Szilánkos válltöréssel a Szent János Kórházban

2010.07.22. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!


Érdekes, mennyien panaszkodnak a Szt. János Kórházra, ott is többnyire a Traumatológiára. Érdekes, következmények nélkül.


Velem is ott történtek olyan dolgok, hogy ha más meséli, nem hiszem el.


Péntek délben mentő vitt be, bár kértem, bárhova, de ne oda, nevetve mondták a mentősök, akkor el kell költözni.


Pechemre egy középkorú doktornő vett fel, aki nem értett az EKG-hoz, saját bevallása szerint. A röntgenhez sem, mert a kollégáival nézette meg, akik azonnali műtétet javasoltak. Mint később kiderült, okkal. Szilánkos válltörésem volt. A fájdalomcsillapítót kérni kellett, de a karom rögzítése is nekem jutott eszembe. Persze, nekem fájt, nem a doktornőnek. 4 órai ambulancián üldögélés után azt is nekem kellett kérni, hogy hadd kerüljek fel az osztályra.


A szobában jött egy nővér, EKG-t csinálni, mondta, feküdjek le, mondtam, nem tudok. Nagy kínok árán valahogy lefeküdtem. A jól láthatóan törött, és kificamodott vállamnál fogva akart átfordítani, persze, nem hagytam. Közölte, nem neki fontos az EKG, és elment. (Megoperáltak, elaltattak volna EKG nélkül!) Déltől este 9-ig vártam a műtétre, akkor jött egy orvos, és közölte, majd hétfőn fognak megoperálni, és résztvevően megkérdezte, hogy jobbkezes voltam-e, eddig. Onnantól szabályszerű nyomozást folytattam az operáló orvosom után, aki, amikor megtaláltam, és mondtam neki, hogy szeretnék vele beszélni a műtétemről, mondta jó, csak gyorsan, mert nem ér rá!


Az ellátásra nem lehetett panaszom, mindent odalöktek elém, kenyeret, konzervet, csináljak vele, amit akarok. Fél kézzel persze, nem olyan egyszerű. Fájdalomcsillapítót nem nagyon adtak, mondván, akkor mi lesz a műtét után, ha hozzászokom. Három nap alatt?


Amikor kiderült, be kell feküdnöm, azonnal VIP szobát kértem, nem kaptam. Három napig, amíg ott voltam, össze-vissza hazudoztak, hogy nincs, de van, de most jöttek bele, most mentek el, stb. Aztán megtaláltam, kettő VIP szoba is volt, nem kell, mondjam, üresen!


Ezek után szerintem érthető, hogy elmentem egy másik kórházba, ahol annyi fájdalomcsillapítót kaptam, amennyit akartam, mert ott az volt az álláspont, hogy egy percig sem kell, hogy fájjon. A karom rögzítésén erősen csodálkoztak már a nővérek is, hiszen egy gézzel volt valami rafinált, és régies módon felkötve. Kiderült, van profi rögzítő-kengyel is, ami persze sokkal jobban stabilizálta, és mindjárt kevésbé fájt is. A kenyeret megkenték, maguktól, a kórház tiszta volt, voltak rendes bútorok, és sorolhatnám.


Kiderült, nem az egészségüggyel van a baj, hanem az egyes helyekkel.


Ezek után nem értem, miért van annyi panasz bizonyos kórházakra, bizonyos osztályokra következmény nélkül. Ha már a Kórház mentalitását nem lehet megváltoztatni, javaslom, a Szent előnevet vegyék le a kórház nevéből, mert ebben az összefüggésben sértő Szent Jánosra!

 

Üdvözlettel! k.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalamona 2010.07.22. 14:27:06

@Dr.laikus PhD: mostmivaaaaaaaaaaan?:(
én nem írtam arról, hogy erre nem figyelnek oda.

Tényként jegyeztem meg, hogy nem vagyunk egyformák és ebből azt a következtetést vonom le, hogy az egyik követelőzőbb, a másik hallgatabb így a kórteremben toleránsaknak kell lennünk egymással.
Tudod, hogy nem vagyok orvos, műtét előtt állok és már az is kérdéseket vet fel bennem, hogy kikkel fogok egy kórterembe kerülni, de ezzel nem a dokimat terhelem.
Az tuti, hogy megoldom, legfeljebb ülve alszom a folyosón:) volt már ilyen.

flora.a 2010.07.22. 14:29:05

Azt nem világos számomra, hogy miért vitte oda a mentő a posztolót, ha nem akarta - még van a kötelező körzetesség (nem csak ügyeleti időben)? Utána hogy tudott másik kórházba jutni a műtétre, mivel nem volt sok ideje orvost keresgélni?

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 14:35:13

@Kalamona:

Semmi nincs :-)))

Ez a véleményem.
Függetlenül attól, hogy orvos vagy, vagy beteg.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 14:36:16

@szabidoki:

Csak nem mindegy, hogy hogyan és milyen hangnemben közelít egy grizzly medve nagyságú, és modorú orvos egy sérült gyermekhez, pláne ha még ráadásképpen téves döntéseket hoz és nem tud rendesen magyarul.
Akkor legalább az ambuláns ellátást kellene korlátozni, kellene gyermektraumás is.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 14:41:51

Nekem feküdt bent a gyermekem traumán, ott nem lehet állandóan bent lenni a gyermekkel, mert a szobában rajta kívül még 5 felnőtt férfi is volt, ki pucér fenékkel, ki felkötött lábakkal.

Amikor bent voltam látogatni, még a kacsát is nekem kellett az ágyhoz vinni és kiüríteni.

Kalamona 2010.07.22. 14:44:11

@Dr.laikus PhD: :) igazad van, hisz kórteremben még nem hallottam orvost üvöltözni a testi fájdalomtól

szabidoki 2010.07.22. 14:46:42

@flora.a: a mentőknél szigorú betegutak vannak, nincs lehetőség variációra. Amennyire tudom, Pesten attól függ, hová visznek, hogy egyrészt ki a felvételes (ez akár betegségenként változhat), valamint hogy ki melyik körzetbe tartozik.
@pcr: hát, ezt nem feltétlenül csak gyermeksebész tudja megoldani, lehet hogy találni "sima" traumatológust, aki ért a gyerekek nyelvén.
Gyermektrauma ambulancia sem lesz, mert egy nagyobb városban van egy ügyeletben 4-5 gyerek, meg mint már említettem, gyermeksebész is nagyon kevés van.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 14:51:15

@szabidoki:

4-5 gyermek?
Nem tudom, hol voltál traumán, nálunk ezt a számot nyugodtan megsokszorozhatod.
Meg olyan tarumatológus aki érti a dolgát, beszéli a magyar nyelvet, és nem szedetim ki feleslegesen a varratot, mert arra is lusta, hogy megnézze beforrt-e a seb.

flora.a 2010.07.22. 14:57:26

@szabidoki: köszi az infot. gáz, hogy az ember - elvileg, hiszen a posztoló is megoldotta - nem dönthet ilyen fontos helyzetben... lennének biztos üres kórházak, de ez legalább jelezne valamit.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 14:58:28

Sima sebészeti osztályokon nem az asszisztens vagy a nővér szedi ki a varratot ill. kapcsot, nem tudom a traumán ez miért van így.

BKKLaci 2010.07.22. 15:04:52

@Dr.laikus PhD: De hogy? :-)))

Általánosságban erre a kérdére válaszolni, szerintem nem lehet rendesen. Egy biztos, egénileg sehogy. De megigértem, hogy nem politizálok...

Próbáld meg azt amit a mesebeli FőDoki. Nézz körül a környezetetben, szedd össze azokat, (ha vannak) akikkel szívesen lennél egy csapatban, mert egyedül semmi sem megy. De soha ne ugorjatok neki a "társadalmi elvárásoknak és felsőbbrendű irányvonalaknak".

Más példa, de a keleti társadalom,is így működik. És már jó régóta. Még a Nagy Népi Kínában is. Az alapja a triád. Nem a hongkongi maffiából, de az is ezt használja. Három ember összeáll egy életre. Aki éppen fent van az védi és húzza felfelé a többit. Aki lejjebb van éppen, az tólja felfelé azt aki felül van, és húzza felfelé a legalsót. A legalsó tólja felfelé, aki felette van. Hülyeségnek látszik, de működik.

Reméle, nem voltam túl zavaros. :-)

Kalamona 2010.07.22. 15:05:52

@pcr: Kár, hogy nem írták a kórházat.
Az - itt - sokat szidott ÁEK- (egyik fővárosi intérményében) a sebész maga tolta a kocsit és minden nővéri segítség nélkül szedte azokat ki.

Dávidkamama 2010.07.22. 15:11:52

@pcr: a nagypapámnak volt "szerencséje" a János trauma osztályán feküdni. Én konkrétan azon csodálkoztam, hogy nem hal meg mindenki aki odakerül. A nővérek bent dohányoztak a szobájukban, eközben a nagypapám kiszáradva, koszos pelenkában (igen, sajnos) feküdt combnyaktöréssel három sorstársával a szobában és jajgatott. És mit tudtam tenni? Adtam háromezer forintot a nővérnek, hogy ugyan már, köpje már le a nagyapámat alkalomadtán... Az ebédet betolják kocsin a kórterembe, majd a tálcát rábasszák az ágyra. Comnyaktörés, válltörés, stb már nem emlékszem, üljön fel az ágyban és egyen ahogy, amivel tud. Apám meg én etettük végig a betegeket. Nekem azóta rémálmaimban jelenik meg ez a kórterem, a jajgatás és a tehetetlenség meg a cigiszag és a folyosón visszhangzó nevetés ami a nővérszobából hallatszott.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 15:12:17

@Kalamona:
Mármint a betegeket szedte ki a kocsiból?
Ilyet én még sajnos nem láttam, felénk még a hordágyon behozott, guruló ágyra rátett betegeket is úgy szólítják az rtg-be, mintha lábon ment volna be, aztán úgy kell beszólni a folyosórol, hogy a néni fekvőbeteg, akkor eltelik még vagy fél óra mire kerítenek egy beteghordót.
A tolókocsiba tett betegeket is otthagyják órákra a traumán, ha éppen mosdóba kellene mennie, nem tudom mit csinálna szerencsétlen.

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 15:16:19

@BKKLaci:

Politika csak mint tulajdonos, de jó hagyjuk....

Egyáltalán nem voltál zavaros.

Közel áll hozzám a gondolkodásmód.

Az én fejemben él a káosz, hogy beteg oldalról ezt a mintát hogyan is?

Annyira égető a probléma, hogy a hangya.....t látom, a hangyát már nem.

Minden analógia ami eszembe elvész az egészségügy részleteiben.

Mindegy kiforrja ez magát bennem. Talán.:-))

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 15:17:21

@Dávidkamama:
Azt hittem a főváros kiemelt helyzetben minden szempontból a vidékkel szemben, de a történetekből látom, hogy egyes helyeken rosszabb az ellátás, mint vidéken.

epres négercsók 2010.07.22. 15:18:43

@Kalamona: Szerintem senki nem szidta az ÁEK-et. Csak megállapítottuk, hogy ott a "vip" szoba pontosan ugyanolyan szocreál, mint a többi, legfeljebb annyi a különbség, hogy egyedül lehet benne az ember.
Ez a ténymegállapítás semmivel sem befolyásolja az ott dolgozó személyzet hozzáértését és emberi tulajdonságait, sőt, ami azt illeti, a betegek 99%-ának teljesen irreleváns, hogy néz ki a fizetős különszoba.

kisa 2010.07.22. 15:22:32

A Jánosban hozták rendbe a fiam fülét. (nagyothallónak született, valami olyasmit magyaráztak, hogy nem "indult be" a hallóidege. Altatásos audiológiai vizsgálat után hallókészülék - egy 6 hónapos csecsemőnek! Mindenki nagyon kedves volt, bár sokat kellett várni)Igaz, mindez 20évvel ezelőtt történt. Azóta nem jártam ott.

Sokorai_Atala 2010.07.22. 15:24:23

Minden szavát hiszem a posztolónak, mivel szakadt achilles-szel (amit sajnos a sérülés pillanatában tudtam) 4 órát vártam az ügyeleten ugyanott, ami nem lenne baj, ha nem 3-an lettek volna előttem....És volt olyan 2 óra, amikor senki nem ment be a rendelőbe. Természetesen, ahogy bejutottam első egy hasbaszúrt véralvadásgátló volt (az eltelt 4 óra alatt is kaphattam volna trombózist), azonnali műtétre írtak ki de saját felelősségemre távoztam ezek után, Tatán műtöttek 2 nap múlva, igaz az ellátásért kellett fizetnem 18ezer forintot, de megérte (a műtűt TB-re ment)

Kalamona 2010.07.22. 15:24:57

@pcr: nem igazán értem, hogy miért szocsizol. Megbántottalak valamivel?
Sajnálom, ha Te nem emlékszel a beírásaidra.
Asszem valami nővéri varratszedéshez szóltam hozzá, bár ne tettem volna.
Ezek után már csak eseménytelen ügyeletet tudok kíváni és azt, hogy legyetek, jók ha tudtok!

Kalamona 2010.07.22. 15:27:42

@epres négercsók: jó, jó! de melyik intézményről beszéltek a sok közül?

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 15:30:25

@Kalamona:
Ne haragudj, de nem értettem, hogy pontosan mit tolt be az orvos, és mit szedett ki!Bocs:)

Szerintem egyébként az orvos feladata a varratszedés.Általános sebészeti osztályokon sem bízzák másra.

Dávidkamama 2010.07.22. 15:36:43

@pcr: A csecsemőintenzíven tapasztaltakról pedig azt hiszem könyvet lehetne írni, vagy legalábbis gyűjteni annyi élményt és károsultat és könnyeket, hogy Dunát lehessen vele rekeszteni. Csak szerintem annyira boldog az ember, hogy elszabadulhat onnan (mi saját felelősségre és egy kis segítséggel átmenekültünk a Madarászba, inkább azt kellene Szent Madarásznak hívni szerintem), hogy inkább fel sem idézi az emlékeket. Ott kezdődik, hogy nem lehet látogatni a babákat csak naponta összesen négy órát: délelőtt kettőt meg délután kettőt. Hiába van a törvényben, hogy az anya jogosult a gyereke mellett lenni, a FŐORVOS úr nem engedi. Miért? CSAK. De amikor észrevételezni merészeltem, hogy a monitor szerint 38 fokos láza van az egy évesen ot fekvő gyerekemnek, és talán nem kellene az ablakon betűző napra fektetni vagy legalább a függönyt be kellene húzni, akkor méltatlankodtak. Hát persze, bokszmeccs ment a tévében, azt kellett nézni. Merthogy a tévé megy, hogy ne unatkozzanak a gyerekek. Bokszmeccs.

Kalamona 2010.07.22. 15:37:35

@epres négercsók: ok!, de akkor írjátok ki, hogy melyik intézményével van bajotok a sok közül.

Én azt tapasztaltam, hogy külön "VIP" szoba nincs. Amikor szükséges, akkor épp azt rendezik be, amelyikben a legkevesebb ingóság/betegmozgatás szükséges.

epres négercsók 2010.07.22. 15:37:39

@Kalamona: Arról, amelyik (javítsatok, ha tévedek) az 1-es villamos vonalán van. Én is csak tévében láttam :)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 15:39:40

@epres négercsók:
Nem:)
Sajnos a trauma egy kórházban van, nem adták át az üzemeltetést.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 15:48:13

@Dávidkamama:
Felénk a csecsemőkkel is bent lehetnek a szülők, most szült a férjem egy kollegájának a kisfia.
18 órás vajúdás után császár, bébi belekakilt a magzatvízbe, jót kortyolt belőle, aztán oxigénhiányos állapotban irány az intenzív,kb. 3 hete fekszik benn vele a kismama, a pici azóta is osztályon van, sajnos nem a mamival.
A szülészorvos meg nem köszön a szülőknek, mert ezek után nem adták át neki a parát.

Kalamona 2010.07.22. 15:49:51

@pcr: azt a kocsit, amin a varratszedéshez szükséges steril eszközök vannak. Én csak zsúrkocsinak hívtam. Egyébként a kötözéshez is a úr tolta.

Lehet, hogy máshol táskában viszik a dokik? jézusom!!!....most esett le, hogy Te a kocsit kifogásoltad

MPL firstlady 2010.07.22. 15:50:01

@Despota:

lekötelezted a kommentelő társadalmat egy életre.

@Kalamona:

az ÁEK-be jár apám az ezer bajával, és néha nem önként ugyan, de befekszik stroke, hasi aneorizma vagy infarktus miatt.

a tapasztalatom azt kell, hogy mondjam, ha van valami, amit ma korrekt eü-i ellátásnak hívnak, akkor az ott van. kezdve a hozzáállástól, az elvégzett munkáig.

mindig rácsodálkozom, különösen, hogy mi a károlyi kórházba tartozunk, aminél ótvarabb helyet nehezen tudok elképzelni mindenféle szempontból.
Fisher Annie tudná zongorázni a különbséget.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 15:51:00

@Kalamona:
Azt hittem betegkocsi volt:)))
Jól van na....

Dávidkamama 2010.07.22. 15:55:05

@pcr: Ó szegényke, és legalább javul az állapota? Gondolom azért lehet vele az anyja... Remélem. Para - hát igen. Örüljön neki, hogy nem jelentik fel. Rendes monitorozás mellett ennek nem lett volna szabad megtörténnie.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.07.22. 15:55:31

Személyesen lenne a Szent János Traumatológiájáról vagy tíz hasonló sztorim. Talán miután ezt a blogot átnevezték Napi János-horrorra és a kétezredik poszt van erről a helyről, talán valakinek leesik fent, hogy gond van.

A röhej az egészben az, hogy Budapest leggazdagabb kerületeinek az ölelésében levő kórházba, ha bevisznek elég jó esélyeim vannak meghalni, de legalábbis jó szarul éreznem magam, vagy nem jutni el az ellátásig.

Most komolyan, a Rózsadombról kell elköltöznöm, mert félek kórházba kerülni a lakcímemen?

Szirena 2010.07.22. 15:56:40

Sziasztok! Elég közelről ismerem a kórházat. Vip szoba majdnem minden osztályon van, de általában ez is előjegyzés alapján működik: vagyis valaki időpontot kap pl. arra,hogy mikor veszik ki a lábából a csavarokat és ő ilyen szobát kér. Megnézik a nyilvántartásban, hogy szabad-e abban az időszakban a szoba és ha igen, megkapja. Lehet, hogy 2 napig üres mondjuk egy szoba és ennek ellenére nem tesznek be oda beteget,de csak azért mert ha betennék, akkor a másnap érkező Vipszobás előjegyzett akkor már nem tudna hová feküdni (ill. ha elhelyeznének itt egy beteget, akkor ha jön az előjegyzett, akkor kitehetnék a másikat a "nép" közé)... (Remélem értettétek, mire gondolok)Nem akarom védeni az intézményt, de ez előfordul, minthogy a szokásos duma is: nővérhiány, orvoshiány. Persze az odafigyelés és empátia nem ettől függ.

lalilo 2010.07.22. 15:57:36

János kórház FRISS!

Öcsémet feleségem ma reggel 10.30-kor bevitte a Jánosba (traumatológia). Focizott, bokája sérült, a lábfeje teljesen lila bokától lábujjhegyig. Most 15.55 van és a röntgen már megvan. Feleségem már fogalmazza a panaszt a betegjogi képviselőnek.
ELKÉPESZTŐ!!!

trimalchio 2010.07.22. 16:42:27

@pcr: "Szerintem egyébként az orvos feladata a varratszedés.Általános sebészeti osztályokon sem bízzák másra."
Hát nem tudom. Nekem nővér szedte a varratot egy kb. 15 cm-es mellkasi sebből. A varratszedés: a seb két szélén volt a beszúrva valami olyasmi, mint egy rajzszög. (Elnézést a sebészektől!) Ezeket a nővér kihúzta, aztán kétfelé meghúzta és kint volt a varrat. Orvos ezután jött és nézte meg.
Ehhez nem kellett orvos, biztosan van olyan seb, amihez orvos kell a varratszedésnél.

trimalchio 2010.07.22. 16:43:58

@epres négercsók: "Arról, amelyik (javítsatok, ha tévedek) az 1-es villamos vonalán van. Én is csak tévében láttam :)"
Az leánykori nevén a Honvéd Kórház.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.22. 16:46:16

Szerintem érdemes lenne promózni a posztban szereplő jó kórházat. Ne csak a rosszról beszéljünk, mert nem mindig és nem minden szar.

Nem lehet kiírni a nevét?

BKKLaci 2010.07.22. 16:56:27

@Dr.laikus PhD: Amit írsz, az alapján, szerintem ki fogja. :-))

Kalamona 2010.07.22. 17:00:32

@trimalchio: meg a leánykori nevén MÁV-kórházban (Dózsa György út/Lehel út/Rippl Rónay uca) is szuperek az orvosok és a körülmények, hisz egy a főigazgatójuk, a betegápolókat két naponta váltják.
De beszélhetnénk a budaiHonvédkórházról is.

Nem akarok ismétlésekbe bocsájtkozni, hisz leírták többen előttem, hogy "fejétőlbüdösödikahal", ami az én tapasztalatomban: fejétől fickándozik és él a hal. Minden elismerésem és tiszteletem az ÁEK különböző intézményeiben dolgozó eü alkalmazottaké.

nyanyus 2010.07.22. 17:06:31

Pár évvel ezelött , az akkor 21 éves lányomat iszonyatos hasgörcsökkel szállítottuk mentővel a János Kórházba. Előbb az urológián, majd a nőgyógyászaton kötött ki. Pechünkre épp október 23-a volt. Szinte kiűrült a kórház orvosilag. Miután az amúgy abszolút nem hisztis lányom már harmadik napja sikított a fájdalomtól, odamentem a nővérpulthoz és tiszta erőből ököllel rávágtam a pultra, majd szerintem elég erőteljesen közöltem, hogy azonnal orvost akarok( akit 2 és fél napig még csak nem is láttam). Egy pasi - aki civilben volt-, közölte, hogy ő az, szerződéses és csak pár órát tölt ebben a kórházban. Megvizsgálta a lányomat és közölte, hogy egy 10 cm-es cisztája van a petefészkén, ami megcsavarodott, de majd csak 2 nap múlva fogják megoperálni, mert rajta kivül itt nincs orvos és ő csak a legsürgősebb eseteket látja el. Gondoltam, hogyha ez nem sürgős, akkor a sürgős kategóriába mi tartozik? Könyörögtem, hogy operálja meg. Azonnal nem tudta, mert az egész kórházban aznap egyetlen aneszteziológus volt, akire várni kellett. Az operáció után beszéltem vele és közölte, hogy el kellett távolítani a lányom egyik petefészkét és a másikon is talált több cisztát. A jelenlegi nőgyógyásza és egyéb nőgyógyászok is állítják, hogy akármennyire sérült egy petefészek, abból mindíg meg lehet menteni egy kis darabot és bizony az, különféle esetekben nagyon jól jöhet. Ez sajnos nem tartozik a vicces kategóriába! De egyszerűbb volt az egészet eltávolítani, mint bajlódni vele. Ugyanez az orvos( akit privátként fogadtunk fel) a második cisztánál, ami a lányom még megmaradt petefészkén jelentkezett közölte, hogy ilyen, ebben a korban nem szokott lenni. Na akkor váltottunk, de persze rettenetes félelemmel várom azt az időszakot, amikor a lányom gyerekvállalásra adja a fejét.A jelenlegi nőgyógyásza szerint is meg fog érte küzdeni.

Pilotax 2010.07.22. 17:13:05

Mintha csak a Nyíregyházi Jósa András Kórház sürgősségi vagy traumatológiai osztályán jártál volna

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.22. 17:13:34

@lalilo:

1 orvos dolgozik az ambulancián. Ő csinál mindent, az akut kisműtéteket is.

Mária 2010.07.22. 17:20:50

@Despota:

Napi nyolc órában lesz moderálás? Akkor nem lesz elég a plusz 2 ember, mert a pihenőidőt, a hétvégi szabadnapot és a szabadságokat is ki kell adni ;-)

kalandfereg 2010.07.22. 17:24:03

Legutóbb mi is leléptünk a Jánosból, sajnos túl későn.
A varratszedésnél tessék-lássék ráöntött a doktornő egy kis Betadine-t a csipeszre, lemosásról szó sem volt, és még én is láttam, hogy pár darabka ottmaradt a csipeszen az előző betegből.
Valószínűleg emiatt fertőződött el a hatéves fiam ujja, úgyhogy most az az ujj rövidebb fél centivel. :(((

Kalamona 2010.07.22. 17:25:01

@MPL firstlady (a szemétláda):
nekem is hasonló pozitív tapasztalataim vannak nem csak saját ügyben, hanem szintén az Édesapám miatt is.
Hájogok a szemeiről, bőrrákos szemölcsök eltávolítása a hátáról,melléről, köldöksérv, hogy csak a kisebbeket említsem az elmúlt 5 évben. 90 felett van.
Odaadó és gondoskodó, szakszerű ellátást kapott minden esetben.
Nem altatthatták a szíve miatt, de az anesztesei végig ott voltak mellette és bátorították, segítették. Hála mindegyiknek, meg az összes dokinak is és nővérkének, betegápolónak is.

vakvarju 2010.07.22. 17:39:48

Sajnos 2002 óta szinte folyamatosan jártuk a kórházakat (Szent Imre kórház, Kútvölgyi úti kórház, Margit kórház, Szent János kórház) nagyon közeli hozzátartozóink betegségei miatt. Nekem az a véleményem, hogy nem a kórház nevétől, hanem a személyzettől függ a minőségi munka. Sőt ugyanazon kórházon belül az egyik osztályon nagyon színvonalas volt a beteg ellátás, a másik osztályon pedig elég elkeserítő. Édesanyám utolsó napjait a Szent Imre kórházban élte meg, a nővérek nagyon emberséges munkáját akkor is megköszöntem és csak jót mondhatok róluk. Ugyanezt mondhatom a Kútvölgyi úti kórházról is, ahol szegény anyósom feküdt. Tudom, hogy vannak borzalmas élethelyzetek a kórházakban (is), de ahol a betegeket megfelelő színvonalon látják el az orvosok és nővérek, akkor arról is tegyünk említést, ne csak a rosszat vegyük észre. És megismétlem,szerintem kimondottan
személyzetfüggő a megfelelő egészségügyi ellátás.

epres négercsók 2010.07.22. 18:23:09

OFF,
Despi, ha leszek moderátor és mindenki engem fog anyázni, írhatok egy posztot a MHTerrorra? ;)
(Bocs, nem tudtam kihagyni :D)

Despota 2010.07.22. 18:47:00

@epres négercsók: Egész nyugodtan :). Amúgy vállalnád a dolgot?

Állítsuk meg a ......... 2010.07.22. 19:19:09

@Dávidkamama:

Nem tudom,hogy javul-e, mert a férjem nem mer kérdezősködni, a nagymami mindennap elsírja magát.
A kicsinél fenáll az epilepszia, agyvérzés veszély, nem tudják még, hogy értelmes,egészséges felnőtt lesz-e
belőle.
Az én nagyobbikom is hasonlóképpen született, remélem nekik is megadatik, hogy olyan szép nagy kölyök legyen legyen mint az enyém.

@trimalchio:
Nálunk akik a családban műtéten estek át, azok mindegyikének orvos szedte ki a varratait ill. kapcsait.
Kivéve a traumatológiát, ott a doki körtét zabál a varratszedés közben, az asztalon ülve, trécselve, az asszisztens meg szedi.A beteggel meg nem foglalkoznak.

epres négercsók 2010.07.22. 19:19:12

@Despota: Öööö... én? Nem ezért mondtam ám, csak egy poént akartam elsütni:) De igazán megtisztelsz. Jelezném, "pályakezdő" vagyok, sosem moderáltam még :D

Maradjunk annyiban, hogy véleményezzék a javaslatot a kedves olvtársak is! Általában emberekkel, és nem ellenük szeretek dolgozni.
(Ja, és jelezném, hogy mindjárt az elején szabadságon leszek egy hetet, holnap utazom, ha nem baj :))

epres négercsók 2010.07.22. 19:20:40

A blogmotort szabad moderálni?

Twisk 2010.07.22. 19:28:25

Ajaj..... Ha ez tényleg így lesz, akkor nekem nyekk....:((((((

Fekete Dália 2010.07.22. 19:30:12

Szilikonos válltöméssel a Szent János Kórházban, elsőre ezt olvastam, hiába ez a poshadt meleg.

Ha abban a kórházban maradt volna, talán egy-két nap, és éhenhal meg kiszárad.

gogo boly 2010.07.22. 19:31:02

Mi a neve a MASI koorhaznak??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????ßß

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 19:44:57

@Twisk:

Gyerek hogyan van?

Jó estét!

Twisk 2010.07.22. 19:54:00

@Dr.laikus PhD: Jó estét!
Gyerek a lehetőségekhez képest viszonylag jól.
A kórház eddig:
1. sebész: szakmaiság: 5; kommunikáció: 2;
2. nővérek: van 2 és van 4, a főnővér: 5;
3. aneszteziológus: 5;
Ha már a praxison vagyok.....:)

Twisk 2010.07.22. 19:55:43

@epres négercsók: Konkrétan?
A másik modi-jelölt. :)

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 19:57:07

@Twisk:

Elkerülte biztos a figyelmem.

Mivel műtötték?

epres négercsók 2010.07.22. 19:59:33

@Twisk: Az én felfogásom szerint a jó moderátor ott kezdődik, hogy el tudja fogadtatni magát a közzel. Nyilván nincs olyan ember, aki egyformán szimpatikus mindenkinek. Meg a felkérést el is kell vállalni.
A jó moderátor pedig ott folytatódik, hogy nem a személyes szimpátiája vagy ellenszenve szerint moderál. Attól, hogy egyszer valakit kibannolnak, még lehet utána normálisan beszélgetni vele... Szerintem. De én köztudottan egy nagyon békeszerető epres vagyok :)

epres négercsók 2010.07.22. 20:00:52

@Twisk: Főnővér 5? Ez egy kellemes meglepetés, mert a főnővérek a legendák szerint többnyire undok banyák :) Örülök, hogy ma végre valami újat is megtudtam.
Gyereknek jobbulást!

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 20:04:30

@epres négercsók:

Jó a modi, ha észre sem veszed .:-)

Twisk 2010.07.22. 20:07:40

@Dr.laikus PhD: Egy ostoba fülbevaló kísérlet. :(
Elfertőződött, begyulladt, stb.

@epres négercsók:
Legyen így.

Főnővér. Hát ő naggggggyon-naggggyon rendes! És nem csak a felnőttekkel és nem csak ha ott vagyunk. Ha kell, leszídja a nővéreket, h. miért nem tették meg amit meg kellett volna, és bizonyos dolgokat MÁR csak ő csinál a gyereknek. Tényleg nagyon ottvan. Nem is 5 hanem 5*:)

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 20:10:09

@Twisk:

Jobbulást!

Drága gyermek!
Úgy tanul, ha jól fülel. :-)

trimalchio 2010.07.22. 20:19:26

@pcr: "Nálunk akik a családban műtéten estek át, azok mindegyikének orvos szedte ki a varratait ill. kapcsait."
Talán majd egy sebész elmondja mitől függ ki szedi a varratot.

szabidoki 2010.07.22. 20:19:56

@pcr: hát, én egyetemi városban dolgoztam traumatológián, ott ált. 4-5 gyerek volt egy ügyeletben, ennél nagyságrendekkel több szerintem legfeljebb Pesten van.
Mi nem szedtünk ki varratot anélkül, hogy megnéztük, lehet-e.

Twisk 2010.07.22. 20:20:02

@Dr.laikus PhD: Tartok tőle, h. ebből se fog tanulni. :(
Ez egy gyermekkórház. Nem tudom szabad-e kiírni a nevét. A gyermek kamasz. A nővérek egy része tud bánni vele, a másik része azt gondolja valamiért, h. emelt hangon kell intonálni. A "nyuszikázós" se egyszerű. Meg azt se, aki sűrű "na, ezt magadnak köszönheted" tirádák között szinte kárörömmel tolja a vénájába az injekciókat. /Ennek vetett véget Főnővér/.
Az orvos lelkiismeret, ügyes, de a gyereknek jóformán semmit nem mond.
Nem vagyok szaértő, majd itt megmondják a frankót. Valami "felületi altatás" - na, ezen van túl már harmadszor a gyerek. Az első után szóltam, h. hány. Azóta nem hány. Eddig még nem volt semmi gond az altatással - bódítással. Nem tudom korrekt módon definiálni.

epres négercsók 2010.07.22. 20:26:31

@Twisk: Egyszer volt közvetlen kontaktusom főnővérrel. Valami olyan rendkívül kellemes eljárásnak vetettek alá, hogy reggeli helyett letoltak egy csövet a gyomromba, a végét kiragasztották a szám szélére Leukoplasttal, lenyomtak a csőbe vmi hideg kék folyadékot, és negyedóránként szívogatták ki fecskendővel. Brrr!
Jött egy fiatalka kis nővér, hogy főnővér kérem, hadd én is! Főnővér megengedte neki, én meg nyögtem, hogy ez fáj (ami furcsa volt, mert előtte, amit főnővér néni csinált, nem fájt). Rám is szólt, hogy ne nyígjak, mert ez nem is fáj. Csak aztán, amikor meglátta, hogy mi jön a csőből, akkor kerekedtek el a szemei, elkezdett üvölteni a kis nővérkével, hogy lejjebb nyomta a csövet, és nem látja, hogy ez már epe?! (Van ilyen egyáltalán?) Úgy kizavarta onnan szegény lányt, hogy még egyszer ne merjen hozzám nyúlni. Egy Ursula volt, de nagyon értette a dolgát :)

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 20:27:25

@Twisk:

Nem irigyellek akkor.

Nővérkékkel jártunk már mi is így.
Mint akiknek soha nem volt gyereke.
Tényleg nevelő célzattal rikácsolni tudnak és valahogy az a képzetük, ha anyja nem nevelte meg, hát ezt akkor most ő pótolja.

Szegény kölke, akkor jó randa lehet a füle, ha ennyiszer kell a bódulat.

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 20:31:43

@epres négercsók:

Van ha lejjebb tolják, akkor epe.

Azért Neked könnyen jött.

Én egy ilyen színes léért fél napot kínlódtam.

epres négercsók 2010.07.22. 20:44:11

Egy kicsit OFF leszek. Az orvosokat kérdezném.
Nézegettem az orvosira a ponthatárokat (a tesóm jövőre felvételizik, és a fejébe vette, hogy márpedig ő orvos lesz), és ahogy nézem, elég nagy különbség van az egyes karok között. A SOTE és a PTE-ÁOK között van huszonvalamennyi pont. Ekkora lenne a színvonalkülönbség a két kar között, vagy a hallgatók presztízskérdést csinálnak a SOTE-ból?

epres négercsók 2010.07.22. 20:45:12

@Dr.laikus PhD: Ezt most nem egészen értem. Miért kínlódtál fél napot? Hogy leküldjék, vagy hogy vissza is jöjjön? :D

fuzzykinkyfunk 2010.07.22. 20:56:25

@epres négercsók: A legjobb elméleti képzés a debreceni és a pesti általános orvosi karokon van (a mendemonda szerint :D), a gyakorlati mindenhol gyengus.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.22. 21:15:47

@epres négercsók:

Amennyire tudom, a ponthatárok relatívak, azaz adott, hogy hány hallgatót lehet felvenni, és felülről, a maximális pontszámúaktól visszafelé történik a meghatározás.

Magyarul ha 350 hallgató kezdheti meg a tanulmányait, akkor a 350. legjobb pontszáma lesz a felvételi ponthatár.

mothe 2010.07.22. 21:17:26

@fehérzaj: itt vagyok, csak holnap leadásom van és nem volt időm idenézni. :)

szabidoki 2010.07.22. 22:10:06

@epres négercsók: hát, ha jól néztem, a SOTE-re 90%-os eredménnyel lehet bekerülni, a többire meg 87% körül - ez annyira nem nagy különbség. Egyébként szokás, hogy mindegyik orvosegyetem hallgatói ekézik a többi egyetemet, de szerintem olyan nagy különbségek nem lehetnek. A SOTE-sok esetleg ismeretség meg presztízs tekintetében élvezhetnek előnyöket - nyilván ez ma Magyarországon nem kis szó, de nem szakmai/tudásbeli különbség.

fuzzykinkyfunk 2010.07.22. 22:18:52

@szabidoki: ezzel egyetértek, bár pl. az első EU konform diploma a debreceni volt. Néha az akadémikus oktatók számával szokták jellemezni a képzés nívóját, holott.., ugye?

_Molly 2010.07.22. 22:20:33

@epres négercsók: "van rá pénzem, akkor kérhetem, hogy tegyenek engem külön szobába? Azért ezt jó tudni..."

Kérheted, de nem kapott a posztíró sem :(
Egyszerűen nem értem, h. miért nem? :-o
Ha egyszer üres volt? :-o

fuzzykinkyfunk 2010.07.22. 22:24:59

@_Molly: már megírták (és jól) Szirenától
2010.07.22. 15:56:40
"Sziasztok! Elég közelről ismerem a kórházat. Vip szoba majdnem minden osztályon van, de általában ez is előjegyzés alapján működik: vagyis valaki időpontot kap pl. arra,hogy mikor veszik ki a lábából a csavarokat és ő ilyen szobát kér. Megnézik a nyilvántartásban, hogy szabad-e abban az időszakban a szoba és ha igen, megkapja. Lehet, hogy 2 napig üres mondjuk egy szoba és ennek ellenére nem tesznek be oda beteget,de csak azért mert ha betennék, akkor a másnap érkező Vipszobás előjegyzett akkor már nem tudna hová feküdni (ill. ha elhelyeznének itt egy beteget, akkor ha jön az előjegyzett, akkor kitehetnék a másikat a "nép" közé)..."

_Molly 2010.07.22. 22:41:50

@fuzzykinkyfunk:

Értem én, de miért kell ezt így megoldani:

"Amikor kiderült, be kell feküdnöm, azonnal VIP szobát kértem, nem kaptam. Három napig, amíg ott voltam, össze-vissza hazudoztak, hogy nincs, de van, de most jöttek bele, most mentek el, stb. Aztán megtaláltam, kettő VIP szoba is volt, nem kell, mondjam, üresen!"

Miért nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy "Sajnáljuk, de csak előjegyzésre lehet." ?

_Molly 2010.07.22. 22:43:57

@fuzzykinkyfunk:
OFF: Tudod, hogy miért van az éttermekben a legjobb asztalokon FOGLALT tábla? Akkor is, ha amúgy tök-üres a hely?

fuzzykinkyfunk 2010.07.22. 22:52:56

@_Molly: más dolog fontosnak tűnni, vagy annak lenni (!)

szabidoki 2010.07.22. 23:05:10

@fuzzykinkyfunk: nem tudom, mire gondolsz, az EU-konformitást mindegyik egyetem megkapta a csatlakozással, és egyébként a négy egyetemen a lényegi pontokban egyforma képzés zajlik.

MPL firstlady 2010.07.22. 23:14:47

@szabidoki:

http://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_rangsorok/rangsor/!Rangsor/index.php?elj=N&rsze_id=532&scs_id=kpt9

itt különféle szempontok alapján lehet különböző rangsorokat kapni az egyetemekről.

nagyon érdekesnek találtam.

szabidoki 2010.07.23. 00:38:57

@MPL firstlady (a szemétláda): valóban érdekes, bár gyakran nem derül ki, hogy mi a rangsorolás alapja, pl. "diploma értéke itthon/külföldön" ezt hogyan mérték meg? Enélkül ez komolytalan parasztvakítás. Bár nem néztem végig, úgy tűnt, nagy különbségek nincsenek az egyetemek között, szóval nagyon nem aggódom.
@fuzzykinkyfunk: 2003, miért?

fuzzykinkyfunk 2010.07.23. 00:46:58

Csak a generáció miatt kérdeztem. :)

Irise 2010.07.23. 01:11:08

@fuzzykinkyfunk: "http://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_rangsorok/rangsor/!Rangsor/index.php?elj=N&rsze_id=532&scs_id=kpt9"
A diploma értéke itthon és külföldön rangsorokban egyaránt a SZTE-ÁOK vezet.
Ennyit a mendemondákról.

fuzzykinkyfunk 2010.07.23. 01:37:40

@Irise: ez évente változik :)
Amúgy tessék :
http://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_rangsorok/rangsor/!Rangsor/index.php?elj=N&rsze_id=532&scs_id=kpt9&sze_id=318

fuzzykinkyfunk 2010.07.23. 01:40:33

@fuzzykinkyfunk: (ha az akadémiai doktorok arányát nézzük a teljes munkaidős oktatók közül): Toronymagasan vezet a debreceni gyógyszerész képzés, aztán ugyanott az orvosképzés, jó éjt! :)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.23. 07:59:18

@szabidoki:

Vidéken?
Pedig van.
Mekkora volt az ellátási körzet, a traumához tartozó lakosság száma kb?

Scala 2010.07.25. 09:36:10

@pcr: A térdemmel vártam Szt. János ambuláns sebészet, nagy népsűrűség, bilincsben hoztak egy pulóveres gyanúsított (?), elítélt (?) bűntettest, ő és két rendőr kísérő azonnal be, gyorsan ellátták, már kint voltak, amikor a rendőrök üvöltenek, hogy kapják el, fogják meg, ugyanis meglógott! Mindenki röhögött. Azóta sem tudom, hogy a betegeknek, látógatóiknak, portásnak kiabáltak a rendőrök, mert futni nem futottak, az látszott... :-D

Állítsuk meg a ......... 2010.07.30. 12:22:36

@szabidoki:
A városunkban működő traumának 214 ezer helyi betege "van", plusz a vonzáskörzetébe tartozó kisvárosok, falvak lakossága, ezenkívül ha közúti baleset történik súlyosabb sérülés esetén még a szabolcsi sérülteket is ide hozzák át.

@Scala:
:)
Az egyik kolleganőm egyszer a klinikán intézte az ügyeit, az egyik épület előtt meglátott egy helyes öltönyös fazont, kissé őszülő halántékkal, egyből megtetszett neki az illető, persze azt már nevetve mesélte később nekünk, hogy az úrimembert két rendőr vezette pórázon.Először a sármját vette észre, aztán a bilincset.

Scala 2010.07.30. 14:22:22

@pcr: a megnyerő modor a bizonyos bűnelkövetésnél előny! :-)

bea75 2010.07.31. 10:25:28

Bizony szigorú betegutak vannak a mentőknél. Ha ettől eltérnek, az AKÁR A BETEG ÉLETÉBE IS KERÜLHET!!! Gondoljuk csak végig! A kintlévő mentőegység felhívja az irányítást, hogy nem abba a kórházba vinnék, ahová tartozik. Az irányítás megpróbál kapcsolatba lépni az adott kórházzal, hogy egyáltalán tudják-e fogadni a beteget. Ott az adminisztrátor megkeresi az ügyeletvezetőt, mert csak ő dönthet ez ügyben, ha éppen dönthet. Irányítás visszahívja a mentőegységet, hogy igen-e vagy nem. Ez mind időhúzás.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása