Mint egy hotelben

2010.11.28. 14:00

Újfent egy pozitív történet következik Vera "tollából". Levélírónk majdnem 80 éves  nagymamája kedves nővérekkel, kiváló orvosokkal találkozott, az étkezéssel is teljesen elégedett volt, ráadásul a hálapénzt sem várták el (ettől függetlenül ő adott).

 

Egy egészen friss és abszolút pozitív történetet írok meg, némi vidék-főváros összehasonlítással, s betegminősítéssel fűszerezve. Előre is bocs a terjedelem miatt.:)Nagyanyám (78) már lassan egy éve velünk él Budapesten. Öregkori panaszai akadnak, de szerencsére elég jó karban van. Azért került ide, hogy ne legyen egyedül.


Minthogy amióta az eszemet tudom, túlsúlyos volt meg azért mégiscsak közel 80 éves, a térdei eléggé tropára mentek, kikopott az összes porc. Évek óta forszíroztam, hogy kezeltesse, de sajnos nem az a fajta, aki önként orvoshoz megy. Úgy 6 éve volt egy (egészen más jellegű, nem komoly) műtétje Nagykanizsán, az ottani kórházban mondta neki egy doki, hogy a térdével már nem lehet mit kezdeni. Ezt nem nagyon hittem, s elhatároztam, hogy nem hagyom békén mamit, amíg ezt meg nem csináltatjuk. Időközben már nagyon nehezen járt, csak a lakásban botladozott.

 


No, lényeg, ideköltözött. Voltunk háziorvosnál, újnál. Nem tudok teljesen elfogulatlan lenni, de a vidéki orvosa egy nagy rakás szerencsétlenség volt. Sajnos az én háziorvosom is volt pár évig, ismerem. Pl. amikor nagyanyám panaszkodott a koleszteringyógyszerre mellékhatások miatt, annyival elintézte, hogy akkor ne szedje. Meg egyébként is csak a pénzre hajtott, ész nélkül felírt bármit, vizsgálat sosem volt. Ezzel szemben itt sikerült egy nagyon kedves, barátságos doktornőt kifognunk.


Hülyén hangzik, de komolyan már-már örömmel megyek hozzá, ha épp elér valami nyavalya. Ő azon a véleményen volt, hogy érdemes a lábat kezelni, kapott nála idősebb betege is protézist. Kaptunk is beutalót reumatológiára (ott írtak kampósbotot, ezzel meg a háziorvos tanácsát megfogadva a rendszeres sétával eleve sokat javult a járása) és ortopédiára is a Honvéd Kórházba. Az ortopéd orvos elsőre azzal jött, ide protkó kell, muszáj megműteni, más megoldás nincs. Rá két hónapra kapott időpontot is.


21-én megjelentünk a kórházban, néhány vizsgálat után felmentünk az osztályra. Várni kellett az ágyra pár órát, de a nővéreken leesett az állam. Ezt komolyan mondom. Sajnos voltam már párszor kórházban s ugyan nem volt különösebb panaszom, mert elláttak rendesen, de ilyen hozzállást, modort sehol nem láttam. A főnővér egy mosolygós, végtelenül udvarias hölgy, azonnal felajánlotta, hogy ha mama fáradt, addig csinálnak neki egy ideiglenes ágyat. Nem kértük, vártunk, s mivel tovább kellett, mint elsőre ígérték, többször is elnézést kértek. Megjött az ebéd is, ami egy igen korrekt, kifogástalan menü volt.


(Bevallom, csorgott a nyálam közben.:D). Amíg ott vártunk a nővérpult közelében, hallottam félig-meddig, miről beszélgetnek. Tényleg normálisan, professzionálisan beszélték meg az egyes problémákat, kivel mi a teendő.


Meglett az ágy, s mint egy hotelban, esküszöm így volt, a főnővér kísérte be mamát és mutatta meg az ágyat, s még szólt is, hogy bármi van, keressük meg vagy őt, vagy a szobára figyelő nővért (vagy ápolót, ffi volt, nem tudom, mi a hivatalos titulus).


Szóval, mama elmondása alapján is, az összes nővér-ápoló, s a doktorok is kivétel nélkül kitettek magukért, egy szó panaszként nem hangozhat el. Mama például nagyon tartott az ágytálazástól (műtétet követő 2 napban kellett), hogy ez milyen kellemetlen majd a nővéreknek. Hát, gondolom, igen, senkinek nem ez lehet a kedvenc időtöltése, de hát a munka része. Még szóvá is tette nekik, hogy inkább nem nagyon enne. Szépen helyretették (udvariasan), hogy márpedig enni kell, nekik meg ez a dolguk, ne aggódjon.


No, és innen jön egy kis kitérő, a betegek hozzáállásáról. A kórteremben mindenki fizetett, 50-60ezer forintokat az orvosnak. Én szépen megbeszéltem nagyanyámmal még az elején, hogy mi nem fizetünk, mert van TB-je, nem tesznek neki szívességet azzal, hogy ellátják. Kövezzen meg nyugodtan az itteni blogolvasó orvoscsapat, de személyes véleményem, amihez eddig következetesen tartottam is magam az, hogy nem adok hálapénzt. Szerencsére olyan helyzetben nem voltam soha, hogy enélkül nem láttak volna el (sőt, nekem elég jó tapasztalataim vannak a hazai egészségüggyel), s amúgy meg úgy gondolom, az orvosok-nővérek kapnak fizetést. Minden további nélkül elfogadom, hogy ez nem sok, de - már elnézést érte - ez nem az én problémám. Megértem, hogy aki teheti, elmegy külföldre, s támogatom maximálisan, hogy emeljenek a béreken. Adómból hajlandó is vagyok ezért többet áldozni, ha kell, de hálapénzt nem adok, mert sztem nem jár.


Bocs, ha kicsit hosszú volt. Szóval, ezt megbeszéltük nagyanyámmal, akin ennek ellenére a végére elkezdett jelentkezni a hülyeség, s addig erősködött, amíg közreműködtem, hogy fizethessen (az ő pénze, de csak rajtam keresztül tudott hozzáférni). Saját elmondása szerint elvárják. Sok esetben elhiszem, hogy így van, de itt nem várta el senki. Biztos örülnek neki (ki nem örül, ha pénzt kap), de tökéletesen ellátták enélkül is, s tényleg, nagyon flottul működött az egész gépezet. Az egyik nővér ráadásul még el sem fogadta a pénzét, azon az alapon, hogy neki ez a kötelessége. Nagyanyám másik érve az volt, hogy szégyenli, hogy a többiek adnak, ő meg nem. Valszeg ez volt a fő érv. Hülyeség, de ez van. Sajnos amíg ilyen mentalitás van a betegek részéről, addig biztosan nem szűnik meg a paraszolvencia.


Ettől függetlenül ezt csak nagyanyám hülyeségének tudom be, a kórház munkájával maximálisan elégedettek voltunk mindketten. Ma engedték haza, ügyesen jár, elvileg fél év múlva jön a másik lába is. Az osztály munkatársainak pedig köszönöm az áldásos munkáját, nagyon pozitív csalódás volt, jó tudni, hogy ilyen nívósan is lehet ezt csinálni.

Vera

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.11.28. 14:07:17

Na jöttem kommentezni ebbe a topikba is, úgyis mindig megy a "rinya", hogy ezeknél a posztoknál kevés a komment, hát rajtam ne múljon. Mindig örömmel olvasom ezeket a bejegyzéseket. Hogy miért?Nem gondolom ettől függetlenül, hogy ne lennének nagy gondok az egészségügyben, de mindig szívmelengető, ha az alulfinanszírozottság, a gyilkos munkatempó és minden gebasz ellenére ilyen dolgokkal is lehet szembesülni.

Káin 2010.11.28. 14:08:02

A nagymama pedig, ha adni akart, akkor adott, az ős szíve joga. Nincs is baj ezzel, csak ha elvárják és ha nem tudsz adni, másképp kezelnek.

Leroi 2010.11.28. 14:11:28

@Káin:
Örülök, hogy a "Wrath of Cain" most nem érvényesül...:)

Káin 2010.11.28. 14:14:55

@Leroi: Az a film nem rossz amúgy :).

health 2010.11.28. 14:22:31

Örülök a posztnak.
Remélem, sokan elolvassák ezt is, pl. a Hans Lopkowitz-félék. Ő alig néhány órával ezelőtt így írt: "a magyar orvosok felkészületlenek, tudásuk gyenge, hozzáállásuk jóindulattal is csak pofátlannak nevezhető. Összefoglalva: rosszak, hasznavehetetlenek."

Káin 2010.11.28. 14:26:13

@health: Ezért hülyeség általánosítani... Van jó orvos, van kevésbé, ahogy van jó szakács, és fordítva. Van olyan is, aki jó szakember, de emberileg nem üti meg a mércét és akad, aki minden kritériumnak megfelel. Az orvos, nővér, ápoló, stb. is ember.

Leroi 2010.11.28. 14:30:05

@Káin:
Ving Rhames ütőset alakít benne...
(Marcellus Wallace-ként ismertem meg anno, igaz, ott is tarolt)

health 2010.11.28. 14:34:29

@Káin: Csak olyan nehéz, amikor egy rendelésen sorban jönnek be az olyan betegek, akikről lerí, hogy úgy utálják az orvosokat, ahogy csak lehet!

Káin 2010.11.28. 14:37:28

@health: Meg tudom érteni teljes mértékben, ahogy azért azt is megértem, ha némelyek a negatív tapasztalataikból kiindulva kissé bizalmatlanok(ez persze nem egyenlő az utálattal). Nehéz ez a dolog, a betegeknek is sokat kell tenniük, hogy ez a mostani helyzet megváltozzon és az orvosoknak, eü dolgozóknak is. Egymásra vagyunk utalva, együtt kellene működni.

Káin 2010.11.28. 14:38:26

@Leroi: Remek színészek játszanak a filmben és a sztori is tetszett, most kedvet is kaptam hozzá, meg is nézem este :D.

Irkutszk 2010.11.28. 14:50:00

@health: A beteg hozzáállása viszont a beteget minősíti, nem az orvost.

Káin 2010.11.28. 14:51:20

@Irkutszk: Ez ennyire nem egyszerű szerintem. Ahogy fentebb írtam, egy rossz tapasztalat is nyomot hagyhat az emberben és máris másként áll az orvosokhoz, mint ahogy kellene.

health 2010.11.28. 14:57:09

@Irkutszk: Természetesen. A helyzeten viszont csak ront, ha eleve úgy áll a beteg az orvoshoz. A közhangulat most nagyon nem kedvez a jó orvos-beteg viszonynak.

huncut 2010.11.28. 15:01:10

@Káin: A kulcsszavak: egymásrautaltság, együttműködés. :-)
Ezek nélkül mindkét fél megnehezíti másik dolgát.
És persze nagyon-nagyon fontos az orvos részéről a szaktudás, a hozzáállás, a beteg részéről pedig a bizalom.

health 2010.11.28. 15:12:56

@huncut: Ezért lenne fontos itthon tartani (persze nem erőszakkal!) a fiatalokat (és az idősebbeket is), hogy az arra alkalmatlanokat el lehessen küldeni a pályáról, akik csak rontják az orvosok megítélését.

TH 2010.11.28. 15:23:37

Jó itt ilyen jellegű posztokat is olvasni...és csak remélni merem, hogy egyszer eljutunk oda, hogy ez legyen az általános ezen a blogon, és a (jogosan!) problémás esetek legyenek a ritkaságok...

TH 2010.11.28. 15:25:48

@health: jaja, ha azt mondanák, hogy a magánnyugdíjpénztárból besöpört összes pénzt az egészségügy fejlesztésére, és a eü.dolgozók béremelésére fordítanák, akkor valszeg le is mondanék az ott összegyűjtött pénzemről. :-)

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 15:36:03

@TH:

Lemondani? Ki kérdezett? :))

TH 2010.11.28. 15:40:09

@Dr.laikus PhD: ok, ok, nem akartam a politika irányába terelni a dolgot ;-), csak arra próbáltam célozni, hogy sokkal szívesebben fizetnék én adott esetben többet az államnak, ha cserébe tudnám, hogy azt mondjuk az eü. vagy az oktatás fejlesztésére fordítanák. Nem tudom, naivitás-e feltételezni, hogy ezzel nem vagyok egyedül...

huncut 2010.11.28. 15:46:48

@health: Egyetértek, és maximálisan támogatom, hogy rendezzék végre az orvosok és az egészségügy helyzetét.

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 15:48:11

@TH:

Eladtam a lelkemet a poénért. :))

health 2010.11.28. 15:57:11

@huncut: Bizony, nagyon ráférne, mert a közhiedelemmel ellentétben az orvosoknak csak kis részét érinti a paraszolvencia. Amikor azonban szóba jön a béremelés, mindig neki lehet ugrasztani az embereket az orvosoknak, hogy lám-lám már megint elégedetlenkednek, pedig évi 80 milliárdot vágnak zsebre. (Mondjuk én azt sem értem, hogy hogy lehet ezt ilyen pontosan felmérni, hisz valószínűleg az orvos bolond lenne bemondani, hogy a mennyit kap, a beteg pedig szívesen mond többet a valósnál.) És az sem ártana, ha az egészségügyre fordított összegek nem tűnnének el kézen-közön...

huncut 2010.11.28. 16:05:29

@health: Asszem valamelyik egészségpénztár végezte a felmérést, és számoltak pár tényezővel, szóval akár hiteles is lehet az összeg. És igen, nagyjából a paraszolvencia mértékével megegyező összeg tűnik el nyom nélkül az eü-s beszerzéseknél. Ha ezek legálisan, lekövethetően landolnának az eü-ben, valszeg mindannyian kevesebbet háborognánk. :-)

Irkutszk 2010.11.28. 16:13:47

Alapvető intelligencia (és nevelés) kérdése, hogy egy ember (beteg) képes legyen különbséget tenni két orvos között emberileg, és az egyik bunkót képes legyen másképp kezelni, mint a másik normálisat, szerintem.

Nekem az életem része egy egészséges kritika és bizalmatlanság, de gyógyszerész vagyok, tehát legalább alapszinten végig tudom gondolni, mit mond egy orvos. Én úgy vélem, hogy emellett többet is izgulok, főleg családtagért, mert olyanokon is izgulok, amin esetleg más nem.

Az egyik előző posztnál volt egy komment, hogy az egyik kórházban a paraszolvenciát egy csekkel oldották meg, a beteg amit gondol, fizesse be a kórház alapítványához. Követendőnek tartom a példát!

health 2010.11.28. 16:34:50

@Irkutszk: Ez az alapítvány-dolog nem biztos, hogy jó ötlet. Előző munkahelyemen volt egy alapítvány. Rábeszéltük a betegeket, hogy ha gondolják, fizessenek arra. Utána pedig valahogy sosem láttuk, mi lesz a pénzzel. A főnök vállalkozásának viszont szépen gyarapodott a vagyona. Nem lenne egyszerűbb, ha a dolgozók rendes fizetést kapnának, a beteg pedig tudná, hogy nem kell külön fiztnie?

Irkutszk 2010.11.28. 17:16:22

@health: Ez valóban erős érv, sajnálom a dolgot. :(
De, valóban ez volna a legjobb megoldás, de erősnek találom a szokásjogot, hiába emelnék fel az orvosok/eü-s fizetéseket, a betegek nagyon sokáig akkor is adogatnák a pénzt, azt hiszem. Ezért gondoltam köztes megoldásnak az alapítványt. Aztán ha az orvosi fizetések megfelelő szintre emelkednének, az alapítványos csekkek is eltűnnének, vagy legalábbis csökkennének.

Káin 2010.11.28. 17:29:29

@Irkutszk: Van igazság abban, amit írsz, de mégsem értek egyet maradéktalanul. Természetesen különbséget kell/kellene tudni tenni orvos és orvos között, de ez pont olyan dolog, mint az, hogy a legtöbben félnek a fogorvosoktól, ezért elhanyagolják fogaikat. Az viszont szent igaz, hogy ebben a nevelésnek (és nem csak az otthoni, szülői ráhatásról beszélek, az iskolának is szerepet kellene játszania ezekben a dolgokban)óriási szerepe van/volna.

"Az egyik előző posztnál volt egy komment, hogy az egyik kórházban a paraszolvenciát egy csekkel oldották meg, a beteg amit gondol, fizesse be a kórház alapítványához. Követendőnek tartom a példát!"

Ahogy szerintem a legtöbben követendőnek tartjuk.

Leroi 2010.11.28. 18:04:45

@Káin:
Azért ne ugorjatok neki olyan vehemensen annak a csekknek.
Álalában a kalapok alja lyukas szokot lenni...

dajan 2010.11.28. 18:29:21

@Leroi: Itt nem volt "likas", a hozzászólást én írtam, 2003-ban történt az Uzsokiban. A sebész elmondta, hogy tényleg egy nagy kalapba kerül. Ennek felhasználásáról mindenki tud, általában külföldi utakat / továbbképzésre / beteg kollégákat, és nehéz helyzetbe került kollégát finanszíroznak belőle. A bérjellegű kiadásokat kerülik, mert annak sajnos ilyen esetben sok egyéb vonzata van

Leroi 2010.11.28. 18:33:07

@dajan:
Toda raba...
Nálunk ez még nem került bevezetésre, de ha a pénz útja ismert, nincs ellenvetése ez ellen senkinek...

tbjárulékfizető 2010.11.28. 21:19:07

Nekem például van ellenvetésem.
Először is a hálapénz átadása már stresszes, úgy adjam, hogy láthatja más is, vagy ez nem érdekes, nyíltan adom, vagy dugdosom, mi a helyes koreográfia,
Mennyi az annyi, elég, nem elég?
Meg miért adjak, ha fizetek a biztosítónak az ellátásomért? A dr. Hausban ilyesmiről nincs szó, a biztosítóval való egyeztetési kötelezettségről néha van valami halvány utalás (egyéb személyes tapasztalatom külföldi betegellátásról nincs)
Ha tiszességes lenne a fizetése az egészségügyi dolgozóknak, a hálapénz fel se merülhetne. De mennyi a tisztességes fizetés?
Ha egy szülés tényleg annyi, mint hallani ( 100-200 ezer között) és ebből van egy nap legalább 3, akkor mennyi a havi fizetésigény? Mindenkinek annyi, vagy csak a nőgyógyásznak? ( Már szültem, fogalmam sincs, hogy általában ehhez minek az orvos? A beavatkozás lehetősége kell, ha szükséges, meg utána a plasztika. És ez manapság miért kerül ennyibe?)
És ezek után az alapítvány már csak technika, meg egyébként sem a kórháznak adnék, hanem annak, akinek szánom. Pláne nem az alapítvány egyéb költségeire, adminisztrációra, stb.
Azért szeretném tudni az itt kommentelő orvosoktól, hogy nekik mennyi lenne a megfelelő havi vagy éves összeg? Elég egy sáv is, nem kell konkrét összeg.

huncut 2010.11.28. 22:05:30

@tbjárulékfizető: Volt itt egyszer egy ilyen poszt: praxis.blog.hu/2010/08/15/gyogyitsuk_meg_az_egeszsegugyet

Sok mindenről szó esett, talán érdemes lenne belenézni.

Lotyó Bridzsida 2010.11.28. 22:10:04

Kizártnak tartom, hogy bmennyire jó fizetés esetén ne lenne paraszolvencia.
szintiszta pszichológia az egész.
Az ember mindig nagyobb biztonságban akarja magát tudni az ilyen kiszolgáltatott helyzetekben.

huncut 2010.11.28. 22:17:39

@Lotyó Bridzsida: Pedig már a 300 Ft-os vizitdíj is csökkentette a hálapénzadást. Meg kell fizetni az orvosokat, és szigorúan büntetni a hálapénz elfogadását. Menne ez, csak sokkal egyszerűbb a jelenlegi rendszer fenntartása, a zavarosban halászás.

huncut 2010.11.28. 22:19:15

@huncut: No és persze szigorúan elválasztani egymástól a magán- és állami praxist.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.11.28. 22:29:26

@Káin:
Vékony jégen lépdelsz amikor ilyeneket írsz, hogy
"Ez ennyire nem egyszerű szerintem. Ahogy fentebb írtam, egy rossz tapasztalat is nyomot hagyhat az emberben és máris másként áll az orvosokhoz, mint ahogy kellene. "
Ez a gondolatsor vezet a "rászizmushoz" is,( csak az orvost kell másra cserélni) és ha még látnád is hogyan viselkednek a váróban rendelőben...;-)
A poszthoz pedig: Lehet minősíteni a vidéki háziorvosokat, de azt nem ártt zudni, hogy a vidéki körzetekben általában közel duplája akörzet létszáma egy fővárosinak és napi 60-120 közötti a betegforgalom- 4 óra rendelésre stimmel is a fejenkénti 2 perc amibe nem fér el egy vizsgálat stb....
Hálapénz?? Jó lenne ha nem lenne és akkor helyére kerülnének a dolgok. Felébredne az orvostársadalom ( már aki itt marad)és kikényszerítené a változást.

skrimp 2010.11.28. 22:40:31

"a szobára figyelő nővért (vagy ápolót, ffi volt, nem tudom, mi a hivatalos titulus)."

fivér

2010.11.29. 02:10:29

Ez a hálapénz (lefizetés) téma nekem mindig gondot okoz, életemben egyszer csináltam (nem egészségügy), irtó kellemetlen volt. Fogalmam nincs hogyan kell az ilyesmit odaadni...

P75 2010.11.29. 05:29:56

Despi, en mindig kritizalom a blogjaidat, h copy-paste meg hangulatkelto, ezert most szeretnek hangot adni csodalatomnak. Nem tudom, az utobbi napokban milyen a blog olvasottsagi statja, de szerintem most az igazi (marmint a blog maga).
Szoval csak igy tovabb! :-)

Darkcomet 2010.11.29. 07:41:47

Na, azért nem kéne ennyire ajnározni a honvédkórházat. Az, hogy a poszt írója kifogott egy normális osztályt, abból nem lehet általánosítani. Én speciel ott dolgozok az elejétől fogva, és tudnék sok mindent mesélni erről az intézményről, megdöbbennétek a valós helyzettől.

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.29. 10:27:04

@Darkcomet:
Életemben egyszer jártam a Honvéd kórházban, akkor is látogatóként, de nekem is tetszett, sokkal jobb volt, mint amit vártam. Nem tudom, a dolgozók között mi folyik a színfalak mögött, de ha voltak is játszmák, nem lehetett észrevenni belőlük semmit. Mindenhol így kellene csinálni, és itt főleg a posztban szereplő nővérre gondolok, aki nem fogadta el a hálapénzt.

Dr.laikus PhD 2010.11.29. 10:34:44

@Darkcomet:

Hány éves vagy?
Minek a kezdetétől?

Honvéd kórház már az én gyermekkoromban is volt.
Kiskatonák körében rossz hírű, tisztek körében kiemelten jónak tartották.

Szóval minek a kezdetétől vagy ott?
Mi a valós helyzet?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása