Meglepő: 52 évesen lesz anya Fehér Anna

2011.02.18. 09:15

Első gyermekét várja Fehér Anna színművésznő, ami önmagában is fontos hír lenne, de a közvéleményt még inkább foglalkoztatja az, hogy 52 évesen vállalkozik erre a "kalandra". Egy terhesség hírének általában mindenki örülni szokott, és gratulálunk a kismamának, főképp, ha még híres is az illető. Fehér Anna esetében azonban óhatatlanul megjelent az öröm mellett az aggódás is, hisz a színésznő bármennyire fiatalos lelkű, teste mégiscsak 52 éves, és ebben a korban a gyermekvállalás már fokozott veszélyekkel jár mind az anyára, mind a babára nézve.

 


Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász az RTL Klub reggeli műsorában megerősítette, hogy a biológia azt diktálja, hogy minél fiatalabb korban szüljön egy nő, és bár a férfiaknál kevésbé szokott szempont lenni a kor, nekik sem árt figyelembe venni, hogy vajon fel tudják-e nevelni rendesen a gyermeküket.


Ugyanakkor a színésznő példája bátorítólag hathat azokra a nőkre, akik esetleg későn kapnak észbe, és már a kor miatt nem is mernek belevágni a terhességbe.


A szakember elmondta, hogy a kor előrehaladtával a petesejtek is egyre öregebbek lesznek, hisz nem hónapról hónapra „termelődnek”, azokat minden nő már születéskor magában hordozza, a későbbiekben csupán egymás után megérnek a fogamzásra.


Emellett a test is egyre kevesebb extra megterhelést visel el, Csermely doktor a sportolókat hozta fel példaként, akik nem véletlenül a húszas éveikben vannak pályafutásuk csúcsán, fizikailag ilyenkor még minden könnyebben megy.


Épp ezért 35 év fölött már fokozottabban figyelnek a kismamákra, 45 év fölött pedig már nagynak számít a rizikó, de ez nem zárja ki a baba kihordását. Mindössze abban mutatkozik meg ez a kockázat megléte, hogy több szűrővizsgálatot végeznek, jobban igyekeznek kiszűrni az esetleges genetikai rendellenességet.


Arról sem szabad megfeledkezni, hogy 50 év fölött nagyobb valószínűséggel fordulnak elő bizonyos betegségek, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.


A terhesség 12. hetében viszont már elvégezhető az a genetikai teszt, amely nagy valószínűséggel tudja megmutatni, hogy várható-e valamiféle fejlődési rendellenesség vagy teljesen egészséges lesz a kései újszülött.


Természetesen Fehér Annának gratulálunk és reméljük, a korábbi egészséges módon töltött év most meghozza az eredményét!

 

Forrás: http://eletmod.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása