A kóla rákot okoz

2011.02.25. 07:14

A kóla barnás színét adó mesterséges színezőanyaga rákot okozhat és emiatt szeretnék betiltani az italt. A Coca-Colában és a Pepsiben használt mesterséges barnás színezőanyag növeli a rák kockázatát, állítja egy befolyásos amerikai lobbycsoport, akik szerint be kellene tiltani az anyagot. A Coca-Cola és a Pepsi barnás színét adó karamellszínezék két olyan rákkeltő vegyi anyaggal szennyezett, amelyeket azonnal be kellene tiltani, állítja a CSPI egészségügyi lobby egyik képviselője.

 


A cukor megolvasztásával előállítható hagyományos karamellel szemben a mesterséges karamellt úgy állítják elő, hogy a cukrot ammóniával és szulfitokkal reagáltatják magas nyomáson és magas hőmérsékleten. A kémiai reakciók következtében létrejön a 2-MI és a 4-MI nevű anyag, melyekről korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy tüdő-, máj- és pajzsmirigyrákot, vagy leukémiát okoznak a kísérleti egerekben.


Az Amerikai Nemzeti Toxikológiai Program munkatársai szerint is egyértelmű bizonyítékok vannak, hogy a 2-MI és a 4-MI karcinogének az állatok esetében, ezért valószínűleg az emberekre nézve is rákkeltő hatásúak. A Kaliforniai Egyetem kutatói jelentős mennyiségű 4-MI-t mutattak ki öt különböző márkájú kólában.


Michael F. Jacobson, a CSPI igazgatója egy petíciót küldött az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához, melyben kifejtette, hogy a rákkeltő színezőanyagoknak semmi keresnivalójuk az élelmiszeriparban. A CSPI ezzel együtt elismerte, hogy valójában nagyon kicsi a rák kialakulásának kockázata, és az egy doboz kólában található 10 teáskanálnyi cukor sokkal ártalmasabb az egészségre, mint a vitatott mesterséges színezék.


A napokban elterjedt a hír, hogy kiszivárgott a Coca-Cola szupertitkos receptje, és ezentúl bárki előállíthatja az otthonában is az üdítőt. A Coca-Cola szóvivője egyértelműen cáfolta, hogy a valódi recept került volna napvilágra.

Forrás: medipress.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása