Öklömnyi vérdarabok hullottak belőlem

2010.08.29. 06:00

Sziasztok kedves olvasók! Elmesélem szomorú történetemet, hogy mással sose forduljon elő ilyen.


Sajnos gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak, párommal nagyon őrlődtünk a döntésen, mert nagyon szerettünk volna már babát, de az orvosok tanácsát megfogadtuk. Az interneten keresgéltünk, hogy hol lenne a legjobb elvégeztetni a beavatkozást, az állami kórházakban nem bíztunk (rosszul tettük), így akadtunk egy V. kerületi magánklinikára.


Bejelentkeztünk, majd elmentünk a nőgyőgyászhoz, aki rögtön a magánrendelőjébe hívott, ami a Váci utcában van. Már fel kellett volna tűnni, akkor, hogy valami nem kerek a dologban, amikor egy magánlakásban rendelt, az előszobában kb 5db szék, oda ültetett le, mint utóbb kiderült ez a szülei lakása, akik itt laknak, viszont a rendelése idején a kb. 4m2 konyhában kellett lennie az édesanyjának, ami az előszobából nyílt.


Egy rövid ultrahangos vizsgálat után megállapította, hogy állapotos vagyok, kb. 5hetes (rögtön sírva fakadtam, belőle az együttérzés szikrája is hiányzott), majd mondta, hogy ezért a vizsgálatért (kb. 10-15perc) 15 000Ft-ot kér. Majd mondta, hogy menjek be a MÁV kórházba, ahol csináltassak egy vérképet, és menjek el a védőnőhöz.


Most nem írom le a kötelező kört a védőnőnél, meg a vérvételen. Majd közölte, hogy ő elmegy a vérképért, és beírt másfél héttel későbbre műtétre. A műtét reggelén bementünk a párommal egy klinikára (Ferenciek terénél egy romos, lepukkant kapualjból nyílik a lépcsőház, ahol előbb fel kell csengetni egy kaputelefonon, és addig nem engednek be, ameddig a neved és, hogy miért megyek el nem mondom, kb 2-3 járókelő hallhatta), a „klinika” belülről rendben van, a recepción is kedvesek voltak.


Fizetnem kellett: 30000Ft volt az altatás, vizsgálat 15000Ft, valamint a családvédelmiseknek is be kellett fizetni kb 29000Ft-ot, de azt az SZTK-ban is kellett volna. A műtét valamint a tágítást nem írom le, mert részben aludtam, valamint nem ez a lényeg. A műtét után a „Dr” arra nem méltatott, hogy bejöjjön hozzám a szobába, (ja, és azt el is felejtettem mondani, hogy mivel 1 naposak a műtétek, semmilyen hozzátartozó nem lehetett ott velem, sem előtte, sem utána), este 5 re jött értem a párom, és hazavitt.


Pár napos vérzést jósoltak, ez kb 2 hét lett, folyamatos vérzéssel, hol erősebb, hol gyengébb, majd pont a 11. napon a zuhanyzóban elöntött a vér és öklömnyi darabok estek ki belőlem.


Azonnal próbáltam hívni a dr-t, a klinikát, a magánrendelőt, de a mobilja ki volt kapcsolva, a másik két szám meg csak csengett, senki nem vette fel. Ott álltunk a párommal kétségbeesve, tiszta vérben.


Másnap elmentünk soron kívül a doktor úrhoz, aki megint csak a magánrendelésére hívott be. Megint ültünk kb. 40 percet az előszobában, mire sorra kerültünk, újra ultrahang és kiderült, hogy bent hagyott egy kb 17mm-es szövetdarabot, és ettől vérzek 2 hete, felírt egy antibiotikumot, meg Ergam cseppet, és mondta, hogy 10 nap múlva menjek vissza, majd megint csak elkérte a szokásos 15000Ft-ot.


És közölte, hogy ettől még lehet, hogy újra műteni kell, természetesen újra teljes összegért)


Itt már a párom nagyon mondogatta, hogy ez csak a lehúzásra megy és másnap félhívta egy barátját, akinek az apósa nőgyógyász Szolnokon (sajnos közben derült ki, különben kihagytuk volna ezt a „mészárost”). Ő fogadott minket, újabb ultrahang, kiderült, hogy valóban ott van az a benthagyott szövetdarab, és SOS ki kell venni, mert ez nagyon veszélyes dolog (5000Ft, de mindenkinek ennyi, kint van az ajtón az árlista).


És a vidéki Dr. elmondta, hogy ezt korábbi kezelőorvosomnak is látnia és tudni kellett, de mivel még húzta az időt, így még több pénzt tudott elkérni. Másnapra kiírtak az állami kórházban műtétre, nagyon kedvesek voltak, mindent megcsináltak.


Ezt csak azért írtam le, mert egyrészt szerencsére túl tudtam tenni magam a dolgon, másrészt pedig senkinek nem kívánom ezt a tortúrát, és kínt. Jobban utána mentem a dolognak a neten és érdekes módon elég sok lánynak maradt bent kisebb-nagyobb szövetdarab, akiket ezen a klinikán műtöttek, és újra műteni kellett, újra teljes pénzért.


Fel sem merem tételezni, hogy esetleg direkt „maradnak” bent darabok, az újabb műtét és újabb lehúzás miatt..

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irise 2010.08.29. 17:53:28

@porcsinrózsa:
1. én sem érzem okénak a pénzkérdést.
2.fentebb többen leírtuk,hogy szakmailag rendben van, ez benne van a műtét és a betegség kockázatában, nem műhiba.
3.ügyelet: teljesen jól tennéd.

rikitiki 2010.08.29. 17:55:33

Leroi:

mindez nem jelent problémát ha a szereplők nem azonosíthatóak.
Erre figyelni kell a posztok feltöltésénél.
Másképpen semmilyen lehetőséged nincs, bármilyen nyilvános fórumon lejárathatok akárkit, állíthatok bármit. A bíróság meg 5 év múlva majd megítéli, hogy hitelrontás volt, és nem igaz.

Evvan.

Irise 2010.08.29. 17:57:54

@El Visco Stello: Azt is írhattam volna,hogy Tűzgagó vagyok,de ki hitte volna el?!

Irise 2010.08.29. 18:00:50

@rikitiki: itt be lehet azonosítani. Névvel,címmel, képpel.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 18:01:24

@Irise: elnézést, én elsiklottam a "szakmailag rendben van" felett (az összes kommentet nem volt módom elolvasni).
Bár, laikusként nem úgy értékelem, hogy az rendben van, ha a páciensben bármit benne hagy az orvos... Én ezt nem fogadom el normális műtéti kockázatnak. Szerintem evidensnek kéne lennie, hogy ne hagyhassanak a betegben semmit.
De hát én nem értek hozzá... :)
Ettől független szívesen olvasnám egy műhibaperre szakosodott jogász álláspontját is :D

rikitiki 2010.08.29. 18:05:51

@Irise: Igen, éppen ez a gond (és ez nagy gond) sajnos.

Ha nem lenne azonosítható, nem is kellene megvédeni senkit semmitől.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 18:07:37

@Irise: rákerestem, orvosi műhibaperrel foglalkozó orvos-jogász oldaláról:

"Műtét során idegen testnek (törlőkendő, tű, műszer stb.) a testüregben, műtéti területben maradását a bírói gyakorlat ma már nem tekinti a műtéti kockázat körébe tartozónak. A műtéti kockázat fogalmi körébe nem tartozik az olyan orvosi tevékenység és magatartás, amely a jogi megítélés szempontjából felróható magatartásnak minősül."

Forrás: www.petrassydr.hu/idegen-test-bennhagyasa.html

rikitiki 2010.08.29. 18:08:21

@Irise: Ez a gond sajnos (és ez nagy gond)
éppen ezt mondom, hogy ne legyen azonosítható személyesen senki, mert abból csak a gond van.

Ha nem lenne azonosítható, nem is kellene megvédeni senkit semmitől, és nem lehet szó hitelrontásról, vagy hitelvesztésről sem.

Leroi 2010.08.29. 18:09:06

Még mindig nyitott kérdés, hogy melyik volt az a gyógyszer, amely miatt terhességmegszakítást ajánlottak...
Nyugtató?
Slágernyugtatószedő volt a hölgy?
( A konverziósok többsége tömi magába a változatosabbnál változatosabb sedativumokat, sőt, képzelt depressziójára SSRI-t irat ki,amitől asztán nem tud szabadulni...)
Antipelipeticum?
Egy részükkel simán megy a terhesség.
?

Irise 2010.08.29. 18:10:20

@porcsinrózsa: Képzelj el egy félig felfújt lufit, aminek a belső felszínére szamócalekvárt kentél. És most dugj be egy hosszúnyelű kiskanalat,aminek az egyik fele élesre van köszörülve, és próbáld meg lekaparni vele a szamócalekvárt a lufi faláról.

1. ha rányomod a kanalat a lufi falára,minden lekvár lejön, de kipukkad a lufi és meghal a beteged.

2.ha nem nyomod rá, akkor nem hal meg a beteged, de valamennyi szamócalekvár fenn marad. Ez utólag lelökődik és távozik normál úton.

Mostmár érted,hogy miért rendszeres velejárója ennek a műtétnek?
Ez teljesen más kategória,mintha benne hagyom a kisollót a betegben.

rikitiki 2010.08.29. 18:10:53

Most már értem, miért mondja mindenki azt hogy:

blogmotor!!

:)

Leroi 2010.08.29. 18:12:08

asztán=aztán...hm...:)

Irise 2010.08.29. 18:12:30

@porcsinrózsa: Nagyon jól tetted , így legalább elhiszed magadnak, ha nekünk nem is.
"Műtét során idegen testnek (törlőkendő, tű, műszer stb."

Idegen testnek. Nem saját szövetnek . :)

gld 2010.08.29. 18:13:52

@Leroi: volt egy ismerősöm, aki szintén hasonló módon járt. Neki szívműtéte volt korábban, és Syncumar-t szedett. De biztosan sok olyan gyógyszer van, aminek az állandó szedése mellett a terhesség mint olyan, nem ajánlott opció...

gld 2010.08.29. 18:14:59

@porcsinrózsa: de itt nem arról van szó, hogy benne hagytak egy gézdarabot :O

Leroi 2010.08.29. 18:15:28

gld

Fiatal hisztériás nőnél és másra gondolok.
Aki az őt ultrahangozó, terhességét megállapító dokitól együttérző könnyeket vár, az messze kimeríti nálam a nyafogó hisztérika fogalmát.

Magánvélemény.

gld 2010.08.29. 18:18:02

@Leroi: erre nem tudok mit mondani, nem voltam ott, nem ismerem a poszt íróját, így azt sem tudom, hogy milyen a lelki beállítottsága. Számomra ez kicsit előítéletes...

gld 2010.08.29. 18:20:46

@Leroi: amúgy én el tudok képzelni egy olyan sztorit, hogy a poszt írója tisztában volt vele, hogy a terhesség, mint olyan, az ő számára milyen lehetőséget tartogat... És azt is el tudom képzelni, hogy erről az orvost is tájékoztatta, és talán ezért várt némi együttérzést.

De ez is nyilván csak egy találgatás, minden alap nélküli :)

popzene 2010.08.29. 18:20:46

látom, röhejes módon a csúnya szavakra hivatkozva töröltettétek a kommentemet. érdemi hozzászólás esetleg...?

amúgy itt van csúnya szavak nélkül - gondolom, így már jobban tetszik:

"ugye milyen fasza a profitorinetált orvoslás?!

ami PROFITORIENTÁLT az NEM LEHET BETEGORIENTÁLT"

heló, magyarországon melyik orvoslás nem profitorientált?

arra gondolsz, amelyiket "állami"-nak szokás tévesen nevezni, ahol a főorvosoknak valahogy a megalázóan alacsony fizetésből sikerül palotákat építeni a szabadság-hegyen, meg a legnagyobb audit megvenni? biztos élére állítják a garast.

arra gondolsz, ahol a nőgyógyász előre megmondja a szülés árát, amelyről számlát sajnos nem tud adni (és még csak el sem pirul közben)?

arra a "nem profitorientált" orvoslásra gondolsz, ahonnan valamiért nemnagyon tülekednek a magasabb beosztású orvosok a magánklinikákra, pedig ott a versenyszektornak megfelelő fizetést kapnák? vajon miért?

arra az állami orvoslásra gondolsz, ahol a közpénzekből fenntartott infrastruktúrát rutinszerűen magáncélokra használják?

ahol a beszerzések a főorvosok cégein keresztül mennek?

ahol a GDP-arányosan nyugati szintű finanszírozásból észak-koreai állapotokat sikerül fenntartani?

ahol azért akadályozzák a privatizációt meg a több biztosítót, mert az átlátható viszonyokat teremtene, és nem lehetne többé a zavarosban kaszálni?

hát nőjön be az orra luka a törvénytelen, adófizetőket megkárosító jövedelmekből élő orvoslobbinak.

én neveket akarok, és tarifákat nyilvánosan az interneten. legalább szégyelljék magukat.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 18:21:08

@gld: @radiologus.hu: @Irise:

bocs, ezek szerint félreértettem, hogy a szövetdarab az mit takar :) Az nincs leírva, hogy saját szövet, csak szövet, én pedig egyből valami idegen dolgora aszociáltam :)

Ha benne hagyott az orvos valami olyat, amit ki kellett volna szednie a műtét során, mert az a "protokoll" még ha az "saját" is, szerintem az is nagyon gáz...

gld 2010.08.29. 18:23:55

@porcsinrózsa: "Ha benne hagyott az orvos valami olyat, amit ki kellett volna szednie a műtét során, mert az a "protokoll" még ha az "saját" is, szerintem az is nagyon gáz..."

Attól, hogy gáz, még valós műtéti szövődmény lehet, amiről jobb helyeken tájékoztatják a beteget a műtét előtt. Mondjuk innentől "garanciálisnak" kéne lennie a dolognak szerintem (bocs a megfogalmazásért), mármint az anyagiak tekintetében.

Irise 2010.08.29. 18:24:48

@porcsinrózsa: magyarán tökmindegy,hogy hány orvos írja le,hogy nem lehet az összeset eltávolítani,mert fizikai képtelenség és hogy szakmailag jól járt el a nőgyógyász.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 18:30:02

@Irise:

Aztán meg persze egy ügyvéd behülyíti a beteget, és belehajszolja egy vesztes perbe. Amin ő csak 50 ezret keres...

Majd itt olvassuk, hogy "mundér becsülete". :-)

Leroi 2010.08.29. 18:31:59

popzene

Tudnál az "orvoslobbinak" nyugateurópai mércével mérhető fizetést biztosítani?
Mert a befektetett energia és betegekre szánt idő az a nyugatiénak többszöröse.
/Én nem kívánom, hogy egyik lukad se benőjön/:)))

Irise 2010.08.29. 18:40:50

@radiologus.hu: És a hír az újságokban: beperelte a beteg a nőgyógyászt. Jóhírnév zsupsz ki az ablakon.
2 év múlva újabb újságcikk: felmentette a bíróság az orvost.

Mi jön le ebből a betegeknek?
1.mundér becsülete,ahogy mondtad
2.merhogy az orvosoknak ebben az országban mindent lehet

de az,hogy a betegnek nem volt igaza, vagy az orvos nem hibázott, az véletlenül se fog bennük felmerülni.

Jágó monológja: The value of a Good Name
az egyik kedvencem.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 19:16:34

@gld:

"innentől "garanciálisnak" kéne lennie"

Én személy szerint nem mennék olyan magánorvoshoz, ahol nincs garancia kikötve részéről a beavatkozáshoz, és evidens, hogy számlát is várok :)

Garancia kérdése általános pl. magán fogorvosnál, ill. magán szájsebésznél is, ill. fogszabályzó orvosnál is, ők többnyire garanciát vállalnak a munkájukra.

Elnézést, ha a következő ide of, csak fogorvosról tudnék pozitív példát írni (ami e blogban talán nem gyakori), bár nagyon részletezni nem szeretném esetem, hosszú lenne és nem is a részletek a lényeg.
Igénybe vettem magán fogorvosi szolgáltatást, kifizettem a díját.
Nem sokkal utána gond lett, ellenben másodjára nem kért pénzt, ráadásul olynért nem kért, amire kérhetett volna. Nem hibázott semmit korábban (első beavatkozásnál), hanem nálam lett "szokatlan dolog"ezután az állkapocsomnál, és emiatt újra az orvos székében kötöttem ki. Vis majornak tekintette az orvos ami történt, és mindent megtett érdekemben (nagyon hálás vagyok neki, nála éreztem, hogy fizetnék legalább hálapénzt neki, a szó eredeti, jó értelmében,-nem úgy ahogy manapság értelmezik a hálapénzt- de egy fillért nem fogadott el. Így jelképes ajándékcsomagot vittem utólag, azt legalább elfogadta, és szemmel láthatóan örült is neki :) (Budapest, 12-i kerületben praktizáló f.orvosról van szó).

stukov1 2010.08.29. 19:45:35

A posztíró több hülyeséget is csinált:
1. Miért nem a terhességet megállapító nőgyógyász segítségét vette igénybe egy akárki ismeretlen helyett?
2.Ha már maszek módon akkor miért nem nézett jobban körül?
3. Ha maszek módon megy az egész akkor a családvédőnek nincs köze hozzá, tehát nem kell nekik fizetni 28750 forintot.
4. Talán nem írta alá a műtéti beleegyező nyilatkozatot: Amiben le volt írva a lahetséges szövődmény is.
5. A kétökölnyi vérdarab meg a hatalmas vérzés nem korrelál a több nappal később programozottan elvégzett műtéttel.

Mégis miért perelne?
A magán ellátásért fizetni kell. Gondolom ki volt írva mi mennyibe kerül.
A szövődmény belefér, normális - nem műhiba (mert felismerték).
Talán a maszek cég adhatott volna garanciát erre.
Egyébként a gyógyszer nevét sem tudjuk amivel a posztoló kúrálta magát előtte. (mert ha fogamzásgátló volt és ezért történt a műtét akkor HÜLYE volt (nagybetűvel). - el kell olvasni a használati utasítást.
Különben is hol volt a családtervezés? Az előrelátó gondolkodás?

Saját kérésre történő terhességnegszakításnál az orvos nem fog leállni győzködni... kikapar és kész.

adamantium 2010.08.29. 19:45:56

@porcsinrózsa: az embrió egy darabja az nem idegen test, tehát rossz a példa

szabidoki 2010.08.29. 19:56:14

@radiologus.hu: mikor volt az utoljára, hogy egy műhibaperes ügyvéd ötvenezerért elvállalt egy ügyet? Legalább egy nullával efölött jár a tarifa mostanában...
@popzene: a hálapénzt már kielemeztük itt számtalanszor, úgyhogy az lerágott csont.
Mutass légyszives olyat, hogy a főorvos cégén keresztül megy a beszerzés!
A GDP-arányos finanszírozásunk 4.4%, az EU-átlag 6.2% (velünk meg a többi kelet-európaival együtt!), a kívánatos úgy 8%.
A privatizáció dübörgött egy ideig, csak aztán kiderült, hogy ez a lejtőn lefelé gyorsulás hangja - lásd Hospinvest. A több-biztosítós rendszer bevezetését pedig Gyurcsány fúrta meg. Amúgy meg látni, mennyire jó kis felállás ez, az USA-ban eszméletlenül drágán nyújt korlátozott szolgáltatást keveseknek, mert így lehet belőle sok pénzt csinálni, ezen próbál most Obama variálni, nem sok sikerrel. Senkinek ne legyenek illúziói, amilyen ma Magyarországon a politika és a gazdasági elit viszonya, nagyon hamar eltűntek volna a garanciális szabályok, amik szerint a biztosítók nem válogathatnak a betegek között (Sukoró, Páty, King's City, stb. a kulcsszavak). Másrészt meg elég gyorsan jelentős díjemelés jött volna - ennyi pénzből, mint most, működtetni sem lehet a rendszert, nemhogy fejleszteni, csak akkor már hiába lett volna akármilyen tüntetés, a kormány a biztosítókra mutogatott volna. Persze gondolkodni mindig nehezebb, mint bízni a varázsszóban, hogy "privatizáció".
A magánklinikákra meg eléggé nagy a tülekedés, csak ezt neked nem kötik az orrodra...
Az internetes lejáratásról meg már többször leírtuk, hogy miért nem megy.

dalmata76 2010.08.29. 19:58:48

ez a rendelő kiválasztás random történt?
nagyon úgy tűnik..

dalmata76 2010.08.29. 20:00:58

egyébként nem vágom, hogy gyógyszerszedés miatt minden esetben meg kell szakítani a terhességet??
csak úgy kérdezem..

szabidoki 2010.08.29. 20:01:15

@stukov1: "Ha maszek módon megy az egész akkor a családvédőnek nincs köze hozzá" biztos lehet ilyet is, csak az Btk. kategória (=tiltott magzatelhajtás).
Ha nem írta volna alá a műtéti beleegyező nyilatkozatot, nem műtötték volna meg.
A "garanciális" ellátás kétségtelenül elegánsabb lett volna, de amennyire tudom, egyáltalán nem kötelező.

szabidoki 2010.08.29. 20:04:36

@dalmata76: gyógyszere válogatja. Nagyon ritkán "kötelező", általában közlik a terhes nővel, hogy X gyógyszer, amit ő szed, károsíthatja a magzatot, javasolt a terhesség megszakítása. De lehet úgy dönteni, hogy kockáztat, és kihordja, és akár be is jöhet a dolog. Persze gyakran meg sérült gyerek születik. Nehéz kérdés.

dalmata76 2010.08.29. 20:21:31

@szabidoki: hát igen, nehéz döntés.
főleg akkor, ha már az illető benne van a korban, mert akkor az is csoda, hogy egyáltalán megfogant a magzat.

fuzzykinkyfunk 2010.08.29. 20:35:05

@Babette_: Apa jókat eszik, sokat iszik (10-20-30 évig). Epeköve, epehólyag gyulladása és belobbant hasnyálmirigye lesz. Apa krízisbe kerül, de végül megmentik. Vége a sztorinak.

Leroi 2010.08.29. 20:53:47

Ha nagyon szeretnék már babát, akkor abbahagyom a gyógyszerszedést...
Nem hiszem,hogy életmentő szereket szedett volna a nő.
Visszatérve: a psychiaterek előszeretettel sóznak rá "depressziós" betegekre olyan gyógyszereket, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a beteg mindenkori valódi psyches statusával.
Rossz a viszonyom a főnökömmel, kiborít?
A psychiáter doki generalizált szorongást állapít meg (F 4110)
Be a gallér alá a nyugtatót.
A párom nem veszi meg a lapostévét, ahogy ígérte?
Elmondom a psychiáteremnek, aki rámfogja, (RÁMFOGJA, nem diagnosztizál, nem mérlegel, hanem simán egyetért az általam megállapított álkórismével), hogy depressziós vagyok.
Az SSRI generikumot gyártó cég éppen
Szexisztánba akarja kirándultatni a nyáron , normális, hogy csípőből felírja nekem az antidepresszánst.
Ezt követően aztán próbáljak meg leszokni róla, állítsam helyre a szerotoninanyagcserémet, ha tudom...

lüke 2010.08.29. 21:10:18

@adamantium:
hozott anyagból dolgozunk...........

pakesz (törölt) 2010.08.29. 21:18:39

@szabidoki: "A privatizáció dübörgött egy ideig, csak aztán kiderült, hogy ez a lejtőn lefelé gyorsulás hangja - lásd Hospinvest"

en nem ertek hozza, de mintha ok nehany korhazat sikeresen tudtak volna uzemeltetni, ami a tonk szelere kerult

a masik ez: "Mutass légyszives olyat, hogy a főorvos cégén keresztül megy a beszerzés!"
ismeros egy nagy multinal dolgozott(az a multi mashova sikeresen todott szallitani) es o mondta hogy a korhazi beszerzeseken az a ceg direkt nem indult mert nem volt kedvuk a korrupciohoz
aki ott van annak kellene tudnia ezeket a dolgokat, vagy a Mikola is artatlan a Szent Imre korhaznal?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 21:45:54

@fuzzykinkyfunk:

Ja, apa gondosan leszarja az orvos utasításait, és a gyógyszereit a szemüvegtokba gyűjti.

Éljen a compliance jeligére. :-)

Majd csodálkoznak azon, hogy a reggel 8 óta hajtó ügyeletesek nem örülnek a hajnali melónak.

Leroi 2010.08.29. 21:46:04

hopp-hopp

1.NE KIABÁLJ egy fórumon.
Capisci?

2.Ha már ilyen szép ugrálós nickneved van, hopp az ágyba, mert késő van.
Jobb neked.
És nekünk is.
Imáta-tente, jóccakát...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 21:47:32

@pakesz:

Mivel nem tartották be a vonatozó törvényi előírásokat....

Aztán borult a bili, és amikor számon kérték a szabályok betartását, azonnal csődbe is ment a Hospinvest, százmilliós tartozást maga után hagyva.

noirA 2010.08.29. 21:48:06

Szerintem, ha orvosilag indokolt a küret, akkor nem kell fizetni. Nekem volt egy spontán vetélésem kb. a 6. héten. Ultrahang után a doki, aki vizsgált, azt mondta, hogy lát még bent maradványt, azaz nem teljes a vetélés. Ezért elirányított a betegfelvevő pulthoz, hogy iratkozzam fel műtétre. Pénzről nem esett szó, bár az is igaz, hogy én nem fogadtam meg a tanácsát (mert egyáltalán nem vágytam egy művi abortuszra), hanem elmentem egy másik dokihoz másodvéleményt kérni. A történet vége, hogy végül kiürült magától. Csinált pár labort, hogy biztosan lássa, minden rendben van-e.
A lényeg, hogy én úgy tudom a csekket a családvédelmis adja és nem kórház.
És nem tiszta a posztban az a mommentum, h mi a fenének kellett elmennie a nőnek a családgondozóba, ha orvosi indok miatt nem tarthatta meg a babát.

fuzzykinkyfunk 2010.08.29. 21:59:03

@radiologus.hu: pontosan, annyi kiegészítéssel, hogy: "apa kocsit hajt".
A compliance sajnos orvosi fogalom, nem a betegek találták ki, szóval nem működik. Nem szmájlizok.

""-Tudósok-

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:00:16

@radiologus.hu: nezd a vg.hu -n utanaolvastam
ott olyanokat irtak hogy feleannyi adossagot csinaltak mint a tobbi korhaz
meg olyat hogy EBRD is benne volt
meg olyat is, hogy a cucialis nepsavazasnal az EBRD benyogte az unalmast, hogy ok akkor ebbol egy ideig nem fognak penzt latni

most akkor biztos hogy a magankorhazzal van gond??? vagy inkabb a szabalyozassal, ami az allami korhazakat allandoan kistafirozta?

"szabályok betartását" te tenyleg honnan vetted ezt az infot hogy ettol mentek csodbe???
eleve olyan korhazakat VETTEK AT amik VESZTESEGESEK voltak elotte!!! hat megis mit lehetett toluk varni?

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:14:44

@szabidoki: "Másrészt meg elég gyorsan jelentős díjemelés jött volna - ennyi pénzből, mint most, működtetni sem lehet a rendszert, nemhogy fejleszteni, csak akkor már hiába lett volna akármilyen tüntetés, a kormány a biztosítókra mutogatott volna"

Molnar Lajos mondta azt hogy ez a cel!!!
o ugy meselte, hogy 1950 -ben az emberek ha emelkedett a hus ara, akkor a kormanyt/allamot szidtak
ma mar nem ez van, ugyebar felnottunk nem?
hat nem elegge mert az egeszsegugynel az allamot kell szidni, nezzuk csak meg mi is tortent a 7 kerdeses majd 3 kerdeses rendszervalto nepsavazassal :)))

amugy Molnar Lajosra nem kell emlekezni eleg "Kurcsanyra", elvegre o lett jol bepiarozva, te is Gyurcsanyt irtad most :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.29. 22:20:03

@El Visco Stello: Igazad van, az önsorsrontás teljesen emberi dolog.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:30:48

@pakesz: Csak részben van igazad.
Veszteséges kórházakat is átvettek, de mutass olyan magyar kórházat, amelyik nem veszteséges.
Az átvett kórházakban barom nagy fejlesztéseket ígértek, de erre nem volt megfelelő fedezetük.
Egerről hallottunk a legtöbbet a médiában, van is ott ismerősöm, több is: a HI szétbarmolta az egészet. Papíron 5, élőben 1 orvos az osztályon stb.
Az más kérdés, hogy egyet kell értsek a HI cégvezetőjével, ebben a finanszírozási rendszerben lehetetlen jól működtetni egy intézményt.
A nagy kérdés az, hogy ezt előre nem látták? Vagy jött volna szépen a Nagy Testvér, és kisegíti őket? Szerintem ennyire nem lehettek közgazdasági analfabéták, főleg a többedik kórházbeszerzés után. Nyilván volt valami mögöttes szándékuk, aztán elbukták.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 22:31:29

@pakesz:

Amíg az EBRD pénzelte őket, addig voltak képesek bármit tenni.

Aztán a pénzforrás elapadásával hirtelen eltűnt az a híres "menedzsment-tudás".

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 22:34:03

@Dr. Morcz:

Semmi extra, nagy pénzt akartak akasztani a beszerzési láncból, hisz övék volt a gyógyszerellátó cég is.

Aztán a végfelhasználók csődjével az egész rendszer összedőlt.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:36:49

@radiologus.hu: Ja, bizony, el is felejtettem, de így volt. Meg volt egy marhanagy laborcégük is, az talán meg is maradt.

bakela 2010.08.29. 22:37:12

Ha már valaki leírta /nincs időm az akvarisztikára/ Cinderella lécci, lécci radír:
Mielőtt telebőgném a klaviatúrát, -itten kérem eccerű angyalcsinálásról lehetett szó. Azért kellett a magányrendelő, mert nem akartam ismerőssel találkozni a pedigénfizetematééébééét publ. ispotályban.
Miért gondolni esztet? Mer' sztem az egészségügyi /-orvosi-anyai-magzati-/ indikációval végzett AB -illeték-, és -családvédelmi- mentes.
Vagy má' nem??????????????????
Meg: nézzetek má' az öklötökre! Persze emléxem valami Lolo Ferrarira...
+: gugli: hegar pic
+: hamár gugli: Prajem vám dobrú noc!

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:42:48

@Dr. Morcz: vg.hu kereses hospinvest
le van irva ott, hogy arra szamitottak, hogy a finanszirozas rendezodni fog
tudod a tokes nehanyszor ugy vallalja be a dolgot hogy nehany evig a veszteseget megfinanszirozza

"mögöttes szándékuk": senki nem tagadja, az volt a mogotte, hogy nyeresegesek lesznek :)))
ez bun???

vagy a nagy kulfoldellenesseg az most el, amikor meg megyunk ki angliaba akkor nem?

szabidoki 2010.08.29. 22:43:34

@pakesz: hát, szabályosan lehetetlen nullszaldós vagy nyereséges kórházat üzemeltetni. Az EBRD akkor szállt ki, amikor már nagyon csehül álltak. A Hospinvest beígért fejlesztéseket sokmilliárd értékben, de azok sosem jöttek, a végén már az OEP-pénzzel is trükköztek. Azért vettek át veszteséges kórházakat, mert másféle kórház nemigen volt (és jelenleg sincs). Gondolom bíztak abban, hogy mihamarább több biztosítós rendszer lesz, és sok pénz áramlik a szektorba a megemelt díjakból, de árnyékra vetődtek. Molnár Lajos (illetve a komlpett SZDSZ) "találta ki" a több biztosítós rendszer bevezetését, de a szocik fúrták meg végül.
A szabályozással nem az a gond, hogy az állami kórházakat kistafírozza. Eleve a szabályozás nem stafíroz ki semmit. Lényegesen kevesebb pénzt adnak a kórházaknak, mint ami a normális működéshez kellene, aztán mikor már csődközelbe kerül egy-egy kórház, akkor a tulajdonos kiköhög némi pénzt. Ez önkormányzati kórházak esetén általában az önkormányzat, vagy az állam. A Hospinvestes kórházak ugyanazt az elégtelen finanszírozást kapták, mint a többi kórház, csak amikor kiderült, hogy nekik sem elég (=szarból nem lehet várat építeni), akkor az állam azt mondta, hogy neki semmi köze azokhoz a kórházakhoz, csináljon a tulajdonos (=Hospinvest) amit akar.

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:47:31

@radiologus.hu: @Dr. Morcz: mintha a ti szavatokbol azt vennem ki hogy a hivatalos volt ellenzeki most kormanypropagandat nem alkalmazzatok kovetkezetesen!!!
ugyebar azt mondtak, hogy nem szabad hogy kimazsolazzak a bizonyos teruleteket, na most nektek az a bajotok, hogy nem csak a korhazat veszik at, hanem a tobbi reszet is?
amibol esetleg meg talan nyereseg is jonne be?
tehat toluk elvarnatok hogy a veszteseges uzletagat mazsolazzak ki???

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:50:48

@pakesz: Nyereségesnek lenni nem bűn, de vannak olyan módszerek, amiket nem illik a nyereség érdekében sem alkalmazni. A drogdílereket se a nyereségük miatt utálják a legtöbben.
Ha érdekel, régen egyszer írtam pár dolgot a HI-ről, itt: republicator.blog.hu/2008/09/10/hospinvest_te_csodas

szabidoki 2010.08.29. 22:51:25

@pakesz: szerintem semmi ilyet nem írtak...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:53:55

@pakesz: Az másra vonatkozott. Arra pl, hogy művesét vesznek át barom sok pénzért, vagy a képalkotó diagnosztikát (és radiologus mnindjárt mérges lesz). Egész kórházat átvenni szerintem fair dolog. Az, hogy mellette gyógyszernagyker voltak, szintén nem megengedhetetlen, inkább ügyesnek mondanám. A HI-vel kapcsolatos kérdőjeleimet belinkeltem. Nem vagyok fideszharcos, de inkább velük értek egyet, mint Molnár Lajosékkal az eü. szabályozását tekintve.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:56:26

Na jó éjt mindenkinek, megyek még egy kicsit szakmát írni, mint afféle lusta orvos...

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:57:17

@szabidoki:
leirtam, hogy vg.hu

vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok_-_belfold/090326_ebrd_266525
"A reformlépéseket azonban a tavaly márciusi népszavazáson elvetették. Az EBRD szerint ez "súlyos következményekkel járt" a Hospinvest üzleti terjeszkedési képességére."

"aztán mikor már csődközelbe kerül egy-egy kórház, akkor a tulajdonos kiköhög némi pénzt. Ez önkormányzati kórházak esetén általában az önkormányzat, vagy az állam."
ez pont azt jelenti hogy hiaba veszteseges a korhaz nem gond, hat majd allam bacsi az adokbol jotall == kistafiroz

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:05:08

@szabidoki:

A közkeletű félreértés elkerülése végett csak röviden: Molnárék nem több-biztosítós rendszert akartak, ez még a jogszabálytervezetekben sem szerepelt.

Ők az ellátásszervezőket (HMO-kat) akarták behozni, mely cégek garantált 10-15 % nyereségért gyakorlatilag nem csináltak volna érdemben semmit (eszelős mennyiségű adminisztráción kívül).

Szóval az egész SZDSZ-es "reform" valójában nem volt más, mint az évi 1500 millárdos kassza 10 %-ának magánzsebbe tételének kísérlete.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:06:54

@pakesz:

1. Szarok a pártok propagandájára, nekem van saját véleményem és saját társaságom, akikkel megbeszéljük a dolgokat.

2. Egész kórházat vegyenek át, tessék.

3. A háttércégek létrehozása nem baj.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:11:49

@pakesz:

A vg.hu cikke nem orákulum, hanem egy, bizonyos érdekek alapján megírt vélemény.

:-)

szabidoki 2010.08.29. 23:18:33

@pakesz: a kórházak költségvetésében a vizitdíj meg a napidíj aprópénz volt, úgyhogy a népszavazásra hivatkozni inkább csak indok az EBRD részéről.
Ami meg a pénzügyeket illeti, az állam valóban nem hagyja csődbe menni a kórházakat, de ez nem szabály, nem kötelező, nincs benne a "szabályozásban". Megtehetnék, hogy nem adnak pénzt, csak akkor a helyi polgárok kiegyenesítenék a kaszákat, és ez senkinek nem hiányzik, inkább adnak némi pénzt. Persze a finanszírozást nem alakítják át úgy, hogy a kórház megéljen belőle...

pakesz (törölt) 2010.08.29. 23:22:40

@radiologus.hu: bocsi hogy ennel is ugy latszik mintha kotozkodnek...

autopalyat ugy szoktak epiteni ahogy irod...
van egy ceg ami elvallalja es 5-10% -ot eltesz, es neki egy munkagepje sincsen, "csak" adminisztral...

irtad az ellátásszervezőt, na az pl. nem lehet hogy behivta volna a foorvost a korhazbol es elszamolt volna vele, hogy nehany ven demenst miert vett fel???
(marmint nem azt kerdezte volna meg hogy kollega akkor maga is a 30e / hetet megkapta, hat akkor falazzunk egymasnak/kez kezet mos/vakarjuk meg egymas hatat)

tehat biztos hogy az a 150 Mrd az kidobas lett volna?
amugy en ezzel be is fejeznem, annyira nem erdekel a tema, most 1 honap meglesz az onkori es jon meg kutyara uthenger...
remelem nyugdijas kutyak lesznek fokent :)))

meg a legutolso kerdesre a valasz: nem tudnak atvenni korhazat, mert tudod azok befektetok, es ha olyan szolamokat hallanak, hogy kizavarjak a hospinvestet, meg hogy gorogorszaghoz hasonlatos az allapot, meg csontvazak, akkor menekulnek...
most ez el lett adva a Zembereknek hogy ingyenes az egeszsegugy...
tehat ez a tema is(mint az ingatlanado) most 10 evre lefagyasztva...

a valaszotokat elolvasom, de nem folytatnam, fokent a miatt amit leirtam, egy honapot kibirok :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:41:55

@pakesz:

Elég sokat olvasgattam angol és amerikai orvosi fórumokat: ők küzdenek a HMO-kkal.

Scala 2010.08.29. 23:49:26

@Babette_: Csak most értem ide vissza, na az se semmi, a biorezonancia!
Abszolút fogékony vagyok az alternatív gyógyászatra, de a biorezonancia nem tartozik azok közé, amiben megbíznék. Akkora lehúzás!
Barátnőm járt, bérletet vett, talán a Candida-gomba túltengésre :-D; a 25 perces kezelés alatt a doktornő elaludt...

popzene 2010.08.30. 00:35:59

@szabidoki:
a hálapénz lerágott csont...? kielemeztétek...? és ebből következik, hogy amit írtam, az hazug...?

a fő állításom a következő: az orvoshierarchia tetején ülő pár ezer főorvos teszi zsebre (adómentesen, ugye) az évi 100 milliárd forintnyi hálapénz zömét. ebből az következik, hogy pontosan nekik nem érdekük a jelenlegi rendszeren változtatni. ők irányítják a kórházakat, az ő kezükben vannak a beszerzések is, és nekik van politikai befolyásuk. ez és a többi korrupció a fő oka annak, hogy olyan állapotban van az állami egészségügy, hogy aki teheti, igyekszik messzire elkerülni azt, és inkább számlaképes magánklinikákhoz fordul.

"Mutass légyszives olyat, hogy a főorvos cégén keresztül megy a beszerzés!"

Természetesen nem vagyok rendőrnyomozó, így nem tudok bizonyítékot szolgáltatni, csak pletykákat hall az ember. de ha a beszerzések terén nincs korrupció, hanem csak a gazdasági hatékonyság érvényesül, akkor magyarázd meg, hogy pl a fővárosi tulajdonú kórházaknak miért nincsenek összehangolva a beszerzéseik? miért van az, hogy mindegyik kórház maga intézi ezeket, a maga beszállítóival, és ezen nem hajlandók változtatni? + lásd még valamelyik másik kommentelő történetét.

"A GDP-arányos finanszírozásunk 4.4%, az EU-átlag 6.2%"

Gőzöm nincs h ezt honnan veszed, de az OECD statisztikái szerint (stats.oecd.org) a magyar szám 7,2%, ami alig kevesebb mint a finn 7,7% vagy a spanyol 8,2%, ráadásul úgy, hogy a magyarba nincs beleszámolva a hálapénz. Hálapénzzel együtt (kb 0,25%) már alig van különbség. Emiatt hazugnak nevezni kissé túlzás.

Teljesen mellékes, de természetesen nem Gyurcsány (aki ettől még persze egy fasz) kaszálta el a több-biztosítós modellt, hanem a Fidesz alkotmányellenes vizitdíj-népszavazása tette értelmetlenné.

Az, hogy az USÁ-ban több biztosító van, és közben rossz a rendszer nem jelenti azt, hogy a jelenlegi magyar állami rendszer meg jó.

Pénz pedig azért nincs, mert egyrészt ellopják a túlárazott korrupt beszerzéseken keresztül, másrészt magánútra terelik ("magánrendelés"), harmadrészt pazarlóan műx a rendszer: minden piszlicsáré műtét miatt 3-4 napra befektetik az embert, felesleges beavatkozásokat végeznek (ld pl császárok aránya), és felesleges mértékben gyógyszereznek.

"A magánklinikákra meg eléggé nagy a tülekedés, csak ezt neked nem kötik az orrodra..."

Neves specialistákat hiába keresnénk Telkiben ugye. Az ápolók vagy a pályakezdő orvosok lehet h tülekednek, de nem rájuk gondoltam. Kb a Maternity klinika az egyetlen, ami a fentieknek ellentmond, de az is vadiúj.

"Az internetes lejáratásról meg már többször leírtuk, hogy miért nem megy."

Előre is köszönöm, ha küldesz ehhez egy linket. Addig is a magam részéről hadd gondoljam azt, hogy aki nem szégyell előre vesztegetési pénzt kérni, az akkor se sírjon, ha az interneten látja a nevét és az összeget.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.30. 00:53:40

@popzene: Idő hiányában csak a legvégéhez: és mit gondolsz arról, aki vesztegetési pénzt ad/felkínál, jobb ellátás vagy soronkívüliség reményében?
Csak azért, mert kettőn áll a vásár ugye.
Az viszont egy érdekes dolog, hogy Telkiben vagy a Rose-ban neves specialista dolgozik-e vagy sem, de ez nem támasztja alá az állításodat arról, hogy a főorvosi kar degeszre keresné magát. (Egy részük biztos, de hogy az egész?) Ui. nevesnek lenni azt jelenti, h. az ember sokat forog, publikál, oktat, népnevel stb (blogol ;) ), vsz. ilyenből némi öröme is származik az ismertségen túl, szóval a "nevesek" motivációi nyilván eltérnek egy jó, de nem publikáló magánorvosétól.
A saját szakmám Rose-ban dolgozó képviselőit véletlenül ismerem, szakmailag mindkettő jó, emberileg az egyik szerintem kevésbé (már ami a kollegialitását illeti, mert a betegek felé mézes-mázos), és mindkettő jól ismert a szakmában, bár nem osztályvezetők. Szóval az általánosítás nem mindig működik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.30. 00:54:59

@popzene:

Telkit tán hanyagoljuk, az éveken keresztül egyszerű pénzmosoda volt, hónapos nagyságrendben változó menedzsmentekkel.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.30. 00:57:27

@popzene: Még két apróság: A jelenlegi rendszer egy csomó orvos szerint nem jó, és nem fenntartható, ezt ide is sokszor leírták/tuk. A pénz pedig igenis kevés, mert lehet a gdp%-ában sok, de az innovatív gyógyszert és a vizsgálati/kezelési technikát nem gdp-arányos, hanem piaci árért nyugatról kell megvenni.

popzene 2010.08.30. 01:27:02

@Dr. Morcz: "Idő hiányában csak a legvégéhez: és mit gondolsz arról, aki vesztegetési pénzt ad/felkínál, jobb ellátás vagy soronkívüliség reményében?
Csak azért, mert kettőn áll a vásár ugye."

Érdekes, amit írsz. Vesztegetési pénzt kínálni természetesen szintén helytelen. Én pl a feleségemmel ezért fordultunk magánklinikához, amikor az "állami" orvos előre megmondta, hogy 150k-t kér egy szülésért. Szerencsére mi megtehetjük. Ez átvezet ahhoz a problémához, hogy egyrészt ebben az esetben ugye nem soronkívüliségért kellett volna fizetni, hanem csak a normális ellátásért, amit mindenki megkap, hiszen mindenki fizet. Másrészt az is gond, hogy ebben a viszonyrendszerben a páciens sokkal kiszolgáltatottabb, azaz kevésbé hibáztatható. Megoldás lehetne a differenciált betegbiztosítás, de ezt ugye az orvoslobbi ellenzi. Vajon miért?

Lehet h a magánklinikán dolgozó orvosok szakmai kvalitásait illetően tévedtem a Rose tekintetében, de úgy érzem, Telkivel kapcsolatban nem.

Egyébként a fő állításom továbbra is az, amit korábban írtam, hogy az orvosok egy kisebbségénél landol a hálapénz java része (ha jól értem, ezzel egyetértesz), és hogy ez a kisebbség megegyezik szakmapolitikai hangadókkal, a szakmán belül legbefolyásosabbakkal.

Azaz továbbra is állítom, hogy a hálapénzrendszer felszámolását az gátolja, hogy a szakma hatalommal bíró elitje a hálapénzek fő haszonélvezője.

Szakmán belülről ez teljes hülyeségnek hangzik?

Amit a pazarlásról írtam, az is hülyeség?

szabidoki 2010.08.30. 01:27:21

@popzene: erősen túlbecsülöd a főorvosi meg professzori kar lobbierejét. A te leírásod szerint ők irányítanak mindent az egészségügyben, befolyásolják a politikát, mindent elérnek, amit akarnak - csak épp azt nem tudják megoldani a rettenet nagy kapcsolataikkal, hogy a kórházaik és klinikáik kapjanak pénzt legalább a beavatkozások valós árára, azt sem tudják elérni, hogy ne legyen teljesítmény-volumenkorlát, nem tudták megakadályozni a súlyponti kórházas intézkedéseket. Az igazság az, hogy nincs egységes főorvosi lobbi, mindenki a saját érdekeit védi, akár egymással szemben is. A hálapénzt nem azért nem törölték el, mert az orvosok ellenálltak, hanem mert a mindenkori kormányzatnak ez nem érdeke. Ha akarnák, akármilyen békát lenyeletnek a főorvosokkal.
"Természetesen nem vagyok rendőrnyomozó, így nem tudok bizonyítékot szolgáltatni, csak pletykákat hall az ember."
Aham, és akkor nyilván rögtön úgy is van. Szánalmas.
A GDP-arányos számokat az új miniszter, Réthelyi nyilatkozta pár héttel ezelőtt, itt a link:
atv.hu/belfold/20100708_rethelyi_miklos
Persze nyilván ő tudja rosszul, de te az oecd-től megszerezted a tuti infót. Javaslom, hogy hívd fel a minisztériumot, hogy te jobban tudod.
Gyurcsány meg a szocik csúnyán megégették magukat a vizitdíjas népszavazással, ez kétségtelen, de maga a népszavazás nem szólt a több biztosírós modell elvetéséről. Arra már a szükséges törvényeket is meghozták, csak drága elkúrónk úgy gondolta, hogy akkor jöhet ki legjobban az egészségügyi mizériából, ha lapátra teszi Ágnes asszonyt, meg az egész több biztosítós hercehurcát, csak ezt az szdsz nem hagyta (nem is hagyhatta) annyiban. Olvass utána.
Egyszer sem mondtam, hogy a mai magyar rendszer jól működik, én azt mondtam, hogy a jelenlegi korrupt, vadkapitalista rendszerben nagyon hamar az USA szintjén kötnénk ki a több biztosítós modellel.
A befutott, öreg, jelentős pacientúrával rendelkező orvosok nyilván nem fognak erőlködni egy magánklinikán, de a most az ő árnyékukban dolgozó, képzett és rutinos (messze nem kezdő), de nem túlzottan ismert kollégák próbálnak minél több lehetőséghez jutni a magánszektorban. Persze nem kell elhinni.
A jogi dolgokról meg tájékozódj, gugli jóbarát.

popzene 2010.08.30. 01:50:36

@szabidoki:
ja, ha a réthelyi nyilatkozta, akkor mindent visszaszívtam! biztos az oecd tudja rosszul (a ksh-tól)! XDDD

"A befutott, öreg, jelentős pacientúrával rendelkező orvosok nyilván nem fognak erőlködni egy magánklinikán"

Bocs, de egy állami kórházban dolgozó orvosnál pontosan mit jelent az, hogy "jelentős pacientúrával rendelkezik"? Csak nem azt, hogy az állami infrastruktúrát használja magáncélokra? Mert akkor tényleg miért is erőlködnének egy magánklinikán - hiszen jelenleg az adófizetők állják a magánpraxisuk költségeinek jelentős részét. Na pont erről beszélek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.30. 02:01:09

@popzene:

Imkább arról van szó, hogy ki mit vesz bele az "egészségügyre költött pénz" fogalmába.

Ha akarjuk, a gyógyszerekért fizetett pénzt is bele lehet venni, netán a gyógyfürdőkért fizetett összegeket, meg a segédeszközöket árusító boltok forgalmát is.

pakesz (törölt) 2010.08.30. 02:40:06

@szabidoki:
irtad:
"Természetesen nem vagyok rendőrnyomozó, így nem tudok bizonyítékot szolgáltatni, csak pletykákat hall az ember."
Aham, és akkor nyilván rögtön úgy is van. Szánalmas.

igen ez igy van...
mindenhol ahol nem a sajat penzevel safarkodik egy donteshozo ott igenis felmerul a kerdes hogy a 200 nettoert miert is legyen becsuletes...
amugy mastol kerdezte popzene hogy onnan bentrol nem gyanus???
nekem van ismerosom MAVnal o legalabb nem vedte a MAVot, elmondta hogy milyen lopasok mennek, de az egesz orvosi karban nem latja senki sem, hogy a beszerzes egy kisse draga lenne?

amit irt popzene, ahhoz a tisztan orvosoknak akiknek a vg.hu az messze van, szoval beszerzesnel ha nagy volumenben teszi valaki akkor 5% - 15% -os arengedmenyt ki lehet harcolni...
ezt biztosan elbuktak...
ez a penz veszteseg

pakesz (törölt) 2010.08.30. 02:50:52

@szabidoki: a beszerzesekkel kapcsolatban meg ez megfoghatatlan

de meselnek: volt egy olyan eset hogy egy kozbeszerzesi palyazaton tobb ceg palyazott, es a nyertes palyazat kb 170 millioval volt kedvezobb mint a masodik, meg is nyerte, na jott a masodik helyezett hogy megovja, mert KEREKITESI hiba csuszott a szamitasba, es igy a formai kovetelmenynek nem felelt meg
ez a kerekitesi hiba kb 5 Ft elterest hozott az alcsoportok koltsegeiben es a vegosszegben
vegul egy miniszter leszolt, hogy ne marhaskodjanak, mert ez mar durva

erted ugye? formai hiba
vagy hogy egy kozelebbit mondjak amirol megint csak mindenki tud: amikor a Fidesz az autopalyapitest ugy hozta ki hogy V -vel kezdodjon a neve, es egyepszerrel vegzodjon... cocik utana ezt csinaltak forditva

ezek jo poenok, es tudod, ha masnak a penzerol van szo, akkor kreativok am a fiuk...
pl. egeszsegugyben ugy lehet, hogy megkerdezik a szallitottol, hogy milyen kiszerelesek vannak nekik es az olcsobban szallitonak, na ha a masik olcsobban szallitonak nicnsen valamibol 6os kiszerelese akkor beirjak a palyazatba hogy ok marpedig 6os kiszerelest szeretnenek
ennyi meg egy bambi

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.30. 07:42:03

@rikitiki: Leveszem a kalapom előtted. Köszönöm.

Scala 2010.08.30. 08:17:18

@popzene: Hm, hol írsz a Roseról?
Én az összes közül (Rózsakert, Rose, Telki stb.) a Maternityt használnám, az I.sz. SE Női klinika ex igazgatója is ott van (Papp Zoltán), nem tudom miért nem maradt a klinikán, csak sejtem.
A felszerelés és a berendezés új, az osztálynak régóta jó híre van, aki újonnan lett bevéve úgy tűnt komoly szakmai múlttal rendelkezik, ráadásul bizalomgerjesztő. Számomra.
A dr. Rose taszít.

Scala 2010.08.30. 08:25:27

@rikitiki: Igazad van, de ha magasabb az általános tájékozottsági szint testi és biológiai dolgokban, + van egy olyan hullám, akár ezen a blogon, hogy a drámázást hagyjuk, nem visz előre, javulhat a helyzet. Én hiszek az emberek fejlődőképességében. Az orvsokéban is. ;-)
A lényeg tehát, hogy nincs gond azzal ha leírjátok, hogy mi az ami nem stimmel, nem kell elkaszálni ezalapján, az rendben, de engem is zavar, ha valaki nem szabatos, sőt, ostoba!
pedig távolról sem vagyok orvos.
/Más kérdés, hogy az is zavar, ha a Salt c. filmben vagy a 24. 7. évad legeléjén, komoly autós ütközéseknél nem nyílik ki egyetlen darab légzsák sem...
Összefoglalva alacsony a tolerancia szintem a hülyeségre, na... :-D/

szabidoki 2010.08.30. 09:45:27

@pakesz: kórház≠autópálya.
Nem azt mondom, hogy lehetetlen a kórházi beszerzésekkel variálni, mert nyilván mindent meg lehet okosítani, főleg a magyar közbeszerzési szabályok mellett, de azért annál komolyabb érveket várnék, hogy "biztos lopnak a kórházban is, ha a sztrádaépítésnél loptak".
@popzene: szerintem meg te nem tudod értelmezni az oecd adatait. De már mondtam, hívd fel őket, hogy nem kell aggódni, nem is olyan rossz a helyzet, van itt pénz rogyásig. Biztos örülni fognak neked :)
Az meg, hogy valakinek sok betege van, sokan keresik, nem jelenti azt, hogy magáncélokra használja a kórházi infrastruktúrát. Mondjuk eleve kicsit fura ez a dolog, mert ugye akár ad hálapénzt a beteg, akár nem, oep-biztosított emberek ellátása folyik a kórházban meg a rendelőben, szóval elvileg kár nem éri az intézményt, nem úgy, mint amikor Józsi az esztergás munkaidőben a saját ebédlőjéhez gyártja a széklábakat.

pakesz (törölt) 2010.08.30. 10:18:52

@szabidoki: bocsi de a te erved sokkal gyengebb :)
hogy biztosan az a foorvos, aki korrumpalodva veszi elore a betegeket a varolista megkerulesevel(ld. foorvosi notesz) az biztosan makulatlan tiszta...

leirtam azt a sztorit a multival, ez ELSO KEZBOL VAN!!!
ipari gaz az amit igy nem szallit az egyik multi a korhazaknak (amugy amikor MAGAN borgyogyasznal voltam, akkor lattam a ceglogot... tehat semmi olyan kifogast nem kernek erre, hogy biztosan nem jo, nem kell vagy barmi mas, mert a maganzo megvette)
igy mar eleg?
ott -meg egyszer hatha mas nem olvasta vegig- egy nyugati multi, ami kis hazankban mindenhova szallit, es helyt all a piaci versenyben, egyszeruen nem lep be a magyar korhazi piacra, mert korrupcio van ott

ne vedjuk a vedhetetlent ok?

a masik kerdesed meg a "Józsi az esztergás" -al: 20 evvel lemaradtal :) nem gond csak be kell vallani, hogy ez a fajta mentalitas meg a rendszervaltas elott volt :)
azota a piaci szegmensben sokminden valtozott, es nem csak a fizetes!

pakesz (törölt) 2010.08.30. 11:33:32

@popzene: "Én pl a feleségemmel ezért fordultunk magánklinikához, amikor az "állami" orvos előre megmondta, hogy 150k-t kér egy szülésért."

en allamiban adtam 80e -t UTOLAG!!!
meg voltam elegedve a dokikkal es csaszar is becsusszant, es ugy gondoltam, hogyha az a doki elmenekul az rossz...
eppen beestunk es nagyon korrektek voltak!!!
akkor te megerosited hogy nem volt sok az a 80e :) ezert megerte ide jonni, voltak almatlan ejszakaim hogy 40e-60e eleg lett volna...
habar valljuk be oszinten, amikor at lett adva akkor utana a foorvos naponta vizitalt az asszonkanal :) es az az ottani novereknek egy picit uzent :)

popzene 2010.08.30. 13:27:34

@szabidoki:
aha, mert a "befutott, öreg, jelentős pacientúrával rendelkező orvosok" természetesen sohasem küldik a kórházból a magánrendelésükre az ügyfeleket, és természetesen nem azért nem mennek magánklinikára dolgozni, mert az állami infrastruktúra használatával beszedett illegális sarc sokkal több, mint amit ott legálisan kereshetnének.

egyetlen kivétel tényleg a maternity-s csávó.

stukov1 2010.08.30. 14:35:31

@szabidoki: Ha a rendelő rendes akkreditacióval rendelkezik műtétek elvégzésére, nem vagyok benne biztos, hogy a Családvédőket is be kell vonni.

adamantium 2010.08.30. 20:00:32

egyébként arra visszatérve, hogy a szülész-nőgyógyász megkéri az árát a beavatkozásnak. ez mindenütt a világon így van, teljesen legális, a választott orvosért mindenütt fizetni kell, ha nem akarsz az ügyeletessel szülni, nem akarod, hogy mindig más vizsgáljon, állandó készenlétet akarsz akkor annak ára van, és ezt az orvos megmondja, nem tudom mi ezen a szörnyű? próbálj bármilyen más szakmában ragaszkodni valamihez: pl a tescoban mindig ugyanaz a kasszásnő szolgáljon ki, ha neked úgy áll fel akkor éjjel nyissák ki a tescot és jöjjön be a kasszásnő téged kiszolgálni, állandóan elérhető legyen telefonon - megoldható de ára van. külföldön egyáltalán nem elterjedt az orvosválasztás, esetleg a magánbiztosítással rendelkezők körében de ott meg a magánbiztosító fizeti ki a 150 ezret. nekem több rokonom is él németországban aki szült már ott egyiknek sem volt választott orvosa mert nem engedhették meg maguknak, pedig nem mondható, hogy rosszul keresnének. magánrendelésre járni az hagyjám, de ott egy műtétet magán csapattal elvégeztetni az nem apróság

popzene 2010.08.30. 21:05:02

@adamantium: igazad van, azonban fontos különbség, hogy németországban ilyenkor adnak számlát, ami alapján adott esetben a biztosítód téríti a költséget, az orvos pedig tutira adózik a bevétel után.

adamantium 2010.08.31. 00:29:21

@popzene: első és legfontosabb: NINCS MAGÁNRENDELÉSEM!

adamantium 2010.08.31. 00:31:14

@adamantium: kettő: ha én adok számlát 20 ezerről vagy nem adok 10 ezerről az neked nem mindegy? az államot csapjuk be mind a ketten. neked is jó nekem is (ez természetesen teoretikus, soha nem következhet be, mert törvénytisztelő állampolgárok vagyunk :D)

Scala 2010.08.31. 07:07:27

@adamantium: Sztem teljesen igazad van, és a tescos példa jó! :-)
Számla: az embereknek teoretikusan mindig megvannak az elveik, aztán... néha elszáll.
De egyre több helyen kapni számlát, pláne mert kérem az EP tagság miatt. Fogszabályozás, fogorvos, nőgyógyász: alapból adnak számlát, magánrendelés, nem akarnak fejkoppintást. Hogy olyan esetekben amikor nem muszáj (nem kéri a páciens) nem adnak, az előfordulhat. DE! nagy rendelőkben, pl. Rózsakert Med. Center vagy MediMOM vagy ezek, mindig kapsz számlát!
Ami azt illeti, idei tapasztalatom, hogy a konditerem jobban rafkózik, mint a magán eü. szogáltatások, mait igénybe veszek. (konditerem is EP terhére elszámolható...)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.31. 14:35:46

@Scala:

Egy magára valamit is adó orvos nem engedheti meg azt, hogy "és számla nélkül mennyi lesz?".

Scala 2010.08.31. 22:58:55

@radiologus.hu: Így igaz.
Számla nélkül is ugyanannyi. :-D

cenzorilla 2011.01.18. 07:19:04

@zsuzsu123:

Személyiségjogi védelmet élvez minden orvos. Pont azért, amiért a posztolónak ennyire rossz, neked ennyire jó a tapasztalatod.

Ezért arra kérlek, hogy név nélkül ismételd meg a hozzá szólásod.

cenzorilla 2011.01.18. 07:35:55

@cenzorilla:

@zsuzsu123:

Ha nem érted, hogy kedvenc orvosodnak teszel rosszat, akkor sajnálom. :(

Zs123456 2011.01.18. 07:56:20

EZ ROSSZINDULATÚ, ALAPTALAN RÁGALMAZÁS! HOGY MIÉRT?

Én ugyanennek a doktornak vagyok már több, mint három éve a páciense, én is a neten bukkantam rá.
Döbbenten olvastam a fenti mocskolódó sorokat. Mindenestre ennek ellenére, sőt inkább dacára is csak ajánlani tudom mindenkinek.
Röviden annyit, hogy szültem nála két gyereket. Egyik szülés sem volt komplikációmentes és gyakorlatilag neki köszönhetem, hogy mindkét apróság meg mellesleg én is teljesen egészségesek vagyunk. Az első terhességem nem volt tervezett, és felmerült a megszakítás ötlete is – nem részletezem, miért - de hamar sikerült lebeszélnie róla, pedig nyomós érvek álltak az ellenkező oldalon. Leginkább azzal, hogy valószínűleg tudatlanul is gyermeknek nevezte a kilenc és fél hetes magzatot. Ezzel egyértelművé vált számomra, hogy ha egy mód van rá, elkerüli az abortuszt, de ha nagyon kell, megcsinálja. Ez a hozzáállás nekem végtelenül szimpatikus. Az első szülésemet 8 órás vajúdás előzte meg, végig bent volt, pedig a munkaidején bőven túl voltunk. Másnap szabadságra ment, de előtte bejött hozzám, és biztosított, hogy bármi gond van, azonnal szóljak, legfeljebb (!!!) hazajön a nyaralásából.
A második szülésem után komplikációk merültek fel. Hétvégén, éjjel fél kettőkor bejött hozzám, mert látni akart, mert nem volt elég neki, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a kollégáival és koordinálja a felügyeletemet és ellátásomat.
Ja és bármikor hívtam, elérhető volt a számomra, azon a módon, ahogy előre megmondta.
Már nem járunk a magánrendelésére, de ugyanolyan figyelmes és precíz az „állami” rendelésen is, mint régen. Kevés ilyen tapintatos orvost és kitűnő szakembert ismerek

Ha jól látom itt tulajdonképpen az történt, hogy volt egy abortusz, aminél szükség volt egy újabb beavatkozásra, és mivel ezt magán úton kívánta a páciens megoldani, nem igazán tetszett neki utólag a tarifa, ezért az illető háta mögött rágalmazza, illetve sértegeti a becsületét, ami büntetőjogi kategória, így ha kell, a szolgáltatónak a rendelkezésre álló, azonosításhoz szükséges adatokat kötelessége kiadni.
Pszichológiai szempontból pedig valószínűleg nem bírja megbocsátani magának ezt a lépést – amit meg is tudok érteni, de nem ítélem el miatta – ezért fröcsög arról, akit megkért, hogy segítsen kivitelezni a dolgot, de igazából azt várta volna, hogy beszélje le az egészről.

Aztán kielemezve és más szemszögből is megközelítve a névtelen pocskondiázó által állítottakat:

Ha olyan nagyon szerettek volna már babát, akkor miért is nem gondolkodott el előtte, és tette meg a szükséges lépéseket, hogy a gyógyszer kiürüljön? Hol is van a kutya elásva?

Mi baj van a lakással? Az, hogy két percre van a metrótól, vagyis iszonyat könnyen megközelíthető, frekventált helyen található? Jaaaa, az hogy annak idején még a család tulajdonába is került. Szörnyű és mindenekfelett gyanús is! Tiszta kép kedvéért: az édesapja is a lakáson rendel, így az inkább rendelő, mint lakás, és az anyukájának esze ágában sincs a konyhában kuksolni a rendelések ideje alatt, ha feltűnt volna hősünknek az egy igen nagy belvárosi lakás, így nem kell emiatt aggódnia. Továbbá nagyságrendekkel olcsóbb a vizsgálat díja, mint a "klinikán".

Nem igazán értem a fennakadás okát, hogyha egy magánrendelésnél megmondják az árat. Meg lehet azt kérdezni előre is!

Nem értem azt sem, hogy ha pár naposra ígérik a vérzést, akkor hogy várhat valaki 2 hetet, illetve 11 napot – itt nem egyértelmű a leírás – hogy orvoshoz forduljon. A pár nap még az óvodásoknak is 2-3 napot jelent, nem pedig egy felnőtt nőnek, aki abortusz után van, és később gyereket szeretne. Ki is volt itt a hanyag?

Ambuláns kezelés: Ne haragudj, de a fogorvoshoz is anyukáddal mész?

Továbbá az is érthetetlen, miért nem jelezte eme sérelmeidet akkor, és annak, akinek kellett volna, miért nem tette szóvá, hogy az újabb beavatkozás költségeit vállalja az, akire ő gondol. Miért ennyivel később és ezt a sehova nem vezető, sunyi utat választotta?

Ha javasolhatom, szokj le a lépcsőházi gondolkodásról, illetve használd a borsónyi agyacskádat, mert erre vannak hatékonyabb fórumok, csak onnan az ilyen kisstílű nímandokat elhajtják.

Ehhez a doktorhoz pedig mindenki forduljon bátran, mert rengeteg embernek segített már, nekem is, és elmondhatatlanul hálás vagyok érte, hogy ennyit, így és ilyen hozzáállással! Köszönöm a két szép gyermekem és a magam egészségét!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása