Folyamatosan altatóval tömték

2010.12.16. 06:00

86 éves apukám elesett kerékpárral két éve júliusban, megrepedt a koponyája.


A Traumatológiára került, műtéti beavatkozást nem tartott indokoltnak az orvosa. Két hétig volt bent, ellenőrzés miatt. Apukám soha nem szorult segítségre, el is utasította. A mellékhelyiséget is egyedül közelítette meg - az első héten. A következő héten a szemem előtt zajlott látványos leépülése. Nem értettem. Az állandó aluszékonyság soha nem volt rá jellemző. Egy alkalommal akkor voltam bent, amikor a gyógyszereket osztotta a nővér. Kézből kézbe. Apukám elejtett egy szemet, amit felvettem, s roppant ismerős volt.

 


Elhoztam, majd elképedve jöttem rá a hasonlóságra. Az un. Frontin tablettát véltem felfedezni, s ez a tény igazolta hihetetlen mértékű alvás igényét. Akkor kellett volna - tablettával a kezemben - magyarázatot kérni, de sajnos elmulasztottam. Későbbi érdeklődésemre soha nem adtak megfelelő magyarázatot, hogy milyen gyógyszert kap apukám. Akkor voltam a legjobb hozzátartozó, ha nem kérdeztem. Arra törekedtem, hogy minél hamarabb elhozzam onnan.


Elbocsátásának körülményei olyan mértékben felháborítottak, amelyet nem lehetett szó nélkül hagyni. 11 órára mentem apukámért, és délután 4 óra is elmúlt, amikor elhagytuk a klinika épületét.


Amikor odaértem, apukám aludt. Képtelen voltam felkölteni. Még arra sem reagált, hogy mehetünk haza, pedig azt szerette volna legjobban. Gondoltam, nem költögetem addig, ameddig a papírok nincsenek a kezemben. Kerestem a nővért, aki türelmemet kérte, mert az orvos aláírása hiányzott. Kerestem az orvost, aki valami tanácskozáson volt, és nem tudta senki, mikor jön vissza. Így teltek az órák. A folyosón sétáltam, esetleg költögetni próbáltam apukámat, félóránként kérdezgettem a nővéreket, aláírta-e már a papírt az orvos.


14.30 körül kiderült, hogy a papír reggel óta alá van írva, csak elkavarták. Legnagyobb körültekintés az aláírásomnál volt, mikor átvettem.


Mindegy! Csak menjünk már!


Apukámat azonban képtelen voltam talpra állítani. Aludt rendületlenül. Soha nem tapasztaltam ilyet korábban. Felültettem az ágyban, majd visszazuhant. Meg sem tudtam tartani, hogy ráadjak bármit is. Egy szimpatikusabb nővér megsajnált, segíteni szeretett volna. Ketten alig boldogultunk apukámmal. Nagy nehezen ráhúzgáltuk a zoknit, cipőt, nadrágot, és Ő erőtlenül hanyatlott vissza az ágyba. Kétségbe voltam esve. Mit csináljak? A nővér elment egy feljebbvalót keresni, mert velem együtt tehetetlen volt. Jött is!


"- Mi a probléma drága? Ez nem otthon! El kell, hogy vigye az édesapját!" - ezek voltak az osztályos nővér kedves szavai. Apukám folyamatosan altatót kapott, hiszen egy álomba szenderült beteggel kevesebb a gond. A papírral jól megvárakoztattak, majd gyorsan épületen kívül szerettek volna tudni.

 

Tudtam, hogy nem szanatóriumban vagyok. De! Biztos, hogy mindenki helyesen járt el? Tényleg így kell elbocsátani egy beteget?
Két férfi alig tudta apukámat kocsiba ültetni, majd a lakásba felvinni.
Az én erős apukám már másnap önállóan folytatta a mindennapokat.
Két hónappal később ismét elesett, kétoldali koponyatöréssel az Idegsebészeti Klinikára került. Ugyanabban az épületben, ugyanarra az emeletre.

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:15:59

@Hepci: Én úgy tudom, az egy antidepresszáns. És én is ezt mondom, nem volt hozzászokva. És így kellene hazamennie, törött fejjel, 86 évesen, aznapra jól becuccoztatva...

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:23:17

@tbjárulékfizető:

"hogy mit kaphatott, azt hagyjuk az orvosokra."

Igen, kénytelenek vagyunk rájukhagyni, nekem se meséltek arról, hogy mit adnak nekem, csak amikor már többedszerre kérdeztem és akkor is látszott rajtuk, hogy "mit okoskodik ez"... :(

"De néhány tipp: véralvadást elősegítő valami, epilepszia ellen valami, vízhajtó, vényomás csökkentő és a végén a frontin."

Én nem vagyok orvos. Nem tudom, ezek egymásra hogy hatnak. Azt tudom, hogy a frontin durva.

"De aludni biztosan nem a gyógyszerek miatt aludt annyit. Képzeld el, milyen központokat nyomhatott a vérömleny. És az úszkálni is tud, hol itt nyom valamit, hol ott.Ezek után a frontin a legkevesebb."

Ezért is várnám, hogy a posztoló írja le, hogy a bácsi másnap hogy volt. Ha másnap otthon már nem szedte a Frontint, de ugyanígy kába volt, akkor természetesen oké. Ha nem, akkor meg nem oké. Kiderül, ha a posztíró megírja nekünk.

"És még egy kérdés:mi károsodott az első esetben, ha hamarosan ismét elesett és a kórházba került. Én ezen gondolkoznék hosszasan."

Én továbbra is csak azon merengek, hogy amikor már otthon volt és első meg második nap nem evett Frontint, akkor kába volt, vagy nem volt kába...

"Én meg azért nem érzem magam nehéz esetnek és itt vlsz félreértettük egymást, mert nagyon elégedett vagyok a mai állapotommal. Ha csak ennyit kell szednem, már nyertem."

Én nem hiszem, hogy valaki ilyen cuccal bármit is nyer hosszú távon. Akiket ismerek és ilyeneket szednek rendszeresen, azok ugyanúgy nem érzik magukat nehéz esetnek. Basszus, három Frontinnal az arcomban én is igen könnyűnek érezném magam... nem is akkor van para, amikor a Frontin kellemes puha párnát varázsol az ember alá egész napra... hanem, amikor majd már véreset hugyozol és el akarod hagyni, mert már nem tudsz önmagadtól nyugodt és boldog lenni még egy kicsit se, NA AKKOR lesz gáz, akkor érzed majd, hogy nehéz eset vagy, addig.... hát addig miért éreznéd?
Addig minden oké.
Meg is szoktad, vezetsz vele meg ilyenek... megnéznélek, hogy amikor hirtelen elhagyod, akkor az első napon hogyan vezetnél :(

(Na, most mindjárt megint megkapom, hogy szcientológus vagyok, amiért a nyugibogyók mindennapos használata ellen beszélek)

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:24:42

@meg6ó: Igen, amúgy itt megy a kenegetés, meg a hülye szövegek, valójában mindenki vágja, hogy első perctől az utolsóig szanaszét cuccoztatták a bácsit, hogy egy hangja se legyen. A rokon meg ott nem kérdez rá, hogy mi ez a szar... ide meg nem írja le az egészet, pl azt se, hogy amikor hazamentek, akkor mi volt, pedig ez a történet kulcsa....

ccke 2010.12.16. 14:25:53

@Hozzá Szóló:
Azért nem érted mert nem neked szól. Ha minden szó magyarul lenne, akkor se értenéd, ha kiszótárazod nem érted. Nem tudod, hogy mi a teendőd, mire számíts később stb. Ami a betegnek szól az a zárójelentés legvégén szokott lenni javaslatként pl. "gondozás céljából leleteivel keresse fel háziorvosát", "szükség esetén xy tablettát szedjen", "panasz esetén keresse fel osztályunkat" stb... A betegségről informálódni pedig a kezelőorvostól lehet, ha az nem elég, akkor a háziorvos el tudja magyarázni a zárójelentés alapján + krónikus betegségekkel kapcsolatban (tehát ami hosszútávon is hatással lesz az életedre) nagyon sok tájékoztató lelhető fel a kórházakban, rendelőkben. Na meg persze internet is van, de ilyenkor a hitelesség már kérdéses.

2010.12.16. 14:28:58

@Hozzá Szóló: Elsősorban a kommented (elnézést, hozzászólásod) terjedelme miatt válaszolok, mint a hangneme miatt.

1.) Nem vagyok felháborodva. Csak nem szeretem.

2.) Ha nem értesz egy leletet, kérdezd meg róla a kezelőorvosodat, gyógyszerészedet.

3.) Társadalomban élsz. Lehet, hogy tájékozatlan vagy, akár önhibádon kívül is. Azonban ez csak a te felelősséged. Szembesültél már azzal, hogy valaki szándékosan visszatartott tőled az egészségi állapotodra vonatkozó információt?

4.) Remélem az előző pontot sem lehülyézésnek vetted. Eddig sem hülyézett le senki. Se Manci nénit.

5.) Az, hogy valaki nem ért a - példánál maradva - közüzemi számlákhoz vagy banki szolgáltatásokhoz, ellentétben azzal, amit mondasz, nagyon súlyos probléma lehet. Erről tudna mesélni néhány(százezer) uzsorakölcsönt felvett honfitárs. Jellemzően kisebb gondot okoz, ha a _beteg_ nem érti a leletet, mint ha nem érti a szerződést, amit aláír. A leletet elsősorban a másik orvosnak kell értenie.

+1. Nekem soha senki nem tanított meg egy csekket befizetni vagy egy tértivevényes levelet feladni, hogy hogyan kell optimalizálni egy albérlet rezsijét, se hasonlók. Mégis mindent megtanultam. Google és emberi hangnemű kommunikáció. :-)

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:33:35

@kvadrillio:

"Most megint okosodtam.
Megtudtam, hogy koponyarepedésre altató kell.Frontin."

Ezt még én is épp emésztem :)

De hát ha az orvos aszongya, akkó köll, nem is kérdés!

Appaloosa 2010.12.16. 14:34:29

Az egész poszt lényege, hogy jól leszedálták a bácsit a neurológián.
Nagyon ismerős a történet, sok hasonlóval találkoztam, idős beteg bemegy kivizsgálásra, otthon teljesen önellátó, aztán a család egyszercsak azt veszi észre, hogy félrebeszél, zavart a rokon, majd mikor hazaviszik helyreáll a beteg agya.
Jó lenne szétnézni a tisztelt hozzátartozóknak a beteg éjjeliszekrényén és számonkérni az orvost, hogy ilyen esetben milyen gyógyszerelést kap szegény beteg.
Ha nem vallják be, akkor menni a reggeli gyógyszerosztás után dobozostúl a vezetőhöz.
Ha az sem tesz semmit vinni az egész mérget a betgejogi elé.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:36:00

@ccke: Jól van, nyugi már, csak elemeztük meg poénkodtunk, hogy miért kell latinul írni, pihenj már, nem ez a lényeg, nem erről szól a poszt :)
Látszik, hogy nem vagyunk se orvosok, se megértő emberek, se latintanárok.
Azt is nehezen értjük meg, hogy a mi egészségünket érintő papír nem nekünk szól. Kicsit vicces. De legyen, oké, értem :)
Nem vitázom, nagy fehér főnökökkel, mágusokkal, ki merne vitázni, ugyan kérem :)

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:44:05

@ReignOfdark:

"1.) Nem vagyok felháborodva. Csak nem szeretem."

Értem :)
Én se vagyok fölháborodva, amikor nem értem, a rólam, egészségemről szóló szöveget 100%osan. Csak nem szeretem.

"2.) Ha nem értesz egy leletet, kérdezd meg róla a kezelőorvosodat, gyógyszerészedet."

Erre írtam, hogy igen, igyekszem, ha van idő rá és nem hajtanak el azzal, hogy "a doktorúr most nemérrá"

"3.) Társadalomban élsz. Lehet, hogy tájékozatlan vagy, akár önhibádon kívül is. Azonban ez csak a te felelősséged."

Az például, hogy nem tudok latinul. Igaz, senkit nem tudok felelőssé tenni ezért, csak magamat.
Az orvosoknak viszont jó lenne, ha valaki szólna, hogy az országban a hivatalos nyelv már nem a latin :)

"Szembesültél már azzal, hogy valaki szándékosan visszatartott tőled az egészségi állapotodra vonatkozó információt?"

Hajaj! Sőt! Még olyannal is szembesültem, hogy az egészségemet is visszatartották. Sajnos.

"4.) Remélem az előző pontot sem lehülyézésnek vetted. Eddig sem hülyézett le senki. Se Manci nénit."

Nem is kell lehülyézni. Amikor olvassuk a hibás latinnal gyorsan odafirkantott vagy akár legépelt szöveget ezernyi rövidítéssel, akkor egy büdös szó kimondása nélkül is elég hülyének érezzük magunkat. Főleg Manci néni. Akinek szintén igen komoly felelőssége van abban, hogy nem tud latinul. Ő se. Franc vigye a lusta fejét neki is :)

"5.) Az, hogy valaki nem ért a - példánál maradva - közüzemi számlákhoz vagy banki szolgáltatásokhoz, ellentétben azzal, amit mondasz, nagyon súlyos probléma lehet. Erről tudna mesélni néhány(százezer) uzsorakölcsönt felvett honfitárs."

Igen, de ha nem adod meg a kölcsönt, akkor lehet - ahogy a posztban is - koponyatörésed, de egyéb egészségügyi probléma nem szokott föllépni :)

"Jellemzően kisebb gondot okoz, ha a _beteg_ nem érti a leletet, mint ha nem érti a szerződést, amit aláír. A leletet elsősorban a másik orvosnak kell értenie."

Oké, közüzemi számlákat elsősorban a feleségemnek kell értenie, mert ő kezeli a papírokat, a banki szerződést meg az ügyvédemnek kell elsősorban érteni, mert ő fog a bíróságon is képviselni...

"+1. Nekem soha senki nem tanított meg egy csekket befizetni vagy egy tértivevényes levelet feladni, hogy hogyan kell optimalizálni egy albérlet rezsijét, se hasonlók. Mégis mindent megtanultam. Google és emberi hangnemű kommunikáció. :-)"

Az sokat segít! Főleg az utóbbi... főleg, ha van rá idő és hajlandóság. Az orvosi latin az a játék, amit azok értenek, akik orvosok. Ismerek olyat, aki latinul tud, de nem az orvosi latint... tőle hiába kérdezek pl.
Az orvosok meg nagyon elfoglaltak, így a kommunikáció elég nehéz, rövid...

single 2010.12.16. 14:49:16

@miklos.rabai: Köszi. Sajnos a kezelőorvosok nem nagyon mondtak el semmit. Mindennek magam kell utána járnom, hogy tudjam, egyáltalán mi a baj.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 14:52:09

@Appaloosa:

Azt felejtheted. A betegjogi képviselő egy nagy semmi. Egy vicc. Ilyen erővel akár panaszlevelet is írhatsz a Télapónak. Annak is több haszna van. Ismerem már... (nem a Télapót)

Anna Doktor 2010.12.16. 14:56:20

@ondol: Nem innem informálódik, hanem miklos.rabai írásaiból tud(hat) meg új információt ...

2010.12.16. 15:02:04

@Hozzá Szóló:

3.) Szomorúan olvasom. Talán írd meg a történetét, és lesz itt, aki segít.

4.) Milyen okból érzed magad hülyének?

5.) Két eshetőség van. Az egyik, hogy elfogadod: nem érted maradéktalanul a leletedet. A másik, hogy erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy megértsd. Bűnös az, aki az utóbbiban gátol. Hiszek a megismerés erejében. Viszont abban is, hogy egy orvosnak csak ésszerű keretek között feladata a betegtájékoztatás. Pl. a postán sem kérdezem meg, hogy mi az a tértivevény, ha harmincan állnak sorba mögöttem fél órával a zárás előtt.

bakela 2010.12.16. 15:07:33

Hajdanában-danában gyermekeimmel körbekerekeztem a Fertőt.
Na ott lehet látni tömegével 70- és a halál közti kerékpárosokat. Cikáznak, mint az olajozott villám.
ÉS MINDEGYIK FEJÉN KERÉKPÁROS SISAK VAN. 1 órán belül, a sok grüsszgott melleti rosszalló pillantások + szóbeli méltatlankodás hatására a következő Aldiról elnevezett Hoferben megvettem a családnak is a fejfedőt. El tudom képzelni, hogy kussolna a jó burgerlander család, ha a tánti bringával elnyalna, és koponyatörése lenne. Gondolom az ivadékok része a közmegvetés lenne.
Ha, meg rövid idő alatt 2x történne: az egész család Nezsidér főstrasszéján du 2- kor nyilvános seppokut követne el.
A kedve posztolónk, meg dicsexik is, hogy megin má’ –milyen fasza az öreg /amilyen fasz a családja/

bakela 2010.12.16. 15:09:28

A xanaxfrontinalprazolamhelex meg anxiolyticum, - magas potenciálú neuroleptikum. Se több-, se kevesebb.

Appaloosa 2010.12.16. 15:15:52

@Hozzá Szóló:

Akkor addig menni, amíg vagy beismerik, hogy szedálják a betegeket, vagy jól meg kell őket fenyegetni ÁNTSZ, minisztériumi, vagy egyéb feljelentéssel.
Ha ilyen szemetek, hogy direkt tömik nyugtatóval a betegeket, akkor velük is hasonlóképpen kell elbánni.
Nekik kötelességük tájékoztatni a beteget a diagnózisról a gyógyszerekről, ha meg a beteget szándékosan hozzák öntudatlan állapotba(amely a beteg érdekeit nem szolgálja), akkor azért az már jogi kérdés.
Egyes népek ezt egy jól irányzott pofonnal elintézik.

Dr.laikus PhD 2010.12.16. 15:24:54

@Appaloosa:

Nincs ebben egy csöppnyi túlzás?

Valaki vegye elő a realitás érzékét aki nem orvos, hanem laikus!

Úgy bele lovaljátok magatok, hogy a végén el is hiszitek, hogy mindenki Fekete Angyal!

Appaloosa 2010.12.16. 15:27:39

@Dr.laikus PhD:
Ismersz gyóygszeradagokat?
Tudod, hoyg egyes nem pszichiátriai jellegű intézmények mekkora mennyiségű szedatívummal dolgoznak?

ccke 2010.12.16. 15:29:37

@Hozzá Szóló:
én nyugodt vagyok, válaszolok a te hozzászólásodra.
Az EÜ egyik (számtalanszor leírt) nagy hibája a megfelelő kommunikáció, tájékoztatás hiánya. Medikusként, és ápolóként is igyekszem mindig érthetően elmagyarázni a betegeknek, amit tudni szeretnének, amit fontos tudni a betegségükről. Minden orvosnak sokkal-sokkal többet kellene ezzel foglalkozni. A zárójelentés, lelet viszont nem erre való. A másik oldal feladata pedig, hogy igényelje a magyarázatot, ne pedig latin szótárral, és google-el akarja megfejteni az ami nem neki szólt, mert az később sokkal több félreértésre ad okot.

Appaloosa 2010.12.16. 15:30:25

Egyébként nem írtam, hogy mindegyik orvos így dolgozik.
De sajnos van erre nagyon sok példa.
Mert ugye a betegeket nem a nővér gyógyszerezi be, legalábbis a beteg lapjára az orvos írja rá a gyóygszerelést.

Dr.laikus PhD 2010.12.16. 15:36:04

@Appaloosa:

És Te ismersz?

Van idős anyám, járok vele kórházba - igaz én ott vagyok vele (megtehetem).
Írtak fel nekem is lónak való adagot amikor arra szükség volt. Meg sem kottyant, de a bekattanástól megóvott.

Ha nagyobb a dózis, mint amit úgy gondolom adnak, akkor megyek és addig nem hagyom abba a kérdezést amíg választ nem kapok. Ha nagyon nem tetszik, akkor ott maradok vele.

Itt mindenki árva lányka aki nem tud kérdezni, aki ki van szolgáltatva, aztán acsarkodik utólag.

Nagy az orvos felelőssége, a nővéré is.
Ha valamit nem jól csinál nekem sem tetszik, hangot is adok neki.
Itt a blogon is.
Viszont ha én voltam a lépcsőházi okos, a tudatlan, nem kérdeztem, akkor nem jár az agyam, hogy mi lehetett volna és főleg azon nem, hogy mit ír a Blikk, vagy mit mesél a Manci néni.

trimalchio 2010.12.16. 15:39:56

A zárójelentésekről, illetve azok nyelvezetéről szóló vitához.

Az utóbbi két éveben több zárójelentést is kaptam, egyszer sem az orvos adta ide, hanem adminisztrátor, tehát nem nagyon volt kitől kérdezni. Legalább is a zárójelentés tartalmát illetően, de ez sem nagy baj, majd megfejti a HO. Ráadásul én, amit akartam megkérdeztem mielőtt kijöttem a kórházból. Eddig mindig kaptam választ a kérdéseimre.

Önhittség nélkül mondom, hogy nagyon jól tudok latinul, mégsem állok neki soha megfejteni a latin-görög orvosi kifejezéseket, mert a latin szó szótári (pláne klasszikus kori) jelentése szerintem nem (biztosan) azonos annak orvosi tartalmával. Így csak félrevezethetem magam.

Nem tudom mennyire divat a betegek szedálása. Mikor legutóbb kórházban voltam, minden este jött a nővér és megkérdezte ki kér altatót, nyugtatót, fájdalomcsillapítót. Nem tudom ezek milyen erősségű szerek voltak, én csak fájdalomcsillapítót kértem. (Szinte betegesen írtózom a nyugtatóktól és altatóktól. Meg a fájdalomcsillapítóktól is, de azt már nem tudom elkerülni.) Nekem már ez is furcsa volt, hogy közkívánatra osztják ezeket, de a módszer helyességét - helytelenségét megítélni nem tudom. Lehet, hogy így jó, majd orvosok megmondják.

Appaloosa 2010.12.16. 15:43:25

@Dr.laikus PhD:
Nem ismerlek.
Nem is volt rólad szó.
Egyébként örülj, hogy neked még van.
Egyébként pedig nem tud mindenki minden percben ott lenni a hozzátartozójával..

De tudom melyek azok az osztályok, intézmények, ahová nem szabad befeküdni, kizárólag személyi testőrrel.

Dr.laikus PhD 2010.12.16. 15:52:34

@Appaloosa:

Mint egy krimi.
Oda írtam, hogy megtehetem.
Te kérdezted, hogy ismerek-e gyógyszeradagokat. A válasz a saját esetem, mert az a biztos, nem mese.

Én sem ismerlek.

"De tudom melyek azok az osztályok, intézmények, ahová nem szabad befeküdni, kizárólag személyi testőrrel."
Ha Te mondod biztos igaz, de mit teszel ellene? Így - bocsánat - nekem hiteltelen.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 15:54:19

@ReignOfdark:

"3.) Szomorúan olvasom. Talán írd meg a történetét, és lesz itt, aki segít."

Nem írok meg semmit ide, mert értelmetlen. Leírom az orvos nevét és már ki is vagyok dobva. Akkor meg mi értelme? Orvosoknak mindent lehet, mert soha semmilyen következménye nincs annak, amit csinálnak. Többször tapasztaltam. És maradandó károsodást is szenvedtem orvos miatt, nem segít semmi és senki. Nem hiszek senkinek már. Ez van.

"4.) Milyen okból érzed magad hülyének?"

Abból az okból, mert le van írva egy oldal szöveg úgy, hogy nem értem az egészet, pedig nem csak 8 általánost végeztem. A szöveg fontos lenne nekem, mert az egészségemről szól, ami a legfontosabb számomra... ha meg nem tudom megkérdezni a dokit, hogy mi mit jelent rajta, akkor meg otthon kell értelmezni...

"5.) Két eshetőség van. Az egyik, hogy elfogadod: nem érted maradéktalanul a leletedet. A másik, hogy erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy megértsd."

Nem uncsi már a téma de baromira? Már nem tudom, hány hozzászólásban írtam, hogy csak poénból megemlítettük. PIHENJ MÁR BAZZEG TE IS, hát nem hiszem el...
Amúgy igen, írtam basszus, erőfeszülök, hogy megértsem, beírom a neten a keresőbe meg megnézem a latin szótárakban, és ha nincs elcseszve megint a latin szöveg, meg nincs rövidítve, akkor talán sikerül is. Hagyjuk már a témát, UNALMAAAAAS.

"Bűnös az, aki az utóbbiban gátol. Hiszek a megismerés erejében. Viszont abban is, hogy egy orvosnak csak ésszerű keretek között feladata a betegtájékoztatás. Pl. a postán sem kérdezem meg, hogy mi az a tértivevény, ha harmincan állnak sorba mögöttem fél órával a zárás előtt."

Igen, erre írtam, hogy a postai meg számlás meg akármilyen dolgok nem fontosak annyira, mint az egészségem, ahol igazából az se érdekel, ha negyvenen állnak még mögöttem.

Befejezzük végre a latin szöveg miatti elégedetlenkedésem miatti kioktatósdit, vagy még játszunk egy picit?
Tényleg uncsi

Irkutszk 2010.12.16. 15:54:55

Szerintem nem érdemes, sőt, káros, ha a neurológiában és pszichiátriában használt szerek erősségéről, vagy hatásosságáról vitázunk-vitáztok-vitáznak. Nem szabad! Lehet mindenkinek véleménye, de amíg nem ismeri a vitapartnere állapotát, addig kérem szépen, és ne kotyogjon ily mértékben bele. Az emlegetett Frontin/Xanax hatóanyagát nem kevés, de annál különfélébb kórképeknél adják a különböző orvosok. Kérek szépen mindenkit, hogy ezen témában ne nyilvánítson véleményt a másikról, mert ne adj isten, ugyanabba a csapdába esik, és ezt senkinek nem ajánlom, nem mindegyik szép látvány, vagy könnyű út!

Hozzá Szóló 2010.12.16. 15:57:46

@Appaloosa: Ne számíts semmi jóra, ha ezt itt most elkezded. A minimum, hogy mindjárt neked esik mindenki, amiért egy pillanatra is kétségbe vonod azt, hogy etikus dolog rommá cuccoztatni egy embert, aki beteg, anélkül, hogy akár őt, akár a hozzátartozókat tájékoztatnák róla.
Vedd észre, mi szar senkik vagyunk. "Sok hülye utas", ahogy a Belga rappelte a BKV-s számban :)
Nézd meg, a sok hozzászólás során egy büdös szó nem volt arról, hogy a beteg vagy a hozzátartozó DÖNTSÖN, esetleg az orvossal EGYÜTT DÖNTSÖN arról, hogy mit kap, mennyit és hogyan... pl utolsó nap, stb.
Szó nincs ilyenről. Tájékoztatásról se. Hát mit képzelsz te? Hol élsz? Örülj, hogy életben hagynak.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:01:18

@ccke: Remélem, hogy a tájékoztatós szokásod megmarad akkor is majd, amikor már nagyon unod a banánt, 20 év múlva. Főleg, ha még az országban leszel... az ilyen orvosok szoktak elsőként elhúzni, mert a tájékoztatós és jó fej dokikat nem nagyon fizetik meg a jófejségért :(

Az, hogy a zárójelentés nem nekem szól, kicsit erős kijelenteni. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a személyi igazolvány se nekünk lett kiállítva...
De pár év múlva is jó lenne tudni, amikor az egész betegségből nem maradt semmi, csak az a papír, egy másik baj miatt viszont kell a papír, de nem értem, hogy mi van rajta...

No de mindegy, nem ez a poszt lényege... hanem az, hogy hogy volt a bácsi másnap... és harmadnap, mire kiment belőle a nem kívánt és be se jelentett baszott erős nyugtató cucc.

Dr.laikus PhD 2010.12.16. 16:02:39

@Hozzá Szóló:

Nem az orvos neve a lényeg, hanem az ami történt.
A nevét az adatvédelmi törvény miatt nem írhatod le.
Egyéb erkölcsi okai is vannak persze.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:03:53

@trimalchio:

Tudod, engem leginkább az bosszant, az itt okoskodó szakmabeliek tahósága mellett, hogy amikor nem kértem, hogy becuccoztassanak, akkor megtették, amikor meg mentem, hogy kérjek fájdalomcsillapítót, mert nagyon fájt, akkor meg direkt nem adtak.

Hát persze, ezt is jól meg lehet magyarázni, csak ne az általam fizetett pénzből oktatna ki a sok tetves rohadék. Ennyi a bajom.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:04:56

@Dr.laikus PhD:

Ja, hát védjék csak az orvost. Tanulja csak meg mindenki, hogy csak akkor menjen oda, ha már viszik. Jobban is jár sokszor :(

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:05:24

@Dr.laikus PhD:

Ja, ha egy ország tönkremegy, vagy egy cég, akkor nem számít, hogy ki vezette?
De ismerős ez a politika, te jó ég

tbjárulékfizető 2010.12.16. 16:05:27

@Hozzá Szóló: Állj már le egy kicsit.
Eddig dolgoztam, most ismét pihizek egy kicsit és kezdem olvasni a kommenteket.
És végképp nem értem, mi ez az indulat a Frontin miatt. Ez egy 0 kis szer, sokkal erősebbek vannak, beszélj a tinikkel és akkor szörnyülködj.
Amúgy ne aggódj, alkohollal még soha nem vezettem, pedig azt sokan gátlás nélkül megteszik. Nem fogok az elvonások miatt "vért pisilni", mert annyit használok, amennyit az orvos jónak tart és nem többet. Szellemi munkát végzek, ébren vagyok, nem vagyok túlpörögve. Ez így jó, ahogy van.
Az efedrintől el vagyok tiltva, na az már nehezebb volt, igaz, azt magamtól kezdtem szedni ( Neo Citránnak hívják lánykori nevén) Ott tényleg voltak elvonási tünetek, néhány hétig kis híján megfulladtam, de már ez is elmúlt.

Van némi tapasztalatom az agyvérzéssel kapcsolatban: minden nagyszülőm és a szüleim először infarktust kaptak, aztán agyvérzést.
Az aluszékonyság gyógyszer nélkül is az agyi vérömleny velejárója lehet, majd az orvosok szakszerűen leírják, ha még nem unják a sok kis hepciás tudatlan kommentelőt. Én még csak két hónapja olvasom ezt a blogot és szólok bele, de az olvasottak alaján már zavar ez a tudatlanság és arrogancia, ami belőled( belőlem) árad. Szegény szakemberek. Persze, hogy néha cinikusan és arrogánsan írnak.

Irkutszk 2010.12.16. 16:06:41

@Hozzá Szóló: Én minden héten legalább egyszer hülyének érzem magam. Viszont én mindig megpróbálok tenni ellene, remélem, te/Ön is.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:12:11

@Irkutszk: Amennyiben olyan dolog kerül a kezembe, ami rólam, de főleg az egészségemről szól, természetesen mindig megpróbálok tenni a tudatlanságom ellen. Igyekszem.

Irkutszk 2010.12.16. 16:13:43

@Hozzá Szóló: Egyszer már valakinek ajánlottam (emlékszem, hogy kinek, de nem mondom meg, bee), hogy létezik még Magyarországon orvosegyetem. Ha nagyon szeretne hozzá érteni, kíváncsi az orvostudomány működésére, szabad az út, megteheti. Ha viszont valamilyen oknál fogva nincs erre kapacitása, akkor csak az marad, hogy meg kell bízni az orvosban, ápolószemélyzetben, gyógyszerészben, gyógytornászban. Ja, elnézést, van másik út is: vissza lehet utasítani a segítségnyújtásukat, csak aztán nem kell kiabálni, ha miklos.rabai szavaival élve kampó a vége.

Dr.laikus PhD 2010.12.16. 16:15:10

@Hozzá Szóló:

Ország? Nem túlzott egy kicsit?
Hogy vennéd magadnak a bátorságot a vélt, vagy akár a valós problémádat NEVED, CÍMED, MUNKAHELYED, TELEFONSZÁMOD ismerete nélkül az elégedetlenségedet világgá kiáltani?

Ismerős ez a mondás? Halgattassék meg a másik fél is.
Csak jelzem, nem vagyok orvos, de orvoshoz járó igen.

Irkutszk javaslatát érdemes megfontolni. :-)

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:20:25

@tbjárulékfizető:

"És végképp nem értem, mi ez az indulat a Frontin miatt."

Figyi, nincs bennem indulat. Tök jó. Lehet dobálni egyszer meg kétszer, szerintem. Ahogy korábban írták is. Van, aki egy vérvételre, egy fogtömésre, vagy első randira úgy megy el, hogy bedob egyet. Vagy, mint te, hármat. Én azt mondom csupán, hogy hónapokig meg évekig szedni nagyon gáz, mert rengeteg melléhatása van. Én személyesen ismerek olyat, akinek véres vizeletet okozott. És az utána föllépő tripa erősségű baj, amit addig persze tünetileg kezelt a cucc, előjön.

"Ez egy 0 kis szer, sokkal erősebbek vannak, beszélj a tinikkel és akkor szörnyülködj."

Persze, létezik fentanil is, meg propofol, Jacko tudna mesélni :)
Neki a 6féle műtéti altató jó volt arra, hogy próbáljon is közben. Szóval, viszonyítás kérdése csupán :)

"Amúgy ne aggódj, alkohollal még soha nem vezettem, pedig azt sokan gátlás nélkül megteszik."

Hát, neked igazán durva lenne, ha frontinra ráinnál, elég lenne sokkal kevesebb is, egyből durva hatása lenne...

"Nem fogok az elvonások miatt "vért pisilni", mert annyit használok, amennyit az orvos jónak tart és nem többet."

A véres vizelet nem az elvonás miatt szokott lenni, hanem mert valaki hónapokig szedi. De elég ritka. Van egyéb más probléma vele, jó sok, de leginkább akkor, amikor abbahagyják.
Szerintem beszélgessünk erről akkor, amikor abbahagytad. Amikor már nem szedsz semmi ilyet, se hasonlót. Addig fölösleges.

"Szellemi munkát végzek, ébren vagyok, nem vagyok túlpörögve. Ez így jó, ahogy van."

Frontint szedő embernél még nem nagyon láttam olyat, hogy ne érezte volna tökéletesnek az egészet. Az adagolást, a hatást, stb.
Minden oké. Erről szól ez a bogyó. Van számos egyéb orvosi módszer, amit hasonlóképpen rossznak tartok. De ez a te döntésed volt. Elő lett készítve a dolog és gondolom életedben először nem három Frontint dobtál be, ugye?

"Az aluszékonyság gyógyszer nélkül is az agyi vérömleny velejárója lehet, majd az orvosok szakszerűen leírják, ha még nem unják a sok kis hepciás tudatlan kommentelőt. Én még csak két hónapja olvasom ezt a blogot és szólok bele, de az olvasottak alaján már zavar ez a tudatlanság és arrogancia, ami belőled( belőlem) árad. Szegény szakemberek. Persze, hogy néha cinikusan és arrogánsan írnak."

No szóval....
Szakemberek is inkább majd azután írjanak, ha a posztoló (itt van velünk vajon?) megírja, hogy másnap és harmadnap hogy volt a bácsi.... ez érdekel egyedül

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:21:19

@Irkutszk:

Na, pont ezt a stílusú hozzászólást vártam :D

Azt hiszem, nem is kell hozzátenni semmit :D

trimalchio 2010.12.16. 16:35:58

@Hozzá Szóló:

Nézd, ha azt írod, hogy veled ez, meg ez történt, az orvosok ebben, meg abban hibáztak, el fogom hinni neked, ha hihetően írod le.
Az azonban, hogy úgy általában "itt okoskodó szakmabeliek tahóságáról" írsz, meg a "sok tetves rohadékról", számomra teljességgel elfogadhatatlan.
Egyrészt, mert elutasítok minden rosszindulatú általánosítást.
Másrészt nekem kifejezetten pozitív tapasztalataim vannak a magyar egészségüggyel kapcsolatban.
Nem vagyok orvos, nincsen semmiféle protekcióm, ismerettségem, rokonságom, boldog ősöm orvosi körökben. (És a pénzem se sok.)

Irkutszk 2010.12.16. 16:43:05

@Hozzá Szóló: Még egyszer, nyomatékosan megkérem, privátban folytassa a pszichiátriai-neurológiai körökben használt gyógyszerek véleményezését.

Irkutszk 2010.12.16. 16:52:11

@Hozzá Szóló: Nem, egyáltalán nem szükséges semmi hozzátennie. Én is el szoktam fogadni más szakterületek véleményét, szerintem az a legkevesebb, ha a páciens elfogadja az orvos vagy a gyógyszerész véleményét egészségügyben. Még sosem kezdtem el vitatkozni se állatorvossal a macskám egészségi állapota felől, se a villanyszerelővel a kábelek minőségéről.
Nem szoktam, és nem is tervezem, hogy csak kötözködésből ajánlgassak bármit is. Nem hiszem, hogy ezen a blogon ez lenne a cél.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:53:41

@Irkutszk: Ez a poszt erről szól. Arról, hogy egy embert, aki előtte nem szedett ilyesmit, becuccoztattak. Kérdés nélkül. Hozzátartozót se kérdezték, nem is mondták. Véletlenül vette észre. Erről szól az egész történet. mindenki vonuljon privátba?

Hozzá Szóló 2010.12.16. 16:56:07

@trimalchio: Mert csak a betegek általánosítanak és az orvosok soha?
Aztán, ha már tönkretették az életemet az orvosok, akik ellen SEMMIT, ismétlem SEM-MIT nem tudok tenni, akkor ugyan miért ne gyalázkodnék? Max ha nem tetszik, át lehet ugrani, esetleg a blogtulaj fogja és kitörli. Ennyi. Nyilván nem ok nélkül teszem...

Irkutszk 2010.12.16. 17:00:49

@Hozzá Szóló: Akkor maradjunk a geriátriánál, az öregek kórház-tűrésénél és a kórháznál! Nem pedig tbjárulékfizető vagy bárki más hozzászóló gyógyszerelésének kritizálásánál vagy véleményezésénél, és az általánosításnál.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 17:01:09

@Irkutszk:

A saját egészségem ügyében nem föltétlen fogadom el az orvosok véleményét és módszereit, azt pedig fölháborítónak és megtorlandónak tartom, amikor

1. agyamat akár ideiglenesen blokkolják, izgatják egyeztetés, tájékoztatás nélkül, ez nem fér bele

2. azt meg különösen, amikor vissza nem csinálható eljárást mint egyedüli üdvözítő módszert elóadják, majd megcsinálják, amikor meg kiderül, hogy hazudtak, akkor meg széttárt karok vannak, meg arrogáns beszólások.

Egyelőre ÉN FIZETEK.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 17:04:39

@Irkutszk: Miért ne véleményezhetném, amikor ugyanarról van szó? Csak nem pszichomókus vagy, aki abból él, hogy ilyen szeméttel tömi az embereket? Mert azok szoktak nagyon kiakadni azon, ha valaki ki meri mondani, hogy ezek az anyagok csak akkor és ott segítenek, tüneti kezelés, semmi egyéb, rengeteg mellékhatással, majd utána az egész visszatér, úgy, ahogy volt... ciki, hogy ezt egyre többen kimondják? Ciki, hogy van internet? A középkor jut az eszembe, amikor az egyháznak nem tetszett, hogy ha tájékozott emberek élnek, akiket nehéz manipulálni.
Most neked nem tetszik, ha nem fogadom el a saját egészségemre, a saját testemre tett orvosi véleményt? Hát az szar. Márpedig mivel már többször jártam nagyon rosszul és mivel tönkrementem az orvosok miatt több szempontból is, ezért nyilvánvaló, hogy tízszer meg húszszor meggondolom, kinek mit hiszek el.

Neked pl semmit :D

Irkutszk 2010.12.16. 17:06:06

@Hozzá Szóló: Éppen ezért ajánlottam az orvostudomány rejtelmeiben való elmélyülést, de kötözködésnek vette, pedig ennél jobb megoldását az Ön ügyének nem ismerem.

Irkutszk 2010.12.16. 17:06:41

@Hozzá Szóló: Kérem, mint felnőtt nő, hogy amennyiben én nem tegezem le Önt, úgy Ön se tegezzen le engem. Alap erkölcsi tan.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 17:07:28

@Irkutszk: Már korábban megírtam, igyekszem elmerülni benne, de egyéb témák jobban érdekelnek, csupán arról tájékozódom, ami konkrétan az én problémámról, bajaimról szól. Nem meglepő módon.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 17:09:42

@Irkutszk: Nem szokásom tegeződni ismeretlenekkel az életben.
Ez viszont itt nem az élet. Hanem a net. Itt nem szokás a magázódás, mert - ahogy azt mindenki láthatja - különcködésnek és modorosságnak számít a használata. Már több, mint 10 éve netezek néha elég sokat, egy kezemen meg tudom számolni egy év alatt, hogy hány olyan hozzászólót látom fórumokban, blogokban, aki magázódik.

Amúgy jópofa, meg minden, de ne fárasszuk már egymást :D

Tengermély tisztelettel:
H.Sz.

Irkutszk 2010.12.16. 17:12:28

@Hozzá Szóló: Mint korábbi hozzászólásaimban már volt róla szó, gyógyszerész vagyok (a teljesség kedvéért szakgyógyszerész), és kutatóként dolgozom. Nem hiszem, hogy a közeljövőben szakmai ügyben találkoznánk, de legyen szerencsénk. Nem foglalkozom pszichiátria (sajnálom, hogy nem tudja, hogy a 'pszichomókus'=pszichológus egy bölcsészettudományi szak, a munka pedig nagyon kemény és lelket próbára tevő szakma) közeli kutatással, de ennek is eljöhet az ideje, ki tudja, mit hoz a jövő.

Irkutszk 2010.12.16. 17:14:17

@Hozzá Szóló: Frappáns megfogalmazás. (remélem, legalább Leroi tudni fogja, hogy mire gondolok...)

Hozzá Szóló 2010.12.16. 17:34:04

@Irkutszk:

"Mint korábbi hozzászólásaimban már volt róla szó, gyógyszerész vagyok (a teljesség kedvéért szakgyógyszerész), és kutatóként dolgozom."

Értem. Régi és tapasztalt politoxikomán vagyok, őszintén csodálom a gyógyszerészeket és szeretem őket.
Így önt is szeretem.

"Nem hiszem, hogy a közeljövőben szakmai ügyben találkoznánk, de legyen szerencsénk."

Semmi jónak nem vagyok az elrontója :)

"Nem foglalkozom pszichiátria (sajnálom, hogy nem tudja, hogy a 'pszichomókus'=pszichológus egy bölcsészettudományi szak, a munka pedig nagyon kemény és lelket próbára tevő szakma) közeli kutatással, de ennek is eljöhet az ideje, ki tudja, mit hoz a jövő."

A pszichomókust én a pszichiáterekre, pszichológusokra értem. De lehet, hogy nem jó ez a gyakorlat és félreérthető.
Most már tudom, hogy ön gyógyszerész.
Ha ön nem foglalkozik ilyen szerekkel, akkor miért ellenzi, hogy véleményt formáljak róla? Tudom, miről beszélek, ismerem, ismerem a hatását nagyobb dózisban is és személyesen ismerek olyanokat, akik használják, rendszeresen. Ha valamiről nem tudok, akkor arról ne beszéljek... ezt értem... ha valamiről meg van fogalmam, akkor arról meg azért ne beszéljek, mert valakiknek az érzékenységét sértem? Ez érdekes :D

No de... a rossz hír... ez itt az internet. Tegeződő, közvetlen és néha pimasz hozzászólókkal, ráadásul már nincs szocializmus. Amit vezető elvtárs vagy osztályvezető főorvos főisten megmond, azt bármikor szétcincálhatja egy magamfajta laikus, aki egyszer csak azt veszi észre, hogy tönkretették az orvosok az életét. És nem tehet semmit.

Irkutszk 2010.12.16. 17:49:51

@Hozzá Szóló: Nem, egyáltalán nem érzékenység miatt kértem, vagy legalábbis nem az orvosi érzékenység miatt, hanem a betegek miatt.

Ezen gyógyszereket (direkt többesszámban beszélek róluk és direkt általánosítok) neurológiai kórképekben ÉS pszichiátriai kórképekben is használják. Nagyon sokrétű a hatásuk van és lehet. Egyszerűen félrevezető, ha általánosságban véleményt írunk az erősségükről vagy a veszélyeikről. Aki epilepszia megelőzésére kapta, az hagyja abba, mert Ön szerint aluszékonyságot okoz? Aki schizofréniás beteg, hagyja abba, mert túl erős? Ön, mint személy (ezt feltételezem most, kérem, javítson ki, ha tévednék) egyféle betegségre vagy tünetre kapott ilyesmi gyógyszert. Épp ezért nem tudja, hogy egy másikban milyen hatása(i) vannak. Nagyon érzékeny maga a téma, nem az orvos! Azért beszél finoman ezekről a szerekről a szakember, mert annyira sokrétű a felhasználása, és különböző hatásai lehetnek.

Úgy hangzottak a hozzászólásai, főleg tbjárulékfizető felé, mint elefánt a porcelánboltban. Ilyet nem szabad tenni, ha felelősen akarunk viselkedni. Igen, minden gyógyszerből a legkevesebb a legjobb, de ha szükség van rájuk, akkor nem szabad halogatni sem a szedésüket-adásukat. Pl. tbjárulékfizető esetében sem Önnek, sem nekem nincs jogom véleményt formálni a gyógyszereléséről, erre csakis az orvosának adott felhatalmazást, tehát kérem, hagyjuk meg Neki (az orvosnak) ezt a jogosultságot.

Irkutszk 2010.12.16. 17:59:59

Kiegészítés(ek):

Azt lehet írni-mondani, hogy nekem így vagy úgy hatott. Ezzel építi, és nem rombolja a közösséget és a közösség közös tudását.

És tényleg az utolsó: Ha mindig úgy fogalmazna, ahogy az utolsó hozzászólásában, akkor nem lenne semmi gond, megválaszolnák a kérdéseit, elsimítanák, amit nem ért. De Ön már másodszor azzal kezdi a cikk kommentelését, hogy támad. Mindenkire. Ez csak visszaszólásokat és elutasítást eredményez. Már elnézést, de senkinek nincs rá szüksége, hogy egy ismeretlen (bevallottan, de láthatóan is laikus) az interneten keresztül kioktassa a saját szakmájáról. Épp az itteni cikknél (is) látható-olvasható, hogy az orvosok egymás között is vitáznak néha, de nézze meg, hogy milyen stílusban.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 18:08:14

@Irkutszk:

Nos... nekem senki nem írt föl ilyen gyógyszert, meg hasonlót se. ILLEGÁLISAN (!!!) jutottam hozzá és aljas módon fölhasználtam!
Sőt!
Durvább dolgokat is láttam és próbáltam is. De NEM RENDSZERESEN.
A rendszeres szedés hosszú távon iszonyú dolgokat okozhat, az eredeti probléma pedig szinte soha nem oldódik meg. Nagyrészt azt látom az ismerősökön, akik ilyet szedtek vagy szednek, hogy ugyanúgy, mint a posztban szereplő bácsit, egész egyszerűen leszedálják, aztán ennyi. Mert az egyszerű.

Az esetek döntő többségében a páciensek nem súlyos skizofrének, vagy epilepsziások. Csak olyanok, akiknek az életük egy nehezen kezelhető szakaszba jutott. És elmennek az orvoshoz, aki gyorsan megoldja. Egy csapásra.

Igenis beszélek erről, ahol csak lehet, amennyit csak lehet. Nem hiszek, mert nem hihetek abban, hogy az, aki jó nagy adagot NAPONTA megeszik és ez hónapokig tart, annál bármi jót is szülne ez.
Éppen a hosszú távú szedés okozza azokat a problémákat, amiket leírnak a betegtájékoztatóban.
És ahhoz képest, hogy a toxikomán figurák által favorizált szedést nagyon ellenzik a szakmabeliek, én azt mondom, hogy ezzel árt az ember magának a legkevesebbet. Ha eljárok fogorvosi kezelésre, ahol egy évben vagyok esetleg 5ször, akkor megettem 5 tablettát. A beteg, akit meg ön szerint ijesztgettem, NAPONTA HÁRMAT eszik. Minden nap. Nyilván régóta eszi és jó sokáig fogja még.
Volt itt már ilyen poszt, ahol a hozzászólásokban - ahogy az várható volt - gyorsan leszcientológusozták azt, aki merészelt az ilyen gyilkos anyagokra fújni.
Márpedig, én fújok, ahol és amennyit csak tudok, mert egyszer meg kétszer csudamókás, akár egy levéllel is, kialussza az ember és meséli egy életen át, hogy milyen vicces volt, fél napig csak néztem magam elé, az se érdekelt, hogy fölgyullad a ház... de NAPONTA, ilyen erős, függőséget okozó szert szedetni emberekkel úgy, hogy nem súlyos skizó és nem epilepsziás (vajon ki hiszi el, hogy ebben az országban csak az szed ilyen dilibogyót, aki tényleg SÚLYOS beteg?) az elfogadhatatlan.

Higgye el, ha úgy jár tbjárulékfizető, ahogy egy korábbi posztban az, aki ugyanezekkel a szerekkel járt rosszul, akkor majd nem lesz annyira egyértelműen boldog, mint most, nem fogja védeni és rábízni az életét az orvosára.
Majd akkor beszélgethetünk ezekről a dolgokról? Vagy akkor se?
Érdekes pokitika...

tbjárulékfizető 2010.12.16. 18:12:30

@Hozzá Szóló: Gondolkoztam, hogy válaszoljak-e, de mivel van bennem némi agresszió, és harci szellem, még egyszer nekikezdek:
1/
Láttál egy ilyen beteget. HŰ. Az orvos meg ezer másikat, maradnék inkább az ő tanácsainál.
2/A " véres vizelet" itt szleng, ami kínlódást jelent. Igen , az elvonási tünet megvan, írnak is róla a gyógyszer tájékoztatóban, de nem hagyom el, mert kell a többi mellé.
3/
Ha a kábítószeres előzményeimet keresed akkor itt megállunk, mert egyrészt az nincs, másrészt közöd nincs hozzá.
4/
Végigolvastam a mai napi termést, mint írtam, most pihizek egy kicsit és mivel a diagnosztikában már kezdek jó lenni, hiszen már két hónapja olvasom ezt a blogot, megkérdezném: ma mennyit ittál? És ez a szokásos adag, vagy kicsit már több is? Ui. most tartasz az agresszív fázisnál. A jópofa részegnél még nem írtál, de ha ez így megy, nemsokára töröd az egeret és a monitort, ami mondjuk előnyös lesz nekük, mert legalább elhallgatsz.
Amúgy tegezhetsz.

Hozzá Szóló 2010.12.16. 18:13:08

@Irkutszk:

"az orvosok egymás között is vitáznak néha, de nézze meg, hogy milyen stílusban"

Bocsánat, más péniszét én is simán a csalánba verem.
Nagyon kultúráltan, ahogy azt kell...

Ha nem érintett valaki, akkor nem is jön ilyen blogot olvasni.
Ha meg érintett... akkor meg el lehet gondolkodni, mi ad neki okot a nagy hévre...

Hozzá Szóló 2010.12.16. 18:18:12

@tbjárulékfizető:

"1/
Láttál egy ilyen beteget. HŰ. Az orvos meg ezer másikat, maradnék inkább az ő tanácsainál."

Lehet, hogy kevesebb beteget láttam már és kevesebb függőt... mint a doki.... de az is biztos, hogy többet és elmélyültebben beszélgettem velük, mint az orvosod bárkivel is a páciensek közül. Tenmagadat is beleértve. De én nem akarok troll lenni, érezd magad biztonságban. Háromszor 025 Frontinnal el se lehet baszni az életet, az tuti. Amíg ott a frontin a zsebben. Ezt nem ellened írom, fogd már föl :(

"2/A " véres vizelet" itt szleng, ami kínlódást jelent."

Jó, én nem szlengnek szántam, hanem - olvasd el - betegtájékoztatás része, ugyanis okozhat a xanax/frontin ilyesmit. Vérző vese. Az ellen is van valami még a marék gyogyi között? Remélem... :(

"Igen , az elvonási tünet megvan, írnak is róla a gyógyszer tájékoztatóban, de nem hagyom el, mert kell a többi mellé."

Tehát, akkor tisztázzuk: életed végéig szeded... jelen állás szerint ezt a szert. Jól értem?

"Ha a kábítószeres előzményeimet keresed akkor itt megállunk, mert egyrészt az nincs, másrészt közöd nincs hozzá."

Nem.... nem keresek semmilyen "előzményt"

"Végigolvastam a mai napi termést, mint írtam, most pihizek egy kicsit és mivel a diagnosztikában már kezdek jó lenni, hiszen már két hónapja olvasom ezt a blogot, megkérdezném: ma mennyit ittál?"

Nem ittam :)

"És ez a szokásos adag, vagy kicsit már több is? Ui. most tartasz az agresszív fázisnál. A jópofa részegnél még nem írtál, de ha ez így megy, nemsokára töröd az egeret és a monitort, ami mondjuk előnyös lesz nekük, mert legalább elhallgatsz.
Amúgy tegezhetsz."

Ja, hogy most fikázás lesz?
Megnézlek, ha elhagyod a 3szor 025öt, akkor te mennyire leszel békés. Na csókollak öcsém.

Irkutszk 2010.12.16. 18:23:04

@Hozzá Szóló: Én most befejeztem az Önnel való vitatkozást. A véleményemet elmondtam, szakmai véleményről van szó, amelyet Ön vagy elhisz-elfogad, vagy nem, mindenesetre érdemben vitatkozni nem tud vele, hiszen nem ért ehhez a szakmához.

tbjárulékfizető 2010.12.16. 18:31:03

@Hozzá Szóló: Azt írtad, hogy tönkre tettek az orvosok. Hacsak nem a jó lábadat vágták le, vagy bent hagyták az ollót a hasadban,akkor ezt nehezen hiszem.
Rinyálsz a latin miatt, akkor ajánlom az angolt. Google, Wikipédia, meg az okosok megkérdezése mindenütt és minden időben. Itt is és más megoldásokkal is. Az orvosi egyetemet azért nem ajánlanám.
A Frontin meg már unalmas, ez a legkisebb gondom.
Az irodalom és a statisztika szerint van 4 évem, ebből elment 3. Elég jól . És esetleg én leszek a statisztikai kivétel, talán lesz az 5 is. És most már tényleg állj le. Vagy olvasd el miklos.rabait, az első komment arról szól, hogy mit okoz egy ütés. A többi logika, ha még megy . Tudod, agyi gócok, mindegyik valamit vezérel, egy idő után minden agyvérzéses alszik, sokat, aztán vagy felébred, vagy nem.

Leroi 2010.12.16. 18:36:45

Az alprazolam (Frontin, Xanax, Helex stb.) nem altató, hanem szorongásoldó.
azt nem írta a posztoló, hogy hány mg-os volt a tabletta.
0,25-0,5 mg-ig sok betegnek meg sem kottyan.
Az SR változatok (slow release) kissé ütősebbek, hosszabb is a hatásuk, igazán altató hatása 1-2 mg-os adagban van, ha van...

Leroi 2010.12.16. 18:41:19

@miklos.rabai:
Szakterületemen belül mozgunk, nagyon köszi, hogy leírtad, krisztálytiszta minden gondolatod, mint mindig.
Magam sem írtam volna le tökéletesebben!
Gratulálok ismét, kedves kollegám!
/A Monroe-Kelly-elv és a Monroe-doktrína közti párhuzam jó volt!:)))/

Bikli néni 2010.12.16. 18:52:43

@Hozzá Szóló: Nem tudom, leírta-e azóta valaki (mindjárt tovább olvasok), de a "három Frontin" hülyeség. Ugyanúgy, mint a három Xanax, vagy három bármi.
Ezeknek a gyógyszereknek változó erőssége van. A Frontinnál nem tudom, hogy van, de a nagyon hasonló Xanax pl. 0,25-nél kezdődik, de láttam már 5 mg-os tablettát is. Ha jól számolok, egy 5 mg-os Xanax tabletta beszedése ugyanolyan, mintha beszednék húszat a leggyengébből. Tehát ez a "három szem" baromira nem mond semmit. Xanaxból a gyengébb az fehér és ovális, a kicsit erősebb már rózsaszín, az öt mg-os pedig egy ötszög alakú tabletta. Az ovális tabletták simán felezhetők-negyedelhetők.
Aki nincs hozzászokva, már egytől is be tud bódulni, de aki kénytelen gyógyszereken élni, elég hamar hozzászokik, és nem csak ehhez...

Irkutszk 2010.12.16. 18:54:22

@Hozzá Szóló: @tbjárulékfizető: Tisztelt Hozzá Szóló, gratulálok! Remélem, hogy úgy érzi, elérte a célját! Hogy lehet valaki ennyire elefánt, hogy ennyire belegázol egy másik ember egészségügyi állapotába (a porcelánba a boltban)? A semmi jogon és alapon?

Leroi 2010.12.16. 18:59:41

A subependymalis haematoma többnyire előbb-utóbb betör a kamrába. Az ependymasejtek vékony rétege nem elég rezisztens ahhoz, hogy egy masszívabb vérzésnek ellenálljon.
De a koponyaűri nyomás kiegyenlítődése szempontjából a kamrába törő haemorrhagia üdvösebb, mint a zártterű vérzés.

Leroi 2010.12.16. 19:03:25

@Bikli néni:

Xanaxból én max. 2 mg-ost láttam eddig, igaz, nem psychiátrán dolgozom.

Irkutszk 2010.12.16. 19:04:36

@Leroi: 2 mg-ig megy fel a patikában is.

Leroi 2010.12.16. 19:06:47

@Irkutszk:
Lehet, Bikli néni egy külföldi alprazolam-tartalmú szerről beszélt, ami
5 mg-os volt /?/.
Hát annak a bevétele ütős lehet, felér egy intoxicatio medicamentosa-val...:(

Irkutszk 2010.12.16. 19:09:49

@Leroi: Lehet, napi adagra gondolt, az meg 1mg+1mg+2mg-mal már majdnem 5 mg/nap.

Leroi 2010.12.16. 19:23:03

@Irkutszk:
Én úgy olvastam, hogy látott 5 mg-os tablettát is.
Mi az osztályon elég gyakran használjuk az alprazolamot, de max. 0,5 mg-os egyszeri dózisig.
1-2 mg-os adagokat a psychiatriát megjárt betegeink szednek...

tbjárulékfizető 2010.12.16. 19:25:24

@Irkutszk: Kedves vagy , de ne akarj megvédeni.Lepereg rólam. És nem úgy találod te is, hogy az alkohol, vagy egyéb szer, mert illegális gyógyszerszedőnek titulálta magát fentebb, szól belőle?. Ezt a kötekedő , okoskodó hangot már hallottam máskor, más helyzetben. És utálom az alkoholistákat, engem azok borítanak ki. Nem lehet lerázni, mert csak mondja, mondja, övé az utolsó szó. ( nem a férjemről beszélek!!!)
@Leroi:
Szeretném megtudni, hogy a koponyasérülés okozta vérömleny, ami mondjuk 1 hétig műtét nélkül próbált gyógyulni, de nem ment és közben volt némi hajszáleres vérzés is, mert a cukor mellé adott vérhigítót elfelejtették elvenni, okozhat-e epilepsziás rohamokat. A beteg most gyógyultnak nevezhető, dolgozik, az esemény augusztus végén volt, a vérhigítót leszámítva az orvosai csodát tettek vele, de az epilepszia, mint lehetőség aggaszt. Volt a műtét előtt igen erősen, után még néhányszor, de ez még érthető is, viszont a jövőre nézve mi várható? csak esélylatolgatás szintjén természetesen.

Irkutszk 2010.12.16. 19:35:03

@tbjárulékfizető: Elhiszem :)

Egyrészt kiakasztott a beszélgetőpartner, másrészt nevelő célzattal írtam, és csak remélem, hogy nem pereg le róla úgy, mint rólad az ő írása. Dehát, hope fish for the last time.

Nem szeretnék véleményt nyilvánítani, mert fogalmam sincs cselekedetei okáról. Ez a hozzáállás mindenki részére kijár(na).

Irise 2010.12.16. 20:19:36

Szerintem Hozzá Szóló nem igazán van vitaképes szinten, szóval szerintem legjobb lenne ignorálni mindenkinek :) Neki most csak egy virtuális gumiszobára van szüksége, ahol üvöltözhet.

Leroi 2010.12.16. 20:53:51

@tbjárulékfizető:
Igen, a vérömleny okozhat fokális indíttatású epilepsziás rohamot.
Bármilyen olyan tényező, amely az idegesjtek inngerküszöbét csökkenti és közvetlenül ingerelheti a kéregállományt, potenciálisan lehet epilepsziás roham-gerjesztő hatású.
De a vérömlenyt, mint olyat lehetőség szerint el kell távolítani.
Az epidurális haematoma nem tűr halasztást, a subdurális sokszor később okoz tüneteket, a subarachnoidealis vérzés is mihamarabb, időablakon belül műtendő, az intarcerebralis (parenchimás) contusios állományvérzéssel való további teendő elhelyezkedéstől és mérettől függ...

tbjárulékfizető 2010.12.16. 21:45:26

@Leroi: a műtét el lett végezve. Amikor még remény volt a felszívódásra, akkor csak megfigyelés volt, aztán jöttek az epilepsziás rohamok, aztán a műtét lett volna, mikoris az anesztes észrevette a vérhigítót, így két nappal későbbre halasztották. Addigra már kicsit növény volt a beteg.Latinul volt írva, de ezt jelenti.( vegetatív állapot)Mondtam, hogy csodát tettek az orvosok, mert 0,5 perces véralvadás időnél már műtöttek,
és a beteg azóta dolgozik. Tehát jár, beszél, tanít. De az epilepsziától féltem. Erre még senki nem tudott korrekt választ adni, sem arra, hogy miért lett jobban, sem arra, hogy milyen gyógyszer kéne az epilepsziás veszély elhárítására, mert valamilyen gyógyszert kap a beteg. ( Az EEG-t végző nővér szerint nem jót)
így a kérdésemet átfogalmazva: Általában elfordul az epilepszia egy sztrok után és arra létezik-e jó gyógyszer? Ha igen, merre tovább, hol találni olyan intézményt, ahol ezzel jól és érdemben foglalkoznak. Még egyszer: a sebészet nagyszerű volt, a neurológus talán nem annyira.

Leroi 2010.12.16. 22:15:48

@tbjárulékfizető:
A stroke típusától függ az, hogy előfordul-e epilepsziás roham a lezajlása után. Én ischaemias stroke-os betegnél mindeddig (hacsak más tényezők ki nem váltották) közvetlenül a stroke által előidézett epilepsziás rohamot még nem tapasztaltam. Vérzésesnél igen.
A vérzés felszívódása esetén megmarad az agyszövetbe kiáramlott vérmennyiség helyén egy hasonló térfogatú ún. hygroma, amelyet liquor tölt ki, ez szerepelhet epileptogén gócként. De ez sem generál minden esetben rohamot.
Én daganat esetén vagy daganatműtét után hatványozottan több fokális epilepsziást láttam eddig, mint stroke után. Az idegsebészek műtét után preventiven mindig állítanak be entiepileptikumot a betegeknél és ezek legnagyobbrészt ki is védik a rohamot.

Bikli néni 2010.12.16. 22:17:44

@Leroi: @Irkutszk: Nem, ez egy Xanax volt, talán vmi SR(?)... én 5 mg-ra emlékszem, de ha Ti mondjátok, elhiszem, hogy nincs olyan, és elnéztem valamit. De a gyógyszer ilyen szögletes alakú. Itthon adták ki, nem külföldön.

Leroi 2010.12.16. 22:24:48

@tbjárulékfizető:
Amúgy a kérdése első és második változata közt különbség volt. Először sérülés okozta vérömleny epileptogén hatásáról kérdezett, másodszor a stroke-ról.
Stroke alatt mi mindig vascularis agyi inzultust értünk (ischaemias vagy haemorrhagias, azaz ischaemia/embolia okozta aemollitio=lágyulás illetve agyi érruptúra okozta vérzés), a kifejezést nem használjuk sérülés okozta vérzésre.
Mint miklos.rabai is említette, a hídvénák ruptúrája okozta subduralis vagy az a.meningea media traumás sérülése okozta epiduralis, ezenkívül a subarachnoidealis illetve a sérüléses agyszövetkárosodás okozta állományvérzés más kategóriák, mint a stroke.

Leroi 2010.12.16. 22:26:26

@Bikli néni:
Biztosan egy vadiúj kiszerelés volt, én még nem láttam ilyet, ami persze egyáltalán nem mérvadó.
Ha Te ilyet láttál, akkor létezik, természetesen...

Irkutszk 2010.12.16. 22:39:49

@Bikli néni: SR-ből 0,5-ös, 1 mg-os és 2 mg-os van (legalábbis Magyarországon, közforgalomban).

tisztító 2010.12.16. 22:54:09

85 éves korban ne biciklizzen senki lehetőleg

tisztító 2010.12.16. 22:55:05

Pardon 86 évesen.Örüljön hogy él.

tbjárulékfizető 2010.12.16. 23:33:38

@Leroi: különbség volt, mert nem értek hozzá.
Tehát ismét átfogalmazva: cukorbetegről van szó, aki valószínűleg bekómált.Zavartan viselkedett. A telefoni segítség kérés alatt hanyatt esett, mint a deszka( addig ült) és beverte a fejét. Ez okozta a vérömlenyt. A mentősök csak remélték, hogy életben marad a sztrok központig, mert teljes féloldali bénulásos tünetet mutatott, meg valami volt a szemével is, nézze el ezt a slendrián megfogalmazást... Nem volt kamrai vérzés, csak a koponya és az agy közötti területen volt vér. Egy idő után úgy döntöttek, hogy műtik,( epilepszia) akkor már sokat aludt is, aztán légzési problémák is voltak, nyomódott az agytörzs is. Ekkor volt egy kis malőr a műtéttel, két napot késtek, de végül sikeres volt a beavatkozás. Aztán egyszer csak visszaszólt a nővérnek, de ezt a történetet már leírtam.
innen rohamos gyógyulás következett, de néha kis epilepsziás tünet megjelent gyógyszer mellett is. Aztán visszament dolgozni, mert szeret dolgozni, de azért én féltem.
Hát ennyi a történet. Ő az egyik utódja a 100 éveket élt dédinek, meg nagyinak, nagyon jó géneket örökölt, remélem.
Várom a választ, ha rászánja magát a válaszra, de most elköszönök, jó éjt.

Appaloosa 2010.12.17. 08:15:03

@Hozzá Szóló:
Nyugi.
Értem én, hogy sok orvos ma Magyaroszágon meg van győződve róla hogy ő a mindenható, a beteg meg hülye, ezért nem magyaráz neki, de majd idővel változik a világ.
Elismerem, hogy szükség van szedatívumokra, de nem feltétlenül egy sima kivizsgálásra befekvő gasztrós, pajzsmirigyes, magasvérnyomásos stb.) betegnél, aki tiszta tudattal megy be és zavartan kezd viselkedni az első pár nyugtató után.
Egyet tehet a beteg jól átnézi a gyóygszeres dobozkáját, és ami ismeretlen eredetű gyógyszer számára, azt vagy nem veszi be, vagy tájékoztatást kér.
Bár a tájékoztatásnak nem kérésre kellene történni.
Nem véletlen, hogy annyi szurkálásos eset történt már egyszerő belgyogyó osztályokon, mert erős hallucinogén szerekkel kezdték el kezelni a pácienst.

Hozzá Szóló 2010.12.17. 08:39:50

@tbjárulékfizető:

"Azt írtad, hogy tönkre tettek az orvosok. Hacsak nem a jó lábadat vágták le, vagy bent hagyták az ollót a hasadban,akkor ezt nehezen hiszem."

A te dolgod, hogy mit hiszel el és mit nem. Sajnálom, hogy így kell társalognunk. Én meg azt nem hiszem el, amit te mondasz. Hát ez van.

"Rinyálsz a latin miatt"

Szerintem nyugodtan leállíthatod magad, kb poénszinten beszélgettünk erről, hogy jó lenne magyarul, vagy MAGYARUL IS, de már leírtam sokszor, de most csak külön neked leírom megint, jól figyelj: NEM ÉRDEKES, nem erről szól a poszt, csak úgy megemlítettük. Szóval, elég lesz, oké? Kösz.

"akkor ajánlom az angolt. Google, Wikipédia, meg az okosok megkérdezése mindenütt és minden időben. Itt is és más megoldásokkal is. Az orvosi egyetemet azért nem ajánlanám."

Én se neked.

"A Frontin meg már unalmas, ez a legkisebb gondom."

Ezt megbeszéltük.

"Az irodalom és a statisztika szerint van 4 évem, ebből elment 3. Elég jól . És esetleg én leszek a statisztikai kivétel, talán lesz az 5 is."

Engem tönkretettek az orvosok, te meg ilyen helyzetben vagy. Egyikünk se hisz a másiknak. Ilyenkor mi van?

"És most már tényleg állj le."

Le vagyok állva.

"Vagy olvasd el miklos.rabait, az első komment arról szól, hogy mit okoz egy ütés."

Én kivételes ember vagyok, mert én elolvasom az összes hozzászólást, anélkül nem lenne pofám beleszólni. Ezért is van, hogy akik nem így tesznek, még mindig magyaráznak arról, hogy "zavar téged a latin" mert nem képesek elolvasni, hogy már 5ször leírtam, hogy hagyjuk már. Szóval, te is leállhatsz végre, kösz.

"A többi logika, ha még megy"

Így nehéz lesz leállni. Fikagép.

"Tudod, agyi gócok, mindegyik valamit vezérel, egy idő után minden agyvérzéses alszik, sokat, aztán vagy felébred, vagy nem."

Értem. Továbbra is várom a posztolót, hogy leírja, magától is aludt-e ilyen durván, álmatag volt-e, vagy nem. Ez majd eldönti...

Hozzá Szóló 2010.12.17. 08:48:33

@Bikli néni:
"Nem tudom, leírta-e azóta valaki (mindjárt tovább olvasok), de a "három Frontin" hülyeség. Ugyanúgy, mint a három Xanax, vagy három bármi.
Ezeknek a gyógyszereknek változó erőssége van."

Tudtad, hogy a pálinkának változó az erőssége? Tudtad, hogy van 37%-os, meg van 70%-os is? Innentől kezdve a "megittam egy pálinkát" jelentése még tovább bonyolódik, mert ha Oroszországban mondod ezt, akkor nem féldecire gondolnak.
No akkor, próbáld meg ezt a xanaxra és Frontinra ráhúzni, hátha sikerül.
Figyelj erősen: a xanaxból is többféle van és a Frontinból is. A LEGTÖBBEN nullahuszonötöst dobálnak. És ha azt mondja a nagy többsége annak a társaságnak, aki ezeket szedi, hogy BEDOBTAM EGY XANAXOT, akkor tudjuk, hogy egy nullahuszonötös xanaxról van szó és akkor mondja el maximum, hogy milyen xanaxról van szó, ha ettől eltérő nagyságút eszik. Így lesz a három frontin három frontin. Mást nem találtál, amibe jól beleköss? Ez már kicsit kezd kínos lenni...nem érzed?

"A Frontinnál nem tudom, hogy van, de a nagyon hasonló Xanax pl. 0,25-nél kezdődik, de láttam már 5 mg-os tablettát is."

Én is. Meg jó kövér Xanax SR retardtabit, amitől meg aztán tényleg egy irányba néz az ember fia egy napig.
Nem ez az alapértelmezett xanax. Az a külön hír, hogy ha nagy tabit eszik valaki, azt eszi. Tudod, mint amikor elmeséled, hogy MOST 82%-os tömény piát ittunk. Ha csak simán valami 40 körülit, akkor nem mondod, mert a nagy többség ezt issza.

"Ha jól számolok, egy 5 mg-os Xanax tabletta beszedése ugyanolyan, mintha beszednék húszat a leggyengébből. Tehát ez a "három szem" baromira nem mond semmit."

Hihetetlen agytröszt vagy. Lehetek a barátod?

"Xanaxból a gyengébb az fehér és ovális, a kicsit erősebb már rózsaszín, az öt mg-os pedig egy ötszög alakú tabletta. Az ovális tabletták simán felezhetők-negyedelhetők.
Aki nincs hozzászokva, már egytől is be tud bódulni, de aki kénytelen gyógyszereken élni, elég hamar hozzászokik, és nem csak ehhez..."

Így van.
Akkor most helyettesítsd be a pálinkát és kapj a fejedhez.
Puszi :)

Hozzá Szóló 2010.12.17. 08:51:06

@Irkutszk: Drága kutató asszony, hát döntse már el legyen szíves, hogy most akkor társalog/vitázik velem, vagy nem? :)

Hozzá Szóló 2010.12.17. 08:59:20

@Appaloosa:

"Értem én, hogy sok orvos ma Magyaroszágon meg van győződve róla hogy ő a mindenható, a beteg meg hülye, ezért nem magyaráz neki, de majd idővel változik a világ."

Sajnos nincs idő se a betegekre. Megértőnek kell lenni persze, de ez nehéz.

"Elismerem, hogy szükség van szedatívumokra, de nem feltétlenül egy sima kivizsgálásra befekvő gasztrós, pajzsmirigyes, magasvérnyomásos stb.) betegnél, aki tiszta tudattal megy be és zavartan kezd viselkedni az első pár nyugtató után."

Ha valaki igényli, meg lehet vele beszélni, lehet neki adni, de az kicsit meleg, amikor leteszik, hogy "ezek a gyógyszereid, vedd be" és a tablettákon nem mindig van föltüntetve, hogy mi az...

"Egyet tehet a beteg jól átnézi a gyóygszeres dobozkáját, és ami ismeretlen eredetű gyógyszer számára, azt vagy nem veszi be, vagy tájékoztatást kér."

Sok esetben az embernek nem jut eszébe, mert nem olyan állapotban van. Pl egy műtét után. De hát persze én mondjuk egy ilyen esetben tájékoztatást kérek. Most már tudom... sokan pl elsőre nem tudják.

"Bár a tájékoztatásnak nem kérésre kellene történni."

Na ez az! :(

"Nem véletlen, hogy annyi szurkálásos eset történt már egyszerő belgyogyó osztályokon, mert erős hallucinogén szerekkel kezdték el kezelni a pácienst."

Hallucinogén? Te jó ég

womanestomen 2010.12.17. 09:15:01

nem kéne ide egy újabb troll. trollja vissza a biciklit oda, ahol eddig kekeckedett. ignoráljuk.

hohahohahohaho 2010.12.17. 10:14:00

@Hozzá Szóló:
"magamfajta laikus, aki egyszer csak azt veszi észre, hogy tönkretették az orvosok"

Teljesen igazad van: a Te agyadat valóban tönkretették az orvosok, de totálisan (ha ugyan érted ezt a latin szót)

cenzorilla 2010.12.17. 11:17:11

@hohahohahohaho:

Hozzá Szóló egy hétig nem tud válaszolni.
Ha továbbra is írtok neki, kénytelen leszek vissza tenni.

Irise 2010.12.17. 12:54:35

Höhö, Hozzá Szóló most priviben folytatja a piszkálódást. Szegényke.

A.V. 2010.12.17. 14:00:29

@cenzorilla:

hohahohahohaho 2010.12.17. 10:14:00
@Hozzá Szóló:
"magamfajta laikus, aki egyszer csak azt veszi észre, hogy tönkretették az orvosok"

Teljesen igazad van: a Te agyadat valóban tönkretették az orvosok, de totálisan (ha ugyan érted ezt a latin szót)

Irise 2010.12.17. 12:54:35
Höhö, Hozzá Szóló most priviben folytatja a piszkálódást. Szegényke.

Épp ez történik.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása