Éhbérért dolgoznak az egészségügyben

2010.07.15. 06:00

Sziasztok!

 

10 dolgozom az egészségügyben, és sajnos évről évre rosszabb a helyzet, s mára már elértük azt a pontot, hogy a betegellátás alapfeltételeit se tudjuk biztosítani a betegek számára, mert a kért anyagokat és gyógyszereket nem kapjuk meg, vagyis csak a töredék részét!


Ágynemű nincs, amit kapunk már délutánra, jobb esetben estére elfogy!A nővérek elmennek más helyre dolgozni(mondjuk jól teszik)és helyettük olyanok jönnek, hogy néha még én is elcsodálkozom!De hát felvenni mindenkit felvesznek, ha nincs ember!

 

A főnökség meg egyfolytában elvárja az éhbérért dolgozóktól, hogy minden flottul működjön!Tehát én úgy gondolom mindezek együttes behatása miatt tapasztalunk illetve tapasztalnak olyan dolgokat amik itt negatív kritika néven megjelentek!Nem tudom mi a megoldás!De az tény hogy a gyomot gyökerestül kell kiirtani, mert ha nem újra nő !Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja!Hát ennyi, így hirtelen!


Ja és még valami!Szárnyra kapott egy olyan hír, hogy az EÜ. dolgozók kaptak 98000 ezer forint prémiumot és hogy milyen jó most nekik!Akkor most ezt levezetném!Én 20 éve dolgozom az egézségügyben és szakképzett ápoló vagyok.A Bruttó bérem százezer forint, plusz a pótlékok!Ami nem sok!Na most!Az egyszeri bérjuttatást 2 részletben kapjuk, ami azt jelenti, hogy az első a februári a második az áprilisi fizetéssel kapjuk.


Az elsőt megkaptuk!A 49000 ezer egyszeri bérjuttatással kaptam én, 119000 ezer forintot!És mindenki így járt!Akkor most számolhat mindenki ,hogyha ezt nem kapjuk mennyi is a tényleges fizetés!Van aki még nálam is kevesebbet kap!Ezt most nem azért írtam le mert sír a szám, csak a miheztartás végett!

 

Üdvözlök mindenkit!

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2010.07.15. 14:02:25

@radiologus.hu: "Nem a különlegesen képzett 10-20 emberről beszélek, hanem a nagy átlagról, aki végigunatkozza az életét."

Valóban, a rendszerváltás óta a katonák többsége nincs kitéve életveszélynek. A kb. százezres(!) katonai állomány 99%-a többnyire közönséges hivatali aktatologató. A 25 éves szolgálati nyugdíj (a szakközépiskola éveit is munkaviszonyként elszámolva) ez teljesen abszurd és igazságtalan.

"Missziók, amelyekben magyar katonák a legnagyobb létszámban szolgálnak

Koszovó, Prishtina - NATO, KFOR - 312 fő
Koszovó, Peć - NATO, KFOR - 159 fő
Bosznia-Hercegovina, Szarajevó - EUFOR - 158 fő
Afganisztán, Pol-e Kumri - NATO, ISAF - max. 560 fő
Irak, Bagdad - NATO - 20 fő
Ciprus, Nicosia - ENSZ, UNFICYP - 84 fő
Egyiptom, Sínai-félsziget - MFO - 41 fő (ebből 15 fő rendőr)"

Fekete Dália 2010.07.15. 14:06:17

Ezek a katonák 600.000 ft-os fizetést kapnak, plusz a saját bérüket is megkapják az itthoni számlára utalva.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.15. 14:14:18

@_Molly:

Köszi az összefoglalót, nagyon jól levezetted. És nagyon igazad van, ebben nincs semmi egyedi. Sajnos. Ez átlagos helyzetnek számít. A baj az, hogy ez semmi különös. Nem "csak" az eü dolgozók élnek így, hanem az ország lakosságának 65%-a. (Persze, van, aki még ennél is nagyobb szarban van, és vannak nagyon kevesen, akik meg élnek, mint Marci Hevesen.)

A versenyszférában pedig olyannyira nem fogadják el érvnek, hogy az alacsony bérre való hivatkozás miatt dolgozik rosszul a dolgozó, hogy ha én ilyet tapasztalok, az azonnali reakcióm az, hogy a jó kurva nénikéjét, bocs. És egyszer megkérdezem tőle, hogy mi van, beszéljen róla, mert ez így nem megy. Ezt a beszélgetést nem ússza meg a munkatárs. És ha sikerül kiszedni belőle, mi a baja, akkor már valószínűleg lesz megoldás, mi is adunk vmit (pl. empátiát, szabadnapot stb.), és ő is ad valamit, pl.megérti a cég álláspontját, és ismét teljes erővel végzi a munkáját, nem rombolja a kollégái munkakedvét stb. Ha nem sikerül kommunikálnunk, annak, sajnos, a távozás lesz a következménye.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 14:21:30

@fehérzaj:

Ennyit nem keresnek, összesen ennyit, egy kicsivel többet, kiküldetés, + itthoni jövedelem (átlag), viszont meghalhat egy pill. alatt.

Max fél év, aztán jöhet haza, gyakorlat, készenlét, és talán amit radiológus írt.

Fekete Dália 2010.07.15. 14:26:19

Pedig ez a napokban hangzott el egy katona szájából, már a 90-es évek végén az átlagbér háromszorosát kereste egy kezdő szoldoskatona, sofőrként.

szabidoki 2010.07.15. 14:26:39

@Brigi \"B. A.\" főnöke: csak egy olyan fegyveres konfliktust mondj az utóbbi 20 évből, ahol magyar katona akarata ellenére harcolt!
@_Molly: vannak (voltak) olyan osztályok, ahol az orvosok leadták a hálapénz egy részét, ez volt a B-kassza, ebből kaptak az ápolók, beteghordók, ebből volt a karácsonyi ajándék meg buli, de úgy tudom, ez csak elég kevés helyen ment így, ma meg már sehol.
Mi nem a betegeknek panaszkodunk, mi próbáljuk jelezni, hogy már most nagy bajok vannak az eü-ben, de ez mind semmi ahhoz képest, ami öt-tíz éven belül lesz. Ehhez képest a többség leragadt a nőgyógyászok tarifáinál, és hiába magyarázzuk, hogy a nagy többség nemigen jut hálapénzhez, ezért néz más lehetőségek után. Gondolj bele, ha tényleg olyan nagy pénzeket raknánk zsebre a hálapénzből, miért akarna bárki külföldre menni dolgozni?
@Stupidella: nem tudom, és nem is érdekel. Ez a kormányzat gondja és felelőssége.
@Dr.laikus PhD: ja, kivéve a köztisztviselők, meg a minisztériumi dolgozók, akik több cafeteriát kapnak, mint nekem a rendes fizetésem, a jutalmakról nem is beszélve. Ja, meg ugye az APEH dolgozók is kapnak jutalmat gazdagon... Úgyhogy egyenlőség van persze, de azért vannak egyenlőbbek...

Rotoxis 2010.07.15. 14:31:42

@szabidoki: Majdnem. Jelegleg két helyet tudok, ahol a jatt egy részéből az ápolók is részesülnek, mert a főnök visszaoszt. Dolgozik is mindenki mint a güzü, nincs nyavajgás, mindenki szeretné megtartani az állását. Ott.

don pedro 2010.07.15. 14:36:37

mondok nektek valamit.

1. ha Magyarorszagon maradtam volna, a szakvizsga utan 5 evig nem operalhattam volna onalloan.

2. ide Skandinaviaba egybol felvettek es onalloan KELL operalnom tobbet, mint amennyit Mo.-on az osztalyvezeto foorvos csinalt.

ezek a gesztusok aprosagok es csak azt akarom mondani ezzel, hogy Mo.on neha az ember azt erzi, hogy DIREKT tesznek neki keresztbe. es mivel nem logikara epul a kepzes es a kesobbi munka, hanem felulrol jonnek az utasitasok (korhazi ágyreform, szakmai kollegiumi dontes arrol, hogy nem operalhatsz onalloan 5 evig), a minoseg is csak olyan k-europai lesz. csak azokat a betegeket sajnalom, akiket otthon megoperalhattam volna (de nem, mert a magyar allam nem becsulte a tudasomat) es most a Szabo Janosne helyett a Per Eriksson-t operalom. de ha a magyar allamnak ez igy jol van, akkor am legyen.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.15. 14:41:17

@don pedro:

Nem az állam, hanem a társadalom nem becsült meg téged.

Nagy különbség.

P75 2010.07.15. 14:43:29

@szabidoki: '94-ben a határőr sorkatonák igencsak be voltak szarva, amikor a határvadász századokat (sorkatonákat is!!!) levezényelték a jugoszláv határhoz...

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.15. 14:44:54

@don pedro:

Sajnos, jól tetted. Per Eriksson pedig valószínűleg boldog, hogy egy gyakorlott sebész operálta, nem pedig egy olyan orvos, akinek nem volt módja gyakorolni a szakmáját.

@radiologus.hu:

Ne haragudj, én mint a társadalom egyik tagja megbecsülöm az orvost és a nővért is, ha máshogy nem, pl. a befizetett járulékaimmal.

Rotoxis 2010.07.15. 14:46:45

@Droidfigyelő: Pici tévedés. A járulékfizetés kötelettség, nem pedig a megbecsülés egy formája.

P75 2010.07.15. 14:48:06

@radiologus.hu: szerintem nem a társadalom fizette alul, hanem az állam. A társadalom a mai napig tiszteli és becsüli az orvosokat, és sajnos az állam helyett fizeti is (hálapénz). Ez így nyilvánvalóan senkinek sem jó, de a hunyó attól még az állam. Szerintem.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 14:52:42

@szabidoki:

Ez a különbség a közszolga és közalkalmazott között.

Nem tudom hogy alakult így.
Ha nem dolgozom majd megnézem, talán találok valami indokot.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.15. 15:00:22

@Droidfigyelő:

Az, hogy adót fizetsz, semmiféle összefüggésben nem áll a megbecsüléssel.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 15:00:55

@radiologus.hu:

Mit tehet a 'társadalom"?

Ne csináld!

Vonuljunk utcára, és TISZTESSÉGES BÉRT A DOKTOROKNAK táblával őrjöngve kiabálunk a réten az Ország Háza előtt, hogy meghalunk, ha a társadalmi békét nem tudjuk kivívni?

A ti szakmai szervezeteiteknek kéne lobbizni.
Megnéztem az etikai kódexet a MOK-ét, avval sem értetek egyet.
De a társadalom sem...:) - bizonyos passzusaival.
Nektek kéne egymással dűlőre jutni először.

Lerombolni ezt a rettenetes hierarchikus rendet (ami kell, de nem ennyire megkövült), ez visszafog mindenkit.
Ezt Te látod a legjobban, mint önálló entitás és nem utolsó sorban radiológus.:)

don pedro 2010.07.15. 15:01:09

@Droidfigyelő: igen, de a Szabo neninek en jartam volna. egy defavorizalt megyeben praktizaltam de az allam ellehetetlenitett. most nemsokara a szakrendeles is megszunik ott.

@radiologus.hu: az allam, nem a tarsadalom. bar paraszolvenciat kaptam, en masra (is) vagytam: megbecsultsegerzesre, dicseretre, kiszamithatosagra, rendre es jokedvre a munkahelyen. ezek mind hianycikkek voltak es en meguntam varni, ereztem, hogy csak a belefásulás van hatra, ami annyi idos kollega arcara volt irva. meg az, hogy nem tudtak megvalositani onmagukat es az almaikat. en almodtam egy nagyot es most ujbol mosolygok :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.15. 15:02:00

@P75:

Az állam, mint "bürokratikus szervezet" azt teszi, amire a társadalmi nyomás kényszeríti.

Látjuk, hogy az egészségügyben milyen irányú a társadalom nyomása.

drKotasz 2010.07.15. 15:02:07

@P75: állam= társadalom legalábbis demokráciákban. A hálapénz rendszer fenntartása a mutyizós magyar társadalom érdeke, mert ha az eü. humánerforrás valós értékén lenne fizetve, ill. a borítékkal vett extra szolgáltatásokat mondjuk legális kieg. biztosításként kéne rendszeresen fizetni, az bizony mindenkinek nagyon-nagyon sokba kerülne. Az EU csatlakozásig egy spec. képzett eü. dolgozó sakkban tartható volt, hiszen tudásával sehova sem mehetett el, ha nem tetszett. A TÁRSADALOM VISSZAÉLT/él vele rendesen. 2004 óta új helyzet adódott. Ezt sokaknak nehezére esik tudomásul venni (pl. rezidensek röghöz kötési kísérlete)

_tracky 2010.07.15. 15:04:28

Sajnos a legtöbb helyen kevés a fizetés, ezzel feleslegesen is előhozakodni - bár nagyon sokan megteszik itt -, a legtöbb embernek (tíz)milliós hitele van, és az adott hó végére örül, hogy 0-n marad.

Sok ember vállal másod-, harmadállást, hogy egyáltalán talpon maradjon legyen szó diplomás vagy épp diploma nélküli emberről.

Ez egy szomorú jelenség.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.15. 15:04:30

@don pedro:

Hát épp ezért írtam nem az államot!

"megbecsultsegerzesre, dicseretre, kiszamithatosagra, rendre es jokedvre a munkahelyen"

Ezt a társadalomtól, illetve a mikrokörnyezettől kapod meg, nem pedig az államtól (mondjuk az egészségügyi minisztériumtól).

_tracky 2010.07.15. 15:07:27

@Tibike15: na igen. A korengedményes nyugdíjat is felül lehetne vizsgálni... meg a minimálbéren lévőket. Meg... és sorolhatnám

sok 3 műszakozós ismerősöm van, ők nagy valószínűséggel még a nyugdíjat sem élik meg, mert a több műszakos munkarend nagyon megterheli a szervezetet. Nem azért csinálják, mert jó, hanem mert nincs más.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 15:13:24

@radiologus.hu:

Társadalmi nyomást a civil szervezeteknek kéne gyakorolni,

Hol van ilyen?

Társadalmi nyomásra mikor történt a törvényalkotásban bármi is?

Rotoxis 2010.07.15. 15:20:12

@_tracky: Szerinted az egészségügyben 8-tól fél 5-ig dolgoznak?

A társadalmi megbecsülés nem függ feltétlenül össze az anyagi elismertséggel. Erdélyben egy ápoló megbecsültsége messze meghaladja azt a szintet, amelyet itthon az orvosok "élveznek".

Kis hazánkban az elismertséget igenis a pénzzel mérik. A társadalom. Ha sok pénzed van, elismernek, ha nem ...

Pedig a ráfordítás nem csekély. Ránéztem a tanfolyamokat hirdető oldalakra és azt találtam, hogy egy középfokú, OKJ ápoló végzettséget adó tanfolyam tokkal vonóval 385 ezer, a szakápolói tanfolyam 325 ezer forint. Az oktatási idő képzési helytől függően 4-5 év, mindezt több mint 700 ezerért. Ennyit lehet/kell fizetni a jelenlegi helyzetben annak aki ápoló akar lenni. Ehhez mérjük a fizetését és a társadalmi megbecsültségét.

P75 2010.07.15. 15:23:57

@Dr.laikus PhD: pl amikor a vizitdíjat megszűntették... :-(((

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 15:28:24

@P75:

Népszavazás volt, absolut politikai okokból.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 15:39:57

@P75:

Lenyelte a blog motor.

Népszavazás volt, politikai céllal...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.07.15. 15:42:43

Hát, elég meredek azt állítani, hogy jattos állás a nővéri munka. A feleségem havi 2-3 alkalommal szokott olyesmivel hazajönni, hogy kapott 1000Ft-ot.

Az orvos meg napi szinten megkapja zsebbe az én havi fizetésem.

Rotoxis 2010.07.15. 15:48:40

@Gee Halen: Már megbocsáss, de elég sz...rul kereshetsz. Azért ne essünk túlzásokba!

Daihelyon 2010.07.15. 15:49:07

@P75:

Álljunk már meg egy szóra.

1. Édesanyád hány gyereket tart el?

2. Úgy beszélsz a hálapénzről, mint ha azt mindenhol mindenki adná. Ez HAZUGSÁG! A nép be van hülyítve és ordibál (itt is a sok hülye), hogy de ott a hálapénz. Az orvosok és ápolók kb 20%-a ha kapja a hálapénzt.

3. Leírod, hogy édesanyád mellékállásban is dolgozik. Na most, akkor az ápólók és orvosok is menjenek tartsák el a családot, vállaljanak másodállást és képezzék tovább magukat és közben mosolyogjanak. Mert ha nem akkor meg minek vállal másodálást, figyeljen a főre. Van sapka, nincs sapka?

Daihelyon 2010.07.15. 15:51:56

@_Molly:

Mert az egészségügyben kifizetik a pótlékot és túlórát? Hol élsz te? Ugyan kérdezz már körbe egy-két korházban, hogy az orvosok és ápolók mikor kapták meg utoljára a jogos túlóra pénzt.

Ennyi laikus hülyét, aki aztán mindenhez ért...

Ezen a blogon kommentelők aztán szépen bemutatják a mai magyar kibaszott valóságot. Gratulálok.

Daihelyon 2010.07.15. 15:54:09

Tényleg, ha olyan kibaszott jó az áplóknak és csak a seggüket kell vakarni, akkor miért nem megy el egy-két nagy pofájú, tudálékos hülye innen csak 1 azaz EGY hétre segéd ápolónak, mondjuk egy idősek otthonába vagy sűrgősségire. Aztán lehetne jönni és írni a tapasztalatokat.

Rotoxis 2010.07.15. 15:56:11

@Gee Halen: Kellemetlen ha az embernek ócska a jövedelme (tapasztalat :-)).
Azért legyen mondjuk egy százas.
Mutasss már nekem olyan főorvost, aki havi 20 milkát visz haza jattban havonta. :-)
(Ja a lila tehén nem ér!)

Daihelyon 2010.07.15. 15:56:18

@gilmore:

Mennyi az az "annyi jatt"? Komolyan?

Ennyi hülye, beszükült látokorű embert(?) egy helyen. Mert aztán mindenki dúskál a hálapénzben...

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 15:57:15

@Daihelyon:

Azért ne káromkodj.

Ha valahol a Ti valóságotokat itt lehet elmondani.

Aki itt akkor is baromságot ír, ha meggyőzted, az még életében nem volt beteg, vagy ha igen soha nem adott hálapénzt.

Honnan lehet tudni, hogy a túlóráitokat nem fizetik ki?
Giulio blogjáról, meg innen, hogy elmondjátok.
Én is innen tudom. honnan kéne tudni? Nem kiabáltok, nem tüntettek az érdekvédelmi szervezeteitek kussolnak, mint az a bizonyos.

Ez is a sapka esete....

Daihelyon 2010.07.15. 16:05:14

@_Molly:

Ki tiltakozna? Az orvosok? Lehet látni az itteni hozzáállást, hogy akkor az emberek 99%-a a hírekre simán annyit reagálna, hogy a hülye orvosok már megint verik magukat. Ennyi.

Be letettek hülyítve és nem veszitek észre. Az orvosok és az emberekt között mesterséges szakadékot alkottak a politikusok, hogy az ilyen esetekben ne legyen összefogás.
Vagy látsz te ma Magyarországon BÁRMILYEN helyzetben összefogást? Azt csinálnak a politikusok, amit akarnak, és a sok hülye a kommentekben kiéli magát és vergődik, holnap meg minden megy a maga útján.

2006. Volt pár ember akinek elege lett. Mi lett? "Csűrhék hada az utcán" ez volt a szallag cím.

Azon persze senki egy másodpercet sem gondolkodott, hogy mondjuk a kibaszott demokratikus Franciaországban vagy Németországban ha a miniszterelnökről kiszivárog egy felvétel, amin kimondja hogy hazudtunk, majd másnap beismeri, hogy igen én mondtam, akkor az a miniszterelnök meddig lenne ott a poziciójában. Talán a rohadt demokratikus Távol-keleti országok némelyikében már aznap este felakasztották volna, nem hogy még majdnem 4(!) évig vígan élt.
Tessék már megmondani mi lett volna Nagy Brittaniában? Ja...

Változás? Itt? SOHA!

Daihelyon 2010.07.15. 16:08:49

@Dr.laikus PhD:

Soha nem mondtam, hogy eü-ben dolgozok.

Káromokdni meg káromkodok, ha már nagyon tele a t...hócipőm.

Nem azért keltem/kelek ki magamból, mert az orvosokat/ápolókat szólják le. Hanem mert az egész ország bűzlik, rohad, de mi megy? Itt van, látszik ezen a blogon is.

Fentebb leírtam: ma Magyarországon már soha sem lesz összefogás. És ezt a sok hülye nem veszi észre. Szándékos szakadékot alkottak orvosok, ápolók, bkv ellenőr, rendőr, nyugdíjas, fiatal, örge stb. emberek között. Miért? Hogy soha ne is legyen összefogás.

Daihelyon 2010.07.15. 16:10:07

@Dr.laikus PhD:

Kiegészítés: annyiban igaz, hogy ott voltam az eü-ben, meg sok rokon is van ott. De én egy jobb élet reményében hagytam ott az egészet ahogy van.

Rotoxis 2010.07.15. 16:11:30

@Dr.laikus PhD: Ez az érdekvédelem nem egyszerű dolog. A szekszervezetek történelmi előzményeit te is ismered, tapasztalatból. Szerintem sokat nem változott.

A kiabálásnak, demonstrációnak nem sok értelme van. Jelenleg a legjobb helyzetben lévő kórházak engedhetik meg csak maguknak, hogy az elrendelhető túlórákat kifizessék. Ez nem azt jelenti, hogy ők kifizetik a túlórát, ahnem azt hogy annak egy részét fizetik. A dolgozók ennél lényegesen többet túltóráznak, csak azt nem fizetik ki, hanem "felírják". Állítólag le lehet majd csúsztatni. Igen, de amikor Gizike nővér csúszik, akkor Pirike nővér túlórázik, mert valakinek azért kell lennie az osztályon. Nem fizetnek, mert nincs miből. A "kórház" csődközeli helyzetben van, pénz pedig egy szál se. Ha kiabáció van, akkor jön a kifizetés, aminek egyenes következménye a csőd. Ekkor jön a csődbiztos, aki szakember lévén egyetlen hustzárvágással megoldja a dolgot. Elbocsátják a nővérek 15-20 %-át (ld. egy Bp. közeli vidéki kórház). Akkor már van pénz a túlóra kifizetésére, de nincs ember. Ha addig 25 beteg jutott egy ápolóra, most majd jut 30. Lássák el ahogy tudják. Hát így tudják, ahogyan egyes posztokban is olvasható.
Nem csak fizetés kevés (persze az is), hanem a lehetetlen munkakörülmények készítik ki a személyzetet.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:11:55

@Daihelyon:

A történelmet ismered. Mikor volt itt összefogás?

Majd ha nagy lesz a ...r, akkor egy rövid időre.

Beszélünk a történelmi nagyságunkról? Mikor is volt? ...rövid időre :-)

Daihelyon 2010.07.15. 16:13:49

@Brigi \"B. A.\" főnöke:

Mert az eü dolgozók élete móka és kacagás?

Van nem egy, nem két orvos és ápóló, aki több halálnál volt ott 10 év alatt, mint amit akár bármelyik, ma nyugdíjba vonuló katona vagy rendőr látott volna közelről.

Daihelyon 2010.07.15. 16:16:29

@Dr.laikus PhD:

"Majd ha nagy lesz a ...r, akkor egy rövid időre."

Nem akarok sem bunkó, sem lehangoló lenni, de szvsz te vagy naiv vagy vagy álmondsz. Ma már nem fog eljönni az, ami a történelem során eljött jó párszor. Nem lesz olyan helyzet, hogy a magyar összefogjon. Soha. Erről gondoskodtak az írányítók. Már 50 éve folyamatosan nevelik és égetik az emberek tudatába a sok szart. És ezt a beégetett programot senki ma már nem tudja megváltoztatni.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:17:44

@Rotoxis:

Leírtam egy kórház hogyan oldja meg, hogy kevés nővérrel is viszonylag kulturáltan menjen a munka.

Szervezni azért lehet. Ha külföldön dolgozol gondolom ott is jobban szervezik a munkát, mint itt.

Egy kis érdekesség:
kaizen.freeblog.hu/categories/Lean_egeszsegugy/

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:21:37

@Daihelyon:

Én annak a generációnak vagyok egy tagja :-)

Az én gyerekem az biztos már nem hagyja magát. Majd három generáció élt félelemben, ebből pl. anyám meg is tapasztalta a fekete autó örömeit, apám szintén.

Mi még a házmestertől féltünk a mai generáció már nem - azt sem tudja mi az.

Szoktam mesélni kölöknek, hihetetlen, mintha Grimm mesét olvasnék neki, annyira távol áll tőle, de ez így van jól...

Egyszer kivész a gyávaság, mert kihalnak a gyávák.

Rotoxis 2010.07.15. 16:22:03

Megette a blogmotor. Hrrrrrrrrrrrrr.

@Dr.laikus PhD: Bocsi, de elkerülhette a figyelmemet. Hol írtad? (Nem szeretné alolvasni az egész blogot).

Már miért dolgoznék külföldön?

Daihelyon 2010.07.15. 16:24:38

@P75:

Mindig az a viztidíj...

Arról miért feledkezik meg mindenki, hogy mikor a vizitdíjat bevezették, akkor az abból származó bevételt kikalkulálták, majd annyival kaptak kevesebbet(!) az eü intézmények, orvosok. Nem plsuz volt, ahogy azt mindenki hangoztatja! A vizitdíjjal volt ugyan annyi a korház költségvetése, mint előtte. Ezért volt aztán herce hurca mikor megszüntették a vizitdíjat, mert az OEP nem akarta visszapótolni a hiányzó pénzt. És azt sem kérdezte meg sosem senki, hogy az a pénz, amit akkor kivettek a vizitdíj bevezetésével, hova lett.

Úgy hogy arról a vizitdíjas hülyeségről tessék leszálni. Nem volt a korházaknak és az orvosoknak plusz bevétel. Pont.

drKotasz 2010.07.15. 16:24:54

@Dr.laikus PhD: Nem lesz összefogás, mert a társadalom nem akar többet költeni az eü-re. A többség rövidtávon gondolkodik, most nem beteg, nem ad ki több pénzt. Ha meg egyszer baj lesz, majd megoldja egy borítékkal, sokkal olcsóbban jön ki.
A színvonal romlás pedig még nagyon sokáig tussolható annyira, hogy politika ne legyen rákényszerítve a változtatásra.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:25:02

@Rotoxis:

Összekevertelek akkor valakivel bocs..

Rotoxis 2010.07.15. 16:26:11

@Dr.laikus PhD: No szép! Most vérig vagyok sértve! Összekeverni. Engem! ENGEM!!! :-))))))

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:32:39

@drKotasz:

Hagyd már ezt a társadalmat. Nem a társadalom nem oszt, nincs több pénz.

Nincs miből szétosztani,
Imádom, hogy néhány szót ismételgettek, szép köntösbe öltözteted, mellé teszed dr,, de attól még hüleség.

Ha holnap elrendelik, hogy fizetni kell, ha nem akar megdögleni fizetni fog. Magától nem.

Fizetett 300.--at, fizette az első 10 napot, fizette a beutalás nélküli 1000.- Ft-ot, fizetett patikában dobozdíjat, nem volt gondja.

Egy politikai osztálynak nem tetszett, addig sulykolta a fejedbe, hogy nem kell, hogy elhiszed még Te is.

Majd felébredtek amikor még ennyi sem lesz.
Nincs meg bennetek a csengő frász.
Kár.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:35:49

@Dr.laikus PhD:

Egy másik oldalon belinkeltem egy összefoglalót, jó sok volt, el kéne olvasni,

A linkek azért vannak. És akkor lehet mondani nem mese ez gyermek. :-)

moonclown 2010.07.15. 16:42:26

@P75: Mond csak a kedves mama magánkórházban van?A fél családom dolgozott eü-ben a BM kórházban pl az átlagos jatt napi 200 ft volt /fő.Lehet számolgatni...

És önmagában szomorú hogy miközben súlyos tízezreket fizetünk ki államnak még külön is fizessek...Éljen a fizetőd betegállátás, ott ára van mindennek nincs sutyi.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 16:50:42

@moonclown:

Add már össze eddig mennyit fizettél be aztán egy betegségnél azonnal mennyire fogy a befizetésed.

Tessék külön biztosítást kötni, Most is be van árazva az ellátás, de valaki a hasára ütött és nem annyit fizetnek, hanem valami mittoménmit. És az alulfinanszírozottság dacára is egy komoly betegség elviszi pár nap alatt a már befizetett költségeidet.

A biztosítók is úgy dolgoznak, hogy azt számítják ki, hogy mennyi az aktív ellátást igénybe nem vevő és mennyi lesz az elvárható idős aki igénybe veszi.

Ehhez használják a korfát és az aktuáriusokat.

drKotasz 2010.07.15. 16:53:55

@Dr.laikus PhD: nem lehet hagyni a társadalmat, mert a társadalomnak, pl. neked kell eldönteni hogy mit akar.
Ha nincs erre pénz, OK. De akkor a T. nagyérdemű elvárásait is ehhez kell igazítani. És akkor az ilyen fórumok nem lesznek, mert mindenki örül, hogy egyáltalán még van hova mennie ha baja van.
Vagy legyen európai szintű eü, amit most elvártok: de akkor a humán erőforrás részét is fizessétek ám ki az ellátásnak, ugyanis a szolgáltatás összes többi része is pont annyiba kerül, mint Nyugat Európában.
Pénz arra van amire akarjuk: BKV végkielégítésre, síkvidéki alagútra, egészségügyre

Daihelyon 2010.07.15. 16:57:33

@Dr.laikus PhD:

1. Szép cikk, csak nem tudom mit honnan vettek.

2. Most nem állok neki keresgetni (pedig, de belekezdtem, csak nehéz, mert "vizitdíj" meg "vizitdíj per" kicsit sok találatot ad) annak, hogy nem egy orvos ismerős, korház panaszkodott és volt olyan korház, amelyik OEP-et perrel fenyegette meg, mert bizony-bizony a vizitdíj összegével megegyező összeggel csökkentette az OEP a juttatásokat. Vagyis valójában nem jelent meg plusz bevételként, hanem a vizitdíj összegével volt pont ugyan annyi a bevétele az intézményeknek, orvosoknak, mint előtte a nélkül. A vizitdíj eltörlésekor volt ebből herce-hurca, hogy ugyan a vizitdíjat törölték, de az OEP nem (volt) hajlandó visszaállítani az eredeti állapotot. Csak mint oly sok mindenről erről sem lehetett 24/7 hallani a tv-ben.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 17:01:50

@Daihelyon:
Mikor panaszkodott arra kéne emlékezni.

Külön lobbizás volt, hogy megkapják a vizitdíj összegét a népszavazás után.
Nem mindenki kapott ugyanannyit, a cikk érintőlegesen ír erről.
Valami súlyszám volt, már nem emlékszem, de igencsak megterhelte a költségvetést amit leszavaztunk.
Mi a NÉP, a TÁRSADALOM.

Direkt a Weborvost másoltam neked.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 17:04:22

@drKotasz:

Hülyeség politikai szöveget nyomni.

Nem kell. Legyél tárgyilagos, vegyél egy kockás írkát, húzzál vonalat, egyik oldal bevétel, másik oldal kiadás, aztán tologasd a számokat ide-oda, jobbról-balra.

Az alján mindig annyinak kell maradni mindkét oldalon.
Politika független a bevétel nagysága...

drKotasz 2010.07.15. 17:06:16

@Daihelyon: mint azt sem verték nagy dobra, hogy az év eleji 1x keresetkiegészítést a kórházaknak abból a pénzből kellett kifizetni, amit tavaly év végén nagy nehezen kiharcoltak, hogy ne menjenek csődbe. Az el is vitte a teljes összeget

Daihelyon 2010.07.15. 17:09:10

@Dr.laikus PhD:

Azért ezt is figyelted (most vettem észre):
"A minisztérium közleménye"? Így már tudom honnan az adatok.

A róka mondja, hogy nem lopott és minden rendben van.

Daihelyon 2010.07.15. 17:11:01

@Dr.laikus PhD:

Ha megéltél pár dolgot, tudhatnád, hogy pont a hivatalos (politikai) közlemény az, amit fenntartással kell kezeleni.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 17:11:25

@drKotasz:

Azért is sántít, mert miután nincs miből, többet adni, köphetem a tüdőm, hogy fizesd meg a kedvenc orvosom és még kedvesebb ápolónőm.

Azt mondja fizess többet és nekem sincs miből (társadalmi szinten).

Akkor?
Attól még nem kell kosznak lenni, lelketlennek, kíméletlennek, nemtörődömnek. Már aki...

Amíg valaki nem dolgozik, mert ennyiért nem és ez minden szinten így működik, közben drága lakásokat tud fenntartani, kocsit venni, stb...

Egy csomó pénz a "második gazdaságban" fordul meg. ezt kéne a helyére tenni.

drKotasz 2010.07.15. 17:12:46

@Dr.laikus PhD: Politika független a bevétel nagysága...

hát akkor ki dönti el, mennyi a bevétel? Legyél tárgyilagos.Végy egy kockás írkát, és írd össze, ami az eszedbe jut.

Daihelyon 2010.07.15. 17:14:32

@drKotasz:

Csak úgy neked válaszolva, de hogy más is lássa.
Hirtelen ez jutott eszembe:
még az állami és magán intézmények hagyján, de ha tudnák egyesek mik folynak az egyházak álltal fentartott idősek otthonában. Hajjaj. Na az ott dolgozók élete csupa "móka és kacagás". Se nem állami, se nem közalkalmazottak, mondhatni a kettő közötti térben lebegnek és azt csinálnak velük, amit akarnak, a szó minden értelmében.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 17:14:35

@Daihelyon:

Menj a fenébe!
Paranoia az betegség, de nem baj, itt az új világ, itt senki nem fog hazudni.

Úgy legyen és ne csalódjál!

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 17:15:20

@drKotasz:

Én csináljam meg helyetted?
Te vagy a hívő..

Daihelyon 2010.07.15. 17:15:32

@Daihelyon:

elcsesztem

se nem közalkalmazottak, se nem versenyszférások

Daihelyon 2010.07.15. 17:17:35

@Dr.laikus PhD:

Ke?

Milyne új világ van itt, amiben én nem fogok csalódni? Szerintem te valamit nagyon félre értettél. Vagy narancsnak nézel? Mert akkor ezt benézted. A politikát úgy anblock utálom.

drKotasz 2010.07.15. 17:18:44

@Dr.laikus PhD: Amíg valaki nem dolgozik, mert ennyiért nem és ez minden szinten így működik, közben drága lakásokat tud fenntartani, kocsit venni, stb...

Egy csomó pénz a "második gazdaságban" fordul meg. ezt kéne a helyére tenni.

That's what I am talking about. Tehát mégiscsak van itt pénz, csak a büfésnek, kőművesnek számlát kéne adni, a munkavállalót nem minimálbéren tartani, stb. És megint visszajutottunk a társadalomhoz.

Daihelyon 2010.07.15. 17:19:34

@Dr.laikus PhD:

Vagy is, hogy, te weborvos-ról tájékozódsz én meg a "folyósóról" tájékozódtam. Ez a nagy különbség. Ezért nem tudod elhinni egy szavamat sem, meg pár ember szavát, mert a hivatalos közlemény szerint...

P75 2010.07.15. 17:40:24

@Daihelyon:
1. egyet sem.
2. nem írtam, h mindenhol mindenki ad. Neki ez egy olyan, sajnos zsebbe fizetett jövedelem-kiegészítés, amivel - egy tól-ig határon belül - tud számolni, mert megkapja. Ha ő megkapja, akkor valószínűleg a vele egy szinten és színvonalon dolgozó kollégái is megkapják. A betegek állandóan cserélődnek, nincsenek "állandó hálás" betegei.

@moonclown: kedves mama, mint írtam korábban, állami kórházban van. A betegnek pedig nem kötelessége adni. Ha meg van elégedve a szolgáltatás színvonalával, ad, ha nincs, nem ad.
Annak az aneszteziológus orvosnak egy fillért nem adtam, aki 3 hete a műtétem előtt leüvöltötte a fejemet, mert nem talált egy használható vénát rajtam. Ötször szúrt meg és megállás nélkül szapult, hogy hogy lehetnek ennyire hegesek a vénáim. Ugyanezekbe a "heges vénákba", amiket ráadásul az anesztes előzőleg szétbarmolt, egy "sima, mezei" ápolónő úgy tette be a zöld (második legnagyobb) branült, hogy szinte oda se nézett. Ő kapott utána pénzt.

Daihelyon 2010.07.15. 17:47:29

@P75:

"Ha ő megkapja, akkor valószínűleg a vele egy szinten és színvonalon dolgozó kollégái is megkapják."

Aham... Mondom én, móka és kacagás az ápolók és orvosok élete. Mindenki napi 10-15ezer Ft hálapénzt kap. És közben csak mosolyogni kell. Ez kész.

P75 2010.07.15. 17:47:50

@Daihelyon: ezt kifelejtettem...
3. kevés embert ismerek, aki ma nem vállal másodállást. Én is vállalok. Férjem is vállal. Közben mosolyogva neveljük a gyerekünket. Tesóm is vállal, közben mosolyogva neveli a gyerekét.
Az az orvos, aki munka után elmegy a magánrendelőjébe, az is másodállást vállal. Aki egyetemen oktat vagy csak úgy, meghívott vendégként előadást tart tiszteletdíj fejében, az is másodállást vállal. Aki orvoslátogatók ajánlatának engedve egy bizonyos gyógyszert ír fel a betegeknek, az is másodállást vállal. Aki klinikai kísérletekben vesz részt, az is másodállást vállal. Ezek ugyanis mind-mind plusz pénzt hoznak a házhoz.

Egyébként pedig mindenki annyi másod- és harmadállást vállaljon, amennyit bír és szerintem ne idegenek ítéljék meg, hogy ki mennyit bírhat.

P75 2010.07.15. 17:48:38

@Daihelyon: 10-15??? Ilyet hol írtam???

drKotasz 2010.07.15. 17:57:01

@P75: a buszvezető/pilóta, mert emberéletekért felel, nem vezethet többet napi x óránál. Te nyugodtan teszed annak az orvosnak a kezébe az életed, aki az éjszakai másodállása/harmadállása után lát el téged?
Ennek legjobb példája a mentőknél volt évekig, ahol a gk. vezető 12 óra után haza kellett, hogy menjen, míg az ápoló és az orvos maradt 24 h-t.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 18:10:42

@drKotasz:

Az orvosnak a magán rendelésén, meg amikor hálapénzt adok, mutass példát orvos társadalom.

Mutogatni én is tudok.

Ez lenne a megoldás?

Vívjam ki én (beteg társadalom) a Te általad tisztességesnek tartott jövedelmed.
Előlegezzem meg, hogy akkor Te sosem fogsz kiégni a főorvosod hagy operálni és semmi olyat nem teszel amitől én a beteg úgy érzem, hogy az életemre törsz?

Annyira abszurd. Kafkai.

Szerintem harcoljátok ki, hogy a beteg fizesse meg azt az ellátást ami nem tartozik az alapellátás körébe. (mi is az? megállapodtatok ebben..?)

És ne haragudj nem folytatom. Ez szakmai dolog és én nem értek hozzá. Ha valami nagyon nem tetszik amit akartok majd szólok betegként. A többihez a ti dolgotok.

Állapodjatok meg, írjátok le, hogy megértsem, vezessétek be, hogy ki tudjam fizetni és legyen türelmetek kivárni azt a generációt is aki fel tudja ezt építeni.
Ha erre nincs türelmed el kell menni. Én meg foglak siratni, mert nem tudok mást tenni.

Tessék ezt nekem elhinni. A beteg társadalomnak.:-)

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 18:12:45

@Daihelyon:

Háááááát a zuhanyhiradó....

Azt mondta az anyukám is...

Jajj!

drKotasz 2010.07.15. 18:50:38

@Dr.laikus PhD: igen, az orvos is adjon számlát. És ne legyen hálapénz. Helyette legyen megfelelő kiegészítő biztosítás, de készülj fel rá, hogy ha nem vagy a felső középosztály tagja, te nem fogod tudni kifizetni. Nem fog jönni a szülész karácsony éjszaka a feleségedhez szülni, kivárod a 3 évet a protézis műtétre, és műtét után valóban csak egy nővérrel találkozol majd, aki kiveszi a varratokat.
Senki nem mondta, hogy te vívd ki az én jövedelmemet.Majd megteszem én, vagy ha nem sikerül, elhúzok innen.(erre még adtam 3 hónapot)Te (társadalom) azt dönts el, hogy fordítasz e több pénzt az egészségügyre. Hiszen míg egyszer azt mondod, hogy nincs pénz, és ha megszakadsz se tudsz többet fizetni, utána meg hogy te fizetsz, csak mondjuk meg mennyit.
Megállapodni, bevezetni csak a te általad választott politikusok tudnak bármit.
Én csak annyit mondtam, hogy arra van pénz, amire akarjuk, hogy jusson.Ha meg valamire nem költünk, akkor vegyük lejjebb az elvárásainkat is.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 19:05:59

@drKotasz:

Azt hiszem nem figyeltél.

Én már öreg vagyok az individuum (egy tagja a beteg társadalomnak), vagyis van egy átmeneti korosztály akinek az ellátását nem kurtíthatod meg.
Ő már kifizette a karácsonyi szülés árát a zsebedbe (orvos társadalom).

Van egy korosztály amelyik viszont nem tud 3 évvel előbbre gondolkodni. Mégis ő az akire támaszkodnod kell, (neki kevés a 3 hónap) ezért szomorú szívvel búcsúzom Tőled.
Miben reménykedsz, hogy narancs felhőben úszni fog az európai fizetésed a zsebedbe?

Valahogy nem állsz a realitások talaján.

Elhiszem, hogy az utolsó perc van, de ez van.
Kimész és kint is kell adminisztrálni, kint is kell ügyelni és kint is kell nagyon sokat dolgozni - sok pénzért (ami egy idő után nem is lesz olyan sok), viszont kapsz tényleg kedves embereket akik nem pesszimisták és végre Te is mosolyoghatsz.

Igazán kívánom Neked tiszta szívemből, mert megérdemled. Minden fiatal sokat tanult és nem sokat tanult megérdemli.

Nekem csak egy reményem maradt. Hazahoztok egy olyan mentalitást amire vágyunk, csak nincsen mintánk.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 19:20:52

@drKotasz:

"Megállapodni, bevezetni csak a te általad választott politikusok tudnak bármit."

Ezt észre sem vettem...

Anyám én nem ilyen lovat akartam én nem ezt választottam, de nyelem a békát.

Hát Te kit választottál?

és eszembe jutott, havi 2000.- Ft-ot tudok áldozni +ban. Nyugdíjfizetéskor anyám háziorvosa körorvossá válik. Körbe jár. Bizony. fiatalabb nálam, neki Eldorádó.

Ne bosszantsál fel Dr.Kotasz.
Én eddig megoldást kerestem és nem kapargattam a sebeim, pedig vannak.

Gangréna jó bides.

drKotasz 2010.07.15. 21:11:40

@Dr.laikus PhD: kedves öreg individum, a világért se bosszantanálak. Csak elbeszélünk egymás mellett. Te és én, ill. orvos és nem orvos "társadalom" Épp ezért sajnos realitások talaján állok, és már most is külföldön dolgozom, csak még szakvizsgázni hazamegyek.Otthon semmi jóra nem számítok a következő 50 évben.
Ha megtaláltad a megoldást, szólj
Ja, mondd meg a mamának, hogy nem kell a körorvosnak adni egy kanyit se.ne legyen neki eldorado. Menjen a körorvos is külföldre.

trimalchio 2010.07.15. 21:28:48

"A lakosság 88 százaléka támogatná az egészségügyi dolgozók bérének emelését, ezen belül az emberek 31 százaléka 50 százalékosnál magasabb arányú béremelést tartana helyesnek - állapította meg a Szinapszis Kft. felmérése."

Részletek:
stop.hu/articles/article.php?id=704072

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 21:47:31

@trimalchio:

Kiskotásznak nem. Reméljük 50 évig nem fog itt észt osztani.

Pökhendi Kölök.

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 21:52:55

@drKotasz:

A mama kiskökölök az én Anyám.

Neked Hölgyem vagy Professzor Asszony.

Megértetted?

trimalchio 2010.07.15. 22:13:54

@Dr.laikus PhD:
Igazad van!
Olvasom a kommenteket, van is véleményem, de most nem vagyok abban az állapotban, hogy értelmes hozzászólásokat írjak. :-(

Dr.laikus PhD 2010.07.15. 22:37:19

@trimalchio:

Nagyon remélem, hogy átmeneti.

Jó lenne a mérgem energiáját átadni.

Jobbulást!

Pár szót azért néha ha lehet!

szabidoki 2010.07.15. 23:24:37

Mindenki azt szeretne, ha az orvosok meg a noverek mosolyogva, kipihenten dolgozzanak, de erdekes modon ezt megfizetni mar senki nem akarja, mondvan nincs ra penz. Ennek hamarosan az lesz a kovetkezmenye, hogy meg tobb orvos megy kulfoldre, meg tobb nover megy el a teszkoba penztarosnak, es elobb-utobb el kell kezdeni bezarni a kisebb korhazakat, mert egy orvossal meg ket noverrel nem lehet tartosan osztalyokat mukodtetni. Lesznek szep, hosszu varolistak, es meg nagyobb korrupcio, mint most. Tenyleg az lesz, hogy akinek nincs penze, meghal. Biztos, hogy ezt akarjatok?

P75 2010.07.16. 05:48:29

@drKotasz: nem, nem szivesen bizom ra az eletem, de par poszttal korabban itt az osszes orvos egybehangzoan allitotta, h MINDENHOL, MINDENKIVEL igy van ez, hogy nem mehetnek haza ugyelet utan es rengeteget kell tulorazniuk.
Akkor most hogy van, ok, akik operalnak kialvatlanul, ezert hosok lesznek, de az apolonok, akik meg venas injekciot sem adhatnak, ha ok kialvatlanul dolgoznak, mar egybol felelotlenek? Szep...

Irise 2010.07.16. 15:35:45

@P75: "Akkor most hogy van, ok, akik operalnak kialvatlanul, ezert hosok lesznek, de az apolonok, akik meg venas injekciot sem adhatnak, ha ok kialvatlanul dolgoznak, mar egybol felelotlenek? Szep... "

Nem, akik operálnak kialvatlanul, azok lúzerek,mert nem elég,hogy veszélyeztetik a beteget,magukat, de nem fizetik meg őket, és az ilyen blogokon szabadon lehet őket fikázni a megbecsülés helyett.

El kell hagyni az magyar egészségügyet, nincs mese.

scarabeus 2010.07.16. 23:12:21

@Dr.laikus PhD: Nem kell semmit sem megelőlegezned-mint beteg társadalomnak-, hanem meg kell fizetned értékén az eü. által biztosított áron, ahogy a vizet, villanyt gázt , kenyeret, benzint stb...
Gondolom a felsoroltakért sem annyit fizetsz-mint beteg társadalom- amennyit éppen a kedved tartja.( Érdekes lenne,ha-mint beteg társadalom- megpróbálnád.A társadalom- tudom itt mindenki individuum és feláll a szőr a hátán, ha ezt a szót hallja- a választásaiban igenis felelős abban, hogy milyen prioritásokat állít fel a politikai elit.Sok minden mellett a legfontosabb értékek az átlag számára, az egészégügy, a biztonság, az oktatás. Valahogy mégsem ezek, hanem a 19ezer forintok, a családipótlékok emelése , az autópályák építése kap előnyt, mert kellő nagy lobby van mögötte.Járják ki az orvosok a helyzet változását? Hát nem mindenkinek az érdeke a legfontosabb társadalmi értékek biztosítása? A társadalomnak lenne igazán elegendő lobby ereje ennek elérésében.Jelenleg viszont a gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása folyik kormányoktól függetlenül. A gazdaságnak alapvető szerepe a fenti célok elérésének biztosítása és nem szabadna eléhelyezni a társadalom igazi érdekeinek.Duma, hogy a gazdaság növekedése majd stb., stb...Ez a gazdasági lobbyk szövege és jól működik- még.

NemesekErnyo 2010.07.17. 00:41:13

@scarabeus: Ez csak természetes, hogy a társadalom arra szavaz, ami neki kedvező. Ha lenne egy párt, amely csakis az eü. felvirágoztatását tűzné ki céljául, sosem nyerhetne. Kit érdekel, majd bemegyünk, és kiverjük a balhét, betegjogi képviselőhöz fordulunk, perelünk, esküre hivatkozunk, lejárató posztot írunk. Nincs a világon még egy szakma, amit ennyiféleképpen lehet revolverezni.
Jól ki van ez találva, és a következő kétszáz évben biztosan nem változik :)

Dr.laikus PhD 2010.07.17. 05:10:05

@scarabeus:

A szociális kiadással tömik be annak a száját akinek nem jut munka. Miért olyan nehéz ezt észre venni?

Minden újra termelés, legyen az autópálya, vagy villamos sín gyártás után munkabért kap valaki. Nem keres annyit, hogy ne érezze soknak a levont járulékot, ráadásul hiába van leírva mire megy, akkor sem érzékeli, hogy a töredékét fizeti az ellátása valós árának. Nem ezt nem magyarázzák el neki.
Nektek meg elveszett a türelmetek és mint az útonálló itt ordítja egyes képviselőtök, hogy pénzt, vagy életet.

Tudomásul kell venni a madzag végén Ti vagytok. Ugyanúgy akarjátok, hogy vásároljunk tőletek, mint a boltban.
Rendben, de szolgáltatni Ti nem akartok - egy része ez ellen ágál az orvostársadalomnak. Illetve a közgazdasági fogalomnak (persze emögött mérhető teljesítmény is kéne lenni. Mérhető az is, hogy érzi magát a beteg a kezetek alatt...)

Ha szolgáltatásról van szó, végig olvastam 2005-től annyi gorombaságot betegre, egymásra, hogy elég volt.
Nem igazán látom mit szeretnétek.
Azok akik elmentek azok szerintetek 10* többet keresnek. Ennyit itt soha nem fogtok kapni, illetve az kap, aki zsebbe kap.
Miután ez túl sok az egészhez képest jól látható már, ezért ez előbb- utóbb szabályozott lesz.
Én biztos szeretném, ha megemelnék a jövedelmeteket és nagyon sokan ezt szeretnénk, de ennyire soha nem tudjuk csak ha alkalmanként fizetünk a zsebetekbe.

Aztán már elmondtam sokszor, nem értem a sok pénzen kívül mit akartok. Nem vagytok egységesek ebben. Én meg beteg vagyok. Igen és igen. A túlélésem érdekében kihasználom az etikátok és ellenetek fogom fordítani, ha embertelen módon viselkedtek.
Hiszen ezt tanultam és tanultad Te is.

Mindazonáltal nekem a kanadai rendszer nagyon tetszik. De ott az állam irdatlan pénzekkel járul így is hozzá.

Elmulasztottuk az elmúlt 20 évben felépíteni azt a rendszert ahol a betegtársadalom individuumként is tudja, hogy mi mennyibe kerül, mennyit kell eltegyen rosszabb napokra.
Aztán be kell látni, senki nem a csalás miatt fizet minimálbér után. Nem tehet mást, mert enni is kell és lakni is kell. Nem tőle függ az individuumtól, hanem egy másiktól.

Választás. Hááááát. Anyám én nem ilyen lovat akartam, de mind kehes...és ezért (kis?) képzavarral élve nyelem a békát.

Bármennyire az életünk függ tőletek mégis ti szelektáltok. Ennyi marad a madzag végén.

Dr.laikus PhD 2010.07.17. 05:13:40

@NemesekErnyo:

Muszáj változzon csak meg kéne állapodni a vezető makrogazdászoknak és az egészségügy lobbistáinak, hogy ki mit akar.

Maguk sem tudnak választani.
Kibul?
Én még nem hallottam orvost aki elégedett lett volna.
Reménykedett, aztán csalódott.
Politikai köteleződése mentén és nem az esze mentén választott.
Politikát a szavazó fülkében választunk, minden mást igyekszünk magunk elé állítani szakmai szempontok alapján.
Így kéne, csak nem így van.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása