Ne hívd feleslegesen az ügyeletet!

2010.07.29. 06:23

Sziasztok!


Sokat gondolkoztam azon, hogy írjak e ide vagy ne. Nehezen vettem rá magam, de úgy gondolom muszáj!


Én ápoló nő vagyok, több helyen dolgozom ügyeleten.
Nagyon sok tévedés van az ügyeleti munkával kapcsolatban. Akut belgyógyászati feladatokat kéne ellátni az ügyeleten, és nem hogy "három napja fáj a torkom" és, hogy lázas vagyok!


A láz csillapítás nem ügyeleti feladat. Rengeteg recept nélkül kapható tablettát lehet kapni, de ha természetes úton szeretnénk a problémától megszabadulni, lehet alkalmazni a hűtő-fürdőt és a priznicet is! ha az előírás szerint alkalmazzuk lejjebb kell, hogy menjen a láz!


Egy a lényeg ami megint otthoni feladat az a folyadék pótlás biztosítása, amennyiben ez nem lehetséges és fenn áll a kiszáradás veszélye akkor jön szóba az orvosi segítség!


Egy lázas beteg többet kell, hogy igyon, mint máskor!


Engedjétek hagy írjak le egy példát:


-hajnalban aggódó édesanya telefonál:"lázas a lánya, most jött haza egy buliból. Lázcsillapítót nem adott neki, hűtő-fürdőt a fiatal hölgy nem hajlandó alkalmazni, és minden féle képpen menjen ki az ügyelet"!Próbáltam tanácsot adni, hiába, egyfolytában csak azt hallottam, hogy fel leszek jelentve, hisz nekünk az a munkák, hogy minden hívásra repüljünk!


Kiment az ügyelet!


Kb. tíz perc múlva jött egy hívás, hogy két gyermekes kb 50éves család apa össze esett, nem mozdul! Ügyeleti kocsit azonnal nem tudtam küldeni, hisz lázas esetnél volt. Ugye, mentő sem tudott azonnal kocsit küldeni. Amilyen gyorsan csak tudott, rohant az ügyelet az új címre, ahol egy súlyos agyi történéses fiatal embert talált. Megtörtént az ellátás, de lehet, hogy picit későn, mert ha hamarabb jön az orvosi segítség, valószínű, hogy károsodás nélkül ússza meg a betegséget, most a beteg nehezen tud beszélni, most tanul újra.


Ja és a fiatal lány nem igényelt orvosi ellátást, hisz minden volt otthon amire szükség lett volna, csak egy családapa és két kiskorú gyermekének élete lett megnyomorítva.


Remélem ez az esett kicsit elgondolkodtató! Köszönöm, hogy le írhattam.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bore_out 2010.07.29. 09:55:01

@adamantium: Én még arra is emlékszem 70-80-as évek, hogy nyaranta nem volt semmilyen hőségriasztás, csak nagy-nagy forróság az Alföldön (még úgy tudtuk, hogy nyáron melegnek kell lenni), ügyelet csak a másik városban, autó sehol, telefon sehol, hétvégén busz nem járt, vonat reggel és este 1-1 és bizony felnőttünk. Amikor '86-ban a Bp. mellé költöztünk, csak kapkodtuk a fejünket, hogy micsoda tápos népség, minden sz@rért rohan az orvoshoz, ügyeletre.

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 10:05:03

@Twisk:

Mindennek az ellenkezője is igaz.

Mumpszos, fejfájós gyerek, egész éjjel sír, hogy fáj a feje. Reggel csak tanácsért hívtam fel az orvost és kiderült, hogy szövődményes agyhártya gyulladás.

Az sem jó, ha az ember nem be..i szülő.

Mondjuk ami utána történt abból is azt a következtetést lehet levonni, hogy nem akut eset.
Órákat vártunk a zöld mentőre, aztán az Istvánban a vizsgálatra a hidegben, pizsamában.
Viszont 50 m-re a belső mentő vitte tovább... :-))

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 10:11:08

@bore_out:

Nem magától szokott rá az orvosra.

Arra lett szoktatva a nép, ha valami baja van, ne a szomszédasszonyt kérdezze és ne a tapasztalatára hagyatkozzon, hanem menjen orvoshoz.

Évekig ez lógott a kórház és a rendelők falán, gyerekek esetében különösen.

Most le kéne szokni róla, csak felvilágosítás nincs és oktatás sem, hogy a kezdő szülő mikor mit kell tegyen. Felnőtt esetében szintúgy.

Ja és a "fűzfa lovam" :)
Megfelelő hangnemben mindenki megérti, hogy nem minden jár állampolgári jogon.

tizenhárom 2010.07.29. 10:47:20

Nagyon sajnálom a történetben szereplő családapát, és jobbulást kívánok neki.
Jó lenne, ha akár már az iskolában, vagy a TV-ben lennének olyan alapfokú egészségügyi ismeretterjesztő foglalkozások / műsorok, amelyek segítenének eldönteni, hogy mikor érdemes, mikor kell, és mikor nem kell orvoshoz fordulni.
OFF: egy orvos segítségét szeretném kérni: anyukám hétfőn elesett a fürdőszobában, beverte a fejét (valószínűleg a mosdó szélébe). Eszméletét nem vesztette el, de a homlokán lett egy nagy dudor, és az orra felső részén seb keletkezett - valószínűleg a szemüvegtől. Orvoshoz nem akart menni. Másnap reggelre egy kicsit belilult a jobb szeménél, de azt hittük, csak a szemüveg nyomta meg. Még egy nappal később a szemhéjának bevérzése még nagyobb lett és már a másik szeménél is megjelent. Elküldtem orvoshoz, mert ez szerintem nem normális. Megröntgenezték - nincs eltörve semmi. Mára viszont már a teljes jobb szemhéja lila és a szeme alatt is megjelent egy folt. Kérem, nyugtasson meg valaki, hogy ez így normális. Vagy ha nem, akkor hová kell ezzel menni. (Honnan jön a vér, miért lesz egyre lilább?) Előre is köszönöm a segítséget.

P75 2010.07.29. 11:13:34

@adamantium: jó, hát ehhez mondjuk annyit, h én O2-hiányosan születtem a hetvenes években, a zöld magzatvízre azt mondták a dokik, anyuka, túl van hordva ez a baba, azért ilyen a magzatvíz. Kicsit kétbalkezes voltam, meg voltak mindenféle figyelem-problémáim, de végülis felnőttem. Igaz, kurva szar volt, hogy nem bírtam normálisan írni és kicsúfoltak labdázáskor, de végülis felnőttem...
Apukám is felnőtt úgy, h sampon helyett mosószappannal mostak hajat, akkor most én is azzal mossam a kölköm haját?

P75 2010.07.29. 11:17:36

@Dr.laikus PhD: dettó, pont ezt akartam írni, 9 hónapos volt a gyerkőc, hetek óta nem múló nátha, orvos válasza mindig: csak szoptassa anyuka és csillapítsa a lázat. Karácsony után, dec. 28-án lett egy rossz érzésem, felhívtam a rendelőt, helyettes volt csak és épp ügyelt, de menjünk be, megnézi. Gennyes tüdőgyulladás.

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 11:27:18

@P75:

Első lázat én sem vettem észre.
Rohangált, apja este köszönt el tőle, akkor vette észre, hogy forró.
Láz 39.5. Gyerek piszok jól érezte magát.
Én ölbe kap, rohanás le az ügyeletre.
Leszúrás, hogy nem adtam lázcsillapítót, gyereket 5 perc alatt hidegre hűtötték, eredmény hónapokig kádat látott üvöltött.

A lázcsillapítókra vagyok hiper allergiás (akkor más még nem volt), így nem is volt otthon, ijedtemben meg más nem jutott eszembe csak a rohanás...

Anno még a telefonálás is problémás volt, asszem még nem is volt telefonunk.

halbikvera 2010.07.29. 11:32:00

Valamit rosszul csinálnak itthon. Nemrég láttam egy filmet a kubai egészségügyről.
Az gondolom mindenki számára nyilvánvaló, hogy Kuba messze nem egy gazdag nyugati demokrácia, sőt.
Nos, mindenesetre Kuba egészségügyi mutatói jobbak az USA-énál, annak ellenére, hogy nagyságrendekkel kevesebb pénzük jut fejenként az egészségügyre. Mégis sokkal jobb a várható élettartam és a csecsemőhalandóság is.
Amire meg külön kitértek, s gyanítom, ebben lehetne tőlük a legtöbbet tanulni, az az, hogy a megelőzésre koncentrálnak ezerrel.

Ha esetleg valamelyik orvoskommentelő tud valamit, vagy érdemben hozzászólni, azt megköszönném. Érdekel nagyon ennek a kis országnak az eredménye, h születik tényleg ez meg.

P75 2010.07.29. 11:32:49

@Dr.laikus PhD: az a baj a hűtőfürdővel, h nagyon sokan (a nagyon nagy többség) rosszul alkalmazza: belesomja a kölköt a jéghideg vízbe. Erre szegény gyerek mit csinál? Elkezd dideregni. Mi a diderkés élettani funkciója? A testhőmérséklet emelése.
A helyes hűtőfürdőzésnél a gyereket a testhőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízbe tesszük, amihez lassan adunk hideg vizet addig, amíg a víz hőmérséklete 1,5-2 fokkal lesz alacsonyabb a gyerekénél. Addig maradhat ebben a vízben, amíg dideregni nem kezd, onnantól hatástalan a hűtőfürdő.

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 11:40:21

@P75:

Jól csinálták a kórházban szerintem, de nem voltam mellette, két idegen nővér - gondolom félve a lázgörcstől - kicsit gyorsan csinálta, mert a gyerek üvöltött, még soha nem volt nélkülem.
Nem volt még 2 éves
Akkor kezdődött, hogy ha a szülő a gyerek mellett van, gyorsabban gyógyul, de itt ezek a feltételek nem voltak adottak.
A Bethesda volt az egyetlen kórház ahol szívesen vették ha a szülő a gyerek mellett van.
Más kórházban gyereket két naponta 1 órát lehetett látogatni.

szabidoki 2010.07.29. 11:55:27

@tizenhárom: simán előfordul, hogy nem törik az arckoponya, mégis igen szép nagy bevérzés keletkezik a szem körül, főleg, ha valaki esetleg szed véralvadásgátlót. Ha anyukád rendesen lát mindkét szemével, nincs kettőslátása, akkor valószínűleg nincs gond.
Ha pár nap alatt sem kezd el csökkenni a vérömleny, akkor vissza kell menni, és megnézik CT-vel, mert a sima röngtenen csak a nagyon durva arckoponya-törések látszanak.
@Dr.laikus PhD: mint ahogy a gáz- meg a villanyszerelést is hagyja mindenki a szakemberre. Érdekes viszont, hogy ha hétvégén találsz egy szerelőt egyáltalán, akkor a gatyád is rámegy - de az ügyelet "jár". És nem, nem értik meg, hogy nem jár, akármilyen hangnemben próbálja az ember. Nekik jár és kész. Ha ellentmondok így vagy úgy, én vagyok a bunkó, lusta, stb.

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 12:04:20

@szabidoki:

Nem hisz már itt senki senkinek.
Sem az orvos a betegnek (vagy a nővér), sem fordítva.

Azért volt már, hogy nekem is erélyesnek kellett lennem és úgy volt jó.

A "füzfalovam" tanulható.
A nővér aki először beszél a beteggel, neki kell megtanulnia, hogy a riadt szülőt miként lehet lecsillapítani, hogyan kell kérdezni, hogy reális információt kapjon, de ezt úgyis elvetitek.... :)

tizenhárom 2010.07.29. 12:04:28

@szabidoki: Köszönöm, megnyugtattál. Anyu sok gyógyszert szed cukorbetegségre, magas vérnyomásra, ezekben van/lehet véralvadásgátló?
(Hétfőn délután történt a baj, azóta nem javul, csak egyre nő a lila folt nagysága/kiterjedése.)

CyberPunK 2010.07.29. 12:12:28

@szabidoki: Nem kötekedésképpen, tényleg nem, de mi az az eset, amire hívjunk ügyeletet? Most a csúnyábbik kérdés: mi a tökömnek vannak? A mi kerületünkben az ügyeleten van egy állandó orvos és még legalább egy rohangálós, de lehet, hogy kettő is, ők aludni járnak be? Igazából a hideg kiráz attól, mikor orvos mondja, hogy nem kell minden csip-csup ügyhöz orvost hívni. Jó, rendben, egyetértek, de ki a tököm világosítja fel az átlagembert. Tudod, azt aki a House-ban azt látja hetente, hogy tüsszent egyet a beteg, aztán két órával később már életmentő műtétet kezdenek alkalmazni rajta.

Poszthoz: most komolyan van olyan ember, aki ha látja, hogy valaki csak úgy összeesik és semmi reakció tőle, akkor az ügyeltnek telefonál és nem a mentőknek?

P75 2010.07.29. 12:16:16

@szabidoki: egyetértve azzal, h az ügyelet nem "jár", csak indokolt esetben, hadd jegyezzem meg, bár kapok majd érte, tudom, h villany- és gázbiztosítást nem fizetek, míg társadalombiztosítást igen. Én eddig ahányszor ügyeleten jártam, mindig ment zsebbe a köszönet, más kérdés, hogy az esetek 70%-ában nem fogadták el(!!) Egyetlenegyszer volt, h a mentősöknek nem volt alkalmam adni, mert nagyon szarul voltam és egyedül voltam, párom otthon maradt a gyerekkel, azóta is bánt a dolog.

P75 2010.07.29. 12:18:10

@tizenhárom: sok fájdalomcsillapító - aszpirin, cataflam pl - is gátolhatja az alvadást, nem szed ilyesmit, hogy az esés okozta fájdalmat csillapítsa?

CyberPunK 2010.07.29. 12:19:32

@CyberPunK: Átolvasva az írásomat egy kis pontosítás. A mi a tökömnek vannak arra a felvetésedre vonatkozik, hogy ne rohangáljon mindenhova. Gondolom azért vannak olyan "sokan", hogy ha kell, akkor rohangálhassanak.

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 12:21:02

@CyberPunK:

"Poszthoz: most komolyan van olyan ember, aki ha látja, hogy valaki csak úgy összeesik és semmi reakció tőle, akkor az ügyeltnek telefonál és nem a mentőknek? "

Csináljuk a fesztivált? :-o))))

Annyira higgyünk mi is az egészségügyi dolgozónak ahogy ő hisz nekünk?

Persze, hogy furcsa, de az ijedt ember sokszor nem gondolkodik logikusan.

Az már sokkal hihetetlenebb, hogy annyira nem volt mentő, hogy az ügyeletes orvos hamarabb ért ki.

Ez már kicsit, hogy is mondjam.....?

Eddig beteg rinya, ez meg egészségügyi?

tizenhárom 2010.07.29. 12:24:26

@P75: A fájdalomra nem vett be semmit, nem vagyunk egy rögtönt gyógyszert kapkodó, orvoshoz rohangálós család :)

CyberPunK 2010.07.29. 12:24:30

@Dr.laikus PhD: "Persze, hogy furcsa, de az ijedt ember sokszor nem gondolkodik logikusan."

Ez igaz, ebbe nem gondoltam bele.

P75 2010.07.29. 12:34:26

@tizenhárom: oké-oké, nem feltételeztem, csak nekem már volt arckoponya-törésem és a napi 3 cataflam simán lecsúszott, pedig bírom a fájdalmat.

tizenhárom 2010.07.29. 12:40:06

@P75: Lehet, hogy nincs eltörve, az arcát már nem fájlalja. (Az is lehet, hogy csak azért, mert a röntgenben kissé meghúzták a nyakát, amikor oldalra fordították a fejét, hogy jól látszódjon az orra. - az most jobban fáj neki) Nekem csak az nem tetszik, hogy egyre inkább hasonlít egy pandamacira.
Az eset után csak fertőtlenítettem az orrán a sebet, borogattuk a homlokát. Szerencsére jó alvókája van, úgyhogy a nagy ijedtség után már a fotelben elaludt a TV-n (ez amúgy is szokása.)

Dr.laikus PhD 2010.07.29. 12:51:05

@tizenhárom:

Jobbulást mamádnak, de hallgass szabidokira.

Ilyenkor ez elő fordul és nagyon csúnya.
Valóban, mint egy panda maci és terjed és lilából sárga lesz.
Megmutatnám orvosnak megint, hogy megnyugodjatok.

szabidoki 2010.07.29. 12:52:49

@tizenhárom: a diabetes ill. hypertonia elleni gyógyszerekben elvileg nincs véralvadásgátló, de mint már mondtam, nem kötelező, hogy szedjen valaki ilyet, anélkül is kialakulhat ilyen vérömleny. Érdemes lenne jegelni, meg Lioton géllel kenegetni, attól hamarabb elmúlik.
@CyberPunK: hát, részletes listát írni igen bonyolult lenne, általánosságban az a szabály, hogy amit otthon meg tudsz oldani, vagy vélhetőleg magától elmúlik, ahhoz nem kell ügyelet. Ha viszont új, eddig nem észlelt tünet van, esetleg folyamatosan romlik a beteg állapota az otthoni gyógyszerek mellett is, akkor érdemes lehet ügyeletet hívni. Pl. ha van egy sima lázad, köhögsz, folyik az orrod, fáj a torkod, az még eddig sima nátha, nem kell miatta aggódni, ha viszont emellett a lázad gyógyszer/priznic mellett nem megy le, esetleg elkezdesz fulladni, érdemes ügyeletet hívni. Ha van egy magas vérnyomásod, de van rá otthon gyógyszered, beveszed, félóra múlva megint megméred - ha nem megy lejjebb, akkor kell ügyeletet/mentőt hívni. Ha szorító mellkasi fájdalmad jelentkezik, ami eddig még soha nem volt, azonnal mentő. Ha elveszted az eszméleted, esetleg epilepsziás rohamod van, szintén azonnal mentőt kell hívni - nyilván nem te, hanem a rokonok :)
Még valami: az ügyeletnek akkor kötelessége kimenni, ha a beteg önállóan mozgásképtelen, nem akkor ha a betegnek vagy a rokonságnak nincs autója! Nyilván ha van rá kapacitás, és normálisan beszélnek a nővérrel (mert általában ő veszi fel a telefont), elmondják neki, hogy az éjszaka közepén nem tudják behozni a mamát a tanyáról, és szépen kérik, meg lehet beszélni, hogy kimenjen a kolléga, de ha valaki azzal jön, hogy ő fizeti a tb-t, az ne számítson nagy sikerre.
Egyébként van olyan, hogy eszméletvesztés esetén is az ügyeletet hívják, főleg kisebb falvakban fordul ez elő. Ez lehet butaság, de elég gyakran, főleg kisebb településeken közelebb van az ügyelet, mint a mentő. Ügyeletnek elvileg minden településen lennie kell, bár ezt gyakran úgy oldják meg, hogy néhány szomszédos falu összefog, és közösen működtetnek ügyeletet, mentő meg elég ritkásan van, eset/rohamkocsi meg csak a nagyobb városokban. Simán előfordulhat, hogy kevés a mentő, és csak az ügyelet bevethető.

CyberPunK 2010.07.29. 12:56:06

@szabidoki: Nos, ez így elég korrekt lett, köszönöm.

Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy ha valaki követelőzik és képtelen a normális hangnemre, az dögöljön meg.

tizenhárom 2010.07.29. 13:09:33

@Dr.laikus PhD: Köszönöm! Ha holnapig nem látunk javulást, akkor valószínűleg visszamegyünk a dokihoz. Ha már elkezd halványulni, vagy sárgulni, akkor már nem fogok izgulni.

tizenhárom 2010.07.29. 13:10:14

@szabidoki: Köszönöm, van is otthon Lioton!

sunwind 2010.07.29. 13:58:11

Nekem egyszer sikerült fölöslegesen mentőt hívnom.

Elmesélném az esetet, amely előtt pár hónappal nagyanyámnál áttétes, előrehaladott hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak.

Több orvosnál jártunk, mindegyik azon a véleményen volt, hogy felesleges bármilyen kezelés, nagymamám egy-két hónapon belül meg fog halni. A legfontosabb teendő a fájdalomcsillapítás és a tünetek lehetőség szerinti enyhítése.

Szerencsére nagyanyám nagyon is egyetértett az orvosokkal, maga is úgy gondolta, hogy ha nem muszáj, nem szeretné fájdalmas és kellemetlen vizsgálatoknak, kezeléseknek kitenni magát a hátralévő kevés idejében. Egy dologra vágyott csupán, hogy nyugodtan, a szerettei körében mehessen el.
Természetesen mindent megtettünk azért, hogy a lehető legfájdalommentesebbé tegyük utolsó heteit-hónapjait.

Egyik nap azonban felhívott nagybátyám felesége, hogy egyedül van otthon és a Mama nagyon rosszul van - jajong, hánykolódik és orvost követel.
Azonnal kocsiba ültem és odamentem.
Nagymamám ismételt kérdéseimre sem tudodd értékelhető választ adni a kérdésemre, hogy milyen tünetei vannak, hogy hol fáj jobban, mint ezt megelőzően, illetve, hogy mióta fokozódtak a fájdalmai. Nagyon megijedtem, mivel nagyanyám nem volt egy panaszkodós típus - azt gondoltam, hogy ha életében először (és utoljára) ilyen intenzíven jelzi a rosszullétét, akkor lehet alapja a kérésének.

Felhívtam tehát az ügyeletet - nem vették fel a telefont. Utána hívtam a mentőket, akik hosszas kérlelésemet követően megígérték, hogy kijönnek. Így is lett. Bár nagyanyám felé nagyon korrektül, nagyon empatikusan jártak el (Mama meg is nyugodott a látogatást követően), felém azért érzékeltették, hogy nem annyira örülnek a fölösleges iderángatásuknak.

Bár nagyon sajnáltam, hogy hibáztunk, de azt gondolom, a szerencsétlen eset megfelelő kommunikációval elkerülhető lett volna. Egyfelől jó lett volna, ha a telefonban részletesen kikérdeznek a Mama állapotáról, a betegség stádiumáról, a Mama által szedett gyógyszerekről. Nem tették. Csupán annyit kérdeztek, hogy mi a Mama alapbetegsége. Úgy gondolom, hogy ha ezt megteszik, akkor meg tudták volna ítélni, hogy valószínűleg nincs olyan probléma, amelyet csak és kizárólag mentőorvos, vagy kórházi személyzet tud orvosolni. Szintén jó lett volna, ha tudtak volna javasolni megoldásokat arra vonatkozóan, hogy hogyan tudom megnyugtatni a hánykolódó, jajgató, síró nagyanyámat, addig is, amíg a háziorvos ki tud jönni - gondolok itt pl. a fájdalomcsillapítók, ill nyugtató tabletták alkalmazására, ill. dózisuk emelésére.

A probléma ugyanis valószínűleg nem egyéb volt, mint hogy a Mamának morfiumelvonási tünetei voltak - később, a háziorvossal történő konzultáció után megemeltük a morfiumtapasz dózisát - Mama haláláig nem fordult elő többé hasonló roham.

Szóval már megint az a fránya kommunikáció..

norbi2k 2010.07.29. 14:00:17

Tavaly hajnal háromkor arra ébredtem hogy görcsöl a gyomrom, de rohadtul fájt, bevettem fájdalomcsillapítót, de még mindig fetrengtem, a földön, de sehogysem volt jó... felhívtam az ügyeletet, elmondtam hogy már másfél órája kínlódok, nem használt a görcsoldó se meg a fájdalomcsillapitó, jöjjenek már ki mert megpusztulok, nem bírok egy lépést se tenni. Az ügyeletes csaj azt mondta, vegyek be fájdalomcsillapítót és diétázzam majd.
Nem nagyon részletezném a történetet azzal hogy végül mikor bementem az ügyeletre ott se voltak kedvesebbek, egy injekcióval elintéztek, aztán haza küldtek.

A történet vége műtét lett, a műtős doki azt mondta nem sokon múlott hogy hasnyálmirigy gyulladásom legyen, és nem értette hogy az ügyeletes hogy nem küldött azonnal kivizsgálásra, mikor látta hogy a legerősebb fájdalomcsillapítója se enyhített semmit... hát ennyit arról hogy lázzal ne telefonáljunk be, de mással se, mert leszarják ha megdöglesz is... azért remélem mást sikerült aznap megmenteniük, ha már én nem voltam olyan fontos...

anyu 2010.07.29. 14:01:44

Az emberek egy része teljesne hülyén viselkedik ilyen estekben.

Sajnos az én anyukám is elképezstően vislekedett, amikor valamelyik gyerekem belázasodott. Hiába mondta, hogy eü főiskolai diplomával meg tudom itélni mikor kell orvoshoz menni és az, hogy egy 3 éves gyereknek délután felmegy 37,9-re a hője és karikás a szeme ahhoz nem kell ügyelet. Sőt 38.5-hőz sme kell, hanem lázcsillapitás és ápolás kell. Számtalanszor volt, hogy ilyen esetben a tudtom nélkül megitatta a gyereket Neocitránnal, amit néha kihányt, na akkor jött a hiszti, hogy azonnal orvos kell és addig is adjak neki Maripent...

Gondolom mások is hozzá hasonlóan pánikba esnek és ez szerintem a hiányos eü müveltség miatt van. Az hagyján, hogy nekem nem hisz és már idős megváltozni, de az általános iskolában nyugodtan tanithatnának elsősegélynyújtást és betegápolást biológiaórán mindeféle f@szság helyett mint pl a mohák és zuzmók szaporodása.

norbi2k 2010.07.29. 14:05:28

Az már csak egy bonus, hogy tesómmal szintén eljátszották ezt, nem voltak hajlandóak kijönni, őt is háztartási keksszel akarták etetni, mert a gyomra fájt és hányt is... aztán bevittük a kórházba, egy hétig feküdt benn infuzioval...

Úgy látszik a háztartási keksz diéta egy csodaszer lehet gyomor problémákra...

tizenhárom 2010.07.29. 14:17:15

@norbi2k: Szerintem ez az ügyelet dolog erősen helyszínfüggő. Már írtam ezt máskor is, de Budapesten akár két szomszédos kerület ügyeleti ellátása is lehet gyökeresen eltérő. Nálunk semmi ok a panaszra: korrekten kikérdeznek és jönnek, ha kell. (Mint utóbb kiderült, vírusos hasmenés-hányás kominációhoz szó nélkül kijöttek - ilyenkor ugye az a rossz, hogy semmi nem marad meg a betegben, fennáll a kiszáradás veszélye.) A barátnőmhöz a szomszéd kerületben csak hosszas könyörgés és 3 óra várakozás után mentek ki, amikor beállt a dereka, és derékszögben meghajolva "úgy maradt" - mozdulni sem tudott.
Örülök, hogy végül meggyógyultál!

Káin 2010.07.29. 14:17:20

Egyetértek avval, hogy az ügyeletet csak indokolt esetben kellene hívni, de egy laikus nem mindig tudja, hogy indokolt-e a helyzet, vagy sem. persze itt most nem egy megfázásról, lázról beszélek, de egy rosszullétnél nehéz mérlegelni.

otapi 2010.07.29. 14:17:39

Laikusként úgy gondolom, orvost nem azért hív az ember hogy a 39 fokos lázra adjon valamit, hanem azért hátha ez a láz egy súlyosabb betegség tünete. Az orvosnak kell(ene) egyéb tünetek után nézni ha vannak, és megmondani hogy mi is az alapbetegség.
Ezt nem helyettesíti egy recept nélküli tabletta - arról már nem is beszélve, hogy recept nélküli gyógyszernél elvész a TB-be elvont pénzem.

Mi a megoldás? El kell menni a betegnek 39 fokos lázzal járófogadásra úgy, hogy esetleg valami jó kis fertőző betegsége is lehet? Persze, járófogadás csak hétköznap 2-3 óra keretében, 1-2 órás (másfajta) fertőző beteggel teli szobában való várakozás után. Ez aztán a biztos gyógyulás felé vezető út...

Na, ezért hívja boldog-boldogtalan házhoz az ügyeletet.

Andie 2010.07.29. 14:17:50

Én eddig 2x hivtam az ügyeletet Pomázon.
1. alkalommal 8 hónapos terhes párom reggel alhasi fájdalmakkal ébresztett, majd néhány órán belül heves izzadás, remegés, és 5 percenként görcsös hányás lett belőle. Mivel nem tudtuk eldönteni, hogy a gyerek ügyködik valamit, vagy gyomorrontás, vagy miafranc, és autóig sem tudott kimenni, igy evidens volt az ügyelet hivása. Ott persze semmit nem tudtak, és bocsi, de kijönni sem tudnak, menjünk be. Kérdeztem, mégis hogy? Úgyhogy maradt a mentő Szentenderéről - 5 perc alatt ott voltak, le a kalappal előttük. Egyébként vesekő volt a bűnös.

2. Esetben 8 hónapos kisfiam (immár megszületett :) ) eltaknyolt az udvaron, kicsit megharapta alulról a nyelvét. Nem látszott semmi komoly, nem hiányzott darab, nem volt átharapva, stb... De mégis vérzett... fél óra múlva is, 1 óra múlva is, még este 10-kor is, és éjfélkor is. A kispárnája vörös volt, szája tele alvadt vérrel. Ez már nem vicc, ügyeletet hivom. Hááát, nem tudnak mit mondani, már el kellett volna álljon ezúttal... nem tudnak kijönni sajnos, úgysem tudnak micsinálni, menjek az ügyeletes Sztjános kórházba. (érted, Budakalászról...)
Mentünk. 15 perc várakozás után előkerül a morcos, álmos, vállrángatós dokinéni. Nézi, hát nincs is sérülés. Vagy alig. De mondom hajnal 2 van, és este 5 óta vérzik a nyelve. Dehát má nem is vérzik, és nyelven amúgy sem varrunk, csak már ha a fele hiányzik. Menjünk haza, reggelre rendbejön.
Rendbejött.

Egyébként miaz az "agyi történés" ?

Dr Kangörény 2010.07.29. 14:18:23

@szabidoki: A magadfajta barmoknak köszönhetik az orvosok, hogy az a vélemény rólatok, ami.
Tudod, amíg kötelező járulékot fizetni, amiből te kapod a fizetésed, addig nekem jár az ügyeleti ellátás.
Nem tetszik? Válts szakmát, te barom!

Neked az ügyeleti idő plusz szolgálati idő, tehát végezz teljes értékű munkát ezalatt.

norbi2k 2010.07.29. 14:22:01

@tizenhárom: VIII. kerület, és egy nő volt az ügyeletes...

Egyébként egy lázhoz nem is értem minek kihívni dokit, fogja magát és bemegy, aztán megnézik, ez tényleg pazarlás....

GiaMarie 2010.07.29. 14:22:35

@Motorpenis: Dolgoztak éhbérért/nem engedték el a munkahelyről,ahol a szabadság fogalma ismeretlen/nincs pénze magánrendelésre/ha kirúgják,éhendöglik.

Rohadt nagy luxus egy fogamzásgátló feliratásáért egy nap szabit kivenni.

norbi2k 2010.07.29. 14:24:26

@tizenhárom: biztos így van, lehet én fogtam ki a rossz ügyeletest, egyébként IX ker, Haller utca? már nem emlékszem...

Shadwell 2010.07.29. 14:25:22

Engem meg egy gyógyszerész cseszet le, mikor lázcsillapítót, meg egyéb megfázás elleni szereket kértem: "-Miért nem megy orvoshoz! -Mindig csak bejönnek és magukba tömik a gyógyszereket mint ha értenének hozzá!"

Én meg mondtam neki, hogy "-Maga itt egy eladó! Bepötyögi a számítógépe a kért tételeket, és átnyújtja nekem. Nincs más dolga. Életmód tanácsadást nem kértem, és különben sem értem, hogy emberek miért tanulnak évekig, hogy bolti eladók legyenek. Viszonmlátásra!"

Lúdtalp 2010.07.29. 14:27:37

Mindenki dögöljön meg, kivéve a posztírót, oszt jónapot. Lehet szirénázni.

CyberPunK 2010.07.29. 14:30:23

@Shadwell: Ezzel nem értek egyet. Elég, ha az orvos félreír valamit és lehet, hogy beledöglesz. Nem véletlenül kérdez vissza a legtöbb gyógyszerész, hogy mire is lesz ez, legalábbis az erősebb szereknél.

Zamat 2010.07.29. 14:30:26

na igen kangörény és ehhez jön még a sok idióta magadfajta , aki éjszaka járkál patikába testápolóért, mert az úgyis nyitva van hisz ügyeletes, ami jár az jár:)
nekem egyszer volt egy beégésem az ügyelettel, annyira gáz volt, azóta is restellem, a 90 éves nagyanyám elkezdett rángatózni éjszaka, megszólalni alig bírt, kérdezgettem semmilye nem fájt, mértem lázat 37 fok, és rohamokban jön a rángatózás, hát kihívtam az ügyeletet, hamar ott volt, kb 10perc ránéznek, lázat mérnek 39 fölött, he? jól le lettem tolva, és igaza volt, kapott lázcsillapítót (otthon vmi rubofen volt, ami évek óta lejárt, mamim uis tizenéves kora óta nem volt lázas) később kiderült, h hólyaghurut.

banyek 2010.07.29. 14:32:12

Lehet, hogy nem ügyeleti eset, de egyszer régen, amikor 41,8 fokos lázam lett az egyik pillanatról a másikra, elég durva volt az ügyelet reakciója az anyámnak miszerint "Biztos jó a hőmérője, asszonyom?"

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.07.29. 14:32:33

Én nem értem ezt a posztot.

Ha az a baj, hogy többen hívják az ügyeletet, mint ahány ügyeletes van, akkor legyen több ügyeletes.

Ha az a gond, hogy olyan miatt hívják az ügyeletet, amit telefonon is meg lehet oldani, akkor az ügyelet vállalja a felelősséget, telefonon adjon tanácsot, majd 2-3 óra elteltével kérdezzenek rá, hogy mi a változás, illetve, ha az ügyelet (vagy egy arra dolgozó mentő) idejébe belefér, nézzenek ki hozzájuk. De akkor ennek az eljárását szabályozni kell. Az nem megy, hogy nekem kell eldöntenem, hogy ez prioritásos ügy-e, vagy sem, mert nem vagyok orvos. Ezért telefonáltam.

Ha az a gond, hogy az emberek nem tudják, hogy miért érdemes hívni az ügyeletet, akkor meg kell tanítani nekik. Ha meg nem lehet, akkor (l. fent) meg kell vizsgálni, mit lehet még tenni.

Azt viszont nem érzem fairnek, hogy egy teljesen normálisan viselkedő anyukára keni a posztoló azt hogy valakit, aki súlyos állapotban volt, nem láttak el. Igenis, az anyuka úgy viselkedett, ahogy egy ilyen anyuka bármely tudományos vagy józan ésszel fölmérhető okból viselkedhet! Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de szerintem az elítélésével rossz helyen keresi a posztoló a megoldást.

Keresnie viszont kell, mert azért fizetik. Saját szakmámból kiindulva én sem tehetem meg azt (persze valójában, ha megtenném, közel sem biztos, hogy felelősségre vonnának, de elvileg nem tehetem meg), hogy valamelyik gyereket elintézem azzal, hogy nem tetszik a hozzáállása, elveszi az időt a fontos esetektől. Bocsi, egy egész osztályt kell tanítani, és a feladatom nem a kifogások gyűjtése, hanem az egyéni problémák föltárása és a megoldásuk segítése. Ez van.

crppp · http://www.enfotosom.hu 2010.07.29. 14:33:15

Két évvel ezelőtt lázzal és köhögéssel, meg egy kis orrfolyással mentem el a háziorvoshoz, aki Neocitránt, meg köptetőt írt fel, azt mondta, majd elmúlik.
Három napra rá ugyanaz maradt a helyzet, amikor hajnal kettőkor felhívtam az ügyeletet mert szinte kiköptem a tüdőmet, azt mondták, hogy pihenjek, elmúlik, nem kell bemennem. Én mégis elmentem és kikönyörögtem tőle egy tüdőröntgent, amit másnap el is végeztek. Visszamentem a leletért, de már nem engedtek haza, egyből kórház, kétoldali atipusos tüdőgyulladás, feküdtem bent majdnem két hétig.

Zamat 2010.07.29. 14:35:52

Shadvell és milyen igaza volt a gyógyszerésznek, mert a sok tv-t néző ember megveszi az anyonreklámozott csodapirulákat-90%-ban uaz a hatóanyag aztán van nagy csodálkozás, h gyógyszermérgezéssel kórházba kerülsz és akkor mindenki más lesz a hibás, nem te.
de hogy tudd a kiadóban általában asszisztensek dolgoznak, hátul a gyógyszerkészítést csinálják többek között a gyóygszerészek, meg a bevizsgálást stb. soroljam még?

JMC 2010.07.29. 14:45:23

A gyógyszerészek mostanában bevizsgálni egyáltalán nem vizsgálnak be, inkább csak azt a rakat adminisztrációt próbálják letudni, amit az OEP akaszt a nyakukba, meg válaszolgatnak az idiótábbnál idiótább beírásokra a Vásárlók könyvébe. Tipikus magyar faszság ez is: a beteg mindig jobban tudja mi kell neki, mint az, aki azt minimum 5-6 évig tanulta.

tizenhárom 2010.07.29. 14:47:16

Ahogy olvasom itt a hozzászólásokat, egyre inkább azt látom, hogy az ügyeleti ellátásban időnként a "farkast kiált" esete jelenik meg. Sokan olyankor hívják az ügyeletet, amikor nem kellene, ezért a telefon tulsó végén ülő ember már akkor sem hiszi el, hogy komoly a baj, amikor tényleg az.
Egy kalsszkus régi viccet idézve:
Szabóné hívja az ügyeletet: Jajj, tessék jönni a férjem nagyon rosszul van.
-Dehogy van rosszul, csak képzeli, hogy beteg.
Az orvost nem hagyja nyugodni a dolog, a műszak végén felhívja Szabóékat:
Na hogy van a mi nagy betegünk?
-Sokkal rosszabbul, most azt képzeli, hogy meghalt.
De viccet félretéve:
Az embereknek mint általában, itt is némi önfegyelemre lenne szükségük. Az ügyelet nem arra való, hogy ha lusta vagyok orvoshoz menni, akkor hívjam, és nem is csip-csup ügyekkel kell terhelni őket, lázcsillapításért sem őket kell hívni - házipatikának mindenhol kell(ene) lennie. Ehhez viszont intelligencia és némi tudás szükségeltetik, ami az átlag embernek nincs meg.

Zamat 2010.07.29. 14:47:48

JMC, és akkor ki nézi meg, h valóban az van-e a szállítmányban, amit rendeltek?

Mákvirág 2010.07.29. 14:49:50

Sokan azt hiszik, jobb ügyeletre menni, mert akkor nincs olyan nagy sor, mint napközben. Aztán felháborodnak, hogy csak egy rezidens (lesz még rosszabb -amikor egy magyarul se beszélő egyiptomi fog már csak a kórházban ügyeletet vállalni) van bent, akinek ki van adva a parancs, hogy súlyos esetben hívja be a telefonon ügyelő dokit. És az "ügyeskedő" antibébiért és fájdalomcsillapítóért érkező beteg jól pofáraesik, hogy a rezidens nem fogja neki felírni.
Ha fizetős lenne az eü ellátás, és az éjszaka (ha nem jogos) tripla pénzbe kerülne, konganának az ügyeletek az ilyen faszoktól.
MV.

JMC 2010.07.29. 14:50:31

Arra egy asszisztens is kiváló. Gyakorlatilag bárki, aki olvasni tud.

Szandraa 2010.07.29. 14:50:47

Én még egyszer sem hívtam az ügyeletet a 4 éves kisfiamhoz. DE! Milyen jó volt, amikor a gyereknek először volt 40 fokos láza, hogy felhívtam őket, és lépésről lépésre elmondták, hogy hogyan kell a hűtőfürdőt és a hidegvizes borogatást csinálni.
Mert anyánk nem tanította meg, a gyerekorvos meg végképp nem. A védőnő ezzel szintén nem foglalkozik. Csak tudnám, hogy miért van...

Szóval egyrészt elismerésem az ügyeleten dolgozóknak, másrészt köszönöm, hogy hozzájuk tudtam fordulni (telefonon), mert senki más nem tanítja ezt meg egy kezdő anyukának.

Zamat 2010.07.29. 14:54:29

JMC és asszisztens vesz mintát és vizsgálja be, h konkrétan azaz anyag van -e benne, amit ráírtak? na ezt nem hiszem. ez klasszikus gyógyszerészi feladat.

vastag béla 2010.07.29. 14:58:04

Évekig jártam vidékre ügyelni és az volt a tapasztalatom, hogy az ügyeleti hívások jelentős hányada igenis indokolatlan.Sokan az ügyeletet meghosszabbított háziorvosi vagy gyerekorvosi rendelésnek tartják. A legkényelmesebb, mert a hülye doktor házhoz jön, nem kell a rendelőben sorba állni, utiköltségre költeni. Ja, hogy esetleg gyógyszert ír fel receptre és azt még aznak ki kellene váltani? Az már nem olyan fontos. Hányszor volt úgy, hogy az asztalon láttam letéve az előző napi ügyeletes által felírt, de ki nem váltott receptet. Főleg bizonyos jól körülhatárolható társadalmi csoportra jellemző ez. Az ügyeletes adjon injekciót, mert az ingyen van-hangoztatják. Én is jártam úgy, nem is egyszer,hogy azért nem értünk ki időben, mert felesleges, indokolatlan hívások kötötték le a kapacitásunkat. Igenis rá kell szoktatni az embereket, hogy csak indokolt esetben hívják ki az ügyeletet.Egy kiégett villanykörte kicseréléséhez sem kell villanyszerelőt hívni. Illetve lehet, de annak anyagi konzekvenciája van.Az ügyeleti vizitdíj megszüntetése nagy hiba volt, mert az legalább valamennyire visszatartotta a notórius ügyelethívogatókat.Aki indokolatlan hívással leköti az ügyeletet és emiatt valaki máshoz nem jut ki időben az ügyelet, az pedig legyen elmarasztalható.

JMC 2010.07.29. 14:59:01

Nem arra gondoltam (két doboz Algophyrint megy hat doboz Neocitrant akárki át tud venni).

Azt nem tudom, van-e értelme és kell-e egyáltalán bevizsgálni egy beszállító által küldött magisztrális készítményhez való alapanyagot, mivel nem vagyok szakmabéli, a párom az, csak az általa elmesélt információkkal rendelkezem (és sose jutott még eszembe megkérdezni, hogy az etilalkoholos üvegből szokott-e mintát venni, hogy megnézze tényleg azt kapott-e).

Alvarez 2010.07.29. 15:02:00

@Szandraa:
Pontosan ezer könyv/internetes cikk/fórum foglalkozik gyerekbetegségek kezelésével, kéne egyet venni és utána hibáztatni mindenki mást.

Zamat 2010.07.29. 15:04:36

JMC én is csak a part széléről dumálok, nálunk anyum gyógyszerész:) és igen bevizsgálják az összeset, mert onnantól az a személy felel érte, aki összeállította a gyógyszer/patikaszert, ő megy a böribe, ha vmi nem jó és meghal a beteg, vagy vmilyen súlyos egészségkárosodása lesz.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.07.29. 15:07:32

@Alvarez: És ezek közül mennyiben van hülyeség?

Ha csak annyira szarok, mint az átlag fizikai ismeretterjesztők, akkor kösz, mégsem.

Én azt érzem, hogy sokak szerint akkor kell orvost hívni, ha már három feles betonvas áll ki a koponyámból, és már két napja nem javul az állapotom.

Alvarez 2010.07.29. 15:07:52

@Zamat: na erről se hallottam, hogy gyógyszerész valaha börtönbe ment Magyarországon. Itt a kórházi halálesetért is legfeljebb a beteghordót rúgják ki, az összes többi ki van sikálva.

szabidoki 2010.07.29. 15:09:17

@otapi: a te hozzáállásod a tipikus "nem mertünk nekimenni az éjszakának" szöveg, ettől mászik falra minden egészségügyis...
@Kangörény_: a hozzászólásod nagyobbik része téged minősít, nem engem, de van benne egy tévhit is, amit szeretnék eloszlatni. Az ügyelet sajnos nem számít teljes munkaidőnek, a "sima" ügyeletet 25%-ban, a kiemelt ügyeletet (trauma, SBO, egyebek) 50%-ban számolják el munkaidőnek. Ez 2004 óta törvénytelen ugyan, mert a vonatkozó kormányrendelet ellentétes az EU-s szabályozással, minden eddigi pert megnyertek a kollégák, de továbbra sem látszik a leghalványabb szándék sem a kormányzat részéről, hogy ezt rendbetegye. Mondjuk érthető, mert így csak a perek után kell fizetni, amúgy meg az ügyeletre fordítandó összeg 2-4 szeresére nőne, nem hülyék, hogy szórják a pénzt...
@Benbe: a mostani ügyeleti állásokra is nehezen találnak embert, a bővítésre meg a legtöbb helyen pénz sincs. Az már csak hab a tortán, hogy az ügyeletek terhelése nem egyenletes, van, hogy órákig malmoznak, aztán egyszerre van 3-4 hívás. A másik a szezonális része, influenzajárvány idején tömve van minden ügyelet.
Még valami: lehet beirkálni a horroros ügyeleti sztorikat, csak teljesen felesleges. Én is tudok rengeteg olyan történetet, amikor hülyeséggel zaklattak, de talán nem kellene elmenni ebbe az irányba. Ha valakit sérelem ért, akkor keresse meg az ügyelet működtetőjét, és neki panaszkodjon, akkor van némi esély, hogy változik a helyzet.

Alvarez 2010.07.29. 15:10:05

@Benbe: orvos által írt, friss kiadású szakkönyvben biztosan nincs hülyeség.

Zamat 2010.07.29. 15:11:57

A poszthoz: anyuka nem viselkedett normálisan, az ő kötelessége beadni a neveletlen kölykének a gyógyszert-jelen esetben a lázcsillapítót, ha annyira fontosnak érzi, h miatta felhívta az ügyeletet. Az ügyelet nem erre van, h mire? ott van a második eset az apukával, na arra találták ki, ha vki otthon rosszul lesz első kör az ügyelet aztán mentő.
Ismerek nem egyet esetet, h az ügyeletes orvos élesztette újra a beteget, és hozta olyan állapotba, h mentővel szállítható legyen.

kvadrillio 2010.07.29. 15:13:18

Nem mindegy, hogy mekkora a láz.
Lehet 38,5 és lehet 42 fokos is.
Ha utóbbi, kell az ügyeletes !

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.07.29. 15:14:31

@Alvarez: Nem hiszem el. Fizikus által írt friss kiadású könyvökön szoktuk a legjobban szétröhögni a fejünket. Miért lenne ez másképp?

Zamat 2010.07.29. 15:14:46

egy esetet és ahol az naaaaaa:)

JMC 2010.07.29. 15:17:26

Ja igen, a poszthoz még nem is írtam. Anyukának talán csak némi biológiai ismeretre lett volna szüksége. Egy jól sikerült buliban tánc közben a testhőmérséklet simán a normális felé emelkedhet akár nem kis mértékben is. Pár óra intenzív bulizás után még órákig megmaradhat ez az állapot. Ha hozzávesszük azt, hogy a leányka különösebb nehézség nélkül fogyaszthatott legális vagy nem legális stimulálószert is pluszban, szinte természetes állapotnak tekinthető a láz. Ha egy kiadós alvás után is megmarad, akkor hajrá háziorvos. Buli után egyen valamit a csemete meg igyon sokat lefekvés előtt, az alvás sokmindenre gyógyír.

OftF 2010.07.29. 15:23:16

Jé, hol van ez az ügyelet, hogy kimennek egy lázas beteghez? Nekem pont az a tapasztalatom, hogy ha minimálisan még mozog a beteg, akkor elhajtják a a betelefonáló családtagot azzal, hogy üljön kocsiba/ szálljon taxiba a beteg aztán majd az ügyeleten megnézik.

OftF 2010.07.29. 15:24:41

Szóval kamu a sztori

index-cenzura.biz 2010.07.29. 15:33:24

maradjunk annyiban, hogy vannak party drogok, amik megemelik a testhőmérsékletet.

Ha az aggódó anya felhívja az ügyeletet amiatta, mert a gyermeke lázas a buli után, akkor a kedves nővér ne akarjon már döntést hozni abban, ami nem kompetenciája.

Tjuca 2010.07.29. 15:37:29

anyám szekált, hogy vigyük már a gyereket, mert csúnyán köhög. mondtam oké, legalább nem futunk neki az éjjelnek a köhögéssel.
kedves dokinő, nézi a gyereket, hallgatja. majd hívja a felnőtt orvost. ő is meghallgatja. ekkor kezdett kimenni a lábamból az ideg. hiszen csak köhög.
injekció, kórház, most. asztmatikus hörghurut... ennél sokkal sokkal randábban is köhögött már, mikor prospán+cebion+fenistil. na?

szóval hadd ne már otthon kelljen diagnosztizálni, hogy most mehetek vagy sem. inkább morogjon az orvos, hogy taknyos gyerekkel minek jött, mintsem, anyuka így kellett már jönni, félholtan?

ja és kérem 2/7-ed része az életünknek ügyeleti időre esik. +ünnepek. murphy tv-e, hogy a gyerek akkor kerül magán kívüli lázas állapotba, akkor hány annyira, hogy csak az injekció segít, és akkor jön az emberre vesegörcs. én sem örülnék, ha az ápolónő kezdene alkudozni. mondja azt, hogy menjünk be, nem tud kocsit küldeni.

egyetlen egyszer nem mentünk, hanem jöttek. negyven fokos láza volt a lányomnak már egy napja. két óránként panadol/nurofen/cataflam. semmi. hűtöttük, ahogy tudtuk. semmi. nem nagyon akart kijönni az orvos. majd mikor kijött, azonnal mentőt hívott. az más kérdés, hogy gyanúja nem jött be, ugyanis nem vakbélgyulladása volt, hanem "csak" tüszős mandulagyulladása, de látta ő is, hogy nem csak vicces kedvünkben vagyunk.

az ember nem vicc/hecc kedvéért veszi igénybe az ügyeletet. bármennyire is így tűnik néha.

Alvarez 2010.07.29. 15:40:04

@Benbe: akkor minden könyvet író fizikus hülye, élükön Feynmannal és Hawkinggal, csak te vagy a helikopter. Értem én.

Piszok Alfréd 2010.07.29. 15:46:06

Arról nem tehet a telefonáló, hogy a mentő sem tudott időben menni. Összeesés, ájulás esetén meg sem próbálnám az ügyeletet, arra mentőt hívok. Nehogy már az a lázas ember legyen a felelős azért, hogy valakit nem tudtak ellátni.

Parasite 2010.07.29. 15:48:14

ja, már azt hittem telefonon ne hívd az ügyeletet feleslegesen! mert épp két hete volt 39 fokos lázam itthon egyedül, megmondom őszintén ritkán fordul elő velem az ilyesmi hálistennek és picit megijedtem és felhívtam az ügyeletet! ahol egy nagyon kedves hölgy elmondta mit tegyek, úgy is tettem, napokon belül jól lettem. remélem ez nem gond! máskor ne tegyem?

Tjuca 2010.07.29. 15:57:45

ja legújabb. gyerek sír éjjel. (unokatesó) párnán vérfolt. a füléből jön a vér, nem kevés. haja is tiszta vér. telefon. hova is kell menni? azonnal menjenek. azonnal mennek. gyerek úton megnyugszik. ügyeletes megnézi, majd kihívja az apát. gyereket bántalmazzák. miii??? soha. pedig de. nem. de. nem. nézze meg még egyszer soha nem bántalmazták, nem esett le, nem ütötte be magát. na jóóó. kolléga jön. megnézik még egyszer. ritka. vírus. vérhólyagot csinál a dobhártyán, az fakadt fel. tulajdonképpen gyulladás. ezzel nem is kellene jönni, már túl van rajta, majd gyógyul a dobhártya.

egy óra alatt a gyerekbántalmazáson keresztül a tulajdonképpen ilyen pitiáner szarsággal minek idejönniig jutottak, amiben az a bosszantó, hogy ha még gondolja is az orvos, ne mondja ki, másrészt nem ők találták ki, hogy rohanjanak, és hát tényleg lehetett volna ez bármi.

ja és nekem betegnek mi közöm ahhoz, hogy mit fizet az oep? és mennyit kap az orvos? hm???

megitális rózsa 2010.07.29. 16:04:09

Pénzt kell adni az orvosnak, és azonnal nem lesz álmos, sürgős lesz az eset ,elmegy a világ végére stb

Aggyatok nekik pénzeket!!!!!!!!!!!!!!!

JMC 2010.07.29. 16:04:32

Az, hogy a lázcsillapító ill. hűtő-fürdő nem viszi le a lázat nem egy kategória azzal, hogy nem is alkalmazzák.

Ezenkívül van, aki szerint a 37.5 is magas láz. Az a testhő pedig simán elérhető akár 10 perc intenzívebb mozgással is.

Barnamaci 2010.07.29. 16:23:10

Sajnos két kisgyerekes anyuka lévén is mondhatom, hogy nonszensz hogy egyes anyukák milyen apró-cseprő dolgokkal futkosnak egyáltalán orvoshoz. A LÁZ nem katasztrófa, én is megtanultam a súlyos valóban orvost igénylő betegségeik főbb tüneteit (pl. agyhártyagyull.) vagy ha mérgezés esete állna fenn, de amúgy, mert köhög és lázas?? Nem rohangálunk rendelőbe :-)

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.07.29. 16:24:39

Én biztosan nagyon szerencsés vagyok, de az orvosi ügyeletre nem lehet panaszom. A gyerekeim miatt nem egyszer kértünk segítséget és minden alkalommal elfogadható időn belül, használható segítséget kaptunk - Martonvásáron lakom és Ercsiben van ügyelet. Volt, hogy jöttek volt, hogy mentünk, de mindig rendesek és hatásosak voltak. A Szfvári megyei kórház gyerek ambulanciája azonban kicsit furcsa nekem, mert nem látnak el beutaló nélkül szívesen. Ami biztosan azért furcsa, mert az ambulancia mást jelenthet nekem, meg mást nekik. Persze ellátást itt is kaptunk mindig megfelelő időben és színvonalon, de ehhez az kell, hogy a gyermek szakápoló feleségem kellő helyen és kellő mennyiségben használ orvosi kifejezéseket, miközben elmondja a panaszunkat.
Az OMSz tapasztalataink viszont inkább mosolyogtatóak, mint panaszosak. Egyszer a fiamnak 39 fölé szökött a láza és hányt, mint a lakodalmas kutya egész du. Mivel nem maradt benne sem folyadék, se semmi, mentőt hívtunk. A feleségem apróra elmondta mi a helyzet a diszpécsernek. Mentő 5 perc alatt a ház előtt - van mentőállomás kis falunkban - és nagyon keresték a lázgörcsös kölyköt. Pedig csak 1 db lázas gyerek, meg 2db görcsös szülő volt a háznál... :)

JustMeee 2010.07.29. 16:25:52

Nekem csakis rossz tapasztalatom van az ügyelettel. Pl.: Anyukám hajnalban felhívott, hogy nagyon rosszul van, folyamatosan hány, fáj a feje, szédül. Nagyon rosszul volt. Poénból egyébként sem hívogat hajnali fél 4 körül. Felhívtam az ügyeletet, hogy azonnal menjen ki valaki. A "hölgy" kérdezte, hogy adtam-e neki vmi gyógyszert. Mondtam, hogy nem, mert nem tudom, hogy mi a baja, egyébként sem lakom már otthon, de indulok azonnal. Erre megkérdezte, hogy akkor "Mi a fenétől várja, hogy jobban legyen? Menjen reggel 8-ra a háziorvoshoz!" Na erre elkezdtem vele kiabálni, hogy azonnal küldje ki az ügyeletes orvost. Nem volt hajlandó. Mondtam, hogy kihívom a mentőket, de megmondom, hogy nem akartak ellátni. 10 perc múlva ott volt az orvos, anyukám sürgősségi kezelést kapott, és azonnal kórházba kellett vinni, mert agyi infarktusa volt. A doktor elnézést kért.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.07.29. 16:26:00

@megitális rózsa: Ez akár még jó is lehet, de nem a nagyközönségnek szól!

El tudom képzelni, hogy az egyetemi orvosi tankönyvekben nincsenek butaságok, de egy "ezer könyv/internetes cikk/fórum foglalkozik gyerekbetegségek kezelésével" jellegű mű esetében föltételezhetem, hogy ír akkora marhaságokat, mint pl. Hawking, akinek voltak jó ötletei (nem hiába elismert), de a közönség által ismert könyvekben inkább a fantáziáit osztja meg, semmint tudományosan elfogadott elméleteket. Egy bulvár orvosi könyvre most meg életeket akartok bízni. Szerintem merészség.

Nem tartom üdvösnek azt sem, hogy iskolában tanítsunk a ragtapasz használatánál bonyolultabb (adott esetben diagnosztikára vonatozó) ismereteket. Nem idézném föl az OKTV feladatok kiírói közötti egyetnemértések hangulatát, inkább csak annyit említenék meg ismét a szűkebb szakterületemről, hogy több, ma forgalomban lévő, többszörösen kitüntetett tankönyvben még a méter definíciója sem szerepel helyesen.

Alvarez 2010.07.29. 16:38:01

@Benbe: most már csak arra vagyok kíváncsi, ha orvosok által írt könyvekben nem lehet megbízni, akkor a gyógyításukban miért nagyobb a bizalom? Szerinted ez nem ellentmondás? Vagy csak könyvet írni nem tudnak, receptet igen?

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.07.29. 16:49:48

@Alvarez: Nem az orvosokkal van a probléma, hanem a kiadókkal. Amit ma a polcról levehetsz a Libriben vagy az Alexandrában, az szerintem nem megbízható. Legalábbis biztosan nem bíznám rá a gyerekemet egy ki tudja, melyik iskolt elvégzett és ki tudja, miért író orvos által írt és egy alulfizetett, angol szakos, harmadéves hallgató által fordított izére.

Az orvosban két okból tudok megbízni: ha valami hihetetlent mond, vissza tudok kérdezni, illetve ő a személyes jelenlét miatt nyílván sokkal felelősebb munkát végez, mint a 2346. anyasági könyvet megíró rabszolga.

Harmadrészt, és ez sem kevésbé fontos, én ne vagyok orvos, és azt gondolom, hogy egy diagnózis fölállítása minden körülmények között orvos dolga. Még ha bíznék is a könyvekben, akkor sem lennék hajlandó semmilyen döntést hozni azok alapján. Nem tehetem meg. Azért vannak az orvosok, hogy ha a legcsekélyebb kétség fölmerül bennem, akkor segítséget kérhessek.

tizenhárom 2010.07.29. 17:04:22

@Benbe: Anyu mindig azt meséli nekem, hogy mielőtt megszülettem, vett vagy 10 könyvet a terhességről, gyereknevelésről, betegségekről. És tele voltak ellentmondással. Kiválasztott egyet (Dr. Spock) és ahhoz tartotta magát. Minden betegségemről előre tudta, hogy mi: ha kanyarós voltam, ha bárányhimlős, ha skarlátos - ő már tudta, mert jól le voltak írva a tünetek és az egyes betegségek közötti eltérések is. Persze ehhez kell józan ész is, meg jó könyv. És persze a könyv nem helyettesítheti az orvost, csak adhat némi támpontot arra, hogy mikor kapjon frászt anyuka és rohanjon a sürgősségire, és mikor érdemes a "házi" praktikákkal kezdeni.

Despota 2010.07.29. 17:17:45

Hogy pozitív dolgokról is beszéljünk végre:

Kórház, amelyben Európa otthon van

praxis.blog.hu/2010/07/29/korhaz_amelyben_europa_otthon_van

szabidoki 2010.07.29. 17:19:26

@Alvarez: és mi van akkor, ha mi is olyan könyvekből tanulunk, amit orvosok írtak? Hallatlan... :)

2010.07.29. 17:20:52

Nem olvastam végig a kommenteket, mert éppen ügyelek :), de a témához annyit, hogy a haziorvos.blog.hu-n csináltam egy kis sorozatot arról, hogy mely kórképekkel nem kell rögtön orvoshoz fordulni, illetve miről ismerjük fel azokat az eseteket, amikor tényleg kell. Remélem hasznos lesz, jó böngészést!

megitális rózsa 2010.07.29. 17:27:04

@Benbe:

Le is van butítva a téma: Kaku, Greene könyvei.

Csak azokkal meg az a baj, hogy inkább fizikatörténetet mutatnak be, mintsem valódi fizikát.

tbb 2010.07.29. 17:27:33

Ez a blogod akkor indokolt, ha a link hivások száma eléri a 10 %-ot. Ezt azonban kétlem. Mifelénk az a jellemző, hogy az ügyeleten megjelenő félholtaktól durván megkérdik, hogy mi a francnak mentek oda.

megitális rózsa 2010.07.29. 17:27:49

@Benbe:

Le is van butítva a téma: Kaku, Greene könyvei.

Csak azokkal meg az a baj, hogy inkább fizikatörténetet mutatnak be, mintsem valódi fizikát.

huncut 2010.07.29. 19:07:15

@Benbe: Bocsánat, de ha "három feles betonvas áll ki a koponyámból, és már két napja nem javul az állapotom", akkor nem az ügyeletet hívom a harmadik napon, hanem már az első napon a mentőket.
Asszem kellene annyi józan észnek lenni bennünk, hogy el tudjuk dönteni, mire való az ügyelet: a hirtelen fellépő, váratlan, számunkra kezelhetetlen tűnő rosszullétekre, balesetekre.
Mondjuk én is hívtam ügyeletet hányós gyerekhez, akivel képtelenség lett volna félórát tömegközlekedni éjszaka, és az is igaz, hogy bennünket is ügyeletes orvos tanított meg a hűtő fürdő helyes módjára.

kisa 2010.07.29. 19:49:45

Hiába, no a gyerekvállalást is "jogosítványhoz" kéne kötni. Alapvető eü, pszichológiai, társadalomtudományi, satöbbi ismeretek. Vagy kapjon több gyes-t, akinek ilyenje van. Később is hasznát venné, pl. idős szülei ápolásánál.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 11:16:25

@Tjuca:

Te nem.

De aki kihívja az ügyeletet a kisvárosban, hogy a doktor írja fel a fogamzásgátlót, mert elfogyott, az szerinted mit csinál?

Mike0075 2011.01.02. 19:25:29

Kedves Ápolónő!
Sajnos ilyen és ehhez hasonló esetek gyakran előfordulhatnak. Az emberek figyelmét jobban fel kéne hívni arra, hogy tényleg csak sürgős esetekben hívják az ügyeletet és persze ilyenkor néha mérlegelni is kell, hogy ne e a mentőt.... De az igazságba az is beletartozik, hogy nagyon sok helyen gyér az orvosi ellátás, vannak olyan falvak ahol a szomszéd településről küldenek orvost ha baj van. Ezt katasztrófának tartom!!!! Meg azt is, hogy amikor a faternak 200/110 a vérnyomása, nem hat rá a gyógyszer és rosszul van akkor még az ápolónő felesel vele, hogy neki mérlegelnie kell kiküldje e az orvost. Persze a kenőpénzt mindig elfogadják. Egyszer hoztak volna szégyenbe és mondták volna azt hogy én hivatástudatból csinálom és nem fogadom el. Jólesett volna! Ezzel nem akarok általánosítani nyilván van pozitív példa is de ahhoz hogy elsírjuk bánatunkat, gondunkat mindkét oldalt meg kéne vizsgálni nem igaz?

Leroi 2011.01.02. 19:35:18

Mondjuk én anyucit pofoztam volna először rózsapirosra, hogy a lányát máskor ne hagyja tekeregni éjnek idején, utána pedig rinyál és feljelentéssel fenyegetőzik...
Gondolom, hogy amilyen az éjjeli pillangó, olyan a bábja, ő sem lehetett különbb...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása