Nem akartak altatni

2010.07.21. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!

 

Az én kórházi történeteimmel 2 végletet szeretnék bemutatni.

 

2006. június 6-án - vesztemre - betonpályán kosaraztam. Egy ziccerből visszaérkezve megcsúszott a lábam (poros volt a beton) és magam alá gyűrtem a lábamat és teljes súlyommal ráestem. A mentősök kb. fél óra alatt kiértek és bevittek a budapesti Szent János Kórházba. Itt egy nagyon jó humorú, profi fiatal orvoshoz kerültem (Dr. Puskás Ferenc), aki a röntgenből megállapította, hogy a bal lábamon a bokacsontom letört mindkét oldalon, kívül is és belül is, ezért meg kell műteni. Gipszbe rakták a lábam (hát nem volt kellemes, amikor eredeti pozíciójába vissza kellett feszegetni, de hát muszáj volt). Igazából ezután kezdődött a kálváriám.


Tudni kell rólam, hogy iszonyatosan tűfóbiás vagyok (nem tehetek róla), még egy szimpla vérvételen is elájulok (szerencsére ezt sok helyen megértik, mert szólok). Szóval reggel történt a bokatörés és este 11-kor került sor a műtétre. Addig semmi ennivaló vagy innivaló, amivel igazából nem is volt gondom. Ám amikor betoltak a műtő előterébe, akkor jött egy tűzről pattant, picike altatóorvos nőszemély, akik közölte, hogy akkor "gerincérzéstelenítés" (hozzáteszem, hogy én semmilyen papírt nem írtam alá ezekkel kapcsolatba).


Én pedig mondtam, hogy "na azt nem vállalom, mert tűfóbiás vagyok és a gondolattól is leugrom az asztalról és egyébként is már attól is rosszul vagyok, hogy mindent halljak műtét közben, altatást szeretnék." Ő pedig hajtogatta tovább a magáét és közölte hogy "hogy képzelem én, majd egy sima bokacsavarozást altatásba csinálnak." Persze mindezt kiabálva.


Na a vége az lett, hogy én közöltem, hogy "toljanak ki a műtő előteréből, majd átvitetem magam egy másik kórházba, ahol megcsinálják úgy, ahogy én szeretném". Persze nem toltak ki, ez a nőszemély otthagyott a "fogdmeg" fiúval és ő nyugtatgatott engem, hogy nem is olyan borzasztó az a gerincérzéstelenítés. Kb. 5 perc múlva megjelent az altatós menyecske és mindenféle kérdés-közlés nélkül benyomott valami vackot a vénámba lévő katéterbe (vagy kanülbe, nem tudom hogy hívják pontosan). Valami olyan lórúgás nyugtató lehetett, hogy semmit nem tudtam magamról. A következő kép az, hogy a műtőbe ültetnek fel a gerincérzéstelenítéshez és tartják a testemet, mert úgy el voltam bódítva, hogy még arra sem voltam képes. Ekkor megint eszméletlen lettem és arra ébredtem, hogy már a bokámimba van a 3 csavar (a fejem mellett volt egy monitor, amin láttam) és az orvos mondja, hogy "varrhatják össze". Ezután megint eszméletvesztés és az ágyamba ébredtem.


Azért az itteni nővérek is megérnek egy misét. Nem is tudom hol kezdjem. 4-en voltunk 1 szobába. Nekem bokatörés, egy hölgynek a sarkát műtötték, egy hölgynek a kezét és volt egy öreg nénike, aki csípőprotézist kapott. Ez az öreg nénike annyira öreg volt vagy (annyira be volt kábítva), hogy alig tudott magáról. Csak akkor panaszkodott, ha fájt neki valami, illetve pelenkázni kellett szegényt. Gondolom egy csípőprotézis műtét elég fájdalmas utóéletű lehet, főleg közvetlenül a műtét után. Szegény nénikével SENKI nem foglalkozott. Ha az egyik szobatársam nem ad neki innivalót, akkor ki is száradhatott volna (főleg nyáron). Enni is csak akkor evett szegénykém, amikor a családja délután bejött és megetették (de akkor szegény úgy evett, mint az elítélt). Érdekes módon sétálni is akkor vitték el a gyógytornászok, amikor ott volt a családja, hogy lássák mennyit foglalkoznak a nénivel. De itt még nincs vége.


Reggelente jöttek a nővérek, hogy rendbe rakják a nénit (a pelenka végett). Hát ezt a műveletet úgy sikerült végrehajtaniuk, hogy a nénit a műtött oldalára fordították, nekinyomták a falnak és így takarították ki. Szegény néni olyan keservesen jajgatott, hogy a szívem szakadt meg. A nővérek persze leteremtették, hogy ne jajgasson már. Embertelenek.


A saját nővéres sztorim csak annyi, hogy kaptam vérhigítót, amit ugye nem szabad izomba adni. Hát én hova kaptam? A karizmomba... Illetve még annyi, hogy ha ágytálra volt szükségem, akkor kb. 20 perccel előbb csengetnem kellett, mert ennyi volt az "átfutási idő"...


Itt jegyezném meg, hogy csak az orvosommal és a "pakolgatós" emberkékkel voltam megelégedve. (Ja és a balkáni körülményekről nem is meséltem, de hát ezt már mindenki tudja.)


Szent János Traumatológia Osztály értékelése: orvos: 5, fogdmeg emberkék: 5, altatós: 1, nővérek: 1, takarítók:1. Tehát, ha osztályzatot kéne adni, akkor, ha jó szívű vagyok, akkor 3-as, ha reális, akkor 2-es.


És akkor jöjjön egy vidéki ellenpélda.


Eltelt 1 év, aktuálissá vált, hogy a csavarokat kiszedjék a bokámból. Időközben hazaköltöztem vidékre és a szekszárdi Balassa János Kórházat céloztam meg ezen ügyben. Egy nagyon jó orvoshoz kerültem (Dr. Ganczer Péter), aki kiemelten kezelte, hogy tűfóbiás vagyok és érdekes módon semmi probléma nem volt abból, hogy én a csavarkiszedést altatásban szeretném. Emberi módon álltak hozzám.


Az orvosom még azt is elmondta nekem a műtét után, hogy a bp-i orvos nagyon jó munkát végzett, szépen összerakta a bokámat (azért valljuk be az is ritka, hogy egy orvos megdicséri egy másik idegen orvos munkáját). Az altatóorvosok, műtősfiúk, nővérek, takarítónők angyalok voltak. Lesték minden kívánságunkat - és teljesítették is (úgy, hogy nem kaptak pénzt). Jó hangulat volt az osztályon, a szobánkba (pedig 6-8-an is voltunk). Majdnem úgy éreztem magam, mint egy szállodába. (Ugye hát a fizikai körülmények itt sem rózsásak, de emberséggel és tisztasággal mindezt ellensúlyozni lehet.)


Szekszárdi Balassa János Ortopédia Osztály értékelése: 5*


Üdvözlettel: JK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mothe 2010.07.21. 18:30:41

@szabidoki: tehát a beteg nem kérheti az altatást?

Mária néni 2010.07.21. 18:32:42

@mothe: A te jelenléted és hozzászólásaid rendkívül hasznosak minden a fórumokra látogató orvos részére. Mindenki láthatja, hogy kellő rosszindulattal és analfabetizmussal mire képes egy laikus, aki gyűlöletében bármire képes. Az az orvos, aki illúziókat táplál egyes betegek rlehetséges rosszindulatát illetően, az olvasva a hozzászólásaidat, leszámolhat minden illúziójával.
Köszönet jár neked.

Mária néni 2010.07.21. 18:33:49

@mothe: A beteg akkor jár jól, ha azt csinálja, amit mondanak neki a hozzáértők. Ennyire egyszerű. Még egy pedagógus is felfoghatja.

mothe 2010.07.21. 19:01:07

@Mária néni: örülök, hogy hasznát veszed a hozzászólásaimnak. kár, hogy én ugyanezt nem mondhatom el a tieidről, de ne add fel! :)

mothe 2010.07.21. 19:04:21

@Mária néni: nem pedagógus vagyok, szívem, amennyiben erre céloztál.

A kérdésem nem az volt, hogy szerinted mikor jár jól a beteg, mert szerinted a betegnek az orvosok lába nyomát kéne csókolgatnia, és alázatosan kellene hozzájuk beszélnie, ami biztos, hogy a betegnek nem jó.

A kérdésem az volt, ha már mindenképp meg szeretnéd érteni a diónyi agyaddal, drágám, hogy a beteg kérheti az altatást vagy sem?

Ó, és nem tőled kérdeztem, mert neked azt sem hiszem el, amit kérdezel. Csak azért ismételtem el, mert abban reménykedem, hogy másodszorra felfogod. De kérlek, ne válaszolj. Hagyd szabidokit is érvényesülni.

szabidoki 2010.07.21. 19:04:40

@mothe: kérni sokmindent lehet :)
Ha viszont valamilyen ellenjavallata van az altatásnak, még a normál kockázaton felül, nem fogják elaltatni, csak közvetlen életveszély esetén.

Despota 2010.07.21. 19:04:45

@szabidoki: Nos, a kérdésem a következő:miként gondolod ezt elérni?Moderálással? Igyekszem az ok nélkül személyeskedő kommenteket(legyen pro, vagy kontra) eltávolítani, ahogy nemm engedek nevesíteni orvosokat, ápolókat, stb. De mit tegyek még? Ne engedjek ki posztokat?Megtehetem, de ki dönti el, hogy honnantól egyoldalú, buta egy poszt és honnantól a józan ész keretein belül íródott? Nehéz kérdések ezek és én minden konstruktív ötletet szívesen fogadok, hogy a blog a valós célját érje el, azaz árok betemetést és ne árok ásást.

mothe 2010.07.21. 19:10:48

@szabidoki: ebben az esetben volt a normál kockázaton felül ellenjavallata az altatásnak, szabidoki?

P75 2010.07.21. 19:14:32

@adamantium: oh, ez szép... Méghogy holló a hollónak...? Tudod, a mai szerepléseddel gyönyörűen leírtad magad. Van valaki, akivel te nem mocskolódsz???

Irise 2010.07.21. 19:21:51

@radiologus.hu: "@Irise:

A beteg dolga, ha nem akar meggyógyulni valamiféle módon."

Abszolút. A beteg joga eldönteni,mit akar és mit nem. Épp ezért izgulok még pár hónapig,hogy a beteg,akinek felajánlottam,hogy átvitetem egy specialistához,mert én nem tudok szétvágott ideget összevarázsolni, de a beteg ragaszkodott hozzá,hogy én varrjam csak össze az arcát,mert ő haza akar menni, vajon fel fog-e jelenteni,mikor leesik neki a tantusz,hogy TÉNYLEG nem érez, ahogy mondtam.
A dokumentáció nagyon fontos.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 19:30:02

Annyi faszságot szóltatok hozzá, hogy már fájt.
Hozzáfűznék én is pár gondolatot:
1. Fiatal, egyébként egészséges ember aneszteziológiai szempontból kockázatmentesnek tekinthető, nagy esetszámmal végzett vizsgálatok semmiféle kockázati előnyt nem mutattak a gerincközeli javára az altatással szemben. Altatóorvosok között is elterjedt tévhit, hogy az altatás "veszélyesebb", illetve ezzel hülyítik a parasztot annak érdekében, hogy a számukra egyszerűbb és kényelmesebb spinalt (nem epidural, mert az más, feljebb bakela bekopipésztelte a szakzsargont) végezhessék. Hangsúlyozom még egyszer: nem 90 éves nénike tomportáji műtétéről beszélünk.
2. Az adott helyzetben az aneszteziológusnak el kellett volna altatni a beteget, és kész. Az, hogy a beteg az érzéstelenítést nem fogadta el, önmagában nem lehet a műtét elhalasztásának az indoka, ha választható más módszer is. Bizonyos típusú bokatöréseket eleve rövid időn (többnyire 6 órán) belül meg kell operálni, az indikációba az anesztesnek nincs oka és joga belepofázni. Saját szempontjait persze érvényesítheti a józan ész határain belül. Ha tényleg nagyobb dózis szedatívum beadása után spinálozták meg a beteget annak akarata ellenére, annak jogi következménye kellett volna, hogy legyen. A legtöbb, kezdetben tilatkozó beteg észérvekkel meggyőzhető, még ha azok nem is fedik teljesen a szakmai valóságot (az altatás "veszélyes"). Csak megjegyzem, hogy bizonyos országokban a regionális technikák éppen a betegek ellenkezése miatt és a valós előnyök hiányában eléggé háttérbe szorultuk (leszámítva speciális eseteket, pl. császármetszés).
Hangsúlyozom: a beteg joga, hogy bizonyos beavatkozásokat elutasítson, pláne, ha van alternatív megoldás. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy adott esetben ennek komoly anyagi vonzatai lehetnek, de a jelenlegi rendszerben ehhez a betegnek semmi köze. Persze lehetne olyan rendszer is, amiben pl. a TB egy adott műtéthez alapban gerincközelit térít, aztán ha a beteg aludni akar, akkor ennek pluszköltségét ő állja. Lehetne ilyen, de nincs.)
3. Bizonyos műtéteknél az aneszteziológiai kockázat messze meghaladja a sebészit, de azért általában fordítva van. A műtéttel összefüggő halálozás (amennyiben nem közvetlenül az alapbetegség számlájára írható) kevesebb mint 10%-ban köthető nagyrészt vagy kizárólagosan az altatóorvosi tevékenységhez.
4. Valami barom itt azt írta, hogy van olyan hely, ahol a sebészek viszik az intenzívet. Nem tudom hol, Ruandában talán. Vagy az nem intenzív, esetleg egy sebészeti őrző. Menj a helyedre, leülhetsz, egyes.
5. A műtéttel kapcsolatos felvilágosítás és a betegtől a műtéti beleegyezés (informed consent) megszerzése a sebész kompetenciája, a műtéthez szükséges anesztézia megválasztása és elfogadtatása a beteggel pedig az altatóorvosé. Lehet ezt együtt (kvázi teamként) is végezni, de erre ritkán kerül sor. Kultúrhelyeken íratlan szabály, hogy egymás dolgába csak a feltétlenül szükséges mértékig pofáznak bele.
Több most nem jut eszembe.

P75 2010.07.21. 19:33:46

@werem: ugyanmár! Itt valaki jót merészelt írni rólatok, őt meg bántották! A szívem szakad meg... Szép, amikor egy "sebész" kimutatja a foga fehérjét... Csak ennek a kése alá ne kerüljek soha...

mothe 2010.07.21. 19:34:23

akkor ebből leszűrném, hogy a harmadik opció, miszerint a beteg azt kérte, hogy altassák, tehát altatják, azért nem opció, mert az orvos szart rá, hogy a beteg mit akar.

hm.

nem is értem az orvosgyalázást. komolyan.

P75 2010.07.21. 19:36:45

@baribori: határozó rag. Határozó, olyan nincsen. Helyhatározó lehet, de mondatelemzésnél (alany, állítmány, tárgy, helyhatározó). Erre gondolsz, én pedig a ragokra. Van még határozószó, pl ott, oda.

P75 2010.07.21. 19:38:47

@adamantium: Istengyalázó=adamantium-gyalázó? :-)

Irise 2010.07.21. 19:40:13

@Reaper Man: Csak az 1. ponttyal vitatkoznék. Szerintem altatásnál sokkal több váratlan bajság közbejöhet,mint spinálnál.
Ha elaltatsz egy beteget, mondjuk adtál neki izomrelaxánst és nem lehet intubálni ? Vagy az elméletileg üres gyomrú beteg, rövid maszkos narkózis alatt elkezd hányni,mert azért csak evett reggelire valamit suttyomban? Vagy extubálásnál egy laryngealis spazmus? (Én anno teljesen egészséges fiatal felnőttként majdnem belehaltam az utóbbiba.)
Mit tudsz elba*ni spinálnál? Legfeljebb nem áll be. Akkor még mindig lehet altatni. (Jó,ne állítsd fejre a beteget,hogy ne terjedjen fel a szer.)

Részemről sokkal szívesebben veszem,ha a betegnek saját stabil légútja van, saját légzéssel, beszélgetünk, tud szólni,hogy nem jól érzi magát stb., mintha hirtelen azt veszem észre GA alatt,hogy esik a vérnyomása, vagy ha extubálásnál nagyon elkezd hörtyögni meg lilulni.

mothe 2010.07.21. 19:51:16

@P75: :) ezt is gondolhatnánk, de adamantium maszturbatív gondolatai ellenére én nem vagyok ateista, csak a gondolkodásra képtelen, bigott vallásossággal és a kártékony egyházzal van problémám. Ezekkel is csak akkor, amikor hatalmat próbálnak gyakorolni föllöttem. :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 19:58:38

@Irise: Erre csak ugyanazt tudom mondani, hogy tudományosan megalapozott bizonyíték nem áll rendelkezésre, addig viszont tévhitnek kell tartani az "altatás veszélyes" dogmát. Amiket felsoroltál, főleg szakmai hibákból, ill. nem megfelelő körültekintésből erednek. Sürgős műtéteknél persze mindig módosul kicsit a helyzet.
Csak megjegyzem, hogy az USA-ban a bupivacain klinikai bevezetése után legalább 50 újraélesztéssel végződő anesztézia történt (jó része fiatal, egészséges ember volt, többen meghaltak, ill. súlyos idegrendszeri károsodást szenvedtek) elbaszott spinal miatt. Aztán persze megtanulták, hogy mire is kell figyelni.
Az, hogy mit hiszünk, meg mi a valóság, két külön dolog. Repülőgépen utazni statisztikailag biztonságosabb, mint autóval, mégis sokkal többen félnek az előbbitől.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:07:05

@Irise:

A jó életbe!

Mit csinál az aki műtét előtt áll és Ti itt vitatjátok meg a szakmai véleményeteket?
Értelemszerűen ölég keveset értünk belőle.

Álláspont és annak az ellenkezője.
A beteg joga ahogy valaki írta, tisztességes felvilágosítás és ESZMECSERE után dönteni, hogy ő mit szeretne.

Ezek szerint fizessükatbtésmégjogunkisvanhogymegércsükmitfognakvelünkcsinálnihogyfelkészülhessünkrá!

Egye már meg a fene.

Egymás kompetenciáját kéne tisztelni.

Ebben benne van a beteg tájékoztatása és döntési joga, amiben dönthet.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:16:11

@Reaper Man:

Úgy képzelem, hogy egy viszonylag rövid, de komplikált műtét esetén, sokkal nagyobb a beteg idegi megrázkódtatása, mint az altatás.

A tubus helye nyilván nekem hetekig fájt és rekedt voltam egy hónapig, de nem igazán akartam volna a gyors tesztet ébren megvárni, hogy a kivett felesleg jó, vagy rosszindulatú volt-e.
Ébresztésnél voltam boldog, hogy szám szerint minden meg van és baromira fáj.

Azért kérdem, ha lehet.ű

Van erre valami protokoll, hogy milyen típusú műtét esetén altatnak és minél nem?

Mária néni 2010.07.21. 20:19:47

Aki nem tudja, hogy az inhalációs narkózisnak nagyobb a kockázata, mint az epidurálnak, az egyszerűen csak nem ért hozzá. Ez nem baj. Aki viszont még pofázik is ilyesmit, az szánalmas.

Aki azt hiszi, hogy egy gyors bokaszögezést spinálban csinálnak, és nem epiben, arra a fenti vonatkozik.

(attól, hogy valaki beteghordó valahol, még nem ért az aneszteziológiához)
:-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 20:25:53

@mothe:

A beteg sok mindent kérhet, de csak a szakmai határokon belül.

Saját szűkebben vett szakterületemen a CT-vizsgálatok során adandó kontrasztanyag-szövődmények kapcsán szokott előfordulni, hogy a páciens, aki még soha nem kapott kontrasztanyagot, elolvassa a tájékoztatót, és mégsem kéri a kontrasztanyagot.

A pályám elején még hosszasan könyörögtem, hogy járuljon hozzá, mert anélkül a vizsgálat gyakorlatilag nem ér semmit mondjuk egy daganatos beteg esetén.

Aztán rájöttem, hogy aki először elszánta magát, arra sajnos nem hat semmilyen érv.

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:26:54

@Mária néni:

Menjetek a fenébe!

Kellő képen össze-vissza vagyok zavarva!

Eddig is ez a volt a célod, de két napja írsz értelmeseket.

Könyörgöm most is tedd ezt kivételesen, :-)

adamantium 2010.07.21. 20:28:10

@Irise: a műtőbe bejutni nehéz, utána már általában nincs vita

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 20:28:44

@Dr.laikus PhD: Rövid, de komplikált műtét nincsen. Egy műtét vagy rövid, vagy komplikált.
Rengeteg olyan műtét van, amelyek csak és kizárólag altatásban végezhetők el.
Van számtalan olyan, ami érzéstelenítésben is és altatásban is elvégezhető.
Olyan műtét viszont egy sincs, amit csak és kizárólag érzéstelenítésben lehetne megcsinálni.
Ebből következően az érzéstelenítés egy lehetőség, amelynek a választása bizonyos esetekben valóban a beteg érdekében, a kockázat csökkentése céljából történik. Minden eset egyedi elbírálást igényel, általános protokoll nincs.
A népiesen "gerincinjekciónak" is hívott spinalis érzéstelenítés egyik alapfeltétele a beteg beleegyezése és együttműködése. Ezek hiányában nem végezhető el.
Általánosságban a köldök vonala alá eső területen végzett műtéteknél használható, ezer ilyen van.
Magyarországon általánosan bevett gyakorlat, hogy mindent spinálban végeznek, amit csak lehet, akár a beteg erőteljes rábeszélése, vagy az ízléstelenség határát súroló presszionálása árán is. Ennek az oka sokrétű, nem mennék itt bele.

adamantium 2010.07.21. 20:30:02

@trimalchio: az epikrizisbe is be szokták írni, de beavatkozásnak is el szokták kódolni a vér adását

adamantium 2010.07.21. 20:32:38

@Despota: én írtam egy ötletet, hogyan lehetne a blogon javítani látom nem olvastad

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 20:37:23

@Mária néni: Nézz utána, van sok szakirodalom. Olyan, hogy bokaszögezés, nincs. Van lemezes osteosythesis (pl. harmadcsőlemez+csavarok), ezt a külbokánál szokták alkalmazni. Van húzóhurkos rögzítés (pl. két tűződrót és egy csavarral rögzített húzóhurok a letört belboka helyretételére), meg még egy csomó más. Ezek a műtétek szinte kizárólag spinálban történnek (már ha nem altatásban), epidurálban szinte soha. Remélem nem orvos vagy, ha mégis, akkor most azonnal diploma összetép, helyre, leül, egyes.

adamantium 2010.07.21. 20:41:33

@P75: veled szemben én nem tartom Istennek magam, de olvass vissza pár nappal ezelőtti kommenteket milyen szinten szidták Istent és a hívő embereket a barátaid

adamantium 2010.07.21. 20:43:39

@Mária néni: bokaszögezés??? szerintem nyújtsd be a szabadalmi hivatalba az ötletet :D

Dr.laikus PhD 2010.07.21. 20:47:26

@Reaper Man:

Köszönöm és jaj nekem... :-(

Normális aneszteziológust nekem!.

Mikrobi 2010.07.21. 20:55:53

Sajnos a mentősök között folyamatosan megy poéngyártás a János Traumatológiáról:-(

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 20:59:05

@Dr.laikus PhD: Csak csendben jegyzem meg, hogy az aneszteziológusok között is - mint mindenhol - számos balfasz van, akik úgy félnek a légúti szövődménytől, mint mókus az erdőtűztől, ők persze mindent érzéstelenítésben akarnak csinálni. Ehhez persze kapóra jön az "altatás iszonyúan veszélyes" típusú mantra.
Most nem mennék bele olyan kérdésekbe, hogy bizonyos orvosi egyetemek (és most nem a pestire, a pécsire, a debrecenire és a szegedire gondolok), oktatási színvonala és az ott végzett, de hazánkban praktizáló orvosok szakmai felkészültsége milyen kívánnivalókat hagy maga után, sajnos van benne elég sok tapasztalatom, nem csak altatóorvosi körökben. Azt hiszem nagyon árnyaltan fogalmaztam.

Irise 2010.07.21. 21:05:49

@Reaper Man: "Erre csak ugyanazt tudom mondani, hogy tudományosan megalapozott bizonyíték nem áll rendelkezésre, addig viszont tévhitnek kell tartani az "altatás veszélyes" dogmát"
Reaper mi a szakterületed?
Rövidke életem során még egyetlen spinál szövődményt sem láttam. GA szövődményt viszont sokat.

@Dr.laikus PhD: Mi baj? "Mit csinál az aki műtét előtt áll és Ti itt vitatjátok meg a szakmai véleményeteket?"
Valószínűleg bután néz maga elé,majd megijed,mert egy kukkot nem ért belőle, csak annyit,hogy anyu meg apu vitatkoznak.
Anyu meg apu nem fognak elválni, csak most nem értenek egyet, ettől még a kezeden levő sebet bekötözik, kapsz cukorkát is. Semmi baj nem lesz, anyunak és apunak nem kell feltétlenül mindenben egyet értenie, attól még család vagyunk :)
Magyarán van 100 módszer, több irányzat, az orvoslás nem fekete-fehér, a lényeg,hogy aki csinálja, az tudja mit csinál.
Tom, arrogáns vagyok stb.stb.

Amúgy kollégák, ideje lenne abbahagyni egymás alázását a "remélem nem orvos vagy, ideje összetépni a diplomát, egyes"stb. szövegekkel, mert ez szánalmas.

Adamantium: jaja.

adamantium 2010.07.21. 21:10:59

@Reaper Man: azért ezt kifejthetnéd mert pl az eddig általam látott két legjobb és legbevállalósabb anesztes nem magyarországon született

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:18:24

@Irise: Én már láttam ilyet is meg olyat is. Hangsúlyoznám újra, érdemi alapbetegség nélküli páciensek tervezett műtéteiről beszélünk, nagy mintán vizsgálták az általános és a regionális anesztézia kockázatát, és nincs szignifikáns különbség.
Persze az sem mindegy, mit tekintünk szövődménynek, de most a szakmai részébe nem bonyolódnék nagyon bele. A spinal elsősorban a preload drasztikus csökkentése révén a keringés összeomlásával fenyeget, illetve magas spinal okozhat légzési elégtelenséget. Az infekció és a neurológiai szövődmény ezekhez képest ritka, de ha van, akkor többnyire durva következményekkel.
A tévhit egyik gyökere szerintem az, hogy a spinal egy viszonylag egyszerű, gyorsan megtanulható beavatkozás, míg a narcosis abszolút biztos kézben tartása többéves tapasztalatot igényel.
Kb. olyasmi, hogy pl. biciklizni könnyebb megtanulni, mint helikoptert vezetni, meg ha bringával esel, többnyire simán megúszod, de attól még nem biztos, hogy a bringa a biztonságosabb közlekedési eszköz. Ezt csak korrekt vizsgálattal és adatelemzéssel lehet eldönteni.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:21:42

@adamantium: Nem az az izgi, hogy hol született, hanem hogy hol tanulta az orvoslást, ezer és egy példát tudnék hozni helyekkel, nevekkel, de biztosan megérted, hogy miért nem teszem.

adamantium 2010.07.21. 21:23:21

@radiologus.hu: én is azt kérdeztem, hogy vajon mely nemzet fiairól/lányairól, oktatásáról van ilyen jó véleménnyel :)

adamantium 2010.07.21. 21:28:00

@Reaper Man: az én két emberem, külföldön született és külföldön végezte az egyetemet és ott is dolgoztak legalább 10 évet (meg is hurcolták őket rendesen diplomahonosítás címszó alatt), az egyik kárpátalján a másik erdélyben. szerintem ez egyáltalán nem születési hely és oktatásfüggő, hogy mondjak egy érdekességet ami nagyon csípi egyesek szemét: magyarország orvosi oktatása 1983 óta eurokonform, a múltkorában néztem, romániáé 1965 óta, és ezt nem ők mondják hanem az európai únió egészségügyi bizottsága, szóval nem kell annyira lenézni a külföldről jöttet, mert sajna nálunk sem rózsás a helyzet már ha a rezidensképzés körül kialakult botrányokra gondolok

Despota 2010.07.21. 21:29:55

@adamantium: HA megtennéd, hogy újra leírod, nagyon hálás lennék. Sajnos nagyon nagyon fáradt vagyok...

Irise 2010.07.21. 21:31:27

@Reaper Man: "érdemi alapbetegség nélküli páciensek tervezett műtéteiről beszélünk," ebben az esetben miért hivatkozol a sympatholitikus hatásra? Érdemi alapbetegség nélkül ez egy sima fizsóval ellensúlyozható :)
"Az infekció és a neurológiai szövődmény ezekhez képest ritka" a spinálnál. Ehhez képest az altatásnál okozhat stroke-ot időseknél és tracheitist minden gond nélkül, bárkiben, az aspirációs pneumoniáról meg ne is beszéljünk.
Nyugodtan belebonyolódhatsz a szakmai részleteibe. Legfeljebb a nem szakmabeliek lemorzsolódnak, ez egy nyílt blog.

Mária néni 2010.07.21. 21:32:38

majd én is fogok egy laikus fórumon okoskodni, mint néhány önértékelési zavarral küzdő orvos. Bokaszögezés ide elég. Aki pedig azt állítja, hogy az inhalációs narcosisnak nem nagyobb a rizikója, mint ez epidurálnak, az húzza le magát a WC-n.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.21. 21:34:05

@adamantium:

Amikor nekem kell megvilágítani a keletről jött kissé akcentusos neurológus szakorvos(!) kollégának a "neuritis" és "neuropathia" fogalmak közti különbséget....

Mária néni 2010.07.21. 21:34:38

@adamantium:
Aki Kárpátalján szerzett diplomát, az itthon csak Köjálban, vagy ÁNTSZ-ben kaphatott állást, mert csak felcser szintek képesek dolgozni, az Erdélyiek pedig nem ismerik a gyógyszereket, kell nekik pár év, mire beletanulnak.

adamantium 2010.07.21. 21:35:04

@Despota: adamantium 2010.07.21. 16:01:11 ekkor írtam be, szerintem megfontolandó

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:35:07

@adamantium: Én meg a saját szememmel láttam, és ez nekem elég. Nem egyet, nem ötöt, hanem sokkal többet. És sajnos a szakmai inkompetencia gyakran társult a pozitív emberi értékek hiányával is. Persze itt is, mint mindenhol, tisztelet az üdítő kivételeknek. Mindenki tudja, hogy miről beszélek, csak senki nem mer helyeselni. De ez itt OFF, és nem óhajtok "kövezést", ezért talán hagyjuk.

adamantium 2010.07.21. 21:37:16

@radiologus.hu: tévedés ne essék nem mindegyik, de az vesse rájuk az első követ aki garantálja, hogy minden magyarországon végzett ettől jobb, mert én vizsgáztattam idén 5. éveseket, alapvető anatómiai fogalmakkal sem volt tisztában a nagy része

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:37:36

@Mária néni: A Te szinteden a "bokaszögezés" szerintem még túl szakmai is.

Mária néni 2010.07.21. 21:39:29

@Reaper Man: Én műtősfiukkal nem vitázom, nem is tegeződöm.

adamantium 2010.07.21. 21:40:40

@Mária néni: ez pl azért hazugság mert aki honosítja a diplomáját az 4 vizsgát kell tegyen: gyógyszertan (fürst zsuzsával aki ismeri az tudja ez mit jelent), igazságügyi orvostan, etika és a 4. is valami kisebb tantárgy, most nem ugrik be. a kárpátaljaiaknak meg a szerbiaiaknak diplomamunkát is kell írni (nálunk az utóbbi 2 évben egy szerb és egy ukrán is írt diplomamunkát) mert náluk az nincs az egyetem végén. tehát ha azt mondod, hogy nem tudják a gyógyszertant az fürst zsuzsa hibája mert nem kérte eléggé a vizsgán :D

Irise 2010.07.21. 21:41:28

www.xtranormal.com/watch/6752641/
Nem szoktam belinkelni dolgokat, de ez most nagyon megy a mai sebész-anesztes vitához :)

Mária néni 2010.07.21. 21:42:32

@adamantium: Aki szín jelesre vizsgázik gyógyszertanból, azt távol kell tartani a betegektől még legalább 5 évig, ameddig meg nem tanul egy kicsit legalább a gyógyszerekről.

adamantium 2010.07.21. 21:44:10

@Mária néni: te ezt nem tudhatod, bokaszegzés :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:45:15

@Irise: Nem tudom ennél érthetőbben leírni. Az USA-ban történt eseteknél (bupivacain spinal) is elektív műtéteknél következett be a keringés összeomlása.
Egyszerűen fogalmazva: a narcosis szövődményeinek nagy része nem azért van, mert az alapban veszélyes, hanem mert elbaszták. Narcosist könnyebb elbaszni, mint spinált, ez ilyen egyszerű. A narcosis veszélye nem önmagában, hanem az aneszteziológusban van. Mint ahogy az autóban sem maga a szerkezet a veszélyes, hanem a barom, aki vezeti. Lehet dogmákhoz ragaszkodni, de szerintem nem érdemes.

Mária néni 2010.07.21. 21:45:57

@adamantium: Én csak hallottam a BKV-akadémián. De azt mindenki tudja, hogy az erdélyben és kárpátalján végzett "orvosok" nem értenek semmihez. Maximum laborba, boncolni és irodába jók.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 21:48:50

@Mária néni: Én viszont tegezem őket, meg ők is engem, mert jó fej vagyok. Jó viszonyban vagyok a szakdolgozókkal, de még a liftesekkel is. Csak az olyan totál idiótákat kerülöm el, amilyen Te is vagy. Ezért ha nem haragszol, a továbbiakban nem fecsérlem rád a karaktereket.

Mária néni 2010.07.21. 21:48:55

@Reaper Man:
Azért nem érted, mert laikus vagy. A spinált azért kúrják el, mert lefektetik a beteget és eléri a szer a nyúltvelőt (de ezt úgyse érted)
Ha tudnál valamilyen nyelven, akkor 1 perc alatt kiguglizhatnád a 10.000 betegre jutó advere event-eket és még te is felfoghatnád, hogy az inhalációs vezet. Pláne itthon, ahol Forane-t használnak sok helyen.

adamantium 2010.07.21. 21:52:32

@Mária néni: érdekes módon a discoveryn az orvosi csodákat bemutató műsorban már szerepelt román sebész, én magyarra nem emlékszem. a labororvos egyébként a nyugati világban a legjobban fizetett orvos, a patológus meg az aki mindent tud meg mindent meg is csinál, csak későn (ez egy vicc részlete), az irodában jellemzően a főnökök ülnek, szal, hogy is van ez?

adamantium 2010.07.21. 21:56:11

@Mária néni: érdekes módon a discoveryn az orvosi csodákat bemutató műsorban már szerepelt román sebész, én magyarra nem emlékszem. a labororvos egyébként a nyugati világban a legjobban fizetett orvos, a patológus meg az aki mindent tud meg mindent meg is csinál, csak későn (ez egy vicc részlete), az irodában jellemzően a főnökök ülnek, szal, hogy is van ez? a lényeg egyébként nem az, hogy te mit gondolsz, hanem, hogy az únió statisztikái mit mutatnak

adamantium 2010.07.21. 21:56:57

@adamantium: bocs szarakodik nálam a blogmotor

mothe 2010.07.21. 21:57:53

@Mária néni: xenofóbok vagyunk, drágám? van még ennél lejjebb is? :)

Irise 2010.07.21. 21:58:29

@Reaper Man: Nézd: nincs szer,amivel meg ne lehetne ölni egy embert. Az,hogy a bupivacain miatt volt több haláleset az USA-ban, még nem támasztja alá,hogy a spinál általában veszélyesebb. Hány százalékos bupivacain volt,milyen magasra adták, stb. Sok mindentől függ.
Dogma vagy nem dogma - amíg csak tőled hallom,hogy a spinál veszélyesebb, addig még mindig inkább a tankönyvekre, tudományos cikkekre, többi anesztesre hallgatok.

adamantium 2010.07.21. 21:58:43

@Mária néni: heavy marcain - az max fejenállásban jut odáig, vagy tévedek? mi sevoranet használunk jellemzően

adamantium 2010.07.21. 22:01:32

@Irise: inkább azt kell megnézni, hány beteg hal meg a műtőasztalon aneszteziológiai szövődményben. én nem vezetek statisztikát de talán több szövődményt láttam spinál után, de enyhébbeket. intubálás után azonban már láttam aspirációt és következményes halált

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 22:12:01

@adamantium: Te azért ne süllyedj le Mária néni szintjére! Én egyszer láttam a Discoveryn egy nagyon penge magyar szörföst, de nem jutottam el arra a következtetésre, hogy mi adjuk a világbajnokokat ebben a sportágban!
Amúgy persze, hogy nem jut el a nyúltvelőig, ahhoz a lábánál fogva kéne lógatni a beteget. Már a szív szimpatikus beidegzésének kiesése (Th5-Th6 magasságában) is kritikus bradycardiát okoz, aki itt nem kap észbe, annak ugyanazt tudom javasolni (diploma összetép, stb.)
Amúgy egy kis elsős anatómia: a gerinc görbületei miatt optimális esetben még a tök vízszintes fektetés esetén sem képes a hyperbaricus oldat elérni még a nyaki szakaszt sem, mert nem tud oda "átfolyni".
Amúgy sok helyen használnak még isoflurane-t is.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 22:14:56

@Irise: Soha nem állítottam, hogy a spinal veszélyesebb. Egy dolgot mondtam: átlag beteg esetén egy jól végzett narcosis és egy jól végzett spinal között nincs érdemi kockázati különség, legalábbis nem akkora, ami indokolná a magyar gyakorlatban megszokott erőltetését a regionális anesztéziának. Ennyit mondtam, nem többet.

adamantium 2010.07.21. 22:33:04

@Reaper Man: kifejezetten világhírű sebészeket mutat be a műsor akik extrém ritka eseteket oldanak meg, nem az belőle a következtetés, hogy ott milyen csúcs szuper az orvoslás, hanem. hogy nem kell lenézni őket mert onnan is el lehet jutni a világhírre (úgy ahogy tőlünk is sikerült egy szörfösnek bár tengerünk nincs). egyébként az onnan jövő betegek nagyon jó minőségű diagnosztikai ellátásról tanúskodó felvételeket és leleteket hoznak magukkal, mondjuk ugyanezt az implantátumokról nehezen tudnám elmondani

bakela 2010.07.21. 22:40:33

@Reaper Man:
Figyejjé Lakatos!
Ne gyere itt a júeszéjben berhelt statisztikákkal. Vagy Te nem itt a Balkánon élsz?
Ha nem tűnt eddig fel: ITN: a műtét közben +1 ember! SPA: -1 ember!/staff= Anastázia Romanova/
SPA 5-10 perc absence: majdnem biztosan túlélhető, ITN ue. majdnem biztosan nem élhető túl. Postop. biztonsággal: ITN: 1-2 beteg / 1 szakképzett nővér, SPA : <10 beteg /1 közepesen értelmes ált. ápoló.
1 SPA halálra emléxem: „Gyorsan hátbaakasztjuk, o'szt majd bökünk vénát”
ITN után azért volt néhányx, hogy a radványi setét „kettesben”halva találták Bárczi Benőt. És ebben nincsenek is benne a < 1 hét bronchopneumóniák, AMI-k, acut LV elégtelenségek stb. miatti egyéb „veszteségek”. + a 3 sec, illetve 12 óra után felfedezett CNS szövődmények prognózisában lévő kölönbségek.
Én is asztat hittem, hogy a malignus hyperpyrexia csak a könyvekben van, amíg bele nem szaladtam.
Tüske: X+1x húztam ki traumatológust a nagy sz@rból, de fordítva nem emléxem. Ennek ellenére engem azért időnként mexoknak késelni itt-ott. Kapcsolatom velük ezer év után is tökéletes.
Szintén nem láttam olyat, hogy az anest, ha gebasz volt, a traumatológusra próbálta kenni a saját sarát, fordítva viszont nem 1x: Ha az anaest. úgy ítéli meg, hogy az Ő részéről nem 1000%-ra tiszta a belegyező nyilatkozat, v. a beteg hozzáállása- Ibrahimmal a sarkában- megtagadni a részvételt /electiv beavatkozás!/ Persze azért még ott marad a laryngoscop Neked a kisasztalon: Hajrá!
Má' ki mibe pofázzon: Te valószínűleg jóval fiatalabb vagy nálam, ezért Neked már ismeretlen az ITN azon indikációja, hogy a beteg asztat higgye, hogy történt vele valami. Velem akartak elaltatni komplett C VIII harántlaesióst keresztcsonti rohadás kitakarításához!!!! meg 1 csavar+ körmös alátét kitekeréséhez -volt nagy csodálkozás, amikor SK belokáloztam. Te már nem láttál öreg rókákat a kezüket dörzsölve /szájuxélén a lecsöppenő nyállal: „Ne féljen kedveském, majd elaltassuk!”
ÚGY-E?
Szija modi! A halak?

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.21. 23:03:02

@bakela: Szerintem elég világos voltam. Meg pár dolgot már én is láttam. Ahhoz, hogy nincs személyzet, a betegnek semmi köze. Nyilván ügyeletben én sem altatok minden szart, csak azért, hogy egy narcosist kelljen otthagynom, ha másfelé kell rohanni. Persze olyan is van, hogy az ellátás biztonsága, de ezt a beteg megint csak leszarja, őt a saját problémája foglalkoztatja.
Továbbra is fenntartom: ha a beteg ottmarad az asztalon az anesztes hibájából (nem azért, mert fél fejjel érkezett, vagy mert a sebész átvágta a vena cavat) akkor az többnyire elbaszás, de minimum körültekintés elmulasztása.
Az, hogy a narcosist érzi mindenki "veszélyesnek" abból is adódik, hogy az igazán nagy szopással járó műtétek eleve mindig narcosisban vannak, persze, hogy hamarabb beüt a ménkű is... Nem hiszem, hogy épelméjű hátbaszúr egy ránézésre is halni készülőt. A saját seggem én is fedezem.
Ja, volt már olyan, hogy császár után kurva nagy atonia, majd hysterectomia, kapkodva, csont kivérzett állapotban, aztán a beteg hirtelen meghalt műtét közben. Egyértelmű nőgyógy elbaszás volt, de a városban már úgy mesélték, hogy az anesztesek elaltatták, aztán meg nem tudták felébreszteni.

bakela 2010.07.21. 23:31:01

@Reaper Man:
Óvassá má mást is ne csak a JAMA-t:
baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/aszpirint-adott-infarktusra-meghalt-a-beteg-316631:
"TALÁN lett volna esély a megmentésére"
TALÁN és így meszelnek sorban el bíróságok zorvosokat Madzsaristánban. Persze engem már nem véd az akolmeleg- Neked annyi előnyöd van, hogy Ibrahimádám először az intézményt pereli. Persze, ha nem 100% az ügy, akkor majd ellened is megy büntetővel.
A főügyész meg magasból lesz@rja az ellátási érdeket, meg a 2003. évi LXXXIV. törvényt, meg Hyppocratest, stb.
look around
modi? halak?

pcmci 2010.07.21. 23:40:41

@bakela: izé. hamár ide lett citálva ez a cikk... laikusként azt hiszi az ember, hogy az ekg valamilyen formában a szívműködésről ad információt. ezen nem lehet észrevenni, ha infarktusról lehet szó?

szabidoki 2010.07.21. 23:55:41

@Despota: miért tűnt el ez a poszt?

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.22. 00:01:36

@bakela: Nem jött be a link, nem találja az oldalt, de kb. el tudom képzelni. Semmilyen szinten nem fosok az ügyvédektől, látok a saját pályámon, és figyelek arra, amire kell. Párszor voltam már bíróságon, de mindig kórházon kívüli ügyekből kifolyólag és mindig tanúként. Az orvosok elleni perek nagy része vagy jogos vagy hiszti. Ja, és még mindig századannyi van, mint az USA-ban, vagy akár Svédországban.

pcmci 2010.07.22. 00:03:32

@Reaper Man: működik az a link, csak közvetlenül mögé került a kettőspont, a blogmotor meg azt is a link részévé teszi...
baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/aszpirint-adott-infarktusra-meghalt-a-beteg-316631

Tagbaszakadt Paraszt 2010.07.22. 00:16:32

@pcmci: Köszi, így már müködik.
Mi itt a probléma? Az orvos megszegte a szakma legalapvetőbb szabályait és ennek jogkövetkezménye van.

Kalamona 2010.07.22. 10:42:33

@Irise: csak az utolsó mondatodhoz!
Valóban ne hagyjátok abba! én mint tudatlan, ittam minden betűtöket, hisz a novemberi - tervezett -műtétem előtt nagyon hasznosak voltak ezek az infók, amit a szakmai pengeváltásotokból leszűrtem.

Dr.laikus PhD 2010.07.22. 11:10:52

Mára én is megemésztettem.

Irise 2010.07.22. 11:12:18

@bakela: a cikkhez. Magas rizikójú beteg, szív eredetű mellkasi fájdalomra azonnal mentővel be kellett volna küldje sürgősségire, nem aszpirinnel otthon hagyni. Ez bukovári.

Hozzá Szóló 2010.07.22. 12:55:58

@Irise:
"De Hozzá Szóló én veled vagyok, én biztos kitolnálak a műtőből, nem kockáztatnék érted egy pert."

Megadtad a kegyelemdöfést ....

Te is tudod, hogy mennyi esélye van, főleg ebben az országban egy betegnek egy pernél.
Na, így sírjon itt bármelyik doki. Hüpp.

Hozzá Szóló 2010.07.22. 12:59:32

@radiologus.hu:

Ja, ezerféle módon megmagyarázod, hogy miért csinál bárki MÁST, mint amit a beteg akar... ez erősen izzadtságszagú...

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:10:02

@szabidoki:
"talán nem véletlen, hogy az index fórumról már lerugdostak... Buta vagy és agresszív."

Kösz, biztos jól ismersz. Élőben is mondanád ezt a kis szemembe? Hm? Mire is alapozod ezt kisember?

"Mondjuk ez nem egyedi jelenség itt, az orvosgyalázó blogon."

Jaj, szegény-szegény orvosok. Szörnyű lehet. Minden alap nélkül idejönnek ellenséges ügynökök, akik azt terjesztik, hogy vannak orvosok, akik hanyagságból, dacból néha olyat tesznek, ami nagyon nem etikus...
Pedig semmi botrányos eset nem létezik, az EÜfórummoderátorok is ennek jegyében dolgoznak, ne is legyen egy olyan beírás se, ahol negatív dolog jelenik meg orvosokról... hiszen az hazugság lenne...pfffff

"A poszthoz csak annyit, hogy bakela mondta meg a tutit: ha cirkuszol a beteg, akkor nem kell megoperálni, hadd sántikáljon a gipsszel."

Erről van szó. De azért jólesik beszólni, hogy ha már a beteg önként ezt választja, akkor agresszív és buta. Mert te azt mondod, kis prüntyőke, hát hogyne...

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:15:35

@calvin&hobbes: Tényleg? Akkor jó. Van még egyéb okos beböfögnivalód? Ne hagyd magadban.

Kalamona 2010.07.22. 13:17:15

édeskisintenkém! aztat hittem, hogy mára mindenki megnyugodott és a "betegek" is meg akarnak gyógyulni.
Én nagyon szeretnék karácsony körül már magasabb sarkú cipőben járni, nem csak pacskerban.
persze, nem a beszólásoktól, hanem a sebészem és az anesztezesem - akit biztos kiderítek az itt olvasottak után - munkájától.

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:50:57

@radiologus.hu:
"A betegek és ügyvédeik ugyanis simán lehazudják a csillagot is az égről."

Csillagos ötös hozzászólás :D

Ezek a rohadt betegek :D

Csak hazudoznak éjjel-nappal :D

Beszarok ezen a blogon, komolyan :D

Hozzá Szóló 2010.07.22. 13:58:43

@Mária néni:

"Az aneszteziológus a szakmai etika szerint járt el, vállalva azt is a beteg érdekében, hogy a sunyi, aljas beteg még fel is jelelnti."

Szép hozzáállás. Sunyi aljas szemét betegek! Hogy rohadna meg az összes, igaz? Mi az, hogy nem akarja a szúrást a gerincébe? Kábítani meg elektrosokkolni kell az ilyen rohadékokat, nem szabad hagyni, hogy az legyen, amit ezek akarnak! Korbácsot mindnek :D

Te jó ég

Hozzá Szóló 2010.07.22. 14:21:52

@Reaper Man:

"Rengeteg olyan műtét van, amelyek csak és kizárólag altatásban végezhetők el.
Van számtalan olyan, ami érzéstelenítésben is és altatásban is elvégezhető.
Olyan műtét viszont egy sincs, amit csak és kizárólag érzéstelenítésben lehetne megcsinálni.
Ebből következően az érzéstelenítés egy lehetőség, amelynek a választása bizonyos esetekben valóban a beteg érdekében, a kockázat csökkentése céljából történik. Minden eset egyedi elbírálást igényel, általános protokoll nincs.
A népiesen "gerincinjekciónak" is hívott spinalis érzéstelenítés egyik alapfeltétele a beteg beleegyezése és együttműködése."

Ez a lényeg. Szerintem.

bokacsavar 2010.07.22. 16:05:48

Sziasztok!

Én írtam a posztot és nem gondoltam, hogy ilyen indulatokat váltok ki. De haladjunk sorba:

1. A nyelvtanom sosem volt 5-ös, pedig már annyiszor utánanéztem, hogy mikor -ba,-be, -ban, -ben, de egész egyszerűen nem megy a fejebe. Pedig nagyon sokat olvasok és ennek ellenére is képes vagyok néha a muszáj-t, muszály-nak írni. Ez van!

2. A gerincérzéstelenítéssel kapcsolatba(n) semmilyen tájékoztatást nem kaptam (még az altatásról sem), egész nap egy szobába feküdve vártam, hogy valaki megbeszélje ezt velem, ugyanis eléggé be voltam parázva attól, hogy esetleg gerincközeli érzéstelenítést kapok. És lám...

3. Az anesztes hölgyike tényleg bunkó volt - ezen nincs mit ragozni. És én úgy gondolom, hogy jogom van választani, hogy milyen módom szeretném a műtétet, főleg azok ismeretében, hogy fiatal vagyok és egészséges (és ezért meg is teszek mindent, lásd Mária néni által lenézett labdakergetést). Ha én vállalom az altatás kockázatait - amit elviekbe aláíratnak velem -, akkor hol itt a probléma?

4. Én mondtam az anesztesnek, hogy ha nem altat, akkor toljanak ki és a párom átvisz egy másik kórházba. (Amúgy érdekes, hogy Szekszárdon tudtak altatni, pedig az már tényleg piszlicsáré műtét volt.)

5. Nem gondolom azt, hogy ha EGY anesztes ilyen volt, akkor az összes többi is ilyen. Engem csak ez az egy bántott és jogtalanul járt el a beadott nyugtatóval.

6. A tűfóbiát lehet hisztinek is nevezni (bár érdekes módon a legtöbb orvosi intézményben tudják ezt kezelni emberséges hozzáállással és megértéssel), de ha valakit csecsemő korában állandóan szurkodtak (koraszületés, sárgaság, vérátömlesztés stb.), annál előfordulhat, hogy ez kialakul. Küzdök ellene, egyre jobban megy, de a gerincközelit még mindig nem vállalnám be.

Nem biztos, hogy mindenre reagáltam, amire szerettem volna, ha még eszembe jut valami írok.

És légyszi ne bunkózzatok egymással, a sértegetéssel nem mentek semmire.

bokacsavar 2010.07.22. 16:20:16

És még valami: ha az anesztes nőci nem kiabál és pattog, mint a gumimacik, hanem azt mondja, hogy "adok magának egy erős nyugtatót, amitől elkábul és nem érez semmit", akkor magamtól is beleegyezek a gerincközeli érzéstelenítésbe és nem ilyen keserű szájízzel távozom a kórházból. Mert a dokimmal teljesen meg voltam elégedve - az hogy a nővér izomba adta a vérhigítót csak egyszer fordult elő. (Amúgy tényleg izomba adta, mert ahogy egy barátom mondta én egy "izmos gombostű" vagyok. :o) Éppen ezért a felső karomon csak bőr és izom van, meg amúgy is éreztem, hogy hova megy. Na mindegy.)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.22. 18:04:40

@Hozzá Szóló:

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kártérítési igények jó része egyszerű hazugságon alapul. Ezért van az, hogy a perek nagyobb részét nem nyeri meg a beteg.

Nézz dr. House-t. :-)))

ave 2010.07.23. 12:29:42

Tufobia vaze. :))
Engem iden ketszer altattak, mindegyik elott boktek belem tut. Ezt hogy elhetted tul, fel nem foghatom. :))

Altatasban teljesen leall a legzes, csak mestersegesen pumpalva tartanak eletben. F*sz tudja, szerintem jobb ezt kerulni.

Timil 2010.07.23. 12:57:24

@bokacsavar: Engem érdekelne, hogy a kórház fel tud-e mutatni általad aláírt beleegyezést a spinális érzéstelenítésbe?

Neduddgi 2010.07.25. 02:04:25

Nekem tizenéve (fiatal felnőttként) szó és ellenvetés nélkül engedték, hogy altatásban vetessem ki a mandulám. Ugyanis közöltem az orvossal, hogy bárki műtétjét nagyon szívesen végigasszisztálom, kivéve a sajátomat. Az meg vicces volt, amikor elbocsátáskor iratta alá velem a beleegyezőt. Kérdeztem is tőle, hogy ha nem írom alá, akkor visszavarrja-e... :o)

Amúgy én maximálisan meg voltam elégedve mind az orvossal, mind a nővérekkel.

Csii 2013.06.23. 17:59:11

@radiologus.hu: A tapasztalat szerintem inkább az, hogy a betegek okosabbik része tudja, hogy az orvosok ellen semmit nem lehet tenni. Aki meg megpróbálja, annyira őrült, hogy eleve rosszul csinálja.... mondjuk úgy: egyszerűbb emberek közül való.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása