Összetart a közös nevetés

2011.03.07. 08:28

Az emberhez hasonlóan a csimpánzok nevetésének sem csupán az egyén szempontjából van jelentősége - derítették ki brit kutatók. Szociális szinten a kacaj szimpátiát közvetít, és fokozza a csoport összetartását.

 


A Porthsmouthi Egyetem kutatói 59 csimpánz nevetését vették filmre, majd elemezték. Az állatok négy csoportban élnek együtt egy zambiai rezervátumban. Két csoport 14 évnél régebben, a másik kettő kevesebb, mint öt éve jött létre.


A kutatókat az lepte meg a legjobban, hogy azok a majmok, amelyek rövidebb időt töltöttek együtt, gyakrabban utánozták fajtársaik nevetését, mint azok, amelyek már hosszabb ideje ismerték egymást. Ez szemlélteti, hogy a nevetésnek jelentősége van a csoport összetartása szempontjából - idézte a Der Standard című osztrák lap (www.derstandard.at) az Emotion című szaklapban megjelent tanulmányt.


A megfigyelések azt is kimutatták, hogy a majmok közös játékideje lényegesen hosszabbra nyúlt, ha egy csimpánz csatlakozott társa nevetéséhez.


Az emberhez hasonlóan ezek szerint a majmok is különbséget tesznek a válasznevetés, és a hosszabb ideig tartó spontán kacaj között.


A csimpánzoknál az elemzés során felfedezett válasznevetés a kutatók szerint az emberi beszélgetések közben elhangzó nevetéshez hasonlítható, amely gazdagítja a társas érintkezést. Tettetett nevetésre azonban csak az ember képes.

Forrás: eletmod.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása