A hosszú élet titka?

2011.02.20. 09:02

Alacsonynövést okozó génmutációval élő ecuadoriak hordozhatják a megoldást a rák és a cukorbetegség megelőzésére - közölték kutatók. Huszonkét éven át követte nyomon egy nemzetközi kutatócsoport azokat az Ecuador eldugott falujában élő embereket, akiknél génmutáció miatt alacsony a növekedési hormon szintje, viszont alig fordul elő rák és diabétesz. Eredményeikről a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban számoltak be.

 


A szakemberek úgy vélik, hogy a növekedési hormon gátlására már engedélyezett szerek segíthetnek e két betegség megelőzésében is. Az elzártan élő közösségben mintegy 100 Laron szindrómás és 1600 normál magasságú embert figyelt meg a kutatócsoport Valter Longónak, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársának vezetéséve.


A szindrómával élő törpenövésű emberek körében a követés 22 éve alatt egyetlen diabéteszes esetet sem találtak, rákbetegség pedig csupán egy fordult elő, az sem volt halálos kimenetelű.


A hozzátartozók között 5 százalék volt a cukorbetegség, és 17 százalék a rákbetegség aránya. A kutatók úgy vélik, a növekedési hormon alacsony szintje játszik szerepet abban, hogy a Laron szindrómás embereknél alig bukkan fel a nyugati világ e két népbetegsége. A tanulmányban a Laron szindrómás páciensek vérének elemzésekor kétféle különbséget találtak, egyrészt a DNS védettebb volt a rákot okozó károsodásoktól, másrészt a mégis megsérült sejtek igen gyorsan elpusztultak, mielőtt rákká fejlődhettek volna. Longo szerint tanulmányuk azt veti fel, hogy a növekedési hormon szintjének csökkentésével vissza lehet szorítani a rák és a cukorbetegség kockázatát.


Forrás: MTI, napidoktor.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása