Online barátkoznak a betegek?

2011.03.10. 07:22

Közel minden negyedik krónikus betegséggel élő amerikai az interneten keres azonos panaszokkal küzdő személyeket, hogy tapasztalatokat cseréljenek, és hogy kölcsönösen segítsék egymást. A teljes lakosság mintegy ötöde próbál meg online kapcsolatokat építeni egészségügyi problémák jelentkezése esetén

 


Segít a sorstárs érzet


A Pew Internet Project és a California HealthCare Foundation közös felmérése szerint betegség esetén elsőként szakorvosi segítséget kérnek az amerikaiak, illetve barátaikhoz, családtagjaikhoz fordulnak támogatásért. Ám sokan vannak, főleg a krónikus, illetve ritka betegséggel küzdők körében, akik az internet nyújtotta előnyöket kihasználva online próbálják fölvenni a kapcsolatot olyan személyekkel, akik azonos betegséggel vagy a betegséggel kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkeznek.


A kölcsönösség érzése a kutatók szerint jelentős segítséget jelenthet a betegeknek problémáik kezelésében, illetve a krónikus betegséggel való együttélésben.


A kutatás szerint egészségügyi panaszok jelentkezése esetén az amerikaiak 70 százaléka fordul elsőként az orvoshoz, 54 százalék barátoktól, családtagoktól is kér segítséget, és 20 százalék kérdez meg azonos betegséggel küzdőket tapasztalataikról.


A diagnózis felállításában és a gyógyszeres kezelés érdekében szinte mindenki orvosokhoz, gyógyszerészekhez fordul, míg a családtagok, barátok, más betegek társaságát elsősorban emocionális segítség érdekében keresik. A felmérés eredményei szerint az amerikaiak 18 százaléka az interneten is megpróbál olyan fórumokat keresni, ahol hasonló betegséggel küzdőkkel felveheti a kapcsolatot.


Ez a szám még magasabb a krónikus betegséggel küzdők, mint például a cukorbetegek, asztmások, szívbetegek vagy rákosok körében. Esetükben 23 százalék azok aránya, akik az interneten keresztül keresik sorstársaikat a kölcsönös érzelmi és fizikai segítségnyújtás reményében.


Szakértők szerint az internetnek orvosi szempontból is nagy előnye, hogy áthidalja a fizikai távolságokat, és még a ritka betegséggel küzdők is megtalálhatják sorstársaikat, akikkel a személyes találkozásra egyébként nem lenne lehetőségük.


Forrás:napidoktor.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jkaroly78 2011.10.23. 12:39:00

Kérdezze meg gyógyszerészét:

gyogyszereszportal.hu/kerdezzen/

Persze fennáll a lehetősége, hogy a gyógyszerész is orvoshoz irányítja a beteget, de a kérdezés online mégis kényelmesebb.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása