Nem akartak altatni

2010.07.21. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!

 

Az én kórházi történeteimmel 2 végletet szeretnék bemutatni.

 

2006. június 6-án - vesztemre - betonpályán kosaraztam. Egy ziccerből visszaérkezve megcsúszott a lábam (poros volt a beton) és magam alá gyűrtem a lábamat és teljes súlyommal ráestem. A mentősök kb. fél óra alatt kiértek és bevittek a budapesti Szent János Kórházba. Itt egy nagyon jó humorú, profi fiatal orvoshoz kerültem (Dr. Puskás Ferenc), aki a röntgenből megállapította, hogy a bal lábamon a bokacsontom letört mindkét oldalon, kívül is és belül is, ezért meg kell műteni. Gipszbe rakták a lábam (hát nem volt kellemes, amikor eredeti pozíciójába vissza kellett feszegetni, de hát muszáj volt). Igazából ezután kezdődött a kálváriám.


Tudni kell rólam, hogy iszonyatosan tűfóbiás vagyok (nem tehetek róla), még egy szimpla vérvételen is elájulok (szerencsére ezt sok helyen megértik, mert szólok). Szóval reggel történt a bokatörés és este 11-kor került sor a műtétre. Addig semmi ennivaló vagy innivaló, amivel igazából nem is volt gondom. Ám amikor betoltak a műtő előterébe, akkor jött egy tűzről pattant, picike altatóorvos nőszemély, akik közölte, hogy akkor "gerincérzéstelenítés" (hozzáteszem, hogy én semmilyen papírt nem írtam alá ezekkel kapcsolatba).


Én pedig mondtam, hogy "na azt nem vállalom, mert tűfóbiás vagyok és a gondolattól is leugrom az asztalról és egyébként is már attól is rosszul vagyok, hogy mindent halljak műtét közben, altatást szeretnék." Ő pedig hajtogatta tovább a magáét és közölte hogy "hogy képzelem én, majd egy sima bokacsavarozást altatásba csinálnak." Persze mindezt kiabálva.


Na a vége az lett, hogy én közöltem, hogy "toljanak ki a műtő előteréből, majd átvitetem magam egy másik kórházba, ahol megcsinálják úgy, ahogy én szeretném". Persze nem toltak ki, ez a nőszemély otthagyott a "fogdmeg" fiúval és ő nyugtatgatott engem, hogy nem is olyan borzasztó az a gerincérzéstelenítés. Kb. 5 perc múlva megjelent az altatós menyecske és mindenféle kérdés-közlés nélkül benyomott valami vackot a vénámba lévő katéterbe (vagy kanülbe, nem tudom hogy hívják pontosan). Valami olyan lórúgás nyugtató lehetett, hogy semmit nem tudtam magamról. A következő kép az, hogy a műtőbe ültetnek fel a gerincérzéstelenítéshez és tartják a testemet, mert úgy el voltam bódítva, hogy még arra sem voltam képes. Ekkor megint eszméletlen lettem és arra ébredtem, hogy már a bokámimba van a 3 csavar (a fejem mellett volt egy monitor, amin láttam) és az orvos mondja, hogy "varrhatják össze". Ezután megint eszméletvesztés és az ágyamba ébredtem.


Azért az itteni nővérek is megérnek egy misét. Nem is tudom hol kezdjem. 4-en voltunk 1 szobába. Nekem bokatörés, egy hölgynek a sarkát műtötték, egy hölgynek a kezét és volt egy öreg nénike, aki csípőprotézist kapott. Ez az öreg nénike annyira öreg volt vagy (annyira be volt kábítva), hogy alig tudott magáról. Csak akkor panaszkodott, ha fájt neki valami, illetve pelenkázni kellett szegényt. Gondolom egy csípőprotézis műtét elég fájdalmas utóéletű lehet, főleg közvetlenül a műtét után. Szegény nénikével SENKI nem foglalkozott. Ha az egyik szobatársam nem ad neki innivalót, akkor ki is száradhatott volna (főleg nyáron). Enni is csak akkor evett szegénykém, amikor a családja délután bejött és megetették (de akkor szegény úgy evett, mint az elítélt). Érdekes módon sétálni is akkor vitték el a gyógytornászok, amikor ott volt a családja, hogy lássák mennyit foglalkoznak a nénivel. De itt még nincs vége.


Reggelente jöttek a nővérek, hogy rendbe rakják a nénit (a pelenka végett). Hát ezt a műveletet úgy sikerült végrehajtaniuk, hogy a nénit a műtött oldalára fordították, nekinyomták a falnak és így takarították ki. Szegény néni olyan keservesen jajgatott, hogy a szívem szakadt meg. A nővérek persze leteremtették, hogy ne jajgasson már. Embertelenek.


A saját nővéres sztorim csak annyi, hogy kaptam vérhigítót, amit ugye nem szabad izomba adni. Hát én hova kaptam? A karizmomba... Illetve még annyi, hogy ha ágytálra volt szükségem, akkor kb. 20 perccel előbb csengetnem kellett, mert ennyi volt az "átfutási idő"...


Itt jegyezném meg, hogy csak az orvosommal és a "pakolgatós" emberkékkel voltam megelégedve. (Ja és a balkáni körülményekről nem is meséltem, de hát ezt már mindenki tudja.)


Szent János Traumatológia Osztály értékelése: orvos: 5, fogdmeg emberkék: 5, altatós: 1, nővérek: 1, takarítók:1. Tehát, ha osztályzatot kéne adni, akkor, ha jó szívű vagyok, akkor 3-as, ha reális, akkor 2-es.


És akkor jöjjön egy vidéki ellenpélda.


Eltelt 1 év, aktuálissá vált, hogy a csavarokat kiszedjék a bokámból. Időközben hazaköltöztem vidékre és a szekszárdi Balassa János Kórházat céloztam meg ezen ügyben. Egy nagyon jó orvoshoz kerültem (Dr. Ganczer Péter), aki kiemelten kezelte, hogy tűfóbiás vagyok és érdekes módon semmi probléma nem volt abból, hogy én a csavarkiszedést altatásban szeretném. Emberi módon álltak hozzám.


Az orvosom még azt is elmondta nekem a műtét után, hogy a bp-i orvos nagyon jó munkát végzett, szépen összerakta a bokámat (azért valljuk be az is ritka, hogy egy orvos megdicséri egy másik idegen orvos munkáját). Az altatóorvosok, műtősfiúk, nővérek, takarítónők angyalok voltak. Lesték minden kívánságunkat - és teljesítették is (úgy, hogy nem kaptak pénzt). Jó hangulat volt az osztályon, a szobánkba (pedig 6-8-an is voltunk). Majdnem úgy éreztem magam, mint egy szállodába. (Ugye hát a fizikai körülmények itt sem rózsásak, de emberséggel és tisztasággal mindezt ellensúlyozni lehet.)


Szekszárdi Balassa János Ortopédia Osztály értékelése: 5*


Üdvözlettel: JK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P75 2010.07.21. 07:48:42

Pár megjegyzés: a vérhígítót valószínűleg bőr alá kaptad, nem pedig izomba. Bőr alá szokták adni, műtét után 5-10 napig.

Nem írtál alá _semmilyen_ műtéti beleegyezést és így megműtöttek???

A helyragos szavakat légyszi ne irányraggal írd, mert ilyen mennyiségben marha idegesítő. Magyarul: nem a szobába vagyunk, hanem a szobában.

Káin 2010.07.21. 08:25:51

Érdekes, hogy a posztoló akarata ellenére is megműtötték, azt hittem ez nem lehetséges. Az viszont pozitív, hogy egy ellenpéldát is megosztott velünk, ahol jó tapasztalatokat szerzett.

Káin 2010.07.21. 08:26:57

@P75: Nem tartom magam nyelvtan nácinak, de ez valóban zavaró egy kicsit.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2010.07.21. 08:36:02

Tűfóbiám akkor múlt el, amikor gipszelve voltam és bizony választanom kellett: naponta nővérke jár ki az 1 centiméteres tű miatt vagy adom a magamnak naponta... utóbbit választottam... Első alkalommal 16 perc kiesésem volt, néhány nap után már rutinszerűen ment... azóta másnak is beadnám és a nagyobb tűktől sem félek.

Rotoxis 2010.07.21. 08:36:52

Hm. lég reális poszt, tükrözi a magyar egészségügy ellentmondásos állapotát. Extrém kivételektől eltekintve azért a gyógyító munka elég normális mederben folyik, viszont az ápolással és a hotelszolgáltatással időnként komoly bajok vannak.

Elég meredek valakit akarata ellenére megoperálni. Közvetlen életveszél kivételével nem is lehet - szabad. A kommunikáció megint közbeugatott. Valószínűleg a beteggel nem a m űtőben közölték először, hogy gerincközeli érzéstelenítésben folyik a műtét, de a felvilágosítás vélhetően nem érthetően történt. Emiatt volt a félreértés. Ha már elcseszte a kommunikációt a team, akkor bizony a műtéttel le kellett volna állni. Megértem, hogy már be volt tervezve meg minden, de ez attól függetlenül igen durván megsérti a betegjogokat. A betegnek ebben az esetben mindenképpen igaza van, hiszen nem a megfelelő tájlkoztatást kapta.

Az egyetlen problémám a szegény jajgató nénivel van. Való igaz, a kórházi ágy ideális esetben legalább három oldalról megközelíthető. Itt az ágy a fal mellett állt. Célszerű lett volna ágycserével megoldani a problémát. Egyébként az ágyazásnál mindenképpen mindkét oldalra forgatni kell a beteget.
Egyetlen pici megjegyzésem azzal kapcsolatos, hogy a nénivel senki nem fogalkozott. Azért pelenkázták, gyógytornász járt hozzá, gondolom az ágyát is áthúzták. Azt kis túlzásnak tartom, hogy szegényt étlen-szomjan tartották. Ha valaki képes arra, hogy az ágyból felkelve sétáljon a gyógytornásszal, az képes arra is, hogy a kezét a szájáig elvigye még akkor is, ha kanál, vagy bögre van benne. Erre a betegre valóban oda kell figyelni és folyamatosan macerálni hogy egyen-igyon (erről az öregek elősezretettel feledeznek meg otthon is). Nem szabad megetetni, megitatni. Az ápolás szabályai szerint semmi olyat nem szabad megtenni a beteg helyett, amire maga is képes. Hogy a noszogatás elmaradt, szégyen. Az egészségügy szégyene. Az az igazi szégyen, hogy az épolási feladatokra a szükséges létszám töredéke jut.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2010.07.21. 08:41:34

2x érzéstelenítettek már szúrással, fostam keményen, viszont megkérdeztem az okát... mind2x a válasz: az altatás kockázatosabb.

IrishOak 2010.07.21. 08:51:23

Hmm, érdekes.
1.Műtéti eljárásról előtte adnak felvilágosítást, legfeljebb a páciens olyan lelki állapotban van, hogy "nem érkezik meg" ezért alá is íratják vele!
2.Egy epiduralis műtét sokkal kockázatmentesebb, mint az altatás.Sőt, hogy ne izguljon, még nyugtatót is kap,hol itt a baj?
3.Én még nem láttam ordibáló aneszteziológust(láttam már párat) -sőt inkább olyanok, mintha a lassú és halk beszéddel hipnotizálnák az embert:-)
4.Magas szárú,szorosra fűzött tornacipőben kell az aszfalton rohangálni, és akkor nem kell új bokát csináltatni.Hogy fog az fájni, ha jön majd a hideg...

trimalchio 2010.07.21. 08:53:37

Az én két műtétem kapcsán két nagyon-nagyon eltérő részletességű tájékoztatót írtam alá. De úgy emlékszem mindkettőben leírták, hogy a műtétet altatásban végzik. Gondolom (nem tudom) azt is beleírják, ha nem altatásban végzik. Vagy nem?
Tényleg, a műtét előtti tájékozatásnak vannak-e kötelező elemei vagy a kórház dönti el, hogyan állítja azt össze?

Rotoxis 2010.07.21. 08:56:49

@IrishOak: Ordibáló anesztest ténylges kevesebbet látni, de azért hisztis elég sok akad. :-))
Senki nem vonja kétségbe hogy az epidurál kevesebb kockázattal jár, de a beteggel el kell fogadtatni és nem kényszeríthető rá.

@trimalchio: Érthető kell legyen. Ez esetben a beteg nem értette meg és ez nem feltétlenül az ő hibája.

fizetekmegegysort 2010.07.21. 09:00:34

@Tombolda: én is így tudom. Konkrétan egy anesztes dokinéni ismerős mondta: kicsim, ha műtét, akkor inkább érzéstelenítés mint altatás. Az altatás maga a műtét legnagyobb kockázata.
Egyébként én pl. nem is éreztem a tűt a gerinc érzéstelenítésnél, csak egy kis "csippentést".

P75 2010.07.21. 09:05:48

@IrishOak: Velem bizony teli torokból üvöltött az aneszteziológus, amikor ötödjére szúrt meg. Annyi volt a bűnöm, hogy nem talált a karomon vénát. És tényleg ordított, nem szubjektív élmény volt. Eldurrantott 4 vénámat és még ő volt felháborodva. Igaz, ettől az egytől eltekintve én is csak nyugodt, csendes és kedves anesztesekkel találkoztam eddig.

P75 2010.07.21. 09:07:20

@Veronka: ööö nem én náciztam :-)

trimalchio 2010.07.21. 09:13:15

@P75: Téged hibáztatott, amiért eldurrantak az ereid?

P75 2010.07.21. 09:21:52

@trimalchio: nem, szerintem csak frusztrálta a dolog. Sietni is kellett, mert meg kellett kapnom 1 liter infúziót még a műtét előtt, a vénáim meg hegesek már a sok böködéstől.
Szóvá tette, hogy nagyon kemények a vénáim, mondtam, hogy igen, sokat voltak szúrva az elmúlt időben, erre rámüvöltött, hogy "jólvan, de naponta böködték hónapokon keresztül? Mert ezek úgy néznek ki." Nem tudom, mit kellett volna erre válaszolnom...

Öreg Sam 2010.07.21. 09:25:07

Én egy marslakó lehetek,de a nem túl sok kórházi élményem között alig van negativ,igaz mind vidéki kórház volt.
Kecskemét: életmentő műtét,dokik 5,intenziv ellátás 3 nap 5,osztályon ellátás 3.
Szolnok: autóbaleset,csigolyatörés: dokik 5,körülmények 4*,ápolás 5.
Debrecen klinika belgyógy 2x: dokik 5,ápolók 5,ellátás (kaja,ágyak stb) 3.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.21. 09:25:12

@fizetekmegegysort:

Szinte élvezted, mi?:) Hát azért ennyire nem kellemes, sőt, nekem kurva szar volt.

Ami viszont nálam abszolút pozitívum volt, az altatóorvos és a sebész hozzám állása. Az altatóorvosnak a műtét előtt mondtam, hogy rettegek a bénulástól, és inkább altatást akarok (én állat!). Erre szépen elmagyarázta, mi változott az évek alatt, milyen a tű feje, hogy X ezer ilyen beavatkozást végzett, és megérti, relax, megoldjuk stb. Ezzel abszolút sokat segített az iszonyú rettegés közepette. Ja, és a műtét közben végig beszélgetett velem - beszédterápia:)

A sebésznek azt mondtam a műtét előtt, hogy biztos meghalok a műtőasztalon - mániákusan rettegek minden kórházi dologtól. Ő azzal segített, hogy kedvesen, empatikusan, de kinevetett: kifejtette, hogy mindent el fog követni, hogy így legyen, de szerinte túlélem. Ez is segítséget jelentett, mert éreztette, hogy túlparázom a dolgot. Nagyon szükség van az orvosoktól az ILYEN segítségre is. Mindez a Fiumei úti baleseti sebészeten történt.

P75 2010.07.21. 09:28:07

@Droidfigyelő: "Ő azzal segített, hogy kedvesen, empatikusan, de kinevetett: kifejtette, hogy mindent el fog követni, hogy így legyen, de szerinte túlélem."

:-)))))))))))))

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.21. 09:32:06

@P75:

ne tudd, mennyire be voltam szarva:))) kellett az ilyen szöveg:))))

IrishOak 2010.07.21. 09:39:27

@Rotoxis: @P75:

Azért nem jellemző, hogy ordibáljanak, vagy kiabáljanak a beteggel.El tudok képzelni olyat, hogy hangosan rá kell szólni a páciensre, hogy "bírjon magával" de szerintem nem ez a jellemző.
A protokollt meg betűre betartják,és ha doki a felvételnél nem töltögetteti ki és íratja alá a kötelező papírhalmazt, akkor biztosan rezignáltak is.(bár ezt biztosan kórháza válogatja, hogy mit,hol, hogyan papíroznak)
Azt viszont -sajnálatosan sokszor -tapasztaltam, hogy azért idegesek, mert egyszerre 4-5 beteget kéne kábítani, előkészíteni, tájékoztatni,meg aláíratni a papírokat vele.

S mint tudjuk nincs két egyforma ember.Mindenki másként reagál a testét érő krízishelyzetre:-)Hisz mindenkinek csak az az egy van,és csak akkor jut eszébe az aggódás önmagáért amikor megtörténik a baj.Jelen esetben nem az aszfaltlabdázás közben.Utána meg sajna cselekedni kell, ha tűfóbiás az ember, ha nem.Bízni kell a traumatológusban, a sebészben és ugye az anesztesben is. Rájuk a rohangálás közben nem gondol az ember -pedig ők akkor is operálnak csípőket, vállakat, meg aztán olyat aki "beesik".

papamaci1 2010.07.21. 09:42:54

Az epidurális (spinális ) érzéstelenítés kockázata sokkal kisebb mint az altatásé. Az ugyanis olyan terhelés , mintha felfutnál a Gellért -hegyre... Az epidurálnál nincsen bénulásveszély , mert a cauda eqina magasságában nincsen gerincvelő. (Több epidurált végigcsináltam....) Ami fontos: műtét utaán/alatt katéter felhelyezése... !!

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.21. 09:45:30

@papamaci1:

Szabad egy kérdést: az altatóorvos mintha azt mondta volna, hogy valójában ez nem epidurális érzéstelenítés, hanem valamilyen nagyon hasonló nevű, mégis más cucc, mert az epidurális a gerinc környéki izmokba megy, ez meg közvetlenül belülre. Nagyon rosszul emlékszem? Hogy van ez?

kendike 2010.07.21. 10:12:00

Pár éve volt egy hasonló esetem, amikor semmikép nem akartak altatni a műtét előtt, de szerencsére kibírható volt így is.

kendike 2010.07.21. 10:13:49

Pár éve volt egy hasonló esetem, amikor semmikép nem akartak altatni a műtét előtt, de szerencsére kibírható volt így is.

Cicmaláj 2010.07.21. 10:16:52

@Öreg Sam: Neked szerencséd van. Bár nekem legtöbbször nem az orvosok, vagy ápolók munkájával volt bajom(csak egyszer-kétszer), hanem pl. a kórházak állapotával, azzal a rettenetes pénztelenséggel, ami sugárzik mindenből.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.21. 10:18:08

javasolt terminológia:

"Ég és föld volt a különbség a kettő között - a vidéki javára."

helyett

"Ég és föld volt a különbség a kettő között - a pesti volt az égés."

Káin 2010.07.21. 10:19:58

@Cicmaláj: Szerintem alapvetően nem a pénztelenség a gond, elég sokunktól kemény összegeket vonnak tb járulék címén, ami valahol eltűnik útközben, mielőtt a megfelelő helyre érne. Hogy hova, az nekem rejtély.

bunkobill 2010.07.21. 10:20:14

Nemrég volt egy sérvműtétem (nem nagy ügy), de az előkészítésekkel voltak gondjaim. Elmentem egy magánklinikára, hogy a szokásos vizsgálatokat elvégeztessem. Csak egyet "felejtett" el a belgyógyász, hogy a műtéthez prothrombin szint meghatározás is kell. Miután a sebésszel (szintén magánklinika)tisztáztuk, hogy mi kell még, azokat is megcsináltattam. Az előzményhez még az is hozzátartozik, hogy előtte próbálkoztam egy állami kórháznál is, ahol a sebésszel a megbeszélt időponthoz képest egy órán túl sem tudtam találkozni, úgyhogy föladtam. Míg rá várakoztam, ki kellet mennem a mellékhelyiségbe. Az állami kórház WC-je a magyar egészségügy állapotát mutatta. Mindkét pisoire le volt takarva, hogy használhatatlan. Semmi baj, majd a fajanszban intézem el.
És itt a másik meglepetés, a fajansz megvolt, de az öblítő csapokat "eltávolították", így tőbbünk terméke illatosította a levegőt. A műtétre természetesen nem itt került sor, hanem egy fizetős magánklinikán, ahol egy kórteremben egyszál magam voltam (egyágyas volt)és a kedves asszisztens 10 percenként benézett hozzám, hogy mi a kívánságom, (vagy mi az amit nem kívánok, de kell (infúzió stb..)). Csak egyet sajnálok, hogy a műtét után csak kekszet kaptam és nem csülökpörköltöt.

Káin 2010.07.21. 10:21:04

Rohadt blogmotor, monnyon már le, meg egyébként is...

P75 2010.07.21. 10:21:55

@Droidfigyelő: spinális megy közvetlenül a gerincvelőbe. Epidurálist nemigen használnak műtétekhez, mert nem olyan megbízható a hatása.

Káin 2010.07.21. 10:24:57

@bunkobill: Jól hangzik (mármint amit a magánklinikáról írtál), de ezen a blogon már olvashattunk pár nem túl pozitív sztorit is a magánkórházakról, magánrendelésekről, szóval akad olyan is, hogy a pénz sem segít.

bunkobill 2010.07.21. 10:29:42

@Káin: Hála istennek nem kellet eddig még sűrűn előfordulni ilyen intézményekben, de ebben az esetben a magánklinika javára billen a mérleg nyelve.

Brekkancs 2010.07.21. 10:30:13

Egyetlen egyszer műtöttek eddig, én magam választottam a szurit, mert az altatástól még a tűnél is jobban félek.

Káin 2010.07.21. 10:32:04

@bunkobill: Ne is legyen rá szükség a jövőben sem, de azért megnyugtató volna, ha magán és az állami ellátás is egyforma, jó színvonalon folyna.Ne csak a gazdagok kiváltása legyen a gyógyulás.

Káin 2010.07.21. 10:34:09

@Brekkancs: Mit mondjak, én is azt választanám inkább.

Brekkancs 2010.07.21. 10:52:32

@Káin: Azért ha már választunk, akkor a legjobb, ha egyikre sincs szükség.

Káin 2010.07.21. 11:05:43

@Brekkancs: Ok, ebben egyetérthetünk.

Hozzá Szóló 2010.07.21. 11:12:16

A gerincbe adott injekció szerintem iszonyat veszélyes, pár millimétert csesz csak el a kiscsaj és nem tudok járni, egyértelmű, hogy nem megyek bele. Ilyen után perelnék, ez nem is kérdés...

Halanyó 2010.07.21. 11:12:17

@IrishOak: Az aneszteziológusok tényleg be vannak lassulva picit :).

Despota 2010.07.21. 11:14:53

OFF: A napokban orvoshoz kell mennem, majd elmesélem, remélem minden rendben lesz.

Hozzá Szóló 2010.07.21. 11:18:56

@Droidfigyelő: Huh, nekem aztán magyarázhatja bárki, hogy mennyire veszélytelen és milyen a tű, telibeszarom. Jogom van ahhoz, hogy altassanak.

Az altatás kockázatai pedig... hát engem ne fárasszon már senki ilyen baromsággal. Fizetek annyi tébét, hogy kiüssenek érte, ha már egyszer műtenek, nem vagyok se 80 éves, se szívbeteg, se tüdőbeteg, irassák alá velem, hogy vállalom az altatás kockázatait, ne helyettem akarják már eldönteni, hogy szúrnak és hol szúrnak, ezeket szarrá perelném a posztoló helyében, kurvára szarrá perelném a senkiháziakat, becuccoztatnak és aztán juszt is beszúrják, ez valami elképesztő durva, ez már gestapo :(
Be is törtem volna az orrát az ilyen rohadéknak, aki leszarja, mit akarok a SAJÁT TESTEMMEL

_Molly 2010.07.21. 11:22:34

@Rotoxis: "Erre a betegre valóban oda kell figyelni és folyamatosan macerálni hogy egyen-igyon (erről az öregek elősezretettel feledeznek meg otthon is). Nem szabad megetetni, megitatni."

Ezt nem nagyon értem. Frissen operált combnyaktöréssel még FELÜLNI sem tud egyedül az ágyban. Fekve egyen-igyon? Ezt nem gondolhatod komolyan.

Szerintem VALAKINEK előbb fel kell ültetni, megtámasztani a néni hátát és akkor innentől már nyilván fog tudni menni egyedül is a dolog.

Az, hogy a gyógytornásszal EGYÜTT képes mozogni, nem azt jelenti, hogy innentől az ápolónőknek már feléje sem kell nézni, szerintem.

Az ápolószemélyzet stílusa meg... Amikor én kórházban voltam, az az abszurd helyzet állt elő, hogy a gonosz és és segíteni nem hajlandó nővéreket tömtem pénzzel, hogy ne bántsanak. És sajnos nem azokat, akik igazán lelkiismeretesen végezték a munkájukat, mert annyi pénzem azért nem volt. :(

preston 2010.07.21. 11:22:49

engem diakkoromban megvertek, kaptam egy ütést a foginyemre, ebből öt év múlva ciszta lett, amit a Janosban távolitottak el.most is emlékezem a vésés fájdalmára, a mütét után gumikesztyüben kapott jégpakolásra, a viz a nyakamba folyt, nem vehettem el a szomszéd üres ágyról takarót, amikor a láz miatt fáztam, emlékezem a wc-ben himbálózó véres köpetekre. a cisztát nem távolitották el rendesen (ig.főorvos), mütét után nem készitettek röngent és a lassan kifejlődő új ciszta szétnyomta a
fogaimat, különösen, mivel egy drága magánrendelőben is röngen nélkül tömték be amalgámmal (ugyse látszik...)a mütét felett megfúrt fogat (drén?), évekkel később hat fogam kiesett mikor egy másik helyen (klin. ig.)eltávolitották a
cisztát, fogpótlásnál a magánklinikán pár hónap múlva tisztitották ki a ciszta maradékát... viszont a magánfogorvos elintézte (a kezelésben ez benne volt) hogy egy közeli kórházban,ahol nekem nyitották ki aznap a részleget, a fogbeültetéshez ct készitsenek....
rettegek, hogy korom miatt hamarosan mindenféle ügyben kórhába kerülhetek .
egyelőre nincs bennem alázat és vitatkozom, ha nem kapom meg a felvilágositást vagy a magyarázatot, de
komoly beteg alázattal tür mindent -különben kezeltesse magát - hol is?

IrishOak 2010.07.21. 11:45:28

@Halanyó:
Ugye, hogy?:-D
legutóbbi nevetséges sztorim: szülész mondja: jajaj, megyünk malacot bontani(császármetszés)mert nem jól van a csimpike. Anesztes hölgy jön,bemutatkozik, elmondja ki ő és mit akar,belekezd a magyarázatba-én már kezdek ideges lenni, a fejemben káosz...De ő szépen elmagyaráz mindent, tolja papírokat,és elmondja, hogy ha még műteni is kell, az már alá van írva.Ezután megkérdezi mi lesz a neve, ha lány.Mondom a nevet.És mi lesz ha fiú? No erre biztosan furán nézhettem, mert azt válaszoltam az nem lehet 46xx kromoszómával az lány:-)) még halkan megkérdezte háromszor, és mondtam egy nevet,hogy a rublika ne maradjon üres. Majd megsimogatta a kezem és mosolyogva elment.Sőt: patent jól szúrt az asztalon pár perc múlva!

@Despota:
Höhö:-) sose feledd:"csalánba nem üt a ménkű":-)
ne kérj nagyobb mellszilikont, mint ami a hátad elbír,és nem lesz baj!(bocsi agyamra ment a meleg:-D)

Kalamona 2010.07.21. 11:47:18

Úgy gondolom, hogy a műtéthez való beleegyezés a későbbiekben változhat és akkor a dokinak a legjobb tudása szerint kell döntenie,
ha tisztel engem, mint beteget és az orvosi esküjének is meg akar felelni és "jó" munkát is szeretne végezni.
2009. ápr 8-án feküdtem be csipőprotkóra az ÁEK-ba. Minden lelet kész volt, du. mentem az altatóshoz.
Jól elsztoriztunk, hogy majd monitoron nézhetem a vagadalást, mert csak gerincbe kapott érzéstelenítés lesz.
Éjszaka egy percet nem aludtam, remegtem, hánytam, fostam.
Szerencsére -köszönöm, dr. Bózsik Attilának -, hogy a legelsőnek vettek, 08 órára.
A kórteremben egy tabletta, aztán fel az előkészítőbe,fáslizni, hajháló stb.
Ezután a műtéti váró, ami egy nagy hodály.
A falon táblák vannak a műtétet végzők nevével (és @rva hideg van),
természetesen az 1-es tábla alá kerültem, de akkor már csak zokogtam/rászkodtam.
Tizenkét táblát/ágyat számoltam meg.
Nagyon szégyelltem magam a sírásért, ezért egy zsepivel letakartam az arcomat.
Gondolom az eligazító pultnál lévők látták a kiborulásomat, így aztán már szó sem volt a későbbiekben,
hogy gerinci, vagy mélyaltatás.

Despota 2010.07.21. 11:47:48

@IrishOak: LOL, látom tényleg megzizzentél a melegtől :).

Balance Of Power 2010.07.21. 11:51:27

A cimlapon nem igazan ertem, miert a videki vs. pesti korhaz parhuzamot emeltek ki, mikor a posztban ennek nagyjabol semmi jelentosege. Pont hogy arra vilagit ra, hogy az egyeneken mulik minden - a jofej orvos, nover stb. a szar korulmenyek kozott is az lesz; aki meg paraszt, az a presztizskorhazban is az lesz...

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.21. 11:55:53

@Hozzá Szóló:

Azért az nem olyan nagy baj, ha az ember megbízhat az orvosban és hallgathat rá. Én úgy éreztem, hogy ebben a két orvosban megbízhatok, és jól tettem.

Az orrbetörés kifejezetten nem ajánlott olyanok esetében, akik 2 perc múlva elkezdenek téged operálni. Amúgy pedig elég buta kommunikációs eszköz, bocs.

P75 2010.07.21. 12:06:04

@Hozzá Szóló: hááát... Az üvöltözős anesztes műtét után nem tudtak felébreszteni, pedig egy rövid rutinműtét volt. Van kockázata az altatásnak, hidd el.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 12:37:35

@Káin:

"@Cicmaláj: Szerintem alapvetően nem a pénztelenség a gond, elég sokunktól kemény összegeket vonnak tb járulék címén, ami valahol eltűnik útközben, mielőtt a megfelelő helyre érne. Hogy hova, az nekem rejtély. "

Nem rejtély.

Képzeld el, hogy leülsz otthon vacsorázni a családoddal: feleség-gyerekek-te, összesen négyen.
Majd egyszer csak nyílik az ajtó, és besereglik még 16 ember, és leülnek ugyanahhoz az asztalhoz, és elkezdik enni ők is a vacsorátokat.

Káin 2010.07.21. 12:45:57

@radiologus.hu: Na igen, de ha nagy a családom és vendégeket várok, akkor bevásárolok úgy, hogy senki se szenvedjen hiányt semmiben.

calvin&hobbes 2010.07.21. 12:46:23

@Hozzá Szóló: Erdekes a hozzaallasod! Nem is csodalkoznek ha meg altatas elott kiutnenek! KO-val!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 12:50:01

@Káin:

Te nem "vendégeket vársz".

Jönnek maguktól.

Minden egyes reggeli, ebéd, vacsora, tízórai, uzsonna, fagyizás és hamburgerezés során.

Káin 2010.07.21. 12:52:11

@radiologus.hu: Ezt is értem. Meg azt is, hogy kevés a pénz. De szerintem a kevés sem hatékonyan van elosztva. Aztán lehet, hogy tévedek...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 13:02:33

@Káin:

A rossz hatékonyságnak számos oka van.

Az egyik legfontosabb maga a pénzhiány. :-)

A világos szakmai protokollok hiánya, illetve be nem tartása, a minőségbiztosítás nem megfelelő volta (az ISO nem igazán alkalmazható az egészségügyre), illetve a perektől való félelem szintén nagyon fontosak.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 13:04:25

@Káin:

Amúgy a hatékonyságon alapvetően üzemgazdasági szempontból lehetne javítani - kb. a nyugati statisztikákat hozzuk, a nyugati pénz negyedéből.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 13:14:15

@radiologus.hu:

"szakmai protokollok hiánya"

Ez hogyan fordulhat elő? Ez lehetne a biztosíték a perekkel szemben.

Rosszul látom?

preston 2010.07.21. 13:53:55

@radiologus.hu: ne haragudj, oregem, de nem jó a sorrend. olvasd talan el - még ha utalod is személyesen - a volt eu minister antipatikus konyvét. van elég protokoll van szakmai tisztesség, van emberi tisztesség . ahogy ott valakit idéz: az orvosok 95 százalékának álma, 5 százalékának rémálma havi 400 000 . ez az 5 százelék dont mindenről.ha beledöglünk sem lesz javulás - amig az eu a politika martaléka. még a mikolának is volt szakmai véleménye orvosként, majd politikai véleménye 8 évig politikusként, a kettő ég és fold.

epres négercsók 2010.07.21. 13:59:52

@Kalamona: Ez a zokogás nekem ismerős :) Volt pár éve egy bőrgyógyászati - műtétnek talán ne nevezzük - beavatkozás. Előtte egy 16(!) ágyas kórteremben voltam, és voltak ott hasonló beavatkozáson túlesett sorstársak is. Felnőtt nők (én akkor még tizenéves voltam) hangosan sápítoztak, hogy mennyire fájt, az érzéstelenítés nem ért semmit, és kínjukban a lepedőt markolászták. Na, mikor másnap reggel rám került a sor, ugyanez, sapi beöltözés, aztán az alagsorban a műtő. Persze én is jól betojtam, hogy mi vár itt rám, el is kezdtem bőgni. A doki rámdörrent, hogy nincs hisztéria a műtőben, ezt sürgősen függesszem fel. Lefeküdtem, letakarták az arcomat, valamit piszkáltak (az volt a szuri), én meg vártam, hogy mikor kezdi már el. Aztán érzem, valami csurog a fülembe -már rég felvágta, én meg észre se vettem :D Hát erre úgy elkezdtem röhögni, hogy milyen beszari hisztis emberekkel kerültem egy szobába, hogy rázkódtam a röhögéstől a lepel alatt. Kérdezte a doki, hogy már megint min bőgök, mondom, nem bőgök, nevetek, hogy ennyi nyúlbéla hogy beparáztatott feleslegesen, aztán meg se érzem :D

Altatás: az valóban kockázatos. A nagypapámat nem szabad altatni a betegségei miatt, de amikor a szívműtét volt, közölte a doki, hogy vagy felébred az altatásból, vagy nem, de ha nem műtik meg, biztosan meghal. Megműtötték, jól van. Persze ehhez kellett az ország No1 szívsebésze is :)

preston 2010.07.21. 14:26:55

@epres négercsók:lehet , hogy mindenki ugyanazon a mutéten ment keresztül, de
rossz emlékeik voltak a múltból, a fájdalom, félelem nagyon individuális és az adott helyzettől is függ. más tészta, de én annyira félek a magasságtól, hogy az üldözős krimiknél is félrefordulok, ha a tetőről lemászik valaki vagy lenéz.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.21. 14:39:26

Már megtapasztaltam 4 lokális érzéstelítéssel elkövetett műtétet, ebből 3 igenis kellemetlen volt, először is a terület, amit beinjekcóztak nagyon érzékeny volt, valamint az egyiknél a műtét közben, mivel ideggekkel dolgoztak nagyon is érezhető volt a beavatkozás, a másik kettőnél a végső öltéseket már az érzéstelenítő nélkül voltam kénytelen elviselni, pedig kaptam több helyre is.

Fül-Orr-Gége műtétet már régebben beajánlottak, de megköszöntem, és nem kértem belőle, mert náluk arra a műtétre nem jár altatás, én meg nem kérek a fájdalomból.

adamantium 2010.07.21. 14:53:18

a kérdés megint a pénz körül forog, mert ha van pénz akkor tudsz venni egy modern altatógépet, monitorokat, gyógyszereket meg mindent ami kell (egy jó altatógép drágább mint egy 760iL BMW). ha ez van akkor az altatás mindennél biztonságosabb, a legnagyobb kockázatú betegeket is altatják. a gerincérzéstelenítés a gerincvelő megszúrása szempontjából nem veszélyes, hacsak nem akarsz bravúrkodni egy felső szinten végzett érzéstelenítéssel az ágyéki 2. es csigolya szintje alatt már nem szúrhatod meg a gerincvelőt. ennek is két formája van: a dura (kemény burok) köré és az abba adott érzéstelenítés. az első az igényes és jobb érzéstelenítés de kockázata magasabb mert ha mégis átszúrtad a durát akkor a nagyobb mennyiségű érzéstelenítő problémákat okozhat.
az altatás fő kockázata egyébként a teli gyomor, mert amikor el vagy aludva a garatreflexed sem működik, így ha hánysz akkor az lemegy a tüdődbe és akkor már a koporsóba visz a következő út elég gyakran. ez ellen az intubálás véd, a laringeal maszk nem. de még ha intubálnak is, az ébresztés pillanatában még összehányhatod magad és akkor nincs tubus ami lezárja a légutakat. a biztos megoldás: gyomormosás (vagy min. 6 óra éheztetés), gyomorszonda, intubálás, ezt nem hiszem, hogy sokan szeretnék, de ha biztosra akarunk menni ezt tesszük

P75 2010.07.21. 15:02:00

@werem: nagyon igazad van, az aneszteziológust a beteg a műtét után már nem látja (jó esetben :-) ), ezért a köszönetét és háláját sem mindig tudja neki kifejezni. Mégis, a legrendesebb, legemberibb hozzáállású, legelhivatottabb orvosok az aneszteziológusok. Részemről maximális respect, tudom, respectért nem adnak kenyeret a boltban, így csak reménykedni tudok, hogy a műtétet végző orvosok juttatnak a hálából a műtéti team többi tagjának is.

adamantium 2010.07.21. 15:04:43

@werem: írd már le mi a marhaság, és akkor én nem írom le mi a marhaság és a ferdítés a tiedben

Hozzá Szóló 2010.07.21. 15:09:35

@werem: Ennyi? Tehát még soha senki nem bénult le? Az esetek, amiket ismerek, nyilván nem léteznek :D
Hát hogyne :D
Mennyi eszed van neked?

És ha én fent akarom tartani a jogot ahhoz, hogy akkor jöjjön rám az idegrángás (közödnincs miért, mert ehhez van kedvem) amikor csak kedvem tartja, akkor légyszi, ha már ennyi TB-t fizetek, és BEVÁLLALOM az altatás kockázatait, akkor igenis altassanak. Nekik is jobb, legalább nyugi van.

Volt már pici műtét alkalmával kicsit elmért altató nálam, amikor még pár órát ráhúztam és tovább ki voltam készülve. De engem ez nem érdekel, ezt bevállalom, amúgy nem fájt a fejem utána, nem volt hányingerem, meg semmi, majd, ha 80 éves leszek és túlvagyok 3 infarktuson és már amúgy se tudok járni, akkor igen, meggondolom, hogy az épp ott dolgozó fogalmamsincs ki fogalmamsincs mivel szúrjon egyet a gerincembe. Ja.

Hozzá Szóló 2010.07.21. 15:12:13

@werem: Az, hogy én milyen eljárásnak akarom magam alávetetni, az legyen az én döntésem. Mi az, hogy "rábízom az életem"? Belépek a kórház kapuján, akkor már följogosítva érzi magát a személyzet, hogy saját kedve szerint csináljon olyat, amit konkrétan megtiltok? Hát ez mi??

Hozzá Szóló 2010.07.21. 15:15:00

@epres négercsók: Ahhoz, hogy a műtét során a nagypapád jól vészelje át az altatócuccot, ahhoz nem is igazán a műtétet végző orvos, hanem az altatóorvos profizmusa kellett :)
De ez jó hír, hogy mindkettő remek volt :)

P75 2010.07.21. 15:17:16

@Hozzá Szóló: ez azért nem teljesen így van, a sebésszel sem beszéled meg, hogy laparoszkóp helyett inkább vágjon, mert kényelmetlen a CO2 felszívódása...
Én is az altatást választottam mindig, amikor opció. Amikor nem az, akkor váltam papírqtyává, pl orrsövény-műtét, szemműtét.

Kalamona 2010.07.21. 15:23:40

@werem: értettem a célzást, igazad van! bocs.

Viszont, az aneszteziológust nem is látja az ember. Kétszer műtöttek, az elő vizsgálatoknál mindkétszer rákérdeztem, hogy Ő lesz-e ott a műtétnél, de nemleges volt a válasz (miért nem az van ott, akivel már van személyes kontaktusom?).

A műtőben meg már nincs észnél az ember. A második műtétem közben megébredtem, "beszéltem" is valakivel a fájdalmaimról, de azt sem tudom, hogy nő volt vagy férfi. Biztos nyomozhattam volna a lábadozás idején, de én is abban a hiszemben voltam, hogy a sebészek risztelnek a team-mel.
No, majd az ősszel okosabb leszek.

Nagy-nagy köszönet a munkátokért.

adamantium 2010.07.21. 15:24:59

@werem: nagyon tévedsz, de: nehogy már sajnáljam az anesztes kollégát aki az idő 10%-ban áll egyébként ül, rejtvényt fejt, nyelvet tanul és kiadja az utasítást az asszisztensnek, hogy mit csináljon. rettenetesen fárasztó ahhoz a légkondicionált levegőben üldögélni, főleg ahhoz az orvoshoz képest aki az ambulancián 80 beteget megnéz majd utána megy műtőbe. sok anesztes amit lehet csak kontraindikál, van olyan akivel egyszerűen nem lehet éjszaka műteni, még egy nyílt törést vagy akut hasat is 3 szor kontraindikál. a nagy emberségről meg annyit, hogy nem egyszer láttam már olyan jelenetet, hogy az érvényes anesztes beleegyezővel rendelkező beteget a műtőből fordította vissza a kolléga azzal, hogy: guvadt a szeme a betegnek, biztos pajzsmirigyes, nem hajlandó elaltatni, elszívott aznap dugiban egy cigarettát nem hajlandó elaltatni, nem ad relaxánst mert az drága, nem hajlandó az előkészítőben megszúrni a beteget, utána meg egy órát kínlódik a műtőben, rendes plexus vagy ggl stellatum érzéstelenítést eddig 2 anesztestől láttam pedig jobb helyen alapkövetelmény és sorolhatnám egy évig. az altatás veszélyeiről meg annyit, hogy nálunk érdekes módon a betegek 95%-át altatják, akit meg véletlenül gerincbe érzéstelenítenek a felének a feje fáj, a sterilitási szabályokról egyeseknek meg alapfogalmaik sincsenek én már csak azért sem engedném hátbaszúrni magam akárkivel. azon kívül ismerek olyan anesztes kollégát aki előző nap felkeresi a másnap műtendő beteget (ezzel nem is lenne gond), tudatosítja is vele, hogy ő fogja altatni (ez is hagyjám) de másnap is felkeresi őket - ugyan már vajon miért?. szal ne istenítsük már ennyire ezt a szakmát

adamantium 2010.07.21. 15:31:24

annyira szeretem amikor egy anonimitásba burkolódzó kolléga (hisz tényleg az esetek nagy részében a beteg nem látja, vagy csak maszkban) magának tulajdonítja a műtéti kockázat nagy részét. akkor a sebész mégis milyen kockázatot vállal? mert az anesztest esetleg csak akkor perelnek ha a beteg meghal, de ha gond van a műtét során az nem kerül ki onnan ha a beteg túléli, míg ha van 3 másik vágás a betegen, esetleg fel van nyitva a mellkasa is, azért csak megkérdik tőlem, ugyan doktor úr, bokatörés miatt miért is vágta fel a mellkasát a betegnek?

Fekete Dália 2010.07.21. 15:32:32

Az Intenzív Terápiás Osztályokon altatóorvosok látják el a feladatokat.
Éjjel-nappal.
Közben ők is bent vannak a műtőben és altatnak, ha könnyebb a feladatuk, talán el kellene egy másik szakvizsga.

Fekete Dália 2010.07.21. 15:35:35

Ugyanmár egy traumás műtét során sem tudja az ember ki operálja, de egy sűrgősségi műtétnél is csak az ügyeletet ellátó orvosokban bízhat a beteg.

Kalamona 2010.07.21. 15:39:27

Ez már belharc, nemtok hozzászólni.

Egyet tudok, a leleteim alapján az altatóorvos mondja ki a verdiktet, ezért bízom benne és nem állok le vele alkudozni, hogy nem-e lehetne-e mást?:(
Az pedig, hogy műtét közben változás lehetséges, előfordul.

trimalchio 2010.07.21. 15:44:58

@werem: Nekem eddig két komolyabb műtétem volt. Az egyiknél nem ismertem az altatóorvost, éberen nem is találkoztam vele. A másodiknál, idén áprlilisban, az altatóorvos, akivel aztán az intenzíven is találkoztam, számomra a nagybetűs orvos és ember. Nemcsak azért a hallatlan türelemért és emberségért, ahogyan engem kezelt, hanem ahogyan a családomat is. Azt életem végéig mély tisztelettel fogok rá gondolni!

baribori 2010.07.21. 15:54:11

P75, ha már nyelvtanba belekötünk,legalább ne írjunk ugyanakkora badarságot. a -ba,-be,-ban,-ben nem rag, hanem határozó, helyhatározó.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 15:59:34

@mothe:
@trimalchio:

Ez még nekem is nagyon sok volt.

Hozzá Szóló 2010.07.21. 16:00:03

@werem: Kedves barátom.... én is évek óta hordozok olyan műtéti hegeket, hogy elmenne az étvágyad tőle, ha meglátnád (ráadásul igen kellemetlen helyen, kellemetlenül bizonyos férfifunkciókat és élvezetet megakadályozva) úgyhogy hidd el, tisztában vagyok vele, milyen az, amikor az egészségügyben megmondja a doki, hogy szerinte mi lesz a legjobb, aztán én meg megszívom. Van ez így.
Te egész egyszerűen elmész amellett, amit mondok. Én NEM akarom, hogy a gerincembe vagy annak közelébe bárki bármit szúrjon. És jogom van eldönteni és el is döntöm, NEM. Jehovásokkal jó egyezkedni, amikor a gyerekének az életét kell menteni, vért kellene neki adnod, de ők nem akarják? Én felnőtt ember vagyok és döntőképes. Föl tudom mérni, hogy mi van. Ha nem, akkor nyilván nem vagyok magamnál és akkor úgyis az történik, amit az orvosok jónak látnak. DE CSAK AKKOR ÉS SEMMIKOR MÁSKOR!
Az, hogy én közlöm, hogy EZT NEM, majd belémnyomják a bénítót és juszt is megcsinálják, az nekem nem oké! Ezt akárhogy magyarázhatod!

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 16:00:53

@adamantium: ....Látom amint a vadállat közeledik felém, lábam remeg, szívem gyengébben dobog, elsápadok, összeesem és elájulok, Úgy tűnik, semmi sem oly kevéssé megfelelő, mint ez a viselkedés, amely védtelenül kiszolgáltat a veszélynek. Ez azonban menekülési magatartás. Az ájulás itt menedék. De ne higgyük, hogy ez az én számára menedék, hogy magamat próbálom megmenteni, hogy megpróbálom nem látni a vadállatot. Nem hagytam el a nem-reflexív szintet: de mivel normális úton és determinista összefüggések láncolata révén képtelen voltam elkerülni a veszélyt, tagadtam azt. Meg akartam szüntetni. A küszöbönálló veszély motiválta a megsemmisítő szándékot, amely viszont mágikus magatartást vont maga után. És így ténylegesen meg is semmisítettem, annyira, amennyiben hatalmamban állt. Itt vannak a határai a világra való, mágikus ráhatásomnak: megszüntethetem mint a tudat tárgyát, de erre csak úgy vagyok képes, ha megszüntetem magát a tudatot.* Egyáltalán ne higgyük, hogy a félelem mint fiziológiai viselkedés puszta rendzavar volna. Azoknak a testi feltételeknek hirtelen megvalósítása, amelyek az ébrenlétről az álomba való átmenetet rendszerint kísérik.

*Vagy legalább is úgy, hogy módosítom: az ájulást egy álomtudatra, vagy "irrealizáló" tudatra.

adamantium 2010.07.21. 16:01:11

akkor most utoljára kérem despota mint ennek a blognak a szerkesztője: megkérlek és tiltsd ki innen örökre ezt a mothe nevezetű pszihopata, Istengyalázó alakot, mert látom, hogy bármit megtehet:
mothe 2010.07.19. 10:29:54
@Mária néni: kedves Mária néni! Szopj le bő nyállal, de előbb jól mosd ki a szádat szappannal, nehogy valamit összeszedjek a benned lakó fertőből. :)
csak a legutóbbi sziporkái közül egy. úgy vettem észre, hogy ez a blog elfajult egy irányba, amit néhány bunkó képvisel és ők dominálják a blogot. már így is elvesztetted az orvosok nagy részét, többek közt az ingyen alkalmazott szakkomentátorodat, ha így halad tovább akkor majd csak az aljanép marad

Hozzá Szóló 2010.07.21. 16:06:14

@werem: Ja, első válaszodban annyit írtál, hogy nincs áldozata a gerincen szúrásnak. Majd odaírtad: Ennyi.

Magyarul: hülye vagy te öcsém, ennyi. Ennyi vagy.
Ez lennél te? A stílus maga az ember, sokak szerint, én ebben nem hiszek, mert ha ez így lenne, akkor itt nagyon sok borzasztó ember lenne :(

adamantium 2010.07.21. 16:06:49

@werem: egyetmi klinika az a nagyon rossz hely magyarországon, ha ez van itt akkor gondolhatod milyen lehet egy városi kórház. nem, nem lettem anesztes mert többre vágytam. az intenzívet ne feledd sok helyen sebészek viszik, de mindazonáltal nálunk is az aneszteziológusok, nagyon jól általában. egyébként a támadást te kezdted és csak reagáltam. olvass utána, és ha mothe-nak bármilyen véleményére te hagyatkozni akarsz akkor csak szánni tudlak

adamantium 2010.07.21. 16:09:01

@Hozzá Szóló: én még bénulást soha nem láttam gerincérzéstelenítés után (de természetesen hallottam), elemben súlyos gennyes fertőzést sajna igen

Irise 2010.07.21. 16:11:17

werem és adamantium: na ez volt az eddigi legrondább sebész-anesztes vita arról,hogy ki a nagyobb f@sz,amit valaha hallottam, még durvább,hogy a betegek előtt.

trimalchio 2010.07.21. 16:12:25

@Dr.laikus PhD: "Ez még nekem is nagyon sok volt."
Mármint mi?

mothe 2010.07.21. 16:15:00

@adamantium: nőgyógyász meg ezért nem lettél: „a műtőbe azért nem kell egyébként nőgyógyász mert a legkontárabb hasi sebész is többet tud hasban mint a nőgyógyászok 99%-a. csak azt kell megnézni hány nőgyógyász végez tumorsebészetet? mert a császár az nem az igazi nagy hasi sebészet.”

ha már idézgetünk a klasszikusoktól. :)

bakela 2010.07.21. 16:17:33

TIT a gerincközeli érzéstelenítésről:
epidurális érzéstelenités: a helyi érzéstelenítőt egy spéci hegyű /touchy/vastagabb tűvel /G 16-18/végezzük. Az anyagot a gerinccsatornába, a kemény gerincvelő burkot /dura/ körülvevő laza kötőszövetbe /epi6periduralis tér/juttatjuk. Innen jut a megfelelő ideggyökökig diffúzióval, ahol azok működését átmenetileg felfüggeszti. Elvégzése relative nagyobb gyakorlatot igényel, hosszabb a hatásbeállás /10-30 perc/ viszonylag nagy /5%/ a sikertelenség aránya. Nagy mennyiségű 10-25 ml local anaestheticumot igényel, az érzéstelenség kiterjedése nehezebben kormányozható, előfordulhat „mozaikos” hatásbeállás. Néha az eltérő hasűri, és mellkasi nyomásviszonyok megviccelhetik az anaeszthesiologust. Viszont, gyakorlatilag az alsó nyaki csigolyáktól, egészen a keresztcsont aljáig elvégezhető. A vastagabb tű kanül bevezetését teszi lehetővé, ami néhány órás /szülés/ néhány napos /műtét, vagy trauma utáni fájdalomcsillapítás/, esetleg hónapokig tartó /daganatos betegségek/ szakaszos, vagy folyamatos fájdalom-therápiát tesz lehetővé. További előnye, hogy fiuknál- a sympathicus blokád beállásával soha nem látott fütyiméretet tud produkálni,- sajna, ez az érzéstelenséggel együtt elmúlik.
Spinál: nagyon vékony /G22-27/ tűvel, 0.5- 3 ml lokális érzéstelenítőt juttatunk valamelyik, a 2. ágyéki csigolya magassága alatt közvetlenül a gerincagyi liqorba /agyvíz/. A technika gyors, egyszerűbb, a hatásbeállás percek alatt megtörténik, villámgyors, tökéletes érzéstelenség, izombénulás mozaikos érzéstelenség gyak. Nincs. A gerincvelő a 2. ágyéki csigolya közepének magasságában véget ér, ez alatt csal a „lófarok” kötegei úsznak. Ezeket megszúrni nem igen lehet. /lásd: a vizesfazékban úszó makaróni, és a villa esete, --bár szögbelövővel pl. sikerülhet./ A beadott agyag fajsúlyának változtatásával, ill. a delikvens testhelyzezénel variálásával ez az érzéstelenítés fajta nagyon jól kormányozható. Viszont: folyamatos anaestheziára nem alkalmas, 1x-i beavatkozás, max időtartama 3+ óra körül van.
Az általános érzéstelenítésről csak pár szó:
Belélegzett, és/vagy vénásan beadott kegyszerek segítségével öntudatlanságot, amnéziát, fájdalommenttességet, és izombénulást hozunk létre. Legtöbbx ez a légzés mesterséges fenntartását is igényli./ált légcsőtubus segítségével -a gégemaszk qrva drága- ami a légcső nyálkahártyáját egy kicsit megigazítja./ Többféle, nagyobb dózisban adott szerek, lassúbb recovery. az izombénítók, ill. narcoticumok hatásának esetleges elhúzódása, sőt visszatérése, a zavart öntudat, hányás, + amivel senki nem foglalkozik, a12-24 óra után törvényszerűen megjelenő immundepresszió, -engem az egyszerűbb metódusok felé terelne.
/de tényleg: a lábközépcsont törésem tűzése pl.ezért helyi érzéstelenítésben történt(- mint a foghúzás) apropo fog: a gyökérkezelésem meg „magyarban”/
Ostoba hozzáállás, hogy csak kapok egy „inyekcijót”, azt alszom.

A konkrét esethez:
Orbitális hiba volt a műtétet elvégezni. Ádám, Ábrahám, és egyéb Ószövetségi jogászdottorék ebből élnek. A műtét előtt kapott gyógyszerek /premedikáció/ + a szituáció stressze megakadályozhatja a beteget a tájékozott beleegyezés adásában- korrigálásában.
Mit kellett volna tenni?
A kisokost kitolni a műtőből. Gipszsín, revízió 24 óra múlva, fájdalomcsillapító nélkül, hogy tiszta legyen a fejecskéje a considered decision- hoz . Ha szerencséje van, és még alkalmas a műtétre: újratárgyalás. Ha nincs szerencséje, /bőrsérülés, túl nagy vérömleny, stb/ fekvőgipsz 7-10 nap, majd 6-8 hét járógisz, utána 6-8 hónap Sudeck utókezelés.

Kb. ugyan ez járna azénfizetematébéteznekemjár fentebb nyilatkozó tahónak. /mármint a gipszsín- fekvőgipsz-járógipsz-Sudeck/ De még jobb lenne neki a kőművesgipsz tépéssel, esetleg betoncsizma op. sec. Bugsy Siegel.
Uff én beszéltem: Szija Módi!

2010.07.21. 16:17:34

nemtom, biztos én vagyok a szőrszálhasogató, de most komolyan: azon túl hogy volt egy kis tűpara, kurvajól megcsinálták a hölgyike bokáját. nem látom a problémát.:))

bakela 2010.07.21. 16:19:00

TIT a gerincközeli érzéstelenítésről:
epidurális érzéstelenités: a helyi érzéstelenítőt egy spéci hegyű /touchy/vastagabb tűvel /G 16-18/végezzük. Az anyagot a gerinccsatornába, a kemény gerincvelő burkot /dura/ körülvevő laza kötőszövetbe /epi6periduralis tér/juttatjuk. Innen jut a megfelelő ideggyökökig diffúzióval, ahol azok működését átmenetileg felfüggeszti. Elvégzése relative nagyobb gyakorlatot igényel, hosszabb a hatásbeállás /10-30 perc/ viszonylag nagy /5%/ a sikertelenség aránya. Nagy mennyiségű 10-25 ml local anaestheticumot igényel, az érzéstelenség kiterjedése nehezebben kormányozható, előfordulhat „mozaikos” hatásbeállás. Néha az eltérő hasűri, és mellkasi nyomásviszonyok megviccelhetik az anaeszthesiologust. Viszont, gyakorlatilag az alsó nyaki csigolyáktól, egészen a keresztcsont aljáig elvégezhető. A vastagabb tű kanül bevezetését teszi lehetővé, ami néhány órás /szülés/ néhány napos /műtét, vagy trauma utáni fájdalomcsillapítás/, esetleg hónapokig tartó /daganatos betegségek/ szakaszos, vagy folyamatos fájdalom-therápiát tesz lehetővé. További előnye, hogy fiuknál- a sympathicus blokád beállásával soha nem látott fütyiméretet tud produkálni,- sajna, ez az érzéstelenséggel együtt elmúlik.
Spinál: nagyon vékony /G22-27/ tűvel, 0.5- 3 ml lokális érzéstelenítőt juttatunk valamelyik, a 2. ágyéki csigolya magassága alatt közvetlenül a gerincagyi liqorba /agyvíz/. A technika gyors, egyszerűbb, a hatásbeállás percek alatt megtörténik, villámgyors, tökéletes érzéstelenség, izombénulás mozaikos érzéstelenség gyak. Nincs. A gerincvelő a 2. ágyéki csigolya közepének magasságában véget ér, ez alatt csal a „lófarok” kötegei úsznak. Ezeket megszúrni nem igen lehet. /lásd: a vizesfazékban úszó makaróni, és a villa esete, --bár szögbelövővel pl. sikerülhet./ A beadott agyag fajsúlyának változtatásával, ill. a delikvens testhelyzezénel variálásával ez az érzéstelenítés fajta nagyon jól kormányozható. Viszont: folyamatos anaestheziára nem alkalmas, 1x-i beavatkozás, max időtartama 3+ óra körül van.
Az általános érzéstelenítésről csak pár szó:
Belélegzett, és/vagy vénásan beadott kegyszerek segítségével öntudatlanságot, amnéziát, fájdalommenttességet, és izombénulást hozunk létre. Legtöbbx ez a légzés mesterséges fenntartását is igényli./ált légcsőtubus segítségével -a gégemaszk qrva drága- ami a légcső nyálkahártyáját egy kicsit megigazítja./ Többféle, nagyobb dózisban adott szerek, lassúbb recovery. az izombénítók, ill. narcoticumok hatásának esetleges elhúzódása, sőt visszatérése, a zavart öntudat, hányás, + amivel senki nem foglalkozik, a12-24 óra után törvényszerűen megjelenő immundepresszió, -engem az egyszerűbb metódusok felé terelne.
/de tényleg: a lábközépcsont törésem tűzése pl.ezért helyi érzéstelenítésben történt(- mint a foghúzás) apropo fog: a gyökérkezelésem meg „magyarban”/
Ostoba hozzáállás, hogy csak kapok egy „inyekcijót”, azt alszom.

A konkrét esethez:
Orbitális hiba volt a műtétet elvégezni. Ádám, Ábrahám, és egyéb Ószövetségi jogászdottorék ebből élnek. A műtét előtt kapott gyógyszerek /premedikáció/ + a szituáció stressze megakadályozhatja a beteget a tájékozott beleegyezés adásában- korrigálásában.
Mit kellett volna tenni?
A kisokost kitolni a műtőből. Gipszsín, revízió 24 óra múlva, fájdalomcsillapító nélkül, hogy tiszta legyen a fejecskéje a considered decision- hoz . Ha szerencséje van, és még alkalmas a műtétre: újratárgyalás. Ha nincs szerencséje, /bőrsérülés, túl nagy vérömleny, stb/ fekvőgipsz 7-10 nap, majd 6-8 hét járógisz, utána 6-8 hónap Sudeck utókezelés.

Kb. ugyan ez járna azénfizetematébéteznekemjár fentebb nyilatkozó tahónak. /mármint a gipszsín- fekvőgipsz-járógipsz-Sudeck/ De még jobb lenne neki a kőművesgipsz tépéssel, esetleg betoncsizma op. sec. Bugsy Siegel.
Uff én beszéltem: Szija Módi!

trimalchio 2010.07.21. 16:19:36

@werem, @adamantium:

Én egyáltalán nem értek ahhoz, amiről Ti vitatkoztok, abba beleszólni nem is tudok. Mindenesetre kicsit megrémít a gondolat, hogy miközben a műtőasztalon fekszem az ottlévő orvosok között ilyen (is lehet) a viszony. Csak remélni tudom, hogy műtét közben ezen minden orvos felül tud emelkedni.

Hozzá Szóló 2010.07.21. 16:20:46

@werem: Értem én, ennyi. Hogyne érteném. Hát, ennyi.

Hozzá Szóló 2010.07.21. 16:25:30

@bakela:
"Orbitális hiba volt a műtétet elvégezni. Ádám, Ábrahám, és egyéb Ószövetségi jogászdottorék ebből élnek. A műtét előtt kapott gyógyszerek /premedikáció/ + a szituáció stressze megakadályozhatja a beteget a tájékozott beleegyezés adásában- korrigálásában.
Mit kellett volna tenni?
A kisokost kitolni a műtőből. Gipszsín, revízió 24 óra múlva, fájdalomcsillapító nélkül, hogy tiszta legyen a fejecskéje a considered decision- hoz . Ha szerencséje van, és még alkalmas a műtétre: újratárgyalás. Ha nincs szerencséje, /bőrsérülés, túl nagy vérömleny, stb/ fekvőgipsz 7-10 nap, majd 6-8 hét járógisz, utána 6-8 hónap Sudeck utókezelés."

Bár a stílusod elég sokat elárul, azért nekem tetszik ez a hozzáállás. Ne szúrjanak, toljanak ki. Erről van szó. Végre valaki.

"Kb. ugyan ez járna azénfizetematébéteznekemjár fentebb nyilatkozó tahónak. /mármint a gipszsín- fekvőgipsz-járógipsz-Sudeck/ De még jobb lenne neki a kőművesgipsz tépéssel, esetleg betoncsizma op. sec. Bugsy Siegel."

Na, mesélj még, miket kívánsz nekem, aki nem szereti, ha a gerincébe szúrnak? Mit érdemlek még?

Kedves blogíró, azt hiszem, az index egészségügyi fórumát sikerült lassacskán fölülmúlni ezzel, a slusszpoén az lenne, ha most le is lennék tiltva, mint ott.

Ez ám a színvonal...

Irise 2010.07.21. 16:27:12

@trimalchio: "Csak remélni tudom, hogy műtét közben ezen minden orvos felül tud emelkedni. "
Felülkerekednek. Lehet műtét közben pofavágás, összenézés, halkabb-hangosabb anyázás, de minden orvos a saját se@@ét félti a legjobban, tehát nem hagyja ott/félbe a műtétet, illetve szarban a beteget. Erősen gondolkodom,de urban legend szinten sem hallottam soha olyanról,hogy a beteg élete azon múlott volna,hogy a team tagjai nem szerették egymást.

Irise 2010.07.21. 16:30:49

@Hozzá Szóló: "Bár a stílusod elég sokat elárul, azért nekem tetszik ez a hozzáállás. Ne szúrjanak, toljanak ki. Erről van szó. Végre valaki."
Úgy látszik nem volt világos, fordítok egy kicsit:
ha a kolléga betartva a szakma szabályait, nem műti meg a beteget,hanem kitolja a műtőből, a beteg kívánságának megfelelően,akkor a beteg maradandó egészségkárosodást szenvedhet, az eredeti sérülése miatt.

(Bakela, szólj, ha félreértettelek.)

De Hozzá Szóló én veled vagyok, én biztos kitolnálak a műtőből, nem kockáztatnék érted egy pert.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 16:35:03

@trimalchio:

Én sem értek hozzá.

Megrémít engem is a ki a jobb orvos és übermensch a "hivatás rendben" vita.

Egyszerű felvilágosítás, amit nyilván a sebész nagy vonalakban tud, hisz orvos, de nem a szakterülete.

Frászban vagyok most már.

Kiben bízzak akkor eleitől fogva?

Most kell nekem is újra olvasnom Sartre-t. :D

Pszichológia, fenomenológia és fenomenologiai pszichológia.

Halasztom ami halasztható...

trimalchio 2010.07.21. 16:36:43

@Dr.laikus PhD:
Hát nem tudom, én Sartre-tól depressziós leszek. :-(

bakela 2010.07.21. 16:36:59

@Irise:
Nékünk közös felmenőink vannak!

Hozzá Szóló 2010.07.21. 16:37:52

@Irise:

Erről beszéltem! Ott és akkor megbeszéljük! Hogy máshogy is történhetne? Te közlöd, hogy nem vagy hajlandó altatni, mert nem. Én meg közlöm, hogy a gerincemet nem szúrja meg senki.

Kitolsz és kész.
Nem gáz. Ennyi. Nagy gond? Nagy igény? Nem.

deputy sheriff 2010.07.21. 16:40:13

kapcsolatbaN, ágyambaN, szobámbaN (itt abba is hagytam az olvasást).
Ha valaki beküld egy bejegyzést, tessék már átnézni, vagy - ha nem tetszett általánosban tanulni - akkor átnézetni!

trimalchio 2010.07.21. 16:44:13

Orvosokhoz lenne egy kérdésem. Kötelezö-e leírni a zárójelentésben, ha az ember vért kap műtét közben? Azért kérdem, mert úgy látom nagyon kórház (orvos ?) függő, hogy a zárójelentésbe mi kerül bele?

trimalchio 2010.07.21. 16:45:25

@trimalchio: Kötelezö=Kötelező. Szégyen és mea maxima culpa!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 16:48:45

@Irise:

A beteg dolga, ha nem akar meggyógyulni valamiféle módon.

A tájékozott beleegyezéses bakit sokan megszívták már, bakelának már ismét igaza van.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 16:50:38

@Hozzá Szóló:

Azért nagy gond, mert aztán a beteg visszatér egy ügyvéddel, és azzal, hogy "miért nem operálták meg altatásban, amikor a beteg kifejezetten kérte az altatást". Természetesen hazudnak, hátha sikerül egy kis pénzt leakasztani a többi beteg rovására.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 16:51:58

@trimalchio:

A műtéti leírásban mindenképp szerepelnie kell, de hogy a zárójelentésben kötelező-e, azt nem tudom.

Mindenesetre szerintem jó, ha belekerül, és persze az esetleges transzfúzióval kapcsolatos gondok is.

tt_tt 2010.07.21. 16:55:13

Annak ellenére hogy Érden lakunk, megpróbálunk minden szükséges kórházi ellátást Siófokon intézni. Gyorsabb, tisztább, emberségesebb. Voltam kétszer látogatni a Szent János-ban, hát nem szívesen kerülnék oda...

trimalchio 2010.07.21. 16:56:18

@radiologus.hu:
Értem. De a műtéti leírást én, a beteg nem látom.

szabidoki 2010.07.21. 17:12:10

@Hozzá Szóló: talán nem véletlen, hogy az index fórumról már lerugdostak... Buta vagy és agresszív. Mondjuk ez nem egyedi jelenség itt, az orvosgyalázó blogon.
Sebészt meg anesztest is tudok bunkót is meg normálisat is, általában az eltérő érdekek miatt vannak konfliktusok. A sebész operálni akar, mert azt szereti csinálni, meg abból van bevétel, az anesztes meg egyrészt szereti védeni a hátsóját, másrészt nem hiányzik neki a meló, ezért gyakran behúzzák a kéziféket. Ez örök szembenállás, de általában tudják kezelni a helyzetet. Nyilván az internet meg a névtelenség ad némi bátorságot, és nekem úgy tűnik, hogy werem kötött bele adamantiumba, úgyhogy tessék szépen bocsánatot kérni.
A poszthoz csak annyit, hogy bakela mondta meg a tutit: ha cirkuszol a beteg, akkor nem kell megoperálni, hadd sántikáljon a gipsszel.

Káin 2010.07.21. 17:16:27

@szabidoki: "A poszthoz csak annyit, hogy bakela mondta meg a tutit: ha cirkuszol a beteg, akkor nem kell megoperálni, hadd sántikáljon a gipsszel."

Ezt ugye te sem gondolod komolyan?Ha már bocsánatkérés, ezért a kijelentésért azt hiszem neked sem ártana megkövetni az itt kommentező betegeket, olvasókat.Életmentő műtétről is hasonlóképp gondolkodsz? Amúgy orvosgyalázásról csak annyit, hogy a hasonló kijelentések miatt érzik úgy néhányan, hogy valami rohadtul nincs rendben az eü-ben.

bakela 2010.07.21. 17:23:40

@Hozzá Szóló:
pírcinged-e, tatud-e van?
VAN.

Despota 2010.07.21. 17:25:49

@szabidoki: Itt az "orvosgyalázó" blogon egy pozitív poszt :P.

praxis.blog.hu/2010/07/21/bizok_a_magyar_orvosokban

Mellesleg megkérdezhetem, mit vársz el tőlem, hogy szerinted mitől nem volna gyalázkodó a blog?Érdekelne, de komolyan.

mothe 2010.07.21. 17:30:08

@radiologus.hu: de ebben az esetben a beteg tényleg kifejezetten kérte az altatást, nem?

én három lehetőséget látok.

1) kitoljátok a beteget a műtőből, és bakela tanácsára jól megszívatjátok presztizs ellen elkövetett merénylet kiváltotta bosszúból

2) meggyőzitek arról, hogy az altatás nem olyan jó, mint gondolná, és nem fog neki fájni a tű, ha előtte kap egy adag nyugtatót (ahogy az történt is)

3) kérésének megfelelően altatásban végzitek el a műtétet.

ez a harmadik opció miért nem opció?

orient 2010.07.21. 17:30:43

@werem: sajnálom. Én meghálálnám, de sajnos ahogy más is írta az aneszteziológust sokat nem látni műtét után. Csak a műtétet végző orvost. Köszi ha rendesen végzed a munkádat. Nagy dolog ebben az országban, és tudjuk orvosnak lenni, ITTHON áldozat és hivatás. Reméljük azért lassan kicsit javul majd a helyzetetek. A betegek vagyis a mi érdekünk is.

Despota 2010.07.21. 17:51:35

@szabidoki: Most egy darabig nem leszek gépközelben, de komolyan szeretném tudni, hogy személy szerint Te mit gondolsz, hogyan lehetne a blogot hasznossá tenni.

Mária néni 2010.07.21. 18:13:57

Megint egy hisztérika vallomása. Örülnie kellene, hogy nem két pofont kapott, hanem mégis megoperálták epidurálban.
Méghogy ő "viteti" magát ide-oda, amikor a labdahóbortja miatt összetöri magát, akkor még az én adómból válogat az ellátások között, miközben a legjobbat ajánlották föl neki.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 18:13:58

@Káin:

A lényeg ez az információ: ha a beteg nem akarja a műtétet, akkor a műtét elmaradásával járó dolgokért ő vállalja a felelősséget.

Beleértve a gipsszel történő rögzítést is.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 18:15:12

@mothe:

Tévedés ne essék, Hozzá Szóló konkrét esetéről írtam.

A betegek és ügyvédeik ugyanis simán lehazudják a csillagot is az égről.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 18:18:18

@mothe:

A műtéti kockázat jóval nagyobb, mint a helyi illetve vezetéses érzéstelenítés kockázata.

Ha az altatás miatt valami gubanc van, akkor a T. beteg és ügyvédje már "elfelejti", hogy ki is ragaszkodott az altatáshoz annyira, és azt a kérdést kezdik el feszegetni, hogy miért is nem a szakma szabályainak megfelelően, altatás nélkül végezték el a beavatkozást?

A bíróság meg szarik a tényekre, és elkaszálja a műtétben részt vevőket meg a kórházat.

mothe 2010.07.21. 18:18:32

@radiologus.hu:

... Nyilván az orvosok és az ő ügyvédjeik pedig dettó.

De komolyan érdekelne, hogy a harmadik opció miért nem opció? Akár egy fiktív esetben is?

mothe 2010.07.21. 18:20:09

@radiologus.hu: ja, hogy nem csak a betegek és az ügyvédjeik, hanem az egész bíróság is mind az orvosok ellen van.

hát így már egész más. :)

ROFL :)

Mária néni 2010.07.21. 18:22:05

Az aneszteziológus a szakmai etika szerint járt el, vállalva azt is a beteg érdekében, hogy a sunyi, aljas beteg még fel is jelelnti.
A beteg a legkisebb altatással járó kockázattal, a leggyorsabban kapott végleges ellátást annak ellenére, hogy tudatlanságában ellenkezett.
Azért, mert valakinek vannak jogai, még esze nincs.
Az idióta cikkírónak vissza kellene mennie, és hálája jeléül csókolgatni az altatóorvos talpát.

szabidoki 2010.07.21. 18:24:27

@Káin: félreérted a dolgot, nem bosszú, hanem önvédelem. Ha a beteg hisztériázik műtét előtt, hogy ő nem ezt a lovat akarta, akkor esélyes, hogy később egy ügyvéddel jön vissza, hogy őt itten akarata ellenére megoperálták/nem tájékoztatták/nem azt a kezelést kapta, amit a doktorháuszban szoktak/stb, és követel pár millát fájdalomdíjul. Nomármost az egyik legjobb műhibaperes ügyvéd nyilatkozta, hogy nincs olyan beleegyező nyilatkozat, amibe ő ne tudna valahogy belekötni. Namármost ezek fényében ilyenkor az a legjobb, hogy a műtétet elhalasztjuk, és mikor kicsit lecsillapodott a szitu, akkor térünk rá vissza.
Az életmentő műtét nem ez a kategória, ott nem kell a beteg beleegyezése, és kötelező megcsinálni a szükséges beavatkozást.
@Despota: hát, egy fecske nem csinál nyarat... Meg ezt már olvastuk kommentben... Az orvosgyalázás meg akkor szűnne meg, ha nem lennének egyoldalú, buta posztok, meg orvosgyalázó kommentek. Ezt elérni viszont neked kell, ha akarod.

mothe 2010.07.21. 18:24:47

@Mária néni: sunyi, aljas, idióta, esze nincs.

Mária néni már megint megfogalmazta az igazságot, jó orvos módjára.

Köszönjük a hozzászólást! Adamantium barátod üdvözöl.

mothe 2010.07.21. 18:25:48

@szabidoki: és mikor szűnne meg a Mária néniéhez hasonló beteggyalázás?

szabidoki 2010.07.21. 18:27:34

@mothe: mert ez nem a doktor Bubó, ahol "diktál a beteg, írja a doktor", hanem szigorú szabályok szerint működő veszélyes üzem.

mothe 2010.07.21. 18:30:41

@szabidoki: tehát a beteg nem kérheti az altatást?

Mária néni 2010.07.21. 18:32:42

@mothe: A te jelenléted és hozzászólásaid rendkívül hasznosak minden a fórumokra látogató orvos részére. Mindenki láthatja, hogy kellő rosszindulattal és analfabetizmussal mire képes egy laikus, aki gyűlöletében bármire képes. Az az orvos, aki illúziókat táplál egyes betegek rlehetséges rosszindulatát illetően, az olvasva a hozzászólásaidat, leszámolhat minden illúziójával.
Köszönet jár neked.

Mária néni 2010.07.21. 18:33:49

@mothe: A beteg akkor jár jól, ha azt csinálja, amit mondanak neki a hozzáértők. Ennyire egyszerű. Még egy pedagógus is felfoghatja.

mothe 2010.07.21. 19:01:07

@Mária néni: örülök, hogy hasznát veszed a hozzászólásaimnak. kár, hogy én ugyanezt nem mondhatom el a tieidről, de ne add fel! :)

mothe 2010.07.21. 19:04:21

@Mária néni: nem pedagógus vagyok, szívem, amennyiben erre céloztál.

A kérdésem nem az volt, hogy szerinted mikor jár jól a beteg, mert szerinted a betegnek az orvosok lába nyomát kéne csókolgatnia, és alázatosan kellene hozzájuk beszélnie, ami biztos, hogy a betegnek nem jó.

A kérdésem az volt, ha már mindenképp meg szeretnéd érteni a diónyi agyaddal, drágám, hogy a beteg kérheti az altatást vagy sem?

Ó, és nem tőled kérdeztem, mert neked azt sem hiszem el, amit kérdezel. Csak azért ismételtem el, mert abban reménykedem, hogy másodszorra felfogod. De kérlek, ne válaszolj. Hagyd szabidokit is érvényesülni.

szabidoki 2010.07.21. 19:04:40

@mothe: kérni sokmindent lehet :)
Ha viszont valamilyen ellenjavallata van az altatásnak, még a normál kockázaton felül, nem fogják elaltatni, csak közvetlen életveszély esetén.

Despota 2010.07.21. 19:04:45

@szabidoki: Nos, a kérdésem a következő:miként gondolod ezt elérni?Moderálással? Igyekszem az ok nélkül személyeskedő kommenteket(legyen pro, vagy kontra) eltávolítani, ahogy nemm engedek nevesíteni orvosokat, ápolókat, stb. De mit tegyek még? Ne engedjek ki posztokat?Megtehetem, de ki dönti el, hogy honnantól egyoldalú, buta egy poszt és honnantól a józan ész keretein belül íródott? Nehéz kérdések ezek és én minden konstruktív ötletet szívesen fogadok, hogy a blog a valós célját érje el, azaz árok betemetést és ne árok ásást.

mothe 2010.07.21. 19:10:48

@szabidoki: ebben az esetben volt a normál kockázaton felül ellenjavallata az altatásnak, szabidoki?

P75 2010.07.21. 19:14:32

@adamantium: oh, ez szép... Méghogy holló a hollónak...? Tudod, a mai szerepléseddel gyönyörűen leírtad magad. Van valaki, akivel te nem mocskolódsz???

Irise 2010.07.21. 19:21:51

@radiologus.hu: "@Irise:

A beteg dolga, ha nem akar meggyógyulni valamiféle módon."

Abszolút. A beteg joga eldönteni,mit akar és mit nem. Épp ezért izgulok még pár hónapig,hogy a beteg,akinek felajánlottam,hogy átvitetem egy specialistához,mert én nem tudok szétvágott ideget összevarázsolni, de a beteg ragaszkodott hozzá,hogy én varrjam csak össze az arcát,mert ő haza akar menni, vajon fel fog-e jelenteni,mikor leesik neki a tantusz,hogy TÉNYLEG nem érez, ahogy mondtam.
A dokumentáció nagyon fontos.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 19:30:02

Annyi faszságot szóltatok hozzá, hogy már fájt.
Hozzáfűznék én is pár gondolatot:
1. Fiatal, egyébként egészséges ember aneszteziológiai szempontból kockázatmentesnek tekinthető, nagy esetszámmal végzett vizsgálatok semmiféle kockázati előnyt nem mutattak a gerincközeli javára az altatással szemben. Altatóorvosok között is elterjedt tévhit, hogy az altatás "veszélyesebb", illetve ezzel hülyítik a parasztot annak érdekében, hogy a számukra egyszerűbb és kényelmesebb spinalt (nem epidural, mert az más, feljebb bakela bekopipésztelte a szakzsargont) végezhessék. Hangsúlyozom még egyszer: nem 90 éves nénike tomportáji műtétéről beszélünk.
2. Az adott helyzetben az aneszteziológusnak el kellett volna altatni a beteget, és kész. Az, hogy a beteg az érzéstelenítést nem fogadta el, önmagában nem lehet a műtét elhalasztásának az indoka, ha választható más módszer is. Bizonyos típusú bokatöréseket eleve rövid időn (többnyire 6 órán) belül meg kell operálni, az indikációba az anesztesnek nincs oka és joga belepofázni. Saját szempontjait persze érvényesítheti a józan ész határain belül. Ha tényleg nagyobb dózis szedatívum beadása után spinálozták meg a beteget annak akarata ellenére, annak jogi következménye kellett volna, hogy legyen. A legtöbb, kezdetben tilatkozó beteg észérvekkel meggyőzhető, még ha azok nem is fedik teljesen a szakmai valóságot (az altatás "veszélyes"). Csak megjegyzem, hogy bizonyos országokban a regionális technikák éppen a betegek ellenkezése miatt és a valós előnyök hiányában eléggé háttérbe szorultuk (leszámítva speciális eseteket, pl. császármetszés).
Hangsúlyozom: a beteg joga, hogy bizonyos beavatkozásokat elutasítson, pláne, ha van alternatív megoldás. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy adott esetben ennek komoly anyagi vonzatai lehetnek, de a jelenlegi rendszerben ehhez a betegnek semmi köze. Persze lehetne olyan rendszer is, amiben pl. a TB egy adott műtéthez alapban gerincközelit térít, aztán ha a beteg aludni akar, akkor ennek pluszköltségét ő állja. Lehetne ilyen, de nincs.)
3. Bizonyos műtéteknél az aneszteziológiai kockázat messze meghaladja a sebészit, de azért általában fordítva van. A műtéttel összefüggő halálozás (amennyiben nem közvetlenül az alapbetegség számlájára írható) kevesebb mint 10%-ban köthető nagyrészt vagy kizárólagosan az altatóorvosi tevékenységhez.
4. Valami barom itt azt írta, hogy van olyan hely, ahol a sebészek viszik az intenzívet. Nem tudom hol, Ruandában talán. Vagy az nem intenzív, esetleg egy sebészeti őrző. Menj a helyedre, leülhetsz, egyes.
5. A műtéttel kapcsolatos felvilágosítás és a betegtől a műtéti beleegyezés (informed consent) megszerzése a sebész kompetenciája, a műtéthez szükséges anesztézia megválasztása és elfogadtatása a beteggel pedig az altatóorvosé. Lehet ezt együtt (kvázi teamként) is végezni, de erre ritkán kerül sor. Kultúrhelyeken íratlan szabály, hogy egymás dolgába csak a feltétlenül szükséges mértékig pofáznak bele.
Több most nem jut eszembe.

P75 2010.07.21. 19:33:46

@werem: ugyanmár! Itt valaki jót merészelt írni rólatok, őt meg bántották! A szívem szakad meg... Szép, amikor egy "sebész" kimutatja a foga fehérjét... Csak ennek a kése alá ne kerüljek soha...

mothe 2010.07.21. 19:34:23

akkor ebből leszűrném, hogy a harmadik opció, miszerint a beteg azt kérte, hogy altassák, tehát altatják, azért nem opció, mert az orvos szart rá, hogy a beteg mit akar.

hm.

nem is értem az orvosgyalázást. komolyan.

P75 2010.07.21. 19:36:45

@baribori: határozó rag. Határozó, olyan nincsen. Helyhatározó lehet, de mondatelemzésnél (alany, állítmány, tárgy, helyhatározó). Erre gondolsz, én pedig a ragokra. Van még határozószó, pl ott, oda.

P75 2010.07.21. 19:38:47

@adamantium: Istengyalázó=adamantium-gyalázó? :-)

Irise 2010.07.21. 19:40:13

@Reaper Man: Csak az 1. ponttyal vitatkoznék. Szerintem altatásnál sokkal több váratlan bajság közbejöhet,mint spinálnál.
Ha elaltatsz egy beteget, mondjuk adtál neki izomrelaxánst és nem lehet intubálni ? Vagy az elméletileg üres gyomrú beteg, rövid maszkos narkózis alatt elkezd hányni,mert azért csak evett reggelire valamit suttyomban? Vagy extubálásnál egy laryngealis spazmus? (Én anno teljesen egészséges fiatal felnőttként majdnem belehaltam az utóbbiba.)
Mit tudsz elba*ni spinálnál? Legfeljebb nem áll be. Akkor még mindig lehet altatni. (Jó,ne állítsd fejre a beteget,hogy ne terjedjen fel a szer.)

Részemről sokkal szívesebben veszem,ha a betegnek saját stabil légútja van, saját légzéssel, beszélgetünk, tud szólni,hogy nem jól érzi magát stb., mintha hirtelen azt veszem észre GA alatt,hogy esik a vérnyomása, vagy ha extubálásnál nagyon elkezd hörtyögni meg lilulni.

mothe 2010.07.21. 19:51:16

@P75: :) ezt is gondolhatnánk, de adamantium maszturbatív gondolatai ellenére én nem vagyok ateista, csak a gondolkodásra képtelen, bigott vallásossággal és a kártékony egyházzal van problémám. Ezekkel is csak akkor, amikor hatalmat próbálnak gyakorolni föllöttem. :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 19:58:38

@Irise: Erre csak ugyanazt tudom mondani, hogy tudományosan megalapozott bizonyíték nem áll rendelkezésre, addig viszont tévhitnek kell tartani az "altatás veszélyes" dogmát. Amiket felsoroltál, főleg szakmai hibákból, ill. nem megfelelő körültekintésből erednek. Sürgős műtéteknél persze mindig módosul kicsit a helyzet.
Csak megjegyzem, hogy az USA-ban a bupivacain klinikai bevezetése után legalább 50 újraélesztéssel végződő anesztézia történt (jó része fiatal, egészséges ember volt, többen meghaltak, ill. súlyos idegrendszeri károsodást szenvedtek) elbaszott spinal miatt. Aztán persze megtanulták, hogy mire is kell figyelni.
Az, hogy mit hiszünk, meg mi a valóság, két külön dolog. Repülőgépen utazni statisztikailag biztonságosabb, mint autóval, mégis sokkal többen félnek az előbbitől.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:07:05

@Irise:

A jó életbe!

Mit csinál az aki műtét előtt áll és Ti itt vitatjátok meg a szakmai véleményeteket?
Értelemszerűen ölég keveset értünk belőle.

Álláspont és annak az ellenkezője.
A beteg joga ahogy valaki írta, tisztességes felvilágosítás és ESZMECSERE után dönteni, hogy ő mit szeretne.

Ezek szerint fizessükatbtésmégjogunkisvanhogymegércsükmitfognakvelünkcsinálnihogyfelkészülhessünkrá!

Egye már meg a fene.

Egymás kompetenciáját kéne tisztelni.

Ebben benne van a beteg tájékoztatása és döntési joga, amiben dönthet.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:16:11

@Reaper Man:

Úgy képzelem, hogy egy viszonylag rövid, de komplikált műtét esetén, sokkal nagyobb a beteg idegi megrázkódtatása, mint az altatás.

A tubus helye nyilván nekem hetekig fájt és rekedt voltam egy hónapig, de nem igazán akartam volna a gyors tesztet ébren megvárni, hogy a kivett felesleg jó, vagy rosszindulatú volt-e.
Ébresztésnél voltam boldog, hogy szám szerint minden meg van és baromira fáj.

Azért kérdem, ha lehet.ű

Van erre valami protokoll, hogy milyen típusú műtét esetén altatnak és minél nem?

Mária néni 2010.07.21. 20:19:47

Aki nem tudja, hogy az inhalációs narkózisnak nagyobb a kockázata, mint az epidurálnak, az egyszerűen csak nem ért hozzá. Ez nem baj. Aki viszont még pofázik is ilyesmit, az szánalmas.

Aki azt hiszi, hogy egy gyors bokaszögezést spinálban csinálnak, és nem epiben, arra a fenti vonatkozik.

(attól, hogy valaki beteghordó valahol, még nem ért az aneszteziológiához)
:-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 20:25:53

@mothe:

A beteg sok mindent kérhet, de csak a szakmai határokon belül.

Saját szűkebben vett szakterületemen a CT-vizsgálatok során adandó kontrasztanyag-szövődmények kapcsán szokott előfordulni, hogy a páciens, aki még soha nem kapott kontrasztanyagot, elolvassa a tájékoztatót, és mégsem kéri a kontrasztanyagot.

A pályám elején még hosszasan könyörögtem, hogy járuljon hozzá, mert anélkül a vizsgálat gyakorlatilag nem ér semmit mondjuk egy daganatos beteg esetén.

Aztán rájöttem, hogy aki először elszánta magát, arra sajnos nem hat semmilyen érv.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:26:54

@Mária néni:

Menjetek a fenébe!

Kellő képen össze-vissza vagyok zavarva!

Eddig is ez a volt a célod, de két napja írsz értelmeseket.

Könyörgöm most is tedd ezt kivételesen, :-)

adamantium 2010.07.21. 20:28:10

@Irise: a műtőbe bejutni nehéz, utána már általában nincs vita

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 20:28:44

@Dr.laikus PhD: Rövid, de komplikált műtét nincsen. Egy műtét vagy rövid, vagy komplikált.
Rengeteg olyan műtét van, amelyek csak és kizárólag altatásban végezhetők el.
Van számtalan olyan, ami érzéstelenítésben is és altatásban is elvégezhető.
Olyan műtét viszont egy sincs, amit csak és kizárólag érzéstelenítésben lehetne megcsinálni.
Ebből következően az érzéstelenítés egy lehetőség, amelynek a választása bizonyos esetekben valóban a beteg érdekében, a kockázat csökkentése céljából történik. Minden eset egyedi elbírálást igényel, általános protokoll nincs.
A népiesen "gerincinjekciónak" is hívott spinalis érzéstelenítés egyik alapfeltétele a beteg beleegyezése és együttműködése. Ezek hiányában nem végezhető el.
Általánosságban a köldök vonala alá eső területen végzett műtéteknél használható, ezer ilyen van.
Magyarországon általánosan bevett gyakorlat, hogy mindent spinálban végeznek, amit csak lehet, akár a beteg erőteljes rábeszélése, vagy az ízléstelenség határát súroló presszionálása árán is. Ennek az oka sokrétű, nem mennék itt bele.

adamantium 2010.07.21. 20:30:02

@trimalchio: az epikrizisbe is be szokták írni, de beavatkozásnak is el szokták kódolni a vér adását

adamantium 2010.07.21. 20:32:38

@Despota: én írtam egy ötletet, hogyan lehetne a blogon javítani látom nem olvastad

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 20:37:23

@Mária néni: Nézz utána, van sok szakirodalom. Olyan, hogy bokaszögezés, nincs. Van lemezes osteosythesis (pl. harmadcsőlemez+csavarok), ezt a külbokánál szokták alkalmazni. Van húzóhurkos rögzítés (pl. két tűződrót és egy csavarral rögzített húzóhurok a letört belboka helyretételére), meg még egy csomó más. Ezek a műtétek szinte kizárólag spinálban történnek (már ha nem altatásban), epidurálban szinte soha. Remélem nem orvos vagy, ha mégis, akkor most azonnal diploma összetép, helyre, leül, egyes.

adamantium 2010.07.21. 20:41:33

@P75: veled szemben én nem tartom Istennek magam, de olvass vissza pár nappal ezelőtti kommenteket milyen szinten szidták Istent és a hívő embereket a barátaid

adamantium 2010.07.21. 20:43:39

@Mária néni: bokaszögezés??? szerintem nyújtsd be a szabadalmi hivatalba az ötletet :D

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:47:26

@Reaper Man:

Köszönöm és jaj nekem... :-(

Normális aneszteziológust nekem!.

Mikrobi 2010.07.21. 20:55:53

Sajnos a mentősök között folyamatosan megy poéngyártás a János Traumatológiáról:-(

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 20:59:05

@Dr.laikus PhD: Csak csendben jegyzem meg, hogy az aneszteziológusok között is - mint mindenhol - számos balfasz van, akik úgy félnek a légúti szövődménytől, mint mókus az erdőtűztől, ők persze mindent érzéstelenítésben akarnak csinálni. Ehhez persze kapóra jön az "altatás iszonyúan veszélyes" típusú mantra.
Most nem mennék bele olyan kérdésekbe, hogy bizonyos orvosi egyetemek (és most nem a pestire, a pécsire, a debrecenire és a szegedire gondolok), oktatási színvonala és az ott végzett, de hazánkban praktizáló orvosok szakmai felkészültsége milyen kívánnivalókat hagy maga után, sajnos van benne elég sok tapasztalatom, nem csak altatóorvosi körökben. Azt hiszem nagyon árnyaltan fogalmaztam.

Irise 2010.07.21. 21:05:49

@Reaper Man: "Erre csak ugyanazt tudom mondani, hogy tudományosan megalapozott bizonyíték nem áll rendelkezésre, addig viszont tévhitnek kell tartani az "altatás veszélyes" dogmát"
Reaper mi a szakterületed?
Rövidke életem során még egyetlen spinál szövődményt sem láttam. GA szövődményt viszont sokat.

@Dr.laikus PhD: Mi baj? "Mit csinál az aki műtét előtt áll és Ti itt vitatjátok meg a szakmai véleményeteket?"
Valószínűleg bután néz maga elé,majd megijed,mert egy kukkot nem ért belőle, csak annyit,hogy anyu meg apu vitatkoznak.
Anyu meg apu nem fognak elválni, csak most nem értenek egyet, ettől még a kezeden levő sebet bekötözik, kapsz cukorkát is. Semmi baj nem lesz, anyunak és apunak nem kell feltétlenül mindenben egyet értenie, attól még család vagyunk :)
Magyarán van 100 módszer, több irányzat, az orvoslás nem fekete-fehér, a lényeg,hogy aki csinálja, az tudja mit csinál.
Tom, arrogáns vagyok stb.stb.

Amúgy kollégák, ideje lenne abbahagyni egymás alázását a "remélem nem orvos vagy, ideje összetépni a diplomát, egyes"stb. szövegekkel, mert ez szánalmas.

Adamantium: jaja.

adamantium 2010.07.21. 21:10:59

@Reaper Man: azért ezt kifejthetnéd mert pl az eddig általam látott két legjobb és legbevállalósabb anesztes nem magyarországon született

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:18:24

@Irise: Én már láttam ilyet is meg olyat is. Hangsúlyoznám újra, érdemi alapbetegség nélküli páciensek tervezett műtéteiről beszélünk, nagy mintán vizsgálták az általános és a regionális anesztézia kockázatát, és nincs szignifikáns különbség.
Persze az sem mindegy, mit tekintünk szövődménynek, de most a szakmai részébe nem bonyolódnék nagyon bele. A spinal elsősorban a preload drasztikus csökkentése révén a keringés összeomlásával fenyeget, illetve magas spinal okozhat légzési elégtelenséget. Az infekció és a neurológiai szövődmény ezekhez képest ritka, de ha van, akkor többnyire durva következményekkel.
A tévhit egyik gyökere szerintem az, hogy a spinal egy viszonylag egyszerű, gyorsan megtanulható beavatkozás, míg a narcosis abszolút biztos kézben tartása többéves tapasztalatot igényel.
Kb. olyasmi, hogy pl. biciklizni könnyebb megtanulni, mint helikoptert vezetni, meg ha bringával esel, többnyire simán megúszod, de attól még nem biztos, hogy a bringa a biztonságosabb közlekedési eszköz. Ezt csak korrekt vizsgálattal és adatelemzéssel lehet eldönteni.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:21:42

@adamantium: Nem az az izgi, hogy hol született, hanem hogy hol tanulta az orvoslást, ezer és egy példát tudnék hozni helyekkel, nevekkel, de biztosan megérted, hogy miért nem teszem.

adamantium 2010.07.21. 21:23:21

@radiologus.hu: én is azt kérdeztem, hogy vajon mely nemzet fiairól/lányairól, oktatásáról van ilyen jó véleménnyel :)

adamantium 2010.07.21. 21:28:00

@Reaper Man: az én két emberem, külföldön született és külföldön végezte az egyetemet és ott is dolgoztak legalább 10 évet (meg is hurcolták őket rendesen diplomahonosítás címszó alatt), az egyik kárpátalján a másik erdélyben. szerintem ez egyáltalán nem születési hely és oktatásfüggő, hogy mondjak egy érdekességet ami nagyon csípi egyesek szemét: magyarország orvosi oktatása 1983 óta eurokonform, a múltkorában néztem, romániáé 1965 óta, és ezt nem ők mondják hanem az európai únió egészségügyi bizottsága, szóval nem kell annyira lenézni a külföldről jöttet, mert sajna nálunk sem rózsás a helyzet már ha a rezidensképzés körül kialakult botrányokra gondolok

Despota 2010.07.21. 21:29:55

@adamantium: HA megtennéd, hogy újra leírod, nagyon hálás lennék. Sajnos nagyon nagyon fáradt vagyok...

Irise 2010.07.21. 21:31:27

@Reaper Man: "érdemi alapbetegség nélküli páciensek tervezett műtéteiről beszélünk," ebben az esetben miért hivatkozol a sympatholitikus hatásra? Érdemi alapbetegség nélkül ez egy sima fizsóval ellensúlyozható :)
"Az infekció és a neurológiai szövődmény ezekhez képest ritka" a spinálnál. Ehhez képest az altatásnál okozhat stroke-ot időseknél és tracheitist minden gond nélkül, bárkiben, az aspirációs pneumoniáról meg ne is beszéljünk.
Nyugodtan belebonyolódhatsz a szakmai részleteibe. Legfeljebb a nem szakmabeliek lemorzsolódnak, ez egy nyílt blog.

Mária néni 2010.07.21. 21:32:38

majd én is fogok egy laikus fórumon okoskodni, mint néhány önértékelési zavarral küzdő orvos. Bokaszögezés ide elég. Aki pedig azt állítja, hogy az inhalációs narcosisnak nem nagyobb a rizikója, mint ez epidurálnak, az húzza le magát a WC-n.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 21:34:05

@adamantium:

Amikor nekem kell megvilágítani a keletről jött kissé akcentusos neurológus szakorvos(!) kollégának a "neuritis" és "neuropathia" fogalmak közti különbséget....

Mária néni 2010.07.21. 21:34:38

@adamantium:
Aki Kárpátalján szerzett diplomát, az itthon csak Köjálban, vagy ÁNTSZ-ben kaphatott állást, mert csak felcser szintek képesek dolgozni, az Erdélyiek pedig nem ismerik a gyógyszereket, kell nekik pár év, mire beletanulnak.

adamantium 2010.07.21. 21:35:04

@Despota: adamantium 2010.07.21. 16:01:11 ekkor írtam be, szerintem megfontolandó

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:35:07

@adamantium: Én meg a saját szememmel láttam, és ez nekem elég. Nem egyet, nem ötöt, hanem sokkal többet. És sajnos a szakmai inkompetencia gyakran társult a pozitív emberi értékek hiányával is. Persze itt is, mint mindenhol, tisztelet az üdítő kivételeknek. Mindenki tudja, hogy miről beszélek, csak senki nem mer helyeselni. De ez itt OFF, és nem óhajtok "kövezést", ezért talán hagyjuk.

adamantium 2010.07.21. 21:37:16

@radiologus.hu: tévedés ne essék nem mindegyik, de az vesse rájuk az első követ aki garantálja, hogy minden magyarországon végzett ettől jobb, mert én vizsgáztattam idén 5. éveseket, alapvető anatómiai fogalmakkal sem volt tisztában a nagy része

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:37:36

@Mária néni: A Te szinteden a "bokaszögezés" szerintem még túl szakmai is.

Mária néni 2010.07.21. 21:39:29

@Reaper Man: Én műtősfiukkal nem vitázom, nem is tegeződöm.

adamantium 2010.07.21. 21:40:40

@Mária néni: ez pl azért hazugság mert aki honosítja a diplomáját az 4 vizsgát kell tegyen: gyógyszertan (fürst zsuzsával aki ismeri az tudja ez mit jelent), igazságügyi orvostan, etika és a 4. is valami kisebb tantárgy, most nem ugrik be. a kárpátaljaiaknak meg a szerbiaiaknak diplomamunkát is kell írni (nálunk az utóbbi 2 évben egy szerb és egy ukrán is írt diplomamunkát) mert náluk az nincs az egyetem végén. tehát ha azt mondod, hogy nem tudják a gyógyszertant az fürst zsuzsa hibája mert nem kérte eléggé a vizsgán :D

Irise 2010.07.21. 21:41:28

www.xtranormal.com/watch/6752641/
Nem szoktam belinkelni dolgokat, de ez most nagyon megy a mai sebész-anesztes vitához :)

Mária néni 2010.07.21. 21:42:32

@adamantium: Aki szín jelesre vizsgázik gyógyszertanból, azt távol kell tartani a betegektől még legalább 5 évig, ameddig meg nem tanul egy kicsit legalább a gyógyszerekről.

adamantium 2010.07.21. 21:44:10

@Mária néni: te ezt nem tudhatod, bokaszegzés :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:45:15

@Irise: Nem tudom ennél érthetőbben leírni. Az USA-ban történt eseteknél (bupivacain spinal) is elektív műtéteknél következett be a keringés összeomlása.
Egyszerűen fogalmazva: a narcosis szövődményeinek nagy része nem azért van, mert az alapban veszélyes, hanem mert elbaszták. Narcosist könnyebb elbaszni, mint spinált, ez ilyen egyszerű. A narcosis veszélye nem önmagában, hanem az aneszteziológusban van. Mint ahogy az autóban sem maga a szerkezet a veszélyes, hanem a barom, aki vezeti. Lehet dogmákhoz ragaszkodni, de szerintem nem érdemes.

Mária néni 2010.07.21. 21:45:57

@adamantium: Én csak hallottam a BKV-akadémián. De azt mindenki tudja, hogy az erdélyben és kárpátalján végzett "orvosok" nem értenek semmihez. Maximum laborba, boncolni és irodába jók.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:48:50

@Mária néni: Én viszont tegezem őket, meg ők is engem, mert jó fej vagyok. Jó viszonyban vagyok a szakdolgozókkal, de még a liftesekkel is. Csak az olyan totál idiótákat kerülöm el, amilyen Te is vagy. Ezért ha nem haragszol, a továbbiakban nem fecsérlem rád a karaktereket.

Mária néni 2010.07.21. 21:48:55

@Reaper Man:
Azért nem érted, mert laikus vagy. A spinált azért kúrják el, mert lefektetik a beteget és eléri a szer a nyúltvelőt (de ezt úgyse érted)
Ha tudnál valamilyen nyelven, akkor 1 perc alatt kiguglizhatnád a 10.000 betegre jutó advere event-eket és még te is felfoghatnád, hogy az inhalációs vezet. Pláne itthon, ahol Forane-t használnak sok helyen.

adamantium 2010.07.21. 21:52:32

@Mária néni: érdekes módon a discoveryn az orvosi csodákat bemutató műsorban már szerepelt román sebész, én magyarra nem emlékszem. a labororvos egyébként a nyugati világban a legjobban fizetett orvos, a patológus meg az aki mindent tud meg mindent meg is csinál, csak későn (ez egy vicc részlete), az irodában jellemzően a főnökök ülnek, szal, hogy is van ez?

adamantium 2010.07.21. 21:56:11

@Mária néni: érdekes módon a discoveryn az orvosi csodákat bemutató műsorban már szerepelt román sebész, én magyarra nem emlékszem. a labororvos egyébként a nyugati világban a legjobban fizetett orvos, a patológus meg az aki mindent tud meg mindent meg is csinál, csak későn (ez egy vicc részlete), az irodában jellemzően a főnökök ülnek, szal, hogy is van ez? a lényeg egyébként nem az, hogy te mit gondolsz, hanem, hogy az únió statisztikái mit mutatnak

adamantium 2010.07.21. 21:56:57

@adamantium: bocs szarakodik nálam a blogmotor

mothe 2010.07.21. 21:57:53

@Mária néni: xenofóbok vagyunk, drágám? van még ennél lejjebb is? :)

Irise 2010.07.21. 21:58:29

@Reaper Man: Nézd: nincs szer,amivel meg ne lehetne ölni egy embert. Az,hogy a bupivacain miatt volt több haláleset az USA-ban, még nem támasztja alá,hogy a spinál általában veszélyesebb. Hány százalékos bupivacain volt,milyen magasra adták, stb. Sok mindentől függ.
Dogma vagy nem dogma - amíg csak tőled hallom,hogy a spinál veszélyesebb, addig még mindig inkább a tankönyvekre, tudományos cikkekre, többi anesztesre hallgatok.

adamantium 2010.07.21. 21:58:43

@Mária néni: heavy marcain - az max fejenállásban jut odáig, vagy tévedek? mi sevoranet használunk jellemzően

adamantium 2010.07.21. 22:01:32

@Irise: inkább azt kell megnézni, hány beteg hal meg a műtőasztalon aneszteziológiai szövődményben. én nem vezetek statisztikát de talán több szövődményt láttam spinál után, de enyhébbeket. intubálás után azonban már láttam aspirációt és következményes halált

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 22:12:01

@adamantium: Te azért ne süllyedj le Mária néni szintjére! Én egyszer láttam a Discoveryn egy nagyon penge magyar szörföst, de nem jutottam el arra a következtetésre, hogy mi adjuk a világbajnokokat ebben a sportágban!
Amúgy persze, hogy nem jut el a nyúltvelőig, ahhoz a lábánál fogva kéne lógatni a beteget. Már a szív szimpatikus beidegzésének kiesése (Th5-Th6 magasságában) is kritikus bradycardiát okoz, aki itt nem kap észbe, annak ugyanazt tudom javasolni (diploma összetép, stb.)
Amúgy egy kis elsős anatómia: a gerinc görbületei miatt optimális esetben még a tök vízszintes fektetés esetén sem képes a hyperbaricus oldat elérni még a nyaki szakaszt sem, mert nem tud oda "átfolyni".
Amúgy sok helyen használnak még isoflurane-t is.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 22:14:56

@Irise: Soha nem állítottam, hogy a spinal veszélyesebb. Egy dolgot mondtam: átlag beteg esetén egy jól végzett narcosis és egy jól végzett spinal között nincs érdemi kockázati különség, legalábbis nem akkora, ami indokolná a magyar gyakorlatban megszokott erőltetését a regionális anesztéziának. Ennyit mondtam, nem többet.

adamantium 2010.07.21. 22:33:04

@Reaper Man: kifejezetten világhírű sebészeket mutat be a műsor akik extrém ritka eseteket oldanak meg, nem az belőle a következtetés, hogy ott milyen csúcs szuper az orvoslás, hanem. hogy nem kell lenézni őket mert onnan is el lehet jutni a világhírre (úgy ahogy tőlünk is sikerült egy szörfösnek bár tengerünk nincs). egyébként az onnan jövő betegek nagyon jó minőségű diagnosztikai ellátásról tanúskodó felvételeket és leleteket hoznak magukkal, mondjuk ugyanezt az implantátumokról nehezen tudnám elmondani

bakela 2010.07.21. 22:40:33

@Reaper Man:
Figyejjé Lakatos!
Ne gyere itt a júeszéjben berhelt statisztikákkal. Vagy Te nem itt a Balkánon élsz?
Ha nem tűnt eddig fel: ITN: a műtét közben +1 ember! SPA: -1 ember!/staff= Anastázia Romanova/
SPA 5-10 perc absence: majdnem biztosan túlélhető, ITN ue. majdnem biztosan nem élhető túl. Postop. biztonsággal: ITN: 1-2 beteg / 1 szakképzett nővér, SPA : <10 beteg /1 közepesen értelmes ált. ápoló.
1 SPA halálra emléxem: „Gyorsan hátbaakasztjuk, o'szt majd bökünk vénát”
ITN után azért volt néhányx, hogy a radványi setét „kettesben”halva találták Bárczi Benőt. És ebben nincsenek is benne a < 1 hét bronchopneumóniák, AMI-k, acut LV elégtelenségek stb. miatti egyéb „veszteségek”. + a 3 sec, illetve 12 óra után felfedezett CNS szövődmények prognózisában lévő kölönbségek.
Én is asztat hittem, hogy a malignus hyperpyrexia csak a könyvekben van, amíg bele nem szaladtam.
Tüske: X+1x húztam ki traumatológust a nagy sz@rból, de fordítva nem emléxem. Ennek ellenére engem azért időnként mexoknak késelni itt-ott. Kapcsolatom velük ezer év után is tökéletes.
Szintén nem láttam olyat, hogy az anest, ha gebasz volt, a traumatológusra próbálta kenni a saját sarát, fordítva viszont nem 1x: Ha az anaest. úgy ítéli meg, hogy az Ő részéről nem 1000%-ra tiszta a belegyező nyilatkozat, v. a beteg hozzáállása- Ibrahimmal a sarkában- megtagadni a részvételt /electiv beavatkozás!/ Persze azért még ott marad a laryngoscop Neked a kisasztalon: Hajrá!
Má' ki mibe pofázzon: Te valószínűleg jóval fiatalabb vagy nálam, ezért Neked már ismeretlen az ITN azon indikációja, hogy a beteg asztat higgye, hogy történt vele valami. Velem akartak elaltatni komplett C VIII harántlaesióst keresztcsonti rohadás kitakarításához!!!! meg 1 csavar+ körmös alátét kitekeréséhez -volt nagy csodálkozás, amikor SK belokáloztam. Te már nem láttál öreg rókákat a kezüket dörzsölve /szájuxélén a lecsöppenő nyállal: „Ne féljen kedveském, majd elaltassuk!”
ÚGY-E?
Szija modi! A halak?

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 23:03:02

@bakela: Szerintem elég világos voltam. Meg pár dolgot már én is láttam. Ahhoz, hogy nincs személyzet, a betegnek semmi köze. Nyilván ügyeletben én sem altatok minden szart, csak azért, hogy egy narcosist kelljen otthagynom, ha másfelé kell rohanni. Persze olyan is van, hogy az ellátás biztonsága, de ezt a beteg megint csak leszarja, őt a saját problémája foglalkoztatja.
Továbbra is fenntartom: ha a beteg ottmarad az asztalon az anesztes hibájából (nem azért, mert fél fejjel érkezett, vagy mert a sebész átvágta a vena cavat) akkor az többnyire elbaszás, de minimum körültekintés elmulasztása.
Az, hogy a narcosist érzi mindenki "veszélyesnek" abból is adódik, hogy az igazán nagy szopással járó műtétek eleve mindig narcosisban vannak, persze, hogy hamarabb beüt a ménkű is... Nem hiszem, hogy épelméjű hátbaszúr egy ránézésre is halni készülőt. A saját seggem én is fedezem.
Ja, volt már olyan, hogy császár után kurva nagy atonia, majd hysterectomia, kapkodva, csont kivérzett állapotban, aztán a beteg hirtelen meghalt műtét közben. Egyértelmű nőgyógy elbaszás volt, de a városban már úgy mesélték, hogy az anesztesek elaltatták, aztán meg nem tudták felébreszteni.

bakela 2010.07.21. 23:31:01

@Reaper Man:
Óvassá má mást is ne csak a JAMA-t:
baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/aszpirint-adott-infarktusra-meghalt-a-beteg-316631:
"TALÁN lett volna esély a megmentésére"
TALÁN és így meszelnek sorban el bíróságok zorvosokat Madzsaristánban. Persze engem már nem véd az akolmeleg- Neked annyi előnyöd van, hogy Ibrahimádám először az intézményt pereli. Persze, ha nem 100% az ügy, akkor majd ellened is megy büntetővel.
A főügyész meg magasból lesz@rja az ellátási érdeket, meg a 2003. évi LXXXIV. törvényt, meg Hyppocratest, stb.
look around
modi? halak?

pcmci 2010.07.21. 23:40:41

@bakela: izé. hamár ide lett citálva ez a cikk... laikusként azt hiszi az ember, hogy az ekg valamilyen formában a szívműködésről ad információt. ezen nem lehet észrevenni, ha infarktusról lehet szó?

szabidoki 2010.07.21. 23:55:41

@Despota: miért tűnt el ez a poszt?

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.22. 00:01:36

@bakela: Nem jött be a link, nem találja az oldalt, de kb. el tudom képzelni. Semmilyen szinten nem fosok az ügyvédektől, látok a saját pályámon, és figyelek arra, amire kell. Párszor voltam már bíróságon, de mindig kórházon kívüli ügyekből kifolyólag és mindig tanúként. Az orvosok elleni perek nagy része vagy jogos vagy hiszti. Ja, és még mindig századannyi van, mint az USA-ban, vagy akár Svédországban.

pcmci 2010.07.22. 00:03:32

@Reaper Man: működik az a link, csak közvetlenül mögé került a kettőspont, a blogmotor meg azt is a link részévé teszi...
baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/aszpirint-adott-infarktusra-meghalt-a-beteg-316631

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.22. 00:16:32

@pcmci: Köszi, így már müködik.
Mi itt a probléma? Az orvos megszegte a szakma legalapvetőbb szabályait és ennek jogkövetkezménye van.

Kalamona 2010.07.22. 10:42:33

@Irise: csak az utolsó mondatodhoz!
Valóban ne hagyjátok abba! én mint tudatlan, ittam minden betűtöket, hisz a novemberi - tervezett -műtétem előtt nagyon hasznosak voltak ezek az infók, amit a szakmai pengeváltásotokból leszűrtem.

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 11:10:52

Mára én is megemésztettem.

Irise 2010.07.22. 11:12:18

@bakela: a cikkhez. Magas rizikójú beteg, szív eredetű mellkasi fájdalomra azonnal mentővel be kellett volna küldje sürgősségire, nem aszpirinnel otthon hagyni. Ez bukovári.

Hozzá Szóló 2010.07.22. 12:55:58

@Irise:
"De Hozzá Szóló én veled vagyok, én biztos kitolnálak a műtőből, nem kockáztatnék érted egy pert."

Megadtad a kegyelemdöfést ....

Te is tudod, hogy mennyi esélye van, főleg ebben az országban egy betegnek egy pernél.
Na, így sírjon itt bármelyik doki. Hüpp.

Hozzá Szóló 2010.07.22. 12:59:32

@radiologus.hu:

Ja, ezerféle módon megmagyarázod, hogy miért csinál bárki MÁST, mint amit a beteg akar... ez erősen izzadtságszagú...

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:10:02

@szabidoki:
"talán nem véletlen, hogy az index fórumról már lerugdostak... Buta vagy és agresszív."

Kösz, biztos jól ismersz. Élőben is mondanád ezt a kis szemembe? Hm? Mire is alapozod ezt kisember?

"Mondjuk ez nem egyedi jelenség itt, az orvosgyalázó blogon."

Jaj, szegény-szegény orvosok. Szörnyű lehet. Minden alap nélkül idejönnek ellenséges ügynökök, akik azt terjesztik, hogy vannak orvosok, akik hanyagságból, dacból néha olyat tesznek, ami nagyon nem etikus...
Pedig semmi botrányos eset nem létezik, az EÜfórummoderátorok is ennek jegyében dolgoznak, ne is legyen egy olyan beírás se, ahol negatív dolog jelenik meg orvosokról... hiszen az hazugság lenne...pfffff

"A poszthoz csak annyit, hogy bakela mondta meg a tutit: ha cirkuszol a beteg, akkor nem kell megoperálni, hadd sántikáljon a gipsszel."

Erről van szó. De azért jólesik beszólni, hogy ha már a beteg önként ezt választja, akkor agresszív és buta. Mert te azt mondod, kis prüntyőke, hát hogyne...

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:15:35

@calvin&hobbes: Tényleg? Akkor jó. Van még egyéb okos beböfögnivalód? Ne hagyd magadban.

Kalamona 2010.07.22. 13:17:15

édeskisintenkém! aztat hittem, hogy mára mindenki megnyugodott és a "betegek" is meg akarnak gyógyulni.
Én nagyon szeretnék karácsony körül már magasabb sarkú cipőben járni, nem csak pacskerban.
persze, nem a beszólásoktól, hanem a sebészem és az anesztezesem - akit biztos kiderítek az itt olvasottak után - munkájától.

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:50:57

@radiologus.hu:
"A betegek és ügyvédeik ugyanis simán lehazudják a csillagot is az égről."

Csillagos ötös hozzászólás :D

Ezek a rohadt betegek :D

Csak hazudoznak éjjel-nappal :D

Beszarok ezen a blogon, komolyan :D

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:58:43

@Mária néni:

"Az aneszteziológus a szakmai etika szerint járt el, vállalva azt is a beteg érdekében, hogy a sunyi, aljas beteg még fel is jelelnti."

Szép hozzáállás. Sunyi aljas szemét betegek! Hogy rohadna meg az összes, igaz? Mi az, hogy nem akarja a szúrást a gerincébe? Kábítani meg elektrosokkolni kell az ilyen rohadékokat, nem szabad hagyni, hogy az legyen, amit ezek akarnak! Korbácsot mindnek :D

Te jó ég

Hozzá Szóló 2010.07.22. 14:21:52

@Reaper Man:

"Rengeteg olyan műtét van, amelyek csak és kizárólag altatásban végezhetők el.
Van számtalan olyan, ami érzéstelenítésben is és altatásban is elvégezhető.
Olyan műtét viszont egy sincs, amit csak és kizárólag érzéstelenítésben lehetne megcsinálni.
Ebből következően az érzéstelenítés egy lehetőség, amelynek a választása bizonyos esetekben valóban a beteg érdekében, a kockázat csökkentése céljából történik. Minden eset egyedi elbírálást igényel, általános protokoll nincs.
A népiesen "gerincinjekciónak" is hívott spinalis érzéstelenítés egyik alapfeltétele a beteg beleegyezése és együttműködése."

Ez a lényeg. Szerintem.

bokacsavar 2010.07.22. 16:05:48

Sziasztok!

Én írtam a posztot és nem gondoltam, hogy ilyen indulatokat váltok ki. De haladjunk sorba:

1. A nyelvtanom sosem volt 5-ös, pedig már annyiszor utánanéztem, hogy mikor -ba,-be, -ban, -ben, de egész egyszerűen nem megy a fejebe. Pedig nagyon sokat olvasok és ennek ellenére is képes vagyok néha a muszáj-t, muszály-nak írni. Ez van!

2. A gerincérzéstelenítéssel kapcsolatba(n) semmilyen tájékoztatást nem kaptam (még az altatásról sem), egész nap egy szobába feküdve vártam, hogy valaki megbeszélje ezt velem, ugyanis eléggé be voltam parázva attól, hogy esetleg gerincközeli érzéstelenítést kapok. És lám...

3. Az anesztes hölgyike tényleg bunkó volt - ezen nincs mit ragozni. És én úgy gondolom, hogy jogom van választani, hogy milyen módom szeretném a műtétet, főleg azok ismeretében, hogy fiatal vagyok és egészséges (és ezért meg is teszek mindent, lásd Mária néni által lenézett labdakergetést). Ha én vállalom az altatás kockázatait - amit elviekbe aláíratnak velem -, akkor hol itt a probléma?

4. Én mondtam az anesztesnek, hogy ha nem altat, akkor toljanak ki és a párom átvisz egy másik kórházba. (Amúgy érdekes, hogy Szekszárdon tudtak altatni, pedig az már tényleg piszlicsáré műtét volt.)

5. Nem gondolom azt, hogy ha EGY anesztes ilyen volt, akkor az összes többi is ilyen. Engem csak ez az egy bántott és jogtalanul járt el a beadott nyugtatóval.

6. A tűfóbiát lehet hisztinek is nevezni (bár érdekes módon a legtöbb orvosi intézményben tudják ezt kezelni emberséges hozzáállással és megértéssel), de ha valakit csecsemő korában állandóan szurkodtak (koraszületés, sárgaság, vérátömlesztés stb.), annál előfordulhat, hogy ez kialakul. Küzdök ellene, egyre jobban megy, de a gerincközelit még mindig nem vállalnám be.

Nem biztos, hogy mindenre reagáltam, amire szerettem volna, ha még eszembe jut valami írok.

És légyszi ne bunkózzatok egymással, a sértegetéssel nem mentek semmire.

bokacsavar 2010.07.22. 16:20:16

És még valami: ha az anesztes nőci nem kiabál és pattog, mint a gumimacik, hanem azt mondja, hogy "adok magának egy erős nyugtatót, amitől elkábul és nem érez semmit", akkor magamtól is beleegyezek a gerincközeli érzéstelenítésbe és nem ilyen keserű szájízzel távozom a kórházból. Mert a dokimmal teljesen meg voltam elégedve - az hogy a nővér izomba adta a vérhigítót csak egyszer fordult elő. (Amúgy tényleg izomba adta, mert ahogy egy barátom mondta én egy "izmos gombostű" vagyok. :o) Éppen ezért a felső karomon csak bőr és izom van, meg amúgy is éreztem, hogy hova megy. Na mindegy.)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.22. 18:04:40

@Hozzá Szóló:

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kártérítési igények jó része egyszerű hazugságon alapul. Ezért van az, hogy a perek nagyobb részét nem nyeri meg a beteg.

Nézz dr. House-t. :-)))

ave 2010.07.23. 12:29:42

Tufobia vaze. :))
Engem iden ketszer altattak, mindegyik elott boktek belem tut. Ezt hogy elhetted tul, fel nem foghatom. :))

Altatasban teljesen leall a legzes, csak mestersegesen pumpalva tartanak eletben. F*sz tudja, szerintem jobb ezt kerulni.

Timil 2010.07.23. 12:57:24

@bokacsavar: Engem érdekelne, hogy a kórház fel tud-e mutatni általad aláírt beleegyezést a spinális érzéstelenítésbe?

Neduddgi 2010.07.25. 02:04:25

Nekem tizenéve (fiatal felnőttként) szó és ellenvetés nélkül engedték, hogy altatásban vetessem ki a mandulám. Ugyanis közöltem az orvossal, hogy bárki műtétjét nagyon szívesen végigasszisztálom, kivéve a sajátomat. Az meg vicces volt, amikor elbocsátáskor iratta alá velem a beleegyezőt. Kérdeztem is tőle, hogy ha nem írom alá, akkor visszavarrja-e... :o)

Amúgy én maximálisan meg voltam elégedve mind az orvossal, mind a nővérekkel.

Csii 2013.06.23. 17:59:11

@radiologus.hu: A tapasztalat szerintem inkább az, hogy a betegek okosabbik része tudja, hogy az orvosok ellen semmit nem lehet tenni. Aki meg megpróbálja, annyira őrült, hogy eleve rosszul csinálja.... mondjuk úgy: egyszerűbb emberek közül való.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása