A túl sok sajt fogyasztása rákot okozhat?

2011.02.16. 08:53

A túl sok sajt rákot okozhat? Egy új kutatás szerint napi 53 grammnál több sajt másfélszeresére növeli, a mindennapos olivaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.

 


Kutatók szerint míg a húsokban és tejtermékekben megtalálható telített zsírsavak megnövelik a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét, az olyan egészséges zsiradékok, mint amelyek például az olivaolajban találhatóak, valamilyen szintű védelmet nyújtanak.


A vizsgálathoz kétszáz olyan embert kérdeztek meg, akik húgyhólyagrákban szenvedtek, és az adataikat összehasonlították olyanokéval, akiket nem támadott meg a tumor. Az eredmények szerint a kismértékű sajtfogyasztás nem volt hatással a betegségre, a kialakulás valószínűsége azonban ötven százalékkal nőtt akkor, ha a napi mennyiség elérte az 53 grammot. A belga és holland kutatók az eredmények ellenére túl csekély számúnak találták a megfigyelt csoportot, és további vizsgálatokat kezdeményeztek.


Egyéb ételek, mint a margarin, hal, csirke vagy tojás nem játszottak nagy szerepet a daganatos megbetegedésekben. Azt azonban eddig is tudtuk, hogy a telített zsírokban gazdag étrend a felelős azért, hogy a nyugati országok lakossága körében a legnagyobb a húgyhólyagrákban szenvedők aránya. Noha az olivaolajban és növényekben gazdag mediterrán étrend megvédene a betegségből, az ott élők a sok dohányzás miatt vannak hasonló veszélynek kitéve.


Nagy-Britanniában, ahol az elmúlt évtizedben 13 százalékkal nőtt a sajtfogyasztás, évente tízezer áldozatot szed a húgyhólyagrák, és a dohányosok négyszer gyakrabban betegszenek meg benne, mint a többiek. Egyéb kockázati tényezők még az egyes munkahelyeken fellelhető veszélyes kémiai anyagok, és az is, ha valaki már szenvedett egyszer ebben a betegségben.


Különböző tanulmányok eddig egymásnak ellentmondó eredményeket mutattak ki arról, hogy a különböző fajta zsírok mennyiben tehetőek felelőssé a rákért. E legutóbbi kutatásról így nyilatkoztak a szakemberek: "Úgy találtuk, hogy az olivaolajnak kimondottan pozitív hatásai vannak, és eredményeink alapján a sajtfogyasztás növeli a daganat kialakulásának kockázatát, ennek megerősítésére azonban további kutatások szükségesek."
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!


Forrás: Medipress

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása