Geréb-per: az utolsó szó jogán

2011.03.18. 07:08

A perben március 24-pén hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság. A védőbeszédek elhangzása után egy kivételével az összes vádlott felszólalt az utolsó szó jogán Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társainak perében csütörtökön a Fővárosi Bíróságon.

 


Geréb Ágnes az utolsó szó jogán azt mondta, mindent elmondhatott a perrel kapcsolatban, amit tudott, ezt köszöni.Hozzátette: a médiában megjelenő "csúsztatásokat" fájdalom nélkül nyugtázza. "Az viszont mélyen érint, amikor lépten-nyomon azzal kommentálják az otthonszülést szabályozó rendelet bevezetését, hogy a rendeletre azért volt szükség, mert a rendezetlenségben anyák és újszülöttek estek áldozatul annak, hogy a bábák nem mertek mentőt hívni. Jól ismerem bábatársaimat. Egészen biztos, hogy ilyesmi nem fordult és soha nem is fordulhat elő, akár van rendelet, akár nincs, egyikünk se helyezte és nem is helyezné önös érdekét az újszülöttek és az anyák biztonsága elé."


Geréb Ágnes úgy fogalmazott: "Van egy-két állapot, ahol mindenki egyforma, akármilyen a bőre színe, akármennyi pénze van és akármi a foglalkozása. Az egyik ilyen a szülés, a szülés közeli állapot. Szeretem elkísérni oda az asszonyokat és együtt lenni velük ott, legjobb szakmai tudásommal és teljes jelenlétemmel segíteni nekik, hogy ne zavarja őket semmi, hogy átérezhessék azt a bizonyos egyformaságot, egyenrangúságot, és így tudják fogadni, útnak indítani a kisbabájukat. A békésebb jövőért. A toleránsabb jövőért."


K. Ágnes másodrendű vádlott nem kívánt élni az utolsó szó jogával.


F. Júlia harmadrendű vádlott azt mondta: "hét éve zajlik ez a per, hét éve történt meg az, amiről a szüléskísérések kezdetétől fogva tudni lehetett, hogy előbb-utóbb, egyszer majd meg fog történni". "Ha valamire egyáltalán büszke lehetek, az, hogy társaimmal közösséget vállalhatok, a közös munka, aminek része az is, hogy immár hét esztendeje együtt ülünk a vádlottak padján."


Mint mondta, "az otthonszülés választása kisebbségi választás az európai civilizációban. Ez már nem lesz másképp. Ha valaki a származása vagy a választása vagy a tulajdonságai miatt egy közösségen belül kisebbségbe kerül, akkor annak rövidebb-hosszabb ideig kell várnia, amíg a többségben lévők elfogadják, és nem valami extremitásnak tekintik a másságából eredő eltérő szabadságigényét. A kisebbség és másság többnyire jogfosztott állapotot teremt. És ha ezen a tárgyaláson a többségi szempontokat szentírásnak tekintő öt előítéletes és dühös férfi-szakértő ül szemben öt, az ő szemükben extrém elveket valló, másmilyen nővel, akkor ebből a szakértői iránymutatásból, mint láthattuk, csak elfogultság, csúsztatás, meg nem értés sülhet ki. Csak abban lehet bízni, hogy ez mégsem befolyásolja majd az ítéletet".


Szerinte a vádlottak elmúlt 21 évi munkája vezetett oda, hogy elismertté és szabályozottá válik még Magyarországon is az otthonszülés. "Azért is kívánom, hogy mentsenek fel bennünket, hogy ezt a rendet, ami kialakulóban van, a szabadság szülje meg, és hogy ebben a szabadságban mi is tovább dolgozhassunk. Ha viszont mégiscsak ítélet várna ránk, akkor azt szeretném, ha egyforma büntetésben részesülnék társaimmal."


N. Mónika negyedrendű vádlott az utolsó szó jogán elmondta: egyetemi tanulmányai során a szülőszobán nagyon megrendítette a szülő nők magányossága és kiszolgáltatottsága. "Kényelmetlenül éreztem magam, mert tevékenységem során számtalanszor kényszerültem durván megsérteni az asszonyok intimszféráját, és olyan ritkán érezhettem azt, hogy sikerült valami fontosat adnom cserébe."


"1998-ban, mikor várandós lettem első gyermekünkkel, magától értetődően kerestem alternatív lehetőségeket, miközben lelkiismeretesen jártam a klinika vizsgálóit és várótermeit."


"Gyerekünk születése hivatást is hozott nekem: bába akarok lenni, semmi más. (...) Nagyjából egy év múlva kezdtem engedni a késztetésnek, és keresni a bábává válás útját, amin azóta is járok, számtalan meghatározó jelentőségű tapasztalattal gazdagodva."


S. Mónika ötödrendű vádlott azt mondta: "az első szüléskísérés élménye mélyen belém ivódott. A közvetlen, bizalmas kapcsolat a család és a segítők között, a megtapasztalt egy vagyok a sorban érzése helyett. A segítők feltétel nélküli odafordulása, figyelme, minden rezdülésre, a személytelen ellátás helyett. Ebben a védett állapotban a szülő nő megjárhatta a maga útját, nem siettettük, nem zavartuk (....) Nem érzem hibásnak magam, és a lelkiismeretem tiszta mind az otthon, mind a kórházban történt esetekre gondolva, mert tudom, hogy a cél tiszta és nemes, az eszközöket és módszereket évezredek tapasztalatai igazolják" - tette hozzá.


Az ügyben március 24-én hirdetnek ítéletet.

 

Forrás: weborvos.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.03.19. 20:13:47

Kedves Ágnes Doktornő!
Remélem,kedvezően kerülsz ki ebből a borzasztó herce-hurcából!
SENKI nem tolja a média elé,hogy mi a statisztikája Pesten és vidéken az intézmnyi szüléseknek????Hány baba halt meg,vagy károsodott??
Hány anya halt meg,vagy nem szülhet többé,vagy egyéb....
Mindazt,amiért az otthonszülés kapcsán Ágnest és társait meghurcolják,meg kellene nézni a kórházakban,klinikákon is....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
És aki nagyot vagy sorozatban vét,eltiltani a hivatása gyakorlásától!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tódór piroska 2011.03.19. 21:37:28

Azért ez a "borzasztó herce-hurca" valójában egy jogi eljárás egy demokratikus jogállamban, és a független bíróság fog ítéletet hirdetni (hacsak a köztársasági elnök nem ad közben kegyelmet).
A "herce-hurca" oka pedig az, hogy 2 csecsemő meghalt és 2 szülőnő életveszélyes, kivérzett állapotban került kórházba. Természetesen van intézményi statisztika az anyai- és magzati halálozásról, közel 2 nagyságrenddel jobb, mint Geréb Ágnesénél.

Nem én vagyok, hanem én 2011.03.20. 05:11:37

@SusanneF:
Na, Geréb Ágnest pont ezért tiltották el a szakma gyakorlásától (attól még ő továbbra is szüléseket vezetett le), mert nagyokat és sorozatban hibázott. Többek között éppen ezért ítélheti el ez a bíróság is.
A statisztikák meg nyilvánosak meg lehet nézni őket. Piroska múltkor az egyik poszttal kapcsolatban másolt is be adatokat.

SusanneF 2011.03.21. 10:00:33

@tódór piroska: Elküldenéd nekem az összehasonlító linket?

SusanneF 2011.03.21. 10:01:02

@tódór piroska: Elküldenéd nekem az összehasonlító linket?

tódór piroska 2011.03.21. 16:28:14

@SusanneF: Ezek publikus adatok. Gugli, KSH.

Irkutszk 2011.03.24. 15:14:43

Update: Geréb Ágnest két év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

Leroi 2011.03.24. 15:26:15

Ebben a posztban passzolnék.

Erika László 2011.03.24. 17:40:21

@Irkutszk:

nem fegyhazra, hanem foghazra es egy ev utan elengedik. ez nagy kulonbseg.

Irkutszk 2011.03.24. 17:42:20

Elnézést, félreolvastam :)

Irkutszk 2011.03.24. 18:03:35

Viszont - ha már legyünk pontosak - nem elengedik, hanem elengedHETik. A közt. elnök pedig még nem döntött a kegyelmi kérvényről.

adamantium 2011.03.24. 21:18:55

@SusanneF: az első mondatod a teljes tudatlanságot tükrözi, ezeket az adatokat évente kötelező lejelenteni a WHO-nak, tehát te is nyugodtan utánanézhetsz, nem titkolja azokat senki.
egyébként geréb ágnesről, vannak erre az esetre nagyon jó magyar közmondások:
1 nem szabad széllel szemben pisilni - ha törvénytelen dolgot teszünk (és most nem a saját megítélésünk számít hanem a törvény szava) megjárhatjuk
2 addig jár a korsó a kútra míg el nem törik, vagy míg meg nem hajtják a korsóslányt mint Singer a varrógépet - ha már egyszer elkapta egy balhé miatt, ugyanazt nem ismételgeted meg
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása