Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

2011.03.10. 07:16

Mint a tengeri hajósoknak a rum a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

 


Az 1800-as évek vége felé Louis Pasteur írta le immár tudományosan az alkoholos erjedés elméletét, melynek révén 14%-os alkoholt lehet előállítani. Lepárlással tovább fokozható az alkohol koncentráció, a tiszta gyümölcs cefréből készült igazi magyar házi pálinka 50-52 fokos is lehet.


Az alkohol szerepe a gyógyászatban


Az orvoslásban az alkoholt egyrészt oldószerként használják, vízben nem oldódó alapanyagok folyékonnyá tételére, tinktúrák, ecsetelők, külső bedörzsölők alkotó része.


A bőr zsírtalanításának, fertőtlenítésének elengedhetetlen része az alkoholos, illetve manapság már több hatóanyaggal kiegészített alkohol tartalmú fertőtlenítőszerekkel való lemosás.


Vonatkozik ez a sebek környezetére is, ahol a szennyeződés eltávolítására, fertőtlenítésre alkalmazzuk ezeket a szereket. A bőrről elpárolgó alkohol hőt von el, így kellemes hűsítő érzést okoz.


Az alkohol esetében önmagában alkalmazva érdemi fertőtlenítő hatás csak 70 százaléknál magasabb koncentrációban várható.


Sebbe kerülve fájdalmas, vízelvonás révén roncsolja a szöveteket, így sebek kezelésére, fertőtlenítésére nem alkalmas. Zárt bőrfelszín mellett gyulladás, gennyesedés kezelésére alkalmazott eljárás az alkoholos párakötés.


Régi népi gyógymód a köpölyözés, amikor kis mennyiségű alkoholt tatalmazó üvegharangocskákat tesznek a bőrfelszínre, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezik a harangocskákban, ezáltal szívó hatást gyakorol az adott bőrterületre, helyi vérbőséget okoz, javítja a keringést, csökkenti a gyulladást, a fájdalmat.

Többet árt, mint használ


A pálinka alkalmatlan fertőtlenítésre, így használata akkor sem ajánlott, ha nincs kéznél megfelelő patikaszer, a tisztavizes vagy az erős szennyeződés langyos szappanos vizes lemosása a jobb megoldás.


Gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkenti a panaszokat, de magát a betegséget súlyosbíthatja, így mai gyógyszerválasztékunk mellett az alkohol nem ajánlott orvosi gyógymód.


Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer – fájdalomcsillapító, altató, fertőtlenítő, de ismerve káros hatásait ez már a múlt. Pálinka helyett otthoni gyógyszer szekrényünkben legyen fájdalomcsillapító, görcsoldó és sérülések ellátására szövetbarát sebfertőtlenítő.


Az eredeti cikk a webbeteg.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocokpocok 2011.03.11. 06:56:44

khm..
elnézést az eltérő nézőpontért: fogfájásra kitűnő állítólag:)
Merthogy érzésteleníti az ínyt, de csak alkalom-szerűen, sos-ben, mert alapvetően roncsol-fogorvostól hallottam.
És szigorúan kiköpni!:)
Bár már a száj nyálkahártyájából is szívódik fel.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása