A kórházak élére managerek kellenek

2010.08.09. 06:00

Az elmúlt hét hétfővel ”szabin” vagyunk és hogy „jól” induljon a szabi, rögtön az elején ismét testközelből figyelhettük meg az egészségügyet:

 

Lehet vitatkozni a légzésfigyelők szükségességéről, kell-e avagy sem, azonban amikor az embernek saját gyereke születik, aki ráadásul képtelen háton aludni, akkor bizony elgondolkodik az is a beszerzéséről, aki szerint e nélkül is fel tudtak nőni anno a gyerekek. Nyilván. Persze. Nem kétséges. Mi azonban 4 éve arra jutottunk, hogy csak célszerű volna beszerezni egyet. Aztán ideszületett a következő, aki szintén nem képes háton aludni… Mini nem elég, hogy hasonalvó, még bukós baba is (még mindig, bár az utóbbi hónapban abszolút javuló tendenciát mutat). Amúgy a bukós babák esetében inkább a hasonaltatást javasolják, nehogy megfulladjon, szóval teljes a káosz. Manapság meg már nagyjából mindegy is, hogy milyen poziba teszem le, pörög-forog, vándorol az ágyában. De legalább JÓL alszik, nagyokat és igazán kis kiegyensúlyozott baba. Mivel ahogy írtam Pöttyöm is hasonalvó volt (és az is maradt), még nála szereztünk be egy légzésfigyelő-babaőrt.


Gyorstalpaló annak, akinek nincs gyereke: van a bébiőr, aminek a segítségével hallod, ha a gyerek a szobájában hangot ad=reklamál, rihegröhög stb és van a légzésfigyelő, ami meg a gyerek légzését hivatott figyelni. 10 mp légzéskimaradást követően csippant, 14 mpnel pedig riasztásba kezd. Ha a légzeskimaradás valós, az esetek többségében a csippantásra a gyerek kibillen a mélyalvás állapotából és tovább lélegzik. Ha a riasztásig eljut a történet, akkor pedig rohanj, mert gáz van és nem hátrány, ha az újraélesztés fortélyainak is birtokában vagy. Ha semmi sem sikerül, az a bölcsőhalál, avagy SIDS.


Azonban a légzésfigyelő+bébiőr funkció általában külön fut. 4 éve még csak az AngelCare-nek volt olyan készüléke, ami mind2 funkcióval bírt. Nem is volt semmi bajunk a géppel. Megbízhatónak találtuk. Nem voltak téves riasztások, sem olyan, hogy ne riasztott volna. Jó volt, na.


Amióta Mininél használjuk, szintén jól szuperált. Azonban amikor július 13-a magasságában beköszöntött a rohadtnagyhőség, a készülék egy éjszaka átlagosan 5-6x becsippant és jutott 1-2 riasztás is egy éjszakára. Így ment ez 7 napig. Felül is emelkedtem volna a történeten, hogy lám beszart a masina, ha egyik alkalommal tényleg nem azt tapasztaltam volna, hogy nem vesz levegőt. Ahogy kikaptam az ágyból, olyan volt, mint egy rongybaba, aztán persze nagy levegővétel és értetlen-kissé riadt tekintet, hogy miért tartom az éjszaka közepén a karomban. Én meg nagy nehezen megnyugodtam, de nyilván onnantól idegesített a dolog. Nem volt nyugodt éjszakám, virrasztottam mellette, mondván, mi van, ha tényleg nem vesz levegőt. Paraanyu volnék? Lehet, vállalom.


A gyerekorvosnak (meg még kettőnek) elmeséltem a sztorit, azt javasolta (/ták), járjunk a végére, adott egy beutalót a Heim Pál, Madarász u. részlegébe. Felhívtam őket, hogyan is megy ez az alváslaboros vizsgálat. Mondták, hogy első lépésben megvizsgálják a gyermeket, aztán ha úgy ítélik meg, akkor kell az alváslabor. Menjek be hétfőn, egész nap mehetek, várnak. A múlt hétfőn ebéd után (mivel a de. nagy részében még alszik), elindultam Minivel a kórházba, hogy megnézzék, mi van vele.


És innentől kezdődött az “érdekes” rész. A csecsemő osztályon a nővérek azt a tájékoztatást adták, hogy a “beutaló, automatikus felvételt jelent az osztályra, de menjek le a felvételi irodába, adjam le ott a papírt”. Lementem, aláírtam, amit kellett, aztán visszamasíroztam az osztályra. Akkor elárulták a kedves nővérek, hogy alapvetően a vizsgálat 3 NAPIG TART, amit én is bent tölthetek a gyerekkel. MIVAN?! Lehet, hogy laikus vagyok, de a “vizsgálat szóból” nem egy 3 napos bent tartózkodás ugrik be… Mondom nekik, hát ez váratlan fordulat, ezt még megbeszélem Mr.ÍBvel, hiszen éppen hétfőtől vette ki a szabiját, ha itthon is, de nyaralnánk. Vagymi. Ők meg magyarázták, “persze anya, saját felelősségre haza is lehet menni, maga tudja, de egy vizsgálatot lehet, hogy megér ez a sok riasztás”. Pszichonyomás, oké, maradunk. 3000-ért én is bent lehetek vele, van olyan szoba, ahol van egy kihúzható kanapé. Megvettem.


Hazasöpörtem cuccokért (persze a gyereket ezek után nem lehet magaddal vinni, így ő bent maradt), visszaérek, fürdetem, etetem, altatom. Mikor már a szokatlan fények, szagok, stb. ellenére éppen kezdett volna álomba szenderülni, akkor felkapcsolódott a szobában egy 40 cm átmérőjű lámpa. Kimegyek, kérdezem, ezt hol lehet lekapcsolni? Mondják, sehol, ez az éjszakai fény. Vazze, hát nappali világosság lett! (a kép vaku nélkül készült)


Ez nagyjából olyan távol esik az itthoni körülményekről, hogy Mini nem is aludt el csak éjjel fél 12kor. Én meg közben kiborultam. A 7 éjszaka nem alvás, ill. az a tény, hogy úgy éreztem csőbe húztak (többször is), teljesen kifingatott. A nővér meg nem érti. Mi a franc bajom az “éjszakai” fénnyel, ami igazából nappali… És magyarázom neki és nem érti. Hogy miért gáz az, hogy nem tájékoztatnak teljes körűen, hogy nem mondják el a házirendet/vagy íratják alá, hogy ha oda kerül a sor, hogy “hepciáskodik a beteg”, hát csak az orra alá kelljen nyomni, nesze aláírtad, ez van, ezt tudjuk nyújtani.

 

Az adódból, TBből erre futja. A lényeg: másnap elvégezték az alábbi vizsgálatokat: vérvétel, vizelet, UH, RTG, kardiológia (ez összesen fél óra időtartamot tett ki), majd a szerdán, a szemészeti és neurológiai vizsgálatokat (2×5 perc). (a neurológustól megtudtam, hogy 8,5 hónaposan biztosan azért áll már a gyerek, mert ehhez szoktatom!) Ezt követően, mivel Mini viszonylag a végkimerülés határán volt (otthon 4,5 órát aludt du. egyvégtében) volt a 2 napos tortúra után, beleszámítva azt is, hogy aznap de. 2x aludt el és 2x keltették fel a dokik, így mielőbb haza szerettem volna vinni. Kedvesen érdeklődő kérdésemre dél tájban azt a választ kaptam, hogy 3 és 4 között van a betegkiadás, várjak a soromra. Mondom, oké, akkor elvinném a gyereket és az apja majd visszajön a zárójelentésért. Mondja a nővér, szó sem lehet róla, akkor nincs záró. Mondom, akkor küldjék utánunk postán. Válasz: nem megy. De én szeretnék hazamenni, mert a gyerek kivan. Válasz: mit kell már itt hisztizni anya? És felhívta a doktornőt. Telefonba: Doktornő! A tököm televan, itt minden anya hisztériázik ma. Most éppen a XY anyja. Majd a kezembe nyomja a kagylót.


Ekkor erősen gondoltam arra, hogy EMBER vagyok Európában, nem pedig oroszlán, hogy szétkapjam. Mert én nem hisztériáztam, csupán udvariasan kérdeztem. Mr.ÍB ki szerette volna tölteni a betegeelégedettségi kérdőívet, mire a válasz: Nincs. Mr.ÍB: akkor hogyan tudom kitölteni? Írja rá a kórlapra. Vagy itt egy papír. És odaad egy A4est. Nem telt sok időbe teleírni.:-((((


A tanulságok:


1. értem, hogy a TB azért fizet, ha bent fekszik a beteg, de ez eleve rossz, hazugságot generáló megközelítés. Miért is kell, nagyjából 1 óra összidejű vizsgálatsorozatért közel 2 napot bent tölteni?!?!


2. azt is értem, hogy mindenki fásult az egészségügyben, de bunkónak azért még sem muszáj lenni, vagy ha igen, tényleg ne akadjanak ki, ha a betegnél is elszakad a cérna.


3. milyen mértékben kell az értelmetlen szabályokat elviselni? Példa: nagyvizitnél minden anyukát kizavartak a folyosóra. Kérdem én, miért? Hogy ne hallgassa meg a másik anyuka a te gyerekednek mi a baja? És egész nap a két anyuka vajon milyen témákról beszélget az inimini szobákban összezárva?


4. valakinek feltűnik előbb-utóbb, hogy ez is csak egy szolgáltatás? Azért kapja az ember, mert hónapról-hónapra befizeti a nem kevés pénzt.


5. az egységes szülői felelősségvállalás tekintetében, miért csak az anya lehet este 6 után a gyerekkel a kórteremben???


5. ÉS MIÉRT HÍVNAK MINDENKIT ANYÁNAK ÉS APÁNAK?????!!!! Nem lehet egyszerűen CSAK magázódni, mint az élet összes egyéb területén?


6. ki és mikor fogja már belátni, hogy ez így nem megy? Hogy a jelenlegi struktúra rossz, hazugságra épül és azt is generál?


7. a racionalizáció első lépéseként, nem mérné fel már valaki a munkafolyamatokat és a VALÓS emberigényt mindehhez? Lehet, hogy akkor nem lógnának/dohányoznának fürtökben a nővérkék, betegellátók? És nem lavíroznának ketten egy a/5ös lappal…


8. és az kinek és mikor fog feltűnni végre, hogy a kórházak élére is managereket kellene ültetni, nem pedig álláshalmozó főorvosokat?


9. a kaja botrány, de ne is ez legyen az elsőszámú probléma. Negyed kilo kenyérhez egy minivaj…


10. délben miért áll le minden az osztályon? Délután miért nem lehet beteget vizsgálni? Már csak a hatékonyság miatt is…


11. az osztály miért nem abból csinál pénzt, hogy ha bemegy egy anya beriasztások miatt (mint kiderült az esetek túlnyomó részénél Angelcare-t használnak) és a kórházban meg azután, hogy megnyugtatják az anyát felsorolják az alternatívákat:


- lehet tőlük bérelni olyan készüléket, ami a tapasztatok alapján megbízhatóbb (kapásból béreltem volna és nem pedig befekszem a gyerekkel)


- ha az anya vállalja, feküdjenek be, de mondják el a bent tartózkodás feltételeit, pontos menetét

 


Összességében: remek, hogy kiderült, hogy valószínűleg nem a gyerekben, hanem a készülékben a hiba. De ez sokkal egyszerűbb, gyorsabb is lehetett volna, ha rögtön egy másik készüléket ajánlanak a tapasztalataik alapján…

 

Egyébként az egészségügyi reform első lépéseként javaslom az ott dolgozóknak tréninget tartani EMBERSÉGből, HOZZÁÁLLÁSból. Mert már ez hatalmas előrelépést és jóval nagyobb beteg-komfortot jelentene.


Hajrá, Madarász, hajrá Nagy Magyar Egészségügy, hajrá magyarok!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.08.09. 08:09:21

'Egyébként az egészségügyi reform első lépéseként javaslom az ott dolgozóknak tréninget tartani EMBERSÉGből, HOZZÁÁLLÁSból. Mert már ez hatalmas előrelépést és jóval nagyobb beteg-komfortot jelentene.'

Ámen, de ennek teremtsék meg a feltételeit is.

TamásD 2010.08.09. 09:23:30

"nagyvizitnél minden anyukát kizavartak a folyosóra." - ha te megbeszéled vele, az a te dolgod, de akaratodon kívül nincs joga hallani. Ebből is volt már per valamikor más osztályon.

"miért csak az anya lehet este 6 után a gyerekkel a kórteremben???" - mert ebből a szempontból általában ő a fontosabb a kisgyereknek, és eleve is kevés a hely, nincs lehetőség plusz széket, plusz ágyat, plusz mindent betenni.

"kórházak élére is managereket kellene ültetni, nem pedig álláshalmozó főorvosokat?" - logikus gondolat, sok helyen csinálják is, de nem biztos, hogy beválik. A pénzügyi szemléletnek legalább annyi veszélye van az egészségügyben (ahol sokszor mondja az ember, hogy mindegy mibe kerül, meg kell csinálni), amennyi előnye. Egy pénzügyi vezető általában csak a kiadások csökkentését tartja szem előtt, ritkán van kellő rálátása az egészségügyre. Az meg másik kérdés, hogy egy eladósodott kórháznak van-e 2-3 szakorvosnak megfelelő pénze egy manager eltartására (mert ugye ők nem közalkalmazotti fizetésért gondolnák a managerkedést).

Bikli néni 2010.08.09. 10:15:57

@bakela: Mit kell érteni "defenzív medicina" alatt?

phoenix102 2010.08.09. 10:16:34

Ismételten mint mindig a kommunikáció, tájékoztatás nem megy az egészségügyben. Okai: időhiány, 100. beteg után már elszakad a cérna (a betegek és hozzátartozók néha, még ha nem is észlelik, borzasztóan kiemrítőek tudnak lenni az aggodalom és/vagy a betegség miatt), igénytelenség, szar főnök, aki nem követeli meg a színvonalas munkát stb.

Bár megjegyzem, hogy a legtöbb nyugati kórházban a betegtájékoztatásra külön ember van (nem a segédápoló dolga, mert nem ért hozzá, a doktornak meg külföldön sincs több ideje mint itt, ez saját tapasztalat).

Bikli néni 2010.08.09. 10:34:47

@phoenix102: Lehet, naiv gondolat, de nem lehetne esetleg az osztályokra jellemző tájékoztató anyagot kitenni a táblára? Olyasmit, mint pl. a sürgősségin ami van, hogy ki élvez elsőbbséget, mi minősül életveszélynek, stb. Mármint erre a mintára egy olyan tájékoztatót, ami ilyen GYIK jelleggel működik. Ha minden második páciens vagy aggódó szülő feltenné a kérdését, amire ott van kinyomtatva a válasz, már az is sokat segítene. Az eü. dolgozókat kérdem: megoldható lenne ez? Még csak nem is kerülne sok pénzbe.

Rotoxis 2010.08.09. 10:57:02

@Bikli néni: Lehet, sőt sok helyen van is tájékoztató tábla a házirenddel, panaszjoggal, ellátási renddel kapcsolatban. Ez azonban nem váltja ki az élőszóban történő tájékoztatást (spec. kérdések), másrészt sajnos az emberek egy nem elhanyagolható része funkcionális analfabéta, így sajnos nem érti meg a tájékoztatást.

Bikli néni 2010.08.09. 11:07:40

@Rotoxis: Igen, a házirendet meg a betegjogi képviselő elérhetőségét én is láttam már mindenhol, még a házirovosnál is.
A többi megállapításoddal is teljes mértékben egyet értek, de szerintem azért néhány kérdésben mégis ki lehetne tenni valami kis szöveget. Az ember ilyen helyen amúgy is órákig unatkozik, én pl. ilyenkor mindig felállok, és elolvasom még a prosztatabetegségekre vonatkozó táblát is kínomban... :)

Aggie 2010.08.09. 11:36:44

@TamásD:
"Egy pénzügyi vezető általában csak a kiadások csökkentését tartja szem előtt, ritkán van kellő rálátása az egészségügyre."
Azert a penzugyesek sem hulyek. Egyebkent soha nem a koltsegek csokkentese a szempont, hanem a profit maximalizalasa. Ezt lehet hosszutavon is csinalni, ami nem jelenti feltetlenul a koltsegek esznelkuli csokkenteset.
Mult heten voltam X korhaz borgyogyaszatan, a rendeloben 1 orvos es 4 nover volt, a szamitogepet az orvos kezelte - mit csinalt 4 nover? Na erre biztos van rohadtul jo indok, de marhara felesleges volt a vizsgalat alatt ketten beszelgettek egymassal, egy a muszerekkel csorompolt, amitol alig ertettem, amit az orvos mondott.
Ilyesmit egy kulso szem sokkal jobban lat, mint egy "miemberunk". Aki mondjuk siman elnezi a munkaidoben bufezest es fodraszhoz jarast - egy videki korhazban volt egy ilyen igazgato, aki munkaidoben rendszeresen lement a fodraszhoz es kozmetikushoz es akit ott talalt, attol sos elkoszontek.

"Az meg másik kérdés, hogy egy eladósodott kórháznak van-e 2-3 szakorvosnak megfelelő pénze egy manager eltartására" - megdobbennel, ha tudnad, hogy Fideszes onkormanyzatok kezeleseben levo korhazakban mennyi orvos igazgato van es milyen 7 szamjegy/ho koruli fizetesekeert!

Rotoxis 2010.08.09. 11:50:11

Többször fogok hivatkozni bakelára, aki ismét okos hozzászólással jelentlkezett, mélg ha kissé nyers is a modora.

Ad 1.
Azért, mert az OEP nem a tényleges költségeket téríti, hanem különböző indokok szerinte meghatározott mértékben fizet. Ha nincs trükközés, csőd van.

Ad 2.
Nem muszáj bunkónak lenni. Már ezerszer szapultuk közösen az eü-ben tapasztalható kommunikációs zavarokat. Ha el lehet küldeni azokat, akik nem megfelelők, lehet javulás.
Azt azonban látni kell, hogy a magyar eü nem betegközpontú, hanem betegségközpontú vonalat képvisel. Komoly változás csak a rendszer gyökeres átalakításával leehtséges.

Ad 3.
A szabályokat javarész jogszabályok alapján hozzák. A legszigorúbb betegjogok egyike a titoktartáshoz való jog. Ha anyuka megbeszéli a sortársakkal a gyereke baját, szabad neki, de a személyzet nem mondhat más előtt semmit. Persze megoldható lenn anyuka jelenléte(anyuka ki, másik be), de ez baromira megnyújtaná a vizit idejét .

Ad 4.
Igen, szolgáltatás, mégpedig drága. Ennyi pénzből ennyire futja a jelenlegi rendszerben.

Ad 5.
Mert így egyszerűbb. Nekem sem tetszenek az általánosító megszólítások, célszerűbb-emberközelibb lenne mindenkit a nevén szólítani. Ebben azonban a magyar nyerv sem segít, sőt. Könnyű Frau Töpfernek, vagy Mrs. Potternek szólítani valakit, de hogy hívod Fazekasnét?

Ad 6.
Mindenki látja, mindenki tudja, mindenki szeretné, csak kérdés miből.

Ad 7.
A valós igényeket megkísérelték megfogalmazni, legalábbis részben. Ez lett volna a minimumfeltételekről szóló jogszabály. Nem lehtett bevezetni, mert egyektlen hazai intézmény sem képes biztosítani. Azért szeretném én lát ni azt a kórházat, ahol a nővétek "fürtökben" lógnak!

Ad 8.
Ld. Bakelánál. A közgazdasági szemlélet nem a gyógyítás irányába mutat.

Ad 9.
A kaja valóban botrány. Egy nagy mondjuk 600 ágyas kórháznál úgy havi plusz 18 millióból éttermi minőséget lehetna adni. Ez a kórház költségvetéséhez viszonyítva elenyésző. Viszont úgy 50 ápoló bére. Melyiket választod?

Ad 10.
Mert nincs pénz több személyzetet alkalmazni. A kórházakban létszámstop van, még a nyugdíjba menők helyére is külön főigazgatói engedéllyel lehet felvenni bárkit.

Ad 11.
Ezt nem értem.

Irise 2010.08.09. 11:55:47

Szép reggelt!

Elnézést kérek előre is.

1. Ha légzésleállásra van gyanú, akkor szerintem a szülőnek örülnie kellett volna,hogy azt mondták neki,hogy azonnal kivizsgálják a gyerkőcöt,nem ott nyunyogni,hogy most akkor elszaródik a nyaralás. Elnézést,melyik a fontosabb,a holiday, vagy a kisfia/lánya?! (Basszus,micsoda szülők vannak.)
2. Anyának és apának azért hívják a szülőket, mert anya és apa. Soha az életben nem hallottam ,hogy egyetlen anyukát is zavart volna,ha anyukának hívják. Micsoda kifacsart világban élünk,hogy valakinek eszébe jut az ellen tiltakozni,hogy őt anyázzák?! Hogy abban a szóban mennyivel több érzelmi töltet, szeretet és felelősség van,mint abban,hogy Kovácsné, vagy T. szülő!
3. A beteg orra alá tolták az általa aláírt iratot,ami tartalmazta az információkat. És utána pattog,hogy őt nem tájékoztatták. Basszus, föl ne olvassam? Rajzoljunk hozzá folyamatábrákat? Felnőtt ember, értelmes, lát, még mi kellene.
4. Érdekes újdonság: senki nem úgy alszik egy új helyen,mint otthon. Nagymamához mikor leviszik az unokát, bizony nem fog úgy aludni,mint otthonában. A folyosón fénynek kell lennie,mert kórházban vagyunk, betegek között. Józsika kimászhat az ágyból és eltévedhet, Gabika rohamot kaphat a négyesben,mire a nővér megtalálja a villanykapcsolót, időt vesztünk.

Van egy ötletem,hogyan lehetett volna másként értelmzni a történteket:
Sorozatos riasztások után Mini rongybabaszerű lett. Szóltam a HO-nak, beutalt a Heim Pálba, ahol csodák csodája, egy percet sem kellett várnunk, azonnal felvettek. Benn maradhattam vele. A 3 nap alatt rengeteg vizsgálata volt Pöttömnek. Nem túl jó érzés,hogy pont a szabadságunk első 3 napjára esett a betegség - de Murphy törvénye alapján a gyerek mindig akkor lesz beteg,mikor befizettél az útra. Jó volt,hogy a nővérek és orvosok számára nem "Kovácsné" voltam, egy a 12-ből,hanem Kovács Pistike anyuja. Mindenhová vele mehettem, egyedül a nagyvizitek idejére kértek meg,hogy fáradjunk ki a kórteremből.

Zárásként azért jó lett volna,ha megtudjuk,hogy mi a kimenetele a dolognak, Pöttöm egészésges-e,mindent rendben találtak -e , mert bocsánat,de ez szerintem sokkal fontosabb,mint az,hogy anyuka mennyire nem aludt jól a kórházban.

Btw. Menedzsert a kórház élére. Én úgy vagyok vele,hogy szerintem olyan emberek döntsenek az emberek életéről,akik gyógyítani,életet menteni szeretnek, és ne azok,akik az emberi élet értékét annak pénztermelő képessége alapján határozzák meg

Bikli néni 2010.08.09. 11:59:44

@Rotoxis:
Ad 11.
Ezt nem értem.

Ha jól veszem ki a szerző szavait, itt arra gondolt, hogy költséghatékonyabb lenne, ha nem befektetnék a gyereket (indokolatlanul?) a kórházba, hanem a náluk fellelhető légzésfigyelő készülékek egy részét "bérbe adnák" az anyukának, aki aztán otthon használhatná azt.
- Olcsóbb a a kórháznak, mert nem kell kifizetni a bent fekvés költségeit
- olcsóbb a kórháznak, mert pénzért bérbe ad egy műszert
- Olcsóbb a szülőnek, akinek így nem kell fizetnie a kórházi ott-tartózkodásért
- Végül mindenkinek kényelmesebb, a nővért nem "vegzálják" (kevesebb a dolga), a gyerek nem szenved az idegen környezetben.

Mondjuk fogalmam sincs, hogy ezt hogy lehetne megvalósítani, de ha ennek nincs akadálya, talán nem rossz gondolat. (Bár jó gondolatokkal már tele a padlás, kár, hogy nem jönnek le onnan...)

Bikli néni 2010.08.09. 12:08:18

@Irise: Ez tök jó. Teljes mértékben egyet értek.

szabidoki 2010.08.09. 12:20:13

Azért ez már mindennek a legalja...
Despota, biztos vagy benne, hogy ki kell tenni egy olyan ember posztját, akinek fontosabb az üdülés, mint a gyermeke élete?
Kétségtelenül sok a probléma a magyar egészségügyben, de ez a poszt inkább a fejekben lévő nagyon komoly zavarokra mutat rá.

lehet más a handa-banda 2010.08.09. 12:26:20

Mikor találják már fel végre a miniatűrizált, sípoló nyuszinak is használható, gyerek mellé kihelyezhető orvost, hogy ne kelljen szegénynek a kórházba bemennie?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.09. 13:00:27

Az én háziorvosom, rendelés közben az interneten irkálgat, lebelezik, kommentál.A nővér meg lerendezi a beteget.:) Most már tudom, hogy nem csak az én dokim netezik rendelés közben, hanem nagyon-nagyon sok orvos. Talán, ha kicsit a betegekkel is foglalkoznátok igen tisztelt orvos urak, orvosnők, talán akkor kevesebb lenne a praxison megjelenő cikk. Mert milyen érdekes is az, hogy ti mindig itt vagytok! Ja, én is itt vagyok mindig, de én nem orvos vagyok, hanem gazdaságis:)

Aggie 2010.08.09. 13:00:36

@Irise:
3.)-hoz: a beteg orra ala tolt papirt kb. 3 másodperced van elolvasni. En egyetlen olyan helyen voltam, ahol odaadtak es hagytak 30 percet, hogy elolvasd, mindenhol mashol annyit mondanak, hogy itt kell alairni. Ha olvasni mereszelsz, akkor elhadarja, hogy ebben "csak" az van, hogy.... Es a birka nep igy szokta alairni.

Twisk 2010.08.09. 13:07:35

Kíváncsian várom, h. az egészségüggyel kapcsolatban mikor íródik le az a kifejezés, h. "ez már mindennek a legalja". :)

Rotoxis 2010.08.09. 13:08:23

@batgirl: Én pedig akkor vagyok itt, ha nem dolgozom.

NemesekErnyo 2010.08.09. 13:11:23

@batgirl: A háziorvosok átlagéletkora 57 év, 25 százalékuk pedig bőven túllépte a nyugdíjkorhatárt (2006-os felmérés szerint), ha őket az átlagjózsi/életkor szemszögéből nézzük, nem túl sokan neteznek.

Irise 2010.08.09. 13:12:57

@batgirl: Nekem csak 14-kor kezdődik ma a munkaidőm és este 10-ig dolgozom. Így nyugodtan tudok netezni délelőtt. Ellenben munkában soha nem netezek. :)

@Aggie: Nem szabad birkának lenni. Ha érdekel, olvasd el, ez is éppolyan,mint a szerződés,amit a bankkal kötsz, vagy a munkaszerződésed.

Irise 2010.08.09. 13:14:35

@Twisk: Ez az egészségügy... hát ez már mindennek a legalja!!!
Tessék, parancsolj :)

Bikli néni 2010.08.09. 13:16:49

@Twisk: Szerintem már sokszor leíródott. Nyilván nagyon sok orvos is így látja egy-egy esetre, de becsületből nem fogják leírni.
Egyébként jelen esetben egyet értek @szabidoki: megjegyzésével. Ha anyukának fontos, hogy a gyereke jól legyen, legfeljebb magában puffogjon a nyaralás miatt. Igen, lehet, kidobott pénz. De szerintem egy gyerek életének nincsen pénzben (pláne nyaralásban) mérhető ára.

Irise 2010.08.09. 13:20:31

@Twisk: Sőt... hogy kedvenc filmemből idézzek: "Kolosszál!"

Aggie 2010.08.09. 13:23:11

@Irise:
tudod, ez baromi jol hangzik igy. Legutobb 1 napos operacion voltam. 3 ora szoban ucsorges es 30 perces folyosoi lablogatas utan a mutoben adtak ide a papirokat elolvasni, amikor mar a szemuvegem sem volt nalam. Boszen olvasni kezdtem, mire mindenki rosszallo megjegyzeseket tett, az altatoorvos eppen csak ki nem vette a kezembol hogy o ezt mar elmondta itt irjam ala. Nem volt surgos mutet, lett volna ido ideadni, aki nem eleg bator es egy kicsit is ideges, az nem fog ebben a helyzetben konfrontalodni. A korhazi feudalis allapotokat a betegek is erzik es nagyon sokan nem mernek szembeszegulni az "igyszoktukkal".

Twisk 2010.08.09. 13:28:43

@Irise: :)
Az én egyik kedvenc filmemből:
"Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van és ne legyek kemény?"

Twisk 2010.08.09. 13:31:14

@Bikli néni: "hiszen éppen hétfőtől vette ki a szabiját, ha itthon is, de nyaralnánk. Vagymi. "

Nekem ez a mondat nem a pénzes nyaralásról szólt. De mind1.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.09. 13:34:02

@Rotoxis: Természetesen kivételek mindig vannak.

Irise 2010.08.09. 13:39:20

@Aggie: Szegülj szembe Aggie! Én drukkolok neked!

@Twisk: :)

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 13:39:58

@Twisk:

Abszolút mellék szál a szabadság.

Bikli néni 2010.08.09. 13:47:25

@Twisk: Jó, nem pénzes nyaralás. De nekem, aki pedig nem vagyok anyuka, akkor is az lenne a természetes, hogy valóban, nem egy kórházban töltve terveztem a szabadságomat, de fütyülök rá, a gyerek az első.
Gyerekes anyukák javítsanak, ha tévedek, de aki tudatosan vállal gyereket, annak számolnia kell(ene) azzal is, hogy az a gyerek megbetegedhet, vagy bármi más közbejöhet, és ilyenkor bizony le kell mondani dolgokról.

Az is igaz viszont,hogy ennek a megemlítése a történetben csak egy szerencsétlen körülmény, mert abszolút semmi köze nincs az eü. ellátáshoz, a család magánügye. Mi mást mondhatna erre az orvos azon kívül, hogy akkor saját felelősségre el lehet vinni a gyereket, de nem ajánlatos?

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 14:02:22

@Bikli néni:

Nem erről szól a poszt, hanem a rossz és kényszeres kommunikációról, a felesleges bent tartózkodásról.

A labor az nem kórház, hanem valami más az én elképzelésem és szerint és így a tovább. az éjszakai lámpa az egy szűrt fény és nem nappali és a többi és a többi...

Minden más amit írt arra szolgál, hogy a hangulatát érzékeld, mennyire nem érezte jól magát ebben a helyzetben, de hát nem irodalmár.
Azért én értettem.
Este majd írok a maximalizálásról és az optimalizálásról.
Ebben az egészségügyben van még tartalék azért ha kevés is.

szabidoki 2010.08.09. 14:07:49

Érdekes, hogy két poszttal ezelőtt itt überkedett mindenki, hogy ha az ő gyerekével akármi történik, akkor a csillagot is lehozza az égről, de most hogy egy szűkagyú liba azon panaszkodik, hogy nem tud elmenni nyaralni, mert majdnem meghalt a gyerek, még őt védik sokan. Szégyen, gyalázat.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.09. 14:45:15

@szabidoki: Mért általánosítasz? Ez csak akkor lenne érvényes, ha mind a két posztban ugyanazok az emberek szóltak volna hozzá, eltérő véleménnyel. Te egy nagyon fura ember vagy. Remélem, hogy még sem olyan ember vagy, amilyen a hozzászólásaidból lejön.

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 14:55:48

@batgirl:

Nem olyan.
Szabidoki mentő orvos, vagy annak gondolom.
Adrenalin függő.:D
A stílusa is a gyors és megfellebezhetetlen döntésekről szól, de a kórház és a rendelő más, ott van mód és idő mérlegelni, vagy kellene, hogy legyen.

IrishOak 2010.08.09. 15:10:23

Szép Hétfőt:-)
@szabidoki: én nagyon nem védem.

Valami hasonlóan"érdekes"hozzáállásról írtam a Heim Pál kapcsán(Szilveszter napján látottak alapján).

Abban az esetben, ha a gyerekemmel történik valami, nagy ívben teszek a nyaralásra, de még arra is ha aznap fizetnék a lottóötösömet!!
A kórház minden tőle telhetőt megtett!Azonnal vizsgálták a gyereket, még a mama is vele maradhatott- no persze nem 5 csillagos a kórház, de ha az én lányaimról(bármelyikről lenne szó) még az állva alvást,nem evéssel is inkább választanám mint a sírást, hogy milyen az éjjeli fény.
Az egészséges szülő meg menjen ki ebédelni egy kajáldába, vagy szaladjon haza,vagy hozasson míg alszik a gyerek, ha nem jó a kórházi menü.(azt nem tiltja semmi)
Az meg már a vicc kategória, hogy az a baj, hogy anyának, meg apának apának szólítják, minek kéne tehénnek, vagy tyúknak?Egyébként meg :magázódnak!:-)és tisztelet teljesek.
A gyermekkórházak meg a lehető legjobban vannak menedzselve!A lehető legtöbbet kapják, akár adományok és támogatások által!(De az ilyen szülő véletlen sem adná az 1%át támogatásra)
A pontokba szedett már-már ostoba kérdések pedig önmagukat minősítik.
Azon kéne elgondolkodni,hogy kell-e így szülőnek lenni!
(Bocsánat visszacsavarom a biztosítékomat.)

Suen 2010.08.09. 15:18:08

@batgirl: Ha pár óráig nincs itt egy orvos sem, akkor meg az jön, hogy "hol vannak ilyenkor, miért nem reagálnak?".

Szóval van sapka, nincs sapka.. és a posztok egy része is ilyen.

Ja, és mondhatnánk, a gazdasági szakemberek se az interneten lógjanak, hanem dolgozzanak, mert ezért tart itt az ország gazdasága, de ez hülyeség. :)

Haaj 2010.08.09. 15:22:44

OFF:Tudna valamelyik moderátor segíteni, hogyan léphetnék kapcsolatba az emailen kívül (mivel a leveleimre nulla reakciót kapok)a szerkesztőkkel?
Sürgős lenne!!!

epres négercsók 2010.08.09. 15:34:13

@Haaj: Szerintem Despinek írjál levelet, ő szokott válaszolni, amint lehetősége van rá. Mikor írtad a leveled, amire nem jött reakció?

cenzorilla 2010.08.09. 15:35:30

@Haaj:

praxisblog@yahoo.com

Erre biztosan válaszolni fog.

Twisk 2010.08.09. 15:52:04

Nem tudatos és felelősségteljes az a szülő aki légzésfigyelőt vesz a gyermekének? Rossz szülő az, aki akár hamis riasztásra is orvoshoz viszi a babáját? Elítéljük azt, aki küzd azért, h. a gyermeke alhasson? Enyje no..... Ez már megint a jó öreg lovacska másik fele ám.
Éééééérdekes, h. mindig mindenki tudatosan vállalta a gyermekeit. Soha senki nem járt úgy, h. "jött"? És ha már jött, hát hagy jöjjön? Nem vetette el, nem vált gyilkossá, de abcug neki, mert nem tudatos szülő?
Ez a család mindent megtesz azért, h. okosan, szépen és jól nevelje a gyermekeit. Édesanya semmi olyat nem tett, amiért kétségbe vonható lenne az anyaságának milyensége. Vettem a fáradtságot és megszámoltam: a post 109 sorból áll. Egy fél sor szól a szabadságról. Mi van a többi 108 és féllel? A posztoló igenis kérdezett és javaslatokat tett. Vannak kifejezetten költségcsökkentő ötletei is. Azokat miért nem elemzi senki? :)

Bikli néni 2010.08.09. 15:55:41

@Twisk: Én gondolkodtam az egyiken, lásd @Bikli néni: itt. Csak erre nem reagált senki.

Twisk 2010.08.09. 16:00:57

@Bikli néni: Neked tökéletesen igazad van, én kérek elnézést. :)

Rotoxis 2010.08.09. 16:02:18

@Bikli néni: Az alváslabor vizsgálatai nem végezhetők el otthon. Az EEG felhelyezése pl. a szülők nagy részének gondot okozna. :-)

Ne egy olyan ketyerét képzelj el, amire ráfekszik a baba és az már köpi is az eredményt. Ergo, nincs mit kölcsönözni. Alvásfigyelője pedig már volt otthon, emiatt derült ki a probléma.

Bikli néni 2010.08.09. 16:10:05

@Rotoxis: Azt én is gondoltam, hogy nem az EEG-t vagy valami hasonlót akar otthonra lízingelni az anyuka :)
Csak én úgy vettem ki a szövegből, hogy a kórháznak van egy jobb fajta alvásfigyelője, és ő olyat szeretne.
De nem olvasom végig még egyszer, piszok hosszú...

IrishOak 2010.08.09. 16:12:30

@Twisk:
Semmi baj azzal,hogy valaki mindent megvesz a gyerekének:-)Az meg nagyon is méltánylandó, hogy ha jelez a készülék utána jár, hogy hol a hiba.Hiszen nem bocsátaná meg magának senki, ha a leírt előjelek után nem lenne elég elővigyázatos. Főképp, hogy a gyereke életéről van szó!

A posztoló kérdései furcsák.Miért kérdezi meg pl.:" hogy ki és mikor fogja már belátni, hogy ez így nem megy? Hogy a jelenlegi struktúra rossz, hazugságra épül és azt is generál?"
Konkrétan ez a kérdés mire vonatkozik? a saját nem komfortos érzésére, vagy a gyermekkórház bevett működési gyakorlatára,netán a világbékére?

A mély-értelmű és áthallásos, dehonesztáló kritikán kívül én nem véltem felfedezni "javaslatot".
Az hogy lehet légzésfigyelőt kölcsönözni,az nem spórolás, az az aggódód szülők,(akik otthon általában külön szobában altatják a csecsemőt)részére van kitalálva,és azt is a kórház finanszírozza!!! nem mellesleg.De lehet kölcsönözni mellszívót, mérleget is.(akkor az meg az újszülött osztálynak spórolás?vagy hogy?)
No ettől ha baj van, nem kerülhető meg az orvosi ellenőrzés, sem a vizsgálatok.
Az meg a helyszínen vált ismertté, hogy az alváslabor nem egy óra, hanem pár nap is lehet? Hát fel kell készülni mindenre, ha az ember kórházi beutalót tart a kezében a csecsemője mellett.Különösen, ha a mama már több orvossal is megbeszélte a problémáját.

De lehet, hogy én nem értem, hogy az "anyuka" mit is szeretne közölni.:-)

Rotoxis 2010.08.09. 16:12:42

Hosszú bizony. Azt a fajta alvásfigyelőt, ami jobb mint az otthoni, úgy hívják intenzíves nővér(nem kölcsönzik!). De erre szerencsére nem volt szükség! :-)

IrishOak 2010.08.09. 16:14:57

@Bikli néni:
A Heim Páltól, meg pár más spec.kórháztól is ugyan azt a légzésfigyelőt lehet kölcsönözni, mint ami a kismamának otthon van.:-)
Sőt más eszközökből is ugyan azokat amiket egyébként is lehet kapni:-)

Despota 2010.08.09. 16:38:35

Nem működik rendesen a yahoo fiókom.

Amúgy kint egy új, pozitív poszt, mert szerencsére ilyeneket is kapunk végre :).

praxis.blog.hu/2010/08/09/pozitiv_elmenyek_a_szajsebeszeten

Motorpenis 2010.08.09. 16:38:52

Én azt hittem, hogy a "Mini" az alvásfigyelő készülék neve.

A kórház vezetése így oszlik meg:
Főigazgató-aki orvos
Orvosigazgató-aki orvos
Gazdasági igazgató-aki nem orvos, hanem valami gazdasági végzettségű valaki.
Ezek így hárman aztán igen okos döntéseket tudnak hozni, a fenének hiányzik még egy "manager" is.

Készüléket kölcsönadni? Hahhaha, biztos? Ne vicceljetek, a magyar lakosság zöme olvasni sem tud rendesen.

Káin 2010.08.09. 16:40:36

@Despota: Én is küldtem levelet.

szabidoki 2010.08.09. 16:45:00

@Twisk: a posztoló kérdései és javaslatai leginkább hozzá nem értésről, butaságról, sértődésről és hisztiről árulkodnak.
Eleve onnan indul a dolog, hogy a beutaló nagyon ritkán jelent azonnalos felvételt és befekvést - ez általában csak előzetes megbeszélés után lehetséges. Az is könnyen belátható, hogy ha a gyerek éjszakai alvásával van gond, akkor ez leginkább éjszaka fog kiderülni, mert ugye amíg ébren van, elég nehéz alvászavart detektálni...
Ősi alapszabály, hogy olvass el mindent, mielőtt aláírod, ha mégsem, akkor meg nem kell utólag hisztizni.
A kórteremből a titoktartási kötelezettség miatt kell kimenni.
Minden kórháznak és osztálynak megvan a maga működési rendje, ahhoz illik alkalmazkodni. Ha szabott a zárójelentések kiadási ideje, akkor meg kell várni. Nagyon egyszerű egyébként, hogy miért: ha délelőtt hazamegy a beteg, hazafelé elüti a villamos, meghal, 11:50-kor megállapítják a halált, a kórház meg kiad egy zárót 14:30-kor azzal a szöveggel, hogy "jó általános állapotban otthonába bocsátjuk". Ha ez kiderül, a kórház elég kellemetlen vizsgálatoknak néz elébe, meg jönnek a hörgők a praxisra, hogy csalnak a kórházak...
Hiába tesznek manager-t a kórház élére, a súlyos alulfinanszírozottsággal a legjobb manager sem tud mit kezdeni - nem véletlen, hogy az összes kórház súlyosan el van adósodva.
Azt meg továbbra is vérlázító képmutatásnak tartom, hogy a posztoló a nyaralás miatt rinyál, de számonkéri a kórházi dolgozók hozzáállását. Erre szokták mondani, hogy más szemében a szálkát is...

Fekete Mamba 2010.08.09. 16:45:43

@TamásD: a manager nem a pénzügyi vezető szinonimája, hanem az a személy, aki az anyagi és személyi erőforrások felhasználását megszervezi,hogy ezáltal a szervezet céljait el tudja érni. Ez egy külön szakma amúgy, különösen nagy, komplex szervezeteknél nem egyszerű a feladat, bár előfordul, hogy külön kiképzés nélkül is jól csinálja valaki. Gazdasági jellegű foglalkozásnál mindenki tanul ilyesmit. Az orvosoknál viszont ez teljesen marginális, és a mi még fontosabb, párosul avval, hogy jószerivel semmilyen minőségi és hatékonysági kényszer nincs az egészségügyben, ezért aztán még egy előjegyzési rendszert se tud működtetni egy mondjuk egy rendelő, vagy kórházi osztály, pedig tömve van tizenévekig képzett orvosokkal.

vakvarju 2010.08.09. 17:11:36

@Aggie: Nekem aztán hiába hadarják, hogy csak "ez van benne". Biztos, hogy végig olvasom, értelmezem és csak utána írom alá.

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 17:24:30

@szabidoki:

Az első mondat megint véletlenül benne maradt.
A posztoló egyébként blogot ír, ott írta le ezt a pár napot.
Így a kontextus más, itt nem kellett volna a szabadság szót még le sem írnia, de nincs jelentősége.
Nem ezért írta meg a történetet.

"Eleve onnan indul a dolog, hogy a beutaló nagyon ritkán jelent azonnalos felvételt és befekvést - ez általában csak előzetes megbeszélés után lehetséges."

A posztoló elvárható gondossággal ezt tette:
'Felhívtam őket, hogyan is megy ez az alváslaboros vizsgálat. Mondták, hogy első lépésben megvizsgálják a gyermeket, aztán ha úgy ítélik meg, akkor kell az alváslabor......majd
A csecsemő osztályon a nővérek azt a tájékoztatást adták, hogy a “beutaló, automatikus felvételt jelent az osztályra, de menjek le a felvételi irodába, adjam le ott a papírt”. Lementem, aláírtam, amit kellett, aztán visszamasíroztam az osztályra. Akkor elárulták a kedves nővérek, hogy alapvetően a vizsgálat 3 NAPIG TART, amit én is bent tölthetek a gyerekkel."

Most akkor Te úgy tudod, de így történt.

"Ősi alapszabály, hogy olvass el mindent, mielőtt aláírod, ha mégsem, akkor meg nem kell utólag hisztizni."

Ebben igazad lehet, de kicsit erős szavak pár hónapos csecsemővel kész helyzet elé állított szülőnek. Otthon várja még egy kicsi persze.

"Minden kórháznak és osztálynak megvan a maga működési rendje, ahhoz illik alkalmazkodni. Ha szabott a zárójelentések kiadási ideje, akkor meg kell várni. Nagyon egyszerű egyébként, hogy miért: ha délelőtt hazamegy a beteg, hazafelé elüti a villamos, meghal, 11:50-kor megállapítják a halált, a kórház meg kiad egy zárót 14:30-kor azzal a szöveggel, hogy "jó általános állapotban otthonába bocsátjuk"."

Ez sincs így. Haza lehet menni és vissza lehet menni a zárójelentésért.
Erőltetett magyarázat, hogy miért is nem.
Nem kell félni csak a valódi műhibákért.
Féltek a meghurcolástól, de nem vagytok hajlandóak 10 percet szánni normális hangnemű, türelmes felvilágosításra.

A managert megint Ti nem akarjátok, Fekete Mamba a lényeget leírta. Lehet még bőven folyamatokat szervezni. Egy sima kórházi benn fekvés alatt sokat lát az ember, rengeteg a felesleges mászkálás, betegnek, orvosnak, nővérnak.

Persze ehhez is mindenki ért még Te is.
Nem elég az orvoslás?
Ha jó vagy benne, - és biztos az - hagyd ezt másra. Más szakma. :)))

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.08.09. 17:27:19

Anyuka, legyen szíves kevésbé anyukának lenni!

A dolgozók a munkájukat akarták végezni korrektül, maga viszont minden apróságon kiborult, balhézott, fennakadt. Pedig, ahogy olvastam az orvosok kivizsgáltak mindent, amire hagyott időt.

Ennél kevesebb hepciáskodással sokkal jobb eredményeket lehet elérni más ember hozzáállásában.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.08.09. 17:30:43

Ja, én még annyit tudok hozzáfűzni, hogy 11 éves koromban a Madarász utcai Gyermekkórház Intenzív Osztályán mentették meg az életem miután CO mérgezéssel félholtan vittek be hozzájuk újraélesztés után.

Én arra az intézményre egy rossz szót nem fogok mondani.

Twisk 2010.08.09. 17:34:15

@szabidoki: OFF
"hozzá nem értés, butaság, sértődés, hiszti"
Az alábbi kifejezések mennyiben is segítik a blog céljait?
EZEK minősítések, sokadszor.

Twisk 2010.08.09. 17:40:22

Az "anyuka" témakörhöz adalék. A közelmúltban töltöttem éppen a megszólított kórházban több időt. Egy gyermekkel voltam bent, akinek nem én vagyok a szülőanyja. Mindenki: "anya álljon ide, anya menjen oda, anya ezt adja be a gyereknek, stb." Nem konfrontálódtam, álltam, mentem, adtam. Egyik este érkezett édesanya. Neki nem akartak információt adni. Bemutatkozott, elmondta a nacionálét, megbeszélte amit kell, majd elment. Másnap a nővérke kérdőre vont, mi ez? Elmondtam. Miért nem mondtam eddig? Mondtam mert 1. nem kérdezték, 2. nem hagyták, h. bármit is mondjak, 3. alapon anya vagyok, speciel nem ezé a gyermeké, de ez engem nem zavar. Ennyit az "anyázásról". :)

egy maréknyi dollár 2010.08.09. 18:02:31

@szabidoki: Ebben a hozzászólásodban sok, eddig fel nem vetett igazság van.A szülők nyaralási vágyán szerintem ne rugózz tovább;nem az volt anya fő problémája, tényleg.

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 18:10:02

@Rotoxis:

Ad 1.
Azért, mert az OEP nem a tényleges költségeket téríti, hanem különböző indokok szerinte meghatározott mértékben fizet. Ha nincs trükközés, csőd van.

- Közben meg várólista van, nem értem az összefüggést

Ad 2.
Azt azonban látni kell, hogy a magyar eü nem betegközpontú, hanem betegségközpontú vonalat képvisel. Komoly változás csak a rendszer gyökeres átalakításával lehetséges.

- Azt értem, hogy a háziovosi ellátásnak
kéne betegközpontúnak lenni, a kórháznak miért?
Meg tennéd, hogy megmagyarázod?

Ad 4.
Igen, szolgáltatás, mégpedig drága. Ennyi pénzből ennyire futja a jelenlegi rendszerben.

- Emberi hozzáállásról van szó. Mndent megtettek, de az egészet érvényteleníti a ....:D "falovam"

Ad 5.
Mert így egyszerűbb. Nekem sem tetszenek az általánosító megszólítások, célszerűbb-emberközelibb lenne mindenkit a nevén szólítani. Ebben azonban a magyar nyerv sem segít, sőt. Könnyű Frau Töpfernek, vagy Mrs. Potternek szólítani valakit, de hogy hívod Fazekasnét?

- az a fránya karkötő, meg a mama nyakában a kitűző, ahol is fel lehet írni rá, hogy szereti, ha szólítják - megszűnik a személytelenség. Kifizeti azt a pár forintot mindenki aki bent marad a gyermekével.

Ad 7.
A valós igényeket megkísérelték megfogalmazni, legalábbis részben. Ez lett volna a minimumfeltételekről szóló jogszabály. Nem lehetett bevezetni, mert egyetlen hazai intézmény sem képes biztosítani. Azért szeretném én látni azt a kórházat, ahol a nővétek "fürtökben" lógnak!

- Ha a bevételt nem lehet maximalizálni, akkor a munkafolyamatot kell optimalizálni, ami nem racionalizációt jelent.
Igen van olyan hely ahol többen vannak, mint kéne. Lehet, hogy rosszkor voltam rossz helyen? :)

Ad 8.
Ld. Bakelánál. A közgazdasági szemlélet nem a gyógyítás irányába mutat.

- A biztosítási szemlélet valóban okozhat anomáliát, ha a beteg "csomagja" erre ösztönzi az orvost, de még sokáig nem lesz nálunk ilyen.
Akkor járnánk jól, ha ilyen helyzetekre lehetne az egészségpénztári előtakarékosságot felhasználni, hotel szolgáltatásra, OEP ellátás kiegészítésére. (nem szoba biciklire).

Ad 10.
Mert nincs pénz több személyzetet alkalmazni. A kórházakban létszámstop van, még a nyugdíjba menők helyére is külön főigazgatói engedéllyel lehet felvenni bárkit.

- 12 óra után is munkaidő van nem? Nem este, hanem du. Létszámstophoz ennek miért van köze?

Jonas-R 2010.08.09. 19:17:56

en ma, (hosszu ido utan) elmentem az AEK-be, kivetetni egy fogam.

Az orvosok segitokeszek, a burokratak bunkok, es szerintem azert mert felnek. Az ellatas amit kaptam ver profi volt, es kiszamlaztak 957, kilencszazotvenhet forintot a TB-nek. Ez nem realis, ez duhito, a tokeletes kudarca a TB kasszanak (ahova havonta betolom az eves egy betegre juto koltsegatlagot). Ezek mellett nem csoda, ha a bennfekvest meg tulszamlazzak, es probalnak bevetelt generalni.

Ezek utan csak azt tudom remelni, hogy az okos manager forma tanacsadok sugallatara az orvosokat nem generalt bevetel szerint kezdik el honoralni, mert ha igy lenne szoljatok es visszamegyek adni egy otost a dokinak...

bebike 2010.08.09. 19:19:32

Csak átpörgettem a hozzászólásokat, szóval nem tudom pontosan milyen válaszok keerültek elő némely kérdésekre.
Gyermekkórházban dolgozok én is.
Miért Anyának híjuk az édesanyákat? Megszokás általában ezt használja minden dolgozó a klinikán nálunk is.
Miért nem alhat bennt az Apuka?
Megmondom szívesen, nézzen körül az Anyuka az osztályon hány férfi ápoló van, főleg gyerek intézményben. Sajnos nálunk előfordult, hogy egy Apuka éjjel meg akarta hajtani az egyik ápolót, ezért csak kivételesen indokolt esetben engedik az Apukának , hogy éjszaka bennt aludjon, tartozkódjon. És ez nem vicc.
Vizitről való kiküldés
Már az első kommentben leírták, igen ezért perelhető a kórház, klinika. példa volt rá az én munkahelyemen is. Ez nem urbánlegend.

Rotoxis 2010.08.09. 19:44:13

@Twisk: Nem volt korrekt. Mármint a gyerekosztályon történő "szereplésed".

halbikvera 2010.08.09. 20:04:20

Nem tartom kizártnak, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott dolgok voltak ezek, de lehet magyarázni akárhogy, nekem is úgy tűnt, hogy anyuka legnagyobb baja az volt, hogy kvázi "feleslegesen", a légzésfigyelő meghibásodása miatt volt benn gyerkőcöstül 3 napot, ahelyett hogy apucival nyaralhattak volna otthon.
Meg hogy milyen szemét a kórház, hogy nem mondták meg kapásból, hogy a műszer a rossz, s helyette az éjszakai világítással szadizták a gyereket.
Hát, igen visszafogottan csak annyit üzenek a kedves édesanyának, hogy b+. Kétlem, hogy magyarázatra szorulna.

Twisk 2010.08.09. 20:05:43

@Rotoxis: Nem szerepeltem. Nem hoztam döntéseket és nem írtam alá semmit. Csak ennyi volt a tanulság? Mondjuk szerencse, h. preventíve nem is vártam semmit.
Miért kell az emberekről automatikusan a legrosszabbat feltételezned? :(

Rotoxis 2010.08.09. 20:15:22

@Dr.laikus PhD:

"
- Közben meg várólista van, nem értem az összefüggést"
Egyes, drágább beavatkozások számát maximálják, mert elvinnék az összes lét a többi beteg elől. Ennek semmi köze a finanszírozáshoz. Egyes kezelések "árát" meghatározza a pénztár és annyit fizet érte, s ez független attól mennyibe is került. Pl. újraélesztés praxisban kb. 750.- Ft, a tényleges felhasználás több tízezer.

Lehet a betegséget gyógyítani, de jobb ha a beteggel tesszük ugyanezt. A betegséget lehet gyógyítani gyógyszerrel, műtéttel meg még mindenféle más módon, csak éppen az veszik el, hogy emberből van. Az embert a maga komplexitásában kell nézni, nem csak az egyes betegségeit. Jelen helyzetben sok betegség csak úgy derül ki, ha már 30 orvos végigvizsgálta a betegségeket, mert nem beteget vizsgálnak, hanem betegséget keresnek. Ha a beteg állna a középpontban, az a kommunikációnak is jót tenne (fűzfa-ló) :-)

A karszalagra tilos nevet írni, de egyébként is használhatatlan lenne abból a szempontból, hogy mohyan szólítsuk a beteget. A mama lenne az első, aki a sarokba vágná a nyakában lógó névtáblát, mert zavarja az etetésben.

A munkafolyamatok optimalizálása akkor lehetséges, ha a minimálisan szükséges élő erő és eszközállomány rendelkezésre áll. Ha ez nincs meg, lehetetlen. Márpedig nincs meg sajnos. Hol volt az a hely, ahol felesleges eü személyzetet láttál?

A jelenlegi kieg. egészségpénztári rendszer burkolt, kedvezőbben adódó jövedelem, nem (feltétlenül) az egészséget szolgálja.

Az egyes rendelőkben a folyamatos üzemű ügyeleteket kivéve a maximált rendelési idő 6 óra. A személyzet javarésze (az ápolók kivételével) 8 órában dolgozik, valamikor az irdatlan adminisztrációt is meg kell csinálni. A kezelési idő megnyújtása csak ejlentős létszámnöveléssel volna lehetséges.

Rotoxis 2010.08.09. 20:16:46

@Twisk: Nem derült ki, közvetlen hozzátartozó voltál-e. Ha nem, akkor semmi keresnivalód nem volt ott.

Rotoxis 2010.08.09. 20:17:48

@halbikvera: Szerintem ilyet nem illik üzenni.

Twisk 2010.08.09. 20:21:29

@Rotoxis: Erre nincs mit mondanom. Nem kell.
Csak egy kérdés. Ha pl. egy gyermek átmeneti nevelőotthonban él és kórházba kerül, a szülője felügyeleti joga fel van függesztve..... Értem. Legyen a gyerek egyedül. Jogos. Hát persze. Hogy másképp? Az anyja meg egy mocsok szemét ha nincs ott. Semmit nem értessz, de nem is kell.

Rotoxis 2010.08.09. 20:34:20

@sunwind hozzászólásáról: Érti ezt valaki? Magyarázza már el!

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 20:34:37

@Rotoxis:

Mire és hogyan írunk nevet egyszerű megállapodás kérdése.
Kitűző akkor.
Mindegy. Az egész világon működik, csak itt nem. ÁÁÁÁÁÁÁ....

Nem mondod komolyan, hogy optimalizálni, logikus sorrendben dolgozni csak akkor lehet, ha a létszám elér egy optimumot?
Most dolgoztok kapkodva, logikátlanul, tüzet oltva.
Mindegy, ez nem orvosi feladat.
Nem befolyásolja a gyógyító munkát, ha egy szakember optimalizálja (elemberteleníti a folyamatot), hogy emberivé váljon.
Attól, hogy adókedvezményt lehet igénybe venni, attól még nem rossz, csak arra kell használni amire való.
Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításodat sem veheted fel, csak egy minimális felhalmozási idő, vagy a nyugdíjkor elérése esetén.
Megállapodás kérdése, hogy az egészségpénztári megtakarítást mire használhatjuk. Adókedvezmény nem minősít.
Nem a rendelőre gondoltam, ott vannak többen a szükségesnél. Ahol én lakom ott is.

Köszönöm..:)

halbikvera 2010.08.09. 20:35:33

@Rotoxis: Üzentem volna cifrábbat is, de hát az illem...

epres négercsók 2010.08.09. 20:36:00

@sunwind: A moderátorok sem ülnek egész nap a gép előtt...
Melyik volt a zsidózós? Azt kiszedjük. (Vagy valaki megelőzött már?)

Twisk 2010.08.09. 20:37:56

@Rotoxis: Akár a " tel-avivi nagybácsi" is lehet félreérthető.

cenzorilla 2010.08.09. 20:41:44

@halbikvera:

Írd a véleményed a helyzetről, azt is finoman.
Személyeskedni nem kell.

halbikvera 2010.08.09. 20:43:45

@cenzorilla: elnézést, ha vkit megsértettem, de sztem illett a vélemény a poszthoz, de moderáljátok nyugodtan.

Rotoxis 2010.08.09. 20:45:05

@Dr.laikus PhD:
"Nem mondod komolyan, hogy optimalizálni, logikus sorrendben dolgozni csak akkor lehet, ha a létszám elér egy optimumot?"

Nem optimumot írtam, minimumot. Nagy különbség! Már írtam, nem véletlenül vonták vissza a minimumfeltételekről szóló rendelkezést, senki nem volna képes betartani.

cenzorilla 2010.08.09. 20:48:20

Mindkettőt töröltem.
@sunwind kérlek többet ilyet ne!
Figyelmeztess, ha kiveri a biztosítékot valakinek egy megnyilvánulása, de legközelebb parkoló pályára kerülsz.

halbikvera 2010.08.09. 20:48:41

@Bikli néni: ez a része nekem se világos, sunwind írt valamit, amit különben egyáltalán nem értek.

Twisk 2010.08.09. 20:49:41

@halbikvera: Nem azt írtam, h. ez, az. Hanem azt, h. ez sem egy szerencsés kifejezés.

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 20:55:41

@Rotoxis:

Én optimalizálásról írtam, elbeszéltünk egymás mellett bocsánat...

cenzorilla 2010.08.09. 20:57:18

@halbikvera:

Nem kell érteni, töröltem, vége a viharnak.

Nem vagy a bögyömben. :-)

Rotoxis 2010.08.09. 20:59:01

@Dr.laikus PhD: Pedig mi azért nem nagyon szoktunk. Mármint egymás mellett elbeszélni. :-)

Bikli néni 2010.08.09. 21:21:59

OFF, hol van adamantium? Egy ideje nem látom...

Dr.laikus PhD 2010.08.09. 21:23:11

@Bikli néni:

Gondoltam én is rá.
Reméljük jól megérdemelt szabadságon van.

sunwind 2010.08.09. 22:12:15

@cenzorilla: Az elmult fél órát rászántam, hogy olvtárs utolsó pár megnyilvánulásaiból összegyűjtsem a vonatkozókat.
Íme:
"defenzív medicina ebből áll. Mivel Ábrahám, Ádám stb éberen figyel."

„Ha perelsz, 100%-ot kapsz, de abból, 40-50% ügyvédi „honorárium” címén Tel-Aviv-i sékel számlán landol, + 10% körül teljesen felesleges, „lezsírozott” szagértői díjakra.”

„a beteg hozzáállása- Ibrahimmal a sarkában- megtagadni a részvételt /electiv beavatkozás!/ Persze azért még ott marad a laryngoscop Neked a kisasztalon: Hajrá!”

„TALÁN és így meszelnek sorban el bíróságok zorvosokat Madzsaristánban. Persze engem már nem véd az akolmeleg- Neked annyi előnyöd van, hogy Ibrahimádám először az intézményt pereli.”

Segítek a megértésben, mert a vonatkozó olvtárs kifinomult humorát, úgy látszik, nem értitek: Az olvtárs nem szereti azt a helyzetet, hogy ma már léteznek betegjog-védelemre szakosodott ügyvédek. Ráadásul a rendszeresen negatív felhanggal emlegetett ügyvédek említésekor rendszeresen nem felejt el utalni a vonatkozó ügyvédek faji hovatartozására.

Nem gondolnám azt, hogy ez a stílus egy kulturált társalgásban elfogadható. Már többször megütötte a szememet, de eddig még mindig visszatartottam magam, nem akartam balhézni, egyébként is azt reméltem, hogy előbb-utóbb másnál is kiveri a biztosítékot. Egyébként dr. laikus Phd is felhördült már ugyanezért egyszer emlékeim szerint, de akkor sem volt a dolognak foganatja.

A magam részéről egyébként, ha kitiltotok, ha nem - akkor is távozom, mivel:
1. Mélységesen taszít az, hogy olyan emberekkel társalogjak, akik ilyen attitűdökkel rendelkeznek (értsd: fajgyűlölők).
2. Egyre kevésbé értem, hogy mi a célja a blognak. Szívesen részt vennék bármi olyan tevékenységben, amely érdemben képes javítani az eü. mai állapotán, de nem sok értelmét látom a kétoldali sérelmek hosszantartó ismételgetésének. Itt pedig láthatólag ez folyik.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.08.09. 23:11:57

Hosszabb szünet után néztem ide vissza, és egyet kell hogy értsek sunwinddel: nem világos, hogy (a forgalom generálásán kívül, l. gyakran van kint Index címlapon) mit tud nyújtani. Pedig már moderátorok is vannak...
A posztoló által felvetett kérdésekhez pár adalék, amikre nem emlékszem a kommentekből:
1. Biztos kényelmetlen bent maradni, de ennyi vizsgálatot nem biztos, hogy járóbetegeknek könnyű összeszervezni, a 4-5-szöri visszamenés se egy vonzó lehetőség.
2. Otthonra komoly alvásfigyelőt adnak egy osztályon ... Koppenhágában. Igaz, ott a betegeknek csak igen kis része felejtené el visszavinni, és elég együttműködőek ahhoz, hogy rendeltetésszerűen használják.
3. Ki emlékszik a Hospinvestre? Managerszemléletben nem volt hiány, de bebukott. Ezt többen (saját vezetőik, külső közgazdászok) úgy magyarázták, hogy a jelen finanszírozási szabályokkal nem lehet működőképes eü-t csinálni (Hospinvestre ugyanazok a szabályok vonatkoztak, mint a Madarászra és összes többi kórházra). L. azt is, hány milliárd adóssága van a Mo-i kórházaknak.

sunwind 2010.08.09. 23:52:26

@bakela: Megspóroltad nekem az időt és az erőfeszítést, köszi. Minősítetted magad helyettem.
Meg szoktam válogatni, hogy kivel állok szóba. Veled idáig sem tettem, a jövőben sem fogok. Most kivételt tettem - utoljára.

cenzorilla 2010.08.10. 08:49:46

@halbikvera:

Amint láttad kitöröltem minden erre utaló beírást. A tiéd is.

"- Hozzászólásnál kerülni kell a trágár kifejezéseket, a rasszista megnyilvánulásokat és a politikát."
(blogszabályzat)

A témát kérlek ne folytasd tovább.

halbikvera 2010.08.10. 11:14:32

@cenzorilla: Nem folytatom. Annyiban osztom is az igazad, hogy a téma abszolút nem kapcsolódott se a blog tematikájához, se az aktuális poszthoz.

Azt azért megjegyzem, trágár sem volt benne, sem rasszista kifejezés. Politika meg legfeljebb a politikai korrektség kifejezés nevében.
De befejeztem.

steierhoffer 2010.08.14. 22:30:17

Talán csak annyit,hogy én is javasolnék Önnek egy kis tréninget.

steierhoffer 2010.08.14. 22:32:14

@steierhoffer: mielött még félreértene: jöjjön és dolgozzon helyettem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása