Öklömnyi vérdarabok hullottak belőlem

2010.08.29. 06:00

Sziasztok kedves olvasók! Elmesélem szomorú történetemet, hogy mással sose forduljon elő ilyen.


Sajnos gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak, párommal nagyon őrlődtünk a döntésen, mert nagyon szerettünk volna már babát, de az orvosok tanácsát megfogadtuk. Az interneten keresgéltünk, hogy hol lenne a legjobb elvégeztetni a beavatkozást, az állami kórházakban nem bíztunk (rosszul tettük), így akadtunk egy V. kerületi magánklinikára.


Bejelentkeztünk, majd elmentünk a nőgyőgyászhoz, aki rögtön a magánrendelőjébe hívott, ami a Váci utcában van. Már fel kellett volna tűnni, akkor, hogy valami nem kerek a dologban, amikor egy magánlakásban rendelt, az előszobában kb 5db szék, oda ültetett le, mint utóbb kiderült ez a szülei lakása, akik itt laknak, viszont a rendelése idején a kb. 4m2 konyhában kellett lennie az édesanyjának, ami az előszobából nyílt.


Egy rövid ultrahangos vizsgálat után megállapította, hogy állapotos vagyok, kb. 5hetes (rögtön sírva fakadtam, belőle az együttérzés szikrája is hiányzott), majd mondta, hogy ezért a vizsgálatért (kb. 10-15perc) 15 000Ft-ot kér. Majd mondta, hogy menjek be a MÁV kórházba, ahol csináltassak egy vérképet, és menjek el a védőnőhöz.


Most nem írom le a kötelező kört a védőnőnél, meg a vérvételen. Majd közölte, hogy ő elmegy a vérképért, és beírt másfél héttel későbbre műtétre. A műtét reggelén bementünk a párommal egy klinikára (Ferenciek terénél egy romos, lepukkant kapualjból nyílik a lépcsőház, ahol előbb fel kell csengetni egy kaputelefonon, és addig nem engednek be, ameddig a neved és, hogy miért megyek el nem mondom, kb 2-3 járókelő hallhatta), a „klinika” belülről rendben van, a recepción is kedvesek voltak.


Fizetnem kellett: 30000Ft volt az altatás, vizsgálat 15000Ft, valamint a családvédelmiseknek is be kellett fizetni kb 29000Ft-ot, de azt az SZTK-ban is kellett volna. A műtét valamint a tágítást nem írom le, mert részben aludtam, valamint nem ez a lényeg. A műtét után a „Dr” arra nem méltatott, hogy bejöjjön hozzám a szobába, (ja, és azt el is felejtettem mondani, hogy mivel 1 naposak a műtétek, semmilyen hozzátartozó nem lehetett ott velem, sem előtte, sem utána), este 5 re jött értem a párom, és hazavitt.


Pár napos vérzést jósoltak, ez kb 2 hét lett, folyamatos vérzéssel, hol erősebb, hol gyengébb, majd pont a 11. napon a zuhanyzóban elöntött a vér és öklömnyi darabok estek ki belőlem.


Azonnal próbáltam hívni a dr-t, a klinikát, a magánrendelőt, de a mobilja ki volt kapcsolva, a másik két szám meg csak csengett, senki nem vette fel. Ott álltunk a párommal kétségbeesve, tiszta vérben.


Másnap elmentünk soron kívül a doktor úrhoz, aki megint csak a magánrendelésére hívott be. Megint ültünk kb. 40 percet az előszobában, mire sorra kerültünk, újra ultrahang és kiderült, hogy bent hagyott egy kb 17mm-es szövetdarabot, és ettől vérzek 2 hete, felírt egy antibiotikumot, meg Ergam cseppet, és mondta, hogy 10 nap múlva menjek vissza, majd megint csak elkérte a szokásos 15000Ft-ot.


És közölte, hogy ettől még lehet, hogy újra műteni kell, természetesen újra teljes összegért)


Itt már a párom nagyon mondogatta, hogy ez csak a lehúzásra megy és másnap félhívta egy barátját, akinek az apósa nőgyógyász Szolnokon (sajnos közben derült ki, különben kihagytuk volna ezt a „mészárost”). Ő fogadott minket, újabb ultrahang, kiderült, hogy valóban ott van az a benthagyott szövetdarab, és SOS ki kell venni, mert ez nagyon veszélyes dolog (5000Ft, de mindenkinek ennyi, kint van az ajtón az árlista).


És a vidéki Dr. elmondta, hogy ezt korábbi kezelőorvosomnak is látnia és tudni kellett, de mivel még húzta az időt, így még több pénzt tudott elkérni. Másnapra kiírtak az állami kórházban műtétre, nagyon kedvesek voltak, mindent megcsináltak.


Ezt csak azért írtam le, mert egyrészt szerencsére túl tudtam tenni magam a dolgon, másrészt pedig senkinek nem kívánom ezt a tortúrát, és kínt. Jobban utána mentem a dolognak a neten és érdekes módon elég sok lánynak maradt bent kisebb-nagyobb szövetdarab, akiket ezen a klinikán műtöttek, és újra műteni kellett, újra teljes pénzért.


Fel sem merem tételezni, hogy esetleg direkt „maradnak” bent darabok, az újabb műtét és újabb lehúzás miatt..

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2010.08.29. 07:30:59

errefele itt ket valasz lenne:
911.
majd ugyved es az orvos szenne perlese.

adamantium 2010.08.29. 07:39:32

mindenki szidja az állami kórházakat de úgy nézem egyre több a rossz tapasztalat a magánrendelésekkel, kórházakkal

huncut 2010.08.29. 07:47:15

Szent ég, tiszta horror. :-(
Nagyon sajnálom, hogy ilyeneken kellett átesned, de sajnos az is igaz, hogy előbb kellett volna tájékozódnod, ha egyszer rászántad magad, hogy túllépsz az állami ellátás keretein.
Az abortusz akármennyire is rutineljárás, mégis csak műtét, amelynek lehetnek kockázatai. És ha úgy véled, nem kezeltek megfelelően, biztosan panaszt is lehet tenni valahol, legalább másokkal ne forduljon ilyen elő.

Motorpenis 2010.08.29. 08:21:16

Megkérdezném, hogy miből gondolta a mesélő, hogy az állami kórház rosszabb, ellenben a magánrendelés üdvözítő?

Érdekes amúgy a történet, én kíváncsi volnék a magánorvos verziójára is.

Láttátok a "Deadringers" c. Cronenberg filmet? Egy nőgyógyász ikerpárról szól, akik megháborodnak.

nullnick 2010.08.29. 09:00:10

ugye milyen fasza a profitorinetált orvoslás?!

ami PROFITORIENTÁLT az NEM LEHET BETEGORIENTÁLT

mokas_gizi 2010.08.29. 09:22:02

mindenképpen keresetek meg egy ügyvédet és pereljétek szét őket...
Sajtóhoz is forduljatok nyugodtan így lehet hogy már peren kívül is hajlandóak egyezkedni...
Ha valós a történet és minden így volt elég durva a dolog hiszen emberek életével/egészségével szórakoznak...

gld 2010.08.29. 09:28:27

@nullnick:

"ugye milyen fasza a profitorinetált orvoslás?!

ami PROFITORIENTÁLT az NEM LEHET BETEGORIENTÁLT "

Mintha valami ilyesmiről folyt volna a vita egy tegnapi poszt alatt :)

Nagyon sajnálom, ami a poszt írójával történt. Erről az esetről én is azt gondolom, hogy megérné talán jogi útra is terelni, de azt mindenképpen, hogy mondjuk helyet kapjon valami nagyobb szakmai fórumon. Bár tényleg nem tudom, hogy van-e ilyen, és melyik az.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.08.29. 09:31:39

második alkalommal ÉN vettem volna szövetmintát egy ilyen orvos szívéből - már ha van neki olyan.
mindhárom fiam állami kórházban született (két különböző, dél-dunántúli kórház), mindhárom szülés komplikáció nélkül, rendben zajlott le - lehet, hogy a személyes jelenlétem okán :-D a három különböző orvosból egy nem, egy pedig csak hosszas rábeszélésre fogadott el borítékot. ragozzam még?
ezek után mind a mai napig felfoghatatlan számomra, hogy miért várnak csodát a magánrendeléseken meg a klinikákon...

ondol 2010.08.29. 09:37:58

"Ott álltunk a párommal kétségbeesve, tiszta vérben."

Szörnyű.
Öklömnyi alvadt vérdarabok, szerintem nagy vérzésről árulkodnak. Hogyan tudta a posztíró és a férje ezt leállítani?

Ez a rész nekem nem kerek, majd talán jön egy dok, aki elmagyarázza....

mothe 2010.08.29. 09:52:03

@nullnick: akkor a szolgáltatóiparban csak a non-profit szolgáltatókat érdekli a megrendelő?

nem értem, a kettő miért zárja ki egymást. azért figyelek a kliensre, mert fizet. ez így van a magánklinikákon és a legtöbb állami kórházban is, csak a magánklinikán adnak róla számlát és előre megmondják, hogy mennyibe fog kerülni.

balazsman 2010.08.29. 10:05:43

odáig olvastam csak, hogy magánlakásban kezdődött a vizsgálat... a normalitás talaján maradva ezen a ponton hátraarc, másik hely keresése, és később nem kell horror-sztorikat megosztani egy blogon.

Bikli néni 2010.08.29. 10:05:43

Öklömnyi vérdarabok? És képes voltál ezek után hozzá visszamenni?! :O Erre nem is találok szavakat... Remélem, legalább valami írásos dokumentáció maradt erről az eseménysorról.
Sosem szoktam ilyet mondani, de tényleg perelni, sajtóhoz fordulni, sintér orvost (? - a diplomáját azért láttátok?) a Holdra kilőni.

epres négercsók 2010.08.29. 10:09:17

OFF
Despi, mit szólnál ahhoz, ha indítanánk egy offtopicot? Úgy vettem észre, sokan sokfélét kérdeznek a jelenlévő orvosoktól, meg egyébként is néha offba fulladnak a posztok.
ON

Pharaoh85 2010.08.29. 10:19:25

Öklömnyi vérdarabok után én inkább azonnal a a mentőt hívtam volna.

nothing.at.all (törölt) 2010.08.29. 10:20:33

google: váci utca magánrendelő
2. találat: Szülészeti-Nőgyógyászati magánrendelő és UH labor adatlapja ...
még csak saját honlapjuk sincs, csak egy citromail-es e-mail cím.
no comment.

Pharaoh85 2010.08.29. 10:22:12

Meg elbasszák a műtétet és még ők kérnek újabb pénzt? Ilyen még az állami kórházban sincs. Ha a beteg visszamegy ugyan azzal a problémával, akkor a OEP nem fizeti ki a kórháznak a második kezelés költségét.

La-Sponya (törölt) 2010.08.29. 10:29:42

Azonnal próbáltam hívni a dr-t, a klinikát, a magánrendelőt, de a mobilja ki volt kapcsolva, a másik két szám meg csak csengett, senki nem vette fel. Ott álltunk a párommal kétségbeesve, tiszta vérben.

hát persze :D

huncut 2010.08.29. 10:34:07

@nothing.at.all: Ha kicsit tovább is nézel, akkor látod, nemcsak nekik van arra rendelőjük, sőt pici bogarászással megvan a rendelő honlapcíme is, képekkel.

Bikli néni 2010.08.29. 10:35:26

@nothing.at.all: Azt nem értem, hogy ha volt egy orvosa, aki javasolt egy terhességmegszakítást (ezek szerint okkal), akkor hogyan jutott eszébe, hogy felkeressen egy tök ismeretlen orvost, és ott hagyjon egy rakat pénzt?! Kiguglizta, ajánották? A saját orvosa csak azért volt ellenszenves, mert megállapította, hogy ez a terhesség nem kihordható?

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 10:35:34

Kedves Hölgyek nyugalom.

Sajnos a magzatelhajtás egyik szövődménye lehet.
Akár magán lakásban történik a vizsgálat, maga a műtét pedig kórházban.

Ha vérzik az ember ahhoz az orvoshoz megy vissza aki a műtétet végezte - főleg ha soha nem fordult még elő vele.
Gyakorlatlanság, vagy nem tudom miért szoktak azért várni a következő egészségügyi kaparásra, állítólag ez kitisztulhat.
Elég gyakori a környezetemben többet éltem át, ennél sokkal durvábbat is.

Láttam nagyon ijesztő szervült véralvadékot megszülő és erősen vérző asszonyt.
Nagyon ijesztő volt, de nem tekintették tragédiának, sokkal nyugodtabbak voltak az orvosok, minta amennyire maga a jelenség horrornak látszik.

Nőgyógyász jó lenne ha elmagyarázná.

cenzorilla 2010.08.29. 10:37:25

Mellőzze mindenki orvos nevének kiírását.
Személyiségi jogok miatt nem lehet.

Scala 2010.08.29. 10:39:44

Nekem ez nem áll össze, de tényleg, ez nem kamu?
1. az orvostól megkérdezem melyik kórházzal áll mukaviszonyban, ha eggyel sem, hm.
2. a zuhanyzós epizód: a 'darabok'ból arra következtetek, hogy több, és ezek után nem hívtatok mentőt / ügyeletet? Már kérdezte más is, csak úgy elállt ez a másnapi rendelésig?
3. a Váci utcai és Ferenciek terei rendelők MIND a szemfényvesztés kategória. Oké, ebbe belefuthatsz, ha naív vagy; akkor segítek, magánklinkát Budán érdemes választani, fizetőképes kereslet ugye.

Scala 2010.08.29. 10:42:41

@Bikli néni: ezt én sem értem, tképpen először melyik dr. állapította meg a terhességet?

nothing.at.all (törölt) 2010.08.29. 10:44:23

@huncut:
tényleg, megtaláltam. hát, nagyon bizalomgerjesztő képek.:D

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 10:51:24

@Scala:

A belváros bizony a kialakult - évtizedek óta kialakult - nőgyógyászati magánrendelők helye.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 10:55:12

@ondol:

Nem állította le, csak megijedtek nagyon.

Inkább ijesztő, mint életveszélyes.

IrishOak 2010.08.29. 10:55:33

Szép vasárnapot.

Bizony a nőgyógyász-nő kapcsolat az bizalmi viszony!Nagyon is!
Ha az ember gyógyszer mellett terhes lesz:
1. honnan a gyógyszer, és ki felügyeli?(hormon szint+hatások, rákszűrés stb. azért nem mindegy, hogy csak úgy bekapkodok valamit, vagy tényleg a doki ellenőrzi is, hogy kb milyen állapotban 'vagyok)
2.megtapadt, de nem kell:nem akkor és nem hirtelen felindulásból mutatok rá a dokira akire rábízom az életem, és az egészségemet.Sajnos a "kapualjban" történő dolgokról nekem mindig az az érzésem, hogy gyorsan csinálják meg az angyalt, és ne is tudja meg senki...itt is érezhető a kapkodás az események sorában.
3. a gyógyszer mellett fogant babák is pont olyan egészségesek mint a többiek -ez önmagában nem ok az ab.ra.
A védőnőhöz kétszer is el kell menni, és sokba is kerül.A vizsgálatok is kórházban zajlanak, így nem is értem,az egészet.
A post író láthatóan nincs még túl a dolgon, még ha ezt is írja.
A vérzés intenzitás meg sajátos dolog, az öklömnyi daraboknál "furább" dolgok jönnek egy spontán vetélésnél.De öklömnyi az már egy kb 28 hetes(terhességi hétben) gyerek feje... az nem fér ki csak úgy...
Kell egy jó doki, és nem hentes-mészároshoz járni...feltéve, hogy akar még babát a panaszos.
azért sajnálom...

szabidoki 2010.08.29. 10:57:07

A történetben vannak lukak meg kérdések, de mindegy.
Jogi utat meg lehet próbálni, csak nem biztos, hogy érdemes. Azt ugyanis nagyjából lehetetlen bizonyítani, hogy a nőgyógyász szándékosan volt hanyag a műtét során, amikor meg visszamentek hozzá, észrevette a bajt, és kezelte is - nem feltétlenül ugyanolyan felfogásban, mint a második nőgyógyász, de ez nem bűncselekmény. Szerintem még a polgári per sem állna meg - egyrészt semmilyen tartós egészségkárosodás nem érte a posztolót, másrészt nem várta meg a kezelés végét az első nőgyógyásznál. Csak olyan ügyvéddel szabad szóba állni, aki nem kér pénzt vesztes per esetén (tudom, ez illúzió:).

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 11:00:05

@szabidoki:

Altatásban végezte, ezt nem szeretik hiszen laza a méh szerkezet...

Nőgyógyász okosabb, nekem is ezt mondták - nőgyógyász ugyan - de azért ő mégis szakszerűbb.

mazsika2 2010.08.29. 11:06:35

Fúúúúú!
én ehhez az emberhez jártam kb. egy évig. és pont ilyen okok miatt (iszonyú pici "rendelő", elkéri kőkeményen az árát) váltottam dokit. Nem bántam meg a váltást, és remélem nem is fogom....

nothing.at.all (törölt) 2010.08.29. 11:08:10

@IrishOak:
sztem nem fogamzásgátló miatt kellett.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 11:08:17

@mazsika2:

Hát akkor itt bibis a doktor.

Ennyi pénzből lehet tisztességes rendelőt bérelni és be is rendezni.
Belvárosban pláne. Sok a kiadó ingatlan amit kifejezetten rendelőnek adnak ki.
Úgy is van kialakítva.

mazsika2 2010.08.29. 11:10:52

@nothing.at.all:
van nekik honlapjuk!!!!! én az alapján találtam meg... szerencse, hogy én megúsztam...
sajnálom a levélírót....

Bikli néni 2010.08.29. 11:11:23

@IrishOak: Nem tudhatod, milyen gyógyszert szedett, amiért meg kellett szakítani a terhességet. Én magam is ismerek olyat, aki (nem fogamzásgátló, betegségre szedett) gyógyszer mellett fogant, az egyik orvos mondta, hogy maradhat, a másik, hogy nem. Megtartották a szülei, nem lett belőle semmi baj, ma is él és virul az illető.

IrishOak 2010.08.29. 11:22:50

@nothing.at.all:
"Valamiért "nekem is az az érzésem.

@Bikli néni:
No hát ez az, hogy a fogamzásgátló magában nem okoz semmi rendellenességet. Az én ismerőseim körében is vannak ilyen "csodakölkök":-)Olyan gyógyszerekről tudok pl: bőrgyógyászati atomerősségűek, vagy mozgásszervi bogyók, hogy nagy vastag betűvel rá van írva, nehogy terhes legyél!!! meg utána még legalább egy hónapig ne!.
De itt szerintem a kiindulás nem is innen van-ez csak egy magyarázat amolyan fura önmentő.

De azt az előbb nem írtam még le, hogy ha dől az ember lányából a vér akkor az első kórházi ügyelet, és nem telefonos próbálkozás - azért nagy árat lehet fizetni,bár szerencsére most nem lett nagy baj.(Ez sajnos egy szövődmény, bár nem gyakori, ha alapos,és odafigyel a doki.)

Scala 2010.08.29. 11:23:16

@Dr.laikus PhD: lehet, sőt biztosan így van. és szerintem (!) pont ezért kezd eljárni felettük az idő.

Végletesen szubjektív rendszeremben a (nem írom le a nevét, idén nyílt, nagyon ízléstelen, tele arannyal a falburkolat, az egész mint egy night club) népszerű virág nevét viselő magánklinika sem üti meg a mércét... felszerelt meg minden, de nem bizalomgerjesztő.

/Még mielőtt, nem sznobizmusból mondom: Baross utca I. sz. klinikán dolgozik a nőgyógyászom, a magánrendelése egy VII. ker. bérházban, és mivel nem a VIP pácienskörre hajt, árai az átlag alatt, bár nekem speciel, nem ez volt a szempont./ Nem a pesti rendelőkkel van a bajom, a Váci utca és könyékéről ez az ötödik rossz, igen rossz tapasztalat amit hallok: fogászat, szájsebészet, nőgyógyászat.
Amennyit a levél szerint kicsengettek, azt Budán száz-kétszáz négyzetméteren, három éves felszereltségű helyen is intézhették volna. (Életem legtutibb motoros nőgyógyászati székét tapsztaltam meg ott.)

hoel 2010.08.29. 11:47:29

Szegény posztiró, remélem rendbe jöttél már és hamarosan várjátok a megtartható, következő babát! Kérdésem: ennyi vegzatúra során hogy derült ki, hogy hol tartózkodott a nőgyógyász anyukája a rendelési idő alatt??( látszólag nem ideillő a kérdés, de mégis)

Scala 2010.08.29. 12:12:28

@hoel: A kérdés jogos, engem is érdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2010.08.29. 12:14:08

@Scala: tudok egy hatodikat: fül-orr-gégész a váci utcában. biorezonanciával gyógyítja az orrsövényferdülést.

Mécsvilág 2010.08.29. 12:17:21

3 gyerekes (januárban reménység szerint már 4!) apaként egyszerűen ide írom a mi orvosunk nevét. Empátiából, szakmai tudásból, bájból, kedvességből csillagos-csillagos ötös! Bármikor zavarhatjuk, hihetetlenül leterhelt és mindenkihez a végtelenségig türelmes és az sem mellékes, hogy az ország egyik legjobb nőgyógyásza: DR. BAGARUS SÁNDOR (VESZPRÉM - CHOLNOKY KÓRHÁZ)

redriot77 2010.08.29. 12:50:36

OK, sajnálom a posztírót, de azért benne is van hiba:

"Jobban utána mentem a dolognak a neten és érdekes módon elég sok lánynak maradt bent kisebb-nagyobb szövetdarab, akiket ezen a klinikán műtöttek,"

Miért az eset után csekkoltad a neten a klinikát? Miért nem mielőtt odamentél?
Egy ismeretlen éttermet vagy szállodát is lecsekkol az ember a neten mielőtt odamegy, nemhogy egy turkászt.

Komolyan, mindjárt csinálok ilyen 5x5 centis fecnikre filctollal "reklámanyagot" hogy nőgyógyászati műtéteket vállalok, és bedobálom a postaládákba: basszus, még lehet hogy jól is keresnék vele! :D

blacklord 2010.08.29. 12:55:36

Szerintem is a következő a teendő:
1. bejelentés az orvosi kamarának
2. ügyvéd megkeresése, per indítása

Ez azért az elég egyértelmű kategória... (pláne az, hogy amikor visszamész úgy, hogy az ő hibájából maradt bent valami, akkor se képes azonnal, ingyen és bérmentve megcsinálni (még ebben az esetben is járna kártérítés amúgy...). Teljesen elképesztő ez az egész sztori... (olyan "nehogy már a farok csóválja a kutyát" érzése lesz tőle az embernek)

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 13:01:54

@redriot77:

Hát persze.

Reméljük az ő kárán tanulva megtanulod a nőgyógyászat rejtelmeit és utána nézel mik azok a tünetek amik - esetleg - az orvos hibájából következnek be.

Aztán találsz még pár alanyt akinél ez előfordult és keresel olyat akiről nem írt senki.

Nyilván utólag mindenki okos a kibic leginkább.

Ennyi nagyokost egy helyen tényleg ritkán találni.

szabidoki 2010.08.29. 13:14:40

@popzene: talan ez egy kicsit eros, nemde MODERATOR?

szabidoki 2010.08.29. 13:24:54

@popzene: azonkivul, hogy hazug es serto, vegulis semmi...

Irise 2010.08.29. 13:25:21

@Babette_: Na ez a profitorientált kolléga :DDDDDDDD

Szerintem az abortusz rendkivül gyakori szövődménye a posztop vérzés szövetvisszamaradás miatt. Rengeteg betegem volt már így sürgősségin.

1. a posztoló nem helyesen járt el,mikor nem azonnal ment kórházba. Nagy vérzés esetén azonnal be kell csámpázni,akár a legközelebbi sürgősségire is,legfeljebb elirányítják végső ellátási helyre. Szükség esetén nyugodtan lehet hívni a mentőket.
-mellékesen: miért nem felelt meg a poszt írójának az állami kórház? miért várt másnapig a magánorvosára? Sznob szőkecica?

2. A kezelési terv a szövetvisszamaradás esetén: vérvétel,hogy megnézzük,hemodinamikailag hogy áll, vércsoport vizsgálat, UH, antibiosz, ergometrin(nagyon jó), szükség esetén műtét.

Ahogy látom, a nőgyógyász egyedül vért nem vett, de akkor vszínűleg nem értékelte olyan veszélyesnek a vérzés mértékét. A nőgyógyászok sem hülyék, nagyon jól fel tudják mérni,mikor kell sürgősen műtőbe vinni/magánrendelőbe mentőt hívni egy beteghez.

A következő orvos, akit megkeresett a pár, nyilván így gondolkodott:
a beteg nem elégedett ezzel a kezelési tervvel, ugorjunk a végkifejletre. És megműtötte.
Nem sürgősen, hanem másnap.
Ha sürgős műtét lett volna, akkor rohannak a műtőbe,mint a villám.

lioliom 2010.08.29. 13:27:34

@Jimbo75: Bizony van olyan.Lehet,hogy nem olyan kerek,de laposan megközeliti a méretet.Általában bő vérzésnél alakul ki,mert a vér nem tud átmenni egy olyan folyamaton/nincs rá ideje olyan nagyon folyik/ ami megakadályozza a megalvadását.A női szervezet termel egy enzimet,hogy ne alvadjon meg a menstruációs vér.Képzeld el ,ha mindig megalvadna!Ezért nem is műtik a nőket szivesen egyéb esetekben sem,ha éppen menstruálnak.Na itt erről volt szó,megalvadt a vér ,mert a mérgezéstől,gyulladástól kórós vérzés lépett fel.Normál bő menstruációnál is van ilyen,csak nem ekkora méretben.Ezt minden nő tapasztalja élete során párszor.Ennyi.Okosodj.

Irise 2010.08.29. 13:32:46

@Jimbo75: Az igaz,hogy lehetnek öklömnyi darabok, de én is kétlem,hogy a poszt írója kettőnél többet látott volna. Akkor ugyanis nem tudott volna olyan sokáig várni otthon, erősen kivérzett lett volna és valóban sürgős műtét.
Ha nem is Münchausen, de egy erősen drama queen posztja. Ő szegény szerencsétlen áldozat, aki lemérte várakozás közben az orvos konyháját, s büdös neki az állami ellátás.

lioliom 2010.08.29. 13:34:08

Én soha nem mennék magánrendelésre.Jó nekem az állami persze maszek alapon.Ott nyilvántartásban vagy,rögtön ott a technikai háttér,stb.A magánrendelésen még azt is letagadják,hogy ott voltál.Az csak pénzlehúzás.Olyanoknak van akiknek kevés a boríték az államiban.Én még a magán fogászaton is parázok,nehogy valami baj legyen/allergia,stb./Biztos vagyok benne kitennének a kapu elé.

Jamesboci 2010.08.29. 13:36:11

ha igy volt, jelentsd föl. minimum.

nullnick 2010.08.29. 13:37:56

@popzene:

látod, ezért kell

MEGDUPLÁZNI

AZ EÜ-I ALAPBÉREKET

ÉS A KÓRHÁZI ÜGYELETI DÍJAKAT

hogy ne mellékesen kelljen pénzt keresni :)

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 13:41:30

@Irise: "-mellékesen: miért nem felelt meg a poszt írójának az állami kórház? miért várt másnapig a magánorvosára? Sznob szőkecica?"

Lehet, hogy ő is olvassa a Praxis blogot, ahol az állami intézmények indokoltnál is nagyobb lejáratása folyik. Bárki aki olvassa, inkább a sámánt választja, ha baja van.
...megjegyzem, eszközigényes diagnosztikára a sámán is államiba küldi a betegét, ahol biztos ami biztos, van egy félállása.

Irise 2010.08.29. 13:42:08

@nullnick: ha popzene ezt belátja, megeszem a kalapom.

popzene 2010.08.29. 13:42:37

@szabidoki: nem véletlenül találod sértőnek, de pontosan melyik része nem igaz?

CSEND 2010.08.29. 13:43:21

Nagyon sajnállak, mert nekem is át kellett élnem hasonlót. Igaz államilag finanszírozott kórházban felejtettek bennem szövetdarabot, amit a szó szoros értelmében később "megszültem". Nem kívánom senkinek azt a hetekig tartó fájdalmat amit éreztem. Amikor végre megszabadultam a maradéktól, már szinte rothadt szaga volt. 2 hétig ömlött belőlem a vér,tenyérnyi darabok. A vége az lett vért kellett adniuk olyan alacsony volt a hemoglobin.

Mindegy hová mész, nem érdekli őket csak a pénz.

Gest anyó férje 2010.08.29. 13:44:27

Végre itt az alkalom egy adag fröcsögésre annak, aki tegnap csak gyűjtötte a nyálát

Nem vagyok szakember, de a posztban van jópár olyasmi amit nem szív fel kapásból az agyam. Mindjárt az elején: diagnosztizál az orvos egy 5 hetes terhességet, majd "rögtön sírva fakadtam, belőle az együttérzés szikrája is hiányzott"

Micsoda most miről beszélünk? Emiatt az orvosnak együtt kellett volna zokogni, vagy éppen ujjongani ha normálisan reagál a csaj, hogy jaj de jó kisbabánk lesz, lehet választani a mindenkori igény szerint?

A többivel már nem is foglalkozom, a csajszi értelmi/érzelmi színvonalát meg inkább nem minősítem, öncenzúra kikapcs

Irise 2010.08.29. 13:45:16

@El Visco Stello: Én mindenkinek javaslom,hogy amennyiben nem bízik az orvosban/nővérben, azok fikázása, valamint az egészségügyi intézmények felkeresése helyett menjen sámánhoz/kineziológushoz, fülgyertyáztassa a vakbelét bőséggel.
Máris csökkenne a leterheltség a kórházakban :)

igazságos 2010.08.29. 13:46:26

Én csak egy dolgot nem értek az egész történetbe:

"Itt már a párom nagyon mondogatta, hogy ez csak a lehúzásra megy és másnap félhívta egy barátját, akinek az apósa nőgyógyász Szolnokon (sajnos közben derült ki, különben kihagytuk volna ezt a „mészárost”). "

De most komolyan, mi az, hogy közben derült ki? Hát először körülnéz az ember az ismerősei között, mielőtt bemegy bármelyik ismeretlen magánrendelőbe. Az ilyen műtéteket megbízható orvosra kell bízni, akiről a páciens tudja ezt. Előbb nem tudtak volna erre gondolni, alaposabban utánajárni, hátha akad ismerős, aki tud ajánlani valakit? Persze, azt nem kell megmondani, mire kell.

Szomorú, egyébként ami történt, senkinek nem kívánnám ezt.

Mindenhol fizetni kell, nem értem, mit kell ezen fennakadni. Hiába fizetem évekig a TB-t, úgyis lehúznak pénzzel.

A magánrendelőben meg ez természetes.

popzene 2010.08.29. 13:47:24

@nullnick: akár meg is lehetne négyszerezni, a főorvoselit jövedelme még úgy sem járna a közelében sem a jelenlegi feketejövedelmüknek, ezért a kamarán és egyéb lobbicsatornákon keresztül továbbra is fenn fogják tartani azt a helyzetet, amikor a "hálapénzt" (szabott árú, adóelkerülő megvesztegetési pénzt) normálisnak tekinti mind a társadalom, mind a kormányzat. hiszen ez az érdekük, és nem a tiszta viszonyok.

epres négercsók 2010.08.29. 13:47:48

@szabidoki: Kicsit necces, de én személy szerint nem érzem hazugnak és sértőnek, bár kétségtelen, nem látok bele. De közismert igazságokat is leír: pl. hogy a nőgyógyász (nem, nem a magánorvos) előre megmondja a szülés árát (ezért tett most feljelentést Mikola).
Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, mert sértőnek találod, kiszedem, és ez esetben megkérem popzenét, hogy írja le más szavakkal. De szvsz érdekesebb lenne, ha (személyeskedés nélkül!) esetleg cáfolnál pár dolgot :)

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 13:51:11

@Irise: Te bármit, bárkinek javasolhatsz, mert nem a tiéd a felelősség. Tudod, ez olyan utolsó kenet pénzvisszafizetési garanciával.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.08.29. 13:54:27

Hát nemtudom, amikor belőlem (férfi létemre) öklömnyi vérdarabok esnek ki, akkor kurva gyorsan bemegyek egy kórházba, nem pedig másnap a klinikára, ahol ezt csinálták.

Amúgy grat. Bementél volna bármelyik kórházba normális körülmények közt tizedennyiért meg lett volna. Ügyes

Irise 2010.08.29. 13:58:04

@epres négercsók: ugyan nem tőlem kérdezted,de hadd idézzek az ominózus hozzászólásból:

"hát bassza meg a lopósgeci orvoslobbi."

És most a te hozzászólásodból:
"Kicsit necces, de én személy szerint nem érzem hazugnak és sértőnek"

Akkor most légyszives helyesbíts, amennyiben van gerinced.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.29. 14:07:32

Ökölnyi vérdarabok (önmagukban még) normális jelenségnek számítanak szülés és terhességmegszakítás után is. Mindenki gondolkozzon - vannak itt orvosok, miért nem ők mondják azonnal??? - a terhesség "beágyazódik" valahová, egy vastag réteg nyálkahártyába. Amikor a terhességnek vége van, az nem úgy megy ám, hogy sterilre minden kiürül - hogyne, "kitisztítják" a méhet amikor ez indokolt és amennyire ez lehetséges, de utána még hetekig megy ez a játék, hogy a szövet regenerálódni próbál és közben a méh meg összehúzódik, vagyis ez még hetekig vérezni fog, kezdetben nagyon, kezdetben nagy szövettörmelékkel.
Az épp kezemben fogott tájékoztató anyagban (nem orvosi szakirodalom, a saját szülésemhez kapott bábai segédanyag) az van, hogy vetélés, szülés után az első napokban citrom nagyságú "vérrögök" (nem azok, nyálkahártyadarabok) távozhatnak, és ez rendben van. Ha hozzá nagy görcsök vannak, láz, vagy valahogy az az érzésünk támad, hogy valami nem stimmel, akkor vissza a dokihoz. Itt kezdődik a posztíró története: a 11. napon (!) tapasztalta azt, ami a második napon még oké lett volna.
Miért nem ment azonnal kórházba, bárhová? Mi a pitlire várt másnapig? Értem én, hogy az embernek a saját orvosa kell (illetve, izé... ez egy érdekes kérdés, hogy biztos jó-e ez), de hasonló esetben nem biztos hogy olyan jó ötlet várni.
A másik, amit mondani akarok, hogy nem feltétlenül kell műtét ilyenkor se. Antibiotikum igen (nem másnap), orvosi felügyelet vagy vélemény igen, műtét nem biztos.
Azt önsorsrontásnak tartom, hogy valaki bemegy a legelső alkalommal egy nőgyógyászati rendelőbe, és valahogy nem néz ki okénak a dolog, magánlakás meg mittudomén, elkérnek egy ultrahangért 15 ezret. Soha nem fogom megérteni, hogy ilyenkor milyen gondolatsor vezet ahhoz a döntéshez, hogy az illető szabad akaratából visszamegy még egyszer ugyanoda és tovább fizeti a hasonló összegeket valami olyasmiért, amivel már akkor sem volt megelégedve, amikor az ajtón belépett. Egyszerűen nem tudom ezt felfogni, hogy amikor valakinek van választása és elkövet egy hibát - ami belefér - akkor korrekció helyett (hoppá, ez gáz, keresünk másik helyet) miért ismétli meg a hibát még egyszer. Miben reménykedik az, aki ilyenkor visszamegy ugyanoda?
Elnézést a hosszú tirádáért, kicsit belelovaltam magam :-S

szabidoki 2010.08.29. 14:10:28

@epres négercsók: "hát bassza meg a lopósgeci orvoslobbi."
Ha neked ez mindossze "necces", akkor nem tudom, mi lehet a serto, ami miatt egyaltalan rad, mint moderatorra szukseg van :(

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 14:10:51

@szabidoki: Ha a kívánatoshoz nézed, több mint necces, ha meg a betegek átlagához, akkor majdhogynem tipikus.

lehet más a handa-banda 2010.08.29. 14:12:16

"öklömnyi vérdarabok hullottak belőlem"
Hát ez tényleg rémisztőbb mint amit el tud képzelni egy magamfajta laikus, de ha összeadom a gyógyszerszedés miatt elvetetni kényszerült magzattal akkor az ugrik be hogy a posztíró anyja meg contergant szedhetett és phacomeliával rögtön más ugye a mérce

szabidoki 2010.08.29. 14:17:03

@Dr. Morcz: de hat en azt hittem, hogy ide az internet kremje jar kommentelni, magasroptu vitakat folytatni :)

Ugyandehogy (törölt) 2010.08.29. 14:19:40

@Irise: az mentség, hogy nem tudta diagnosztizálni?:DDDDDD

(majd később a Péterfyben diagnosztizálták és megoperálták, azóta semmi probléma)

Ugyandehogy (törölt) 2010.08.29. 14:21:37

@Irise: a mestruációs vért is rengetegnek látja az ember, pedig nem az.
(a drama queen jó kifejezés)

Irise 2010.08.29. 14:23:20

@El Visco Stello: Szívem csücske én csak annyit javasolok a betegnek,hogyha nem elégedett,keressen más alternatívát.
Szarkasztikus voltam.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 14:24:07

@Irise:

Komolyan Irise!
Csodállak, hogy orvos és nő, csőt kicsi gyerek anyjaként képtelen vagy belegondolni egy leendő anya veszteségébe.

Elvesztett egy magzatot. Mesterségesen, mert az ORVOS azt mondta, hogy nem szabad megszülnie.

Nem elég fájdalom ez? Mindent megtett, hogy a jövőre nézve egészséges maradjon és szülhessen még.
Igenis erre figyelni kell. Nem jó nőgyógyászt esetlegesen választani, ilyen esetben depláne nem. Ez egy bizalmi, sőt egy életre kihatható döntés.

Ha laikus tépi a száját, neked kell elmagyarázni, megérteni.- Ez is egy gyászmunka. Te ne tudnád?

Ugyandehogy (törölt) 2010.08.29. 14:24:59

@szabidoki: doki, ez a mondat egyedül azt minősíti, aki mondta. szerintem.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 14:25:30

@szabidoki: Hát végül is itt vagyunk mindketten, nem? ;)

Irise 2010.08.29. 14:27:11

@Babette_: Lemaradtam. Ki mit nem tudott diagnosztizálni?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 14:28:17

@Babette_: Bármennyire is fura, de ha jogi útra terelődik a dolog, nagyon el kell gondolkodni, hogy az akkori panaszok, tünetek, leletek alapján lehetett-e diagnózist felállítani. Ui. a jog nem várja el az orvosok tévedhetetlenségét, azt csak a betegek szeretnék (meg persze mi is). Ezzel nem a nőgyógyászt akarom mentegetni, csak általánosságban mondom.

adamantium 2010.08.29. 14:28:25

@szabidoki: a tegnapi vitámat láttad a másik moderátorral? (cenzorillával) ott se állt a helyzet magaslatán, azt hittem rátermettebb és pártatlanabb moderátorok lesznek itt, de úgy nézem tévedtem

epres négercsók 2010.08.29. 14:30:15

@Irise: @szabidoki:
Elmondom (sokadszor), hogy a hozzászólásokat nem tudom szerkeszteni, csak az egészet vagy bent hagyni, vagy törölni.
Ez a mondat tényleg elég gáz, úgyhogy kiszedem, mert azt se hagyom, hogy sértve érezzétek magatokat.
Ettől még a privát véleményem nem változik, hogy a stílustól függetlenül a komment tartalmaz valós felvetéseket is.
Töröltem.

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 14:30:18

@Felicitasz: "Soha nem fogom megérteni, hogy ilyenkor milyen gondolatsor vezet ahhoz a döntéshez, hogy az illető szabad akaratából visszamegy"

Tudod, vannak szemérmes emberek, akinek a nőgyógyászati vizsgálat is intim témának számít. Szégyenlősen készül a vizsgálatra, ott kiönti a lelkét, széttárja a lábát stb. Ezeken nagynehezen túljutott, nem akarja előről kezdeni.
...persze nem tudom, jónak mondom-e, mert ezek olyan emberi dolgok.

adamantium 2010.08.29. 14:32:03

ha jól számolom a terhesség 7. hetében történt az abortusz, akkor az embrió mindenestől együtt (zsák, magzatvíz, placenta miegymás) elfoglalhat egy 3-4 cm-es teret, nyilván egy vérrög sem tudja ennél nagyobbra tágítani a méhet, akkor hol alakult ki az az öklömnyi vérrög(ök)? ráadásul 11 nap után a méhszáj már kezd összehúzódni valamelyest, indulásból sem volt 5 cm-esre feltágítva hanem csak annyira, hogy a szívó beférjen, akkor hol is jött ki az az öklömnyi darab?

epres négercsók 2010.08.29. 14:33:06

@adamantium: Figyi, nagyon vékony jégen táncolunk ám, sokszor a hsz-ek neccesek. Van, akinek még belefér, van, aki felkapja a vizet. Elfogadom, hogy egyes állítások sértenek titeket, de a mi feladatunk nem csak az eszetlen törlés, hanem a viták mederben tartása is.
Ha valaki, hát Cenzorilla teljesen pártatlan (én magamat is annak gondolnám), szerintem felesleges a haragotokat ránk zúdítani.

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 14:34:01

@Irise: A szart még csak tudom, de mi az a kasztikus?

Irise 2010.08.29. 14:36:06

@Dr.laikus PhD: az együttérzés nem hiányzik belőlem, de:
"Egy rövid ultrahangos vizsgálat után megállapította, hogy állapotos vagyok, kb. 5hetes (rögtön sírva fakadtam, belőle az együttérzés szikrája is hiányzott),"
kérlek írd már le, egész pontosan mit vártál volna az orvostól? Mi az együttérzés szikrája pontosan? Honnan tudja a poszt írója,hogy mit érzett az orvosa? Hogy nem volt-e neki is megrázó? Honnan tudja a poszt írója,hogy az az orvos nem veszített -e el korábban gyereket?
Az orvos mondhat ilyen helyzetben "sajnálom-ot, vagy részvétem-et", de mint tudjuk, a gyászmunkában benne van a harag, a valakit hibáztatni kell - ség érzése. Szóval tökmindegy,ha a beteg haragudni akart az orvosra,mert esetleg bűntudatot érzett,hogy nem kellően védekezett, az orvos onnéttól mondhatott bármit, eléggé együttérző már nem lehetett.

De bizony az is lehet,hogy az orvos csak közölte a tényeket.
Amelyek meglétéért egyáltalán nem ő volt a felelős.

Btw. : terhességem elején nem volt meg a szívhang, volt két hetem,mikor úgy tünt,hogy halott terhesség lesz, el kell vetetni.
Tudod, egyáltalán nem vártam el az orvosomtól,hogy együtt zokogjon velem, sajnálkozzon, részvétezzen. Btw. én se bőgtem el magam a rendelőben.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 14:37:04

@adamantium:

Te is tudod, hogy a laikusok vagy 5-10-szeresével túlbecsülik a látott vérzés mennyiségét, ez normális dolog.

_tracky 2010.08.29. 14:40:38

Vicces, hogy míg sok itt kommentelő orvos arra panaszkodik, hogy mennyire túlterheltek az orvosok, 18 mellékállásuk van, mert juj de keveset keresnek, ahhoz képest van itt egy-két olyan orvoskommentelő, aki semmi másból nem áll, mint a "földi halandó" kommentelők sértegetéséből.

Ha én orvos lennék, és baromira túl lennék terhelve, időm/energiám nem lenne még (itt is) sértegetni a kommentelőket. A rá(juk) kényes témá(k)nál össztűz alá veszi(k) a kommentelőket, ahelyett, hogy mutatnának alternatívát...

Tehát ennyire túlterhelt néhány orvos...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 14:42:27

@epres négercsók: Bocs hogy beleszólok, de olvasd el a blogszabályzatotokat, ott F-F le van írva, amiért törölni kellett.
Nem irigyellek ezért a moderátorkodásért, sokszor tényleg necces egy-egy vélemény, de ez nem az, hanem normális embernek elfogadhatatlan. Ha egy orvos írna ilyet a betegekről, azt se hagynád benne.
Ha a hozzászóló úgy gondolja, hogy a hsz-a érdemi részét megtartja, akkor majd beírja még egyszer. Így ő is tanul.
A pedagógus se dicséri meg a kisgyereket, ha a kérdésre, mennyi 2x2, az válaszolja: Négy, b.meg".

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 14:43:16

@adamantium:

Nem tudom hogyan lehet.
Velem ez előfordult. Görcsöltem, véreztem, az orvos azt mondta minden rendben, rémületemre kicsusszant egy elég nagy szervült rugalmas "valami".

Én is minden marhaságra gondoltam, csak jóra nem. Végül szükség volt műtétre.
Akkori legjobb nőgyógyász végezte az elsőt, a másodikat egy kezdő alorvos.

Nincs garancia és sok minden előfordulhat. Ez nem műhiba. Felicitász azt írja kap tájékoztatót. Itt ez nem szokás. Megy a találgatás, mert beszélni sem szoktak.
Születnek ezek az elkeseredett, sokszor goromba posztok.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 14:43:57

Több dolog.

1. A magánellátás önmagában nem rosszabb vagy jobb, mint az állami ellátás, a profitorientáltság és a szakmai színvonal nincs összefüggésben egymással.

2. A Belváros és a Váci utca a legrégebbi magánrendelői környék, számosan épp azért választják működésük helyszínéül.

3. Azt nem értem, hogy a posztoló először elment egy magánklinikára, ahol találkozott egy nőgyógyásszal, aki a magánrendelőjébe hívta.

4. Az első beavatkozást követő második műtétre az én felfogásomban a garanciális szabályok vonatkoznak, ezért azt további díjazás nélkül kellett volna felajánlani a páciensnek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 14:45:05

@_tracky:

A beteg-kommentelők sem dolgoznak, hanem csak az orvosok csesztetésére fordítják az energiájukat.... :-))))

epres négercsók 2010.08.29. 14:47:34

@Dr. Morcz: Rendben, elfogadom. Ki is szedtem azóta. Szerintem felesleges ezen tovább lovagolni.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 14:49:01

@Irise:

Valószínűleg onnan, hogy annyit mond:
-Sajnálom!

Elmondja mit várhat, miért kell tenni, ha nem teszi akkor mi várható....

Nem kell - szerintem nem is szabad - azonosulni a beteggel.
De azt hogy sajnálom, ez jól esik és megnyugtat mindenkit. Utána lehet szárazon, szakmaian is tájékoztatni
akár.

Mindegy leírtam már, de az elejére azonnal írtam.
Azonos a véleményünk.

Ez a gyászmunka most is folyik.
Senki nem segít így neki.
Sőt.

Ugyandehogy (törölt) 2010.08.29. 14:51:16

@Dr. Morcz:
Ha csak pár hét telik el a két vizsgálat között, akkor azért egy orrsövényferdülést nem lehet elnézni. ez nem egy napról napra változó dolog, ennyit azért sejtek.

Számomra, mint nő, a posztban szereplő eset egyáltalán nem tűnik egyértelműnek. A leírt dolgok (vérdarabok) abszolút lehetnek egy normáls lefolyású eset részei is.Az meg, hogy a másik orvos mást mondott, már hallottunk ilyet, hogy egy orvos leszólja az elődje munkáját (nem tudom, milyen célból).
És persze simán lehet az is, hogy tényleg volt valami hiba a műtétben.
Nem tudni.

Kíváncsi lennék, mennyit tud a hölgy a saját testéről.

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 14:51:18

@_tracky: Te sem gondolod komolyan, hogy az ide kommentelő "orvosok" túlnyomó része valóban orvos. Nem. Ők orvosi kifejezéseket ismerő, esetleg az egészségügyben dolgozó betegszállítók, nővérek, portások stb. Az ő idejükbe ez bőven belefér. Valamivel csak agyon kell ütni az unalmas ügyeleti időt, hát fogják magukat, a tányér szélére piszkálják a betűtésztát és megnyomják a "komment küldése" gombot.

pakesz (törölt) 2010.08.29. 14:51:34

@cenzorilla: heheheh jo fej vagy
leirta hogy Felszab ter nem?

Irise 2010.08.29. 14:52:07

@_tracky: Én abszolút nem vagyok túlterhelt,köszönöm :D és egyéb hobbim úgysincs.

@Dr.laikus PhD: hát miért nem indítasz egy kurzust a helyi művházban a p.v. vérzésekkel kapcsolatban? Bevonhatod a védőnőket, kórházat stb. És ha megosztod tudásod és tapasztalatod, hátha 10-zel kevesebb kismama lesz,aki rémülten zokog,hogy vérzik... hajrá,hajrá!

_tracky 2010.08.29. 14:53:01

@radiologus.hu: :) igaz, de nem is sírunk :)

@El Visco Stello: hmm.., vegyünk egy orvosi lexikont vagy anatómiai atlaszt, és akkor mi is mondunk latin szavakat :D

szabidoki 2010.08.29. 14:54:01

@Dr. Morcz: ez mondjuk igaz :)
@adamantium: nezd, ennek a blognak ez a profilja, hiaba tagadjak ketsegbeesetten, sokadjara derul ki, hogy mi a valos helyzet. Ehhez kell merni az elvarasokat is a moderatorokat illetoen. Arulkodo az is, hogy a regota beigert "szakmabeli" moderator sincs sehol.
@epres négercsók: elmondom (eloszor), hogy nem igazan erdekel, hogy tudod-e szerkeszteni a kommenteket vagy sem, de ha van egy vilagos blogszabalyzat, es neked az lenne a dolgod, hogy betartasd, akkor ugy gondolom jogos elvaras, hogy ne kelljen kulon vitat nyitni, hogy a "loposgeci" kifejezes az elmegy, necces, vagy serto. Olyan, mint az ejtoernyozes: ha nem megy elsore, hat, megette a fene az egeszet...

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 14:54:15

@Irise: jajaja, osztályalapú. az lehet...

Irise 2010.08.29. 14:54:39

@Dr.laikus PhD:
Honnan tudod,hogy az orvos nem mondta,hogy "sajnálom"?

Egyébként, segíts neki. Írj levelet, fogd a kezét :) tegyél jót vele.

Bikli néni 2010.08.29. 14:55:46

@El Visco Stello: Pedig, az ide kommentelők közül volt szerencsém néhányukkal privátban is beszélgetni, és tényleg vannak itt igazi orvosok.
Sokszor olyan ám a beosztásuk, hogy mondjuk csak délelőtt vagy délután rendel, és épp van ideje ide írni.
Aki pedig kikéri magának az orvosokra vonatkozó degradáló megjegyzéseket, az jó eséllyel tényleg orvos :)

Behajtó70 2010.08.29. 14:56:04

És akkor most mi van???

Miért nem írod le, hogy ki, hol, mi a neve, mi a "klinika" neve, utca, házszám emelet?!

Ha ezt nem írod le, akkor mi a célod?

Krujs 2010.08.29. 14:57:23

az az egyetlen baj ezekkel a levelekkel, hogy ömlik belőlük a drámázás, a vértócsában szenvedő nőtöl kezdve a szívtelen, érzéketlen Mengele dokikig... Ettől csupán hiteltelen az egész.

Amikor meg panaszkodik a 15000 ft-os vizsgálati díjért, az 5000 Ft-os ismerős-vizsgálati díjat meg mentegeti hogy az mindenkinek annyi az meg már végképp komolyan nem vehető...

A lényege a postnak ennyi: Szövődményes eljárást kapott a hölgy magas árért cserébe. Másra számított, főleg ennyi pénzért.

Egyetlen egy tanulsága az egésznek annyi, hogy van egy klinika, ahol egy rutintalan/nemtörődöm orvos magánrendelői átlagdíjért veszélyeztet.
Haszna ennek az egésznek akkor lenne, ha a hölgy pereskedne, vagy akárhogy megtudná a közvélemény az alacsony színvonalú ellátás helyét.

Ha a földön maradna, több segítséget/együttérzést kaphatna. Legalábbis tőlem.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 14:57:51

@Irise:

Elhiszed, hogy a szándékom ez?

Most anyám köti le minden energiám.

Főleg ha képes leszek megnyerni szakembert, mert nekem van egy történetem.
Bakfitty.
A tudás a tiétek.
Aztán ha nem ér rá senki ingyér okítani, tehetek egy szívességet.
Hüleséget okítani nem érdemes.

Az, hogy angliában ennek a munkának hagyománya van, de nálunk nincs, ez egy forradalmi tett lesz ha sikerül....

Ha kórházban vagyunk elnézik, hogy segítek, hogy meg is tanuljam és szakszerű legyek erre nincs semmi.
Így sokszor érzem, hogy útban vagyok és szerintem vagyok is néha. :-)

epres négercsók 2010.08.29. 14:58:14

_tracky, ne huzigáld az oroszlán bajszát, kérlek.

Irise 2010.08.29. 14:58:19

@_tracky: Ezt szerintem mi, a "Szörnyek a Másik Oldalról" nagyon fogjuk élvezni, és nagyon fogja emelni a blog színvonalát.

@szabidoki: Olyan, mint az ejtoernyozes: ha nem megy elsore, hat, megette a fene az egeszet... lol

@El Visco Stello: én kazánfűtő vagyok a dél-tepsibe. mostanaztá' lebuktam he.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 14:59:15

@Irise:

Drága egy lépéssel lejjebb jobb lenne beszélni.
Így a talapzatról nem hiteles.
Elhiszed?

epres négercsók 2010.08.29. 14:59:21

@Behajtó70: Nem írhatja le. De ezt már elmondtuk számtalanszor, hogy nem jelenhet meg az orvos neve. Ha leírják az orvos nevét, azt kénytelenek vagyunk törölni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 15:00:45

@El Visco Stello: Á, csak orvosnak látszó tárgyak vagyunk :)

Pico 2010.08.29. 15:01:23

@gld: Telkire is gondoltál, amikor ezt leírtad? Ott profitorientáltan dolgoznak s én még nem hallottam, hogy ennek ilyewsféle következményei lennének.

@szabidoki: Ha néhanapján összeveszek életem párjával, ő is azonnal a hangom erősségét kifogásolja. Egyébként abban igazad van, hogy "popzene" kifakadása kulturálatlan volt. No, de tartalmilag? Arról is van véleményed?

@Irise: Lehet ez, lehet az... Minden esetre a beteg szempontjából nem mindegy, hogy a tényeket miként közlik vele? Az együttérzés nem kerül semmibe!Pláne nem magánrendelésen!!!

És általában a jogi út... Ezt komolyan gondolták azok, akik felvetették? Milyen eséllyel indulhat itt egy panaszos?

pakesz (törölt) 2010.08.29. 15:01:26

@nullnick: "látod, ezért kell
MEGDUPLÁZNI
AZ EÜ-I ALAPBÉREKET "

igen meg kell
csak tudod itt 20 evvel ezelott volt egy rendszervaltas, ami elott MINDENHOL ilyen viszonyok voltak
ma mar nincsenek
es az a modellvaltas ami 20 evvel ezelott lezajlott az nem csak arrol szolt hogy megduplaztak a fizeteseket

szabidoki 2010.08.29. 15:02:06

@Bikli néni: ne etesd a trollt! :)
@Behajtó70: tilos leirni. Ha leirja, az adott klinika/orvos beperelheti a blog.hu tulajdonosat ragalmazasert, jo hirnev megserteseert, es ilyenkor a ragalmazonak kell bizonyitania, hogy amit allit, az igaz. Kokemeny bizonyitekok nelkul az ujsagok sem irnak le ilyesmit, mert tutira bukjak a pert.

Irise 2010.08.29. 15:05:22

@Dr.laikus PhD: Miért álltál talapzatra?

@Pico: Teljesen igazad van, abszolút nem mindegy,hogyan zajlik a tényközlés. Nekünk úgy oktatták, idekinn a fejletben,hogy: nem köntörfalazni, azonnal megmondani. Lehet mondani,hogy sajnálom, részvétem, de nem ébresztünk hamis reményeket. :)
Egyetértesz?

Pico 2010.08.29. 15:05:44

@nullnick: Megduplázni a béreket. Kell! Sokkal több kellene!!!
Na, de miből? Erre van ötleted?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 15:06:10

@pakesz: Szerintem ha megduplázzák a fizetéseke, az arra lesz jó kb, hogy megálljon az elvándorlás, tehát ne romoljon tovább a színvonal, ne nőjenek a várólisták.
Ha azt szeretnénk, hogy jobb legyen az eü, akkor egyrészt még magasabb fizetések kellenének (->lehet munkaerőből válogatni), lényegesen emelni kéne a kórházak gyógyszerekre, ápolási eszközökre, diagnosztikára stb. költhető összegeit, ÉS egészségtudatos (nem pusztán ÖNtudatos) emberekből álló társadalmat kell neveljünk.
Be kell lássam, nem kis kihívás.

Irise 2010.08.29. 15:06:12

@Krujs: Vérszagra gyűl az éji vad... :)

szabidoki 2010.08.29. 15:06:54

@Pico: a tartalmat mar ezerszer atragtuk itt a blogon, a frocsogesen kivul semmi ujdonsag nem volt benne.

Bikli néni 2010.08.29. 15:08:50

@Pico: Engem az is érdekelne változatlanul, hogy rendelkezésre áll-e a PONTOS orvosi dokumentáció...

Irise 2010.08.29. 15:09:20

@Pico: Bár nem engem kérdeztél: én javasolnám,hogy talán rendezni kellene az állami rendszerben zajló végkielégítéses, korrupciós botrányokat.

Ez Magyarországon a nagy visszásság: ha valaki sikkaszt 200 milliót: megússza, de ha nem fizeted be a kocsid 50 ezres részletét, szinte rögtön a farkadra lépnek és hanyattlöknek. (Excuse me my french.)

Pico 2010.08.29. 15:09:56

@Irise: Nem egészen. A tényeket lehet durván odavágni az ember arcába, de lehet sztaniolba becsomagolni is. Az a kérdés, hogy a tényközlő miként cselekszik? A tény, így is, úgy is tény marad. Ám mecsoda különbség!

szabidoki 2010.08.29. 15:10:00

@Pico: ami igazan fontos, arra mindig van penz. Jelenleg a politikusoknak leginkabb a nokiasdoboz a fontos, nem az egeszsegugy.

epres négercsók 2010.08.29. 15:10:01

@_tracky: Az előbb kértelek valamire. Többet nem szólok.

Pico 2010.08.29. 15:11:43

@szabidoki: Magam nem láttam, de ha mondod, elhiszem...

Pico 2010.08.29. 15:12:27

@Bikli néni: Emlékszel a lúgitatásra? Szerencsétlen dolog volt... Remélem, azóta már sikerült peren kívül megegyezni...

Irise 2010.08.29. 15:13:21

@Pico: Így van. De abból,ha valaki azt mondja a másik emberről,hogy nem volt benne semmi együttérzés,mikor vele beszélt, még nem feltétlenül hiszek neki.

Rólad is mondhatná nekem egy vadidegen, hogy szabadidődben kutyákat fojtogatsz, azt sem hinném el.

rikitiki 2010.08.29. 15:15:59

Újként kérdezem, poszthoz anyagot küldeni a praxisblog@yahoo.com címre lehet?

Egy újabb szörny a másik oldalról, mondjuk tényleg elég nagy állatnak kell lenni, hogy "odaátról" "ide" írjon az ember.

A blog kezdeményezéseivel és céljaival alapvetően egyetértek, sajnos az internet fórumok realitása meg az ami.

Pico 2010.08.29. 15:19:41

@Irise: Igazad van... Ami a korrupcós botrányokat illeti - már ami kiderült, mert a látens korrupcióról nincsenek adatok... Ártalmas? Igen. Sok pénz folyik el? Igen.
No, de ettől a pár, akár milliárdtól "megváltódik" az egész egészségügy? Ettől lesz dupla fizetés, amit nullnick követel? Amit meg én kevésnek tartok!
Ide sokkal, de sokkal több pénz kell! Már a kórházcsődök elkerülésére is. Az önkormányzatok adósságállományáról meg ne is tegyek említést. Mert OFF.:-)

Irise 2010.08.29. 15:19:44

@Dr.laikus PhD: Elfelejtettem válaszolni: respect!

Pico 2010.08.29. 15:20:21

@Irise: Ezu a te hited. Ettől még előfordulhat? Nemdebár?

Pico 2010.08.29. 15:22:13

@szabidoki: Azt hiszem, erre is reagáltam. Ide az kell, ami a háborúhoz is Machiavelli szerint: pénz, pénz,pénz.

Irise 2010.08.29. 15:22:24

@Pico: Te kutyát fojtogatsz?! :D

Pico 2010.08.29. 15:24:32

@Irise: Még az is előfordulhat...:-) Ki a fene tudja ezt ebben a nagy tolongásban...:-)))

Pico 2010.08.29. 15:27:08

Na, megint késik a replika..., mint a Lajosmizsei személy... Egyébként találgass... :-))
Mindenkinek további szép napot!

igazságos 2010.08.29. 15:27:50

Az együttérzésről, meg az igazság megmondásáról ennyit:

Ha én beteg lennék, akkor elvárnám az orvostól, hogy köntörfalazás nélkül mondja meg azonnal, mihelyt lehetséges, hogy mik a lehetőségeim, mire számíthatok.

Nem várnám el azt, hogy együtt sírjon velem, hogy meg fogok halni, hanem mondja meg az igazat. Az igazság fájdalmas, senki se szereti hallani, de néha nagyon hasznos tud lenni, hogy az embert fejbekólintsa egy kicsit, és lerángassa a való világba.

Igen, azt se értem, hogy mi vezérel egy értelmes, normális embert arra, hogy kétszer visszamenjen arra a helyre, ahol jól átvágták, meg kutyába se veszik. Ha tudom, hogy ezen a helyen nem bánnak velem megfelelően, hát keresek másik helyet. Nem harmadikra, meg negyedikre, mikor már rengeteg pénzt kifizettem, akkor keresek új orvost. Akinek megint fizetek.

Egyetértek azokkal, akik szerint az orvosok fizetésének emelése nem elég. Emelni kell az oktatás színvonalát, a betegekkel való emberibb törődést, de ugyanezt kell tudatosítani az emberekben is. Nem az, hogy most én beteg vagyok, akkor szolgáljanak ki, minden kívánságomat azonnal teljesítsék, ne kelljen várni egy percet se vizsgálatra, az orvos mindig mosolyogjon rám, ha már ennyi járulékot fizetek.

adamantium 2010.08.29. 15:34:48

@epres négercsók: tegnapi napon cenzorilla anyázással vádolt meg, miután felszólítottam, hogy legyen szíves ezt bizonyítani pofámba röhögött és tovább meg se jelent a blogon, ezt azért nem nevezném túl etikus viselkedésnek

IrishOak 2010.08.29. 15:35:04

@Irise:
Előre bocsátom, hogy az itt kommentelő orvosoknak köszönet!max respect!
Lehet,hogy én egy selejtes fajta vagyok, de részemről az állás 95-5 a dokik javára.
Ha "egy"doki, ha megvizsgál ne nyilvánítson se részvétet, se véleményt, se semmit!Csinálja azt amit a legjobbnak ítél, és azt velem megbeszélte.
Volt olyan, hogy megállapított valamit -de hazamentem,és a férjem vigasztalt, meg a családom - az nem az orvosom dolga, még akkor sem ha sajnál is.
Részvétet, és sajnálkozást a temetőben szokás -az meg már nem orvosi feladat.

Gyerek ma is "csokizik":-D?míg oda nem nézel?

cenzorilla 2010.08.29. 15:37:20

@adamantium:

Először is többes számban beszéltem, hogy hagyjátok abba.
Ezen megsértődtél.
Nem röhögtelek ki, mosolynak szántam.

adamantium 2010.08.29. 15:39:43

@cenzorilla: azért ne haragudj már de bizonyítani nem tudtad az állításodat és egy nevetéssel elintézted ez nálam a lenézés legfelsőbb foka, szememben a "kínlódj paraszt úgy se érdekel" kategória

IrishOak 2010.08.29. 15:41:20

@Dr.laikus PhD:
A panaszos nem azt mondta, hogy az orvos szerint kell ab. -az valahogy beleszövődött neked.
Szerintem maga-magát győzte meg.

Egy magzatot elveszíteni teljesen más, mint abortuszra jelentkezni és végigcsinálni a procedúrát,ahol többször megpróbálják meggyőzni a nőt, hogy tartsa meg.Sokszor ki kell mondani, hogy nem akarom ezt a gyereket.
Csak azt tudom,hogy a legrosszabb úgy elveszteni egy magzatot, ha megállapítanak valami bajt, vagy közben történik valami visszafordíthatatlan,és nem orvosolható:-(

Bikli néni 2010.08.29. 15:42:39

Figyi, én egyet értek azzal, hogy ebben az esetben az orvosnak azért nem kellett volna együtt sírnia a kismamával, de azért egy "sajnálom"-ot megereszthetett volna, emellett meg maradhatott volna korrekten tárgyilagos. Igen, a kismama kissé túlreagálta az orvos érzéketlenségét(?), de próbáljátok magatokat a helyébe képzelni (főleg, akinek van már gyereke). Biztos nagyon szenvedett, és jól esett volna neki akár csak egyetlen jó szó is. Még pénzbe sem kerül. Szerintem itt csak ennyiről volt szó, semmi többről.

Irise 2010.08.29. 15:42:46

@IrishOak: Köszönöm az itt kommentelő orvosok (és kazánfűtők) nevében!
Jelentem gyermekem épp most alszik, ezért kommentelgetek ilyen felszabadultan.

epres négercsók 2010.08.29. 15:44:17

@adamantium: A vége felé már én is itt voltam. Nem szeretnék beleszólni a kettőtök vitájába, csak annyit kérnék, hogy ne egy-egy szón lovagoljatok örökké.
Egyébként, nekem gyerekkoromban azt tanították a szüleim, hogy okos enged alapon jobb, ha egy idő után ráhagyjuk az emberre a mondandóját ;) Ezen érdemes néha mindenkinek elgondolkodni.

cenzorilla 2010.08.29. 15:44:57

Zárjuk le szerintem.

Nem nézek le senkit, téged sem.

Bikli néni 2010.08.29. 15:47:20

Szerintem ne lovagoljunk azon, hogy ki mikor miért tud kommentelni. Mert ha megérkezik ide munkaidőben "azénadómbólnegyógyíccsák" tartalmú komment, akkor ennyi erővel tegye fel a kezét, aki csak azért van itt, mert beteg vagy szabin van :P

másikpista 2010.08.29. 15:47:22

Ebédnél megkérdeztem az asszonyt ha már ő a nőgyógyász hogy mennyire számít hibának küretnél bennhagyni egy darabot, azt mondta ez az esetek nagy részében előfordul, szinte kivédhetelen, aki elmegy kaparásra annak számolnia kell vele. Lehet akár magzati darab, akár a magzatburkokból meg ami ilyenkor körülötte kialakul, és persze az alvadékok, nem is igazán lényeges hogy melyik, de utólag ellenőrizni kell, ami megtörtént a jelen esetben, ezért én úgy látom a reklamáció nem megalapozott, ha perre viszi a leírtak alapján szinte biztos hogy nincs esélye nyerni, sőt még csak igaza sincsen

Irise 2010.08.29. 15:48:52

@Bikli néni: Honnan tudod,hogy az orvos nem mondott semmit?
Szerintem lehet,hogy mondta,hogy sajnálom.
Miért gondolom így?
Nagyon nagy erő a rutin.
Mikor látsz 102 ugyanolyan betegséget, megvan a rutin szöveged,amit felhasználsz.
"Sajnos van egy nagyon rossz hírem." "Sajnos, anyuka, nincs szívhang."

Szóval vannak ezek a rutin formulák,amiket gondolkodás nélkül alkalmazunk.
Azonban gondolj bele, ha te kiborulsz valamin, és egy másik ember beszél közben hozzád, mennyire fogsz belőle emlékezni?
Valószínűleg csak a lényegre, nem?
Meg fogod tudni mondani pontosan,hogy használt-e egy bizonyos szót?

Szerintem az orvosokra is vonatkozik az ártatlanság vélelme. Ne itéljük már el azért,mert valaki, aki -egyébként a hozzászólók közül többen is így gondolják-hisztérikusan viselkedett, azt állítja,hogy nem volt együttérző.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 15:50:36

@IrishOak:

"Sajnos gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak, párommal nagyon őrlődtünk a döntésen, mert nagyon szerettünk volna már babát, de az orvosok tanácsát megfogadtuk."

Azt kell érteni amit írt, nem azt mit gondolhatott volna.
Egy pragmatikus nő vagy. Ezt is így fog fel.
Ha valaki bízik abban, hogy amit orvos mond azt végül elfogadja ez ellen nincs mit tenni.
Nem tudom most hogyan zajlik a procedúra.
Azt gondolnám, ha az orvos javasolja akkor azért nem kell fizetni.
Ugyanakkor a kismamára tolni a felelősséget, hogy a gyerek beteg is lehet, hát nem tartom tisztességesnek

A fájdalom fájdalom. Az övé, nem mérlegelhető, hogy szerinted mekkora.

IrishOak 2010.08.29. 15:52:05

@Irise:
nincs mit köszönni:-)

aláírás: szénlapátoló:-D

Irise 2010.08.29. 15:52:06

@szabidoki: Tényleg, ki a szakmai moderátor?

Bikli néni 2010.08.29. 15:54:10

@Irise: Nem azt mondom, hogy az orvos részéről semmi együttérzés nem volt (azért én az összes leírt infó alapján nem emelném piedesztálra sem).
Csak azt mondom, hogy "anyuka" valószínűleg épp pocsék lelkiállapotban volt, esetleg ő sem vette észre, esetleg szóvá tette itt nekünk, mert ezzel is segít magán, nem kell mindjárt ízekre szedni. Nem tudhatja senki, hogy viselkedne egy ilyen esetben.

Irise 2010.08.29. 15:54:57

@Dr.laikus PhD: "Azt gondolnám, ha az orvos javasolja akkor azért nem kell fizetni."

Na erre bizony szépen rámutattál, pedig ez nekem nem is tünt fel. Én is úgy emlékszem,hogy az orvosi javaslatra végzett abortusz ingyenes, fizetni akkor kell,ha a hozzászóló nem akarja megtartani.

De ennek utána kell néznem valahol.

szabidoki 2010.08.29. 15:56:05

@Irise: gondolom egyik nap epres negercsok, masik nap meg cenzorilla :)
Egyebkent Despotat kell megkerdezni.

Irise 2010.08.29. 15:57:13

@Bikli néni: Nade ha pocsék lelkiállapotban vagy, az nem jogosít fel arra,hogy egy nyilvános fórumon cincáld meg a kezelőorvosod.
Egyébként piedesztálra emelésről: itt most orvosok közül többen leírtuk,,hogy szakmailag a kolléga helyesen járt el.

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 16:03:24

@Irise:

Nincs szerintem már jelentősége.
Biztosan mondták neki.
Annál rosszabb, ha ezt neki kellett eldönteni tudatlanul, mert azt mondták, hogy beteg lehet a gyerek.
Csak nem szól így a jogszabály, hogy orvosi javaslatra is fizetni kell.

Vannak bizonyos helyzetek amikor nem lehet számon kérni, hogy a koponyán belül mennyire tekervényes a szürke állomány. :-(

IrishOak 2010.08.29. 16:07:08

@Dr.laikus PhD:
Pont most kezdtem volna azonnal! megindokolni az első mondatomat:

Nos ha az "orvosok" javasolták,tanácsolták stb.akkor hogyan került egy ismeretlen doki konyhájába? Akkor kellett lennie olyan embernek aki ezt megalapozottan mondja!Papíron pecséttel, és mellékelve az uh-t.
Mondjuk saját nőgyógyász, aki tudja mi az ábra, és ismeri az egész történetet, és fel tudja mérni a lehetőségeket és veszélyeket.
A bevezetés, és történetleírás ellentmond egymásnak.
Lehet, hogy szeretett volna gyereket, de a párja meg nem.

Elég bonyolult a procedúra -és akkor is fizetni kell, ha orvosilag bizonyított, hogy baj van...az eljárásnak van költsége, és az csak az adminisztrációt tartalmazza - ott a dokinak még semmi köze nem volt a dologhoz, csak annyi, hogy leírja, hogy mi a helyzet.A védőnő -na az sajnálkozik!
Nem hinném, hogy pragmatikus lennék,
én csak az önsorsrontó előre nem gondolkodó dolgoktól-meg a következmények másokra dörgölésétől szoktam kicsit révülni.
Kellett már elvesztenem babát, mert a rákkezelés után (idő előtt) teherbe estem, és a doki látva a helyzetet, közölte, hogy a végtaghiány feltételezhető... no ott picit kicsúszott a talaj alólam, de azóta már van egy csodagyerekem, pedig ő meg ki volt zárva a lehetőségek mezejéről:-)) és 46 kromoszómás= tökéletes:-D

Irise 2010.08.29. 16:12:52

@IrishOak: Pff, ez durva :( annak ingyenesnek kellene lennie, szvsz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 16:12:54

@Irise:

Ezzel együtt én nem kértem volna pénzt az ismételt beavatkozásért.

ondol 2010.08.29. 16:13:49

Úgy tudom,hogy ab-nál a kaparékot szövettanra kell küldeni. Ha most is így van, a bennmaradt cuccról minden kiderül, és akkor a bizonyítás sem lehetetlen.

@igazságos: télleg nem voltál beteg, hál istennek:-D

Ezt írod:"Ha én beteg lennék, akkor elvárnám az orvostól, hogy köntörfalazás nélkül mondja meg azonnal, mihelyt lehetséges, hogy mik a lehetőségeim, mire számíthatok."

Ha beteg vagy megfordulhat veled a világ, annyira hogy azt sem tudod fijú vagy -e vagy jány. Még az se biztos hogy felfogod, hogy hozzád beszélnek, nemhogy a tartalmát:-(((

Dr.laikus PhD 2010.08.29. 16:14:49

@IrishOak:

Ismeretlen konyhába?
Szerintem úgy, hogy elhitte, hogy a Tb rendszerben nem talál neki megfelelő orvost. Kiválasztotta a belvárost és beválasztott.
Minden ismeret nélkül.

Véletlen.

Anyám egy életen át járt egy neves jó szakember nőgyógyászhoz. A legjobbat ő akarta nekem.
Nem jött be. Van ilyen.

Irise 2010.08.29. 16:15:15

@IrishOak: gratu a csodagyerkőchöz :)

Irise 2010.08.29. 16:16:50

@radiologus.hu: én sem. Tipikusan a garanciás beteg esete.

"Leona" 2010.08.29. 16:19:25

Sokkal olcsobban megúszhattad volna kedves posztíró, ha elmész külföldre. Nincs az adminisztrációs prodecura. Kérsz telefonon vagy mailben időpontot, odamész és 2-3 óra és jöhetsz is haza. Az ellátás alapos és szuper.
Okos ember már nem Magyarországon privátban gyógyíttatja magát, ha egyszer nem TB-t kíván igénybe venni, hanem külföldön. Nem drágább és jobb. A magyar hakni orvosok így majd észbekapnak...idővel.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 16:24:13

@Mariana:

A magyar nem hakni orvosok nevében visszautasítom ezt a hazug általánosítást.

ondol 2010.08.29. 16:26:54

@Mariana: külföldön is lehetnek szövődmények, aztán vérezve újra....

nem csinálnám, hozzám magyarul szóljon a doki, ne tolmáccsal...

IrishOak 2010.08.29. 16:29:02

@Mariana:
már csak a napidíj(ágy díj+ gyógyszerek+ beavatkozás ára) miatt sem hiszem el...na meg az utazgatás... ááá' maradok itthon, én nagyon bízom a dokikban - itthon nagyon jók vannak!(persze vannak nem olyan jók is, de aki felnőtt az tudja, hogy a döntés az nagy feladat!mindig lehet választani)

másikpista 2010.08.29. 16:29:38

Ja és még mielőtt elalszom, azt is mondta az asszony hogy lehetőleg el kell kerülni a küretet mert mindig vannak a következményei, még ha nem is feltétlenül láthatók, persze ez nem újdonság csak nem szabad elfeledkezni róla. Sokak számára ez a természetes megoldás, mintha csak egy szájöblítésről volna szó

IrishOak 2010.08.29. 16:32:33

@Dr.laikus PhD:
Írtam még legelőbb, hogy a nőgyógyászat egy nőnél a bizalmi viszonyt kell, hogy feltételezze.Főleg ekkora döntésnél, és a beavatkozás jelentőségét illetően.
Egy felnőtt nőnek saját érdeke, hogy legyen egy bizalmasa, akihez fél évente egyszer elmegy.Már csak azért is, mert a női dolgok olyan helyen vannak, hogy sötét,nedves, meg nehezen elérhető, de legfőképp nem látszik kivülről:-) ezt a dokim mondja mindig...amikor kérdezem, hogy a fiúkat miért nem matatják:-DD(kis vicc volt)

másikpista 2010.08.29. 16:32:38

@Dr.laikus PhD: "Vannak bizonyos helyzetek amikor nem lehet számon kérni, hogy a koponyán belül mennyire tekervényes a szürke állomány"

Mindenkinek joga van hülyének lenni, de csak a saját kontójára

rikitiki 2010.08.29. 16:33:53

@IrishOak:
szakmailag indokolt esetben - ha állami kórház mellett döntesz - akkor nem kell érte fizetni, illetve pontosabban van egy térítési díj, amit ez esetben nem kell megfizetni. Ha szakmailag nem indokolt (ennek megvannak a pontosan meghatározott feltételei és esetei, hogy mikor indokolt és mikor nem) akkor a tb nem támogatja, és van térítési díja.
Ezenfelül, más díjak szóba jönnek mindkét (állami) esetben, pl. védőnő, gondozó stb...

Magánkórházban mindig kell fizetni, bármilyen ellátást szeretnél igénybe venni.

IrishOak 2010.08.29. 16:36:45

@Irise:
Akkor ingyenes, ha az "anya" életét kell megmenteni...de azt úgy hívják, hogy műtét. Papírozni akkor is kell, de azt a kórházban csinálják, és nem kell ide-oda menni hetekig.:-(

Ha önálló döntés, akkor hiába a papírhalom, a sok orvosi igazolás, lelet, meg minden - sárga csekk, és a szelvénnyel visszafáradni a védőnőhöz.Hááá" aktatologatásban nagyok vagyunk - de ez végképp nem az orvosokon múlik!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 16:46:56

@másikpista:
No igen, a nő kapartat háromszor, aztán csodálkozik, hogy nem bír teherbe esni vagy 6. hónapra szül.

Zsencike 2010.08.29. 16:49:03

Én a poszt minden szavát elhiszem, a Klinikán jártam, a Váci u.-val párhuzamos u.-ban van a Ferenciek terénél. A doki névjegye a tárcámban, szerintem azért dolgozik egyedüli nőgyógyként azon a klinikán, hogy pácienseket szerezzen. Szerencsére nem éltem a szíves invitálásával a magánrendelőjébe, mely során adta át a névjegyét.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 16:51:50

@Zsencike:

Nekem az nem fér a fejembe, hogy hogyan dolgozik egy nőgyógyász felszerelés nélkül.

Leroi 2010.08.29. 16:52:34

1.Gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak. Milyen gyógyszerek szedéséről van szó?
2.Az abortusz többnyire véres esemény.
Coagulumok általában keletkeznek. Nem öklömnyiek, nyilván, mert egy ököl azért gondolom (még) nem fér be "oda". Mármint a nyílásba ahonnan kiestek...

"Egy rövid ultrahangos vizsgálat után megállapította, hogy állapotos vagyok, kb. 5hetes (rögtön sírva fakadtam, belőle az együttérzés szikrája is hiányzott)..."
Namármost: akkor tudta meg a hölgy, hogy terhes és ez sokkolta?
Így egy kicsit ferde a sztori.
Ez egy.
Kettő: egy 5 hetes terhesség megállapítása természetes dolog, mért kell ehhez "együttérzés", semmi kórosat, meggrázót nem állapított meg ultrahangon a doki..?

Mitől "mészáros" az illető?

Necces sztori.
Megint egy tendenciózus, orvosellenes iromány.
Praxis.blog.hu, igaz?:(((

KovA 2010.08.29. 16:55:16

Függetlenül az abortuszról, hogy szükséges volt-e vagy nem - két dolog szúűrja a szememet.

Az első, hogy marha jól meg van csinálva, hogy doktor úr megbütyköli otthon az abortuszt jó pénzért - de ugyan mit fizet a doktor úr abból amit beszed (alighanem számlanélkül) az "ingyenes" (értsd közpénzből fizetett) laborvizsgálatokért ?
Adokik megcsinálják a maguk üzletét és ehhez igénybe veszik a közpénzből fizetett egészségügyi apparátust.
Ez igy nem teccik - lehet ilyen együttműködés - de azt szigorúűan ellenőrizni és szabályozni kell.

A másik: az, hogy a műhiba még a betegnek jelentsen pluszköltséget orczátlanság. Ha a dokinak nem sikerül rendes munkát végezni, akkor legalább részben vissza kellene fizettetni amit elkért! Az egy dolog, hogy előfordulhat hiba - de ha már annak az egészségügyi kockázata úűgyis a betegé - az anyagi kockázata legyen az orvosé.
Nehogy már mindent a beteg álljon - netán az orvos még keressen is a műhiba által szükségessé váló utókezelésen !
Ez teljesen fejetetején álló logika/érdekeltség/erkölcs !

KovA 2010.08.29. 16:56:59

Függetlenül az abortuszról, hogy szükséges volt-e vagy nem - két dolog szúűrja a szememet.

Az első, hogy marha jól meg van csinálva, hogy doktor úr megbütyköli otthon az abortuszt jó pénzért - de ugyan mit fizet a doktor úr abból amit beszed (alighanem számlanélkül) az "ingyenes" (értsd közpénzből fizetett) laborvizsgálatokért ?
Adokik megcsinálják a maguk üzletét és ehhez igénybe veszik a közpénzből fizetett egészségügyi apparátust.
Ez igy nem teccik - lehet ilyen együttműködés - de azt szigorúűan ellenőrizni és szabályozni kell.

A másik: az, hogy a műhiba még a betegnek jelentsen pluszköltséget orczátlanság. Ha a dokinak nem sikerül rendes munkát végezni, akkor legalább részben vissza kellene fizettetni amit elkért! Az egy dolog, hogy előfordulhat hiba - de ha már annak az egészségügyi kockázata úűgyis a betegé - az anyagi kockázata legyen az orvosé.
Nehogy már mindent a beteg álljon - netán az orvos még keressen is a műhiba által szükségessé váló utókezelésen !
Ez teljesen fejetetején álló logika/érdekeltség/erkölcs !

adamantium 2010.08.29. 17:04:14

@Mariana: azért ilyen szinten nem kell szédíteni a népet, ausztriában 8-10 szer drágább bármilyen ellátás

Gest anyó férje 2010.08.29. 17:13:04

@KovA: "az, hogy a műhiba még a betegnek jelentsen pluszköltséget orczátlanság"

A műhiba jelentése "a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával végzett tevékenység". Többen leírták már, hogy ha bennmarad ilyenkor valami az természetes kockázata a beavatkozásnak

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 17:13:19

@KovA:

Az, hogy a magánorvos javaslatára OEP-finanszírozott laborban készül vizsgálat... ha a beteg fizeti a járulékot, szerintem rendben van.

Leroi 2010.08.29. 17:14:24

adamantium

Mit szólsz, kipróbáljuk a fentebb ránkosztott "unatkozó beteghordó" szerepet?

Esetleg az "unatkozó portásét"?
:)))

vakvarju 2010.08.29. 17:16:11

Anyukám életének az utolsó hetében kórházba került. Az osztályos orvos intelligensen, korrekten megmondta, hogy mire számíthatunk. Én megköszöntem neki a felvilágosítást (nem borítékra gondolok) és ennyi. Sajnos hat év óta jártuk a kórházakat anyukám és anyósom betegségével kapcsolatban. Azóta mindketten meghaltak. Én azt mondom, szinte mindegy, hogy állami, önkormányzati, vagy magán kórházról beszélünk, a személyzet hozzá állásától függ minden. Pl. ugyanabban a kórházban az egyik osztályon a beteg ellátás, hát.........., szóval nem szeretném részletezni, a másik osztályon kedvesek voltak a nővérek és az orvosok is. És ugyanarról a kórházról van szó. Egyébként nem sajnálom a paraszolvenciát az egészségügyi dolgozóktól, ha tényleg a tudásuk szerint mindent megtesznek a beteg gyógyulása érdekében. De azért lássuk be, az orvosok tudása is véges, csodát bizony nem tudnak művelni. Ezt nem rosszindulatból, hanem tapasztalatból mondom.

lüke 2010.08.29. 17:18:27

Ausztriában cca 70 euró egy magán vizit- belgyógyászat-, egy UH 100 EU
/tehát nem sokkal drágább/ s bármely magánorvosi ellátását a KK részben- 80%- visszafizeti
akinek meg társ. bizt. ellátása van, annak ingyenes az ellátás bármely közkórházban, ambulancián

vakvarju 2010.08.29. 17:22:11

@KovA: Komolyan kérdezem: az operáló orvos úgy áll hozzá a műtéthez, hogy, na ezt most elszúrom! Azért ennyire talán nem rossz a helyzet! Ja, és nem vagyok orvos! (Az igaz, hogy húsz évet lehúztam az egészségügyben és szerettem ott dolgozni a nehézségek ellenére is.)

Irise 2010.08.29. 17:23:31

@Mariana: Gyere ki Angliába terhességmegszakítani óccsóért... bruhahahaha.

@IrishOak: Sorry, rosszul tudtam. De ez legyen a legnagyobb hibám,hogy nemtom mi mennyibe kerül.

@radiologus.hu: pár éjszakával ezelőtti ügyiben 25 éves nő, 8. élő terhesség, szülés megindulásától a baba világrajöttéig nem volt fél óra.
Szerintem a 9.-et már észre se fogja venni :D

rikitiki 2010.08.29. 17:24:49

@Leroi: nem feltétlenül csak a te véleményed, de a fenti éppen jó példa rá - szóval a lényeg hogy nem téged akarlak kiemelni, hanem egy általánosan előforduló jelenséget, orvoskollégák részéről itt a blogon. (Elég sok posztot és kommentjeit olvastam)

Előrebocsátom, hogy a fórum hozzászólások színvonala (értelmileg és stilárisan is) gyakran mélypontot üt, és vannak posztok, amelyek furcsa elmeszülemények.
Tehát ezt nem vonom kétségbe.

Ellenben gyakran találkozom olyan véleményekkel orvos kollégák részéről, ahol egy-egy poszt esetében egyes szubjektív elemek alapján az egész tartalmát kétségbe vonják.
Olyannal is találkoztam, ahol arra hivatkozva hogy az "szakmai képtelenség", tehát akkora marhaság lenne, hogy az már elképzelhetetlen, kétségbevonunk bizonyos eseményeket holott magam is találkoztam adott esetben hasonló sületlenségekkel, hogy finoman fejezzem ki magam.

Példa (szándékosan nem praxis.hu tartalom):

A hozzátartozót maszkon keresztül O2-vel kellett támogatni.
Ellenben kiderül a korábbi elmondásból, hogy a betegnek tracheostomája (sebészi bemetszés során behelyezett tartós tubus a légcsőbe a gége alsó részénél) van. Ergo: az egész hülyeség és kitaláció, mert tracheostomás beteget marhaság lenne arcmaszkon keresztül "támogatni".
Kérdezem én: biztos hogy ilyen nem fordulhat elő? Biztos hogy azért mert ezt adott esetben a hozzátartozó nem tudja értelmezni helyesen, és valami elképzelhetetlen végeredmény jön ki, az egész hülyeség?

Ugyanez vonatkozik a drama queen elemekre (valóban arról van itt szó, egyetértek): laikus nagyon sok mindent nem tud helyesen felmérni, későbbi elmondásában pedig ezt viszi tovább. Megint csak egy egyszerű példa, még orvos is nehezen tudja megbecsülni az idő múlását bizonyos helyzetekben ("a mentő csak 30 perc múlva ért ki") - de mondhatom azt is emlékezzen vissza mindenki az első pathológia gyakorlatára, akkor hogyan reagált bizonyos jelenségekre, és hogyan reagál 20 év tapasztalattal a háta mögött.

Laikusoktól ne várjunk el sem pontos beszámolókat, se ne akadjunk fel azon, ha valami pontatlan, vagy hibás.
Az még nem jelenti azt, hogy az alapprobléma nem létezik. Felfokozott érzelmi állapotban sok minden tűnhet furcsának, főleg hideg fejjel utólag elemezve adott esetben rövid időszakok történéseit.

adamantium 2010.08.29. 17:26:15

@lüke: miért nálunk nem ingyen van a közkórházakban és az ambulanciákon az ellátás? egyébként arról elmélkedjünk egy műtét mennyibe kerül? nem egy vizsgálat mert azon sok anyagköltség nincs

gld 2010.08.29. 17:28:55

@rikitiki:

"Laikusoktól ne várjunk el sem pontos beszámolókat, se ne akadjunk fel azon, ha valami pontatlan, vagy hibás.
Az még nem jelenti azt, hogy az alapprobléma nem létezik. Felfokozott érzelmi állapotban sok minden tűnhet furcsának, főleg hideg fejjel utólag elemezve adott esetben rövid időszakok történéseit."

A magam, mint laikus részéről külön köszönöm ezt a hozzászólást, különös tekintettel az idézett részre :)Tényleg köszi.

Schmidt Gergő 2010.08.29. 17:29:10

@Dr. Morcz: Az is fontos lenne, hogy a gyógyszergyártók "reklám" tevékenységét tiltsák az orvosok felé, doki kap egy világkörüli un. szakmaikonferencia utazást ajándékba, és máris az ezt fizető cég gyógyszere lesz a legjobb szerinte, angoloknál legalább van npnprofit szervezet, ami leírja, hogy valójában jó-e egy készítmény, vagy sem...

Irise 2010.08.29. 17:31:36

@rikitiki:
Az arcmaszk az arcon volt, vagy a stoma felett?

Irise 2010.08.29. 17:34:21

@Eleskanyar: Idenekem azt a céget, aki engem világkörül utaztat,hogy írjak fel Cavintont neked!
Drága szívem, senkit nem utaztat gyógyszercég világkörül azért,hogy írjon fel egy bizonyos gyógyszert.
Ez urban legend.

Leroi 2010.08.29. 17:34:48

rikitiki

Igazad van, de mindezek a pontatlanságok és sokszor lejárató tendenciák vezethetnek hitelvesztéshez,
ami ellen az orvos (hacsak nem indít pert a beteg ellen) sokszor védtelen.
Gondold el, ha egy tanárról egy bármelyik hülye, agyalágyult, rosszindulatú kiskorú diáklány elterjesztené, hogy pedofil.
Ki védené meg, mosná tisztára?

rikitiki 2010.08.29. 17:35:33

@Irise:
ott, ahol nagy sületlenség lenne szerinted :)
egyébként ráadásul rezervoár ballonhoz csatlakoztatott maszkról van szó, de inkább ne is menjünk bele...

Irise 2010.08.29. 17:38:16

@Leroi: ott a pont.

@rikitiki: :D qra negpróbált mindent a kolléga. Édes.
Mi lett a végkifejlet?

rikitiki 2010.08.29. 17:41:37

@Leroi: valóban, nem is azt mondom, hogy ne védjük, ha arra méltó, ahogy ebben az esetben pl. adódhat kifogásolni való, de minden a törvényeknek megfelelően zajlott, tehát mészárosnak nem nevezhető.
De alapvetően én nem érzem hihetetlennek a sztorit... az író így élte meg, és ebből neki ez jött le.

Az nagyon fontos lenne (éppen a fentiek miatt) hogy a történetek esetén az orvos ne legyen beazonosítható - és nem feltétlenül kell ehhez névvel szerepelnie.

Ha a történet (és a realitások mögötte) olyan, jogi útra terelődhet, nem kell ehhez a blog.hun azonosítgatni senkit.

rikitiki 2010.08.29. 17:42:35

@Irise: a végkifejlet az lett, hogy jobbnak láttam átvenni a beteget is nemcsak az irányítást :)

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 17:47:24

Én két dolgot nem értek.

1. Amennyiben orvosi indokra szükséges a magzat elvetetése, mert valami gond van, akkor mire fel kell 29.000 Ft-ot fizetni a családvédelmiseknek is? Mert a mezei abortusznál ez oké. De így...?

2. Amennyiben egy szövetdarab benne marad a páciensben, az tudomásom szerint orvosi műhiba, nem pénzt kell adni az újabb műtétre, hiszen az orvos okozta a bajt, ő hibázott (örüljön, ha per nélkül megússza).

Nekem nem tiszta, nem világos ez a poszt, hogy mi történt.

Azt meg már csak csendben jegyzem meg, ha belőlem öklömnyi darabok, vér ömlene...stb., és nem tudnám elérni a magán orvost, nem várnék másnapig, hátha nagy a baj, hanem azonnal állami ügyeletre fordulnék.

A posztolónak ettől független jobbulást, minden jót!

El Visco Stello (törölt) 2010.08.29. 17:52:58

Kazánfűtőt nem állítottam, azt önként vallottad be:)))))
...viszont kifelejtettem az orvosigáz-ügyeletest.
Egyébként pedig nem mindenkire vonatkozott az állításom. Sajnálom, hogy ennyien magukra vették. Bocs, hogy eddig nem követtelek meg benneteket, de a csetelésben résztvenni egyrészt nem tudok, másrészt semmilyen alapom nincs rá.

Irise 2010.08.29. 17:53:28

@porcsinrózsa:
1. én sem érzem okénak a pénzkérdést.
2.fentebb többen leírtuk,hogy szakmailag rendben van, ez benne van a műtét és a betegség kockázatában, nem műhiba.
3.ügyelet: teljesen jól tennéd.

rikitiki 2010.08.29. 17:55:33

Leroi:

mindez nem jelent problémát ha a szereplők nem azonosíthatóak.
Erre figyelni kell a posztok feltöltésénél.
Másképpen semmilyen lehetőséged nincs, bármilyen nyilvános fórumon lejárathatok akárkit, állíthatok bármit. A bíróság meg 5 év múlva majd megítéli, hogy hitelrontás volt, és nem igaz.

Evvan.

Irise 2010.08.29. 17:57:54

@El Visco Stello: Azt is írhattam volna,hogy Tűzgagó vagyok,de ki hitte volna el?!

Irise 2010.08.29. 18:00:50

@rikitiki: itt be lehet azonosítani. Névvel,címmel, képpel.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 18:01:24

@Irise: elnézést, én elsiklottam a "szakmailag rendben van" felett (az összes kommentet nem volt módom elolvasni).
Bár, laikusként nem úgy értékelem, hogy az rendben van, ha a páciensben bármit benne hagy az orvos... Én ezt nem fogadom el normális műtéti kockázatnak. Szerintem evidensnek kéne lennie, hogy ne hagyhassanak a betegben semmit.
De hát én nem értek hozzá... :)
Ettől független szívesen olvasnám egy műhibaperre szakosodott jogász álláspontját is :D

rikitiki 2010.08.29. 18:05:51

@Irise: Igen, éppen ez a gond (és ez nagy gond) sajnos.

Ha nem lenne azonosítható, nem is kellene megvédeni senkit semmitől.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 18:07:37

@Irise: rákerestem, orvosi műhibaperrel foglalkozó orvos-jogász oldaláról:

"Műtét során idegen testnek (törlőkendő, tű, műszer stb.) a testüregben, műtéti területben maradását a bírói gyakorlat ma már nem tekinti a műtéti kockázat körébe tartozónak. A műtéti kockázat fogalmi körébe nem tartozik az olyan orvosi tevékenység és magatartás, amely a jogi megítélés szempontjából felróható magatartásnak minősül."

Forrás: www.petrassydr.hu/idegen-test-bennhagyasa.html

rikitiki 2010.08.29. 18:08:21

@Irise: Ez a gond sajnos (és ez nagy gond)
éppen ezt mondom, hogy ne legyen azonosítható személyesen senki, mert abból csak a gond van.

Ha nem lenne azonosítható, nem is kellene megvédeni senkit semmitől, és nem lehet szó hitelrontásról, vagy hitelvesztésről sem.

Leroi 2010.08.29. 18:09:06

Még mindig nyitott kérdés, hogy melyik volt az a gyógyszer, amely miatt terhességmegszakítást ajánlottak...
Nyugtató?
Slágernyugtatószedő volt a hölgy?
( A konverziósok többsége tömi magába a változatosabbnál változatosabb sedativumokat, sőt, képzelt depressziójára SSRI-t irat ki,amitől asztán nem tud szabadulni...)
Antipelipeticum?
Egy részükkel simán megy a terhesség.
?

Irise 2010.08.29. 18:10:20

@porcsinrózsa: Képzelj el egy félig felfújt lufit, aminek a belső felszínére szamócalekvárt kentél. És most dugj be egy hosszúnyelű kiskanalat,aminek az egyik fele élesre van köszörülve, és próbáld meg lekaparni vele a szamócalekvárt a lufi faláról.

1. ha rányomod a kanalat a lufi falára,minden lekvár lejön, de kipukkad a lufi és meghal a beteged.

2.ha nem nyomod rá, akkor nem hal meg a beteged, de valamennyi szamócalekvár fenn marad. Ez utólag lelökődik és távozik normál úton.

Mostmár érted,hogy miért rendszeres velejárója ennek a műtétnek?
Ez teljesen más kategória,mintha benne hagyom a kisollót a betegben.

rikitiki 2010.08.29. 18:10:53

Most már értem, miért mondja mindenki azt hogy:

blogmotor!!

:)

Leroi 2010.08.29. 18:12:08

asztán=aztán...hm...:)

Irise 2010.08.29. 18:12:30

@porcsinrózsa: Nagyon jól tetted , így legalább elhiszed magadnak, ha nekünk nem is.
"Műtét során idegen testnek (törlőkendő, tű, műszer stb."

Idegen testnek. Nem saját szövetnek . :)

gld 2010.08.29. 18:13:52

@Leroi: volt egy ismerősöm, aki szintén hasonló módon járt. Neki szívműtéte volt korábban, és Syncumar-t szedett. De biztosan sok olyan gyógyszer van, aminek az állandó szedése mellett a terhesség mint olyan, nem ajánlott opció...

gld 2010.08.29. 18:14:59

@porcsinrózsa: de itt nem arról van szó, hogy benne hagytak egy gézdarabot :O

Leroi 2010.08.29. 18:15:28

gld

Fiatal hisztériás nőnél és másra gondolok.
Aki az őt ultrahangozó, terhességét megállapító dokitól együttérző könnyeket vár, az messze kimeríti nálam a nyafogó hisztérika fogalmát.

Magánvélemény.

gld 2010.08.29. 18:18:02

@Leroi: erre nem tudok mit mondani, nem voltam ott, nem ismerem a poszt íróját, így azt sem tudom, hogy milyen a lelki beállítottsága. Számomra ez kicsit előítéletes...

gld 2010.08.29. 18:20:46

@Leroi: amúgy én el tudok képzelni egy olyan sztorit, hogy a poszt írója tisztában volt vele, hogy a terhesség, mint olyan, az ő számára milyen lehetőséget tartogat... És azt is el tudom képzelni, hogy erről az orvost is tájékoztatta, és talán ezért várt némi együttérzést.

De ez is nyilván csak egy találgatás, minden alap nélküli :)

popzene 2010.08.29. 18:20:46

látom, röhejes módon a csúnya szavakra hivatkozva töröltettétek a kommentemet. érdemi hozzászólás esetleg...?

amúgy itt van csúnya szavak nélkül - gondolom, így már jobban tetszik:

"ugye milyen fasza a profitorinetált orvoslás?!

ami PROFITORIENTÁLT az NEM LEHET BETEGORIENTÁLT"

heló, magyarországon melyik orvoslás nem profitorientált?

arra gondolsz, amelyiket "állami"-nak szokás tévesen nevezni, ahol a főorvosoknak valahogy a megalázóan alacsony fizetésből sikerül palotákat építeni a szabadság-hegyen, meg a legnagyobb audit megvenni? biztos élére állítják a garast.

arra gondolsz, ahol a nőgyógyász előre megmondja a szülés árát, amelyről számlát sajnos nem tud adni (és még csak el sem pirul közben)?

arra a "nem profitorientált" orvoslásra gondolsz, ahonnan valamiért nemnagyon tülekednek a magasabb beosztású orvosok a magánklinikákra, pedig ott a versenyszektornak megfelelő fizetést kapnák? vajon miért?

arra az állami orvoslásra gondolsz, ahol a közpénzekből fenntartott infrastruktúrát rutinszerűen magáncélokra használják?

ahol a beszerzések a főorvosok cégein keresztül mennek?

ahol a GDP-arányosan nyugati szintű finanszírozásból észak-koreai állapotokat sikerül fenntartani?

ahol azért akadályozzák a privatizációt meg a több biztosítót, mert az átlátható viszonyokat teremtene, és nem lehetne többé a zavarosban kaszálni?

hát nőjön be az orra luka a törvénytelen, adófizetőket megkárosító jövedelmekből élő orvoslobbinak.

én neveket akarok, és tarifákat nyilvánosan az interneten. legalább szégyelljék magukat.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 18:21:08

@gld: @radiologus.hu: @Irise:

bocs, ezek szerint félreértettem, hogy a szövetdarab az mit takar :) Az nincs leírva, hogy saját szövet, csak szövet, én pedig egyből valami idegen dolgora aszociáltam :)

Ha benne hagyott az orvos valami olyat, amit ki kellett volna szednie a műtét során, mert az a "protokoll" még ha az "saját" is, szerintem az is nagyon gáz...

gld 2010.08.29. 18:23:55

@porcsinrózsa: "Ha benne hagyott az orvos valami olyat, amit ki kellett volna szednie a műtét során, mert az a "protokoll" még ha az "saját" is, szerintem az is nagyon gáz..."

Attól, hogy gáz, még valós műtéti szövődmény lehet, amiről jobb helyeken tájékoztatják a beteget a műtét előtt. Mondjuk innentől "garanciálisnak" kéne lennie a dolognak szerintem (bocs a megfogalmazásért), mármint az anyagiak tekintetében.

Irise 2010.08.29. 18:24:48

@porcsinrózsa: magyarán tökmindegy,hogy hány orvos írja le,hogy nem lehet az összeset eltávolítani,mert fizikai képtelenség és hogy szakmailag jól járt el a nőgyógyász.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 18:30:02

@Irise:

Aztán meg persze egy ügyvéd behülyíti a beteget, és belehajszolja egy vesztes perbe. Amin ő csak 50 ezret keres...

Majd itt olvassuk, hogy "mundér becsülete". :-)

Leroi 2010.08.29. 18:31:59

popzene

Tudnál az "orvoslobbinak" nyugateurópai mércével mérhető fizetést biztosítani?
Mert a befektetett energia és betegekre szánt idő az a nyugatiénak többszöröse.
/Én nem kívánom, hogy egyik lukad se benőjön/:)))

Irise 2010.08.29. 18:40:50

@radiologus.hu: És a hír az újságokban: beperelte a beteg a nőgyógyászt. Jóhírnév zsupsz ki az ablakon.
2 év múlva újabb újságcikk: felmentette a bíróság az orvost.

Mi jön le ebből a betegeknek?
1.mundér becsülete,ahogy mondtad
2.merhogy az orvosoknak ebben az országban mindent lehet

de az,hogy a betegnek nem volt igaza, vagy az orvos nem hibázott, az véletlenül se fog bennük felmerülni.

Jágó monológja: The value of a Good Name
az egyik kedvencem.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.29. 19:16:34

@gld:

"innentől "garanciálisnak" kéne lennie"

Én személy szerint nem mennék olyan magánorvoshoz, ahol nincs garancia kikötve részéről a beavatkozáshoz, és evidens, hogy számlát is várok :)

Garancia kérdése általános pl. magán fogorvosnál, ill. magán szájsebésznél is, ill. fogszabályzó orvosnál is, ők többnyire garanciát vállalnak a munkájukra.

Elnézést, ha a következő ide of, csak fogorvosról tudnék pozitív példát írni (ami e blogban talán nem gyakori), bár nagyon részletezni nem szeretném esetem, hosszú lenne és nem is a részletek a lényeg.
Igénybe vettem magán fogorvosi szolgáltatást, kifizettem a díját.
Nem sokkal utána gond lett, ellenben másodjára nem kért pénzt, ráadásul olynért nem kért, amire kérhetett volna. Nem hibázott semmit korábban (első beavatkozásnál), hanem nálam lett "szokatlan dolog"ezután az állkapocsomnál, és emiatt újra az orvos székében kötöttem ki. Vis majornak tekintette az orvos ami történt, és mindent megtett érdekemben (nagyon hálás vagyok neki, nála éreztem, hogy fizetnék legalább hálapénzt neki, a szó eredeti, jó értelmében,-nem úgy ahogy manapság értelmezik a hálapénzt- de egy fillért nem fogadott el. Így jelképes ajándékcsomagot vittem utólag, azt legalább elfogadta, és szemmel láthatóan örült is neki :) (Budapest, 12-i kerületben praktizáló f.orvosról van szó).

stukov1 2010.08.29. 19:45:35

A posztíró több hülyeséget is csinált:
1. Miért nem a terhességet megállapító nőgyógyász segítségét vette igénybe egy akárki ismeretlen helyett?
2.Ha már maszek módon akkor miért nem nézett jobban körül?
3. Ha maszek módon megy az egész akkor a családvédőnek nincs köze hozzá, tehát nem kell nekik fizetni 28750 forintot.
4. Talán nem írta alá a műtéti beleegyező nyilatkozatot: Amiben le volt írva a lahetséges szövődmény is.
5. A kétökölnyi vérdarab meg a hatalmas vérzés nem korrelál a több nappal később programozottan elvégzett műtéttel.

Mégis miért perelne?
A magán ellátásért fizetni kell. Gondolom ki volt írva mi mennyibe kerül.
A szövődmény belefér, normális - nem műhiba (mert felismerték).
Talán a maszek cég adhatott volna garanciát erre.
Egyébként a gyógyszer nevét sem tudjuk amivel a posztoló kúrálta magát előtte. (mert ha fogamzásgátló volt és ezért történt a műtét akkor HÜLYE volt (nagybetűvel). - el kell olvasni a használati utasítást.
Különben is hol volt a családtervezés? Az előrelátó gondolkodás?

Saját kérésre történő terhességnegszakításnál az orvos nem fog leállni győzködni... kikapar és kész.

adamantium 2010.08.29. 19:45:56

@porcsinrózsa: az embrió egy darabja az nem idegen test, tehát rossz a példa

szabidoki 2010.08.29. 19:56:14

@radiologus.hu: mikor volt az utoljára, hogy egy műhibaperes ügyvéd ötvenezerért elvállalt egy ügyet? Legalább egy nullával efölött jár a tarifa mostanában...
@popzene: a hálapénzt már kielemeztük itt számtalanszor, úgyhogy az lerágott csont.
Mutass légyszives olyat, hogy a főorvos cégén keresztül megy a beszerzés!
A GDP-arányos finanszírozásunk 4.4%, az EU-átlag 6.2% (velünk meg a többi kelet-európaival együtt!), a kívánatos úgy 8%.
A privatizáció dübörgött egy ideig, csak aztán kiderült, hogy ez a lejtőn lefelé gyorsulás hangja - lásd Hospinvest. A több-biztosítós rendszer bevezetését pedig Gyurcsány fúrta meg. Amúgy meg látni, mennyire jó kis felállás ez, az USA-ban eszméletlenül drágán nyújt korlátozott szolgáltatást keveseknek, mert így lehet belőle sok pénzt csinálni, ezen próbál most Obama variálni, nem sok sikerrel. Senkinek ne legyenek illúziói, amilyen ma Magyarországon a politika és a gazdasági elit viszonya, nagyon hamar eltűntek volna a garanciális szabályok, amik szerint a biztosítók nem válogathatnak a betegek között (Sukoró, Páty, King's City, stb. a kulcsszavak). Másrészt meg elég gyorsan jelentős díjemelés jött volna - ennyi pénzből, mint most, működtetni sem lehet a rendszert, nemhogy fejleszteni, csak akkor már hiába lett volna akármilyen tüntetés, a kormány a biztosítókra mutogatott volna. Persze gondolkodni mindig nehezebb, mint bízni a varázsszóban, hogy "privatizáció".
A magánklinikákra meg eléggé nagy a tülekedés, csak ezt neked nem kötik az orrodra...
Az internetes lejáratásról meg már többször leírtuk, hogy miért nem megy.

dalmata76 2010.08.29. 19:58:48

ez a rendelő kiválasztás random történt?
nagyon úgy tűnik..

dalmata76 2010.08.29. 20:00:58

egyébként nem vágom, hogy gyógyszerszedés miatt minden esetben meg kell szakítani a terhességet??
csak úgy kérdezem..

szabidoki 2010.08.29. 20:01:15

@stukov1: "Ha maszek módon megy az egész akkor a családvédőnek nincs köze hozzá" biztos lehet ilyet is, csak az Btk. kategória (=tiltott magzatelhajtás).
Ha nem írta volna alá a műtéti beleegyező nyilatkozatot, nem műtötték volna meg.
A "garanciális" ellátás kétségtelenül elegánsabb lett volna, de amennyire tudom, egyáltalán nem kötelező.

szabidoki 2010.08.29. 20:04:36

@dalmata76: gyógyszere válogatja. Nagyon ritkán "kötelező", általában közlik a terhes nővel, hogy X gyógyszer, amit ő szed, károsíthatja a magzatot, javasolt a terhesség megszakítása. De lehet úgy dönteni, hogy kockáztat, és kihordja, és akár be is jöhet a dolog. Persze gyakran meg sérült gyerek születik. Nehéz kérdés.

dalmata76 2010.08.29. 20:21:31

@szabidoki: hát igen, nehéz döntés.
főleg akkor, ha már az illető benne van a korban, mert akkor az is csoda, hogy egyáltalán megfogant a magzat.

fuzzykinkyfunk 2010.08.29. 20:35:05

@Babette_: Apa jókat eszik, sokat iszik (10-20-30 évig). Epeköve, epehólyag gyulladása és belobbant hasnyálmirigye lesz. Apa krízisbe kerül, de végül megmentik. Vége a sztorinak.

Leroi 2010.08.29. 20:53:47

Ha nagyon szeretnék már babát, akkor abbahagyom a gyógyszerszedést...
Nem hiszem,hogy életmentő szereket szedett volna a nő.
Visszatérve: a psychiaterek előszeretettel sóznak rá "depressziós" betegekre olyan gyógyszereket, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a beteg mindenkori valódi psyches statusával.
Rossz a viszonyom a főnökömmel, kiborít?
A psychiáter doki generalizált szorongást állapít meg (F 4110)
Be a gallér alá a nyugtatót.
A párom nem veszi meg a lapostévét, ahogy ígérte?
Elmondom a psychiáteremnek, aki rámfogja, (RÁMFOGJA, nem diagnosztizál, nem mérlegel, hanem simán egyetért az általam megállapított álkórismével), hogy depressziós vagyok.
Az SSRI generikumot gyártó cég éppen
Szexisztánba akarja kirándultatni a nyáron , normális, hogy csípőből felírja nekem az antidepresszánst.
Ezt követően aztán próbáljak meg leszokni róla, állítsam helyre a szerotoninanyagcserémet, ha tudom...

lüke 2010.08.29. 21:10:18

@adamantium:
hozott anyagból dolgozunk...........

pakesz (törölt) 2010.08.29. 21:18:39

@szabidoki: "A privatizáció dübörgött egy ideig, csak aztán kiderült, hogy ez a lejtőn lefelé gyorsulás hangja - lásd Hospinvest"

en nem ertek hozza, de mintha ok nehany korhazat sikeresen tudtak volna uzemeltetni, ami a tonk szelere kerult

a masik ez: "Mutass légyszives olyat, hogy a főorvos cégén keresztül megy a beszerzés!"
ismeros egy nagy multinal dolgozott(az a multi mashova sikeresen todott szallitani) es o mondta hogy a korhazi beszerzeseken az a ceg direkt nem indult mert nem volt kedvuk a korrupciohoz
aki ott van annak kellene tudnia ezeket a dolgokat, vagy a Mikola is artatlan a Szent Imre korhaznal?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 21:45:54

@fuzzykinkyfunk:

Ja, apa gondosan leszarja az orvos utasításait, és a gyógyszereit a szemüvegtokba gyűjti.

Éljen a compliance jeligére. :-)

Majd csodálkoznak azon, hogy a reggel 8 óta hajtó ügyeletesek nem örülnek a hajnali melónak.

Leroi 2010.08.29. 21:46:04

hopp-hopp

1.NE KIABÁLJ egy fórumon.
Capisci?

2.Ha már ilyen szép ugrálós nickneved van, hopp az ágyba, mert késő van.
Jobb neked.
És nekünk is.
Imáta-tente, jóccakát...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 21:47:32

@pakesz:

Mivel nem tartották be a vonatozó törvényi előírásokat....

Aztán borult a bili, és amikor számon kérték a szabályok betartását, azonnal csődbe is ment a Hospinvest, százmilliós tartozást maga után hagyva.

noirA 2010.08.29. 21:48:06

Szerintem, ha orvosilag indokolt a küret, akkor nem kell fizetni. Nekem volt egy spontán vetélésem kb. a 6. héten. Ultrahang után a doki, aki vizsgált, azt mondta, hogy lát még bent maradványt, azaz nem teljes a vetélés. Ezért elirányított a betegfelvevő pulthoz, hogy iratkozzam fel műtétre. Pénzről nem esett szó, bár az is igaz, hogy én nem fogadtam meg a tanácsát (mert egyáltalán nem vágytam egy művi abortuszra), hanem elmentem egy másik dokihoz másodvéleményt kérni. A történet vége, hogy végül kiürült magától. Csinált pár labort, hogy biztosan lássa, minden rendben van-e.
A lényeg, hogy én úgy tudom a csekket a családvédelmis adja és nem kórház.
És nem tiszta a posztban az a mommentum, h mi a fenének kellett elmennie a nőnek a családgondozóba, ha orvosi indok miatt nem tarthatta meg a babát.

fuzzykinkyfunk 2010.08.29. 21:59:03

@radiologus.hu: pontosan, annyi kiegészítéssel, hogy: "apa kocsit hajt".
A compliance sajnos orvosi fogalom, nem a betegek találták ki, szóval nem működik. Nem szmájlizok.

""-Tudósok-

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:00:16

@radiologus.hu: nezd a vg.hu -n utanaolvastam
ott olyanokat irtak hogy feleannyi adossagot csinaltak mint a tobbi korhaz
meg olyat hogy EBRD is benne volt
meg olyat is, hogy a cucialis nepsavazasnal az EBRD benyogte az unalmast, hogy ok akkor ebbol egy ideig nem fognak penzt latni

most akkor biztos hogy a magankorhazzal van gond??? vagy inkabb a szabalyozassal, ami az allami korhazakat allandoan kistafirozta?

"szabályok betartását" te tenyleg honnan vetted ezt az infot hogy ettol mentek csodbe???
eleve olyan korhazakat VETTEK AT amik VESZTESEGESEK voltak elotte!!! hat megis mit lehetett toluk varni?

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:14:44

@szabidoki: "Másrészt meg elég gyorsan jelentős díjemelés jött volna - ennyi pénzből, mint most, működtetni sem lehet a rendszert, nemhogy fejleszteni, csak akkor már hiába lett volna akármilyen tüntetés, a kormány a biztosítókra mutogatott volna"

Molnar Lajos mondta azt hogy ez a cel!!!
o ugy meselte, hogy 1950 -ben az emberek ha emelkedett a hus ara, akkor a kormanyt/allamot szidtak
ma mar nem ez van, ugyebar felnottunk nem?
hat nem elegge mert az egeszsegugynel az allamot kell szidni, nezzuk csak meg mi is tortent a 7 kerdeses majd 3 kerdeses rendszervalto nepsavazassal :)))

amugy Molnar Lajosra nem kell emlekezni eleg "Kurcsanyra", elvegre o lett jol bepiarozva, te is Gyurcsanyt irtad most :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.29. 22:20:03

@El Visco Stello: Igazad van, az önsorsrontás teljesen emberi dolog.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:30:48

@pakesz: Csak részben van igazad.
Veszteséges kórházakat is átvettek, de mutass olyan magyar kórházat, amelyik nem veszteséges.
Az átvett kórházakban barom nagy fejlesztéseket ígértek, de erre nem volt megfelelő fedezetük.
Egerről hallottunk a legtöbbet a médiában, van is ott ismerősöm, több is: a HI szétbarmolta az egészet. Papíron 5, élőben 1 orvos az osztályon stb.
Az más kérdés, hogy egyet kell értsek a HI cégvezetőjével, ebben a finanszírozási rendszerben lehetetlen jól működtetni egy intézményt.
A nagy kérdés az, hogy ezt előre nem látták? Vagy jött volna szépen a Nagy Testvér, és kisegíti őket? Szerintem ennyire nem lehettek közgazdasági analfabéták, főleg a többedik kórházbeszerzés után. Nyilván volt valami mögöttes szándékuk, aztán elbukták.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 22:31:29

@pakesz:

Amíg az EBRD pénzelte őket, addig voltak képesek bármit tenni.

Aztán a pénzforrás elapadásával hirtelen eltűnt az a híres "menedzsment-tudás".

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 22:34:03

@Dr. Morcz:

Semmi extra, nagy pénzt akartak akasztani a beszerzési láncból, hisz övék volt a gyógyszerellátó cég is.

Aztán a végfelhasználók csődjével az egész rendszer összedőlt.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:36:49

@radiologus.hu: Ja, bizony, el is felejtettem, de így volt. Meg volt egy marhanagy laborcégük is, az talán meg is maradt.

bakela 2010.08.29. 22:37:12

Ha már valaki leírta /nincs időm az akvarisztikára/ Cinderella lécci, lécci radír:
Mielőtt telebőgném a klaviatúrát, -itten kérem eccerű angyalcsinálásról lehetett szó. Azért kellett a magányrendelő, mert nem akartam ismerőssel találkozni a pedigénfizetematééébééét publ. ispotályban.
Miért gondolni esztet? Mer' sztem az egészségügyi /-orvosi-anyai-magzati-/ indikációval végzett AB -illeték-, és -családvédelmi- mentes.
Vagy má' nem??????????????????
Meg: nézzetek má' az öklötökre! Persze emléxem valami Lolo Ferrarira...
+: gugli: hegar pic
+: hamár gugli: Prajem vám dobrú noc!

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:42:48

@Dr. Morcz: vg.hu kereses hospinvest
le van irva ott, hogy arra szamitottak, hogy a finanszirozas rendezodni fog
tudod a tokes nehanyszor ugy vallalja be a dolgot hogy nehany evig a veszteseget megfinanszirozza

"mögöttes szándékuk": senki nem tagadja, az volt a mogotte, hogy nyeresegesek lesznek :)))
ez bun???

vagy a nagy kulfoldellenesseg az most el, amikor meg megyunk ki angliaba akkor nem?

szabidoki 2010.08.29. 22:43:34

@pakesz: hát, szabályosan lehetetlen nullszaldós vagy nyereséges kórházat üzemeltetni. Az EBRD akkor szállt ki, amikor már nagyon csehül álltak. A Hospinvest beígért fejlesztéseket sokmilliárd értékben, de azok sosem jöttek, a végén már az OEP-pénzzel is trükköztek. Azért vettek át veszteséges kórházakat, mert másféle kórház nemigen volt (és jelenleg sincs). Gondolom bíztak abban, hogy mihamarább több biztosítós rendszer lesz, és sok pénz áramlik a szektorba a megemelt díjakból, de árnyékra vetődtek. Molnár Lajos (illetve a komlpett SZDSZ) "találta ki" a több biztosítós rendszer bevezetését, de a szocik fúrták meg végül.
A szabályozással nem az a gond, hogy az állami kórházakat kistafírozza. Eleve a szabályozás nem stafíroz ki semmit. Lényegesen kevesebb pénzt adnak a kórházaknak, mint ami a normális működéshez kellene, aztán mikor már csődközelbe kerül egy-egy kórház, akkor a tulajdonos kiköhög némi pénzt. Ez önkormányzati kórházak esetén általában az önkormányzat, vagy az állam. A Hospinvestes kórházak ugyanazt az elégtelen finanszírozást kapták, mint a többi kórház, csak amikor kiderült, hogy nekik sem elég (=szarból nem lehet várat építeni), akkor az állam azt mondta, hogy neki semmi köze azokhoz a kórházakhoz, csináljon a tulajdonos (=Hospinvest) amit akar.

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:47:31

@radiologus.hu: @Dr. Morcz: mintha a ti szavatokbol azt vennem ki hogy a hivatalos volt ellenzeki most kormanypropagandat nem alkalmazzatok kovetkezetesen!!!
ugyebar azt mondtak, hogy nem szabad hogy kimazsolazzak a bizonyos teruleteket, na most nektek az a bajotok, hogy nem csak a korhazat veszik at, hanem a tobbi reszet is?
amibol esetleg meg talan nyereseg is jonne be?
tehat toluk elvarnatok hogy a veszteseges uzletagat mazsolazzak ki???

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:50:48

@pakesz: Nyereségesnek lenni nem bűn, de vannak olyan módszerek, amiket nem illik a nyereség érdekében sem alkalmazni. A drogdílereket se a nyereségük miatt utálják a legtöbben.
Ha érdekel, régen egyszer írtam pár dolgot a HI-ről, itt: republicator.blog.hu/2008/09/10/hospinvest_te_csodas

szabidoki 2010.08.29. 22:51:25

@pakesz: szerintem semmi ilyet nem írtak...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:53:55

@pakesz: Az másra vonatkozott. Arra pl, hogy művesét vesznek át barom sok pénzért, vagy a képalkotó diagnosztikát (és radiologus mnindjárt mérges lesz). Egész kórházat átvenni szerintem fair dolog. Az, hogy mellette gyógyszernagyker voltak, szintén nem megengedhetetlen, inkább ügyesnek mondanám. A HI-vel kapcsolatos kérdőjeleimet belinkeltem. Nem vagyok fideszharcos, de inkább velük értek egyet, mint Molnár Lajosékkal az eü. szabályozását tekintve.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.29. 22:56:26

Na jó éjt mindenkinek, megyek még egy kicsit szakmát írni, mint afféle lusta orvos...

pakesz (törölt) 2010.08.29. 22:57:17

@szabidoki:
leirtam, hogy vg.hu

vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok_-_belfold/090326_ebrd_266525
"A reformlépéseket azonban a tavaly márciusi népszavazáson elvetették. Az EBRD szerint ez "súlyos következményekkel járt" a Hospinvest üzleti terjeszkedési képességére."

"aztán mikor már csődközelbe kerül egy-egy kórház, akkor a tulajdonos kiköhög némi pénzt. Ez önkormányzati kórházak esetén általában az önkormányzat, vagy az állam."
ez pont azt jelenti hogy hiaba veszteseges a korhaz nem gond, hat majd allam bacsi az adokbol jotall == kistafiroz

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:05:08

@szabidoki:

A közkeletű félreértés elkerülése végett csak röviden: Molnárék nem több-biztosítós rendszert akartak, ez még a jogszabálytervezetekben sem szerepelt.

Ők az ellátásszervezőket (HMO-kat) akarták behozni, mely cégek garantált 10-15 % nyereségért gyakorlatilag nem csináltak volna érdemben semmit (eszelős mennyiségű adminisztráción kívül).

Szóval az egész SZDSZ-es "reform" valójában nem volt más, mint az évi 1500 millárdos kassza 10 %-ának magánzsebbe tételének kísérlete.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:06:54

@pakesz:

1. Szarok a pártok propagandájára, nekem van saját véleményem és saját társaságom, akikkel megbeszéljük a dolgokat.

2. Egész kórházat vegyenek át, tessék.

3. A háttércégek létrehozása nem baj.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:11:49

@pakesz:

A vg.hu cikke nem orákulum, hanem egy, bizonyos érdekek alapján megírt vélemény.

:-)

szabidoki 2010.08.29. 23:18:33

@pakesz: a kórházak költségvetésében a vizitdíj meg a napidíj aprópénz volt, úgyhogy a népszavazásra hivatkozni inkább csak indok az EBRD részéről.
Ami meg a pénzügyeket illeti, az állam valóban nem hagyja csődbe menni a kórházakat, de ez nem szabály, nem kötelező, nincs benne a "szabályozásban". Megtehetnék, hogy nem adnak pénzt, csak akkor a helyi polgárok kiegyenesítenék a kaszákat, és ez senkinek nem hiányzik, inkább adnak némi pénzt. Persze a finanszírozást nem alakítják át úgy, hogy a kórház megéljen belőle...

pakesz (törölt) 2010.08.29. 23:22:40

@radiologus.hu: bocsi hogy ennel is ugy latszik mintha kotozkodnek...

autopalyat ugy szoktak epiteni ahogy irod...
van egy ceg ami elvallalja es 5-10% -ot eltesz, es neki egy munkagepje sincsen, "csak" adminisztral...

irtad az ellátásszervezőt, na az pl. nem lehet hogy behivta volna a foorvost a korhazbol es elszamolt volna vele, hogy nehany ven demenst miert vett fel???
(marmint nem azt kerdezte volna meg hogy kollega akkor maga is a 30e / hetet megkapta, hat akkor falazzunk egymasnak/kez kezet mos/vakarjuk meg egymas hatat)

tehat biztos hogy az a 150 Mrd az kidobas lett volna?
amugy en ezzel be is fejeznem, annyira nem erdekel a tema, most 1 honap meglesz az onkori es jon meg kutyara uthenger...
remelem nyugdijas kutyak lesznek fokent :)))

meg a legutolso kerdesre a valasz: nem tudnak atvenni korhazat, mert tudod azok befektetok, es ha olyan szolamokat hallanak, hogy kizavarjak a hospinvestet, meg hogy gorogorszaghoz hasonlatos az allapot, meg csontvazak, akkor menekulnek...
most ez el lett adva a Zembereknek hogy ingyenes az egeszsegugy...
tehat ez a tema is(mint az ingatlanado) most 10 evre lefagyasztva...

a valaszotokat elolvasom, de nem folytatnam, fokent a miatt amit leirtam, egy honapot kibirok :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.29. 23:41:55

@pakesz:

Elég sokat olvasgattam angol és amerikai orvosi fórumokat: ők küzdenek a HMO-kkal.

Scala 2010.08.29. 23:49:26

@Babette_: Csak most értem ide vissza, na az se semmi, a biorezonancia!
Abszolút fogékony vagyok az alternatív gyógyászatra, de a biorezonancia nem tartozik azok közé, amiben megbíznék. Akkora lehúzás!
Barátnőm járt, bérletet vett, talán a Candida-gomba túltengésre :-D; a 25 perces kezelés alatt a doktornő elaludt...

popzene 2010.08.30. 00:35:59

@szabidoki:
a hálapénz lerágott csont...? kielemeztétek...? és ebből következik, hogy amit írtam, az hazug...?

a fő állításom a következő: az orvoshierarchia tetején ülő pár ezer főorvos teszi zsebre (adómentesen, ugye) az évi 100 milliárd forintnyi hálapénz zömét. ebből az következik, hogy pontosan nekik nem érdekük a jelenlegi rendszeren változtatni. ők irányítják a kórházakat, az ő kezükben vannak a beszerzések is, és nekik van politikai befolyásuk. ez és a többi korrupció a fő oka annak, hogy olyan állapotban van az állami egészségügy, hogy aki teheti, igyekszik messzire elkerülni azt, és inkább számlaképes magánklinikákhoz fordul.

"Mutass légyszives olyat, hogy a főorvos cégén keresztül megy a beszerzés!"

Természetesen nem vagyok rendőrnyomozó, így nem tudok bizonyítékot szolgáltatni, csak pletykákat hall az ember. de ha a beszerzések terén nincs korrupció, hanem csak a gazdasági hatékonyság érvényesül, akkor magyarázd meg, hogy pl a fővárosi tulajdonú kórházaknak miért nincsenek összehangolva a beszerzéseik? miért van az, hogy mindegyik kórház maga intézi ezeket, a maga beszállítóival, és ezen nem hajlandók változtatni? + lásd még valamelyik másik kommentelő történetét.

"A GDP-arányos finanszírozásunk 4.4%, az EU-átlag 6.2%"

Gőzöm nincs h ezt honnan veszed, de az OECD statisztikái szerint (stats.oecd.org) a magyar szám 7,2%, ami alig kevesebb mint a finn 7,7% vagy a spanyol 8,2%, ráadásul úgy, hogy a magyarba nincs beleszámolva a hálapénz. Hálapénzzel együtt (kb 0,25%) már alig van különbség. Emiatt hazugnak nevezni kissé túlzás.

Teljesen mellékes, de természetesen nem Gyurcsány (aki ettől még persze egy fasz) kaszálta el a több-biztosítós modellt, hanem a Fidesz alkotmányellenes vizitdíj-népszavazása tette értelmetlenné.

Az, hogy az USÁ-ban több biztosító van, és közben rossz a rendszer nem jelenti azt, hogy a jelenlegi magyar állami rendszer meg jó.

Pénz pedig azért nincs, mert egyrészt ellopják a túlárazott korrupt beszerzéseken keresztül, másrészt magánútra terelik ("magánrendelés"), harmadrészt pazarlóan műx a rendszer: minden piszlicsáré műtét miatt 3-4 napra befektetik az embert, felesleges beavatkozásokat végeznek (ld pl császárok aránya), és felesleges mértékben gyógyszereznek.

"A magánklinikákra meg eléggé nagy a tülekedés, csak ezt neked nem kötik az orrodra..."

Neves specialistákat hiába keresnénk Telkiben ugye. Az ápolók vagy a pályakezdő orvosok lehet h tülekednek, de nem rájuk gondoltam. Kb a Maternity klinika az egyetlen, ami a fentieknek ellentmond, de az is vadiúj.

"Az internetes lejáratásról meg már többször leírtuk, hogy miért nem megy."

Előre is köszönöm, ha küldesz ehhez egy linket. Addig is a magam részéről hadd gondoljam azt, hogy aki nem szégyell előre vesztegetési pénzt kérni, az akkor se sírjon, ha az interneten látja a nevét és az összeget.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.30. 00:53:40

@popzene: Idő hiányában csak a legvégéhez: és mit gondolsz arról, aki vesztegetési pénzt ad/felkínál, jobb ellátás vagy soronkívüliség reményében?
Csak azért, mert kettőn áll a vásár ugye.
Az viszont egy érdekes dolog, hogy Telkiben vagy a Rose-ban neves specialista dolgozik-e vagy sem, de ez nem támasztja alá az állításodat arról, hogy a főorvosi kar degeszre keresné magát. (Egy részük biztos, de hogy az egész?) Ui. nevesnek lenni azt jelenti, h. az ember sokat forog, publikál, oktat, népnevel stb (blogol ;) ), vsz. ilyenből némi öröme is származik az ismertségen túl, szóval a "nevesek" motivációi nyilván eltérnek egy jó, de nem publikáló magánorvosétól.
A saját szakmám Rose-ban dolgozó képviselőit véletlenül ismerem, szakmailag mindkettő jó, emberileg az egyik szerintem kevésbé (már ami a kollegialitását illeti, mert a betegek felé mézes-mázos), és mindkettő jól ismert a szakmában, bár nem osztályvezetők. Szóval az általánosítás nem mindig működik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.30. 00:54:59

@popzene:

Telkit tán hanyagoljuk, az éveken keresztül egyszerű pénzmosoda volt, hónapos nagyságrendben változó menedzsmentekkel.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.30. 00:57:27

@popzene: Még két apróság: A jelenlegi rendszer egy csomó orvos szerint nem jó, és nem fenntartható, ezt ide is sokszor leírták/tuk. A pénz pedig igenis kevés, mert lehet a gdp%-ában sok, de az innovatív gyógyszert és a vizsgálati/kezelési technikát nem gdp-arányos, hanem piaci árért nyugatról kell megvenni.

popzene 2010.08.30. 01:27:02

@Dr. Morcz: "Idő hiányában csak a legvégéhez: és mit gondolsz arról, aki vesztegetési pénzt ad/felkínál, jobb ellátás vagy soronkívüliség reményében?
Csak azért, mert kettőn áll a vásár ugye."

Érdekes, amit írsz. Vesztegetési pénzt kínálni természetesen szintén helytelen. Én pl a feleségemmel ezért fordultunk magánklinikához, amikor az "állami" orvos előre megmondta, hogy 150k-t kér egy szülésért. Szerencsére mi megtehetjük. Ez átvezet ahhoz a problémához, hogy egyrészt ebben az esetben ugye nem soronkívüliségért kellett volna fizetni, hanem csak a normális ellátásért, amit mindenki megkap, hiszen mindenki fizet. Másrészt az is gond, hogy ebben a viszonyrendszerben a páciens sokkal kiszolgáltatottabb, azaz kevésbé hibáztatható. Megoldás lehetne a differenciált betegbiztosítás, de ezt ugye az orvoslobbi ellenzi. Vajon miért?

Lehet h a magánklinikán dolgozó orvosok szakmai kvalitásait illetően tévedtem a Rose tekintetében, de úgy érzem, Telkivel kapcsolatban nem.

Egyébként a fő állításom továbbra is az, amit korábban írtam, hogy az orvosok egy kisebbségénél landol a hálapénz java része (ha jól értem, ezzel egyetértesz), és hogy ez a kisebbség megegyezik szakmapolitikai hangadókkal, a szakmán belül legbefolyásosabbakkal.

Azaz továbbra is állítom, hogy a hálapénzrendszer felszámolását az gátolja, hogy a szakma hatalommal bíró elitje a hálapénzek fő haszonélvezője.

Szakmán belülről ez teljes hülyeségnek hangzik?

Amit a pazarlásról írtam, az is hülyeség?

szabidoki 2010.08.30. 01:27:21

@popzene: erősen túlbecsülöd a főorvosi meg professzori kar lobbierejét. A te leírásod szerint ők irányítanak mindent az egészségügyben, befolyásolják a politikát, mindent elérnek, amit akarnak - csak épp azt nem tudják megoldani a rettenet nagy kapcsolataikkal, hogy a kórházaik és klinikáik kapjanak pénzt legalább a beavatkozások valós árára, azt sem tudják elérni, hogy ne legyen teljesítmény-volumenkorlát, nem tudták megakadályozni a súlyponti kórházas intézkedéseket. Az igazság az, hogy nincs egységes főorvosi lobbi, mindenki a saját érdekeit védi, akár egymással szemben is. A hálapénzt nem azért nem törölték el, mert az orvosok ellenálltak, hanem mert a mindenkori kormányzatnak ez nem érdeke. Ha akarnák, akármilyen békát lenyeletnek a főorvosokkal.
"Természetesen nem vagyok rendőrnyomozó, így nem tudok bizonyítékot szolgáltatni, csak pletykákat hall az ember."
Aham, és akkor nyilván rögtön úgy is van. Szánalmas.
A GDP-arányos számokat az új miniszter, Réthelyi nyilatkozta pár héttel ezelőtt, itt a link:
atv.hu/belfold/20100708_rethelyi_miklos
Persze nyilván ő tudja rosszul, de te az oecd-től megszerezted a tuti infót. Javaslom, hogy hívd fel a minisztériumot, hogy te jobban tudod.
Gyurcsány meg a szocik csúnyán megégették magukat a vizitdíjas népszavazással, ez kétségtelen, de maga a népszavazás nem szólt a több biztosírós modell elvetéséről. Arra már a szükséges törvényeket is meghozták, csak drága elkúrónk úgy gondolta, hogy akkor jöhet ki legjobban az egészségügyi mizériából, ha lapátra teszi Ágnes asszonyt, meg az egész több biztosítós hercehurcát, csak ezt az szdsz nem hagyta (nem is hagyhatta) annyiban. Olvass utána.
Egyszer sem mondtam, hogy a mai magyar rendszer jól működik, én azt mondtam, hogy a jelenlegi korrupt, vadkapitalista rendszerben nagyon hamar az USA szintjén kötnénk ki a több biztosítós modellel.
A befutott, öreg, jelentős pacientúrával rendelkező orvosok nyilván nem fognak erőlködni egy magánklinikán, de a most az ő árnyékukban dolgozó, képzett és rutinos (messze nem kezdő), de nem túlzottan ismert kollégák próbálnak minél több lehetőséghez jutni a magánszektorban. Persze nem kell elhinni.
A jogi dolgokról meg tájékozódj, gugli jóbarát.

popzene 2010.08.30. 01:50:36

@szabidoki:
ja, ha a réthelyi nyilatkozta, akkor mindent visszaszívtam! biztos az oecd tudja rosszul (a ksh-tól)! XDDD

"A befutott, öreg, jelentős pacientúrával rendelkező orvosok nyilván nem fognak erőlködni egy magánklinikán"

Bocs, de egy állami kórházban dolgozó orvosnál pontosan mit jelent az, hogy "jelentős pacientúrával rendelkezik"? Csak nem azt, hogy az állami infrastruktúrát használja magáncélokra? Mert akkor tényleg miért is erőlködnének egy magánklinikán - hiszen jelenleg az adófizetők állják a magánpraxisuk költségeinek jelentős részét. Na pont erről beszélek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.30. 02:01:09

@popzene:

Imkább arról van szó, hogy ki mit vesz bele az "egészségügyre költött pénz" fogalmába.

Ha akarjuk, a gyógyszerekért fizetett pénzt is bele lehet venni, netán a gyógyfürdőkért fizetett összegeket, meg a segédeszközöket árusító boltok forgalmát is.

pakesz (törölt) 2010.08.30. 02:40:06

@szabidoki:
irtad:
"Természetesen nem vagyok rendőrnyomozó, így nem tudok bizonyítékot szolgáltatni, csak pletykákat hall az ember."
Aham, és akkor nyilván rögtön úgy is van. Szánalmas.

igen ez igy van...
mindenhol ahol nem a sajat penzevel safarkodik egy donteshozo ott igenis felmerul a kerdes hogy a 200 nettoert miert is legyen becsuletes...
amugy mastol kerdezte popzene hogy onnan bentrol nem gyanus???
nekem van ismerosom MAVnal o legalabb nem vedte a MAVot, elmondta hogy milyen lopasok mennek, de az egesz orvosi karban nem latja senki sem, hogy a beszerzes egy kisse draga lenne?

amit irt popzene, ahhoz a tisztan orvosoknak akiknek a vg.hu az messze van, szoval beszerzesnel ha nagy volumenben teszi valaki akkor 5% - 15% -os arengedmenyt ki lehet harcolni...
ezt biztosan elbuktak...
ez a penz veszteseg

pakesz (törölt) 2010.08.30. 02:50:52

@szabidoki: a beszerzesekkel kapcsolatban meg ez megfoghatatlan

de meselnek: volt egy olyan eset hogy egy kozbeszerzesi palyazaton tobb ceg palyazott, es a nyertes palyazat kb 170 millioval volt kedvezobb mint a masodik, meg is nyerte, na jott a masodik helyezett hogy megovja, mert KEREKITESI hiba csuszott a szamitasba, es igy a formai kovetelmenynek nem felelt meg
ez a kerekitesi hiba kb 5 Ft elterest hozott az alcsoportok koltsegeiben es a vegosszegben
vegul egy miniszter leszolt, hogy ne marhaskodjanak, mert ez mar durva

erted ugye? formai hiba
vagy hogy egy kozelebbit mondjak amirol megint csak mindenki tud: amikor a Fidesz az autopalyapitest ugy hozta ki hogy V -vel kezdodjon a neve, es egyepszerrel vegzodjon... cocik utana ezt csinaltak forditva

ezek jo poenok, es tudod, ha masnak a penzerol van szo, akkor kreativok am a fiuk...
pl. egeszsegugyben ugy lehet, hogy megkerdezik a szallitottol, hogy milyen kiszerelesek vannak nekik es az olcsobban szallitonak, na ha a masik olcsobban szallitonak nicnsen valamibol 6os kiszerelese akkor beirjak a palyazatba hogy ok marpedig 6os kiszerelest szeretnenek
ennyi meg egy bambi

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.30. 07:42:03

@rikitiki: Leveszem a kalapom előtted. Köszönöm.

Scala 2010.08.30. 08:17:18

@popzene: Hm, hol írsz a Roseról?
Én az összes közül (Rózsakert, Rose, Telki stb.) a Maternityt használnám, az I.sz. SE Női klinika ex igazgatója is ott van (Papp Zoltán), nem tudom miért nem maradt a klinikán, csak sejtem.
A felszerelés és a berendezés új, az osztálynak régóta jó híre van, aki újonnan lett bevéve úgy tűnt komoly szakmai múlttal rendelkezik, ráadásul bizalomgerjesztő. Számomra.
A dr. Rose taszít.

Scala 2010.08.30. 08:25:27

@rikitiki: Igazad van, de ha magasabb az általános tájékozottsági szint testi és biológiai dolgokban, + van egy olyan hullám, akár ezen a blogon, hogy a drámázást hagyjuk, nem visz előre, javulhat a helyzet. Én hiszek az emberek fejlődőképességében. Az orvsokéban is. ;-)
A lényeg tehát, hogy nincs gond azzal ha leírjátok, hogy mi az ami nem stimmel, nem kell elkaszálni ezalapján, az rendben, de engem is zavar, ha valaki nem szabatos, sőt, ostoba!
pedig távolról sem vagyok orvos.
/Más kérdés, hogy az is zavar, ha a Salt c. filmben vagy a 24. 7. évad legeléjén, komoly autós ütközéseknél nem nyílik ki egyetlen darab légzsák sem...
Összefoglalva alacsony a tolerancia szintem a hülyeségre, na... :-D/

szabidoki 2010.08.30. 09:45:27

@pakesz: kórház≠autópálya.
Nem azt mondom, hogy lehetetlen a kórházi beszerzésekkel variálni, mert nyilván mindent meg lehet okosítani, főleg a magyar közbeszerzési szabályok mellett, de azért annál komolyabb érveket várnék, hogy "biztos lopnak a kórházban is, ha a sztrádaépítésnél loptak".
@popzene: szerintem meg te nem tudod értelmezni az oecd adatait. De már mondtam, hívd fel őket, hogy nem kell aggódni, nem is olyan rossz a helyzet, van itt pénz rogyásig. Biztos örülni fognak neked :)
Az meg, hogy valakinek sok betege van, sokan keresik, nem jelenti azt, hogy magáncélokra használja a kórházi infrastruktúrát. Mondjuk eleve kicsit fura ez a dolog, mert ugye akár ad hálapénzt a beteg, akár nem, oep-biztosított emberek ellátása folyik a kórházban meg a rendelőben, szóval elvileg kár nem éri az intézményt, nem úgy, mint amikor Józsi az esztergás munkaidőben a saját ebédlőjéhez gyártja a széklábakat.

pakesz (törölt) 2010.08.30. 10:18:52

@szabidoki: bocsi de a te erved sokkal gyengebb :)
hogy biztosan az a foorvos, aki korrumpalodva veszi elore a betegeket a varolista megkerulesevel(ld. foorvosi notesz) az biztosan makulatlan tiszta...

leirtam azt a sztorit a multival, ez ELSO KEZBOL VAN!!!
ipari gaz az amit igy nem szallit az egyik multi a korhazaknak (amugy amikor MAGAN borgyogyasznal voltam, akkor lattam a ceglogot... tehat semmi olyan kifogast nem kernek erre, hogy biztosan nem jo, nem kell vagy barmi mas, mert a maganzo megvette)
igy mar eleg?
ott -meg egyszer hatha mas nem olvasta vegig- egy nyugati multi, ami kis hazankban mindenhova szallit, es helyt all a piaci versenyben, egyszeruen nem lep be a magyar korhazi piacra, mert korrupcio van ott

ne vedjuk a vedhetetlent ok?

a masik kerdesed meg a "Józsi az esztergás" -al: 20 evvel lemaradtal :) nem gond csak be kell vallani, hogy ez a fajta mentalitas meg a rendszervaltas elott volt :)
azota a piaci szegmensben sokminden valtozott, es nem csak a fizetes!

pakesz (törölt) 2010.08.30. 11:33:32

@popzene: "Én pl a feleségemmel ezért fordultunk magánklinikához, amikor az "állami" orvos előre megmondta, hogy 150k-t kér egy szülésért."

en allamiban adtam 80e -t UTOLAG!!!
meg voltam elegedve a dokikkal es csaszar is becsusszant, es ugy gondoltam, hogyha az a doki elmenekul az rossz...
eppen beestunk es nagyon korrektek voltak!!!
akkor te megerosited hogy nem volt sok az a 80e :) ezert megerte ide jonni, voltak almatlan ejszakaim hogy 40e-60e eleg lett volna...
habar valljuk be oszinten, amikor at lett adva akkor utana a foorvos naponta vizitalt az asszonkanal :) es az az ottani novereknek egy picit uzent :)

popzene 2010.08.30. 13:27:34

@szabidoki:
aha, mert a "befutott, öreg, jelentős pacientúrával rendelkező orvosok" természetesen sohasem küldik a kórházból a magánrendelésükre az ügyfeleket, és természetesen nem azért nem mennek magánklinikára dolgozni, mert az állami infrastruktúra használatával beszedett illegális sarc sokkal több, mint amit ott legálisan kereshetnének.

egyetlen kivétel tényleg a maternity-s csávó.

stukov1 2010.08.30. 14:35:31

@szabidoki: Ha a rendelő rendes akkreditacióval rendelkezik műtétek elvégzésére, nem vagyok benne biztos, hogy a Családvédőket is be kell vonni.

adamantium 2010.08.30. 20:00:32

egyébként arra visszatérve, hogy a szülész-nőgyógyász megkéri az árát a beavatkozásnak. ez mindenütt a világon így van, teljesen legális, a választott orvosért mindenütt fizetni kell, ha nem akarsz az ügyeletessel szülni, nem akarod, hogy mindig más vizsgáljon, állandó készenlétet akarsz akkor annak ára van, és ezt az orvos megmondja, nem tudom mi ezen a szörnyű? próbálj bármilyen más szakmában ragaszkodni valamihez: pl a tescoban mindig ugyanaz a kasszásnő szolgáljon ki, ha neked úgy áll fel akkor éjjel nyissák ki a tescot és jöjjön be a kasszásnő téged kiszolgálni, állandóan elérhető legyen telefonon - megoldható de ára van. külföldön egyáltalán nem elterjedt az orvosválasztás, esetleg a magánbiztosítással rendelkezők körében de ott meg a magánbiztosító fizeti ki a 150 ezret. nekem több rokonom is él németországban aki szült már ott egyiknek sem volt választott orvosa mert nem engedhették meg maguknak, pedig nem mondható, hogy rosszul keresnének. magánrendelésre járni az hagyjám, de ott egy műtétet magán csapattal elvégeztetni az nem apróság

popzene 2010.08.30. 21:05:02

@adamantium: igazad van, azonban fontos különbség, hogy németországban ilyenkor adnak számlát, ami alapján adott esetben a biztosítód téríti a költséget, az orvos pedig tutira adózik a bevétel után.

adamantium 2010.08.31. 00:29:21

@popzene: első és legfontosabb: NINCS MAGÁNRENDELÉSEM!

adamantium 2010.08.31. 00:31:14

@adamantium: kettő: ha én adok számlát 20 ezerről vagy nem adok 10 ezerről az neked nem mindegy? az államot csapjuk be mind a ketten. neked is jó nekem is (ez természetesen teoretikus, soha nem következhet be, mert törvénytisztelő állampolgárok vagyunk :D)

Scala 2010.08.31. 07:07:27

@adamantium: Sztem teljesen igazad van, és a tescos példa jó! :-)
Számla: az embereknek teoretikusan mindig megvannak az elveik, aztán... néha elszáll.
De egyre több helyen kapni számlát, pláne mert kérem az EP tagság miatt. Fogszabályozás, fogorvos, nőgyógyász: alapból adnak számlát, magánrendelés, nem akarnak fejkoppintást. Hogy olyan esetekben amikor nem muszáj (nem kéri a páciens) nem adnak, az előfordulhat. DE! nagy rendelőkben, pl. Rózsakert Med. Center vagy MediMOM vagy ezek, mindig kapsz számlát!
Ami azt illeti, idei tapasztalatom, hogy a konditerem jobban rafkózik, mint a magán eü. szogáltatások, mait igénybe veszek. (konditerem is EP terhére elszámolható...)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.31. 14:35:46

@Scala:

Egy magára valamit is adó orvos nem engedheti meg azt, hogy "és számla nélkül mennyi lesz?".

Scala 2010.08.31. 22:58:55

@radiologus.hu: Így igaz.
Számla nélkül is ugyanannyi. :-D

cenzorilla 2011.01.18. 07:19:04

@zsuzsu123:

Személyiségjogi védelmet élvez minden orvos. Pont azért, amiért a posztolónak ennyire rossz, neked ennyire jó a tapasztalatod.

Ezért arra kérlek, hogy név nélkül ismételd meg a hozzá szólásod.

cenzorilla 2011.01.18. 07:35:55

@cenzorilla:

@zsuzsu123:

Ha nem érted, hogy kedvenc orvosodnak teszel rosszat, akkor sajnálom. :(

Zs123456 2011.01.18. 07:56:20

EZ ROSSZINDULATÚ, ALAPTALAN RÁGALMAZÁS! HOGY MIÉRT?

Én ugyanennek a doktornak vagyok már több, mint három éve a páciense, én is a neten bukkantam rá.
Döbbenten olvastam a fenti mocskolódó sorokat. Mindenestre ennek ellenére, sőt inkább dacára is csak ajánlani tudom mindenkinek.
Röviden annyit, hogy szültem nála két gyereket. Egyik szülés sem volt komplikációmentes és gyakorlatilag neki köszönhetem, hogy mindkét apróság meg mellesleg én is teljesen egészségesek vagyunk. Az első terhességem nem volt tervezett, és felmerült a megszakítás ötlete is – nem részletezem, miért - de hamar sikerült lebeszélnie róla, pedig nyomós érvek álltak az ellenkező oldalon. Leginkább azzal, hogy valószínűleg tudatlanul is gyermeknek nevezte a kilenc és fél hetes magzatot. Ezzel egyértelművé vált számomra, hogy ha egy mód van rá, elkerüli az abortuszt, de ha nagyon kell, megcsinálja. Ez a hozzáállás nekem végtelenül szimpatikus. Az első szülésemet 8 órás vajúdás előzte meg, végig bent volt, pedig a munkaidején bőven túl voltunk. Másnap szabadságra ment, de előtte bejött hozzám, és biztosított, hogy bármi gond van, azonnal szóljak, legfeljebb (!!!) hazajön a nyaralásából.
A második szülésem után komplikációk merültek fel. Hétvégén, éjjel fél kettőkor bejött hozzám, mert látni akart, mert nem volt elég neki, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a kollégáival és koordinálja a felügyeletemet és ellátásomat.
Ja és bármikor hívtam, elérhető volt a számomra, azon a módon, ahogy előre megmondta.
Már nem járunk a magánrendelésére, de ugyanolyan figyelmes és precíz az „állami” rendelésen is, mint régen. Kevés ilyen tapintatos orvost és kitűnő szakembert ismerek

Ha jól látom itt tulajdonképpen az történt, hogy volt egy abortusz, aminél szükség volt egy újabb beavatkozásra, és mivel ezt magán úton kívánta a páciens megoldani, nem igazán tetszett neki utólag a tarifa, ezért az illető háta mögött rágalmazza, illetve sértegeti a becsületét, ami büntetőjogi kategória, így ha kell, a szolgáltatónak a rendelkezésre álló, azonosításhoz szükséges adatokat kötelessége kiadni.
Pszichológiai szempontból pedig valószínűleg nem bírja megbocsátani magának ezt a lépést – amit meg is tudok érteni, de nem ítélem el miatta – ezért fröcsög arról, akit megkért, hogy segítsen kivitelezni a dolgot, de igazából azt várta volna, hogy beszélje le az egészről.

Aztán kielemezve és más szemszögből is megközelítve a névtelen pocskondiázó által állítottakat:

Ha olyan nagyon szerettek volna már babát, akkor miért is nem gondolkodott el előtte, és tette meg a szükséges lépéseket, hogy a gyógyszer kiürüljön? Hol is van a kutya elásva?

Mi baj van a lakással? Az, hogy két percre van a metrótól, vagyis iszonyat könnyen megközelíthető, frekventált helyen található? Jaaaa, az hogy annak idején még a család tulajdonába is került. Szörnyű és mindenekfelett gyanús is! Tiszta kép kedvéért: az édesapja is a lakáson rendel, így az inkább rendelő, mint lakás, és az anyukájának esze ágában sincs a konyhában kuksolni a rendelések ideje alatt, ha feltűnt volna hősünknek az egy igen nagy belvárosi lakás, így nem kell emiatt aggódnia. Továbbá nagyságrendekkel olcsóbb a vizsgálat díja, mint a "klinikán".

Nem igazán értem a fennakadás okát, hogyha egy magánrendelésnél megmondják az árat. Meg lehet azt kérdezni előre is!

Nem értem azt sem, hogy ha pár naposra ígérik a vérzést, akkor hogy várhat valaki 2 hetet, illetve 11 napot – itt nem egyértelmű a leírás – hogy orvoshoz forduljon. A pár nap még az óvodásoknak is 2-3 napot jelent, nem pedig egy felnőtt nőnek, aki abortusz után van, és később gyereket szeretne. Ki is volt itt a hanyag?

Ambuláns kezelés: Ne haragudj, de a fogorvoshoz is anyukáddal mész?

Továbbá az is érthetetlen, miért nem jelezte eme sérelmeidet akkor, és annak, akinek kellett volna, miért nem tette szóvá, hogy az újabb beavatkozás költségeit vállalja az, akire ő gondol. Miért ennyivel később és ezt a sehova nem vezető, sunyi utat választotta?

Ha javasolhatom, szokj le a lépcsőházi gondolkodásról, illetve használd a borsónyi agyacskádat, mert erre vannak hatékonyabb fórumok, csak onnan az ilyen kisstílű nímandokat elhajtják.

Ehhez a doktorhoz pedig mindenki forduljon bátran, mert rengeteg embernek segített már, nekem is, és elmondhatatlanul hálás vagyok érte, hogy ennyit, így és ilyen hozzáállással! Köszönöm a két szép gyermekem és a magam egészségét!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása