7 trükk, hogy senki ne találja ki az igazi korodat!

2011.03.14. 09:29

A változás korában megváltozik a női test. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a zsír hajlamos lesz lerakódni a hason, az izomtömeg csökken, valamint megnő a kalciumszükséglet, hiszen csak így előzhető meg a csontritkulás. Ha tehát meg akarod előzni ezeket a kedvezőtlen változásokat, akkor ennek megfelelően tanácsos megváltoztatnod az étrendedet is, hogy a korábbinál változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen. Az ötvenen túliak egészséges táplálkozásával kapcsolatban egy sor hit és tévhit él a fejekben – nézzük, mi az igazság!

 


Azt hiszed, le kell mondanod az élvezetekről? NEM!


Az egészséges étrend nem önsanyargatás, hanem megfelelően összeállítva kimondottan finom. A súly a test „beprogramozott“ funkciója. A túlságosan szigorú diéta megzavarja ezt a programot, és megnehezíti az egészséges testsúly megőrzését. Ha megfogadod a következő három tanácsot, az étrended harmonikus és élvezetes lesz:


1. Egyél kevesebbet! A perimenopauza idején a test anyagcseréje lelassul, így kevesebb energiát éget el. Ezt a lassulást úgy tudod ellensúlyozni, hogy valamivel kevesebb kalóriát fogyasztasz.


2. Egyél naponta háromszor! A rendszeres étkezés a legjobb módszer a nassolás ellen. Figyelj a testedre, és tanuld meg felismerni az éhség, illetve a jóllakottság jeleit.


3. Óvakodj a „light“ termékektől! Ezekből az ember hajlamos többet enni, azzal a felkiáltással, hogy úgyis kevesebb bennük a cukor vagy a zsír.


Több kalciumra van szükséged? IGEN


A csontokat élő szövetek alkotják, amelyek életünk során folyamatosan lebomlanak és felépülnek. A menopauzával járó hormoncsökkenés miatt hirtelen felgyorsul a csontszövet lebomlásának folyamata, míg a felépülésé lelassul. Ez magyarázza a csontok kalciumtartalmának csökkenését, amely 2-5 százalékra tehető a menopauza kezdetén, majd később lelassul. Emellett a kalcium felszívódása is romlik. Ezek a folyamatok adnak magyarázatot arra, miért nő meg a csontok törékenysége idősebb korban. Ezt a jelenséget hívják csontritkulásnak.


A csontritkulás megelőzésére alkalmas napi kalciumbevitel 1200 mg körül van. Ezt a szintet akkor érheted el, ha elegendő tejterméket fogyasztasz (tej, joghurt, túró, sajt), valamint brokkolit, káposztát, gyümölcsöt és gabonaféléket. Ajánlható a kalciumtartalmú ásványvíz ivása is.


Némelyik étel jobb a többinél? IGEN


A menopauza idején különösen nagy mennyiségre van szükséged a következő tápanyagokból:


B6-vitamin: csökkenti a hőhullámokat és az izzadást. Megtalálható a banánban, a csirkehúsban, a spárgában és a sárgarépában.


E-vitamin: csökkenti a bőr szárazságát. Forrásai: növényi olajak, gyümölcsök, paradicsom, brokkoli, tojás.


D-vitamin: központi szerepet játszik a csontrendszer egészségének megőrzésében. Fő forrásai: zsíros halak, tojás, tejszín.


Fitoösztrogének: csökkentik a hőhullámokat, védik a szívet és megelőzik a csontritkulást. Megtalálhatók a szójababban, a sárgarépában, az édesköményben, a fokhagymában, az almában, a cseresznyében, a körtében, a búzában és a zabban.


Antioxidánsok: kulcsszerepet játszanak bizonyos fajta rákok és szívbetegségek megelőzésében, és általánosságban véve lassítják az öregedést. Forrásai: tea, bor, gyümölcs, zöldségfélék.


A nyerő étrend


Reggeli: 1 csésze zsírszegény tej + 1 csésze teljes kiőrlésű gabona
1 joghurt + 2 db gyümölcs


Tízórai: 2 db gyümölcs
1 pohár frissen facsart gyümölcslé


Ebéd: 120 g hal (sütőben sütve vagy párolva) + 1 nagy tál saláta (2 evőkanál olivaolajjal) + 2 vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér + 1 db gyümölcs vagy


120 g sütőben sült csirke vagy pulyka (a bőre nélkül) + 1 nagy tál saláta (2 evőkanál olivaolajjal) + 2 db vízben főtt krumpli (2 x 90 g) + 1 db gyümölcs


Uzsonna: 1 joghurt egy kanál mézzel vagy lekvárral


Vacsora: 2 szelet sovány sonka + krumplisaláta vízben főtt krumpliból (180 g) + vízben főtt sárgarépa vagy cukkini + 1 db gyümölcs vagy


tésztasaláta (1 csésze teljes kiőrlésű lisztből készült tésztából) + zöldségek + 1 db gyümölcs

 

Forrás: otvenentul.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása