Milliomosok diploma nélkül: tíz feltaláló, aki soha nem fejezte be az egyetemet

2011.02.21. 07:58

Dollármilliókat kerestek egyetlen nagyszerű ötlettel, találmányaikat több milliárd ember használja, munkásságukat az iskolákban is tanítják – pedig soha nem szereztek diplomát. A Youngenterpreneur.com listáján azok a feltalálók szerepelnek, akik tanulás helyett inkább szerencsét próbáltak. És persze sikerrel jártak.


Benjamin Franklin


A villámhárító és a bifokális szemüveglencse feltalálója, a nyári időszámítás ötletének szülőatyja soha nem járt iskolába. Családja házi tanítót fogadott mellé, de tanulmányait 17 évesen megszakította, hogy az Egyesült Államokban próbáljon szerencsét.


Thomas Edison

 


Edison – akinek olyan tárgyakat köszönhetünk, mint pélául az izzólámpa és a filmfelvevőgép – szintén nem kimagasló iskolai eredményével alapozta meg későbbi karrierjét. Miután eltanácsolták az általános iskolából, anyja otthon taníttatta, 12 évesen már újságot árult a michigani vonatokon, így kezdődött vállalkozói pályafutása.


George Eastman


Eastman harmincévesen szabadalmaztatta a 35 milliméteres, perforált celluloidszalagot, amely elemi szerepet töltött be a fotográfia elterjedésében és a filmgyártás megindulásában. A feltaláló, aki az Eastman Kodak Company egyik alapítója volt, az érettségi előtt hagyta ott a középiskolát.


Isaac Singer

 


Tizenkét évesen, még az általános iskola befejezése előtt szökött el otthonról, bátyja boltjában sajátította el a gépszerelés alapjait. Bár nem ő volt az első, aki varrógépet tervezett, a háziasszonyok az ő innovációjának köszönhették az otthoni használatra készült változatot.


Henry Royce


Royce egy év után hagyta ott az általános iskolát, autószerelőként alapozta meg hírnevét. Dinamószervizében rakta össze első saját autóját, amelyből a Charles Rollsszal való együttműködés megkötésével megszületett a Rolls-Royce márka.


Walt Disney


A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és a legtöbb Oscar-díj tulajdonosa 16 évesen hagyta ott a középiskolát. Disneyland, amely az első olyan tematikus vidámpark, amelyet felnőtteknek és gyerekeknek terveztek, ma több millió látogatót vonz évente.


Coco Chanel

 


Chanel újításai nem a szó klasszikus értelmében vett találmányok – még ha a 20. század divatja nem is lett volna ugyanaz a rövid szoknya, a „kis fekete ruha” és a Chanel N°5 parfüm nélkül. A tervező 18 éves koráig kolostorban élt, itt sajátította el a varrás alapjait, amit a későbbiekben további tanulmányok nélkül fejlesztett tökélyre.


Leandro Rizzuto


Rizutto a diploma megszerzése előtt hagyta ott a főiskolát. Találmányára, a diffúzoros hajszárítóra alapozva hozta létre a Conair Corporationt, amelynek köszönhetően ma egyike a négyszáz leggazdagabb amerikainak, legalábbis a Forbes listája szerint.


Dustin Moskovitz


Moskovitz tagja a Facebook alapító csapatának, hatszázalékos részesedésének köszönhetően a világ legfiatalabb multimilliárdosa. Két év után hagyta ott a Harvard gazdaságtudományi szakát, hogy minden idejét a közösségi portálnak szentelje.


Bram Cohan


Bram Cohen egy másik informatikai találmány miatt lett világhírű. Az első fájlcserélő program, a BitTorrent fejlesztője mindössze egy évet járt a buffaloi állami egyetemre.

 


Forrás: eduline

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása