről aztán véletlenül kiderítette, hogy ehető - miután megsárgult, azaz: beérett. Napjainkban több mint kétszáz banánfajtát tartanak számon, ebből azonban csak negyven fogyasztható.


Honnan jön?


Az ősbanán Indiából származik. Costa Ricából, Panamából kerül Európába. A banán szó azonban arab eredetű, és ezt jelenti: ujj.


Forrás:noinapozo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása