Hiába rimánkodtam, hogy tegyenek valamit

2011.01.15. 06:00

Édesanyám évekkel ezelőtt tüdőrákkal feküdt a deszki kórházban, egy jól sikerült műtétet követően. Ami velünk ott megesett, az felér egy rémálommal. Már hazaengedték egy kemoterápiás kezelést követően, amikor újra be kellett mennie egy hétvégére, hogy vérképjavító injekciókat kapjon.

 


Azon a hétvégén drasztikusan romlott az állapota, zavarttá vált, majd végleg elveszítette az eszméletét, légzése sípoló lett. Azon a hétvégén én ügyeletes orvostól ügyeletes orvosig rohangáltam, de mindenki csak széttárta a kezét, hogy hát ugye a rák, az már csak ilyen pusztító. Mindeközben a kiszáradófélben lévő beteg napi fél liter infúziót kapott (amint azt a nővérektől minden nap megérdeklődtem). Hiába rimánkodtam, hogy tegyenek valamit, mindenki csak a vállát vonogatta, és azt mondták, hogy majd hétfőn kivizsgálják, mi lehet a baja.


Hétfőn reggel már válságos volt az állapota, és az időközben megérkező főorvosnő mentőt hívott, hogy koponya CT-re vitesse. Megjött a mentő, és ami ezután történt, azt soha el nem felejtem. "Véletlenül" bent maradtam a kórteremben, így mindent hallottam. A mentős főorvos üvöltött a jelenlévő doktornővel és az ápoló személyzettel, hogy hogy hagyhatták ilyen állapotba kerülni a beteget.


Ezután saját kezűleg leszívta a tüdőváladékot (amit addig senki nem tett meg), és közölte, hogy nem koponya CT-re, hanem az Intenzív Osztályra viszi a beteget. Így is történt. Az Intenzív Osztályon azonnal megállapították, hogy súlyos szepszise van. Azonnal töméntelen mennyiségben adták neki az infúziót, mert végzetesen kiszáradt állapotban volt már. Mindenezeket onnan tudom, hogy folyamatosan tájékoztattak mindenről az ITO-s orvosok. Három hónapot (!) töltött anyukám az intenzíven, ebből két hónapig lélegeztetőgépen, de megmentették! Még két szép évet kapott ezután a sorstól.


Amikor a betegsége kiújult, újra napirendre került, hogy Deszkre menjen kemoterápiára. Elvileg lehetőség lett volna arra, hogy ugyanott, csak egy másik osztályon végezzék el a kezelést. Jeleztük, hogy élni szeretnénk a lehetőséggel, mert a másik főorvosnőben megrendült a bizalmunk. De az alternatív osztály főorvosnője a történtek ismeretében nem vállalt el bennünket, mondván, hogy nem szeretne konfliktusba kerülni a rangidős doktornővel, aki a másik osztályt vezeti. Úgyhogy ismét visszakerült az eredeti osztályra. Ennyit a szabad orvosválasztásról.


Szóval csak annyi volna a véleményem, hogy a deszki kórházban addig jó feküdni, míg nem válsz magatehetetlenné, mert onnantól fogva jaj neked. És ezért elsősorban az orvosok a felelősek.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rikavagyok 2011.01.15. 23:44:04

@Hatodéves:
Akkor legalább értem, hogy miért járnak onnét ide, a világ végére, ügyelni.

Hatodéves 2011.01.15. 23:57:20

@rikavagyok:
Igen, én is valami hasonlót, de először megkopogtatnám és meghallgatnám (gondolom a mentősnek sem röntgenszeme volt). Aztán lehet, nincs igazam, végül is nem láttuk beteget.

rikavagyok 2011.01.16. 00:51:32

@Hatodéves:
Ki miből jó, abból diagnosztizál. Én annyira nem hallok jól (pl epedve várom a pillanatot, mikor diasztolés zörejből meghallom 4/6 alattit), cserébe az átlagnál jobban látok mind a képalkotókon, mind a labor-vérgáz-beteg színe viszonylatában.
Bár nyilván az a kóros légzési hang, amit a hozzátartozó is észlel a beteg mellett állva nem a vájtfülteszt kategória.

petru 2011.01.16. 06:03:53

@Leroi: En a kegyes halal mellett vagyok, de ezt NEM AZ ORVOS valasztja, hanem a beteg. Az orvosnak kotelessege kuzdeni a betegert, ameddig csak lehet. Javasolhat kegyes halalt ha latja hogy remenytelen es csak kinlodik a beteg.
(egyaltalan nem ertem, miert gondoljak annyian hogy a "kegyes halal" azt jelenti hogy ha az orvos ruheli a tovabbi kezelest, akkor kinyirja a beteget, ebben az esetben meg csak nem is kinyirja hanem olbe tett kezzel hagyja kinlodva meghalni)

vizsla_barat 2011.01.16. 06:37:59

ha jol emlekszem,Deszk tudoszanatorium volt. Ez duplan vicces. Az alfold faktol hemzsego,amde a port rendesen kavaro szel hazaja,igy a tudobetegek mekkaja. Es ez a csodaszanatorium a roman-szerb-magyar kishatarforgalom nagy reszet bonyolito ut kozvetlen kozeleben fekszik. Es meg mindig nincs kesz az elkerulo ut.

Az esethez csak annyit,hogy ennyit er az ISO minosites. Egyszer valaki valahol elkezdhetne visszavonogatni ezt es visszafizettetni a dolgozokkal a minosites koltseget.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 07:00:46

@ReignOfdark:

Neupogen?
Én itthon adom magamnak, de én még kezdő vagyok...:)
Lehet, hogy van más amit kórházban kell beadni?

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 07:02:58

@rikavagyok:

Bocsánat, olvasás közben válaszoltam.

BKV reszelő 2011.01.16. 07:15:27

@jágör68: "...A piacgazdaságban pedig a fizetés igenis fokmérője a minőségnek. Szar fizuért, szar meló- ezt akartátok 89- ben, nem? ..."

Megfordítom. És nyugodtan lehet köpködni. Kedves nővérek, doktor urak és doktor nénik! Szar melóért szar fizetés jár. Nézzétek a bérpapírt és tudjátok az okát!

Bárhová mész dolgozni, nem úgy kezdik, hogy adjunk a dolgozónak sokat, majd jól kezd dolgozni, nem. Úgy kezdődik, hogy jóval kevesebbet kap, mint a régiek és bizonyítson. Egyelőre ti nem bizonyítottatok.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 07:18:31

@BKV reszelő:

Ez hülyeség!
Közalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetést. Nem kapják meg a túlóra pénzt, nem fizetik rendesen az ügyelet bérét.

Beszélsz a levegőbe!

Ez nem a bárhová mész kategória.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.16. 07:35:51

@rikavagyok: megszakítás nélküli munkarendben, a MT betartásával 6 fő a minimum létszám. ha kiesik valaki, borul az egész.
pont a múltkor modelleztem le.

Hatodéves 2011.01.16. 08:13:48

@Dr.laikus PhD:
Tudtommal nem adják rutinszerűen minden kemó mellé, hanem vagy akkor, ha az a kemó jellemzően okoz ilyen mellékhatást, mert akkor megelőzésjelleggel, rutinszerűen kapja a beteg. A többi kemónál nem, csak akkor ha leesik a fehérvérsejtszám. Ezért van az, hogy aki kemót kap, azt jobb helyeken nyomatékosan utasítják, hogy az első náthás tünet, hőemelkedés, hasmenés jelre menjen be az onkológiai osztályra. Ott fel vannak erre készülve, kapásból elkülönítik, adnak Neupogént, ha kell vér, akkor azt is, és ha lázas lesz a beteg vagy más indok van rá, akkor antibiotikumot.

Hatodéves 2011.01.16. 08:15:39

@BKV reszelő:
Azért is hülyeség, mert hiába jó orvos valaki, nem emelik meg a fizetését.

Másrészt meg szerintem ilyet mondani elég rosszindulatú dolog, nem hiszem, hogy globálisan szarul melózna mindenki vagy akár a többség.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 08:24:29

@Hatodéves:

Én kaptam a beleegyező nyilatkozattal együtt egy nagyon érthető listát mi következhet, milyen tüneteim lehetnek.

Minden kemót ahogy látom és beszélgettünk róla, egyedileg állítanak össze a standardon belül, vérvizsgálat rendszeresen, hetente.

Hasmenés nincs, ennek ellenkezője. Inger sincs, Guttalaxot javasolt a patikus, de nem ér semmit.
Tudod mit lehetne esetleg? Nem vagyok hozzá szokva, hogy evvel is foglalkoznom kell.:)))
Mint az öregasszonyok... :DDDD

ier6w7i 2011.01.16. 08:27:09

@jágör68: "A váladék leszívása és az infundálás is anyagi kérdés.
Ha 1 nővér és 1 orvos dolgozik mondjuk 30- 40 betegre, akkor nincs min csodálkozni.
Ha meg nettó 60- 70 ezret keres egy nővér, nem kell csodálkozni, ha nem akarja a melóban összetörni magát.
Amilyen a díjazás, olyan a minőség is"

Basszus, ennyire nem lehetszt cinikus! Miért, ha 100 ezret keresne, akkor rögtön ellátná a beteget?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 08:45:06

@ier6w7i:

Ha nem 50 betegre, hanem 10-re jutna egy nővér, és azok 200 ezret keresnének, akkor lenne joga a társadalomnak bármiféle elvárást tanúsítani.

Addig meg komolyan örüljön a magyar nép, hogy egyáltalán _van_ állami egészségügyi ellátás.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 08:56:39

@Dr.laikus PhD:

Na jó, legyen 12 beteg / nővér és 150 ezres fizetés.

:-)

De ennyi pénzből tényleg csoda, hogy még működik az állami ellátás. Azt hiszem, van első kezes információd, mit lehetne a jelenlegi pénz háromszorosából kihozni: megfelelő, nyugodt körülményeket, időt a páciensre, modern felszerelést, efféléket.

Ebből ma a felszerelés, ami kb. megfelel az állami egészségügyben a jelen kornak, a többi erősen lutri.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 09:13:01

@radiologus.hu:

Nem a fizetésről van szó, hanem a munkáról.
Rosszul szervezett. Tőlem megérdemelne minden nővér 300 ezer Ft-ot is.

Beteg, ha kórházba kerül attól még van dolga, elhagynia nem kell magát - sőt. Ez megfelelő felvilágosítással megtanítható. Ha nem azt hiszi, hogy ellenére van, hanem tudja az érdekei diktálják - hamarabb gyógyul.

A fenntartó meg kapja be!

Pótolni is kell az elhasználódott eszközöket. A beteg komfortérzetét és kényelmét szolgálót is. Sokkal kevesebb lenne a panasz, hamarabb ismernék el ezt a heroikus melót.

jágör68 2011.01.16. 09:26:18

@Mária:
Na azt te se gondolhatod komolyan, hogy a magyar egészségügyből mindössze kb 35 nővér hiányzik...
Csak ugye a milliós fizetéseket felvevő igazgatóknak meg a 45 milliárdos adóssággal küzdő kórházaknak már évek óta jobban "megéri" a kevés személyzetet halálra dolgoztatni.
Németországban 1 nővérre 5-6 beteg jut, nálunk átlagban 20- 30...
Ha legközelebb kórházban jársz, kérdezd meg hány ágyas az osztály és hány nővér dolgozik egy műszakban

Hatodéves 2011.01.16. 09:36:51

@Dr.laikus PhD:

Huhh. Hát lehet, hogy okosabb ember kellene ehhez, leírom, amit én gondolok, aztán legfeljebb kiegészítik.

Valószínűleg azért van, mert az Emetron lassítja a vastagbél mozgásait. Erre a Guttalax jó választás. Vannak más hashajtók, például Laevolac, ezek úgy működnek, hogy sűrűek, és vizet szívnak magukba a bélfalból, és ettől nagyobb térfogatú és hígabb lesz a széklet. Ugyanakkor nem biztos, hogy jó ötlet kétféle hashajtót szedni, és a mechanizmusát tekintve nekem a Guttalax jobb választásnak tűnik. Vannak hashajtó teák is, ugyanakkor ezek néha hasgörcsöt okozhatnak, és nem is értek sajnos hozzájuk, ezért ilyet nem merek javasolni.

Ami még hozzátehet, hogy a napokban, amikor nem voltál túl jól, nem ittál, ettél, mozogtál. Ha engedi a közérzeted, ezen is érdemes lenne javítani. Sétálni egy kicsit (amennyi kényelmes), több folyadékot, rostot fogyasztani (Gyümölcs, korpás kenyér. De nem kell túlzásba vinni és folyadék nélkül a rost nem jó, sőt.)Kompót, meleg tej, szilvalekvár, aszaltszilva, joghurt, esetleg egy csésze kávé (ha amúgy szoktál, jól esik és jó a vérnyomásod). /Esetleg finoman végigsímogatni a vastagbelet (Körbe az ember hasa szélén jobb lentől fel, majd át baloldalra és lefelé.)Ez nem törzskönyvezett módszer, nem tudom, mennyire hatékony./

Az Emetront meddig kell még szedni? Mióta van ez így?

Csak mert ha nem több napja és nem vagy rosszul miatta, akkor óvatosan érdemes hashajtani, nehogy a gyógyszer elhagyása után meg átcsapjon a másik végletbe. Olyat pedig ne egyél, ami nem esik jól.

Hatodéves 2011.01.16. 10:04:04

A gyümölcs ne banán legyen. Jó lehet még müzli, zabpehely, zöldségek, gyümölcslevek. (Persze nem mind egyszerre)

Lutetia 2011.01.16. 10:31:06

Szeretném jelezni, hogy ez az eset velem történt meg, és maga a fent megjelent szöveg is tőlem származik. Eredetileg a Délmagyarország című napilap "Deszki tüdőszanatórium" című internetes fórumján jelentettem meg (ugyanúgy "Lutetia" nicken, ahogy most is írok):
www.delmagyar.hu/forum/deszki_tudoszanatorium/33/2003726/?action=kifejt
Fogalmam sincs, ki küldte el a Praxis blognak a beszámolómat. Nem neheztelek az illetőre, de őszintén megrendített az, hogy most viszontláttam e helyen a saját beszámolómat. Nem múlik el nap, hogy ne gondoljak édesanyámra, aki két éve hunyt el, és ne gondoljak ezekre a megrázó eseményekre, amelyek Deszken történtek.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 10:31:42

@Hatodéves:

Minden székrekedést okoz, maga az infúzió is.
Emerton már nincs két napig kellett csak, most mások a tünetek.
Nyers káposzta, szilva lekvár - megéreztem, hogy idén kelleni fog :) - tej, 4 liter folyadék (már nem fér belém, nincs hova), na a kompótot még nem próbáltam, mindjárt főzök, van alma itthon.
Mozogni mozgok, persze többet pihenek, mert kell, most épp a csontjaim fájnak meg a fejem.

Harmadik napja. Ezt én úgy tanultam mamától, ha máskor ez nem okozott gondot, akkor ilyenkor már figyelni kell.
Adnék beöntést, de tavaly kidobtam..:DDD

Köszönöm, hogy segítesz, de majd megtanulom hogyan van ez, újdonság még.

Lutetia 2011.01.16. 10:40:39

@Dr.laikus PhD: Az SZTE Belgyógyászati Klinika Intenzív Terápiás Osztályán volt édesanyám az említett három hónapban. Az ITO-ra nem vihettük vissza két év után, mert nem szorult intenzív ellátásra, hanem a radiológiai kontrollon májáttétet állapítottak meg, és újabb kemoterápiás kezelést javasoltak neki. Mivel a Deszki Tüdőkórház- és Szanatórium (bár ebből a névből nem derül ki) az SZTE klinikáinak egyike (itt található a tüdőosztály, ill. a "Tüdőgyógyászati Tanszék"), és a tüdőrákosok kemoterápiáját a régióban kizárólag itt végzik, nem volt más választásunk, mint visszavinni édesanyámat ugyanoda, ahol eredetileg is kezelték. A deszki kórházon belül ugyanakkor két önálló részlegen is végeznek kemoterápiát (erre a radiológiai kontrollt végző doktornő hívta fel a figyelmünket), elvileg választhattuk volna a másik részleget is (ez ügyben a radiológus doktornő próbált intézkedni az érdekünkben), de erre végül nem volt lehetőségünk, a beszámolóban részletezett okok miatt.

adamantium 2011.01.16. 10:42:52

@holnap: válaszodat értelmetlennek tartom, én is azt írtam, hogy erre a célra jellemzően grófi uradalmakat használtak, tehát nem értem, hogy ebből, hol következik, hogy újak épültek volna. a TBC-sek száma egy darabig csökkent, de ma már megint nő. egyébként egy tüdőosztály millió-egy más tüdő megbetegedést is kezel amiknek a száma a hiányos munkavédelmi előírások miatt jelentősen nőtt abban a bizonyos kommunizmusban.
sebészként ha nem mondod, nem jövök rá, hogy a tüdődaganat az nem egyenlő a TBC-vel. egyébként miért kezelnénk belgyógyászaton? ez egy tüdőbetegség, ha még mellkassebészetet mondasz akkor hagyján. jelen pillanatban éppen a te általad említett tüdőosztályon történik a kezelés.

adamantium 2011.01.16. 10:44:06

@Optimist Prime: milyen hivatásos képzésekről beszélsz? és milyen kommunista időkben élsz? te is megszavaztad az úniót? akkor ne károgj, hogy szabad a munkaerőpiac

Lutetia 2011.01.16. 10:45:59

@rikavagyok: a tüdőrákosok onkológiai kezelését nem az Onkológián, hanem Deszken végzik. Mi is próbáltunk az Onkológián elvégeztetni a kezelést Deszk helyett, de nem volt lehetséges.

Hatodéves 2011.01.16. 10:46:22

Ha semmi sem segít, szerintem holnap reggel érdemes lenne felhívni az osztályt, és megbeszélni, hogy bemenj-e, vagy mi legyen.

Tisztelem a türelmedet meg a nyugalmadat. Előbb-utóbb talán én is megtanulok hasonlóan állni a nehézségekhez.

adamantium 2011.01.16. 10:47:08

@Manatwork: gondolkozz mielőtt baromságokat beszélsz, ha kirúgom a nővért ki a fene jön helyébe 60-70 ezerért aki még szereti is a munkáját?

Hatodéves 2011.01.16. 10:49:38

@Lutetia:
Hát igen, mondjuk ahol én voltam gyakorlaton onkológián, ott sem mi kezeltük a tüdődaganatos betegeket.

Nem tudom, hogy ez jó-e így, attól függ, hány tüdőrák-kezelést végeznek Deszken vagy akárhol. Szerintem bármilyen kemót mindennap onkológiával foglalkozó onkológusnak kell végeznie, rutinos, daganatos betegekkel foglalkozó osztályon.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.16. 10:50:18

@macchiato: Nem az ésszel volt itt baj, hanem a beleszarással. Ami szintén nem pénzkérdés.

adamantium 2011.01.16. 10:52:44

@Hatodéves: CT pl azért kell mert a tüdődaganat előszeretettel szűri be a pleurát is, huzigálja jobbra balra a szerveket így aztán könnyen az a meglepetés ér, hogy ahol te addig mindig folyadékot találtál, most hirtelen a máj van vagy egy bronchus. tehát a békesség meg a mellkassebész ügyeletes kedvéért ilyen komplikált esetekben CT

Hatodéves 2011.01.16. 10:53:53

@adamantium:
És ezt a koponya CT kimutatja? :)

egy maréknyi dollár 2011.01.16. 10:56:32

Én úgy vettem észre, hogy sok poszt évekkel a leírt események után születik,amikor az emlékek már nem olyan tiszták.Ráadásul a szerzők rosszul, félreérthetően fogalmaznak.
Jelen esetben:Az édesanya sikeres műtétet és kemoterápiás kezelést követően otthon lábadozott, és pont hétvégére kellett visszavinni az intézménybe vérképjavító(?!) injekciós kúrára.Szombaton bevitték,vasárnapra szepszist kapott, kiszáradt, eszméletét vesztette.Nem kezelték, feleslegesen koponya-CT-re küldte az osztályvezető orvos.Ilyen szállítások során nem szokott mentőorvos utazni az autóban;magam ezt tapasztaltam,orvos kommentelők jobban tudhatják.
Na, de lehet, hogy ezúttal mégis.Azt azonban, hogy egy általa először látott,ismeretlen kórelőzményű betegen - közben leordítva a kezelő személyzetet - azonnali mellkas-csapolást végez és önhatalmúlag az INTENZÍV OSZTÁLYra(hol,melyikre?)viszi,ezt nem tudom elhinni.
Ennyi észrevételem van csak.

adamantium 2011.01.16. 10:56:35

@BKV reszelő: hát óriási tévedéseid vannak, vannak közalkalmazotti bértáblázatok mindenütt a világon. ha nyugatra mégy akkor bizony sokat kapsz és fél éved van rá, hogy bebizonyítsd, hogy te ezt megérdemled.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 10:57:27

@Hatodéves:

Megtanulod Te is! Én sem így születtem...

Ugyanakkor be kell látni a baj akkor is megoldódik és ugyanannyi idő alatt, ha tipródom, meg ha elfogadom és igyekszem kifigurázni. Utóbbival sokkal jobban érzem magam. :))

trimalchio 2011.01.16. 10:59:09

Két rokonom is feküdt Deszken, súlyos szívműtét után. Mindketten gyógyultan jöttek ki. Nagyon elégedettek voltak a kórházzal (vagy inkább szanatórium?). Pedig egyikük, őszintén szólva még az élő fába is bele szokott kötni. :-)

Lutetia 2011.01.16. 11:02:10

@Hatodéves: (Mint fentebb írtam, a blogon nyilvánosságra hozott eset velünk történt meg.). Kérdésünkre, hogy miért egyedül Deszken kaphatnak kemoterápiát a régióban a tüdőrákos betegek, azt a választ kaptuk, hogy a tüdőrák különféle válfajai terápiájának speciális protokollja van, amit nem lehet akárhol és akárkinek elvégezni, csak tüdőgyógyász szakorvosnak.

Manatwork (törölt) 2011.01.16. 11:02:27

@adamantium: Lehet, hogy baromságokat írtam... Nem tudom mennyit keresnek a nővérek Deszken. Én csak azt írtam le amit én tapasztaltam ott. Nem kívánom neked, hogy te is megtapasztald azt, hogy látod a közeli hozzátartozódat nagyon-nagyon betegen, olyan nővéreknek kiszolgáltatott állapotban akik hatalmas ívben le se sz@rják mi lesz vele. 1 példa: reggel odacsapták a gyógyszert a kisszekrényre, de a beteg nem bírta bevenni mert mozogni se birt igazán. Utána délben ordibálni vele a látogatók előtt, hogy miért nem vette be. Nekünk kellett szólni a nővérkének, hogy segítség nélkül nem tudja bevenni a gyógyszerét.

isssti 2011.01.16. 11:02:49

Pont az ilyen tunya, tesze-tosza beteg-áldozatok miatt maradhatnak "rangidősek" az ilyen szenya orvosok: nem itt kell pampogni, azonnal betegjogi képviselőhöz menni, gondatlanság miatt feljelentés, stb..

Lutetia 2011.01.16. 11:03:24

@trimalchio: A szívbetegek részlege teljesen más, mint a tüdőbetegeké. Az előbbi kitűnő, én is csupa jót hallottam róla.

Hatodéves 2011.01.16. 11:05:53

@egy maréknyi dollár:
Nem hétvégére hívták vissza, hanem azt mondták neki, amit mindenkinek kell, aki olyan kemót kap, ami rontja a vérképet, hogy "Bármilyen megfázás, hőemelkedés, köhögés, bőrtünet esetén azonnal jöjjön be a kórházba."

Tudod, van olyan, hogy az egyhetes vérképkontroll jó vagy elfogadható, és pár nappal később beesik a beteg lázasan és konkrétan 0,00 a neutrofil száma (fehérvérsejt egy fajtája). Simán kaphat egy nap alatt szepszist.

Gondolom itt is ez történt, csak azt nem értem, ami utána zajlott.

A mentős valószínűleg kicsit elvetette a sulykot, alapból mellkas röntgen nélkül csapolni kockázatos dolog, de hát ő mentős, és gondolom a temperamentuma is ennek megfelelő. Ez tényleg fura.

De az lehet, hogy felülbírálja az orvost abban, hogy hova kell szállítani, ehhez a részéhez valószínűleg jobban ért, mert nap mint nap ezt csinálja.

Hatodéves 2011.01.16. 11:10:48

@Lutetia:
Igen, mondom, nálunk is így van, nem tudom megítélni, hogy jól-e. Ha a tüdőosztályon rutinos csapat van, akkor oké.

Az a baj, hogy a nővérnek is képzettnek kell lenni abból a szakágból, ahol dolgozik, onkológia is teljesen speciális terület, és gondolom a többi is.

Lutetia 2011.01.16. 11:11:31

@isssti: Tökéletesen egyetértek veled, mint a fenti eset "tunya, tesze-tosza betegáldozatának" gyermeke. Ami édesanyámat illeti, gondolom, nem arra gondoltál, hogy ő fordult volna betegjogi képviselőhöz, hiszen ő még vagy három hónapig azt sem tudta, hol van, olyan zavart volt. Ami engem illet, én még az Atyaúristenig is elmentem volna, össze is állítottam az adatokat egy feljelentéshez. Egy orvos ismerősöm még arra is kitanított, hogyan kell eljárnom, hogy az orvosok ne tüntessék el és ne hamisítsák meg a perdöntő dokumentumokat. De édesapám az utolsó pillanatban arra kért, hogy álljak le, ne tegyek semmit, mert mi lesz velünk, ha még egyszer visszakerül édesanyám arra az osztályra. Én erre ezt mondtam: nincs az a szent, hogy még egyszer oda visszakerüljön! És látod, visszakerült.

adamantium 2011.01.16. 11:13:20

@Hatodéves: "A mellkasi folyadékgyülem pedig röntgendiagnózis (illetve fizikális, de azért szúrás előtt szeretik röntgennel is megerősíteni), a CT mihez kellett volna? " ezt írtad
én erre válaszoltam, hogy ilyen esetekben mellkas CT nem árt

adamantium 2011.01.16. 11:15:05

@egy maréknyi dollár: én úgy értelmeztem, hogy nem mellkascsapolást végzett hanem egyszerűen a bronchusváladékot szívta le

Hatodéves 2011.01.16. 11:19:19

@adamantium:
Hát az is lehet, sőt.
Akkor én lehet, félreértettem a "tüdőváladékot", így azért jobban elképzelhető.

adamantium 2011.01.16. 11:21:10

@Manatwork: én nem azt mondtam, hogy a jelenlegi nővérállomány az ideális, én csak azt írtam, hogy a jelenlegi fizetések nem teszik lehetővé, hogy válogassunk köztük.
egyszerű példát mondok: van egy építkezési vállalkozásod, 70 ezret adsz a kőműveseknek, így aztán aki ért a szakmájához az nem nálad dolgozik hanem a konkurenciánál (az egészségügyben az ugye bármelyik ország nyugatra) ahol adott esetben 500 ezret adnak. te meg csodálkozol, hogy a te kontár kőműveseid nem képesek egy egyenes falat felhúzni, kirúgnád őket de 70 ezerért egy jó szakember se jön hozzád, ha mehet a szomszédba 500 ezerért. így választhatsz:
1 kirúgod őket, de akkor bezárod a boltot
2 viszed az üzletet úgy ahogy megy
te melyiket választanád?

tarara 2011.01.16. 11:24:26

A rögvalóság az, hogy az orvosok közt legalább annyi a kutyaütő, mint az építőipari szakdolgozók, tanárok, hentesek, fodrászok,... között, csak nekik sokkal hathatósabb a marketingjük, PR kapcsolataik, így a közfelfogásban eddig sikerült piedesztálra emeltetni magukat.

Elképesztően nagy arányban fordulnak elő az orvosi hivatásra alkalmatlan emberek elsősorban az állami egészségügyi szolgáltatásban.

Ideje végre kimondani a valóságot, a köztudatba bevinni azt, hogy többszörösen óvatosnak kell az orvosok által elmondottakkal kacsolatban, többszörösen ellenőrízni kell, mielőtt döntést hoz az ember egy beavatkozásról, vagy akár gyógyszeres kezeléséről.

Képesség tekintetében az orvostársadalom legalábbis nem jobb, mint fenti szolgáltatóiparban dolgozók, viszont nagyságrendekkel nagyobb kárt okoznak, ha nem kontrolláljuk őket tripla óvatosságot tanusítva.

Az orvostársadalmat meg kell fosztanunk attól a máztól, amit nagy erőfeszítéssel magukra aggatnak, éRdemtelenül. Az orvosokat is egyenként kell megítélni kéességeik, hozzáállásuk és szakmai tudásuk tekintetében és oktondiás azt elfogadni, hogy ha orvos valaki, attól eleve fennsőbbrendű, nagyobb tudású, vagy kiemelt tiszteletet érdemelne.

Lutetia 2011.01.16. 11:25:00

@egy maréknyi dollár: én vagyok a fenti történet írója, és az én édesanyámmal esett meg a történet, bár erre a blogra nem én tettem fel a történetet. Hadd pontosítsak: igenis pont hétvégére hívták be édesanyámat, mégpedig azért, mert a legutolsó vérkép-ellenőrzés során éppen akkorra derült ki, hogy jelentősen romlott a vérképe. Célzottan a vérkép javítására hívták be, mégpedig egy pénteki napra.
A mentőben igenis ült egy mentőorvos, aki történetesen a Mentőállomás akkori főorvosa volt. A kórteremben meghallgatta a beteget, aki erősen hörögve és felületesen lélegzett (én ugyan erre már a hétvégén felhívtam a figyelmet, de nem voltak hajlandók törődni vele).
Jómagam nem vagyok egészségügyi dolgozó, de a családomban, ismeretségi körömben több egészségügyi dolgozó (orvos, stb.) is van. A következő hónapokban-években sokat beszélgettünk az édesanyám életének megmentésén fáradozó orvosokkal, és így sikerült pontosabb képet kapnom arról, hogy mi is történt azon az ominózus hétvégén.
Természetesen senkitől nem várom el, hogy elhiggye az akkor történtek minden részletét. Nekem elég az is, hogy sok-sok kitűnő orvos elképedt azon, amit e történet kapcsán személyesen tapasztalt.

Lutetia 2011.01.16. 11:26:07

@adamantium: Igen, a mellkasváladékot szívta le. Bronchuscsapolást már az Intenzív Osztályon végeztek az elkövetkező hónapokban többször is.

egy maréknyi dollár 2011.01.16. 11:30:08

@Hatodéves: Rendben, megértettem.
adamantium:igazad van;önkritikát gyakorolok.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 11:30:24

@tarara:

Ugye nem azt gondolod, hogy alapképesség szerint egy orvos, meg egy kőmíes azonos?

Akkor kőművesünk ugyan miért nem orvos?

Akkora marhaság amit írsz, hogy még.

Nyilván az orvos társadalom tagjai között van képességbeli differencia, ráadásul valóban életeket mentenek, ha sikerül, ha nem akkor születnek kétségbeesett posztok csak és kizárólag a beteg oldaláról.

Egyébként meg az elfogadottságuk még mindig magasan a szakmunkások felett, fizetésük jóval a szakmunkás alatt. :(((

Kiemelt tiszteletet érdemel, bizony azt!
Majd ha az életed függ tőle akkor kíváncsi leszek mit mondasz.

egy maréknyi dollár 2011.01.16. 11:35:21

@Lutetia: Remélem, nem gondolod, hogy az a célom, hogy - látatlanban - meghazutoljalak.
Látod,válaszoltál te is,adamantium és hatodéves is;máris világosabbnak tűnik a helyzet.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.16. 11:51:56

Hajnali 4-óra, hátfali infarktus.
Telefonáltam az éjszakai ügyeletnek, haldoklom,infarktusom van.
Válasz, vegyen be 2 Algopyrint, telefont, ezután le csapta rám.
Egy órán át, tartott a szív roham.
Reggel 6-óra, jött a második roham.
Mentőt hívtam, meg jöttek. Gondoltam most már életben maradok. EKG- nem mutatott ki semmit.Vérnyomás mérés- alacsony, (Mindig is az volt )
Szemmel láthatóan, haldoklom tovább.
Mentős, rám sem néz. Ég a nyelőcső, le szakad a két karom, a fájdalomtól. Az egész mellkasom, lángol, irtózatos szorítással egybe kötve.Lélegzetvétel, csak minden 5-ik jut a tüdőmbe.
Mentős, el pakol, diagnózisa. Mennyek el az ESZTK-ba.Nincs semmi bajom. Mentő, pakol, távozik.Reggel 8-óra, újabb szívroham, következik. Telefon a körzeti orvosnak. Válasz hozza le valaki magát ide. Lányom le visz, neki dönt a bejárati ajtónak. Bejutok, körzetinek is mondom, haldoklom, Infarktusom van. ( Apám, 41-évesen elöttünk halt meg othon, ugyan ebben ).
Körzeti válasza, nem, magának pánik rohama van, én is adok egy Algopyrin injekciót. Vigye be a lánya a Dél pesti Kórház ideg osztályára.Mondom neki,Írja rá, hogy belgyógyászat. Lehányva rám néz, kiabálom még egyszer, hogy írja rá, ne idegosztályra adja a beutalót.
Délelőtt 11-óra- Dél pesti kórház ambulanciája. Mondják, menjek az idegosztályra, mert oda szól a beutaló.
Ideg oszt-1 km a kórház végében, közben haldoklom.Ideg orvos, végre, azonnal látja, hogy nagy a baj. Nem küld osztályra, hanem vissza az ambulanciára. EKG-megint nem mutat semmit, vér vétel, teszthez. Mennyen ki az udvarra, jöjjön egy óra múlva vissza. ( Csak első falra tett a vérből. Hátfali teszt csíkot elő sem vette. Udvaron haldoklom tovább.Vissza megyek, válasz, nincs semmi bajom, menyek vissza az idegosztályra. Délután 2-óra, továbbra is haldoklom, az infarktus minden jelével. Senkit nem érdekel. Idegosztályon, üvöltök, adjon valamit, amivel ki bírom az éjszakát.
Nem küld osztályra, pedig ő az egyetlen orvos, hajnal 4-óra óta, aki tudja, hogy haldoklom. Ki ír egy izom lazítót,majd távozik, haza, ő is, és én is.Másnap, István kórház, belgyógyászat,
EKG- már szakadékokban mutatja, a hátfali infarktust. Intenzív osztály, 6 napig gépen, hasfalba injekció. Soproni, szanatórium, 3-rom hét.
Majd el telt, több mint egy év- mikor is kierőszakolok, egy szív katéterezést. Mert örökké fáradt voltam. Nagy nehezen sikerül megszerezni a beutalót.
Fel mennek a szívkatéterrel, látják el van törve az egyik fő verőér.
Nagy tanakodás, fel lőnek egy úgy nevezett ballont.Sikerül, most kapok először levegőt, lassan másfél éve.
Tüdő szűrésen, be hívnak,SOS közlik tüdőér tágulatot kaptam, mert túl sokáig, nem kapott elég vért a tüdőm.
Most jól vagyok, ezek alatt történtek mellett, végig dolgoztam. Telefonon, még Sopronban is. Mindenkinek jó egészséget.

Lutetia 2011.01.16. 11:53:46

@egy maréknyi dollár: Elnézést, kissé felzaklatott, hogy a történetemet valaki feltette erre a blogra, nem akartam bántó lenni.
Egyébként azon a szörnyű deszki hétvégén kétségbeesésemben elkezdtem az Index "A rák, avagy a szomorú valóság" című fórumán leírni a lehető legrészletesebben mindent, ami akkor történt, és még utána is ("Lerej" nicken). Sok-sok jó tanácsot, biztatást kaptam a "sorstársaktól" és a fórumon megszólaló szakemberektől, amiért azóta sem tudok eléggé hálás lenni nekik.

2011.01.16. 11:54:06

@Dr.laikus PhD: @Hatodéves: @rikavagyok: Igazatok van, erre nem is gondoltam.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 12:03:56

@Dr.laikus PhD:

Nem szervezés, hanem létszám kérdése a dolog.

Ha 1 nővér 1 beteget 20 perc alatt mosdat meg rendesen, akkor hiába adsz neki akár tripla fizetést, akkor sem tud óránként hatot megmosdatni.

wekkew 2011.01.16. 12:08:53

@egy maréknyi dollár: CT-re tapasztalatom szerint nagyon ritkán visz eset, netalán ROKO beteget, maximum akkor ha intubált lélegeztetett betegről van szó. Egyéb autón nincs orvos, a mentős főorvos kifejezést meg nem is értem. Egy ápoló meg, hogy jön hozzá, hogy ordibáljon a kórházi személyzettel, főleg, hogy ITO-ra szállíson. Ha valami gáz van akkor szépen megállok a beteg mellet, hívok egy segélykocsit, és majd a tudós orvosdoktorok lejátsszák a meccset egymás között.
mentőápoló

adamantium 2011.01.16. 12:10:31

@Lutetia: tisztázzuk már: váladék a hörgőkben van: ezt egy csővel szoktuk leszívni, vagy esetleg ki lehet mosni: broncho-alveoláris lavage.
a mellhártyák közt van az izzadmány (ez lehet transsudatum vagy exsudatum) ezt lehet toracocentezissel (ezt általában egy vastagabb tűvel - trokárral végzik) vagy thorakalis drenage-zsal (kissebb bemetszésből a mellkasba helyezett csővel és szívással) kezelni

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 12:13:47

@radiologus.hu:

Hogyne lenne szervezés.
Azt tapasztalom, hogy akit egy osztályra helyeztek az nem akar máshová menni, akkor sem ha kell.
Bebetonozza magát.

Láttam klinikát, ahol az éjszakás nővéreket úgy osztották be, ahogy a betegeknek szükségük volt rá.

adamantium 2011.01.16. 12:17:30

@Ari11: Csak első falra tett a vérből. Hátfali teszt csíkot elő sem vette - ezt nem mondod komolyan, hogy van ilyen? én már jó ideje dolgozom, de, hogy véreredményből ki lehetne mutatni, hogy a szív melyik része károsodott lehetetlennek tartom. arra az EKG korlátolt értékű a koronarográfia meg az igazi.
el van törve az egyik fő verőér - talán el van záródva, vagy inkább be van szűkülve mert ha teljesen el van záródva akkor a ballon se megy át rajta
tüdőértágulat mert nem kapott elég vért a tüdőd???? a kisvérkör jellemzően leterhelődik a nagyobb nyomás miatt, de, hogy kevesebb vértől kitágulna az ér ez nonszensz

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 12:23:25

@Dr.laikus PhD:

Ha 3 embered van, akkor nem tudsz folyamatosan 2 éjszakást kiállítani, bármennyire is szükség lenne rá.

Érthető? :-)))

Ha van elég embered, akkor lehet a szervezésről beszélni.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 12:25:18

@radiologus.hu:

Általában az éjszakások állandó éjszakások.

Ettől függetlenül nincs más választás, mint szervezni, megkeresni az optimális megoldást. :))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 12:25:46

@adamantium:

Ennyit ért meg egy szakmán kívüli a magyarázatból.

Szerintem az EKG vs. enzimek lehettek az első és hátsó fali infarktus-tesztek. Ld. még a coronariába fellőtt ballon. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 12:28:17

@Dr.laikus PhD:

Természetes.

De nekem nincsenek kétségeim afelől, hogy hiába szervezel.

Néha dolgozom közkórházi CT-ben. Elvileg 1 orvos, 3 asszisztens, 1 adminisztrátor kell a teljesen korrekt munkához. Ehhez képest néha 1 orvos, 2 asszisztens felállással húzunk. Aztán persze, hogy nem lehet tartani az időpontokat.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.16. 12:41:28

@adamantium:
Tejesen, jól korrigálod, a történetem, mert neked ez a munkád. Valóban, elzáródás volt.De miután végig néztem a katéterezést monitoron, jól látható volt, hogy már teljesen le volt hajolva az ér.
Hát fali tesztről, meg azért írtam, mert
az István kórházban, miután elolvasták a Dél pesti kórházban kapott, ambuláns lapját, Ezt mondta nekem az aktuális orvos. Köszi a helyre igazítást, jogos. De én, csak a beteg voltam. De szívesen ki hagytam volna ezt a mocsok ellátást.
Jaaaa, még annyit, keményen áldoztam támogatás gyanánt. Az elejétől a végéig.
Közlöm mindenkivel, semmit nem számít, Pedig ki tettem magamért anyagilag.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 12:44:05

@radiologus.hu:

Ezt már szerettem volna megkérdezni, hogy miért kell a három asszisztens?

Látszólag az egyik nem dolgozott. A biopsziához 1 orvos, 1 asszisztens, 1 meg állt és várta, hogy két lépéssel odébb vigye a pisztolyt. Helyette lehetett volna egy kocsi tálcával, orvos azonnal elvégzi amit kell, mert a pisztolyra várni kellett. (Ha nem ez a neve elnézést.)

Nyilván kell ezt Te tudod, de azért nem kapkodott senki.
Volt bőven pihenés közben (asszisztenseknek, mert az orvos közben értékelt). Tulajdonképpen ő dolgozott folyamatosan, megállás nélkül.
Szóval itt nagyon helyrén, pontosan mennek a dolgok igazán katonásan, de szerintem még itt is lehet javítani.

adamantium 2011.01.16. 12:51:22

@Ari11: figyelj, először is az infarktusok jelentős része nem látszik az EKG-n, a hátsó fali különösképpen. ilyenkor érdemes enzimeket nézni. én még szoktam a betegnek nitrátot is adni, hogy lássuk hogyan reagál rá. fontos a fizikális vizsgálat és az anamnézis is. ha az enzimek pozitívak akkor meg minél hamarabb, lehetőleg 6 órán belül koronarográfia. ha nem így történt, akkor nyilván valami hiba volt a rendszerben

Mária 2011.01.16. 12:59:53

@jágör68:

"Na azt te se gondolhatod komolyan, hogy a magyar egészségügyből mindössze kb 35 nővér hiányzik..."

Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy a közszféra hivatalos állásportálján, ahol KÖTELEZŐ megjelentetni minden álláshirdetést, összesen ennyi állásajánlat van. Hiába szeretne több nővér elhelyezkedni a szakmájában, aki boldogan és lelkiismeretesen dolgozna akár ennyi pénzért is, nem kap munkát.

Azt viszont ti nem gondolhatjátok komolyan, hogy ha kegyetlenül bántok a betegekkel, attól majd megnő a fizetésetek, vagy több nővér dolgozhat.

A nyomorult betegnek SEMMIFÉLE beleszólása nincs abba, hogy mennyit kap egy ápoló vagy egy orvos.

Kár rajtuk leverni mindazokat a sérelmeket, amiket a megfelelő helyen pöffeszkedő döntéshozókon nincs bátorsága leverni a szakmátoknak, illetve sokan közületek úgy gondolják, anyagilag is jobban járnak, amíg ez a mostani zavaros rendszer fenntartható.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 13:01:32

@Dr.laikus PhD:

CT:

1 asszisztens ül a gépnél és nyomja a gombot
1 asszisztens fekteti a beteget és szúrja a vénát
1 asszisztens rendezi a vizsgálatokat
1 adminisztrátor írja a leletet

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.16. 13:08:38

@adamantium:
Csak azt nem értem, ha ez ilyen egyértelmű, hogy így le lehet kontrollálni, ahogyan te írod. Akkor mért nem teszik az orvosok.Ön magukat, és a rendszert is megkímélve. Ahelyett, hogy egy emberrel, ennyien hibázzanak.
Hiányos a képzés, vagy a tovább képzés ?
Nem értem, ha te ilyen remekül, diagnosztizálsz ? Hajnal 4-től délután 3-ig, Budapesten , el sem hiszem. Kár hogy nem te voltál ügyeletben, valamelyik intézményben.Azok közül ahol akkor szédelegtem. Köszönöm a válaszod. Tényleg kár, hogy nem futottunk össze akkor.

jágör68 2011.01.16. 13:09:22

@Mária: Elbeszélünk egymás mellett.
Nem DIREKT történik, ami történik, hanem mert rengeteg a meló és kevés a személyzet.
Egy idő után pedig kiég és akkor jön a nemtörődömség.
Minőségi munkaerőt nem lehet tartósan ennyi pénzért foglalkoztatni.
Ugye nemrég egy BKV- vezér mondta a többszázazres/ milliós fizetések kapcsán:
"Olcsón csak hülyéket kapok" És őt nem hurcolta meg senki, mint a 70 ezret kereső nővéreket...

adamantium 2011.01.16. 13:13:59

@Ari11: egyébként én baleseti sebész vagyok, tehát minden szívfájást drámának élek meg és reagálok rá de nagyon, lehet néha túlságosan is. viszont a csontfájásokkal meg meg vagyok szokva. a kardiológus a szívfájásokat látja nap mint nap így számára az nem dráma. ha az ember százat lát valamiből napjában akkor hajlamos a tüneteket alulértékelni, azzal a címszóval, hogy a legutóbbi 99 nek sem volt semmi baja akkor miért pont ennek lenne

Lutetia 2011.01.16. 13:20:52

@adamantium: Oké. Amikor Deszken volt, akkor a váladék a hörgőkben volt, és az általad említett leszívást alkalmazta a mentős orvos. A mentős orvossal volt alkalmam beszélni közvetlenül ezután, korrekt tájékoztatást kaptam tőle mindenről, ugyanis én is a mentőben tartózkodtam, amikor édesanyámat az Intenzív Osztályra szállították.
Amikor pedig hónapokig az Intenzív Osztályon volt, akkor egy idő után tüdőtályog is kialakult, és le kellett csapolni a mellhártyák közti izzadmányt. Erre a célra áthívták a Sebészeti Klinikáról azt a sebészt, aki eredetileg is műtötte édesanyámat a tüdőrákkal, és ő végezte el el beavatkozást. A beavatkozás előtt és után is korrekt módon, részletesen tájékoztatott engem arról, hogy milyen beavatkozás történt, és miért volt rá szükség.

adamantium 2011.01.16. 13:23:15

@Lutetia: nah akkor tiszta az ügy, Furák Józsi meg jó munkát végzett

Lutetia 2011.01.16. 13:30:38

@adamantium: Úgy bizony. Mint mindig.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.01.16. 13:31:56

@adamantium:
Háááát nagyon drága vagy. : ))
Van is ebben valami, de más egy- egy tünettel nyafogni. Az valóban, megtévesztő lehet. De nálam, már szinte keresni kellett volna, olyat ami nem klasszikus tünete az Infarktusnak.
Szakadtróllam a víz,kar,mellkas, hát izom,nagyon, erős fájdalmai.Nehéz légzés,
nyelőcső égés,gyomor görcs, ( mintha epe rohamom lett volna).Teljes mellkason a bőr, lángolt égett. Mintha egy összegyűrt újság papírt gyújtottak volna meg. Minden roham 1-órán át tartott, elég lett volna, ha a kis doktornő, fel néz, vagy kérdez. De ő pakolta el, az EKGT, vérnyomás mérőt, és távozott.
Még annyit, mindig sportoltam, edzősködtem, 61-kg test súly, kemény munka, hisztizést utálom, csak a tényeket mondtam, jajveszékelés nélkül. Sziasztok, kösz válaszkát.Nem tartalak fel itt most már.

holnap · www.vers-esse.hu 2011.01.16. 15:07:24

@adamantium: Elnézésed kérem. A vidéki kastélyokba eldugott helyekről nem tudtam. (Részemről 58-tól). Orvos számára persze felesleges mondani, hogy számos "tüdőbetegség" van, de a hozzászólók egy része ebben tájékozatlan, ami nem bűn, de nem árt felhívni rá a figyelmet.
A belgyógyászati osztályokkal kapcsolatban: itt had ne részletezzem a tapasztalatokat. Épen elég (joggal vagy az esetek többségében jogtalanul)elítélő kijelentések hangzanak el.
Válaszod a téma itteni vitájában hasznos. Szakmai (főként etikait) vitát pedig másutt kell folytatni.

adamantium 2011.01.16. 15:13:29

@holnap: konkrétan a deszki is egy ilyen eredetű épület (www.deszkikorhaz.hu/) de tudok még pára olyan szebb időket megélt kastélyt, kúriát amit miután az átkosban alaposan kifosztottak valamilyen gyermekotthont, öregek otthonát, szanatóriumot hoztak létre bennük. ezek az épületek voltak a szerencsésebbek, legalább nem dőltek össze mint sok száz másik

Mária 2011.01.16. 15:46:04

@adamantium:

"gondolkozz mielőtt baromságokat beszélsz, ha kirúgom a nővért ki a fene jön helyébe 60-70 ezerért aki még szereti is a munkáját?"

A végkielégítéssel lehet a gond, nem az utánpótlással. Sok jó nővér van munka nélkül, akiknek legfeljebb valami határozott idős állás jut, közte meg a munkanélküliség, ha kitart amellett, hogy ne menjen más pályára.

Éppen a Terrorblogon is volt egy példa pár hete, segédápolóként dolgozott a posztoló, mellette saját költségen végezte az iskolát.

Egyrészt azzal szívatták, hogy nem engedték el rendesen az órákra, utána azzal, hogy ha nem szerzi meg a képesítést, akkor nem dolgozhat tovább nővérként, de a legnagyobb durvaság az volt, hogy bár nem engedik korrekt módon eljárni az órákra, azt is megmondták neki, hogy amint letelik a segédápolói szerződáse, mehet, amerre lát.

adamantium 2011.01.16. 16:32:38

@Mária: te kínában élsz? ott ahol én dolgoztam magyarországon nem jelentkezett senki a meghirdetett állásokra pedig egyetemi klinika volt. egyszerűen ha elment valaki akkor nem tudtak helyébe felvenni valakit mert nem volt jelentkező, vagy ha volt amikor meghallotta a feltételeket már meg se jelent

Lutetia 2011.01.16. 16:36:26

@wekkew: Bármilyenek is legyenek a tapasztalataid, orvos jött a mentőkocsiban, mégpedig a Mentőállomás akkori főorvosa. Azóta többször összefutottam vele, érdeklődött édesanyám állapotáról, illetve az eset után kb 1 hónappal az Intenzív Osztályon, amikor beteget hozott, meglátogatta édesanyámat. Meggyőződésem, hogy ha ő akkor nem lép fel olyan határozottan, akkor anyukámat még aznap elveszítjük. Még így is majd' egy órába telt, míg a mentőkocsiban olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen.

adamantium 2011.01.16. 16:38:48

@adamantium: örültek ha az ügyeletet úgy ki tudták állítani, hogy legalább osztályonként egy szakképesített ápoló legyen. hol van az a sok szakképesített nővér?

Mária 2011.01.16. 16:46:20

@adamantium:

Nem Kínában élek, de éppen tegnap néztem meg, hogy a kozigallas.gov.hu oldalon hány ápolói állás van éppen hirdetve, 36 db meghirdetett állás volt országosan, abból 17 ugyanabból a fővárosi kórházból.

Fentebb ezt már megírtam, nem ismételném magam.

Nem látom, hol vannak a meghirdetett, betölthető álláshelyek?

Ugyancsak saját tapasztalat, hogy vannak állás nélküli nagyon jó ápolónők, akik nem tudnak elhelyezkedni, pedig szeretnének.

Ugyancsak saját tapasztalat, hogy ezzel párhuzamosan vannak olyan, a Ktv. miatt az állásukat joggal bombabiztosnak tudó nővérek, akik kutyába sem vesznek betegeket, gyakorlatilag hagyva, hogy mind a rövid, mind pedig a hosszabb távú következmények miatt meghaljanak az elégtelen ápolás miatt, mindezt a biztos állásuk tudatában, az alacsony bérre hivatkozva.

Nem tudom, mi lenne, ha némelyik eü dolgozó véleményén és példáján kiokosodva ezentúl a tűzoltó csak félig oltaná el a tüzet, a bölcsiben a dadus nem etetne és nem cserélne pelenkát, a tanítónő meg nem tanítaná meg a betűket, arra hivatkozva, hogy kis pénzért csak kevés munka jár.

jágör68 2011.01.16. 16:54:19

@Mária:
Ezel megint eljutottunk a pénzkérdéshez..
GYK:
amíg kevés a pénz, kevés a nővér és minőséget sem fogsz tudni követelni.
Az egész rendszer rákfenéje az alulfinanszírozás- és most nemcsak a fizetésre, hanem a beavatkozások finanszírozására is gondolok.

Mária 2011.01.16. 18:40:43

@jágör68:

A versenyszférában erre azt mondják az alkalmazottnak, hogy MIUTÁN aláírta a szerződését, AZUTÁN kötelessége a legjobb tudása szerint, a munkáltató érdekeit maximálisan szem előtt tartva eljárni a napi munkája során.

A szerződés ugyanis mindkét felet kötelezi, pontosan arra, ami a szerződésben benne áll.

Ha valaki a versenyszférában, MIUTÁN aláírta a munkaszerződését, úgy gondolja, hogy kevés a bére, két dolgot tehet: vagy meggyőzi a munkáltatóját a béremelésről, vagy felmond.

Olyan nincs, hogy valaki hanyag munkával terrorizálja az alkalmazóját, olyan meg végképp nincs, hogy a munkahelyi sérelmeit az ÜGYFÉLEN torolja meg.

Ezért mindenhol azonnali felmondás járna.

rikavagyok 2011.01.16. 19:18:13

@Lutetia:
A fent említett kopasz úriemberről bármikor el tudom képzelni, hogy ordít az osztályos orvossal.

@wekkew:
Ritkán visz, kivéve ITO-ról. Ha mégis nagykocsit szeretnél, akkor először az irányítással kell meccselned, aztán adott esetben a mentősökkel. Vagy minek hívtad őket, vagy az ellátással van baj...
Ez az eü. másik rákfenéje: mindenki csak a maga bajáig jut el gondolkodásban, a másik egészen nyilvánvalóan csak hülye lehet.

bakela 2011.01.16. 19:43:18

Alulírott, büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy nem ő írogat
"Ari11" nikkelném alatt.
Kelt, mint fent:
Bakela

isssti 2011.01.16. 21:37:05

@Lutetia: Sajnálom, s látod amúgy sem került vissza oda- hogy is kerülhetett volna!
Édesapádnak mindazonáltal elévülhetetlen érdemei vannak a tekintetben, hogy azóta ki tudja még hány ilyen eset fordult elő az inkriminált orvosnőnél (s még ki tudja hány fog!).
Meggyőződésem, hogy ilyen esetek csakis addig fordulhatnak elő velünk, amig hagyjuk megtörténni..

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 22:00:06

@Mária:

Mivel az állami egészségügyben a munkálttók általában nem tartják be a munkajogi szabályokat, az egész gondolatmeneted.... aranyos. :-)

Hatodéves 2011.01.16. 23:12:22

@Hatodéves:
Az egy szigorúan filozófiai síkon mozgó tudomány :)

Lutetia 2011.01.17. 08:18:10

@isssti: Dehát visszakerült ugyanoda (lásd a bejegyzés utolsó előtti bekezdését). Persze lehet, hogy nem éreztem ki az iróniát a hozzászólásodból.

Mária 2011.01.17. 08:49:08

@radiologus.hu:

A munkáltató és a munkavállaló egymás közötti vitája nem lenne szabad, hogy a vétlen és kiszolgáltatott harmadik félen csapódjon le.

Milyen dolog már az, hogy aki nem tudja érvényesíteni az érdekeit afelé, aki felé kellene, mert gyenge, vagy lusta, vagy a saját szakmája is megosztott az érdekek érvényesítését illetően, (mert soknak minden pontosan úgy jó, ahogy van), az bosszúból a neki, felé kiszolgáltatott vétlen harmadikon torolja meg a sérelmeket és a saját gyenge tárgyalási pozícióját?

Kórházak csapják be a saját dolgozóikat:

"Alapbértől függően 30–60 ezer forinttól eshetnek el az egészségügyi dolgozók amiatt, hogy a kórházak jelentős része nem választja szét az intézmény által elrendelt, illetve a magasabb bérért, önként vállalt órákat – értesült a Magyar Nemzet. A hazai intézményekben ráadásul rendszeresen megsértik az európai munkaidő-direktívákat."

www.medicalonline.hu/cikk/korhazak_csapjak_be_sajat_dolgozoikat

Nem hinném, hogy erre az a megoldás, hogy a szerencsétlen betegeket szívatja, aki csak teheti a kórházakban.

isssti 2011.01.17. 18:54:58

@Lutetia: Ja, bocsánat, azt nem láttam - akkor külön szomorú a történet, hogy még vissza is kellett kerülnie ugyanoda.

Sajnos a mai magyar egészségügyben nincs túl sok lehetősége egyszeű betegnek: vagy van egy jó orvos rokona, vagy kifizet egy drága magánorvost (ha tud ilyet), vagy az esetek többségében megy a vágóhidra - már bocsánat a profán hasonlatért..

dienke 2011.01.18. 14:48:48

Kedves Fórumozok hozzászólnék az ápolóhiánnyal kapcsolatos kommentekhez.A médiában és a sajtóban csak arról hallhatunk milyen súlyos ápolóhiány van.Ez nem fedi a valóságot én már 8 hónapja vagyok munkanélküli ápoló Szolnokon ,ez idő alatt sehová nem tudtak kiközvetiteni a munkaügyi központból ,pedig az ápoló szakma súlyos hiányszakma.Környezetemben egyre többen vagyunk ebben a helyzetben sőt van olyan ismerösöm diplomás ápolói képesítéssel több éve nincs munkája.Visszautasitás elsősorban iskolai végzettségünknek szól egészségügyi szakközépiskolai érettségi semmit nem ér a munkaerő piacon mindenhol OKJ-S E-KATEGÓRIÁS ÁPOLÓI KÉPESITÉST KÉRNEK EZ KÖZEL FÉLMILLIÓ FORINT A KATASZTRÓFÁLIS NŐVÉRHIÁNY ELLENÉRE , DE MIBŐL FIZESEM HA SEHOVÁ NEM VESZNEK FEL EZ KÉT ÉV TANULÁST IS JELENT.A szolnoki munkaügyi központban több éve nem kerestek ápolói szakmával senkit sőt Szolnokon van olyan szociális intézmény ahol 4-5 éve senkit nem vettek fel ,inkább elbocsájtottak embereket.Remény sincs ,hogy elhelyezkedjünk valaha az egészségügyben ,ezért többen már más szakmát tanulnak ki ugyanakkor több munkanélkülit iskoláznak be szociális ápoló és gondozónak/SEGÉDÁPOLÓNAK/ezek után a munkaügyi központ leteszi 2 évre a több millió forintot és nekünk nincs tovább helyünk az egészségügyben. Ebből is látszik milyen felfordulás van az országban az egészségügyi képzés terén és a munkaerővel gazdálkodás terén teljes fejetlenség és káosz uralkodik.
Környezetemben lévő egészségügyi szakképzőiskola ontja magából a leendő munkanélküli ápolási asszisztenseket/SEGÉDÁPOLÓKAT/ AKIK MÉG KÓRHÁZI TAKARITÓNAK SEM VESZNEK FEL NEM HOGY SEGÉDÁPOLÓNAK AMI EBBEN A HELYZETBEN MÁR NAGY TITULUS. EVVEL A HELYZETLEIRÁSSAL CSAK AZT SZERETNÉM HANGSÚLYOZNI MILYEN VISSZÁSÁGOK VANNAK A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN ÉS HOGY MENNYIT HAZUDOZNAK ÉS VEZETIK FÉLRE HAMIS INFORMÁCIÓKKAL A KÖZVÉLEMÉNYT EZT AZ EGÉSZSÉGÜGYI FELSŐVEZETÉSRE ÉRTEM.PROTEKCIÓ ÉS PÉNZESBORITÉK NÉLKÜL /AMIT ÖNÉLETRAJZ MELLÉ MELLÉKELÜNK/MÁR SEGÉDÁPOLÓI ÁLLÁS SINCSEN EZ A SZOMORÚ VALÓSÁG.A MUNKAÜGYI KÖZPONT ÉS KÖZIGÁLLÁS HONLAPJÁN ANNYI SOK ÁPOLÓNŐI ÁLLÁS VAN HÍRDETVE HOGY A SZERVEREK BEDÖGLÖTTEK A TÚLTERHELÉSTŐL/ÁFSZ HONLAPON 32 KÖZIGÁLLÁSON 37/EZ NEVETSÉGES !!!!!!SZÉGYEN AMI EBBEN AZ ORSZÁGBAN FOLYIK, ÉPPEN IDEJE LENNE RENDET TENNI ÉS NEM ARRA KELL BUZDITANI AZ IFJÚSÁGOT ,HOGY TANULJANAK ÁPOLÓNAK AZÉRT, HOGY MINNÉL TÖBBEN MUNKANÉLKÜLIKÉNT KEZDJÉK AZ ÉLETÜKET EZ MÁR KEGYETLENSÉG !!!VÁROM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT!!!

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.18. 15:10:48

Az a kegyes halál, hogy hagynak kiszáradni valakit? Akkor milyen lehet a kegyetlen? Gratulálok, nagyeszű Leroi.

rikavagyok 2011.01.18. 15:20:28

@dienke:
Szarügy. Nálunk állítólag! lesz! 3 nővér státusz.
Egyébként meg, kicsit több központozást, és kevesebb capslock-ot, mert rohadt nehéz így elolvasni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása