Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amikor a szex életveszélyessé válik

2011.02.17. 08:56

Az emberek többsége nem akar mindent kipróbálni, amit lát, sőt sokaknak az ilyen tevékenységek taszítóak is lehetnek. Parafília, így nevezik a jelenséget, amikor a szexuális élvezetek katasztrofális következményekkel járhatnak – elég csak az önfojtogatás tragikus gyakorlatára gondolnunk. De mi rejlik az ilyen fétisek mögött, mi készteti az embereket arra, hogy ilyen veszélyes módokon keressék a gyönyört?

 


Több híresség halálát okozta már önmaguk fojtogatása, amelyet a nagyobb élvezet elérése céljából gyakoroltak – az önfojtogatás hívei szerint ilyenkor a csökkenő oxigénszintnek köszönhetően az átélhető gyönyör nagyobb, mint amit hagyományos szexuális aktus útján el lehet érni. Szembetűnő azonban, hogy ez a szexuális magatartásfajta inkább a férfiakra jellemző – az ily módon elhunyt hírességek is jobbára férfiak, kezdve Michael Hutchence rockénekestől egészen David Carradine színészig.


Önfojtogatás. Mi állhat a háttérben?


A londoni Guy’s Kórház szexuális és párkapcsolati problémákkal foglalkozó osztályának munkatársa, dr. Martin Baggaley szerint a furcsa szexuális játékok és ingerek iránti igény a férfiaknál a férfiak és nők közötti, a szexualitás megélésében tapasztalható különbség miatt jelentkezik. A szakértő szerint az önfojtogatás tipikusan a szadomazochizmus körébe tartozó fétistevékenység – ehhez tartozik még a megkötözéses és a dominanciajátékokon alapuló szexuális tevékenység is.


Az önfojtogatás fiziológiailag először megemeli a széndioxidszintet a vérben, ami kellemes érzést eredményez, de pszichésen ezt tovább erősítik az ilyen szexuális magatartásokhoz társuló egyéb kellékek, például a fétisöltözékek – magyarázta a brit szakember, miért fordulnak egyébként veszélyes magatartásformákhoz a fétisszex rajongói.


Dr. Baggaley szerint ezek a szexuális aktivitások azért is népszerűbbek a férfiak körében, mert olyan látványelemek tartoznak hozzájuk, amelyek a férfiak számára vonzóbbak – a férfiak ugyanis sokkal fogékonyabbak a vizuális szexuális ingerekre, mint a nők.


Azaz, a szakember szerint a jelenség a férfiagy, mint férfiagy működésére vezethető vissza –nagyjából ugyanaz a mechanizmusa, mint a férfiak autógyűjtő szenvedélyének: aki megvesz egy autós magazint a klasszikus autócsodákról, egy idő után azon kaphatja magát, hogy autókat kezd vásárolni anélkül, hogy igazán szüksége lenne rájuk.


A szexuális szubkultúrákhoz tartozást is hasonló mozgatórugók működtetik – állítja dr. Baggaley. Az ezekről a szexuális fétisekről szóló, ma már online elérhető oldalak azonban a brit szakember szerint nem vezetnek oda, hogy megnő az ilyen szexuális aktivitásokat kívánók száma, véleménye szerint ugyanis az emberek többsége nem akar mindent kipróbálni, amit lát, sőt sokak számára az ilyen tevékenységek taszítóak, ráadásul rengetegen inkább csak fantáziálnak a különleges pornográf jelenetek láttán, a látottak kipróbálására nincs igényük.


Az önfojtogatás, noha a népszerűbb szadomazo szexuális szintérhez tartozó szexuális tevékenység, az egyik legkevésbé gyakorlott örömszerzési forma – mondta el dr. Baggaley.


Nem véletlenül, hiszen a módszer elképesztően veszélyes, ha ugyanis az oxigénmegvonás miatt valaki elveszti az eszméletét, nincs több esélye arra, hogy irányítsa a folyamatot, és óhatatlanul bekövetkezik a halál.


De ebben az esetben nemcsak a fulladás jelent kockázatot: az önfojtogatás következtében könnyen szívroham is kialakulhat. A szakember szerint azonban nem ez az egyetlen furcsa szexuális szokás, hiszen az emberek nem beszélik meg egymással, hogyan szoktak önkielégítést végezni, holott – véli dr. Baggaley – ha megtennék, sokan biztosan meglepődnének, mennyien számolnak be nagyon furcsa dolgokról.


A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Életveszélyes szexuális magatartások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása