Folyó magzatvízzel a folyosón

2010.09.10. 06:00

Csak negatív tapasztalataink vannaka Szent János kórházzal kapcsolatosan.


2009.november 14-24.-ig voltam a "vendégük". Sajnos felső magzatburok repedéssel kerültem be a kórházba, amit nagyrészt a Szent Margitos "nagyon lelkiismeretes nőgyógyásznak köszönhetek.


Szóval a felső magzatburok repedésem vége, 1 hét utáni szülés lett, 27. héten 980gr-os kisfiúnkat hoztam világra császármetszéssel.

 

- a magzatvizem folydogált, és ágynyugalomra, minimális mozgásra lett volna szükségem, hogy a gyermekemet minél tovább benn tudjuk tartani, az életfeltételeinek növelése érdekében. Ezt előszeretettel hangsúlyozták az orvosok, de mindenben nekünk kellett döntenünk aláírt papírok kíséretében. Semmilyen felelősséget nem vállalnak, és nekünk akik nem töltöttünk min. 5 évet az orvosi egyetemen döntenünk kellett.


- 5 ágyas lepukkant, málló vakolatú kórteremben helyeztek el, ahonnan a vizsgálatokra 1 emelettel feljebb kellett eljutnom, miközben a H1N1 tombolt, nekem kintről érkezett betegek között kellett órákat várakoznom ultrahangra...stb. Viszont látogató nem jöhetett be a kórterembe. Csak én mehettem ki, folyó magzatvízzel, a folyosóra...


- sikerült napi 7000 Ft-ért szereznünk egy alapítványi szobát, amiben, nem kórházi ágy volt, mocsok volt, és külön kellett azért szólni, hogy meleg víz jöjjön a csapból...


- a császármetszés lezajlásáról is a legrosszabbakat tudom elmondani. Lepukkant hentes üzemhez hasonló műtő, rosszul beadott spinális érzéstelenítés, orvos aki annyit nem mondott, hogy most kezdjük a műtétet, jó reggelt én fogom műteni, mi fog történni....stb. ami mondjuk egy első szülő nőnél, ráadásul koraszülésnél, talán olyan emberi lett volna.


- párom nem jöhetett be a szülésre, pedig nem altatásos, és nem sürgősségi műtét volt, hiszen 1 hete már benn voltam, és ekkor már tervezhető volt az időpont.


- szinte nulla emberi kommunikáció jellemző a kórházra. Hülye, fölösleges elemnek tekintik a szülőket, úgy éreztetik, hogy a saját gyermeked felett sem rendelkezhetsz.


- a PIC osztályt meg véleményünk szerint be kellene szüntetni. Főleg azért mert, bár a mi gyermekünk megúszta az ott létet, és a hibáik ellenére az élete megmaradt, viszont ez inkább a szerencsének köszönhető


- az orra alatt már a születésekor látható, és megállapítható volt egy kialakuló hemangióma, mely gyorsan kezd növekedni, ha nem kezelik. Lévén a gyermekünk orrának alsó részén, ami a légzésére veszélyt jelentett és jelent a mai napig is. Semmilyen kezelést nem kezdeményeztek, sőt még hitegettek minket is, hogy majd visszahúzódik. (Ma a későn elkezdett kezelések ellenére is kisebb dió nagyságú) Még a laikusok számára is ismert a tény, hogy a korababáknál a légzés nagyon kritikus pont. Hát nálunk ez nem számított, bár a babánk állapotát stabilnak mondták, mégsem vitték kezelésre. Más sokkal veszélyesebb instabil babáknál shunt beültetése végett meg tudták oldani a szállítást.


- folyamatos nyavalygások mellett, mintegy szívességként látogathattuk a gyermekünket, szívességként érdeklődhettünk telefonon. Szinte úgy éreztették, hogy nekünk kéne a kórházat ellátnunk eszközökkel, felszereléssel, pénzzel stb. mert annyira rossz helyzetben vannak. Mindent erre fogtak. Talán hiányzott, hogy mi nem vittünk minimum 30 ezres ajándékcsomagokat, ami a János Kórház PIC osztályán is már szinte pofátlanul elvárt követelmény ahhoz, hogy „kisebb kellemetlenségek” sem érjék a gyermekünket.


- hát talán ha ezt megtesszük, akkor nem lett volna elszorítva ragtapasszal a gyermekünk lába, ami kétszeresére dagadt és ha nem vesszük észre akkor ki tudja mi lett volna. Egy nyomorult elnézés nem hangzott el, pedig mi azzal is megelégedtünk volna a kiszolgáltatott helyzetünkben, amire erősen rájátszik ez az osztály.


- a kenguruztatás is csak azoknak volt lehetséges, akik tolták a pénzt és ajándékokat a PIC-es nővéreknek. A mi babánk megúszta az agyvérzéseket, nem voltak légzés leállásai, jól fejlődött, mégsem szoptathattam, mindig följebb és följebb tolták a súlyhatárt. Volt aki sokkal kevesebb súlyú babát is szoptathatott már, aki ráadásul már több fertőzésen is átesett.


- majd egyszer csak a mi értesítésünk nélkül áthelyezték gyermekünket a koraszülött osztályra, állítólag sürgős volt, kellett a hely más babának. De azért 18 órával később, még megvárták azt, hogy beöltözzem „steril” köpenybe a látogatáshoz, majd csak ez után közölték, hogy hát hiába öltöztem be a kisfiúnk már nincs náluk. Pedig akkor már több mint 1 hónapja, naponta bejártunk, és tudták kik vagyunk.


- H1N1 alatt apuka létezése megszűnt, ő nem látogathatott, még úgy sem, hogy a napi 1x lehetséges látogatási időt kicseréljük, és ő menjen be helyettem mondjuk. Állítólag az apukák jobban fertőznek. Csupán csak azért mert a kórház lusta volt megszervezni a fertőtlenítést, ilyen nevetséges indokokat találtak ki. Az a legszörnyűbb, hogy ezt meg is tehették.


- a koraszülött osztály sem különb a János kórház PIC osztályánál. Itt is mindjárt az első pár napban a jobb lábfejét égették össze, az állítólag hibás légzésfigyelő lábra csatlakozóival. Ja erről is elfelejtettek szólni, vagy magyarázatot adni.


- itt még sajnos egy idegbeteg nővérrel is sikerült találkoznom aki, fenyegette a piciket, hangosan káromkodva, hogy ha nem hagyják magukat megszúrni, baj lesz. Csapkodott, és üvöltözött. A munkaügyi problémáit pedig a torkomon próbálta lenyomkodni, mintha én lennék az oka.


- itt is mint a PIC osztályon inkább szondán etetik a gyermekeket minthogy hagynák szoptatni az anyukákat.


- mielőtt hazaviheti gyermekét a koraszülött osztályról az édesanya, jogosult néhány napot össze szokásképpen benn tölteni, erre van egy pár szoba. De ez csak a csókosoknak jut, az én esetemben, egy vidékről (nem is a János Kórházhoz tartoztak) érkezett anyuka, akinek pár napja érkezett ide a gyermeke, nem 980 gr-al született hanem 2000 gr-al, és csupán csak azért ,hogy anyukának szállása is legyen,előnyt élvezett, és még számos más esetben is, megelőztek minket pedig kisfiúnk ekkor már több mint 2 hónapja volt kórházban. Így hát nekünk maradt az otthoni összeszokás. Nem kaptuk meg ezt a törvény adta lehetőséget sem.

 

Gyalázatos ez a kórház, legfőképpen a PIC és Koraszülött osztály, a korrupció, a higiénia hiánya gyűjtő tégelye. Magyarország szégyene.

 


Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd apraxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakela 2010.09.10. 06:50:17

"miközben a H1N1 tombolt" hihihihihahahaha
:-Œ :-Ɖ :-Ɵ :-Ʃ :-ϟ Ѡ Ѿ
kb ennyit a mai szentbeszédről

drpeti 2010.09.10. 07:17:17

"Magyarország szégyene". Ebben benne van minden...

huncut 2010.09.10. 08:19:51

@drpeti: Egy kicsit ez most úgy hangzik, mintha várnánk kívülről valami csodatévőt, aki majd számolatlanul önti a pénzt, és akkor majd megoldódik minden. Pedig mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne ellenséget lássunk egymásban, hanem szövetségest, akik csak együtt érhetünk el eredményeket. Az odafigyelés, a normális kommunikáció, de legalább egy-két mondatos tájékoztatás pl. nem kerül semmibe. És ha nincs tisztességesen takarítva, számolatlanul találsz erre a munkakörre jelentkezőt, minimálbérért is. Csak mondjuk az osztályvezető főorvosnak vagy az ápolási igazgatónak is be kéne nyitnia néha a WC feliratú ajtón is, és meg kell követelni a tisztaságot, és el kell kergetni az olyan nővért, aki a babákon vezeti le a feszültségeit.

huncut 2010.09.10. 08:23:37

Azzal viszont egyetértek, hogy a vidéki anyuka kapjon elsőbbséget az összeszoktató szobában. Ha körzetileg a Jánoshoz tartozol, akkor valszeg könnyebben be tudsz járni a kicsihez, mint egy vidéki, és nem számít, hogy az ő gyereke kisebb vagy nagyobb súllyal született. Kórházi ellátást igényelt a baba állapota, és ez a lényeg.

drpeti 2010.09.10. 08:25:00

@huncut: János Kh. = Magyarorszag szégyene. Csupán egyetértettem a postolóval.

scorpioscorpio 2010.09.10. 08:27:14

Na ezért hányok attól amikor elkezdik h rosszul fizetettek az eü.-s szakmák...nem láttam még nyomorgó orvost...!!!
A nővérkék is elvannak a napi 10-15 rugó plusszal!!Hasonló sztori mesélhetnék mint az indító...még az emlékétől is felmegy az agyvizem...ez anno az Anyavédelmi központban volt!!Vajh miért is nincs több gyerekem???

Mivanaminemfoglalt 2010.09.10. 08:28:12

Szegény anyuka, kívánom, hogy többet ne kelljen igénybe vennetek ezt a minden tekintetben "osztályon felüli" szolgáltatást...

Jim Raynor 2010.09.10. 08:33:55

aki esetleg majd belekötne a posztoló stílusába, ill. burkoltan lehazugozná, vagy hisztisnek titulálná, annak előre is üzenem, hogy száradt volna inkább az apja lábára.

csak hogy ezeket a köröket ne kelljen már lefutni.

Motorpenis 2010.09.10. 08:34:42

@scorpioscorpio:
"A nővérkék is elvannak a napi 10-15 rugó plusszal!!"

Nem is értem, miért nem akar mindenki nővérke, vagy orvos lenni, hiszen annyira sokat keresnek.

"nem láttam még nyomorgó orvost"

De szeretnél, nem?
Van mellékállásuk, kinek ilyen, kinek olyan.

Terézágyú 2010.09.10. 08:35:18

"Talán hiányzott, hogy mi nem vittünk minimum 30 ezres ajándékcsomagokat, ami a János Kórház PIC osztályán is már szinte pofátlanul elvárt követelmény"

Áááá, ilyen nincs, én nem hiszem el, hogy egy magyar orvos ilyen lenne.
Legalábbis az orvosok szerint ők nem ilyenek.

Scala 2010.09.10. 08:36:36

Létezik vajon a Világegyetemben egy hely, ami olyan, mint a Föld, csak nincsenek rajta emberek?

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.10. 08:40:26

"miközben a H1N1 tombolt"

hah. ehh.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 08:53:40

@Babette_:

Azért betegek voltak, legfeljebb nem disznólkodtak.

Sajnálom a posztolót, elég nehéz - kisfiúval és ennyire piciny súlyúval megbirkózni az ideálisnak egyáltalán nem mondható körülményekkel. :(((((

gld 2010.09.10. 08:58:45

Nagyon sajnálom :((( Nem elég, hogy a koraszülés, a baba pici súlya miatt aggódniuk kellett, érzésem szerint nem igazán segítettek átvészelni nekik ezt az időszakot :( Nagyon szomorú...

Pico 2010.09.10. 09:04:33

Őszintén sajnálom szegény kismamát/kispapát...
Ugyanakkor nmindenkinek látnia kellene, hogy "másutt" az egészségügy üzlet, nagy-nagy üzlet, ahol az egészségügyi dolgozó nem dolgozni megy a munkahelyére, hanem pénzt keresni.Nagyon-nagy különbség! Bár magam is találkoztam már orvossal, aki nem fogadott el hálapénzt - pedig tényleg hálás voltam neki -, a magyar betegnek tudomásul kell venni, hogy az egészségügyben dolgozók rá vannak szorulva a hálapénzre és aki nem ad, az olykor - itt ezen blogok tanúsága szerint, könnyen ráfizethet. Magyarországon nem üzlet, hanem nyűg az egészségügy: nyűg a költségvetésnek, mert nincs rá pénz és mindenféle absztrakt megoldásokkal kell előjönni (évtizedek óta), hogy valamelyest a vizszint fölött maradjon, nyűg az egészségügyben dolgozóknak, mert éhbérért kell helytállniuk gyakorta mostoha munkakörülmények, krónikus létszámhiány mellett, és végül nyűg a betegnek, aki mindennek a levét issza.
Persze humánumra is szükség van - van is -, de abból nem lehet megélni sem pedig meggyógyulni.
Mindazoknak, akik a járulék lerablásáról beszélnek, amikor szóba kerül a magántőke bevonása (no, nem egy egy speciális vizsgálatokat ellátó kft-ről beszélek), lázasan tiltakoznak és nyugodtan hagyják magukat kizsákmányoltatni akkor, amikor az anyagi javakat megvásárolják a versenyszférában.
Csak a vakaródzás folyik évtizedek óta, de pénz az meg egyre kevesebb van. Hogyan lesz ebből kiút???

ehja 2010.09.10. 09:09:16

@huncut: "az osztályvezető főorvosnak vagy az ápolási igazgatónak is be kéne nyitnia". Magyarországon a főnök nem ellenőriz. Ez csak nyugatabbra szokás. Pl. Csányi is VIP páholyban jópofizott és sz*rt arra, hogy a "biztonságiak" agyba-főbe verik a fizető nézőket.

ehja 2010.09.10. 09:13:31

@Pico: Igen üzlet az egészség. Tehét kellejen fizetni. Na persze azt nem erről szavazott a nép mert nagy vezér így akarta. De ha mégis fizetős lenne, akkor lehetne számlát kérni, lenne dijszabás és mindenki tudná mit lehet és mennyiért kapni.

ninimimi 2010.09.10. 09:17:00

"nem láttam még nyomorgó orvost"

Én láttam! Csak éppen itt most nem a pénzről, H1N1-ről, meg tárgyi feltételekről beszélünk. Hiába is próbálják egyesek - gonosz módon - elterelni a figyelmünket.

Erről van szó:
" az orvos annyit nem mondott, hogy most kezdjük a műtétet, jó reggelt én fogom műteni, mi fog történni....stb. ami mondjuk egy első szülő nőnél..."

Kedves okoskodók! Tessék mondani, az emberi kommunikáció, az emberség, mennyibe kerül maguknál? Mennyi az ára?

Mennyi költségvetési hozzájárulás, TB-forint, "para" váltja ki önökből az emberséget?

A kérdés persze költői. Mert emberséget, humanitást csak egyed- és társadalomfejlődés eredményez, emberi értelem és műveltség képében.

Alku keretében megvenni semennyi pénzért sem lehet. Az adott szituációban vagy van, vagy nincs. Attól függően, hogy kivel van dolga az embernek. Műveletlen, a szakma fogásaihoz jól-rosszul értő mészárossal, vagy olyannal, aki legalább annyit kommunikál munkája "tárgyával", mint normális országokban az állatkórházba bekerülő kutyákkal szoktak. De ezt a beavatkozást végző esetében a megelőző évtizedek kulturális hatásai döntik el. Nem a szolgáltatás ára.

Bikli néni 2010.09.10. 09:17:15

Na nézzük.

Nem merik kirúgni a nővéreket, csecsemősöket, mert ennyi pénzért senki nem jönne a helyükre.

vs.

"Talán hiányzott, hogy mi nem vittünk minimum 30 ezres ajándékcsomagokat, ami a János Kórház PIC osztályán is már szinte pofátlanul elvárt követelmény "

Akkor talán tessék kirúgni a szakmailag és emberileg is pincében lévő munkatársakat, és felvenni helyettük azt, aki bevállalja a havi nettó 80-at meg a zsebbe kis mellékeset... Csak akad valaki a sok munkanélküli között, aki ezt bevállalja...

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.10. 09:19:13

@Dr.laikus PhD: Én is sajnálom, a többi részéhez nem is szólok hozzá, az én gyerekem régen született és nem is volt pices, és a pesti kórházakat is kevéssé ismerem.

de ahogy a hini tombol....ezt elképzeltem, ahogy áll a kórház bejáratánál, tombol és veri az ajtót, hogy be akar menni. meg hát láttam a számokat, mennyire tombolt....

phoenix102 2010.09.10. 09:19:54

azta mindenit. Ez aztán hosszú volt. Probálom feldolgozni a panaszáradatot.

Először is tisztelet a kivételt képző osztályoknak, de a János Kórház egy tragikusan lepusztult hely. Többször vittünk beteget mentővel a Jánosba. Hááát. Alkalmanként alig vártam, hogy már menjünk tovább. Trauma felvétel olyan mintha bombatámadás után látnák el a sérülteket a szükségkórházban.

Amit a posztoló leírt(amennyit ki tudtam venni belőle) az az általam látottakra erősen hasonlít. Azt, hogyan írta le, inkább ne firtassuk, mert nyilván akivel ilyenek történnek, az így írja le.

Néhány gondolat még.
A médiából folyó tudathasadásos hozzáállás a H1N1-hez ebből a posztból is kijön. Az elején miért jöhetnek be a potenciális hordozók, aztán meg miért nem. Ez a nyuszika sapkája ....

A kórházat nem a dolgozók pusztítják le, vagy nem szándékosan. Meggyőződésem viszont, hogy egy bizonyos színvonal (technikai, épület állapota, eszközök állapota stb) alatt az osztály dolgozói eligénytelenednek a saját munkájukra nézve. Ők sem robotok. Aki már járt a Jánosban, az tudja, hogy az első 10 perc után jön a depi. Egyszerűen tragikus.

Azt nem hiszem, hogy a PIC-en csak a szerencse kontójára írható, hogy a gyerkőc túlélte. A PIC-en történő ellátás első sorban művészet szerintem, nyilván szerencse komponenssel, mint minden más az életben.

De végezetül ne feldedkezzünk meg róla, hogy a gyerkőc él (ha jól értem különösebb probléma nélkül), ami ugye ilyen körülmények között nem átlagos dolog, anyuka szintén él.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 09:20:31

Erősen drama queen a posztoló, egyébként ez valamennyire érthető is.

"Ezt előszeretettel hangsúlyozták az orvosok, de mindenben nekünk kellett döntenünk aláírt papírok kíséretében."

Igen, mert a beteg joga a döntés. Csak ő dönthet, az orvosok csak javasolhatnak.

"miközben a H1N1 tombolt"

Ja. Az egész Földön annyian haltak meg évek alatt a H1N1-gyel összefüggésbe hozhatóan, mint pár nap alatt TBC-ben.

Ugyanakkor meg egy eléggé rossz állapotú koraszülöttet sikerült világra hozni, és életben tartani az ejnyebejnye János Kórház különféle bezárandó osztályain.

Vagy tán egyszerűbb lett vón, ha a t. posztoló hagyja a természetes úton zajlani az eseményeket?

shimizu 2010.09.10. 09:22:59

@Scala: hehe remélem! rögtön oda is költöznék XD

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 09:23:54

@Bikli néni:

Na ja, ha egyszer 2 hétben lát valaki egy csomagot, az ide már úgy kerül, hogy "naponta három".

Ez mondjuk itt szabályosnak mondható. :-)

vbgerm 2010.09.10. 09:25:11

sajnalom a tortenteket, remelem jol vagytok.
en csak azert utalom, amikor egy nover vagy egy tanar panaszkodik, hogy milyen rosszul fizetik, mert senki sem kenyszeritette ot erre a palyara. Hany evtizede is keresnek rosszul a noverek es a tanarok? lehet mas szakmat is tanulni!!!

Fekete Dália 2010.09.10. 09:26:39

Elrémísztő eset.

Akinek a fizetős egészségügy tetszene, annak ajánlom a figyelmébe, hogy akkor nem lehetne trükközni a biztosítók felé, ha pénteken hazaengedik a beteget, akkor hétvégére már nem lesz elszámolható az ellátás.
Más nevére sem számolhatnak el drága kezeléseket.
Végül, de nem utolsósorban a magyar lakosság nagy részének elérhetetlenek lennének az eü ellátások, ezért kevesebb kórházra és személyzetre lenne szükség.
Sokan kikerülnének a biztosítási rendszerből, persze aki gazdag, azt ez nem érdekli.
Ha az orvosok beszélnek erről, akkor világossá váik, hogy ők természetesen ki tudnák fizetni zsebből a drága kezelések árát, tehát nem szegények.

Pico 2010.09.10. 09:26:48

@Bikli néni:
Nagyon igazad van! Egyik rokonom tanult ápolónő. Már korábban leírtam egy másik helyen, hogy inkább "tökmaghámozással" foglalkozik és esze ágában sincs visszatérni a szakmájához! (Egyébként nem veti fel a pénz, de az ápolónői munka és a bér+hálapénz együttese nem egy vonzó lehetőség.És sokaknak nem.)
És van orvos rokonom is. Nem osztályvezető... Nála a hálapénz olyan, mint a kutya vacsorája... Azaz teljesen bizonytalan a kutyáéhoz képest. Nem véletlen, hogy a rezidens szervezet vezetője úgy nyilatkozott, hogy szerződésben készek lemondani a hálapénzről, ha legalább megduplázzák a pályakezdő orvosok fizetést. Tessenek megmondani: lesz-e akár csak erre a tisztességes ajánlatra forrás?

pneumónia 2010.09.10. 09:27:50

Csak adalék információként, ismerősöm felesége most szült (vidéki nagyvárosi kórház) a szülő nők nem elírás, 95%-a
egy bizonyos kisebbséghez tartozik, a nővér elmondása szerint, évek óta ez megy... csak igazodik az igényekhez a
színvonal... Nem csak gazdasági, hanem
morális válságban van az ország, aki gyereket vállal az csodaszámba megy, az elmúlt pár nehéz év (!) az ember élet kedvét is elvette, nem hogy a gyermekvállalásit, ezt nem érti meg a sok okoskodó...
Már túl késő, szerintem....

vbgerm 2010.09.10. 09:29:06

A H1N1-rol pedig csak annyit, hogy lehet, hogy kevesebb aldozatot kovetelt, mint a szezonalis nfluenza, de en a szezonalis influenzaban meghalt emberek kozul egyet sem ismertem, H1N1 magyar aldozatai kozul pedig kettot is. Es az egyik eppen egy kismama volt, aki 3 gyereket hagyott maga utan...

lac64 2010.09.10. 09:31:03

@huncut:
Egyetértek Veled, általában a fejétől bűzlik a hal. Apósomat 2 évvel ezelőtt agyvérzéssel műtötték, sem az intenzív orvos, sem az osztályos orvos, sem a nővérek nem fogadtak el semmit, mert mint mondták, az állásukkal játszanak. Ennek ellenére segítőkészek és udvariasak voltak. Pedig őket sem vetette fel a pénz, mert amikor megkérdeztük, hogy miben segíthetnénk, akkor kértek felfekvést megelőző szereket (nekik már elfogyott), amit a kórházzal szembeni gyógyszertárban 1500 forintért meg tudtunk venni.
És voltunk olyan kórházban, ahol kedvesek voltak, ha adtál megköszönték, ha nem adtál, akkor sem volt semmi baj.
És mi is tapasztaltuk azt, hogy gyakorlatilag kizsarolták a pénzt, fizetned kellett, ha azt akartad, hogy figyeljenek a hozzátartozódra.

gld 2010.09.10. 09:33:31

:) Tök érdekes, hogy milyen sokan lovagoltok ezen a H1N1-en, pedig szerintem ez csak egy igen apró momentuma ennek a posztnak.

Pico 2010.09.10. 09:34:31

@radiologus.hu: Kissé elveted a sulykot H1N1 támában. Úgy rémlik, nagy oltóanyagkészleteket kell megsemmisíteni világszerte, de itthon is, mert a rémkép szertefoszlott. A leírt történesek meg éppen a hiszti kellős közepén történtek.

ninimimi 2010.09.10. 09:39:41

@gld: Erre utaltam és is. Tényleg érdekes, mint ahogyan az is, mennyire "elkerülte a figyelmüket", és nem reagálnak arra, amit írtam...

shenk 2010.09.10. 09:39:45

Borzalmas, amiket a posztoló leírt.

Teljesen laikusként, és egyelőre gyereknélküliként annyit kérdeznék, hogy ha én látom, hogy a gyerekemet ilyen borzalmas körülmények között tartják, és kvázi az életét, egészségét veszélyeztetik, akkor van jogom onnan saját felelősségre elvinni, vagy addig tartják benn, amíg jónak látják?

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.10. 09:41:13

@gld:

ami egyébként még azért is vicces, mert a H1N1-hisztériát nem a drama queen-nek nevezett anyuka találta ki és nem ő rendelte el a kórházi zárlatokat.

lac64 2010.09.10. 09:42:21

@Babette_: @radiologus.hu:
A történetből úgy látom, hogy a kórház is úgy gondolta, hogy "tombol a H1N1". Különben miért rendeltek volna el látogatási tilalmat? Egyébként meg emlékeim szerint akkoriban napi vezető hír volt, hogy éppen hány kismama van a H1N1 miatt intenzíven, lélegeztető gépen.

phoenix102 2010.09.10. 09:47:42

@fehérzaj: "Ha az orvosok beszélnek erről, akkor világossá váik, hogy ők természetesen ki tudnák fizetni zsebből a drága kezelések árát, tehát nem szegények. "
Azok az orvosok, akik a kirakatban vannak azok általában tényleg nem szegények erről már írtam, de ez a csoport az orvosoknak egyértelműen kisebb része. De nem egy kollégám volt, aki nem tegnap kezdte a pályát és 20 éves trabival járt dolgozni szakadt gatyában.

Bár megmondom őszintén, hogy nem bánnám, ha a kijelentésed az egész orvosi karra igaz lenne :)
Nem szabad elfelejteni, hogy egy orvos legkorábban 30 éves korában lesz szakorvos, innen indul az önálló munka (persze a szakképzés alatt is dolgozik, de ez a legtöbbnek egy szivatás reggeltől-estig+ éhhalál) Ha ezt egy szakmunkásra vetíted, az már akár 10 évvel korábban megkezdheti az önálló szakmai tevékenységet.

MacChicken (törölt) 2010.09.10. 09:48:25

Sajnos a jó orvosok és nővérek elmennek az országból. Aki meg itt marad,az inkább mehetne. Tisztelet a kivételnek, azoknak akik hivatásként élik meg az egészségügyben való munkavégzést.

Borcsika 2010.09.10. 09:48:57

hú basszus de felment a pumpám. az én fiam a SOTE II. nőin született, és mivel 3 héttel a kiirt időpont előtt nem volt túl jó a ctg lelet, befektettek. Ott naponta láthattam, ahogy jönnek-mennek a PIC-es babák, és ott olyan gondoskodással és szeretettel vették körül őket. nem értem, hogy miért nincs ez igy máshol is? pont az ilyen helyeken kellene sokkal empatikusabbnak lenni minden dolgozónak, hiszen ezesetben is, adott egy koraszülött baba, és egy rémült szülő páros, és a küzdelem, és ahelyett, hogy egy-két jó szót kapnának, ahol csak tehetik, belerúgnak egyet. gratulálok nekik.

gld 2010.09.10. 09:50:10

@Droidfigyelő: lehet ezt hisztinek nevezni, ami anno a H1N1 körül folyt, de az tény, hogy a média állandóan azzal volt tele, hogy ebben, vagy abban a kórházban az intenzív osztályon ápolnak 1 vagy ki tudja hány kismamát, a H1N1 szövődményei miatt... Akár hiszti, akár nem, aki érintettnek, vagy netán veszélyeztetettnek érzi magát, az bizony aggódik. És ebben az esetben hülyeség objektivitásról beszélni

De ha már beszélünk róla... Az meg tök jogos észrevétel a poszt írójától, hogy a H1N1-re hivatkozva hozzá nem engedték be a férjét, ugyanakkor őt kiküldték az utcáról bejövő betegek közé várakozni. mennyivel jelentett nagyobb potenciális veszélyforrást az Apuka? Ja, hogy behordozza a vírust az osztályra? Anyuka nem, aki mondjuk összeszedi a váróban, egy az utcáról bejött betegtől? komolyan mondom, ez vicc...

ninimimi 2010.09.10. 09:51:33

Bizonyára a kérdésem megszólítás része nem volt helyénvaló, ezért kicseréltem:

Kedves, jó szándékú orvosok!

Tessék mondani, az emberi kommunikáció, az emberség, mennyibe kerül maguknál? Mennyi az ára?

Mennyi költségvetési hozzájárulás, TB-forint, "para" váltja ki önökből az emberséget?

A kérdés persze költői. Mert emberséget, humanitást csak egyed- és társadalomfejlődés eredményez, emberi értelem és műveltség képében.

Alku keretében megvenni semennyi pénzért sem lehet. Az adott szituációban vagy van, vagy nincs. Attól függően, hogy kivel van dolga az embernek. Műveletlen, a szakma fogásaihoz jól-rosszul értő mészárossal, vagy olyannal, aki legalább annyit kommunikál munkája "tárgyával", mint normális országokban az állatkórházba bekerülő kutyákkal szoktak. De ezt a beavatkozást végző esetében a megelőző évtizedek kulturális hatásai döntik el. Nem a szolgáltatás ára.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 09:53:13

@shenk:

Kisfiú, aki ha ilyen picúr egy kislánnyal összehasonlítva kisebbek az esélyei.

Mindentől függetlenül tényleg szerencsések, fiatal úr nagy túlélő. :)))

Nem tanácsos máshová vinni ilyenkor, életveszély.

phoenix102 2010.09.10. 09:54:28

A H1N1-ről az elején nem lehetett tudni, hogy mi lesz a vége. Mint ahogy más vírus esetében sem lehet tudni előre. Nem haltak meg benne sokan, de ne felejtsük, hogy lényegesen többen lettek beoltva, mint egy átlagos influenza esetében. Talán így nem nehéz belátni, hogy miért haltak meg kevesebben.
Utólag persze lehet okoskodni, hogy minek kellett ekkora hiszti. De én mindig arra gondolok, hogy ha mondjuk a szakértők úgy döntenek, hogy hagyjuk a témát és ne csináljunk oltást, és mondjuk pár ezren meghalnak benne (mert ugye ezt előre nehéz kitalálni), akkor meg az lett volna a baj, hogy miért nem oltottunk.
Továbbra is a Nyuszika sapkája jut eszembe erről.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 09:55:42

@Pico: szerintem is itt a tipikus befenyites allt fenn
nem kellene egyszer alapitvanyi szobat berelni es utana a szegenyet jatszani...

amugy meg a Szt Janos dozer+

2010.09.10. 09:57:22

@radiologus.hu: Figyelj, én egy informatikai cégnél dolgozom, néha ki kell menni ügyfelekhez programot telepíteni.
Mondjuk, kimegyek hozzád, ráutaló magatartást mutatok némi baksis elfogadása iránt, de nem kapom meg, ezért pofákat vágva, duzzogva teszem a dolgom, teszem azt nem is az elvárható precizitással, nem adva meg a kellő tájékoztatást sem, neked egy szavad sem lehet, mert a feltelepített program működik, nem?
Mondhatod azt, hogy én ezért fizetek, elvárhatom a tisztességes ellátást, én meg azt mondom, hogy amit fizetsz abból nekem még hideg vízre való sem jut, tehát szabadon lehetek bunkó.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 09:58:13

@pakesz:

Pakesz belőled hiányzik a jó érzés génje!

huncut 2010.09.10. 09:58:31

@drpeti: Bocsi, nem akartalak megbántani, csak ugye másképp is lehetett érteni. :-)

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.10. 09:59:46

@gld:

Egy véleményen vagyunk:)

Csak azzal próbáltam kiegészíteni a véleményed, hogy miközben a nagyokosok megtalálták a poszt leglényegesebb pontját, a H1N1-et, és ezért jól lecseszték és hisztis picsának (drama queen) nevezték a posztolót, az anyuka semmiképp nem felelős a kórházi zárlatokért, hanem elszenvedője volt. Nem tehet róla, hogy erre való hivatkozással nem engedték be a férjét.

Egyébként már akkor is sok orvos mondta azt, hogy a H1N1 egy hype, illetve egy üzleti célú kampány, nem több. Persze, az nagyon is ijesztő volt, hogy jöttek a híradások, hol ki hogyan halt meg H1N1-ben.

Fekete Dália 2010.09.10. 10:01:17

@phoenix102:

Nem hiszem, hogy emiatt le fogják rövidíteni ezt az időt.
Régen is 30 éves koruk körül váltak szakorvossá az ifjoncok.
Persze 30 éves koruk után, 5 év alatt simán le is körözték a szakmunkásokat.
Nem tudom miért kell itt mindig párhuzamot vonni egy orvos, és egy szakmunkás között, nagyon sokan tengődnek közülük is.
Engem például felháborít az a rezidensi kijelentés, miszerint ők szívesen lemondanának a hálapénzről, ha magasabb lenne a fizetés.
Talán a para az kötelező?
Akinek a tojáshéj még le sem esett a fenekéről, az miért nem a gyógyítással foglalkozik, miért a hálapénzt emlegeti?

1lány 2010.09.10. 10:02:07

bátor, aki ma Magyarországon kórházban mer szülni, ami nem az Imre, vagy az István...

Bikli néni 2010.09.10. 10:03:42

@pneumónia: Pedig szerintem nagyon sokan szívesen szülnének. Én is. De egyszerűen nincsenek meg hozzá a feltételek.
És nagyon ciki, hogy erről az állam nem gondoskodik, mert ha nem születnek gyerekek, akkor előbb-utóbb nem lesz, aki dolgozzon és szinten tartsa a gazdaságot. Persze, vannak helyek, rétegek, ahol a 4-5-6 gyerek az általános, de nekem senki ne mondja, hogy ezek a gyerekek fognak egyetemet végezni, szakmát tanulni, egyáltalán kitörni abból a környezetből, amibe beleszülettek... Tragikus.
És nem, nem arról van szó, hogy az állam "azénadómból" pénzelje a kismamákat, nem. Szerintem, a legtöbb anyuka megelégedne azzal, ha egy évig támogatnák, aztán beadhatná a gyerekét a bölcsibe, és visszamehetne dolgozni.
De ez már elég off volt ide, elnézést.

shenk 2010.09.10. 10:08:02

@Dr.laikus PhD: elhiszem, hogy veszélyes, de tegyük fel, úgy ítélem meg, hogy az adott kórházban (mindegy melyikben) a gyerekemet nem látják el legjobb tudásuk szerint (lehet, h ettől még semmi baja nem lesz, de nem ez a lényeg, hanem a hozzáállás), s ezért úgy döntök, hogy hívok egy magán mentőt, hogy vigyék át máshová. Tehát szakemberekkel oldom meg a gyerek átszállítását, tehát (gondolom) semmi baja nem eshet út közben.

Megtehetem, hogy otthagyom a (szerintem) rossz kórházat, hogy keressek egy másikat, vagy nem adják ki a gyereket?

huncut 2010.09.10. 10:08:35

@lac64: Igen, van ilyen is. :-)
Annak idején a nagynénémék sírva fakadtak, amikor a lázgörccsel befektetett gyerek gyógyulása után nem fogadták el tőlük a hálapénzt (tényleg hálapénz lett volna!), mert azt hitték akkora baj van a kissráccal, hogy a temetésre kell gyűjteniük. De aztán megnyugtatták őket, és még akkor sem fogadtak el semmit. :-)

Tény és való, hogy annak idején az egészségügyisek bérét úgy állapították meg, hogy belekalkulálták a "hála" összegét, és sajnos ez azóta sem változott. Csakhogy akkoriban sokkal kiszámíthatóbbak voltak a körülmények, és a hatalmas változások nem vonták maguk után a szemléletbeli változásokat. (Ja, és nem kívánom vissza azokat az időket, de ez a mostani helyzet sem tetszik.)

shenk 2010.09.10. 10:11:11

@fehérzaj: (továbbra is laikusként) azért emlegeti a hálapénzt, mert 6+2+3-4 évet tanul (gürizik, beledöglik) és annyi pénzt kap, mint egy érettségivel rendelkező adminisztrátor (vagy kevesebbet).

Míg ha elment volna gyógyszerésznek, akkor keresne nettó 300k-t pályakezdőként. Vagy akármi másként. Na ezért gondolnak a hálapénzre. Egy 30 éves ember nem engedheti meg magának, hogy a szülei nyakán éljen, mert azt az elképesztően fontos munkát, amit végez, az állam nem hajlandó megfizetni. 100 ezer forintból szted mit lehet csinálni? Mert családot alapítani biztosan nem.

shenk 2010.09.10. 10:12:29

@Dr.laikus PhD: köszi, erre voltam kíváncsi.

huncut 2010.09.10. 10:13:49

@1lány: Egy normál szülés egy teljesen természetes folyamat, általában megy az magától is, szóval nem kell misztifikálni a kórházak szerepét. És ha baj van, általában jól látnak el akkor is, ha sok olyan dolog történik közben, ami nem teszik az alatt a pár nap alatt.

phoenix102 2010.09.10. 10:14:06

@ninimimi: van benne bőven igazság, amit írsz, de a lehetetlen körülmények igenis befolyásolják az ember hozzáállását. Nem vagyunk robotok.
Amikor karácsony éjszaka 38,5 fokos lázzal ügyeltem (mert más nem tudott), akkor is sikerült kipréselnem megamból az érkező betegnek egy jó estét és pofámra erőltettem egy vigyort, hogy hátha ettől barátságosabbnak nézek ki és türelmesen elmagyaráztam mindent a 16. munkaórámban megállás nélkül. De nem vagyok benne biztos, hogy ez 20 év múlva is menni fog ilyen munkatempó, leterheltség és körülmények között.
És ezzel sokan így vannak. Elfáradtak az elmúlt 20 évben a havi 250-300 munkaórában, ami 1,5-2x-ese a mások által ledolgozottaknak. Itt nem arról van szó, hogy 8 órában fizetnek és mellette még becsúszik 1-2 túlóra, hanem arról, hogy minden 3. nap az ember a kórházban tölti az éjszakát is (többnyire munkával és aprópénzért).

Paraszolvenciával nem értek egyet. Nem szorulok rá, hogy elfogadjam, mert van jobban fizető mellékállásom. De a legtöbbnek (főleg kezdőknek) nincs, és ők igenis rászorulnak. Nem egy kettő orvos haverom dolgozik brutto 129e ért, abból pesten az albi is nehezen jön ki. Ja és egyedül élnek, mert ilyen munkatempó mellett alvásra is alig van idő, nemhogy párkapcsolatra, normális életre.

shenk 2010.09.10. 10:15:55

@huncut: teljesen természetes, de ha pont te vagy az az 1 a 100-ból (1000-ből), akinél gond van, akkor azért jó, ha ott az orvosi segítség nem? Lásd még geréb ágnes.

Italo Balbo 2010.09.10. 10:16:33

@shenk: nem az állam nem hajlandó megfizetni, az emberek nem hajlandóak megfizetni. Még szavazást is tartottak erről, nem is egyszer (népszavazás, országgyűlési választások).

Fekete Dália 2010.09.10. 10:18:01

@shenk:
A szakmunkások is emberek, és amíg az orvostanhallgatók a egyetemi padsorokban órákon csücsülnek, addig a szakmunkás keményen dolgozik.
Egy 30 éves szakorvos nem 100-at keres.
Annál egy frissen diplomázott orvos többet kap.
Kérdezd meg azokat, hogyan lehet családot alapítani ennyiből, akik valóban ennyit keresnek, lenézett szakmunkásként.

ninimimi 2010.09.10. 10:18:27

Bizonyára a megszólítás nem volt helyénvaló, ezért nincs válasz. Cseréltem:
Kedves jó szándékú orvosok! Tessék mondani, az emberi kommunikáció, az emberség, mennyibe kerül maguknál? Mennyi az ára?

Mennyi költségvetési hozzájárulás, TB-forint, "para" váltja ki önökből az emberséget?

A kérdés persze költői. Mert emberséget, humanitást csak egyed- és társadalomfejlődés eredményez, emberi értelem és műveltség képében.

Alku keretében megvenni semennyi pénzért sem lehet. Az adott szituációban vagy van, vagy nincs. Attól függően, hogy kivel van dolga az embernek. Műveletlen, a szakma fogásaihoz jól-rosszul értő mészárossal, vagy olyannal, aki legalább annyit kommunikál munkája "tárgyával", mint normális országokban az állatkórházba bekerülő kutyákkal szoktak. De ezt a beavatkozást végző esetében a megelőző évtizedek kulturális hatásai döntik el. Nem a szolgáltatás ára.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 10:20:23

@huncut:

Hát egy férfinak biztosan.

Azért mindig, minden korban segítettek szülni az asszonyoknak.

Az új kori vívmány, hogy orvos ül a végeken, vágni és varrni, elkapni, felmutatni, örülni veled az eufóriában.

Aztán nem mindegy, hogy ki ül a végén.

A falusi bába asszonnyal is jóban volt az egész falu, mert annak az új kis életnek sem volt mindegy milyen körülmények között bújik ki a világra.
Mamának pláne nem meddig volt gyermekágyas.

shenk 2010.09.10. 10:22:55

@Italo Balbo: egyrészt igazad van, az a népszavazás az ország szégyene volt, én személy szerint a vizitdíjat és a tandíjat is pártoltam, a kórházi napidíjat már nem, mert ha már annyira komoly a dolog, h kórház kell, azt fizesse a tb. De a vizitdíj az teljesen rendben lenne.

Másrészt aki dolgozik, és tisztességesen adózik az így is rengeteget fizet. Inkább a potyautasokat és adóelkerülőket kéne megregulázni, egyből lenne pénz.

@fehérzaj: nem nézem le a szakmunkásokat, több szakmunkás ismerősöm is van (heggesztő, stb.), és aki rendesen dolgozik, az nem 100-at keres. Még vidéken is többet. Persze rengeteget dolgoznak, ők sem napi 8 órában nyomják, de kicsit más egy asztalos munkájának értéke, mint egy orvosé. Nyugaton ezt belátják, és eszerint is fizetnek. A fizetésről meg ennyit:
"Nem egy kettő orvos haverom dolgozik brutto 129e ért, abból pesten az albi is nehezen jön ki. Ja és egyedül élnek, mert ilyen munkatempó mellett alvásra is alig van idő, nemhogy párkapcsolatra, normális életre.
" by phoenix102

huncut 2010.09.10. 10:23:18

@shenk: Soha eszembe nem jutna, hogy azt javasoljam bárkinek is, hogy otthon szüljön. Igen, kell a kórházi háttér problémamentes szülésnél is.
Pont azok közé tartozom, aki valszeg nem élne már, és gyerekeim sem születtek volna meg orvosi beavatkozások nélkül.

ninimimi 2010.09.10. 10:24:13

@phoenix102: Éppen írtam, ezért nem láttam a választ.
Megértem az említett okokat, azonban sokszor még mondatok sem kellenének. Csak emberi gesztusok. Megfelelő metakommunikáció.

Van orvosbarátom, aki nem fogad el "parát". Én bevallom, elfogadnám, amíg ennyi egy orvos fizetése. Csak éppen nem ettől függene, hogy emberként viselkedem-e.

Fekete Dália 2010.09.10. 10:24:31

@phoenix102:

"Amikor karácsony éjszaka 38,5 fokos lázzal ügyeltem (mert más nem tudott), akkor is sikerült kipréselnem megamból az érkező betegnek egy jó estét és pofámra erőltettem egy vigyort, hogy hátha ettől barátságosabbnak nézek ki és türelmesen elmagyaráztam mindent a 16. munkaórámban megállás nélkül."
:)

Sok ilyen orvos kellene.
Mások még láztalan állapotban sem képesek erre:(

huncut 2010.09.10. 10:29:12

@Dr.laikus PhD: Normális körülmények között nem is kellene orvosnak ott lennie, egy jó szülésznő sokkal fontosabb. És persze hogy fontos, milyen körülmények között éli át az ember ezt az eseményt, de az a jó, ha az orvosnak nem akad veled dolga, és a közelébe sem kerülsz a csillogó-villogó műtőnek.

shenk 2010.09.10. 10:29:28

@huncut: akkor félreértettelek, bocsánat. De szerintem a kórházak szerepét nem lehet eléggé "túlmisztifikálni", mivel nélkülük azért elég sokan nem maradnának életben. A fejlett civilizációhoz tartozik, hogy kórházban szülnek a nők. Szerintem jobb a kicsit "idegen" körülményeket elviselni X ideig, minthogy meghaljon otthon a gyerek. Persze ezzel nem mindenki ért egyet, lásd fentebbi hsz-em.

bakela 2010.09.10. 10:29:50

@drpeti:
A hozzászólásod ténylegelmond mindent: Magyeristán én így szeretlek!
Merh licht!
MELLÉKESEN A KORASZÜLÉSEK>90% NEM AZ EGÉSZSÉGÜGY, ÉS A „JÓ NŐGYÓGYÁSZOK „SARA
előző terhesség mexakítások
promiscuitás – ismétlődő vőgyógyászati gyulladások
dohányzás
táplálkozásizavarok
gumikalapács
pia
drog
psichés – szociopsichés zavarok
egyáltalán: egészségügyi kultúúúrálatlanság /az általános tahóság részeként/
endszóvan
Szüljetek ÜGYVÉDNÉL! /magas burokrepedés ;-)))/

shenk 2010.09.10. 10:30:17

@huncut: ja és én sem élnék a kórház és az orvosok nélkül:)

phoenix102 2010.09.10. 10:31:23

@fehérzaj: "Akinek a tojáshéj még le sem esett a fenekéről, az miért nem a gyógyítással foglalkozik, miért a hálapénzt emlegeti?" azért mert a rendes fizetéséből nem marad tejre meg kenyérre hónap végén.
Mert egy orvos pályája végén sem éri el a közalkalmazotti bértábla szerint még a jelenlegi átlagos diplomás bért sem, ami jelenleg 320.000 brutto. Érted??? Nyugdíj előtt sem éri el az átlagot!!! Egy szakorvos 262.000 brutto-val megy jelenleg nyugdíjba. Ez szerinted normális???
Barátnőmnek nyelvi diplomával 300.000 volt a kezdő brutto fizetése. Az enyém 119.000 még évekkel ezelőtt. Ez így igazságos szerinted??

SiKom 2010.09.10. 10:31:39

Én azt nem értem, hogy a János kórházról mindenki tudja, hogy hentesüzem, de akkor meg miért jártok oda?

Noooormális?

Másrészt császármetszéshez szerintem sehol se lehet bemenni, igaz, jobb helyeken a szülészeti folyosói ablakból be lehet nézni. (Ahol a szülészeti folyosón nincsenek látogatók, mert csak orvosok és nővérek lehetnek ott, plusz rendkívüli esetben a hozzátartozó ott lehet, hogy benézzen).

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 10:31:53

@huncut:

Egyet értünk különben. :))

huncut 2010.09.10. 10:33:27

@bakela: Csak azt ne felejtsd el, hogy vagyunk abban a 10%-ban is elég sokan.

Fekete Dália 2010.09.10. 10:37:32

@phoenix102:
Senki sem mondta, hogy ez így jó, de szerinted ilyen gazdasági helyzetben honnan kellene átcsoportosítani a szükséges pénzt?
A magyar lakosság egyharmada létminimum alatt él(ha nem a fele), a létminimum egy 4 tagú családnál nettó 240 ezer ft körül van.

SiKom 2010.09.10. 10:38:59

@Dr.laikus PhD:
Jól teccek tudni. (Szent Imre)

SiKom 2010.09.10. 10:40:13

@fehérzaj:
"Senki sem mondta, hogy ez így jó, de szerinted ilyen gazdasági helyzetben honnan kellene átcsoportosítani a szükséges pénzt?"

Úgy tűnik, hogy csak az jár jól, aki legalább részben elcsalja az adót, TB-t, és az elcsalt havi 20-30 ezret félreteszi a korrupciós pénzre (hálapénz), ha beteg lesz.

Különben leszarják azt az orvosok, hogy ő havonta 40 ezret fizetett TB-re, és hagyják megdögölni.

shenk 2010.09.10. 10:41:46

@phoenix102: 300 bruttó kezdő, az a normális élet alapkövetelménye. Ami az alatt van (tudom, hogy millióknak az alatt van a fizetése), az arra elég, hogy rabszolga legyél. Ha meg rabszolgaként elvárják, hogy fontos munkát is végezz, amineh 10 éven át tanulsz (nem csak orvos), akkor dögöljenek meg.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 10:41:58

@SiKom:

Csak ez az egy kórház van?

Van ahol igen, van ahol nem.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.10. 10:42:09

Már máshol is elítettem, de ehhez a poszthoz is passzol, hogy panaszlevél, betegjogi képviselő, vizsgálat kezdeményezése stb. Itt annyi jog- és törvénysértést említ a posztoló, hogy megvan minden alapja. Addig ez csak duzzogás.
Egyébként pedig az, hogy a 980 g-os csecsemő él és egészséges, az nem utal túl nagy szakmaiatlanságra. Az pedig, hogy egy burokrepedést az orvosokra fog - amikor a koraszülések nagy része amiatt következik be - egyenesen csúsztatás.
Úgy látom, hogy ami jó, azt a szerencsének tulajdonítja, ami rossz az meg az orvosok sara.
...ha tegnap történt volna és még friss lenne az élmény, érthető az indulat.
De ez a H1N1 idején volt, azóta átgondolhatta volna.

phoenix102 2010.09.10. 10:43:57

@fehérzaj: "Egy 30 éves szakorvos nem 100-at keres." Egyrészt a 30 évesek jelentős része nem szakorvos még, másrészt nem túl régen múltam 30, szakorvos vagyok, a H4 közalk. bérkategória alapján kapom a fizetésem (mert nem soroltak át a szakvizsga miatt, ez egy új divat, így spórol a kórház), ami jelenleg brutto 148.925 Ft. Ha átsoroltak volna, akkor brutto 165.000 lenne. De ha nem hiszed, a bértábla fent van az interneten, nézdd meg a H oszlop 4. sorát.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 10:47:37

@Dr.laikus PhD: "Pakesz belőled hiányzik a jó érzés génje! "

bocsi de nem joerzes kerdese, hogy kijelentsem hogy a Szt Janos az dozer+

gld 2010.09.10. 10:48:46

@SiKom: "Másrészt császármetszéshez szerintem sehol se lehet bemenni, igaz, jobb helyeken a szülészeti folyosói ablakból be lehet nézni. (Ahol a szülészeti folyosón nincsenek látogatók, mert csak orvosok és nővérek lehetnek ott, plusz rendkívüli esetben a hozzátartozó ott lehet, hogy benézzen)."

Nálunk be lehet menni. Mondjuk akkor nem biztos, ha sürgősségi császármetszés. De tervezettnél mindenképpen.

Fekete Dália 2010.09.10. 10:50:44

@phoenix102:
Akkor a kórház vezetését jól... kellene rúgni, ha nem sorolnak át.
Pótlékok nincsenek?

Sugárteárpián kezdő asszisztens, tanult 4+3 évet, most végzi a tanfolyamot, kezdő fizetése 110+pótlékok.

Jim Raynor 2010.09.10. 10:52:50

@phoenix102:

"azért mert a rendes fizetéséből nem marad tejre meg kenyérre hónap végén"

az lehet, de emiatt nem a betegeket kellene kifosztani, hanem mondjuk lobbizni a megfelelő helyen.

vora 2010.09.10. 10:56:58

Nagyon sajnálom, ami a poszt írójával történt. Remélem, jól vannak már, és a kicsi is egészséges, hiszen ez a legfontosabb.

Én mindennek az ellenkezőjét tapasztaltam, hál'Istennek, az akkori Szabolcs utcában. Emberség, bemutatkozás, megfelelő tájékoztatás, és SENKI egy fillért sem fogadott el tőlünk. Főleg a PIC-es nővérek és orvosok nem. Amikor szóltam, hogy engedjenek be a gyerekem mellé, amíg eszik, mert másképp nem evett cumiból és szondázni kellett, megengedték, és amikor látták, hogy működik, legközelebb már a szopit is megpróbálhattuk, pedig nem kevés zsinórt kellett átszerelékezni emiatt.
Amikor a távozásunkkor az orvosoknak, nővéreknek ajándékot adtunk - nem pénzt, mert akkor már tudtuk, hogy nem fogadnák el -, méltatlankodtak, hogy miért nem a gyerekre költjük, úgy kellett unszolni őket, hogy fogadják el. Pedig nagyzolás nélkül mondhatom, hogy nekik köszönhetjük a gyerekem életét és egészségét.
Így is lehet!

Másrészt aki ma orvosnak áll, az tudja, hogy milyen helyzetben van a egészségügy, milyenek a fizetések, ez nem zsákbamacska. Mérlegelni kell, hogy így is erre a szakmára vagy inkább hivatásra érzi elhivatottnak magát. Sajnos ez van, a pedagógusoknál is.
Egy-két kedves szó, vagy egy félmondatos felvilágosítás pedig nem kerül semmibe, ha valaki valóban jól végzi a dolgát, tudja, hogy a pácienssel való beszélgetés is az orvos szakma része. Ha nem így érzi, menjen el kutatóorvosnak.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 11:04:41

@bakela: azert nehanyszor gondolkozzal is el, nem artana neked...

90% az egy kicsit sok nem?
akkor allitasod szerint a koraszulott kismamak 90% -a egy nagy troger nem? hogy nem varja a gyereket, hanem scak ugy bejon
azert ez egy elegge sulyos allitas

talan elmehetnel nehanyszor koraszulott oszaly ele hangoztatni ezt a velemenyt, lehet hogy nehany apuka jol agyonverne

epres négercsók 2010.09.10. 11:04:46

Borso, még egy ilyen, és kiraklak.

lac64 2010.09.10. 11:05:39

@phoenix102:
Szerinted megváltozna az orvosok mentalitása, ha valami csoda folytán hírtelen mondjuk a háromszorosára emelkedne a fizetésük?
Mert szerintem nem, aki addig bunkó volt, az azután is az lesz, mert úgy fogja fel, hogy neki az jár. Aki meg rendelkezik empátiával, az Hozzád hasonlóan az alacsony fizetés mellett is embernek, partnernek tekinti a beteget.

aesculap 2010.09.10. 11:08:45

Az az érzésem, hogy a posztoló és a kommentelők többsége is fordítva ül a lovon. Mert mi is történt? A kis súlyú koraszülött életét a lerobbant épületek, rossz, hiányos felszereltség, balkáni körülmények ellenére 2 hónapos kezeléssel megmentették, majd egészségesen hazaadták szüleinek.
Köszönjük, Szt. János Kórház!

phoenix102 2010.09.10. 11:09:18

@Jim Raynor: :)) és szerinted ki hallgatja meg az orvosokat, hogy több fizetés kellene, amikor gyógyszerre, meg villanyszámlára is alig van pénz. Nem szoktam politizálni, de eddig minden uralkodó párt hasonlóan állt az egészségügyhöz, hagyta, hogy pusztuljon tovább. Eddig egy valaki mondta ki a lényeget " el lehet menni". Utána meg méltatlankodunk, hogy a drágán kiképzett orvosok miért mennek el.

Másrészt ne keverjük össze a hálapénzt a kikövetelt borítékkal.
Két külön történet. A betegnek szíve joga, hogy ad-e valamit, vagy sem. Az orvosé meg hogy elfogadja-e vagy sem.
Más területeken sem ismeretlen a dolog.
Akik kikövetelik a borítékot (főleg operálós szakmákban divat), az szerintem bűncslekmény. És ami elszomorító, hogy általában a jó módú, borítékkal milliókat kereső kollégák azok, akik kikövetelik. És ők vannak a kirakatban, a kamarában,a vezető pozíciókban, az egészségügyi bizottságokban stb.

IrishOak 2010.09.10. 11:15:01

Szép Pénteket.

Hú 'azannya...be kéne záratni azt a kórházat ha már itt többen is tudni vélik, hogy egy gyalázat!Bár biztosan szükség van rá, hisz a kismama is ott került ellátásra.

1. 27 hétre majd egy kilós baba= tankönyvi tökéletesség.Persze a tüdeje még nem egészen okés, de ezen tudnak segíteni.
Egyébként úgy tudom, hogy 99%os életben maradási feltétel a 28.héttől elismert az orvosi protokoll szerint.(mo.on)
2. Az érdaganat az sajnos ugyan olyan olyan gyorsan nő, mint ahogy a baba fejlődik(a picimnek a fején van, és a háziorvosorvos jobban aggódott mint én,mert nekem is volt a hasamon egészen 17 éves koromig -de elmúlik.Általában megtalálható a családon belül akinek a génállománya adta ezt az"ajándékot".Mivel nem nagyon szeretik bántani-mert nagyobb baj lehet belőle, így a kellemetlenség elviselése meg az óvatos bánáson kívül nem sokat tudnak tenni érte.)De tényleg elmúlik.
3.ebben az időben voltam 'nagyonterhes, és a kórházakba, tényleg nem lehetett bemenni csak úgy, hogy íme jöttem!
adtak ki erre egy szabályozást amit az én kórházam alkalmazott is:(Pest helyett én egy vidéki kórházat választottam) Hozzátartozó beoltva, és igazolás az orvostól, hogy "fertőző betegségben nem szenved"... Nőgyógy.
kezelőorvos szignója a papírra, és a portán már nyílt is a kapu.( na jó ehhez ki kellett nyomoznom hogy mit, hogyan kell elintézni.A többit mindenki intézet magának.)
4. császármetszésnél a műtőben nem igen beszélgetnek az emberrel - a dokik erősen a feladatra koncentrálnak - de előtte az anesztes elmondd mindent!Az én saját dokim ott ült egy sarokban egy széken, és láttam, hogy lejátssza fejében az egészet - aztán jöttek a többiek,és ők sem nekem meséltek, vagy integettek!Az egy hasi műtét, főleg korszülött babával -ott gyorsan,precizen kell dönteni -és itt is sikerült!
5. császármetszésnél nem lehet bent az apuka!(mo-on)a celeb baromságokat hagyjuk,ott divat bediktálni hogy bent lehetett, de ez részben igaz!A műtő nem az 'érdeklődőknek" van.(nem is szerettem volna ha a férjem úgy lát mint egy bontott malac, vérzőn kifordult belső tartalommal.)
6. a koraszülött ellátás problémáiról mindig hallani - pénz, műszer, ember.De ahhoz képest, hogy miből építkeznek az ilyen osztályok, azért le a kalappal az ott dolgozók előtt.
Mindig azt mondom, ha valaki reklamál, hogy a nővérek szigorúak, vagy fáradtak, akkor lehet menni segíteni!Mondjuk nem ide -mert ez elég spec tudomány.
7.a koraszülés,és annak kiváltó okairól meg lehet sokat értekezni(fentebb meg is tette egy doki)- de annak súlyos okai vannak, ha ilyenek bekövetkeznek.

Minden jót kívánok a kicsinek:-) és nem kell aggódni az érdaganat miatt, ha nagyon zavaró a bőrgyógyászatra kell vinni a picit, és adnak egy két jó tanácsot a fotózáson meg a körberajzoláson kívül:-)

Bocsánat, hogy hosszú voltam.

Fekete Dália 2010.09.10. 11:25:24

A vetélések mind a kismama hibájából következnek be?
...........

Vetéltem már, de max akkor követtem el a hibát, amikor télen arra vetemedtem, hogy téli hidegben is bementem a munkahelyemre dolgozni, és influenzás lettem.

egy atlag 2010.09.10. 11:30:35

...félelmetesnek tartom, hogy magyarországon lassan bekerül a politikus, jogász, bankár, taxis, autókereskedő listába az orvos is...

El Visco Stello (törölt) 2010.09.10. 11:31:29

@fehérzaj: Nem, de ebből nem következik, hogy az orvos hibájából. még számtalan ismert és ismeretlen körülmény van.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 11:35:40

"De azért 18 órával később, még megvárták azt, hogy beöltözzem „steril” köpenybe a látogatáshoz, majd csak ez után közölték, hogy hát hiába öltöztem be a kisfiúnk már nincs náluk."

erdekes mintha ugy emlekeznek erre, hogy kb. ket perc volt...
az meg hogy feltelcsizzek hat a valasz: "Aki ragaszkodik saját orvosához, azt meg kell fizetni - reagált Éger" (a plusz szolgaltatast na...)

"- hát talán ha ezt megtesszük, akkor nem lett volna elszorítva ragtapasszal a gyermekünk lába, ami kétszeresére dagadt és ha nem vesszük észre akkor ki tudja mi lett volna."
ilyet allitani azert durva...
nem hinnem hogy ma lenne ilyen az egeszsegugyben

egy atlag 2010.09.10. 11:38:56

még egyszer, hátha nem moderálod így:

...a legnagyobb problémát ott látom, hogy a kórházak fő gondjai NEM agyagi természetűek, hanem a vezetői dilettantizmus következményei. az orvostársadalom meg hallgat, mint mindig, mivel a politikusok betömték a szájszervét hálapénzzel.

Fekete Dália 2010.09.10. 11:38:57

@El Visco Stello:

Nem is írtam ilyesmit, de ha bakelát olvasom, inkább szülnék ügyvédnél, vagy taxisnál.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 11:40:23

@Pico:

Folyamatosan egyértelmű volt, hogy az a rémkép, amit keltettek, pusztán üzleti célokat szolgált.

Kétségtelen, hogy az influenza veszélyes betegség, de nem egy középkori pestis.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.10. 11:41:06

Most már végképp elment a kedven a szüléstől. : o(

phoenix102 2010.09.10. 11:42:08

@lac64: nehéz kérdés, hogy változna-e a mentalitás.
Mindenkié nyilván nem, de ahogy én is, sokan a mellékállásukból tudják csak fenntartani magukat, és ez még egy plussz teher az amúgy is strapás kórházi munka mellett. Ha 3x lenne a fizetés, nem lenne szükség mellékállásra, kipihentebben mennének dolgozni, legalábbis csökkenne a feszültség. De nem csak a fizetésről van szó. Az igazi megoldás a létszámbővítés lenne. Mert ha az orvos nem töltené minden 3. éjszakáját a kórházban, hanem mondjuk csak heti 1x kellene ügyelnie, és a napi teendőket is többen látnák el, azt hiszem sokak idegei kisimulnának. Ha mondjuk a szakrendelésen egy orvosnak naponta nem 25, hanem csak 12 beteget kéne látnia, akkor több idő maradna a betegre, a beteg is elégedett lenne, és az orvos is nyugodt.
Jelenleg abnormális mennyiségű beteggel kell boldogulniuk a kollégáknak. Kint németben ahol dolgoztam egyszer megemlítettem, hogy naponta hány beteget láttam el itthon, ők ott hetente látnak annyit.

egy atlag 2010.09.10. 11:48:24

@pakesz: van, mikor a fiam született, láttam cifra dolgokat. ezeket rendszerint az ápoló személyzet egyes! tagjai követték el.
A gond, hogy ezeket az egyes tagokat a kórház vezetése képtelen kiszűrni, mivel képzetlen és/vagy lusta.

fruitella 2010.09.10. 11:49:02

Hát én elszomorodtam, de nagyon. A posztot nem olvastam teljesen végig, mert már a fele is sok volt. A kommenteken is csak átfutottam, mert már olyan borzasztó trauma folyton a döglődő egészségügyről, az egész roskatag rendszerről olvasni, hogy az embernek lúdbőrzik a háta.
Tessék mondani, mi a fene lesz itt?
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100906-hogyan-lehetne-megallitani-az-orvosok-elvandorlasat.html

orient 2010.09.10. 11:55:27

@phoenix102: egyetértek. Nem lett túl hisztériázva a dolog, nem lehetett tudni mi lesz. Nálunk a cégnél (multi, több ezer ember) 80% oltatta magát-ingyen mert cég állta, érdekes senki sem lett beteg és mindenki simán végigdolgozta a teljes influenza szezont, semmi tünetekkel. Sokaknak otthon terhes feleség, akiket szintén megkíméltek ezzel a felesleges kockázattól.

fullfruit 2010.09.10. 11:58:14

Istenem, mennyire értem "sajnos" amit a posztoló írt...:-( hasonló "élményeim" vannak a kistesóról, a margit kórház szülészeti osztályáról, pontosabban az ott dolgozó személyzetről, és itt kiemelném nagybetűkkel az orvosokat, vezetőikkel egyetemben!! nem érdekel, hogy nincs pénz semmire! nem várnék el semmi mást, csak azt, hogy akkor mondják el, hogy mi az amit tudnak nyújtani szolgáltatás, és mi az amire nincs keretük, hogy tudjak dönteni! 2 percet kérek, hogy emberszámba vegyenek addig... és ez nem pénz kérdése. senki sem kérte Őket, hogy orvosok legyenek..nehéz szakma? ügyelni kell? nem baj, ha nem sajnálom a szülészeket?
Kedves Posztíró! Erőt és kitartást! Minden jót kívánok Nektek!

fullfruit 2010.09.10. 12:02:10

@pakesz: Óhh jesszus, álomvilágban élsz?? még különbek vannak, ne ismerd meg...

Irise 2010.09.10. 12:04:37

1."2009.november 14-24.-ig voltam a "vendégük". Sajnos felső magzatburok repedéssel kerültem be a kórházba, amit nagyrészt a Szent Margitos "nagyon lelkiismeretes nőgyógyásznak köszönhetek."

Tulajdonképpen hogyan köszönheted a felső burokrepedest a nőgyógyászodnak? Hasbarúgott?

A poszt egy masik nezopontbol:
-a 27 hétre született gyerkoc életet megmentettek a korhaz dolgozoi, a noverek es az orvosok
Valahogy nem latom a posztbol a hálát,hogy van egy élő gyereke. Már elnézést, feltünt neki,hogyha nem dolgoznak a babáján,akkor meghalt volna? Nem hálapénz kell (leírta,hogy nem adott, nem is kérték), de bazeg egy köszönömöt oda lehetne biggyeszteni,hamár megmentették a kisfiát.

Rákényszerítették a döntésre: igen, senki nem dönthet helyetted, tessék felnőni.

A kórház lepusztultságáról, arról,hogy a vizsgálók hol vannak elhelyezve, nem az orvosok tehetnek.
A kommunikáció hiányáról igen. Viszont úgy érzem, a posztolóban sem volt túl sok jóindulat.

Irise 2010.09.10. 12:07:28

"- a magzatvizem folydogált, és ágynyugalomra, minimális mozgásra lett volna szükségem, hogy a gyermekemet minél tovább benn tudjuk tartani, az életfeltételeinek növelése érdekében. Ezt előszeretettel hangsúlyozták az orvosok, de mindenben nekünk kellett döntenünk aláírt papírok kíséretében. Semmilyen felelősséget nem vállalnak, és nekünk akik nem töltöttünk min. 5 évet az orvosi egyetemen döntenünk kellett."..
"- szinte nulla emberi kommunikáció jellemző a kórházra. Hülye, fölösleges elemnek tekintik a szülőket, úgy éreztetik, hogy a saját gyermeked felett sem rendelkezhetsz."

Na most akkor volt kommunikáció, vagy nem? Egyszer az a baj, hogy elmondják neki mi lesz, és hozza meg a döntést, máskor az,hogy a saját gyereked felett sem rendelkezhetsz?
Álljunk már meg egy pillanatra!

Irise 2010.09.10. 12:09:20

@orient: Én munkámból kifolyólag elég sok H1N1-essel futottam össze, beoltattam magam, es nagyon izgultam,hogy a gyerkőcöm nem lehetett még beoltani.
És sajnos én láttam H1N1-est meghalni, szóval nem érzem úgy,hogy nagy volt a hisztéria körülötte.

Irise 2010.09.10. 12:12:16

@fruitella: Mi lesz?
MEgmondom mi lesz.
Semmi.
Nem fogják megemelni az orvosok fizetését.
Az egészségügy mindignkább lepusztul.
Azok,akik odafenn a döntéseket hozzák, elmennek magánkórházba,ha betegek.
És mindeközben minden médiábl ömleni fog,hogy az orvosok a hibásak a lepusztult kórházakért, az eszközhiányért, a várólistáért és azért is,ha fel vannak háborodva,hogy kevesebbet keresnek,mint egy kőműves.
Ez lesz.

zsuzsi28 2010.09.10. 12:13:24

Nem igaz, hogy Magyarországon nem lehet bent az apa a császárnál, honnan veszitek ezt? A legtöbb kórházban bent lehet, az anya feje mellett ültetik le. Mindkét gyerekem császárral született, az egyik tervezett, a másik sürgősségi volt, mindkétszer bejöhetett a férjem, steril ruhában. És egy vidéki városról van szó.

Fekete Dália 2010.09.10. 12:14:39

Milyen érdekes, hogy itt mindig lefikázzák a levélírót.

Igenis orvosok tehetnek a kórház lepusztultságáról, a vezetők is orvosok, ja hogy az eszközbeszerzések helyett nagy fizetéseket osztogatnak maguknak, az ő felelősségük, de itt nem is az eszközhiányról volt szó.

Embertelen körülményekről, mocsokról, és a személyzet kritikán aluli viselkedéséről írt a posztoló.

Irise 2010.09.10. 12:15:35

@zsuzsi28: Sok helyen benn lehet, sok helyen nem. Én speciel marhára ellenzem. Nekem is jól esett volna,ha a saját császáromnál benn van, de minden plusz ember a műtőben felesleges kockázat, pláne,ha mondjuk dob egy hátast a vértől/hangoktól, aztán a fél személyzetnek vele kell foglalkoznia,hogy összekaparják, ahelyett,hogy veled és a babáddal törődnének :)

Irise 2010.09.10. 12:17:42

@fehérzaj: Hidd el nekem, nem az orvosok szarják össze a betegWC-t, nem az orvosok lopják el a csaptelepeket a betegmosdóból, nem az orvosok rugdossák a csempét a folyosón várakozás közben.
Továbbmegyek: ha 50 db tubust kap az osztály egy hónapban, akkor max 50 kerül a betegbe, és nem viszünk haza egyet sem, mert szarul mutat a vitrinben.
A gazdasági vezetők nem orvosok.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 12:21:28

@ninimimi:

A kérdés jogos.

Az empátia nem csak szándék, hanem képesség kérdése is.

A túl fáradt, kiégett emberből kivész az empátia. A "kiégés"-t épp attól lehet kimondani, hogy nincs empátia.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 12:24:22

@Irise:

Beruházásról, beszerzésről nem a gazdasági vezető dönt.

Vagy a fenntartó, vagy a pénz birtokában a kórház vezetője. Lehet orvos és lehet nem orvos is.

Jobb lenne ha nem lenne orvos.
Lobbi tevékenységet kell folytatnia, szervezni kell jobban és még jobban, ha szűkösek a keretek.

A tubust biztos nem viszi haza, de más eszközt már vittek el. Nem a sarki kisebbség.

Minél lepusztultabb egy intézmény annál hamarabb megy tönkre és teszik tönkre.
Sajnos ez törvényszerű (megkeresem ha akarod, de tényleg az).
Ettől a leszart WC kefét ki kell cserélni, mert valszeg rendeltetésszerűen használták az eldugult WC-t pucolta valaki vele.

A tisztaság nem attól van, hogy nem használunk semmit és tiszta marad. :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 12:25:55

@fruitella:

Semmi, az állam ismét egy csomó bürokratára költi a pénzt (megyei izémizé hivatalok), az orvosok meg elmennek.

Aki meg gyógyulni akar, az szépen eljön a magánrendelésemre, hogy ne 3-4 hétre kapjon a fájós hasára egy ultrahang-időpontot.

Fekete Dália 2010.09.10. 12:27:24

@Irise:

Ha jól tudom, Te külföldön dolgozol.
A magyar kórházakban nincs WC papír, nincs kéztörlő, nincsenek meg a legalapvetőbb higiéniás követelmények.
Ezekhez már hozzászokott a magyar beteg:(, tehát visz be WC papírt, fertőtlenítőkendőt, wc takaró kendőt.
Gondolom ez külföldön nem így működik.
A gazdasági vezetők csakis a felsőbb orvosi vezetők engedélyével eszközölhetnek nagyobb értékű beszerzéseket.

Szálltam én már meg orvosi koliban.
Ott konkrétan még a folyosó is össze volt hányva, éjszaka állandóan ment az ereszd el a hajam.
Alvás=0

pakesz (törölt) 2010.09.10. 12:28:13

@fullfruit: nekunk a MAV korhaz volt, de egy apro kis erofitogtatason kivul nem emlekszem semmire ami negativ lett volna...
amugy volt kb. 3-5 beszolas, de azoknak a tobbsege jogos volt :)

igaz mondtak hogy ne adjak a szules utan a nogyogyasznak, de hat a vegen amikor lattam hogy a nogyogyasz bratyizik a gyerekorvossal, akkor igy utolag megis csak jonak tunt :)))
talan sugtak neki hogy mi fizetos betegek vagyunk ki tudja :) de minden esetben halapenz volt, szigoruan utolag...

ajandekcsomagot utana adtunk, habar igaz en nem jatszottam ott az agyamat a draga cuccokkal...
nem az alapitvanyi szobara gondoltam, hanem arra, hogy a 7es bömöst leraktam a Felvonulas teren :)

ja es en NEM -mel szavaztam a 2008-as 3 idiota kerdesre

zseti 2010.09.10. 12:32:11

Csak pár gondolat, ami felmerült bennem a a poszttal és a kommentekkel kapcsolatban.

Mi is megjártuk idén a János Kórház PIC és a koraszülött részleget, szintén kis súlyú babával.

A császármetszés műtét, nekem eszembe sem jutott, hogy oda apás is lehetne. Van valahol ilyen Mo-on, ami nem fizetős?

Valóban olyan érzésem volt nekem is, hogy nem kívánt járulékai vagyunk a gyereknek a PIC-en, aki feltartja a kezelést...de egyrészt ez intenzív osztály, másrészt túlérzékeny az ember ebben a helyzetben, harmadrészt pedig igyekeztek mosolyogni ránk, és korrektül tájékoztatni. Nálunk is előfordult a tájékoztatás csúszása, de túl vagyunk rajta.

A PIC jobb állapotú, idén ablakot cseréltek, szúnyoghálót raktak fel. A koraszülött osztályon sajnos nincs, mert elfogyott a pénz addigra, mire sorrakerültek volna. A kora az tiszta szocreál állagú.

A PIC-en 4 orvos látja el a gyerekek 24 órás felügyeletét. Nővér ment el azalatt is, ahogy ott voltunk. Túlterheltség, sok munka, intenzív osztály. Volt, hogy 12 gyerek volt,hogy hogy 7. Mi sok, mi kevés.. Én nem láttam "30 ezres csomagot ", viszont dobtunk össze pénzt eszközre. S volt szülő, aki házi sütit vitt be. Azonkívül a hallottam olyat, hogy inkább az alapítvány számlájára fizesse be a szülő... A látogatás adott, 5 ször lehet bemenni, adott időpontokban, ki hogy gondolja. Igen, valóban máshol másképp van. Mi beletörődtünk...

Mi is későn kezdtünk kenguruzni, és szoptatni nem is tudtunk a PIC-en. Épp sokan voltak, a házirenddel sem voltunk teljesen tisztában. Bár sokmindent összeírtak és a szülőknek adják tájékoztatásul fénymásolt papíron(megy azért info a szülőknek nah), ezek maradtak ki csak. De az is igaz, hogy ha nagy gond van a babával, akkor kérdés nélkül keresi meg a szülőt az ott lévő orvos.

A szonda és a szopizás között még ott a cumiztatás. Ez kimaradt a posztból. NA az igazán időigényes egy korababánál, mert meg kell tanulnia. Kórházi cumi, itthoni cumi. Nem úgy van az, hogy egy szondás gyerek egyből tud szopni is, van aki hamarabb, van aki nem. Az meg más kérdés, hogy egy nővérnek mire van ideje, és mire nem, vagy mit bír a gyerek.

ÉS pont a korán láttam, ahogy a nővérek cumiztatták, büfiztették, dédelgették a gyereket.

CSókosok? Napersze.

A PIC-et külön takarító felszereléssel mossák, alkoholos fertőtlenítő és kézmosó rendelkezésre áll, mi is akkor a hiányolt higiénia?
A korán is votl fertőtlenítőszer dögivel, viszont itt a látogatás kicsit lazább volt.

Az eszközök elavultak, elhasználtak mindkét osztályon.

És nem toltuk a pénzt és az ajándékokat.

Ja, és kora osztály. Na, én ott találkoztam nővér által vett popsikrémtől kezdve az általuk vásárolt bébiruhákon át sokmindennel. Én is vártam a baba mama szobára, aztán mire bekerültem már alig volt baba az osztályon. Talán, mert a babák is sokszor frontra érzékenyen születnek. Szóval vagy túlterheltség van, vagy üres az osztály.

Kimaradt a tejkonyha állapota is. Az alagsorban van, egy szó szerint dohos, rohadó falú lépcsősor visz le.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, csak hogy nem minden fekete vagy fehér.

Az meg evidens, hogy embereknek, akik hozzátartozóink életéért felelnek, vagy gondozzák őket, nem szabadna ennyire keveset keresniük.

Sysyie 2010.09.10. 12:36:22

@phoenix102: egyetertek, laikus, buta szulok szerint egy koraszulott, aki meg az egy kilot sem eri el ,szerintuk az mar reflexszeruen ugy szopik, taplalkozik stb, mint egy egeszseges ujszulott, ennyit a tudatlan eberektol.
PIC nelkul nem lenne most otthon a gyerekevel.

fullfruit 2010.09.10. 12:39:06

@pakesz:
amugy volt kb. 3-5 beszolas, de azoknak a tobbsege jogos volt :)legalább volt valami kommunikáció, a Margitban ezt nem ismerik... ja, de... a beteghordó fiúcska

Sysyie 2010.09.10. 12:41:01

a posztolo a kenyeskedo fajtabol valo, miert nem ment el egy maganklinikara szulni?

lac64 2010.09.10. 12:47:52

@Irise:
Igen, megmentették a babáját. De lehetett volna az egészet úgy is intézni, ahogy vora írta a kommentjében (2010.09.10. 10:56:58). Hiába van meg a szakértelem, ha közben úgy érzed, hogy kutyába sem vesznek.

lac64 2010.09.10. 12:53:34

@radiologus.hu:
"Az empátia nem csak szándék, hanem képesség kérdése is."
Igazad van, találkoztam mostanában olyan fiatal orvossal (még csak rezidens volt), akiben a szikrája sem volt meg. Ő vajon miért ezt a pályát választotta?

lac64 2010.09.10. 12:54:45

@radiologus.hu:
"Semmi, az állam ismét egy csomó bürokratára költi a pénzt (megyei izémizé hivatalok), az orvosok meg elmennek."
Igazad van. Sajnos.

Palermo12 2010.09.10. 12:55:20

@lac64: Talán, ha nem 4 naponta kellene 26 órázni fél órás alvással, akkor talán kedvesebbek lennének. Ehhez mi kell? Pénz és megbecsülés, hogy van értelme dolgozni. Akkor nem mennének el az orvosok külföldre vagy nem hagynák ott a pályát. Ha ezen feltételek mellett is bunkó az orvos, vagy rossz szakember, akkor el lehet küldeni, megrovásban lehet részesíteni stbstb. Csak akkor lesz normális ellátás ha nem csak az egészségügyi dolgozók lelkiismeretére és önfeláldozására épít a rendszer.

orient 2010.09.10. 12:56:04

@Irise: igen ezzel csak egy a baj. Magánkórházba lehet menni ahol kinyalják a hátsód sok pénzért, csak ott olyan orvosok vannak akik alig találkoznak igazi betegekkel, nincs gyakorlatuk, mindent elszarnak a tapasztalatlanság miatt. Én adófizető állampolgár vagyok, SOK adót fizetek. Elegem volt a 1x. havi nyugdíjból és 13.-14. havi közalkalmazott fizetésből, nagy emelésekből, 800 ezer közalkalmazottból...stb.

Egy dolgot támogatnék. Több orvost és ápolót, azonnal 100% béremeléssel. Ez mellé bármikor beállnék nem csak én de szerintem az ország nagy része is.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 12:57:07

@ordoglany:

Mert a magánklinikák nem vállalnak korababát.

Nincsenek meg hozzá a feltételek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 12:59:57

@lac64:

A rezidensek általában heti 70-80 órát dolgoznak, legalább 2-3 munkahelyen.

Mit vársz, kipihentséget és kiegyensúlyozottságot?

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 13:00:40

@ordoglany:

Inkább az aggodalmas, aki még így utólag is azon gondolkodik mi történhetett volna ha....

Egy ennyire picur gyerek még sokáig nagy figyelmet igényel, van miért félnie.

fullfruit 2010.09.10. 13:01:36

@Palermo12: nah, szép lenne ha mindenki így állna hozzá. engem nem fizetnek meg, ergó bunkó vagyok, és ne engem hibáztassatok. nem kizárólag az egészségügy privilégiuma ez az állapot. és ami még gyönyörű, hogy a sok kommentelő orvos, itt is milyen bunkó, okoskodó, nem csak a kórházakban.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.10. 13:05:08

@lac64: Te is beláthatod, hogy a "van szakértelem, de kutyába se vesznek" az nem ugyanaz a kategória, mint a posztban szereplő állítólagos műhibák sorozata.
Tudod, ha választani kell, én a szakértelmet választom inkább, mint a símogatást.
...ha már mindkettőt nem lehet:))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 13:05:21

@fullfruit:

"engem nem fizetnek meg, ergó bunkó vagyok"

Nem erről van szó, hanem kb. arról, hogy ha nem alszol éves nagyságrendben annyit, amennyire szükséged van, akkor túlfáradás miatt először a legmagasabb rendű mentális funkciókat veszíted el.

lac64 2010.09.10. 13:06:12

@radiologus.hu:
Nem. Azt várom el, ha köszönök, akkor visszaköszön. Tájékoztat, hogy mi a túróért küld el valamilyen vizsgálatra, és általában úgy bánik velem, ahogy én bánok vele, azaz tisztelettel. És mielőtt félreértenéd, nem csak az orvosoktól, hanem minden embertársamtól elvárom, ha én megadom neki a tiszteletet, akkor ő is adja meg nekem. És marhára nem érdekel, hogy fáradt, mert sokszor én is az vagyok.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 13:11:09

@lac64:

Te tényleg szoktál köszönni az orvosnak?

Gratulálok, a magyar társadalom 15 %-ába tartozol!

El Visco Stello (törölt) 2010.09.10. 13:11:55

Jó lenne megérteni, hogy a rossz orvos és a bunkó orvos az két dolog.
Ha rossz orvos kezel, nincs módod a bunkósága miatt duzzogni, mert meg vagy halva.

phoenix102 2010.09.10. 13:12:03

@fehérzaj: "Milyen érdekes, hogy itt mindig lefikázzák a levélírót."

érdekes, de eddig nekem nem úgy tűnt, hogy valaki keményen lefikázta volna a levélírót. Mindenesetre a legtöbben feleannyira bicskanyitogatóan kommentelnek mint te.

"Igenis orvosok tehetnek a kórház lepusztultságáról, a vezetők is orvosok, ja hogy az eszközbeszerzések helyett nagy fizetéseket osztogatnak maguknak, az ő felelősségük, de itt nem is az eszközhiányról volt szó."

Akkor már úgy is fogalmazhattál volna a logikád szerint, hogy emberek tehenek róla, mert ember a vezető. És akkor te is beletartozol ebbe a körbe. Az agyam megáll komolyan. Az hogy reflexből gyűlölöd az orvosokat az a te bajod, de ha tetszik ha nem szarból nem lehet várat építeni. És az egészségügyben épp ezt próbálják a benne dolgozók már vagy 60 éve, de csak nem sikerül. A kórházigazgató meg nem osztogat fizetést, főleg nem magasat, legfeljebb ha korrupt, akkor itt-ott tud nyúlni valamit feketén. De mondj egy helyet az országban, ahol ez nem így megy. Nem érdemes nyilvánvaló dolgokra ilyen teátrálisan rácsodálkozni.

Gyere gályázni velem a kórházba és majd meglátjuk, hogy meddig bírod ép ésszel.

Lehet nyüglődni, jobb ellátást követelni, de a legtöbb fizetni azt persze nem akar, meg úgy általában oldja meg az egészségügy évtizedes problémáit a János kórház osztályos orvosa, a 250-300 órás munkaideje mellett menjen lobbizni, meg tanítsa meg a takarítónőt takarítani. Persze, meg még az udvaron fújjon szappanbuborékot és lufit a kint várakozó hozzátartozók gyerekeinek.

Fekete Dália 2010.09.10. 13:12:49

Magánrendelésen meg főleg nem szoktak köszönni a betegek, hát ez vicc:))))

Fekete Dália 2010.09.10. 13:17:16

@phoenix102:
Nézd nekem volt családtagom aki egészségügyis volt.
3 gyermek mellett látta el a feldatát, nőként hetente átlag 1-2 ügyelete volt, mégsem hallottam állandóan sápítozni.
De ok megyek.

lac64 2010.09.10. 13:17:37

@radiologus.hu:
Engem még úgy tanítottak, ha bemegyek valahová, akkor illik köszönni.

phoenix102 2010.09.10. 13:18:47

@radiologus.hu: na épp ez az. A legtöbb beteg aki belép hozzám az alapvető viselkedési normákhoz sem tartja magát, de fordítva persze borzasztó nagy igényei vannak.
Megint a kettős mérce. De ezt már korábbiakkban többször kiveséztük.

Vannak bunkó kollégák, én is talákoztam néhánnyal, de nem több mint az átlag populációban.

fullfruit 2010.09.10. 13:19:53

@radiologus.hu: még szerencse, h nem a "legalacsonyabbakat"...akkor mi lenne... ne érts félre, én elhiszem, h a kialvatlanság, a sok túlóra emberfeletti, és az embernek van olyan is h rossz napja van, de ott a de.. folyamatosan? és ha a saját lányáról vagy anyjáról lenne szó? ok, tudom ez meg naív hozzáállás.. mégis hiszem, hogy a kedves, bátorító szó a minimum. ha pont a rossz napot fogtam ki, akkor pedig ott a holnap, amikor mondok egy elnézést, ne haragudjon..-t.

phoenix102 2010.09.10. 13:23:31

@fehérzaj: 20 éve esetleg lehetett, de nem az elmúlt években, a jelenlegi állapotok közepette ez szinte kivitelezhetetlen, kiv. ha 6 órában szakrendel valaki.
Legtöbb helyen kevesebb az orvos, és nagyságrendekkel több a beteg(kórházbezárás, aktív helyek leépítése stb.)

Már írtam korábban: régi munkahelyemen 90-es évek elején 80 ágyra volt 6 nővér nap közben+ 8 orvos. 2003-ban, amikor oda mentem volt 3 nővér nap közben+4 orvos. És máshol sem jobb a helyzet.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 13:24:34

@phoenix102:

Lobbizni nem az orvosnak kell, hanem a vezetőnek.

A takarítást meg kinek kell megkövetelni?

Betegnek?
Akárhogyan is van, ez egy munkahely a gyógyulás feltételi közé tartozik többek közt a kórházi higiénia is.

Bizony azt az osztályvezető főorvos szokta megkövetelni. Ahol megkövetelik.

Mert van nagyon tiszta régi kórház is.
Az egyik folyosón. A másikon meg valakik nem figyelnek. :(

Nem érdemes megsértődni. Vannak dolgok amiket nem a 300 órát dolgozó orvosnak kell megoldani.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.10. 13:25:33

@phoenix102: Ez igaz, hogy nem több a bunkó mint máshol(bár létezik még számtalan rossz emberi tulajdonság), de ha a közértes bunkó, megyek még 10 métert egy másik közértbe. A kórházzal nem ugyanez a helyzet.

szabidoki 2010.09.10. 13:27:14

Hát, van panasz gazdagon, az már más kérdés, hogy jogos panasz nemigen van közte. Kezdjük az elején.
A nőgyógyász nem tud felső magzatburok-repedést okozni, legfeljebb, ha mint Irise írta, hasbarúgja a pácienst, amire vélhetőleg nem került sor. A koraszülések és vetélések esetében a százalékokról lehet ugyan vitatkozni, de kimutatható az összefüggés a bakela által leírtakkal. Nem igazán értem a posztolót, egyszer az a panasz, hogy neki kell dönteni a saját sorsáról, utána pár sorral meg már az a gond, hogy nem szólhat bele a kezelésbe. Tessék eldönteni, hogy melyik a nagyobb panasz, mert ugye egyszerre ez nem megy.
A H1N1 dologról: akkoriban még nem nagyon lehetett tudni, hogy mi lesz a dolog vége, ezért inkább elrendelték sok helyen a látogatási tilalmat. Ez nem arról szól, hogy totálisan elkülönítjük a betegeket egymástól, hanem kockázatminimalizálás a célja, csak az legyen a kórházban, akinek feltétlenül muszáj, és ezek a betegek (még ha utcáról jöttek is) és az ellátó személyzet. Látogató nem tartozik ide.
Ugyanez hangsúlyozottan és fokozottan igaz a műtő területére, ott végképp semmi keresnivalója egy "civilnek". Csodálkozom is, hogy egyes helyeken ezt bevállalják, szerintem fokozott kockázatot jelent. Azt nem tudom, mit ért azalatt a posztoló, hogy rosszul adták be a spinált, lehet, hogy kétszer kellett szúrni, de abban biztos vagyok, nem operálták megfelelő érzéstelenítés nélkül.
Egy 27. hétre született, 1000gramm alatti baba nem a szerencse, hanem a korrekt PIC munka miatt marad életben, anélkül pár óra alatt légzési elégtelenség tünetei között meghalna. A lepusztult környezet nem orvosi felelősség. Az meg szerintem ordas hazugság, hogy a PIC-en az ajándékcsomagot várták, ez inkább folyosói legenda, csak ugye jól hangzik, lehet megint szidni a dolgozókat.
Kíváncsi vagyok, milyen fertőtlenítésre gondolt a posztoló, mert tudtommal egyik sem tudja meggátolni, hogy a látogató átadja a behurcolt fertőzését, arra a látogatási tilalom való.
A sok ugató IQ-fighternek meg ezúton üzenem, hogy maguk alatt vágják a fát, mert aki teheti, megy külföldre, aztán majd lesz pislogás, ha alig marad itthon orvos...

phoenix102 2010.09.10. 13:28:52

@Dr.laikus PhD: "Nem érdemes megsértődni. Vannak dolgok amiket nem a 300 órát dolgozó orvosnak kell megoldani. "
Igen, de mégis rajtunk kérik számon, nap mint nap. Hogy miért nincs felújítva az épület, hogy miért lepusztult a kórterem, hogy miért nincs elég nővér, hogy miért nem állunk neki osztódni, mert úgy kevesebbet kellen várni a rendelésen.

gld 2010.09.10. 13:29:12

Az nyilván tényleg nem a véletlen műve, hogy egy ilyen kis súllyal született koraszülött végül kikerült a kórházból és (reményeim szerint) jól van. Általában én is annak a híve vagyok, hogy gyógyítsanak meg, nem baj, ha nem olyan simulékony a stílus... De ezt én eleve egy kényes szitunak érzem... ha jól olvastam, első terhesség, nem problémamentes. Ilyenkor a nők többsége ostorozza magát, hogy ugyan, mit csinált rosszul. Nem segít ilyenkor, ha nem emberként szólnak hozzánk, vagy netán azt látjuk, hogy a miénkhez hasonló kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekkel esetleg rosszul bánnak.

Engem nem zavar, ha lehülyéznek, nem zavar, ha félvállról vesznek (de végül meggyógyítanak), de az ember a hozzátartozójával, és főleg a gyermekével, és még inkább a beteg gyermekével szemben tapasztalt nem túl emberséges bánásmódot nem mindig tudja magában kiegyenlíteni azzal, hogy "de végülis tökjó, mert él a kicsi"...

Szóval, ha az orvosok, eü-sök kiégéséről beszélünk (nyilván emberek ők is, én is mindig ezt mondom), akkor legalább a kommentek szintjén maradjunk már annyiban, hogy a betegek, hozzátartozók is azok, és legalább elvi szinten adjunk annak esélyt, hogy emberségesen viselkedjünk egymással... Próbáljuk már megérteni, hogy min megy át egy anyuka, akinek az első terhessége nem problémamentes, veszélyben van az első gyermeke, és feltételezzük már azt, hogy erről nem ő tehet.

És akkor a betegek sem fogják feltétlenül és általánosítva azt feltételezni, hogy ami rossz történt, az a szakértelem hiánya, ami meg jó volt, az a véletlen műve.

Szerintem... De én ma átmentem Teréz anyába :)

zsuzsi28 2010.09.10. 13:31:17

@Irise:
csak arra válaszoltam, hogy itt jó páran abszolút tényként állítják, hogy Mo-on császárnál nem lehet bent SEHOL sem az apa. Ez egy abszolút marhaság. A nagyobbik lányom már 8,5 éves, nála is bent lehetett már, tehát ráadásul elég régóta igen sok kórházban adott a lehetőség, hogy császár esetén bent legyen az apa. Biztosan vannak kórházak, ahol meg nem engedik nyilván. De hogy sokan itt tényként közlik, hogy Mo-on SOHA nem lehet bent az apa császárnál, az gáz. Már 9-10 éve is bent lehetett sok helyen.

zsuzsi28 2010.09.10. 13:33:27

@zseti:
Igen, van. Nem győzöm elégszer mondani, hogy NAGYON SOK kórházban bent lehet az apa a császárnál. 2010-et írunk!!!

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 13:37:33

@phoenix102:

Rosszul látod.

Te állsz szóba velünk.

Neked mondjuk, hogy más értsen belőle.

Szerintem sokan nem tudták mennyi a munkaidő, mit NEM fizetnek ki nektek és milyen körülmények között dolgoztok és főleg mennyiért.

zsuzsi28 2010.09.10. 13:42:40

@szabidoki:
Az empátia hiányára viszont nincs mentség. Megértem az orvosok összes baját, tudom, hogy alulfizetettek, tudom, hogy rászorulnak a hálapénzre, sokat ügyelnek...stb. Mégis azt mondom, hogy az emberség, a kedvesség nem kerül semmibe. Akiben ez a képesség nincs meg, ne menjen orvosnak, vagy nővérnek. Aki nem szereti a gyerekeket, ne menjen óvónőnek vagy tanárnak. Aki nem tudo érzelemmentesen, elfogulatlanul dönteni, ne menjen bírónak..stb.

zsuzsi28 2010.09.10. 13:44:25

@gld:
Abszolút egyetértek. Akik kismamákkal és kisbabákkal dolgoznak, pláne legyenek nagyon empatikusak, akkor is, ha már 48 órája talpon vannak. Akinek ez nem megy, az menjen el más területre, mondjuk laborba vagy kutatóorvosnak. Érdekes, hogy azért ez sokaknak sikerül.

zsuzsi28 2010.09.10. 13:47:11

@ordoglany:
Te meg ezek szerint még nem szültél.

gld 2010.09.10. 13:49:57

@zsuzsi28: nem teljesen erre gondoltam... Inkább arra, hogy ha én elvárom a másik embertől, hogy megértsen velem kapcsolatban valamit, akko magamtól is el kell várnom ugyanezt a másik emberrel kapcsolatban.

Ha az orvos arra hivatkozik, hogy ő is ember, elfárad, kiborul, akkor értse meg, hogy a beteg is ember, ő is elfárad, kiborul...

Minden ember más, mindenki máshogy tolerálja az ilyesmit. Fő, hogy megpróbálja valahogy tolerálni...

Hangsúlyozom, nekem a poszttal kapcsolatban leginkább ez volt a problémám, bár tudom, hogy szubjektív, hiszen az egész történet tulajdonképpen szubjektív, hiszen nem voltunk ott, és nem nyilatkoznak az érintett felek sem.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 13:55:34

@gld:

Normalitás - Teréz anya?

Talán nem.
Egyet értek veled nagyon. :)

gld 2010.09.10. 13:56:56

@Dr.laikus PhD: pedig szerintem nem ártana alaposan megvizsgálni ezt a kérdést, mert aki a mai világban Teréz anyát játszik, tuti, hogy nem normális :) De hát milyen unalmas lenne a világ hülyék nélkül...

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 14:01:07

@gld:

Nem Teréz anya az aki tud viselkedni.

A méreg, a düh lényegesen több energiát emészt.

Én is mentem már köszönés nélkül ajtón be.
Kedvesen köszöntek rám egy nagyot. Kaptam észbe, és jobb lett a kedvem.

Dühöngeni, hergelni mást nagy meló.
Nagyobb, mintha hagyom a "nyálas" kedves énem megnyilvánulni. :)))

Imádom az ölelkező egyetemistákat.

Csak elkapnak egy fordulóra és még másnap is vigyorogsz.

zseti 2010.09.10. 14:01:11

@zsuzsi28: Nekem ez akkor pont valahogy nem hiányzott, és azóta sem érzem hiányát. Nem vagyunk egyformák, még ha 2010-et írunk is.

szabidoki 2010.09.10. 14:07:55

@zsuzsi28: annyira rá vagytok kattanva erre az empátiára, meg hogy 48 óra munka után is legyen mindenki empatikus, mert izé...
Tessék egyszer kipróbálni, 24-32 óra munka után még szépen mosolyogni minden elmebetegre, türelmesen, udvariasan, aztán jönni ide ugatni. Persze kaffogni könnyebb...

Polifémosz 2010.09.10. 14:11:31

Kedves Posztoló!

Örülj mint majom a farkának, hogy él a gyereked, és köszönd meg szépen a PIC dolgozóinak, hogy a rossz körülmények ellenére megmentették az életét!
Undorító az egész levél!
Pl.ha balesetet szenvedsz, vérzel a világ végén, arra jár egy lovaskocsi, felvesz, elvisz a megfelelő helyre, nem vérzel el életben maradsz- te ezután nem megköszönöd a kocsisnak, hanem leugatod, hogy büdöseket fingott a lova, piszkos volt és rázott a kocsi - ugye?

gld 2010.09.10. 14:17:19

@szabidoki:

Az a baj, hogy Neked orvosként más oldalról kell nézned a dolgot, mi meg betegként önkéntelenül is megint egy másikról nézzük.

levezetem Neked egyszerűsítve, a poszttól totál elvonatkoztatva: én megértelek, hogy fáradt vagy, hogy frusztrált vagy, hogy méltánytalanul keveset keresel, hogy a tököd tele azzal, hogy 24 órája nem aludtál rendes ágyban egy huzamban 6 órát. Cserébe csak annyit kérek, hogy értsd meg, nekem fáj, én félek, mert nincs elég infóm, és fáradt vagyok, meg elesett...

Semmi mást, csak ennyit.

Bár mondom, én egy szerencsés alkat vagyok abból a szempontból, hogy ha ezt nem kapom meg Tőled, akkor sem fogok mély depresszióba esni, viszont ugyanúgy meg foglak érteni :)

IrishOak 2010.09.10. 14:28:54

@zsuzsi28:
Nagyon sok kórházban NINCS élőmozi családtagoknak császár közben.Sőt a legeslegtöbben nincs!!!

Természetesen el tudom képzelni,(bármit el tudok képzelni) hogy a doki elegendő pénz, jó barátság, és előreláthatóan akciómenetes(programcsászár) esetében belemegy ebbe.De előtte még mindenki másnak is bele kell egyezni aki közreműködő a malacbontásnál.:-)
Ez nem kívánságműsor -itt pont 2 élet, és egészség a tét.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 14:29:56

@Polifémosz: "hanem leugatod, hogy büdöseket fingott a lova, piszkos volt és rázott a kocsi - ugye? "

ez egy igazi gyongyszem volt :)

IrishOak 2010.09.10. 14:30:53

@gld:
Jól leírtad az érzelmi velejét:-))

Azt érzem inkább most, hogy a koraszülött csecsemői osztályokra pszichiátereket, vagy lelki gondozókat kéne fogadni.
Az megoldana minden panaszt -a dokik meg a nővérek meg csinálhatnák dolgukat.

ondol 2010.09.10. 14:32:31

Most voltam a GOKI-ban. Irdatlan emberanyag. Mégis mindenkivel tudatják kérés nélkül, hogy hogyan áll a betegsége. Nem nyájaskodnak, nem csöpögnek a műmájerságtól, hanem teszik a dolgukat.
Én ezt bírom, nekem ennyi elég.
Egy deka empátiát nem vártam el senkitől, de kaptam....

Ha a szakmaiság mellé még járul egy jó kommunikáció, akkor hagy menjen az orvos a dolgára.

A higiénia pedig olyasmi amit a betegeknek is be kell tartani. Hányszor húztam le a buderájt mások után ?, jobb ha nem is tudjátok

A posztírót sajnálom a kórháza állapotáért, de ezt előre tudnia kellett, mégis ezt választotta---így járt

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 14:34:43

@szabidoki: értem én hogy fáradt vagy - de ezt a betegeken levezetni, akiknek egy részét elmebetegeknek titulálsz, azt mutatja, Te nem érted mi az egyik célja a munkádnak, különben hiába vagy szakmailag jó orvos és mentesz életeket, amire felesküdtél. Sorban megcáfoltad amit a posztoló írt. De baszod, ő nem orvos, nem ért hozzá, élete legfontosabb pillanat történik vele, gyermeke születik, és mindezt olyan körülmények között bizonytalanul, kiszolgáltatott helyzetben, amitől sírni tudna. Az orvosok nem beszélnek vele. Nemhogy nem mondják neki azt hogy kismama, kérdezzen: és akkor ezt a sok félelmet eloszlathatták volna, hanem még a törvényben előírtakat sem osztották meg vele - műtét előtt - mi fog történni, ki műti stb. Ebben a kibaszott országban mindenki abban a cipőben jár kis kivétellel mint amiben Ti! Mindenki frusztrált, és nagyon kevesen keresnek annyit, mint amennyi reálisan a munkájuk értékét tükrözné, vagy nyugodt kiegyensúlyozott életet biztosítana számukra. Ezek a tények. Lehet fenyegetőzni - sőt sokan nem fenyegetőznek, hanem elhagyják az országot - hogy az adófizetők pénzén elvégzett iskola után elhagyják az országot aztán majd megnézhetjük magunkat, de a tényeken ez nem változtat. Mindenki szarban van. Mindenki frusztrált és fáradt. Ennek ellenére vannak emberek akik az utolsó erejükig is értik és érzik, hogy ha már dolgoznak, akkor jól teszik azt! Empatikusan, megfelelően kommunikálva, vagy erre a végletekeig törekedve. De tudod mit érzek az egyészségügyben? hogy a betegeket büntetik, a saját frusztrációjukat rajtuk vezetik le. Az a stílus ahogy Te írtál most, egyértelműen mutatja hogy valószínűleg nem is érted hogy mi volt az IGAZI baja ennek az anyukának! És ez nagy baj! Védekezel, és ez is baj. Egy ilyen esetben kurvára mindegy kinek van igaza. A baj ha így érezte magát - mert ez a balkán legalja!

John Silver 2010.09.10. 14:46:21

@szabidoki:
Azért engem érdekelne TE mit tennél ha így bánnának VELED és a GYERMEKEDDEL?
Elfogadnád-e ezt a helyzetet?
Ilyen "tisztán és együttérzően" reagálnál-e akkor is ha épp a gyermekeddel művelnék ezt?

Tudod ezt bárhonnan nézzük is egy gondolat jut eszembe: szánalmas és felháborító....

John Silver 2010.09.10. 14:47:31

@szabidoki:
A stílusodról meg inkább nem is mondanék semmit....

Zsolti a Beka 2010.09.10. 14:52:13

Nos, a kérdés az, hogy ki mit vesz észre abból, ami történik körülötte. Mert amit a posztíró írt minden további nélkül igaz lehet.

Egy ismerősöm mesélte, hogy császár után a műtősfiú diszkréten kiballag a műtőból egy letakart vödörfélével a kezében és a női wc-ben lehúzza a felesleges anyagot, ami a nőből kijön, mindezt a kint várakozó rokonok szeme láttára. A rokonok persze lehet, hogy ezt nem fogják föl, mert nem jut el a tudatukig, hogy mi történik.

IrishOak 2010.09.10. 14:54:44

@Legelő Őse:
Nem hiszem, hogy fáradt hsz.lenne Szabidokié. Nem védem, és nem is tisztem.
De:
Nem írta az anyuka, hogy a műtét előtt nem mondtak semmit - ez nem is lehetséges, hiszen megy a doki a közli tényt, aztán megy az anesztes aki elmond mindent és pluszban még alá is íratja papíron amit közölt. Ők még kedves szavakat is mondanak pl: nem lesz semmi baj, tessék megnyugodni, mindent megteszünk ect.ect.

Az hogy az anyuka úgy véli, hogy nem jól epidurálták - megint egyéni - ha valaki behízza a gerincét ott előfordul, hogy nem elsőre tudnak jól szúrni - de ettől még a dolog flottul működik.

Azzal nem tud az orvos, sem a nővér mit kezdeni, hogy a születés után a hormonális robbanás "babybluest" idéz elő, és az ember olyan rinyás, hogy nincs a földön aki szépen, jól, normálisan beszélne vele - erre írtam, hogy pszichiáter kéne főleg az ilyen helyeken.(otthonra sem lenne hülyeség, de a család sok mindent kibír)
Az meg hogy az életképtelen újszülöttet életben tartották, és 2 hónap után haza is engedték -az meg természetesnek tűnik -de nem az!!Azt is az orvosok csinálják - nem kevés rizikóval!
És nem kell az orvosokkal trágárul beszélni(sem itt sem a való világban)- az végképp nem vezet sehova!

Figyelni kell-ha mondnak valamit, és kérdezni, ha szükség van rá.Normálisan, és emberien.

IrishOak 2010.09.10. 14:56:52

@Zsolti a Beka:
az a vér és egyéb folyadékok( miért hova tenné? igya meg?) - a placentát elküldik megnézni, és utána égetik.:-))

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 15:15:42

@IrishOak: minden ami emberi - legyen vér, testrészek, belső dolgok - veszélyes hulladéknak minősül, és ezért a kezelése speciális - erre minden kórházban megvan a standard, hogyan kell eljárni. Az igya meg részével inkább nem foglakoznék . ez téged minősít.
A másik hozzászólásod pedig: a posztoló igenis azt írta hogy be sem mutatkozott neki az orvos aki műtötte - a kérdésekig így nehéz eljutni....
az pedig hogy az érzéstelenítés során mi történt kevés információnk van - ezért találgatni nem érdemes. De ha itt normális lett volna a kommnunikáció, akkor lehet hogy ezt meg sem említi - de ezek szerint nem tudták megynyugtatni.
Az pedig felháborító hogy az egészségügy hozzállását a szülés utáni deprsszióra, vagy a hormonok felfokozott működésével magyarázod... aki dolgozik, az tudja hogy az nem mindig olyan mint feszített medencében úszni, néha nagyok a hullámok. Hát ez ilyen, Aki ott dolgozik,tudja hogy felfokozottak az anyukák, és érthető is ,mert a saját gyermekkükről van pluszban szó..ezt megértve és figyelembe véve kell vlégezniük a dolgukat, és folyamatosan jelezni hogy nem élnek meg. De ezt a betegeken levezetni? Vagy csak félig elvégezni a munkájukat - hiszen ha az emberi oldalt nem veszik figyelembe, akkor csak a fizikai részét végezték el.
Végül pedig - az hogy életben tartanak egy gyermeket? Hét basszus azért vannak ott, azért jött létre az az osztály! Nagyra becsülöm és tisztelem azokat akik ilyen munkát végeznek, de akik csak félig teszik ezt, és utána panaszkodnak hoyg a betegek elmebetegek, azokat lenézem, és elgondolkodom azon, hogy vajon ha kétszer ennyit keresnének, akkor vajon teljesen elvégeznék a munkájukat???

Irise 2010.09.10. 15:16:02

@fehérzaj: Hihetetlen,hogy mennyire elvakultan gyűlölöd az orvosokat :)
Igen, én külföldön dolgozom, előtte meg Magyarországon dolgoztam, tehát volt alkalmam megtapasztalni,mi megy otthon.
Ezért is léptem le.

Egy magyarországi tapasztalat:
18 éves bedrogozott és full részeg fiatal gyomrát kimostuk, intubáltuk antidotumot kapott, jobban van, túléli.
Folyosón a hozzátartozó szülőpár megkérdezi mi történt, elmondom (mindez ügyelet, hajnali fél 3), ekkor nálam jó fejjel magasabb apuka elkapja a köpenyemet, elkezdi rángatni és üvölt velem,hogy az ő fia nem drogozik és nem iszik.
(Tán én tettem az alkoholt a gyomrába? Később kiderült,hogy a srác már egy ideje rajta van a "listán".)

Anglia. Részeg tinédzser. Nem drogos, csak részeg.
Anyuka nagyon megköszöni,hogy ellátuk az ifjoncot, nagyon szégyellik magukat a történtekért, távozáskor a lányka elnézést kér,mivel megtudta,hogy lehányta az egyik nővért.

Teljesen más kultúra.

Valaki egyszer már kérdezte ezen a fórumon,hogy mennyiért mennék haza. AMíg ugyanilyen állapotok vannak Magyarországon, semmi pénzért.

Nagyon szeretek beteget felvilágosítani itt,mert itt a betegek elolvassák a nekik adott tájékoztatót. Értelmes kérdéseket tesznek fel.
Magyarországon a betegek nem kérdeznek, hanem parancsolnak, rendelnek, és bizony nagyon gyakran kötözködnek.

Ahány beteg nekem mondta MAgyarországon,hogy "én téged pedig tegezni foglak,mert fiatalabb vagy nálam" illetve ahány beteg "kislánynak" szólított...
hozzáteszem ez akkor volt a legszebb,mikor épp megmentettem a beteg életét, de annyira nem tudta ezt értékelni,hogy attól én még "kislány" voltam..

pakesz (törölt) 2010.09.10. 15:24:39

@Irise: ez azert nem igaz ami irsz...

az angol egy primitivebb kultura, max az lehet hogy te innen a legaljarol mentel oda a felsobb 10e -hez es meg nem nyilt ki a csipad a koznapokban
de viszonyitasi alapnak tenni nem ildomos...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 15:25:57

@Irise: szóval szerinted itt magyarországon az emberekkel van a baj? A kultúrával? Nem lehet hogy azzal van a baj, hogy az emberek már eleve úgy állnak hozzá az egészségügyhöz, amit eddig tapasztalatak, mert az bizony annyi, hogy amíg nem ilyenek, addig le se szarják őket? Ne mond nekem hogy Angliában nincsenek bunkók és egyszerű, akár rosszindulatú emberek. Engem is zavar hogy ilyen az általános kultúra hazánkban, de nem ezen múlik hogy én magam hogyan végzem a munkámat, mert ez független ettől. Egy budai magánkórhézban nem találkozol ilyesmivel, oda is járnak magyar emberek, ahogyan mondjuk középanglia egy munkásfalujának kóházában meglepődnél..és akkor finoman fogalmaztam. Ami tovább árnyalja a képet. hogy Te ezeknek a kultúrálatlan embreknek a befizetett adóforintjaiból tanultál kicsiny hazánkban, aztán most meg nem őket gyógyítod...- amit megértek, mert valóban irreálisan nem lehet megélni itton! De hogy árnyalja a képet, az bizonyos...

Irise 2010.09.10. 15:26:27

@pakesz: Miért lenne az angol primitívebb kultúra?

pakesz (törölt) 2010.09.10. 15:26:34

@Legelő Őse: ha te meg annyira odavagy, miert nem kezdemenyezel gyujtest?
vagy csak mesz be oda onkenteskent?

emlekeztetsz a KKP -ra, hogy virtualis ajanloszelvenybol kb 20szor annyi lett :)))

pakesz (törölt) 2010.09.10. 15:28:20

@Irise: ne tevesszen meg hogy a pentek esti berugashoz fel kell oltozni :)
amugy modositanam inkabb 20-30 evvel ezelott, de mi valtozott azota?

mondom te innen az aljarol mehettel ki oda a felsobb retegekhez

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 15:28:57

@pakesz: szerintem sem érdemes az angol kultúrát összemérni a magyarral, mert értelmezhetetlen - ráadásul a demokráécia terén mondjuk erős deficittel is rendelkzünk velük szemben, ezért én erre nem hegyezném ki...
nem mellékesen nem lrtem miért vagyok oda, és hogy ez mit jelent, és kinek szervezzek gyűjtést, vagymi? nem értem...

Leroi 2010.09.10. 15:29:17

A beteg fél lábon ugráljon és köszönje meg Istennek, hogy a pici életben maradt.
Az más dolog, hogy a kórház segítsége nélkül biztosan meghalt volna.
Tipikus magyar orvosellenes, tendenciózus "semmisemtetszik"-szindróma.
Erre játszik már ezer éve a posztolók 99%-a.

Irise 2010.09.10. 15:30:18

@Legelő Őse: Figyelj. Én maradtam aki voltam. Ugyanúgy vizsgálaom a betegeket , mint Magyarországon tettem, ugyanúgy világosítom fel őket, ugyanúgy beszélgetek velük.
Mégis sokkal több pozitív visszajelzést kapok itt.
És MAgyarországon sosem fordult elő velem,hogy egy részeg elnézést kért volna, mert foglalja a mi időnket és a többi beteg elől a helyet. Itt meg sorozatban.

Leroi 2010.09.10. 15:32:47

@Legelő Őse:
GB uralta a fél világot.
Mert művelt, erős, kőkemény elveket vall, konzervatív, ősi hagyományokat tisztelő királyság.
Ez pedig egy posztkomcsi istentelen balkáni tákolmány.
A valódi európai hagyományoktól olyan távol áll, mint Ég a Földtől.

Irise 2010.09.10. 15:36:01

@pakesz: "mondom te innen az aljarol mehettel ki oda a felsobb retegekhez "

Ó igen, mi orvosok tipikusan a társadalom alja vagyunk :))

IrishOak 2010.09.10. 15:37:44

@Legelő Őse:
Nagyon klassz amit leírtál,(most kevesebb trágárkodással sikerült:-DD) csak hogy nagy tévedés ne legyen - karácsonykor császároztak:-D

A doki itt nem ismeretlen -mert anyuka tett rá említést, hisz neki tulajdonította a felső burokrepedést. Akkor hogy műti meg ismeretlen orvos? Sehogy! Ha az ügyeletes műti az is bemutatkozik,de ezt itt most nem említette - az anesztesről meg ne is beszéljünk, ők akik halkan és lassan beszélnek.

Volt részem a nagy nap előtt is és utána is pár napot a csodás eü-ben tartózkodni.
Az igaz, hogy egy emeletre egy nővér jutott a kb 30 frissen szült(ebből kb fele hasánvágott asszonyból) de egy nővér sem beszélt trágárul, segítettek, és normálisak voltak. Az viszont előfordult, hogy más kismamát kellett kiosztani, hogy hagyja abba az óbégatást, a hisztit, és ha nem jelentkezik be a gyerekorvoshoz, akkor ne anyázzon, hogy nincs elől a lapja és nem hozzák elő a gyerekét a "szemlére", mert épp akkorra mások(előre szólva) szerették volna tudni,hogy hogy van a pici.
De biztosan mindenhol valamilyen rend - ha a játékszabályokat ismeri-beismeri és betartja az ember nem sok csapás éri.

A csecsemősök a gyerekorvosok, a nővérek mind megtették a magukét!Meg is teszik mindig - de a lelki ápolást ne toljuk még pluszban rájuk -ők is emberek!

Egy ilyen koraszülésnél meg hiába minden orvosi bravúr, ha nem elég boldogság, hogy a baba otthon van, és egészséges.Az hogy a kórház egy pusztulat -az csak növeli a depit.
Biztosan nehéz két hónap volt, amit a baba tölthetett volna még bent a steril tóban, de nem így lett.
Talán a következő már időben jön, és nem lesz ennyi izgalom vele.

Az én picimnek is van érdaganata - de panasszal fordulhatok a magasba, de inkább a családi génállományhoz.Bár elég kellemetlen, de csak nem tépi le magáról.majd figyelek, de nem szidom a dokikat miatta...

Priamos 2010.09.10. 15:37:45

Hat, erre nem nagyon lehet mit mondani. Kelet-Europa... Egy dolgot kerek; miutan ezeken tulvagytok es idotok engedik, vigyetek vegig az ugyet, feljebb szervekhez, s ha kell a mediahoz fordulva. Ha telefonon beszeltek valakivel a korhazban vagy a felettes szerveknel, es nem ad erdemi valaszt, mindig kerjetek el a nevet. S fenyegessetek be oket, hogy vegso esetben Orban kabinetjehez irtok. Ettol garantaltan mindenki osszefossa magat... (Es tegyetek is meg!)

Ha nem tiltakozunk egyre tobben es tobben minden igy marad.

Zsolti a Beka 2010.09.10. 15:39:08

@IrishOak: Ezek szerint az ismerősömnek igaza volt, tényleg a wc-be húzzák le a veszélyes hulladékot (vért, ésatöbbi). Nem semmi.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 15:45:23

@Leroi: értem amit írsz, de két kultúra akkor is összehasonlíthatatlan - nincs ilyen mérőszám, se érzés. Érdekes, értékes stb, de hogy melyik jobban? ezt nehéz eldönteni. Itt valaki flejebb azt írta hogy az angol egy primitív nép - ezt én erősen tagadtam - pusztán ennyit írtam.
A kulturáltság persze más kérdés - ebben szerintem is komoly lemaradaásunk van. De ezen például az segítene ha a közintézményekben - ilyen az egészségügy is - alapvető követelmény legyen a megfelelő kommunikáció.

Irise 2010.09.10. 15:45:48

@Legelő Őse: Középanglia munkásfalujában nincs kórház :)
De volt már Skóciából érkezett írástudatlan betegem (képzelheted az akcentusát), teljesen udvarias , végtelenül kedves beteg. Volt birminghami "szakmunkásom" szintúgy kedves emlék. Főleg azért,mert nagyon félt a beavatkozástól, nagyon sokat kellett pszichésen vezetnem :)
Szóval ne mossuk össze a tanulatlanságot a bunkósággal. Anglia bármelyik munkásfalujában nagyobb szeretet és megbecsülés övezné a külföldről érkezett orvost is, mint Magyarországon bármelyik megyeszékhelyen.

@drpeti: Miért?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 15:53:05

@IrishOak: idézet a posztból: "orvos aki annyit nem mondott, hogy most kezdjük a műtétet, jó reggelt én fogom műteni, mi fog történni....stb. ami mondjuk egy első szülő nőnél, ráadásul koraszülésnél, talán olyan emberi lett volna." én csak erre tudok hivatkozni.
Amit írsz a játékszabályokról: egy betegnek nem KELL ismernie a játékszabályokat, az intézménynek kell úgy kommunikálnia, akár kisegítő füzettel, recepcióssal, nővérkével, tanulóval aki gyakorlaton van, vagy éppen az ott dolgozókka, hogy még az először szülő, hisztis, nehéz felfogású embereknek is teljesen tiszta legyen mikor, hogyan és mi történik velük, körülöttük. ilyen például az is, hogy mikor és hogan nlzhetik meg a gyereküket. Nehogy már az anyuka legyen a hibás mert nem ismeri azt hogy ott éppen mi a szokás. Ez nem lelki ápolás, hanem a normális és kielégítő KOMMUNIKÁCIÓ! nem végletekről beszélünk - nem azt állítom hogy nem kiemelkedő teljesítmény amit az egészégügyben letszenek az emberek, nővérek, de azt igen,hogy tisztelet a kivételnek, nem értik hogy a munkájuk nagyon fontos része az, hogy megfelelő módon kommunikáljanak a betegekkel, és hogy ők nem szivességet tesznek, hanem SZOLGÁLTATÁST nyújtanak a betegeknek. Szerintem ez ennyi, és nem több!

IrishOak 2010.09.10. 15:53:15

@Irise:
Az angolok talán tudnak bocsánatot kérni?
Micsoda egy banda!:-D

Itthon csak "öntudatos" és "okos" népek vannak - ők még azt is tudják, hogy mit hogy kéne csinálni.Csak a gyógyszert elfelejtik időben beszedni:-D de lehet hogy csak messzire gurult és nem bír lehajolni.
(na befejeztem a poénkodást, mert ki leszek tiltva:-)

IrishOak 2010.09.10. 15:55:14

@Zsolti a Beka:
Hát ...ja... ez már csak így van!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 15:56:38

@Irise: bocs, de üzleti úton voltam, és Leeds mellet egy kis fogadóban a legdurvább hazai kiskocsmai élményeim voltak...ott nem a műveletlenség volt a baj:-) de ez nem verseny persze, hiszen akik sokat járnak külföldön , érzik azt amiről beszélsz...de attól még nem értek egyet az első hozzászólásoddal:-)

huncut 2010.09.10. 16:02:24

@Jim Raynor: Asszem kicsit mellétrafáltál. Mentős nem lehet olyan, aki nem veszi komolyan a hivatását, annyira azért őket sem fizetik meg, és ott még a hálapénz sem játszik. El van keseredve, érthetően, és védi a mundér becsületét akkor is, ha nem kéne.

huncut 2010.09.10. 16:02:50

@Jim Raynor: Asszem kicsit mellétrafáltál. Mentős nem lehet olyan, aki nem veszi komolyan a hivatását, annyira azért őket sem fizetik meg, és ott még a hálapénz sem játszik. El van keseredve, érthetően, és védi a mundér becsületét akkor is, ha nem kéne.

drpeti 2010.09.10. 16:06:46

@Irise: A fent leírt szoridból azt gondolom, hogy ismerlek, ezért bátorkodtam megkérdezni

gld 2010.09.10. 16:08:13

@IrishOak: ja, ma valahogy az érzelmi oldal felé rendeződtem :) Van ilyen :)

pakesz (törölt) 2010.09.10. 16:08:23

@Irise: "mondom te innen az aljarol mehettel ki oda a felsobb retegekhez "

en ugy ertettem, hogy te itt egy hatranyos kistersegi helyen voltal orvos ott meg nem

de az is lehet hogy az orvosnak nagyobb becsulete van, nem tudom...
de nem csak orvosnak van pl.: www.eduline.hu/kozoktatas/20100726_ev_vegi_ajandekozas_tanar_iskola.aspx

IrishOak 2010.09.10. 16:14:07

@Legelő Őse:
Tényleg nem akarok kötözködni, de olyan nincs hogy egy bent fekvőnél egyszer csak hoppppppáááá bevittek császározni.
Mint az ufórablás? Hááááát az nem úgy megy!
Az előző nap - ha tényleg nem lehet tovább húzni a doki elmondja.
Akkor másnap mit mondjon még? Nem lesz másképp semmi - majd ha jön a gyerekorvos akkor jön a cifraság... de egy hasfalvágáson mit kell vigasztalni?
Egyébként tényleg borzalmas egy érzés -de nem tesznek az emberben nagy kárt:-)
Az ember lánya be van tojva - és azt gondolja: jajjaj, beszélgessen hozzám valaki.
Bár engem viharsebesen vittek az asztalra,és nálam tényleg nem volt idő, hogy mondjon a doki bármit.Megvizsgált és közölte, hogy baj van.Ebből kitaláltam, hogy műtét lesz.De előtte bent dekkoltam egy hetet, mert baj volt szívhangokkal - akkor mit kellett volna még kérdezni?(bár én egy hülye vagyok, és megkérdeztem, hogy lesz-e haja a gyereknek, de a doki elnevette,és mondta, hogy minden gyereknek van haja:-)kb ennyi.
Anyuka meg folydogáló magzatvízzel- fel lehetett készülve, hogy kb. mi lesz.
Ami ezután következett azt meg bravúrosan kezelték mind a dokik, mind a koraszülött osztályosok, ezért lehet otthon.

szabidoki 2010.09.10. 16:15:18

@Legelő Őse: ha az egészségügy szolgáltatás, akkor lesztek szivesek valós áron kifizetni. Bérrel, fejlesztéssel, amortizációval, mindennel együtt. Ha ehhez nem fűlik a foga a tisztelt publikumnak, akkor ne tessék csodálkozni, hogy a "szolgáltatás" a ráfordított összeggel arányos. Ilyen egyszerű. Olyan ez, mintha a Royal Hilton színvonalát várnátok el diákszálló áron. Nem megy, korábban sem ment, ezután sem fog. Amíg ezt nem sikerül felfogni, addig nem lesz előrelépés.
@Jim Raynor: hát, ez a hozzászólás inkább téged minősít, mint engem. Remélem, akkor is ilyen nagy lesz a szád, amikor bejössz/hoznak a sürgősségire, mert valami gyíkság utolért...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.10. 16:17:21

@Legelő Őse:

Szabidoki azért írta, hogy a betegek egy része elmebeteg, mert ténykérdés, hogy a betegek egy része elmebeteg.

A skizofréniát és határállapotait - ha jól tudom - vagy a társadalom 3-5 %-ában mutatták ki. Tehát statisztikailag nézve ha egy orvos megnéz naponta 50 beteget, legalább 1-2 pszichiátriai eset is van köztük.

IrishOak 2010.09.10. 16:17:53

@gld:
Jó is az:-))

De tényleg sokszor kéne a kórházakba valami lelki segítő.

Tegnap halottam:
2011 az önkéntes segítők éve lesz!
Lehet menni segítőnek mindenhova! Na rajta:-D
Kíváncsi leszek hogy a következő évben hány magyar megy segítőnek kórházakba, vagy oviba, vagy iskolába, vagy bárhová is.

szabidoki 2010.09.10. 16:18:04

@huncut: érdekes, hogy egyetlen érvemre sem érkezett semmilyen észrevétel, láthatóan pusztán személyem a célpont. Ennyit a mundér védelméről...

gld 2010.09.10. 16:18:27

Ja, amúgy a mai sztori, meg a kommentek alapján én is majdnem feltettem az orvos olvtársaknak azt a már-már közhelyes kérdést, hogy mi lenne, ha ők kerülnének ebbe a helyzetbe, de rájöttem, hogy hülyeség :)

Azért hülyeség, mert egy csomó dologgal tisztában vannak, amivel egy sima földi halandó nincs, tudják mi miért történik, miért olyanok a viszonyok, amilyenek, szóval értelmetlen... De ugye, mi nem...

Persze ez sem mindig igaz. megboldogult tanulónővérke koromban gyakorlaton voltam a traumatológián. Volt ott egy orvos, akire totálisan jellemző volt a hűvös virtuozitás. Tényleg mindent megoldott, amit szakmailag lehetséges volt, de soha egy mosoly, vagy egy barátságos szó... Ha csinált valamit a betegével, soha nem kérdezte meg mint egy feszültségoldásként, hogy ugye, azért elviselhető volt.

Mit ad Isten, a fent nevezett doktor úr egyszer a saját osztályán találta magát betegként. Leesett a lóról, lábszár törés, sípcsont+szárkapocs. Műteni kellett. Valahogy egyetlen pillanat alatt levetkőzte magáról a hűvös virtuóz álarcát. Neki nem volt jó az éppen ügyelő kollégája, be kellett hívni azt az orvost, akihez ő ragaszkodott. Neki bizony azonnal kellett a fájdalomcsillapító, meg hasonlók. Ha véletlenül fájdalmat okoztak neki a nővérek, fel volt háborodva. Akkoriban még nem voltak VIP szobák, ugyanolyan betegszobába került volna elhelyezésre, mint mindenki más. Volt egy kétágyas, és bár átköltöztették belőle a másik beteget, neki az sem volt elég...

Egy pillanat alatt sehol nem volt az a megértés, amit fordított esetben ő várt a betegeitől. kiábrándító volt az egész. Ezek után azt gondolom, nincs mit csodálkozni azon, ahogy néha az "utcáról bejött" betegek viselkednek, vagy azon, ahogy vélekednek az eü-ről...

Gondoltam, megosztom veletek :) Csak úgy a sokat emlegetett empátia kapcsán :)

huncut 2010.09.10. 16:21:03

@szabidoki: Vagyunk még páran, akik dolgozunk, mint a barom, mégsem vagyunk megfizetve, de akkor is tesszük a dolgunkat. Márpedig két ember közt a legrövidebb út egy mosoly, és ha én balhézok az ügyféllel, mert nehéz az életem, akkor nehezen fog velem együttműködni.

huncut 2010.09.10. 16:23:57

@szabidoki: Nem szokott bajom lenni az érveiddel, általában minimum elgondolkodtatóak. De a stílus, az odafigyelés kérdésében nagyon nem értünk egyet, és nem is próbálod megérteni, miért csapnak fel az indulatok, ha erre válaszul a leterheltséget és a kevés pénzt hozod indokul.

IrishOak 2010.09.10. 16:25:14

@gld:
ez megint jó volt:-)

szabidoki 2010.09.10. 16:25:46

@radiologus.hu: az a baj, hogy legtöbbjének hétvégén éjszaka jutott eszébe, hogy megfájdult a haja töve, és azonnal ellátást akar, illetve követel... Amikor a vizitdíjat bevezették, az indokolatlan sürgősségi ellátásért 1000 Ft volt a tarifa - a balesetin este tíz után alig volt olyan, aki nem ezt az emelt díjat fizette. Persze rendkívül meg voltak sértődve, mikor elmondtam, hogy a "két hete megütöttem a könyökömet, és most már nem merek nekimenni az éjszakának" nem számít sürgős esetnek. Ha volt ügyeletben olyan beteg, aki érkezéskor köszönt, friss panaszát értelmesen előadta, majd a kezelést megköszönve távozott, azt megjegyeztük, mert ritka volt, mint a fehér holló...

gld 2010.09.10. 16:30:38

@IrishOak: nem tom miért, de ma csupa ilyenek jutnak eszembe :) Biztos valami front van :D

huncut 2010.09.10. 16:32:12

@szabidoki: Hát bizony, erre tényleg nem lenne más megoldás, mint a sokat szidott vizitdíj vagy ügyeleti díj, csak valahogy másképp kéne nevezni, mert ezen a néven biztosan nem lesz. (Én mellette szavaztam.)

drpeti 2010.09.10. 16:34:40

@Irise: Ne aggódj, nem a rángató apuka vagyok :) Ha nem válaszolsz, az se baj

szabidoki 2010.09.10. 16:35:10

@huncut: röhögni fogsz: az a legnagyobb baj, hogy az egészségügyi dolgozók alulfizetettek és túlhajszoltak. Nem tudok mit csinálni, azért hivatkozok erre, mert ez a valóság. Egy fáradt és kiégett ember nem igazán tud kedves és empatikus lenni. Ha külföldön jóval több pénzt kínálnak kevesebb munkáért, sokan elmennek külföldre dolgozni. Ezek egyszerű igazságok, csak valami kollektív elmebaj folytán a magyar ember agya nem veszi be őket, helyette kiabál, hogy "deénfizetematébét". Az évtizedes kommunista agymosás megtette a magáét. A te érvelésed is szép példa erre.

gld 2010.09.10. 16:35:22

@szabidoki: azért az gáz, hogy még az 1000 Ft sem tartotta vissza őket :) Amúgy én is azt gondolom, hogy a sürgősségi ellátásnak az indokolatlan igénybevételét valahogy meg kellene fizettetni azokkal, akik tényleg indokolatlanul veszik igénybe. Nyilván orvosilag ez totál bizonyítható, hogy melyik kórság milyen ellátást igényel. Bár ettől még arányaiban nem lenne kevesebb a fenyegetőző, köszönni nem tudó beteg.

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 16:36:09

@gld:

Ilyen történetem nekem is van. :-)

A különbség, hogy az operáló orvos itt kedélyes, arcon paskolós. Minden fájdalomra csak mosolyog, nem olyan veszélyes, nem kell hisztizni.

Aztán epegörcs, azonnali műtét.

Itt sem volt még külön szoba, csak az igazgatónak.
Jajgatás, külön nővér ugráltatás, szoba WC, és a kórházi suttogó.

Akasztják a hóhért. :-)

gld 2010.09.10. 16:37:39

Valaki megette a hozzászólásomat...

gld 2010.09.10. 16:38:23

ja, nem, bocsánat, csak figyelmen kívül hagytam a blogmotor lelkivilágát :)

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 16:38:47

@szabidoki:

Nem kommunista agymosás. Tényleg mindenki fizette a TB-t.
Most nem fizeti.
Akik meg fizetnek elvárják, hogy emberségesen lássák el.

Az már megint más kérdés, hogy most kezd tudatosulni, hogy 30% fizet, 70% igénybe vesz.

szabidoki 2010.09.10. 16:41:20

@gld: nem, mert nem is gondoltak arra, hogy a baleseti ügyelet a friss sérültek ellátására lett kitalálva, a kéthetes nyűgökkel az sztk-ba kell menni. Ott helyben szembesültek a dologgal, és fel voltak háborodva. Persze némi idő után sokan megtanulták, és csökkent a "bonyodalmas" esetek száma, csak aztán eltörölték az egészet...

gld 2010.09.10. 16:41:31

@Dr.laikus PhD: elárulom, hogy általában nem azok hőbörögnek, akik a valós jövedelmük után fizetnek :) Ez is azért milyen "érdekes" már... Hanem az újgazdag tahó (a jelenlévők természetesen kivételek :D) akik minimálbér után fizetnek, igényeik meg a csillagos égben, mert ugye pénzért minden megvásárolható, de ingyér mégis csak jobb ;)

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 16:45:06

@gld:

Nem rosszul gondolod.

A kivagyiság kiköt magán klinikán, ha nem ér rá és éjjel megy körömbenövést operáltatni akkor fizet, mint a katona tiszt,

Meghúzza magát, hiszen tudja, hogy csal.
Csendesek nagyon.

Persze van egy másik karvastag láncos réteg, de hát az más. Őket kéne ahogy Iriséknél a nála is nagyobbnak kitiltani, hogy oda többet ne mehessen.

gld 2010.09.10. 16:45:47

@szabidoki: én abban az időben egyszer voltam így, hogy "megfenyegettek" az 1000 Ft-tal, merthogy nem sürgősségi, meg ilyenek, de aztán a friss könyöktörésem elég meggyőzőnek bizonyult :)

Amúgy én jónak tartottam ezt, és rohadtul haragudtam az emberekre, hogy az eltörlése mellett szavaztak...

gld 2010.09.10. 16:46:52

@Dr.laikus PhD: hát, nekem teljesen mások a tapasztalataim. Szarnak rá, hogy csalnak. Úgyse néz utána senki, mert akinek kéne, valszeg az is csal.

gld 2010.09.10. 16:48:19

Egyébként meg valamilyen szinten tökmindegy... Ha mindenki annyit fizetne, amennyit kellene, de az elosztás mikéntjében nem történne semmi változás, ugyanúgy nem oda kerülne az a pénz ahova kellene, mint ahogy most sem

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 16:49:20

@gld:

Ugye érted?
A központozás ilyenkor hét végére....

gld 2010.09.10. 16:50:48

@Dr.laikus PhD: eddig azt hittem, de most már kezdem elveszíteni a fonalat :D

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 16:52:04

@gld:

Úgy értetted ahogy gondoltam. :D

Irise 2010.09.10. 17:00:52

@pakesz: Lenyelte a blogmotor a hsz-omat, aztán meg elmentem gyerkőcözni.
Megyeszékhelyen dolgoztam, nem faluvégen :)
De szerintem nem egy leeds-i kocsma alapján kellene megítélni egy országot,remélem, hogy Magyarországot se Miskolc egyik késdobálója alapján ítélik meg...

drpeti: mél ment.

Irise 2010.09.10. 17:03:25

@Dr.laikus PhD: Elnézést, félreértettetek! A köpenyem rángató apuka nem cigány volt! Öltönyös nyakkendős fehér magyar állampolgár, tisztes felsőközéposztálybeli!

S a másik oldal: idekinn volt már cigány betegem. MAgyar cigány. Udvarias, normális, semmi hőbőrgés, semmi kötözködés - ráragadt a kultúra.

Serzone 2010.09.10. 17:14:57

Szegény posztoló...
27 hetesen még nagyon pici a baba, megértem, ha agyonaggódta magát miatta.

El tudják érni az egészségügyi dolgozók, hogy a betegek az ingyenes egészségügyi ellátást inkább ne vegyék igénybe.
Saját példám, hogy miután úgy beszélt velem a labor felvételi ablakánál csücsülő hölgy, mint a kutyával, mert a beutalóm nem tetszett neki, inkább kerestem egy magánlabort.
Igen, fizetnem kellett érte, de várakozás nélkül vettek vért tőlem, és 24 órán belül megkaptam az eredményt emailben, ráadásul magyarázattal, orvosi véleménnyel együtt!
Már rég rájöttem, hogy ha normális ellátást és hozzáállást szeretnék, akkor magánorvoshoz kell mennem.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 17:28:01

@gld: "Hanem az újgazdag tahó (a jelenlévők természetesen kivételek :D) akik minimálbér után fizetnek,"

latom te se vagy a mai dolgokkal tisztaban :)))
ma mar nem minimalberet fizetnek az aljadek vallalkozok hanem duplat, es ez tudod kinek koszonheto?
na kinek ?
na ki lehetett az az aldott jotet lelek aki kepes volt egy kicsit ezt megrendszabalyozni???

gld 2010.09.10. 17:29:59

@pakesz: jóvanna, szemléltető példának azért jó volt :)))

pakesz (törölt) 2010.09.10. 17:31:38

@Serzone: "El tudják érni az egészségügyi dolgozók, hogy a betegek az ingyenes egészségügyi ellátást inkább ne vegyék igénybe."

???
jol teccik lenni?
hany koraszulott maganklinika van?

gld 2010.09.10. 17:32:47

@pakesz: amúgy nem konkrétan a vállalkozókra gondoltam. Nekem is vannak ismerőseim, akik vállalkozónál dolgoznak, és minimálbérre vannak bejelentve, közben meg az én nettómnak kb. a háromszorosát viszik haza. De nem vagyok irigy :D

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 17:39:48

@radiologus.hu: értem én hogy ez vicces akart lenni, de szerintem inkább borzasztóan szomorú hogy egy orvos így beszél általában a betegekről. Hiszen ha valaki elmebeteg, akkor is megilletei ugyanaz a bánásmód, és kommunikáció, hozzállás.
@szabidoki: ne haragudj, de teljesen meg vagyok döbbenve....szerinted tényleg azért nem működik az egészségügy, mert az a kevés ember aki adót fizet, nem eleget fizet? Nem is értem! Hálásak lehetünk az égnek hogy nálunk ez a rendszer - bár nagyon rosszul - de legalább nem máshogy működik. És ha már itt tartunk, a nagy ellátórendszerek reformjának, ilyen az egészségügy is- gátja már nem egyszer az orvostársadalom volt, aki ahelyett hogy szakmai alapon segítette volna a törvényhozást, kisstílű politikai csatározássá változtatta. Most pedig ott poshad mindne, mint húsz éve. Az emberek alig fizetnek adót, akik viszont igem, azok belerokkannak, és Te most azt mondod hogy nem fizetjük meg a szolgáltatást? Miközben az egyik legnagyobb pazarlás az egészségügyben történik, és ez felelőssége mind a vezetőknek, a politikának - oldfaltól függetlenül, és az orvostársadalomnak is erősen! Egyedül a betegek nem tehetnek róla, de rajtuk csattan az ostor. Egy egyészségügyben dolgozó nem olyan ellátást kap mint egy átlagember, ez tény. Az egész rendszer rohad, és a betegeken spórolnak, miközben reformok a látóhatáron sincsenek, és Te azt mondod, hogy a betegek nem fizetnek eleget? megáűll az eszem komolyan mondom.
Az pedig hogy ha valakivel nem értesz egyet, vagy nem tetszik a hozzászólása, mert irritál, akkor gyakorlatilag megfenyegeted hogy akkor is ilyen nagy lesz-e a szája, egyszerűen úgy megdöbbent, hogy el sem hiszem hogy Te orvos vagy. Komolyan. Tehát ha valami gyíkság utoléri, akkor húzza meg magát mi? Ez szégyen. Én azt hittem az orvosok mindenkit ugyanúgy látnak el, mert erre esküdtek fel...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.10. 17:47:08

@Irise: én egyáltalán nem mondtam azt hogy Angliát egy Leeds-i kocsma alapján ítélem meg. Hanem pont ellenkezéőeg, hogy nem szabad általánosítani, mert ha itt maradtál volna, biztosan értek volna jó élmények is, ahogyan ott kint is fognak szerzintem rosszak sajnos. Az tény hogy az életszinvonal és a hozzáállás az teljesen más, és meg is értem hogy már nem vagy itt. De rosszul esik - ezért mondtam hogy árnyalja a képet, még ha meg is értem - hogy én, aki például minden adót bevallok és befizetek, udvarias vagyok amikor csak tehetem, és az én adóforintjaimon is tanultál átvitt értelemben, egyszerűen nem érdemlem meg - ahogyan nagyon sokan vannak így, hogy egy kalap alá vagyenek az ország sok más lakójával. Ennyi.

gld 2010.09.10. 17:49:28

@Legelő Őse: így van, egyik oldalnak sem szabad általánosítania. Mindkét részen vannak ilyenek, és olyanok, sőt, az ilyen és olyan között is van még milliónyi árnyalat...

Dr.laikus PhD 2010.09.10. 18:09:45

@Irise:

Én sem cigányra gondoltam.
Ez bőrszín független.

macskaorr 2010.09.10. 18:09:49

Azt én sem nagyon értem, sőt helyesnek sem tartom, hogy egy császármetszéshez, egy teljsen steril környezetbe, miért kell a hozzátartozót, vagy bárkit beengedni, hiszen óriási nagy a fertőzésveszély, úgy annak a nőnek aki teljesen nyitva van, úgyanúgy a picinek.A hozzáálás mentalitás a dolgokhoz: Én nem most lettem császározva, már régebben. Kezdettől fogva tudtam, hogy vszínű így lesz, hiszen szóló vesével, ami már akkor sem működött tökéletesen, várható volt. Mint az is hogy végig kórházban kellett lennem, saját választott orvosom volt.Megfigyeltek végig, én mindent betartottam, legyűrtem a kilenc hónapot, és az én orvosom és az osztályvezető főorvos ármánykodására majdnem mindketten rámentünk. uis az én orvosom váltig állította, hogy nem császároz meg, 200-as vérnyomás alatt,
szülesen a gyermek természetes úton, míg főnöke elrendelte a császárt, és aznap utazott valamikongresszusra.Másnap előkészítve, 8 hónaposan vártam a műtéte, mire orvosom lelkesen közölte, nem lesz műtét, mert jobb a babának odabenn.Ekkor már az öszes vesefunkcióm majdnem 0,így jött el a nagy nap, spontán elfolyó zöld magzatvízzel, rengeteggel, épphogy hallható szívhanggal,leszakadt lepénnyel, azonnal mindenkit behívtak, nephrológust, belgyógyászt, kardiológust, az összes szülészt, és csecsemőst, a műtő ajtaját be sem tudták zárni annyian voltak, Műtőasztalra fel,lekötöz, kaptam valami érzéstelenítőt, has felmetsz, gyerek ki, hurrá él!Halkan meg mertem kérdezni, hogy tessék mondani egészséges lesz? Válasz: Örüljön hogy él, idejön a nyakunkra ennyi bajjal szülni, és még azt is akarja, hogy a gyerek egészséges legyen!Hát szerencsémre időben kapták ki, igaz a férjemnek még 3 napig azt nem tudták megmondani én megmaradok-e, sikerült, nem kevés egészségkárosodás árán. Pár napi intenzív osztályos ápolás után
már megmondták, vszínű megmaradok, a gyereknek csak a bőre volt hullafoltszerű az oxigénhiány miatt, amit hamar rendebehoztak.Hálistennek nem lett más baja.Amikor már annyira tudatomnál voltam, hogy tudtak velem kommunikálni,mondták, köszönjem meg a timnek, és annak, hogy ebben a kórházban szültem,mert máshol egészen biztosan rámentünk volna. Én meg úgy gondoltam, hogy megköszöntem hogy sikerült engem, és a gyermekemet a timnek életben tartani, de úgy vélem nem is kerültünk volna ebbe a helyzetbe, ha főorvos úr, és doktor úr egy véleményen vannak, és szülésorvosom
nem önkényeskedik.És hatudtam volna, hogy ilyen állapotok vannak, akkor nagy ívben elkerülöm ezt a fantasztikusan híres, jó hírű kórházat, amit azóta meg is tettem. A hálapénzt senki nem fogadta el, mondván a finis nem úgy sikerült ahogy várták.Ez az ország egyik legjobban felszerelt kórházában, hanem a legjobban felszereltben történt. Ennyit az orvosok hozzáállásáról, azóta mint betegnek, sajnos további negatív tapasztalataim vannak, egyre romló körülményekről, túlteheltségről,belátom rengeteg, szinte emberfeletti munkát végeznek.De azt is megtapasztalom, hogy ugyanaz az orvos, aki mondjuk a klinikán nem tudja mi bajom, másnap a magánkilinilán azonnal rájön mi a megoldás, csak a helyzet az hogy az anyagi tartalékaink, már az én egészségemre rámentek, és én nem látom a kiutat, és állítom, az orvosaim szerint is, nincsenek nagy igényeim, szó nélkül ülök egész napokat a rendelésen, mert mi mást tehetnék, míg nagyon sok betegtásam negyed annyi gonddal,nekem kicsinek tűnő problémákért reklamál.Bajban van az egészségügy, rettenetesen nagyban, de baj van az orvosok és betegek hozzáállásával is, csak aki a betegoldalon áll, az a teljesen kiszolgáltatott. Az itt megszólaló orvosnak remélem hamar megadatik, hogy 1-2 alakalommal kerüljön csak hasonló helyzetbe, mint én, és rögtön változik a véleménye!Mármint annak, aki a betegeket elmebetegnek nevezi, és mindenkinek magánklinikát ajánl, mert gőze sincs, hogy mennyiből élnek emberek, akik hasonlóan sokat tanultak és rengeteget dolgoznak mondjuk jogászként egy gyámhívatalban, ahol napi szinten emberek nyomorúságos sorsának a jobbításán kell dolgoznia míg nekem kellett míg tudtam dolgozni.

mr.guargumi 2010.09.10. 18:17:41

@Irise: "ráragadt a kultúra" Anélkül, hogy általánosítanék, nem a kultúra ragadt rá, hanem az ottani "közrend". Érdekes mód a nálunk szebbjobbokosabb stb. nyugati országokban nincs olyan mértékű tolerancia, mint nálunk, elég csak a legutóbbi Francia eseményekre gondolni. Szóval amit itthon megengedhet magának, mert nem lesz belőle baja, azt külhonban már nem fogják eltűrni neki.

mr.guargumi 2010.09.10. 18:22:00

@mr.guargumi: mindezt csak azért írtam be, mert azt azért már ne találjuk ki, hogy a "problémás elemek" miattunk problémásak, külföldön meg kis angyalként tesznek vesznek..aki normális, az itthon is ugyanolyan normális mint külföldön:)

szabidoki 2010.09.10. 18:32:00

@Legelő Őse: megint a régi nóta...
Az orvostársadalom akárhány javaslatot tett, mindet lesöpörte a politika. Sajnos ezt már számtalanszor elmondtuk, de mindig előjön valaki ezzel a hülyeséggel. Az megint tény, hogy az egészségügy alulfinanszírozott. Kevesen fizetnek és azok is keveset. Nem véletlen, hogy a kórházak kb. 100 milliárd Ft-os adóssággal rendelkeznek, ebből jelenleg 40 milliárd a lejárt tartozás. Olvass híreket, meglátod. Nem én találtam ki. Pénz meg nyilván csak úgy lesz, ha a "zemberek" többet fizetnek. Akár adót, akár tb-t, akár a már fizetők fizetnek többet, akár a most potyautasokat terelik be a rendszerbe. Ezt megoldani a politika dolga. Persze amíg komoly ellátási gondok nem lesznek, addig megy tovább a szájkarate, érdemi intézkedésre nem kerül sor, nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban.

gld 2010.09.10. 18:39:03

@szabidoki: teljesen igazad van, de abban is van igazság, amit Legelő Őse mond. Értem ez alatt, hogy csak azokat tudják jelenleg még jobban megkopasztani, akik eddig is benne voltak a rendszerben, és tisztességgel,a valós jövedelmük után fizettek. Megmondom őszintén, az én torkom is összeszorul a gondolatra, hogy még ennél is többet fizessek, mert mások csalnak... Viszont jelen pillanatban nem látok arra reális esélyt, hogy a jelenleg nem fizetők, vagy keveset fizetők eztán fognak. Mert senki nem fogja felvállalni, hogy ezt az egészet megreformálja, nem hálás feladat, és marhasok ember lábára rá kell ehhez lépni... Úgyhogy szívjon csak, aki eddig is szívott, aztán az illetékesek meg jól kivárnak, hátha nem dől össze még egy darabig ez az egész kártyavár :S

pakesz (törölt) 2010.09.10. 18:46:23

@gld: meg kene valasztani egy diktatort 20 evre oszt jo napot :)
nem kellene mindenkit ellatni ennyi, be kene loni egy minimalis szintet amit el kellene, es azt a jelenlegi adobol/jarulekbol

viszont -hogy a poszthoz is visszakanyarodjak!!!- a minimalis szint nem adna a 27 hetes babara tamogatast...

ja hogy a politikusok ezt nem vallaljak be?
horvathagi is tomeggyilkosnak lett kikialtva

gld 2010.09.10. 18:58:13

@pakesz: vállalod a diktátor szerepet? :D

pakesz (törölt) 2010.09.10. 19:07:15

@gld: talan nem a gyerekekkel kellene kezdeni de az olyan oreggel aki eleteben nem fizetett semmi adot(bortontoltelek volt) vagy keveset(45 evesen roki) na hat annal surgosen felulvizsgalnam a dragabb beavatkozasoknak a penzugyi oldalat
es savosan vezetnem be, hogy egyre nagyobb onresz legyen

de az a dolog hogy mindenkit ellassunk es fizessenek masok meg tobbet az nem megy...

kedvenc peldam a Karpatok geniusza, hogy a gyereverrel roboralta magat, tehat az angol GDPnek a 200 % -t is el lehetne kolteni

dokimano 2010.09.10. 19:07:48

Imadom,hogy valaki mindig eljut arra a pontra, hogy az adofizetok penzen tanultunk, aztan jol elmegyunk kulfoldre. En pl. 13 evet dolgoztam le Mo.-n, utana jottem ki. Azt gondolom, visszafizettem mar a tartozasomat. Ket szakvizsgaval kerestem 130 ezret, ugyeltem rogyasig, most mar szeretnek elni is egy kicsit.

lac64 2010.09.10. 19:20:59

@Irise:
"Főleg azért, mert nagyon félt a beavatkozástól, nagyon sokat kellett pszichésen vezetnem." Kedves Irise! Én ezt értem empátia alatt. Hidd el, Mo-n is sokunk ugyanígy fél, s nekünk is szükségünk lenne arra a "pszichés vezetésre".

gld 2010.09.10. 19:21:02

@dokimano: szerintem ez az, amivel totál nem kéne foglalkoznotok :) Valami ráérő marha bedobta a köztudatba, azóta ezen rágódik a nép. Pedig rengeteg más szakterület diplomásai, akik külföldön dolgoznak, ugyanúgy "a magyar adófizetők pénzén" szerezte a diplomáját, és nem a magyar GDP-t termeli :) Csak róluk nem szól blog ;) Szerintem baromság.

kvadrillio 2010.09.10. 19:22:49

Jó Reggelt Kívánok !
EZ ITT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYE REFORM !!! :)

.....MAGÁNKLINIKÁKON 1 MILLIÓÉRT KIEMELT ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜL AZEMBER.....

IrishOak 2010.09.10. 19:24:47

Húha, elkanyarodott megint a globalitás felé a napi penzum elemzése.

Nagyon örültem -volna- ha sikerül bevezetni az egyéni számlás ellátást!Akkor verhettem volna magam arra,hogy mennyiért mit kapok.Így csak vicc az egész, hisz én hiába dobáltam a pénzt a bugyorba, a férjem meg nagyon vastagon dobálja most is - ettől még ugyan azon a 30éves linóleumos kórházfolyosón tántorogtam,mint 23évvel ezelőtt.
Nagyon örültem volna- ha megmarad a vizitdíj és a kórházi napidíj.Akkor arról harsogtak, hogy egyből kevesebb a napi csevegő az orvosi melegedőben(kb 70%os visszaesést emlegettek de lehet hogy az akkor túlzó volt, mert elég csak 50%is)
Anyukám aki szívbeteg,és pajzsmirigy bajos; mindig felhívott, hogy képzeljem már, hogy"üres" a rendelő,és a várakozás alatt tényleg beteg emberekkel találkozott.

De nem kell a változás: inkább kommunista kiáltvány , hőbörgés meg néphülyítés.- az jobb!

Teljesen megértem az orvosainkat!Ha évekig küzdenék a munkámban, és nem hogy látszata nem lenne, de még meg is aláznak, no még meg sem fizetik, valószínű mennék világgá.
Még Ázsiában is nagyobb fegyelmet,önfegyelmet és toleranciát látok mint itt. Itt mindenki mindent kikér magának, és hangoztatja, hogy neki joga van - ja tessék a pénztárnál kifizetni, és akkor lesznek jogok.

Pakesszal meg abszolute egyetértek:
Nem mindenhol jár a 28(betöltött)hét előtt a küzdelem.Sőt csak a nagyon gazdag országokban van ez a hiper-szuper életvédelem.De úgy tűnik mi nagyon gazdag ország vagyunk.Jó ezt tudni!(egyébként tényleg a világ első 10%ban vagyunk)
Csak akkor miért nem lehet megfizetni a dokikat, a nővéreket?Miért nem zárják be azokat a putri kórházakat amiről itt panaszkodik a kismama?Miért kell minden bokor alatt egy?
Miért nem lehet tudni, hogy én magam mennyit fizettem be, és mit vettem igénybe?szerintem a tb tudja, hisz ott összefutnak a szálak.
Közöljék velem, és majd ha beteg leszek tudom mire készüljek.Végtére is, ha bankba teszem a pénzem, de nem használom attól még kapok egyenleget -még akkor is ha havi ezer ft.-ot teszek bele.Viszont nem vehetek ki többet - vagy ha kell, kölcsön kérek.
Azért mert közös a buxa nem kéne hagyni hogy lopkodjanak belőle azok aki soha nem tettek bele.S bármilyen sok érvet hallok arról, hogy az eü. nem üzlet - attól még ugyan azok a kereslet-kínálat közgazdaságtani jellemzők igazak rá.Csak be kéne látni!még ha fáj is...

Pico 2010.09.10. 20:20:03

@szabidoki: Nem. Van egy másik út is, amiről szerettek nagyokat hallgatni és ez a működö magántőke bevonása - teljesen azonosan a gazdaság azon területeivel, ahol versenypiac van és amelynek pl. te is haszonélvezője vagy. Ugyanis senki nem írja elő neked, hogy melyik szatócsnál vedd meg a kenyeret és egy másiknál meg a hypot... És milyent vegyél...
Nézz egy kicsit Európa felé és láthatod, hogy a magántőke aktív és jelentős résztvevője az egészségügynek, mert az egészségügy világszerte üzlet. Magyaroszágon meg nyűg úgyszólván mindenkinek! Itt meg te és mások is sopánkodtok a nyomorult helyzet miatt, amelynek egyaránt áldozata a dolgozó (legalábbis nagy része) és a beteg (legalábbis nagy része). És elüldözik azokat, akik pénzt akarnak itt befektetni. (No, persze nem egy valami laborfejlesztés mértékben...) Nincs is olyan bolond, aki ide jelentős beruházást tervezne. Mert ELŐBB fel kellene ismerni az egészségügy üzleti voltát és nem csak azzal érvelni, hogy mit visz el, ahnem azt is meglátni, hogy mit hoz!!! A dolgozóknak és a betegeknek...

huncut 2010.09.10. 20:33:17

@IrishOak: Tudod, ha ez a hiper-szuper védelem nem lenne, nekem biztosan nem lenne egy gyerekem sem. Végig veszélyeztetett terhes voltam mindhárom terhességesemnél; az első csak egy napot élt, annyi időre született, mint a posztolóé, csak akkor még neki nem volt esélye. :-( A harmadik gyerekem is koraszülött lett, egy kislány, kitűnően érettségizett, és ma informatikus mérnök, jó adófizető. És ha a befizetett tb-nkből kellett volna fedezni az én meg az ő ellátási költségeit, és a 36 éves férjem életéért folytatott sikertelen küzdelem árát (jó esélye volt a gyógyulásra, csak jött valami szövődmény, amiről addig csak a szakirodalomban olvastak...), akkor ugye megérted, hogy azt mondom, kell a szolidaritás.

Leroi 2010.09.10. 20:35:34

@Pico:
A dal arról szól Mo.-n, hogy a szarért-húgyért dolgozó orvos legalább olyan jól, ha nem sokkal jobban ellátja a beteget és a betegnek mindez nem tetszik, mert kell egy homokzsák, ahol hisztériás lendületét, frusztrációját levezeti.
Ha ötször kinyalják a s...ggét, akkor ő hatodszorra is ki akarja nyalatni, mert ha ezt nem teszik meg neki, akkor rinyál.
Mert ő ehhez szokott.
Többet tud a kórházban mint az orvos, az iskolában többet, mint a tanár, a bíróságon mint az ügyvéd, stb.
Mert ő zsigerből mindenkinél mindent jobban tud.
A magyar psychopata.

gld 2010.09.10. 20:36:57

@Pico:

"Mert ELŐBB fel kellene ismerni az egészségügy üzleti voltát és nem csak azzal érvelni, hogy mit visz el, ahnem azt is meglátni, hogy mit hoz!!! A dolgozóknak és a betegeknek..."

Azt hiszem, hogy itt van a dolog kulcsa... Az emberek többsége azért fél a változásoktól, mert anélkül kell szembesülnie velük, hogy tudná, mi benne a lehetőség, és mi a kockázat. Amikor arról beszélünk, hogy legyen fizetős az eü, sokak előtt csak az lebeg, hogy többet kell fizetnie, mint eddig. És miért választaná ezt, ha eddig is tulajdonképpen oké volt neki minden... De ha valaki elmagyarázná nekik, hogy mért kell, és miért jobb, a többség nem félne, és nem zárkózna el. Persze ezt én csak feltételezem, más dolgokra alapozva, de valahogy azt érzem, hogy ilyesmi miatt van ez a "passzív ellenállás", vagy ilyesmi miatt is. Lehet, hogy rosszul gondolom...

szabidoki 2010.09.10. 20:38:28

@Pico: attól, hogy beiktatsz egy magánbiztosítót az ellátási láncba, még ugyanúgy a te meg a többi ember pénze fogja működtetni az egészségügyet. Vagyis ha azt akarod, hogy kellemes, modern, felújított környezetben, korszerű felszereléssel dolgozzanak az egészségügyben, akkor az megint neked fog sok pénzbe kerülni. A magánbiztosító csak kezeli a pénzt, esetleg befektet az elején, de alapvetően neki az az érdeke hosszútávon, hogy profitja legyen. Ez lényegesen drágább lenne, mint a jelenlegi társadalombiztosítás, és meglenne az a hátránya, hogy állam bácsi már nem pótolná ki az eü-kassza hiányát, mondván ott vannak a biztosítók, oldják meg. Őszintén szólva fogalmam sincs, mi lenne az ideális megoldás, amire esetleg politikai akarat is van, az emberek is elfogadják, és még nem is kerül sokba, de tartok attól, hogy ez így nem fog összejönni.

gld 2010.09.10. 20:41:34

@Leroi: nehéz lenne úgy fogalmazni, hogy a betegek egy bizonyos hányada? Nem érzem úgy, hogy olyan lennék, mint amit itt vázolsz, és néha komolyan mondom, nagyon rosszul esik ez az általánosítás a részetekről. Én sem állítom soha, hogy minden orvos sarlatán, persze, az ellenkezőjét sem :) Csak ha Ti kikéritek magatoknak az általánosítást, hadd tegyem már én is, mint beteg... Ok? :)

Leroi 2010.09.10. 20:43:28

@szabidoki:
Ehhez kellene egy kis önfegyelem, türelem, tisztelet, méltóság, becsület, jólneveltség a népes betegállomány részéről...
Hja, hogy az már Svájc?
Hát Istenem...

gld 2010.09.10. 20:44:14

@szabidoki:

"Őszintén szólva fogalmam sincs, mi lenne az ideális megoldás, amire esetleg politikai akarat is van, az emberek is elfogadják, és még nem is kerül sokba, de tartok attól, hogy ez így nem fog összejönni."

Nincs olyan, hogy ideális. Olyan lehet, hogy előremutató. Viszont azért áldozatokat kell hozni, mindenkinek. De úgy szar áldozatot hozni, ha nem tudom, miért is teszem... Tudni szeretném. Ehhez viszont konkrét terv kell :) Ördögi kör-féleség.

huncut 2010.09.10. 20:53:29

@gld: No és mi lehet a húzódozás oka? A kommunikáció hiánya. Akiknek nem érdeke, hogy változzon a rendszer, az nem fog ellene ágálni, az csak több pénzt akar, de érdemi változtatások nélkül. Akik meg belülről látják a rendszer hibáit, nem mernek a főnökeik ellen szólni.
Márpedig fenekestül kellene felforgatni az egészet, mert irdatlanul sok pénz megy az egészségügyre (állami+hála), kis hatékonysággal. Igenis legyen ügyeleti díj, és szűnjön meg a hálapénz. És ne a professzor operáljon vakbelet, akármilyen pénzes beteg kéri, és legyen több ápolónő, mint orvos, mert az ápolónő az orvos segítője, és mert rengeteg tennivaló alul tudja felszabadítani azt az orvost, akinek a tudását meg kell becsülni. (Persze a segédápolókat is meg kell becsülni, meg a takarítónőket is, de ugye azért mégis a luxus az orvosokat terhelni olyannal, amit a náluk alacsonyabb végzettségűek is el tudnak látni.)

gld 2010.09.10. 20:55:13

@huncut: igen, tulajdonképpen ugyanazt mondod, amit én is :)

gld 2010.09.10. 21:01:54

Motoszkál bennem egy kérdés régóta... Mi szükség van valójában az OEP-re?

gld 2010.09.10. 21:03:07

@gld: mármint a jelenlegi formájában...

huncut 2010.09.10. 21:04:22

@gld: Kell felügyeleti szerv. Kell, hogy legyen számonkérés, ellenőrzés, előre tervezés. Kellene...

Leroi 2010.09.10. 21:04:45

Az OEP sok kis MEP-ből áll...
OEP Művek...:)))

gld 2010.09.10. 21:06:04

@huncut: igen, de nem működik. Nem felel meg erre a feladatra. Akkor miért van?

szabidoki 2010.09.10. 21:06:13

@huncut: az a megállapítás nem igazán helytálló, hogy irdatlan pénz megy el az eü-re, kis hatékonysággal. Ha megnézed, mi a magyar GDP 4.4%-át költjük az eü-re, az EU-s átlag 6.2% helyett, vagyis arányaiban és összegszerűen is lényegesen kisebb a magyar ráfordítás még az EU-s átlagnál (a gazdagabb államokról nem is beszélve). Ehhez képest lepusztult környezetben, elavult felszereléssel, a személyzetet a végsőkig kihasználva az eredményeink összevethetőek a nyugati egészségügyi rendszerek eredményeivel. Jódarabig sok tekintetben jobbak voltunk, mára ez nagyrészt elúszott, esetleg még a várólisták tekintetében állunk jobban.
Szerintem ez eléggé hatékony. Nem ideális, de kíváncsi vagyok, hogy az olyannyira irigyelt fejlett nyugaton milyen egészségügyet tudnának működtetni ennyi pénzből.

gld 2010.09.10. 21:08:46

@huncut: "Mi az a MEP? :-)"

Hát ha az OEP a pénzmosoda, akkor a sok MEP benne a sok kis pénzmosógép :)))

huncut 2010.09.10. 21:13:46

@szabidoki: Én olvastam már 7,3%-os adatról is, a fene se tud kiigazodni ezeken az jobbról vagy balról nézett adatokon. :-(
De az eü GDP-t termel is. Ha előbb gyógyítunk meg egy beteget, kevesebb táppénzt kell neki fizetni, kevesebbe kerül a gyógyítása. Ennél már csak a megelőzés lenne hatékonyabb, csak persze annak is ára van. Szóval mindenképpen az lenne az érdek, hogy hamarabb gyógyuljunk, és nem lenne egyszerű kiszámolni, hogy mire mennyit kell költeni. De a hosszú várólista mindenképpen káros mindannyiunknak.

szabidoki 2010.09.10. 21:16:17

@gld: az OEP a kormány ökle. Amúgy meg fog szűnni, a tervek szerint beolvasztják a megyei kormányhivatalokba.
Két link a szomszédok helyzetéről:
ujszo.com/online/kozelet/2010/08/25/csak-az-alapellatas-lesz-ingyenes
www.nol.hu/kulfold/20100907-csehul_allnak_a_cseh_korhazak

huncut 2010.09.10. 21:19:41

@szabidoki: És akkor az átfogó irányelvek vajon hol születnek meg? Vagy a gazdagabb megyékben másként látják majd el a betegeket?
Csak költői a kérdés, nem neked kell válaszolni. :-(

gld 2010.09.10. 21:25:20

@szabidoki: mintha ugyanazokat a koloncokat cipelnék, mint a mi eü-nk.

gld 2010.09.10. 21:31:03

@huncut:

"Vagy a gazdagabb megyékben másként látják majd el a betegeket?"

Szerintem ez valamilyen szinten már most is így van... Nem feltétlenül az ellátás milyenségére gondolok, inkább a lehetőségekre. Én azt hiszem, hogy pl. a mi kórházunk (Sopron) nem egy átlagos felszereltségű vidéki kórház. Egy csomó olyasmit meg tudnak csinálni, amiért korábban legalább a Megyeibe kellett menni, de néha egészen Pestig.

szabidoki 2010.09.10. 21:37:49

@gld: de ott legalább már azt belátták, hogy a jelen állapot nem tartható fenn. Itthon a politika még mindig ott tart, hogy jó ez így, még vannak tartalékok a rendszerben, stb. Most is megy a sikerpropaganda, hogy megakadályozták az orvosi elvándorlást, holott erről szó sincs, mindössze eltöröltek egy hülye szabályt.

gld 2010.09.10. 21:41:43

@szabidoki: néha tényleg azon gondolkodom, hogy mi kellene ahhoz, hogy felébredjünk... Úgy globálisan. Vagy tényleg lehet fát vágni a hátunkon, csak az a lényeg, hogy nemzeti színű legyen a fűrész? Nem akartam politizálni, de ez az egész valahogy olyan jellemző...

pakesz (törölt) 2010.09.10. 21:43:55

@huncut: "ha ez a hiper-szuper védelem nem lenne, nekem biztosan nem lenne egy gyerekem sem"

a temahoz visszakanyarodva: jo oksi legyunk szolidarisak
de tudtommal ma ezek a koraszulott klinikak alapitvanyokon keresztul kapjak a penzuk egy reszet
az a kerdes, hogy a poszt tolo kismama mennyire volt szolidaris a kovetkezo generacios koraszulottekkel? nem azt mondom hogy a Szt Janos koraszulott reszleget tamogassa, ha igy kepes frocsogni rola, hanem egy masikat pl. a MAV korhazet...
vagy itt vege is van a szolidaritasnak?

amugy onreszt kellett volna bevezetni habar a gyerekes tema az nagyon kemeny, azt meg a 2006-os Zold Konyvben sem mertek bevezetni :)

gld 2010.09.10. 21:46:15

Mindig az jut eszembe, amikor jó pár évvel ezelőtt befagyasztották a bérünket, meg elrendelték a létszámstopot az egyetemen :) Mindig azzal hitegettek minket, hogy csak a következő két évet kell kibírni, és jön a Kánaán. És kényelmesebb volt elhinni, beledugni a fejünket a homokba, és várni, hogy hátha tényleg. Persze nem jött, csak az, hogy még ezt a két évet... Basszus, tényleg birkák vagyunk :)

szabidoki 2010.09.10. 21:50:51

@gld: hát, az elmúl nyolc évben meg piros szegfüves fejszével aprították a tüzelőnekvalót az emberek hátán, de a rendszerváltás óta megy ez, szóval szerintem pártfüggetlen a dolog. A politikának egyértelműen az az érdeke, hogy a jelenlegi helyzet fennmaradjon, a lakosság meg megszokta, hogy az eü nem tökéletes, de valamennyire működik, meg ugye azt valahol mélyen mindenki sejti, hogy sokba kerül egy tényleg korszerű, színvonalas egészségügy, fizetni viszont nem akar/tud, úgyhogy elvagyunk a jelen helyzettel. Nem jó, de legalább nem kerül sokba. Mi orvosok meg hiába kiabálunk, azonnal megkapjuk, hogy fogjuk be, mert zsebretesszük a hálapénzt. Csak tudnám, hogy az az évi közel 800 kolléga, aki külföldre távozik, hogy nem tud arról, hogy itt orvosnak lenni aranybánya :(

pakesz (törölt) 2010.09.10. 21:56:53

@szabidoki: azert legyszi ilyeneket ne mondjal, vagy az orvosoknak ilyen rovid lenne az emlekezete?

Megyo a penzosztasnal a tanarok mellett az egeszsegugyiseket is kistafirozta, elotte se volt kanaan

gld 2010.09.10. 21:57:06

@szabidoki: hát általában a gyökeres változtatások két legnagyobb gátja a nem akarás és a félelem. Úgy tűnik, itt mindkettő megvan. Én sosem gondoltam, hogy aranybánya lenne orvosnak lenni Magyarországon, őszintén szólva még hálapénzestől sem. Nyilván megvannak azok a szakirányok, ahol azért jobban jövedelmez mondjuk egy magánrendelés, vagy több a hálapénz, de én nem gondolnám, hogy ez alapján általánosítani lehetne, vagy kéne. Ismerek olyan orvost, aki baromi szerencsés, mert egyszerűen jó helyre született, iszonyat jó a családi háttere, és nem az orvosi fizetéséből kellett egzisztenciát teremtenie magának. Remek orvos, és nem fogad el hálapénzt :) Vagyis az orvosokba azért nincs genetikailag kódolva az, hogy kapásból fél négyzetméteres zsebet varrassanak a köpenyükre :) És abban is biztos vagyok, hogy van ellenpélda is.

Pico 2010.09.10. 21:57:21

@Leroi: Ha orvos vagy, akkor azt mondom, hogy nem kellne ennyire lenézned a beteget, akiket kezelsz...
Ha beteg vagy, akkor azt mondom, kár, hogy saját magadról állítsz ki ilyen visszás képet. És azt tanácsolom, hogy jobban bízzál az orvosodban.

huncut 2010.09.10. 22:03:16

@pakesz: Mindig az ilyen pluszpénzekre terelődik a szó. Nekem sem lett volna akkor rá pénzem, amikor ilyen helyzetben voltam, most viszont, amikor telik, fizetek. Az adóm egy százalékából támogatom a számomra szimpatikus alapítványokat, de tényleg tessék tudomásul venni, hogy nemcsak az orvosok vannak nehéz helyzetben, hanem mások is. Legyen meg az, mire vagyok jogosult a befizetett tb-ért, és lehessen legálisan kiegészítő biztosítást kötnöm, ha ennél többre vágyom. De a korababák ellátása befektetés, és nemcsak az enyém, hanem mindannyiunké. És kockázat is, de ennek bele kell férnie.

szabidoki 2010.09.10. 22:08:21

@pakesz: hát, az a pénz legfeljebb némi tűzoltásra volt jó, másra nem nagyon.

Pico 2010.09.10. 22:10:48

@szabidoki: Először is nem magánbiztosítóról van szó. Működőtőke befektetésról az intézményrendszerbe. Egy befektető ugyan egy parciális területen nagyon fontos lehet, de az egész egészségügy szempontjából parciális ma mégis csak parciális jelentőségű...Olyasmiben kellene gondolkodni, mint ahogyan volt próbálkozás Egerben és másutt is, amit megfojtottak. És ugye Telki is működik... Nem ment csődbe. Van rá kereslet. Mint ahogyan lenne még olyan látens forrás, amely most hálapénzbe folyik... És volt számos dolog, ami a 70-es években rohadt kapitalizmus stb., volt. Azután most mi van? Mintha az is nyugatfelől jött volna... Csak az egészségügyet még nem érte el ez az áramlat...
De jó, takarodjon a mocskos karvalytőke a járadékoktól. DE honnan lesz pénz? Járadékemelésből? Vagy további adóátcsoportosításból? 3% alatt GDP kötelezettségvállalásból? És a kórházak már megkapták a milliárdjaikat? Hol van a kiút? Erre koncentráljál, ha kérhetlek.

gld 2010.09.10. 22:11:03

@szabidoki: emlékezetem szerint ekkor nem csak az eü-dolgozók, meg pedagógusok bérét "rendezték", hanem úgy globálisan az diplomásokét. A miénket is akkor emelték, de inkább úgy fogalmaznák, hogy az azt megelőző sok év inflációjához korrigálták. És gyakorlatilag úgy is maradt.

huncut 2010.09.10. 22:12:53

@gld: Nem beszélve arról, hogy pl. a laborosok, röntgenesek, patológusok, mentősök ritkán kapnak hálapénzt, mégis elvégzik a munkájukat. Nekik is érdekük lenne, hogy a tisztább és átláthatóbb viszonyok mellett tisztességes legyen a fizetésük is.

gld 2010.09.10. 22:16:09

@huncut: igen. Én amúgy sokszor azt vettem észre (megint nem általános dolog), hogy a dokinak legalább annyira kellemetlen volt a hálapénzesdi, mint nekem... Volt olyan, hogy valakinek igazán hálás voltam, de tudtam, hogy nem fogadná el, és egyszerűen ki kellett játszanom. Persze volt olyan is, aki szemmel láthatóan elvárta volna. Tényleg mindenkinek érdeke lenne, ha húznánk egy vonalat.

Pico 2010.09.10. 22:20:39

@szabidoki: A politikai érdek... Hol van az érdeke a politikának abban, - amikor nincsenek források -, hogy távolttartsa azokat, akik helyette hajlamosak lennének pénzt adni?

IrishOak 2010.09.10. 22:23:33

@huncut:
Persze kell a szolidaritás, nem is mondtam hogy nem kell.
Valószínűleg nyomós oka van annak, hogy a szabályozás a 28 betöltött hétben határozza meg, hogy akkortól pedig küzdeni kell.(az érettség számít az idegrendszer, az agy,a tüdő és minden más!)
Biztosan lenne"akkor is" gyereked - mint ahogy van is.
Ez nem "ki tud nagyobbat mondani" verseny.:-)Tudok én is - de nem rólam szól a post.
Csak úgy tippelek hogy kb 3-4millós nagyságrend az amit csak erre az apróságra fizettünk mindannyian.
Mi van, ha azt mondják a szülőknek, hogy adják el mindenüket, mert ki kell fizetni az életben tartó ápolást?Hogyan döntene az a szülő aki arról panaszkodik, hogy tőle várnak döntést ennél lényegesen kisebb dolgokban (már hallom is felháborodást!!)
Pedig a műszereket az életben tartó gépeket, a gyógyszereket, a nővért, a dokit és mindent bele kell számolni, még a putri kórházat is.Az kemény pénzekbe kerül -és nem a hangyák hordják össze!

gld 2010.09.10. 22:23:46

@Pico: hagy kérdezzek valamit, tényleg tök naivan, és hozzá nem értően :) Miért fektetne pénzt bárki is mondjuk egy városi kórházba? Milyen haszna, üzleti érdeke származna belőle? Én ezt valahogy nem látom át, de tényleg érdekelne.

Pico 2010.09.10. 22:27:02

@gld: Általános emberi tuljadonság az újtól való félelem. És sokan tudják ezt.

IrishOak 2010.09.10. 22:28:01

@pakesz:
Abszolút egyetértek!

Mindig közlik, hogy mennyien NEM!nyilatkoznak arról, hogy ki kapja az évi 1%ot. Hát erre is képtelen a nép, hogy megkérdezzen egy számsort, és egy fecnin beadja!
Az egyéb adományozásokról meg nem is tennék említést...és nem feltétlen pénzről beszélek.

gld 2010.09.10. 22:30:56

@IrishOak: az emberek leszarják egymást nagy általánosságban, és akkor sem tesznek meg dolgokat, ha az rájuk nézve nem jár semmiféle további kötelezettséggel, vagy kellemetlenséggel. Nézd meg az embereket az utcán. mereven előre néznek, vagy lehajtják a fejüket, hogy nehogy véletlenül észrevegyenek valami olyasmit, amit amúgy nem akarnának. De ha bajba kerülnek, nekik lenne szükségük segítségért, nagyon gyorsan ott teremnek annál az asztalnál, amit verni kell.

IrishOak 2010.09.10. 22:31:37

@Pico:
A politika az erkölcstelenek hazárdjátéka- egy baj van csak vele.Más sorsokkal hazardíroznak.

szabidoki 2010.09.10. 22:38:14

@Pico: hát, ha nem magánbiztosítóban gondolkodsz, hanem magánkórházban, akkor még siralmasabb a helyzet. Ahhoz ugyanis, hogy egy magánkórházat épkézláb profittal tudjanak működtetni, árán kellene kifizetni a szolgáltatást, valamint akkor a teljesítmény-volumenkorlátot is el kellene törölni - ettől már eleve az egekbe ugrana a tb hiánya. Az állam jelenleg a saját kórházait sem hajlandó rendesen finanszírozni. Megaztán lehet, hogy a tőkés első lépésben beruház egy szebb összeget, de ezt ő nem szívjóságból teszi, hanem azt a pénzt ő szeretné viszontlátni, sőt még többet is, mint amit belerakott. Azt meg ugye megint a "zemberek" fogják neki kifizetni így vagy úgy.
Az már csak hab a tortán, hogy az olyan eszköz- és forrásigényes dolgok, mint az intenzív terápia, onkológiai ellátás, PIC, stb. nincsenek meg itthon magánkórházban.
Szerintem az egyik kitörési pont lehet a minimálbéres, segélyes, feketéző lakosság rendszerbe terelése (értsd, ők is fizessék a tb-t), esetleg a rendszerből történő kirugdosása (ne kapjon ellátást, ha nem fizet). Ez már eleve javítana az egyenlegen.
A politikának meg akkor érdeke közbelépni, ha
1. közvetlen anyagi és politikai haszna van belőle, vagy
2. fenyeget a népharag.
Jelenleg egyik feltétel sincs meg, azért nem lépnek.

Pico 2010.09.10. 22:38:50

@gld: Ugyanazért, mint egy rajzszeggyár esetében. Ott korszerűsítik a technológiát, hatékonyabb munkaszervezést valósítanak meg és eredményként kisebb ráfordítással érnek el nyereséget. Másfelől a munkafolyamat lerövidülése révén megnő a termékkibocsájtás és a nagy forgalom-kis haszon ellenére nyereség keletkezik.
És a szúrosabb és nem (annyira) roizsdásodó rajzszege megjelenése miatt sokan ezt a gyárat keresik a termékei miatt. Talán nem kell lefordítanom ezt "kórháznyelvre", de maga Eger is rámutatott a szándékra. És mielőtt elkezdenéd mondani, hogy a Hospinvest ilyen meg olyan volt, arra csak azt tudom mondani, hogy mivé fejlődött volna azt senki sem tudja, mert elutálták és rajta keresztül mnindazokat, akinek volt olyan bolod gondolatuk, hogy üzeletet csinálnak az egészségügyből Úgy, mint Nyugaton... Ugye...
És ha a példa nem volt eléggé érthető, akkor meg kellene kérdezned a világszerte működő magánintézményeket, magánbiztositókat, hogy mi a fenéért nem rajzszöggyártásba fektettek be...

IrishOak 2010.09.10. 22:41:57

@gld:
ÓÓÓÓ,de el is vagyok szomorodva sokszor.

Azt gondolom, hogy az utca emberének 95%ban szüksége lenne valamiféle mentálhigiénés ápolásra.
De ma terítékre került, hogy mennyi skizo szaladgál az utcán.(Egyébként olvastam róla én is.Egy 4-6oson át is futott az agyamon, hogy most legalább négy olyan van körülöttem aki "bármire" képes...brrrr.)

De segíteni - azt nem! Óbégatni-azt igen, az olyan szittyás:-)

Pico 2010.09.10. 22:42:13

@szabidoki: Csak egyet tudok mondani: meg kellene próbálni. Mint 1989.-ben tették ezt néhányan... A pudding próbája az evés és itt meg nem hogy felszolgálnák a puddingot, hanem azt mondják - te is -, hogy egyél inkább tejbegrízt. Az is édes, ha van egy kis cukor...

gld 2010.09.10. 22:46:29

@Pico: érettem, és köszi.

Pico 2010.09.10. 22:49:47

@szabidoki: Ha figyelemmel kísérted korábbi megszólalásaimat (találkoztunk már egy-két blogban), akkor láthattad,hogy magam mindig azon a véleményen voltam, hogy mind magánintézménykre, mind magánbiztosítóra egyaránt szükség lenne - az állami mellett. Így teljes a rendszer.
Érveid, ugyanúgy, mint sokan másoké, akik ellenzik a magántőke bevonását, csupa feltételezésekkel élnek. Miközben meg szerte a világon élő példák vannak...
Egyébként meg a politika nem tudom, hogy hol védi meg azokat, akik az aluljárókban éheznek és fáznak. Csak az egészségben kell a paternalizmus?

IrishOak 2010.09.10. 22:51:57

@Pico:
Ez így szép,gyártástechnológiában nagyon jó.Költséghatékonyságban ideális.Kibocsátott termék értéken eszményi.
Csak a beteg nem "rajzszög".

Sajnálatosan a gyógyításban a manufakturális viszonyok a legfejlettebbek -még a kitűnően szervezett rendszerekben is.Ugyan is az élőmunka a szellemi teljesítmény nem úgy konvertálható mint a "rajszögnél"

Ha minden rajzszöget egy ember készítene, egy másik ellenőrizné, és még még több ember csomagolná akkor már nem is lenne olyan jó biznisz:-)
Bár van rajszög pl ékszerként - de meg is kérik az árát.

gld 2010.09.10. 22:53:00

@IrishOak: a rajzszög ez esetben a szolgáltatás szerintem, vagy én értettem valamit rosszul :)

szabidoki 2010.09.10. 22:53:41

@Pico: A Hospinvest Eger miatt került ugyan célkeresztbe, de nem az egri ügy tette be neki a kiskaput, hanem az a tény, hogy a folyósított finanszírozásból nem tudták működtetni a kórházakat. Volt ugyanis még kórházuk Kiskunhalason, Gyöngyösön és Hatvanban. A beígért fejlesztésekből alig valami teljesült - még jóval az egri balhé előtt. Ja, még valami: Egerből nem kiutálták őket, hanem a megyei szoci önkormányzat jogerő bírósági ítéleteket is figyelmen kívül hagyva odaadta nekik a kórházat, amit aztán a csőd miatt szépen vissza is adtak. Ha nincs a csőd, senki ki nem bírta volna utálni őket.
Puding ügyben meg nem én vagyok az illetékes, hanem most aktuálisan "A Viktor", neki szólj, hogy te nem ilyet szeretnél...

szabidoki 2010.09.10. 22:57:56

@Pico: a világon valóban sok példa van a magántőkés egészségügyre, csak kérdés, hogy mennyiért dolgoznak. Szerintem lényegesen drágábban, mint amit mi most jelenleg meg tudnánk engedni magunknak.

Pico 2010.09.10. 22:59:43

@IrishOak: Gondolod, hogy az egészségügyeb befektető nem ugyanúgy gondolkodik, amikor a rajzszöggyártás vagy mondjuk kórházmüködtetésben gondolkodik? Talán ugy gondolod, hogy a befektető csak és kizárólag nyerni akar? Nem gondolod, hogy hoz is valamit? És nem gondolod, hogy számára az is fontos, hogy aki ott pénzt ad ki, az máskor is felkeresse, sőt "jó hírét keltse"? Vajon miért van az, hogy N yugaton - ahol ténylegesen szabad orvosválasztás van - ott egyes orvoshoz bejutni sok időbe telik ésa magas a vizitdsíj, más orvosnál meg éppen ellenkezőleg? És nem gondolod, hogy ez "Wnagyban" is így működik? (Most itt nem akarok visszautalnisok panaszkodóra ebben a blogban, akit az egészségügyi személyzet sok esetben élettelen tárgyként kezelio...)
Ige. Megkérik az árát! És aki tud az megfizeti, aki meg nem az megy az államiba. Mi ebben a furcsa? Most nem így van?

Pico 2010.09.10. 23:00:42

@szabidoki: Előtte meg az EBRD kiszállt... Vajh' miért?

Pico 2010.09.10. 23:02:22

@szabidoki: És hol vannnak a hálapé@Pico: nzmilliárdok?

bakela 2010.09.10. 23:02:46

Hogy újra olvasom: Ez az egyik legaljasabb poszt, amit errefelé olvasni lehetett.

Nekem is eszembe jutott az, ami a Tölgynek:
Csak a közvetlen ráfordítások megegyeznek egy 1800-as lélekszámú körzet 3-6 havi teljes finanszírozásával.
Nem számolva, azzal a kb 10 % valószínűséggel, hogy a kicsi egész életén keresztül aranyos hülyegyerekként a társadalmi „szolidaritásra” szorul. A maradékból, meg 20-30% MCD, caracteropathia, sociopathia, egyéb BNO F70-->F99, annak oktatási, igazságügyi, pízügyi, egészségügyi következményeivel.

Az „anyuka” meg ír, mer' ismeri a latin ABC-t!
A „megaláztammagam” meg kiteszi a kirakatba!

Én ide röhögni, meg szórakozni járok, de most igazán undorodom!
Rattistan!

Pico 2010.09.10. 23:03:38

@gld: Ha így értetted... akkor semmit sem értettél...

gld 2010.09.10. 23:08:08

@Pico: oké, akkor tényleg buta vagyok, és kérlek, hogy magyarázd el, kórházra lefordítva.

pakesz (törölt) 2010.09.10. 23:13:40

@gld: a tokes pl. racsap a kezere a beszerzonek ha "veletlenul" dragabban szerzi be a kotszert

gld 2010.09.10. 23:21:21

@pakesz: oké, ez világos.

Szerintem egyszerűen az egésznek a mechanizmusát néztem más szemszögből. Nekem a jobb minőségű, eladható rajzszeg a teljesebb körű szolgáltatással volt analóg, amiért a beteg valamilyen módon fizet. De akkor ezek szerint tévedtem.

Gest anyó férje 2010.09.10. 23:25:01

Megint egy poszt, amiből annyit tudhattunk meg amennyit a posztíró tudatni akart velünk a maga egzaltált stílusában. Előzetes küretek, spontán vetélések, dohányzás, miegyébről ugye semmi, természetesen a nőgyógy szaki felelős a koraszülésért. Meg mindenért mindenki, azért is ha nem engedtek látogatni a fertőzésveszély miatt, meg azért is ha engedtek és ezzel veszélyeztettek

Pico 2010.09.10. 23:49:10

Technológiai folyamat korszerűsítés= a gyógyítási eljárások fejlesztése, új módszerek bevezetése a műszerezettség, felszereltség fejlesztése révén annak érdekében, hogy a diganosztika pontosabbá válhasson, és ezáltal a gyógyítási folyamatok időben lerövidíthetők legyenek, a betegek hamarabb nyerhessék vissza egészségüket és ezzel együtt a kórház betegátbocsájtási képessége adott kapacitás feltételek mellett is növekedhessen.
Munkaszervezés=egyes osztályok ágyszámát a valódi szükségletekhez igazítani, ha szükséges átcsoportosítani ill. az igényeknek megfelelően alakítani, a személyzet létszámát a kapacitásokhoz igazítani, (a szerződéses szerződéses foglalkoztatási kört lehetőség szerint bővíteni), a béreket azonnal jelentősen megnövelni és ezzel egyidejűleg a munkafegyelemet megkövetelni. A munkakörülmények javításával és a bérezéssel együttesen azt elérni, hogy mpég a takarítók is tolongjanak a munkafelvételi irodán. Legfontosabb követelményként azt kitűzni, hogy a beteg mindenek előtt "jól érezze magát", mindig szívesen keresse fel az intézetet, ha baja támad és az intézet jó hírét úton-félen terjessze. A dologzóknak jó munkakörülményelket biztosítani, a betegek számára barátságos környezetet teremteni, amely oszlatja a beteg félelmét.

Nagyon fontos előfeltételnek tartanám, hogy az állami biztosító mellett magántársaságokkal is szerződhessen az intézet, így lehetőség nyíljon több lábon állni.

Persze ezek csak elvek. Ha befektetőként felléphetnék (amire persze esélyem sincs), átvilágítással kezdeném, megfelelő gazdasági és egészségügyi szakemberek bevonásával. Miután - elvileg - én a pénzt adom, kívülállóként konkrét szakmai követelményekkel csakis a szakértők véleményére támaszkodhatnék a részleteket illetően. A fentieket viszont alapvető szempontokként határoznám meg a szakértők számára.

Természetesnek tartom, hogy a befektetés rövidebb távon nyereséget nem fog hozni, a megtérülésről meg konkrétumok hiányában nem is lehet beszélni. M Inden esetre, a befektetett tőke nagyságától is függően nyereséget csak több év után várnék.

(Egyébként, hogy magadat minősíted le, ez tudod olyan, mint mondani szokták: a fiamnak mondom, hogy a menyem értsen belőle. Úgy érzem, a meny szerepet szántad nekem és ez nem tisztességes.)

szabidoki 2010.09.10. 23:49:58

@Pico: talan mert lattak, hogy ennyi penzbol nem lehet korhazakat mukodtetni, esetleg nem akartak, hogy a nevuket egy orditoan korrupcios ugyhoz kapcsoljak, nem tudom. Az azert arulkodo, hogy meg efftarsi hatszellel sem jott ossze a biznic.
A halapenzes milliardokra en is kivancsi lennek, de engem valahogy nem akarnak korrumpalni...

Pico 2010.09.10. 23:56:21

@szabidoki: Talán..., lehet..., esetleg... Nem tudom, hogy mi volt az ordítóan korrupciós ügy, mert nem emlékszem semmilyen büntető eljárásra. Csak a napokban kezdték emlegetni az ÁNTSZ laborok ügyét, de ez nem az a téma...
Ami a korrupciót illeti.. Igen, gyakori a te eseted. Sokan vannak, akik nem kapnak. És mégis van.

Pico 2010.09.10. 23:59:11

OFF. Mára jó éjt, örültem az eszmecserének.

szabidoki 2010.09.11. 00:08:20

@Pico: remelem azt te sem gondolod komolyan, hogy az egri balhenal a szocik csak pusztan a kozjo erdeket tartottak szem elott, mikor meg birosagi iteletet is leszartak, csak hogy a Hospinvest legyen a nyero? Ugyanmar...

huncut 2010.09.11. 06:38:48

@bakela: Azt írod, 10% az aranyos hülyegyerek, 20-30% a BNO 70–79. Marad még legalább 60%, akik ezek szerint egészségesen felnőnek, ha esélyt adunk rá... Igen, sokba kerül.

De akkor miért operálják pl. a tüdőrákosokat, akiknél a 2 éves túlélésnek alig van esélye? Mi értelme meghosszabbítani a szenvedésüket?

Veszélyes vizek ezek, ne menjünk ebbe az irányba...

Pico 2010.09.11. 08:05:22

@szabidoki: Büntetőeljárás azért nem volt. Másfelől - nem is tudom ki mondta - a korrupció az, amiből engem kihagynak. Amivel csak azt szeretném mondani, hogy 4000 éve nem tudták kiküszöbölni a rendszerből, pedig volt már több társadalmi formáció, és valahogy mégis csak előre lépett a világ..

szabidoki 2010.09.11. 11:56:11

@Pico: szoval szerinted csak az a korrupcio, amit a rendorseg felfedez? Meg ha mar regota igy van, akkor ne is csinaljunk semmit, jol van ez igy?

Pico 2010.09.11. 12:12:22

@szabidoki: Természetesen tenni kell ellene!
Kezdjük mindjárt azzal, hogy duplájára emeljük a rezidensek bérét és ők meg szerződésben vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt. Ezt azután meg eszkaláljuk, egyre szélesebb mértékben az egészségügy teljes területére. Csak nem tudom, hogy ennek hol van/lesz a pénügyi fedezete, ha csak és kizárólag a költségvetési forrásokra, meg a járadékokra építünk. És ha még ez realizálódna is, akkor hol vannak azoknak a fejlesztéseknek a forrásai, amelyek a magyar egészségügy színvonalát emelni fogják?
Többször kérdeztem már ezt - tőled is -, de erre érdemleges válasz nincs azonkívűl, hogy emeljék a járadékokat (=megszorítás), meg ne vonjanak ki az egészségügyből forrásokat - miközben meg elfelejtük, hogy a járadékok és a rááfordítás szükséglete közötti hézagot az állami költségvetés forrásaiból - olvasd: az adófizetők további pénzeiből - kellene finanszírozni. Ugyanakkor a GDP 3,8, majd 3 % alatt hiányát meg tartani kell. Ébredjél már fel!!!

Dr.laikus PhD 2010.09.11. 12:19:16

@Pico:

Nagyon a szívem szerint gondolkodol.
Egy kiegészítés, ha nem sértelek meg.

Járadék = kifizetés igénybe vevőnek
Járulék = befizetés költségvetésbe

Pico 2010.09.11. 12:33:37

@Dr.laikus PhD: Köszönöm a pontosítást!

Irise 2010.09.11. 12:38:20

@huncut és Pico: pedig a nyugati tendencia erre mutat.
a magántőke bevonásával az is előtérbe fog kerülni,hogy mit nyer az állam az üzleten, nemcsak az,hogy mennyibe kerül aktuálisan a kezelés...
Vagyis,ha mondjuk 78 évesen dialízisre szorulnál, nagyon könnyen elképzelhető,hogy nem fogod megkapni,mert egy 78 éves ember már semmi hasznot nem hajt az államnak, viszont a kezelése sokba kerül.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 13:26:15

@Pico:

1. Egerben, mint az közismert, nem, ismétlem, nem jelent meg működőtőke.

2. A telki kórház sorozatosan csődben volt az elmúlt években, és egyszerű pénzmosodaként indult.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 13:29:16

@Pico:

A Hospinvest nem működtette jól az intézményeit, és amint kihátrált mögüle az EBRD, emiatt egyből csődbe is ment.

Az, hogy egy Hospinvest-féle szar cég eltűnt a balfenéken, összességében nyert az ország.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 13:30:22

@szabidoki:

A teljesen magánjellegű egészségügyet a mostani pénz kb. 2-4-szereséből lehetne normálisan kihozni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 13:33:11

@Irise:

Már most van egy életkori határ tudtommal a vesetranszplantációra.

Dr.laikus PhD 2010.09.11. 13:37:00

Fáradt szakemberek, rossz ellátás, kiégés
nili blogja

A Genetikai ultrahangon töltött néhány napom tapasztalatai

Az asszisztens titkon iszik néhány kortyot, beszélni nem mer, csak sustorog. Látványosan udvarol és dicséri az orvost. Folyton rágja a szája szélét, idegesen nevet, olykor meg szinte sír. A doktor fogadja a dicsérő szavakat, de nem felel, inkább hibáztat, és lekezelően számon kér. Délután egy óra is elmúlt, de a munkatárs még nem is reggelizett. A betegek kígyózó sorokban várják a 18 hetes genetikai szűrést, az orvos egyre fáradtabb, a páciensek türelmetlenek. Az asszisztens kimenekül néhány percre. Hallom, ahogy egy kollégájával arról beszél, hogy nem bírja tovább, és hazamegy. „Z. doktornő ma elviselhetetlenebb, mint általában” – mondja, majd két kis csokikockával a kezében visszasomfordál a vizsgálószobába. Felmerül bennem a kérdés: miért nem tudnak jól együtt dolgozni azok a kollégák, akik napi 10-12 órát kénytelenek egy helyen eltölteni? Akik egymás munkája nélkül nem boldogulnak, és mivel más a feladatkörük, nem vehetik el egymás kenyerét, inkább kiegészítik egymást?Elvileg…

Nem akarok általánosítani, hiszen nem mondhatom, hogy minden kórházban ilyen felállásban, hasonló kapcsolatrendszerben működnek a dolgok. Bárhogyan is: a tiszteletet nem lehet kivívni félelemkeltéssel. A méltóság megtartása minden ember alapvető joga. Az egészségügyi dolgozóké is. Ha ezt azok, akiknek csapatként kellene együtt dolgozniuk, nem értik, hogyan tudnának megfelelő munkát végezni? Ismerniük kell(ene) egymás munkájának kompetenciáját, tiszteletben tartani a különböző személyiségeket, az ebédszünetet, vagy hovatovább a WC-szükségletet, az emberi esetlenségeket…

Mit lehet csodálkozni, ha ezek után a beteggel szemben az egészségügyi dolgozók közömbösek, hidegek, elutasítóak? Még jelen voltak a páciensek, amikor elkezdték őket szidalmazni egymás között: „Fogadjunk ő volt az, aki múltkor is elfelejtette elhozni a TAJ-kártyáját!”, „Nem több az IQ-ja hetvennél, irodai asszisztens” - utaltak egyes szám harmadik személyben a jelenlévő kismamákra.

Egyik kismama száznegyven kilométert utazott, a rá váró vizsgálat miatt. Az előző gyermekét 19 hetesen vetette el, mert az AFP-vizsgálat (a magzati máj által termelt alfa-fötoprotein nevű fehérje, melynek vizsgálatával genetikai betegségek szűrhetők ki) eredményei szerint magas volt a Down kór kockázata. Most ugyanezzel a problémával kellett szembenéznie.

Az anyuka a vizsgálat első pillanatától kezdve sírt. Az orvos erre ügyet sem vetett, nagy szakértelemmel megnézte a magzat paramétereit, majd azt mondta: „Most megvárom, míg az anyuka letörli a könnyeit. Igen, úgy…” – és orvosilag levezette az amniocentézis vizsgálat – egy vékony tűvel átszúrják a magzatburkot, és magzatvizet szívnak le az anya hasfalán keresztül – szükségességét. Elmondta, hogy ennek a vizsgálatnak viszonylag magas a vetélési kockázata (egy-másfél százalék). Láttam, hogy a kismama kérdezne még, de az orvos és az asszisztens ügyet sem vetettek rá. Én vettem a bátorságot, és mondtam, hogy kérdezzen nyugodtan. Ő azonban addigra a kérdései felét elfelejtette, arra az egyre pedig, amit végül feltett, nem kapott választ. A kismama egyedül maradt élete legnagyobb döntésével, anélkül, hogy a szakemberek a legcsekélyebb empátia jelét mutatták volna.

A belső feszültségeknek, vagy a súlyos anyagi nehézségnek, mely a kórházakat érintik, nem szabadna a betegeken lecsapódnia. A páciensek – akik hosszú évek óta fizetnek az egészségügyi szolgáltatásért – alapvető joga a megfelelő egészségügyi ellátás, amely nem merülhet ki abban, hogy kezelik a sebet, vagy elmondják a diagnózist, esetleg tájékoztatást adnak a szükséges beavatkozásról. Az ember nem csupán test, hanem lélek és szellem is (holisztikus betegségszemlélet). Ezért nem lehet csupán egyetlen lehetséges diagnózis. Látni kell, hogy fél, és a doktoroktól reméli a helyes válaszokat. A mai napig ezt tanítják a különböző oktatási intézményekben, de sok esetben, mire a tanulók eljutnak a kórházakba, nagyon hamar elfelejtik a tanultakat és a helyi protokoll szerint „közönyössé válnak”.

Tisztelet. Kegyelet. Odafigyelés. A méltóság megtartása – vagy ezek hiánya. Ezek a dolgok nem kerülnek semmibe, de mindezek nélkülözése felbecsülhetetlen károkat okoz.

Ezen a napon tizenkét nőgyógyászati kisműtétet (amniocentézis) végeztek el. A vizsgálatokra váró kismamák félelemmel és aggodalommal telve érkeztek. Beszűkült tudatállapotban vártak egy olyan beavatkozást, amelyről nem tudhatták teljes bizonyossággal, hogy eredményes lesz-e a kért diagnosztikai vizsgálat, vagy felesleges kockázatnak bizonyul? Minden esetben történt informális tájékoztatás, de a bátorító mosoly, a kézfogás, a kedves szó, az együttérzés legtöbbször elmaradt. Az ilyen helyzetekben a beavatkozást végző team-től elvárható lenne a pszichés támogatás a kismamáknak. Ha tehetném, kötelezővé tenném a „minden páciensnek jár egy mosoly a kezelés során” – elvet. Hiszen ha ilyen elvek szerint dolgoznak, nagyobb eséllyel várhatják, hogy ők is ezt kapják, amikor orvosi vizsgálatra szorulnak majd.

Egy gyermek intenzív osztályon (PIC) dolgozó szakasszisztens azt mondta nekem nemrég: „Aki az egészségügyet választja, azt is vállalja, hogy egy életen át szegény marad.” Szomorú summája ez egy nagyon fontos szakmát és egyben hivatást választó ember életének. Kilencven dekás gyermekeket szakszerűen képes lélegeztetni, de ez a tudás sem teszi méltóvá őt arra, hogy saját gyermekei büszkék legyenek rá! Ők ugyanis csak azt látják, hogy anyjuk soha nincs velük, illetve ha otthon van ,mindig kimerült, ugyanakkor mégsem vehetik meg maguknak azt, amire leginkább vágynak, mert nincs pénzük rá… Ilyen körülmények között néhány év alatt kiéghet az egészségügyi dolgozó.

Könnyű lenne azt mondani, hogy az egészségügyi rendszer alacsony színvonalának egyetlen oka a hatalmas anyagi nehézség, mellyel a kórházak nap mint nap kénytelenek megküzdeni. Már-már közhelyes az a tény, hogy az alkalmazottak „éhbérért” dolgoznak, nincsenek motiválva anyagilag, ugyanakkor folyamatosan hatalmas fizikai, és pszichés terhelésnek vannak kitéve.

Én mégis azt gondolom, elsősorban azokkal a nehézségekkel kellene szembenézniük az egészségügyi dolgozóknak, amikhez nem anyagi támogatás szükséges. Az ő munkájuk által formálódik az egészségügyről kialakult közvélemény, ugyanakkor ők mindannyian igénybe vevői is ezeknek a szolgáltatásoknak, tehát maguk miatt sem mindegy, hogyan viselkednek az egészségügyi közegben.

Az alapvető emberi értékek, mint az emberi méltóság, egyenlő bánásmód, tisztelet, nem pénzzel megfizethető dolgok. Sem az egészségügy szegénysége, sem a szakmunka értéktelensége nem jogosít fel senkit a tiszteletlen, kegyelet nélküli viselkedésre.

Szerintem.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 14:19:39

@Dr.laikus PhD:

Aranyos, hogy mekkora hülyeségeket képes valaki leírni. :-)

Saját maga részletesen leírja, hogy az egészségügyi dolgozók kiégettségben szenvednek, és azt is, hogy miért.

Majd a végső következtetés: "de mégse legyenek kiégettek".

Ez a blogposzt hülyeség.

Dr.laikus PhD 2010.09.11. 15:44:38

@radiologus.hu:

Talán akkor még sem a pénz az oka?

Ez egy parás szakma.
Itt mindenki többet keres az átlagnál.

Ti mondjátok - no meg a felmérések - hogy itt kapják a paraszolvencia 70 %-át.

Annyira nem hülyeség.

Irise 2010.09.11. 16:35:05

@Dr.laikus PhD: A kiégettség nem egyenlő a pénzhiánnyal.

Dr.laikus PhD 2010.09.11. 16:38:34

@Irise:

Itt a cél adott.
Nincs mitől kiégjen, nem veszti el a jövedelmét, állását, semmijét.

Akkor mitől kiégett?

Barnamaci 2010.09.11. 17:06:07

A Jánosban én is voltam a 90-es években, már akkor is tragédia volt sajnos, a műtő már akkor is lepukkant állapotban, az orvosok cinikusok (nőgyógyászat szintén). Orvost és kórházat is váltottam, a 2-es Klinikán szültem aztán 2x. Doki rendben volt bár magánba jártam hozzá, szoba fizetős, mivel a kórházban sok volt az etnikum és rendszeresen a kórteremben dohányoztak igaz az ablaknál de akkor is...a nővérek tehetetlenek voltak. Csecsemősök -akiket kifogtam - sajnos a legkisebb empátiával sem rendelkeztek, pedig a babámmal semmit sem kellett csinálniuk, igaz nem is engedtem (télviz idején a 2x2 m-es ablak tárva-nyitva 23 újszülöttre akik részben sapka nélkül feküdtek a kocsikban). Az egyágyas kórterem napi 10e Ft-ért egy 2*-os szálloda szinvonalának sem felelt meg, az egyetlen "luxus" a tévé. A fürdőszoba penészes (zuhanykabin), gusztustalan.
Mindamellett pozitiv, hogy a korszül. osztályon nagyon alacsony súlyú babákat mentettek meg, de mégsem szülnék itt soha többet - a második is kizárólag az orvos miatt történt, mivel tudtam, hogy szakmailag 120%-on teljesit, és figyelembe vette az igényeimet.

Nos, ne feledjük, hogy egy szülő nő másképp fogja utólag "értékelni" a lezajlott eseményeket, sokkal érzékenyebb, mint egy külső szemlélő.

Irise 2010.09.11. 17:09:31

Pl attól,hogy ma az egészségügyi dolgozók lassan közellenség státuszba kerülnek.

Nem a praxisblog az egyetlen, ahol keményvonalas orvosgyalázás folyik.

Jó lenne,ha a betegekben felmerülne,hogy az ápolónők, orvosok olyan munkát végeznek,amit más nem tud.
Te hasba tudnál szúrni egy terhes nőt,hogy megállapítsd ,beteg-e a magzata? És itt nemcsak a szakmai tudásról van szó,hanem arról,hogy ez mind megrázkódtatás nekünk is.
Attól,hogy az orvos nem sír együtt a terhes anyukával még biza neki is megrendül a lelke. Egy nap 60x. 365 x 60. CSinálja tovább, menti az életet. Néha forog a gyomra, lehányják, vér megy a szemébe, megszúrja az ujját hepa C-s beteg után stb. Csinálja tovább. Elveszít beteget, kellene neki is egy fél óra,hogy megnyugodjon a lelke, nincs rá idő. CSinálja tovább.
Aztán bejön egy ilyen fórumra és az arcába vágják,hogy ő szereti nézni mások szenvedését, micsoda mocsok, készakarva nem mentette meg az anyámat stb.

Ettől lesz pl. kiégett.

Dr.laikus PhD 2010.09.11. 17:48:05

@Irise:

Jaj de nagyon sajnálom.

Azért azt ki kellett érdemelni, hogy ma ennyi pocsék mese legyen forgalomban.

Nem kell kiégettnek lenni, mert valaki választott egy szakmát és annak vele járója az is amit írsz.Ezt meg kell tanulni kezelni, ezzel a szakmával együtt jár, ha nem megy akkor abba kell hagyni.

Nem lehet mindet a frusztrációra kenni, meg arra, hogy fikázzák az orvosokat, nővéreket, főleg egy szülészeten.

Én még boldogabb időkben szültem, de már akkor is lehetett tudni ki fog fizetni és biza másként foglalkoztak vele.

Felnőttem az egészségügyben, még óvodába is a kórház óvodájába jártam.
Csodás orvosok vettek körül, tudom mit várhatok el.
Az én 30-as éveimben is nagyon rosszul kerestek az orvosok.
A fogászok és a szülészek rontottak a renomén, ezért nekik lehettek hálásak.
A fogászok jogállása rendezett.
A szülészeké is az lesz.

Az erodálódást látom és megértem.
Szülészeten nem!

Annyira légy csak empatikus, amennyire kell, hogy el tudj látni.
Szétfolyni nem kell még értem sem. :-)

Lehánynak, megszúrod magad, vér megy a szemedbe?
Ezt választottad, ez a szakma ettől is szép.

Mondom! Orvosok vettek körül.
Nem akárkik.
Tőlük ilyet nem hallottam soha, ez az életük része volt.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 23:14:28

@Dr.laikus PhD:

Nem tűnik úgy, hogy a bizonyos ultrahang-labor, ahol az illető járt, annyira pihentető és parás hely lenne.

Mert nem is az.

Egy daráló.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.11. 23:18:18

@Dr.laikus PhD:

A te 30-as éveidben is a mai munkaterhelés mintegy fele hárult egy dolgozóra.

Én durván 16 éve látom az ellátóhelyeket belülről.

16 év alatt kb. másfélszeresére nőtt az akkor is elég nagy teher.

Én egy húzósabb napon 40-50 ultrahangot csináltam a kórházban.
Akiktől tanultam, azoknak a 20-25 vizsgálat volt a "hú, ez erős nap volt" kategória.

Egyszerűen régen kevesebb volt a beteg.

rikitiki 2010.09.12. 03:05:15

@radiologus.hu: olyan sokkal azért nem volt kevesebb beteg, több volt az orvos.

Lengyel kollégát kérdeztem az ő helyzetükről, és érdekes dolgot mondott:
Nagyon sokan vállalnak másod- harmadállást, ügyeletet stb.. mert alacsonyak a fizetések.

Azért nem emeli az állam az orvosi béreket, mert akkor megjelenne, a most kevésbé érzékelhető orvoshiány. 2x, 3x bér mellett nem vállalnának másod- harmadállásokat.

rikitiki 2010.09.12. 03:55:53

@Dr.laikus PhD: Mitől égnek ki az orvosok?
Sok a munka? Igen. Egy egészségügyis átlagban másfélszer annyit dolgozik, mint a nem egészségügyis (munkaórák száma alapján).

De pl. a nyugdíjkorhatár azonos.

Nagy a felelősség? Igen. Laikus megintcsak nem tudja elképzelni. Milyen érzés, amikor bizonytalanságban vagy 10 percig, hogy a beteged (mondjuk a te hibádból) maradandó agykárosodást szenvedett-e, és zöldség lesz élete végéig. Az nagyon hosszú 10 perc.

Mindez együtt szerintem bőven elég a kiégéshez. Nyugaton nagyon ismerik a kiégett orvost. Mert eddig csak azt említettem, ami nyugaton is általános.

Itthon kevés a pénz? Igen. Nagyon. A laikusoknak fogalma sincs a parahelyzetről, talán majd írok róla részletesen. Röviden - ha a többséget, az átlagot nézem, felejtse ezt el mindenki, mert nincs. De ne is legyen, átokverés az egészségügyön.

És igazat adok neked abban, hogy aki elhivatott, az ettől még csinálná...

Zárójeles, de fontos rész -
(Miért elvárás az, hogy az orvos elhivatott legyen? Miért nem lehet szimplán jó szakember, aki tenné a dolgát becsülettel? Miért ne legyen elhivatott az ügyvéd, a HR menedzser, az informatikus, a politikus, a focista? Harmadoljuk a bérét, dolgozzon lehetetlen körülmények között 3x annyit, mint korábban, legyen ő is elhivatott, és szorítsa össze a fogát és kész. Ez nevetséges, az elhivatottsággal hagyjál békén)

Miért lesz kiégett az orvos (a nővér, ápoló), ha ennyi nem lenne elég, mi teszi be biztosan a kaput?
A lehetetlen körülmények. Dolgozz eszköz nélkül, gyakran becstelen, erkölcstelen, etikátlan körülmények között, ahol folyamatosan zaklatnak, törvénytelenségek sorozatával vonják meg tőled még azt is ami jár, gyakran kényszeríte(né)nek szakmailag elfogadhatatlan döntési, vagy más helyzetekbe, úgy hogy eközben az elvárás maximális minden tekintetben, és "hálából" azt kapod, hogy húzd csak tovább az igát, te ökör, mert neked elhivatottnak kell lenned.

Ilyen ökör létezik, de egyre kevesebb. És korán döglik. Nyugdíj után egy-két évvel.

Dr.laikus PhD 2010.09.12. 05:41:29

@rikitiki:

"A laikusoknak fogalma sincs a parahelyzetről, talán majd írok róla részletesen."

A laikusnak annyi van amennyit fizet.:)

A fenti példa csak a fogorvosokról és a szülészekről szólt. Nem általánosan az orvos szakma minden képviselőjéről.

Tudom, hogy nehéz, de kiégést emlegetni egy szülészeten kicsit furcsa. Minden napi sikerélmény, jó jövedelem. A munkahelyi légkörért maga az ember a felelős. A körülményekért már nem annyira.

Nem lehet a kiégésre fogni mindent. Nem mindenhol azonos.
Igen piszok disznóság, hogy az elismertségetek a becsülésetek meredeken zuhant. Nem lehet mindent (habár nagyon sokat) az ujságírók számlájára írni.
Az én időmben nem volt per, ha tévedett az orvos - most van. A lehetősége adott - ez nagy nyomás, mert ismeretlen. De maga a gyógyításba beleférő hiba lehetősége is egy gumi szabály. Nagyon gondatlannak kellett lennie az orvosnak, ha elítélik. (a saját lelkiismerete is lehet nagy nyomás)

3-4 munkahely?
Nem jön ki órában.
Egy munkahelyen mennyi és a többi hogy jön ki? 300 óra a törzsmunkahelyen?
Amennyire én látom, nem kell ennyit dolgozni.
Azt gondolom, ha rendesen a gyógyulásig van kísérve egy beteg (ott ahol kell) akkor nincs szükség ennyi munkaórára.

Csúnyát mondok és leharapjátok a fejem, de sok helyen fusizás folyik a betegekkel.

Miért elvárás az orvosi elhivatottság?
A részemről nem az.
Az igen, hogy normálisan beszéljenek velem, tájékoztassanak, hogy megértsem én mit tehetek magamért - akár úgy is ha van internetem nézzem meg ott - akkor szervezzék meg úgy a munkát, hogy a munkadarab folyamatosan haladjon, ne legyenek kiesett órák, ne kelljen szabadságot kivenni, ha vizsgálatra kell menni.
Órákat várni a pontatlan kezdés miatt pl. reggel, félig odafigyelő személyzetet (hónapok óta rosszul írják fel a gyógyszerem, kiadják, mert az a mennyiség amit ír, nem létezik. Szóltam, hiába)

Elbeszélünk egymás mellett. A betegek panaszkodnak ezen a blogon, Ti hiteltelenítitek azt is ami jogos.
Ráfogjátok a kiégésre, ha egy kolléga nem úgy végzi a munkáját ahogy kell.
Azt látom, hogy a jövedelem növekedése helyett Ti is a saját belső nyomásotokon akartok enyhíteni (ugyan már megtettétek, ezért a sok panasz)
Ez antagonisztikus, hisz valaha esküt tettetek (ez komoly dolog, a saját magamnak tett esküt nem tudom megszegni csak ha sérülök magam is).

Kell a változás, de meg kell beszélni.
Mit várhatunk, mit ne várjunk.
De az orvosi szoba légköréről a beteg nem tehet, a piszokról szintén és etc...
Mantra, imamalom kívánság szerint.

"A lehetetlen körülmények. Dolgozz eszköz nélkül, gyakran becstelen, erkölcstelen, etikátlan körülmények között, ahol folyamatosan zaklatnak, törvénytelenségek sorozatával vonják meg tőled még azt is ami jár, gyakran kényszeríte(né)nek szakmailag elfogadhatatlan döntési, vagy más helyzetekbe, úgy hogy eközben az elvárás maximális minden tekintetben, és "hálából" azt kapod, hogy húzd csak tovább az igát, te ökör, mert neked elhivatottnak kell lenned."

Erről kéne beszélni és sokat, nagyon sokat.
Ez elfogadhatatlan,
Ebbe tényleg bele lehet dögleni. Orvosnak is betegnek is.

Barnamaci 2010.09.12. 08:16:53

@Dr.laikus PhD: A szülész/nőgyógyász ugyanúgy kiégett, hidd el. Nem hiszem, hogy nagy élmény lehet minden nap x női alsótestet látni, már hogy finoman fogalmazzak. Tudom, mert volt egy barátom, aki nőgyógyász volt, rengeteget mesélt, kollégákról, akik csak ivással tudták elviselni a napokat. Ő is abbahagyta. Van egy pont, ahol nem segit a hálapénz, akármennyi. Nemcsak modellek kerülnek a nőgyógyászok elé.... :-) Ebbe nem mennék bele mert amiket mondott az nem biztos, hogy ide leirva jól mutat.

rikitiki 2010.09.12. 11:57:46

@Dr.laikus PhD:
ne vedd magadra, csak a szépet :)
aludtam egyet rá...

"Ez antagonisztikus, hisz valaha esküt tettetek (ez komoly dolog, a saját magamnak tett esküt nem tudom megszegni csak ha sérülök magam is)."

Ez nagyon jól meg lett fogalmazva, tudniillik éppen azért égnek ki az emberek, mert ezt az esküt kell megszegniük a munkájuk során. A körülmények arra kényszerítik.
Ezért mennek el külföldre, ahol az esküjüknek megfelelően dolgozhatnak, vagy elmennek más szakmába, vagy maradnak, sérülnek, kiégnek.

Moira 2010.09.12. 21:36:19

Azért nem ennyire fekete-fahér a helyzet, mint a postoló írja!
Mi is ugyanott voltunk PIC-en (ismerjük is egymást) és teljesen más tapasztalatunk volt.
Egy forintot nme adtunk senkinek, soha nem is céloztak rá. Néha vittünk instant kávét, meg kb két doboz bonbont. Ennyi. A bkv jegyeim többe kerültek a négy hónapnyi bejárkáláskor.
A 24. hétre született 630 grammos kislányunk ma jól van, mindene oké - az egyik fülére kicsit gyengébben hall. Úgy, hogy kb 2% esélye volt arra, hogy egyáltalán életben maradjon.
Úgyhogy részemről a János PIC a legjobb hely, mait el tudok képzelni.

pakesz (törölt) 2010.09.13. 00:51:33

@Barnamaci: "Tudom, mert volt egy barátom, aki nőgyógyász volt, rengeteget mesélt, kollégákról, akik csak ivással tudták elviselni a napokat. Ő is abbahagyta."

es nem volt nehez utana pia(alkohol) nelkul leteznie?

galibaba 2010.09.28. 18:16:35

Jó pár napja olvastam el ezt a postot, mert koraszülött baba szülei vagyunk mi is, és egy sorstársunk hívta fel a figyelmem rá. Szóval jó pár napja olvastam el és nem hagy nyugodni, nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá! Különösen mivel Téged, kedves postoló ismerlek személyesen és minden nap Veletek voltam az inkubátor mellett. Értem én a felháborodást, de azért engedd meg, hogy elmondjam én is sokak nevében a véleményemet.
Az első hat bekezdéshez nincs hozzászólni valóm, sajnos a János kórház szülészet-nőgyógyászat osztályáról sok jót elmondani nem lehet. A takarítószemélyzeten spórolnak; az orvosok (ha csak nem valamelyikőjük magánbetege vagy) cinizmusa és hozzáállása kritikán aluli, a műtőről szóló bejegyzések is valósak. Próbálnál meg Te ilyen körülmények között gyógyítani bár igaz ha ezt a hivatást választották, akkor miért így teszik.

A továbbiakat azonban nem vágom. Nem értem, hogy a koraszülött babád megmentése érdekében lezajlott császármetszésen miért kellett volna a párodnak bent lenni (mikor A TE ÉLETED ÉS A GYERMEK MEGMENTÉSE A CÉL!) és azt sem, hogy milyen jogon mondasz egy nemzetközileg is elismert osztályról olyat, hogy be kellene szüntetni???!!! Én a helyükben becsületsértésért és hitelrontásért beperelnélek Benneteket, és ha a továbbiakban is az jár a fejetekben, hogy mocskoljátok ezt az osztályt, akkor jobb, ha felkészültök: nem lesz sok barátotok a jövőben!!

Tehát egy pár dolgot hadd szóljak azok nevében, akik a Szent János Kórház Perinatális Intenzív Centrumáról máshogy gondolkodnak.. .
- Nem a szerencsének köszönhető, hogy a gyermeketek életben maradt, hanem annak a nővér – és orvosi gárdának, akik ott dolgoznak. Te írtad: „27. héten 980gr-os kisfiúnkat hoztam világra császármetszéssel” . Csak gondold át ezt a mondatot! Ne haragudj, de sokan össze is tennék a két kezüket, hogy ekkora súllyal ilyen egészségi állapotban kerültek ki az egészből!!!!!!!!!!!!!
- Nem hiszem, hogy születéskor az orra alatt látható foltról bárki is tudta, hogy hemangióma, úgy emlékeszem, hogy ez a dolog nagyon kicsi folt volt. A hemangióma nem könnyen diagnosztizálható, és nehezen felismerhető korai stádiumban.
- A babátok állapota stabil volt, mivel a hemangióma még nem jelentett veszélyt a légzésére.
- Tegyétek csak össze a kicsi kis kezeiteket, hogy nem az instabil babák szülei vagytok, akiket szállítani KELLETT SHUNT BEÜLTETÉSÉRE. Te jó ég! Tudjátok Ti egyáltalán mi az a shunt beültetés????
- Nemhogy „pofátlanul”, de egyáltalán nem "elvárt követelmény", hogy „30 ezres ajándékcsomagokat” vigyen be bárki az osztályra. Ha nem lennétek ennyire egyoldalúan, ostobán és rosszindulatúan elfogultak, akkor észrevettétek volna, hogy mindenki akkor vitt be bármit az osztálynak, amikor hazavitte a gyermekét, és azt is, hogy mindenki annyit, amennyit gondolt vagy tudott áldozni! [Képzeld csak el, hogy Te vagy az az orvos vagy nővért, aki minden nap vigyázol a 600, 700, 800 vagy 900 grammos babára, virrasztasz mellette, vigyázod fejlődését. A baba szépen nő, fejlődik, mert vigyázol rá, aztán egyszer csak elviszik a szülei. Naná, hogy kicsit megszakad a szíved. S nem vársz el semmit sem, de azért jól esik egy köszönöm! Nem?] Szóval KÉREK ENGEDÉLYT MEGHUNYÁSZKODNI MINDEN PIC-I BABA SZÜLEI NEVÉBEN, AMIÉRT MEGKÖSZÖNTE AZ OSZTÁLYNAK, HOGY ÉL A GYERMEKE!
- Nem kell nagy okostojásnak lenned ahhoz, hogy rájöjj miért Neked kell koraszülött pelenkát és popsitörlőt vinned a gyermekednek egy koraszülött osztályra. Ezen kívül semmit sem kértek, hogy megvegyél neki!!!!
- Igenis vannak helyzetek az életben, amikor mindenkinek jobb, az egészség érdekében kicsit háttérbe szorulsz. Igenis van olyan, hogy nem mehetsz be a gyermeked inkubátora mellé. Akkor 17 baba volt az osztályon (ha emlékeznétek rá, tudnátok, hogy kb. 30 négyzetméteren). Ha az összes baba mindkét szülője rendszeresen látogatja a babákat, akkor nemhogy a fertőzésveszély nő meg ilyen helyzetben, de a nővéreknek még etetni, sőt pelenkázni sem marad ideje a látogatások között! Mekkora ostobaság azon sopánkodni, hogy nem volt idejük Rád. Miért Neked kellett volna az idő? A gyermeked egészsége nem fontosabb, minthogy Te naponta többször információkat kaphatsz?
- A ragtapasszal kapcsolatban magam hallottam az elnézést és a sajnálatot. Nem lett volna semmi baj, mert a következő infúzió-bekötésnél rendben átragtapaszozták volna.
- A kenguruzás senkinek nem volt lehetséges, a szoptatás sem, mert annyira sokan voltak a babák!! A mi időnkben hiába tolta bárki a pénzt (Bár ilyenről pont nem tudok a csapatban), csak aki épp készült hazamenni, annak biztosítottak nagyon kevés időt az összeszoktatáshoz. Könyörgöm, ott hely sem volt, hogy leülj! Hol akartál kenguruztatni?
- Más babákat is helyzetek át a koraszülött osztályra, mert megbíztak abban az osztályban. Az áthelyezés után pont „műszakváltás” volt. Az új műszakosok nem tudták, hogy Nektek nem szólt senki. Szerintem, előfordul ez is.
- Soha senki nem mondta, hogy az apukák jobban fertőznek. Az apukák bemehettek helyettünk, anyukák helyett. Naponta egyszer, igen. De más kórházakban karantén volt a H1N1 miatt. Itt is köszönted volna inkább meg, hogy a főigazgatóság megengedte, hogy naponta egyszer bemehetsz ahelyett, hogy otthon ültél volna és egy hónapig a kórház közelébe sem mehettél volna.
- Az osztály fertőtlenített volt, a babák miatt. Én a közelébe sem engedtem volna magunkat, még akkor sem, ha belepusztulok. Megint csak az a bajod, hogy Te nem mehettél be. Mit szólnál, ha valaki bevitt volna H1N1-et és a kisfiad elkapja? Akkor meg azt kántálnád, miért engedték be a szülőket?????????????
- A koraszülött osztállyal kapcsolatos tapasztalataidhoz nem tudok mit hozzászólni.
- Nekem is otthon kellett összeszoknom gyermekemmel, akit helyhiány miatt 1850 grammal vittünk haza. Átvészeltük a kis súlyú otthon töltött első pár hetünket. Szépen fejlődik, ma már 7000 gramm. Édes baba, életünk ajándéka!
- Csak nézz rá egy statisztikára a túlélő babák száma tükrében – a Szent János PIC-cel kapcsolatban.

Soha, de soha nem fog elmúlni az a hála- és szeretet érzés a szívemben, amit a Szent János Kórház Perinatális Intenzív Centrumában dolgozók iránt érzek! S szerintem sokan vagyunk így ezzel. Akik nem ennyire egoista szülők. Szerintem, aki erről az osztályról azt írja, hogy be kellene szüntetni, na az Magyarország szégyene!

PICi-ikrek 2010.10.06. 13:25:54

Néha kicsit nyers leszek, ez a maximális felháborodásom eredménye...

Az én ikreim is a János Kórházban születtek, 27.hétre, NEM az orvosok vagy a kórház hibájából, egyszerűen elfolyt a magzatvíz, nem volt visszaút, sürgős császármetszéssel világra hozta egy igazán remek orvos a 2 kislányomat. Abban a helyzetben a legutolsó dolog, ami eszembe jutott, hogy amellett kampányoljak, hogy a párom végigasszisztálhassa az életmentő császárt. Nem vagy normális, és szülőnek való sem, ha akkor ez volt a legfőbb problémád. Abban a helyzetben például engem az sem érdekelt, hogy milyen a műtő kinézete, az egyetlen ami fontos volt, hogy rendben legyenek a kicsik.
A babáim azonnal a PIC-re kerültek, szerencsére, csak ezt mondhatom. 2 hónapot töltöttek ott.

Sok dolgot nem teszek hozzá az előttem szólóhoz (galibaba), mert szépen összefoglalta a lényeget.
Azt, hogy az ott dolgozó orvosok, nővérek a TE gyerekedért kűzdenek, minden pillanatban. Én spec nem toltam pénzt, és ajándékcsomagot is csak akkor vittem, amikor hazaengedték a lányokat, kávét, teát, csokitkaptak,aminek azt hiszem mindenki örül, köszönetképpen a munkájáért.

Nem tudom, hogy te mit dolgozol, de úgy tűnik, még senki sem köszönte meg a munkádat...talán ezért lehet neked ez a gesztus furcsa...

Az, hogy a látogatási tilalom lényegét ennyire nem érted, szánalmas. Amúgy igen, az apukák is bemehettek, cserélve az anyukákkal...

Én speciel bármit kértem a nővérektől, igyekeztek segíteni. Például egyszer megkértem, hogy a szoptatás előtt várjanak meg a pelenkázással, hogy én csinálhassam.. És képzeld, nagyon szívesen segítettek!

..és még sorolhatnám...

Mélységesen elszégyelheted magad, amiért ilyen hálátlan vagy azokkal szemben, akiknek a gyereked az életét köszönheti... Ha ők nincsenek, akkor gyermeked sincs sem hemangiomával, sem anélkül...

Nem kell játszani a primadonnát, ez nem az a hely...

Ha luxus körülmények között kívánsz szülni, legközelebb nyugodtan fizess egy magánkórházban, ott még kávét is kapsz ágyba...bár lehet, hogy a gyereked nem az egyik legelismertebb neonatológus kezébe kerül... vesztére...

Lizamama 2010.11.10. 14:06:29

Sosem írtam még kommentet, de most nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá! Főleg, mivel érintett vagyok a témában. Harmadik gyermekem a Jánosban született idén májusban, ugyancsak a 27. hétre és 980g-mal. 10 hétig voltunk a PIC-en, de pont az ellenkezőjét tapasztaltam annak, mint amit az anyuka leírt.
Hozzám még aznap, amikor a mentő bevitt, bejött a PIC főorvosasszonya és tárgyilagosan, de nem ridegen tájékoztatott arról, mi várható, milyenek az esélyek. Nagyon féltettem a picit, de nem rémisztett meg, mert tudtam, hogy mindent meg fognak tenni érte. És ez így is lett! Számomra nem kérdéses, hogy nem csak a szerencsén, hanem nagy részben az orvosok és nővérek elhivatottságán és hozzáértésén múlt, hogy most nap mint nap láthatom az egészséges kislányom mosolyát. Nem volt könnyű időszak, az biztos és nehéz feldolgozni a 10 hét alatt látott, hallott, átélt dolgokat, de a végeredmény a lényeg, nem?
Ha kérdésem volt, mindig kérdezhettem, akár orvostól, akár nővértől és mindig korrekt választ kaptam. Pedig volt olyan hét, amikor a látogatásokon kívül még napi háromszor is betelefonáltam, hogy hogy van a picikém és soha nem ráztak le.
Felháborodva olvastam, amit az ajándékcsomagokról, borítékokról írt az anyuka! Mi pénzt sosem adtunk, de nagyon örültem, mikor régebben ott levő babák szüleitől megtudtam, hogy mivel lehet segíteni a PIC munkáját. Néhány szülő összefogásával sikerült olyan eszközöket beszereznünk, amiket a kórház nem tudott biztosítani számukra, viszont elengedhetetlen a babák megmentéséhez. Az egy sajnálatos tény, hogy az egészségügy ilyen helyzetben van, de ha mindenki úgy gondolkodna, mint a postoló, akkor lehet, hogy az ő babáját sem tudták volna megmenteni. Én örültem, hogy tudtam valamit tenni, ami segíti a munkájukat. És igen, néha én is vittem csokit, kávét nekik, hiszen a nap 24 órájában gyógyították, gondozták a babámat és ezt szerettem volna valahogyan viszonozni. Emiatt sosem voltunk kiváltságos helyzetben, nem kaptunk nagyobb figyelmet, mint mások és nem várták el, hanem én döntöttem így.
Nyilván sokmindenen lehetne az osztályon javítani, de a megoldás biztosan nem az, hogy bezárják a PIC-et, hiszen akkor hol mentenék meg annak a közel 100 korababának az életét, akiket évente ott kezelnek?!
Végezetül szeretném itt leírni, hogy nem volt olyan nap az elmúlt három hónapban, hogy ne gondolnék hálával azokra, akik kemény munkával lehetővé tették, hogy gyönyörű kislányunk velünk lehessen! Köszönöm Nekik!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása