Meghalt a gyermekem

2010.10.04. 06:00

Reggel 8 óra volt. Vért vettek és megröntgenezték a gyermekemet. Ird és mond 8 órás várakozás után (szüntelen rákérdezés mellet - a végén már ajtónyitáskor - ja maga az) drasztikus lépésre szántam el magam. Miután gyermekem akkora már nagyon rosszul volt, nyakon fogtam az orvost és kiabálva kértem tájékoztatást. Kiderült akkor a korház igazgatójára vártunk, hogy szívultrahangot készítsen.

 


Fellépésem következtében,  ha annyira rosszul van adunk egy ágyat maradjon itt, bent fogták. Ultrahang még nem volt. Éjszaka olyan rosszul lett, hogy felvitték a kardiológiára. Meg volt az ultrahang is, kissé megnagyobodott szív és a diagnózis - lehetséges embólia. Annyit megtettek, hogy a hasába rögoldó injekciót kapott  és nem kelhetett fel.


Ez volt keddről szerdára virradóan. Péntekre sikerült tüdőizotopiára előjegyezni. Csütörtök este még a családom 8 órakor az ágyánál volt (én a gyermekét őriztem aki akkor 1,5 éves volt) 9 órakor halott volt.


Pénteken reggel a telefoncsörgésre ébredve, közölték velem, hogy gyermekem elhunyt. Miután észhez tértem bent a kórházban közölték velünk a halál okát. Öklömnyi vérrög szétrobbanása, azonnali tüdőinfarktust, egyben halált okozott.


És az utóirat. Gyermekem kikért kórházi lázlapjáról és egyéb irataiból kiderült. Saját magának okozta halálát, ágyát elhagyta, ami a szobatársak szerint sem igaz. 1 óráig élesztették és azon tünödtek a főorvossal való telefonbeszélgetés során, hogy adjanak-e neki vénába rögoldót. Mint az előbbiekben írtam az ügyeletes nővér és a szobatársai szerint azonnal megfulladt.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.10.04. 07:21:28

Öszinte részvétem a posztolónak...:(((

Káin 2010.10.04. 08:18:58

Szörnyű tragédia, nagyon sajnálom!Sok erőt és kitartást a posztolónak és családjának!

Jó Estét 2010.10.04. 09:38:46

Annyira duhito, mikor az emberi nemtorodomseg okozza valaki halalat. Ez nem penz, csak lelkiismeret kerdese, csak sajnos itthon nagyon sok orvostol (es itt melyseges tiszteletem a kiveteleknek) semmit nem varhat az ember. En azota gyujtom az egeszsegpenztaramba boszen a penzt, miota eletemben eloszor dolgom volt egy korhazzal, hat inkabb megyek maganklinikaba, ott legalabb szamon lehet kerni a penzemet a korhazon...

phoenix102 2010.10.04. 09:40:10

Azt hiszem itt nincs mit szépíteni, kollégák elb.szták. Ez alapvetően a tökölődés ára. Mert ugye tökölődtek. Hogy miért, vagy mert fogalmuk nem volt mekkora a baj és nem is észlelték az elején a thrombust (mert ugye az csak az álmainkban van úgy hogy mindent ki tudunk mutatni ami az emberben van), vagy sok beteg kevés orvos és nem volt idejük (ami ugye ilyen esetben nem igazán lehet mentség) vagy nem volt lehetőségük diagnosztikai szempontból tovább lépni (gondolom nem kell magyaráznom, hogy egyes vízsgálattípusokat milyen nehéz akár akut esetben is megszervezni)nem tudom, ez a posztból nem derül ki, kár találgatni. Meg ugye mint írtam, igazi mentséget nehéz találni erre.
De egy dolgot sohasem értettem. Ha gondolok egy diagnózisra, mert a tünetek, vizsgálati eredmények arra utalnak, akkor ennek megfelelően kezelem. Ha megalapozottan arra gondolok, hogy a betegnek thrombosisa van, akkor nem szubkután alacsony mólsúlyú heparinnal (hasába "rögképződés" megakadályozására) barkácsolok, hanem lízist (a vérrög feloldása) szervezek, ami ugye ebben az esetben nem történt meg. Ha meg nem erre gondolok, akkor meg nem adok semmit, hanem keresem tovább az okot.
Ez olyan, mint amikor olyanokat látok, hogy kollégaúr előjegyzi a beteget CT-re 3 hét mulvára agyvérzés? diagnózissal. Ha az van neki, addig meghal esetleg, ha nem akkor meg minek küldöm CT-re. A fenti posztról is ez jut eszembe, csak ez sokkal lehangolóbb.

Ninjaboy 2010.10.04. 09:43:10

Bár nem hozza már vissza a gyermeket, de a szart is kiperelni belőlük, azt érdemlik.
Részvétem.

belekotty 2010.10.04. 09:53:04

@Ninjaboy: Előre megmondom mi fog történni. A család feljelentést tesz és ügyvédet fogad. A rendőrség eljárást indít. Szakártőt rendel ki. Szakértő papírokat kér a kórháztól. Hónapok. Kórház elküldi a papírok felét. Hónapok. Szakértő kéri a hiányzó papírokat. Hónapok. Kórház elküldi. Hónapok. Szakértő elkészíti a szakvéleményt. Hónapok. Rendőrség szépen csendben lezárja az ügyet. Eltelt kb 1-2 év, a család belefáradt, a fájdalmat feldolgozta. Száz esetből 99-ben minden következmény nélkül megússzák.

zdanee 2010.10.04. 09:53:41

Reszvetem.

@Ninjaboy: Ha egy nincstelen korhazbol a xart is kipereled, csak azt ered el, hogy a kovetkezo betegnek mar a foldon kell aludnia es szike helyett kisbaltaval operaljak.

krampam 2010.10.04. 09:55:28

Ő legalább már jó helyen van, Isten közelében.
Kitartást és hitet a családnak!

/sajnos ma nekem is volt dolgom az egészségüggyel. és ez megerősítette bennem: UTÁLOM AZ ORVOSOKAT meg az egész eü. rendszert!/

2010.10.04. 09:56:42

Ez nagggyon durva,nagyon sajnálom, és őszinte részvétem.
Nagyon nincs mit kommentálni rajta, Phoenix leírta. Túlterheltség ide, szervezési nehézségek oda, tüdőembóliát elnézni vagy tökölődni vele nem illik.

50-es anyuka 2010.10.04. 09:58:24

"És az utóirat. Gyermekem kikért kórházi lázlapjáról és egyéb irataiból kiderült. Saját magának okozta halálát, ágyát elhagyta, ami a szobatársak szerint sem igaz."

Ismerős játék! Ezt játszák gyakran, a polgárdi otthonban is volt ilyen eset, megöltek egy nénit az ápolók, halála után kitaláltak mindent, hogy mennyire nem kollaborált, ellenállt, stb.
Az se zavarta őket és az ügyet földeríteni nem hajlandó tetű zsarukat, hogy hónapok óta lebénult betegről van szó... bevett módszer az ilyesmi... az igazság lényegtelen... nincs mit tenni, ha az ember nincs a beteg mellett, akkor az olyan, mintha a pusztában feküdne... akár ott is lehet hagyni :(

j311 2010.10.04. 09:59:09

HA igaz, amit a szobatársak mondanak és a beteg (elhunyt) nem kelt fel az ágyból, a zárójelentésben meg az van, hogy igen, akkor irány a rendőrség és feljelentést tenni.
Jó lenne ha leszoknának a kórházak a zárójelentések hamisítgatásáról, meg fontos részletek kihagyásáról.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 10:02:48

@zdanee:

Ez jobb?
Igazgatóra várni egy UH-ért?
Fedni a fehérneműm, hogy a beteg felállt és az egész ezért?

A hiba hiba, sajnos van jó és van rossz orvos, vannak megfelelő feltételek és van ahol a minimum sincs meg.
Se szakértelemben, se eszközben.

Ha jogos védeni az orvost a kórházat azt védeni kell, ha nem akkor nincsen semmi mentség.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 10:04:13

Részvétem. :((((

Semmi nem fájdalmasabb, mint gyermeket elveszíteni.
Sajnálom igazán.
Erre nincsenek szavak.

MagyarZizzi (törölt) 2010.10.04. 10:06:02

Tudom, hogy az elhunyt gyermeket már nem hozhatja vissza, de egyetértek azokkal a kommentelőkkel, akik perenének, különösen a zárójelentés fényében. Könyörögm, egy másfél éves kisgyerekről beszélünk, mi az, hogy "ágyát elhagyta"?! Ha már elbaltázta a dolgot a kórház, és a figyelmetlenségük miatt meghalt valaki, legalább ne próbálják a betegre kenni, főleg nem, ha egy magatehetetlen gyermekről van szó!

cenzorilla 2010.10.04. 10:06:43

Kérek mindenkit, hogy a felháborodását emberi módon nyilvánítsa ki.

Semmi durvaság nem segít a posztoló fájdalmán, evvel nem segítünk.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 10:07:58

@MagyarZizzi:

Az baba édesanyjáról van szó.

A nagymama posztolt. A kicsi maradt árva.

Deuce Bigalow 2010.10.04. 10:08:22

@krampam: "Ő legalább már jó helyen van, Isten közelében."
te meg miről beszélsz ember????? mert, gondolom a család közelében olyan átkozottul rossz helyen volt, mi??

nagyon sajnálom a posztolót, ez minden szülő rémálma!

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.10.04. 10:09:06

Úristen, rettenetesen sajnálom!

Az eljárás pedig ismerős, bár nem az egészségügy részéről: öcsém halálos balesete után a rendőrség azzal zárta le az ügyet, hogy a tanúk meghallgatása után szerintük az öcsém volt a hibás. A tanúkról csak annyit, hogy egyikük az a kamionos volt, aki az öcsémmel összeütközött, és aki nem tett túl sokat azért, hogy fékezzen, valamint az a Polski Fiatos hölgy, aki a kamion mögött haladt.

A halottra könnyű bármit rákenni, ugye...

Posztolónak és családjának sok erőt!

szépmező 2010.10.04. 10:11:07

Sajnos egy ideje, a Gyurcsányi reformdühöngés óta, az orvostársadalom erkölcsi nihilbe csapott át. Beleszarnak. Egyszerűen életveszélyes kórházba kerülni.

Tisztelet és maximális elismerés a kivételnek!!!

indapass2009 2010.10.04. 10:17:17

Azt nem értem, hogy ilyenkor a posztolók fel vannak háborodva, de ha az egészségügy privatizációjáról van szó az ellen kézzel lábbal hadahoznak.

Nyugaton csak egy dolog miatt jobb az egészségügy. Sokkal nagyobb a GDP-jük ezért több pénz van rá. Mo-on soha nem lehet olyan egészségügy, mert egyszerűen a gazdaság nem képes eltartani.

Egy megoldás van. Magánbiztosítási alapokra kell helyezni az egészségügyet. Aki nem fizet az bizony meghal. Viszont aki fizet az kap rendes ellátást mivel az orvosoknak több idejük lesz egy főre.

Amíg a sok idióta leszavazza még a 300 forintos vizitdíjat is ne várjunk változást.

phoenix102 2010.10.04. 10:19:23

Több alapvető szakmai probléma is eszembe jutott, a fenti poszthoz kapcsolódó témában.
Saját szakmámhoz közvetlenül kapcsolódik, mivel a központi idegrenszerben fennakadt thrombusok nem kevés esetben okoznak agyi infarktust. Nem egyszer láttam kollégáknál, hogy nekiállnak heparint adni (mint a fenti posztban is), holott ettől szinte semmit sem várhatunk. Eszükbe sem jut a lízis (más hatékonyabb gyógyszerrel végzik), mert azt valami misztikus érthetetlen és veszélyes dolgonak tartják. Mi veszélyesebb egy kezeletlen thrombozisnál, ami létfontosságú szerveket veszélyeztet. Sokaknak nincs erejük, igényük, lehetőségük a szakmai továbbképzésre és ez teljesen kimarad az életükből, ami szerintem elfogadhatatlan. A finanszírozásról nem is beszélve. Mert ugye ezt a gyógyszer a szekrényben kell tartani, ha beesik egy ilyen beteg. Aranyáron mérik a szert és ha netalán megromlik, mert 6 hónap alatt jár le, és kisebb kórházakban nem biztos, hogy pont beesik egy ilyen beteg, akkor bukták a gyógyszer árát, mert az OEP kidobandó gyógyszert nem finanszíroz.
De van egy másik probléma is. A diagnosztika. Vannak helyek (még pesten is), ahol a rossz szervezés, és kapacitáshiány miatt a fenti beavatkozáshoz szükséges vizsgálatok a 3 órás időablakon belül el sem végezhetők. Arról nem is beszélve, hogy a fent említett gyógyszer beadása nem csak általánosan a keringésbe adható be (itt nagyobb a szövődmény lehetősége), hanem célzottan (katéter felvezetése a thrombusig, lényegesen ritkább szövődmények) is, ha a thrombus helye lehetővé teszi. Na ezt aztán már csak két helyen tudják megcsinálni az országban. Ha egy országgal arrébb megyünk (Ausztria), az időben észlelt betegek 90%-a 3 órán belül megfelelő diagnózist kap, és célzottan megtörténik a lízis 3 órán belül. Mondanom se kell, hogy mennyivel jobb eredményeik vannak. De ugye ez szín tisztán pénz kérdése.
Bocs, kicsit szakmai lett a leírás.

szépmező 2010.10.04. 10:21:01

@indapass2009: rohadt nagy tévedés, nem csak ezért jobb az egészségügyük, hanem a KULTÚRA és az ERKÖLCS miatt. na ezt erodálta a a kizárólag pénzben gondolkodni képes baloldal Magyarországon.

indapass2009 2010.10.04. 10:25:55

@szépmező: bocs, de ez azert van, mert megbecsülve érzik magukat az orvosok, mert megfizetik őket. Ennek az emberi önbecsüléshez van köze és nem a kultúrához és az erkölcshöz.

Ha úgy érzed nem vagy megfizetve rosszabbul fogod végezni a munkádat vagy máshová mész. Mivel az egészségügy a magyar orvosok számára állami monopólium ezért nem tudnak máshová menni.

phoenix102 2010.10.04. 10:26:06

@doktrina: nem kötekedni akarok, csak pontosítani, "Túlterheltség ide, szervezési nehézségek oda, tüdőembóliát elnézni vagy tökölődni vele nem illik. " Ami itt a gond, hogy meglévő thrombus esetében addig tökölni, hogy tüdőembólia legyen belőle, na ezt nem szabad.
Tüdőembóliát már könnyebb elnézni, ez nem csak nálunk, hanem az egész világon gond. A tüdőembólia fele boncasztali diagnózis. Elvi diagnosztikai problémák miatt.

krampam 2010.10.04. 10:28:37

@Deuce Bigalow: félreérted... nem gondolom, hogy a család körében rossz lett volna neki. De Isten közelében biztos nincs rossz helyen!

RobinGood 2010.10.04. 10:31:21

@szépmező: Gyurcsányt nagyoin utálom, de azért ne találjuk már ki, hogy azért köcsög az orvosok és ápolók nagyrésze mert a Gyúrcsány erkölcsi nihillbe taszította őket :-)
Ha valakinek van morális értékrendje akkor az van és nem függ attól, hogy gyurcsányok jönnek-mennek körülötte.
Az ilyen embereknek dobozgyárban a helyük nem kórházban.

2010.10.04. 10:31:51

@phoenix102:
Igazad van teljesen, csak tömör akartam lenni. Én speciel rettegek, hogy ügyeletben ne fussak bele, szerencsére még nem volt. Bár nekem az a stratégiám, hogy ha bizonytalan vagyok, akkor inkább a legrosszabbra gondolok, így a kellő gondosság hiányáért már talán nem ítélhetnek el.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 10:31:53

@szépmező:

Miért? A jobboldali pénz az más pénz?

A kultúra most jobb lesz meg az erkölcs?
Eddig hol bujkált?

Az egészségügyhöz pénz kell sok-sok pénz.
Az hogy ezt hogy használja fel ami a rendelkezésére áll, ebben lehet eltérés, prioritás.

Majd meglátjuk.
Azemberek ugyanazok. Ugyanavval a kultúrával és ugyanavval az erkölccsel.

A kérdés az, hogy a kormánynak lesz-e elég pucája meglépni amit kell és rendezni tisztességesen az orvosok és nővérek pénzét, mennyit tud szervezésben hozzá tenni a kevés pénzhez, meg meri-e tenni, hogy aki nem fizet az csak alapellátást kap, rendezi, hogy mit tekint alapellátásnak..... stb....

Borcsika 2010.10.04. 10:34:06

Sajnálom a posztolót, de mégjobban az unokáját.
Részvétem.
Az esetet nem minősítem.

Takács Bálint 2010.10.04. 10:34:19

@indapass2009: mi a probléma pl. a kanadai egészségüggyel szerinted?

RobinGood 2010.10.04. 10:35:17

@indapass2009: Szerintem meg az az idióta aki azt hiszi, hogy a 300 Ft-os vizitdíj megváltja az egészségügyet.
Mintha éppen most kellene visszavenni folyamatosan az önkormányzatoknak egy rakás privatizált egészségügyi intézményt, mert olyan baromi hatékonyan működtették.
Talán azért vannak az emberek a privatizáció ellen, mert az nálunk csak és kizárólag a lopásról és a simliről szólt. Ha esetleg mondanál jól sikerült privatizációt az szerencsés lenne.

ÁkiBáki (törölt) 2010.10.04. 10:36:39

Részvétem a posztolónak.

Nagyon szomorúnak tartom azt, hogy az egyébként jól szervezett egészségügyi ellátásunkat húsz év alatt erre a szintre sikerült süllyeszteni amellett, hogy mekkorát fejlődött az orvostudomány, valamint milyen új technikákat sikerült bevezetni szerencsésebb országokban.
Az, hogy ma nem tudnak diagnosztizálni az orvosok - tisztelet a kivételnek - egyszerűen elrettentő.
Az pedig, hogy a kórház nem rendelkezik a megfelelő gyógyszerekkel, technikákkal - kerüljön ez bármennyibe is - egyszerűen afrikai szintre tapossa az egészségügyi ellátás minőségét. (mondjuk a bérezésük már régóta ott van, meg is lett az eredménye)

indapass2009 2010.10.04. 10:36:50

@Takács Bálint: nem ertem. mi probléma van vele? A magyar egészségügyről volt szó és arról, hogy soha nem lesz olyan, mint a nyugati, mert a gazdaság nem tudná eltartani (nincs rá pénz).

phoenix102 2010.10.04. 10:37:32

@indapass2009: "Mivel az egészségügy a magyar orvosok számára állami monopólium ezért nem tudnak máshová menni. "
Ez csak részben igaz, de kétségtelen, hogy csak magánból megélni elég nehéz.

@Jó Estét: "hat inkabb megyek maganklinikaba" Lehet oda is menni, de pl. pesten a legtöbb "magánklinikán" állami alkalmazottak dolgoznak másodállásban, esetleg a 8. ügyeletük után. Több traumatológus ismerősöm pl telki kórházban robotol a napi kórházi melója után, vagy előtt.

Takács Bálint 2010.10.04. 10:38:00

@indapass2009: privatizációról írtál, mintha az lenne az egyetlen járható út. A kanadai (állami) egészségügyet az ottani "TB" finanszírozza.

RobinGood 2010.10.04. 10:38:29

@Dr.laikus PhD: az itt a baj, hogy szerinted is a pénztől függ minden. Azt hiszed, hogy az az orvos aki most szarik a betegre majd ha 10x ennyit kap nem fog? Ez nem pénz kérdés. Persze nem azt mondom, hogy nem kéne rendesen megfizetni az egészségügyben dolgozókat, de azért nehogymár ettől függjön, hogy alkalmasak vagy sem.

pakesz (törölt) 2010.10.04. 10:43:51

masfel evesen trombus?
azt meg hogy?
nem fiatal hozza?

phoenix102 2010.10.04. 10:47:45

@doktrina: "csak tömör akartam lenni", igen ez nekem ritkán sikerül, egy mondatot akarok írni és 30 lesz belőle :)

indapass2009 2010.10.04. 10:48:04

@RobinGood: egy szóval sem mondtam, hogy megváltja. Ez csak az első lépés lett volna. Nyilván az nem eladható a magyar társadalom felé, hogy "aki nem fizet az meghal". Hozzá kell tennem, hogy sajnos.

A privatizációt pedig kb. úgy kellene csinálni, mint a magánnyugdijpénztárak esetében (bár a példa nem túl jó). Arról van szó, hogy lehetőséget kellene adni az embereknek, hogy a Társadalombiztosítást ne az államnak fizessék, hanem a tetszésük szerinti biztosítónak. Ez egy.

Kettő. Az nem járható út, hogy aki minimálbér után fizet társadalombiztosítást az ugyan azt az ellátást kapja, mint aki többet fizet. Azt kell megérteni, hogy azért nem müködik az egészségügy, mert az ebből kijövő átlag nagyon kevés egy emberre.

Egyszerűen erőforraskorlátokba ütközik, hogy mindenki ugyan azt az ellátást kapja (nincs elég orvos, műszer, stb). Ebből az egészből egy nagy összeomlás lesz de gondolom a demokrácia alapfeltétele, hogy egyszerre legyen rossz 10 millió embernek ahelyett, hogy pl. csak 1 milliónak legyen rossz.

krampam 2010.10.04. 10:50:57

@Dr.laikus PhD: azért szépmezőnek igaza van. a legtöbbször nem pénzkérdés... hogy pl mennyi ideig dumcsizik a nővérke, a vastag boríték ellenére mennyire szarik bele a dolgokba az adjunktus úr, s hogy egyáltalán milyen morál uralkodik. De persze mindenhol, nem csak az eü-ben.
És amíg pl magánrendeléseket tartanak, pláne rontja a közegészségügy színvonalát. De ez már már téma...

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 10:53:01

@RobinGood:

"A kultúra most jobb lesz meg az erkölcs?
Eddig hol bujkált?"

Ezt is írtam. :-)

Viszont az egészségügy is ipar, egészségipar. az eszközök pénzbe kerülnek és a munkaerő is. Ha nem fogja megkapni az őt megilletőt, nem lesz kiválasztódás és mennek a jobbak jobban fizető országba, ahol a létfenntartás nem okoz gondot.
A továbbképzés sem, és a lelki karbantartás sem.

Hála azoknak akik itt vannak (nyilván nem a rosszakra és erkölcstelenekre gondolok), de az egészségügy igenis elsősorban ma már pénz kérdés.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 10:58:00

@indapass2009:

A kanadait tényleg érdemes tanulmányozni.

Lehet mellé kiegészítő biztosítást kötni, pontosan körülírt szolgáltatást kapsz érte.

De a kanadai GDP elég nagy hányada megy a mindenki által igénybe vehető egészségügyre.
Igaz, van 200 év előnyük a munkamorál és adófizetés terén.

P75 2010.10.04. 10:58:35

Annyira szörnyű olvasni, ahogy egy nagymama ír a felnőtt gyerekéről, tényleg egészen a post végéig én is azt hittem, hogy egy kisgyermekről van szó. És végülis mi a különbség? Semmi. Egy anya elveszítette a gyerekét, ami kortól függetlenül tragédia :-( Itt ráadásul egy kisgyerek is elveszítette az anyukáját :-((

RobinGood 2010.10.04. 10:59:43

@indapass2009: "Az nem járható út, hogy aki minimálbér után fizet társadalombiztosítást az ugyan azt az ellátást kapja" - Ezt hívják úgy hogy társadalmi szolidalitás. Viszont ehhez az kell, hogy rend ne hagyja a rendszer, hogy élősködők rontsák a hatékonyságát. A baj nálunk az, hogy sokan nem fizetnek vagy nem a valós jövedelmük után fizetnek. Ezt kellene megszüntetni.

Nem azt kellene mondani, hogy hát ez van, aki szegény haljon meg, hanem azt kellene mondani, hogy mindenkinek be kell tartani a szabályokat és itt a mindenkin van a hangsúly.

"egyszerre legyen rossz 10 millió embernek ahelyett, hogy pl. csak 1 milliónak legyen rossz" - Na ez az a világlátás amivel nem tudok azonosulni. Szerintem nem elfogadható, hogy "csak" 1 millió embernek rossz.

phoenix102 2010.10.04. 10:59:56

@indapass2009: van benne igazság amit írsz,de van benne csúsztatás is. Egy ok miatt nem vethető össze pl. a GDP arányor ráfordítás a magyar eü és a nyugatibb országok között. Ez pedig a munkabér. Ha korrigálnánk az összeget a munkabérek különbségével, bőven kijönne az a GDP hányad, mint nyugaton. A gond a szervezetlen, minden szakmai szempontot mellőző és ellenőrizetlen finanszírozás. Az, hogy a kórház épülete és műszerei az önkormányzat tulajdonában vannak, a dolgozókat és az ellátást az OEP finanszírozza. Ez értelmezhetetlen.

Csak egy példa, hogy hol folyik el a pénz, és sok kicsi sokra megy. Előző itthoni mumkahelyemen a kórházigazgató az önkormányzattól kapott eszköztámogatás kb. 50%-át arra használta, hogy vett magának egy új endoszkópot (kb. 14 M Ft), amit rögtön kivitt magánba és a tavalyit meg vissza a kórházba. Az endoszkópos laborban évjárat szerint sorba rendezve 20 endoszkóp volt. Vagy pl. a nőgyógyászok a kórház steril tálcáit hordták ki magánba, ami szintén milliós nagyságrendű tétel évente. Aztán bevezették a szigorú gyógyszer nyilvántartást, amin évente 5 M Ft-ot nyert a kórház, ami azt jelenti, hogy addig valakik 5 M Ftnyi gyógyszert loptak évente. és mindez egy nagyon kicis kórházban volt.

A pénz benne van a rendszerben, csak tudni kéne okosan osztani. És akkor nem kell senki kihagyni az ellátó rendszerből. Ugyanis nem szeretnék még egy terhet a nyakamba betegellátás közben, hogy nekem kelljen közölni, hogy maga pedig meg tetszik halni, mert nincs elég pénz a folyószámláján.

cenzorilla 2010.10.04. 11:00:11

@Desmond77:

@indapass2009: Azért vannak a privatizáció ellen, mert mint minden más, ez is szarul működne Magyarországon:
Fizethetnénk tőbbet, az ellátás meg maradna szar. (Ellenben máshol ahol a több pénzért többet kapunk)

A véleményed írd le és barbár ötleteket ne légy oly szíves.

indapass2009 2010.10.04. 11:07:21

@RobinGood: "Szerintem nem elfogadható, hogy "csak" 1 millió embernek rossz."

Hmmm. A világon más most rossz úgy 4-5 milliárd embernek. Velük mi legyen? Gondolom tisztában vagy vele, hogy nincs elég erőforrás meg arra sem, hogy úgy éljenek, mint mi itt Magyaroszágon.

Én meg pont azzal a világlátással nem tudok azonosulni ami egy adott területre fókuszál (pl. Mo.). De gondolom más lesz a véleményed ha esetleg a te gyermeked nem kapja meg a megfelelő ellátást csak azért, hogy annak az 1 millió embernek se legyen rossz. Remélem ebben az esetben nem fogsz ide síránkozva posztolni.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 11:09:26

@phoenix102:

Tulajdonképpen ez a hatalmas adminisztrációs teher is ezért van.
Egy vele a baj, hogy a másik oldalon az OEP oldalán egyszerűen nincs aki ezt átlátja.

Én még nem tudtam leadni éves bevallást (ami minden évben más egy nyugdíjpénztár esetén) amit ne kellett volna javíttatni, amihez nem kellett programozó, hogy az adatot át tudja adni és ne kellett volna 50-100 tételt manuálisan javítani, mert a törvényi meghatározás szerinti kivételt nem kezelte a rendszer.

Örülök, hogy Te írtad le, hogy kilopták, remélem, hogy kilopták a kórházakat, de konkrétan én is tudtam, hogy orvos életében nem vett eldobható tűt a magánrendelésére és még sok minden eszközt sem, csak volt....a magánrendelésén.

indapass2009 2010.10.04. 11:10:00

@cenzorilla: nekem ez a véleményem és egyáltalán nem tartom barbárságnak. A társadalom szempontjából létszükséglet, hogy a termelő/aktív tagjai minnél hamarabb visszatérjenek termelni ha megbetegszenek. Olyanokat is ellátni akik a társadalom számára nem értékesek kontraproduktív.

tükörfúró 2010.10.04. 11:10:34

@Dr.laikus PhD: Nem, egyetlen kurmány sem tud csodákat tenni, ahogy a rendőrséggel sem a bíróságokkal, úgy az orvosokkal sem.

Belterjes banda, olyan napi mocsokkal szennyezve, még a leglopósabb, leghazudóbb, legcinikusabb politikus is elfehéredik tőle, pedig ott se kicsibe megy a játék.

Tisztelet a ritka, belefásult kivételnek, aki a beteg szempontjábol sokszor sajnos ugyanennek az érmének a
másik oldala.

Csak Norris 2010.10.04. 11:11:22

@indapass2009: Azért vannak a privatizáció ellen, mert mint minden más, ez is szarul működne Magyarországon:
Fizethetnénk tőbbet, az ellátás meg maradna szar. (Ellenben máshol ahol a több pénzért többet kapunk)

krampam 2010.10.04. 11:12:57

@indapass2009: "Kettő. Az nem járható út, hogy aki minimálbér után fizet társadalombiztosítást az ugyan azt az ellátást kapja, mint aki többet fizet. Azt kell megérteni, hogy azért nem müködik az egészségügy, mert az ebből kijövő átlag nagyon kevés egy emberre."

gratulálok.

és ezt mégis hogy gondolod?
behoznak egy haldoklót, s gyorsan lekérdezik az apehnél. ha nem jó kuncsaft, akkor megy a hullamosóba, ha vastag a pali, akkor meggyógyítják?

Milyen ember vagy te? Undorító! Gyomrom kifordul!

Pl a feleségem is elég komoly munkát végez a KÖZ érdekében, diplomás ember, tudományos szférában, s szart sem keres. De a te logikád szerint Eisenberger Janó, aranykategóriás faszkalapmanagernek jobb ellátás jár. Persze.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.10.04. 11:13:23

@zdanee: nálunk a műhibaper több, mint 6 évig tartott. Az ügyvéd szerint, aki szakmailag és etikailag is teljesen átlátja a helyzetet azt mondta, hogy szükség van (sajnos) ezekre a perekre, hogy a kórházak ne engedjék meg maguknak a fegyelmezetlenséget. Ahol meg mégis, azok tönkremennek (vagy mégsem).

cenzorilla 2010.10.04. 11:17:27

@Desmond77:

A durvaságod töröltem, nem a véleményed.

krampam 2010.10.04. 11:18:10

@indapass2009: "visszatérjenek termelni"

grat.2

termelni... (a faszkalapmanagerre gondolsz?)

bes3 2010.10.04. 11:20:39

a gyermek elvesztése mindig rettentetes tragédia.

Ennek ellenére nem látom pontosan melyik pont miatt szeretnétek felkoncolni/ olajos biciklilánccal agyonverni, vagy legalább a szart kiperelni az orvosokból.

Melyik ponton melyik szakmai protokollt sértették meg?

A tüdôembólia nagyon becsapós terület, én tudom.

tükörfúró 2010.10.04. 11:20:57

@krampam: Most is ez van, csak nincs igy kimondva.
Ha nincsen masszivan sok pénzed, kitünő kapocsolataid, jobb, ha vigyázol az egészségedre, mert a legszörnyebb poklot fogod átélni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.04. 11:22:42

ilyen tragédiák sajnos egyre gyakoribbak lesznek, ahogy az orvosok egyre menekülnek el ebből a mocsok szarbazüllött országból. és mondjuk ebben a dologban minden egyes magyar állampolgár kiveszi a részét és mindenki felelős.

Csak Norris 2010.10.04. 11:31:57

@bes3: Nem olvastad hogy meghazudták a jelentést, és mossák kezeiket? Ez szted természetes?

gpetersz 2010.10.04. 11:33:01

Kb 10 éve szinte kizárólag magánrendelésre járok, és ha lehetséges odaviszem a családom is. Szívem szerint abbahagynám a pénz beöntését az állami feneketlen zsákba és egy maszek biztosítóval szerződnék a drága, készpénzzel nem kifizethető, lehetséges esetekre.

Erre sajnos nincs módom. A magyar egészségügy ma már ott tart, hogy lelkiismeretes nővér, ápoló, orvos csak elvétve akad benne, mi pedig hullunk mint legyek.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 11:38:17

@gpetersz:

Az egészségpénztárba fizetett pénzedet egyenlőre Te döntöd el hová viszed.
Köthetsz az orvossal akár eseti szerződést is. Úgy kezel és annyiért amennyit kér.

Ha ezt egy profi biztosító kezelné, Te oda mész ahová ő mondja, olyan kezelést kapsz amit ő megenged és ha nagyon beteg vagy és erre nem takarékoskodtál akkor azt mondja ennyi.
az orvos meg hazaküld, vagy fizeted az árát és még az unokád is ezt fizeti amennyi kölcsönt erre felvettél.

Nem olyan jó az.

Az orvosok nagy része meg tisztességes.
Nem ez a panaszfal az általános.

RobinGood 2010.10.04. 11:38:35

@indapass2009: "Hmmm. A világon más most rossz úgy 4-5 milliárd embernek. Velük mi legyen? Gondolom tisztában vagy vele, hogy nincs elég erőforrás meg arra sem, hogy úgy éljenek, mint mi itt Magyaroszágon"

Hm. Gondolom tisztában vagy vele, hogy erőforrás van bőven csak éppen az nagyon kevés ember kezében halmozódik. A tiedhez hasonló gondolkodás eredményezi azt, hogy ez így van. Sajnos arra sincs elég lehetőségem, hogy azt megteremtsem, hogy itthon ne legyen 1 millió embernek rossz (bár azt hiszem, hogy Te gondolkodásod nem 1 millió embernek tenne rosszat). Amig ilyen gondolatok léteznek és teret kapnak kormányzati szinten is (lásd MSZP-SZDSZ) addig sajnos csak a lokálisra tudunk fókuszálni.
Viszont gondolkodj globálisan, cselekdj lokálisan.

"De gondolom más lesz a véleményed ha esetleg a te gyermeked nem kapja meg a megfelelő ellátást csak azért, hogy annak az 1 millió embernek se legyen rossz. Remélem ebben az esetben nem fogsz ide síránkozva posztolni." Én pedig azt remélem, hogy soha nem tapasztalod meg azt, hogy mások döntik el, hogy Neked jár-e az ellátás vagy sem, hogy mások döntik el, hogy a gyermeked az 1 millióhoz tartozik-e vagy sem.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.10.04. 11:45:06

@indapass2009: Költözz az usába. Viszlát.

Egyébként meg bíróság.

indapass2009 2010.10.04. 11:46:27

@krampam: "Pl a feleségem is elég komoly munkát végez a KÖZ érdekében, diplomás ember, tudományos szférában, s szart sem keres."

Aha, a köz érdekében. Nekem az az alapelvem, hogyha valami a köz érdekében történik, akkor azért nyilván az emberek hajlandóak is fizetni. Magyarán magáncégek is elvégezhetik a munkát az állam helyett.

Gondolom a feleséged közalkalmazott. Miért nem megy máshova dolgozni ha többet akar keresni? Azzal tisztában vagy hogy egy közalkalmazott sem fizet adót? Ugyanis akiket adókból fizetnek azok nem fizetnek adót (csak papíron tünik úgy mintha fizetnének). Ugyanis az adófizetés azt jelenti, hogy az államnak több pénze lesz az adófizetőnek pedig kevesebb. Közalkalmazottnál ez fordítva van. Az államnak lesz kevesebb pénze, a közalkalmazottnak több.

Ami a managereket illeti ez a tulajdonos döntése. A tulajdonos ad nekik ennyi pénzt. Nyilván úgy gondolja, hogy megéri különben nem adna ennyit nekik. Savanyú a szölő?

Ami a haldoklót illeti nyilván minden biztosítónak/korháznak lenne egy alapja ilyen esetekre már a jó hírnév miatt is (reklám). Ez ugyan olyan lenne, mint a Harvard és a Yale ösztöndíj programjai.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 11:46:37

@RobinGood:

Tudod hogy mit akart az előző kormány?

Mert mondod a hallott mantrát, de azért most is mindenkit ellátnak és nem volt arról szó, hogy nem (soha), most is azt szeretnék pont az érintettek, hogy legyen alapellátás (pontosan kidolgozva, vagyis senkit nem hagynak meghalni), de lehessen kiegészítő biztosítást kötni.
Erről volt szó ott és akkor, de belebeszélt a politika.
Te meg beszoptad. (bocsánat).

bes3 2010.10.04. 11:47:23

@Desmond77: írja a posztíró hogy meghamisították. Szerinte.

egy ilyen haláleset után a keserûség és a felelôs keresése természetes reakció.
Biztos én is ezt tenném.

lac64 2010.10.04. 11:50:13

Részvétem a történet írójának.

Azért érdekelne, hogy melyik kórház az, ahol csak a kórház igazgatója tud szív ultrahang vizsgálatot végezni.

@bes3:
Az mennyire természetes,hogy embóliára gyanakszom, de kettő napig nem csinálok igazából semmit?

És egy általános kérdés: ha egy kórház szakértelem és/vagy eszköz hiányában nem képes diagnosztizálni/ellátni egy beteget, nem kéne továbbküldeni egy jobb ellátást biztosító intézménybe?

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 11:50:52

@indapass2009:

Héj hó!

Nézzél már utána dolgoknak!
Jó dolog a magánszféra, de mindenben és nem mindenhol.

Nem fehér és fekete a világ. Államot fenntartani működtetni nem a magánszféra dolga, pont az lenne a cél, hogy ne az egyéni érdek vezessen a többség érdekében.

Butaságot nem kell írni.

Phxmike 2010.10.04. 11:52:58

vegig sem olvasom a hozzaszolasokat mert en mindig csak egy dolgot varok a vegen amikor egy ilyen tortenetet olvasok (immar a sokadikat ezen a blogon)

egy beszamolot arrol hogy azok akik hibaztak a bortonbe vonulnak...

de ez sosem tortent meg meg, ezert tortennek meg ujra es ujra az ilyen esetek
itt sincsenek kovetkezmenyek csakugy mint a politkaban... :(

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.04. 11:53:13

@indapass2009: gazdasági jogi és logikai és persze etikai abszurdum, amit írsz.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 11:54:04

@Dr.laikus PhD:

Nem mindenben és nem mindenhol.

bes3 2010.10.04. 11:54:34

@lac64: heparint kapott és felvették, mi mást kell csinálni?
(Kedden még nem volt instabil állapotban)

nem írja a posztoló hogy milyen más baja volt az elhunytnak, gondolom nem volt teljesen egészséges mert akkor tudtak volna CT-t csinálni.

Ha meg nem teljesen egészséges, a vérrögoldás is problémás.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 11:55:28

@Phxmike:

Pedig jó lenne végig olvasni, mert orvos is írt az embóliáról.

Tanulságos.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.10.04. 11:56:45

@phoenix102:

az ilyen esetekről szól az a vicc (bocs), hogy:
- mi a különbség a butaság és az érdektelenség között?
- nem tudom, de nem is izgat.

lac64 2010.10.04. 11:57:21

@indapass2009:
"Nekem az az alapelvem, hogyha valami a köz érdekében történik, akkor azért nyilván az emberek hajlandóak is fizetni. Magyarán magáncégek is elvégezhetik a munkát az állam helyett."
Tehát azt mondod, hogy például magáncégek végezhetnék a tűzoltóság, a rendőrség, a tanárok, stb. munkáját. Vagy ezek nem a közért vannak?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.10.04. 11:57:43

@bes3:

"a keserûség és a felelôs keresése természetes reakció"

bár racionálisan nincs értelme -- a halott már nem ébred fel ettől.

ninimimi 2010.10.04. 11:57:51

Lehet, hogy más is írt hasonlót később (sajnos most nincs időm mindet elolvasni, de
phoenix102
2010.10.04. 09:40:10

-nek köszönet jár, hogy hazai orvos létére nem a mundért védi, hanem a lelkiismeretére hallgat. Nehéz elfogadni, hány emberélet múlik Magyarországon azon, hogy többségük nem ilyen Ember.

indapass2009 2010.10.04. 11:58:17

@RobinGood: sajnos sok ilyen választ kapok olyan emberektől akik sohasem gondolkodtak el a dolgokon. Erőforrásból nagyon kevés van. Az erőforrás pedig nem egyenlő a pénzzel. Azt hiszed mindenkinek juthat a Földön elegendő energia a jóléthez? Az olaj, földgáz és a szén nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre márpedig ezek határozzák meg ki milyen életszinvonalon él.

"Én pedig azt remélem, hogy soha nem tapasztalod meg azt, hogy mások döntik el, hogy Neked jár-e az ellátás vagy sem, hogy mások döntik el, hogy a gyermeked az 1 millióhoz tartozik-e vagy sem."

Miért ne mások döntsék el? Már most is mások döntik el hiszen nem kaphatsz meg mindent itt amit pl. az USA-ban. Nem vehetsz meg bármilyen gyógyszert, nem alkalmazhatnak rajtad bármilyen eljárást. Miről beszélsz te?

Nyilván bedöltél annak a politikus maszlagnak, hogy az egészségügy alanyi jogon jár. Nos, elárulom neked, hogy ez egy kreáció. Persze lehet azt mondani, hogy egy társadalomban minden kreáció, de vannak olyan kreációk amik bizonyos alapvető axiómákból levezethetőek (valamiből ki kell indulni). Nos, az alanyi jog, élethez való jog és egyéb maszlagok nem ilyenek. Ezeket csakis a szavazatok megszerzéséért kreálták a politikusok.

A társadalom az évezredek folyamán mindig önkéntes alapon mindig eltartott bizonyos számú szegény embert. A probléma akkor kezdődött amikor az önkéntes eltartás az állam által kötelezővé módosult. Így aztán törvényszerű, hogy egyre több és több a szegény ember.

enkidud 2010.10.04. 12:01:34

Sátáni történet.

Szívből jövő, őszinte részvétem, mint egy, a saját gyermekéért aggódó apa....

indapass2009 2010.10.04. 12:06:13

@lac64: "Tehát azt mondod, hogy például magáncégek végezhetnék a tűzoltóság, a rendőrség, a tanárok, stb. munkáját. Vagy ezek nem a közért vannak?"

Ezek munkáját simán elvégezheti a magánszektor. A tanárokét egyértelműen. Nem kell erőszakkal iskolába küldeni a gyereket ha a szülő nem akarja. Ráadásul vére a jó tanárok jó fizetést is kapnának.

A tűzoltoságot a biztosítók tartanák fenn mivel nem érdekük, hogy leégje a biztosított háza. Reklám céljából pedig eloltanák a nem biztosított házat is. Egyébként ez most is igy van hiszen nem mindenki fizet adót.

Rendőrség. Már most is vannak polgárőrök és őrző-védő cégek mivel a rendőrség inkompetens a rend fenntartásában.

Azt tudni kell, hogy az állam hatalmát az adja, hogy a rendőrséget/katonaságot, azaz a védelmet, és az igazságszolgáltatást monopolizálta. Azt is látni kell, hogy az egyáltalán nem törvényszerű, hogy ez így legyen (még az igazságszolgáltatásnál sem, most is mehetsz brüsszelbe fellebezni és kvázi az egy másik bíróság amivel a magyar bíróság "versenyhelyzetben" van).

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:07:12

@bes3:
phoenix102-re keress rá és megérted.

Ugye nem akarod kétségbe vonni a posztoló fájdalmát?

Leírta mi történt. Nem anyázott, csak fáj a lelke.

Tiszteld őt légy oly jó!

lac64 2010.10.04. 12:08:00

@bes3:
"heparint kapott és felvették, mi mást kell csinálni? (Kedden még nem volt instabil állapotban)"
A hozzászólásod alapján megvárni, amíg instabillá válik?

Phoenix102 hozzászólása alapján egyébként azt feltételezem, hogy nem a heparin a leghatékonyabb megoldás (konkrétan barkácsolásnak nevezte).

indapass2009 2010.10.04. 12:09:30

@krampam: ezt akkor mondjad, ha beüt a crack és újból kajajegyet osztogatnak majd meg lázadások leszek meg csupa ilyen jó dolog. A demokrácia csak egy bizonyos életszínvonal felett működik, mert ekkor van lehetőség erre a mérhetetlen pazarlásra. Biznony a nagy crack felé halad a világ mégha az átlagember a beszűkült látóterével ezt nem is látja.

Mayday 2010.10.04. 12:09:57

Izé. Rosszul tudom hogy itthon 30-50%-al több ágy jut ezer betegre mint nyugatabbra? Ha ez igy van, akkor mér nincs sosem hely, ágy, idő, stb?

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:12:23

@indapass2009:

Igazából vissza lehet sírni a középkort is.

Kevesebben voltunk és az éhínség meg a járványok természetes szelekciója lehetővé tette, hogy vagy megfizeted a tűzoltót, vagy leég a házad.

Akkor marhaság amit írsz. Ki lehet vonulni remetének, de fizessél minden egyes morzsa ételért.

érted amit írok? Nem? Nahát, pedig ugyanakkor zöldség mint amit Te írsz.

bes3 2010.10.04. 12:12:53

Laikus PhD: hol voltam tiszteletlen szerinted?

(lehetne mondjuk a kevés tény alapján mellôzni a lincshangulatú fröcsösgést az eü dolgozói irányában, ismeretlen tényállás miatt. Nem a posztíró gyûlölködik hanem a kommentelôk.

A posztírónak csak annyi tanácsom lenne nehogy belemenjen egy perbe, el fogja veszteni és fizetheti a perköltséget mert a sok okos posztoló nem fogja neki összedobni azt a néhány százezret, az tuti.)

indapass2009 2010.10.04. 12:14:41

@Bukowszky: "gazdasági jogi és logikai és persze etikai abszurdum, amit írsz."

Az, hogy jogi és etikai abszurdum még lehet, hogy rendben is van, mert ezek kreálmányok, a valósághoz nem köthető dolgok.

De a gazdasági és logikai abszurdumot nem értem. Kifejtenéd?

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:18:28

@bes3:

Ha ezt írod én sem írok neked, de ha más volt a szándékod, abból amit írtál én nem ezt olvastam ki.

indapass2009 2010.10.04. 12:19:12

@Dr.laikus PhD: "vagy megfizeted a tűzoltót, vagy leég a házad."

Írtam, hogy most is sokan nem fizetik meg a tűzoltót mégis eloltják a házukat. Csak annyit fogalmaztam meg, hogy ennek nem kell állami monopóliumnak lennie. Kérlek írd le logikusan ha másképp gondolod. Én meggyőzhető vagyok, mivel elgondolkozom a dolgokon (nem fogadom el készpénznek) ellentétben a többséggel.

A tűzoltót helyettesítheted más állami monopóliumokkal is.

Phxmike 2010.10.04. 12:20:46

@Dr.laikus PhD:
1. minek olvassam el az orvos hozzaszolasat en nem vagyok az tehat teljesen mindegy hogy mit mond en annak az igazsagtartalmat nem tudom megitelni
2. nem azt mondtam hogy itt biztosan hibaztak, azt mondtam egy olyat varok egy tortenet vegen hogy kiderul hogy hibaztak es megy bortonbe az aki hibazott

az hogy a tragikus vegkimenetelnek milyen szakami okai voltak vegulis most mindegy
a poszt elejen hogy az orvosok nem adtak felvilagositast csak sokadik kiabalasra mindennapos eset ezt mindenki tudja aki mar volt kezelesen
ezen az allapoton kellene valtoztatni
a nemtorodomseget megszuntetni

es en ezt ugy kepzelem el hogy egy ilyen orvos akkor repulne es kesz
es a kovetkezo orvos az mar lehet kedvesebb emberibb vagy csak szimplan elvarhatoan targyilagos lenne a pacienssel vagy a hozzatartozokkal

de mivel sulyos szakmai hibak miatt sem rugnak ki senkit igy gondolom egy szimpla "paraszt" viselkedes miatt plane nem hiszen igy is eleg nagy az orvos hiany

ugy tunik nem veletlen mennek svedbe a magyar orvosok ott a fizetes melle emberseg is parosul tehat ebben nincsenek hijjan a hazai szakemberek sem csak esetleg itthon nem eri meg kedvesnek lenni

gondolom aki elment svedorszagba jo tizezer euros havi fizuert az ha egyszer goromban nezne egy betegre vagy nyeglen valaszolna akkor paros labbal rugnak ki masnap ezert ott azt nem teheti meg

a magar tarsadalomnak pedig az a feladata hogy az orvosi fizetesek mindenkori szintjetol FUGGETLENUL! kikovetelje maganak ezt az allapotot! azt a torodest amit nem penzert kap az ember...

HgGina 2010.10.04. 12:25:13

A magyarországi (nem feltétlen mind magyar) orvosok többsége felelőtleg kókler, sarlatán. Anyukámat félrediagnosztizálta egy, nekem életemben 3x kellett kórházba feküdnöm, abból 2x csak szerencsével éltem túl. Utóbbi mindkét eset az Uzsokiban történt.

Véleményem szerint 2010.10.04. 12:25:42

@Dr.laikus PhD: Ez nem pénzkérdés! Ez erkölcs, és a hanyag munka kérdése, és az ilyen orvost lecsuknám emberölésért, a nővérekkel együtt!!!

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:26:18

@Phxmike:

Ennyit írni, hogy miért nem olvasol kár.

Ennyi következtetést levonni valamiből amit elképzelsz, hát.

Behajtó70 2010.10.04. 12:26:23

MELYIK KÓRHÁZ EZ??? MIÉRT NEM ÍROD IDE???

Egyébként részvétem!

bes3 2010.10.04. 12:27:36

@lac64:
nem baj ha barkácsolásnak nevezte, phoenix bizonyára meglizál betegeket az elsô köhögésre, fulladásra vagy embóliagyanúra. A poszt paciense két-ha´rom napig élt az elsö tünetek után tehát nem volt masszív embóliája.

remélem phoenix nem sok beteget ölt még meg ezzel a hozzáállással :)
(nem lizálunk ha nincs MASSZÍV embólia, itt nem volt)

Phxmike 2010.10.04. 12:28:37

@indapass2009: nem igy van
nincs versenyhelyzetben a brusszeli birosaggal
ez akkor lenne igy ha valaszthatnal hogy a magyar vagy a brusszeli birosaghoz mesz de termeszetesen nem valaszthatsz
a szabaly szerint az adott orszag osszes jogorvoslati lehetoseget ki kell meritened es utana fordulhatsz a strassbourgi birosaghoz (ha mar pontositani akarunk)
tehat ez nem versenyhelyzet
a tobbi monopolizalasaval sem ertek egyet

az allamhatalom lenyege a szervezett rend fenntartasa
ebben benne van amit mondtal katonasag tuzoltosag rendorseg stb
aki akar az ezen FELUL fizethet meg mindenfele extra szolgaltatast pl orzo vedo ceget vagy magankorhazat

az alapszolgaltatasokat azonban az allamnak biztositania kell!!
vagyis a rendszer mukodokepessege nem lehet kerdes nem lehet azt mondani hogy mar csak 80% embert tudunk ellatni a tobbi meg fizesse meg maganak vagy ilyesmi

egy rendes demokraciaban ilyenkor jonnenek a kovetkezmenyek, polgari engedetlenseg tuntetesek, politikusi fejek hullanak beindulnak a valtozasok a nepakarat vegul nagy nyomasra ervenyesul

na ez itt nincs....

bes3 2010.10.04. 12:28:58

@Phxmike: tudod, részben azért is mennek ki a svédekhez mert ott a betegek normálisabbak.
nincsenek pl lincsfórumok és olajos bicklilánccal való fenyegetés. :)

nem, a bér nem minden, valóban.

Phxmike 2010.10.04. 12:30:06

@Dr.laikus PhD: ne okoskodj mar annyit
voltam mar parszor korhazba tudom mi van
az edesanyam eu dolgoz
tudom milyen korulmenyek kozott dolgoznak meg tudom hogy a betegek milyen helyzetben vannak

regen rossz lenne ha nekem forum hozzaszolasokbol kellene kialakitanom a velemenyemet!

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:30:53

@indapass2009:

Ez nem politikai fórum, ezért nem teszem.
Nem itt van a helye.

A felosztó kirovó rendszer pont azért jött létre, hogy az átmenetileg fizetés képtelen dolgozót is gyógyítani lehessen.

Alapvetően van egy kritikus tömeg amit el tud látni. Ezen vagyunk túl, de azonnali válasz nincs rá.

Nincs az a hatalom, amelyik hagyja meghalni az önellátásra képteleneket.

Még Amerikában sem. Ott is alapítványok, magánemberek adakozása tartja fent azokat a kórházakat ahol alapvető ellátást azért kap a nincstelen.

Obama nagy lépése, hogy egy gazdag ország lakosságának a 60%-a nem lehet orvosi ellátás nélkül, mert nincs biztosítása. Valami hasonlót szeretne, mint a szolidaritási rendszer, kicsit amerikásat.

Phxmike 2010.10.04. 12:31:49

@bes3: a ciganyokra gondolsz?

hat igen, de gondolom ez is azert van mert svedorszagban is van cigany de ott van rendorseg is

nalunk nincs.... legalabbis mukodo nincs

Kerek négyszög 2010.10.04. 12:32:40

A privatizáció és reformellenesség tisztán politikai indíttatású uszítás volt. Én voltam már magánklinikán. Nem lehet szavakba ölteni micsoda óriási különbség a magán javára. Mintha valaki a poklot és amanyországot akarná összehasonlítani. A reformellenességet a magyar ember irígysége táplálta. Ha nekem nincs ilyesmire pénzem, a másik se kapjon belőle. Én nem iszom, nem dohányzom, nem vettem fel ész nélkül devizahitelt, így aztán lenne rá pénzem (és hajlandóságom), hogy kössek egy magasabb ellátási szintet adó különbiztosítást. Jó üzlet, mert hálapénz nélkül már nem is olyan sok egy ellátást igénybevenni. Sajnálom a szerencsétlenül járt beteget, de én meg vagyok győződve, hogy a reform elmaradása nagyban hozzájárult az eseményhez. Jó nagy öngólt lőttek a magyarok. Az sem igaz, hogy az anyagi megbecsülés nem játszik szerepet egy orvos "eredményeiben". Nagyon is. Nem csak orvosok, bármely foglalkozás esetén egyenes összefüggés van az anyagi megbecsülés és az eredményesség között.

cenzorilla 2010.10.04. 12:32:50

@bes3:

Megkérlek, hogy törölt hozzászólásra ne hivatkozz.
Azért töröltem!

tizenot 2010.10.04. 12:32:57

A nyugati árak már megvannak, de a fizetések keletiek. A határok nyitottak, így az értelmes emberek - akik tényleg értenek valamihez - elmennek az országból, otthon meg az alja marad. Nemcsak orvosok, mindenki. Ezért nincs minőségi szolgáltatás sehol, nemcsak az egészségügyben.

Sajnos amíg ez nem változik és a "vállalkozó" réteg, meg a tőkések azt hiszik hogy ez így mehet magyarországon, ez a folyamat folytatódni fog, nem lesznek szakemberek az országban, csak az alja marad majd otthon.

bes3 2010.10.04. 12:33:05

@Phxmike: nem, most aktuálisan a kommentelôkre gondolok.

Behajtó70 2010.10.04. 12:33:46

@cenzorilla: Ha jól tudom, ez itt nem az együttérző blog, hanem az okulni vágyók olvassák! A fájdalmán segíteni nem tudunk, ezt jól tudja akinek gyermeke van!

A poszt célja csak egy lehet: okulni belőle, hogy mások ne kerüljenek ilyen helyzetbe, vagy legalább megpróbálják elkerülni.

blacklord 2010.10.04. 12:34:35

Részvétem a posztolónak, szerintem is tegyenek rendőrségi feljelentést a zárójelentés miatt, ez elképesztő! Ezen túl pedig pereljenek brutális kártérítésért. Ha nem is a pénzért, tegyék meg az ország jövőjéért!

Leroi 2010.10.04. 12:35:20

Krónikus pitvarfibrillációja lehetett a betegnek, ami melegágya a szívüregbeli thrombusképződésnek.
Innen egy lépés, hogy a jobb kamrában képződött thrombus kilökődjön a tüdőosztóérbe és azonnali halált okozó tüdőembóliát idézzen elő...
A belgyógyászok a tüdőembóliát "csendes gyilkos"-nak nevezik, annyira alattomos és kiszámíthatatlan.
De az is lehet, hogy egy szívüregi myxoma szakadt le és sodródott tova a tüdőbe...
:(((.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:38:49

@bes3:

Ezt nem értem.

Valami volt.
Ha nem masszív, akkor hol a hiba?
Rög volt, nem a tüdőben gondolom az elején.

Embólia a halál oka....

Tényleg érdekel.

indapass2009 2010.10.04. 12:39:17

@Phxmike: "az alapszolgaltatasokat azonban az allamnak biztositania kell!!"

És ki definiálja, hogy mi az alapszolgátatás? A királyok korában nem volt TB és tanítás. Miért lett később alapszolgátatás? Megmondom miért. A több szavazatért semmi másért. Gazdasági racionalitása nincsen.

"a nepakarat vegul nagy nyomasra ervenyesul"

A népnek fogalma sincs mi a jó neki. Az emberek nem tudják elviselni a "túl sok" valóságot. Pl. én is a valóságról beszélek nem pedig arról az állomvilágról amit a nyugat kínkeservesen fenntart (a világ többi népe kárára, de gondolom ez nem zavar).

A nép egyébként azt akarja, hogy a sült galamb a szájába repüljön. Ezért elhibázott a demokrácia és ezért működik csak egy bizonyos életszinvolal felett.

indapass2009 2010.10.04. 12:42:55

@indapass2009: "Gazdasági racionalitása nincsen."

Rosszul fogalmaztam. A tanitásnak nyilván van gazdasági racionalitása. Csakhogy ez akkor sem állami feladat. Egy család számára gazdasági racionalitás tanulni küldeni a gyerekeket, de egy cég számára is gazdasági racionalitás képezni a dolgozókat vagy iskolákat/egyetemeket támogatni.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 12:43:55

@indapass2009:

hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia

Ne dobálózzál már olyannal amiről nem tudod mi.

Holnap nem megy jól a bulid amiből élsz, akkor fordulj fel?

indapass2009 2010.10.04. 12:47:06

@Dr.laikus PhD: "Holnap nem megy jól a bulid amiből élsz, akkor fordulj fel?"

Ennek mi köze a demokráciához? Persze ha azt gondolod, hogy egy demokráciában az a jó amit a többség megszavaz, akkor igazad van. Nos, mikor lesz az ingyen sört mindenkinek népszavazás?

lac64 2010.10.04. 12:47:33

@bes3:
Ha tüdőizotópos vizsgálatot akartak csinálni, akkor az orvosok is tüdőembóliára gyanakodtak, nem? Ilyen esetben mennyire szokás várni két napot egy ilyen vizsgálattal? Nem fontos gyorsan meghatározni, hogy van-e és ha igen, mekkora területet érint az esetleges embólia és annak függvényében esetleg változtatni a kezelésen?

zmrzlna 2010.10.04. 12:51:26

Persze sokkoló ez az írás. Aki elveszti rokonát, pláne gyermekét, kétségbeesett, hibást, bűnöst keres. A magyar egészségügy pedig igen döcögve működik. De egy embólia tőlünk nyugatabbra is gyakran halálos.

Bikli néni 2010.10.04. 12:52:16

@phoenix102: Ha ebből indulok ki (és nyilván itt sokakat ismétlek, még nem olvastam el a kommenteket), akkor az orvosról az alsógatyáját is leperelni.

Őszinte részvétem.

tükörfúró 2010.10.04. 12:54:19

@indapass2009: Baromságokra jutottál, a népnek az a jó, ami az egyes embernek jó, az meg nagyonis tudja, mit szeretne.

Milyen életszinvonal kell a demokráciához? az áletszinvonaltol függ, valaki a sültgalambot várja-e?

Szerintem ne feszegessük, zavaros.

Egyébként a tüzek eloltása, az emberek életének mentése, lehetsőség szerinti gyógyítása, a rend védelme, a gyermekek taníttatása un. öszztársadalmi érdek.

Mindazon társadalmak, akik ezt megpróbálták ezt mind üzleti alapokra helyezni, folymatos belső háborúban állnak, saját alacsonyrendő, tőkeszegény, alárendelt, elnyomott rétegeikkel.

Egy ember potenciális és élethosszig érvényes értékmérője NEM KIZÁRÓLAG gazdasági sikeressége. Egy szegény gyermek akit nem taníttatunk, mert nincs rá pénz, tehát minek, lehet egy zseniális tudós lenne, egy oylan rendszer, ahol aki nem fizet, nem oltják le a házát, komplett települések leégéséhez vezet, egy olyan rendszer, ahol nem bízhat benne mindeki, legyen bármilyen élethelyzetben is, a közösség alapszinten megóvja őt, szükségképpen ugyanolyan veszélyben van, mint a fizetett csűzoltós város.

Széjjel fog esni, mert a tagjai nem hisznek a közösségben, hiszen az sem "hisz bennük", és mindeki más rovására csakis saját pecsenyéjüket sütögetik majd, ezáltal a versengés parttalanná, a szabályok, és a másik ember, vagy a közösség tisztelete pedig minimálissá válik hosszútávon.

Bikli néni 2010.10.04. 12:57:35

Amúgy - tovább olvasva - itthon miért nem működik az a rendszer, mint Amerikában? Nem a kórházat kell(ene) perelni, hanem a felelőtlen orvost. Kössön minden doki egy biztosítást, és majd ha a saját számlájára követi el az ilyen oltári baklövéseket, akkor majd jobban oda fog figyelni. Ha mondjuk 3 bejelentés érkezik, hogy miatta meghalt egy beteg, még a diplomáját is bevonni, meg a kamarai tagságát megszüntetni.
Mert ez így tényleg gáz, hogy a kórház (gondolom, amúgy sem dúskál a pénzben) kifizeti az összes pénzt az ilyenre, az orvos meg, aki minderről tehet, röhögve megússza.
MIÉRT?!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.04. 12:57:36

Részvét a levélírónak.
Tragédia, amikor gyermeket kell eltemetni, függetlenül attól, hogy lelkiismeretlen orvos, vagy a gonosz anyatermészet vette el a családjától.

BGYCS 2010.10.04. 12:59:06

Sok mindent lehetne mondani a történet kapcsán, de az előttem szólól már elmondták (beleszarás az egészségügyben, pénztelenség vs. pazarlás, orvoshiány vs meg nem fizetett orvosok, privatizálás, stb.) Na ezek azok amikre egy hozzátartozó tojik. Szerintem ami alap: rendőrségi büntetőfeljelentés + polgári per a kórház ellen + összes napilapnak és ker TV-nek levél a történetről nevekkel, időpontotkkal. Amig nem igy lesz betegről betegre, addig NEM fog semmi változni az egészségügyben.

Bikli néni 2010.10.04. 13:02:38

@Phxmike: Össze kéne fogni, írni egy oknyomozó riportkönyvet (amolyan Kende-félét, kevésbé pökhendi stílusban), és kideríteni, mi is történt. Aztán a könyvet eladni, és a befolyó pénzt a legrászorultabb kórházaknak adni. Vagy esetleg a hozzátartozóknak.

phoenix102 2010.10.04. 13:02:40

@Mayday: "Izé. Rosszul tudom hogy itthon 30-50%-al több ágy jut ezer betegre mint nyugatabbra? Ha ez igy van, akkor mér nincs sosem hely, ágy, idő, stb? " Ez igaz volt a legutóbbi ágyszámleépítés előtt, de nyugaton nem fektetnek be valakit 3 napra osztályra két vérvétel és egy röntgen miatt azért, hogy az OEP annyit fizessen, amennyibe az ellátás kerül, és ne 300 Ft-ot számoljon el egy röntgenfelvételért és egy szakorvos leletéért.

@lac64: jól látod, ha tudom hogy thrombus, akkor rTPA-val oldom fel, mert ezt találták ki erre. A heparin egész máshogy és másra hat (thrombusképződést hátráltatja, de a már kész thrombust nem tudja oldani)

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:03:07

@Bikli néni:

Leroi leírta, hogy miért is.
Nehezen diagnosztizálható.
Egy réme az orvosnak ez a kórság.

Csak Norris 2010.10.04. 13:05:34

@bes3: Igen, de sajnos a felelőség alól való kibújás is természetes reakció sokszor. Csak az tudja az igazságot aki ott volt. (Talán a szobatársak...)

krampam 2010.10.04. 13:06:24

@indapass2009: "A népnek fogalma sincs mi a jó neki."

ebben igazad van.

de emberi mivoltunkat nem vetkőzhetjük le. és keresztényi kötelességünk segíteni a szenvedőkön. nem gazdasági érdekből. "mert amit ezek közül a legkisebbel tesztek, azt énvelem teszitek" - mondta az Úr.

Bikli néni 2010.10.04. 13:07:50

@Dr.laikus PhD: Jó, EZ éppen nehezen diagnosztizálható. De én Phoenix írásából úgy vettem ki, hogy itt egyértelmű mulasztás történt.
És az orvosi és nem kórházi felelősségvállalás nyilván ezer más betegségre is vonatkozhat. Azért előfordult már a történelemben, hogy ennél sokkal egyértelműbb esetet is benézett az orvos valahol a világban, és nem maradt következmény nélkül...
Miért a kórháznak kell megfizetnie a hanyag orvosa hibáit?

Mérges 1234 2010.10.04. 13:08:50

Természetesen több pénz kellene az egészségügybe, ez nem vitatható.

De az örök kérdés, a jobboldali hatalomátvétel útán is ugyanúgy kérdés marad mégis miből????

Több lesz, mivel kevés a befizető, aránytalanul sok ezzel szemben a haszonélvező.

Hibás és pazarló a finanszirózás.

Sajnos én sem hiszem, hogy az emberek egyik napról a másikra jobbá válnak, sajnos úgyanúgy bele fognak szarni.

Hogyan lehetne rábírni embereket, hogy jobban végezzék a munkájukat?

Több pénzel? Sajnos nem áll rendelkezésre!

A rossz munkavégzés büntetésével?

Szerintem ez is csak akkor megy, ha a másik oldalon van valami ellensúly, azaz pénz.

Nincs mese több pénz kell, illetve több pénz annak, aki tesz az asztalra, és kevesebb annak, aki csak levenni akar.

El kell fogadni, ha beledöglünk sem lesz elég pénz mindenre, mert a gazdaság nem termel elég pénzt. Még akkor sem lesz elég, ha a mostani csapat kevesebbet lopna. Amire szintén nem sok esély van.

Alapvetően szarok a nagy elátó rendszerek, teljesen kiszámíthatatlan a működésük, szervezetlenségük folytán, és ennek egyre több áldozata lesz.

Ha a kormány nem mer komoly mélyreható reformokat csinálni (akár 100.000 fős) létszámleépítésekkel, akkor ugyanez a szar marad.

Attól, hogy nemezeti összetartás lesz, még nem fogunk jobban élni, nem lesz több.

Mérges 1234 2010.10.04. 13:10:58

@krampam:

"de emberi mivoltunkat nem vetkőzhetjük le. és keresztényi kötelességünk segíteni a szenvedőkön. nem gazdasági érdekből. "mert amit ezek közül a legkisebbel tesztek, azt énvelem teszitek""

Ez nem vitás, de nem lesz miből, illetve már most sincs miből keresztényi köteleségünket telejesíteni.

Bármely területre pénzt pumpálni ebben az országban azt jelenti, hogy máshonnan el kell venni.

Esetleg leheten még jobban felhasználni, de az is túl sok érdeket sért, így inkább marad a jelenlegi rendszer.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:13:16

@Bikli néni:

Tekintsünk el a hanyag orvostól.
Vegyünk egy nagyon jó orvost aki soha nem hibázik, ellen soha nem merül fel panasz.

Keres netto 150.000.- Ft- (és akkor már jól keres és évtizedeket töltött el orvosként), mennyi biztosítási összeget fizessen, hogy a biztosító ha hibázik akkora kártérítést fizessen, hogy az gyógyír lehessen?
Maga fizeti a kötelező továbbképzést is, szakkönyvet, és nem tudom még mit.
Közben van gyereke, felesége, szeretne elmenni szinházba, hangversenyre, nota bene nem csak szakkönyvet akar venni.

Miből? A kórház is azért nem fizet biztosítást - amelyik nem fizet, pedig kéne -, mert nincsen miből.

indapass2009 2010.10.04. 13:13:33

@tükörfúró: "Baromságokra jutottál, a népnek az a jó, ami az egyes embernek jó, az meg nagyonis tudja, mit szeretne."

Igazad van. Sajonos az ilyen fórumok nem alkalmasak arra, hogy ilyen témákrol beszélni lehessen.

Azért zavaros amit irtam, mert az egyén nyilván tudja, hogy mi a jó neki. Csakhogy amikor szavazni kell akkor a politikusok mindenféle "ingyenes" dolgot igérnek az embereknek ez pedig elhomályosítja a gondolkodásukat. Nyilván sokan másként döntenének ha ténylegesen pénzt kellene fizetni a szolgátatásokért.

"Egy ember potenciális és élethosszig érvényes értékmérője NEM KIZÁRÓLAG gazdasági sikeressége."

Szerintem el kellene olvasnod Ayn Rand: "Veszett a világ" könyvét. Ő egy nagyon híres író/filozófus még ha nem is hallottál még róla.

"Széjjel fog esni, mert a tagjai nem hisznek a közösségben"

A emeberi társadolom több ezer éves (ellentétben a demokráciával) mégsem esett szét pedig az uralkodók nem nagyon törődtek a néppel már ami a szociális juttatásokat illeti.

Szerintem alapvető probléma, hogy az emberek összekeverik a demokráciát a technológiai fejlődéssel. Nem azért elünk jól, mert demokrácia van, hanem azért mert nagyot fejlődött a technológia.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:17:06

@krampam:

Mire megfogalmaztam valami hasonlót, leírtad. :)))

lac64 2010.10.04. 13:17:39

@Dr.laikus PhD:
Az a borzasztó, hogy legalábbis gyanakodtak trombózisra/embóliára (heparin adása, tüdő izotópos vizsgálatra kiírás).

krampam 2010.10.04. 13:19:09

@Doubledecker: "azt jelenti, hogy máshonnan el kell venni."

mondjuk elég sok "ember" van, akitől el lehetne venni, ti. ellopták. a kisebb-nagyobb sukorók nagyon sok pénzt visznek.
Gondoljatok bele: az emberek ebben az országban ugyanúgy güriznek, mint máshol. Egy ember itt is annyit tud dolgozni, mint máshol. Vajon miért van az, hogy vannak országok, ahol ezért 10x annyi ellentételezést kapnak (persze, van ahol ennyit se)? Csak úgy lehet, hogy bizonyos spekulációkkal ellopják a javakat. Lehet szépíteni, de ez van. A brókerek, a bankárok, a politikusok... De főleg a tőzsdés, spekuláló, befektető, pénzemberek a legnagyobb tolvajok. Mert nem tesznek hozzá semmit a rendszerhez, csak begyűjtik a pénzt.

=Daniken= 2010.10.04. 13:22:54

gratulálok a magyar orvostársadalomnak. ismét bebizonyították, hogy a kórházi lap meghamisítása már rutinfeladat Magyarországon és nem csak a szociban volt bevett szokás műhibáknál/műhibás szülésnél, hanem a tökéletes megoldás a mai napig is.minden tiszteletem a munkájukat ezért a pénzért tisztességgel végzőknek, de remélem majd felkerül a kórház neve és a felelős orvosoké is.őszinte részvétem a gyászolóknak.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:24:49

@lac64:

Igen. Nem is értem miért xarakodtak. :((

Bikli néni 2010.10.04. 13:29:40

@Dr.laikus PhD: Igen, ez egy messzebbre mutató gond, ezt elismerem.
De a kórháznak ugyanúgy nincs pénze, mint az orvosnak a biztosításra, és nekem a józan paraszti eszem akkor is azt mondja, hogy ha az orvos hibázik (tehát egyértelműen a hanyagsága okozza a bajt), akkor azért ne a kórház tartozzon anyagi és erkölcsi felelősséggel.
De azt elismerem, hogy jobb helyeken, ahol az orvosnak van saját biztosítása ilyen esetekre, ott nem is ennyit keresnek, hanem ennek a sokszorosát.

indapass2009 2010.10.04. 13:30:58

@krampam: "A brókerek, a bankárok, a politikusok... De főleg a tőzsdés, spekuláló, befektető, pénzemberek a legnagyobb tolvajok. Mert nem tesznek hozzá semmit a rendszerhez, csak begyűjtik a pénzt."

Hát ez szánalmas. Mégis miből gyűjtik be a pénzt? Ja, hogy a befektetéseikből? Ja, hogy netalán te most azért tudsz ide irni, mert valaki befeketett a cégbe ahol dologozol (vagy akár közvetetten élvezel valamilyen befektetést)?

Ami a politikusokat és egyéb rablókat illeti félig meddig igazad van. Ugyanis a politikus általában az elrabolt pénzt szintén befekteti/elkölti. Magyarán visszajön a gazdaságba. Ez a pénz nem tűnik el. Magyarán az országot gazdasági szinten nem éri kár legfeljebb egy pár gazdag emberrel több lesz aki nem érdemli meg.

A közhiedelemmel ellentétben a gazdag embereknek nincsenek millióik a folyószámláikon.

marand22 2010.10.04. 13:31:26

Úgy látom, kedves kollégák sincsenek tisztában dolgokkal:
1. Thrombolysis (vérrögoldó gyógyszer, pl. streptokinase vagy rTPA vagy tenecteplase) csak masszív tüdőemboliában adható a jelenlegi ajánlások alapján, azaz olyan esetekben ahol a beteg shockos (alacsony vérnyomás, magas pulzusszám, következményes szervi keringészavar) állapotban van. Mivel az eddigi tanulmányok alapján más esetekben több kára származott a betegnek a VÉRZÉSEKBŐL !!!
2. A leírásból az látszik, hogy ún. centrális (a tüdő nagyereit elzáró, légszomjat, szegycsont mögötti fájdalmat okozó) tüdőembóliára gyanakodtak már az elején is, mivel ilyenkor van értelme szív UH-nak, perifériás tüdőembóliánál (a tüdő kisebb erei záródnak el, légzésre fokozódó, oldalsó mellkasi fájdalommal jár, légszomjat nem okoz) ennek nincs értelme. A biztos diagnózist ún. pulmonalis CT angiographia jelenti, a przúziós tüdő scintigraphia inkább a perifériás kimutatására alkalmas, ha egyébként tüdőbetegség nincs.
3. Ha valamivel vádolhatóak, az esetleg az, hogy miért tartott napokig a kivizsgálás. Tüdőembólia gyanúja esetén néhány órán, kritikus állapot esetén lehetőleg ágy mellett - percek alatt - diagnózishoz kell jutni. Szív UH sajnos nagyon sok helyen nem elérhető, nem a gép, hanem a hozzáértő szakember hiányzik.
4. A drágább, de sokkal hatékonyabb (saját tapasztalat: szinte minden esetben percek alatt lett a beteg láthatóak sokkal jobban) vérrögoldó gyógyszer (1 adag >200000 HUF) finanszírozása jelenleg nem megoldott, azaz az intézmény csomó pénzt bukik rajta. Az olcsóbb vérrögoldó (streptokinase) viszont minden olyan intézményben elérhető kell legyen, ahol ilyen beteget potenciálisan elláthatnak.
5. A tüdőembóliák diagnózisa kb. 50 %-ban boncasztalon születik nálunk sokkal fejlettebb egyészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban is (bár ez a jelen beteg ellátását nem menti, hiszen eleve ezt keresték, csak nem sikerült idejében kimutatni és meggyógyítani).

Mérges 1234 2010.10.04. 13:32:40

@krampam:

Amit írsz részben igaz, de szerintem csak kisebb részben.

Pont ezt akarta elhitetni velünk az aktuális kormány, hogy csak azért megy ilyen szarul, mert mindent elloptak.

Kétségtelen, hogy mindent elloptak, a maradékot meg nagyon szarul használták fel.

De a nagyobb bajok mélyebben gyökereznek.

Magyarországon 800.000 rokkantnyugdíjas van + 3 millió nyugdíjas, 800 ezer közalkalmazott.

A maradék népek nagyrésze, is szolgáltatásból, vagy alacsony hozáadott értéket képviselő munkavégzésből él.

Szóval igen kirabolnak minket, de eleve harmadát felét terméeljük meg, mint nyugaton.

Ezt nem szabadna elfelejteteni, nem szabadna üres igéretekkel etetni a népet.

Jelenleg nincs miből adni. Talán a lopásokat megszünteti az új kormány, de több lové aligha lesz.

marand22 2010.10.04. 13:33:04

@indapass2009:
Szerintem ezt ne folytasd, az egész jelenlegi pénzügyi válság pont az ellenkezőjéről szól.

krampam 2010.10.04. 13:37:27

@indapass2009: "Mégis miből gyűjtik be a pénzt?"

abból, hogy gipsz jakab kimegy a tőzsdére, megvesz, elad, megvesz, elad, stb... és szép bevételre tesz szert. és közben termelt valamit? LÓFASZT.

az a pénzügyi mozgás, ami mögött nincs tényleges értékteremtés (legyen akár az termelés, feldolgozás, szállítás, sőt még kereskedelem is, bizonyos szintig), az lopás.

RobinGood 2010.10.04. 13:50:42

@indapass2009: Neked egészen furcsa a gondolkodásod. Tulajdonképpen mi a francnak megvárni amig a szegények megdöglenek. Irtsuk ki mindent. Nehogymár foglalkozni kelljen velük.

"Azt hiszed mindenkinek juthat a Földön elegendő energia a jóléthez? Az olaj, földgáz és a szén nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre márpedig ezek határozzák meg ki milyen életszinvonalon él.
"
A megújuló energiaforrásokat meg meg sem említem, hiszen azok számodra nyilván nem jelentenek alternatívát a fosszilis energiával szemben. Nyílván az is csak egy maszlag amit bevettem.

pocokpocok 2010.10.04. 13:51:37

nem csak zárójelentést hamisítanak:
szülés előtt 1 hetet feküdtem bent egy pest megyei neves járási kórházban, vizsgálatokra magam vittem a bent vezetett papírjaim, kiváncsi lélek révén várakozás közben olvasgattam:)
hát mit ad isten, kezembe került egy 3/nap beosztású fektetett a/4-es papír, rajta, hogy milyen"pszihológiai" mellékszolgáltatásokat nyújtanak nekem: pl. beszélgetés a szülésről, félelem az anyaságtól, szoptatási tanácsadás, stb.
mondanom sem kell, a kutya nem homályosított fel ezekről, gondolom a tb-mből ezt is kicsengettették, spontán hüvelyi szülésem egy görcsoldó inyekcióval így kerülhetett 106 ezer ft-omba a tb-mből.
nem sajnálom, hisz azt a pénzt én el nem költhettem volna, de ha már leírják, hagyjanak lehetőséget rá, ha igénylem, legyen kitől kérdezni- valóban-, és ne hajtsák el az embert azzal, hogy van nekik elég bajuk..

Csirke72 2010.10.04. 13:53:18

Öszinte részvétem.
Ime magyarország.
Sajnos a valós szakemberek, orvosok már évekkel ezelött leléptek magyarországra.

Amilyen a fizetés, olyan a minöség.

Ha valaki jó kezelést szeretne, németbe kell jönnie és itt ilyen fatális hiba nem fordul elö:(

indapass2009 2010.10.04. 13:53:20

@marand22: "Szerintem ezt ne folytasd, az egész jelenlegi pénzügyi válság pont az ellenkezőjéről szól."

Ami azt illeti nem, nem erről szól. Legalábbis a hivatalos verzió. A pénzügyi válság a papírpénzről szól. A papírpénz válsága. Persze erről nem beszél senki.

A papírpénz olyan pénz aminek önmagában nincs értéke (fiat money, igen az auto). Mértéktelenül lehet nyomtatni. Az USA-t nem a demokrácia, hanem a papírpénz tette naggyá, hiszen nincs jobb dolog a világon értéktelen papírt adni értékes és valódi dolgokért.

A spekuláció pedig mindig akkor rossz amikor valaki nyer valaki mas kárára. Érdekes, hogy arról nem beszélnek amikor a spekulánsok jó nagyokat szívnak. Nehogy bárki azt higyje, hogy ezzel csak nyerni lehet. Amúgy a spekuláció is a papírpénznek köszönhető, hiszen igy lehetséges, hogy egy vállalat a tőzsdén eszközállományának többszörösét érje, még akkor is ha a jövőbeli profitlehetőséget beszámítjuk.

Amúgy elárulom, hogy a munka önmagában nem ér semmit. A munka attól lesz értékes, hogy valaki pénzt ad érte.

marand22 2010.10.04. 13:56:50

@pocokpocok:
"...gondolom a tb-mből ezt is kicsengettették, spontán hüvelyi szülésem egy görcsoldó inyekcióval így kerülhetett 106 ezer ft-omba a tb-mből."

A fent leírt "szolgáltatások" után a TB 0, azaz nulla Ft-ot fizet. A fekvőbeteg ellátás ún. HBCs alapon történik. fogalomtar.eski.hu/index.php/HBCs

pocokpocok 2010.10.04. 13:57:33

@Csirke72:
oké, disszidáljon mindenki, aki nem akar meghalni, mert egyszer mindenki szembekerül a magyar eü-gyel?
ugyan!
kiképezni,erkölcsre nevelni- a beteg nem egy darab hús- megfizetni.
Hogy ki állja?
A Fecóék hátából kihasíthanánk.

mis 2010.10.04. 13:57:54

Kedves Család!

Őszinte részvétem!

Mis

pocokpocok 2010.10.04. 13:58:39

@marand22:
köszi, akkor mi érdekük volt ezt hamisítani?
komolyan foglalkoztat.
vagy ez kötelező lenne?
akkorát néztem rajta, mikor megláttam..
elmagyaráznád?

indapass2009 2010.10.04. 14:00:10

@RobinGood: "Neked egészen furcsa a gondolkodásod. Tulajdonképpen mi a francnak megvárni amig a szegények megdöglenek. Irtsuk ki mindent. Nehogymár foglalkozni kelljen velük."

Jaj, istenem. Ide vezet a nem-goldokodás.
Ha nincsenek szegények akkor paradox módon mindenki szegény de gondolom ennek felfogása meghaladja az értelmi képességeidet.

Jelen gazdaságunk pedig nem a megújoló erőforráson alapszik ugyhogy persze, hogy nem jelentenek alternatívát a megújoló energiaforrások és hacsak valami csoda nem történik (érsd: új felfedezések amik alapjaiban rengetik meg mai fizikai és kémiai, stb ismereteinket) nem is fognak ennyi ember számára (6.5 milliárd) alternativát jelenteni.

Persze ha azzal számolsz, hogy kb. 2-3 milliárd emberrel kevesebb lesz a Föld lakossága a jövőben, akkor igen. De azt gondolom tudod, hogy ennyi ember nem fog békésen meghallni.

sirsteve 2010.10.04. 14:03:27

@indapass2009: azt írod "aki nem fizet az meghal", szerintem ez nagyjából már most is így van, csak éppen az orvosnak kell fizetni zsebbe, tisztelet a kivételnek.

pocokpocok 2010.10.04. 14:08:30

@indapass2009:
" nem is fognak ennyi ember számára (6.5 milliárd) alternativát jelenteni."
végre még egy gondolkodó lény, aki felfogja, a háborúk az erőforrások miatt robbannak ki, a "nem fenttartható fejlődés" miatt, és küszöbön a következő: lásd gazdasági válság a jelenben.
köszönöm:)

Unter Bahn (törölt) 2010.10.04. 14:08:36

@Dr.laikus PhD: "...A felosztó kirovó rendszer pont azért jött létre, hogy az átmenetileg fizetés képtelen dolgozót is gyógyítani lehessen.

...

Nincs az a hatalom, amelyik hagyja meghalni az önellátásra képteleneket..."

Pedig van:-(((

Ha egy ismerősödnek lesz demens rokona, akit 24 órában szó szerint őrizni kell, mert ön- és közveszélyes, továbbá elkóborol és rendőrök töke már tele van az állandó keresgetésével, 1-2 heti pszichiátriai kezelés után úgy rúgják ki - bocsánat: "otthonába bocsátva" - hogy nagy ívben tesznek rá, mi lesz vele. Ha van hozzátartozója, a nyakába varrják a tartási kötelezettséget, azaz valaki hagyja ott a munkahelyét és vigyázzon nagyira, mert 20 év nem a szociális háló befoltozására, hanem felgöngyölítésére ment el, így vért izzadsz azért hogy állami intézetet találj, mert a magán-otthonok nagy része megfizethetetlen és nemigen van kedve demens idősek börtönéül szolgálni.

Ezúton is üdvözlöm az egri kórház főorvosát, aki pirulás nélkül először a nyakunkba akarta varrni rokonunk eltartását, majd mikor közöltük hogy nem vagyunk olyan közeli rokonok, így a törvény tartásra nem kötelezhet, egyik fia temetőben, másik meg valahol 1000 km-re egy kamionban, akkor azt mondta: Ó, ha tudná mennyi demenciában szenvedő ember él egyedül, mégsincs semmi gond velük, rájuk zárják a kaput és kész!

Van amúgy több példám is, hogy a hatalom igenis hagy meghalni - közvetve, pl. források és támogatások megvonásával, elérhetetlenné tevésével - olyan embereket, akik a társadalom szempontjából hmmm... 'nem igazán értékteremtőek'.

Ez ilyen "civilizált Taigetosz":-(((

Mérges 1234 2010.10.04. 14:11:34

@indapass2009:

"Jelen gazdaságunk pedig nem a megújoló erőforráson alapszik ugyhogy persze, hogy nem jelentenek alternatívát a megújoló energiaforrások és hacsak valami csoda nem történik (érsd: új felfedezések amik alapjaiban rengetik meg mai fizikai és kémiai, stb ismereteinket) nem is fognak ennyi ember számára (6.5 milliárd) alternativát jelenteni."

Nagyon kár, hogy a legtöbb ember, ezeket az alapvető összefüggéseket, képtelen belátni.

Legtöbben csak a saját hasznukat képesek lesni a rendszerben.

Más kéréds, hogy Magyarországot nem annyira fenyegeti a túlzott népességszaporulat, de ma már Magyarország is túl van a lehetőségein, azaz nem képes annyi embert eltartani, amennyi itt él.

És attól, hogy valaki kimond alapigazságokat, nem biztos, hogy egyet is ért azokkal.

A politikusainknak is ki kellene mondani, "aki nem dolgozik ne is egyék".....

sirsteve 2010.10.04. 14:13:10

@indapass2009: Szerinted a bankár kinek a pénzéből kapja a fizetését, csak nem azokéból, akiknek bankszámlájuk van a pénzintézetnél?

Csirke72 2010.10.04. 14:13:55

@pocokpocok:

Milyen diszidállás???? Te beteg vagy!

EU van és nyitva minden határ. Èn is kint élek és egy munkahely változás mint ha otthon lennél, csak ott dolgozol és élsz ahol megbecsülnek és van minöségi szolgáltatás.

Amugy ha szar a MO-i helyzet akár mindenki kimehet külfödre dolgozni.

Èn annak ellenére, hogy itt kint élek rendszeresen járok haza a villámba és pihengetek:)

MA MÀR NINCSEN DISZIDÀLÀS! BÀRMIKOR, BÀRHOVA MEHETSZ ÈS VISSZA IS MEHETSZ!

Èn sem végleg jöttem ki, csak majd ugy 50 felé haza megyek, amikor már nem melózom többet semmit:)

Ennyi:)

Mérges 1234 2010.10.04. 14:14:10

@Unter Bahn:

Ez csak egy újabb bizonyíték, hogy jelen esetben a Magyar gazdaság nem tud mit kezdeni ezzel, nincs elég pénz a probléma megoldására.

Más kérdés, hogy az ilyen életnek van e különben értelme????

Csirke72 2010.10.04. 14:15:30

@pocokpocok:

Kiképezni??? Muhahaha:(((

FIZETÈS KELL MINDENKINEK!!!!

Mire fel lenne csinálná jobban???

A valós szakembereket meg kell fizetni...

1 évtized és magyarország végleg meghal:(

pocokpocok 2010.10.04. 14:20:15

@Csirke72: és ha mindenki elhúz, ki marad?
Beteg!

Csirke72 2010.10.04. 14:20:24

@Doubledecker:

Pénz van, csak az a politikusok zsebébe vándorol....

indapass2009 2010.10.04. 14:22:14

@sirsteve: ezt nem értem. persze, hogy azokéból akiknek ott a pénzük. Vagy mire gondolsz?

Csirke72 2010.10.04. 14:24:33

@pocokpocok:

Senki. A politikai elit aki a szart csinálta?

Ès ha senki sem marad? A nyugdijasok akik 40 évig a lábukat logatták, több lakást birtokolnak mig a fiatalnak semmilye sincsen, nyugdij mellet dolgoznak, 57-el nyugdijba mentek de a jelenlegieknek megszavazták a 67 éves korhatárt!

Aztán kit érdekel ki marad? Vannak föledrészek amik terméketlenek mint Magyarország. Az ilyen helyken max birkákat kell tenyészteni:)
Minek eltartani a csilliárdosokta akik a népvagyont ellopták???

Èn speciell oda megyek, ahol yol érzem magamat és nem kell havonta azon gondolkodnom, hogyan fizessem ki a rezsimet...

Csirke72 2010.10.04. 14:26:54

@pocokpocok:

Tschernobil is kiürült:)

és kit zavar???

Jó Estét 2010.10.04. 14:29:39

@phoenix102: lehet igazad van, de legalabb civilizaltak a korulmenyek, nem 8 szobas kortermek vannak, es talan tobb orvos es apolo jut adott szamu betegre, mint egy allami korhazban. Egy kedves ismerosom kozolte, hogy 350 ezrebe fajt a felesegenek egy szules allami korhazban, ilyen olyan zsebbe penzek utan, 4 agyas korteremben elhelyezve, es utana latta, hogy maganklinikan, minden vizsgalattal egyutt, egy agyas nagyon szep szobaban szulve 540 ezer, mondta masodik gyerek mar ott szuletik...

Csirke72 2010.10.04. 14:32:51

@Jó Estét:

Minek ezért fizetni??? Németben a TB fizet minden szülést és az alap dolog, hogy minden kismama egyedüli szobában szül és a minöség az 540.000 et is magasan veri.

Minek van a TB, ha az orvosnak csusztatnak???

Amugy ismerösöm nem fizetett semmit és 1 gyönyörü szép kislánya született egy állami korházban MO-on.

Csak a hülyék berögzödése, hogy kényszeredetten pénzt adnak a dokinak aki nem is kéri.

Az ismerösöm miért nem fiezetett???
Mert nem barom:)

marand22 2010.10.04. 14:47:10

@pocokpocok:
Csak találgatni tudok. Marketing, önfényezés ?

marand22 2010.10.04. 14:50:57

@indapass2009:
"A munka attól lesz értékes, hogy valaki pénzt ad érte."

Tévedsz.
A pénznek lesz attól értéke, hogy munka (szolgáltatás) vagy fizikai dolog (érték) van mögötte.

indapass2009 2010.10.04. 15:04:25

@marand22: "A pénznek lesz attól értéke, hogy munka (szolgáltatás) vagy fizikai dolog (érték) van mögötte."

A jelen papírpénzének tulajdonképpen az emberek hite ad értéket (mellesleg meg az, hogy az állam elfogadja, ami természetes, mert az állam nyomtatta; régen az emberek csak azért fogadták el, mert ebben fizethették az adót).

De én nem a pénz értékéről beszéltem, mert az más téma, hanem a munkáéról. Könnyen belátható, hogy egy munka csak akkor értékes ha van rá a piacon kereslet. Nem véletlen, hogy vannak neves festők aki éheztek, mert munkájuk akkor értéktelennek számított.

Ugyhogy egy munka értéke (nem hobbimunka, ami az egyén számára értékes lehet) csak úgy mérhető ha egy másik fél pénzt (bár nem kötelező pénzt adni) ad érte. Ha senkisek sem kell az a munka, akkor az értéktelen.

Ha másképp gondolod, akkor kérlek magyarázzd meg, hogy egy senkinek sem kellő munka mitől értékes.

Ujcsirke 2010.10.04. 15:29:08

@marand22:

De pénz nélkül nincsen munka!

Ès a munka értékét pénzben határozzák meg!

Fizetgetésért, dolgozgatás de minöségi munka.

Az ember nem rabszolgának született, söt a rabszolgatartást 100 éve lenyomták amcsiba és 1990-ben bevezették keleteurópában.

A rabszolgák még sokkal yobban is éltek:
volt lakásuk, nem volt hitelük és bért is kaptak!

Gera 2010.10.04. 15:48:57

Egyre inkább az az érzésem, hogy ha valami véletlen folytán ismeretlen okból kifolyólag súlyos betegként kórházba kerülnék, azzal kezdeném, hogy felajánlanék egy milliós sikerdíjat túlélésem esetére.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.04. 16:39:33

Őszinte részvétem... ez szörnyű...

csak remélni tudom, hogy az igazság kiderül és ennek megfelelően az a minimum, hogy megfelelő kártérítésre kötelezik a kórházat, bár ettől még nem kapja vissza a család aranyos csemetéjét... :(

Kellene egy lap.. mondjuk jóorvos.com, ahol az orvosokról, ápolókról lenne egy e-magyarország hitelesítésű pontozás, vélemény nyilvánítás. Figyelné valami szervezet és a kórháza is, a túl sok negatív visszajelzéső orvost továbbképzésre küldenék vagy elbocsájtanák...

Esetleg kiterjesztve a magán dokikra is. Gondolom ha a fenti esetben elérhető lett volna egy profi doki/rendelő a környéken a család nem restellt volna kiadni érte pénzt sem.

Tényleg, aki orvos, megtudná mondani, hogy a fenti esetre egy általános diagnózis mekkora ráfordítást jelent egy kórháznak, hogy elhárítsák az életveszélyt?

Nyilván volt az esetben konzultáció (vagy legalábbis elvárható lett volna) hogy lehet az, hogy nem tűnt fel senkinek, hogy nem ez a szokásos kezelési mód?

Messze áll tőlem az orvosi pálya, de ha a kedves diagnózist elvégző thrombosis-ra gyanakszik és beüti a googli-ba az első 100 helyezett releváns infót ad arról, hogy mivel érdemesebb kezelni, semmint használhatatlan "barkácsmegoldások" ahogy phoenix is írta a 3-as kommentben.

Amúgy ugyanez volt Édesanyám esetében is: korábban volt egy stoke-ja (ischemic) majd egyik nap a kórházban arra panaszkodott, hogy erős fejfájása van és problémát okoz a beszéd neki. Természetesen szólt a tüneteiről a nővérkének (problémát okoz a járás neki) aki ígérte, hogy szól az orvosnak és addig is ad tablettát a fejfájásra.

Persze nem szólt és tablettát sem adott, onnan vettük észre, hogy felvette a telefonját, de nem tudott beszélni. Mint az őrült rákerestem a googlin, hogy mi lehet a gond, és rögtön kijött, hogy ez még egy stoke. Hívtam a nővért (mert az orvost nem lehetett elérni), hogy azonnal szedje elő az orvost, be kell vinni CT-re, illetve vérhigítót kell neki adni és gyorsan, mert 3 óra van cselekvésre.

Másnap reggel látta csak Anyu az orvost, akkor is csak legyintett. Mikor délután felelősségre vontam 3 nap múlva megcsinálták a CT-t és diagnosztizálták, hogy jéé, tényleg az volt. Meg lehetett volna menteni a beszédét... 100e Ft adtam az orvosnak, pedig hivatali kötelessége a kórházában ellátni a betegeit, ezért kapja a fizetését. Kevés? Adtam volna 2x 3x de akár 5x ennyit is vagy még többet ha segít. De nem tette... El sem tudom képzelni mi lenne ha nem "jattolnék" heti 5ezret a nővérkéknek is, így is mi etetjük Anyut, mert a fél oldal is béna, beszélni sem tud.. a nővérke elé rakja a kaját, fél óra múlva elviszi... B+ próbálna ő félig bénán enni... :((((

mattone 2010.10.04. 16:45:05

Őszinte részvétemet szeretném kifejezni a családnak!

Sokat olvasgattam itt, eddig nem szóltam hozzá. Most megint megláttam (és már nagyon-nagyon sokszor előfordult) az arra való hivatkozást (pl. @Bikli néni), hogy az orvos mennyire keveset keres, milyen sokat dolgozik és így tovább.

Igen: annyit keres amennyit, annyit dolgozik amennyit.

No de könyörgöm: amikor az egyetemre való jelentkezéssel és az orvosi esküje letételével ezt a hivatást választotta, akkor is tudta, hogy mennyit keres majd, és azt is, hogy milyen sokat kell dolgoznia.
Akkor minek ezt mindig felhozni? Unalmas, értelmetlen, botrányos és felháborító dolog erre hivatkozni. ELÉG legyen ennek felemlegetéséből.

Mindamellett családom és én az elmúlt évtizedekben szinte mindig csak tisztességes, becsületes, hivatását szerető orvosokkal találkoztunk. Lehet, hogy eszméletlen szerencsés vagyok?

Gyuri58 2010.10.04. 16:46:47

@Gera: 300 Ft-os sikerdíjhoz vajon mit szólt a nép nemrégen?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.04. 17:04:13

@Csirke72:
Az emberek azért fizetnek mert jobb (többlet) ellátást remélnek.

Például az alap, hogy az orvos meggyógyítsa a beteget. De ha kap érte pénzt, adjon tájékoztatást, legyen kedves, értesítse a hozzátartozókat stb.

Persze, megszületik a gyerek hálapénz, sőt: kórház nélkül is az udvari wc-ben. Ezért nem szabad, hogy feltétel legyen a hálapénz, el tudom képzelni, hogy van akit nem érdekel/nem törődik azzal hogyan s miért csinálnak valamilyen orvosi beavatkozást. Aki fizet viszont a plusz dolgokért teszi, és aki kapja az is motiválva van, hogy a munkáját úgy végezze, legyen kellő türelme stb.

aesculap 2010.10.04. 17:10:03

A gyermekét elvesztő szülő fájdalmát semmi sem írhatja felül, Neki biztosan igaza van, amikor okot, magyarázatot keres, és azt kérdi, hogy ki hibázott.

Sok hozzászólás érkezett, ezek egy jelentős része szakmailag nem megalapozott, úgy is mondhatnám, hogy butaság. Legkirívóbb csirke72, aki azt írja, hogy "németben ilyen nem fordulhatna elő". Sajnos, a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A tüdőembolia felismerése és kezelése "németben" is nagy gondot jelent, a tüdőembolia halálokként sokszor ott is csak kórbonctani diagnózis, ami annál inkább is szembeötlő, hogy a kórboncolások aránya messze elmarad a magyarországitól.
A fibrinolízis pedig - akár streptokinázzal, akár rTPA-val - nem elsősorban anyagi kérdés (megalapozott indikáció esetén az OEP megfizeti a kórháznak a kezelés költségét), hanem egyrészt időfaktor (igazán hatékony csak 8 órán belül, kompromisszummal ez kiterjeszthető 24 órára), másrészt nagyon sok ellenjavallata és lehetséges szövődménye van. A beteg belehalhat a kezelésbe, és aztán a boncasztalon derül ki, hogy nem is lett volna rá szükség...

A dg-t a klinikum és a speciális programmal végzett CT alapján lehet felállítani, a szívultrahang csak nagyon indirekt jelekkel szolgálhat (emelkedett jobb kamrai nyomás), az izotóp vizsgálatnál pedig gyakori az álpozitív lelet. Sajnos, saját gyakorlatomban is előfordult, hogy igazolt mélyvénás trombózisban szenvedő és megfelelően kezelt beteg nem tartotta be a szigorú fekvésre vonatkozó előírást, és a WC-n ülve halt meg lovagló embolusban.
Le szoktuk dekurzálni, ha a beteg ilyen esetben felkel, sőt a fenti esetben alá is irattuk vele, hogy orvosi utasítás ellenére stb. nem mindig szoktunk így eljárni, bízunk a gondviselésben, meg nem akarjuk a helyzetet kiélezni, itt is csak azért tettük meg, mert nagyon renitens volt a beteg, nemcsak WC-re, hanem dohányozni is kijárt. A hozzátartozók mindenesetre minket vádoltak a haláláért. Ha nincs az egész dokumentálva , valószinüleg megkaptuk volnak a lelketlen kontár, kórlaphamisító gyilkos stb. jelzőket is.
Minden beteget, aki hozzánk kerül, próbálunk meggyógyítani, sajnos, nem mindenkit sikerül. Orvosként szakmai kudarc, együttérző emberként súlyos lelki trauma egy beteg elvesztése számomra. Nem könnyíti meg a helyzetet, ha a hozzátartozók ráadásul hozzá-nem értéssel, lelkiismeretlenséggel vádolnak, vagy jogi útra terelik annak a betegnek a halálát, akiért mindent megtettem és aki álmastlan éjszakákat okozott.

Ezzel együtt a konkrét esetben nem zárható ki, hogy mulasztás vezetett a beteg halálához. Ismeretlenül is nagyon sajnálom.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.04. 17:17:28

@pocokpocok:
nekem boka ficamom volt: ránézett a doki, megcsavargatta, megröntgenezték: a vizsgálat 240Ft-ba a röntget 170-be került. A "gyógyszer" nem TB támogatásos kb. 800-ba. Még csak sokat sem kellett várnom.

Magándokinál kollégámnak hasonló: 25eFt igaz abban volt masszázs és rehabilitációs torna 2x2 alkalommal.

Feleségem szülésénél (császár) beírtak minden cuccot, de azok nagy része volt, kétség kívül 2 életet mentenek, meg az egy hét bent fekvés összesen 750eFt. Tehát milyen problémát gazdaságos kezelni?

A finanszírozási modell hátulütője lenne, hogy kölséges ellátást bárhol lehetne kapni (már ha a biztosító engedi) igen fájdalmas, de kisebb összeget a konyhára hozó dolog miatt meg mehetnél Kukutyinba...

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 17:18:57

Ha az önkormányzatok úgy érzik, hogy földhöz vágja őket a kórházaik működtetése, nincs elég pénzük az oktatási intézmények fönntartására, a kormány szívesen szervezi meg, és veszi állami kézbe az egészségügy, illetve az oktatás kérdését országosan is.

Ezt Orbán Viktor kormányfő mondta az Inforádiónak adott nyilatkozatában. A kormányfő hozátette: meggyőződésem, hogy ma Magyarországon jobban meg tudnánk szervezni tízmillió ember egészségügyi ellátását, ha ez egy állami egészségügyön keresztül történne, és nem széttagolt tulajdonosi struktúrájú, önkormányzati rendszerben. De miután az önkormányzatok a tulajdonosai a kórházaknak, ezért nélkülük és ellenükre nem lehet állami szervezetet kialakítani. A kulcs tehát a megegyezés. Mint mondta:az önkormányzatok annyira eladósodottak, hogy többségük számára teljesen világos: saját erőből nem fogják tudni működtetni a kórházaikat - számolt be a nol.hu.

A kormány pedig nem akar pénzt adni olyan rendszerek működtetésére, amelyekről az elmúlt években kiderült, hogy csak újra és újra előállítják ugyanazokat a problémákat - fűzte hozzá a kormányfő, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az államnak, a kormányzatnak jelenleg van-e elég ereje, kapacitása, szakembergárdája ahhoz, hogy ha egészségügyet, oktatást átvesz, akkor azt működtetni is tudja. Mint ahogyan arra a kérdésre is, hogy az utolsó kórház utolsó ápolónőjének fizetési papírját is a kormánynak kell kezelnie, magabiztosan azt válaszota az InfoRádió riporterének: "Persze."

Arra, hogy körülbelül mikorra látja lefolytathatónak az önkormányzatokkal a tárgyalássorozatot, úgy reagált, hogy "ami kívánatos volna, az a következő év első negyedévének vége". Az ideális szerinte az volna, ha már úgy készíthetnék el az önkormányzatok a 2011-es költségvetésüket, hogy a legfontosabb kérdésekről megállapodtak a központi kormányzattal - írta a hírportál.

megint 2010.10.04. 17:32:54

Képtelen vagyok megérteni, hogy tud hazugságban tovább élni valaki egy ilyen eset után.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 17:33:15

@mattone:

"No de könyörgöm: amikor az egyetemre való jelentkezéssel és az orvosi esküje letételével ezt a hivatást választotta, akkor is tudta, hogy mennyit keres majd, és azt is, hogy milyen sokat kell dolgoznia.
Akkor minek ezt mindig felhozni? Unalmas, értelmetlen, botrányos és felháborító dolog erre hivatkozni. ELÉG legyen ennek felemlegetéséből."

Az orvosnak meg abból van elege, hogy erre hivatkozással végig tanul egy életet, saját pénzét fekteti bele, korán hal, mint a mosónők, aggódik érted, mint a szüleid és neked unalmas, értelmetlen, botrányos és felháborító.

Hát a Te véleményed is az.
Úgy tényleg, miért nem kérhetne magasabb bért, mint egy kőmies, vagy akár a Te béred?
Mit teszel, ha megunja és megy világgá ahol megbecsülik, tisztelik és megfizetik?

Egyébként meg a véleményed róluk pozitív.
Akkor miért is nem kereshet többet?

titkom 2010.10.04. 18:20:30

@Leroi: Csatlakozom: SOK erőt kívánok a gyászukhoz!!!

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.04. 18:26:32

@Dr.laikus PhD: Kérhet. És kapjon is.

De ne hagyjon embereket szenvedni, nodepláne meghalni, csak mert kevesli a fizetését.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.10.04. 18:44:28

@indapass2009: Több lényeges tévedésedet látom.

Egyfelől a fogyasztó is értékes a társadalomnak, és ezek azemberek fogyasztanak.

Az, hogy esélyt kap az ilyen rokon is teszi élhetőbbé az országot, ezért is több termelő ember marad itt.

Másfelől: A TB célja az, hogy mindenki biztosítva legyen. Emellett lehet magad piaci alapon biztosítani. Mindjárt jár neked a kórházban, magánklinikán szállodai szintű ellátás.

Sőt, sok esetben bizonyos vizsgálatokat adott időn belül kötelesek elvégezni. Stb.

Aki az alap TBt kénytelen választani, az azt kéne, hogy kapja ami az erre költött pénzből kellő szakszerűséggel jut, akinek külön biztosítás szerint minden más jár, az meg azt kapja meg ami a kötvényen szerepel.

pocokpocok 2010.10.04. 19:18:40

@sambalabammbumbumm:
az egyik nő a szobámból császárral szült, az övé durván 200e volt, a tied rekord magas, mit adtak ezért?

pocokpocok 2010.10.04. 19:23:48

@Csirke72:
Tschernobil is kiürült:)

és kit zavar???

gyökér(telen) vagy!
ha mindenki elmenne nyugatabbra, aki sz.rul él manapság, mert megteheti, itt nem maradna senki, mert aki nem sz.rul él, az belőlük él.
elmehetnék én is, jobban is élhetnék, de azért vannak elveim, és idetartozónak érzem magam, és megpróbálom a munkámmal jobbátenni ezt az országot.
hagyjuk, úgy sem érted..

Krike1974 2010.10.04. 19:30:33

Csak gratulálni tudok a moderátornak.
Taps-taps

vakvarju 2010.10.04. 19:59:08

@Csirke72: "A nyugdíjasok, akik 40 évig a lábukat lógatták..." Hát valószínű, ilyenek is vannak. De pl. a feleségem ugyan 57 éves korában ment el nyugdíjba 43 éves munkaviszony után, de már 14 éves korától dolgozott, ebből 20 évet három műszakos munkakörben és pont az egészségügyben (értelmi- és testi fogyatékos gyerekek között) és nagyon szeretett ott dolgozni. És nagyon szerette a gyerekeket is. A középiskolát, a a négyféle szakképesítését, a felsőfokú végzettségét is munka mellett, a háztartás vezetése és két gyerek nevelése mellett végezte el. Van aki negyven évig nem csak a lábát lógatta. Úgy hogy nem kell általánosítani.

komplikato 2010.10.04. 20:13:47

Nehéz az ilyesmit megérteni vagy felfogni. Pláne orvosi ismeretek nélkül. Igaz az is nehéz dolog, hogy magyarisztánban ha valamit elszúrnak, azt letagadják a dokik és a kamara mindig tisztára mossa őket ... nagynénémnek még a boncolási jegyzőkönyve is "elveszett" egy ilyen esetnél.

Viszont hallottam olyan esetet, amikor valakinek vérrögöt találtak egy fontos helyen, de se operálni nem merték, sem véralvadás gátlót nem mertek adni, mert állítólag akkor kisebb részekre szakadva elszabadult volna a helyéről és infarktust vagy agyi érelzáródást okozhatott volna.

atila68 (törölt) 2010.10.04. 20:26:52

Hogy a faxba tetszhet ez 4 embernek?
Amúgy nem éppen "lifelike".

blokkos 2010.10.04. 21:19:46

A megoldás (el lett cseszve): MAGÁNBIZTOSÍTÓ!

adamantium 2010.10.04. 22:45:58

@Kompli: a kamara ugyan hogyan mosna valakit tisztára ha gyakorlatilag meg van szüntetve? csak egy önkéntes alapon működő civil szervezet semmilyen befolyás és hatalom nélkül, ilyen sehol másutt nincs csak nálunk. a boncolási jegyzőkönyv se tud igazán elveszni manapság mert az nem egy "könyv", papír formátumban is létezik meg egy elektronikusban is, nehéz az összest elveszteni

adamantium 2010.10.04. 22:51:41

@Csirke72: magyarországon azért fizetsz, hogy magán orvosod legyen a nőgyógyászaton aki úgy táncol ahogy te fütyülsz, akkor hívod fel amikor kedved van és bejön a szabadnapján is ha szül és csak ő látja a gyémántból készül csúnyáját. ha nem fizetsz akkor ugye az néz meg aki éppen tud és annál szülsz aki éppen az ügyeletes. na a különbséget fizeted meg, németországban nem fizet szinte senki mert nem tud megfizetni egy magánorvost

adamantium 2010.10.04. 22:56:22

@pocokpocok: ne haragudj de sötét vagy erősen, először is a te szülésed sem jött ki 106 ezerből, mert feltételezem, nem bementél és kipottyant a gyerek. bennültél pár napot: gyógyszer, hotelköltség, ágynemű, villany, víz, fűtés. a gyermek oltásai, az ő ellátása az ugye ingyen van? és különben is ez egy átalánydíj, a sikeres gyors esetekből kell finanszírozni a kevésbé sikereseket, ha mondjuk annyit vérzel, hogy trafózni kell akkor 4 egység és már nincs is abból az összegből

bakela 2010.10.04. 23:04:26

1.) R.I.P.

2.)Beleolvasgattam. Már nem szórakoztat a blog- jön vissza a kaukázusi kefír.
Többeknek: csak ismételni tudom magam:
Nektek ostoba, lelketlen, pénzéhes szar vagyok.
Én: Igenis legjobb tudásom szt, a szakma szabályait betartva próbálom ellátni a betegeimet. Pontosan annyit, ami a rendelési időbe így belefér. De: Ha a rendelési idő ma nálam 11- kor véget ér, akkor 11 ó 01 perckor csak akkor jöhetsz hozzám, ha lavórban hozod a beleidet. //52/2006.(XII. 28) EüM rendelet//
Továbbképzem magam: qrva sok idő, és pénz.
Felelősségbiztosítást egyik biztosító sem hajlandó kötni, csak max 5 misi/eset /mennyiről is szólnak a dr. Ibrahim- bén Adam egypercesek?/
Törv szerint, meg az egyszerű gyógyszerfelírást is meg kell előznie betegvizsgálatnak: nyugodt lehetsz, hogy ezt így is fogom ledokumentálni- mivel 4szemközt történik- később nyugodtan verheted magad.
Sok felesleges vizsgálatot, konzíliumot, stb. is indikálok, hogy a seggem védjem tőletek. Ja, hogy a defenzív medicina 2-3x annyiba kerül, mint az ellátás a józan paraszti ész szerint? Te kényszeríted ezt rám.
Mégis, mit kéne csinálnom laza 30 év után? Dolgozni heti 44 órát, + heti 2 ügyelet /az egyik munkaszüneti nap/ ,vagy hétfő reggel 07-től szombat reggel 08-ig folyamatosan szolgálatban lenni, 1 hosszú és 1 rövid ügyelet havonta? Mert csináltam eleget.
Node, wazze: nekem van öt gyermekem, akiket szeretném látni felnőni.

Mit gondolsz, ha arról van szó, hogy te fordulj fel, vagy én, melyik opciót válasszam?

Tudod, milyen nehéz tud lenni néha nekem is, hogy ne rúgjalak fel, amikor itt rinyálsz előttem, és pontosan tudom, mit pofáztál tegnap rólam a tanyaközpontban?? mert a másik proliii besúg, azt remélve, hogy jó pontot szerezhet- aztán ő önti rám holnap a gyomortartalmat a kisboltban.
És akkor én vagyok az állat, hogy a szabadidőmben is /kedvenc szófordulatotokkal élve: tisztelet a nagyon-nagyon kivételnek/ a társadalom mocskának legalja böfögéseit olvasgassam.
Itt van ez a moszados úszító blog.
Ahol az szalonképes, hogy szarházi, de nagy S-sel, y-nal már törlésre érett?
Mi a célja? Olaj a tűzre? Az acsarkodás csak meggyorsítja az elkerülhetetlent.
Nagyon közel a megvilágosodásod ideje: prolii, vagy ügyvéd nem fog úgy hiányozni, mint az egészségügyi ellátás.
Más: ha a csirkédet, vagy az alu. ereszcsatornádat reggelre elviszik, hóhérért kiáltasz. Ha ugyanaz a polgártársad -aki egyébként soha 1 fillért a közösbe nem tett- iszik, 3 mázsa, láncdohányos, csak a közgyógyos + kiemelt támogatású gyógyszereihez havi 25 e magyar florentinust raksz hozzá, meg amikor elkezdik kezelni a tüdőrákját, + havi fél-1 milkát- akkor ezt helyesnek tartod. Melyik a nagyobb lopás? Mert még nem nagyon láttam piásbagóslumpen/C?,R?/-t aki nem közgyógyellátott!
Az természetes, hogy van aki Q8-al jár, van aki gyalog?
Van aki a Rózsadombon 450 m2-n van aki fóliasátorban, van aki hajléktalan?
De az eü-ben mindenkinek minden azonnal? Ha a személyzet beledöglik is?
1 hippokratész, az hány korpászsemlye?
Kapitalizmust akartál, piacgazdaságot. Hát jelentem, most én vagyok a keresleti oldalon, belőled meg igen csak túlkínálat van. A szent piac beáraz mindkettőnket: mené tekel ufárszim! /ezt a politika, a para, az orvosok konformizmusa és határtalan gyávasága ugyan késleltetni tudta, de a folyamat már beindult, és egyenletesen gyorsulva már a pofádra ég/
Igazad van: ha gondolsz a jövődre: gyűjtögetsz!
Üzleti biztosító? Ha-ha, szted. mennyit kell fizessél, hogy a majdani nyitott szívműtéted, vagy az AML-d kezelése is benne legyen a szerződésben? És a szomszédod? Az befizeti az egész családot?

Kedves Szindi!

Nem zsidóztam, nem cigányoztam, csak a véleményemet írtam le Neked /is/.
Nem kell törölnöd, nem kell ismét kitiltanod- a szilencium innéttől önkéntes: onanizáljatok csak magatok közt, nélkülem.
Ezt a szart még olvasni sem érdemes, nemhogy a klaviatúrát koptatni.
Esetleg szólhatnál mindenkinek: Jön a hideg idő- Ne felejtsék a sapkát a fejükön, ha a rendelőmbe lépnek mert a francia nevelést mifelénk a franciakulcsra értik.

до свидания

- Capri - 2010.10.04. 23:30:21

Kedves Posztíró, fogadd őszinte részvétemet, nem létezik szó a fájdalmadra. Nagyon sajnálom, ami történt. Kívánok sok erőt.

Jim Raynor 2010.10.04. 23:40:42

@adamantium:

"magyarországon azért fizetsz, hogy magán orvosod legyen a nőgyógyászaton aki úgy táncol ahogy te fütyülsz, akkor hívod fel amikor kedved van és bejön a szabadnapján is ha szül és csak ő látja a gyémántból készül csúnyáját"

hát nem. magyarországon azért fizetsz, hogy akinek a kötelessége lenne, el is végezze rendesen a munkáját, mert ha nem tejelsz, ott döglesz meg a kórházban.

pakesz (törölt) 2010.10.05. 00:47:09

@Jim Raynor: kommancsok vagyunk mi?
hat mi tudjuk, hogy a leguccso mocskos hajlektalannak is INGYEN ellatast KELL kapnia hiszen valaki 2008 -ban azt allitotta, hogy a TB az a MINDEKIVEL valo szolidaritasra epul!!!

aki veletlenul fel millara van bejelentve, azt meg se kerdezik, hogy ugyan mar kulon TB-t ohajtana-e kotni, hanem csak vonjak le tole a sok zsetont, oszt majd a doki is racsodalkozik, hogy milyen jol megy neki, oszt meg neki is kell adnia...
ja es mielott kifelejtenem: oszt jo napot

saclos (törölt) 2010.10.05. 00:54:12

@bakela: Sajnálom, hogy itt hagyod a fórumot, a posztjaidból sokat meg lehetett tudni arról, hogy működik ez az egész, mi a rendje a dolgoknak és mikor lehetne reklamálni. Nem csodálom, hogy nem hiányzik ez a gyűlölet, amit személyre, hozzáállásra tekintet nélkül kaptok. Köszönöm az információkat, amelyeket két posztolóelküldés között megosztottál.

pakesz (törölt) 2010.10.05. 00:55:33

@bakela: "Más: ha a csirkédet, vagy az alu. ereszcsatornádat reggelre elviszik, hóhérért kiáltasz. Ha ugyanaz a polgártársad -aki egyébként soha 1 fillért a közösbe nem tett- iszik, 3 mázsa, láncdohányos, csak a közgyógyos + kiemelt támogatású gyógyszereihez havi 25 e magyar florentinust raksz hozzá, meg amikor elkezdik kezelni a tüdőrákját, + havi fél-1 milkát- akkor ezt helyesnek tartod. Melyik a nagyobb lopás? Mert még nem nagyon láttam piásbagóslumpen/C?,R?/-t aki nem közgyógyellátott!"

ebben egyetertunk...
egy kisse felborultak az aranyok...
de azert ne altassuk magunkat, a mai egeszsegugyben ez a te altalad leirt nem valoszinu hogy ugyanazt az ellatast megkapja mint az aki kepes a rendes helyen levo orvost megkenni...
(en sem oda vagyok bejelentve ahol lakom, pont e miatt)

vagy hogy is volt az a kis aprosag, hogy szovettan 2 honap de ha fizetsz, akkor mashap ott van mert a dokik kepesek tulorazni a zsetonert?

ja es meg egy aprosag: irtad hogy 30 eve melozol, hogy is volt a regi kommunizmusban a vervetel? mintha fizettek volna erte nem?
sosem ertettem ezert a hatalmas nagy penzellenesseget, de hat lassan begyogyul ez a seb is, szepen lassan minden doki elfelejti hogy az egeszseg nem uzlet, hiszen a Nagy Vezer most mar nem a partvonalrol ugat bele, hanem a palyan van mar, es mint tudjuk csodak nincsenek...

pakesz (törölt) 2010.10.05. 01:06:32

@Dr.laikus PhD: "Ezt Orbán Viktor kormányfő ..."

ember te is tudod hogy ebbe fog belebukni...
2006 -ban irtak, hogy egyik kormany sem mer nekiallni az egeszsegugynek, mert a 4 eves ciklusban nem latszodik, 8 evnel viszont mar igen...
Orbanek elvesztegettek 4 honapot, igaz legalabb nem tudjak rafogni a Nyuszira, hogy hat nem ok a hibasak

persze ez a duma, az ujratermelodo strukturarol MegaLOL...
2006 -ban szakertok lehoztak, hogy melyik korhazat kell bezarni, utana jottek a politikusok es beletaknyoltak, partszimpatia alapjan nem engedtek bezarni a halalra itelt korhazakat

vagy szerinted a Szent Janosnak most a Pokorni mennybe menetele folyaman nem lesz egy kisse kituntetett szerepe?
elvegre egy nagyon eros ember van ott!!! tudod segitek, annyira eros, hogy ott a XII. keruleten meg ingatlanado is van am!!!

pakesz (törölt) 2010.10.05. 01:07:04

@pakesz: "2006 -ban irtak, hogy egyik kormany sem mer nekiallni az egeszsegugynek, mert a 4 eves ciklusban nem latszodik, 8 evnel viszont mar igen..."

az előnye na...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.10.05. 01:19:23

@pakesz:

"vagy hogy is volt az a kis aprosag, hogy szovettan 2 honap de ha fizetsz, akkor mashap ott van mert a dokik kepesek tulorazni a zsetonert?"

Ez hülyeség.

Az OEP annyit fizet, hogy abból csak 2 hónapra lehet leletet adni, egyébiránt a kollégák ott malmoznak.

A plusz pénzzel az OEP elégtelen finanszírozását pótolja ki az állampolgár.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.10.05. 01:20:47

@pakesz:

"hogy is volt a regi kommunizmusban a vervetel? mintha fizettek volna erte nem?"

Attól függ, miért kellett, egyébként mindig voltak külön díjazás nélküli ellátások és fizetősök.

Dr.laikus PhD 2010.10.05. 05:37:59

@pakesz:

Ezt nem én írom, hanem egy ojság közli, hogy a jó bácsi majd megoldja helyettünk.

Egy biztos, most mindegy miért, talán lesz türelem, emberi akarat, mert van akinek mindent megtesznek és lenyelnek.

Szervezni, beszélni tud, megértetni mit akar tud, ha mögé olvasol az jó, ha kell ember ahhoz, hogy azt tedd amit kell, akkor jó.

Nekem nem kéne, szeretek a magam feje alapján dönteni, ez én vagyok, a többség ahogy látszik a blogon nagyon nem.

Tájékozatlan, a semmiért is ide nekem az oroszlánt.
Annyira, hogy nem lehet normálisan beszélni már, mert hátbadöfést vél az is aki mellé állni szeretne az ember.

Szomorú.

adamantium 2010.10.05. 10:50:12

@Jim Raynor: hát nem, mert az alapszolgáltatás az, hogy aki éppen éri. az sajnos már más tészta, hogy mindenki a saját magán betegével van elfoglalva mert a jobban szituált szülő nő mellett kell üljön vagy telefonon kell válaszoljon annak a kérdéseire és ezért nem jut ideje arra aki nem tud vagy nem akar neki fizetni ezért. de úgy is feltehetjük a problémát, hogy aki fizet az a másik elöl veszi el a lehetőséget

adamantium 2010.10.05. 10:52:53

@radiologus.hu: én a szövettant egy hétre szoktam kérni és érdekes módon mindig megjön, na jó néha ha találok valami nagyon rosszindulatút akkor csak egy előzetes vélemény, mert más vizsgálatok is kellenek a végső döntéshez

pakesz (törölt) 2010.10.05. 11:17:46

@radiologus.hu: nem fogalmaztam volna rendesen???
a vervetel!!!
tudod bemegyek es levesznek tolem vert
en ADOK
azert jelenleg 1 sört meg vallveregetest kapok, es en tudom hogy 30-40 eve nem igy volt, hanem kemenyen fizettek erte, vagy nem igy lett volna?

pakesz (törölt) 2010.10.05. 11:19:57

@radiologus.hu: "Az OEP annyit fizet, hogy abból csak 2 hónapra lehet leletet adni, egyébiránt a kollégák ott malmoznak. "

en nem tudom pontosan mi az a szovettan, de annal nem csak HUMAN eroforras van?
ha veletlenul 10 Ft -os cseszere szukseg van beszerzek en 100 at is, csak csinaljak
elvegre kapjak a fizetest nem? akkor miert csak vakargatjak a tokuket/malmoznak?

vagy ok lennenek a komcsik, akik csak azert is betesznek Orbannak hogy igenis ha van valakinek penze akkor jobb ellatast kap?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása