Fontos változás: nem lesz kötelező a matekérettségi?

2011.02.24. 07:00

Kötelezőből válaszható érettségi tárggyá válhat a történelem vagy a matematika a szakközépiskolákban; a magyar és egy választott idegen nyelv azonban továbbra is kötelező maradna, ha elfogadják az új közoktatási törvényt.

 


Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a szakközépiskolák esetében a gimnáziumokkal azonos értékű, legalábbis a továbbtanulás szempontjából versenyképes érettségi és a szakképesítés egyidejű megszerzésére a nemzetgazdasági tárca szakembereivel együtt egyetlen megoldást láttak lehetségesnek. Ha két olyan szakmai tárgy szerepel az érettségin, amelyekből kizárólag emelt szinten lehet vizsgázni, akkor ezek egyike a szabadon választható tárgyat váltja ki, ám a másik - értelemszerűen - egy kötelező érettségi tantárgyat. Vagyis kötelezőből válaszható tárggyá válna a történelem vagy a matematika, míg magyarból és egy választott idegen nyelvből továbbra is kötelező lenne érettségizni.


A szakközépiskolába járó diákoknak az egyeztetések eredményeként a következő - alapvetően - négyéves képzéssel kell eleget tenniük a szakmai képzés, és a növekvő igényű és színvonalú érettségi követelményeinek - mutatnak rá. Mindez - mind a szakképző iskolák, mind pedig a szakközépiskolák esetében - nem valósítható meg a közismereti oktatás csorbulása nélkül.


"Csak tévedés lehet"


A Történelemtanárok Egyesülete hétfői állásfoglalásában azt írta: a közoktatási törvény tervezetében szereplő passzus csak tévedés lehet. Mint kifejtették, egyetértenek azzal, hogy az érettségi vizsga a felkészítő iskolatípustól függetlenül egységes vizsgának tekintendő. Elengedhetetlennek tartják ugyanakkor, hogy a történelem továbbra is kötelező érettségi vizsgatárgy legyen.


A szervezet szerint mindennek ellentmond, hogy a tervezetben az szerepel: a szakközépiskolákban a történelem és a matematika kötelezőből választható érettségi tárggyá válhat. Miklósi Lászlónak, a TTE elnökének közlése szerint a tervezet 37. oldalán az olvasható: "Szakközépiskolákban a szakképzettség megszerzéséhez - a magyar nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv kivételével - egy kötelező és egy kötelezően választandó tantárgy helyett szakmai tantárgyat kell választani." A közoktatási törvény koncepcióját várhatóan márciusban tárgyalja a kormány.


MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása