Nem akarta kiszedni a kullancsot

2010.09.04. 06:00

Sziasztok; az alábbi történet nem egy nagy eset, nem egetrengető, de adott esetben szenvedő alanyának lenni elég pocsék, és egy újabb tüske, amit valaki Magyarországról hazavisz magával...


helyszín:
budai egészségház, Buda egyik népszerű kempingjéhez közel, Sziget idején


történet:
Anyuka egy- és háromévessel áll sorban a patikában. Előtte francia fiatalok, kettő, leugrottak a kempingből, az egyik mutatja a felkarját a patikusnak, rajta gyönyörű, nagy kullancscsípés, nagy, vörös folt, közepén táplálkozik maga a mester. Lehet pár napos. Anyuka segít a kommunikációban - tolmácsol - patikus adja a kullancskiszedő csipeszt. Francia fiatal elkámpicsorodik, ő ilyennel még sosem, kissé meg is van már ilyedve (nagy a csípés körüli folt és fáj). Nem baj, derül fel patikus, van az épületben háziorvosi rendelő is, ott biztosan segít valaki.


Anyuka (továbbra is egy- és háromévessel súlyosbítva) átkiséri a két franciát az orvoshoz. A váróban nincs senki, bekopognak a rendelőbe; bent orvos és asszisztens adminisztrálnak. Anyuka (egyre türelmetlenebb gyerekeivel súlyosbítva) tolmácsol, kéri az orvos segítségét - a számára amúgy vadidegen francia számára. Orvos fel sem nagyon néz, úgy mondja, mintegy sértődötten, hogy ez nem orvosi feladat, hagyják őt békén. Anyuka tovább érvel, mégis csak kéne neki segíteni, az orvosnak nem egy nagy ügy, meg a csípés is elég randa. Orvos, továbbra sem segítve, ül az asztalánál, és kvázi arra tesz javaslatot anyukának, hogy ha olyan nagyon akar segíteni, húzza ki ő a kullancsot...


Franciák állnak a sarokban, nem értenek semmit, de a vonakodás gesztusait elég nehéz félreérteni, ők is sejtik, hogy nem áll jól a projekt.


Ezen a ponton az asszisztensnek lejön, hogy a kialakuló megoldás, miszerint elküldik a fenébe a két franciát anyukástul-gyerekestül, elég rossz fényt vetne itt mindenkire. Végül ő fölkel, odamegy a franciához, leülteti, fogja a csipeszt, és megkezdi a valóban "bonyolult" műtétet. Anyuka ekkor (két már nagyon türelmetlen gyerekkel) úgy látja, hogy a helyzet mégiscsak kedvező végkifejlet irányába látszik elmozdulni, és otthagyja a társaságot.


Ennyi. Nem több, nem egy nagy tragédia. Csak valaki sz@rul vizsgázott humánumból, miközben valójában egy perces segítséget kértek tőle. Vagy megijedt, hogy esetleg orvosként a csípés esetleges utóéletével is illene foglalkozni, és nem volt kedve egy külföldi, magyarisztániul nem is vartyogó fiatallal küzdeni, akiért még a TB sem fizet suskát...?


Én már láttam kullancsot eleget, ezen a táján nőttem fel a világnak. De hasonlóan pocsékul érezném magam, mondjuk a francia tengerparton, belelépve valami istentelen csípős-szúrós szörnyetegbe a vízben, ami az ottaniaknak talán mindennapi kellemetlenség, de nekem új és ilyesztő, és még veszélyes is... Aztán utána a francia orvos elküldene a fenébe, mert ezzel minek őt zavarni...


Köszönöm, ha meghallgattok. Országimázs rulez...

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nullnick 2010.09.04. 12:11:41

@IrishOak:

én kullancsriasztó nyakörvet teszek a gyerekemre sétáltatáskor
:)

a rendes nyakörv mellé :D

Polifémosz 2010.09.04. 12:12:15

A kullancskiszedés nem orvosi feladat, csak egyes exhibicionista kollégák sajtónyilatkozatai és az egyéb félretájékoztatás miatt valamint az egyre szaporodó tehetetlen és unatkozó polgártársak miatt gondolják sokan itt is, hogy AZONNAL orvoshoz kell menni, ha megcsíp egy kullancs.
Rendkívül fel tudom húzni magamat, mikor éjjel 2 -kor állít be az ügyeletre a beteg, hogy nini van egy kullancsa szedjem ki. Ekkor azért meg szoktam kérdezni, hogy otthon nincs csipesz? Maradjunk annyiban, hogy ez pofátlanság!
Aktuálisan ha valaki talál magában egy kullancsot akkor szedje ki, nem baj, ha a feje bent marad, majd kilökődik 1-2 nap múlva.
A gyufás dologról annyit, hogy minden dobozra rá van írva, hogy foszformentes.....
Az agyvelőgyulladást ha szerencséje van a betegnek akkor megússza, ha nincs elkapja. A lényeg, hogy minél hamarabb ki legyen szedve, mert a fertőzés valószínűségét csökkenti, míg ha sokáig bent marad akkor valószínűbb, hogy a kórokozó átjut a betegbe. Tehát ne a váróban ücsörögjön a tisztelt paciens, hanem szedje ki magának!!!!
A Lyme kór bakterialis eredetű betegség, ezért antibiotikummal gyógyítható szemben az agyvelőgyulladással. De a szerológiai vizsgálat (vérteszt) csak 3-4 hét elteltével válik elég szenzitívvé, ennyi kell az entitest titer megemelkedéséhez. Ha előbb vesznek vért ekkor fals negatív eredményt adhat. Ha megjelenik a típusos kokárda alakú kiütés akkor nem kell teszt, hanem AB-t kell szedni, méghozzá 1 hónapig!
Csípés után agyvelőgyulladás ellen oltani sztem butaság. Az oltás aktív, és megelőzésre szolgál.
Tehát a konklúzió az kell legyen, hogy az orvosi ügyeleteket tessék békén hagyni a kullancskiszedéssel!!!!!!!!!

svinjahond 2010.09.04. 12:12:38

@IrishOak: az a régi polybé volt, felejtsd el! Se szúnyog, se bögöly, se kullancs ellen nem jó, csak sárgát hugyálni, meg büdöset izzadni, meg fölös kilókat felszedni jó. Tkp. "urban legend" kategória.

Pistie 2010.09.04. 12:13:54

A kullancs kiszedése nem bonyolult feladat. Meg kell fogni a csipesszel a kiálló részét a lehető legközelebb a bőrhöz - de nem összenyomni, mert akkor elkezdi köpködni ami benne van -, majd egy viszonylag lassú, de állandó mozdulattal kihúzni. Nem csavarni, mert akkor beleszakad a feje. Az a jó, ha a fejével együtt jön ki, mert ha az benne marad akkor is küldi be az áldást bőr alá.

Egyébként az orvos szégyenletesen (ámde tipikusan magyarosan :( ) viselkedett.

svinjahond 2010.09.04. 12:15:01

@nullnick: nem, nem látja a kijelzőt.
Egyszerűen más szagú a kipárolgásod, ha magasak a vérzsír értékek. Ez vonzza oda. A dögnek létkérdés, hogy energiadús vért szívhasson, mielőtt petézni kezdene.

saclos (törölt) 2010.09.04. 12:17:08

@svinjahond: Nem kioktató szerettem volna lenni, csak mindenki magából indul ki, én tudom magamról, hogy sokmindenre rosszul emlékszem az évek múlásával, és úgy gondolom, megejthetek egy ingyenes ellenőrzést, mielőtt valótlant írnék a netre, ahol úgyis az terjedne el, nem a jó információ.

Valószínűleg gyerekkorod gyufája is ilyen volt, az Irinyi-féle gyufa a nagy foszfortartalma (mérgező anyag) miatt "ment ki a divatból". A mai gyufa nem gyújtásra van optimalizálva, mint ahogyan a karosszériafesték sem festésre, és a számítógépedben használt forraszanyag sem forrasztásra.

svinjahond 2010.09.04. 12:18:10

@nullnick: az "jó" lesz! Hátha felszívódik belőle valami jó kis idegméreg. Nem véletlenül van benne az alkalmazási leiratban, hogy alapos kézmosás, nincs evés/ivás/dohányzás az alkalmazása (felhelyezése/eltávolítása) idején, továbbá ha hányás émelygés, remegés, tudatzavar, stb. lépne fel, ellenszere: az atropin. (ez a Bayer-féle nyakörv, terméknevet nem írok...)

DarthVader 2010.09.04. 12:21:13

@_Molly: roppant tudományos, de kissé talán túldimenzionáltnak tűnik :)

A kullancsot, ha még nem szívott, azaz lapos a segge, csipesszel megfogjuk, (ha pl a szemöldökcsipesz előzőleg trágyában járt, fertőtlenitjük, ha lótrágyában, akkor tetanusz profilaxist alkalmazuink :)) aztán hanyatt húzzuk, vagy az óramutató járásával ellentétesen kitekerjük izlés szerint (utóbbi esteben azért kisebb a szipóka beszakadásának esélye, ugyanis nem a feje szakad be, hanem a szívószerve, és az dugóhúzószerűen tekeredett)
majd kis jód, és kész.

Ha a kullancs már szívott, azaz duzzadt a potroha, akkor viszont NEM ragadjuk meg csipesszel se finoman, se durván, hanem egy ollóval levágjuk a potrohát a feje fölött, a fejet ragadjuk meg a csipesszel, és azt húzzuk vagy tekerjük, mint fent. Így ugyanis nem nyomjuk össze a potrohát, befecskendezve a béltartalmat a bőrbe.

Amúgy ha engem megkeresnek hasonlóval -jellemzően nem rendelési időben, hanem amikor felfedezik, azonnal, ügyeletben akár éjszaka is !, akkor egyrészt kiveszem, másrészt elmondom és megmutatom a fentieket, hátha legközelebb már legalább ők nem keresnek meg. (Lime kórra is felhívom a figyelmet persze.)

Még 1: ha fanszőrzetben kettőnél több apró kullancs van, az nem kulancs, hanem lapostetű :)) (megtörtént :)

saclos (törölt) 2010.09.04. 12:21:13

@nullnick: Valahol azt olvastam, hogy ellenkező nemű embertársunk szagát a szerint érezzük kellemesnek vagy kellemetlennek, hogy Rh szinten utódnemzés-kompatibilisek vagyunk-e. Ez is urban legend?

IrishOak 2010.09.04. 12:21:41

@svinjahond:
azaz:-DDD emléxem anyám régen a tábor előtt nyomta... olyan büdöske lettem,meg még a ruháim is:-)
De akkor azt hittem -anyám is- hogy ettől nem lettem soha kullancsos, pedig a többiek "büdösen" is.De öregségemre is hasonlókat tapasztalok.Mondjuk örülök neki:-)

IrishOak 2010.09.04. 12:24:31

@nullnick:
Nekem is van nyakláncom is meg gyerekem is. Kutyám 'már(és most épp még) sajnos nincs - de neki használt a nyakörv:-)

svinjahond 2010.09.04. 12:26:29

@saclos: O.K.! PEACE. Nem vagyok sértődős.
Ja, meg iskolás korú sem, már jópár évtizede. :(
Nem vontam kétségbe a jogaidat: persze, hogy hiba volna bármely kommentet abszolút igazságként kezelni/elfogadni.
Én így tudtam. Tán pár éve volt egy magyar vállalkozókat bemutató riportfilm sorozat a HírTV-n, ahol egy magyar gyufagyárost "nyaltak körbe" és röviden elmagyarázták a gyártási folyamatot is. Ott még a vörösfoszfor-emulziós módszert mondták, de a paraffinos bevonatra határozottan emlékszem. Lassan "hogyan készül-blog" lesz a Praxisból...

EnTeO 2010.09.04. 12:28:55

Ilyed -> ijed, ilyedve -> ijedve

IrishOak 2010.09.04. 12:29:49

@DarthVader:
No ezt most memorizálom... hasznos lehet!

googlizásnál sokkal jobban szeretem, ha építő jellegű beszélgetés van:-)igazi egyszerű embernyelven:-D

svinjahond 2010.09.04. 12:33:30

[VIDEO!]Kullancs eltávolítása csipesszel.
www.youtube.com/watch?v=kFTNwTOfRHA

sydneybeachgirl 2010.09.04. 12:34:22

szerintem itt nem arról van szó hogy orvosnak kell-e kiszedni-e a kullancsot vagy sem, hanem hogy mennyire segítünk az országot látogató külföldinek. Nemrégiben én is hazalátogattam. Orvoshoz -hála égnek-nem kellett mennem, még Angliában ért utol a baj. Nincs magyar TBm, nincs EUs TBm. Nincs brit TBm. Egy mezei utasbiztosításra bízom magam. Mégis amikor gond volt (DVT gyanús voltam a repülés miatt), Londonban úgy láttak el hogy a kutya sem kérte az útlevelem, vagy a lakcímem vagy TBkártyám vagy a biztosítom nevét. Orvos megnézett, adott tanácsot, kifizettem a bogyót. TBre. És ugyanúgy kivártam a sort mint a brit. Egyszerűen emberségen múlik, hogy segítünk-e a külföldinek vagy sem. Marketingesek tudják, nagy úr az az NPS (net promoter score)...

Motorpenis 2010.09.04. 12:49:16

@imopb: A kullancsokról:
bugguide.net/index.php?q=search&keys=tick

Ott van, hogy "arachnids" (Arachnida)

A hippokrateszi eskü meg mááááás. Ismered? Fejből is tudnád idézni? Olcsó húzás erre hivatkozni.

saclos (törölt) 2010.09.04. 12:50:25

@Dr.laikus PhD: Nem találtam választ a kérdésemre abban a cikkben.

svinjahond 2010.09.04. 12:51:40

@sydneybeachgirl: előző hozzászólásaim egyikében ugyan, azt írtam, hogy "A kullancs szakszerű eltávolításához tényleg nem kell(het) orvosi segítség!
Tapétázáshoz se hívnátok építészmérnököt, de még kőművest se..." de ettől függetlenül tán nem esett volna le az aranygyűrű a doktor úr ujjáról, ha ő szedi ki azt a nyomorult kullancsot a francia fickó karjából. A segítő attitűd lényeges ismérve az orvosi hivatásnak. A konkrét esetben, kíváncsi lennék, milyen hírünket viszi az illető, aki csak nagy vonakodva kapott segítséget. Nem azt mondom, hogy minden nyugati túristának nyalni kell a v*gát, de emberség is van a világon...

MP 2010.09.04. 12:56:17

Magyarok titeket így "szeretlek(?)"! Ezt minden normális ember segítene megoldani nemhogy egy orvos. Sajnos azonban az emberséget nem lehet oktatni. Szomorú hogy van ilyen orvos.

Pico 2010.09.04. 12:56:47

@svinjahond: OK. Visszavontam, de úgy gondoltam, hogy a korrektség ezt kívánata vala...
Magam is túlléptem a wikipédián és olyan okosságokra leltem, mint az un. svéd gyufa, amelyet ma világszerte használnak s ott a dörzsfelületen van vörös foszfor, míg a fejben jobbára veszélyes oxidálószer.
Hiába az ember feje nem káptalan s a magyar egészségügy olyan rejtelmes, bonyolult világ, ahol az embernek nem elég a halvány emlékezete a gyufafejről, de nem árt, ha a komplett gyártástechnológiával is tisztában van... :-))

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.09.04. 12:57:11

Az emberre árult kullancsnyakörv kuruzslás. A kutya-macska az OK, de azt ne rakja fel ember!!!!!
Sokféle kullancsriasztó kenőcs, spray stb. kapható, patikában érdemes venni, hatékony.
A kullancs TÁPLÁLÉKA a vér, nem csak akkor szív, ha petézni akar. Egyedül a frissen kikelt lárvák nem veszélyesek, mert ők még nem szívtak előtte vért, így nincs is bennük a valamely más állattól elszedett kórkozókat.
Lyme esetében a sün a bacit a legnagyobb arányban hordozó állat Kelet-Európában, így nálunk is. Ha a kullancsunk evett sünikéből, akkor esélyes, hogy Lyme-ból is bekajált.
Kirándulni meg érdemes világos ruhában menni, amin könnyű észrevenni a rámászó kullancsot és még a bőrhöz férés előtt likvidálni. Erdőben, magas növényezet közt mindenképp kerüljük el a vadcsapásokat, mivel ott rengeteg kullancs vár áldozatra. Tavasszal és ősszel van a legtöbb, nyáron, főleg ha száraz meleg van, kevesebb a kullancs. Mezőn sokszor a magas fűszálak végén hintáznak a kifejlett egyedek, ami kb. egy őz testével van egy szinten... Sok mezei/erdei pók első tavaszi zsákmányai a frissen előbújt kullancsok!

nullnick 2010.09.04. 12:59:42

@MP:

"Ezt minden normális ember segítene megoldani nemhogy egy orvos."

akkor miért kellet az orvosig rohanni?

miért nem szedte ki magának a FRANCŐZ?

miért nem segített a LEVÉLÍRÓ?

miért nem segített a PATIKUS?

nullnick 2010.09.04. 13:00:45

@saclos:

az Rh-faktor nem egy hormon, hogy

ilyesmit befolyásoljon

saclos (törölt) 2010.09.04. 13:07:41

@nullnick: Mondjuk az első gyereknél tényleg nem befolyásol semmit - manapság, ha gondosan járnak el, a többinél sem.

Polifémosz 2010.09.04. 13:10:09

Ehhez nem kell orvos! Vágjátok? Úgy látom még mindig nem....
Ha ez így megy tovább akkor a teenagerek pattanásainak kinyomásához is orvosi segítséget fognak kérni az emberek.
Hozzáteszem a szem környékén az aggyal kapcsolatban álló visszeres rendszer miatt még veszélyesebb is lehet mint egy kullancs!
Úr Isten ! Most egy újabb szájról-szájra terjedő pánikláncolatot indítottam el és 1-2 hónap múlva kígyózó sorok állnak majd az ügyeletek előtt, hogy pattanást nyomjunk ki! u.i.: Nálam bugyit nem kell lehúzni. :-)

svinjahond 2010.09.04. 13:12:53

[VIDEO!] Kullancs eltávolítása cérnával.
www.youtube.com/watch?v=3eiqvNSeYWw

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 13:13:03

@saclos:

Azért nem árt, ha egy nő ismeri az RH faktorát is.

A terhesség megállapításánál az első vizsgálatok közé tartozik ha valaki orvoshoz fordul.

Az első gyermek előtt is érdemes erre felkészülni, pláne ha több is érkezik.

A megszületett csecsemő köldökvéréből is megnézik a vércsoportját és közlik a mamával, rávezetik a záró jelentésre.

Érdemes ezt megjegyezni, mert egy vetélés is befolyásolni tudja a második gyermek egészségét.

saclos (törölt) 2010.09.04. 13:15:05

@nullnick: Leesett, bocsánat, előző hozzászólásom értelmetlen.

nullnick 2010.09.04. 13:16:12

@saclos:

Te az Rh és a testszag kapcsolatáról beszéltél

nem a gyereknemzésről.

Nem kell a HAZUGTEMPÓ.

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 13:17:38

@Polifémosz:

Ne haragudj, de én biztos megkérlek, hogy vedd ki.

Minden ízelt lábútól a hisztériás roham szintjén irtózom. Megpróbáltam mindent, nem vagyok képes túllépni ezen.

Nem volt még kullancsom sosem, (gyereknek sem, pedig miatta sok mindenre képes voltam) igyekszem vigyázni nagyon, de ha mégis, segítesz rajtam? :)

Bogarast is megpróbáltam megnézni, még képen sem megy. :(

Viviparus 2010.09.04. 13:19:16

Ez a poszt mit keres a praxison?

pakesz (törölt) 2010.09.04. 13:19:33

"kissé meg is van már ilyedve (nagy a csípés körüli folt és fáj)"
en ettol beszartam volna...
ha kulfoldon tortenik ilyen azonnal hazajonnek, mert ez sulyosnak nez ki...(marmint nekem)

"Végül ő fölkel, odamegy a franciához, leülteti, fogja a csipeszt, és megkezdi a valóban "bonyolult" műtétet"
igen bonyolult, elvegre belepumpalhatja a dzsuszt a kullancsbol

"Én már láttam kullancsot eleget, ezen a táján nőttem fel a világnak. "
na most kissebbitjuk a kullancskiszedes erteket/tudasat vagy nem???
anyuka ha kisebbiti akkor miert nem a patikussal kaptak ki?

Polifémosz 2010.09.04. 13:24:07

@Dr.laikus PhD: Ok ez lehet egy indok, de csak van olyan családtagod aki rambósabb nálad, nem ?:-)

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 13:25:38

@Polifémosz:

Bogárra nem!

Anyától jönnek a bogarak is.

Képzelj egy egy 190 cm-es baritont aki visítva rohan, mert berepült a szobájába egy lepke... :D

bea75 2010.09.04. 13:31:45

Én is kórházban dolgozom adminisztrátorként. Mi ilyen esetben mindig megkérdezzük az orvost, hogy mi legyen, mert mi adminisztrátorok nem küldhetünk el beteget, függetlenül attól, hogy tud-e fizetni vagy nem. Mondjuk ezért is van csödben a kórház. Ja, és akkor az orvos kijön, és beszél a beteggel, mert akkor már nem tudja letagadni, hogy elküldte.

nullnick 2010.09.04. 13:32:07

@Dr.laikus PhD:

esetleg együtt fel kellene keresnetek

egy PSZICHIÁTERT

:)

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 13:36:39

@nullnick:

És? Nem akkora fóbia ami befolyásolja az életem, csak nagyon kellemetlen.

Valószínű rátalálnánk arra a pontra amitől ez fixálódott, mert nem így születtem.
Na most fizetem a TB-t de azért ezt nem vállalja be senki. :D
Különben is ennél nagyobb dolgokra használom. :))

A gyerek meg másolt, az egyértelmű.

ÉS igazad van...

sylike 2010.09.04. 13:38:57

A gyufás módszer működik, én a guilio blogján olvastam. Az ügyeleten kipróbáltuk és tényleg kimászott a kullancs, csak sajnos legtöbbször már döglött, vagy félig beszakadt kullanccsal jönnek. Én még soha senkit nem zavartam el kullancskiszedés helyett, Gyakorlatilag több időbe kerül a veszekedés mint a kivétel, s mellé még felzaklatja magát az ember. Nem nagyon szoktam kommenteket írni, csak csendes olvasó vagyok de azért néha nagyon fáj, hogy van egy-két olvasó aki hol megverni, hol láncfűrésszel lefejezni, hol kivégezni stb. akarja az orvosokat. Biztos van aki rászolgál a kritikára de azért nem gondolom, hogy a magyar orvoskar csupa Mengeléből állna. Ha ezeket olvasom sokszor az jut eszembe érdemes lenne megpróbálni Dániában vagy Norvégiában, ahol amellett hogy normálisan megfizetnek, nem baszogat a hatóság ok nélkül, nem köpködnek (szerencsére a környezetemben ritkán inkább a fórumokra gondolok) az emberek, nincs ilyen erőszakos légkör, nem divat csalónak korruptnak lenni. Elnézést a hosszú hozzászólásért, főleg hogy ez még egy viszonylag visszafogott eszmecsere néhány korábihoz képest. :)

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.09.04. 13:39:20

biztos már mindenki leírta az okosságokat, de leírom én is a tutit:
-ha kullancsgyanús helyen járt az ember, akkor hazaérkezéskor teljes,nagyon alapos átvizsgálás, a kullancs lehet nagyon kicsi is, alig észrevehető (kicsi /gyerek/ kullancs, nagyon picike, elraktam emlékbe egy kb 0,5mm-es kullancsot)
-ha megvan a kullancs, akkor kullancscsipesszel vagy szemöldökcsipesszel minél közelebb a bőrhöz megfogjuk és kihúzzuk (kullancskiszedő kanál sz@rt sem ér, az max csak a több napja az emberben lévő nőstény kullancsokra jó, de mivel alap hogy még aznap végignézzük magunkat ezért kb 99% hogy ha találunk kullancsot magunkban, akkor az még nem szívta meg magát, ergo felejtős a kanál)
-kiszedés után fertőtlenítés
-kullancsot 2 körömmel összenyomjuk (simán túlélheti a csipeszt, másnap meg keressük h hova a rákba raktuk)
-naptárba beírjuk h melyik napon volt (később ne kelljen gondolkozni rajta)
-ha nagyon parázunk, akkor el lehet küldeni a kullancsot h megnézzék fertőző-e (de a negatív eredmény sem jelenti 100%ban h nem volt fertőző; kb 5000 pénz a vizsgálat)
***
de a legfontosabb a megelőzés:
-kullancs elleni oltás
-riasztószerek alkalmazása (alaposan befújni az egész testet és a ruhát, valamint ezt a készítményen feltüntetett időnként megismételni)
-tetőtől talpig beöltözést mondják még, de én ebben nem hiszek (ez max időnyerés a kullancs előbb-utóbb megtalálja a kézfejet vagy a fejet), meg ki akar nyáron télikabátban menni?
-ha a saját kertben van kullancs, akkor megszünteti a kisállat/állat forgalmat, minél naposabbra ill szellősebbre kell a kertet alakítani, avart ősszel elégetni, meg persze permetezni

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 13:43:29

@nullnick:

Milyen az élet azért.

Eléggé fertőzött területen lakom, kutyámban még soha nem volt kullancs.

Pedig ölég fickós, rohangálós kis marha. :D

saclos (törölt) 2010.09.04. 13:44:46

@nullnick: Nem rosszindulat volt, csak félreértés, lásd eggyel a hozzászólásod felett.

kiraaaaa 2010.09.04. 13:55:33

Nem hiszem, hogy pont a franciából direkt nem akarta kivenni, nálunk a gyerek háziorvos közölte, hogy ez a szülő dolga.Ennyi!

kiraaaaa 2010.09.04. 13:56:36

@svinjahond: ez agy nagy tévedés, az általad írt értékek nálam mind mínuszban vannak, és zabálna a szúnyogcsajok!

pakesz (törölt) 2010.09.04. 14:32:58

@fghjk: napalmmal permetezni vagy gyomirtoval?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.04. 14:48:06

@Polifémosz:
hűha, remélem veled nem találkozom még véletlenül sem semmilyen ügyeleten, semmilyen okból,mentsen tőled meg az isten:)
és igen azért megy a beteg éjjel kettőkor, hogy mihamarabb kikerüljön az a dög, én sem tudnám kiszedni, sőt régen mikor a gyerekeim kicsik voltak ez kérdés sem volt, kullancs, orvos kiszedés , kész, pofavágás , megjegyzés semmi.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.04. 14:53:08

@DarthVader:
óó, igen, hozzád már szívesebben mennék:))
viszont most akkor mégis lehet tekergetni? nem mintha vágynék rá, de ha egyszer véletlenül olyan helyen érne ilyen ahol nincs orvos:)

2010.09.04. 14:53:54

a dokik a gyógyításra felesküdnek amikor pályájukat elkezdik, így kutya kötelességük segíteni rajtuk

silver22 2010.09.04. 14:54:28

Nem olvastam el az összes kommentet, de biztos megy a balkanozas meg h keves a fizetes. Velem tavaly esett meg, hogy elmentem nemetorszagban orvoshoz mert kötest kellett volna cserelni es elküldtek a francba, mondvan h ez nem sürgössegi eset menjek a haziorvosomhoz, hiaba mondtam h az 1000 km-re van. Vegül a gyogyszertarban vettem kötszert es kicsereltem en, söt a varratot is en vettem ki kesöbb. Gyanitom h a franciaknal is ugyanez törtent volna barmelyik magyar turistaval.

tundee 2010.09.04. 15:00:36

@fghjk: Kullancs elleni védőoltás nincs, csak kullancs okozta encephalitis elleni. DE! Ez nem véd a Borrelia okozta Lyme-kór ellen.
A kullancs eltávolítása egyébként tényleg nem orvosi feladat, de ennek ellenére én mindig megcsinálom, persze el is mondom, hogy legközelebb ne várjon fél-egy napot, míg eljön hozzám, hanem amint észrevette távolítsa el egy csipesszel. S ha már a páciens ott van megragadom az alkalmat arra is, hogy felvilágosítsam a kullancs okozta agyvelőgyulladás és Lyme-kór tüneteiről, hogy tudja mire kell figyelnie az elkövetkezendő napokban, hetekben.

Polifémosz 2010.09.04. 15:01:59

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus: Az érzés kölcsönös....
Mindenki ki tudná szedni ha akarná. De mivel ingyér lehet vele éjjel valakit szórakoztatni inkább sokan ezt választják.
Egyébként szerintem Franciaországban is van kullancs- na lehet ,hogy nem Párizs betonrengetegében, de ott is élnek ilyen állatok.:-)

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.04. 15:13:34

@Polifémosz:
no, abban, hogy biztos ott is van kullancs egyetértünk:)

tundee 2010.09.04. 15:24:18

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:
Gondolom nem éjjel kettőkor került az a kullancs a gyerekbe, drága gondos anyuka.
Valószínűleg az a típus vagy, aki még a horzsolást is megmutatja az orvosnak, szerethetnek is az ügyeleten.:D
Vannak sérülések, betegségek amivel nem kell rögtön orvoshoz rohanni, mert a szülőnek is el kell tudnia látnia. Pl. kullancs eltávolítás, kis területen jelentkező I. fokú égési sérülések, felületes hámsérülések. Sőt az első láznál, hányásnál, folyékony székletnél sem kell éjjel feltétlenül az orvoshoz rohanni. Nincs annál bosszantóbb amikor rohannak a lázas gyerekkel az orvoshoz, de az eszükbe sem jut, hogy a lázát csillapítsák. Minek is, majd az orvos seggbe böki a kis ártatlant egy adag lázcsillapító injekcióval.
S ha már így belejöttem a kioktatásba hagy áruljam már el annak, aki még nem tudja, -sajnos tapasztalatom szerint sokan vannak - hányós, hasmenéses beteggel nem itatunk, etetünk tejterméket és olajos (pl. bundás kenyér), rostos dolgokat. Sőt ha hányt valaki 1-2 óráig nem itatunk vele semmit, majd utána is csak apró kortyokkal szoba hőmérsékletű!!! teát, szénsavmentes ásvány vagy csapvizet, esetleg szűrt (alma, szőlő) gyümölcslevet.

DarthVader 2010.09.04. 15:24:19

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:
Lehet tekergetni :) Saját 30 éves tapasztalat alapján azt mondom, hogy kb 70%-80 %-ban kijön egészben tekeréssel. A maradék esetben pedig a szívószerve (nem a "feje" ) bent marad, 2-3 nap alatt kilökődik magától, nem fertőz, nem érdemes piszkálgatni, mert többet árt, mint használ. A szúrás helye lehet néhány napig piros, kissé duzzadtabb, viszkethet, de ez elmúlik, nem Lyme-kór. Ha viszont újra jelentkezik a pír, akkor kell vizsgálni.

Egyébként arról, hogy a szakma milyen képlékeny: Mi még úgy tanultuk a 70-es években, hogy az erythema chronicum migrans nevezetü kórság az egy "ismeretlen eredetü, feltehetően vírusos eredetü betegség, specifikus terápiája nincs". Vagy 5 év mulva vált közismertté, hogy baktérium okozta betegség negyik tünete, amelyet a kullancs terjeszt. Egy Lyme nevü fickó jött rá. Azóta Lyme-kór a Lyme-kór. (Azt sem hitte el sokáig a szakma, hogy a gyomorsav pH-ján élhet baktérium, a Helicobacter felfedezőjét kissé hülyének tartották, míg be nem bizonyosodott, hogy mégis.)

baloo784 2010.09.04. 15:26:00

Sziasztok,

a kullancs eltávolításának legyegyszerűbb módja: fogsz egy gyufát, megnyálazod, és szp lassan elkezded a kullancs körüli területet símogatni vele. Mivel az állat rendkívüli módon szereti a foszfort, nagyjából két perc után magától kimászik a bőrödből. Volt kullancs, nincs kullancs. Kipróbáltuk, működik. Egy próbát szerintem mindenkinek megér :)
És egy kirándulásra eltenni néhány szál gyufát, ez nem tűnik túl nagy beruházásnak.

Üdv.
B

DarthVader 2010.09.04. 15:27:14

@DarthVader: bocs, hülye vagyok, nem a fickó neve Lyme, hanem a városé, ahol felfedezték az összefüggést.

Polifémosz 2010.09.04. 15:32:44

@DarthVader: Azt hittem, hogy a déligyümölcsről nevezték el! Ja meg, hogy Ave Mária és Ave Caesar testvérek. :-)
És Nobel-díjat kaptak érte az ausztrál orvosok! Mármint a Helkobakter/páter/noster-ért.

womanestomen 2010.09.04. 16:01:57

@baloo784: ez a gyufás sztori mostanság kezdett el terjedni, és minden "laikus" esküszik rá. no most jányomnak lett egy szép kullancsa térdhajlatban, bekerülés - számháborúzott magas fűben, tehát tuti az időpont - után 2-3 órával vették észre. piros volt körülötte a bőr rendesen. nosza elő a gyufa, nyálazás, körkörös begyufafejezése a területnek, kullancs reakciója semmi. épp egy fesztiválon voltak, ahol volt ügyeleti ambulánskocsi, és egy másik - komolyabb - sérülésből kifolyólag meg kellett látogatniuk egy vérző kissráccal az ügyeleteseket, s ha már odament kíséretül a vérzővel egy csapat gyerek, az ambulánsok megkérdezték, van-e még a többieknek is bármi baja (ezt csak azért írom hozzá, hogy nem a lányom szaladt rögtön megmutatni a nemkijött kullancsát). no és akkor aszonták az ambulánsok: a gyufafejezés a legnagyobb - és legújabb - fasság, sokkal többet árthatnak vele, mint bármi haszna lenne. és kikapták a kis dögöt. és mondták, ha nem múlik a piros, sőt, kokárdásodik, akkor irány a lászlókórház. szerencsére nem lett ez. de akkor kérdezném az itteni orvosokat: mi a szitu evvel a gyufafajezéssel? mert nagyon elharapódzik mostanság, mint javallat.

svinjahond 2010.09.04. 16:08:33

Ha a bőrpír vörhenyes, foltos, csak végigcsináltatnám a kezelési protokollt a kullancseltávolított beteg helyében. Nem túl jó dolog a borelliafertőzés nyomán kialakult Lyme-kór maradandó idegrendszeri, izületi, stb. károsodásaitól szenvedni a hátralévő években/évtizedekben...
Inkább szednék közben valami vénynélküli probiotikumot, hogy a bélflórámat visszaépítsem, de akkor se bíznék semmit a véletlenre.

svinjahond 2010.09.04. 16:12:39

@womanestomen: Jaja, elharapódzik!
Hosszú éveim alatt soha nem hallottam róla, ellenben - mint fentebb írtam - egy körlevélben jött, még tél vége felé, ez a frappáns, Erdély egyes részein közismert módszer.
Én sem igazán hiszek benne. Bár valaki fentebb már írta, hogy egy haverjának működött: a kullancs azonnal kijött magától.
Nekem nem tisztem igazságot tenni.

svinjahond 2010.09.04. 16:18:09

@kiraaaaa: hogy lehetnek "mínuszban" az értékeid?? Egy oldatban egy alkotó mennyiségi összetevő részaránya csak nulla, vagy attól eltérő pozitív érték lehet.
Nincs összkoleszterined (HDL+LDL), illetve trigilcerided (vérzsírod)?? Ez hogy lehet?
Lehet, hogy félreértelek, mert azt akartad írni, hogy a normális referenciaszinthez mérve negatív tartományban vannak az értékeid. Így már más... ;)
A szúnyogos témát egyébként nem én találtam ki, hanem a Spektrumon ment egy műsor, valami "Nemszeretem-állatok" vagy ilyesmi címmel, abban említették ezt az összefüggést.

tundee 2010.09.04. 16:21:00

@womanestomen:
Ami biztos, hogy az éves ÁNTSZ körlevélben még sosem volt benne.:D
Ha nincs csipesz, jó egy darab cérna is, azzal legalább tényleg ki lehet szedni.

womanestomen 2010.09.04. 16:25:36

@svinjahond: bennem volt tavaly egy dög, hihetetlen rövid idő alatt szívta magát akkorára, hogy magától kiesett - én akkor vettem észre, amikor kihullott a nadrágszáramból, és rosszul is lettem pszihice, akkora volt. a helye meg elképesztően megduzzadt, én - hogy ne frusztáljam rögtön a háziorvost:) - elébb megkérdeztem a szomszédasszonyt, aki szakasszisztens (igaz, gasztrós, de ügyel ambulancián is, tehát mindenért zaklat6om szegényt:):) - s mikor ő is aszonta, amit én gondoltam, hogy usgyi el a háziorvoshoz, hogy ezt azért lássa mán. Hülye helyen volt a dolog - na itt visszahatnék a bugyiletolós poszthoz -, mikor bementem és előadtam kínomat, mondtam, hogy nem vagyok szégyellős, kitárulkozós helyen van, úgyhogy most letolom. mmint a bugyit. a doki vigyorgott, én toltam, az asszisztens nem is tudott olyan gyorsan az ablakhoz ugorni, hogy behúzza a függönyt időben. ezen mind jól elmulattunk, de aztán a doki megnézte a bibit, és írt gyorsan egy lórúgás antibiotikát, meg mondta, hogy erősen nézegessem egy fél évig a helyét, mert randa bizony. no.

lüke 2010.09.04. 16:27:34

na ja:)
ahogy írtam a bugyisban is, hogy nögyógyászati problémákat is megoldja a Lajta mögött egy háziorvos, úgy a kullancsot is!
elképzelhetetlen, hogy ilyet ne tudjanak, s ezt egy kórházban- ahol a beavatkozás legalább 5x annnyiba kerül- kelljen megoldani

womanestomen 2010.09.04. 16:28:57

@tundee: hááá én nem tudom, nekem ezekkel a dögökkel vmi fóbiám van, mindig az elébb már említett szomszédasszonyhoz szaladok a gyerekkel, oszt ő kioperálja. ez érdekes tkp, hogy a kullancsot nem "merem" bizgatni, se egy mozdulattal kiszedni, miközben adtam naponta hasfalba injekciót a nagypapámnak, mikor otthon ápoltam, meg van sajna rengeteg tapasztalatom az ápolások minden területén... s a tavalyi sajátmonstrum élősködő erre most jól rápakolt..:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.09.04. 16:32:35

állítólag, ha gyufaszálat teszel mellé, akkor kimászik
mert vonzza a foszfor szaga

womanestomen 2010.09.04. 16:34:44

@tundee: megnézem ezt a cérnás cuccot, hátha a furmintossága miatt megtetszik, és bevállalom szükség esetén:)

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 16:38:34

@womanestomen:

Végre egy lélektárs.

Fóbia az! Fogjunk kezet. :-o)

tundee 2010.09.04. 16:50:12

@womanestomen: Nincs ebben semmi furmintosság, nagyon egyszerű megoldás.:D
Fogsz egy darab cérnát, vékonyat s nem a könnyen szakadós fajtából, teszel rá egy hurkot, a kullancs alá teszed, majd meghúzod. Szépen kijön a kullancs. Ha a feje mégis benn maradna az nem nagy gond, olykor csipesszel is benn marad, majd 1-2 nap múlva kilökődik.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.04. 17:00:05

Az Úttörő aholtud g.ci.
...mert ez sima genyaság volt.Valóban, csipesz segítségével bárki ki tudja szedni, de a legbárkibb az orvosovics(orvosovicsová).
Keresek érvet az orvosovics(orvosovicsová) mellett is, de most hirtelen nem jut eszembe egy sem.

svinjahond 2010.09.04. 17:09:08

@womanestomen: Szerencséd volt, hogy ilyen empatikus dokival találkoztál! ;)
Mi lett volna, ha - merő undorral az arcán - közli veled, hogy ez nem orvosi feladat, ő pedig kiváltképp nem nőgyógyász, úgyhogy "neki" csak ne tologasd le a bugyid!
Lehet, hogy bevállalós vagy, de ez így belegondolva eléggé ciki lehet.
Nekem még nem volt kullancsom, de egy haveromnak pont a farka tövében volt, amit a falujában az állatorvos ugyancsak állatorvos felesége szedett ki neki. És a hülye f.sz még el is mesélte nekünk!
Sajnos a kutyámban jópár kullancs tanyázott, amíg fel nem fedeztem a spot-on kezelő lötyit, amit rá kell a tarkójánál csöpögtetni. Onnan nem tudja lenyalni. Volt, hogy a lelógó fülei alatt akkorára nőtt a rohadék, mint egy görögdinnyemag! Hárman lefogtuk a kutyát - szegény majd beszart, hogy mit akarunk tőle hárman - majd sűrítettlevegős PC-tisztító spray-vel kopogóssá fagyasztottam a kullancsot és "letörtem" a kutyáról! Ez ám a flawless victory!

El Visco Stello (törölt) 2010.09.04. 17:15:36

@svinjahond: Én meg azt hittem professzor vagyok, amikor töltőgázzal fújtam le a rohadékot. Futtában fagyott kockára:)))

kiraaaaa 2010.09.04. 17:16:15

@svinjahond: pont így,ahogy te magyarázod, csak én egyszerűsítettem:)
de ha már itt tartunk,(mármint a normális értékektől ily módon eltérő eredmények miatt) ez nem baj, vagy igen? a doki megdicsért:)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.04. 17:34:47

Kullancs azért fordul elő gyakran intim helyeken, mert nem nagyon képes kapaszkodni, ezért a fehérnemű és a zokni korcát részesíti előnyben ahol nem önerejéből a bőrhöz tud simulni. Ugyanezért kedveli a hajas fejbőrt is, mert a hajszálak közül nem tud kiesni.

svinjahond 2010.09.04. 17:38:23

Lehet, hogy elégedett volt a látvánnyal. Lehet, hogy én is megdícsértelek volna... (De ez itt már eléggé [OFF]...) :D
----
Na jó, hülyeséget félretéve: szerintem a kivagyiság az orvosnak áll legkevésbé jól egy ilyen orvos-beteg relációban. Igazából nem lehet tudni, hogy mi motiválta az orvost, a francia srác esetében. Csak annyit lehet tudni, amit a levélíró közöl. A többi merő találgatás. Az is lehet - bár elég meredek - hogy esetleg Trianon miatt nem segített az orvos a francián. Persze, ez megint messze vezetne...

svinjahond 2010.09.04. 17:46:26

@El Visco Stello: Nem rossz! :)
Emberen még nem próbáltam, csak a kicsapódó gáz hangjától rettegő kutyán. Végül is hatásos lehet, ha a kullancs elég gyorsan megfagy ahhoz, hogy ne legyen ideje "pánikba esni", vagy esetleg "fuldokolni" mert akkor a gyomor/bél tartalmát visszaöklendezheti a nyílt sebbe. Abból meg bajok származhatnak. Szerintem ilyen "elgázosítás" alkalmával a kullancs kis tömege (ebből fakadóan kis térfogata --> KIS HŐTEHETLENSÉGE) folytán viszonylag gyorsan "kopogós sz.rrá" fagy, ez saccra kb. 0.4-0.7 másodperc - bár jelenlegi ismereteim szerint a kis méret miatt a rovaroknak máshogy telik az idő - mire "felfogná" mi történik körülötte, már be is dájol! :D
A helyi gyorsfagysztás és a kilógó rész azonnali gyors letörése tökéletes módszer lehet! Ide a Nobel-békedíjat! :)

jelentéktelen alak 2010.09.04. 17:58:06

@Polifémosz:

"Tehát a konklúzió az kell legyen, hogy az orvosi ügyeleteket tessék békén hagyni a kullancskiszedéssel!!!!!!!!! "

Így van! Pl nem egy villanyszerelő feladata a babakocsis anyukának segíteni felszállni a villamosra a babakocsival. Nem egy villanyszerelő feladata átsegíteni egy vak embert a zebrán. Nem egy villanyszerelő feladata tolmácsolni egy turistának nyelvi problémák esetén a sarki közértnél. De nem egy villanyszerelő feladata az sem tájékozódást adjon egy eltévedt érdeklődőnek.
Ezért mondhatnám, hogy hagyjanak engem engem békén az ilyesmivel.
De én vagyok annyira úriember, hogy mégis segítek ilyen ilyen esetekben.

Nem, nem arról van szó, hogy bárki fel ébreszthet ilyen kéréssel hajnali 2-kor!
De az ügyeletes orvos így is, úgy dolgozik az ügyeleti idő alatt. Vagy tévedek?

Megértettem, hogy a kullancs kiszedése nem orvosi feladat.
Naivan azt gondoltam, hogy azért lesz orvos valakiből, mert szeretne segíteni az embereken. ezek után nem tudom, hogy mi motivál bárkit is az orvosi pályára...

womanestomen 2010.09.04. 18:02:47

@svinjahond: no, a probléma megint az, amiről beszéltem eleddig: olvassuk el a betűket, amikre reagálunk. előtte állítsuk össze szavakká, majd értelmezzünk. osztán eztán reagáljunk. :)
1. a háziorvos régi háziorvosom, ergo ismerjük egymást, empirikusságától függetlenül, nyilván egy vadidegen orvost nem támadok le bugyiletolással. írtam is, jól elmulattunk a szituáción mind, aki a rendelőben voltunk (asszisztens, doki, én)
2. mi nem orvosi feladat? megnézni a kullancs igencsak duzzadt helyét? ha ott van, ahol, akkor ott, ahol...? igencsak orvosi feladat volt, mert - újból leírom akkor - pókerarcához és joviális természetéhez képest igencsak leplezetlen gyorsasággal és aggodalommal írta fel az antibiotikumot, látván a bibi randaságát.
de ezt mind leírtam már, és lám, itt tényleg újra kell "magyarázni" mindent...
A bevállalósság tőlem szóvicc- és helyzetkomikum kihasználása volt, a "ciki" tőled nem az. mi több, az "undor" feltételezése sem az. kezdem tényleg megérteni az e blogon tanyázó félreértéseket és az ebből fakadó egymáspiszkálást...:( kár.

cambridge.on 2010.09.04. 18:06:11

Én Németországban szedtem össze kullancsot.Nagy sikerem lehetett a körükben, mert rögtön kettő is ragaszkodott hozzám.Elég szépen fejlődtek,az egyiket sikerült kiszedni.A másodikat nem vállalta a feleségem,mert az a vállamon levő anyajegybe fúrta be magát.
Az orvos minden további nélkül kiszedte.
Akkor tanultam meg hogyan mondják németül az anyajegyet.Régen volt, de azóta sem felejtettem el.

womanestomen 2010.09.04. 18:10:33

@Dr.laikus PhD: a lélek is meg a kézfogás is oké, a pók/atka, akármi!!!/fóbia nem. nincs semmi élőlényproblémám:) csak ez a kiszedés.... de a cérnás cucc teccik.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.04. 18:10:39

@tundee:
ühümm , igen a húsz második felén mindkét gyerekem mármint korban , de még egyszer köszi a segítséget:))
úgyhogy sűrűn nem szoktam sehová szaladgálni velük, ügyeletet pedig már igen régen láttam:)

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.04. 18:16:37

@DarthVader:
még egy kérdés, ha lehetne, a pír a behatolás helyén keletkezik, vagy bárhol máshol előfordulhat? Én még emlékszem arra a betegre aki tolókocsiba került, és mexicóba vitték gyógyulni, mert akkor még olyan rejtélyes kór volt, a nyolcvanas években volt egy kolléganőm, akinek szintén már visszafordíthatatlan volt a károsodása mire kiderült mi az.

svinjahond 2010.09.04. 18:22:27

@womanestomen: sajnálom, ha személyeskedésnek érzed. Bocsánat! Azért, az első hozzászólásodhoz képest ez utóbbi tartalmazott némi információtöbbletet.
Én csak a normál férfi-nő relációból általánosságban fakadó helyzetkomikumra próbáltam utalni, (igen, kezelem a fogalmat...) amúgy nem szoktak szövegértelmezési problémáim lenni.
Az "undor" említése nem a feltételezett altesti adottságaid miatt került képbe (hiszen erről semmit sem tudok, amit meg nem tudok, arra nem célozgatok!) hanem csak a mentalitásra utaltam, mikor valaki olyan feladat elvégzésére kényszerül, ami az ő meggyőződése szerint nem tartozik a munkakörébe. Nincs ebben semmi szex... Szerintem.
(Ha igen, akkor esetleg gáz, ha pl. meleg a doki és undor fogja el a meztelen női test látványától, de ezt SE írtam imént, meg ez tényleg elég extrém lenne...)
Na jó, nem folytatom, nehogy piszkálásnak vedd, aztán pontokba szedve kioktass, mert azt meg én nem szeretem...
PEACE!

svinjahond 2010.09.04. 18:28:11

@womanestomen: Most nyelte el a blogmotor másodszor is a hozzászólásomat. Harmadszor már nem írom be. GRRRRR!!!!!
A lényeg: nem személyeskedtem, a hozzászólásom inkább a helyzet kínosságát, illetve az orvos lehetséges hozzáállását igyekezett részletezni. Erre irányult, nem rád, hisz semmit sem tudok rólad. A "bevállalós" szó értelme pedig eléggé relatív...

svinjahond 2010.09.04. 18:29:18

Jé, közben meglett az első hozzászólásom.
Ez a blogmotor egy kincs...

Polifémosz 2010.09.04. 18:57:04

@jelentéktelen alak:
"Nem, nem arról van szó, hogy bárki fel ébreszthet ilyen kéréssel hajnali 2-kor!
De az ügyeletes orvos így is, úgy dolgozik az ügyeleti idő alatt. Vagy tévedek?"
Szóval, ha te villanyszerelői ügyeletet kéne tartsál ( előtte nap és utána nap is dolgozva) akkor ha éjjel kettőkor rendszeresen felébresztenének, hogy mondjuk segíts üzembe helyezni egy új mobiltelefont akkor is így gondolkodnál? Ugye nem!? Persze nektek nincs Hipodelejész eskütök azért nem, ugye?

Bikli néni 2010.09.04. 20:00:20

Na, látom, amíg áthorpasztottam a délutánt, a sokadik cáfolat után is képes volt beírni valaki, hogy a foszforos gyufa jó. Honnét jött ez az okos gondolat... :)

DarthVader 2010.09.04. 20:01:27

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:

Az a bőrpir, ami 2-3 órával a szúrás után kezdődik, az a lokális irritáció miatt alakul ki. A kullancs eltávolitása után 1-2 nappal elmúlik. A Lyme-kór pírja- ami egyébként nem mindig jelentkezik, vagy annyira halvány, hogy nem is venni észre - tipikus esetben 1-2 hét és 3 hónap között (!) jelentkezik a csipés helyén, kezdetben kis kiterjedésű, és jellemzően gyűrűszerűen terjedve növekszik, a közepe gyógyul, és meglehetős nagyságot elérhet, akár fél méter átmérőt is (mellkasról hátra terjedő halvány rózsaszín gyűrű pl.) de lehet egybefüggő pír is.

DarthVader 2010.09.04. 20:18:04

Van egy tévhit, hogy az orvos/egészségügyi dolgozó ügyeletben dolgozik. Nem. Az orvos az ügyeletben ott tartózkodik, hogy ha munka van, akkor dolgozzon. Ennek megfelelően fizetik is pl. Azaz lószart kap érte. Pl reggel 8-kor munkába áll, dolgozik 16.30-ig, mint bárki, majd beáll ügyelni, ügyelet fajtájától függően üldögél vagy robotol,teszi ezt reggel 8-ig, majd ujra munkába áll 16.30-ig. Na most az éjszaka, ugyebár, alvásra való, ezt mindenki belátja. Kivéve azoknak, akik éjszakás műszakban dolgoznak. Csakhogy elég kevés dolgozót KÖTELEZNEK arra, hogy a nappali műszak után álljon be az éjszakásba, és utána még 1 nappaliba. Azaz az ügyeletben a személyzetnek valamicskét aludnia is kéne, hogy másnap ujra munkába állhasson. (mellesleg ez durván törvénysértő, ugyanis jogaszbályok erdeje mondja ki, mennyit lehet egyhuzamban dolgozni, meg hogy 12 óra munka után jár 8 óra pihenő, meg hasonlók, de ilyen emberhiányban ez tarthatatlan. Vannak helyek, ahol másnap kiadják a szabadnapot, de nem ez a jellemző. Ha ezt a szabályt az egészségügyben betartanák, kb a 2. napon omlana össze az egész.)
Szóval: ha valaki benőtt körömmel felkeresi az ügyeletet éjszaka (vagy pl kullancscsipéssel), akkor egyrészt ne lepődjön meg, ha úgy néznek rá, mint csibe a piros kukoricára, másrészt gondoljon arra, hogy esetleg nem ő az egyetlen a mai éjszaka, a vele szemben állónak pedig reggel mások életét komkolyan befolyásoló döntéseket kell hoznia adott esetben azonnal. Nem tudom, van-e itt valaki, aki jó néven venné, hogy egy előző nap reggel óta kb 3 órányit alvó sebész operálná vagy vezetné a szülését.
A műszak, az más, elvileg (!) műszak után szabadidő van. 24 órás műszakban is dolgoznak emberek, csak utána 48 órát pihennek, és nem 8-at dolgoznak "plusszban".

DarthVader 2010.09.04. 20:27:53

@DarthVader: Egyszerűbben is elmondhattam volna: a "műszak" az rendes munkaidő, benne van a havi 168 órában, az "ügyelet" pedig túlmunka! (A dijazása is érdekes, ha 900 Ft-nak veszük a nettó orvosi átlagórabért, ami durván 220 E bruttónak felel meg - és lehet hogy most még túloztam is - akkor egyrész gondoljunk arra, hogy a napszám órabére már 600 Ft, másrészt nálunk pl. a 24 órás ügyelet átlag órabére 850 Ft - ismétlem, nem munkaidő, kötelező túlmunka! , a 16 órás hétközié pedig nettó 625 forint. Engedtessék meg nekem, hogy azt mondjam, ennyiért dolgozzon éjszaka az, akinek két anyja van.)

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.04. 20:36:07

@DarthVader:
az előző nekem érthetőbb volt, meg ugye az látható is, amikor kórházban fekszik az ember, viszont olyan is van igen sokszor, hogy az osztályon egyáltalán nincs orvos, illetve több különböző osztályon egy orvos.
Nálunk az orvosi ügyelet ahol lakom 24 órás, de ha lehetősége van rá az itt élőknek, mindenki nagy ívben elkerüli, ha nagy a baj mentőt kell inkább hívni, ha kisebb érdemes megvárni a rendelési időt. Régen jobb volt a helyzet, mikor a kerületben dolgozó háziorvosok voltak az ügyeletesek.

szabidoki 2010.09.04. 23:09:43

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus: az orvoshiányról és annak következményeiről már elég sok szó esett itt a blogon, ez is az egyik. Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni ez ügyben, mert a helyzet romlani fog. Még kevesebb orvos és nővér lesz, és előbb-utóbb be fogják zárni a kórházatokat. Esetleg átalakítják rendelőintézetnek.
A háziorvosi ügyeleteken azért bajos időnként a színvonal, mert gyakran az egyetemről épp kijött rezidensek ügyelnek, ugyanis csak őket érdekli az az éhbér, amit az ügyeletért gyakran kínálnak. Ahol épkézláb módon fizetnek, ott általában tudnak kicsit szűrni a jelentkezőkön.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.05. 00:14:18

@szabidoki:
Igen, szoktam néha itt olvasgatni, de mivel egy éve belekerültem az egészségügy darálójába, mint beteg, ezért általában visszafogom magam, hogy kommenteljek is ( és nem azért mert annyi a jó tapasztalatom, hogy nem férne ide), ez a mai elég kis laza történetnek tűnt csak azért írtam:)
Mondhatom , horror ami van manapság az egészségügyben, de azért vannak kiváló orvosok, professzorok, akik ebben a nehéz helyzetben is próbálnak igazi gyógyítók maradni.

Nálunk az ügyeletet ez a cég működteti, és nagyon rossz hírük, mint a fehér holló olyan, hogy ott tisztességes ellátást kapjon a beteg, de azért volt rá példa, mindenesetre valóban jobb elkerülni.
www.fonixmed.com/t_orvosi_ugyelet-felnott_haziorvosi_ugyelet

a kórházunk súlyponti, vagy hogy nevezik, van egy-két osztály ami kiemelkedően jó, a többit inkább hagyjuk.
A diagnosztikai központ viszont kiváló
www.mediworldplus.hu/
csak a várakozási idő, hát az kicsit húzós, meg a hétvége, most nem tudom, de két éve pl. hétvégén nem működött, ezért az egyik családtagomat nyáron negyven fokban epilepsziás rohammal mikor bevitte a mentő, utána aznap még egy mentőzés a balesetibe ct-re, aztán onnan megint vissza, tehát háromszor volt szállítva a nyári hőségben

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.05. 00:39:53

ami még lemaradt, bizony a mondás is igaz, hogy fejétől bűzlik a hal, amilyen az osztályvezető főorvos olyan az osztály, amilyen a főnövér olyanok a nővérek. Ahol nagy a kupleráj, meg a nem odafigyelés stb. nézzétek meg a főnököt.Idén volt tapasztalatom olyan vizithez , hogy még az állam is leesett, a docens asszony minden, szó szerint minden betegről tudni akart mindent, és ellenőrizte, hogy megtörtént-e, ami az előző viziten lett megbeszélve, és mindezt úgy, hogy nem a beteg feje felett, átnézve rajta, hanem teljes odafigyeléssel,a beteggel is kommunikálva, mondjuk elég sokáig is tartott mire végigjárták az osztályt, de ott klappoltak is a dolgok.
no, de ez már messze van a kullancs kiszedéstől.:)viszont ő biztos ki is szedte volna, vagy valakire rábízta volna :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása