Megsértette az orvosi titoktartást

2010.09.02. 06:00

Azt a történetet, amit leírtam, én már lezártam és a szükséges konzekvenciáit is levontam (orvosváltás). Amiért leírom az puszta kíváncsiság: egyszerűen szeretném tudni, hogy az orvosok hogyan vélekednek erről, amikor nem betegként (beteg gyerek anyukájaként) védik velem szemben a mundér becsületét.


Tehát valamelyik télen szánkóztunk a kislányommal és eltörte a lábát. Vasárnap lévén bevittem a legközelebbi ügyeletes sebészetre, ahol empatikusan és a magyar viszonyokhoz képest jól ellátták, begipszelték a lábát. Teltek-múltak a hetek, és megkérdeztük, lenne-e lehetőség műanyag gipsz feltételére, merthogy már mozogna a kislány és erre a gyógyulás foka lehetőséget is teremt.


Helyben nem vállalták egy ötéves kislány műanyag gipszelését, azonban egy nagyváros sebészetén igen. Tekintettel arra, hogy lányomon már az unalom és rajtam pedig a tévéundor jelei mutatkoztak, megkérdeztem, mehetne-e óvodába. A válasz igen volt és ezt a leletre rá is írta a szakorvos.(Gyesen egy másik gyerekkel otthon voltam, más indokom tényleg nem volt mint a gyerek lelkiállapota). Ezzel a lelettel elmentünk a házi gyerekorvoshoz igazolást kérni, hogy mehet óvodába (oda a szakorvos nem volt elég).


A háziorvos ekkor a következőket mondta és tette: közölte, hogy nem szokás, majd fölhívta az óvodavezetőt és beolvasta neki a leletet. Ekkor elmondás (meg a telefonból kihallatszó szavak alapján) az óvodavezető tanácsolta neki, hogy hivatkozzon arra, hogy ő az óvoda orvosa, és ilyen minőségben nem engedi óvodába a gyereket. Merthogy ők a körülmények miatt (erről még írok) nem tudják fogadni. Ekkor a háziorvos így tett, majd hozzátette, hogy mit akarok, úgyis gyesen vagyok, tehát ez nekem nehézséget nem okoz.


Az óvodai körülményekről azt kell tudni, hogy párban az egyik óvónő tartós (fél évig tartó) betegácsiban volt egy műtét miatt, és nem vettek fel helyettest. Itt-ott beugró más óvónők és a dadus meg egy óvónő látott el huszonnégy gyereket. És ez már ugyan nem az egészségügy, hanem az oktatásügy, de ebben a helyzetben – akármilyen kevés is az óvónők bére – a hiányzó kollégáét nem szétosztjuk, és elutasítjuk a gyerekeket, hanem fel kell venni egy helyettest (lett volna kit).


Az én véleményem erről a történetről:
amikor a leletet a telefonba a doktor beolvasta, szerintem megsértette az orvosi titoktartás kötelezettségét még akkor is, ha gyerekről van szó
nem hiszem, hogy ha én háziorvosként fordulok hozzá, ő eljárhat velem szemben az óvoda orvosaként. Szerintem az óvoda orvosaként az óvodát kellett volna kötelezni, hogy ezt a helyzetet szüntesse meg. Az óvodával van szerződéses kapcsolatban.
Mi az, hogy egy óvónőt kérdez meg arról, hogy mit tegyen, ha a kezében van egy szakorvos által kiadott lelet.


Egyáltalában vizsgálat nélkül egy szakorvosi lelet felülírására jogosult akármilyen minőségben?


Nem hiszem, hogy egy orvosi igazolás tartalmát függővé teheti attól, hogy gyesen vagyok vagy nem.
Személyesen az fájt a legjobban, és ezért döntöttem orvosváltás mellett, hogy az egész folyamatban egyetlen pillanatig sem volt fontos az, mi a gyerekem érdeke.


De én egy laikus vagyok és tényleg nem látom az orvosok problémáit, kérlek segítsetek.


Utóirat: a történtek után betegjogi képviselőhöz fordultam, pont azért mert nem akartam a doktorral kibabrálni, és tudtam, hogy az ÁNTSZ elég bársonyos kézzel bánik a vidéki gyerekorvosokkal. Én sem akartam egy csomó vidéki gyereket orvos nélkül hagyni. Innentől az jön, amit csak sejtek, tippelek, gondolok (nem túl jóhiszeműen), tényekre nem tudok alapozni:


Valószínűleg tényleg lehordták, de sajnos a célt nem értem el, nem utasították hogy többször ilyet ne csináljon, hanem csak egy szerintem elég etikátlan tanácsot adtak neki: találjon valami más betegséget (piros torok stb) ami alapján elutasíthatja. Ezt egyébként onnan gondolom, hogy mikor levették a gipszet és visszamentünk, megnézte a torkát, hogy nem piros-e. Erre amúgy semmi panasz nem volt és az előző alkalommal sem tette meg.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

colonel pondró 2010.09.02. 16:52:44

@mizugameza: Hát ez csak a legtöbb esetben igaz, de nem mindig. Én mint munkáltató, ha úgy ítélemmeg,kérhetek tájékoztatást arról a foglalkozás eü.orvostól, vagy mondjuk igazságügyi orvosszakértőtől, hogy az illetőmunkavállaló alkalmas-e amunkakör elvégzésére.Ha nem, az lehet alap a felmondásra. Gyerekközösség esetében szintén ez a helyzet fertőző betegség esetén. Köteles az orvos tájékoztatni az óvodát a többiek védelmében. Fentebb írtam,hogy nem igazán értem, hogy ehhez az esethez mi köze volt a háziorvosnak, de ha már hozzá fordulta, akkor a leghelyesebben járt el. Tájékozódott, konzultált és tájékoztatta a szülőt ezután.

dzsaszper 2010.09.02. 16:53:05

@IrishOak: tévedsz, a GYESnek nem feltétele, hogy a gyerek meglegyen 2 éves. Csupán a GYED zárja ki a GYESt, és ezért aki jogosult GYEDre az inkább azt választja.

IrishOak 2010.09.02. 16:54:10

@_Molly:
tévedés... Kognitív disszonanacia kvs.:-)

IrishOak 2010.09.02. 16:55:38

@dzsaszper:
Biztosan tévedek - bár én sok évet dolgoztam így bármilyen címszóval itthon lehetek:-))

pakesz (törölt) 2010.09.02. 16:56:07

@Dr.laikus PhD: nem
olvasd el a posztot!!!
le van irva, hogy kulon megkerte a szakorvosdokit hogy irja ra a papirra!!!

@IrishOak: jo mondjuk nemileg ertheto, szoval a kiscsaj eltoltoget 8 evet a zegyetemen, aztan gyorsan elmegy szulesi szabira, ezt azert nem kene tamogatni...
masfel evvel elore azert tervezzen mar valaki :) fokent gyereket
ha belegodnolok levadaszni a dolgokat occon, az beletart 3-4 honapba

_Molly 2010.09.02. 16:57:10

@_Molly:
Pontosabban, ha egyáltalán nem szerzett jogosultságot, akkor megy rögtön gyesre:
"42/B: A gyed legkorábban a tgys, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést,egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2 éltévének betöltéséig jár."

dzsaszper 2010.09.02. 17:00:45

@kommentfelület: mint már mondtam, nem én találtam ki a törvényeket. De attól még nem árt tisztában lenni velük.

A személyes adatok védelme egy elég erős dolog, errefelé még nincs meg a kultúrája, de a jogszabályaink már megvannak hozzá.

Hozzátettem azt is, hogy jelentős sérelem esetén jön ez a képbe. (Pl. az óvoda emiatt a telefon miatt nem veszi vissza hetekig a gyerkőcöt -- persze lehet hogy egyébként se tenné).

Fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy egy doki ha akárcsak buzgómócsing akár csak jószándékból, akaratlanul is okozhat jelentős érdeksérelmet azzal, hogy valakinek kiad egészségügyi adatot. Onnantól kezdve nem pusztán etikai a kérdés.

dzsaszper 2010.09.02. 17:02:30

@pakesz: tudtommal a tanulmányokból 180 nap beszámítható, tehát ha előtte tanult, 185 nap munkaviszony kell a GYED-hez.

Dr.laikus PhD 2010.09.02. 17:03:13

@pakesz:

Hol pakesz? Nem kért ilyet, csak annyit, hogy mehet közösségbe.

Mellék szál, hogy műanyag gipsze volt.
Avval könnyebben mozog.

colonel pondró 2010.09.02. 17:04:17

@dzsaszper: Az, hogy megkérdezem a gyerek óvodáját arról, hogy tudják-e fogadni a törött lábú gyereket felelősen, az ugyanmár miért megsértése a személyes adatoknak???????

_Molly 2010.09.02. 17:04:56

@IrishOak: "Sőt emelték a tétet, mivel eddig elég volt másfél év , most meg kettő kell ahhoz hogy egyáltalán valaki jogosult legyen a gyed-re"

Rosszul tudod.
Törvény szerint 2 éven belül kell produkálni min. 365 nap munkaviszonyt a gyedhez.

IrishOak 2010.09.02. 17:14:23

@_Molly:
Emlékszel mit mondott a nátha elleni szert reklámozó orvos a buszmegállóban beszólogató néninek? amikor az azt mondta, hogy ő nem is náthás....hadd tudjam má' orvos vagyok:-DDD

Bocsánat, de nyolc hónapos a gyerekem - had tudjam má' mihez mi kell:-)) pont most váltottam tgyásról gyed-re:-DD

IrishOak 2010.09.02. 17:15:00

@pakesz:
úgy, úgy jól mondod...:-)

kommentfelület 2010.09.02. 17:20:23

dzsaszper 2010.09.02. 17:00:45

Megértem az érvelésed, és teljesen elfogadom.
DE, vegyük a konkrét esetet: ha egy törött lábú gyerek miatt nem telefonál be az anyja, hogy elnézést, de egy darabig nem fog óvodába járni a kölök, ezt én nagyon nem értem...
Másrészt, orvosi titok, hogy latinul mondta a doki, hogy fractura femur, tibia, stb., amit a művelt anyu nem értett? Eszem megáll.

dzsaszper 2010.09.02. 17:21:41

@colonel pondró:
1. ha csak annyi hangzott el, hogy eltörte a lábát, az szerintem sem gond -- a poszt szerintem többre enged következtetni.
2. az orvosnak miért dolga eldönteni, hogy az óvoda kit tud fogadni?

pakesz (törölt) 2010.09.02. 17:23:31

@Dr.laikus PhD: a kozosseg az jelenthet jatszoteret is :)

amugy tenyleg egyertelmeun nincsen keirva, csak hat az ember olvas a sorok kozott:)

Dr.laikus PhD 2010.09.02. 17:25:30

@pakesz:

Légy egy kicsit pozitívabb! :)

dzsaszper 2010.09.02. 17:27:15

@kommentfelület: a nyelv speciel tökmindegy.
Ami nem mindegy:
- egészségügyi adat elhangzott-e (ami jó kérdés, aligha tudjuk meg, ha az anyuka vagy a doki meg nem szólal)
- volt-e hozzájárulás (jog szerint egészségügyi adatra írásban kell, de ha szóban megvolt, egy normális beteg nem csinál ügyet -- itt szóban sem volt meg, a hallgatás beleegyezés itt nem játszik)
- ha nem volt hozzájárulás, törvényi kötelezettség volt-e az egészségügyi adat továbbítására (tudtommal nem volt)
- fennállt-e az a spéci kivétel (nem képes hozzájárulni és katasztrófahelyzet, életveszély van, menteni kell -- nem állt fenn)
- alkotmányból származó közvetlen kötelezettség volt-e a telefon (nem)
- volt-e jelentős érdeksérelem (ami vitatható)

_Molly 2010.09.02. 17:28:27

@IrishOak: "Bocsánat, de nyolc hónapos a gyerekem - had tudjam má' mihez mi kell"

Úgy tűnik, ennek ellenére mégsem ismered a 2010-es jogszabályokat:

"A gyed új szabályai

2010. április 30-át követő szülések esetén a gyermekgondozási díjra jogosultság feltétele a következőképpen alakul. Gyermekgondozási díjra jogosult a biztosítási jogviszonyban álló szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – anya esetében a szülést – megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket a saját háztartásában neveli."

"2010. április 30-át követő szülések esetén a gyed díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, más igénylő (apa, gyám stb.) esetében a jogosultságot megelőző két éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek második életévének betöltéséig jár."

www.ado.hu/hirek.php?idx=2275&kat=3&s=a&p=4

dzsaszper 2010.09.02. 17:29:58

@_Molly: ez egyedül azt a szabályt nem említi, hogy a tanulmányok miatti biztosítottságból legfeljebb 180 napot szabad beleszámolni.

meronem 2010.09.02. 17:31:51

Elképzelem a következő beszélgetést az oviban:
- Kitti, fú, be van gipszelve a lábad, hol törted el?
- Nem biztos, hogy eltöjt, nem mondhatom meg hogy mi van vele, tudod, ojvosi titkos!

Igen, a gipszelt láb, és a differenciáldiagnosztika... (az osteosarcomát most hagyjuk).

IrishOak 2010.09.02. 17:35:24

@_Molly:
nem is dolgom,már megszültem 2009ben:-D
Rám nem vonatkoznak az újítások:-))

De neked már szülni kéne - jót tenne a harciasságodnak.

_Molly 2010.09.02. 17:37:43

@dzsaszper:

De igen benne van az is, csak azt már nem idéztem. De akkor most megteszem.:)

"A jogosultsághoz szükséges 365 naptári napi biztosítási idő megállapításánál figyelembe kell venni: a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az időtartamát, a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 naptári napot, rehabilitációs járadék folyósításának idejét."

kommentfelület 2010.09.02. 17:39:03

dzsaszper 2010.09.02. 17:27:15

Ez az egyetlen probléma a jogrendszerrel. Semmi köze nincs a való élethez, a valós problémákhoz. Egy nagyon rossz sablon, amit mindenre rá kell húzni, hogy "jó döntést hozzunk". A bíró majd mérlegel.
Komolytalan.
Bár egy darabig sajnáltam, hogy nem a jog területén dolgozom, manapság már egyáltalán nem.

colonel pondró 2010.09.02. 17:42:06

@dzsaszper: 1: Mégis mi a frász hangozhatott volna el még? Mit tartalmaz egy zárójelentés ha nem ezt , csak pár mondatban és latinul. Milyen egyéb személyes adatokat tartalmazhatna egy zárójelentés amit az óvoda nem tud vagy tudhat???
2:Nem az orvos dolga eldönteni-ezért is írtam korábban, hogy nem értem miért mentek hozzá a lábtörés esetén-és gondolom ezt átlátva hívta fela doki a kompetenset a kérdésben,vagyis az óvodát. Hamár hozzá fordultak illetéktelen kérdésben, legalább egy telefont megspórolt a szülönek:-)

_Molly 2010.09.02. 17:44:19

@IrishOak:
Tudod: amilyen az adjonsiten...

Okusaba 2010.09.02. 17:46:41

@IrishOak: Magyarán a THGY és GYED mindig is feltételekhez volt kötve, így akadnak/tak olyanok akiknek nem jár/t. A GYES meg (egy rövid idő kivétel) mindig is alanyi jogon járt. Tehát akinek nem jár a THGY és/vagy GYED, az GYES-t kap(hat) akár a szülés első napjától kezdve.

MyOpinion 2010.09.02. 17:49:23

Törött lábbal oviba a gyereket?
Hüjének tetszik lenni, kedves Posztoló?

colonel pondró 2010.09.02. 17:49:33

@dzsaszper: Nyílván elhangzott eü.adat, hiszen az már az, hogy eltörött a gyerek lába. Nyílván a szülő kérte az orvos véleményét. Nyílván az orvos-ismétlem önmagam-belátta, hogy ezt ő az óvoda nélkülnem tudja eldönteni. Mégegyszer is leírom: semmi olyan személyes adat nincs egy ilyen zárón, ami az adott helyzetben személyiségi jogot sért.nem az volt gondolom ráírva,hogy anyuka alkoholista, mániás depresszióban szenved, ezért nem tudott figyelni a gyerekre mikor az eltörte a lábát. Ezzelmegsértette volna szülő és gyerek jogát is.Így nem. Egy dologban balfasz volt: illetéktelenség hiányában elkellett volna küldeni őket és nem kellett volna segíteni nekik.

dzsaszper 2010.09.02. 17:50:31

@colonel pondró:
1. pédául az anamnézisből azt a részt hogy hol és hogyan tört el az a láb?
Vagy valamilyen vizsgálat eredményét.
De ezt már túltárgyaltuk.
2. az orvos ha így felhív valakit, akkor marhára oda kell figyeljen arra, hogy mit mond. Ez a hivatásával vele jár.

meronem 2010.09.02. 17:55:14

Lehet, hogy nem illetékes, de szerintem kell, hogy legyen valami kapcsolat egy óvoda és az orvos közt. Az orvos a szülő kérésére végülis segített, hiszen tisztázta, hogy az ovi tud-e megbízhatóan foglalkozni egy nem 100%-os fizikai képességű gyerekkel. Hát, nem tud, de ez az óvoda baja.
Egyébként hogy minek egy traumatológus véleményhez még egy háziorvos engedélye is, én nem tudom...

Okusaba 2010.09.02. 17:55:25

Úgy látom még mindig nem értik sokan az orvos viselkedésének a veszélyeit. Ma csak a lelelet olvasta be az óvónőnek, de ha hagyja az anyuka, ha elnézőek vele szemben, akkor legközelebb talán már a zsúfolt boltban kiabál oda egy másik anyukának, hogy bepisil e még a 6 éves gyereke, holnapután meg egy másik szülő munkahelyére telefon be, hogy szerinte az apuka/anyuka alkoholista.
Valahol meg kell húzni a határt, hogy mit tehet meg az orvos és mit nem.
A jog betartása nem választás kérdése, akkor sem ha épp nem értünk vele egyet.

meronem 2010.09.02. 17:58:12

@dzsaszper: 1. a anamnézis szigorúan véve nem lelet, de ezt miért ne tudhatná egy óvónő, akinek világos, hogy el van törve a láb. Ha mondjuk a részeges apja törte el, azt is tudhatja, nem? (gyámság és társai)

colonel pondró 2010.09.02. 17:59:14

@dzsaszper: Amennyiben a körülmények elmondása valakinek a személyiségi jogait sérti. A kb. sablonnak számító"játék közben lábát törte", senki személyiségi jogait nem sérti. Azt meg életszerűtlennek tartom, hogy vércukor,májenzim, vérsüllyedés stb.adatokat diktált egy gyerekorvos az óvónőnek és valószínűleg egy bíró sem hinné el. Persze, vigyázzon azorvos. Azt azonban halkan megjegyzem, hogy a háziorvos és adott esetben egy másik intézmény között hivatalos viszony is állhat fenn,ami mentesíti őt a titoktartás alól.( óvodával lehet ilyen) Kérésre pédákat prezentálok,akár saját tapasztalatból.

meronem 2010.09.02. 17:59:57

Jah, ha a HO ráírja papirosra, hogy mehet oviba a gyerek, és az oviban derül ki, hogy nem fogadják, akkor indul egy ovi.blog.hu site?

colonel pondró 2010.09.02. 18:01:05

@Okusaba: Helytelen gondolatmenet. Ebben az esetben hivatalosan telefonált az orvos. Két intézmnény találkozott.Nem összekeverendő a bolti pletykálkodással. Az valóban jogszabályt sért.

gld 2010.09.02. 18:01:52

@meronem: "Egyébként hogy minek egy traumatológus véleményhez még egy háziorvos engedélye is, én nem tudom..."

Hát ez olyasmi, mint a felnőtteknél a táppénzes állomány. Ott sem a traumatológus vesz betegállományba, ha eltörik a lábad, hanem a háziorvos. És ő is ír ki. Nyilván, ez nem azt jelenti, hogy megkérdőjelezi, vagy felülbírálja a szakorvos véleményét.

Nem tudom az okát, de így van :)

gld 2010.09.02. 18:04:17

@colonel pondró:

"azonban halkan megjegyzem, hogy a háziorvos és adott esetben egy másik intézmény között hivatalos viszony is állhat fenn,ami mentesíti őt a titoktartás alól.( óvodával lehet ilyen) Kérésre pédákat prezentálok,akár saját tapasztalatból."

Légyszi, prezentálj :) Engem érdekel, mert ilyesmiről én is hallottam.

colonel pondró 2010.09.02. 18:10:22

@gld: Pédául a házi-gyerekorvos ha tudomására jut, nemhogy közölheti, de köteles közölni a gyermekjóléti szolgálattal, hogy egy szülő bántalmazott-mondjuk eltörte egy gyerek-lábát. Ezt a gyermekvédelmi törvény mondja ki,ami felmenti ilyen esetben az orvost a titoktartás alól. De mondhatnám,azt is, hogy bármilyen akár lelki, akár fizikai bántalmazást, a gyerekorvos kötelezően jelent a gyámügyi-gyermekjóléti-rendőri szerveknek. (mondjuk ez állampolgári kötelessége mindenkinek), A gyermekjóléti szolgálat rendszeresen tart a jelzőrendszerben résztvevőkkel(gyerekorvos, védőnő, óvónó, tanár stb...) ülést,amelyen az ilyen eseteket kötelező előhozni.

gld 2010.09.02. 18:13:15

@colonel pondró: köszi :)

Szerinted azt fedi az "intézmények találkozása", hogy a posztban szereplő háziorvos egyben az óvoda orvosa is volt? Ez esetben szerinted jogot sértett az orvos? Mert nekem ez a pont kicsit zavaros... Én úgy látom, hogy ez esetben nem... De mások szerint meg igen. Kíváncsi lennék a Te véleményedre is.

Okusaba 2010.09.02. 18:14:30

@colonel pondró: A példám szándékosan sarkított volt. Egy ilyen eset után én se bíznék az orvosomban.
Az eset ugyan banális, de attól még tény, hogy (néhányunk szerint) az orvosnak nem volt joga értesíteni az óvodát, a leletet beolvasni meg pláne nem, a szülő engedélye nélkül. Dzsaszper a vonatkozó jogszabályokat már idézte, de az ellenkező véleményre jogszabályi alátámasztás még nem érkezett.

adamantium 2010.09.02. 18:15:20

@pcr: a "kék" műanyag gipsszel is szigorúan tilos vízbe menni, a műanyag alatt levő filmulin átázik, ennek két következménye van: egyrészről ugye összeesik így a rögzítés veszít stabilitásából, másrészről a műanyag alatt nehezen szárad ki, macerálódik a bőr a nedves környezet keveredve az elhaló hámsejtekkel a kórokozók melegágya. a "fehér" gipszet mindenütt a világon használják és repozíciós gipszekhez csak a fehér használható, lévén, hogy a műanyag sokkal nehezebben modellálható. mondom én, hogy sok a mítosz a műanyag gispz körül

adamantium 2010.09.02. 18:18:11

@dzsaszper: te előzőleg értelmezed amiket írsz? "Írásos hozzájárulással amit ilyen körülmények között nem lehet vélelmezni (csak ktömeges katasztrófahelyzetben)" meg "katasztrófa- vagy szükséghelyzet elhárításához vagy megelőzéséhez" nem mindegy, hogy katasztrófahelyzetben vagy annak megelőzésére, meg aztán a többi felsorolt kritérium szerintem lényegesen gyakoribb, de ezt csak mellékesen jegyzem meg

colonel pondró 2010.09.02. 18:21:56

@Okusaba: Az orvost a zülő kereste meg ha jólértettem a posztot, aki joggal hívta fel az óvodát, hogy megkérdezze, hogy tudják-e vállalni egy gipszes gyerek felügyeletét. A lelettel kapcsolatban már tettem megjegyzést.kötve hiszem, hogy vérképet olvasott volna be. Ami mondjuk egy szimplalábtörés esetén nem is feltétlenül van a zárón-mert minek lenne. Dzsaszper idézte a jogszabályt, amely megtiltja a személyiségi jogok megsértését akár az orvosnak is.Nade hol sérült itt személyiségi jog? Hogy a háziorvos milyen esetben köteles véleményt adni a gyermek közösségbe való integrációjával kapcsolatban azt keresd az oktatási törvényben, én ugyan meg nem mondom a számát. A gyermekvédelem esetében(ez a szakmám) a 31/1997-es tv-t kell keresd és a hozzátartozó pár végrehajtási rendeletet.

Suen 2010.09.02. 18:22:23

Nem tudom mostanában mi a szokás, de régebben minden óvodába és bölcsödébe kijárt bizonyos időközönként a gyerekorvos és végignézta a gyerkőcöket.
Az óvónők szóban is elmpndták, de az üzenőfüzetbe is beírták, hogy a doktornő megvizsgálta a gyereket és egészséges, vagy kicsit piros volt a torka és receptet is hagyott stb.
Nekem ezzel semmi gondom nem volt, sőt örültem neki. Vagy talán fel kellett volna jelentenem, mert az óvónő elött vizsgálta meg és írta a receptet?
Hagyjuk már a hülyeséget..
A túlzott jogi meg liberális sz@rságokban meg elveszik ami fontos, a gyerek. De nem baj, fő, hogy jelentgethetünk, orvost, óvónőt, tanárt, bárkit vagy még meg is üthetjük őket...

gld 2010.09.02. 18:23:23

@Okusaba:

"Dzsaszper a vonatkozó jogszabályokat már idézte, de az ellenkező véleményre jogszabályi alátámasztás még nem érkezett."

Az ellenkező vélemény az, hogy a doktornő nem szegett meg semmit. Ezt milyen vonatkozó jogszabállyal kellene alátámasztani?

Amúgy az is csak feltételezés, hogy megszegte.

gld 2010.09.02. 18:26:58

@Suen:

Az én gyerekkoromban is így volt :) Ráadásul ugyanaz a doktorbácsi volt az oviban az orvos, aki a mi körzeti orvosunk volt.

Suen 2010.09.02. 18:30:38

@gld: Az külön szerencse. :)

Okusaba 2010.09.02. 18:30:41

@colonel pondró: Csakhogy az orvos nem azt kérdezte, hogy tudják e vállalni egy gipszes gyerek felügyeletét, hanem, hogy xy gipszes gyerek felügyeletét tudják e vállalni. Szerintem ez lényeges különbség, és a telefon előtt meg kellett volna kérdeznie a szülőt. A másik a lelet beolvasása, teljesen mindegy mit tartalmaz vagy mit nem tartalmaz a lelet, hogy mennyire lényegtelen vagy szemmel látható betegség, nem tartozik az óvodára a lelet részletei.

Okusaba 2010.09.02. 18:35:34

@gld: Azt teheted meg amihez jogod van. S amihez jogod van, az valahol le van írva.:)
A legritkább esetben igaz, hogy azt megteheted ami nem tilos.

colonel pondró 2010.09.02. 18:42:54

@Okusaba: Te Úristen. Mégis mit kellett volna tennie egy óvodában, ahol, ha valami tömegszerencsétlenség nem történt, nyílván ennek a gyereknek volt egyedül eltörve a lába az adott csoportban. Kacsintania, hogy "tudja Icuka arról a valakiról van szó" vagy hogyan? Általában ilyent nem lehet kérdezni csak konkrétan,mivel akonkrét csoportban volt emberhiány, az nem volt rá alkalmas. Monthy Python-t kellett volna játszani? Többedszer is leírom:Egy záró, ami lábtörésről szól, nem tartalmaz semmi személyiségi jogot sértőt. Uszkve 2 mondat általában. Ha olyasmi lett volna benne, ami sérthet ilyen jogokat, azt jelentenie kellett volna illetékes hatóságnbak.(például, ha a szülő elhanyagoló magatartása miatt történt a baleset vagy őtörte el a gyerek lábát)

colonel pondró 2010.09.02. 18:47:13

@Okusaba: Huha. Gondolom jogász nem vagy. Ez nagyban ellenkezik mindenféle demokratikus jogrenndel,nota bene a római joggal. Nem lehet az éelt minden területét jogszabályokkal körülírni. Pont arról szól a dolog, hogy amit jogszabály nem tilt,azt jogszerint szabad tenni. Bagatell példa: sehol sem szabályozzák a limonádé ivást. Nem tiltja semmiféle törvény. Nem is engedi.Én márpedig iszom limonádét.

adamantium 2010.09.02. 18:48:27

na most azért érdekelne milyen törésről van is szó? mert egy 5 éves gyermeknél én nem tudok elképzelni olyan alsó végtagi törést amit 4 hétnél tovább kellene gipszben rögzíteni, van ugyan a sípcsont és a combcsont test törés de azt manapság műteni szokták ebben a korban, másrészt a combcsonttest törésre végtag-medence gipszet kell tenni amivel lehetetlen a gyereket iskolába vinni (a sípcsont test törésre hosszú alsó végtagit de azzal is állandó felügyelet kell). az író szerint "Teltek-múltak a hetek" ez az én értelmezésemben 2 nél több, de nyilván nem az egész periódus ha a nagy városban is gipszbe rakták, akkor azért 1 hetet csak kibírt volna még otthon (apropó átgipszeléskor készült kontroll röntgen? mert kötelező). a nagyvárosi traumatológus nyílván azért írta rá, hogy óvodába mehet mert a törés gyógyulóban volt és véleményem szerint supracondyler femurtörés vagy attól distálisabban levő törés lehetett, de nem sípcsont diafízis ha óvodába merte engedni. na most bár nem elképzelhetetlen, de valószínűleg ez az orvos nem annyira ismerős pusztagöröncsösön ahol az óvoda van és azt feltételezi, hogy az egy földszintes épület. de ha mégse? és a 200. emeleten van? (egyszerű teória, ne jöjjetek azzal, hogy óvoda nincs a huszadikon :D) akkor hiába írta oda, hogy a gyerkőc mehet óvodába, mert nyilván senki nem cipeli majd a lépcsőkön. a háziorvos mennyire lehetett ismerős az óvodában? valószínűleg igen, mert annak is az orvosa volt, mondjuk tudta, hogy az óvodában van 20 lépcsőfok. felhívja az óvónőt, hogy a pistikének eltört a lába és van rajta egy hosszú gipsz, tudja majd valaki cipelni a 20 lépcsőn? mivel óvónő hiány volt azt mondták nem és ezzel le van zárva.
P.S.: manapság latinul jellemzően csak a diagnózist írjuk, de azt se mindenütt, 5 éves korban még ha meg is műtöm a gyereket akkor se kérek labort, tehát olyan sok adat nincs azon az ambuláns lapon

gld 2010.09.02. 18:48:32

@Okusaba: "Azt teheted meg amihez jogod van. S amihez jogod van, az valahol le van írva.:)"

Hát szerencsére ez elég sarkos megfogalmazás volt :) De mivel csak hasonló sarkossággal tudnám megcáfolni, inkább nem teszem :) Szerencsére egy csomó mindent nem szabályoz a jog, ami azért az élethez tartozik. Bár furmányos jogászok tutti, hogy ezeknek a területeknek a jogi szabályozottságát is képesek lennének bebizonyítani nekem :)

Ez az egész meg annak a bizonyos ebnek a kötése a karóhoz, véleményem szerint. És talán mindkét részről.

gld 2010.09.02. 18:53:00

@adamantium: "na most azért érdekelne milyen törésről van is szó?"

Nem fogod megtudni, mert Neked nem olvassa be a telefonba a leletet a háziorvos :)

Amúgy szinte szó szerint ilyesmiket írtam le korábban, mint Te... Hogy azért itt vannak bizonyos objektív szakmai szempontok, amiket illik tisztázni, mielőtt az orvos visszaereszti a porontyot a dühöngőbe :)

Dr.laikus PhD 2010.09.02. 19:03:20

@Suen:

Ez pont nem a szabadelvűség, hanem a túlszabályozás.

dánia 2010.09.02. 19:03:25

Sziasztok!
Én írtam a posztot, de csak most jutottam hozzá, mert hogy a három gyerek ugye...
Nem személyeknek válaszolok, hanem egy-két talán félreértést próbálok meg tisztázni. Nem általában az orvosok a hibások, hanem a történetben konkrétan egy, de a többi szerintem jól tette a dolgát.
Nem derogált otthon lenni a gyerekemmel, de már hat hete otthon volt törött lábbal, és én nem tudom szórakoztatni, mert kellenek neki a társak meg egy csomó ismeret. Kb. egy hétig le tudtam kötni festegetéssel, vagdosással puzzléval mesével, utána jött négy hétig a tévé. (Az első héten még elég elesett volt, és leginkább aludt).
-A szakorvosi vélemény (többet is megkérdeztem) határozottan az volt, hogy mehet oviba. Én ezek után nem foglalkoztam azzal, hogy jaj mi lesz ha feldöntik, ha a szakorvos azt mondta, a gipsz megvédi.
-Az ovi tudta, hogy el van törve a gyerek lába. Hat hétig nem ment, furcsa lett volna, ha ez elkerüli a figyelmüket. De fel is hívtam őket. A háziorvos a szakorvos azon megjegyzéseit olvasta fel, amely az oviba járást engedélyezi és indokolja, (igen felolvasta, és ez nem onnan tudom, hogy nézte, hanem onnan, hogy hallottam mit mond a telefonba, és nekem is a kezembe volt a lelet). Utána az orvos megkérdezte az óvónőt, hogy most mit csináljon? Ha az óvónő mondja meg, mi legyen az igazolásban, miért kell orvoshoz menni érte?
Szerintem az orvosi igazolás tartalmilag csak arra vonatkozhat, hogy a gyereknek nem káros-e az ovi (szakorvosi lelet alapján nem) és a többi gyerekre nézve jelent-e veszélyt. Hát szerintem ez sem.
Ha az ovi egyéb problémái miatt nem tud megküzdeni a helyzettel, akkor pedig velem kell egyeztetni, nem az orvossal. Egyébként a másik óvónőnek olyan tervezett műtétje volt, ami után tudták, hogy legalább fél évig nem jöhet dolgozni.
És a kérdés még mindig az: ha a gyereknek érdekében áll oviba menni, az orvos lehet-e tekintettel gyesre, vagy az ovi helyzetére?

gld 2010.09.02. 19:09:27

@dánia:

"A háziorvos a szakorvos azon megjegyzéseit olvasta fel, amely az oviba járást engedélyezi és indokolja"

Vagyis nem azt olvasta fel, hogy ilyen és ilyen körülmények között, ilyen és ilyen típusú törést szenvedett a gyerek, amit XY módszerrel láttak el...

"Ha az ovi egyéb problémái miatt nem tud megküzdeni a helyzettel, akkor pedig velem kell egyeztetni, nem az orvossal."

Szerintem meg kellett volna keresned az ovit, és Neked kellett volna megkérdezned, hogy ilyen körülmények között vállalják-e a gyereket. Így megspóroltad volna ezt az egész hercehurcát, az óvónő meg nem hárította volna a háziorvosotokra, hogy közölje, hogy nem akarják a kislányt fogadni... Mert itt erről volt szó.

colonel pondró 2010.09.02. 19:09:29

@dánia: Az orvos, ezek után amit leírt-méginkább nem követett el orvosi titoksértést. Ezt kellett tennie. És mivel az óvoda nem tudta megfelelően ellátni az ön gyermekét, jogosan, mondta, hogy nem vállalja. A szakorvos pusztán a ygermek eü.állapotát tudta mérlegelni, ami alapján elhiszem, hogy mehetett volna oviba. Nade itt más szempontok erősebben érvényesültek és jogosan. Voltunk szerintem sokan hasonló cipőben szülőként. Nehéz bizony, de ilyenkor nem intézménynek,hanem a szülőnek kell megoldania a kérdést.

mizugameza 2010.09.02. 19:10:13

@IrishOak: Félreértettél. Vagy én fogalmaztam félreérthetően. Én arra céloztam, hogy ne tegyünk különbséget betegség és betegség között, mikor az orvosi titoktartásról van szó. Én most nem oviról, iskoláról, közösségről beszéltem, hanem nagy általánosságban. Vagy akkor sz@rjunk rá, és plakátoljuk ki, hogy xy leprás vagy mittudomén.

kommentfelület 2010.09.02. 19:11:43

dánia 2010.09.02. 19:03:25
"-Az ovi tudta, hogy el van törve a gyerek lába. Hat hétig nem ment, furcsa lett volna, ha ez elkerüli a figyelmüket. De fel is hívtam őket."

Elnézést, de akkor milyen adatvédelmi és titoktartási baromságról szólt az elmúlt 500 komment??? B+

2010.09.02. 19:18:32

Mekkora hülyeség! Tisztára túl van bonyolítva!
Úgy látszik nagyobb baja még nem volt az életben, hála Istennek

Okusaba 2010.09.02. 19:20:09

@colonel pondró: Kár, hogy írásban nem megy át az ironikus hangnem. A mosoly jel meg kevés volt ezek szerint.

"A háziorvos ekkor a következőket mondta és tette: közölte, hogy nem szokás, majd fölhívta az óvodavezetőt és beolvasta neki a leletet. Ekkor elmondás (meg a telefonból kihallatszó szavak alapján) az óvodavezető tanácsolta neki, hogy hivatkozzon arra, hogy ő az óvoda orvosa, és ilyen minőségben nem engedi óvodába a gyereket. Merthogy ők a körülmények miatt (erről még írok) nem tudják fogadni. Ekkor a háziorvos így tett, majd hozzátette, hogy mit akarok, úgyis gyesen vagyok, tehát ez nekem nehézséget nem okoz."
Nálam ez verte ki a biztosítékot, s tett fafejűvé az orvossal szemben. Ez a viselkedés megengedhetetlen. A nap második hsz-ben leírtam egy alternatív megoldást. Ezt a véleményem még most is fenntartom.
Ne döntse el az orvos helyettem, hogy mit kellene csinálnom, ha nem ért velem egyet, akkor indokoljon, de az itt felsorolt úgyis gyesen van, ez nem szokás, nem indok.
Ha megoldási javaslata van, beszélje meg velem és ne intézkedjen nélkülem.
Ha másokat is be akar avatni, (akármilyen indokkal) erről kérje ki a hozzájárulásom. (A példaként hozott gyermek veszélyeztetés persze más kérdés.)

Egyébként az óvodával, iskolával jó tapasztalataim vannak. Persze, hogy kell az együttműködés a szülő és az intézmény között. S a betegség sem titok. A fiam 8 évesen speciális diétán volt, megkérdeztem a tanárokat, hogy mehetne e a táborba. Megbeszélték, vállalták, hogy elviszik, tudták mit ehet, mit nem, figyeltek rá, nehogy olyat egyen amit nem szabad. Ha olyan volt a menü amit nem ehetett, külön ételt készített neki a szakács néni. Orvosi igazolást vittek latin és angol nyelven, hogy mi baja a gyereknek vész esetére. Ugyanis a tábor Ausztriában volt, kb 600 km-re az otthontól. S mégis vállalták. Minden tiszteletem az övék, megadták egy kisgyereknek az élményt.
Macerásabb volt mint egy gipsz, és nem is napi néhány óráról volt szó, hanem 8 napig 0-24-ben.

lilabori 2010.09.02. 19:21:36

Én a HeimPál kórházban voltam a pár napos gyermekemmel, megkérdeztem a nővért, hogy mi baja a másik ágyon fekvő betegnek, ő erre azt válaszolta, hogy a gyermek személyiségi jogait ő képviseli és nem sértheti meg avval, hogy informáljon. Szarul is éreztem magam a kérdésem miatt.
Rá egy évre ugyan abban a kórházban feküdtünk és a mellénk fektetett anyuka mondta, hogy hallom a nővértől, hogy asztmások vagytok.. hát 1. nem asztma volt, hanem szinte gyógyult tüdőgyulladás, 2. a nővér igazán nem mondhatott volna semmit a tudtom nélkül egy vadidegennek. Eléggé sérelmeztem az esetet, főleg, hogy másnap mentünk volna haza, de elkaptuk a kislány betegségét, akik persze kihisztiztek egy külön szobát, nehogy megfertőzzük őket...

mószer aranka brigád 2010.09.02. 19:21:53

@dánia: Milyen érdekében áll a gyereknek óvodába menni, amikor otthon van az anyuka a többi gyerekkel? Vagy akár csak eggyel? Itt pontosan arról van szó, amiről beszéltem. Nem tudtad lekötni, kösse le az óvoda. Mert az úgy kényelmesebb. Megsúgom, én is 3 gyerekkel voltam otthon, voltak nehéz helyzetek, de minden gyereket le lehet kötni. Mondjuk levegős programokkal. A legrosszabb módszer a tv. Jóhogy unja egy idő után.

@colonel pondró: :)

colonel pondró 2010.09.02. 19:26:08

@Okusaba: Egy dologról írtam véleményt: a szeméyliségi jogok sérelméről jelen esetben, ami nyílván nem sérült. Gondolom a levélíró kommentje után ez nyílvánvaló lett. Ettől a doki még lehet kőbunkó sutyerák, de nem sértett jogszabályt. Mivel a szülő kérte valamire, amit ő lelkiismeretesen, utánanézve,megtett. Az óvoda más tészta. Nem ide tartozik.

mószer aranka brigád 2010.09.02. 19:28:15

@Okusaba: gondolom, ingyen volt a tábor :)

Okusaba 2010.09.02. 19:30:37

@mószer aranka brigád: Nem, nem volt ingyen. Alapítványi, önköltséges.

Okusaba 2010.09.02. 19:31:52

@dánia: Így jártunk. Nincs az a poszt amit ne lehetne félreérteni.:)

Okusaba 2010.09.02. 19:35:37

@colonel pondró: Elbeszéltünk egymás mellett.:) Elfogadom, hogy nem sértett személyiségi jogot az orvos (ezt nem tudtam, csak gyanús volt), s a posztoló kiegészitő információja alapján, a telefon se vészes.:)Soha rosszabb megoldását egy posztnak.

mószer aranka brigád 2010.09.02. 19:36:08

Egészen más helyzet, mint egy óvoda, ahol (bármilyen oknál fogva) pedagógushiányban szenvednek. Egy önköltséges táborba is érdekük vinniük a gyerekeket a pedagógusoknak. A ti költségeitek állják az ő költségeiket. Ettől még tisztelet nekik. De nem összehasonlítható a helyzet. Egyébként óvodákban, iskolákban is mostanság figyelnek a különböző étkezési problémás gyerekekre. Nagyon helyesen. Itt az volt a helyzet, hogy kényelemből nem vitte volna anyuka a nem teljesen gyógyult gyerekét az óvodába.

2010.09.02. 19:37:06

@doktrina: na, bocsánat. Előbb csak az első indulatomból írtam, most jöjjön a rendes komment.
1. Én is tudom milyen egy óvodáskorú kislánnyal otthon, estére alig van az embernek egy működő agysejtje. Na de mégiscsak én szültem, mostmár csináljak vele valamit nem? (nekem is ott volt a kisebb)
2. Nem azt olvasták be hogy anyuka hepatitis C-s, vagy bántalmazták a gyereket, hanem azt, amit az óvoda egyébként is tudott
3. Ahogy drMorcz is írta, még balesetveszélyes is lehetett volna egy kaotikus, kevés személyzettel működő óvodába bepasszolni.

Okusaba 2010.09.02. 19:48:11

@mószer aranka brigád: Nem egyformák a gyerekek, van akit úgy kell bevonszolni az óvodába, van amelyiket "kötéllel" se lehet kirángatni onnan.:)
Mivel a fiam is közösség mániás volt, igényelte a saját korosztályos közösséget, nekünk is agyrém volt az az időszak amikor már jobban volt, de még nem mehetett iskolába/óvodába. S a posztban addigra a kislány már hetek óta otthon volt. Át tudom érezni a helyzetet. Nem hiszem, hogy pusztán kényelmi szempontok vezérelték az anyukát. Megpróbálta, nem jött össze.

mószer aranka brigád 2010.09.02. 19:55:46

@Okusaba: de akkor ne csináljon országos felháborodást belőle.

adamantium 2010.09.02. 20:22:40

akkor most már tényleg érdekes, hogy mi is volt eltörve azon a gyereken, ha 6 hét után újra gipszelték műanyag gipsszel? mert 6 hét a maximum azt már az általam korábbiakban leírt olyan esetekben alkalmazzák 5 éves gyereknél ha a szülő mondjuk nem akarja a műtétet. ha 6 hét nem elég egy alsó végtagi törés meggyógyulásához ebben a korban ott súlyos gondozási vagy endokrin problémák vannak

Twisk 2010.09.02. 20:23:46

Ha az óvoda vállalta volna a gipszes lábú kisgyermeket, akkor is gond lett volna a beolvasás és a titoksértés?

adamantium 2010.09.02. 20:34:05

egyébként ha már az én felelősségemre akarnak bízni egy nem teljesen egészséges gyereket akkor mint óvónőt nem illet meg a jog, hogy tudjak pár részletet, hogy fel tudjam mérni, hogy elvállalom-e a kockázatot vagy sem? mert mondjuk gondolom az óvónőnek nincs alapból képesítése mit kell tenni ha eltörik a gipsz, vagy hasonlók

nemezisazis 2010.09.02. 20:49:34

hogy engem mindig kimoderálnak..

tundee 2010.09.02. 20:57:10

Komolyan érdekelne, hogy milyen törés az, amit nem kell operálni, de még egy gyereknél is több mint 6 hetes gipszrögzítést igényel?! Orvosi szempontból kicsit sántít a dolog, bár időnként történnek furcsa dolgok.

bakela 2010.09.02. 21:53:39

Itten mindenki meg-e őrült-e??? Erre a lófaszra >300 reakció??? És esztet követitek is-e??? Kelet-Turkesztánban is max 3 szájli lenne az összes komment!
RE-OPEN THE OPNI!!!!

Egyébként a zorvos 2 /kettő/ sujj'os hibát /bűnt/ követett el! A hejj'ess eljárások:

1)Igazolásért, a köjj'ök nélkül megjelenő ténsasszonyt 2 sec.-on belül kibaszni, nevét okulásul a „ pozitív- negatív ionok a magyaregésségügyben, nem megy a Skodazökkenőmentesen, hüjj'étcsinyátammagamból, meg meg is aláztam tenmagamat, meg még világgá is trombitálom” blogon nyilvánosságra hozni- név,- annyakínnya,- TAJ,- lagcím,- tamponméret,- stb.
2)Ha meg hozza a magzatát /magasságos GYIVI!/ , megvizsgálni, majd 3 sec alatt sajtpapírra kanyarítani:” A mai napon/ óra perc másodperc/ az zannya által előadott anamnézés, és a konvencionális fizikális vizsgálat szerint ragványos kórság tüneteit pillanatnyilag nem mutassa.”
Oszt' Jóccakát!!

meronem 2010.09.02. 21:57:59

Akkor mégiscsak osteosarecoma :(

dánia 2010.09.02. 22:23:43

Nem én kértem, hogy ne operálják, a doktorok mondták hogy nem kell. És ők mondták, hogy nyolc hét gipsz.
Kültéri programot télen egy gipszelt lábú gyereknek elég nehéz...

adamantium 2010.09.02. 23:09:47

@dánia: de milyen csontja tört el, áruld már el

Irise 2010.09.03. 13:12:15

Annyi már nyilvánvaló,hogy az orvos semmilyen adatkezelési szabály ellen nem vétett, de megdöbbenve olvastam,hogy sokan mennyire felháborodtak azon,hogy az orvos megkérdezte az óvódától,hogy mehet -e a kislány gipszben oviba.

Errefelé, a fejlett nyugaton azt good medical practice-nek hívják. Ez a követendő példa, ezt kell tenni. Szakemberekkel közösen kell megállapítani a beteg kezelési tervét/otthonába/iskolába bocsáthatóságát, mégpedig a beteg érdekében.

Errefelé ezt direkt oktatják és az eü vezetés presszionálja.
MAgyarországon minden előzetes presszió nélkül Dániáék körzeti orvosa megtette.

Errefel még ő a hülye.
Ahelyett,hogy Dánia verné a seggét a földhöz örömében,hogy ilyen jó körzetije van..

huncut 2010.09.03. 14:39:01

@Irise: Van még mit tanulnunk...
És volna mit változtatni a hozzáállásunkon.

dzsaszper 2010.09.03. 14:48:46

@Twisk: a titoksértés nem ezen múlik, tehát elvileg igen,
A személyes adattal visszaéléshez nehezen képzelek el egyéb jelentős érdeksérelmet -- így annak hiányában (ha más jelentős érdeksérelem nem kerül képbe) az akkor nem volt.
A gyakorlatban meg dánia tudja, akkor is zavarta volna-e.

dzsaszper 2010.09.03. 14:49:35

@colonel pondró: kéretik a személyiségi jogokat a személyes adatok védelmével nem összekeverni :)

kismókuci 2010.09.03. 17:15:09

Sziasztok,
Az én gyerekemnek két évesen tört el a lábfeje (lemotorozott a lépcsőn), begipszelték. Bölcsibe járt akkor, és vittem be a bölcsibe gipszelt lábbal (mindenféle igazolás nélkül). A gondozónők meglátták, hüledeztek. Először nem akarták befogadni, de mondtam, hogy ez nem fertőz :-)) Végül minden további ellenvetés nélkül járt bölcsibe...

Irise 2010.09.03. 20:05:53

@kismókuci: Tényleg nem a fertőzés miatt kell megkérdezni az óvónéniket, hanem azért,mert fel kell mérni,hogy el tudják-e látni ,hiszen a törött lábú madárkák több odafigyelést/segítséget igényelnek.
Amúgy meg, alapvető udvariasság,hogy mielőtt valakinek többletfeladatot sózok a nyakába, megkérdezem,hogy vállalja-e. Szvsz.

tundee 2010.09.04. 15:43:21

@bakela: Meg kellene tanulni helyesen írni, s csak aztán osztani az észt!:D

dzsaszper 2010.09.06. 13:16:26

@Irise: ha a többletfeladatot a doki sózná az óvoda nyakába, akkor korrekt lenne. De tudtommal a dokinak semmi köze az óvoda kötelezettségeihez, ha nem az a kérdés, hogy fertőz-e a gyerek. Az óvoda kötelezettségeit nem a doki, hanem jogszabályok állapítják meg.

Szóval legfeljebb az anyukának illik egyeztetni, nem a dokinak.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása