Meghalt a gyermekem

2010.10.04. 06:00

Reggel 8 óra volt. Vért vettek és megröntgenezték a gyermekemet. Ird és mond 8 órás várakozás után (szüntelen rákérdezés mellet - a végén már ajtónyitáskor - ja maga az) drasztikus lépésre szántam el magam. Miután gyermekem akkora már nagyon rosszul volt, nyakon fogtam az orvost és kiabálva kértem tájékoztatást. Kiderült akkor a korház igazgatójára vártunk, hogy szívultrahangot készítsen.

 


Fellépésem következtében,  ha annyira rosszul van adunk egy ágyat maradjon itt, bent fogták. Ultrahang még nem volt. Éjszaka olyan rosszul lett, hogy felvitték a kardiológiára. Meg volt az ultrahang is, kissé megnagyobodott szív és a diagnózis - lehetséges embólia. Annyit megtettek, hogy a hasába rögoldó injekciót kapott  és nem kelhetett fel.


Ez volt keddről szerdára virradóan. Péntekre sikerült tüdőizotopiára előjegyezni. Csütörtök este még a családom 8 órakor az ágyánál volt (én a gyermekét őriztem aki akkor 1,5 éves volt) 9 órakor halott volt.


Pénteken reggel a telefoncsörgésre ébredve, közölték velem, hogy gyermekem elhunyt. Miután észhez tértem bent a kórházban közölték velünk a halál okát. Öklömnyi vérrög szétrobbanása, azonnali tüdőinfarktust, egyben halált okozott.


És az utóirat. Gyermekem kikért kórházi lázlapjáról és egyéb irataiból kiderült. Saját magának okozta halálát, ágyát elhagyta, ami a szobatársak szerint sem igaz. 1 óráig élesztették és azon tünödtek a főorvossal való telefonbeszélgetés során, hogy adjanak-e neki vénába rögoldót. Mint az előbbiekben írtam az ügyeletes nővér és a szobatársai szerint azonnal megfulladt.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indapass2009 2010.10.04. 12:47:06

@Dr.laikus PhD: "Holnap nem megy jól a bulid amiből élsz, akkor fordulj fel?"

Ennek mi köze a demokráciához? Persze ha azt gondolod, hogy egy demokráciában az a jó amit a többség megszavaz, akkor igazad van. Nos, mikor lesz az ingyen sört mindenkinek népszavazás?

lac64 2010.10.04. 12:47:33

@bes3:
Ha tüdőizotópos vizsgálatot akartak csinálni, akkor az orvosok is tüdőembóliára gyanakodtak, nem? Ilyen esetben mennyire szokás várni két napot egy ilyen vizsgálattal? Nem fontos gyorsan meghatározni, hogy van-e és ha igen, mekkora területet érint az esetleges embólia és annak függvényében esetleg változtatni a kezelésen?

zmrzlna 2010.10.04. 12:51:26

Persze sokkoló ez az írás. Aki elveszti rokonát, pláne gyermekét, kétségbeesett, hibást, bűnöst keres. A magyar egészségügy pedig igen döcögve működik. De egy embólia tőlünk nyugatabbra is gyakran halálos.

Bikli néni 2010.10.04. 12:52:16

@phoenix102: Ha ebből indulok ki (és nyilván itt sokakat ismétlek, még nem olvastam el a kommenteket), akkor az orvosról az alsógatyáját is leperelni.

Őszinte részvétem.

tükörfúró 2010.10.04. 12:54:19

@indapass2009: Baromságokra jutottál, a népnek az a jó, ami az egyes embernek jó, az meg nagyonis tudja, mit szeretne.

Milyen életszinvonal kell a demokráciához? az áletszinvonaltol függ, valaki a sültgalambot várja-e?

Szerintem ne feszegessük, zavaros.

Egyébként a tüzek eloltása, az emberek életének mentése, lehetsőség szerinti gyógyítása, a rend védelme, a gyermekek taníttatása un. öszztársadalmi érdek.

Mindazon társadalmak, akik ezt megpróbálták ezt mind üzleti alapokra helyezni, folymatos belső háborúban állnak, saját alacsonyrendő, tőkeszegény, alárendelt, elnyomott rétegeikkel.

Egy ember potenciális és élethosszig érvényes értékmérője NEM KIZÁRÓLAG gazdasági sikeressége. Egy szegény gyermek akit nem taníttatunk, mert nincs rá pénz, tehát minek, lehet egy zseniális tudós lenne, egy oylan rendszer, ahol aki nem fizet, nem oltják le a házát, komplett települések leégéséhez vezet, egy olyan rendszer, ahol nem bízhat benne mindeki, legyen bármilyen élethelyzetben is, a közösség alapszinten megóvja őt, szükségképpen ugyanolyan veszélyben van, mint a fizetett csűzoltós város.

Széjjel fog esni, mert a tagjai nem hisznek a közösségben, hiszen az sem "hisz bennük", és mindeki más rovására csakis saját pecsenyéjüket sütögetik majd, ezáltal a versengés parttalanná, a szabályok, és a másik ember, vagy a közösség tisztelete pedig minimálissá válik hosszútávon.

Bikli néni 2010.10.04. 12:57:35

Amúgy - tovább olvasva - itthon miért nem működik az a rendszer, mint Amerikában? Nem a kórházat kell(ene) perelni, hanem a felelőtlen orvost. Kössön minden doki egy biztosítást, és majd ha a saját számlájára követi el az ilyen oltári baklövéseket, akkor majd jobban oda fog figyelni. Ha mondjuk 3 bejelentés érkezik, hogy miatta meghalt egy beteg, még a diplomáját is bevonni, meg a kamarai tagságát megszüntetni.
Mert ez így tényleg gáz, hogy a kórház (gondolom, amúgy sem dúskál a pénzben) kifizeti az összes pénzt az ilyenre, az orvos meg, aki minderről tehet, röhögve megússza.
MIÉRT?!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.04. 12:57:36

Részvét a levélírónak.
Tragédia, amikor gyermeket kell eltemetni, függetlenül attól, hogy lelkiismeretlen orvos, vagy a gonosz anyatermészet vette el a családjától.

BGYCS 2010.10.04. 12:59:06

Sok mindent lehetne mondani a történet kapcsán, de az előttem szólól már elmondták (beleszarás az egészségügyben, pénztelenség vs. pazarlás, orvoshiány vs meg nem fizetett orvosok, privatizálás, stb.) Na ezek azok amikre egy hozzátartozó tojik. Szerintem ami alap: rendőrségi büntetőfeljelentés + polgári per a kórház ellen + összes napilapnak és ker TV-nek levél a történetről nevekkel, időpontotkkal. Amig nem igy lesz betegről betegre, addig NEM fog semmi változni az egészségügyben.

Bikli néni 2010.10.04. 13:02:38

@Phxmike: Össze kéne fogni, írni egy oknyomozó riportkönyvet (amolyan Kende-félét, kevésbé pökhendi stílusban), és kideríteni, mi is történt. Aztán a könyvet eladni, és a befolyó pénzt a legrászorultabb kórházaknak adni. Vagy esetleg a hozzátartozóknak.

phoenix102 2010.10.04. 13:02:40

@Mayday: "Izé. Rosszul tudom hogy itthon 30-50%-al több ágy jut ezer betegre mint nyugatabbra? Ha ez igy van, akkor mér nincs sosem hely, ágy, idő, stb? " Ez igaz volt a legutóbbi ágyszámleépítés előtt, de nyugaton nem fektetnek be valakit 3 napra osztályra két vérvétel és egy röntgen miatt azért, hogy az OEP annyit fizessen, amennyibe az ellátás kerül, és ne 300 Ft-ot számoljon el egy röntgenfelvételért és egy szakorvos leletéért.

@lac64: jól látod, ha tudom hogy thrombus, akkor rTPA-val oldom fel, mert ezt találták ki erre. A heparin egész máshogy és másra hat (thrombusképződést hátráltatja, de a már kész thrombust nem tudja oldani)

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:03:07

@Bikli néni:

Leroi leírta, hogy miért is.
Nehezen diagnosztizálható.
Egy réme az orvosnak ez a kórság.

Csak Norris 2010.10.04. 13:05:34

@bes3: Igen, de sajnos a felelőség alól való kibújás is természetes reakció sokszor. Csak az tudja az igazságot aki ott volt. (Talán a szobatársak...)

krampam 2010.10.04. 13:06:24

@indapass2009: "A népnek fogalma sincs mi a jó neki."

ebben igazad van.

de emberi mivoltunkat nem vetkőzhetjük le. és keresztényi kötelességünk segíteni a szenvedőkön. nem gazdasági érdekből. "mert amit ezek közül a legkisebbel tesztek, azt énvelem teszitek" - mondta az Úr.

Bikli néni 2010.10.04. 13:07:50

@Dr.laikus PhD: Jó, EZ éppen nehezen diagnosztizálható. De én Phoenix írásából úgy vettem ki, hogy itt egyértelmű mulasztás történt.
És az orvosi és nem kórházi felelősségvállalás nyilván ezer más betegségre is vonatkozhat. Azért előfordult már a történelemben, hogy ennél sokkal egyértelműbb esetet is benézett az orvos valahol a világban, és nem maradt következmény nélkül...
Miért a kórháznak kell megfizetnie a hanyag orvosa hibáit?

Mérges 1234 2010.10.04. 13:08:50

Természetesen több pénz kellene az egészségügybe, ez nem vitatható.

De az örök kérdés, a jobboldali hatalomátvétel útán is ugyanúgy kérdés marad mégis miből????

Több lesz, mivel kevés a befizető, aránytalanul sok ezzel szemben a haszonélvező.

Hibás és pazarló a finanszirózás.

Sajnos én sem hiszem, hogy az emberek egyik napról a másikra jobbá válnak, sajnos úgyanúgy bele fognak szarni.

Hogyan lehetne rábírni embereket, hogy jobban végezzék a munkájukat?

Több pénzel? Sajnos nem áll rendelkezésre!

A rossz munkavégzés büntetésével?

Szerintem ez is csak akkor megy, ha a másik oldalon van valami ellensúly, azaz pénz.

Nincs mese több pénz kell, illetve több pénz annak, aki tesz az asztalra, és kevesebb annak, aki csak levenni akar.

El kell fogadni, ha beledöglünk sem lesz elég pénz mindenre, mert a gazdaság nem termel elég pénzt. Még akkor sem lesz elég, ha a mostani csapat kevesebbet lopna. Amire szintén nem sok esély van.

Alapvetően szarok a nagy elátó rendszerek, teljesen kiszámíthatatlan a működésük, szervezetlenségük folytán, és ennek egyre több áldozata lesz.

Ha a kormány nem mer komoly mélyreható reformokat csinálni (akár 100.000 fős) létszámleépítésekkel, akkor ugyanez a szar marad.

Attól, hogy nemezeti összetartás lesz, még nem fogunk jobban élni, nem lesz több.

Mérges 1234 2010.10.04. 13:10:58

@krampam:

"de emberi mivoltunkat nem vetkőzhetjük le. és keresztényi kötelességünk segíteni a szenvedőkön. nem gazdasági érdekből. "mert amit ezek közül a legkisebbel tesztek, azt énvelem teszitek""

Ez nem vitás, de nem lesz miből, illetve már most sincs miből keresztényi köteleségünket telejesíteni.

Bármely területre pénzt pumpálni ebben az országban azt jelenti, hogy máshonnan el kell venni.

Esetleg leheten még jobban felhasználni, de az is túl sok érdeket sért, így inkább marad a jelenlegi rendszer.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:13:16

@Bikli néni:

Tekintsünk el a hanyag orvostól.
Vegyünk egy nagyon jó orvost aki soha nem hibázik, ellen soha nem merül fel panasz.

Keres netto 150.000.- Ft- (és akkor már jól keres és évtizedeket töltött el orvosként), mennyi biztosítási összeget fizessen, hogy a biztosító ha hibázik akkora kártérítést fizessen, hogy az gyógyír lehessen?
Maga fizeti a kötelező továbbképzést is, szakkönyvet, és nem tudom még mit.
Közben van gyereke, felesége, szeretne elmenni szinházba, hangversenyre, nota bene nem csak szakkönyvet akar venni.

Miből? A kórház is azért nem fizet biztosítást - amelyik nem fizet, pedig kéne -, mert nincsen miből.

indapass2009 2010.10.04. 13:13:33

@tükörfúró: "Baromságokra jutottál, a népnek az a jó, ami az egyes embernek jó, az meg nagyonis tudja, mit szeretne."

Igazad van. Sajonos az ilyen fórumok nem alkalmasak arra, hogy ilyen témákrol beszélni lehessen.

Azért zavaros amit irtam, mert az egyén nyilván tudja, hogy mi a jó neki. Csakhogy amikor szavazni kell akkor a politikusok mindenféle "ingyenes" dolgot igérnek az embereknek ez pedig elhomályosítja a gondolkodásukat. Nyilván sokan másként döntenének ha ténylegesen pénzt kellene fizetni a szolgátatásokért.

"Egy ember potenciális és élethosszig érvényes értékmérője NEM KIZÁRÓLAG gazdasági sikeressége."

Szerintem el kellene olvasnod Ayn Rand: "Veszett a világ" könyvét. Ő egy nagyon híres író/filozófus még ha nem is hallottál még róla.

"Széjjel fog esni, mert a tagjai nem hisznek a közösségben"

A emeberi társadolom több ezer éves (ellentétben a demokráciával) mégsem esett szét pedig az uralkodók nem nagyon törődtek a néppel már ami a szociális juttatásokat illeti.

Szerintem alapvető probléma, hogy az emberek összekeverik a demokráciát a technológiai fejlődéssel. Nem azért elünk jól, mert demokrácia van, hanem azért mert nagyot fejlődött a technológia.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:17:06

@krampam:

Mire megfogalmaztam valami hasonlót, leírtad. :)))

lac64 2010.10.04. 13:17:39

@Dr.laikus PhD:
Az a borzasztó, hogy legalábbis gyanakodtak trombózisra/embóliára (heparin adása, tüdő izotópos vizsgálatra kiírás).

krampam 2010.10.04. 13:19:09

@Doubledecker: "azt jelenti, hogy máshonnan el kell venni."

mondjuk elég sok "ember" van, akitől el lehetne venni, ti. ellopták. a kisebb-nagyobb sukorók nagyon sok pénzt visznek.
Gondoljatok bele: az emberek ebben az országban ugyanúgy güriznek, mint máshol. Egy ember itt is annyit tud dolgozni, mint máshol. Vajon miért van az, hogy vannak országok, ahol ezért 10x annyi ellentételezést kapnak (persze, van ahol ennyit se)? Csak úgy lehet, hogy bizonyos spekulációkkal ellopják a javakat. Lehet szépíteni, de ez van. A brókerek, a bankárok, a politikusok... De főleg a tőzsdés, spekuláló, befektető, pénzemberek a legnagyobb tolvajok. Mert nem tesznek hozzá semmit a rendszerhez, csak begyűjtik a pénzt.

=Daniken= 2010.10.04. 13:22:54

gratulálok a magyar orvostársadalomnak. ismét bebizonyították, hogy a kórházi lap meghamisítása már rutinfeladat Magyarországon és nem csak a szociban volt bevett szokás műhibáknál/műhibás szülésnél, hanem a tökéletes megoldás a mai napig is.minden tiszteletem a munkájukat ezért a pénzért tisztességgel végzőknek, de remélem majd felkerül a kórház neve és a felelős orvosoké is.őszinte részvétem a gyászolóknak.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 13:24:49

@lac64:

Igen. Nem is értem miért xarakodtak. :((

Bikli néni 2010.10.04. 13:29:40

@Dr.laikus PhD: Igen, ez egy messzebbre mutató gond, ezt elismerem.
De a kórháznak ugyanúgy nincs pénze, mint az orvosnak a biztosításra, és nekem a józan paraszti eszem akkor is azt mondja, hogy ha az orvos hibázik (tehát egyértelműen a hanyagsága okozza a bajt), akkor azért ne a kórház tartozzon anyagi és erkölcsi felelősséggel.
De azt elismerem, hogy jobb helyeken, ahol az orvosnak van saját biztosítása ilyen esetekre, ott nem is ennyit keresnek, hanem ennek a sokszorosát.

indapass2009 2010.10.04. 13:30:58

@krampam: "A brókerek, a bankárok, a politikusok... De főleg a tőzsdés, spekuláló, befektető, pénzemberek a legnagyobb tolvajok. Mert nem tesznek hozzá semmit a rendszerhez, csak begyűjtik a pénzt."

Hát ez szánalmas. Mégis miből gyűjtik be a pénzt? Ja, hogy a befektetéseikből? Ja, hogy netalán te most azért tudsz ide irni, mert valaki befeketett a cégbe ahol dologozol (vagy akár közvetetten élvezel valamilyen befektetést)?

Ami a politikusokat és egyéb rablókat illeti félig meddig igazad van. Ugyanis a politikus általában az elrabolt pénzt szintén befekteti/elkölti. Magyarán visszajön a gazdaságba. Ez a pénz nem tűnik el. Magyarán az országot gazdasági szinten nem éri kár legfeljebb egy pár gazdag emberrel több lesz aki nem érdemli meg.

A közhiedelemmel ellentétben a gazdag embereknek nincsenek millióik a folyószámláikon.

marand22 2010.10.04. 13:31:26

Úgy látom, kedves kollégák sincsenek tisztában dolgokkal:
1. Thrombolysis (vérrögoldó gyógyszer, pl. streptokinase vagy rTPA vagy tenecteplase) csak masszív tüdőemboliában adható a jelenlegi ajánlások alapján, azaz olyan esetekben ahol a beteg shockos (alacsony vérnyomás, magas pulzusszám, következményes szervi keringészavar) állapotban van. Mivel az eddigi tanulmányok alapján más esetekben több kára származott a betegnek a VÉRZÉSEKBŐL !!!
2. A leírásból az látszik, hogy ún. centrális (a tüdő nagyereit elzáró, légszomjat, szegycsont mögötti fájdalmat okozó) tüdőembóliára gyanakodtak már az elején is, mivel ilyenkor van értelme szív UH-nak, perifériás tüdőembóliánál (a tüdő kisebb erei záródnak el, légzésre fokozódó, oldalsó mellkasi fájdalommal jár, légszomjat nem okoz) ennek nincs értelme. A biztos diagnózist ún. pulmonalis CT angiographia jelenti, a przúziós tüdő scintigraphia inkább a perifériás kimutatására alkalmas, ha egyébként tüdőbetegség nincs.
3. Ha valamivel vádolhatóak, az esetleg az, hogy miért tartott napokig a kivizsgálás. Tüdőembólia gyanúja esetén néhány órán, kritikus állapot esetén lehetőleg ágy mellett - percek alatt - diagnózishoz kell jutni. Szív UH sajnos nagyon sok helyen nem elérhető, nem a gép, hanem a hozzáértő szakember hiányzik.
4. A drágább, de sokkal hatékonyabb (saját tapasztalat: szinte minden esetben percek alatt lett a beteg láthatóak sokkal jobban) vérrögoldó gyógyszer (1 adag >200000 HUF) finanszírozása jelenleg nem megoldott, azaz az intézmény csomó pénzt bukik rajta. Az olcsóbb vérrögoldó (streptokinase) viszont minden olyan intézményben elérhető kell legyen, ahol ilyen beteget potenciálisan elláthatnak.
5. A tüdőembóliák diagnózisa kb. 50 %-ban boncasztalon születik nálunk sokkal fejlettebb egyészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban is (bár ez a jelen beteg ellátását nem menti, hiszen eleve ezt keresték, csak nem sikerült idejében kimutatni és meggyógyítani).

Mérges 1234 2010.10.04. 13:32:40

@krampam:

Amit írsz részben igaz, de szerintem csak kisebb részben.

Pont ezt akarta elhitetni velünk az aktuális kormány, hogy csak azért megy ilyen szarul, mert mindent elloptak.

Kétségtelen, hogy mindent elloptak, a maradékot meg nagyon szarul használták fel.

De a nagyobb bajok mélyebben gyökereznek.

Magyarországon 800.000 rokkantnyugdíjas van + 3 millió nyugdíjas, 800 ezer közalkalmazott.

A maradék népek nagyrésze, is szolgáltatásból, vagy alacsony hozáadott értéket képviselő munkavégzésből él.

Szóval igen kirabolnak minket, de eleve harmadát felét terméeljük meg, mint nyugaton.

Ezt nem szabadna elfelejteteni, nem szabadna üres igéretekkel etetni a népet.

Jelenleg nincs miből adni. Talán a lopásokat megszünteti az új kormány, de több lové aligha lesz.

marand22 2010.10.04. 13:33:04

@indapass2009:
Szerintem ezt ne folytasd, az egész jelenlegi pénzügyi válság pont az ellenkezőjéről szól.

krampam 2010.10.04. 13:37:27

@indapass2009: "Mégis miből gyűjtik be a pénzt?"

abból, hogy gipsz jakab kimegy a tőzsdére, megvesz, elad, megvesz, elad, stb... és szép bevételre tesz szert. és közben termelt valamit? LÓFASZT.

az a pénzügyi mozgás, ami mögött nincs tényleges értékteremtés (legyen akár az termelés, feldolgozás, szállítás, sőt még kereskedelem is, bizonyos szintig), az lopás.

RobinGood 2010.10.04. 13:50:42

@indapass2009: Neked egészen furcsa a gondolkodásod. Tulajdonképpen mi a francnak megvárni amig a szegények megdöglenek. Irtsuk ki mindent. Nehogymár foglalkozni kelljen velük.

"Azt hiszed mindenkinek juthat a Földön elegendő energia a jóléthez? Az olaj, földgáz és a szén nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre márpedig ezek határozzák meg ki milyen életszinvonalon él.
"
A megújuló energiaforrásokat meg meg sem említem, hiszen azok számodra nyilván nem jelentenek alternatívát a fosszilis energiával szemben. Nyílván az is csak egy maszlag amit bevettem.

pocokpocok 2010.10.04. 13:51:37

nem csak zárójelentést hamisítanak:
szülés előtt 1 hetet feküdtem bent egy pest megyei neves járási kórházban, vizsgálatokra magam vittem a bent vezetett papírjaim, kiváncsi lélek révén várakozás közben olvasgattam:)
hát mit ad isten, kezembe került egy 3/nap beosztású fektetett a/4-es papír, rajta, hogy milyen"pszihológiai" mellékszolgáltatásokat nyújtanak nekem: pl. beszélgetés a szülésről, félelem az anyaságtól, szoptatási tanácsadás, stb.
mondanom sem kell, a kutya nem homályosított fel ezekről, gondolom a tb-mből ezt is kicsengettették, spontán hüvelyi szülésem egy görcsoldó inyekcióval így kerülhetett 106 ezer ft-omba a tb-mből.
nem sajnálom, hisz azt a pénzt én el nem költhettem volna, de ha már leírják, hagyjanak lehetőséget rá, ha igénylem, legyen kitől kérdezni- valóban-, és ne hajtsák el az embert azzal, hogy van nekik elég bajuk..

Csirke72 2010.10.04. 13:53:18

Öszinte részvétem.
Ime magyarország.
Sajnos a valós szakemberek, orvosok már évekkel ezelött leléptek magyarországra.

Amilyen a fizetés, olyan a minöség.

Ha valaki jó kezelést szeretne, németbe kell jönnie és itt ilyen fatális hiba nem fordul elö:(

indapass2009 2010.10.04. 13:53:20

@marand22: "Szerintem ezt ne folytasd, az egész jelenlegi pénzügyi válság pont az ellenkezőjéről szól."

Ami azt illeti nem, nem erről szól. Legalábbis a hivatalos verzió. A pénzügyi válság a papírpénzről szól. A papírpénz válsága. Persze erről nem beszél senki.

A papírpénz olyan pénz aminek önmagában nincs értéke (fiat money, igen az auto). Mértéktelenül lehet nyomtatni. Az USA-t nem a demokrácia, hanem a papírpénz tette naggyá, hiszen nincs jobb dolog a világon értéktelen papírt adni értékes és valódi dolgokért.

A spekuláció pedig mindig akkor rossz amikor valaki nyer valaki mas kárára. Érdekes, hogy arról nem beszélnek amikor a spekulánsok jó nagyokat szívnak. Nehogy bárki azt higyje, hogy ezzel csak nyerni lehet. Amúgy a spekuláció is a papírpénznek köszönhető, hiszen igy lehetséges, hogy egy vállalat a tőzsdén eszközállományának többszörösét érje, még akkor is ha a jövőbeli profitlehetőséget beszámítjuk.

Amúgy elárulom, hogy a munka önmagában nem ér semmit. A munka attól lesz értékes, hogy valaki pénzt ad érte.

marand22 2010.10.04. 13:56:50

@pocokpocok:
"...gondolom a tb-mből ezt is kicsengettették, spontán hüvelyi szülésem egy görcsoldó inyekcióval így kerülhetett 106 ezer ft-omba a tb-mből."

A fent leírt "szolgáltatások" után a TB 0, azaz nulla Ft-ot fizet. A fekvőbeteg ellátás ún. HBCs alapon történik. fogalomtar.eski.hu/index.php/HBCs

pocokpocok 2010.10.04. 13:57:33

@Csirke72:
oké, disszidáljon mindenki, aki nem akar meghalni, mert egyszer mindenki szembekerül a magyar eü-gyel?
ugyan!
kiképezni,erkölcsre nevelni- a beteg nem egy darab hús- megfizetni.
Hogy ki állja?
A Fecóék hátából kihasíthanánk.

mis 2010.10.04. 13:57:54

Kedves Család!

Őszinte részvétem!

Mis

pocokpocok 2010.10.04. 13:58:39

@marand22:
köszi, akkor mi érdekük volt ezt hamisítani?
komolyan foglalkoztat.
vagy ez kötelező lenne?
akkorát néztem rajta, mikor megláttam..
elmagyaráznád?

indapass2009 2010.10.04. 14:00:10

@RobinGood: "Neked egészen furcsa a gondolkodásod. Tulajdonképpen mi a francnak megvárni amig a szegények megdöglenek. Irtsuk ki mindent. Nehogymár foglalkozni kelljen velük."

Jaj, istenem. Ide vezet a nem-goldokodás.
Ha nincsenek szegények akkor paradox módon mindenki szegény de gondolom ennek felfogása meghaladja az értelmi képességeidet.

Jelen gazdaságunk pedig nem a megújoló erőforráson alapszik ugyhogy persze, hogy nem jelentenek alternatívát a megújoló energiaforrások és hacsak valami csoda nem történik (érsd: új felfedezések amik alapjaiban rengetik meg mai fizikai és kémiai, stb ismereteinket) nem is fognak ennyi ember számára (6.5 milliárd) alternativát jelenteni.

Persze ha azzal számolsz, hogy kb. 2-3 milliárd emberrel kevesebb lesz a Föld lakossága a jövőben, akkor igen. De azt gondolom tudod, hogy ennyi ember nem fog békésen meghallni.

sirsteve 2010.10.04. 14:03:27

@indapass2009: azt írod "aki nem fizet az meghal", szerintem ez nagyjából már most is így van, csak éppen az orvosnak kell fizetni zsebbe, tisztelet a kivételnek.

pocokpocok 2010.10.04. 14:08:30

@indapass2009:
" nem is fognak ennyi ember számára (6.5 milliárd) alternativát jelenteni."
végre még egy gondolkodó lény, aki felfogja, a háborúk az erőforrások miatt robbannak ki, a "nem fenttartható fejlődés" miatt, és küszöbön a következő: lásd gazdasági válság a jelenben.
köszönöm:)

Unter Bahn (törölt) 2010.10.04. 14:08:36

@Dr.laikus PhD: "...A felosztó kirovó rendszer pont azért jött létre, hogy az átmenetileg fizetés képtelen dolgozót is gyógyítani lehessen.

...

Nincs az a hatalom, amelyik hagyja meghalni az önellátásra képteleneket..."

Pedig van:-(((

Ha egy ismerősödnek lesz demens rokona, akit 24 órában szó szerint őrizni kell, mert ön- és közveszélyes, továbbá elkóborol és rendőrök töke már tele van az állandó keresgetésével, 1-2 heti pszichiátriai kezelés után úgy rúgják ki - bocsánat: "otthonába bocsátva" - hogy nagy ívben tesznek rá, mi lesz vele. Ha van hozzátartozója, a nyakába varrják a tartási kötelezettséget, azaz valaki hagyja ott a munkahelyét és vigyázzon nagyira, mert 20 év nem a szociális háló befoltozására, hanem felgöngyölítésére ment el, így vért izzadsz azért hogy állami intézetet találj, mert a magán-otthonok nagy része megfizethetetlen és nemigen van kedve demens idősek börtönéül szolgálni.

Ezúton is üdvözlöm az egri kórház főorvosát, aki pirulás nélkül először a nyakunkba akarta varrni rokonunk eltartását, majd mikor közöltük hogy nem vagyunk olyan közeli rokonok, így a törvény tartásra nem kötelezhet, egyik fia temetőben, másik meg valahol 1000 km-re egy kamionban, akkor azt mondta: Ó, ha tudná mennyi demenciában szenvedő ember él egyedül, mégsincs semmi gond velük, rájuk zárják a kaput és kész!

Van amúgy több példám is, hogy a hatalom igenis hagy meghalni - közvetve, pl. források és támogatások megvonásával, elérhetetlenné tevésével - olyan embereket, akik a társadalom szempontjából hmmm... 'nem igazán értékteremtőek'.

Ez ilyen "civilizált Taigetosz":-(((

Mérges 1234 2010.10.04. 14:11:34

@indapass2009:

"Jelen gazdaságunk pedig nem a megújoló erőforráson alapszik ugyhogy persze, hogy nem jelentenek alternatívát a megújoló energiaforrások és hacsak valami csoda nem történik (érsd: új felfedezések amik alapjaiban rengetik meg mai fizikai és kémiai, stb ismereteinket) nem is fognak ennyi ember számára (6.5 milliárd) alternativát jelenteni."

Nagyon kár, hogy a legtöbb ember, ezeket az alapvető összefüggéseket, képtelen belátni.

Legtöbben csak a saját hasznukat képesek lesni a rendszerben.

Más kéréds, hogy Magyarországot nem annyira fenyegeti a túlzott népességszaporulat, de ma már Magyarország is túl van a lehetőségein, azaz nem képes annyi embert eltartani, amennyi itt él.

És attól, hogy valaki kimond alapigazságokat, nem biztos, hogy egyet is ért azokkal.

A politikusainknak is ki kellene mondani, "aki nem dolgozik ne is egyék".....

sirsteve 2010.10.04. 14:13:10

@indapass2009: Szerinted a bankár kinek a pénzéből kapja a fizetését, csak nem azokéból, akiknek bankszámlájuk van a pénzintézetnél?

Csirke72 2010.10.04. 14:13:55

@pocokpocok:

Milyen diszidállás???? Te beteg vagy!

EU van és nyitva minden határ. Èn is kint élek és egy munkahely változás mint ha otthon lennél, csak ott dolgozol és élsz ahol megbecsülnek és van minöségi szolgáltatás.

Amugy ha szar a MO-i helyzet akár mindenki kimehet külfödre dolgozni.

Èn annak ellenére, hogy itt kint élek rendszeresen járok haza a villámba és pihengetek:)

MA MÀR NINCSEN DISZIDÀLÀS! BÀRMIKOR, BÀRHOVA MEHETSZ ÈS VISSZA IS MEHETSZ!

Èn sem végleg jöttem ki, csak majd ugy 50 felé haza megyek, amikor már nem melózom többet semmit:)

Ennyi:)

Mérges 1234 2010.10.04. 14:14:10

@Unter Bahn:

Ez csak egy újabb bizonyíték, hogy jelen esetben a Magyar gazdaság nem tud mit kezdeni ezzel, nincs elég pénz a probléma megoldására.

Más kérdés, hogy az ilyen életnek van e különben értelme????

Csirke72 2010.10.04. 14:15:30

@pocokpocok:

Kiképezni??? Muhahaha:(((

FIZETÈS KELL MINDENKINEK!!!!

Mire fel lenne csinálná jobban???

A valós szakembereket meg kell fizetni...

1 évtized és magyarország végleg meghal:(

pocokpocok 2010.10.04. 14:20:15

@Csirke72: és ha mindenki elhúz, ki marad?
Beteg!

Csirke72 2010.10.04. 14:20:24

@Doubledecker:

Pénz van, csak az a politikusok zsebébe vándorol....

indapass2009 2010.10.04. 14:22:14

@sirsteve: ezt nem értem. persze, hogy azokéból akiknek ott a pénzük. Vagy mire gondolsz?

Csirke72 2010.10.04. 14:24:33

@pocokpocok:

Senki. A politikai elit aki a szart csinálta?

Ès ha senki sem marad? A nyugdijasok akik 40 évig a lábukat logatták, több lakást birtokolnak mig a fiatalnak semmilye sincsen, nyugdij mellet dolgoznak, 57-el nyugdijba mentek de a jelenlegieknek megszavazták a 67 éves korhatárt!

Aztán kit érdekel ki marad? Vannak föledrészek amik terméketlenek mint Magyarország. Az ilyen helyken max birkákat kell tenyészteni:)
Minek eltartani a csilliárdosokta akik a népvagyont ellopták???

Èn speciell oda megyek, ahol yol érzem magamat és nem kell havonta azon gondolkodnom, hogyan fizessem ki a rezsimet...

Csirke72 2010.10.04. 14:26:54

@pocokpocok:

Tschernobil is kiürült:)

és kit zavar???

Jó Estét 2010.10.04. 14:29:39

@phoenix102: lehet igazad van, de legalabb civilizaltak a korulmenyek, nem 8 szobas kortermek vannak, es talan tobb orvos es apolo jut adott szamu betegre, mint egy allami korhazban. Egy kedves ismerosom kozolte, hogy 350 ezrebe fajt a felesegenek egy szules allami korhazban, ilyen olyan zsebbe penzek utan, 4 agyas korteremben elhelyezve, es utana latta, hogy maganklinikan, minden vizsgalattal egyutt, egy agyas nagyon szep szobaban szulve 540 ezer, mondta masodik gyerek mar ott szuletik...

Csirke72 2010.10.04. 14:32:51

@Jó Estét:

Minek ezért fizetni??? Németben a TB fizet minden szülést és az alap dolog, hogy minden kismama egyedüli szobában szül és a minöség az 540.000 et is magasan veri.

Minek van a TB, ha az orvosnak csusztatnak???

Amugy ismerösöm nem fizetett semmit és 1 gyönyörü szép kislánya született egy állami korházban MO-on.

Csak a hülyék berögzödése, hogy kényszeredetten pénzt adnak a dokinak aki nem is kéri.

Az ismerösöm miért nem fiezetett???
Mert nem barom:)

marand22 2010.10.04. 14:47:10

@pocokpocok:
Csak találgatni tudok. Marketing, önfényezés ?

marand22 2010.10.04. 14:50:57

@indapass2009:
"A munka attól lesz értékes, hogy valaki pénzt ad érte."

Tévedsz.
A pénznek lesz attól értéke, hogy munka (szolgáltatás) vagy fizikai dolog (érték) van mögötte.

indapass2009 2010.10.04. 15:04:25

@marand22: "A pénznek lesz attól értéke, hogy munka (szolgáltatás) vagy fizikai dolog (érték) van mögötte."

A jelen papírpénzének tulajdonképpen az emberek hite ad értéket (mellesleg meg az, hogy az állam elfogadja, ami természetes, mert az állam nyomtatta; régen az emberek csak azért fogadták el, mert ebben fizethették az adót).

De én nem a pénz értékéről beszéltem, mert az más téma, hanem a munkáéról. Könnyen belátható, hogy egy munka csak akkor értékes ha van rá a piacon kereslet. Nem véletlen, hogy vannak neves festők aki éheztek, mert munkájuk akkor értéktelennek számított.

Ugyhogy egy munka értéke (nem hobbimunka, ami az egyén számára értékes lehet) csak úgy mérhető ha egy másik fél pénzt (bár nem kötelező pénzt adni) ad érte. Ha senkisek sem kell az a munka, akkor az értéktelen.

Ha másképp gondolod, akkor kérlek magyarázzd meg, hogy egy senkinek sem kellő munka mitől értékes.

Ujcsirke 2010.10.04. 15:29:08

@marand22:

De pénz nélkül nincsen munka!

Ès a munka értékét pénzben határozzák meg!

Fizetgetésért, dolgozgatás de minöségi munka.

Az ember nem rabszolgának született, söt a rabszolgatartást 100 éve lenyomták amcsiba és 1990-ben bevezették keleteurópában.

A rabszolgák még sokkal yobban is éltek:
volt lakásuk, nem volt hitelük és bért is kaptak!

Gera 2010.10.04. 15:48:57

Egyre inkább az az érzésem, hogy ha valami véletlen folytán ismeretlen okból kifolyólag súlyos betegként kórházba kerülnék, azzal kezdeném, hogy felajánlanék egy milliós sikerdíjat túlélésem esetére.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.04. 16:39:33

Őszinte részvétem... ez szörnyű...

csak remélni tudom, hogy az igazság kiderül és ennek megfelelően az a minimum, hogy megfelelő kártérítésre kötelezik a kórházat, bár ettől még nem kapja vissza a család aranyos csemetéjét... :(

Kellene egy lap.. mondjuk jóorvos.com, ahol az orvosokról, ápolókról lenne egy e-magyarország hitelesítésű pontozás, vélemény nyilvánítás. Figyelné valami szervezet és a kórháza is, a túl sok negatív visszajelzéső orvost továbbképzésre küldenék vagy elbocsájtanák...

Esetleg kiterjesztve a magán dokikra is. Gondolom ha a fenti esetben elérhető lett volna egy profi doki/rendelő a környéken a család nem restellt volna kiadni érte pénzt sem.

Tényleg, aki orvos, megtudná mondani, hogy a fenti esetre egy általános diagnózis mekkora ráfordítást jelent egy kórháznak, hogy elhárítsák az életveszélyt?

Nyilván volt az esetben konzultáció (vagy legalábbis elvárható lett volna) hogy lehet az, hogy nem tűnt fel senkinek, hogy nem ez a szokásos kezelési mód?

Messze áll tőlem az orvosi pálya, de ha a kedves diagnózist elvégző thrombosis-ra gyanakszik és beüti a googli-ba az első 100 helyezett releváns infót ad arról, hogy mivel érdemesebb kezelni, semmint használhatatlan "barkácsmegoldások" ahogy phoenix is írta a 3-as kommentben.

Amúgy ugyanez volt Édesanyám esetében is: korábban volt egy stoke-ja (ischemic) majd egyik nap a kórházban arra panaszkodott, hogy erős fejfájása van és problémát okoz a beszéd neki. Természetesen szólt a tüneteiről a nővérkének (problémát okoz a járás neki) aki ígérte, hogy szól az orvosnak és addig is ad tablettát a fejfájásra.

Persze nem szólt és tablettát sem adott, onnan vettük észre, hogy felvette a telefonját, de nem tudott beszélni. Mint az őrült rákerestem a googlin, hogy mi lehet a gond, és rögtön kijött, hogy ez még egy stoke. Hívtam a nővért (mert az orvost nem lehetett elérni), hogy azonnal szedje elő az orvost, be kell vinni CT-re, illetve vérhigítót kell neki adni és gyorsan, mert 3 óra van cselekvésre.

Másnap reggel látta csak Anyu az orvost, akkor is csak legyintett. Mikor délután felelősségre vontam 3 nap múlva megcsinálták a CT-t és diagnosztizálták, hogy jéé, tényleg az volt. Meg lehetett volna menteni a beszédét... 100e Ft adtam az orvosnak, pedig hivatali kötelessége a kórházában ellátni a betegeit, ezért kapja a fizetését. Kevés? Adtam volna 2x 3x de akár 5x ennyit is vagy még többet ha segít. De nem tette... El sem tudom képzelni mi lenne ha nem "jattolnék" heti 5ezret a nővérkéknek is, így is mi etetjük Anyut, mert a fél oldal is béna, beszélni sem tud.. a nővérke elé rakja a kaját, fél óra múlva elviszi... B+ próbálna ő félig bénán enni... :((((

mattone 2010.10.04. 16:45:05

Őszinte részvétemet szeretném kifejezni a családnak!

Sokat olvasgattam itt, eddig nem szóltam hozzá. Most megint megláttam (és már nagyon-nagyon sokszor előfordult) az arra való hivatkozást (pl. @Bikli néni), hogy az orvos mennyire keveset keres, milyen sokat dolgozik és így tovább.

Igen: annyit keres amennyit, annyit dolgozik amennyit.

No de könyörgöm: amikor az egyetemre való jelentkezéssel és az orvosi esküje letételével ezt a hivatást választotta, akkor is tudta, hogy mennyit keres majd, és azt is, hogy milyen sokat kell dolgoznia.
Akkor minek ezt mindig felhozni? Unalmas, értelmetlen, botrányos és felháborító dolog erre hivatkozni. ELÉG legyen ennek felemlegetéséből.

Mindamellett családom és én az elmúlt évtizedekben szinte mindig csak tisztességes, becsületes, hivatását szerető orvosokkal találkoztunk. Lehet, hogy eszméletlen szerencsés vagyok?

Gyuri58 2010.10.04. 16:46:47

@Gera: 300 Ft-os sikerdíjhoz vajon mit szólt a nép nemrégen?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.04. 17:04:13

@Csirke72:
Az emberek azért fizetnek mert jobb (többlet) ellátást remélnek.

Például az alap, hogy az orvos meggyógyítsa a beteget. De ha kap érte pénzt, adjon tájékoztatást, legyen kedves, értesítse a hozzátartozókat stb.

Persze, megszületik a gyerek hálapénz, sőt: kórház nélkül is az udvari wc-ben. Ezért nem szabad, hogy feltétel legyen a hálapénz, el tudom képzelni, hogy van akit nem érdekel/nem törődik azzal hogyan s miért csinálnak valamilyen orvosi beavatkozást. Aki fizet viszont a plusz dolgokért teszi, és aki kapja az is motiválva van, hogy a munkáját úgy végezze, legyen kellő türelme stb.

aesculap 2010.10.04. 17:10:03

A gyermekét elvesztő szülő fájdalmát semmi sem írhatja felül, Neki biztosan igaza van, amikor okot, magyarázatot keres, és azt kérdi, hogy ki hibázott.

Sok hozzászólás érkezett, ezek egy jelentős része szakmailag nem megalapozott, úgy is mondhatnám, hogy butaság. Legkirívóbb csirke72, aki azt írja, hogy "németben ilyen nem fordulhatna elő". Sajnos, a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A tüdőembolia felismerése és kezelése "németben" is nagy gondot jelent, a tüdőembolia halálokként sokszor ott is csak kórbonctani diagnózis, ami annál inkább is szembeötlő, hogy a kórboncolások aránya messze elmarad a magyarországitól.
A fibrinolízis pedig - akár streptokinázzal, akár rTPA-val - nem elsősorban anyagi kérdés (megalapozott indikáció esetén az OEP megfizeti a kórháznak a kezelés költségét), hanem egyrészt időfaktor (igazán hatékony csak 8 órán belül, kompromisszummal ez kiterjeszthető 24 órára), másrészt nagyon sok ellenjavallata és lehetséges szövődménye van. A beteg belehalhat a kezelésbe, és aztán a boncasztalon derül ki, hogy nem is lett volna rá szükség...

A dg-t a klinikum és a speciális programmal végzett CT alapján lehet felállítani, a szívultrahang csak nagyon indirekt jelekkel szolgálhat (emelkedett jobb kamrai nyomás), az izotóp vizsgálatnál pedig gyakori az álpozitív lelet. Sajnos, saját gyakorlatomban is előfordult, hogy igazolt mélyvénás trombózisban szenvedő és megfelelően kezelt beteg nem tartotta be a szigorú fekvésre vonatkozó előírást, és a WC-n ülve halt meg lovagló embolusban.
Le szoktuk dekurzálni, ha a beteg ilyen esetben felkel, sőt a fenti esetben alá is irattuk vele, hogy orvosi utasítás ellenére stb. nem mindig szoktunk így eljárni, bízunk a gondviselésben, meg nem akarjuk a helyzetet kiélezni, itt is csak azért tettük meg, mert nagyon renitens volt a beteg, nemcsak WC-re, hanem dohányozni is kijárt. A hozzátartozók mindenesetre minket vádoltak a haláláért. Ha nincs az egész dokumentálva , valószinüleg megkaptuk volnak a lelketlen kontár, kórlaphamisító gyilkos stb. jelzőket is.
Minden beteget, aki hozzánk kerül, próbálunk meggyógyítani, sajnos, nem mindenkit sikerül. Orvosként szakmai kudarc, együttérző emberként súlyos lelki trauma egy beteg elvesztése számomra. Nem könnyíti meg a helyzetet, ha a hozzátartozók ráadásul hozzá-nem értéssel, lelkiismeretlenséggel vádolnak, vagy jogi útra terelik annak a betegnek a halálát, akiért mindent megtettem és aki álmastlan éjszakákat okozott.

Ezzel együtt a konkrét esetben nem zárható ki, hogy mulasztás vezetett a beteg halálához. Ismeretlenül is nagyon sajnálom.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.04. 17:17:28

@pocokpocok:
nekem boka ficamom volt: ránézett a doki, megcsavargatta, megröntgenezték: a vizsgálat 240Ft-ba a röntget 170-be került. A "gyógyszer" nem TB támogatásos kb. 800-ba. Még csak sokat sem kellett várnom.

Magándokinál kollégámnak hasonló: 25eFt igaz abban volt masszázs és rehabilitációs torna 2x2 alkalommal.

Feleségem szülésénél (császár) beírtak minden cuccot, de azok nagy része volt, kétség kívül 2 életet mentenek, meg az egy hét bent fekvés összesen 750eFt. Tehát milyen problémát gazdaságos kezelni?

A finanszírozási modell hátulütője lenne, hogy kölséges ellátást bárhol lehetne kapni (már ha a biztosító engedi) igen fájdalmas, de kisebb összeget a konyhára hozó dolog miatt meg mehetnél Kukutyinba...

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 17:18:57

Ha az önkormányzatok úgy érzik, hogy földhöz vágja őket a kórházaik működtetése, nincs elég pénzük az oktatási intézmények fönntartására, a kormány szívesen szervezi meg, és veszi állami kézbe az egészségügy, illetve az oktatás kérdését országosan is.

Ezt Orbán Viktor kormányfő mondta az Inforádiónak adott nyilatkozatában. A kormányfő hozátette: meggyőződésem, hogy ma Magyarországon jobban meg tudnánk szervezni tízmillió ember egészségügyi ellátását, ha ez egy állami egészségügyön keresztül történne, és nem széttagolt tulajdonosi struktúrájú, önkormányzati rendszerben. De miután az önkormányzatok a tulajdonosai a kórházaknak, ezért nélkülük és ellenükre nem lehet állami szervezetet kialakítani. A kulcs tehát a megegyezés. Mint mondta:az önkormányzatok annyira eladósodottak, hogy többségük számára teljesen világos: saját erőből nem fogják tudni működtetni a kórházaikat - számolt be a nol.hu.

A kormány pedig nem akar pénzt adni olyan rendszerek működtetésére, amelyekről az elmúlt években kiderült, hogy csak újra és újra előállítják ugyanazokat a problémákat - fűzte hozzá a kormányfő, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az államnak, a kormányzatnak jelenleg van-e elég ereje, kapacitása, szakembergárdája ahhoz, hogy ha egészségügyet, oktatást átvesz, akkor azt működtetni is tudja. Mint ahogyan arra a kérdésre is, hogy az utolsó kórház utolsó ápolónőjének fizetési papírját is a kormánynak kell kezelnie, magabiztosan azt válaszota az InfoRádió riporterének: "Persze."

Arra, hogy körülbelül mikorra látja lefolytathatónak az önkormányzatokkal a tárgyalássorozatot, úgy reagált, hogy "ami kívánatos volna, az a következő év első negyedévének vége". Az ideális szerinte az volna, ha már úgy készíthetnék el az önkormányzatok a 2011-es költségvetésüket, hogy a legfontosabb kérdésekről megállapodtak a központi kormányzattal - írta a hírportál.

megint 2010.10.04. 17:32:54

Képtelen vagyok megérteni, hogy tud hazugságban tovább élni valaki egy ilyen eset után.

Dr.laikus PhD 2010.10.04. 17:33:15

@mattone:

"No de könyörgöm: amikor az egyetemre való jelentkezéssel és az orvosi esküje letételével ezt a hivatást választotta, akkor is tudta, hogy mennyit keres majd, és azt is, hogy milyen sokat kell dolgoznia.
Akkor minek ezt mindig felhozni? Unalmas, értelmetlen, botrányos és felháborító dolog erre hivatkozni. ELÉG legyen ennek felemlegetéséből."

Az orvosnak meg abból van elege, hogy erre hivatkozással végig tanul egy életet, saját pénzét fekteti bele, korán hal, mint a mosónők, aggódik érted, mint a szüleid és neked unalmas, értelmetlen, botrányos és felháborító.

Hát a Te véleményed is az.
Úgy tényleg, miért nem kérhetne magasabb bért, mint egy kőmies, vagy akár a Te béred?
Mit teszel, ha megunja és megy világgá ahol megbecsülik, tisztelik és megfizetik?

Egyébként meg a véleményed róluk pozitív.
Akkor miért is nem kereshet többet?

titkom 2010.10.04. 18:20:30

@Leroi: Csatlakozom: SOK erőt kívánok a gyászukhoz!!!

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.04. 18:26:32

@Dr.laikus PhD: Kérhet. És kapjon is.

De ne hagyjon embereket szenvedni, nodepláne meghalni, csak mert kevesli a fizetését.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.10.04. 18:44:28

@indapass2009: Több lényeges tévedésedet látom.

Egyfelől a fogyasztó is értékes a társadalomnak, és ezek azemberek fogyasztanak.

Az, hogy esélyt kap az ilyen rokon is teszi élhetőbbé az országot, ezért is több termelő ember marad itt.

Másfelől: A TB célja az, hogy mindenki biztosítva legyen. Emellett lehet magad piaci alapon biztosítani. Mindjárt jár neked a kórházban, magánklinikán szállodai szintű ellátás.

Sőt, sok esetben bizonyos vizsgálatokat adott időn belül kötelesek elvégezni. Stb.

Aki az alap TBt kénytelen választani, az azt kéne, hogy kapja ami az erre költött pénzből kellő szakszerűséggel jut, akinek külön biztosítás szerint minden más jár, az meg azt kapja meg ami a kötvényen szerepel.

pocokpocok 2010.10.04. 19:18:40

@sambalabammbumbumm:
az egyik nő a szobámból császárral szült, az övé durván 200e volt, a tied rekord magas, mit adtak ezért?

pocokpocok 2010.10.04. 19:23:48

@Csirke72:
Tschernobil is kiürült:)

és kit zavar???

gyökér(telen) vagy!
ha mindenki elmenne nyugatabbra, aki sz.rul él manapság, mert megteheti, itt nem maradna senki, mert aki nem sz.rul él, az belőlük él.
elmehetnék én is, jobban is élhetnék, de azért vannak elveim, és idetartozónak érzem magam, és megpróbálom a munkámmal jobbátenni ezt az országot.
hagyjuk, úgy sem érted..

Krike1974 2010.10.04. 19:30:33

Csak gratulálni tudok a moderátornak.
Taps-taps

vakvarju 2010.10.04. 19:59:08

@Csirke72: "A nyugdíjasok, akik 40 évig a lábukat lógatták..." Hát valószínű, ilyenek is vannak. De pl. a feleségem ugyan 57 éves korában ment el nyugdíjba 43 éves munkaviszony után, de már 14 éves korától dolgozott, ebből 20 évet három műszakos munkakörben és pont az egészségügyben (értelmi- és testi fogyatékos gyerekek között) és nagyon szeretett ott dolgozni. És nagyon szerette a gyerekeket is. A középiskolát, a a négyféle szakképesítését, a felsőfokú végzettségét is munka mellett, a háztartás vezetése és két gyerek nevelése mellett végezte el. Van aki negyven évig nem csak a lábát lógatta. Úgy hogy nem kell általánosítani.

komplikato 2010.10.04. 20:13:47

Nehéz az ilyesmit megérteni vagy felfogni. Pláne orvosi ismeretek nélkül. Igaz az is nehéz dolog, hogy magyarisztánban ha valamit elszúrnak, azt letagadják a dokik és a kamara mindig tisztára mossa őket ... nagynénémnek még a boncolási jegyzőkönyve is "elveszett" egy ilyen esetnél.

Viszont hallottam olyan esetet, amikor valakinek vérrögöt találtak egy fontos helyen, de se operálni nem merték, sem véralvadás gátlót nem mertek adni, mert állítólag akkor kisebb részekre szakadva elszabadult volna a helyéről és infarktust vagy agyi érelzáródást okozhatott volna.

atila68 (törölt) 2010.10.04. 20:26:52

Hogy a faxba tetszhet ez 4 embernek?
Amúgy nem éppen "lifelike".

blokkos 2010.10.04. 21:19:46

A megoldás (el lett cseszve): MAGÁNBIZTOSÍTÓ!

adamantium 2010.10.04. 22:45:58

@Kompli: a kamara ugyan hogyan mosna valakit tisztára ha gyakorlatilag meg van szüntetve? csak egy önkéntes alapon működő civil szervezet semmilyen befolyás és hatalom nélkül, ilyen sehol másutt nincs csak nálunk. a boncolási jegyzőkönyv se tud igazán elveszni manapság mert az nem egy "könyv", papír formátumban is létezik meg egy elektronikusban is, nehéz az összest elveszteni

adamantium 2010.10.04. 22:51:41

@Csirke72: magyarországon azért fizetsz, hogy magán orvosod legyen a nőgyógyászaton aki úgy táncol ahogy te fütyülsz, akkor hívod fel amikor kedved van és bejön a szabadnapján is ha szül és csak ő látja a gyémántból készül csúnyáját. ha nem fizetsz akkor ugye az néz meg aki éppen tud és annál szülsz aki éppen az ügyeletes. na a különbséget fizeted meg, németországban nem fizet szinte senki mert nem tud megfizetni egy magánorvost

adamantium 2010.10.04. 22:56:22

@pocokpocok: ne haragudj de sötét vagy erősen, először is a te szülésed sem jött ki 106 ezerből, mert feltételezem, nem bementél és kipottyant a gyerek. bennültél pár napot: gyógyszer, hotelköltség, ágynemű, villany, víz, fűtés. a gyermek oltásai, az ő ellátása az ugye ingyen van? és különben is ez egy átalánydíj, a sikeres gyors esetekből kell finanszírozni a kevésbé sikereseket, ha mondjuk annyit vérzel, hogy trafózni kell akkor 4 egység és már nincs is abból az összegből

bakela 2010.10.04. 23:04:26

1.) R.I.P.

2.)Beleolvasgattam. Már nem szórakoztat a blog- jön vissza a kaukázusi kefír.
Többeknek: csak ismételni tudom magam:
Nektek ostoba, lelketlen, pénzéhes szar vagyok.
Én: Igenis legjobb tudásom szt, a szakma szabályait betartva próbálom ellátni a betegeimet. Pontosan annyit, ami a rendelési időbe így belefér. De: Ha a rendelési idő ma nálam 11- kor véget ér, akkor 11 ó 01 perckor csak akkor jöhetsz hozzám, ha lavórban hozod a beleidet. //52/2006.(XII. 28) EüM rendelet//
Továbbképzem magam: qrva sok idő, és pénz.
Felelősségbiztosítást egyik biztosító sem hajlandó kötni, csak max 5 misi/eset /mennyiről is szólnak a dr. Ibrahim- bén Adam egypercesek?/
Törv szerint, meg az egyszerű gyógyszerfelírást is meg kell előznie betegvizsgálatnak: nyugodt lehetsz, hogy ezt így is fogom ledokumentálni- mivel 4szemközt történik- később nyugodtan verheted magad.
Sok felesleges vizsgálatot, konzíliumot, stb. is indikálok, hogy a seggem védjem tőletek. Ja, hogy a defenzív medicina 2-3x annyiba kerül, mint az ellátás a józan paraszti ész szerint? Te kényszeríted ezt rám.
Mégis, mit kéne csinálnom laza 30 év után? Dolgozni heti 44 órát, + heti 2 ügyelet /az egyik munkaszüneti nap/ ,vagy hétfő reggel 07-től szombat reggel 08-ig folyamatosan szolgálatban lenni, 1 hosszú és 1 rövid ügyelet havonta? Mert csináltam eleget.
Node, wazze: nekem van öt gyermekem, akiket szeretném látni felnőni.

Mit gondolsz, ha arról van szó, hogy te fordulj fel, vagy én, melyik opciót válasszam?

Tudod, milyen nehéz tud lenni néha nekem is, hogy ne rúgjalak fel, amikor itt rinyálsz előttem, és pontosan tudom, mit pofáztál tegnap rólam a tanyaközpontban?? mert a másik proliii besúg, azt remélve, hogy jó pontot szerezhet- aztán ő önti rám holnap a gyomortartalmat a kisboltban.
És akkor én vagyok az állat, hogy a szabadidőmben is /kedvenc szófordulatotokkal élve: tisztelet a nagyon-nagyon kivételnek/ a társadalom mocskának legalja böfögéseit olvasgassam.
Itt van ez a moszados úszító blog.
Ahol az szalonképes, hogy szarházi, de nagy S-sel, y-nal már törlésre érett?
Mi a célja? Olaj a tűzre? Az acsarkodás csak meggyorsítja az elkerülhetetlent.
Nagyon közel a megvilágosodásod ideje: prolii, vagy ügyvéd nem fog úgy hiányozni, mint az egészségügyi ellátás.
Más: ha a csirkédet, vagy az alu. ereszcsatornádat reggelre elviszik, hóhérért kiáltasz. Ha ugyanaz a polgártársad -aki egyébként soha 1 fillért a közösbe nem tett- iszik, 3 mázsa, láncdohányos, csak a közgyógyos + kiemelt támogatású gyógyszereihez havi 25 e magyar florentinust raksz hozzá, meg amikor elkezdik kezelni a tüdőrákját, + havi fél-1 milkát- akkor ezt helyesnek tartod. Melyik a nagyobb lopás? Mert még nem nagyon láttam piásbagóslumpen/C?,R?/-t aki nem közgyógyellátott!
Az természetes, hogy van aki Q8-al jár, van aki gyalog?
Van aki a Rózsadombon 450 m2-n van aki fóliasátorban, van aki hajléktalan?
De az eü-ben mindenkinek minden azonnal? Ha a személyzet beledöglik is?
1 hippokratész, az hány korpászsemlye?
Kapitalizmust akartál, piacgazdaságot. Hát jelentem, most én vagyok a keresleti oldalon, belőled meg igen csak túlkínálat van. A szent piac beáraz mindkettőnket: mené tekel ufárszim! /ezt a politika, a para, az orvosok konformizmusa és határtalan gyávasága ugyan késleltetni tudta, de a folyamat már beindult, és egyenletesen gyorsulva már a pofádra ég/
Igazad van: ha gondolsz a jövődre: gyűjtögetsz!
Üzleti biztosító? Ha-ha, szted. mennyit kell fizessél, hogy a majdani nyitott szívműtéted, vagy az AML-d kezelése is benne legyen a szerződésben? És a szomszédod? Az befizeti az egész családot?

Kedves Szindi!

Nem zsidóztam, nem cigányoztam, csak a véleményemet írtam le Neked /is/.
Nem kell törölnöd, nem kell ismét kitiltanod- a szilencium innéttől önkéntes: onanizáljatok csak magatok közt, nélkülem.
Ezt a szart még olvasni sem érdemes, nemhogy a klaviatúrát koptatni.
Esetleg szólhatnál mindenkinek: Jön a hideg idő- Ne felejtsék a sapkát a fejükön, ha a rendelőmbe lépnek mert a francia nevelést mifelénk a franciakulcsra értik.

до свидания

- Capri - 2010.10.04. 23:30:21

Kedves Posztíró, fogadd őszinte részvétemet, nem létezik szó a fájdalmadra. Nagyon sajnálom, ami történt. Kívánok sok erőt.

Jim Raynor 2010.10.04. 23:40:42

@adamantium:

"magyarországon azért fizetsz, hogy magán orvosod legyen a nőgyógyászaton aki úgy táncol ahogy te fütyülsz, akkor hívod fel amikor kedved van és bejön a szabadnapján is ha szül és csak ő látja a gyémántból készül csúnyáját"

hát nem. magyarországon azért fizetsz, hogy akinek a kötelessége lenne, el is végezze rendesen a munkáját, mert ha nem tejelsz, ott döglesz meg a kórházban.

pakesz (törölt) 2010.10.05. 00:47:09

@Jim Raynor: kommancsok vagyunk mi?
hat mi tudjuk, hogy a leguccso mocskos hajlektalannak is INGYEN ellatast KELL kapnia hiszen valaki 2008 -ban azt allitotta, hogy a TB az a MINDEKIVEL valo szolidaritasra epul!!!

aki veletlenul fel millara van bejelentve, azt meg se kerdezik, hogy ugyan mar kulon TB-t ohajtana-e kotni, hanem csak vonjak le tole a sok zsetont, oszt majd a doki is racsodalkozik, hogy milyen jol megy neki, oszt meg neki is kell adnia...
ja es mielott kifelejtenem: oszt jo napot

saclos (törölt) 2010.10.05. 00:54:12

@bakela: Sajnálom, hogy itt hagyod a fórumot, a posztjaidból sokat meg lehetett tudni arról, hogy működik ez az egész, mi a rendje a dolgoknak és mikor lehetne reklamálni. Nem csodálom, hogy nem hiányzik ez a gyűlölet, amit személyre, hozzáállásra tekintet nélkül kaptok. Köszönöm az információkat, amelyeket két posztolóelküldés között megosztottál.

pakesz (törölt) 2010.10.05. 00:55:33

@bakela: "Más: ha a csirkédet, vagy az alu. ereszcsatornádat reggelre elviszik, hóhérért kiáltasz. Ha ugyanaz a polgártársad -aki egyébként soha 1 fillért a közösbe nem tett- iszik, 3 mázsa, láncdohányos, csak a közgyógyos + kiemelt támogatású gyógyszereihez havi 25 e magyar florentinust raksz hozzá, meg amikor elkezdik kezelni a tüdőrákját, + havi fél-1 milkát- akkor ezt helyesnek tartod. Melyik a nagyobb lopás? Mert még nem nagyon láttam piásbagóslumpen/C?,R?/-t aki nem közgyógyellátott!"

ebben egyetertunk...
egy kisse felborultak az aranyok...
de azert ne altassuk magunkat, a mai egeszsegugyben ez a te altalad leirt nem valoszinu hogy ugyanazt az ellatast megkapja mint az aki kepes a rendes helyen levo orvost megkenni...
(en sem oda vagyok bejelentve ahol lakom, pont e miatt)

vagy hogy is volt az a kis aprosag, hogy szovettan 2 honap de ha fizetsz, akkor mashap ott van mert a dokik kepesek tulorazni a zsetonert?

ja es meg egy aprosag: irtad hogy 30 eve melozol, hogy is volt a regi kommunizmusban a vervetel? mintha fizettek volna erte nem?
sosem ertettem ezert a hatalmas nagy penzellenesseget, de hat lassan begyogyul ez a seb is, szepen lassan minden doki elfelejti hogy az egeszseg nem uzlet, hiszen a Nagy Vezer most mar nem a partvonalrol ugat bele, hanem a palyan van mar, es mint tudjuk csodak nincsenek...

pakesz (törölt) 2010.10.05. 01:06:32

@Dr.laikus PhD: "Ezt Orbán Viktor kormányfő ..."

ember te is tudod hogy ebbe fog belebukni...
2006 -ban irtak, hogy egyik kormany sem mer nekiallni az egeszsegugynek, mert a 4 eves ciklusban nem latszodik, 8 evnel viszont mar igen...
Orbanek elvesztegettek 4 honapot, igaz legalabb nem tudjak rafogni a Nyuszira, hogy hat nem ok a hibasak

persze ez a duma, az ujratermelodo strukturarol MegaLOL...
2006 -ban szakertok lehoztak, hogy melyik korhazat kell bezarni, utana jottek a politikusok es beletaknyoltak, partszimpatia alapjan nem engedtek bezarni a halalra itelt korhazakat

vagy szerinted a Szent Janosnak most a Pokorni mennybe menetele folyaman nem lesz egy kisse kituntetett szerepe?
elvegre egy nagyon eros ember van ott!!! tudod segitek, annyira eros, hogy ott a XII. keruleten meg ingatlanado is van am!!!

pakesz (törölt) 2010.10.05. 01:07:04

@pakesz: "2006 -ban irtak, hogy egyik kormany sem mer nekiallni az egeszsegugynek, mert a 4 eves ciklusban nem latszodik, 8 evnel viszont mar igen..."

az előnye na...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.10.05. 01:19:23

@pakesz:

"vagy hogy is volt az a kis aprosag, hogy szovettan 2 honap de ha fizetsz, akkor mashap ott van mert a dokik kepesek tulorazni a zsetonert?"

Ez hülyeség.

Az OEP annyit fizet, hogy abból csak 2 hónapra lehet leletet adni, egyébiránt a kollégák ott malmoznak.

A plusz pénzzel az OEP elégtelen finanszírozását pótolja ki az állampolgár.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.10.05. 01:20:47

@pakesz:

"hogy is volt a regi kommunizmusban a vervetel? mintha fizettek volna erte nem?"

Attól függ, miért kellett, egyébként mindig voltak külön díjazás nélküli ellátások és fizetősök.

Dr.laikus PhD 2010.10.05. 05:37:59

@pakesz:

Ezt nem én írom, hanem egy ojság közli, hogy a jó bácsi majd megoldja helyettünk.

Egy biztos, most mindegy miért, talán lesz türelem, emberi akarat, mert van akinek mindent megtesznek és lenyelnek.

Szervezni, beszélni tud, megértetni mit akar tud, ha mögé olvasol az jó, ha kell ember ahhoz, hogy azt tedd amit kell, akkor jó.

Nekem nem kéne, szeretek a magam feje alapján dönteni, ez én vagyok, a többség ahogy látszik a blogon nagyon nem.

Tájékozatlan, a semmiért is ide nekem az oroszlánt.
Annyira, hogy nem lehet normálisan beszélni már, mert hátbadöfést vél az is aki mellé állni szeretne az ember.

Szomorú.

adamantium 2010.10.05. 10:50:12

@Jim Raynor: hát nem, mert az alapszolgáltatás az, hogy aki éppen éri. az sajnos már más tészta, hogy mindenki a saját magán betegével van elfoglalva mert a jobban szituált szülő nő mellett kell üljön vagy telefonon kell válaszoljon annak a kérdéseire és ezért nem jut ideje arra aki nem tud vagy nem akar neki fizetni ezért. de úgy is feltehetjük a problémát, hogy aki fizet az a másik elöl veszi el a lehetőséget

adamantium 2010.10.05. 10:52:53

@radiologus.hu: én a szövettant egy hétre szoktam kérni és érdekes módon mindig megjön, na jó néha ha találok valami nagyon rosszindulatút akkor csak egy előzetes vélemény, mert más vizsgálatok is kellenek a végső döntéshez

pakesz (törölt) 2010.10.05. 11:17:46

@radiologus.hu: nem fogalmaztam volna rendesen???
a vervetel!!!
tudod bemegyek es levesznek tolem vert
en ADOK
azert jelenleg 1 sört meg vallveregetest kapok, es en tudom hogy 30-40 eve nem igy volt, hanem kemenyen fizettek erte, vagy nem igy lett volna?

pakesz (törölt) 2010.10.05. 11:19:57

@radiologus.hu: "Az OEP annyit fizet, hogy abból csak 2 hónapra lehet leletet adni, egyébiránt a kollégák ott malmoznak. "

en nem tudom pontosan mi az a szovettan, de annal nem csak HUMAN eroforras van?
ha veletlenul 10 Ft -os cseszere szukseg van beszerzek en 100 at is, csak csinaljak
elvegre kapjak a fizetest nem? akkor miert csak vakargatjak a tokuket/malmoznak?

vagy ok lennenek a komcsik, akik csak azert is betesznek Orbannak hogy igenis ha van valakinek penze akkor jobb ellatast kap?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása