Kórházi tolvajnak néztek

2011.01.31. 14:00

Tisztelt blog!

 

Rendszeresen olvasom önöket, most szeretném megosztani a kedves olvasókkal saját történetemet. Sajnos múlt héten olyan atrocitásban volt részem az egyik budapesti kórházban, amelyet senkinek sem kívánok.

 

 

Friss nyugdíjas vagyok, férjem 10 évvel idősebb nálam és sajnos nemrég agyvérzést kapott szegény, ezért az utóbbi időben rengeteg időt töltöttem kórházakban. Az orvosokkal, ápolókkal és nővérekkel kifejezetten elégedett vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna rossz tapasztalatom is velük kapcsolatban, de legtöbben igenis remek szakemberek, akik nagyon kevés pénzért küzdenek a betegeikért.

Szerencsére férjem állapota rengeteget javult, már beszélni és járni is tud magától , igaz, kissé bizonytalanabb, mint a betegsége előtt, de ez is óriási javulás az orvosok szerint és szerintem is. Szerencsére már ágytálazni sem kell. Mivel vidéken lakom, csak két naponta tudok feljárni Pestre, ilyenkor mindenfélét beviszek neki. Gyümölcslevet, újságot, könyvet, kis rádiót, toalett papírt, tisztálkodási szereket vittem legutóbb, ebből lett aztán később a baj. Sajnos a táskámban felejtettem az egyik wc papírt és egy könyvet.

 

Mikor indultam hazafelé, a portánál egy úr megállított és kipakoltatta velem a táskámat. Már ezt sem értettem miért kell, borzasztóan kínos helyzet volt, ki kellett nyitnom a táskámat és egyenként mindent meg kellett mutatnom. Amikor a wc papírhoz és a könyvhöz értem, az úriember lelkesen elrikkantotta magát, idézem "Megvagy tolvaj, ezt nem úszod meg.". Megragadta a karomat, hátha el akarok szaladni és közben mondta a magáét. Én próbáltam elmagyarázni neki, hogy félreértésről van szó, nem vinni akarok a kórházból, hanem a férjemnek hozta, de mintha a falnak beszéltem volna. Fél órán keresztül oktatgatott, hogy mennyi minden tűnik el a kórházból az olyanok miatt, mint én, és rendőrt akart hívni,mire végre egy olyan nővérke jött felénk, aki ráadásul személye ismerősöm rég óta és észrevette az "előadást". Elmondta a kedves fiatalembernek, hogy rossz lóra tett és így vége lett a cirkusznak végre valahára.

 

Megkértem a nővérkét, hogy a wc papírt és a könyvet legyen kedves visszavinni a férjemnek, majd elköszöntem és haza jöttem, a vérnyomásom pedig az egekben volt. Gondolkodtam sokat, van-e értelme ezt a történetet elmesélnem, végül arra jutottam, ha mást nem is, legalább kipanaszkodom magamból és megkönnyebbülök kicsit. Én elhiszem, hogy lopnak a kórházakban és ez a helyzet tarthatatlan, de felháborít az a disznóság, hogy egy nyugdíjassal minden ok nélkül így bánhatnak, miközben a valódi tolvajokat meg sem próbáljak kézre keríteni.
 

Tóthné

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2011.02.01. 14:42:09

@adamantium: Ne haragudj, de ebbe az egy hsz-ba annyi zöldséget sikerült besűrítened... :)
Először is, az is felháborodhat, akinek nincs vaj a füle mögött. Én is felháborodtam, amikor a kötsög ellenőrök elállták az utamat és nem engedtek ki a metróból, pedig nem blicceltem. Persze mikor panaszt tettem a BKV-nál, lazán letagadták, és mivel a biztonsági kamera nem rögzít, kb. kitörölhettem a fenekemet a panaszkönyv papírjával.
A néni nyilván azon háborodott fel, hogy minden alap nélkül gyanúsította meg ez a jóember, de úgy, hogy ezzel megalázta - alaptalanul - akárhány ember előtt. Nem tudom, te milyen fejet vágnál, ha lopás gyanújával bekísérnének a biztonsági szobába bevásárlás közben. A hiperekben ugyanis nagy divat az ilyesmi (dolgoztam ott megboldogult egyetemista koromban, ne tudjátok meg, micsoda esetek vannak).

Ja, amúgy nem annak kell tisztáznia magát, akit csak úgy szúrópróbaszerűen kiemelnek a tömegből, hanem annak kell bizonyítania, aki megvádolta. Tudod, a büntetőeljárásban is a vádnak kell bizonyítania az elkövető bűnösségét. Nem a középkorban vagyunk ugyanis.

Mária 2011.02.01. 14:43:19

@flea:

Remek. Most éppen van egy kis időm. Írd le, mi lenne szerinted az asszertív megoldása ennek a helyzetnek, én meg majd megírom válaszban, hogy hol fog megbukni a forgatókönyved és miért éppen azokon a pontokon.

flea 2011.02.01. 14:44:22

@Mária: ha jól emlékszem, amíg ténylegesen nem kényszerít, csak beszél mindenfélét (utasít, hogy pakolj ki, meg azt mondja, hogy nem mehetsz el), addig "jelentős érdeksérelem" is kell a tényálláshoz. De ez már off.

Bikli néni 2011.02.01. 14:44:24

@Mária: @flea: Ezekkel a debil elnevezésekkel nem tudok mit kezdeni. Amik mostanában egy álláshirdetésben is vannak... miért nem lehet magyarul leírni, hogy mi a répáról van szó?!

flea 2011.02.01. 14:48:30

@Mária: nem véletlenül van ennek komoly szakirodalma. Ráadásul minden helyzet egyedi. Már eleve másképp kezdenék hozzá egy láthatóan kisebbségi komplexusos, 40 kilós vézna "biztonsági őr" leszereléséhez, mint egy 200 kilóshoz, aki ránézésre mondjuk nem is hatalommániás, csak egy kicsit egybites. Tudod mekkora folyamatábra lenne ebből, ha minden esetet megpróbálnék csak vázlatosan is végiggondolni?

flea 2011.02.01. 14:50:51

@Bikli néni: ráadásul vagy vaj van a fején, vagy van valami a füle mögött. A vaj van a füle mögött az olyan, mint az elszállt felettünk az idő vasfoga. :) (Utóbbi a L'art pour l'art agyszüleménye.)

Mária 2011.02.01. 14:51:06

@flea:

Ha utasít, hogy pakoljak ki, és nem pakolok, majd, bár azt mondja, hogy nem mehetek el, én mégis nevetve elmegyek, akkor ő tehet két dolgot:

1. Vagy belenyugszik, hogy így járt és nem pampog.

2. Vagy olyasmit tesz ellenem, ami törvénybe ütköző, és akkor feljelentem.

Nem látom, hová képzelted bele ebbe a forgatókönyvbe a jogi utat mellőző asszertivitásomat?

Mária 2011.02.01. 14:54:14

@flea:

És az előzőhöz még:

- ha kiröhögöm és otthagyom, akkor a következő áldozatával ugyanezt csinálja majd x+1 további alkalommal

- ha jegyzőkönyveztetem a jogellenes magatartását és kilátásba helyezem a következményeket, akkor a következő áldozatánál meggondolja, mit csináljon

EmpatiaTolerancia 2011.02.01. 14:55:38

@bdi: A széfek elemmel működnek. A kórházaknak erre nincs pénze, a beteg vagy vitt magával, vagy sem. Ezen kívül csak azoknak lehet hasznos, akik garantáltan fel tudnak kelni az ágyból az ápolás egész ideje alatt.

A master kódról se feledkezzünk meg. Gondolom mindenki ismeri a szituációt, amikor a csomagmegőrző elfelejtett kódja ellenére hozzá lehet juttni a saját/más holmijához. Egy idő után ez a kód szájhagyomány útján terjed, csak egy érdeklődő szemlélő kell hozzá.

Mária 2011.02.01. 14:56:20

@flea:

Nem érdekel a szakirodalom, nem végeztethetsz el minden nyugdíjas mamikával túsztárgyaló-tanfolyamot, hogy verbális trükkökkel tudják leszerelni a hatáskörüket túllépő biztonsági őröket.

Bikli néni 2011.02.01. 14:57:56

@flea: Én ezt úgy ismerem, hogy vaj van a füle mögött. A fejes verziót életemben nem hallottam még.
Amin viszont ki tudok akadni, mikor az okostojások azt mondják, hogy egy szónak is száz a vége :)

belekotyogok 2011.02.01. 15:05:12

@Bikli néni: "akinek vaj van a fején, ne menjen a napra"

flea 2011.02.01. 15:09:17

@Mária: néhai nagyanyám semmi hasonlót nem végzett, mégis annyira asszertív volt, hogy írhatott is volna ilyen szakirodalmat. Többek között például meggyőzte a II. vh. végén a frissen felállt csehszlovák helyhatóságot, hogy (a) álljanak vele szóba magyarul, mert szlovákul nem tud, (b) várjanak a kitelepítésükkel addig, amíg a húga megszül. Mindezt akkor, amikor családonként 30 kg és 24 óra volt országszerte a kvóta. Na erre varrjál gombot.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy a szakirodalom arra való, hogy elmagyarázza, mikor, hogyan, mit kell csinálni, de kellő élettapasztalattal és megfelelő hozzáállással szakirodalom nélkül is lehet boldogulni (sőt, akik a legjobbak ebben, azok döntő részt anélkül jutottak ehhez a tudáshoz).

Mária 2011.02.01. 15:17:37

@flea:

Ez mind nagyszerű, de:

Nem az én dolgom, hogy akár csak egyetlen percet is alkudozással töltsek egy nem kompetens emberrel egy olyan témáról, amiben NINCS igaza.

Tény, hogy egy kórház portáján egy őrző-védő cég alkalmazottja NEM pakoltathatja ki a táskám tartalmát. NEM nézhet bele a csomagomba. NEM akadályozhat meg az épület elhagyásában. NEM gyanúsíthat meg azzal, hogy bárhonann bármit is elloptam.

Ennyi.

Ha mindezt mégis megtenné, anélkül, hogy jogi szempontból is megállna mindaz, amire a ködös elképzeléseit alapozta, akkor vessen magára.

Dr.laikus PhD 2011.02.01. 15:19:17

@Mária:

Ja majd akkor megkérdezem tőle hogy: mija baj fijam? Mesélj! Beteg a gyerek? Ja nincs is gyereked?
Miért nincs fijam?
Gyere én is megfoglak, gyere fijam had öleljelek meg?
Ne sírjál fijam! Itt a papír töröld meg a szemed. Csak WC papír, de nincs most nálam más.
Gyere fijam, olvasd el a könyvem.
Ja? Nem tudsz olvasni? Nem baj fijam! Majd én felolvasok neked....
stb,stb,stb..
Sőt! Asszertív tréninget tartok neki.

Mamaaaaaaaaaa.......

flea 2011.02.01. 15:21:42

@Mária: ha ennyire nem érsz rá, hogyhogy rendőrt hívni, bíróságra rohangálni ráérsz?

Az asszertív viselkedéssel spórolod a legtöbb időt. Minden más pótcselekvés.

Bikli néni 2011.02.01. 15:32:05

@belekotyogok: Ezt se hallottam még soha :) Minden nap tanulok itt valamit...

Btw, a napon a vaj az ember füle mögött is meg tud olvadni, nem? :P

adamantium 2011.02.01. 15:38:00

@Mária: mielőtt marhaságokat írsz gondolkozzál:
kórházról van szó, ebből adódóan kamera ki van zárva, az méginkább sértené a személyiségi jogokat
látogatási idő megint ki van zárva, volt már erről vita, mindenki ellene volt
a következő 3-4 felvetésed az első kivitelezhetetlensége miatt lehetetlen
az utolsó meg megint igencsak sértené az emberi jogokat, elvégre számon tartanák, hogy mikor hol vagy ami ugye nem etikus
pl ha a kórházban történetesen pont olyan WC papírt használnak akkor már nem a kórház dolga a bizonyítás hanem a kedves látogatóé
ez pont olyan mint amikor az egyik üzletben vásárolt termékkel bemégy a másikba számla nélkül

Mária 2011.02.01. 15:38:30

@flea:

Az, hogy folyamatosan az asszertív viselkedésen lovagolsz, azt bizonyítja, hogy semmiféle jogi alapja nincs annak, amit a portán a posztolóval csináltak.

1. Ha jogi szempontból nem kifogásolható az őr viselkedése, akkor meg kell tenni, amit mond, máskülönben ő szerez érvényt hivatalos úton, veled szemben a jogának.

2. Ha nincs joga megtenni, amit tesz, akkor őt kell felszólítani arra, hogy hagyjon fel a jogsértő magatartással, máskülönben te fogsz érvényt szerezni hivatalos úton, vele szemben a jogaidnak.

Nem hinném, hogy a táska kipakolása, vagy ki nem pakolása alku tárgya kellene, hogy legyen. Ha mégis alku tárgya lehet, akár "asszertív" megoldásokkal, ahogy te gondolod, akár pina jelképes felajánlásával, ahogy fentebb @rikavagyok gondolta, az azt bizonyítja, hogy a procedúra lefolytatása vagy le nem folytatása azért lehet alku tárgya, mert nincs jogi alapja.

Ha pedig végül oda lyukadunk ki, hogy lehet alkudni a biztonsági őrrel, mert nincs JOGA, hogy keresztül vigye az akaratát, akkor engedd meg nekem, és minden jogaira érzékeny embernek, hogy hagy ne vesztegessünk az életünkből egyetlen percet is arra, hogy a hatáskörüket túllépő portásokkal alkudozunk.

Köszönöm.

Eleven Ezüst 2011.02.01. 15:43:17

@Mária: kukac flea az asszertivitásban ismert "monoton ismétlés technikáját használja"
:-D

ne hagyd magad!!

flea 2011.02.01. 15:43:38

@Mária:

1) Soha nem állítottam, hogy van jogalapja.
2) Soha nem állítottam (sőt ellenkezőleg), hogy "alkudozni" kellene.

Azt gondolom, a "lovagolsz" szó arra, amit te csinálsz, sokkal jobban illik. De ebben a stílusban semmi kedvem folytatni a beszélgetést.

Köszönöm.

Mária 2011.02.01. 15:46:03

@adamantium:

Marhaságokat te írtál, drága. Válogasd meg a szavaidat, ha hozzám szólsz.

- kamera nincs kizárva, legfeljebb pénz nincs rá, hogy telepítsenek egyet minden folyosóra

- látogatási idő nincs kizárva, normálisabb kórházakban látogatási idő van

- látogatók útjának a dokumentálása semmilyen jogokat nem sért, magáncégek központjaiban bevett gyakorlat

- a kedves látogatónak semmit nem kell bizonyítania, ha vádolod őt valamivel, neked kell bizonyítanod, hogy nem ártatlan, ha nem hiszed, olvass utána

- ne gondold, hogy az üzletekben szúrópróbaszerűen, pofára kukkantanak be a vásárlók táskájába

Mária 2011.02.01. 15:48:14

@El Even Ezüst:

Elakadt lemez módszer, ismerős, de nem sikeres technika, ha valakinek nincs igaza.

flea 2011.02.01. 15:52:56

@El Even Ezüst: @Mária: mondjuk a nagy összeborulásban mutathatnátok két kommentet, amiben magamat ismétlem.

belekotyogok 2011.02.01. 15:54:35

@Bikli néni: gondolom igen, de ha valakinek nagy füle van, akkor esetleg árnyékot vethet és kevésbé olvad..., bár persze a test saját melege is gyorsíthatja az olvadás folyamatát...:D :D :D

adamantium 2011.02.01. 15:56:46

@Bikli néni: szerintem tévedésben élsz
megvolt először is a lopás (ez feltételezhető folyamatos módban) a corpus delicti is előkerült a kedves látogatónál, innen kezdve a vádnak van bizonyítéka, igaz közvetett mert magáról a tettről nincs tanú vagy filmfelvétel, de a védelemnek sincs az ellenkezőjéről (mármint, hogy az érintett WC papír a látogató tulajdonában volt a látogatás előtt).
ebben a helyzetben a vád áll nyerésre hacsak nem hoz a védelem valami bizonyítékot.
elvégre amikor ki akarsz lépni a tescóból egy plazmatévével a hátadon amit történetesen ott is árulnak nem magától érthetődő, hogy az nálad volt amikor beléptél. ha tudják bizonyítani, hogy hiányzik egy a raktárról és nem tudod bizonyítani, hogy máshol vetted akkor ugye gyanús a helyzet. (mondjuk elvont a példa mert a tévének van sorszáma, vonalkódja, de az elv a lényeg)

adamantium 2011.02.01. 16:04:10

@Mária: te egy senki vagy nem tom miért szólok hozzád egyáltalán. nem magas az értelmi szint a blogon de te azt is felezed.
- elgondolkodtál már rajta hol tart az ember WC papírt? a WC-ben hány bekamerázott WC-t láttál? ez nem a győzike só vagy a való világ.
- normális kórházban nincs látogatási idő, európai norma, sokan már ezért is balhéznak, ha vizit idejére kiküldik őket
- nem sért ha előtte aláírtad, hogy beleegyezel, hogy az adataidat rögzítsék
- megvan a tett és a corpus delicti a látogatónál, ez a bizonyíték, ez olyan mintha találnak nálad a sufniban egy hullát meg véres a ruhád de a rendőrök nem tartóztathatnak le :D
- hol írja, hogy szúrópróbaszerűen? egyébként a repülőtéren is egyeseket kipakoltatnak, egyébként is németországi rokonom mesélte, hogy 20 éve dolgozik egy cégnél és eddig 3 szor történt meg, hogy kijáratnál szépen megkérték, hogy fáradjon velük és pakoljon ki mindent a zsebeiből. soha nem találtak nála semmit, kollégáival is megteszik és érdekes módon nem sérti a büszkeségüket

adamantium 2011.02.01. 16:05:18

@Mária: kiutáltak már téged pár blogról, nem akarnál minket megkímélni a jelenlétedtől?

Mária 2011.02.01. 16:14:26

@adamantium:

Mint például, okostojás?

Vagy soroljam, hogy téged, a te szakmádba vágó blogon hányan utálnak?

Mária 2011.02.01. 16:16:33

@adamantium:

Na persze, mert te aztán valaki vagy :)

Nem elég, hogy itthagytad a hazádat, külföldön se tudtál beilleszkedni sehová. Gyökértelen ember vagy, ráadásul nem is megbecsült orvos, hanem csak egy tanár.

epres négercsók 2011.02.01. 16:18:20

Mária, Adamantium, befejezni!

rikavagyok 2011.02.01. 16:18:50

@Mária:
Azt nem kínálok hozzá, pont ez a pláne. És inkább a férfiakra nézve lehetne sértő, hogy farokvezérelt entitásként kezelem őket.
Egyébként a lényeg a hangsúlyozott udvariasság, és nyájas segítőkészség.
Az csak a mellékes aljasság, hogy még cuki is vagyok hozzá (Nyilván tizensok/huszonkevés évesen még még jól áll), lassan öregszem ki belőle. De mivel hosszú bőrkabátot sem hordok már, és egyre inkább hasonulok a konszolidált, jól szituált nőképhez, így a táskámat se szokják újabban nyitogatni.

Mária 2011.02.01. 16:21:21

@rikavagyok:

"És inkább a férfiakra nézve lehetne sértő, hogy farokvezérelt entitásként kezelem őket."

Erre mondjuk nem gondoltam, de van benne igazság :)

@epres négercsók:

Nem én kötöttem bele amandalírbe, a személyeskedést se én kezdtem, észérvek híján.

flea 2011.02.01. 16:21:49

@adamantium: ha a tescóból plazmával a hátamon megyek ki és nem tudják (pl. felvétellel vagy tanúkkal) bebizonyítani, hogy (a) ezt megelőzően elvettem onnan, (b) nélküle jöttem be, akkor a lopás mint vád nem áll meg. Nekem nem kell bizonyítanom semmit. (Hangsúlyozom: elvileg! A magyar joggyakorlat... ebbe ne menjünk bele.)

Ezen túlmenően belátjuk, hogy a WC papír lényegesen hétköznapibb holmi, mint a plazmatévé, többfelé kapható is, és igen csodálkoznék, ha az alkalmi tolvajok (megrögzöttek meg pláne) arra lennének rászokva, hogy kórházban fekvő rokonuk látogatását használják ki a táskájukban elférő mennyiség összeszedésére. Úgyhogy míg a tescóban a rendőr esetleg bekísér és kikérdez gyanú esetén (ehhez akkor is joga van - a rendőrnek, nem a Gorilla Kft alkalmazottjának! -, ha tényleg nem csináltál semmit), a fenti sztori biztonsági őre/portása könnyen lehet, hogy helyszíni körberöhögésre, esetleg a fölösleges ugráltatásért anyjába küldésre lett volna kárhoztatva, ha rendőrt hív. Nem is hívott, ennyi esze persze volt...

epres négercsók 2011.02.01. 16:30:26

@Mária: Viszont folytatod, és tovább hergeled.
Úgy általában a kötözködőknek (akinek nem inge...) mondanám, hogy ez nem a kisdedóvó, nem érdekel, ki kezdte, ha nem fejezitek be a személyeskedést, akkor kiraklak titeket. És ez vonatkozik a többiekre is. Nem csak elkezdeni nem kell, hanem folytatni sem.

Mária 2011.02.01. 16:39:23

@epres négercsók:

Elég nagy szégyen az, hogy úgy viselkedik, ahogy. Ha nem tudja elviselni, hogy másnak az övétől eltérő véleménye van, csináljon magának zárt blogot meg hozzá négy-öt alias nicknevet és beszélgessen saját magával.

adamantium 2011.02.01. 16:45:20

@flea: nálunk a kórházban egyszer a kedves beteg és hozzátartozói egy éjszaka leloptak két nagy utazótáskára való csempét a falról. hajnalban olyan profin dolgozott, hogy senki nem vette észre csak amikor a kedves család két meglepően nehéznek tűnő táskával próbált távozni derült ki a turpisság. szóval ne becsüld le a magyar valóságot

2011.02.01. 16:48:41

@Mária: értelek, ha elvesztik a pert akkor utána senkit nem ellenőriznek, vagyis ami mozdítható, az el fog tűnni hisz a tolvajok is tudni fogják, hogy szabad. Neked biztosan így jobban megéri. Igaz te az égvilágon semmit nem vesztettél, viszont csökkentetted a tolvajok lebukásának kockázatát.
Ha az utcán rádnéz valaki azt is pereled? Lehetne, a magánszférádban zavart meg, és nézhetett sértően.
Van az a határ amit nem éri meg túllépni, de amiről te írsz, az nem az.

epres négercsók 2011.02.01. 16:52:28

@Mária: Nem akartam mondani, de mégis megteszem: hetente minimum egy, de inkább több kommentelő bepanaszol téged magánlevélben, mert olyan stílusban beszélsz itt emberekkel és sértegetsz. Ehhez képest egyszer nem raktalak még ki, de előbb-utóbb megteszem, ha nem higgadsz le.
Vegyél vissza kicsit légy szíves. Most komolyan, miért kell minden második poszt alatt összeveszni valakivel?
Adamantiumra is rászóltam az első kommentemben, ha ő se marad nyugton, őt is pihenni küldöm. Szóval ne gondold, hogy direkt rádszálltam.

Mária 2011.02.01. 16:56:57

@epres négercsók:

A névtelen feljelentgetés ősi magyar sport.

Lehet, hogy adamantium panaszol be minden héten különböző álnevek alatt?

adamantium 2011.02.01. 16:59:26

@Mária: távozz tőlem sántán. már írtam ne magadból indulj ki

cenzorilla 2011.02.01. 17:04:12

Két felnőtt, ráadásul okos ember. :DDD

Az igazság az, hogy Máriának van igaza.

Adamantium Te operálni tudsz brilliánsan.
Ha arról beszélsz az az élmény.

Ugye szent lesz a béke?

Mária 2011.02.01. 17:07:55

@epres négercsók:

"Ehhez képest egyszer nem raktalak még ki, de előbb-utóbb megteszem, ha nem higgadsz le."

Nézd, ha valami olyat írnék, ami nem való a kommentlistára, nyilván törölnétek a hozzászólást.

Ha viszont a hozzászólásom maradhat, akkor miért fenyegetőzöl? Szóljatok inkább akkor, ott, amikor valami nektek nem tetszőt írok, hogy követni tudjam a szabályaitokat.

Csak szólok: pár napja maga Leroi dícsérte meg az egyik hozzászólásomat, és ez tőle igen nagy szó, tekintettel arra, hogy miféle ereszd el a hajam stílusban indítottunk :)

A másik, amit bár tudsz, de mégis említeném. Valamikor a nyár végén volt D. másik blogján az, hogy pár kommentező elkezdte verni a tamtamot és kiszekált onnan mindenkit, aki nem hozzájuk igazodott.

Ha jól emlékszem, akkor a törzskommentezők többsége távozott és D. érdeklődés hiányában be akarta csukni a blogot.

Csak szólok, hová vezethet az, ha egy nagy látogatottságú blogon nincs meg a különböző stílusok és egymással ellentétes vélemények kényes egyensúlya, és ha páran a kommentezők közül azt kezdik képzelni, hogy direkt és kizárólag az ő szórakoztatásukra kerülnek ki a posztok.

Irise 2011.02.01. 17:11:20

@Bikli néni: off: nemrég volt egy 165 cm magas 190 kg-nál többet nyomó betegem. Hasi fájdalommal.
Szóval, már ezt se lehet leírni róla,hogy súlyproblémákkal küzd,mert már az is pejoratív. Ez egy kicsit olyan,minthogy a WC-s néni se WC-s néni már.

@Mária: Neked ma nagyon elgurult a nyugibogyód, ideje lenne tán utána másznod. Amúgy meg, hogy honnét a rákból szeded,hogy Adamantium nem orvos, azt nem tudom..

@epres négercsók: Egyébként már bocs, de ahogy végigolvastam, Mária ma jópár emberbe belekötött, elég undok stílusban, Adamantium pedig csak vele csatázott.

Mária 2011.02.01. 17:20:32

@Irise:

Szerintem ma kifejezetten logikusan és érzelemmentesen érveltem, ráadásul csak ebben a posztban, ahol nem is orvosi téma volt, hanem őrző-védő céges kérdés.

Ha téged még ez a stílus is bánt, ráadásul nem szakmabeliként, hanem kívülállóként, akkor erre most mit mondjak?

Végül pedig: olvasd vissza légy szíves, hogy TE MILYEN stílusban írtad nekem, amit írtál, és kioktatás helyett gondolkodj inkább el rajta.

cenzorilla 2011.02.01. 17:26:06

Kérek mindenkit, hogy mások vitájába látszólag igazságot osztani nem kell.

Erre vagyunk mi.

Irise 2011.02.01. 17:38:34

@cenzorilla: Én csak panaszkodom, hogy engem nagyon sért Mária stílusa. Mert agresszív. De nagyon.

cenzorilla 2011.02.01. 17:44:07

Te is az vagy ha a szakmádról van szó és ráadásul igazad van.

Mária nagyon hidegen szabatos volt és nem sértett meg senkit.

Hagyd ezt ránk légy szíves.
Figyelünk és szeretnénk ha arról lenne szó amiről a poszt szól.

Leroi 2011.02.01. 17:47:41

Hát eldurvult a blog, ilyen parázs vitákat én szoktam generálni, aztán táplálni a lángot, de most mélabús sztoicizmussal nézek ki a fejemből és elmerengek azon az igazságon, hogy a budipapíroknak és a könyveknek is megvan
a maguk sorsa...habent sua fata libelli...a WC-papír latin nevét nem tudom...
Nem szabad a magunkban lévő értékes (és fogyóeszköz) energiát arra pazarolni, hogy bebizonyítsuk, mennyire nincs igaza a másiknak...
Én groteszknek tartom, hogy egy portás atyaúristenkedjen egy kórházkapuban és ráadásul idős hölgyekhez NYÚLJON (ehhez a rendőrnek is csak bizonyos esetekben van joga), ki a lótúró lop WC-papírt a kórházban, amikor brifkók is vannak az őrizetlenül hagyott éjjeliszekrényekben (errefele azokat lopkodják, az enyémet az orvosiból egyszer), ráadásul egyfajta WC-papírt használnak, óriási tekercsekben és ahhoz a papírtartóhoz (nem tudom, mért hívják "rozzantónak", de itt ez a neve) a takarítónőknek spéci kulcsuk van, legalábbis nálunk.

Ez a nagy igazság.
"De igen szomorú, uram."
Mondá a Csodálatos Nalaya a Vesztegzár a Grand-Hotelban c. műben...:)

Leroi 2011.02.01. 17:57:04

És itt sír fel az örök csecsemő egy kifejezésen: mama, mi az asszertivitás?
Babapiskóta vagy tejbepapi?

Leroi 2011.02.01. 17:59:34

"aranyközépút a behódoló és a fenyegető között; kellő határozottságú és öntudatú"

Aha, aha...

Szerencsére éltem olyan országban, ahol ez az állampolitika rangján dívott.
Értem.

Leroi 2011.02.01. 18:00:16

Márminthogy: "szerencsére"...:(

Bikli néni 2011.02.01. 18:00:54

@Leroi: Szió :)
Amikor a latint megalkották, még nem létezett WC-papír :D (lapulevél szótár nélkül mi latinul?)
OFF, de nekem annyira nem jött be Rejtő Jenő stílusa...

Leroi 2011.02.01. 18:03:36

@Bikli néni:
Szia!:*
Folium...valamicsoda, szerintem...:))

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.01. 18:04:37

@adamantium:
honnan veszed, hogy "megvolt a lopás"?

másrészt: ruhában, táskával megy be. mindkettő található a kórházban. azzal is meggyanúsítják ezen az elven?

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.01. 18:05:18

@Mária: honnan veszed, hogy be akarta csukni? nem volt szó róla.

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.01. 18:06:51

@Leroi: egy szóval: önérvényesítés.
a rosszabbik formája az agresszív asszertív.

mondjuk isolde biztosan jobban el tudná magyarázni:)

Leroi 2011.02.01. 18:07:52

@Bikli néni:
OFF
Volt egy olyan jelenet, hogy a felügyelő elkapta Nalayát, a levitézlett kazánfűtőt és újdonsült királyt, azzal, hogy ha nem vall, akkor nagyon sokáig fogja őt verni és emiatt Nalaya nagyon sokáig fog betegen feküdni, ez egy nagy igazság.
Erre válaszolta azt Nalaya, hogy...:D
ON

Leroi 2011.02.01. 18:08:42

@Babette_:
Tipikus balkáni tulajdonság...
Köszi a magyarázatot!

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.01. 18:10:57

@Leroi: te is asszertív vagy:)
meg én is. sokáig nem voltam az. addig mindig a ..sz rosszabbik végén voltam.

Bikli néni 2011.02.01. 18:11:13

@Leroi: Folium - levél párosításból mit találtam: "a kisagyféreg keskeny, levélszerű részlete (anat) folium vermis"

Irise 2011.02.01. 18:12:47

@cenzorilla:
Ja, nem tuudtam,hogy Mária portás néni! Vagy biztonsági őr?
Akkor mindjárt más, ha neki,mint mondtad, ez a szakmája!

Leroi 2011.02.01. 18:13:45

@Bikli néni:
Az bizony...most miklos.rabai kellene ide, hogy kapásból elsorolja a cerebellaris vermis 9 részét...culmen, declive, lingula, folium, óó,óóó, lapsus a javából, folytassa már valaki...:)))

Bikli néni 2011.02.01. 18:15:38

@Leroi: OFF (bocsi, ezután befejezem), én A tizennégy karátos autót annyira képtelen voltam végigolvasni és élvezni, hogy azóta se szántam rá magam más műre az említett írótól... Most biztos csalódsz, de ha egyszer nem jött be :S ON

Mária 2011.02.01. 18:16:44

@Babette_:

Írt egy bejegyzést róla, de később levette, már nincs fent.

Leroi 2011.02.01. 18:21:33

es.winelib.com/wiki/Cerebelo

Egy spanyol nyelvű anatómiai csemege...

Irise 2011.02.01. 18:22:04

@Bikli néni: Off, egyébként a 14 karátos autó szerintem sem a legjobb Rejtőtől, írt ő sok jobbat is. Nem próbálod meg megint?:) De 9 óra előtt irodalomról beszélgetni kegyeletsértő. Most épp a WCpapírok öldösik magukat kínjukban,mert kegyeletet sértettetek Rejtővel!

flea 2011.02.01. 18:23:08

@Leroi: nem mondanám arany középútnak, mert az úgy is értelmezhető, hogy az agresszív és a passzív viselkedés között egyensúlyra kell törekedni. Ezzel szemben valójában az az asszertív, aki mindkettőt (a behódolást és a fenyegetést is) teljesen elkerüli. (Ezért aztán "agresszív asszertív" sincs. Azt agresszívnak hívják. :))

en.wikipedia.org/wiki/Assertiveness
Ez egy tűrhetően megírt wiki-szócikk, a lényeg benne van.

Leroi 2011.02.01. 18:23:08

@Bikli néni:
Persze, megértem, szegény Rejtő kénytelen volt időnként erőltetni a humorát sőt önmagát ismételni...
Nemrég piacra dobták a Piszkos Fred nevű társasjátékot, azt írják, sikere volt...

Leroi 2011.02.01. 18:23:54

@Irise:
A humorod az már teljesen angol, ne is tagadd, hogy Albionban élsz....)

Leroi 2011.02.01. 18:24:34

@flea:
Köszönöm szépen, elolvasom!

cenzorilla 2011.02.01. 18:28:27

@Irise:

Arra az egy posztra vonatkozott csak.

Irise 2011.02.01. 18:37:41

@Leroi: Tartok tőle,hogy Te ezt negatívnak szántad, de én szeretem az angol humort. Moderato.

@cenzorilla: Dehát Cenzorilla, máskor szabad kegyeletet sérteni? Egyébként is, a posztolót sérelem érte, megszégyenítették, ezt azért tiszteletben kellene tartani! Így nem lehet bánni se beteggel, se hozzátartozóval, portással meg aztán főleg...

adamantium 2011.02.01. 18:49:50

@Babette_: általában az igazoltatások azután szigorodnak, miután lopások történnek. ha a biztonsági őr így örült egy WC papírnak akkor valószínűsítettem, hogy korábbiakban ez is a lopás tárgyát képezte

Bikli néni 2011.02.01. 18:53:10

@Irise: Lehet megpróbálom még később. Most egyelőre németül olvasgatom gyerekkorom egyik kedvencét.

@Leroi: Nem tudok véleményt alkotni, mert tényleg nem olvastam őket. Jah, ma valaki Vonnegut-ot olvasott mellettem a váróban :)

Leroi 2011.02.01. 18:56:24

@Irise:
Pozitívnak szántam. Giusto.

Leroi 2011.02.01. 18:58:15

@Bikli néni:
Lám-lám egy német alapszókincs birtoklása ma kincs...
Volt hekem is egy pár német nyelvű kötetem anno, de sajnos a nyelvet nem volt annyi ambícióm tökélyre fejleszteni
a tarsolyomban, hogy ma használhassam...:(

Leroi 2011.02.01. 18:59:07

volt nekem...bocs az elírásért...:)
Volt hackem...:)

Mária 2011.02.01. 19:04:43

@Bikli néni: @Leroi:

A köznyelvben a lapulevél alatt többnyire a Közönséges bojtorján leveleit értik. Gyógynövény, régen a frissen szedett levelét külsőleg a sebek gyógyítására használták, például a lábukat csavarták bele, megelőzésképpen is, innen a kifejezés, hogy útilaput kötött a talpára.

A hétköznapi beszédben az emberek gyakran keverik az elnevezést több más lapufélének az elnevezésével.

A négy legismertebb "lapulevélféle":

1. Közönséges bojtorján, Articum lappa, keserűlapuként is említik, minden árok szélén megnő, ha békén hagyják, bárhol kéznél van.

2. Széles levelű útifű, a másik közismert "lapulevél", Plantago major. Rokona a Lándzsás útifű, amiből köhögés elleni szirup készül. Méreténél fogva egyikük levele sem alkalmas személyi higiénés célokra.

3. a Martilapu szintén népszerű gyógynövény, neve Tussilago farfara, de a levele túl kicsi lenne ARRA a célra.

4. Végül vízparton, mocsaras réteken futhat bele az ember az Acsalapuba, neve Petasites hybridus, de ő azért nem játszik, mert ott, ahol terem, nem ajánlott, hogy az ember csak úgy leguggoljon, leginkább a szúnyogok miatt.

Bikli néni 2011.02.01. 19:04:47

@Leroi: majd írok neked erről valamit...

Leroi 2011.02.01. 19:10:34

@Mária:
Köszönjük szépen, akkor az az Articum lappa volt.
A leveleit nem használtuk ugyan gyermekkorunkban semmire, mert a dolgunkat otthon végeztük, de a szúrós kis bigyóit bizony dobáltuk egymásra, ruhára, hajra (hosszúhajú lánykák előnyben), volt ott harc kőkeményen...
:)

Leroi 2011.02.01. 19:35:04

@Mária:
A lapulevél (Plantago maior) virágát, hosszú szárral és sok-sok apró, csúcsig felfutó tömör, gombostűfejnyi zöld virágkezdeményével mi csak riff-röff-nek neveztük :)(nem tudom, melyik kölök
ötlete volt közülünk, de egyformán vásottak és ötletdúsak voltunk), abból egy-egy maroknyit szedtünk olykor és megvolt a sorozatvető fegyverünk.
Az ugyanis jó csípősen tudott csattanni kellő találat esetén a pucér lábszárunkon és néha csíkot is hagyott.
Gimiben botanikából amikor a lapuhoz értünk, mindegyikünk nosztalgiával gondolt vissza rá...:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.02. 10:47:14

@Irise: Az csak rám vonatkozott, tudod:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.02. 10:49:23

Mellékesen, abban egyetértek Máriaval, hogy ha egy blogban állandóan, fegyelmeznek, csak úgy lehet nyilatkozni ahogy egyeseknek tetszik, akkor előbb utóbb az kiürül.

rikavagyok 2011.02.02. 11:00:56

@batgirl:
Szerintem inkább legyen 100 kb kulturált hangvételű komment, mint 500 anyázós. És inkább azért legyen sok kattintás, mert jó a poszt, ne azért, mert olyan jól lehet itt anyázni. (Nem véletlen szoktam le a tékozló homárról pl.) Ha nem ultrarövidtávon akarnak nyerni vele, eleve jobban megéri. Másrészt olyanba kezdtek, ahol igenis van felelősségük.
(v.ö. 1 hét után az illetékes is tudott róla, mi miatt anyáztam a homáron)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.02. 11:14:22

@rikavagyok: 1. én nem szoktam anyázni
2. de az is egy vélemény
3. itt nagyobb a probléma, akárhogy is magyarázod.

Mária 2011.02.02. 11:48:16

@rikavagyok:

A baj egy blogon, vagy egy fórumon nem azzal kezdődik, amikor az anyázókra rászólnak, akár moderátori szinten, akár kommentezői szinten, hanem azzal, ha kialakul a blog köré egy kemény mag, akik a tagok szintjén az alábbi jellemzőket mutatják:

- egyrészt függetlenül a blog eredeti tematikájától és a posztok tartalmától, egymással kezdenek beszélgetni, zárt közösséget alkotva

- másrészt akár a blog gazdájának eredeti szándékát is figyelmen kívül hagyva, hozzászólóként akarnak saját háziszabályokat kialakítani a blogon

- harmadrészt, az új hozzászólóktól nem a poszthoz való hozzászólást, hanem a kemény mag szabályaihoz való alkalmazkodást várják el, ismétlem, NEM bloggazdaként, hanem sima kommentezőként

- negyedrészt, az új hozzászólókat, amennyiben nem alkalmazkodnak a kemény mag szabályaihoz, igyekeznek ellehetetleníteni, eltávolítani a közösségből

Mindennek az alábbi következményei szoktak lenni:

- az olvasók jelentős számban csak olvasni járnak az adott blogra

- ezek az olvasók, bár lenne véleményük, nem kapcsolódnak be a beszélgetésbe

- egy idő után már mint olvasók sem járnak vissza, hiszen a hangadók stílusa miatt tartanak a saját véleményük leírásától, az önkorlátozásuk miatt viszont idővel maga a blog és posztjai is érdekelenné válnak a számukra

- a további read-only látogatókat taszítja a kirekesztőnek tartott, zárt közösség, elmaradnak a blogról

- végül azok a kemény magba korábban már beilleszkedett, ám a külső, új véleményekre, a háziszabályoktól eltérő stílusú megnyilvánulásokra is nyitott kommentezők is elmaradnak, akik maradtak volna, ha nem alakul ki a zárt, az ellenvéleményeket elutasító kemény mag által befolyásolt közösség

Mindezt függetlenül attól írom, hogy a saját bőrömön tapasztalom az itteni kemény mag egyes tagjai részéről, akár a nettó vádaskodást is bevető kirekesztő szándékot.

Arra alapozva írom, hogy tanultam csoportdinamikát, tanultam online közösségépítést és közel tíz éve figyelem, illetve egyes esetekben egészen az összeomlásáig figyelemmel kísértem egy-egy online közösség életciklusát.

Sokkal több közösségét, mint amely életében magam is részt vettem volna aktívan.

rikavagyok 2011.02.02. 11:48:46

@batgirl:
1, Nem is mondtam olyat, hogy te tennél ilyet. De az tény, hogy nem egy poszt anyázásba fulladt volna, ha nem moderálnák
2, Tény, de a sarkos ellenvéleményt is le lehet írni civilizáltan. IRL nagyon kevesen szállnak be egy vitába azzal, hogy neked bizony a ...-t. (Azt kocsmai verekedésnek hívják) Szerintem neten se kéne.
3, Nem értelek, jó lovag.

rikavagyok 2011.02.02. 11:56:11

@Mária:
Ebben sok az igazság. Viszont nem látom be, hogy miért káros, ha egy közösségben saját normarendszer alakul ki. Minden emberi csoport ezt teszi, legyen ország, város, törzs, de akár egy iskolai osztály.(Színtiszta humánetológia, gyönyörű evolúciós alappal)
Miért pont egy blogon/fórumon lenne káros? Szerintem a blog-gazdának és a moderátoroknak az lenne a feladata, hogy megfelelő úton tartsák ezt a folyamatot.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.02. 12:40:29

@rikavagyok: Nos, nem tudom ez kinek a blogja, megegyezik e a moderátorral. Elképzelhető. Egyet tudok. Ha én blogot indítanék, és oda szoknának egyes emberkék, akik örömmel jönnének, nap mint nap, függetlenül az aktuális poszttól, csak a társaság kedvéért, annak én bizony nagyon örülnék. De ez csak az én véleményem. És ha esetleg, olyan hozzászólással is találkoznék, ami nem kapcsolódik a bloghoz, annak is örülnék. És nem törölnöm ki azokat a hozzászólások sem, amelyik nekem nem tetszik. De ez csak az én véleményem, ettől elfogadom más véleményét is, és az sem bánt ha esetleg lebunkóznak. Benne van a pakliban.

Mária 2011.02.02. 12:46:12

@rikavagyok:

Ha maga a normarendszer nem torz, nem kirekesztő, hanem elfogadó és a csoport nyitott az új vélemények, másféle stílusok tolerálására, azt az érdekét szem előtt tartva, hogy mindenki stílusából, mindenki véleményéből lehet valamit tanulni, és csak az egyértelműen káros megnyilvánulásokat szűri ki, akkor semmi baj nincs vele.

A gond azzal szokott lenni, amikor egy vagy néhány csoporttag irányítani szeretné, manipulálni kezdi a többieket, akár nyíltan, akár valamilyen háttérben alkalmazott technikával.

Felnőtt emberekről lévén szó, nem hiszem, hogy a bloggazdának és a moderátoroknak ilyenfajta feladata is lenne. Hiszen bárki, aki csak egy kicsit is belegondol, hogy adott helyzetekben miért viselkedik, miért reagál éppen úgy, ahogy reagál, felismeri a saját valós céljait egy-egy interakcióban.

Kérdés, hogy mennyire akarja beáldozni a közösség hosszabb távú jóllétét a saját pillanatnyi egyéni sikerei érdekében.

rikavagyok 2011.02.02. 15:08:37

@Mária:
Ha hosszútávon sikeres blogot akarsz, akkor szerintem foglalkoznod kell ilyesmivel. A jelenlegi rendszerben nem gondolom, hogy elég kirakni a posztokat, oszt hádszójjon!
Márpedig despi úgy gondolom ezt tervezi, mert nem egy én-blogot szerkesztget vmi eldugott portálon, hanem index címlap aspiráns tematikus blogot... ->
a, világmegváltás
b, pénzkeresés a cél
c, mindkettő
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása