Nem érdekli anyuka, hogy éhezik a gyereke?

2011.03.09. 06:00

Kedves Olvasók!


Szeretném megosztani jó és rossz tapasztalataimat a miskolci Semmelweis kórház szülészetéről. 2009 júniusában és 2010 novemberében szültem ott. A 2009-es tapasztalataim nagyon negatívak, borzasztóak!!! Már a terhesgondozás alatt az NST vizsgáló asszisztense siratott meg jó párszor, bunkó és lekezelő módon bánt a kismamákkal.

 


A szülésznők között vannak kedvesek és vannak kevésbé szimpatikusak, de a dolgukat ellátták rendesen. Kétfajta nővér volt a gyermekágyi részlegen. Azok, akik a kismamákat gondozták és azok, akik a babákat. A kismamákat gondozó nővérekkel nem sokat találkoztam, reggel-este hozták az injekciókat, behajintották a kórházi kaját és már rohantak is. A csecsemős nővérekre nagyon kiakadtam.


Először azért, mert szoptatni alig tanítottak, másodszor azért, mert segítséget kértem mindig az aluszékony babámat ébresztgetni. Jött a nővér, iszonyatosan belecsípett, a gyerek nagyon felüvöltött, cicit bekapta, nővér már rohant is. Volt, hogy este még szopott a kicsi, amikor vitték el tőlem még javába evett. Kértem, nem maradhatna-e még, a válasz nem. A gyereket lehúzta szó szerint rólam és vitte, üvöltött...aznap éjjel alig aludtam én is.


Ami a legborzasztóbb volt, hogy nem mondták, hogy mit mikor és mennyit adjak a gyereknek enni-inni. Csodálkoztam, hogy 3. nap az első közös éjszakánkat végigüvöltötte, kiderült, éhes volt, nekem kellett volna menni pótlásért, ami anyatej egy kis pohárban. Mondta valaki? Nem. Akkor honnan tudjam. 5-en voltunk egy szobában, másnap a főorvosnő engem pont nem, de még 2!!! kismamát tolt le szó szerint, hogy nem érdekli anyuka, hogy éhezik a gyereke?


Én azt hittem adnak neki bent enni, mert tudattam velük mindig, hogy nincs tejem. Fél délelőtt zokogtam emiatt, hogy éheztettem a gyereket. Nem tudtam tisztába tenni, ha egy másik kismama nem segít, ő mutatta meg a köldökápolást is. Eleve egy 8 órás vajúdás után, aminek az utolsó két órája halálos görcsök közt telt, plusz még egy órát vártam a műtőre, ez kell egy kismamának. Annyira tönkretettek idegileg ott és úgy kivagyok még most is tőle, hogy mai napig nem tudtam ezeket feldolgozni.


2010-re viszont minden megváltozott! Visszaköltözött a szülészet egy felújított épületbe, sok nővért már nem láttam ott (vajon miért?), minden nap kétszer megkérdezték megy-e a pelenkázás, tudnak-e segíteni, maguktól mondták, hogy mennyit hízott a baba, mit és mikor ehet a baba... bár talán kétszer ott is sikerült kiborítaniuk, de azok csap apróságok. De azért egy nagy ajándékot innen is hazahoztam, mégpedig egy húgyhólyaggyulladást.


November lévén kint hirtelen beköszöntött a tél, fagy volt. Reggel, mikor elvitték a babákat a takarítónő ránk nyitotta az ablakot, mind frissen zuhanyozva, a másik kismama szoptatott, én alig tudtam mozogni a műtét miatt, a harmadik meg a wc-n, nem tudtuk rögtön bezárni, de mire sikerült, jött a reggeles nővér, az is ránk nyitotta, hiába mondtuk, hogy most zártuk be, szerintük büdös volt bent.


Úgyhogy vasárnapi napon hazajöhettem, délutánig húzták el a papírjaimat, de este már sírva vitt vissza a férjem, olyan fájdalmaim lettek. Egyik gyerek anyósoméknál leadva, a kicsire anyukám vigyázott, hogy ha benn tartanak hozza utánunk... szerencsére kaptam erős gyógyszert és helyrejöttem 3-4 nap alatt. Egyébként a kórház abszolút bababarát lett, de vannak ilyen apróságok.... azt sajnálom csak, hogy mikor először szültem ilyen borzalmak történtek velem.


 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2011.03.09. 14:46:15

@Leroi: Elolvastam, és ezzel már egyet is értek :)
Az a baj, hogy ezen nem lehet segíteni, mert szerintem ez se nem pénz, se nem kommunikáció kérdése. A csecsemős nővérek agyonhajszoltak, ráadásul a nekik evidens és rutinszerű mozdulatok az újszülöttel halálra rémíthetik a szülőt.
Másrészt frissen szült anyában tombolnak a hormonok, ha minden szép és jó körülöttük, a rinyálás akkor is jelen lesz :) Ismétlem, nem gonoszságból, meg én még sosem voltam ilyen helyzetben, tehát nem tudhatom, de mindenhol ezt olvasom.

Leroi 2011.03.09. 14:53:50

"In allen Strassen Europas, an allen Wegen und Gebirgspfaden, an allen Kreuzungen des Lebens standen die gleiche Postenhauser und in ihnen standen die Körper ohne Blut und ohne Nervenstrenge die sich wibrieren haetten können, gesteckt auf zwei gleich gegraetschte Beinen, Traeger der Peitschen, Karabiner und Stahlhelme mit die Totenköpfe darauf - und sie drücken auf der Abzug und zerschlugen einem das Herz, selbst wenn man in Traum versuchte auszubrechen..."

Egy olyan német szöveg, amit annak idején kívülről bebifláztam...

Leroi 2011.03.09. 15:17:36

@Bikli néni:
Oliver Lustig: KZ-Wörterbuch
(KZ = Konzentrationslager)

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.09. 15:23:33

@rotarix: Belehaltál? Nem? Akkor nem halálos.

Irkutszk 2011.03.09. 15:27:17

@Leroi: Áá, nem hiszem, hogy volna olyan antibaci, ami nem csak szigorú felügyelet mellett adható szoptatós kismamáknak. Én őszintén a fosfomycinre gondoltam.

Watson MD 2011.03.09. 15:31:10

Biztos, h nem elsőként kérdezem, de nem lehetne végre leállni ezekkel a rettenetesen felturbózott szülészeti rémtörténetekkel? Már mind tudjuk, h mindenütt gorombák, nem tanítanak szoptatni, és általában még kizsarolják vhogy a parát is...

rotarix 2011.03.09. 15:31:28

@Irkutszk: egy adag por volt, nagyon erős hatású... enyhített a tüneteken, de nem mulasztotta el, Augmentint szedtem utána.

Bikli néni 2011.03.09. 15:33:21

@Leroi: Pff...

Most idézgetnék én is németül, de azok nem bírnak ekkora komolysággal, így kihagyom :)

rotarix 2011.03.09. 15:35:32

@Leroi: igazad van, elnézést érte. Agyonhajszolt alulfizetett nővérek, akik belefásulva a munkájukba úgy bánnak velünk, mintha nem is emberek lennénk és ez sajnos egy lelkileg és testileg meggyötört kismamának elég rosszul esik.De mindig van 1-2 mosolygós, kedves nővérke, aki segít, aki meghallgat, valahogy ők nem tudom... a mai nővérállomány gyöngyei :) sajnos ritka...

Appaloosa 2011.03.09. 15:39:54

"Azt kérdezed tőlem,
hogyan vártalak?

Mint az éjszakára
fölvirrad a nap,
mint a délutánra
jő az alkonyat,
mint ha szellő jelzi
a förgeteget -
Ezer pici jelből
tudtam jöttödet.

Mint tavaszi reggel
a nap sugarát,
fagyos téli este
jégcsap csillagát,
mint az alma ízét,
tejet, kenyeret -
pedig nem is láttalak még,
úgy ismertelek.

Mint a fény az árnyat,
záport a virág,
mint a patak medrét,
madarat az ág,
mint sóhajos nyári éjjel
a fák az eget -
mindenkinél jobban téged
így szerettelek. "

Appaloosa 2011.03.09. 15:48:46

így vártam én a kisfiamat

pocokpocok 2011.03.09. 15:58:18

már a szoptatós résznél bár kiveséztük, de:
bevált szokás a kismamákat azért többágyas szobákba rakni, mert egymást segítik a rutinba.
mi anno 2-en voltunk, a váci kórház szült-részlegét szó nem érheti(talán csak az elhelyezkedés miatt, mert a fertőző gyerekosztály, és a szült részleg egy folyosóról nyílik, ahol a védőnő oda-vissza sétálgat, és gondolom azért köppenyt nem cserél-ill. láttam átbattyogni u.abba). Ami föltűnt, hogy hajnal 3-kor fürösztik a kicsiket: a csap alatti részt először drasztikusnak véltem, aztán rájöttem, kádba cserélgetve a vizet egy éjszaka lenne az összes picit leápolni.
Én 10 órát vajúdtam, ami viszonylag rövidnek számít-bár a sajátja mindenkinek hosszú-van, aki másfél napig húzza.
Az első fél napra elvitték volna a picit, ha kérem, hogy tudjak pihenni, de nem akartam, eufóriában aludni se tudtam, a szülés után 2 órával már sétálgattam, rá egy hétre bicikliztem:
sokminden az anyuka hozzáállásától is függ.
Sokat böngésztem a netet a várandósság alatt, mindenre próbáltam felkészülni-bár korántsem sikerült.
Slusz-poénként: a 4. napon a kicsiket futószallagon fotózták: jaj, az ott az én picim, milyen fotogén: erre kiderült, az más gyereke, az enyém az, akit az istenért se lehet felkölteni(besárgult, én meg büszke voltam, hogy mindegyik bőg, csak az enyém rendtisztelő:): nagyon megszégyeltem magam, hogy nem ismertem fel a sajátom: dehát a pár napos picik olyan egyformák:) ezért fontos a karszalag.

Leroi 2011.03.09. 16:57:50

@Bikli néni:
Ó, csak eszembejutott, hogy cenzorunk (epres négercsók) ugyanilyen árgus szemekkel, vérkeringés és idegrezdülés nélkül néz bennünket (vajon most is?) és ha kell, meghúzza a ravaszt. Könyörtelenül...:)

tbjárulékfizető 2011.03.09. 17:00:45

Amikor én szültem a második gyerekemet, akkor a csecsemős védőnő a gimnáziumi osztálytársam volt ( onnan 400 km-re volt a gimi, de így hozta a sors, egy városba kerültünk), így biztos voltam benne, hogy a gyerek jó kezekben van. Mert akkor még elvitték őket, csak szoptatáshoz kaptuk meg a babát.
Az is kiderült, hogy a csecsemős főnővér meg a szomszédasszonyom. Pláne nyugodt voltam. Ezzel együtt bent nem szopott a gyerek ( és ő volt a második!)
otthon tanulta meg, a főnővér szomszédasszonyom naponta jött megnézni, tanított fejni, aztán egy jó hónap múlva azt mondta: add fel. Nincs tejed. Ilyen is van. pedig ennél szakszerűbb oktatást nem kaphattam volna máshol sem. Az első gyereknél ment minden, szopott, ahogy kell és otthon a mamák és nagymamák körülöttem ugráltak, még a kéztartásomra is felügyeltek, hogy a hátam ne fájjon, el ne aludjunk, a gyerek közben meg ne fulladjon, stb. Mindent tudtam a második szülésemnél, mégsem tudtam szoptatni egy idő után.

Eleven Ezüst 2011.03.09. 17:38:00

@Irkutszk: "Elveszíthetné a gyógyszere TB támogatását az, aki nem tartja be az orvosi utasításokat, azaz nem fogy le, nem diétázik, vagy nem hagyja abba a dohányzást. Ez az egyik javaslat arra, hogyan csökkentsék a gyógyszerkassza kiadásait. A kormány 120 milliárd forintot akar a gyógyszerkasszán spórolni, egy részét azzal, hogy csak a hatékony gyógyszeres kezeléseket támogatja."

Tudsz erről valamit mondani? Tényleg ez lesz?

wowerman 2011.03.09. 17:41:27

hát igen, és megint nők voltak gonoszak

epres négercsók 2011.03.09. 17:42:12

@Leroi: A cenzor néha mást is olvas a blogon kívül. Jelen esetben egy XVI. századi kínai regény köti le a figyelmét :)

Irkutszk 2011.03.09. 17:42:26

De jól megijesztettél, ahogy elkezdtem olvasni, azt hittem, engem idézel, és én ilyet nagyon nem írtam sehol. :)

A posztról: Sosem szültem, de azért azt, hogy a más anyukának címzett mondatot ("másnap a főorvosnő engem pont nem, de még 2!!! kismamát tolt le szó szerint, hogy nem érdekli anyuka, hogy éhezik a gyereke?") így magára vette a posztoló, csak a szülés utáni hormonváltozásnak tudom betudni.

Mágia 2011.03.09. 17:56:44

@Eleven Ezüst:

Ez a Fidesz legújabb baromsága.

A dohányzás elhagyása pl. nagyon nem megy "orvosi utasításra", tekintettel arra, hogy legalább olyan komoly addikció, mint a heroinfüggőség.

A kövérség sem fog eltűnni varázsütésre, vagy orvosi utasításra, mert jellemzően azok között az emberek között van sok kövér, akiknek nem jut pénz jó minőségű élelmiszerre, plusz komoly lelki problémáik is vannak.

Az ilyen problémákkal küzdő embereket vezetni és támogatni kell, nem pedig még mélyebbre lökni őket a saját poklukba.

gorillka 2011.03.09. 18:09:32

@Máгia: óóóó, el sem hiszem
egyetértünk :-)

2011.03.09. 18:11:49

Olyan sokan vannak ismétlődő kommentelők,hogy hogy nem tudtok belefáradni elolvasni az egészségügyről szóló panaszáradatot. Ahol emberekkel foglalkoznak emberek mindigis volt van lesz konfliktus. Ennek az elintézési lerendezési módja nem itt van a kommentelésben, hanem az ügyfélkezelés megtanulásában. Hogy a fenébe nem jut pénz idő energia ennek a tanulására se az egyetemen se a kórházakban? Orvos vagyok, jártam külföldiában és láttam, tudom hogy ez is csak egy megtanulható "tudomány" az emberekkel való termékeny célravezető kooperativ kommunikáció. Miért nincs igénye a menedzsmenteknek erre?

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.03.09. 18:14:01

nem OFFolok, így késő délután, kora este :)
Egy dolgot említenék meg, amit a korábbi hozzászólók nem tettek.
Lehet érdeklődni a kórházban, hogy milyen náluk a szülészeti osztály, mi és hogyan zajlik. Szoktak lenni nyílt napok, be kell sétálni és készségesen elmondanak mindent. Ezen felül kell érdeklődni is a nem régen szült anyukáktól. Még ha nem is ismered, nagyon könnyű szóba elegyedni egy nagypocakosnak egy kisbabással :)
Ne haragudj posztoló, mindamellett, hogy tudom, mennyire megzavarja az embert a hirtelen hormonváltozás, kicsit jobban felkészülhettél volna magad is, hisz a te gyereked, ráadásul az _első_. (bár a boldog tudatlanságnak is megvannak az előnyei :D)

Irkutszk 2011.03.09. 18:18:08

@dimitrisz: A tájékoztatás kedvéért.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.09. 18:28:48

@sárga nyúl: Ha még itt vagy: mi az, amit még írjak meg mert hasznos lehet a nem-a-többség-kisebbségnek? (Azt mondod, neked teljesen más problémáid voltak.)
Emailben is jöhet. felicitasz kukac vipmail hu.
Köszönet előre is.

Advanced Flight 2011.03.09. 18:29:14

@Watson MD: nem, nem mindenütt gorombák. Én a János Kórházban szültem Bp-en, és bár nagy volt a pörgés (vagyis a nővérkék nem értek rá órákig foglalkozni egy emberrel), maguktól jöttek be a csecsemősök ellenőrizni, hogy tudok-e szoptatni, van-e tejem, mennyire együttműködő a baba stb. A gyerekorvos is bejött abban a 3 vagy 4 napban, amíg bent voltam, többször is, elmondta a dolgokat, kérés nélkül. Ja, és ha kértem segítséget (fejéshez pl.), akkor is nagyon segítőkészek voltak a nővérek. Para nélkül, tenném hozzá.
Úgyhogy kórháza válogatja, sztem a János szülészete nagyon profi, és van egy korrekt, ingyenes felkészítő tanfolyam is, bárki részt vehet.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2011.03.09. 18:51:14

@Bikli néni: Mindenkinek otthon van az aláírás-gyűjtő ív. A családodban, baráti-ismerősi körödben minden fiatalabb-idősebb leánynak elmondhatod, mire kell figyelni. A "nővérek-nagynénik-barátnők hálózata" még működik. Jó lenne, ha a férfiak sem csak a fociról/autókról/pénzről beszélnének egymással.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2011.03.09. 18:55:32

@Eleven Ezüst: Mit mondjak, újabb tanújele a hozzáértő kormánynak.

Dr.laikus PhD 2011.03.09. 18:55:34

@miklos.rabai:

Na látod?
Ennyit a nagyik tudományáról és tapasztalatáról.
Köszönöm, hogy figyelmes vagy.
A szoptatás felvilágosítás és gyakorlat nagyon emlékezetes magyarázata volt a záróizom mögötti nyomás.....
Folyó tejű anyákra mondták, hogy az nem jó, mert nem zár ésatöbbi....
Annyira megmaradt, hogy nem bírtam ki és leírtam. :DDDD

Bocsa a becsapásért, de megint kaptunk nyomtatni való okosságot tőled.

tódór piroska 2011.03.09. 18:59:00

@Appaloosa:

hát igen, valahogy ilyesféle érzés az anyaság és a várandósság.
Köszönöm a gyönyörű verset. Ki a szerző?

Dr.laikus PhD 2011.03.09. 19:17:51

@Eleven Ezüst:

Eleven orvos nem lesz aki felvállalja a zsandár szerepét.
Nem lesz ebből semmi.

Bizonyíthatatlan, hogy a beteg mit tesz meg.
Leszokni cigarettáról sem első sorban akarat kérdése (kell hozzá), de a segítség is kell.
Fogyás dettó.
Itt mindenki háborog, de ha mondjuk meg kell tagadni az ellátást és azt indokolni, nem lesz ember aki ezt bevállalja.

fogyókúra 2011.03.09. 19:32:55

@Dr.laikus PhD:
hát, külföldön a mindennapok része, hogy aki túlsúlyos vagy egészségtelen életet él, annak magasabbak az eü. biztosítási díjai.
Vidéken nőttem fel, elmesélhetem, hogy egy átlag magyar faluban gyakorlatilag a falu lakosságának a fele alkoholista. Aztán meg 45-50 éves koruk után jönnek a májkezelések, cukorbetegség, stb. Mellé még dohányoznak is, mert azt úgy szokás.

Talán egy intézkedés bevezetése segítene (ha már nem is rajtuk), de a következő generáción, hogy egészségesebben éljen, mert különben több TB-t fizet vagy többe kerül majd a gyógyszer.

Tjuca 2011.03.09. 19:37:08

Menyke!

na én meg attól kapok idegbajt, hogy még reklámozod is, hogy 4-5 hónapon keresztül nem csináltál semmit. ha szabad megkérdeznem miért? ha így is van, legalább ne reklámozzad!

normális terhességnél az a normális, értds elvárt, ha valaki a 8. hónapig dolgozik.

gorillka 2011.03.09. 19:38:23

@Appaloosa: anyáknapi ünnepségek elmaradhatatlan verse :-)

Dr.laikus PhD 2011.03.09. 19:50:10

@fogyókúra:
Nálunk nincsen klasszikus egészségbiztosítás.

Aki viszont a biztosítókkal valamilyen életbiztosítást köt, ott megvizsgálják és valóban a kockázata magasabb lesz.
DE ott a biztosító dönt az orvos adatai alapján.

Itt a "szakmai" elképzelés, hogy a HO, vagy más szakorvos dönti el, hogy meg tettél-e mindent, hogy leszokj, hogy ne csak szénhidrátot egyél, alkoholista vagy-e még mindig.

Mária szakszerűen, röviden, frappánsan összefoglalta mi lenne a teendő, és miért ámátőr a dolog.

IrishOak 2011.03.09. 20:14:48

Szép Estét mindenkinek:-)

No megint szülünk- szoptatni meg smafu...
Panaszkodunk és mindenkit hibáztatunk - de azért mindenki jól van, és nem történt haláleset sem. (Ez egyébként a világ fejlettebb részein jellemző)

Nos, hát esti nyugtató véleményem : tódor piroska(töröltet is számba véve;-)Leroi, és rabai doki interakcióit maximálisan osztva -hozzátenném:
Én 2009 decemberében szültem olyan helyen ahol előtte 22,5 évvel. Bacccker: a linóleum ugyan az volt, és a szülőszobán a (hátsó bordásfalas, medencés rész kivéve -ami régen az őrző volt) minden- de minden ugyan az.Igen még a szülőszékek,és ágyak is!!! Gyermekágyas osztályon az ablakon belül állt a hó - a nővérekkel együtt vihogtunk , hogy "be vagyunk havazva"- lepedőt tettek a párkányba szigetelésnek. A wc lepusztulva, a zuhanyzó szintúgy - de mit lehet várni ca 23 év alatt.Ja és a takarító mindig kinyitotta az ablakot, hiába mondtuk, hogy már van benn is hó, nem kell több:-))

De sem régen sem most nem érdekelt.Mással voltam elfoglalva!

Az első szülő nők mindig világvégét vizionálnak a csecsemős nővérekkel kapcsolatban. Mint itt is olvasható- a másodiknál meg minden olyan frankó, hogy csak na... először be van xarva az ember lánya, azt sem tudja mit kéne kérdezni, de nem szól-nem beszél, ki ne derüljön. Aztán hazamegy és jól odaóbégat a családnak... Pedig az élet nagyon egyszerű-hely, idő, mód,személy beszéddel vegyítve ... csodákra képes az ember, higgyétek el:-D!

Sajnos nem tudunk segíteni azon, hogy évekkel ezelőtt mi történt - azon sem ami rajtunk kívül -mással történik, régen -most -és a jövőben. Mindenki saját magának az adott probléma felvetülésekor tudja megoldani a baját.

Pár apró adalék csecsemős "rutinból", hogyan kell felébreszteni egy alvót, hogy enni kéne:
1.az itt említett fül mögötti csippentés - van baby akinek elég a dörzsölés is.
2.hónaljban megfogni, függőlegesen megemel, és billegtet jobbra-balra.
3.vállra tesz - és lapockát csiklandoz - de határozottan.
Ebből a repertoárból szoktak választani. a sorrend is kb ilyen, úgyhogy -ez rutin.

Cickókkal kapcsolatban: A csippent-gyereket tát - vákuum- gyerek szív ;az a legalapvetőbb gyors mozdulat amit megtesznek - de ezt akkor szokták csinálni, ha látják, hogy a mama "sajnálja" oda adni a mellét.
Ennek megelőzésére - oda szabad adni a fél mellet - fájó és kő kemény állapotban.(Na mondjuk előtte kimasszírozni - kicsit lágyra a bimbó, és udvar környékét, hogy a gyerek egyáltalán be tudja kapni, és ne lepattanjon róla, mint részeg a zárt sörösüvegről)
Szeretném ajánlani, a felfújt luftballon kipróbálást : na azt hogy kapná be egy ember... csak úgy ha kicsit puha valahol:-DD (fiúk is kipróbálhatják. a fejük méreténél kicsit nagyobb méretben ajánlott, hogy a méretarányos feeling is meglegyen:-DD)

Ami még megütötte a szememet, és fáj is!
Úgy tudom,(az anyatejadás szabályai miatt is, meg mert kórházi szabály)
Az újszülött részlegen nem! kaphatja más anya tejét a gyermek! Ha ez Miskolcon nem így lenne - az eget verő nagy balhéra adna okot!

Anya másnak csak akkor adhat tejet, ha van wasserman; AIDS; széklet; friss tüdőszűrő és hepatitisz A-B-C tesztje...(anyatejadó voltam fél évig, ezért tudom:-))
Mivel nem így mennek szülni a nők, így a kórházban alá kell írni a nyilatkozatot arról, hogy hogyan kívánja a mama a hozzátáplálást!
Ha anyatejes, akkor azonnal dolgozni kell az ügyön,és hordani éjjel nappal a tejet - ha tápszerest akkor megetetik,és nem is mondd senki olyat, hogy "anyuka etessen már , mert éhezik a gyerek"... na ezen kéne elgondolkodni, mit is írt alá a szülni vonuló anyuka.
Mert ha azt kérte, hogy "anyatej" akkor csak vizet kap, mert szabálll az aszabálll!!! Azt viszont tudja a doki, hogy kire -mi vonatkozik így szól, hogy csinálni kéne valamit. Ezen megsértődni - nem szabad.

Nagy elismerésem, hogy ilyen kevés időkülönbséggel születtek meg a gyerekek - Túl sokáig nem szopott az első, hogy ilyen hamar összejött;-) De nem baj, legyen még pár tesójuk a legnagyobb egészségben!

Rajtam így jött ki a babyblues:
munkahelyiterror.blog.hu/2009/12/31/sem_alvas_sem_pihenes_manoterror

Despi már akkor is vevő volt a bolondériára:-)
tessék csak leszidni, hogy milyen "gyík"lettem - de már elmúlt:-DD

IrishOak 2011.03.09. 20:35:36

Pardon, hogy hosszú vagyok de még eszembe jutott pár dolog:

a terhesgondozáson - a védőnő az első alkalommal ad egy csomag újságot, meg könyvet. Ez a terhességgel, meg a születendő babával foglalkozik. A sok reklám, és ajándék mellett van benne egy könyv, és egy újság.
A könyv főként a nőkkel van "elfoglalva" az újság viszont a Heim Pál- anyatejes különszáma - képekkel, fotókkal, és leírásokkal. Nővéri,orvosi jó tanácsokkal, és szoptatós mamák történeteivel, vagy tanácsaival.
A többi marhaság, de szép színes.

Aztán a szülés után jó pár pakkot adnak, ebben a könyv mások része van - ez viszont kihegyezve a babára. a köldöktől a pukiiig, és a büfiig minden van benne.
Tehát - adják az infót kérés nélkül!

Tudom, én hogy a könyv, meg a anyatejes újság nem olyan szép mint a babamagazin - de a belbecs különbsége felbecsülhetetlen!:-))
De ilyen a reklám- elviszi a figyelmet a lényeges dolgok elől.

A szülésre való felkészítő tanfolyamokról meg ne is beszéljünk - az millió van.
Már ha nincs a családban egy olyan aki szült volna életében...

tódór piroska 2011.03.09. 20:35:58

@Dr.laikus PhD:
Kösz, megnéztem és egy kicsit elmerengtem a Kolléganő írásain.

Meryke87 2011.03.09. 21:00:26

@Zsit (nyau és rémizé): most jut eszembe,láttam régebben is,de a napokban elég sokszor
semmelweis korház,nőgyógyászat,jó régi papir,kinn lóg,hogy minden hónap 4.keddjén talán 11től van lehetőség a szülészeti részleg megnézésére és komplett tájékoztatás kérésére (a 11óra nem fix,de minden 4.kedd az fix)
ezt a papirt láttam már tavaly és előtte is,csak előre kell szólni,hogy hányan jönnek

Leroi 2011.03.09. 21:14:28

@epres négercsók:
Azok a kínaiak nagyon "kreatívak" voltak.
Ezért is vannak már másfél milliárdan...:)

De Mohammad-al-Nefzawi könyve is hasonlóképpen érdekfeszítő...:P

pereant 2011.03.09. 21:37:01

Úr Isten

Aki ennyire hülye az miért vállal gyereket ?
Nem mondták - honnan tudhattam volna - Ez komoly ? Írni, olvasni tud anyuka ? Kicsit igen, ha már ide fel tudta tenni . Lesz itt még probléma és panasz csőstül erre a gonosz világra.

KAR-TON-HAL 2011.03.09. 21:41:01

Immár sokadszor derül ki, hogy pont az egyik legfontosabb osztályon vannak emberi problémák az eü-ben. Miért veszik el a kedvét az embernek attól, ami a legszebb és taLán a legfontosabb az életében?

Nekünk sem voltak száz százalékosak a szülészeten, de azért túléltük.

pereant 2011.03.09. 21:47:37

@IrishOak: Le a kalappal. Hogy tudsz ilyen kiegyensúlyozott és pozitív kisugárzású lenni? Ráadásul szép átgondoltan úgy rakod össze a képet,hogy még okulni is lehet belőle. Én kicsit gonoszabban ,azért azt hiszem, hogy nem a panaszkodó anyuka fog ebből bármire is rájönni.

KAR-TON-HAL 2011.03.09. 21:49:31

@pereant:

Rá fog jönni: a saját bőrén tapasztalva.

bakela 2011.03.09. 21:52:08

Kikérem magamnak, hogy má' megin nem vagyok kitiltva.
Meg hiányzik egy ki sputum is.
+ még mindig -nekem is teccik.
+ ide is passzol
Ezé muszály a másik szopatós posztra írt, méltatlanul mellőzött szösszenésemet ide is becopyznya:

Go, Forrest! Go!

Kedves Pixis Blog!
December 31.-én 22 óra 42 perckor mexületett a gyönyörű kicsink. T-800- as modell, már a szülőcsatornába’ tisztán kimonta, hogy: asztalavisztulabébi. Montágh –ja, nem: monták is a paraszt nővérek, ha nem lettem volna ijen hüje, és még 80 perceket nem nyomok, akkor bekerülhettem vóna a TV2-be, a másik cigánygyerk mellé, meg a Révhelyi professzorminiszter is gratulált volna, mint az év első „fehér” újszülött kismamaannyának, + asszem járt volna 2 extra élet, meg egy kis ammo. Nagyon vártuk, a fogadott orvosunk dr. J. Connor volt, a zországos hírű lukász, és időutazó. Arról most nem is szólnék, mekkorát csalóttunk benne. Hilyába tömtük titániummal, meg csempészett RPG-vel, 1x sem símogatta meg a buksimat a szülés alatt. Tképpen mindent csak a bunkó szülésznőbába végzett- de leginkább csak ajándékkosarakkal szaladgált fel és alá. Megaszonta, hogy azé horpatt be a homlokam, mer a vákuum miatt légüres sújjtalanság van a hajam alatt. A zosztályra csak evidence based pisilés, és olalycsere után mehettem. Nem kívánom senkinek: legalább 5 Zlatý Bažant után sikerült csak a népes közönség előtt lecsurgatni a nyuszifüles papucsom. De milyen egy Arany Fácán! Ahogy kipisiltam, szétfolyt, majd lassan úllyra ősszeállt- még a doboz is meglett- de az lehet, hogy az összetört UFO lázmérőből kúszott fel rá. Kissé azért pityókásan elbólintottam a kövezeten- persze, ahogy a csecsemősök észrevették, azonnal kikapcsolták a padlófütttést. Pedigénfizetematéébéét. Volt egy különösen sötétlelkű nővér- még maguk közt is így emlegették: szar a konnor. A kismamatársaimtól tudom,hogyde még rokona is a főorvosnak. Esztet a nőt, még felvételkor láttam melegszendvicset csinálni, hol is, mint a dohányzóba’. Azóta elég rosszul aluttam egyébként is, pedig, talán 1 mp-re láttam a mikróhullámú sütőjét. Persze ez a sok kókler, még arra sem jött rá, hogy azért nem találják az én kicsikémet, mert a T-500- tól felfele, a bébik felveszik a környezetük színét. Nekem sárga lepedőm volt: Ugyanis további 5 aranyfácánt hozott a gondoskodó férjuram, a zágytálat meg eldukták, mer csak 3,5 mill. HUF-ot osztottunk szét a staff közt. Az éccakás nővéreket meg egyáltalán nem értettem, csak azt akartam mekkérdezni, hogyan szoptassak, erre mind zutty! térdre esett. El lehet kébbzelni, mit éreztem, mikor jön ez a Szara, maga után húzza a mikrosütőjét, és aszonta, hogy az egy ulánbátor, én meg látom a citromot a másik kezében! Egy pillanatra fordultam csak el, és már mekkpróbálta a citrusfélét az én kicsikém szájába tenni. Ja, az ulanbatoron volt egy nagy bazi kapcsoló, és asztat valami Gyuri nevű humanoid „defrost” állásba kattintotta. Csak tudnám, mit is jelenthet ez. Bizonyára vízzel áraszthatják el esztet az üvegkalitkát, mer a zén makkzatomnak ojjan úszószemüveget akartak a fejére gumizni, mint ami Verrasztónak volt fénykorába’. Na, de akkor már a hangok megmonták mit kell tenni: Még a konnektorból is esztet sugaraszták: Call :zero-doublesix-two-doublefive-doublesix-doublesix /06-62-556-666/, ask: dr. Ibrahim. Azér az nem semmi, hogy 1-2 ijjen kezelés után napokig csak azbesztkesztyűben tudtam pelenkázni a drágámat.
Mosmá hála Istennek /Cenzorilla??/ otthon vagyunk, a kis Termike szépen gyarapodik, 300 m.-ról karikára lövi a futó ügyeletes orvost. Csak az a baj, hogy a konnektor, meg a konyhai radiátor még mindig beszél hozzám.
Egy szónak is egy a vége: az bissztos, hogy jövőre, ha megin lesz szavazás a zév kórházára, az én szavazatomra a SMH ne számíccson!! /úgymint- Skynet Memorial Hospital/

apolka11 2011.03.09. 21:58:32

@tódór piroska: Köszönöm ismét:)
Megint túloztál azért, de jólesett.

Egyébként a posztolónál hivatkozhattál volna a három gyermekedre, nehogy azt higgye már, hogy a szülés csodája (amit ő sajnos nem annak élt meg, 8 órás vajúdás, oda ne rohanjak) csak vele esett meg.

Appaloosa verse megsemmisítő válasz egy ilyen rinyasorozatra, megmutatja, hogyan lehet megélni a másik oldalon (noha valóban vannak nehézségek, kár is tagadni, na de az rajtunk múlik mekkora súlyt adunk ennek)

Itt a probléma az, hogy a mami még mindig magát látja a középpontban, a gyerekről szinte szó sem esik, max. az ő vonatkozásában. Infantilis, énközpontú személyiség, szerintem.

Bikli néni 2011.03.09. 22:00:12

@bakela: :DDDDDDDDD (sírvaröhögök)

apolka11 2011.03.09. 22:01:34

Off

Elárul és elhagy.
Kilök magából és elhagy.
Önmagát adja ennem és elhagy.
Ringat és elhagy.
Talpam simogatja, fenekem törüli,
hajamat fésüli, elhagy.
Orrom az illatát issza, ölel:
„Soha nem hagylak el!” Elhagy.
Áltat, mosolyog, súgja: „Ne félj!”
Félek és fázom, és elhagy.
Este lefekszik az ágyra velem,
azután kioson és elhagy.
Nagy, meleg, eleven, fészekadó,
csókol és dúdol és elhagy.
Cukorral tölti a két tenyerem,
tessék, ehetem: elhagy.
Sírok és ordítok, úgy szorítom:
foghatom, üthetem, elhagy.
Csukja az ajtót és hátra se néz,
nem vagyok senki, ha elhagy.
Várom, ahogy remegő kutya vár:
jön, ölel, símogat, elhagy.
Ő kell, mert nélküle élni halál,
felemel, melegít, elhagy.
Ketrec a karja, de ház az öle,
vágynék vissza, de elhagy.
Egy csak a lecke: nem ő vagyok én,
idegen, idegen, elhagy.

Ott a világ, lesz más, aki vár!
Lesz majd benne, kit elhagyj.
Csukd be az ajtót, vissza se nézz:
várni a könnyebb, menni nehéz,
lesz, ki elárul, lesz, ki elárvul,
mindig lesz, aki vár, aki fél,
mindig lesz, aki vissza se tér,
megszül, és meghal, és elhagy.

Az anyaság, anya gyerek viszony más aspektusból, szerintem nagyon jó vers

Visegrádi 2011.03.09. 22:12:31

@miklos.rabai: Férfi agyú, női testű lényt?
Annak tartom magam, eszemben sincs szülni, pedig már jóval 30 felett járok:)

DreamerX 2011.03.09. 22:15:24

@IrishOak:
Hát, tudod, tanulj meg könyvből biciklizni, vagy éppen beteget ápolni. Nem véletlenül van gyakorlat.
Te olvasás után, anélkül hogy megmutatták volna tudod hogy kell bánni egy pár órás gyerekkel? Zseni vagy!
S nálunk például a kórházban mérték a gyerekeket, és kérés nélkül is megetették méghozzá akár tápszerrel is. Itt azért kellett szólni, hogy NE tegyék.
Azokban a csodafüzetekben, amiket emlegetsz esetleg minden kórház éppen aktuális gyakorlata is le van írva erre vonatkozóan?
Nekem pl. azt mondták, hogy az első két napban nincs anyatej, a gyerek a tartalékaiból él. A jó ég tudja, hogy igaz-e. Mert halottam az ellenkezőjét is.

blacklord 2011.03.09. 22:19:25

Férfiként a hazai egészségügyre jellemzőnek, és siralmasnak tartom az első pár (szerintem orvos) kommentelő hozzáállását. Ha az én gyerekemmel valaki ilyet megpróbálna, hogy erőszakkal elvegyék az anyjától szopás közben, az megnézhetné magát... Nem is értem, hogy ilyenek hogyan jutnak eszükbe? Még jó, hogy nem kötik az összes gyereket kapásból gyomorszondára, ha már személyzeti kényelem, legyen teljes, nem?

IrishOak 2011.03.09. 23:13:56

@pereant:
Születési hibának hívják:-)) No meg abból fakadhat, hogy előbb alaposan informálódom, figyelek, és feldolgozom a 'vinyómban a kapott 'flesst:-DD

Vagyok úgy, hogy jártatom a számat,hogy hűljön a fejem, és ütöm a billentyűt, hogy kopjon, de az okulást ki-ki maga-magában tudja megtenni. Ebben sajnos nem tudok segíteni;-)

@DreamerX:
A könyvek országosan ugyan azok - csak azért tudom, mert más városban szültem, mint ahol élek, így mind a két helyen megkaptam(volna) ugyan azt.

Egy pár órás gyerekkel -ha a szülő anya nem tud mit csinálni -értesíteni kell az orvost!(nehogy a mamán nagy legyen a pszichózis, az tragédiába torkollhat)
Mert az első 24 órában elég neki még az ölelés, ringatás, és próbálkozás a cickóval.
Minden újszülöttet mérnek a szoptatás előtt és után - elképesztő, de innen tudni, hogy mennyit eszik.
A szülés után valóban van egy "várakozó" időszak a belövellésig... de addig a jó anyatermészet kitalálta az előtejet:-) Van aki állítja, hogy nem is volt neki soha, meg nincs is - de azok akik ezt állítják, nem edzették a mellüket a terhesség során a szoptatásra készülve.
Az nem helyes, hogy bármivel, bármikor megetetik a babát, mert aludni fog,nagyokat és zöldeket rotyizni - azonfelül tojik az anyjára. Nem hülye ám az újszülött - nem harcol, ha nem kell. Ezért szokott otthon kijönni a nagy pánik - mert szoptatás gyakorlás nuku, baba hozzászokik a táphoz - na így legyen okos egy feszülő mellű.
Egyébiránt meg nem kell parázni... amint megszólal a baba, mellre kell venni, legnagyobb darabban beadni a szájába, és megérkezik a rutin mind két fél részéről.
Na mondjuk, ha nem megy a szopi, érdemes megnézetni a gyerek orvossal, nem-e le van nőve a nyelve, mert az tud problémát okozni.(de egy apró műtét, és minden okés utána.)
Könyvből nem szoktam gyakorlati dolgokat tanulni - de tudtommal a biciklizés használati utasítása nem is létező dolog, amolyan "mém":-DD
Én a születésük után azonnal "gondjaimba" vettem a lányaimat... nem volt gond egy szál se. Ami nem ment elsőre, ment tizedikre. Mindig az volt a fejemben : ez másoknak is sikerült - nekem miért ne menne?
Egy fontos van: a gyerek az első, és nem az, hogy ki mit gondol, mit mond, vagy én magamról mit gondolok.Mi nem teszik, vagy mi az ami az álmaimtól eltérő.
Amikor egy anya szül - azután jó ideig nincs más, csak az alázat, a feltétlen bizalom, és mérhetetlen türelem az összpontosított figyelem alvás nélkül.

Hogy egy adott szülészeten az a pár nap hogy telik - gyakorlatilag tök mindegy.
Ezen rugózni felesleges.

IrishOak 2011.03.09. 23:21:44

@blacklord:

Azért a leírás drámaiságán túl,érdemes tudni a tudomány és technika világából:

a csecsemőket három óránként viszik szoptatásra. A szoptatás időtartama minimum fél óra, max 45 perc.(van hogy egy óra)
Ehhez érdemes tudni, hogy kb 20 perc elég a babának a jóllakáshoz.
Mivel nem tudni melyik borsószem mit szeret, így van a hosszabb idő. De van, hogy 10 perc alatt végez egy kis vákuum művész.

Amikor vége a szoptatási időnek - akkor jönnek és összeszedik a pöttyöket , hogy megmérjék, aki betojt azt tisztába tegyék, aki büfizett átöltöztessék. Aztán van még fürdés, orvosi vizsgálat, és máris jön a következő szoptatási idő ...

Lehet menni baba-mama szobába ott éjjel nappal a mama van a babával, és mindet ő csinál- de nem vértyogni, hogy ott mindent egyedül kell csinálni. Mert morcos leszek.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.09. 23:24:51

@Máгia: Én ismerek olyan nőt személyesen, akit GÁ _lebeszélt_ az otthonszülésről, és ezt nyilván úgy tudta megtenni, hogy az illető hozzá járt tanfolyamra. Az a tanfolyam sok minden, de biztos nem beetetés.

Egészségtanóra témát ne feszegessük, mert már megint bele fogom lovalni magam. :-S

@apolka11: Köszi, nagyon tetszett.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.09. 23:36:17

@IrishOak: Hömm... és mi a véleményünk egy olyan verzióról, hogy mindenkivel ott van a babája, és nővér segít abban amiben kell, amúgy meg az anyuka csinálja egyedül a dolgokat? Rengeteg időt elvisz ceremoniálisan összegyűjteni az összes babát és aztán meg visszaosztani. Egy orvosi vizsgálat 3 perc, de hogy miért legyen emiatt az összes baba másfél órán át az anyja nélkül, ezt sose értettem igazán. A "vége a szoptatási időnek" fogalma is értelmezhetetlen a számomra.

Baba-mama szoba: nagyszerű találmány, de nem kéne belőle büntetőintézményt csinálni, ezt akarta a kismama, akkor majd most jól megkapja a kismama, és amikor a frissen vágott nő könyörög, hogy szeretne egy órát aludni, akkor se viszik el a babát, megérdemli a sok alternatívja, ha-ha.
Ahol én szültem, ott rooming-in volt, négyágyas szoba, minden ágy körül körbezárható függönyökkel. Nem ám egymástól 51 cm-re elhelyezett hat priccs, a közökben hat visító újszülött babával, és akkor nesze maguknak baba-mama szoba, ahol aztán öt napig senki se alszik, és mindenki részesül a többiek látogatóinak tekintetéből is ( - megint elmondom, hogy nekem sem volt privát szobám, csak függönyök az ágy körül, ugye). És igenis be lehetett adni a babát az őrzőbe, ha akartam két órát aludni.
Elképzelhetetlen az is, hogy a többedszer szülő anyuka tanítsa a szobatársat szoptatni, bakker hát itt mindenki felépülés céljából tartózkodik, kinek a dolga a felépülésben segíteni és ellátást nyújtani?
Félreértés ne essék, nem téged akarlak ekézni, csak amit leírtál itt párral fentebb, ahhoz hozzátettem néhány szempontot, szintén a tudomány és technika világából ;-)

IrishOak 2011.03.09. 23:37:07

@apolka11:
Ez nem is off! Ez nagyon is a témához tartozik:-)
szép, és igaz... attól olyan torokszorító.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.09. 23:43:51

@IrishOak: OFF
Mély benyomást tett rám a munkahelyi terror posztod. Ez itt egy saját szövegem, amelyet egy másik fórumra írtam 2010 novemberében:

"rohadt nehéz munkát végeznek ezek a nők, nulla társadalmi megbecsülés közepette. Nem kellemes ám 0-24 szolgálatban lenni totális felelősséggel egy abszolút kiszolgáltatott ember fizikai és lelki jólétéért; hónapok óta nem aludtál végig egyhizamban 3 órát és nem ettél végig együltőhelyben egy tál levest, de nem hagyhatsz ki egy percre se a koncentrálásban, mert ha a gyerek felmászik a könyvespolcra és nyakát töri, akkor téged a személyes tragédiád tetejébe még a rendőr is elvisz.
Ha ezt alkalmazásban csinálod idegen gyerekekkel, akkor munkavédelmi szabályok járnak, pihenőidő, ilyenolyan pótlék, de ha a sajátoddal csinálod otthon, akkor senkit nem érdekel, hogy mikor tudsz a vécére kimenni, a te dolgod megszervezni, hogy a három- és ötéves addig ne rántsa magára a forró levest az asztalról. Beteg vagy, lázas? Így jártál. A férjed dolgozik,a nagyszülők dolgoznak, te meg oldd meg az életedet ahogy tudod, de vigyázz, baja ne essen a gyereknek valami figyelmetlenséged miatt, mert mindenkinek az lesz az első kérdése, hogy hol voltál.

Aztán hogy a társadalom szerint ingyenélő vagy, aki helyett a munkaerőpiacon a többiek húzzák az igát és termelik a GDP-t, ez csak hab a tortára.

Bele lehet fáradni nagyon.
Az ember néha irigyli a munkába induló férjét, mert neki legalább van ebédszünetje és egyedül pisilhet."

IrishOak 2011.03.10. 00:07:30

@Felicitasz:
Abszolúte értem, és megértem amit mondasz,és még csak félre sem értem;-)

Én arra reflektáltam, hogy egy felháborodott hang - baba "erőszakkal elvegyék az anyjától szopás közben," elméletét vázolta. Holott tudvalévő, hogy nincs így.

A sima gyermekágyas osztályokon a három óránkénti(ami ugye valójában kb 2 óránkénti) szoptatási rend a bevett gyakorlat.
Aztán van a teljes baba-mama ellátás, meg a kettő ötvözete: a beadom, ha elegem van megoldás.
Ezek kombinációi vannak -és aki igazán előre tervez az pontosan meg is tudhatja, hogy milyen rendben működik az a hely ahol épp ő szülni szeretne.

Namármost -én a lakóhelyemtől 85 km-re mentem szülni,foglaltam helyet a roomingban előre mert nekem az volt szimpi.(ez külföldön teljesen elfogadott, csak Mo-on gondolják a nők, hogy minden bokor alatt olyan intézmény működik -sőt mi több kell!! hogy működjön- ahol maximálisan kiszolgálják az óhajukat)
Ezt még megtetőzik azzal, hogy miután nem tájékozódtak kellőképpen( az pont annyi amitől biztosak lennének az információi)még be is panaszolják a csecsemős nővért, az osztályos nővért, meg még a takarítót is.

Nem kell a többedszer szülőknek oktatást tartani - ha nem akarnak, nem tudnak, vagy nincs rá módjuk, vagy idejük, De én pl még 5 csajszinak segítettem - és miért is??? mert velem őszinték tudtak lenni, és a tőlem elhangzó kemény szavakat is tanácsként fogták fel, és nem sértegetésként.Pedig mondtam, hogy add már oda cicit ... ja hogyne fájna.. az a jó ha fáj... és lőn az első szülő császáros kismamáknak is megérkezett a teje- pedig ők úgy jöttek be, hogy "hallották" hogy császár után nem is lesz... mondom, mi nem lesz? szánkózás? - mert a tényleg nem lesz...
A nővérek segítenek, és normálisak, ha velük a nő is normális. Egy egy cici fogdosáson kívül millió egy dolguk van - és egyszerre több gyerekük.

Azért elmondanám- tisztelt bíróság:-D hogy 23-4 évvel évvel ezelőtt nem ilyen mézesmázos volt ám a modor a szülészeteken!!! Jött a nővér 5 perc - megnyomkodta a mellet, elmondta a kijelentő mondatos monológot és slussz...
Na majd ha mindenki szépen fizet a szülészetért, és nem "énfizettematbmet"- el várja el a királyi ellátást, akkor biztosan jut még pár laktációs tanácsadóra:-)) addig viszont több önfegyelmet és észt kívánok. A felneveléshez szükség lesz rá... tudom, mivel az egyik már felnőtt, és nem tettem benne nagy kárt, de vele is anyatejadó voltam. Az ám a nagy meló. Azt kevesen vállalják be, hogy másokért dolgozzanak hónapokon keresztül;-)
De pl én meg azt sérelmezem, hogy régen megmondták, hogy kik a tejtestvérek, most meg csak azt tudtam, hogy a szív-műtött újszülöttek, meg a koraszülött intenzívetek kapták.Micsoda nemtörődömség -ugye? Mert legalább tudnám, hogy hány gyerek itta a tejemet... van itt baj ugye???:-DD

A saját gyerek szoptatása, és ellátása meg olyan természetes-nek kéne lennie, hogy abból panaszt fabrikálni ... kinek hogy... nekem nem.:-) Bénázni ér, azt még én is szoktam a sajátjaimmal:-DD

IrishOak 2011.03.10. 00:10:51

@Felicitasz:
ÁÁÁÁÁ:-D akkor mi "egy beosztásban" vagyunk;-)mindig ez a szalagmunka,és felelősség. Még jó hogy szobrot nem kell faragni, bár formálni azt kell rendesen..

Egyébiránt minden szavával egyetértek:-DD!

Mágia 2011.03.10. 08:02:39

@Felicitasz:

Pusztán jogi szempontból:

Geréb Ágnes nyilván vállalkozóként csinálja, amit csinál. NEM orvosként, hanem mezei vállalkozóként, mint mondjuk egy vízvezetékszerelő, egy zöldségtermesztő, vagy egy kisboltos.

Ez után fizet adót, járulékokat.

Milyen tevékenységi köröket jelölt meg a cége indításakor?

Ezekhez a tevékenységi körökhöz milyen végzettséget ír elő a vonatkozó rendelet?

Joga volt-e a megjelölt tevékenységi körök függvényében azt a fajta "szolgáltatást" nyújtani, amit csinált?

A jól felépített mítoszt, és az ügyesen tálalt körítést ismerem.

A kérdés az, hogy mezei vállalkozóként folytathatta-e azt a tevékenységet, azzal a tartalommal, azokkal a célokkal és azokkal az eredményekkel, amikkel...

Most év eleji tendencia, hogy gyakorlatilag MINDEN profilú vállalkozónak tagozódnia kell valamelyik kamarába.

Geréb Ágnes egyéni (?) vállalkozót melyik kamara tudja és akarja befogadni majd?

Úgy tudom, a vállalkozás mögött egy alapítvány áll. Gondolom, a befizetések legalizálása miatt. Milyen vállalkozás számláz ennek az alapítványnak, hogy Geréb Ágnes az alapítványi támogatásokból akár a napi megélhetés, akár a kötelező adó- és járulékfizetés költségeit fedezendő, a pénzéhez jusson?

És egyáltalán:

Geréb Ágnes a saját gyakorlatában szülésznőként adja elő magát.
Úgy tudom, ennek a tevékenységének a gyakorlásától eltiltották.

Megköszönném, ha belinkelné valaki azt az oldalt, ahol bárki ellenőrizheti, valóban rendelkezik-e orvosi diplomával, szakvizsgával, engedélyekkel egy magát orvosnak kiadó ember.

Elkevertem a linket valahová.

Morrancs 2011.03.10. 08:04:38

@IrishOak:
Köszönjük az "Én vagyok a legtökéletesebb anya" című magánszámodat! :)
Véletlenül sem erről és rólad volt szó. Ó, igen, ez után az öntömjénezés után a mondandód messzemenően hihető volt.

Morrancs 2011.03.10. 08:13:38

@IrishOak:
Régen azért volt természetesen, mert mire egy nő odáig jutott, hogy gyereket szült, már gyerekként látta az anyját a kisebb testvérrel, vagy a nővérét a babájával, vagy egyéb példát.
Mostanság ez már nincs így.

És az, hogy te ismered egy-két szülészet rendjét, az nem jelenti azt, hogy a többiét is. Ha csak kicsit figyelmesen olvasol (bár a szövegértelmezés az én hozzászólásom esetében sem ment neked), akkor láthatod, hogy itt gyakorlatilag minden beszámolóban más a szülészetek rutinja. Mindenhol mások a szokások, és mivel a szülészeten belül ezt veszik természetesnek, nem mondják el a szülő nőknek, hogy mi van.
Lefoglalni előre a szobát? Mért? Te tudod mikor fogsz szülni? Lefoglalhatod, attól még lehet hogy egy héttel előbb vagy később vagy ott.
És amikor van 15 szülő nőre 8 férőhely, akkor aztán foglalózhatsz, bár a jelen szülési kedv mellett ez már nem lesz probléma egy idő után.

apolka11 2011.03.10. 08:16:45

@tódór piroska: @IrishOak: @Felicitasz:
Szabó T. Anna verse. Ha utánanéztek, nagyon jó vesei vannak az anyaságról, a szülésről, a várandósságról.

Eleven Ezüst 2011.03.10. 08:43:07

@Máгia: @Dr.laikus PhD:

Kösz a válaszokat. Bennem is ilyesmik kavarogtak.
Azért félelmetes mik jutnak eszükbe.

Mágia 2011.03.10. 09:09:08

@Eleven Ezüst:

És akkor a tegnap este publikussá tett alkotmánytervezetet még biztos nem is olvastad...

Ha rajtuk múlik, a polgármester megint főispán lesz, az alpolgármesterek lesznek az alispánok, a jegyzőből meg szolgabírót csinálnak :)

Vagy inkább :(

Dr.laikus PhD 2011.03.10. 09:37:58

@Máгia:

Szerintem nem kell Geréb Ágnessel ilyen szinten foglalkozni.
Valami új szemléletet hozott kis hazánkba, egy más gondolkodást - ami a világ más tájékán részben, vagy egészben működik.

Az egyéb jogi volt, van, lesz helyzete semmit nem nyom a latban.
Ma már néhány vélemény szerint a személye inkább hátráltat, mint előre mozdít egy szemléletet.

Minden esetre úttörő szerepe van. Ő általa létezik az apás szülés, ő általa létezik néhány kórházban kialakított alternatív szülési lehetőség. Nem dobatnak veled egy hátast kötelezően, kötik ki a lábad, emeld a kezed magas tartásba a kitolási szakban és ne érj a steril lepedőhöz, mert akkor cserélni kell.
Ez mind mind neki köszönhető.
Elvitatni az érdemeit nem lehet.
A többi szakmai kompetencia (nem bírósági!), amiben irigység, baj esetén az ügyeletes szülész ingyenes munkája is benne van.

Úttörő munkát végzett, ezt ne vitassuk el. Lehet, ha most kissé hátra lép többet használ.

Dr.laikus PhD 2011.03.10. 09:39:35

@Máгia:

Jó gyorsan feldolgozták az istenadta nép óhaját. :((

tódór piroska 2011.03.10. 10:50:01

@Máгia:

www.eekh.hu

A működési kereső-re kell kattintani, majd beírni az orvos nevét.

Egyébként megnéztem, törölve van.

sárga nyúl 2011.03.10. 12:35:08

@apolka11: 1. Anyám 8 órát vajúdott velem, én sokkal többet a sajátommal, de volt egy alapvető különbség: nála fellépett komplikáció, császározni kellett, az utolsó pillanatban vitték be, mivel megelőzően órákra ott hagyták a szülőszobában egyedül, és rá sem nézett senki (és leoltották a villanyt is...). Persze ez régen volt, mostanában ilyen azért talán már nincs. Lehet, hogy még nem hallottál méhrepedésről, de mással megtörténhet, hogy a közelébe kerül, és az nem egy sima fájás erejével fáj. Attól, hogy valamit nem ismerünk, még létezhet, nem kell kapásból leugatni, ha valaki panaszkodik.

apolka11 2011.03.10. 12:51:42

@sárga nyúl: Oké, történhet ilyesmi, de akkor írja azt, hogy méhrepedése volt, stb. ha simán annyit ír, hogy nyolc órát vajúdott és a végén iszonyú görcsei voltak (ahogy az itt is le lett írva), akkor én abból kapásból egy sima szülésre asszociálok, nem méhrepedésre.
Ha valaki azt írja, hogy fáj a lába, akkor tegye hozz, hogy fájdogál, szögbe lépett vagy eltört.
Igazad van, sokféle fájdalom létezik, meg sokféle fájdalomküszöb is. Simán ebbe nem kötöttem volna bele, de annyira erős drama queen-szaga volt ennek a posztnak, mert a posztoló mindent így élt meg, ilyen borzasztó tragikusan. ha valaki mindenre panaszkodik, akkor a panaszai egy idő után elveszítik a súlyukat. (Nahát, minden hülye szembejön)

Vannak emberek, akik így látják a világot, és igazad lehet, nem kell őket "leugatni", valószínűleg nekik lehet a legnagyobb csapás egy ilyen személyiség.

Eleven Ezüst 2011.03.10. 13:05:49

@Máгia: Kinevezhetnének "egy magyar nábobot" is, egy elég is lennen:-)

apolka11 2011.03.10. 13:47:59

@sárga nyúl: Ja, és még annyi, hogy ha megnézed a posztoló egyik kommentjét (amit Leroi-nak vagy tódór piroskának írt), akkor azt mondja, hogy "nem tudod milyen 2 héttel hamarabb egy 4 kilós gyereket megszülni, ha tovább marad, akkor talán tágultak volna a csontjaim" (csak emlékezetből idézem), ezt mondjuk úgy is fel lehet fogni, hogy ha 2 héttel később jön, akkor nem 4 kiló, hanem 4,4 kiló. Ha később jött volna, akkor ezt mondaná.
Sajnos úgy látom, kiváló képessége van arra, hogy bármi történik, azt hátránynak állítsa be.
A félig teli pohár így lesz mindig félig üres.

(na de leszálltam erről a témáról, csak érzékenyen érintett, hogy állítólag leugattam valakit, nem szokásom az ilyesmi, max néha kisit kipattan a székely bicskám)

sárga nyúl 2011.03.10. 16:24:24

@apolka11: Nem ismerem a posztolót, nem tudom, mi történt és mi nem. Egy barátnőm simán kitolt egy 5 kilós gyereket időre, én 4 kilóval születtem, és akadtam el, a fiam kisebb volt, de boldog lettem volna, ha előbb születik 2 héttel.
Vannak nyafogós típusok, nekem nem ez jött le a posztból, de ki tudja. Nem szóltam volna egy árva szót sem, ha csak annyit írsz, hogy szerinted túldrámázta a dolgot, csak azért szóltam hozzá a témához, mert azt írtad, egyet értesz tódór piroskával, akiből jelentősen hiányzik időnként az empátia és a normális emberi hozzáállás, viszont gyönyörűen tud verseket citálni. Hát ugye, kinek mi jön be.

apolka11 2011.03.10. 16:48:20

@sárga nyúl: Lehet, figyelmetlenül olvastam az eddigieket, de tódor piroskából szerintem nem hiányzik az empátia és az emberség.
Hát, nem vagyunk egyformák valóban.

sárga nyúl 2011.03.10. 17:07:08

@apolka11: Ennek nyilván az az oka, hogy nem olvastad a törölt hozzászólásait.

tódór piroska 2011.03.11. 20:28:34

@sárga nyúl:

az mábiztos, hogy én nem vagyok normálos, amijé minden böfögésre fel. Kapom a felyemet. De mosmá mind 1. De azé asztat ne gombold! hoty haraxom. Abba igazad van hoty. Téleg szeretem az irodalmat.Nem tuttam hoty ez ijen nagy baj. Annáljobban csak a nyelvtant szeretem,azé is szokok korepetizni hejesirásbú. Szóval, ha grammatika, singular non est plural ami asztat jelenti hoty 1 etlen 1 hozászólósamat törte ki a cenzor nem töbett. De asztat is csak azémer riposztótam rotaxisnak. Az is igaz hoty én nemirtam rolla ojan csúnyát mint ő nekem amit kezdet. Esztet mégmost is ellehet óvasni merhoty megvan.

"Vannak ilyen gyökér emberek, akiknek az a mániájuk, hogy a neten mindenféle fórumon csipkelődnek és élvezik, ha valaki válaszol nekik, szeretnek kötekedni. Az ilyen emberek lelkileg sekélyesek, a való életben pedig gondjaik vannak, magányosak, boldogtalanok... sajnálom őket... és lepereg rólam... "

Ez lesz a kedvenc blogom, önismereti tréningnek is remek. Úgy látszik, pszichológushoz kell mennem,hogy valahogy feldolgozzam ezt a sok negatívumot (gyökérember, lelkileg sekélyes, kötekedő, magányos, boldogtalan, viszont hiányzik az empátia és a normális emberi hozzáállás. Nem semmi. Kösz.

Irkutszk 2011.03.11. 21:01:14

@tódór piroska: poszt-riposzt. Tussal nyert? De ki? ;)

sárga nyúl 2011.03.11. 21:35:45

@tódór piroska: Ugyan, kedves Török Szultán, semmi gond, magam sem úútálom az irodalmat.

Nyelvtanomban akadhat hiba, ám a kifogásolt, feltételezhetően később törlésre került hozzászólás(-ok) nem ehhez a poszthoz szólt(-ak)...

Azt nem állítottam, hogy nincsenek modortalan posztolók, akiknek kinyílik a "székely bicska" a zsebükben bizonyos kevéssé együttérző hozzászólások kapcsán. (Egyébiránt, bár én is rendelkezem székely felmenőkkel, a vágóeszközöket mégis inkább fiókban tartom.)

Egészen pontosan azt írtam: -időnként- hiányzik az empátia és a normális emberi hozzáállás. A szakmádban és családanyaként nyilván kifogástalan vagy. Itt meg ugye mindent lehet.

sárga nyúl 2011.03.11. 21:38:01

@Irkutszk: Tódór piroska. Természetesen. Ki más.

Mágia 2011.03.12. 07:14:33

@Irkutszk:

A meccs még nincs lejátszva.

A sárga mezes versenyző még nem vetette be azt az végső érvet, ami szerint piroska azért ijjen, mert irigyes a világra, a sárga nyulakra és természetesen az aktuális posztolóra.

Nálam legalább is ez szokott lenni: első körben jönnek a sekélyes lelkivilágommal, és ha nem értek a szóból, akkor azt is mellétolják, hogy irigyes is vagyok :)

sárga nyúl 2011.03.12. 09:21:59

@Máгia: És megszólalt a Marketing Istene. Nem lehetne ezt mellőzni?

Mágia 2011.03.12. 09:33:53

@sárga nyúl:

Nem, nem lehetne.

Nehogy már egy sárga nyúl ugasson bele abba, hogy hol kommentezek :)

sárga nyúl 2011.03.12. 10:04:05

@Máгia: A nyulaknak nem szokásuk ugatni. Egy "iskolaigazgató-helyettes" ennyit igazán tudhatna. No problem, eddig is ignore on, továbbra is. Majd eztán jobban figyelek a szűrésre.

Mágia 2011.03.12. 10:46:19

@sárga nyúl:

Te írtad fentebb, hogy örültél volna, ha két héttel az idő előtt születik meg a fiad. Mert akkor nem fájt volna anynira.

Gondolom, most is azért lógsz a neten, hogy addig se kelljen a szerencsétlen gyerekedről gondoskodnod.

sárga nyúl 2011.03.12. 11:30:29

@Máгia: "Mert akkor nem fájt volna anynira." Milyen érdekes feltételezéseid vannak. Nem ezért írtam, hogy örültem volna neki, ha előbb születik 2 héttel. Gondolom a többi kijelentésed is hasonló fikció. Csak így tovább, a fantasy "irodalom" területén még nagy sikereid lehetnek. (Ha már másutt nem jön össze.)
Ne haragudj, ma már nem tudom többet ápolgatni a lelkedet, ugyanis a gyerekemről kell gondoskodnom.

Mágia 2011.03.12. 11:38:19

@sárga nyúl:

Te tényleg kvára unatkozol otthon :)))

mauii 2011.03.16. 16:05:57

@apolka11:

tódór piroska hsz-e rólad:

"apolka is közelmultban szűlte meg a 2. gyermekét. Ő mé nem rinyál? megmondom: mer Ő egy aranyos, kedves, intelligens, művelt, empatikus,a világ dolgait megfelelően értékelő és helyre tevő, megértő fiatal anyuka."

nevetséges, ahogyan egymás fenekének nyalogatásával próbáljátok meg lehúzni a posztolót. arról nem beszélbe, hogy kedves hsz-ed alapján minden vagy, csak empatikus nem. rinyasorozat, mi?

tódór piroska 2011.03.16. 17:12:55

@mauii: ménem miauu? a sárgamacska aszt mongya.

apolka11 2011.03.16. 21:02:39

@mauii: Te, mauii, ne haragudj, de szóltam én hozzád?
Hogy jövök én most a képbe? Csak úgy?

Tódor Piroska véleménye megtisztelő és jól esett, amúgy nem én mondtam magamról. Ettől függetlenül miért ne lehetne empatikus az, aki rinyasorozatnak minősít valamit? Az empatikus ember nem egyenlő azzal, aki mindig mindenkiről jó véleménnyel van. Na de.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása