Az influenza néhány óra alatt megbetegít!

2011.02.13. 08:23

Tudósok kiderítették az okát, miért tüsszög vagy köhög télen minden második ember. A magyarázat egyszerű: egyetlen egy influenzás embertől származó tüsszentés egy egész szobát be bír teríteni baktériumokkal, és a fertőzés veszélye még órák elteltével is megmarad.

 


Az influenza közvetlen érintkezés során, vagy köhögéssel és tüsszentéssel terjed emberről emberre.


A köhögésben vagy tüsszentésben található parányi cseppek elég nagy koncentrációban terjednek a levegőben ahhoz, hogy fertőzést terjeszthessenek.


Ha egy iroda, orvosi váró, repülő vagy vonat fertőzött levegőjét belélegezzük, már egy óra elteltével megkaphatjuk a betegséget, ezért nem ajánlatos orvoshoz menni, csak nagy baj esetén, és emiatt betegednek meg olyan sokan egy-egy repülőút után.


Influenza - Mit mutattak a levett minták?


A Virginia Műszaki Egyetem amerikai kutatói egészségügyi intézmények várótermeiből, három óvodai csoportszobából és három nemzetközi légi járatról vettek levegőmintát. A minták felében találtak influenzavírust tartalmazó cseppeket. Átlagosan egy köbméternyi levegőben 16 000 influenzavírus-részecskét találtak.


Dr. Linsey Marr, a Royal Society Interface című lapban megjelent tanulmány vezetője, így nyilatkozott: „A vírusmennyiség, amit egy óra alatt belélegez valaki, bőven elég a megfertőződéshez. A repülőgépek vagy irodák légkondicionáló-berendezése segíthet kiűzni a vírusokat azáltal, hogy az elhasznált levegő helyett frisset hoz be a légtérbe.”


Egy tipikus köhögés során nagyjából 3000 csepp nyál távozik akár 80 km/h sebességgel. Tüsszentésnél még rosszabb a helyzet, olyankor 40 000 csepp is távozhat, több mint 160 km/h átlaggal.


Forrás: webbeteg.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.02.13. 21:00:24

"egyetlen egy influenzás embertől származó tüsszentés egy egész szobát be bír teríteni baktériumokkal"

Mármint vírusokkal, de értjük ;-)

Leroi 2011.02.14. 19:38:48

Így lassan felülíródnak a nagy teniszezők labdasebességrekordjai is...:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása