A Ramsay-jelenség, avagy a mágus töretlen tündöklése

2011.03.12. 09:56

Ramsay-ről hallottunk már jót, rosszat, szépet és kevésbé szépet, de semmi olyat, amitől leszoknánk műsorairól. Hétfőtől újra képernyő elé szögez minket A Fickó, F-fel.

 


Nem túl jóképű, módszerei sem mindig szívet melengetők és még a szája is mocskos, de bajba jutott éttermeken segít, frappáns és izgalmas trükköket, bonyolult konyhatechnikai eljárások egyszerű magyarázatát kapjuk tőle és a kulinária egy új világát tárja fel előttünk. Stílusa természetes, temperamentuma magával ragadó, nyelvezete akárcsak a resti gyöngyszemeinek kislexikonja, mely még ha nem is jelent lingvisztikai szempontból referenciát, önfeledt szórakozást és teljes kikapcsolódást ígér.


Amióta 2005-ben megjelent a TV Paprika képernyőjén, ámulattal tekintünk rá. Rózsa Sándortól a viszkis rablóig minden eszünkbe jut róla, hisz nem mutat éppen társadalmi példát, és még ha nem is mondhatjuk, hogy igen, ő a mi kölykünk, a nép szerethető fiaként rajongunk érte. De tegyük félre a tömjénezést, és vizsgálódjunk csak kicsit a konyhája táján.


Miből lesz a cserebogár?


A 44 éves skót nemzetiségű szakács és médiaszemélyiség 16 Michelin-csillagáig és televíziós sikeréig hosszú és rögös út vezetett.


1966. november 8-án Gordon James Ramsay néven látta meg a napvilágot a skóciai Glasgow városában. Életrajzi könyvében részeges nőcsábásznak, erőszakosnak és gondatlannak említett, nehéz természetű édesapja sok mindent kipróbált az életben, ezért a családnak állandóan költöznie kellett.


Édesanyja, akárcsak nővére is, ápolónőként dolgozott. Ramsay ötéves volt, mikor Angliába került, de az állandó költözködés csak 1976-ban ért véget, amikor egyszer s mindenkorra letelepedtek Stratford-upon-Avon városában.


Gordon eleinte futballistának készült, a Glasgow Rangersben játszott. Karrierjét sérüléseinek nagy száma határozta meg, amiről később így nyilatkozott: „Talán eleve kudarcra voltam ítélve, amikor a foci jött.”


Sportpályafutása végével a szállodaipar és a szakácstudományok felé fordult. Egy átlagosnak mondható vendéglátóipari iskola után Marco Pierre White és Albert Roux mellett tanulta a szakmát. Három eltöltött év Guy Savoy és Joël Robuchon konyháján, majd a következő három évben egyből két Michelin-csillagot hozott a londoni Aubergine étteremnek, melyben – amellett, hogy konyhafőnökként csillogtatta tehetségét – tízszázalékos tulajdonrészesedése is volt. 2001-ben a harmadik csillagot is megkapta, de ezt már a Chelsea-ben nyílt saját éttermével, a Gordon Ramsay-vel.


A Ramsay-birodalom


Az első étterem után birodalma villámsebesen gyarapodott, elsőként a Petrust nyitotta meg, majd az Amaryllist Glasgow-ban – melyet később bezárni kényszerült –, valamint a Gordon Ramsay at Claridge's nevű éttermet. Ezt követte a Connaught Hotel Mayfairben. Ez után Nagy-Britannián kívüli éttermeket kezdett megnyitni, kezdve a Verre-rel Dubaiban. A Gordon Ramsay at Conrad Tokyo és a Cerise by Gordon Ramsay egyaránt Tokióban nyitottak 2005-ben, a Gordon Ramsay at the London pedig 2006 novemberében New Yorkban, elnyerve a legjobb jövevény címet a Zagat-kalauztól, a kritikusok eltérő értékelései ellenére.

 


Első ír vendéglője, a Gordon Ramsay at Powerscourt 2007-ben debütált. 2008 májusában az első nyugati parti hely is befutott a kaliforniai Los Angelesben. A hollywoodi Sunset Stripen található korábbi Bel-Age Hotelt felújították és átnevezték London West-Hollywoodnak. Akárcsak New York-i vállalkozásánál, a helyet elnevezte Gordon Ramsay at the London West Hollywoodnak. A Konyha Ördöge sorozatának sok részét rögzítették itt, remek reklámot csinálva ezzel a helynek és tulajdonosának.


A botrányhős


2007-ben a Channel 4 televíziós társaság egyik legjobban fizetett képernyős személyisége volt. Sorozatai híven tükrözik provokatív karakterét, ami képernyőn kívül sem hagyja cserben. 2007 márciusában például beismerte, hogy tíz évvel korábban ő szervezte meg első sikeres munkahelye (Aubergine) helyfoglalási naplójának elrablását. Annak idején senki sem értette igazán, kinek állhat érdekében a krimibe illő motoros rablás.


Gordon Ramsay annak idején közvetve régi barátját gyanúsította: azt állította, hogy Marco Pierre White féltékeny rá, hovatovább az állására ácsingózik. Homályos utalgatásai azonban nem győztek meg senkit, a rendőrség sem jutott semmire. A médiasztár mára színt vallott. Azt állítja, azért kellett a naplót elraboltatnia, mert így akarta „elvágni a köldökzsinórt”. Ez mellesleg olyannyira sikerült, hogy a két világhírű szakács évek óta nem beszél egymással.


A Ramsay jelenség, avagy a mágus töretlen tündökléseSéfünk 2006-ban pert nyert a London Evening Standard ellen. A lap azt állította róla, hogy egyik vendéglődoktoros műsorában szándékosan lerontotta egy étteremben az állapotokat, hogy aztán legyen mit orvosolnia. 2007-ben újabb pert indítottak ellene – ismét azzal a váddal, hogy sorozatában kreált problémákat old meg.

 


A gazdasági válság Ramsay világát sem kímélte, egy idén júniusban közzétett könyvvizsgálói jelentés szerint a szakács és apósa közös cége a csőd szélén tántorog, ráadásul áprilisban kiderült, hogy az egyik elit éttermében és három londoni kocsmájában nem mindig friss ételeket szolgáltak fel a vendégeknek, hanem a konyhaművészet világában főbenjáró bűnnek számító készételeket, amiket a rendelést követően egyszerűen felmelegítettek, majd közel 600 százalékos haszonnal adtak tovább. Így történhetett, hogy három étterme is bekerült a tíz legtúlárazottabb közé, a londoni elitnegyedben, a Chelsea-ben található, három Michelin-csillagos zászlóshajójáról azt írták, hogy a színvonala gyorsabban zuhan, mint a nemzetközi tőzsde, és a 120 fontos menüsor a negyedét is alig éri meg.


Gordon Ramsay a plasztikától sem riadt vissza: a sztárséf fiatalító kozmetikai eljáráson vett részt. Állítólag két beavatkozást is elvégeztek rajta: megszabadult az évek alatt felpuffadt arcától, kisimították ráncait, valamint hajbeültetésen is átesett, minderre 30 ezer fontot költött.


A televízió ördöge


Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay – A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell's Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte.


Ramsay és a nagy sikerű A Fickó F-fel sorozat készítői újra lendületben vannak. Legújabb küldetésük, hogy megtalálják Nagy-Britannia legjobb családi vendéglőjét. A megmérettetésre több száz étterem közül tizennyolc – olasz, francia, kínai, spanyol, thai, amerikai, brit és nemzetközi – étterem jutott be a sorozatba, hogy bemutatkozhasson és megméresse magát. Minden epizódban két-két étterem kap lehetőséget arra, hogy Ramsay konyhájában 50 fizető vendég előtt bizonyítson. Aki a legnagyobb bevételt éri el, az A Fickó F-fel Legjobb Kisvendéglője címet szegezheti a cégére alá.


Forrás: TV Paprika, nlcafe.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

preston 2011.03.14. 10:02:02

megnéztem néhány müsort, mozinak érdekes, de a magyar viszonyok között olyan, mintha egy kupolda problémáit taglalnák zardaszüzek.
méghogy kidobni a megmaradó ételt és nem eladni felmelegitve?
járom az ország négy csillagos thermál szállodáit. egy étel kb négy napig él a büfé asztalán. pld hússzeletek akárhogyan.majd aszpikos tálon, majd pástétomban és esetleg töltelékként belesütve mondjuk lasagneba.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása