Elcserélték a férjem holttestét

2011.01.27. 06:00

2010. október 8-án (pénteken) 18 óra után pár perccel, beszélgetés közben, váratlanul, minden előzmény nélkül rosszul lett a férjem, elvesztette az eszméletét. Azonnal hívtam az ügyeletes orvost, elmondtam a tüneteket és telefonálás előtt és után próbáltam újraéleszteni szívmasszázzsal stb., mire óriási levegőt vett. Hamar megérkezett az ügyeletes orvos, 1 szál gépkocsivezetővel, ápolónő nélkül! Az EKG-hoz szükséges 1 db vatta nélkül, tőlem kérte, de én idegességemben azt sem tudtam mi az?

 


Nem tudom mihez hívott mentőt, akik elég soká érkeztek, és csak villogó lámpával, sziréna nélkül! Ettől függetlenül, látva a mentők pontos, precíz, gyors ténykedését, ha az orvos helyett előbb Ők érnek oda, talán a férjem még ma is élne. A mentős azt mondta, hogy megmentettem a férjem életét, de akkor mi történt a kórházban? Ha bárki így jár, az orvos előtt azonnal a mentőt hívja! Az orvosnak különben is kutyafóbiája lehet, mert a lakásból állandóan az udvaron kb. 6 m-re lévő kutyától rettegett! Kb. 1/2 9-re beértünk a mentő után a (Kenézy kórházba, nem tudom miért nem a Klinikára?!!?) sürgősségi osztályra, ahol elég hamar elkészült egy mellkas CT, ami semmi különös elváltozást nem mutatott ki.


Férjem még akkor éjszaka átkerült az intenzív osztályra. És ekkor kezdődött a kálvária és tragédia második része. Szombaton és vasárnap elvégzett vizsgálatok szerint a szívével volt baj, de semmi féle kardiológiai beavatkozás nem történt, pedig akkor még 2 napig volt spontán légzése. És itt jön a totális zűrzavar. 4 orvossal beszéltünk, 4 véleményt hallottunk, illetve semmit! Az első orvos szerint hirtelen szívhalál, de én azonnal leállítottam, hogy ez nem tart 4-5 napig (láttam sportolóknál). Második orvos valami agyi katasztrófa, de vizsgálat ezt sem igazolta.


Szóval mind a 4 orvos mondott valamit, de mind mást. Amikor az egyik orvos elkezdett beszélni a férjemről, minden 3. szava latin volt (mellettem a keresztlányom tolmácsolt, amit tudott), én néztem a doktornő szemébe és arra gondoltam, hogy vagy nagyon okosnak néz, hogy tudok latinul, vagy nagyon hülyének, hogy úgy sem értek semmit. Ekkor döntöttem úgy, hogy akkor az addig elvégzett vizsgálatokról kérek dokumentációt és megnézzük olyanokkal, akik elmondják, hogy mi történt!?? Ekkor kitört a tanácstalanság, zűrzavar, "mert ilyet nem szoktunk kiadni, és engedély kell a főorvostól, meg fizetni kell a leletekért, meg lehet bennünket feljelenteni" meg ilyesmi! Nem kis szaktekintéllyel megnéztük a leleteket, elmagyarázták "magyarul" és széttárt karral kérdezték, csak ennyi?


Végig csináltam: engedély, pénztár, leletek X 1250 Ft. A nagy találgatásokból, sok verzióból kiderült a szívével volt probléma. Mikor azt halljuk, hogy az infarktussal minél hamarabb kerül orvoshoz, annál nagyobbak a túlélés esélyei, az én férjem 4 napig küzdött, mire az kiderült Pedig az első nap 2-3 más variáció ki volt zárva. Szombaton és vasárnap még volt spontán légzése (láttuk), a gép csak rásegített, ezt mondta az egyik orvos. Amikor a fájó lábujjához értünk eltorzult az arca, és a gép is bejelzett, de erre rendre lettünk utasítva, hogy ne nyúljunk semmihez - miattunk zavarodott meg a gép - holott 1/2 m-re álltunk az ágytól, csak a lányom fogta meg a fájó lábujját. Vasárnap du-án kinyitottam a szemét, beszéltem hozzá (az akkori orvos azt mondta "lehet, hogy hall&quot és ő nézett, szólni akart, a nyelvével ki akarta tolni a szájából a csövet, látszott hogy szólni akar, formálná a szavakat.


Amikor kérleltem az orvost, hogy őszintén mondja el mik az esélyei, elmondta, hogy volt már sokkal rosszabb állapotban lévő beteg, aki nem teljesen, de felépült, és volt olyan akit már készítettek a hazamenésre és meghalt. Az biztos, hogy ha jobban is lesz, lehetnek részképesség zavarai.


A következő felháborító a láz, vasárnaptól minden du-án 3-kor arra mentünk be, hogy lázas, amikor vizes ruhát kértünk gyönyörködhettünk a nővér arcjátékában! - Lerítt róla, hogy minek? Régen nem tanultuk a kommunikációt, de tanultunk a kapcsolatteremtésről, eszközei szemkontaktus, érintés, hangszín stb. Én most úgy éreztem, hogy nem egy nyelven beszélünk, sőt nem is egy bolygón élünk!


Hétfőn azt mondta a nővér, hogy nem lázas, de miután kértük, hogy legyen szíves megmérni, 2-3 perc múlva visszajött, zsebre tette és azt mondta, hogy hőemelkedés, elkértem és megnéztem közel 40OC volt. Amikor megkérdeztem, hogy mit kap az infúzióba, tovább sietett és azt mondta, hogy az ilyenkor szokásos gyógyszereket, és mostmár a gyógyulás a bácsin múlik! És hogy milyen igaza volt, mert rajtuk igazán semmi nem múlott!


Végig totózták, végig nézték a férjem 6 napos haldoklását, bár a veséje nagyon jó (mondták! - csak nem donornak kellett volna?) Amikor azt mondtam, hogy a férjem nem lesz donor, pár óra múlva lázas lett, nemsokára agyhalott! Kedden mondták, hogy agyhalott, de hogy lekapcsolják a gépről, köszönjünk el Tőle, semmit. Több, mint 15 évig volt véradó 0-s vércsoporttal, de sok ember életét megmentette, a Vöröskereszt névnapján, születésnapján képeslappal felköszöntötte. És most nincs, mert péntek, szombat, vasárnap, mert rosszul lenni, meg mit akar a nyugdíjas, teher az államnak. Naponta többször halljuk, hogy hány aktív kereső "tart" el hány nyugdíjast!


Végül "méltó" befejezése a tragédiának a halál utáni ügyintézés. A lányom nem akarta aláírni a boncolási engedélyt, de az intenzív osztály főorvosnője azt mondta, hogy ezzel csak húzzuk az ügyet, mert ragaszkodik a boncoláshoz. Én meg most azt mondom, hogy én meg ahhoz ragaszkodtam volna, hogy életében lettek volna ilyen kíváncsiak és történt volna "szívügyben" valami komoly beavatkozás, azon túl is, hogy a többi a bácsin múlik.
Ezek után hogy lehet az, hogy a hozzátartozó nem kaphat boncolási jegyzőkönyvet, csak kb. 2 hónap múlva, többszöri telefonálás, személyes megkeresés, főorvosi engedély és térítés ellenében? Be kellett bizonyítanom, hogy milyen ügyben kell a jegyzőkönyv (ott le is fénymásolták).


Ezzel is a sok tortúra:


- menjek be személyesen (bementem)
- most nem tudják ide adni, kipostázzák
- 1 hét múlva érdeklődtem, nem postázható, mert fizetni kell érte
- bementem, fizettem, de csak beszóltam a patológiára, hogy köszönöm a segítségüket, ekkor rendre utasítottak, hogy ők már kipostázták, én meg visszaordítottam, hogy ezt mit most fizettem ki 5 perce?


A boncolási jegyzőkönyv is hiteltelen, egyenlő a nullával! Az első oldalt elolvastam, és azután az egészet eltettem 1 hétre, míg újra kézbe tudtam venni. Az én férjem 182 cm magas, 94 kg volt, göndör, ősz hajú óriás! A jegyzőkönyv szerint 167 cm magas, a koporsóban, amit láttam egy kopasz 40 kg-os test. Mi történt vele? - donáció - boncolás, még soha senkimet nem boncoltak, ez azt jelenti, hogy testsúlya megfeleződik és 15 cm-rel alacsonyabb lesz? Nem tudom mi történt velünk?


Sajnos azt már lassan megszokjuk, hogy a beteggel és a hozzátartozóval is minimális a kommunikáció, de hogy 4 orvos egymással sem konzultál, vagy ugyanazt a kórképet, diagnózist mondaná, csak át kellene egymás kezébe adni a papírt. Amit megtudtunk az ápolóktól, hogy kevesen vannak, mert az egészségügy nem egy vonzó pálya. De könyörgöm, ki mondta, hogy oda menjenek. Én egyszerű ember is tudom, hogy sajnos nincsenek megfizetve, de ez nem a mi hibánk! Nem szégyen, ha valakit csak a pénz motivál, de az menjen a versenyszférába, pénzügy, bank, stb., vagy el lehet menni külföldre! Meghalni megtudunk segítség nélkül is! A mai orvostudomány, a meglévő diagnosztikai eszközökkel 6 nap alatt hagy meghalni egy infarktusos beteget!!


Ez az eset megmutatta, hogy sem a betegnek, sem a hozzátartozónak nem sok joga van az "érthető" tájékoztatáshoz sem, ha kórházba kerül. Tudom, hogy a halál nem válogat, meghalunk, elfogadom. De ez az eset méltatlan mindenkihez.


Amíg élt a férjem (6 napig) nem volt jogom, hogy beavassanak a vele történtekbe, az orvosok tudhattak róla mindent, én csak ha fizettem a leletekért, halála után is az történt, amit ők akartak, tényként közölték, hogy mi fog történni. Ők rendelték el a boncolást, én meg fizettem a jegyzőkönyvért. Gondolom, nekem is van annyi jogom a férjemhez, mint a kórháznak.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2011.01.27. 06:50:26

Ez se egyszerű dolog, se az eset, se a leírása.

- A mentő nem a sziréna hangjától lesz gyorsabb, ha nincs forgalom, a vezető lekapcsolja, hogy ne verje fel az egész környéket.
- Gondolom azért a Kenézybe vitték, mert nem Debrecenben történt az eset, hanem valamelyik környező településen, márpedig a megye a Kenézyhez tartozik. Direkt a Kardiológia Klinikára csak igazolt, súlyos infarktus kerül, ami pedig gondolom, hogy az ájuláskor nem volt egyértelműen megállapítható, akkor azért sehol nem tökölnek napokig.
- A boncolás kérdése izgatóbb. Konkrétan úgy látta a posztoló, hogy más embert mutattak neki (pl. az arca alapján), vagy egyszerűen csak holtan rosszabbul nézett ki? Ha tényleg elcserélték a testeket, azt nem szabad annyiban hagyni.

bauchi 2011.01.27. 06:53:40

Sok mindent nem értek.
Valószínüleg az orvosok sem tudták mi a baj.
Ahol ügyelek inkább mentőt hívnak,mert "nincs pénz a kártyán".Persze az ufókoknak soha nincs.Ha elmondják mi történt,a mentők azonnal indulnak és szólnak az ügyeletre,hogy mi is menjünk.A kórházi rész külön történet.Nyugdíj előtt osztályvezető főorvos voltam,meg tudom ítélni,hogy nagyon sok a történet interpretálásában a szubjektív elem.Természetesen érthető a hozzátartozó aggódása.Tutira veszem,hogy agresszíven beszélt mindenkivel.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 06:54:18

Részvétem.
De én nem értem ezt a történetet.
Volt itt minden.
Mellkas kompresszió helyett szívmasszázs.
Kutyafóbiás orvos.
Sziréna nélküli mentő.
"Ha bárki így jár, az orvos előtt azonnal a mentőt hívja!" - Ez eddig kérdés volt?
4 orvos, 4 vélemény - ebből 2-t ismerhetünk meg.
"Az első orvos szerint hirtelen szívhalál, de én azonnal leállítottam, hogy ez nem tart 4-5 napig (láttam sportolóknál)" - Mi van? Egyébként a leírás alapján ez tényleg hirtelen szívhalál, csak sikerült újraindítani a szívet. A hirtelen szívhalálnak meg sok oka lehet.
Nem kis szaktekintély átnézi a leleteket. - Vajon ki lehet?
Láz és agyhalál.
Most infarktus vagy agyi történés?
Most volt donáció vagy nem?
Elcserélték a testet vagy nem?
Legalább annyi biztos, hogy boncolás történt.
Én nem értem ezt a történetet.
Tényleg sajnálom. Részvétem.

bauchi 2011.01.27. 06:56:24

@TamásD: Igen,nem lehet következmény nékül.Súlyos a holttest ügy.

bauchi 2011.01.27. 07:00:23

@miklos.rabai: A történet furcsaságának meg nem értésében nem vagy egyedül.Ezt a történetet az indulat és orvosutálat írta.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 07:01:09

@bauchi:
Mivel a posztoló a jegyzőkönyvből írt ki dolgokat, amit a halál után 2 hónappal kapott, ezért azt feltételezem, hogy egyszerűen csak rossz adatok kerültek a jegyzőkönyvbe. Nem merek másra gondolni.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 07:02:17

@bauchi:
Sajnos igen. A kutyafóbiás orvosnál majdnem abbahagytam az olvasást...

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 08:35:00

@bauchi:

"Tutira veszem,hogy agresszíven beszélt mindenkivel."

Ebben a helyzetben max. felindultan...
Sőt még mindig felindult.

Némi elképzelése van az ellátásról, mentőről, orvos hívásról.
Ha éleszteni kellett akkor "hibázott", mert nem ügyeletet hívunk, hanem mentőt.
De... Ügyelet kirohan, közben ő miért nem hív? Nyilván azért, mert annyira felindult a telefonáló, hogy nem hisz neki - hiszen hisztizik...

A többi nyilván a lelassult idő a hozzátartozó részéről, emlékképek amik torzulnak az átélt sokk miatt.

A többi kommunikáció.
Senki! Senki nem lehet annyira fáradt, hogy ne figyeljen arra mit ért meg a hozzátartozó, pláne ha tudott, hogy a vége nem az élet.

A végét én sem értem.
Boncolási jegyzőkönyv jár a hozzátartozónak ingyen!
Boncolni meg kötelező, ez nem alku kérdése.
Nyilván látta amikor elbúcsúzott, akkor nem tűnt fel a csere, más nem lehet,mint hogy a boncolási jegyzőkönyvet cserélték el.
Az is hiba, sőt kegyeletsértő is.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 08:35:27

Részvétem a posztolónak!

Mária 2011.01.27. 08:40:15

"Az én férjem 182 cm magas, 94 kg volt, göndör, ősz hajú óriás! A jegyzőkönyv szerint 167 cm magas, a koporsóban, amit láttam egy kopasz 40 kg-os test. Mi történt vele? - donáció - boncolás, még soha senkimet nem boncoltak, ez azt jelenti, hogy testsúlya megfeleződik és 15 cm-rel alacsonyabb lesz?"

A posztoló legjobban tenné, ha regényírónak állna, mert a stílusa lebilincselő, fordulatokban gazdag és dinamikus, de előtte nem ártana, ha novellákon gyakorolna, hogy még a publikálás előtt kigyomlálhassa a műveiből a nyilvánvaló baromságokat.

Bekezdések során át taglalja, hogy melyik orvos mikor és miben hibázott, majd a fináléban nem akad fenn azon, hogy a koporsóban nem annak a férfinak a holttestét találja, akivel vélhetően leélte az életét, hanem egy feleakkorát.

Megnézi, tudomásul veszi a furcsaságot és ellenkezés nélkül eltemetteti a nem a férjéhez tartozó halottat.

Na persze...

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 08:47:22

@Mária:

Még egyszer elolvastam.
Tényleg látta...

Hát akkor nem értem!

bakela 2011.01.27. 08:50:13

1) Részvét.
2) Ha elcserélték a holttestet, az tényleg nagyon gáz.
Most eltemették a kis kopaszt?
3) A posztból süt a butaság, - további reakció értelmetlen – kiv: hasonló mentális adottságokkal.
4) Madzseristan,- Én így Szeretlek!

Irise 2011.01.27. 08:50:17

@Mária: Bar nem kedvellek, egyet kell veled ertsek, marmint az utolso ket mondatoddal.

Reszvetem a hozzatartozonak.

Mindazonaltal halat adok az Istennek,hogy nem az en beteg volt az elhunyt. Szerencse,hogy lehet hivatalosan ragaszkodni a boncolashoz,mert ahogy latom dr Ibrahim a csalad szemelyes jobaratja lehet.

Reszletesen reaglni sem erdemes a fenn elhangzott vadakra,sut a rosszindulattol..de ahogy latom,nem en vagyok az egyetlen,akinek homlokara ugrott a szemoldoke.

(Nem lehetett szivhalala,mert azt o mar latta sportoloknal?! WTF? Nalam itt fejezodott volna be a beszelgetes.)

Mária 2011.01.27. 08:53:12

@Irise:

Én sem kedvellek téged ;-)

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 09:01:47

@Dr.laikus PhD:
Most először van különbség a véleményünkben... :)
"Az első orvos szerint hirtelen szívhalál, de én azonnal leállítottam, hogy ez nem tart 4-5 napig (láttam sportolóknál)." Vagyis letorkolt egy orvost, hogy ne beszéljen neki butaságokat, mert ő jobban tudja!
Így nehéz ám nagyon kommunikálni!
Teljesen igaza van @Irise:-nek!

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 09:14:05

@miklos.rabai:

Ez is igaz!

Persze könnyű nekem, nem engem hiteltelenítenek...

Én most könnyen beszélek. Közeli a példa.
Először járt a beteg az orvosnál a diagnózisával.
Némi elképzelése volt a betegségről általánosan és nagyon be volt sz....va.

Én nagyon elhanyagolt férfinak találtam akinek a hasnyálmirigyével volt probléma, amit én úgy láttam, hogy meg is tett érte mindent.

Doktornő nem minősített... Jó sokáig magyarázott, innen-onnan megközelítve, hangját fel nem emelve egy pillanatra sem.

Kijött egy kisimult arcú kezelésre kész beteg aki ráadásul tisztában van vele mi vár rá, pro és kontra.

Doktornő helyettesített is, kétszer annyi beteget látott el, mint szokott, várt rá osztályon is beteg, nagyon nagy nyomás alatt volt.

Mégis lehet? Ott ültünk ki-ki különböző stádiumban - pontosan a hozzáállása és embersége miatt - nyugodtan, egymáson vigyorogva...

trimalchio 2011.01.27. 09:14:17

Én nem annyira rosszindulatot, mint inkább butaságot érzek a posztban. Laikus szemmel is szörnyen zavaros az írás.
A boncolási jegyzőkönyvet sem értem. Lehet, hogy változtak a rendeletek, de amikor 8 éve édesanyám meghalt, 3 napon belül megvolt minden írat, boncolási jegyzőkönyv is. Nem kellett fizetni érte vagy külön kérvényezni.

Irise 2011.01.27. 09:20:28

@trimalchio: Kepzeld el,hogy vizvezetekszerelo vagy. Kihivnak egy hazhoz,megnezed a rendszert,aztan mondod az ugyfelnek,hogy:
"Asszonyom,az On vizvezetekenek Kutyamuttytruttyogese van."
Mire az ugyfel:
"Az nem lehet,mert azt en mar lattam az uszodaban."
Rendes vizvezetekszerelo erre azt valaszolja: "Asszonyom,ha jobban tudja,miert nem csinalja maga?"
Szerintem szegeny hozzatartozo azert lightosan agressziv is...

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 09:20:36

@Dr.laikus PhD:
Lehet, persze, hogy lehet. Csak sajnos a körülmények miatt nem megy könnyen, ezért nagyon-nagyon akarni kell. Néha meg nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon...

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 09:21:49

@trimalchio:
Jaj, de jó, hogy valaki előttem mondta ezt... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.27. 09:25:30

Oké, velem lehet alkudni.
Legyen rosszindulatú és buta... :)

Despota, szedj elő egy másik posztot, lécci, mert Leroi ezt darabjaira kapja majd szét... :)

Addig is vigyázzátok a lángot!

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 09:27:33

@miklos.rabai:

Lehet, hogy azért van, mert tegnap este elvesztettem az erőm? :DD

Elég nekem, ha kicsit akar...
Én nagyon akarok!

Mi is kell az élethez? Na mi is?

Hál'Istennek annyit ismétled, hogy észre veszem... :))))

trimalchio 2011.01.27. 09:35:03

@Dr.laikus PhD: "akinek a hasnyálmirigyével volt probléma, amit én úgy láttam, hogy meg is tett érte mindent."
Erről eszembe jutott, hogy mikor hasnyálmirigy-gyulladásom volt (jó 20 éve) az orvosok be akarták beszélni, hogy alkoholista vagyok. Naponta ötször kérdezték mennyit iszok. Nem akarták elhinni, hogy absztinens vagyok. Pedig igen. (Lehet az alkoholhiányt nem bírta a vesém. -) )

trimalchio 2011.01.27. 09:39:27

@Irise: Elolvastam újra. Valóban van benne agresszió is.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 09:49:27

@trimalchio:

:)))

Tőlem is sokszor kérdezték amikor nagy dózisban kaptam szteroidot.

Én is absztinens vagyok.
Az én esetemben azért nem csodálkoztam. A felpuffadt arc, kitágult hajszálerek...

Bikli néni 2011.01.27. 09:54:40

Részvétem a posztolónak.
Kicsit nehéz lesz így véleményt mondani, mert látszik ezen a levélen, hogy indulatból íródott (meg is értem), de így az egész egy egy szuszra előadott ömlesztett sajt, amiből egyszerűen nem derül ki a lényeg.

Ilyen esetben, ha én úgy ítélem meg, hogy az orvosok sumákolása, tökölődése, nemtörődömsége, hozzá nem értése, stb., vezetett a hozzátartozóm halálához, a minimum, hogy én magam kérem a boncolást, nem ám még húzom a számat!

A szervadományozás egy másik kérdés. Mindenkinek a saját döntése ugyebár, de csak ezért, mert haragszom orvosra-nővérre, visszatartani... Kérték egyáltalán? Nem hiszem, ez itt most jó eséllyel képzelgés. Ha meg nem adják, mert milyen slendriánul bántak vele: egyet ne felejtsen el senki: azzal, hogy valakiből szervdonor válik vagy sem, nem az orvosoknak tesz jót vagy rosszat, hanem adott esetben megment(hetne) egy másik életet. Én minden esetre határozottan közöltem a törvény szerinti hozzátartozóimmal, hogy váratlan halálom esetén az összes szervemet kifejezetten felajánlom, és kértem őket, hogy ne tiltsák meg, hogy kivegyék azokat.

Halottcsere: ezt most nem is értem. Most elcserélték vagy nem?! A koporsóba, ha az ember belenéz, jó eséllyel az elhunyt arcát látja, amit egy sminkes icipicit kikészített olyanra, mintha a halott csak aludna. De abból nyaktól lefelé jó eséllyel semmi nem látszik. De azért szerintem az ember nem kilók alapján ismeri meg azt, akivel egy életen át együtt élt, hanem, mondjuk, arcról. Ha elcserélték, annak azonnal utána kellett volna járni. Most már mindegy, mert lehet ugyan exhumáltatni, de az eredeti test attól még nem lesz meg. (Btw, ha elcserélték, akkor valahol máshol is fel kellett volna tűnnie, hogy nem József bácsi fekszik a koporsóban, nem?)

Irise 2011.01.27. 09:55:48

@trimalchio: anyam ugyanigy jart, szegeny egy kortyot nem ivott egesz eleteben. Es ot is mindig vegzaljak,hogy mennyit iszik. Neki epeko miatt volt. Nalad sikerult rajonni,miert?

Bikli néni 2011.01.27. 10:03:17

@trimalchio: Amikor a nagypapám megkapta közel 40 éve az első epilepsziás gyógyszereit, elég csúnya lett utána a vérképe. Megkérdezték tőle, szokott-e azelőtt alkoholt fogyasztani. Nagypapám - akkor még fiatalabb ember - mondta, hogy előfordul, hogy egyszer egy héten megivott egy üveg sört. Na, ez volt az a pont, amikor ráírták az összes orvosi lapjára, hogy alkoholista. Pedig nem volt az. Azt hiszem, Ospolot nevű gyógyszert szedett, amit állítólag azóta kivontak a forgalomból. A nagypapám pedig a balesete óta - ami miatt megbetegedett - egy árva korty alkoholt nem ivott többé.

bauchi 2011.01.27. 10:21:32

@Dr.laikus PhD: Nehéz ügy.@bakela: Szerintem is süt a butaság.Sőt! Besűlt.

bauchi 2011.01.27. 10:22:43

@trimalchio: Nem változott semmi,csak néhány orvos.
Genyább lett.

bauchi 2011.01.27. 10:24:47

@miklos.rabai: Volt már hozzátartozóval dolgom."Nagyon is"!.
De ezt pofán vágtam volna.

bauchi 2011.01.27. 10:34:31

@trimalchio: @Irise: Csak tudnám mit keresek itt ennyi absztinens között....

cindbl 2011.01.27. 10:37:00

@miklos.rabai: gyonyoru, ahogy az orvostarsadalom osszezar minden alkalommal.

bar akkor lennetek ilyen egysegesek, amikor azt a mocskot kellene kizarni az orvosi kamarabol, aki elteszi a halapenzt, hogy apam jol van, majd anyam masnap reggel mar csak a halottat talalja... de apam jol volt.

MagyarZizzi (törölt) 2011.01.27. 10:42:38

Részvétem a posztolónak, szörnyű, ami vele és a családjával történt! Még akkor is, ha nem egészen úgy történt, ahogy azt itt leírta, mert látszik, hogy a gyász kicsit elhomályosítja az ítélőképességét (nem szirénázó mentő, kutyafóbiás orvos, mi van?!)... De ha a testet valóban elcserélték, azt nem szabad annyiban hagyni, akkor mindim feljelentést kell tenni, vagy nem is tudom...

Irise 2011.01.27. 10:47:41

@bauchi: Anyukám absztinens :)

@cindbl: Szegénykém, részvétem. De tényleg.
És,ha ez segít valamit, én itt most azonnal kizártam a kamarából azt,aki eltette a hálapénzeteket.
Ezt egyébként úgy szoktuk csinálni,hogy ugye van a havi gyűlésünk,ahova az ország összes orvosa összejár. Aznap nem dolgozik senki. Attól függően, hogy mennyi hálapénzt tett el (és milyen rangban van az illető) nyílt, nyomógombos, vagy papírrepülős szavazást tartunk.
A vétségtől függően láncra verve, vagy búcsúkávéval kísérik ki a kamara terméből. A bűnös eztán rendszerint harakirit követ el, de a traumán megmentik.

marand22 2011.01.27. 10:48:17

"...beszélgetés közben, váratlanul, minden előzmény nélkül rosszul lett a férjem, elvesztette az eszméletét. ...próbáltam újraéleszteni szívmasszázzsal stb., mire óriási levegőt vett."
EZ HIRTELEN SZÍVHALÁL.

"...elkészült egy mellkas CT..."
Tüdőembólia és aortadissectio kizárása céljából.

"Amikor a fájó lábujjához értünk eltorzult az arca..."
"Vasárnap du-án kinyitottam a szemét, beszéltem hozzá (az akkori orvos azt mondta "lehet, hogy hallott és ő nézett, szólni akart, a nyelvével ki akarta tolni a szájából a csövet, látszott hogy szólni akar, formálná a szavakat."
Ezt úgy hívják: VIGIL KÓMA.

"A következő felháborító a láz..."
Oxigénhiányos agykárosodás következménye ún. CENTRÁLIS LÁZ.

Összefoglalva:
Középkorú vagy idősebb (posztból nem derül ki) férfi hirtelen szívhalált hal. Újraélesztés sikeres, de oxigénhiányos agykárosodás következik be. Az agykárosodás miatt nem történik szívkatéterezés (elektrofiziológiai vizsgálat, stb.), mivel a beteg sorsát az agykárosodás határozza meg. A hirtelen szívhalál okának kiderítése másodlagos (koszorúérbetegség, elektromos bajok ?).
A többi kommunikációs hiba, stb. megítélésére nem vállakozom.
Egy megjegyzés: Újraélesztés utáni oxigénhiányos agykárosodás kezelésére ajánlott kezelés a fej hűtése, ennek alkalmazásáról nem esett szó a leírásban.

Irise 2011.01.27. 10:48:31

@MagyarZizzi: De láttad,hogy megnézte a koporsóban,hogy nem az a személy van benne, majd... eltemettette...

Leroi 2011.01.27. 10:49:00

Részvétem a posztolónak...:(
A beteg azonosítása a kórházi minőségbiztosítás egyik alapeleme...
A négy orvos sztorija hasonlított ahhoz, amikor négy bekötött szemű ember fog egy elefántot ill. annak a különböző részeit és véleményt mond.

Neduddgi 2011.01.27. 10:56:26

"Az EKG-hoz szükséges 1 db vatta nélkül, tőlem kérte, de én idegességemben azt sem tudtam mi az?"

Én még most sem tudom... Mármint hogy milyen 1 db vatta kell az EKG elkészítéséhez, ami nem volt a dokinál. Mert vagy öntapadós "matricákat" kap (abból is madzagonként 1 db, nem összesen), vagy nagy fémcsipeszek és fém cuppantós cuccok vannak (vatta nélkül), vagy egy "övet" tesz a mellkasra.

A többit meg már leírták a többiek. Enyhén szólva furcsa poszt...

Irise 2011.01.27. 10:57:05

@marand22: Te vagy ma a magányos hős,aki leállt párnacsatázni. Úgyse fog neked hinn senki.

@Leroi: Kivéve,ha a négy ember ugyanazt mondta, csak másképpen.
Dr Kardiac Piroska Sudden Cardiac Death okozta vigil komát emlegetett, mert posh.
Dr. Kovács főorvos, aki megszokta,hogy egyszerű emberekkel kommunikál azt mondta,hogy Pista bácsinak megállt a szíve és bár újra ver, de halálán van. (Dehát ég a lábujját is érzi, doktor úr!!!)
Dr Kátai, aki neurológiai érdekeltségű,és úgy tudta,hogy a hozzátartozó már tudja,hogy megállt a bácsi szíve és újraélesztették, arra koncentrált, hogy él, de oxygénhiányos agykárosodása van (amit a félművelt hozzátartozó úgy értékelt,hogy a doktor azt hiszi,hogy stroke-van).
Dr Krematórium pedig latinul beszélt, mert épp most jött le a műtőből egy kalandos sürgős császár után, és gondolkodni is alig tud,nemhogy magyarra fordítson.

Szegény hozzátartozó meg azt hitte, nem is ugyanarról az emberről beszélnek.

Irise 2011.01.27. 10:59:04

@Neduddgi: A fém cuppanósoknál, főleg,ha jó szőrös a mellkas, érdemes kis zselét, ha az nincs, akkor vizet alá rakni, hogy jobban vezessen. A víz felviteléhez kell a vatta.
Egyéb helyeken borotválhatnának is, de képzeld el, akkor a poszt írója milyen palávert rendezett volna!

cenzorilla 2011.01.27. 11:00:43

@bauchi:

Ha szakmai vitád van adamantiummal, azt szakmailag rendezd le.
Minden személyeskedést törlök!

cenzorilla 2011.01.27. 11:05:30

@Irise:

Adott alkalommal tessék szépen emlékezni!:DD

vitalis06 2011.01.27. 11:08:47

Az orvosi részét marand22 nagyon logikusan leírta.
Amit nem értek:
1.Nyilván az orvosok is bizonytalanok voltak, ezért akarták a boncolást, miért kellett ez ellen tiltakozni? Ha velem történik mindez én kértem volna boncolást.
2. Mi köze a veseadományozásnak az egészhez? Biztos a posztoló, hogy a férje akarata szerint járt el? Aki rendszeres véradó volt? Nem tudommiért kell ezeket a dolgokat összekeverni. Ha valaki halott, de másokon segíhet, hát tegye. Nagy önzésnek tartom ezt megtiltani.
3. végképp nem értem: látott egy idegent a koporsóban és eltemette a férjeként? Előfordulhatnak tévedések ezért sopkták nyitvahagyni a család érkezéséig a koporsót. De nem szólt senkinek? Ezt el sem tudom képzelni.

ace911 2011.01.27. 11:09:04

@Irise: szerintem a cím megtévesztő, + a posztoló "felindultan" írt, szerintem nem volt itt csere, csak alig ismert rá + hibás jegyzőkönyv..

egerészölyv 2011.01.27. 11:12:44

Tisztelt posztoló, osztozom nagy fájdalmában, engedje meg, hogy részvétemet nyilvánítsam. Az itt lébecoló, hivatásuk gyakorlása helyett a mundér "becsületét" nyíltan vagy suttyomban orvosként védők idétlenkedéseivel, gyalázkodásaival meg ne törődjék, csak a szívére menne az is.

tódór piroska 2011.01.27. 11:14:00

Elég zavaros történet. A hozzátartozó halála mindig tragédia, ebben együttérzek a poszt írójával. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a történet ebben a formában nem igaz. Sok-sok részlet necces, most nem is a szakmai részükre térnék ki, csak egyetlen, de lényegi "tévedésre":

" A lányom nem akarta aláírni a boncolási engedélyt"

Ilyen nincs. Kórházban elhunytak boncolásra kerülnek, kivéve, ha a hozzátartozó írásban kéri a boncolás mellőzését, és annak nincs az eü. tv-ben meghatározott akadálya (mármint a boncolás mellőzésének), mint pl. rövid ápolási idő, tisztázatlan halálok és/vagy alapbetegség, stb.

Vagyis nem a boncolási engedélyt kell a hozzátartozónak aláírni, hanem a kérvényt, hogy ne történjen boncolás!

firpo88 2011.01.27. 11:14:41

Őszintén szólva nem értem, hogy miért kellet így nekiesni a posztolónak. Indulatból beszél, de ez természetes, hiszen az egyébként egészséges férje 6 nap alatt meghalt, miközben ő nemtehetett érte semmit, az orvosok meg tehetetlenkedtek és elpöcsölték az időt.

Persze lehetséges, hogy az orvosok nem pöcsölték el az időt, csak nem tudták elmagyarázni az aggódó hozzátartozónak, hogy mi is a baj, és mivel próbálják gyógyítani.
@marand22: hozzászólása legalább érthetővé teszi a dolgokat.

Az én kérdésem annyi, hogyan lehetséges, hogy 6 napi kórházi tartózkodás után egy nem világos a hozzátartozó számára? Persze lehet, hogy hazudik, de azt a posztból nem lehet megállapítani. Nekem az a benyomásom, hogy végig abban a hiszemben volt, hogy a férje szívinkfarktust kapott, és ilyenkor az idő tényleg sokat számít.

Az, hogy letorkollt egy orvost, aki nem tudta számára érthetően elmagyarázni a helyzetet (vagy azért, mert fogalma sem volt róla, vagy azért mert nem tud kommunikálni), más szóval egyátalán nem tűnt kompetensnek, az én szememben teljesen logikusnak tűnik egy olyan hozzátartozó részéről, aki arról van meggyőződve, hogy a férje infarktust kapott, de csak azt látja, hogy folyik el az idő.

Még annyit tennék hozzá, hogy a posztokat nem orvosok küldik be. Ezért nem is lehet elvárni, hogy olyan szabatosséggal és pontossággal fogalmazzák azt meg, mint egy lelet vagy zárójelentés esetében elvárható. Úgy vélem ezért aztán kár is a fogalmazáson, a szóhasználaton rugózni, és abból messzemenő következtetéseket levonni.

egerészölyv 2011.01.27. 11:20:11

Mikor nagyapám meghalt (nekem kellett intézni az ügyeket), először is fél napnak kellett eltelnie, mire kiszállt az ügyelet, kiadtak egy "ambuláns lap"-ot: a beteg panasza: exitus lethalis. Azaz a járóbeteg arra panaszkodik, hogy meghalt. Európa! Más ismerőseim is erről számolnak be, ez a stílus, ez a "formanyomtatvány"...
A hullaszállítók a kezembe nyomtak egy lapot "a" temetkezési vállalat telefonjával. Megdöbbentem. És ha másik vállalkozót választanék? Visszadöbbentek. Hogyhogy másikat? Ez van, ezt kell szeretni. Mondom, ezt nem írom alá, majd mi választunk. Azonnal egy másikhoz fordultam, amelyik harmincezer Ft-ot legombolt CSAK AZÉRT, mert a MÁSIK vállalkozó már elkezdte a munkát, őt ki kell fizetni részarányosan.
Ha valaki boncolást kér, legyen ménkű gazdag. Több hétbe is beletelik, amíg sorra kerül, addig meg fizetni kell a méregdrága hűtőházat. Jóval a fővároson kívül van a hűtőház, úgyhogy még tetemes (rémes szó) szállítási költséget is kell fizetni.

Irise 2011.01.27. 11:24:20

@firpo88: Korábbi posztok kapcsán leírtuk a gyász fázisait. Az magyarázatot ad a hozzátartozó viselkedésének egy részére.
Másrészről a cirkuszolás, a rosszindulat (talán donornak kellett?), a hozzáértés megkérdőjelezése nem fogja elősegíteni az orvos-beteg kommunikációt.
Hirtelen szívhalált követően a beteg meghalt.
Ez a természetes.
Nem az a mondjuk 10 %, aki túléli ezt a szituációt, egyáltalán nem az a természetes. Az a csoda.
Amit a betegek nem látnak, az az,hogy az orvosok ma már olyan dolgokat képesek megtenni,amik 15 éve még csodaszámba mentek, olyanokat megmenteni,akik 15 éve még garantáltan meghaltak.
De így is sokan meg fognak halni.
Mert az emberi élet véges.
Mert nem vagyunk istenek.
Mert vannak gyógyíthatatlan betegségek, balesetek, állapotok.
Értöd?

Irise 2011.01.27. 11:25:36

@egerészölyv: És pontosan mi köze az orvosoknak a temetkezési vállalkozóhoz? Gondolod,hogy az éppen ügyeletes orvos választotta,hogy melyik legyen az?

egerészölyv 2011.01.27. 11:26:54

@Irise: egész pontosan az ügyelet hívja a hullaszállítót. Onnantól már csapda.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 11:28:34

@egerészölyv:

Kórházi halálozásról van szó.
Ott nem kell fizetni semmiért.
todor piroskát olvasd el légy szíves.
A Te eseted nem ugyanaz.

A temetkezési vállalkozások ajánlása meg tilos. A bartelezés a vállalkozók között depláne az.
Kellett volna egy harmadikat választani...

Irise 2011.01.27. 11:28:49

@egerészölyv: Ügyelet nem egyenlő az orvossal. Az orvos az ügyelet alkalmazottja, csak a gyógyításért a felelős. A nap elején megadja a központ,hogy melyik hullaszálító telefonszámát kell megadni,nem az orvos választja.

egerészölyv 2011.01.27. 11:30:25

@Dr.laikus PhD: aha, jó ötlet, már várom, hogy megint meghaljon valaki a családomból. Okosok ezek a kellett volnák.
A héják azt használják ki, hogy minden nap borzalmas anyagi veszteség IS, tehát aki elvi okokból huzakodik, piszkosul ráfarag.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.01.27. 11:30:56

@Mária: Telitalálat!
(én nem ismerlek, nem tudom, hogy kedvellek-e. De tetszett, amit írtál. :-))

egerészölyv 2011.01.27. 11:31:33

@Irise: ő maga, a dr. hívta ki személyesen. A hullaszállító azonban önkényesen jelölte ki a temetkezési vállalkozót.

egerészölyv 2011.01.27. 11:33:24

@kekecke: tévedés ne essék, arról egyetlen szó sem volt a posztban, hogy visszacserélték-e aztán a holttesteket. Nyilván mert nem a tárgyhoz kapcsolódik.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 11:34:14

@egerészölyv:

Őszintén itt nagy garral szidsz mindenkit csak azért mert nem ismered a szabályokat.

Ha rosszul döntöttél objektív, vagy szubjektív okoknál fogva visszafelé az ember nem mutogat.

Nekem sem halt még meg itthon senkim, mégis tudok erről a szabályról.
Ezt akkor így hogy?

bauchi 2011.01.27. 11:34:47

@cenzorilla: Nincsen szakmai vitám vele,de ha végignézed a hozzászólásaimat,soha nem neveztem sötét baromnak,ahogy ő engem.Szarkasztikusan évelődtem vele,de nem vette a lapot.Érdekes,hogy mindig engem figyemeztetsz csak...
Nézd végig párbeszédünket,lécci...!

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 11:35:43

@egerészölyv:

Általában a posztoló minden szavát értelmezzük - én biztos - a megértés és a jóindulat nevében.

Azt nézd amit írt.

Azzal járunk a legjobban.

egerészölyv 2011.01.27. 11:36:32

@Dr.laikus PhD: nyilván mert zseni vagy, amint ez láthatóan elősüt valamennyi lekezelő félmondatodból.
IGAZ, hogy nem tudtam az eljárás részleteit. De ez nem menti a csalárd temetkezési vállalkozókat, hullaszállítókat és az esetleg velük aljasul összejátszó orvosokat.

nagybela2 2011.01.27. 11:37:03

@TamásD:
2. és 3. bajusz közül hiányzik legalább egy, a kórházi "ápolás/kezelés"-t illően megemlítve.

A többi bajusz pedig olyan száraz és érzéketlen mint maga a leírt tortúra.

Egyébként pedig:
Ez az esetleírás valós lehet, biztos léteznek ilyen helyek, van életben maradt ismerősöm, de szerencsére láttam már jobbat is.

De az isten szerelmére orvosok:
Ha leállt a szíve, akkor nem azzal van a baj elsősorban?!?!
De egy kihordott belső gyulladás is belefér a magyarázatba. Vérkép??

Ezúton üdvözlöm a tüneti kezeléstől is tartózkodó medikusokat.

Irise 2011.01.27. 11:37:46

@egerészölyv: Szívem, hidd már el,hogy nem az orvos választja ki,hogy kit hív. A telefonszám meg van neki adva. Mondjuk rendes volt,hogy felhívta nektek én biztos nem hívtam volna, és engem nem is lehetett volna ekézned ezért.

Már nem is tudom,hol olvastam egy sztorit, amiben a a hozzátartozó leírta,hogy a doki ilyen-olyan rendes volt az anyukájával, folyton segített, mondta,hogy úgy szereti,mintha a saját anyja lenne, a hozzátartozó le is vonta a konklúziót, hogy biztos parát akart,holott sosem kapott.
Most mondd meg, érdemes rendesnek lenni?

egerészölyv 2011.01.27. 11:37:46

@Dr.laikus PhD: így van, ez pontos. Azt kell nézni, amit írt, és nem hozzáfantáziálni vicceket, például hogy hagyott eltemetni egy másik embert a férje helyett.

egerészölyv 2011.01.27. 11:39:39

@Irise: édesbogár, ha te mondod, hogy nem tartozol a rendes orvosok közé, kelletlenül bár, de elhiszem.
Azt viszont, hogy orvos vagy, az első perctől tudom.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 11:39:58

@egerészölyv:

Ezzel senki nem viccelt.
Te is mást olvasol?

Ezt írja, hogy elcserélték a férjét.
Arról nem ír, hogy mi történt aztán.

A magyar nyelv asszociatív. Ha nem írt mást, mint azt, hogy nem a férjét látta a korporsóban, akkor szerinted mi történt?

Irise 2011.01.27. 11:41:00

@egerészölyv: "De ez nem menti a csalárd temetkezési vállalkozókat, hullaszállítókat és az esetleg velük aljasul összejátszó orvosokat."
Na, neked is az előző ideiglenes lakhelyed a Hűvösvölgyi u 116. lehetett.

Mária 2011.01.27. 11:42:04

@kekecke:

Az ilyen ellentmondásos posztoknál érdemes mondatonként értelmezni, esetleg időrendben jegyzetelni az állításokat.

Fenti poszt külön érdekessége, hogy a beküldő sűrűn váltakozva használja egy megrendült idős asszony és egy érzelmileg nem érintett eü dolgozó szókincsét.

egerészölyv 2011.01.27. 11:42:05

@Dr.laikus PhD: hogy mi történt UTÁNA, nem tudom.

Számold meg a slájmijeleket a blogban. Neked hánynál kezdődik a vicckategória?

Irise 2011.01.27. 11:42:19

@nagybela2: Hát a medikusok tartózkodjanak is a tüneti kezeléstől. Nincs hozzá joguk.

bauchi 2011.01.27. 11:42:46

@Irise: Az a gondom,hogy a paraszolvencia kérdésében sajnos már nem vagyok iletékes.Ügyeletben nincs.Osztályvezető koromban volt.Persze,ha valaki adott.De Isten lássa lelkem,soha nem kértem.

egerészölyv 2011.01.27. 11:43:17

@Irise: magam előtt látom, cukikám, ahogy a betegeiddel is így beszélsz.

Nyilván most is ott szoronganak az ajtód előtt. Fekete macskázol is, vagy csak itt lebzselsz?

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.01.27. 11:43:32

@egerészölyv: Hát szerintem meg de. Az egy dolog, hogy meghalt a férje. De hogy a halála miatt hisztériázik, aztán meg simán eltemet egy vadidegent...???
Valami sántít..
És ne gyere azzal, hogy a gyász, stb. Több hónapja történt, volt ideje összeszednie a gondolatait.

Irise 2011.01.27. 11:43:51

@nagybela2: "kihordott belső gyulladás" egész pontosan mit jelent ez a három, egyébként összefüggéstelen szó nálad?

bauchi 2011.01.27. 11:44:04

@tódór piroska: Pontosan így van.Ezért gyanítom,hogy ez a poszt provokáció.

egerészölyv 2011.01.27. 11:44:49

@kekecke: itt éppen ezzel az általatok kiötlött simasággal van a baj. Semmi jele, hogy valóban mást temettek el helyette.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2011.01.27. 11:48:08

@egerészölyv: jó, akkor mondok mást. Évekig véradó volt a férje - donor.
Az özvegy pedig tiltakozik az ellen, hogy donor legyen a férje?! (vese).

Akkor ez most hogy is van?

bauchi 2011.01.27. 11:50:04

@egerészölyv: Ez nem így van.Ha meghalt valaki,akkor az ügyelet nem megy ki "félnap múlva".Késni késhet,bizonyára még élő hívta ki betegsége miatt.Az fontosabb,nem?

trimalchio 2011.01.27. 11:54:08

@Irise: Nem, soha nem derült ki mi okozta. Viszont nem is újult ki.

bauchi 2011.01.27. 11:54:34

@egerészölyv: A hullaszállító ki van jelőlve,hogy az adott körzetben ő az ügyeletes szállító.A második nem kér 30 ezer Ft-t,mert az elsőnek kell fizetni.Ez az átverés sóban van.A boncolás kerül sokba.
O ft-ba.

trimalchio 2011.01.27. 11:55:12

@bauchi: "Csak tudnám mit keresek itt ennyi absztinens között"
Alkoholt? :-)

bauchi 2011.01.27. 11:56:41

@egerészölyv: Az ügyeletes orvos megkérdezi a temetés módját.Lesz-e boncolás.
Valamint kit akarnak a temetéshez.Melyik temetési vállalkozót.

Irise 2011.01.27. 11:56:54

@bauchi: Ugye láttad,hogy mire adtam válaszul a fentimet, és ugye levetted , hogy csak baromkodtam?

@egerészölyv: :) nincs magánrendelésem, és ma délután 4-től éjfélig dolgozom. Munkaidőben nem netezek :)

firpo88 2011.01.27. 11:58:12

@Irise: Persze hogy 'értöm'.
Csakhogy amit te mondasz, szélső értéken így hangzik:
- megbetegedett egy ember
- a kórház egy fekete doboz, ahol akár olyan csodákat is megtesznek, amiket 15 éve nem, ide beszállították emberünket, hozzátartozó majd jöjjön vissza később, földi halandók számára nincs belépés
- hat nap múlva nyílik a fekete doboz, a hozzátartozónak kiadjáék a koporsót, és biztosítják róla, hogy mindent megtettek a betegért.

Ha odafigyeltél, nem az a gondom, hogy meghalt a beteg. A kezelést sem kérdőjeleztem meg, nem is tudjuk milyen volt?

Az én érdemi (bár költői) kérdésem az volt, hogyan lehetséges, hogy 6 napi kórházi kezelés (és elhalálozás) után a hozzátartozó nem tudja, hogy miért is halt mega férje.

Hiszti: valószinüleg volt. Az idegesség érthető, bizonyos szintig tolerálható is. A körülményeket meg úgysem ismerjük.

Irise 2011.01.27. 11:59:22

@trimalchio: Akkor én vírusra esetleg gyógyszerhatásra gyanakodnék. Tartsd a szemed a vércukrodon, és reméljük sose jön már vissza. :)

firpo88 2011.01.27. 12:01:21

@tódór piroska: bájos dolog lehet az eü. törvény. Az hogy mikor, hol hogyan alkalmazzák, közel sem biztos, hogy egységes, és 'ideális'.

TamásD 2011.01.27. 12:02:07

@nagybela2: nem igazán értem a bajuszt, biztos a gondolatjel az.
A szívmegállás tünet, nem feltétlenül közvetlen ok, egész sor betegség okozhatja. Ráadásul itt nem a szívmegállás a lényeg, az gyorsan megoldódott, hanem inkább a kiváltó ok, illetve hogy miért nem sikerült megtalálni/kezelni.

doktrina (törölt) · http://haziorvos.blog.hu 2011.01.27. 12:02:23

Előre is bocsánat, nem olvastam most végig, mert elfáradtam már az elején. Ha valaki összeesik és meghal mellettünk, nem ügyeletet kell hívni hanem mentőt. Ha mégis az ügyeletet hívja valaki ilyen esetben, ott a nővérkolléga rögtön átadja a mentőknek vagy az ügyeletes kocsival egyszerre indíttatja a mentőt is, ha értelmesen be lett diktálva, hogy mekkora a baj. Időpocsékolás ügyeletes orvosnak kimenni úgy, hogy közben mentő nem indul.
Az ügyeletes kocsival nem megy ki nővér, csak a gépkocsivezető (aki sok esetben egyébként nem is eü-képzettségű, de ez más lapra tartozik.)
Ezzel együtt részvétem a posztolónak.

Sajnos a tudatlanság kiszolgáltatottá tesz. Az orvosok sokszor nem tudnak vagy nincs idejük elég jól kommunikálni ahhoz, hogy a tudatlanságot is áttörjék meg a jó stílus is megmaradjon, és főleg hogy a betegnek mindig igaza legyen.

bauchi 2011.01.27. 12:03:14

@Irise: Szerintem érdemes rendesnek lenni.Én még az ufókokkal is rendes vagyok.Lóvé persze nincs.

Irise 2011.01.27. 12:03:48

@firpo88: Láttad,hogy 4 orvostól kapott felvilágosítást. Mi a valószínűbb, hogy 4 ember közül egy sem tud beszélni, vagy, hogy egy ember olyan lelkiállapotban van,hogy nem tudja befogadni az információt?

Egyébként: "hozzátartozó majd jöjjön vissza később, földi halandók számára nincs belépés" tekintve,hogy a hozzátartozó a beteggel volt, látogatta, ez teljesen irreleváns megjegyzés volt.

"biztosítják róla, hogy mindent megtettek a betegért" miért gondolod,hogy nem tettek meg mindent?

Nem figyeltél rám, hát leírom mégegyszer: a beteg a leggondosabb orvosi kezelés mellett is meghalhat. Van olyan,hogy mindent megteszünk, és az is kevés. Istennél kellene ilyen esetben reklamálni,nem nálunk.

Irise 2011.01.27. 12:07:52

@bauchi: Én is rendes voltam. Mostmár korrekt vagyok. És elsősorban mindig védem magam.

Anna Doktor 2011.01.27. 12:08:14

Részvétem a posztolónak.
Sajnos az eset ennyire zavaros leírása egyfajta bizonyíték, hogy miért nem értette a posztoló, hogy mi történik a férjével. Elképzelhető, hogy mindenki elmagyarázott mindent csak a posztoló kissé zavarodott, hisztériára hajlamos? Ezt nem bántásnak szántam.
Láttam már ilyen embereket, attól még nagyon kedvesek és normálisak, csak ne kerüljenek az események középpontjába, mert teljesen összezavarodnak és nincs az a kommunikatív ember a világon, aki eltudná nekik magyarázni, hogy most mi történik velük.

bauchi 2011.01.27. 12:09:19

@cindbl: Idefigyú!
Igazgató koromban a belgyógyász főorvost elküldtem nyugdíjba.Jóval túl volt már a koron.Pl.a hozzátartozót behívta,hogy közölje,egy két nap múva hazaengedik.Mire a hozzátartozó : de főorvos úr,a temetést jöttünk intézni.
Nagy balhé volt belőle.
Nem a temetésből.
A nyugdíjazásból.

bauchi 2011.01.27. 12:10:57

@Leroi: Az egész történet nem igaz.Kitalation.

rikavagyok 2011.01.27. 12:18:22

Adva van egy idős úr, aki hirtelen meghal, újraélesztik, bekerül a kórházba, ahol egy darabig jobban van, úgy néz ki, hogy lesz tudata, majd valami miatt egyre inkább romlik neurológiailag, lázas lesz, meghal az ITO-n.

A posztoló, saját leírása szerint, a magyar populáció azon kis százalékába tartozik, akinek eszébe jut, hogyan kell újraéleszteni élesben. Ez mindeképpen dícséretes.
Ügyeletet hívni cserébe marhaság volt, nem arra való ugyanis. Az ügyeletes orvos a nap 90%-ban fájó torkokat, köhögést, vérnyomáskiugrásokat és hasmenéseket lát el, reanimába évente 1-2x keveredik. Nyilván hatékonyabbak a mentősök, akik összeszokottak és gyakorlottak ebben. Az ALS (emeltszintű újraélesztés) amúgy is hatkezes, így ketten nagyon nehéz akár megközelítőleg is jól csinálni. (Ha befogható a hozzátartozó, akkor is) Az ügyelet orvos+sofőr felállásban szok járni, mindig.
Ettől itt még hatékonynak tűnik a ténykedése.
Tanulság: ha valaki eszméletét veszti, vagy látványosan összetöri magát, mellkasát fájlalja, kifejezetten /a szokottnál jelentősen jobban fullad, valamije lebénul-> Mentőt köll hívni (104).

Ha valaki váratlanul a legnagyobb jóllét közepette meghal annak:
Lehet szív eredetű oka: valami miatt lesz egy olyan rosszindulatú ritmuszavara, ami keringés megálláshoz vezet. Ennek az alapfolyamata lehet infarktus, szívizom betegség, szívizomgyulladás, billentyű hibák, de akár egy elektrolitzavar is ( tegnapi szerelmünk, a kálium)
És lehet nem szíveredetű oka: lehet tüdőembóliája, bazinagy stroke-ja, lehet akkora belső vérzése hogy pikk-pakkk elvérzett (pl megrepedt aorta aneurysma, méhenkívüli terhesség, stb), meg lehetnek egészen egyértelműek, mint félrenyelés, trauma, áramütés...
Itt jól látszik, hogyan kutattak az ok után: Tüdőembólia?->melkas CT. Agyi érkatasztrófa? -> koponya CT. Szívbajságok? ->kardiológiai vizsgálatok (gondolom szívenzimek, szívultrahang). Hogy mi a 4. verzió pedig nem derült ki a leírásból, sem az, hogy végül minek tartották az esetet.

Ami még fontos info: attól hogy egy újraélesztés sikeres, attól az még messze nem egy lefutott a mérkőzés. Nyersz egy rendkívül esékeny pácienst: kb mindene meg van borulva anyagcsere szinten (semelyik szerv nem szereti a keringés hiányát), és hát valamibe csak belehalt az imént, tehát van egy életveszélyes alapfolyamatod. Aztán ugye elvégeznek rajta egy halom beavatkozást: nyomorgatják a mellkasát, teltgyomorral lélegeztetnek, intubálnak... aztán lélegeztetik, ilyen kanül, olyan katéter... általában hosszan eszméletlen, tehát tartós fekvő, az annak megfelelő szövődményekkel...
Szóval, ezt így mind végiggondolva, nem inkább az a csoda, ha valaki ezt túléli???

Bikli néni 2011.01.27. 12:21:09

@vitalis06: Én azt sem tudom elképzelni, hogy a koporsóban fekvő ismeretlen személyt - hacsak az ő sorsa nem hamvasztás lett volna - nem hiányolták valahol máshol.

Frankeistein 2011.01.27. 12:21:11

először is: részvétem a posztolónak!

viszont nekem kicsit sánta a történet. de lehet, hogy én nem értettem meg. régebben volt egy hasonló poszt, ahol az ügyeletes kocsi egy lázas kamasznál volt, holott párhuzamosan összeesett egy férfi, és agykárosodása lett, etc. ez mindegy, de ahogy a posztoló is írta, ekkor mentőt hívjuk. de könyörgöm, ha valaki összeesik hirtelen, és nincs szívverés, akkor miért nem így cselekszik?
plusz nekem is hibádzik ez a 4 orvosos vélemény, meg a boncolási kálvária.
és nagyon erősen érezhető az orvosutálat, amit- részben- meg tudok érteni, de úgy érzem a poszt rovására ment...

Frankeistein 2011.01.27. 12:22:48

ja, és még: ha szirénázva jön a mentő, akkor meg az a baj, hogy a terinéni kiskutyáját felveri, és ránk figyel a környék... ezt az egyet igazán nem kellett volna belevinni.

firpo88 2011.01.27. 12:22:58

@Irise: Hát igen, nálad biztos nem érdemes reklamálni.

Én ezt olvastam:
"4 orvossal beszéltünk, 4 véleményt hallottunk, illetve semmit"
Ez azt jelenti, hogy 4 orvossal beszéltek, és 4 különböző véleményt hallottak.

Valamint ezt írtam:
"Ha odafigyeltél, nem az a gondom, hogy meghalt a beteg."

Felesleges a kioktató hangnem, a nagy nekibuzdulás.

4 orvossal beszélt, négy különböző véleményt hallott. Ha én lettem volna ott, ezt úgy fordítottam volna le, hogy ezek az orvosok egymással nem beszélnek, vagy a beteggel senki sem törődik igazán, minden nap másik jön, és mindegyik az alpvonaltól kezdi.

4 különböző vélemény, a férje meghalt, nem tudja mi az oka.
Persze hogy frusztrált, és ideges. Azon agyal, mit kellett volna másként csinálnia, hogy talán még ma is éljen a férje.

A rosszindulatú megjegyzések sem biztos, hogy akkor történtek, hanem utólag adódott hozzá, ahogy szerencsétlen rágódik a történteken.

Leroi 2011.01.27. 12:27:36

@Anna Doktor:
:)
Hogy is van az a régi LGT-szám? (A Kicsi, a Nagy, az Arthur és az Indián)
"Anna doktor ujja morze,
Írógépén nincsen zs-betű..."
A nickneved olvasva ez jutott eszembe, amúgy egyik általam nagyon kedvelt női név /anyukám is Anna:)/...:)

Leroi 2011.01.27. 12:29:05

@bauchi:
Perhaps, perhaps...
Főorvos Úrnak sokszor vannak jó megérzései...

Irise 2011.01.27. 12:30:55

@firpo88: ajánlom figyelmedbe marand22 hsz-át, az megmagyarázza,miért.
de ott van rikavagyok hsz-a is,elmondja ugyanezt.

Tényleg felmerült bennem,hogy mikor valaki laikusként idejön erre a blogra, és feltesz egy kérdést, valóban vár-e rá választ. Mert gyakorlatban az van,hogy ritka kivételtől eltekintve a laikusok a nekik nem tetsző válaszokat elutasítják (kioktatás,védjük a mundért, anyagi érdekünkben áll, érzéketlenek vagyunk).
Holott elképzelhető,hogy szakmailag mi olyan információkat látunk meg a posztban,amiket a laikusok nem tudnak értelmezni,mert nem orvosok.

Vajon nem lenne érdemesebb még egy blogot indítani, azzal,hogy ide lehet jönni orvosokat, nővéreket fikázni, szerződtessünk hozzá valakit, aki a legblődlibb marhaságra is bólogat, sőt, még alá is támasztja,hogy miért is voltak gyilkosok/gondatlanok az orvosok.

Irise 2011.01.27. 12:32:02

@Irise: Magyarán : akartok-e választ, vagy csak buksisimogatásért írtok ide?

bauchi 2011.01.27. 12:34:44

@Irise: A "kihordott belső gyulladás" azt jelenti,hogy nem külső debilitisről van szó,hanem a sulcus hiatusban felborul az egyensúly,a beteg scatolt választ ki,ami a tüdőn keresztül távozik és a kórterembenben fertelmes bűz van.Egyszer a Vészhelyzetben,amit sose nézek,láttam ilyent és ott sikeresen gyógyította Dr.House,aki azonnal adott a betegnek két(!) egység csoportazonos ékágét,sürgősen Gépre kapcsolta és külsőleg tartotta benne a lelket.A belső gyulladás sikoltva távozott,a láza hálistennek megindult felfelé.A beteg gyógyultan távozott.
A temetés nagyon szép volt,rendben,csere nélkül,lezajlott ökomenikusan.

marand22 2011.01.27. 12:39:16

@nagybela2:
"Ha leállt a szíve, akkor nem azzal van a baj elsősorban?!?!"

De azzal van, csak súlyos, definitiv agykárosodás esetén nincs értelme keresgélni 2 ok miatt is:
1. A beteg életkilátásait elsődlegesen az agykárosodás (és annak későbbi szövődményei) határozza meg, nem az azt kiváltó szívmegállás oka, az a hosszútávú életkilátásokat befolyásolja (ti. megismétlődhet, de meg lehet előzni: ha koszorúérbetegség az oka, koszorúértágítással vagy bypassműtéttel, ha elsődlegesen szívritmuszavar, akkor beültetett pacemakerrel vagy defibrillátorral /ICD/).
2. Ha az agykárosodás olyan fokú, hogy a beteg életbenmaradására nincs remény, felesleges elszállíttatni egy másik intézménybe, hogy olyan beavatkozás(oka)t végezzenek el rajta, ami rövid távon nemhogy javítana, de akár ronthat is az állapotán (szállítási trauma !).

"De egy kihordott belső gyulladás is belefér a magyarázatba. Vérkép??"

1. Félrenyelés (aspiráció) újraélesztés közben előfordul, de a betegnél történt mellkas CT (ill. a lélegeztetés miatt feltételezem, hogy több mellkas rtg is), ami mutatta volna a következményes atelectasiát (idegentest okozta hörgőelzáródás után felszívódik a levegő az érintett tüdőrészből).
2. Hirtelen keringésmegállás okaként "kihordott belső gyulladás"-t feltételezni nagyon meredek. Természetesen előfordulhat, de almafa alatt nem körtét keresünk elsősorban: középkorú vagy idős férfibetegnél elsősorban koszorúérbetegség jön szóba, másodsorban, sőt harmadikban is, majd jön a tüdőembólia, aortadissectio, bizonyos ritmuszavarok, majd kb. 20 sorral lejjebb az egyebek.
Ráadásul akkor vasárnapig (2 nap) miért nem volt lázas ?

rikavagyok 2011.01.27. 12:39:20

@bauchi:
dzsízüszkrájsztonöbájszikl... :D

rikavagyok 2011.01.27. 12:41:29

@marand22:
Szerintem ez a centrális lázra vonatkozott.

Irise 2011.01.27. 12:41:59

@bauchi: :D Az is eszembe jutott,hogy a kihordott belső gyulladás a 40. hétre élve született metritis.
"Hányas Apgar?"
"Nem is tudom: hyperventillal és tachycard a láz miatt, nadehát ő egy szepszis, hát mit várjunk?"
"És a motorikus funkció?"
"Szeptikus lázmenete van, szóval.."
"Akkor ne szarozzunk,kollegina, ez egy 10-es Apgarral született Metritis."

Leroi 2011.01.27. 12:43:11

Én úgy tudom, az elhunytat a hozzátartozók jelenlétében adják ki és joguk van megnézni.
Namármost,a kórház patológiai osztálya tartozik egy annyi magyarázattal, hogy egy óriás helyett mért ad ki egy törpét. Szóval erre annyira kőkeményen ügyel egy kórbonctani részleg, hogy kevés a valószínűsége, hogy előforduljon, épp mert a (kórszövettani kórismézési bakikon kívül) a lehetséges bukták egyike.
Donációügyben februárban fogok agyhalál- megállapító tanfolyamon résztvenni, majd talán azután nyilatkozhatom, ki, hogyan szólhat bele a hozzátartozója donorként történő felhasználásáról.
Mindenesetre humánus gesztus, ha rábólint és ezzel egy másik ember életének a megmentéséhez hozzájárul.

Irise 2011.01.27. 12:43:21

@marand22: "Ráadásul akkor vasárnapig (2 nap) miért nem volt lázas ?"
Mert ez egy HIRTELEN kihordott belső gyulladás volt, azért! :D

Leroi 2011.01.27. 12:47:21

@Frankeistein:
Ja, a szirénázó mentő felveri a kutyát, akitől viszont fél az orvos...
Gyerekek, ha Pasolini élne és ezt megfilmesítené, abból tutti Cannes lenne...

Mária 2011.01.27. 12:49:15

@bauchi:

Ezért szeretek ide járni :)

Leroi 2011.01.27. 12:51:48

A komment első részéhez azt fűzném hozzá, hogy ha a beteg egyből az intenzív osztályra került, akkor a lehető legtöbbet tették meg érte, nem értem, mért követeli ennyire vehemensen a kardiológiát a nej...
Az ITO orvosa sok esetben jobb kardiológus, mint a belgyógyászaton másodszakvizsgával rendelkező kollegái, a beteget gépre tették, életparamétereit monitorozták, alap, hogy folyamatos EKG-monitorizálás történt, tehát a szívműködése az orvos szemei előtt volt végig.
Furcsa furcsisszima a sztori.

Irise 2011.01.27. 12:54:23

@Leroi: Irodalmat és művészetet csak este 9 után,különben kegyeletsértő vagy! lol

@rikavagyok: ALS: errefelé még nem láttam 6 kezest. Még hajnali 3-kor is 7-8 emberre biztosan számíthatok, ha trauma call, vagy gyerek arrest van, akkor meg éjszaka is van legalább 12 emberem, de napközben inkább 20 körül. Eleinte azt se tudjam mit kezdjek ennyi emberrel. Szerintem az 5 lenne az optimális.

firpo88 2011.01.27. 12:56:00

@Irise: nekem nem szükséges a figyelmembe ajánlanod marand22 hozzászólását.

Ezt én írtam:
"@marand22: hozzászólása legalább érthetővé teszi a dolgokat."

Még annyit tennék hozzá, hogy marand22 volt az első, aki vette a fáradságot, hogy értelmes módon leírja, szerinte mi történt.

Az orvosgyalázós blogra vonatkozó kiszólásodat nem veszem magamra, én ugyanis nem gyaláztam senkit, nem is oktattam ki senkit. Eddig sem tettem, ezután sem szeretném. Mi több, még csak azt sem állítottam, hogy a beteg nem kapott volna megfelelő kezelést és a halálát mulasztás okozta volna, az orvosok itt pedig a mundért védik. Nem csak hogy nem állítottam ezt, de nem is gondolom.

Mit szeretnél, hogy ki olvassa ezt a blogot, csak orvosok, vagy laikusok is? Ha ez utóbbi, akkor ideje lenne megértened, hogy a laikusok nem értenek félszavakból, főleg nem a terminus technicusokból, továbbá az, hogy kérdéseket tesznek fel nem azt jelenti, hogy az orvost inkompetensnek vagy rosszindulatúnak tartanák.

egerészölyv 2011.01.27. 12:56:30

@kekecke: ez bizony nem szép, de nincs benne semmi hihetetlen.

marand22 2011.01.27. 12:56:33

@marand22:
Még egy dolog. Meglehetősen sok hasonló beteget láttam (kb. 5 naponta Közép-Magyarország csaknem összes infarktusa a mi osztályunkon köt ki, mivel szívkatéteres laborunk van és részt veszünk a budapesti akut infarktus ügyeletben). Az agykárosodás mellett a másik fő oka a halálozásnak az újraélesztés közben elszenvedett szöveti keringészavar miatt létrejövő tejsavmérgezés (laktát acidosis: oxigén hiányában anaerob anyagcsere zajlik a szövetekben, azaz szőlőcukorból nem szén-dioxid, víz és ATP keletkezik, hanem tejsav és kb. 18-szor kevesebb ATP). A tejsav nagy töménységben a vér savasodását okozza, annak minden következményével együtt: 7-es pH alatt nagyon ritkán maradnak életben.

egerészölyv 2011.01.27. 12:57:35

@bauchi: gondolkodtam is, hogy meg ne köszönjem nekik. "Köszönöm a félnapos késést, hiszen az élők csak fontosabbak, nem igaz?"

egerészölyv 2011.01.27. 12:59:22

@bauchi: a boncolás bizonyára ingyenes, de ha figyelmesen olvastál volna, észrevetted volna, hogy a boncolásig minimum húsz napot a hűtőházban tölt a holttest, az meg horribilis vagyonba kerül.

bauchi 2011.01.27. 13:00:43

@Mária: Kedves Mária,
Ha miattam szeretsz idejárni,nagyon megtisztelő.
Egyszer eljöhetnél hozzám is,ha nincs itt az asszony.Nagy kárt úgyse teszek Benned.
( csak kicsi van..)

egerészölyv 2011.01.27. 13:00:45

@bauchi: hol? Brisbane-ben? Mert pl. a ... pesti kerületben nem.

egerészölyv 2011.01.27. 13:01:20

@Irise: meg vagyok nyugodva, gumicukrom.

rikavagyok 2011.01.27. 13:01:33

@werem:
Nekem újabban extaxisofőr hurcolássza a seggem ügyeletben. (Kőccség optimalizálás okán) Elsőre fura élmény volt a mentősök után, mondhatni paráztam, hogy mi lesz, ha valami ganyéba nyúlunk...de abszolút fejlődőképes.
Egyébként nem is tudja az ember, hogy mennyire elkényeztetik, míg meg nem próbálja egyedül/úgy, hogy a másik nem érti félszavakból mit akar.

Irise 2011.01.27. 13:01:57

@firpo88: Te nem gyaláztál senkit?
"firpo88 2011.01.27. 11:14:41
Őszintén szólva nem értem, hogy miért kellet így nekiesni a posztolónak. Indulatból beszél, de ez természetes, hiszen az egyébként egészséges férje 6 nap alatt meghalt, miközben ő nemtehetett érte semmit, az orvosok meg tehetetlenkedtek és elpöcsölték az időt."
Saját magadat hazudtoltad meg.
Hiteltelen vagy.
Ignore on.

bauchi 2011.01.27. 13:02:37

@bauchi: Viszont van egy sejtésem.Mint egy híres matematikusnak.
A posztot egerészölyv írta.

marand22 2011.01.27. 13:02:48

@Leroi:
"Az ITO orvosa sok esetben jobb kardiológus, mint a belgyógyászaton másodszakvizsgával rendelkező kollegái..."

Na ezzel azért vitatkoznék (tapasztalatból). Bár az is kétségtelen, hogy belgyógyászati osztályon dolgozó kardiológus sok mindent nem lát.

egerészölyv 2011.01.27. 13:04:06

@doktrina: amúgy hívtál már mentőt életedben? Anélkül, hogy tökrészeg lett volna a diszpécser.

egerészölyv 2011.01.27. 13:06:46

@bauchi: egészségügyminiszter koromban az olyan kórházigazgatókat rugdaltam ki, akiknek túl sok volt a szabad ideje.

cenzorilla 2011.01.27. 13:07:06

@egerészölyv:

Ha hergelni jársz ide, fejezd be!
Ha véleményed van, akkor légy szíves személyeskedés mellőzésével írni.

Rágalmazni SAJÁT neveddel légy szíves!

bauchi 2011.01.27. 13:07:38

@egerészölyv: Igen.Nagy pénz az.
Az állam fizeti.Boncolást is,hűtést is.

egerészölyv 2011.01.27. 13:10:41

@bauchi: sajnos nem, de nem hergellek, mert engem rúgnak ki a demokraták.

Anna Doktor 2011.01.27. 13:11:28

@Leroi:
köszi
és még földik is vagyunk :-)
és még nagyon kedvellek is :-)

bauchi 2011.01.27. 13:13:55

@Leroi: Azt hiszem mondhatja,hogy nem lesz donor a jelenlegi szabályok szerint.

rikavagyok 2011.01.27. 13:14:04

@Irise:
Kórházban igen, ott tényleg összeszalad a ház + még az ITO-s reanima team. De nekem a 4.-5. fölött mindig úgy tűnik hogy túl nagy a tömeg.
OMSZ-nál -részben kényszerből- ennyire van megkomponálva, és mivel összeszokottak, a 4., pl szekundáns tényleg csak szájtátinak marad.

bauchi 2011.01.27. 13:14:57

@egerészölyv: A mentős diszpécsert,ha szoktad olvasni kommentjeidet.

bauchi 2011.01.27. 13:16:50

@egerészölyv: Észrevetted,hogy nem lehet engem hergelni?
Nyugodtan válaszolok,csak nem mindenki vágja.

rikavagyok 2011.01.27. 13:17:04

@werem: Mert mire kiér a média, a mentősök már megpucoltak a sérülttel ;)

egerészölyv 2011.01.27. 13:19:07

@bauchi: ojjé, egy van belőle az egész Unióban? Hát azt tényleg csak butykossal lehet kibírni!

bauchi 2011.01.27. 13:19:32

@egerészölyv: Ha eü.miniszter votál,ha igaz,akkor se rúghattál ki senkit,mert ezt az eü.miniszter nem teheti.
Néha mongyál valódít is.

Mária 2011.01.27. 13:20:03

@bauchi:

Írtam én azt, hogy miattad? :)

egerészölyv 2011.01.27. 13:20:40

@bauchi: elég, ha a saját néven demokratizáló cenzorilla azt hiszi rólad, hogy hergelhető vagy...

bauchi 2011.01.27. 13:22:02

@Mária: Sajnos tényleg nem azt írtad.

bauchi 2011.01.27. 13:25:33

@egerészölyv: Kérdezd meg cenzorillát inkább.Szerintem ő tuggya,hogy nem hergelődök.Amiket ír nekem cenzorilla,abban sok igazság van.Egy politikai jellegű kommentemet törölte.Ebben szerintem nem volt igaza.

Irise 2011.01.27. 13:25:56

@rikavagyok: részemről maxirespect az OMSZ-osoknak, meg a Központi Orvosi Ügyleteseknek is, kipróbáltam anno, én nem bírnám csinálni.

Bikli néni 2011.01.27. 13:26:50

@Leroi: OFF, na, haragszol vagy miért bojkottálsz? :) ON

bauchi 2011.01.27. 13:29:01

@Irise: Azt csinálom most nyugdíjasként.
a soffőrök túlnyomó részt mentősök.Kalappl le!
Előttük.

bauchi 2011.01.27. 13:35:01

@egerészölyv: Szerencsére még olvastam a kommentedet.Most már nincs itt,valószínüleg cenzollia törölte.
Lehet,hogy akkor teljhatalmad volt,de magyar népnek távolról sem.Pedig népköztársaság voltunk.

Irkutszk 2011.01.27. 13:38:25

@Irise: Ezt a Kutyamuttytruttyogest mondd ki háromszor egymás után gyorsan! Elnézést, rossz poén volt.

Részvétem a posztolónak. Kívánom, hogy mielőbb találjon megnyugvást. Mindenesetre a poszt maga szinte olvashatatlan volt a véleményem szerint felindultság okozta fogalmazási nehézségek miatt.

firpo88 2011.01.27. 13:38:27

@Irise: és így foltatódik:

"Persze lehetséges, hogy az orvosok nem pöcsölték el az időt, csak nem tudták elmagyarázni az aggódó hozzátartozónak, hogy mi is a baj, és mivel próbálják gyógyítani.
@marand22: hozzászólása legalább érthetővé teszi a dolgokat."

Egyébként egyetértünk. Ignor ON.

Irkutszk 2011.01.27. 13:43:35

Oh, és a szerv donorság is Magyarországon nem úgy működik, hogy akkor lehet donor az elhunyt, ha erre engedélyt ad a rokonság, hanem akkor nem lehet donor, ha maga az elhunyt halála előtt erről nyilatkozik! Mondjuk a törvény megtanulásakor mondta is az oktatóm, hogy sokszor eltérnek ettől az orvosok, és igenis figyelembe veszik a rokonság kívánságát.

Bikli néni 2011.01.27. 13:53:01

@Irkutszk: Bár soha nem voltam még ebben a helyzetben, egyszerűen nem tudom elképzelni, miért tiltják meg a hozzátartozók, hogy kivegyék a szerveket. Én ezt csak egy módon tudom értelmezni: ha valaki meghal, a szervei még 4-5 emberben élhetnek tovább, nem mellesleg a 4-5 ember is tovább él. Ha viszont nem engedik a hozzátartozók, akkor mi lesz? Elbomlik a föld alatt - a baktériumoké lesz - vagy elhamvad a krematóriumban. Nem mindegy már annak a szerencsétlen halottnak? Ha meg vallásos az ember, akkor egy pap hozzá is teheti, hogy ilyeneké az Isten országa. Egyébként is, ha nagyon gonosz(?) akarok lenni: mégis, melyik hozzátartozó venné észre az urnát vagy a ravatalt nézegetve, hogy a ruha alatt, a fércelés mögött melyik szerv van még a helyén, és melyik nincs?

Bikli néni 2011.01.27. 13:53:49

Én kinyírom a blogmotort! :@

Viharszarok 2011.01.27. 13:56:03

Üdvözlet Mindenkinek!

Először is elnézést kérek, hogy laikusként hozzá merészelek szólni az adott témához.Doktori fokozatom ugyan van, de az csak közgazdaságtudományi, így adekvát, szakmai jellegű hozzáászólásokkal nem tudom gyarapítani eme blog tartalmát.

Logikusan gondolkodva és saját szubjektív élményeimet alapul véve, azért veszem a bátorságot a megnyilvánuláshoz.
A post több logikai hézagot tartalmaz:
- Ha a postoló úgy érzékelte, hogy nem a férje fekszik a koporsóban, akkor miért nem tette meg a szükséges lépéseket? Villámgyors és egzakt módon igazolni lehetett volna , hogy a koporsóban fekvő ember nem azonos a férjjel.
- Honnan állapította meg, hogy a koporsóban fekvő ffi 167cm magas? Lemérte?
-A boncolási jegyzőkönyvet a hozzátartozó fizetés nélkül megkapja és a leletekért sem kell fizetni tudtommal!
Ebből következőleg, a leírtak alapján legalábbis erősen megkérdőjelezhető a történet igazságtartalma.

Azonban egy ilyen esetlegesen fals story nem jelenti azt szükségszerűen, hogy az összes egézségügyben leírt anomália csak a hozzátartozók agyszüleménye lenne, sőt az sem biztos, hogy a történet egyes szegmensei ne lehetnének igazak.

Saját tapasztalatom alapján kijelentem, hogy nem egynéhányszor találkoztam pökhendi, nagyképű és arrogáns orvosokkal, akikben az empátia laboratóriumi körülmények között sem lenne kimutatható. Példaként a feleségem nagymamajának a kálváriáját említem, akit otthoni elesése után, a sürgősségi osztályon 4 órán keresztül fektettek egy betegágyon. Amikor ezt szóvátettük, csak morgás és a szokásos szterotíp szöveg fogadott, hogy mások is vannak itt és a néni egybként sem haldoklik!
A másik a saját esetem:
Pánikbeteg vagyok immár 8 éve és az első pánikrohamom alkalmával történtekről reflektálok:
Vezetés közben lettem rosszul, miközben egy üzleti tárgyalásról tartottam hazafelé, mivel a kórház nagyon közel van lakhelyemhez, így a maradék erőmet összeszedve rögtön a sürgősségire mentem fel. Ott egy fiatal doktornő ,kb 5 méteres távolságból felvett anamnesis-el megállapította, hogy nincs semmi bajom, de azért megvizsgál csak várjak a soromra. Mondta ezt , amikor kb 150-es pulzussal, levegőt kapkodva és szédülve a halálra készültem. Ebben az állapotban vártam negyed órát, amikor megláttam az iménti doktornőt. Mondtam, hogy nagyon rosszul vagyo, csináljon már valamit. Erre Ő egy parádés kocsis stílusában válaszolva hajtott el, hogy mit képzelek magamról , ne emeljem meg a hangom, várjak. Na itt telt be a pohár... Kivágtam a tárcámból az összes pénzt ami nálam volt ( kb 80 ezer forint ) és megkérdeztem, hogy ennyi elég-e egy gyors kivizsgálásra?? Na ezek után csinált egy EKG-t majd adott egy nyugtatót. Egy fél óra múlva jobban lettem, a papírokat megírva kivizsgálást javasolt és pánikrohamot feltételezve hazaküldött. Természetesen vérig volt sértve a " pénz " ügy miatt. Mire közöltem, hogy örüljön, hogy nem jelentem fel azonnal.
Borzalmas volt a kiszolgáltatottság amit akkor , ott éreztem.

Engem teljesen hidegen hagy, hogy kinek hanyadik műtétje volt aznap, kit hogyan bosszantott fel aznap a főnöke, vagy a betegei, sőt az sem érdekell egy csöppet sem, hogy mennyiért végzi ezt a munkát. Tudta mire vállalkozott, nem volt zsákbamacska a számára akkor sem , amikor jelentekezett az orvosi egyetemre. Ezt a hangot én semmilyen orvostól nem fogom eltűrni a jövőben sem, ha valaki betegen megy oda , akkor lássák el rendesen, lelkiismeretesen. Szarok arra, hogy adott orvosnak éppen milyen napja van és ha netán tapasztalnék hasonló jelenséget ami engem , vagy a hozzátartozóimat érinti , akkor nem fogom sajnálni a pénzt arra, hogy az illetőnek pokollá tegyem az életét.
Teszem mindezt a lelkiismeretes orvosok jóhírének megörzéséért, mert sokkal több ilyennel találkoztam.

Köszönettel:

Dr. Iberhardt Ervin

Irise 2011.01.27. 14:02:08

@Viharszarok:
Ez most vicc vagy provokáció? lol

Irkutszk 2011.01.27. 14:02:35

@Irise: Ha én is kérhetek, én egyértelműen a buksisimogatásra szavazok ;)

Irkutszk 2011.01.27. 14:12:59

@Bikli néni: Hát, mert nem szoktak hozzá a gondolathoz. Sem a halálhoz, sem ahhoz, hogy azt a szent testet, amely 3 dimenziós képet adott annak a léleknek, akit ők szerettek, darabokra vágják, megszentségtelenítsék, és ha esetleg vissza akarna térni a lélek, akkor ne legyen meg a teste egészben épen és sértetlenül, ahova visszatérhetne. Én azt gondolom, ezért. Mert akkor még nem fogja fel a férj/feleség/gyerek, hogy a lélek nem tartozik szervesen a testhez, és az a lélek abba a testbe már nem fog visszatérni.

Mária 2011.01.27. 14:14:06

@Irise:

Ez egyáltalán nem vicces és valószínűleg nem is provokáció.

Viharszarok profilja elég régi és elég sokfelé kommentelget ahhoz, hogy hihető legyen az indulata. Bár a komment végén olvasható név valódiságára nem vennék mérget.

És most rajta, utálj nyugodtan tovább.

Irkutszk 2011.01.27. 14:16:16

@Viharszarok: A sürgősségi osztályon az életveszélyes állapotban lévőket látják el. A pánikbetegség lehet sürgősségi eset, de jelen esetben úgy látom, nem volt erről szó. Remélem, azóta sikerült találni egy jó pszichiátert, és a kezelés sikeres.

Viharszarok 2011.01.27. 14:16:35

@Irise:
A sürgősségin semmi vicceset nem éreztem a helyzetben. A félrértések elkerülése végett : A pénzt a hölgy természetesen nem fogadta el. Ha ebben provokációt érez, az nagyon rossz, mert kénytelen vagyok azt hinni, hogy találva érzi magát hasonló kérdésekben. Vagy Ön nem találkozott még lekezelő stílusban válaszolgató hivatalnokkal például? Ha találkozott, akkor miért olyan életszerűtlen, hogy az orvosi pályán is vannak ilyenek?
A cinizmust egyébként oktatják az orvos egyetemen?

Bikli néni 2011.01.27. 14:16:49

@Viharszarok:
Erre most hirtelen sok minden jutott eszembe, de mivel én csak kis d-vel vagyok jogosult írni a nevem előtti előtagot, ezért inkább csendben maradok... :)

Bikli néni 2011.01.27. 14:19:58

@Irkutszk: De most őszintén, ha valaki hallotta már azt a szót, hogy boncolás, van némi fogalma arról, hogy ott mi a répát csinálnak, netán nézett a Discovery-n Dr. G.-t, vagy pláne (tudom, elenyésző eset) járt már boncteremben, hallott igazságügyes-rendőrségi beszámolót, annak komolyan vannak még illúziói? (Akiknek van, azok kedvéért inkább nem írom le, mi történik ott ilyenkor. Ne nézzetek doktordzsít se.)

Viharszarok 2011.01.27. 14:20:30

@Irkutszk: A gond csak az, hogy én közvetlen életveszélyben éreztem magamat és mivel laikus vagyok nem tudtam arról, hogy valójában nem vagyok abban. Nem hinném azonban azt, hogy valaki ezt ránézsre meg tudja állapítani és el tudja különíteni az életveszélyes helyzettől.
Igen, találtam jó szakembert és sikerült helyretenni valamelyest a pánikbetegségemet.

Irkutszk 2011.01.27. 14:22:04

@Viharszarok: És ha odament egy orvoshoz, és ő azt mondta Önnek, hogy semmi gond. Miért nem hitte el?

Viharszarok 2011.01.27. 14:23:26

@Bikli néni: Ossza meg velem kérem a gondolatait. Engem valóban érdekell, hogy a szakmabeliek hogyan állnak az ilye típusú helyzetekhez.

Bikli néni 2011.01.27. 14:26:16

@Viharszarok: Nem akarlak megbántani, de ha 8 éve pánikbeteg vagy, akkor nyilván már tudod, hogy mivel jár egy rosszullét, és azt is, hogy - bármilyen béna érzés - orvosi közreműködés nélkül is elmúlik. Hogy első alkalommal történt mindez, és nem tudhattad, még érthető. De szerintem az eü. személyzet egyszerűen úgy mérte fel a dolgot, hogy ha ott hadonászol meg toporzékolsz és mutogatod, mekkora májer vagy az épp nálad lévő 80 ezer forinttal (az 8 éve mennyit ért egyáltalán?), akkor jó eséllyel nem vagy a halálodon, hanem csak a tipikus pánikroham tüneteket produkálod.
Azért remélem, 8 év alatt sikerült megtanulni, hogyan kell úrrá lenni rajta kórházi szakszemélyzet nélkül is.

Bikli néni 2011.01.27. 14:28:08

@Irkutszk: De, van. A jogászoknál legalábbis. Sima jogi diploma doctor iuris, kis dr. A tudományos fokozat már Dr. Azért mondtam, hogy az orvosoknál nem tudom, mi a helyzet ez ügyben. A jogászdoktorok kis dével indulnak, akkor is, ha néhányan más betűmérettel érzik többnek magukat :)

Viharszarok 2011.01.27. 14:28:16

@Irkutszk: Azért , mert ránézésre mondta. Egyszerűen képtelenségnek tartom, hogy valaki kizárólag a látására alapozva eldöntse, hogy ez csak egy pánikroham, hisz a tünetek hasonlítanak más, akár fatális kimenetelű eseményekhez.

Viharszarok 2011.01.27. 14:29:32

@Bikli néni: Úgy tudom, hogy csak a jogászokál van kis-d. Persze ez most teljesen irreleváns.

Hatodéves 2011.01.27. 14:30:29

@Bikli néni:
Ezek nem racionális dolgok. Soha, senki nem fogja megváltoztatni azt a véleményemet, hogy a boncolás kegyeletsértés. És ha meghalna valaki, akit szeretek, akkor megpróbálnám megakadályozni, hogy meggyalázzák a testét, az pedig nem érdekelne, hogy miben halt meg...

Sőt éveken át utáltam a szervátültetés gondolatát is, és utáltam magamat érte, hogy utálom, de ahányszor elképzeltem, hogy pl haldoklik a gyerekem és valaki odajön és előadja, hogy vegyük ki a szívét, mindig arra jutottam, hogy ott helyben darabokra tépném az illetőt.

Ez egészen addig így volt, amíg el nem kezdtem transzplantáltakkal foglalkozni kutatómunka címen. Amikor az első vesetranszplantált gyereket megláttam, és felfogtam, hogy neki azért lett sokkal jobb az élete és ihat és strandolhat és jobbak az életkilátásai, mert beleültettek egy darab húst, ami különben elrohadt volna ... Na akkor hirtelen nagyon megváltozott bennem az egész, és ma már nem tiltakoznék, sőt.

Bikli néni 2011.01.27. 14:31:18

@Viharszarok: Na, induljunk ki abból először is, hogy blogokban az emberek tegeződni szoktak, úgyhogy, élve női előjogommal, felajánlom a tegeződést :)
Fentebbi kommentemben leírtam, mi volt a probléma.
Meg egy kicsit túl modorosnak érzem a kommentet, de ezt minden bántás nélkül mondom.

Hatodéves 2011.01.27. 14:31:19

@Irkutszk:
Talán mert pánikbeteg, és a halálfélelem a betegség egyik tünete.

Bikli néni 2011.01.27. 14:33:11

@Viharszarok: Feltételezem, hogy azokon a szakokon, amiknél a diploma mellé nem jár automatikusan doktori cím, PhD-zni kell a doktoriért, és az már nagy D. Tehát valóban úgy tűnik, hogy a kis d csak a jogászdoktoroknál van. De én ezt nem is bánom :)

Viharszarok 2011.01.27. 14:34:30

@Bikli néni: Csak akkor kezdtem el " hadonászni" a pénzzel, amikor a 2. megszólításra sem reagált a doktornő. Érdekes, hogy pont ekkor lett volna lehetősége a pánikroham diagnózis felállítására, előtte ezt legfeljebb csak sejtehette...

Még egy félréértés:
Tudom, hogy a legtöbb orvos lelkiismeretesen végzi az egyébként nagyon nehéz munkáját M.o-n. Nem bántani akarom Őket, hanem annak örülnék, ha a szakma megtisztulna a példában említett gyengébb motivációval rendelkező nem odavaló egyénektől.

Irkutszk 2011.01.27. 14:35:36

@Bikli néni: Én úgy tudtam, a jogászok abban különböznek, hogy a nevük után írhatják a dr-t :) Áhh, ebbe a témába ne menjünk bele inkább, különböző egyetemi szólás-mondások miatt, ok? :D

Viharszarok 2011.01.27. 14:36:34

@Bikli néni: Így van. A frissen végzett jogász csak kis d-s, mégha - ahogyan Ön azt nagyon helyesen megállapította- Ők ezt sokkal nagyobb d-nek is képzelik:-)

Viharszarok 2011.01.27. 14:39:17

@Bikli néni: Elnézést, de nem vagyok gyakori kommentelő, inkább "read only" üzemmódban vagyok:-) A felajánlást köszönöm. Az előző hozzászólásomat akkor légyszíves tekitsd tegező módban megirtnak:-)

Bikli néni 2011.01.27. 14:40:41

@Hatodéves: De ha az kegyeletsértés, hogy felboncolják (vágnak, kivesznek, beraknak), akkor egy műtét nem az? Meg kell műteni a szívét, akkor nem kell felvágni meg belenyúlni? Dehogynem...
Megértem azokat az embereket, akik így fogják fel ezeket a dolgokat, tiszteletben tartom az ő véleményüket is.
Mondjuk nem akkor kell odamenni a szerencsétlen hozzátartozóhoz, amikor még tépi a haját, hogy úristen, Jenő nem fog felébredni többet, hogy asszonyom, legyen szíves aláírni a szervadományozást, mert akkor lekapcsoljuk a gépről... nem.
Az lenne a hasznos, ha minden ember leülne szépen a családtagjaival, és megbeszélnék, hogy ha mondjuk holnap elüt a villamos, akkor segítsetek, hogy legyen értelme a halálomnak: mentsetek meg ezért öt másik embert. És ha valaki úgy áll ott az agyhalott szerette ágyánál, hogy azt tesz, amit az ágyban fekvő is kívánt korábban, már könnyebb lehetne a döntés.
A posztoló férje pedig rendszeres véradó volt. Kizártnak tartom, hogy tiltakozott volna az ellen, hogy kivegyék a veséjét.

ave 2011.01.27. 14:42:21

>Amikor azt mondtam, hogy a férjem nem lesz donor

Shame. Ennyit tudok hozzatenni a tortenethez. Meg talan azt, hogy az alap, hogy mentot hivunk, nem ugyeletet.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.27. 14:42:48

@Bikli néni: több helyről hallom ezt a kis dézést, de még senki nem tudta megmutatni, hova van leírva.
a jogász dr. jur., az orvos dr.med.
a phd lenne a nagy D? kérek linket:)

Hatodéves 2011.01.27. 14:47:10

@Viharszarok:
Szerintem ennyi alapján nehéz véleményt alkotni egy orvos alkalmasságáról. Nem először látom, hogy amint egy orvos valamit nem úgy csinál, ahogy kellene, rögtön mindenki meg van arról győződve, hogy ő nem való a pályára. Egyáltalán, a betegek nagyon szeretik az orvosokat rossz-akra és jókra osztani, sokszor egyetlen gesztus vagy információmorzsa alapján.

Egy sürgősségis orvos nem szokott lelkizős típus lenni, főleg ha tényleg súlyosabb betegeket kellett ellátnia (ettől még senki nem vitatja, hogy a pánikbetegnek pokoli szar ellátás nélkül várakozni).

Az orvosi szakma olyan széles spektrumát igényli a különböző képességeknek, hogy nincs olyan ember, aki mindegyikben jó, és minden pillanatban alkalmazni is tudja őket.

Egyszerre kell tudni életveszélyben pillanat alatt dönteni, határozottnak mutatkozni, empatikusnak lenni, gyorsan dolgozni, alaposan dolgozni, kedvesnek lenni, távolságtartónak lenni, tekintélyt szerezni a nővérek, kollegák előtt, rohadt sok lexikális tudással rendelkezni, de nem elveszni a részletekben, manuálisnak lenni, szervezni tudni stb.

Az egyik ember ebben jó, a másik abban. Nyilván van egy alapszint, amit minden modulban el kell érni. De attól még, hogy egy sürgősségis ember (akár orvos akár nővér) nem biztos, hogy mesterien tud empátiát kimutatni; lehet, hogy őket "választanám" ha leáll a szívem, és nem mondjuk a krónikus betegekkel foglalkozó, empatikus, szociálisan képzett, lelkizős belgyógyászt (nem sarkítani akarok, belgyógyászból is van pörgős.)

A történetben a doktornő nem fogadta el a pénzt, tehát komoly etikai vád akkor nincs ellene. Akkor meg biztos, hogy rögtön a fejét kell követelni?

Bikli néni 2011.01.27. 14:47:46

@Viharszarok: Elég sokszor volt pánikrohamom, és másoknál is sokszor láttam, tudom, hogy milyen érzés. Aki először éli át, látja valakin, könnyen összetévesztheti mondjuk egy szívroham tüneteivel.
A sürgősségi nem tudom, hogy működött 8 éve, de most valami Triage nevezetű rendszer van. Először felmérik, mit keres ott az ember, aztán eldöntik, mikor lehet bemenni, mennyire sürgősen kell ellátni. Egy nagyon fulladozó, elkékülő, elájuló embert nem küldtek volna el. Szerintem a doktornő (helyesen) felmérte, hogy pánikrohamról lehet szó. Hogy ezt most szabályosan csinálta-e vagy sem, azt én nem tudom megítélni. Nyilván feltett pár kérdést, amiről következtetni tudott, nem?

Viharszarok 2011.01.27. 14:48:17

@Irise: Látja... Pont erről beszéltem. A cinizmus. Akkor abban a helyzetben féltem, rettegtem és segítség helyett, nemtörődömséget kaptam.
Egyébként ha végig olvasta volna az első hozzászólásomat, akkor láthatná, hogy szó sem lehet krónikus f.sz hányról, mivel nem vagyok homokos.
Köszönöm a jelzőit és hálát mondok az Istennek, hogy nem tartozom a páciensei közé!

Mária 2011.01.27. 14:51:04

@Irise:

"A 80 ezret kivágjuk az asztalra , pedig bizonyos csoportoknál jellemző (a rétinégerekre gondolok)."

Bízom benne, hogy a rétinégerektől nem csak akkor nem kellene a nyolc kiló, ha megalázásképpen vágnák ki az asztalra, hanem akkor sem fogadná el, kedves Irise, ha szép fehér borítékba csomagolnák és diszkréten megcéloznák vele a zsebecskéjét.

Hatodéves 2011.01.27. 14:52:15

@Bikli néni:
Azt sosem felejtem el, amikor sürgősségin voltunk, és dugig volt a váró türelmetlen emberekkel, többségük várakozott azért megadóan, volt aki hangot adott az elégedetlenségének.

Egyszer csak bejött egy férfi, akin semmi különös nem látszott (legalábbis az akkori szememmel nem), egy hangos szót nem szólt, a triage-nővér ránézett, "elkapta" és vitte be a vizsgálóba, azonnal rátették az ekg-t: infarktus.

Viharszarok 2011.01.27. 14:52:51

@Irise: A kedves mamám valójában a feleségem mamája volt. Mindössze annyit vártam volna, hogy valaki ránéz és emberi hangon megnyugtat, hogy hamarosan foglalkoznak vele, de épp most más nagyon súlyos esetük van. Ennyi...

Bikli néni 2011.01.27. 14:53:44

@Babette_: www.jogiforum.hu/hirek/22268#axzz1CF9Ytrxg
Egyébként a dr. jur.-t valóban így írják, de a latinban nincsen j betű, csak i :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.27. 14:58:10

@Bikli néni: ezt olvastam, pont nem jut semmire:)

igen, ennyire már tudok latinul.

Viharszarok 2011.01.27. 14:58:17

@Mária: Kedves Mária!

Azért vágtam ki a pénzt, mert akkor úgy éreztem, hogy konkrétan ennek feltételezett hiánya miatt nem hajlandó a doktornő rámnézni.
Visszatérve a rétinégerekre: Nekik is joguk van az orvosi ellátáshoz és nincsenek illúzióim affelől, hogy némely orvos nem nézi azt, hogy kitől jön a pénz:-)

Dandie (törölt) 2011.01.27. 15:01:16

@egerészölyv: Minden egyes posztra, bijektív módon jut egy megmondó ember. Tipikusan persze azok a leghangosabbak, akik a legkevésbé látnak rá az adott témára. Egy saját butaságuk miatt elszenvedett sérelmükből messzemenő következtetéseket vonnak le, az ellenérveket ignorálják, és ismételgetik a kedvenc mantrájukat. Szükséges de nem elégséges előfeltétel legalább egy "mundérbecsület" vagy "Istennek hiszitek magatokat" közbeszúrásra. Occam borotvája úgy működik, hogyha valaki meghal, az az orvos hibája. Szélmalom harc ez, mert amikor már elfáradsz, majd jön a következő, és kezdődik a loop előröl.

Irise 2011.01.27. 15:01:39

@Mária: Bizalmad nyitott ajtókat dönget, nincs parám, s hála Istennek nem is kék.

@Viharszarok: azt mondták nektek,hogy a mama előtt még vannak és nem olyan súlyos eset,hogy előrevegyék. Egyébként,ha effektive valaki pontosan azt tette volna,amit leírnál, akkor se lennél elégedett, alkatodnál fogva, merthogy pánikbeteg vagy.

Erről jut eszembe a múltkori pánikbetegem. Bejött,hogy ő most úgy érzi, meg fog halni. Megmondtam neki,hogy ő most nem fog meghalni. Ettől felvidult, és kisétált. Hát így van ez.

Viharszarok 2011.01.27. 15:04:19

@Bikli néni: Valóban feltett néhány kérdést ilyen miabajamagának stílusban. A válasz szerintem nem nagyon érdekelte, mivel láthatólag nem voltam hypoxiás állapotban.

Bikli néni 2011.01.27. 15:05:32

@Babette_: Van valahogy egy sokkal jobb is, de nem találom a guglival...
Na, az a lényeg, hogy az orvosoknak, állatorvosoknak, jogászoknak (és azt hiszem, már a gyógyszerészeknek is) jár a doktori cím a nevük elé a diplomával.
Az összes többi helyen (bölcsész, közgazdász, mérnök, stb) nem jár a diplomához doktori cím, azonban a diploma/főiskolai oklevél megszerzése után el lehet menni doktori képzésre (PhD - ez is eltart 2-3 évig minimum)). Aki megszerzi a PhD címet, az már tudományos fokozat, és függetlenül attól, hogy az alap diplomájához járt volna-e doktori cím, a PhD képzés sikeres elvégzése után jogosult lesz Dr. előtaggal írni a nevét.
Nem tudom, erre voltál-e kíváncsi...

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.27. 15:07:08

@Bikli néni: ismerem az "elméletet", csak az érdekelt, melyik jogszabályban van leírva konkrétan, és alkalmazza-e egyáltalán valaki.

rikavagyok 2011.01.27. 15:11:39

@Hatodéves:
Please don't take your organs to Heaven!
Heaven knows we need them here...
Valami gagyi matricán láttam egy öltözőszekrényen... de üt.

antisystem 2011.01.27. 15:12:28

@Irise:

"Mire az ugyfel:
"Az nem lehet,mert azt en mar lattam az uszodaban."
Rendes vizvezetekszerelo erre azt valaszolja: "Asszonyom,ha jobban tudja,miert nem csinalja maga?" - írod.

Hát nem kérlek, a szakmai hiuság az egyik legvisszataszítóbb tulajdonság az életben. A rendes vízvezetékszerelő ilyenkor nehány szakmai érvvel megindokolja, hogy miért gondolja úgy, ahogy, és alapban nem várja el, hogy a megrendelő őt a pápai csalhatatlanság dogmájával felruházottan szemlélje, és vakon higyjen benne.

Tudod, van néhány olyan orvos (szerencsére messze nem mind, néhány) akit épp ideje lenne szembesíteni azzal, hogy nem a tudásukért, hanem kizárólag azért látogatjuk őket, mert rá vagyunk kényszerúlve a pecsétjükre - amiért ezen esetekben elég nagy ár az elviselésük, meg a tudatlan naiva eljátszása, hogy "jajjj, bele ne másszunk a szakmai büszkeségükbe"... tudod, milyen fárasztó, és milyen tudást igényel pontosan megkoreografálni a vizitet, hogy a végén azt a vizsgálatot/ellátást/gyógyszert lehessen kiénekelni az illető szakmailag hiú orvosból (vagy a példádban a vízvezetékszerelőből) amire éppen az embernek szüksége van???

Viharszarok 2011.01.27. 15:16:17

@Irise: Bár ilyen egyszerű lenne... Gondolom pont Önnek nem kell magyarázni, hogy a pánikbetegségben bizonyos neurotranszmitterek működési zavarai léphetnek fel. Ezt elég nehéz egy :" nem fogsz meghalni-val" feloldani.
Látom nagyon véded a mundér becsületét, de szükségtelen ugyanis 5. ször írom le, hogy a legtöbb orvos kiváló, lelkiismeretes munkát végez. Ugyanúgy mint más szakmákban itt is vannak kevésbé jók, Őket kéne valahogy eltávolítani. Az én szakmámban ha valaki így szól egy ügyfélhez, mint ahogy hozzám szólt a doktornő, akkor holnap már nem kell jönnie dolgozni. A szelekció ott működik.

Bikli néni 2011.01.27. 15:21:16

@Viharszarok: Esküszöm nem kötözködés. De honnan tudod, hogy egy orvos, aki látott már ezer pánikrohamot és száz infarktust, ránézésre, és pár kérdés feltétele után nem tudhatta, mi bajod van? Kérdezett, magában megállapította, hogy nem vagy életveszélyes állapotban (helyesen, tehát annyira tán nem hülye), majd elment foglalkozni a sürgős esetekkel (netán pisilni), mert a pánikroham szépen elmúlik. Nyilván, mivel nem zavart el, azzal a szándékkal, hogy később visszajön, és elmondja, mi a szitu. Te ezt a toporzékolással kicsit meggyorsítottad, nyilván mindenki legnagyobb örömére. Elismerem, jobb lett volna, ha RÖGTÖN közli, hogy Önnek ez a baja, nemsokára jobb lesz, egyebekben pszichiátria felkeresése indokolt.
Az a baj tudod, hogy az SBO-ra minden nap bemegy egy rakás eszetlen a két hete fájó kislábujjával, ezért egy idő után az ott dolgozók is úgy vannak vele, hogy jó eséllyel nem életveszélyes, aki meg mégis, azon messziről látszik a dolog. És az SBO-n rengeteget kell várni. A Dél-Pestiben pl. ki van írva egy táblára, hogy az olyan viselkedésűeket, amit te itt leírtál, kivezettetik, továbbá ez közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősül, és rendőrt is hívhatnak. Csak szólok, így üvöltözzön mindenki SBO-n.

Irise 2011.01.27. 15:22:17

@antisystem: "mert rá vagyunk kényszerúlve a pecsétjükre" szerintem egyáltalán nem vagytok rákényszerülve a pecsétjeinkre. Te is nyugodtan elvégezhetted volna az orvosit, ha mégsem jutottál el addig, s most savanyú a szőlő, még mindig nekiállhatsz gyógyítani magad, javasasszonyhoz, füvesemberhez fordulni. Senki nem áll utadba.

@Viharszarok: Szerinted egész pontosan a mi beszélgetésünkön belül hol védtem én a mundér becsületét?
Tudom,hogy a legtöbb esetben a pánikrohamot nem lehet egy ilyen message-gel feloldani. Ezért volt jó,hogy amíg valóban fizikailag beteg embereket láttam el, a pszichésemet a nővérke a kérésemre megkínálta egy kis lorazepammal. Fekszik, nyugszik, kultúráltan szórakozik. Csak azt sajnálom,hogy az időt és a helyet veszik el a fizikailag valóban rosszul levők elől.

Viharszarok 2011.01.27. 15:23:12

@Viharszarok: Na mostmár tudathasadásos állapotban vagyok:-) Egy mondaton belül magázódok-tegeződök...Egyébként az első roham után nem nyugodtam bele a pánik diagnózisba, de látván az első dokumentumot nem igazán akartak kivizsgálni. Így a következő orvos látogatásom alkalmával kénytelen voltam megtoldani a tüneteimet egy-két valótlan dologgal, hogy bizonyos -engem megnyugtató-vizsgálatok megtörténjenek. Persze ezeknek sem hittem, így magán orvosokhoz jártam, majd pszichiáterhez és így nagyjából 33 éves koromra meg is oldódott a probléma.

Irise 2011.01.27. 15:23:29

@Bikli néni: Jé basszus,más is azt mondja,amit én. Behalás van, felírtam a naptáramba :D

Irise 2011.01.27. 15:28:08

@Viharszarok: ".Egyébként az első roham után nem nyugodtam bele a pánik diagnózisba, de látván az első dokumentumot nem igazán akartak kivizsgálni. Így a következő orvos látogatásom alkalmával kénytelen voltam megtoldani a tüneteimet egy-két valótlan dologgal, hogy bizonyos -engem megnyugtató-vizsgálatok megtörténjenek"

Bárkinek aki ezek után a várólisták hosszán eklődik kérem ezt belinkelni.
Viharszarok csak egy a sok közül.

Viharszarok 2011.01.27. 15:30:36

@Bikli néni: Nem üvöltöztem, csak megemeltem a hangom. Mentségemre szolgáljon , hogy én ennek előtte semmit sem tudtam a pánikbetegségről. Az infarktusról , embóliáról viszont azért nyomokban igen. Hát persze, hogy ezek jutottak először eszembe és nem nyugodtam bele egy ilyen típusú " kivizsgálásba" . Megértem, hogy az SBO-n dolgozókon nagy a nyomás és úgy kellettem nekik akkor oda, mint mókusnak az erdőtűz, de akkor is ha egy kicsit meg próbál nyugtatni, vagy legalább meghallgat, vérnyomást mér stb. akkor nincs ilyen kínos szituáció.

rikavagyok 2011.01.27. 15:32:02

@Mária:
Nálunk egy eü. sújtott család szokott 10-20ezer forintokkal dobálózni a szó legszorosabb értelmében. Roppant "népszerűek", pedig a beteg amúgy csudiédes a 100 felé tartó kisöreg...csak a leszármazottakat kéne kihagyni.
A vicces, hogy 3-ból 2x olyan orvost találtak meg vele, aki épp külhonból szakadt haza, így elszokott a nagymagyarvalóságtól, így sápadtan és dühtől remegve kérte ki magának a bánásmódot.
(Engem ez a veszély nem fenyeget: ismerkedésképp leoltottam az orvoslátogatóként praktizáló onokát, hogy márpedig most nem viszi haza, már amennyiben szeretné, hogy éljen még kicsit, mert épp valószínűleg tüdőembóliája van... hogy azóta kerül.^^ )

Viharszarok 2011.01.27. 15:32:30

@Irise: Sajnálod, hogy elveszik az időt, helyet? Akkor szerinted ez a betegség nem is létezik? Vagy nem igényel kezelést, törődést?

Irise 2011.01.27. 15:33:04

@Viharszarok: Dehogynem. Hosszútávú kezelést és utánkövetést igényel, a pszichiátereknél.

Viharszarok 2011.01.27. 15:34:55

@Irise: Igazad van, helytelenül cselekedtem de teljes bizonyosságot akartam és ebben nem csak én vagyok a hibás. A média tucatszámra ontja magából az olyan típusú híreket, hogy hazaküldték mondván nincs semmi baja, majd otthon meghalt egy óra múlva. Ez elrakódik az ember tudalattijában és fél , hogy vele is megtörténik:-((

antisystem 2011.01.27. 15:37:40

@Irise: "is nyugodtan elvégezhetted volna az orvosit, ha mégsem jutottál el addig, s most savanyú a szőlő, még mindig nekiállhatsz gyógyítani magad, javasasszonyhoz, füvesemberhez fordulni. Senki nem áll utadba." - írod.

Hát - szigorúan SZVSZ - hangyányit irreálisnak hat mind személyesen, mind társadalmilag az a fajta itt általad megfogalmazott elvárás, hogy aki nem munkadarab akar lenni a saját (vagy hozzátartozója) egészségügyi ellátása kapcsán, az végezzen orvosit, aki beleszólna hogy milyen legyen a háza, az végezzen építészmérnökit, akinek észrevétele van a vizvezetéke kapcsán, az vizvezetékszerelői iskolát... ez a szemlélet ugye csak akkor működne, ha az ember születéskor várható éllettartama a végtelenhez konvergálna, a társadalom közteherviselő-képessége meg detto. Sokkal egyszerűbbnek és reálisabbnak tűnik a szakmai hiúság ellen folytatott következetes harc. Tudod, a normális orvos/építész/vízvezetékszerelő úgyis partnernek tekinti a hozzá fordulót, a többit meg - okos szóval, türelemmel - rá kell nevelni erre.

Leroi 2011.01.27. 15:39:58

@Viharszarok:
"Gondolom pont Önnek nem kell magyarázni, hogy a pánikbetegségben bizonyos neurotranszmitterek működési zavarai léphetnek fel."

Nono, melyek is?

Üzleti tárgyalás, hazafele menet, 80 ezer a brifkóban...

Számomra az ilyesminek egészen más szaga van.

Irise 2011.01.27. 15:40:11

@Viharszarok: A média definíció szerint a hírverésből él. :) Mindig le kell tizedelni a valóságtartalmát. Emberileg persze megértem,hogy - főleg,mivel pánikbeteg vagy- meg akartál bizonyosodni felőle,hogy tényleg nincs szervi bajod.

Viharszarok 2011.01.27. 15:40:18

@Irise: Igen, de a pszichiáterhez el kell küldenie valakinek . Ez pedig csak kivizsgálás után történhet. Vagy nem úgy van, hogy először ki kell zárni az organikus betegségeket? Úgy tudom pl a feokromocitóma is okozhat pánikrohamhoz hasonló tüneteket. Ehhez a mellékvese MR-t úgy kellett kihazudnom az endokrinulógusból, hogy 200/120-as vérnyomást mondtam a valós helyett míg végre megkérte a vizsgálatot...

Leroi 2011.01.27. 15:43:26

@Viharszarok:
Vanilmandulasavszint.
Egy laborvizsgálat,ennyi.
A mellékvese-MRI luxus.
Tipikus magyarbeteg-hőbörgés, hogy "a kistököm fáj és meg kell MR-eztetni"...
Irreális, abszurd...

Viharszarok 2011.01.27. 15:43:42

@Leroi: szerotonin, adrenalin, endorfin, dopamin, hisztamin.
Bár úgy tudom a pánikhoz a szerotoninnak és a noradrenalinnak lehet köze.
Egyébként miért fontos ez?

Leroi 2011.01.27. 15:45:28

És ne tévesszük össze a pánikbetegeket a hypochonder szakrendelői agresszorokkal.
Részemről ennyi ez a sztori, aminek nem tudom, mi köze a posztoló által beírtakhoz.
OFF az egész.

Irise 2011.01.27. 15:46:29

@Viharszarok: jaj szívem. Ez tök felesleges volt. A "feokromocitomat" észre fogják venni :) A francnak olvas ilyeneket, akinek nem muszáj?!

Mentem dolgozni,legyetek jók mindannyian :)

Leroi 2011.01.27. 15:46:39

@Viharszarok:
Acetilkolin...:))
Semmi, semmi, hagyd.

Viharszarok 2011.01.27. 15:46:40

@Leroi: 24 órán keresztül vizeljek egy befőttesüvegbe? Ráadásul igazán csak a roham idején mért katekolamin szint a mérvadó. Akkor inkább az MR.

Bikli néni 2011.01.27. 15:46:53

@Viharszarok: Nem egészen érted, amit mondunk, pedig Irise-nek most igaza van.
A saját baját érzi mindenki a legnagyobbnak - ez kb. olyan, mint hogy mindenkinek a saját kisbabája a legszebb, a saját anyukája a világ legjobb anyja, stb. Ettől még azonban simán előfordulhat, hogy ül valaki olyan is a váróban, aki szépen csendben ül, és sokkal nagyobb a baja, mint ami kívülről látszik. Aki a halálán van, az nem toporzékol a váróban. Szerintem. (Most tökmindegy, hogy toporzékolásnak vagy hangfelemelésnek hívjuk, a lényegen nem változtat.)
Írtam is, hogy első alkalommal nyilván az ember halálra rémül, mert első körben szívrohamra gondol.
Én is mentem bár be többször úgy SBO-ra, hogy azt hittem, vakbélgyulladásom van, sőt, a ho. is ezt hitte, de még mindig megvan a vakbelem :) Attól, mert az embernek fáj a hasa, még nem biztos, hogy ki kell venni a vakbelét. Ha fáj a feje, nem biztos, hogy agydaganata van. Ha kapkodva veszi a levegőt és kalapál a szíve, nem biztos, hogy infarktus.
Ezt egy laikusnak természetesen nem dolga tudni, de szerintem hasznos dolog, hogy ha elhiszi az orvosnak, hogy pillanatnyilag nincs életveszélyes állapotban.

A pánikbetegség egyébként egy elég gonosz valami, pár évtizeddel ezelőtt még sima hisztériának könyvelték el. Ma már vannak rá gyógyszerek, és az ember megtanul együtt élni vele. Nekem is volt olyan, hogy otthon visítottam, mert meg voltam róla győződve, hogy meg fogok halni. Aztán elkezdtem lassabban lélegezni, ittam egy pohár vizet, bevettem a gyógyszereimet, és jobban lettem. Mivel már 8 éve élsz ezzel együtt, nyilván már te magad is tudod ezeket.

jágör68 2011.01.27. 15:47:26

Huhh.. Nem is tudom hol kezdjem- az első 2- 3 bekezdéshez:
-az, hogy szívmasszázs, csak mellkas megnyitás után történik, kétlem, hogy a kedves posztoló megnyitotta volna férje mellkasát és közvetlenül a szívét pumpálta volna- amit ő csinált- nagyon helyesen elkezdte!- mellkaskompresszíónak hívják
- EKG- tappancs- nem vatta
- az ápolónő nem standard személyzet az orvosi ügyeleten- vagy ha van, akkor bent marad az ügyeleten, mert a betegeket nem érdekli, hogy a doktor éppen újraéleszteni megy, mert "nekik minden jár és ingyen és azonnal"
-az újraélesztés minősítése:
1.effektív(hatásos): a betegnek van tapintható pulzusa, keringése a mellkaskompresszóknak köszönhetően- emelkedik a mellkasa a lélegeztetés következtében
2.eredményes: ha a betegnek visszatér spontán keringés/ légzése v mindkettő
3.sikeres: ha az agya is túléli és a beteg felépül
Valszeg itt volt fogalmi kavarodás, hogy a menőts "megmentett életről" beszélt (élni agy nélkül is lehet)
-ilyen esetekben (hirtelen eszméletvesztés, erős, nem múló mellkasi fájdalom) MINDIG mentőt kell azonnal hívni
-hogy hova szállítják a beteget- az intenzív osztályok esetében attól is függ- hol van hely, mennyi idős a beteg- mert a 98 éveseket, ha már bevitte őket a mentő nyilván nem a legjobb intézményekbe kell vinni, stb).
Többiről később

Viharszarok 2011.01.27. 15:49:17

@Irise: Jó munkát! A feokromocitóma elég ritka, sztem sok dokinak először eszébe se jut. Bár az Ő fejükkel nem tudok gondolkodni...

Bikli néni 2011.01.27. 15:50:46

@Viharszarok: A saját érdekedben szólok, ne akarj szakmailag okosabb lenni Leroi-nál...

Irkutszk 2011.01.27. 15:51:49

@Babette_: Az én tudásom a dr-ről:

Nincs különbség kis betű és nagy betű között (mindenki úgy írja, ahogy akarja). Régen, még az átkos korszakban volt a kisdoktori, meg a nagydoktori. A kisdoktori (nem tudom, mik voltak a követelményei) kisebb fokozatot jelentett, mint a mai PhD. Szerintem innen ered ez a kis d, nagy D ügylet. Mindenesetre a rendszerváltás után azonosultunk ugye a nyugati rendszerhez (és elhagytuk a keletit), így ma már nem lehet kisdoktorit csinálni, ma már PhD van. Ami meg a régi kisdoktori és a kandidátusi között van valahol. Valóban tudományos fokozat (mind a három). A nagydoktori meg ma a DSc, a Doctor of Sciences megfelelője, magyarul az akadémia doktora cím.

Az meg hogy ki kap dr-t a diplomájával:
2005. évi CXXXIX. törvény 63. § (6) bek.

'Az orvosok, a fogorvosok, az állatorvosok, a jogászok oklevele doktori címet tanúsít. Ezek rövidített jelölése:
dr. med., dr. med. dent., dr. vet., dr. jur.' módosult az alábbiak szerint: 'Az orvosok, a fogorvosok, a gyógyszerészek, az állatorvosok, a jogászok oklevele doktori címet tanúsít. Ezek rövidített jelölése: dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur.'

Viharszarok 2011.01.27. 15:57:47

@Bikli néni: Eszemben sincs:-) Én teljesen laikus vagyok, írtam is az elején.

jágör68 2011.01.27. 16:01:31

Két fontos a dolog Madzsarisztánban:
1. az egészségügyre fordított pénzből nagyon- nagyon örülni kéne, hogy még ez van, mert ha a dolgozók elhivatottsága és lelkiismeretessége nem lenne, már rég hullahegyekben állna az ország (mégha a hozzátartozókkal kommunikálni nem is nagyon tudnak, meg persze hullafáradtak)
2. mindenki minimum 50%- ban felelős a saját egészségügyi állapotáért- nem úgy van az, hogy 3 hónapos panaszokkal intenzív osztályig vágjuk magunkat, aztán meg "halálgyárazunk"
3. a 2. pont erőstésére igenis be kell vezetni az EGÉSZSÉGTAN oktatását! Kőkeményen buktatni belőle. Valamint heti 3 effektív testnevelés óra

antisystem 2011.01.27. 16:02:32

@Bikli néni:
"A pánikbetegség egyébként egy elég gonosz valami, pár évtizeddel ezelőtt még sima hisztériának könyvelték el. Ma már vannak rá gyógyszerek, és az ember megtanul együtt élni vele. " -írod...

Annyira nem gonosz, nekem 1982-1991-ig tartott, hogy hozzájussak a megfelelő gyógyszerhez - az kellett hozzá, hogy a kerületi pszichiáter személye kicseréldőjön egy tárgyalóképesre, akit nem a patológiás szakmai hiuság vezérelt - azután meg még pár hónap a teljes gyógyulásig - pontosabban gyakorlatilag tünet-, és panaszmentessé válásig... na yo, arra a 8 évre viszont ráment az akkori munkám, az akkori családom... ezek történetek...

Viharszarok 2011.01.27. 16:02:43

@Bikli néni: Sajnos tudom... Értem amit mondani akart, de véleményem szerint egy pánilbeteget csak egy másik pánikbeteg érthet meg igazán! Még most is nagyon gyakran egyszerűen " hisztinek" hívják. Sajnos abban a pillanatban nem tudtam hinni a doktornőnek, mert nagyon erős volt az attack. Ha ad egy Rudotelt amíg várok szerintem magamtól haza is megyek:-) Pedig a medazepam a pánikb.-ben csak csúzlinak számít a nagyágyúkhoz képest.

Viharszarok 2011.01.27. 16:04:08

@jágör68: Mint tök laikus kérdem. A mellkaskompresszió az tulképpen nem a külső szívmasszázs?

Selli69 2011.01.27. 16:04:44

@Irise: javasasszony-füvesemberes hozzászólásodhoz csak annyit, hogy egy széles réteg inkább fordul ezekhez, mint hozzátok, hacsak teheti. És az esetek min. felében teheti. Jobban jár. Bár ugyanolyan nehéz kiválogatni közülük azt, aki nem sarlatán, mint közületek. De megéri.
A hozzáállásod szánalmas, nem értem, egy full-antiszociális ember (?) minek megy orvosnak.

Irkutszk 2011.01.27. 16:08:34

@Selli69: Én azt nem értettem, hogy egy ló csánksérülésének (ha jól emlékszem, valami csont-probléma volt, és nem tudtak rajta segíteni az állatorvosok) miért tett jót a homeopátiás mennyiségben adagolt pókméreg. Mondjuk tény, hogy nem ártott, de az is, hogy nem is használt.

jágör68 2011.01.27. 16:10:02

@Viharszarok:
Minden újraélesztés kurzuson "chest compression"- ként szerepel.
Szívmasszázs sem megfelelő kifejezés magyarul sztem.

Viharszarok 2011.01.27. 16:10:51

@jágör68: Igen, nálunk így terjedt el.

Bikli néni 2011.01.27. 16:13:06

@antisystem: Így értettem én is a gonoszt. Nem egy vészes betegség, karban lehet tartani, ki lehet gyógyulni belőle, lehet tünetmentesen élni. Csak sajnos még mindig gyakori, hogy hisztinek könyvelik el sokan, ezért lepattintanak. Ezért gonosz, mert ha TÉNYLEG pánikbeteg az ember, abból könnyű felépülni, csak kell hozzá a megfelelő ember, aki segít.

@Viharszarok: Mondom, én megértem, mert tudom, hogy szörnyű rossz érzés. Viszont nekem eszembe nem jutott volna egyszer is hangoskodni az SBO-n. Pedig én is kerültem be így - nem mentem, a mentő vitt, mert el is ájultam a buszon. Aztán ültem bent, és majdnem lesült a bőr a képemről, hogy a lelkiismeretes buszvezető azonnal kiállt a forgalomból, és felrakott a mentőre, és a kórházban is órákig ténferegtem, pedig így utólag tök indokolatlan volt... De nem vagyunk egyformák.

isssti 2011.01.27. 16:15:41

Nem értem, ilyen súlyos tünetnél mért nem hivtak RÖGTÖN mentőt..

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.27. 16:17:26

@Viharszarok: A szakmabeliek, egy hátfali infarktusra, azt mondják, pánik roham, menjen az ideg osztályra. Egy éjszaka alatt 4szer,1 óráig tartó szívrohamnál. 5-orvos, Ügyelet, körzeti, Dél pesti kórház belgyoygászat, + dél pesti ideg osztáj közte egy mentős, (alacsony vérnyomás miatt ) . Simán ott hagy, diagnózisa, mennyen el az SZTK-ba.Más nap intenzív, majd,egy éves gyógyszeres kezelés, vita az új ( fizetett kardiológus körzeti orvossal, hogy ragaszkodom az szívkatéterezéshez. Utált, érte, de elintézte. Kiderült, ér elzáródás keményen. Ki harcoltam, kezdetektől, a végéig 38000-ezer szétosztva, hála pénz. Még is,nekem kellett kiabálva, üvöltenem, hogy ragaszkodom a szívkatéterezéshez. Bravó, dokik, még ha, tanítják is az érdektelenséget, az egyetemen.

Svajci_munkaado (törölt) 2011.01.27. 16:17:47

Mindig mondtam, hogy ha Magyarországon valaki bekerül a kórházba, nem jön ki többet élve. És pont Debrecenben a Kenézyben! Hihetetlen. Debreceni voltam...de csak voltam.

sárga nyúl 2011.01.27. 16:18:59

@Selli69: Eredetileg nem volt az, csak a pár év munka tette távolságtartóbbá, ami szerintem érthető. Egyébként ha antiszociális lenne, akkor gyilkolászná az embereket, nem megmentené.

Bikli néni 2011.01.27. 16:20:46

@Svajci_munkaado: Úristen! Most tudatosult bennem, hogy már csak a Földön ragadt szellemem írogat a blogba, a testem az első kórházban töltött napom óta a föld alatt bomlik...

Most miért kell ez a hangulatkeltés, komolyan?!

Irkutszk 2011.01.27. 16:21:00

@Bikli néni: Remélem, most már nem szégyelled magad, így utólag :) A buszsofőrnek feladatai közé tartozik, hogy hívja a mentőket, ha úgy gondolja, egy ájult utas pedig elég nyomós érvnek tűnik :)

Viharszarok 2011.01.27. 16:25:29

@Ari11: Ha jól értem amit mondtál hátsófali infarktusod volt, amit pánikrohamként diagnosztizáltak ? Nna ilyenek miatt nem nyugszom meg egy 5m-ről vizualizált anamnesistől. Hallottam olyanról is, aki napszúrásként diagnosztizált egy agyvérzést, csak azon oknál fogva , hogy szerencsétlen ember amíg tudott beszélni elmondta, hogy aznap sokat volt a napon. Persze ez nehezebb eset, hisz nem lehet minden fejfájásra koponya CT-t elrendelni... Lehet könnyedebben kell élni az életet, mert ez a belső rettegés a betegségektől valóban beteggé tesz...

Bikli néni 2011.01.27. 16:27:16

@Irkutszk: Nyilván a dolgát végezte, de én általában nem érzem jól magam attól a ténytől, hogy indokolatlanul foglalom az ellátást, a mentőt, a pénzt, stb. De természetesen a buszsofőrnek hálás vagyok. Vett nekem vizet is, igazán jó fej volt :)

Svajci_munkaado (törölt) 2011.01.27. 16:29:13

@Bikli néni: Mert ez az igazság! Épp elég példát olvashatunk itt ezen a blogon.Ez nem hangulatkeltés, csak az én saját véleményem.

Bikli néni 2011.01.27. 16:32:10

@Viharszarok: Jaj wazze! Az ilyen kommentek miatt van egy rakás üvöltözős-kötözködős ember az orvosnál is.
Igen, az orvos sem tévedhetetlen. De én meg úgy vagyok vele, hogy tízezer esetből egyszer van az, hogy a tudatlan beteg _megérzése_ lesz az igaz. Ha minden orvos megcsináltatna minden vizsgálatot, amit a tudatlan beteg _követel_ (mert CT-t csináltak Mari néninek, akkor nekem is!!!), egyszerűen összeomlana a rendszer. Nincs rá pénz, nincs rá kapacitás, nincs rá indok.
De ha egy helyesen írni képtelen, ideges ember kommentjébe kapaszkodsz bele ahelyett, amit itt magyarázunk páran már egy ideje, akkor tégy belátásod szerint.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 16:34:01

@Irkutszk:

Fura dolog ez a pánik betegség.

Kezdő autoimmun betegként rendszeresen lettem rosszul nagy áruházban, lényegében sok ember - a számomra elviselhetőnek tűnő - közelében.
Az ájulás környékezett, szomjas voltam, kivert a hideg verejték. Kaptam vizet, összeszedtem magam irány a pszchiáter.

Pánik! Felír valami gyógyszert amitől én csak álmos lettem, egy idő után rettentő feszült, agresszív.

Cukros barátnőm egyszer eljött velem.
Sétálgatunk, aztán megint minden ok nélkül jön a szokásos.
Rám néz. ad cukrot, én jobban leszek, majd 20 perc múlva újra jön.
Barátné kimegy, hoz kiflit felvágottal, ami végleg rendbe hoz.

Soha nem küldtek terheléses vércukor vizsgálatra, pedig kaptam gyógyszert ami miatt lehetett, talán kellett volna.

Fordítva is működik. Nem minden pánik pánik... :)

Bikli néni 2011.01.27. 16:35:19

@Svajci_munkaado: Figyi. Bankrablás is történik majdnem minden nap az országban. Mondjuk kirabolnak egy bankfiókot az ötezerből. Akkor inkább nem tartod bankban a pénzed, meg semmi egyébért sem mész oda, hátha éppen azt rabolják ki aznap? Az utcára se mész ki, nehogy elüssön egy autó?
Vannak kirívó, durva esetek. Ezek ezért kerülnek be a híradóba, mert eltértek nagyban a szokásostól. Ha minden nap félrekezelnének és ezzel "megölnének" ötven embert, nem lenne hír a híradóban, mert nem lenne rendkívüli. Érthető ez így?

Apafarkas 2011.01.27. 16:36:29

@Dr.laikus PhD: A temetkezési vállalkozók ajánlása a legtöbb városban a városvezetés erős emberei által előre lezsírozott dolog. Mármint, hogy melyik vállalkozót fogják mint kvázi-hivatalosat ajánlatni. Van olyan hely - vidéki város kórháza - ahol sok esetben a halott anyakönyvi kivonatokat is a temváll kórházi irodájából lehet felvenni.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 16:37:41

@Viharszarok:

Nem kell mindig a legdrágább vizsgálati módszert kérni.
Megsúgom az sem 100%.

Alapos jó belgyógyász. Képes jól diagnosztizálni.

Okosnak tűnsz, de élettani ismereteid a hipochonderek szintjén mozog. :))

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.01.27. 16:38:17

"Végig totózták, végig nézték a férjem 6 napos haldoklását, bár a veséje nagyon jó (mondták! - csak nem donornak kellett volna?) Amikor azt mondtam, hogy a férjem nem lesz donor, pár óra múlva lázas lett, nemsokára agyhalott!"
Kérdésem a posztolóhoz: a férjedet "eltették láb alól", hagyták főni a saját levében, megszakították a kezelését, amitől hirtelen lázas lett, meg agyhalott, csak mert fölösleges lett volna a további kezelése, mert nem hasznosíthatják a szerveit? Ezek nagyon súlyos vádak - szerintem. Ezt sugallni nagyon veszélyes. Nem hinném, hogy az elutasítástól változott volna meg bármi a beteg kezelésével kapcsolatban. Mint ahogy azt sem hiszem, hogy ha felajánlod a szerveit, akkor olyan csodás kezelést kapott volna, mint még soha, és fel is épült volna, mintegy feltámadva halottiból. Nekem úgy jött át a dolog, mintha szerinted kicsinyes bosszúból, mert nem adtad a jó veséket oda, egyszerűen eltették láb alól a férjedet, aljas indokból, no meg pláne gazdságiból. Elnézést, ha rosszul látom a dolgot. Egyébként részvétem, és köszönetem a volt férjednek a véradásért. Elveszíteni a szerettünket nagyon nem jó dolog, megértelek, átérzem a fájdalmadat, hidd el, kérlek! De vádaskodással nem lesz jobb. Hogy elcserélték-e a testeket, elég nehéz már kideríteni. Az adminisztráció olyan, amilyen, máshol sem gördülékenyebb. És nem lepődök meg azon sem, hogy 4 orvos 4 félét mondott. (16 évig nem tudták kideríteni, mi a bajom. Most 4 orvos 3 diagnózist állított fel egy másik problémámra. Az orvoslás sajnos nem fekete-fehér. Boncolásnál kiderül.)
A hisztire reagálva, egy állatorvos barátom anyukája pánikbeteg volt. Szokásos panaszáradat és egyebek. Doki mondta anyukának, rendelés után visszajövünk, próbáljon megnyugodni. A rendelő egy udvarban volt az édesanya házával. Rendelés után átmentünk, az anya halott volt. Szívrohamot kapott. Minden áldott nap meghallgattam a panaszait, fogtam a kezét, nyugtattam, megsimogattam, megpusziltam a homlokát, majd rendelés után újra... Éveken át. Senki, én sem vettem észre, hogy bármiben különbözött volna akkor, mint egyébként szokott viselkedni. Mai eszemmel és szomorú tapasztalatommal azt mondom, hogy inkább ellenőrzöm az állapotát, mintsem azon az 5 percen múljon az élete. Semeddig nem tartott volna egy gyors vizsgálat. Szóval ha pánikbeteg is valaki, üljön le a padra a váróban, miután jelezte a problémáját, ha gáz lenne, kéznél van a segítség. Az orvos meg vizsgálja meg, mert lehet, hogy ott és akkor tényleg baj van.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 16:39:36

@Bikli néni: Mi köze a helyesírásnak a vele történtekkel?

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.27. 16:40:57

@Viharszarok:
Remekül éltem, sport , test súly 65 kg.
Rengeteg munka, semmi nyávogás, vagy hiszti.Két gyerek, de csak azért írogatok itt most.Mert a gyógyszeres kezelés, Soproni, szanatórium, ( szörnyű hely ), után. Még mindig képtelen voltam ,egy egyszerű házi munkára is a fáradtságtól.
Minden alkalommal, mondtam, a fizetett, új körzeti orvosomnak. Válasz, a szívkatéterezés, nem indokolt !!! Na itt, be keményítve, ragaszkodtam hozzá.
N
most is azt mondom, ragaszkodjon mindenki, a végsőkig, a teljes kivizsgáláshoz. Ha jók a leletek, akkor az orvosnak volt igaza. Ha nem, akkor életben maradsz.
Remek, ember vagyok, elég sikeres is, de mégsem remegek az életért. Talán csak a gyerekek, megsegítése miatt. Hát, kellett is az utóbbi években. Nekik jó, hogy a végére, verekedtem magam, a dolognak. Mindenki maga érzi, hogy javult e ? Az állapota.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 16:42:04

@Apafarkas:

Ez még nem jelenti azt, hogy el kellene fogadni.
Ha neked más kell, válaszd azt.

rikavagyok 2011.01.27. 16:42:43

@Viharszarok:
Ha volt más fokális neurológiai tünete (ez kb annyit tesz, hogy egy adott agyi terület károsodásához köthető, tehát hányás-fejfájás-szédelgés ált. nem játszik), vagy kötött volt a beteg tarkója, akkor balph@s volt a doki. Ha nem, akkor egyszerűen szerencsétlenül járt.
Volt felénk is egy fiatal csaj, akit a mentő-ügyelet-SBO-belgyógyászat-neurológia-CT, szóval kb az egész város látott fejfájással, és végül subarachnoidalis vérzése (koponyán belül, agyon kívüli terület) volt. De semmi típusos tünete a fluktuáló erős fejfájáson túl... az egyik neurológus meglumbálta 'szomse szindrómára hivatkozva, és lőn véres a likvor.
Pedig komolyan volt véve a panasz, tovább volt vizsgálva, mégis ...

rikavagyok 2011.01.27. 16:45:03

@Svajci_munkaado:
Akkor én már a túlvilág-túlvilágának-túlvilágáról szöktem vissza. Legalább tudom mi nem stimmel velem, köszi. :P

Viharszarok 2011.01.27. 16:46:54

@Dr.laikus PhD: Írtam is , hogy hipochander vagyok:-)

füles1098 2011.01.27. 16:47:13

@Viharszarok: Nekem nincs doktori fokozatom...., de, a boncolási jegyzőkönyv tartalmazta a magasság, súly adatokat, nem a koporsó.
Nem vagyok biztos benne, hogy nem kell fizetni minden kórházban a boncolási jegyzőkönyvért.
Részvétem a posztolónak.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.27. 16:49:08

@Bikli néni:
Igen nem túl jó a helyesírásom, az egyik fülemre egyáltalán nem hallok. Valószínűleg ezért. Ma 55-éves vagyok, ezt az iskolai szűrésnél, egyszerűen, nem vette észre az orvos. de azért, volt annyi eszem, hogy annak higgyek amit látok, elvégzett, vizsgálati leleten.
Így most van neked is lehetőséged, arra, hogy le degradálj, valami ostoba hülyének.

lioliom 2011.01.27. 16:49:55

Azért tart itt az orvostársadalom megbecsülése.mert így viszonyulnak a beteghez is,mint ebben a posztban a hozzászólókhoz.Az ügyeletes orvos igenis leszar.Ha este mersz beteg lenni és a nővér felkelti,mert Ő nem tud ellátni/csak a nővér van fenn!!!/álmosan támolyog ki a szobájából és már alapból meg van sértve.

Irkutszk 2011.01.27. 16:50:29

@Ari11: Pusztán őszinte kíváncsiságból: Mi köze a hallásnak a helyesíráshoz?

Viharszarok 2011.01.27. 16:50:49

@rikavagyok: Jó , nyilván vannak olyan esetek amiket még így is nehéz kiszűrni. A " szomse" szindróma az valam olyan, hogy a f.szomse tudja, hogy mi a baj vele?:-)

rikavagyok 2011.01.27. 16:51:52

@Dr.laikus PhD:
Mert virtuális IQ csökkentő hatása is van. Ergo épp úgy rontja a hitelességét, mintha én pizsamában, mamusszal a lábamon járnék dolgozni.

füles1098 2011.01.27. 16:52:56

@Irkutszk: ezt én is így tudom, nem a "d" mérete a lényeg, hanem az hogy név elé vagy után írhatják a dr.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 16:53:22

@rikavagyok:

:DDDD, ettől még lehet dislexiás..., ammeg nem butus...

lioliom 2011.01.27. 16:56:17

Bocs !Véletlen elment,tehát folytatom:Igaz már ébredéskor reggel a meg nem értett/és fizetett/zseniként kezdi a napját!Nekem allergiám volt/nem derült ki mitől/,így két hétig éjjel rendszeresen bedagadt a szám így ügyelet ,injekciók.Pár alkalom után már vérig voltak sértve,hogy ott vagyok.Sikerült egyikőjüket vagy háromszor is kifognom.Ő hangot is adott,hogy csináljak már valamit magammal,mert Ő nincs erre berendezkedve.Tény mindig fel kellett kelnie hozzám,úgy kb.este 10!!! körül.Ez csak egy példa.Azt hiszem T.Doktor Urak hátrább kéne vonni az agarakat!

Viharszarok 2011.01.27. 16:56:54

@füles1098: Ok, nem olvastam elég figyelmesen, de akkor is a jegyzőkönyv elolvasása után egyértelművé vált, hogy nem a férje fekszik a koporsóban. Miért nem tette meg a megfelelő lépéseket?

Irkutszk 2011.01.27. 16:57:59

@füles1098: Sajnos nem találtam meg a jogszabályt, a mostaniban meg nevesítve van, hogy ez és ez kap doktori címet a diplomával, de valami olyasmi volt az eredeti (amikor a gyógyszerészeket nem vették be még...) jogszabályban, hogy az osztatlan, legalább öt évig tartó képzésben, csak nappali tagozaton felvehető szakon végzettek lehetnek doktorok (remélem, jól emlékeztem). Ezen szabálynak pedig az orvos-, állatorvos-, fogorvos- és joghallgatók tettek eleget (a gyógyszerészeknél találtam valami olyat, hogy régen amikor szóba került a dolog, akkor ők még nem voltak külön kar, ezért nem kaptak dr címet). Az azóta eltelt évek során pedig a jogászkodást nem csak nappalin lehet tanulni, dehát ők orwelliek :)

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 16:59:51

@Viharszarok:

Annemjó!

Szelektíven értelmezitek a tüneteket. ;-)

Irkutszk 2011.01.27. 17:01:51

@lioliom: Mondjuk a nappalokat valóban tölthette volna a kedves beteg a betegségének kutatásával... A tünet (legalábbis egy bizonyosan) adott volt, ezzel háziorvos-szakrendelések vonalon tán el kellett volna indulni már az első alkalom után. Az, hogy az ügyeleten az azonnali életveszélyt tünetileg kezelték, még nem jelenti, hogy ezzel le van tudva a betegség. Ha meg addigra még nem találták meg a betegséget, ámde keresték már, akkor lehetett volna tán válaszolni a kedves doktornőnek, hogy nagyon sajnálom, de még mindig nem találták meg az okot, de rajta vagyunk, és szomorú képet vágni hozzá.

antisystem 2011.01.27. 17:02:31

@isssti:
"Nem értem, ilyen súlyos tünetnél mért nem hivtak RÖGTÖN mentőt.." -írod.

SZVSZ a rémült hozzátartozótól nem elvárható, hogy tisztában legyen az EÜ ellátás fokozataival, és megfelelően mérlegelje a helyzetet... úgyhogy szerintem a kérdés inkább az, hogy aki a telefonját fogadta az ügyeleten, az miért nem az OMSZ-ot értesítette...
Egyébként meg kis magyar sajátosság ez a fajta "szegények vagyunk, de szórjuk a pénzt" attitűd, mint generikus rendszerhiba... pár hónapja én is láttam, amikor Ügyelet, OMSZ1, összefutott egy a posthoz hasonló betegnél, és rövidesen OMSZ2 is csatlakozott hozzájuk... köszönhetően VÉLHETŐEN kb annak, hogy a hívást először vevő ügyelet diszpécsere nem tudta elmondani a telefonba, hogy "iránydiagnózis: Adams-Stokes attac, eset-, vagy rohamkocsi kiküldését kérem"

rikavagyok 2011.01.27. 17:05:32

@lioliom:
Hidd el, megfelelő mennyiségű adrenalin hatására, gyorsan ébred az ügyeletes. Jelentősen hatékonyabb szer a kávénál... De a beteg kooperációja is szükségeltetik hozzá, t.i. olyan tünettel jelenjen meg, ami az ü.o. mellékveséjében adrenalin kidobását eredményezi.
Magyarul: hajnalban csak indokolt esetben megyünk ügyeletre.
A hajnali 3-kor eseményutáni-tablettát-iratni-jöttem/elfogyott a Betaloxom/stb egészen más mechanizmus szerint hozza ingerületbe a dolgozó népet.

Egyébként a nővér műszakol (max 12óra), ergo elvileg nem alhat a műszakjában. Az orvos ügyel, tehát készenlétes. Ergo, majd fölköltik, ha kell. (Ha beteg jött, kel(l).)

Svajci_munkaado (törölt) 2011.01.27. 17:05:43

@Bikli néni: Köszönöm, hogy felvilágosítottál. :-D

Irkutszk 2011.01.27. 17:06:14

@antisystem: Azzal egyetértek, hogy az ügyeletnek is kapcsolata van a mentőszolgálattal, de.

Én eddig csak a 104-107-105 számokat láttam mindenhol az emberek fejébe verni, nem az ügyelet 7 jegyűjét.

Bikli néni 2011.01.27. 17:06:19

@Ari11: Az a lényeg, hogy aki puffogva megy oda, és okosabb akar lenni az orvosnál - ha igaza van, ha nem - az mindent fog kapni, csak szimpátiát nem. Sajnos ez egy ilyen fos, túlterhelt rendszer.
Amellett, hogy elismerem, itt most teljes mértékben neked volt igazad, arra szerettem volna rávilágítani, hogy te indulatból írtál (jogos), de nem a te eseted a törvényszerű. Csak a szomorú kivétel, és azon ingattam a fejem, hogy már majdnem sikerült megértetnünk Viharszarokkal, hogy akkor is szakszerű volt az ő ellátása, ha ő nem így élte meg. Aztán jöttél te, elmondtad a ritka, de előforduló történetedet, és Viharszarok ebbe kapaszkodott bele a józan magyarázatok helyett. Ez volt az a pont, ahol lemondóan legyintettem :)

antisystem 2011.01.27. 17:09:11

@Irkutszk: Nézd, én szinte minden lakótelepi házban látom, hogy ki van írva a kapu mellett a faliujságra - és könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy az idős ember inkább azt írja fel. A mentő meg még az én 40-es generációmnak is "04" - gondolom a nyugdíjasok körében méginkább az ugrik be...

Bikli néni 2011.01.27. 17:10:58

@lioliom: Az ügyeletes orvos nem leszar, hanem mondjuk ki tudja, hány órája ügyel, és mint minden élőlénynek, neki is szüksége van némi pihenésre. Elalszik, felkeltik, ha szükség van rá.

És hogy egy pozitív ellenpéldát is mondjak: engem egyszer az SBO-n!!! rendelt vissza a doktor bácsi, hogy két nap múlva is éjszakai ügyeletes lesz, menjek vissza, és megnézi, jobban vagyok-e. Nem visszaküldött háziorvoshoz, visszahívott saját magához. Na, az ilyenek miatt nem veszítem el a hitemet az orvosokban.

Irkutszk 2011.01.27. 17:11:34

@füles1098: A vesszőhibákat értem. A szavak nyelvtani hibáját nem értettem. És szívesen olvasnám annak a válaszát, akit érint a dolog.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:11:38

@Irkutszk:

Hát pontosan!
Ügyeletet ki kell keresni, várni míg felveszik.
Sok idő, sokkal több, mint a mentő.

antisystem 2011.01.27. 17:12:17

@Irkutszk: ja, és eredeti hozzászólásomat folytatva az anomália folytatása meg természetesen az, hogy a szállításra - pl művesekezelésre - váró betegek meg folyamatos több órás csúszásban vannak, mert a a csak mentőápolós betegszállító járművek ott vannak, ahova az esetkocsik kellenének, és várják az esetkocsikat.

rikavagyok 2011.01.27. 17:12:30

@Dr.laikus PhD:
Van a böngészőben helyesírás ellenőrző.

Nekem is félelmetesen szar a helyesírásom, így tudom miről beszélek. De ha nem láttál még 5*-1-1 értékelésú irodalom dolgozatot, csak szólj... van pár emlékbe. Bár a barátnőm flanszter színből írt esszéjét, ill. adi(sic!) érettségi dolgozatban történt megemlítését, nem überelhetem.

rikavagyok 2011.01.27. 17:16:41

@antisystem:
Ha nincs bent megfelelő kocsi, párhuzamosan riasztanak legközelebbi mentőegységet + ügyeletet. Ha szabadul a nagyautó, kimegy az is.

lioliom 2011.01.27. 17:17:23

@Irkutszk: Nem akartam részletese leírni:Abban a két hétben teljes góckutatáson vettem részt a SOTE bőrgyógyászati klinikáján,kaptam allergia gyógyszert is +Calciumot is.Nem használt semmi.Egész nap rajtam volt a csalán,este mindig súlyosbodott.Úgy múlt el ahogy jött,hirtelen.A góckutatás/fogászat,fülészet,allergia vizsgálat,vérvétel,széklet,nőgyógyászat,gasztroenterológia,még gyomortükrözés is,stb./Ennyi elég szerinted a beteg részéről,hogy segítse a nagy fehér köpönyeges munkáját?Ja és mindig elmondtam,hogy min veszek részt,Ő meg mindig elmondta,hogy hülye a kollégája keressek másikat.Azt nem részletezem,hogy ez mibe került nekem,hogy ezt 2 hét alatt elintézzem,ne hónapok alatt.Igaz felesleges volt,ok nem volt csak a dokik zsebe dagadt.A Te válaszod iskolapéldája egyébként annak amiről írtam.

Irkutszk 2011.01.27. 17:19:36

@lioliom: Pedig még csak orvos sem vagyok!

lioliom 2011.01.27. 17:20:43

@rikavagyok: Én nem esemény utániért mentem.Ezt sajnos egy nagy műtét már megoldotta nekem!Egyébként olvasd el Irkutsznak írottat.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.27. 17:21:50

@Bikli néni:
Jó, értem amit írsz. Szép tőletek, hogy érvekkel, megakarjátok győzni.
Én inkább a pánik beteges, beíró hoz csatlakoztam.
Mert ő valóban pánik beteg volt. Szerencsére. Azért ugrottam, mert én meg könyörögtem, hogy higgyék el, nem vagyok pánik beteg.Az apám, 41-évesen- szív koszorú ér meszesedésben halt meg.
De, 5-db orvosból, egy sem fogott gyanút. Sem mentős, sem kórházi, sem körzeti. Kösz a választ, a helyesírás, meg sajna olyan amilyen.
Valaki kérdezte, hogy ennek mi köze a helyesírás hoz.Neki írom, biztos hallotta a tanárjától, hogy más képp halljuk, más kép írjuk.Hát ennyi köze van hozzá.

rikavagyok 2011.01.27. 17:21:57

@antisystem:
Dialízisre egy ideje a betegszállító viszi őket.
Szerintem a gond inkább akkor van, ha az eset épp kórházból centrumba végez őrzött szállítást, mert az "eltart egy darabig".

lioliom 2011.01.27. 17:22:02

@Irkutszk: Na!Ennyire futotta!Előbb még okosabb voltál?

lioliom 2011.01.27. 17:24:10

@Bikli néni: Ne általánosíts! A Te példád a kivétel!Szerencséd volt.

Bikli néni 2011.01.27. 17:26:57

@Ari11: Elismerem egyébként, hogy igazad van, meg nyilván megosztottad a negatív tapasztalatodat. Ultragáz a történeted, tényleg sajnálom.
Csak ez a szegény Viharszarok - aki kissé hipochonder - meg ebbe jól belekapaszkodott...
De ha félreérthető voltam, elnézésedet kérem.

Irkutszk 2011.01.27. 17:28:23

@lioliom: Elnézést, azt hiszem, félreértettük egymást. Én megpróbáltam elmagyarázni, hogy az orvos mit gondolhatott akkor, amikor harmadszorra állt ugyanaz előtt a probléma előtt. Igenis, ő nincs arra berendezkedve, mint napi rendszerességgel lássa el ugyanazt a beteget-betegséget. Ő ugyanis nem ezért tölti ott az idejét. A mindennapos ellátás a háziorvosi-szakorvosi munkakör része. Az ügyeleté pedig az éjszaka fellépő betegségek kezeléséé. És ha az ügyeletes azt mondta, hogy hülye a kolléga, és keressek másikat, esetleg ajánlott is?

rikavagyok 2011.01.27. 17:29:22

@lioliom:
Nézd, ha hozzám bedagadt képpel fülig csalánkiütésesen jössz, még aggódok is érted az ellátáson túl.
Erre írtam, hogy nem a keltéssel van a gond, hanem, ha az indokolatlan.

Bőrgyógyászaton nem akartak bennfogni?

antisystem 2011.01.27. 17:29:37

@rikavagyok: Köszi a pontosítást, igen, ez lehetséges.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:29:56

@lioliom:

Nem értelek!
Vizsgáltak, nem hozott eredményt.
Ki a fene tehet róla?

Ha az ember fizet az orvosnak, azt később nem szokás felhánytorgatni. Ha nem szívesen tetted akkor minek?
Bőrklinikán ezt nem várják el tőled.

Ha a tüneteid maguktól múltak, akkor meg minek fizettél?

Az nem jutott eszedbe, hogy az ügyeletes érted háborog? Folyamatos allergiás roham fokozódhat, akár anafilaxiás sokkig.
Nálam ez történt. A szerencse, hogy volt a közelben orvos. Évekig életmentő gyógyszerrel járkáltam.

Bikli néni 2011.01.27. 17:31:43

@lioliom: Csak a rossz tapasztalattal lehet általánosítani, a jóval nem?! Ennyi erővel én is mondhatom, hogy a te rossz tapasztalatod a kivétel volt...

lioliom 2011.01.27. 17:38:57

@Irkutszk: Nem ,nem ajánlott.Beadta az injekciót oszt csók.

Irkutszk 2011.01.27. 17:40:16

@lioliom: És mi volt ama csodainjekció? Mert ha szteroid, az tablettában is van/lett volna...

füles1098 2011.01.27. 17:42:37

@Viharszarok: Nem derül ki a posztból, hogy valóban elcserélték a holtestet, a cím elég megtévesztő.
Én arra gondolok, hogy más valaki boncolási jegyzőkönyvét kapta kézhez.
Megértem szegényt, hisz az őt ért veszteség okán, szinte nincs magánál.
Mikor meghalt édesanyám, utána 1 évig csak léteztem. Dolgoztam, intéztem a dolgaimat, még jól is csináltam mint utólag kiderült, csak arra az egy évre foltokban, ködösen emlékszem.

antisystem 2011.01.27. 17:42:59

@Irkutszk: ez a "kinek mi a dolga" is egy érdekes vonulat... közeli hozzátartozómmal esett meg (még az előző szisztémában:)) hogy lebetegedett, nagyon magas lázzal, mindenféle nagyjából semmitmondó tünetekkel, a hasfájástól a köhögésig... egy hétig az ment napi rendszersséggel, hogy nappal háziorvos (akkor még körzeti fedőnéven) ki, injekció bead, tabletta felír, "á, holnap, ha majd jobban lesz, jöjjön be a rendelőbe" éjjel meg ügyelet ki, injekció bead, "holnap lássa háziorvos", és el. Egy heti hosszas hozzátartozói balhézás után kórház - dg: typhus abd.
No, akkor még röpködtek a fegyelmik...

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:44:18

@Irkutszk:

Kétségbe vagyok esve...
Soha nem tudtam, hogy szteroid allergia ellen is jó.

Most kezelés előtt és után azt kell szedjek, most már emelten. :(((

lioliom 2011.01.27. 17:44:38

@rikavagyok: Nem akartak.Na az maga a rémálom.Ott ezren vannak,soha nem tudsz még egyszer ahhoz visszakerülni aki már látott,kiírja a sereg beutalót és intézd el mihamarabb.Na ehhez kellett a pénz!Viszed vissza a leleteket,mind negatív,írja a következő beutalót.Nekem speciel a vérvétel azt mutatta,hogy nem vagyok semmire allergiás.A totál is.A tűnek alig talált helyet a vérvételnél a laboros a csalántól az eredmény meg negatív.

lioliom 2011.01.27. 17:47:19

@Irkutszk: A tabletta Xyzal volt,az injekció Calcium meg még valami.Szteroidot nem akart a bőrgyógyi adni,mert az ellensége volt.Sőt felhívta a figyelmem,hogy az ügyeleten se engedjem.

füles1098 2011.01.27. 17:48:46

@Irkutszk: A rossz fül ebben is szerepet játszik. Állítólag nem olyan a belső hallása, mint egy egészséges embernek. A menyemtől tanultam, ő hallássérült gyerekkel foglalkozik, ha kérdezek még számomra is érthető módon válaszol.
Időnként rám is rám szólnak a gyerekek, ez nálam már figyelmetlenség, meg azt hiszem öregség jele. Nem érdem, de azzal védekezem, hogy elég öreg vagyok már, hogy ha nekik írok, akkor ezt a luxust megengedhetem magamnak. Ha az unokámnak írok, akkor nagyon figyelek, mert a gyerekek nagyon tanulékonyak.

Irkutszk 2011.01.27. 17:48:50

@Dr.laikus PhD: Szteroid gyulladáscsökkentő. Tüneti kezelésre jó, oki tényezőre nem.

Csak szedjed szép szorgalmasan, ha azt mondták, és kell. Arra figyelj majd (bár biztosan mondani fogják), hogy fokozatosan lehet csak elhagyni, szép lassan. Könnyebben fertőződhet meg a beteg, ha ilyet szed, mert a immunválaszban szereplő gyulladás nem jelentkezik. Ilyesmi (majd kiegészítenek az orvosok engem, ha valami fontosat kihagytam itt :) ).

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:49:00

@antisystem:

Ennek elég hosszú a lappangási ideje, ráadásul nem egy mindennapi betegség, hisz nincs háború.

Ezért kaptak fegyelmit?

lioliom 2011.01.27. 17:51:06

@Dr.laikus PhD: Én meg magam miatt háborogtam,mert ezt pontosan tudtam amit írtál.Sajnos csak a nagy tanácstalanságot láttam.A pénzt nem a bőrklinikán adtam,hanem a gyorsabb kivizsgálásért,mert a körzetemben kellett elintézni,mert ott nem lehetett csak a vérvételt.

Irkutszk 2011.01.27. 17:53:15

@füles1098: Köszönöm szépen a részletes választ! :)

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:54:46

@Irkutszk:

Ezt tudom, 8 évig szedtem... :))
Most Taxol kezelés előtt és után kell pár napig szedni.
Most bent tartanak megfigyelésre.
Már csak kettő van, aztán vagy műtét, vagy valami más.

antisystem 2011.01.27. 17:55:57

@Dr.laikus PhD: Nem, nem azért, mert egy már akkor is elég ritka kórt nem tudtak diagniosztizálni, hanem azért, mert egy hétig otthon aszaltak egy praktice életveszélyes állapotú beteget, a hozzátartozók többszöri kérése ellenére.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:55:59

@Irkutszk:

Semmi fontosat nem hagytál ki! :-)))

adamantium 2011.01.27. 17:58:01

most jól olvasom, hogy valakinek olyan szemmértéke, hogy egy fekvő emberről megmondja, hogy 167 cm és a ruhán és szemfedőn keresztül, hogy 40 kg az nem képes felismerni a halottban a férjét??? sőt az egész rokonság olyan vak, hogy nem veszi észre a cserét??? sőt el is temetik
aki ennyire fogyatékos az ne kritizálja mások munkáját

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 17:59:34

@lioliom:

Klinikán feküdtem hasonló beteggel, mint Te.

Pár napig volt bent, de minden tesztet végig csináltak vele amihez fekvés kellett, a többit ambulanter csinálták és gyorsan.

füles1098 2011.01.27. 18:00:01

A kommenteket olvasva, februárban fekszem be a kórházba, vajon kijövök még, vagy hoznak?

antisystem 2011.01.27. 18:00:58

@lioliom: Gondolom efedrin..(Calciphedrin injekcióban:))))... a Tonogen azért túl durva lett volna... bár az ilyen méregdrága öninjekciókban az van

ÜdV

füles1098 2011.01.27. 18:01:15

@adamantium: olvasd el kérlek újra azt a posztot!

antisystem 2011.01.27. 18:06:01

@Dr.laikus PhD: Azértis:))))
Hosszas szteroid kezelésnél - ha csak lehet - a másnaponkénti bevételt jó favorizálni, sokkal kevésbé borítja fel a napi szteroid-ciklust, mint a naponta való... és hát az elhagyásnál is egy ponton jó átpakolni másnaponta szedésre, ha addig naponta szedte...
De én csak itten csöndben kuruzslok:)

adamantium 2011.01.27. 18:07:05

@füles1098: "a koporsóban, amit láttam egy kopasz 40 kg-os test" mit olvassak el ezen mégegyszer? saját szemével látta, hogy nem a férje van a koporsóban. nehogy már egy idegent betegyen egy normális ember a koporsóba, amibe a férjét kellene berakja. nem úgy kerül az ember a koporsóba, hogy előtte senki sem látja

rikavagyok 2011.01.27. 18:07:23

@lioliom:
Hát az allergia teszteknek nem tesz jót, simán elfedi az eredményt, és hosszabb ideig ürül ki mint az antihisztaminok.
Ettől függetlenül, ha valaki testszerte csalánkiütéses, és dagad az arca... hát max csúsznak a vizsgálatokkal.

És mi volt végül a megoldás?

lioliom 2011.01.27. 18:08:07

@Dr.laikus PhD: Hát nekem nem volt erre lehetőségem,pedig elhiheted,hogy bármit megtettem volna.Így is rekord idő alatt vittem a leleteket.A mai napig kísért a dolog,ha valahol viszket és van egy pötty már pánikolok.Az volt a vége,hogy sajnos a csalán okát az esetek már nem tudom de elég nagy százalékában nem találják meg.Amilyen gyorsan jött kb.fél óra alatt az egész testen,olyan gyorsan egyik reggelre elmúlt./Éjjel még az ügyeleten voltam./Egy percre sem múlt el a két hét alatt,csak az intenzitásában volt különbség.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 18:10:31

@antisystem:

Aranyos vagy, de tüneményes nagyon jó szakember az orvosom, azt hiszem sőt tudom mit csinál! :)))

Tényleg csendben tegyed. Szteroidnál meg különösen..

Azért köszönöm szépen! :)))

Leroi 2011.01.27. 18:12:41

@Anna Doktor:
Ó, ennek örülök, aranyos vagy!
Ez oda-vissza érvényes...:)

lioliom 2011.01.27. 18:13:48

@rikavagyok: Az allergia tesztre akkor került még sor amikor még nem kaptam gyógyszert csak a calcium + a valami injekciót.Vagy arra gondolsz,hogy az injekciónak volt kiürülési ideje?De hát Ők talán tudták ezt!A tételes/mogyoró.stb./kb 5 oldal, és a totál IGe ha jól írom,is negatív volt.Az asszisztens aki odaadta a leletet az is csak nézett,hiszen szemben meg Én álltam vele.

Leroi 2011.01.27. 18:14:04

@adamantium:
Ilyen sztorikat David Cronenberg szokott filmvászonra vinni.
Ő gondolom, két nőt tett volna a koporsóba a forgatókönyv szerint.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 18:16:57

@lioliom:

Még szerencse.
Soha ne jöjjön elő többet.
Írattak a betegekkel listát mit ettek, mi volt benne, milyen környezetben élnek.

Tényleg volt akinél nem jöttek rá, de a tünetei is elmúltak.

Hatodéves 2011.01.27. 18:17:10

@Dr.laikus PhD:
Nagyon nagy pofátlanság lenne, ha megkérdezném, melyik kórházba jársz? Elég lenne csak a kerület is. DE ha nem szeretnéd, ne írd meg...

Taxánok allergizálnak, azért adnak mellé szteroidot, hogy ezt megelőzzék.

lioliom 2011.01.27. 18:17:52

@rikavagyok: Ja a megoldás az nem volt.Elmúlt.Azóta nincs egy nyugodt pillanatom.Nem merek olyan dolgokat enni amit még nem ettem,nem eszem allergén gyümölcsöket,stb.,pedig negatív volt minden.Ez 4 éve volt és nem nagyon múlik a szorongás.Pl.aznap fagyit ettem előtte,na azt sem merek.Festettem a hajam,na azt is lenövesztettem.Tiszta para!

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 18:20:36

@Hatodéves:

ÁEK, MÁV kórházban van az osztály.

Gondoltam Rád. Vett fel anamnézist tanulásként egy kedves rezidens lány.

füles1098 2011.01.27. 18:22:36

@adamantium: "A boncolási jegyzőkönyv is hiteltelen, egyenlő a nullával! Az első oldalt elolvastam, és azután az egészet eltettem 1 hétre, míg újra kézbe tudtam venni. Az én férjem 182 cm magas, 94 kg volt, göndör, ősz hajú óriás! A jegyzőkönyv szerint 167 cm magas, a koporsóban, amit láttam egy kopasz 40 kg-os test. Mi történt vele? - donáció - boncolás, még soha senkimet nem boncoltak, ez azt jelenti, hogy testsúlya megfeleződik és 15 cm-rel alacsonyabb lesz? Nem tudom mi történt velünk?"

Nem akarom a szöveget magyarázni, de én úgy értelmezem, holtest haját leborotválták, és 6 nap alatt nagyon sokat lehet fogyni ( a nagypapámat az emlékeim szerint, bizony fele akkorának láttam a temetés előtt a koporsóban, mint amilyennek az életben. Bizony nagyon össze esett szegény.

"koporsóban, amit láttam egy kopasz 40 kg-os test. Mi történt vele? - donáció - boncolás, még soha senkimet nem boncoltak, ez azt jelenti, hogy testsúlya megfeleződik és 15 cm-rel alacsonyabb lesz? Nem tudom mi történt velünk?"

Szerintem, itt keveri a látottakat a jegyzőkönyvben leírtakkal.
Sokkos állapotban van még mindig, próbálja feldolgozni a történteket.

antisystem 2011.01.27. 18:23:10

@Hatodéves:
OFF: "Taxánok allergizálnak" - tiszafa?
Na, az kertekben is előfordul, igen sok helyen...

Hatodéves 2011.01.27. 18:24:47

@Dr.laikus PhD:
Csak mert én is voltam belgyógy gyakorlaton, de nem az ÁEK-ben, szóval őket nem ismerem :(

Rezidens és tanulásként vesz fel anamnézist?

antisystem 2011.01.27. 18:27:04

@füles1098: Vagy simán összecserélték a holttesteket még a boncolás előtt... bár ennek nem túl nagy a valószínűsége, de nem is teljesen kizárt...

Hatodéves 2011.01.27. 18:29:48

@antisystem:
Hát ennek nagyon kicsi, mert a cédulát a halott adataival még a kórteremben rákötik legalább két végtagjára és az nem is kerül le a boncolás végéig.

Leroi 2011.01.27. 18:32:20

@Hatodéves:

Így van, orvos által lebélyegzett cédula a kézre-lábra, kórlap, zárójelentés három példányban, lázlap megy vele.
Tök gáz, ha elhunytakat cserélnek össze, erre a patológia amúgy kínosan vigyáz.

füles1098 2011.01.27. 18:33:51

@antisystem: Valóban nem lehet teljesen kizárni, de azért én remélem, nem ez történt.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 18:38:41

@Hatodéves:

Nem tudom, hogy miért. Bocsánat ha marhaságot írtam.

Már kész volt, csak a kezelésre vártam, de megvizsgált kikérdezett, leírta.
Doktornő magyarázott miért ezt kapom és milyen a dózis, leleteim beszélte meg vele.

Anamnézist már nélkülem vette át vele.
De a kezelőbe együtt kísértek át.

Amilyen lehangoló (mert régi) a környezet, annyira emberséges a hozzá állás, a bánásmód.
Semmit nem csinálnak magyarázat, felvilágosítás nélkül. Én kíváncsi vagyok és bolond is voltam az első alkalommal, de senkit nem zavart még ezért is nyugtattak, hogy van ennél rosszabb is. Hagyták, hogy leírjak mindent, de ők is leírták.
Ha baj van, vagy úgy érzem, oda kell menni akár éjjel is és nem ügyeletre.
Az sem baj, ha csak megijedtem, legfeljebb haza küldenek.
Hagyják megtanulni magam.

Benne vagytok a zsebemben ez is sokat segít, de ez a hozzáállás a részükről nagyon sokat jelent szintén.

Hatodéves 2011.01.27. 18:48:27

@Dr.laikus PhD:
Jajj, ezt a zsebes dolgot nehezen értettem meg, először azt hittem, lefizetted őket és már megijedtem, hogy mindjárt nagyon le leszünk oltva :D

Na, nekik tudni kell kommunikálni, sőt, a vállukon vinni át az emberkéket a nehezebb perceken. De hát én elfogult vagyok :D

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 18:56:45

@Hatodéves:

:DDDD

Jól szervezett - és ez is fontos.
Le van írva, mikor mit kell csinálni, mi a dolgod, mikor vesznek vért.

A rutin dolgokat leírják, ki van függesztve.

Az emberségük az valami csoda!
Többségében jó orvosokkal találkoztam eddig is.
Itt minden meg van amit máshol hiányoltam, ezért a betegek türelmesek, ettől kiszámítható az orvosnak a saját ideje.
Az újak bizonytalanok, de mindenki segít, még az első sokkon áteső morózus is pozitív lesz pár óra alatt.
Az orvosok hozzáállása miatt a betegek is segítenek egymásnak.

rikavagyok 2011.01.27. 19:01:01

@lioliom:
Nem Bp-i bőrgyógyász-allergológust tudok nagyon jót. Bár szerintem szörnyű boszorka, és engem meg ne említs, ha esetleg hozzá mégy valamikor (bár talán már volt ideje elfelejteni a "közös vizsgaélményünket") de akit 200km-ről ajánlanak, az szakmailag topon van.

Hatodéves 2011.01.27. 19:02:46

@Dr.laikus PhD:
Ezt amúgy én is láttam, hogy a betegek szocializálják egymást. Új ember úgy jön, mint aki meg van arról győződve, hogy véget ért a világ, aztán rájön, hogy hogyan tud a legjobban küzdeni, meg hogy mások is vannak hasonló cipőben.

Amúgy meg az nagyon érdekes, hogy ki hogyan áll az egészhez. Az is érthető persze, de aki már úgy jön, hogy előre gyűlöli az épület minden kövét is, meg minden percet, annak nehezebb dolga lesz. Az ellenkező véglet sem jó. Nehéz ügy az egész :(

De ahogy Te csinálod az életedet (megítélésem szerint), az csodálatra méltó, és önmagában is segíti, hogy gyógyulj.

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 19:09:08

@Hatodéves:

Köszönm!

Igyekszem, igyekszem.

Most azért f...k, be kell feküdni pár napra és azért közel nem vagyok fekvő beteg.
Aki ott van az már az.

Bár vártunk együtt egy beteggel akinek szintén az infúzióját fekvőként kapta.
Nem viselte meg lelkileg.
Jókat vigyorásztunk várakozás közben.

Az ő diagnózisa is kissé reménytelennek tűnt, aztán gyógyulóban van, most kezdik roborálni.

Mária 2011.01.27. 19:13:37

@füles1098:

"de én úgy értelmezem, holtest haját leborotválták, és 6 nap alatt nagyon sokat lehet fogyni"

1. Miért borotválták volna le a holttest haját?

2. Hat nap alatt nem lehet NAGYON sokat, 90+ kg-ról 40(?) kg-ra fogyni, tekintettel arra, hogy egy fekvő ember ennyi kalóriát nem tud egy nap alatt elégetni. A test meg "csak úgy" nem tűnik el.

Többször visszaolvastam a nap során és még mindig úgy gondolom, hogy a posztot valaki rosszindulatból írta.

lioliom 2011.01.27. 19:27:21

@rikavagyok: Oké!De szerinted,hogy oldható meg így a vizsgálat vagy a kezelés?Az a szörnyű,hogy így van.Szinte nincs szakember erre.Én úgy vettem le ezen ámokfutásom alatt,hogy csak találgatóznak.Az volt a csúcs amikor a nemi gondozóba is elküldtek valami kenetre/ott a SOTE-n./Körülöttem fiatal párok,na Őket nem zavarta annyira,mint engem.Volt ott egy jó fej fiatal doktornő aki rögtön levette,hogy tök cikiben vagyok oszt elkezdett humorizálni.Na Ő volt az egyetlen a sok orvos közül aki megpróbálta oldani a bennem lévő feszültséget.Ő mondta,hogy itt hagyjam abba a kivizsgálást,mert feleslege,úgysem lesz meg az ok.

rikavagyok 2011.01.27. 19:37:19

@Dr.laikus PhD:
Nem feltétlen fekvőbeteg minden bentfekvő. Gondolom olyan cuccot akarnak adni, aminek lehet komoly szövődménye, így jobb ha szem előtt vagy.
WiFi van ott? ;)

Hatodéves 2011.01.27. 19:41:47

@Dr.laikus PhD:
Igazából nem a félésre vagy nemfélésre gondoltam. Hanem arra, hogy mindig részt veszel abban, ami történik; elfogadod, hogy ez vagy az most az életed része, és ha már így alakult, megpróbálod a lehető legjobban megismerni.

Ez nagy dolog, és én vesztettem már el számomra nagyon fontos valamit azért, mert mindenáron ahhoz próbáltam ragaszkodni, amit én akartam és nem tudtam nyitott lenni és elfogadni, hogy de most valami más történik velem.

Ezért tisztellek.

rikavagyok 2011.01.27. 19:43:15

@Dr.laikus PhD:
Kénytelen leszel mobilnetet vinni! :P

Irkutszk 2011.01.27. 19:45:43

@rikavagyok: Szerintem meg csak szeretik a mosolyát Laikusnak, és azért tartják ott ;) Meg hogy karban tartsa a szobatársak rekeszizmait ;)

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 19:47:37

@Hatodéves:

Köszönöm szépen!

A korral ez megjön ám.
Fiatalon lázadóan próbáltam kontroll alatt tartani az életem.
Rá kellett jöjjek - nem magamtól teszem hozzá - nem működik csak akkor, ha elfogadom és főleg észre veszem a lehetőségeket.

Így működik miklos.rabai bölcselme, hogy az élethez kell szerencse és egy kis gondviselés.

Szóval könnyű nekem! Van vagy 45 év előnyöm veled szemben. ;)))

Dr.laikus PhD 2011.01.27. 19:51:13

@Irkutszk:

Mindenki ilyen...

Az élet szeretetét itt lehet látni igazán.

Anna Doktor 2011.01.27. 20:22:59

Leroi: félénk kicsi leány vagyok, most bontakozom:-)

ON: valaki, ! Despota !, derítse ki valójában mi történt, mert kezd elfajulni a dolog :-)
Teljes képtelenség, hogy valaki eltemesse egy idegen holttestét férjeként.
Itt valami, maxi nagy félreértés esete forog fenn. Zemberek meg vitatkoznak, érvelnek, alátámasztanak, ellentmondanak ..
Szerintem a boncolási jegyzőkönyvet cserél(hették) el, a posztíró meg - mint megállapította mindenki - kissé zavaros.

Hatodéves 2011.01.27. 20:44:21

@Anna Doktor:
Az a baj, hogy szerintem (ha ez a történet igaz), akkor a hozzátartozó még annyira a férje elvesztése hatása alatt áll, hogy nagyon nehezen lehet objektivizálni, amiket ír. Több dolog egyszerűen nem úgy van, más dolgok az ő részéről döbbenetesek (például a vesés-donoros rész, és hát a temetés...)

Utalva marand22 hozzászólására, ez az ember valószínűleg sajnos olyan mértékben agykárosodott lett, hogy nem maradt esélye a túlélésre. Nem azért mert pénteken mert rosszul lenni, vagy mert senkit nem érdekel egy nyugdíjas ember, hanem mert menthetetlen volt.

DE hát ezt is csak így távolról gondolom/gondoljuk... Mindenesetre szomorú az egész :(

Leroi 2011.01.27. 20:45:11

@Anna Doktor:
Melyik erdélyi régió?:)

Leroi 2011.01.27. 20:47:43

@Anna Doktor:
Azért a temetésig még elég sok van...idegen eltemetése már jócskán átcsap a büntetőjog kategóriájába.
Szerintem tisztázódott végül (mert tisztázódnia is kellett), csak ez a posztba már nem fért bele.

adamantium 2011.01.27. 20:55:42

@füles1098: azért 54 kiló 6 nap alatt? 9 kiló napjában az 83700 kcal ha zsírban számoljuk. számítások szerint a legkeményebb fizikai munkával a legkeményebb körülmények közt (favágó szibériában minusz 50 fokban, vagy aranybányás dél-afrikában 4000m mélyen plusz 60 fokban - számítások szerint ez a két munkafolyamat fogyaszt a legtöbb kalóriát adott idő alatt, persze lehet ezt fokozni) egy munkanap alatt testtömegkilónként, a hőháztartásra és a fizikai munkára szánt energiával együtt, max 100 kcal kell. tehát egy 100 kilós ember a legextrémebb körülmények közt 10 ezer kalóriát fogyaszt, az még mindig messze van a 83700 tól.

adamantium 2011.01.27. 21:00:45

egyébként van olyan család aki nem akarja személyesen átvenni a hullát a hullaházban, kifizetik a hullamosót, hogy mossa meg, borotválja meg, öltöztesse fel, rakja koporsóba. de azért egy rend ruhát csak be kell adni. nem tűnt fel a boncnoknak, hogy izé "minek az az 58-as öltöny meg a 45-ös cipő a 40 kilós 167cm magas Józsi bácsira). meg aztán a koporsót azért csak át kell venni, és meg szokás nézni mi van benne, már csak a félreértések elkerülése végett. olyat én is hallottam, hogy csecsemőt összecseréltek (de hát azok nagyjából egyformák) meg rossz hullát akartak kiadni, de az átvételnél kiderült. olyan hulla aki megjárta a hullaházat és a család véletlenül hazavitte, valószínűtlen, vagy legalábbis a család is ludas, vagy az aki átvette a hullát

füles1098 2011.01.27. 21:09:10

@adamantium: Azt hittem elég ha utalok rá, én nem veszem tényként ezt a 40kg-ot, szerintem túlzás,és keveri a jegyzőkönyvben olvasottakat a látottakkal, ezt azzal indokoltam, hogy a poszt író még mindig a sokk hatása alatt van.
Bár, hogy védjem a mundér becsületét, egy tónus nélküli holtest teljesen más hatást kelt, mint egy élő csak szunyáló ember.
Nem sok a tapasztalatom a holtestek terén, szerencsére még kevés barátomat, rokonomat kellett eltemetnem, de azért már láttam holtat, és nekem mind kisebbnek tűnt.

Változatlanul az a véleményem, hogy a boncolási jegyzőkönyvet cserélhették el, nem a férjet.

füles1098 2011.01.27. 21:28:02

Egyébként én nem tartom rosszindulatúnak a posztolót, csak egy ember, akit mérhetetlen veszteség ért, és próbál megbirkózni a helyzettel. Most épp a bűnbak keresés fázisában van. Majd idővel javul, talpra áll, mint mindenki, én is. Csak idő kell hozzá.
Állítólag a nyílt utcán beszélgettem az édesanyámmal, hangosan,a halála után.
Pedig ő csak este elaludt és nem ébredt fel többé, semmi más sokkoló körülmény nem volt.
Ott volt bennem, szinte éreztem a jelenlétét, erre emlékszem, de, hogy mi történt körülöttem, arra csak foltokban és ködösen. Még jó, hogy senki nem vitt be a bolondok közé.

bakela 2011.01.28. 00:33:13

@Viharszarok:
"Engem teljesen hidegen hagy, hogy kinek hanyadik műtétje volt aznap, kit hogyan bosszantott fel aznap a főnöke, vagy a betegei, sőt az sem érdekell egy csöppet sem, hogy mennyiért végzi ezt a munkát. Tudta mire vállalkozott, nem volt zsákbamacska a számára akkor sem , amikor jelentekezett az orvosi egyetemre. Ezt a hangot én semmilyen orvostól nem fogom eltűrni a jövőben sem, ha valaki betegen megy oda , akkor lássák el rendesen, lelkiismeretesen. Szarok arra, hogy adott orvosnak éppen milyen napja van és ha netán tapasztalnék hasonló jelenséget ami engem , vagy a hozzátartozóimat érinti , akkor nem fogom sajnálni a pénzt arra, hogy az illetőnek pokollá tegyem az életét."

„I have a dream:
Once in a far- far galaxy, all of madzsarian doctors keep both the madzsarian and european laws on the working time. And from the 20th of the month every crappy commenting bullshit will only look like a purchased piglet: when it will be the first day of the next month?”

Martin Luther Bakela

bauchi 2011.01.28. 09:18:23

@Viharszarok: Tehát a neved azt jelenti,hogy örök barátságot kötöttél a hasmenéssel?
Viszont eszembe jutott,hogy agyon (ha van neki) csapnám azt az orvost,aki a pánikbetegséget kitalálta.

bauchi 2011.01.28. 09:28:03

@bakela: Me too.
Three questions : how many days were in 2003 and 2004 ys together?
And how many call duty I had in those ys?
And what did Orvosi Kamara act on my behalf?
Replies to ATV and Mr. Barroso.
Address : Lovagvárral szemben a félemeleten.

bauchi 2011.01.28. 09:30:53

@füles1098: Nem biztos,de biztos,hogy nagy valószínűséggel azt tanácsolom,februárban ne feküdj be a kórházba.Változtass az időponton.
Soha!!!

bauchi 2011.01.28. 09:36:39

@adamantium: Kamukéró az egész poszt és a történet.Az orvosokat idegesítik.
Ez sikerült is.

isssti 2011.01.28. 10:21:33

@antisystem: Az viszont tényleg igaz: az első egészségügyes azonnal mentőt kellett volna rendeljen..

Bár megjegyzem, minap orrom előtt fának rohant egy autó. A vérző fejű barmot(bocsánat, de igy csak barom vezet csúszós-kanyargós úton..) a járókelők kellett kihúzzák, majd bő negyed óráig üldögélt-vérezgetett az útpadkán: közben jött 2db rendőr(5 perccel egymásután ), mentő még mindig sehol. Végül megjelent egy civil, orvosi táskával. No, én ezen a ponton indultam utamra -szerintem biztos még aznap kiért a mentő! ..ja, csak mellékesen: mentő érkezéséig a főút átmenő forgalma teljesen lezárva (Budakalász kontra Üröm)..

Na, igy szorulj sürgős segitségre egsézségügyi téren!!

antisystem 2011.01.28. 10:54:06

@isssti:
Félig OFF: Hát tudod, a minap a West Balkános tragédia kapcsán mondta illetékes elvtárs (ja bocs, ma már illetékes ÚR) a TV-ben, hogy Budapesten átlagban egy hétvégén (ami ugye praktice a péntek-szombat este >90%-ban) kb 70-80 olyan rendezvény van, aminek a látogatottsága várhatóan meghaladja az 1000 főt, tehát szabály szerint kellene az OMSZ jelenlét. Namost legjobb tudomásom szerint az OMSZ-nak összesen van kb. ennyi hadrafogható kocsija Budapesten... kiváncsi leszek, ebből mi lesz...

Na mi újság, Wágner úr? (törölt) 2011.01.28. 12:58:30

@TamásD: @bauchi:

Egy "részvétem" esetleg, akár utóiratként is?

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.28. 13:06:49

@Dr.laikus PhD:

Nekem másképp fogalmazva az jutott eszembe az agresszív hozzátartozóról, hogy kurva anyját a feleségnek, akinek az orra előtt eldől a férje, és onnantól fogva nem racionálisan működő robotként éli meg a férje haldokolását, hanem érző emberként, akinek vannak indulatai, fájdalmai, kétségei, és adott esetben össze-vissza beszél.

Én nagyon sajnálom a posztolót, és őszinte részvétem.

rikavagyok 2011.01.28. 13:33:37

@antisystem:
A titok nyitja, hogy elméletben nem kötelező hogy az OMSZ biztosítja. Vannak rendezvények, sportesemények biztosításával foglalkozó magáncégek, felszerelt saját mentővel, stb.

calvadossa 2011.01.28. 14:11:17

Remélem, újabb beírásom már elfogadható lesz cenzorillának.

Szóval újból leírom, hogy szerintem ez a poszt nem születik meg, ha az asszonyt legalább egy orvos korrekten tájékoztatta volna. Úgy látom, belefutott azokba az orvosokba, akik még nem vették észre, hogy a paternalista szemléletű orvoslásnak lejárt az ideje, meg kellene tanulni kommunikálni a beteggel, hozzátartozóval.

antisystem 2011.01.28. 15:49:27

@calvadossa:
Hidd el, több évtizedes beidegződésekkel elég nehéz lehet, hogy a paciensben/hozzátartozóban ne a "munkadarabot", a meggyőzendő vagy rosszabb esetben legyőzendő ellenfelet lássa az illető orvos (ahogy az a paternalista szemléletből következik), hanem partnert, akikkel együtt kell munkálkodnia a közös célért, a paciens optimális ellátásáért. Teljesen más látásmódot igényel... pl. kinyilatkoztatások helyett érveléseket, ilyesmi...

tbjárulékfizető 2011.01.28. 18:38:14

@lioliom: eltérve az alaptémától, de saját tapasztalatom alapján a következőt javaslom: 1/teljes diéta és apránként egy féle étel.
2/ keress olyan orvost, aki szerint a betegnek mindig igaza van, pl van ilyen Gödöllőn.
Elvégezhet többféle allergia tesztet és kideríti pl. hogy a Xizal vivőanyagára vagy allergiás, de ide tartozik a Fenistil és a Zirtek is. Szeded allergia ellen és többet árt. Az allergia vizsgálatot vérből, alkar karcolgatásával és a hátadra ragasztott anyaggal végzik és esetleg kiderül, mi a problémád. A góckutatás után persze mindez.
Örülnék, ha segíthettem volna

bauchi 2011.01.29. 18:26:31

@Bikli néni: Ha tehetem én is ezt csinálom,csak sok helyen vagyok.

DenisaM 2011.01.29. 19:25:10

Nem a holttestet, hanem a boncolási jegyzőkönyvet cserélték el.
A néni simán eltemette a férjét, a kezében volt az olvasatlan jegyzőkönyv, amit hirtelen indulatában félre tett, érthető módon. Utóbb győzött a kíváncsiság, és elolvasta, majd megállapította, hogy vagy nem az ő férjét boncolták fel, vagy baromira elírták.
Érdekes a történet, az tény... de ettől függetlenül nem hinném, hogy valaki ilyesmi kitalálásából él, ha csak nem Stephen King szórakoztat minket unalmában...

rikavagyok 2011.01.29. 23:19:25

@antisystem: Változó világ átmeneti állapotát érjük. Úgy veszem észre, hogy a fiatalok inkább azt várják, hogy megbeszéljük mi a baj, mi okozhatja, hogyan, és mit tudunk vele tenni. Az idősek inkább azt, hogy megmondjam mit kell csinálni, és hová, hányra menjen. De vannak durva kivételek 7x éves bácsi, aki neten rákeres a tüneteire, és megrendeli magának a gyorstesztet, aminek az eredményével végül beállít a kórházba...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása