6 órán keresztül egy holttest volt a kórteremben

2010.07.10. 07:00

Nem ebben az évben történt, de megosztanám a Szent György Kórház Tüdőgondozójában szerzett tapasztalataimat a kedves olvasókkal.


Nagymamám került erre az osztályra, miután rosszindulatú daganatot állapítottak meg nála. A mamám 71 éves volt, teljesen önellátó, szellemileg ép, ezen a fránya betegségen kívül semmi baja.


Tudtuk miután közölték velünk, hogy nem lehet műteni, mert már több szervét is érinti a rák, így csodákat nem vártunk. De azt igen, hogy az utolsó idejében az embert emberszámba vegyék. 5-6 an voltak egy szobában a nagyrésze már félhulla volt (elnézést a kifejezésért), egy alkalommal 6 órán keresztül bent volt a szobában letakarva a szomszédágyon a holtest.


Mikor a mamám szólt, hogy ebédelni szeretne, akkor felajánlották, hogy hoznak egy paravánt????!!! Az ágyát nem húzták át 2hétig, én kértem a nővérektől huzatot, hogy áthúznám, simán hozzám vágta az ágyneműt sőt még mondta is, hogy a szennyest hová dobjam, (bár 7hónapos terhes voltam, amit le se tudtam volna tagadni).


Fiatal doktornő volt a kezelőorvosa pénzt is adtunk bár nagyon tiltakozott, de eltette. Semmit nem kértünk, csak emberséget, esetleg egy másik szobát. Mama több megszakítással másfél hónapot töltött ebben a siralomvölgyben.


Ő mindvégig kedvesnek találta a nővéreket és a személyzetet, "kapaszkodott" mint minden haldokló akár egy fűszálban, hogy élhessen. Hát nem sikerült....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.10. 17:07:13

Még szerencse, hogy a neten bárki mondhatja magáról hogy orvos. Nem látom hogy ez a vita bárhova is vezetne.

epres négercsók 2010.07.10. 17:07:18

Azért remélem, a vallásról szóló vitában részt vevő kedves olvtársak mindannyian tisztában vannak vele, hogy véleményükkel nem a másikat, hanem saját magukat minősítették...

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:08:11

@Dr.laikus PhD: te gyakorlatban dolgozol? befogott szemmel csak nem járhatsz be!

ez a mentális betegség tipikus: megkeményedik az aki egészségügyben dolgozik, ami érthető de egy ponton túl már valóban árt, amit senki sem büntet és nem is kezel

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 17:09:54

@(meg)törölt dick:

Én nem vagyok orvos, a nickem pont azért született, mert megelégeltem ezt az egyoldalú anyázást.

Tessék utána nézni mindennek.

Nem felülni a Blikknek.

Erre az a válasz, hogy DE nekem fáj. Ez még mindig nem ok arra, hogy bűncselekménnyel vádoljál meg orvost.

Butaságot írsz és utána csodálod, ha ír valami szaftosat, mert azt hiszi tudod is mit írtál.

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:10:34

@epres négercsók: az embertelenség és lenézés volt az illetővel a probléma, a vallás megcsúfolása amit tett pedig a másik

többet árt egy ilyen hívő mint több tucat istenkáromló - neki oda kellene tartania az arcát nem másokat megalázni vagy kezet törni. még ha megsértik akkor sem!

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 17:11:28

@Turchi:

Egy gorombasággal indult, ez lett belőle.

Adamantium maradt az aki. Kicsit mélyebben érintett valami és kész.

Lépjünk túl rajta.

szabidoki 2010.07.10. 17:13:48

@Dr.laikus PhD: neked most fáradtság lett volna megérteni, amit írtam?
Láttam rá nem egy példát, hogy megoldották munka mellett a beteg ápolását. Otthon, nem kórházban.

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:14:13

@Dr.laikus PhD: magánban, személyesen szívesen megmutatom ezek szerint miért látok ebből én többet, és miért tévedsz te (így már értem miért nem tudsz a problémák hátteréről többet)

én nem vádolok, tényeket írok le amit láttam

bűncselekménynek te minősítetted

ez egy orvosnál olyan vétség amiből hátránya nem származhat, a nővér viselkedése pedig nem volt kivételes

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 17:14:55

@(meg)törölt dick:

Nem megkeményedik, hanem megszokja.

Óriási differencia. Nem jelenti azt, hogy nem látja be, ha neked szükséged van valamire.

Ápoló, segítő szakmákban a három lépés távolságtartást és mégis kedves magatartást jobb helyeken tanulják, rosszabb helyeken önvédelemből rájönnek.

epres négercsók 2010.07.10. 17:17:25

@(meg)törölt dick: Ne érts félre, én ki nem állhatom a bigott katolikus szentfazekakat, akik képtelenek a másik álláspontjának, hitének megértésére és elfogadására.
Ugyanakkor, ha valaki káromolja az istent (Tízparancsolat 2. Isten nevét hiába a szádra ne vedd), és erre a másik leoltja, hogy nem kéne (még ha a káromló hitével ez nem is összeegyeztethetetlen), akkor erre cinikusan reagálni szerintem meglehetősen nagy fokú bunkóság.
Igen, talán adamantium túlzásba esett, amikor itt nekiesett az istenkáromló olvtársaknak. Nyilván neki ennyire sértette a hitét ez a meggondolatlan mondat. De erre akkor sem gúnyolódás a válasz. Legfeljebb könyvelje el magában, hogy szerinte egy csőlátó szentfazék, váltson témát, és igyekezzen előbbre vinni a társalgás fonalát. Szerintem.

Sőt, jobbat mondok: ha ezen a blogon úgy általában nem fordulna majdnem minden téma ostoba személyeskedésbe, akkor sokkal jobb lenne az itt leírtakat olvasni.

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:18:26

@szabidoki: én is láttam ilyet: az erdélyi kulimunkás ápoló volt havi 100-150 ezer feketén

sem erre sem otthon maradni nincs lehetőség a legtöbb családban, pár példa nem ad lehetőséget és jogot az általánosításra

de szívesen veszünk statisztikákat ha rendelkezel adatokkal amelyek téged igazolnak

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:19:24

@Dr.laikus PhD: vagy értelmezel, ez nézőpont kérdése

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 17:19:26

@(meg)törölt dick:

Miért Te milyen amatőr vagy aki többet látott mint én?

Miből gondolod? De tudod mit nem vagyok rá kíváncsi. A saját tapasztalataim és a hozzá olvasott információim bőven ölégnek bizonyulnak.

Érteni és megérteni akarok egy helyzetet.
Nem pedig köpködni.

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:20:32

@Dr.laikus PhD: örülök hogy ilyenek a tapasztalataid, én nem így látom

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:24:26

@Dr.laikus PhD: érdekes, hogy felajánlom a segítségem és erre így reagálsz

értem, nem a tények számítanak. oké, csak ezért felesleges úgy tenned mintha érdekelne más véleménye és tapasztalatai

az is fura hogy a szabidokis válaszomra írtál a te nikkedről, hogy miért vitatkozok veled. nem akarok paranoiás lenni de talán csak-csak egészségügyis lehetsz aki függetlennek akar látszani.

persze ez csak egy ötlet

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 17:27:03

@szabidoki:

Megint általánosítottál, így is fogalmaztál és láttál EGY ilyen esetet.

Nem tudod mi van mögötte. Én igen.

Nem akarok én itt vitát szítani, de nem kell neked sem. A van az nem volna.

Nagy áldozatok árán lehet megoldani, legalább egy munkanélküli családtag kell hozzá. Minimum olyan körzeti orvos aki átlátja a nehézségét, egy körzeti nővér aki segít a tanácsaival.

Laikus nem tanult 6 évig, sőt nővérnek sem 3 évig.

Polifémosz 2010.07.10. 17:31:29

Amit adamantium leírt az az életből vett tapasztalat amit sajnos én is nap mint nap látok. Ez tény - beteszik a mamát mert nem bírják tovább. Vagy lelkileg, vagy anyagilag, vagy mert tényleg csak erkölcstelenek. De ezt nem tudjuk megítélni, így nem is lehet elítélni őket. De! Ha már betették a kórházba a mamát akkor örüljenek neki és a lelkiismeret furdalásukat ne projekcióval akarják megszüntetni, mivel ez nem szép.

Mothe egy liberális biológiai létforma, valójában saját magát tartja felsőbbrendűnek, és posztról posztra változik az álláspontja, ami konstans az az orvosgyűlölet. Az előző posztban még arról papolt, hogy mindenki abban hisz amiben akar, nem lehet senkinek megmondani, hogy miben higgyen, mert jön a gázkamra (azt hiszem ez máris magáért beszél), most meg a katolikusokat és a keresztény hívőket fikázza, mert ezzel beleköthet adamantiumba.
Ez az oldal mindig is elég undorító volt az ilyen szélsőségesek miatt...

(meg)törölt dick 2010.07.10. 17:32:53

még jó hogy én nem járok rendszeresen erre

ennyi ebből elég is volt

mothe 2010.07.10. 17:55:59

@Polifémosz: „jön a gázkamra (azt hiszem ez máris magáért beszél)”

hahaha, most aztán jól megmondtad, így kiragadván a mondanivalómat a kontextusból. :) és valóban, adamantiumba is azért kötöttem bele, mert keresztény hívő, nem másért. :)

még valami?

Irise 2010.07.10. 18:06:09

Halihó!

Kommenthez: "Nagymamám ...teljesen önellátó, szellemileg ép, ezen a fránya betegségen kívül semmi baja.Tudtuk miután közölték velünk, hogy nem lehet műteni, mert már több szervét is érinti a rák, így csodákat nem vártunk. De azt igen, hogy az utolsó idejében az embert emberszámba vegyék."
Akkor miért nem vittétek haza?
Ha ti nem vettétek emberszámba,miért vártátaok el,hogy mások ezt tegyék?
Sajnos soha nem tapasztaltam olyat,hogy hozzátartozó hazakérte volna a beteget,hogy inkább otthon haljon meg. Olyat viszont igen,hogy a család kérésére az effektive haldokló bácsit be kellett tenni a mentőbe és elvinni a legközelebbi kórházba. Nekem mondta a hozzátartozó,hogy "úgy nem bírjuk nézni,hogy itt haldoklik." És elnézést, de a bácsi lakásában éltek... Undorító volt.

Mamázás:
Ha én valakit, politikailag korrekt módon, Szabónének szólítok, az a részemről azt jelenti,hogy vagy nem érzek semmit a beteg iránt, vagy negatív érzéseim vannak. Ha azt mondom: "Mama, most tessék idefigyelni,mert valami fontosat akarok mondani!" Az pozitív, mert a mamával törődök, pozitív érzéseim vannak iránta. Valaki emlegette,hogy a Vészhelyzetben így-meg úgy szólítják a beteget, hát egy frászt. Már a nővér megkérdezi,hogy hogy szólítsuk és bizony akár 90 éves embereket is "Mary-nek, Jimnek" szólítok és ők is a keresztnevemen hívnak. És ez überfain.

Valaki írta,hogy tüdőrákban nem lehet otthon meghalni. Jelzem, lehet. Évszázadokon keresztül működött.Ott ugyanis még volt olyan,hogy az emberek törődtek egymással. Akár az értékes "6 hét szabadságukat" is feláldozták,mert tudták,hogy szabadság jövőre is lesz, de mama már soha többé. Az embereknek otthon kellene meghalnia és nem a kórházakban. Mert ő a legfontosabb, a haldokló, a nagybeteg. Szarok bele,hogy kinek hogy kell ezt megoldania. Ha az az ember annak idején megoldotta,hogy megszülje, felnevelje, akkor tessék biztosítani neki,hogy otthon, a szerettei között halhasson meg, ember módra, nem bevágni vadidegenek közé,hogy egyedül haljon meg, elhagyatottan (mert magányosan fog meghalni a szerettei nélkül, akkor is,ha a tanulónővér egész éjjel mellette ül).

Twisk 2010.07.10. 18:22:38

Csak egy halk-csendes kérdés. Meghalni otthon KELL. Cserébe otthon szülni TILOS. Most akkor ez hogyan is van? :)

Twisk 2010.07.10. 18:29:04

@Irise: Nincs jól. Amikor arra hivatkozunk, h. régen ez bezzeg otthon történt, akkor a másik felét se felejtsük el. Mert ez akkor és csak akkor jó. :)

halbikvera 2010.07.10. 18:33:10

@Dr.laikus PhD: Ápoltam.
Egyébként meg, még ha nem is szól, ha más nem, az azért csak feltűnik, hogy már csont és bőr. Akkor csak lehet valami gond, hogy talán nem evett az a szerencsétlen.
Ez nem menti fel semmiben sem az ápolókat, orvosokat, ha hibáztak, de a hozzátartozó kedves rokona sem lennék ezek után.

szabidoki 2010.07.10. 18:46:17

@Dr.laikus PhD: azt írtam, hogy _nem egy_ példát láttam arra, hogy otthon ápolják a haldoklót. De leírom máshogy is: TÖBB példát láttam arra, hogy otthon ápolják a haldoklót. Kicsit fura nekem, hogy ennyire értetlen vagy. Azt viszont nem állítottam, hogy könnyű, csak azt mondom, hogy megoldható.
@Twisk: senki nem állított olyat, hogy otthon kell meghalni. Az volt a gond, hogy posztoló bedugta egy kórházba a nagyit, mert neki otthon ugye kényelmetlen, aztán meg hőbörög, hogy milyen az ellátás. Meg lehet halni a kórházban is, csak talán jobb az ember lelkének otthon meghalni, szerettei között, mint egy kórházi ágyon. Cserébe a szüléssel ily módon egyáltalán nem függ össze. Szülni is lehet otthon, egyáltalán nem tilos, csak felelőtlenség. Persze az a csecsemőhalandóság ma már nem elfogadható, ami akkor volt, amikor mindenki otthon szült...

2010.07.10. 18:54:30

Azért eléggé szar érzés lenne ha nagyon beteg lennék, kórházban, és egy hulla lenne mellettem...
Halt meg mellettem kórházban ember. Érdekes módon inkább nem tudtam, hová tegyem a helyzetet, vagyis fura volt. Nem okozott semmiféle traumát (azt gondoltam volna, esetleg nehezen heverem ki), de el voltam foglalva az én bajommal és nem voltam halálos beteg amúgy sem.
De mikor rájöttünk akkor szóltunk a nővérnek, jött hamar az orvos, megnézték, olyan max félóra alatt ki is vitték (nem mértem, de elég hamar), ágyneműjével együtt.
Ha nagyon beteg lennék azért azt hiszem csak még mélyebb depresszióba döntene az ilyen :)

mothe 2010.07.10. 19:01:13

@szabidoki: nagyon szépen kérlek, idézd azt a mondatot a posztból, aminek az volt a félreérthetetlen tartalma!

„posztoló bedugta egy kórházba a nagyit, mert neki otthon ugye kényelmetlen”

nagyon szépen köszönöm.

Twisk 2010.07.10. 19:03:30

@szabidoki: Ezek áthallások. Nem mindenki dugja kórházba a nagyit. Van aki azt reméli, h. a kórházban jobb lesz neki. No, mind1. De még egy gondolat. Anyámat nem adnom kórházba, vele leszek ameddig kell. Viszont én nem szívesen halnék meg otthon. Nem terhelném evvel a gyermekeimet. Ez is egy nézőpont.
A szülés egy másik ügy. Mindig avval vádoljátok az embereket, h. semmit nem tudnak magukról, a testükről, a betegségükről. És amikor mernének tudni /pl. szülés/, akkor egyből jön a "jaj, az veszélyes". Ez így nem kerek.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 19:16:11

@Irise:

Hát tudod, elég furcsa, de majd megöregszel, addigra lesz vagy 6 szakvizsgád és veled is 97 éves korodban egy Irise ordítani fog akkor is ha nem vagy süket. A hozzátartozó mondja hogy jól hall, de az akkori Irise-ben lesz egy gomb és azt hiszi, hogy ő jól dönt. Kedvesen lemamikáz (hisz annyira szeret) ordítva, mert ilyen a spétreflexe.

Aztán egy végstádiumos áttétes rákban szenvedő alapvetően tüdőrákos fájdalmaktól szenvedő hozzátartozót küld haza meghalni, mert meghalni otthon kell.

Nem a 6 hét a lényeg, hanem az elveszített munkahely, hisz egy idős ember lánya talán még tudna dolgozni, de elveszíti a munkáját és vissza sem szerzi soha többé. Hiszen ő sem fiatal már.

Mintha nem értenéd amit írok... Lehet, hogy igazam van?

Maga a hozzáállás undorító.

Hogy mertek mások felett pálcát törni?
Ettől még lehet nem törődni vele mert az a véleményed hogy a hozzátartozó le akarja rázni?
Ha így is lenne?
Mit számít az ellátás minőségében?
Mit?

Mit nem értesz ezen?

Lassan minden szimpátiám elvesztitek és én magam is általánosítani fogok egy-két végletesen, erősen egyszerűen gondolkodó dr. előjelű egyed miatt.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 19:20:06

@halbikvera:

Mire bekerül már csont és bőr, de mindegy is, a lényeg hogy kórházban nem szabad kiszáradni és éhen halni. :-(

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 19:32:43

@Twisk:

Nagyon egyetértek veled.

Nem szeretném, ha a gyerekem a menyem bárki hozzátartozóm csinálja ezt végig velem.

Én azt szeretném, ha mennem kell akkor el tudjam fogadni, hogy ennek így kell lennie.

Fekete Dália 2010.07.10. 20:22:36

@szabidoki:
Azt azért megnézném,hogy egy végstádiumos, tüdőrákos beteg esetében a hozzátartozók hogyan néznék végig a haláltusát, ki adna a haldoklónak oxigént, ki menne ki beadni vénásan a morfiumot, akár naponta többször is.
Érdekes,hogy tüdőrákos beteg csak mindig az utolsó óráiban kap oxigént, valamint megfelelő hatású fájdalomcsillapítást.

Mondjuk egy négytagú családnál ez tuti megoldható lenne, ahol két gyerek van és ahol a kölkök is véginéznék és hallgatnák a nagyszülő önkivületi állapotban történő ordítását a fájadalmától, pláne ha 2 szobás panelban laknának, ahol egészen jól elférnének a nagyival együtt, és ha az agónia elhúzódik az egész ház hallgathatná a horrort.

Mai szinten sajnos nem megoldható sok család számára az otthoni haldoklás.
Ez részben pénzkérdés is, nemcsak empátiáriáról szól a dolog.

Asszem a mai eü ellátás helyett az elefánttemetőt választanám.

adamantium 2010.07.10. 20:33:44

@trimalchio: én egy akut sebészeti osztályon dolgozom, tehát a betegek rehabilitálása nem feladatunk, nekünk meg kell műteni a beteget és olyan állapotba kell hozni, hogy az egy nem akut osztályon esetleg otthon házi betegápolás keretében tudja folytatni a felépülését, ennek ellenére az ilyen óriási meglepődések, hogy egy hét után haza akarjuk adni az idős beteget és a család nincs rá felkészülve mert nem számítottak rá, hogy hazajön, esetleg a betegszállító előzetes egyeztetés alapján hazaviszi mégsincs otthon senki, rossz telefonszámot adnak meg, soha senki nem látogatja az időset, gyakoribbak mint az ellenpélda. már eleve a 70 év felettiek fele valamilyen otthonból származik, pedig nehezen hiszem, hogy a 70 év feletti lakosság felének ne lenne otthon senkije, na ezért merek olyan következtetést levonni mint amilyet tettem

adamantium 2010.07.10. 20:37:33

@epres négercsók: az eredetét nem tudom megmondani, nyilván abból ered, hogy egyesek megmagyarázhatatlan módon a halál megállapítása után mégis felébrednek, és ez ne a hullaházban történjen meg hanem valahol ahol esetleg még látja is valaki.

mothe 2010.07.10. 20:47:08

nem tartunk valamikor egy jó kis blogtalálkozót? csendes iszogatás, kitűzők nickekkel, miegymás.

szerintem vicces volna. :)

adamantium 2010.07.10. 20:47:28

@Twisk: ha a társadalom elfogadná az otthon szülés veszélyeit akkor nem lenne gond és mindenki aki úgy gondolja szülhetne otthon, de a geréb ágnes perből kiindulva ez csak addig igaz amíg baj nem történik, mert akkor rögtön mindenki azt mondja, hogy fogalma sem volt arról, hogy a szülés az egy veszélyes dolog és mind a gyerek mind az anyuka meghalhat, és ez a legcsúcsabb kórházban is 1/1000 szüléskor bekövetkezik, minden műszer ellenére, akkor nyilván otthon még gyakoribb lehet, ahogy mostanában egy 500 ezer szüléses tanulmány is bizonyította

adamantium 2010.07.10. 20:52:00

@fehérzaj: bocsáss meg de megtárgyaltuk, hogy van fentanyl meg durogesic tapasz tehát nem kell iv adni a morfiumot, egy többszörös áttétes tüdőrákban szenvedő ember jellemzően nem megfullad, elvégre az csak egy centrális tüdőrákra jellemző, egy perifériás milyen főhörgőt is nyom össze, hogy megfulladjon a beteg, vagy a krónikus légzőfelület csökkenésre gondolsz?

adamantium 2010.07.10. 20:53:15

@mothe: majd viszek kötszer meg varróanyagot ha a helyzet elfajul :D

mothe 2010.07.10. 20:59:00

@adamantium: azért mondtam, mert majdnem biztos vagyok benne, hogy személyesen nem fajulna el.

véleménykülönbségek meg ellenszenves emberek ott is volnának, de olyankor az ember pl. nem olyan hangsúlyt társít a másik mondandójához, amilyet akar, és így egy csomó félreértés nem születik meg.

és egyébként van 1-2 ember, akire komolyan kíváncsi lennék személyesen. mondjuk kár, hogy egyikőjök Irise, aki ugye nem él itthon.

Irise 2010.07.10. 21:03:22

@Dr.laikus PhD: "veled is 97 éves korodban egy Irise ordítani fog akkor is ha nem vagy süket"
Te honnét veszed,hogy én ordítottam valakivel,aki nem volt süket?
Te meg fellöktél a múltkor az utcán egy öreg nénit és még rá is léptél a kezére. És majd veled is ez fog történni! És meg is érdemled! *irónia*

"Kedvesen lemamikáz (hisz annyira szeret) ordítva, mert ilyen a spétreflexe."
Én nem tudom,neked milyen kapcsolatod volt a mamáddal, de általában valakit mamának, bácsinak, néninek szólítani , tudod, az a tisztelet jelet, tisztelet a kor és a személy iránt egyaránt. Tehát,ha valaki engem mamának fog szólítani öregkoromban, úgy,olyan hangnemben,ahogy én teszem azt másokkal és olyan szándékkal, akkor én nagyon fogok annak örülni,mert az a valaki törődik velem.
De remélem,hogy te is megkapod,amit szeretnél, és idős korodban majd nem mamáznak, vagy néniznek,hanem Szabóné leszel. Béke veled.

"Aztán egy végstádiumos áttétes rákban szenvedő alapvetően tüdőrákos fájdalmaktól szenvedő hozzátartozót küld haza meghalni, mert meghalni otthon kell." Amennyiben szerető családja van,aki vállalja az ápolását, gondozását,ahogy illene, , igen, bátran haza küldeném meghalni a végstádiumú rákost. Lehet vénával hazamenni, lehet vénás gyógyszert adni, lehet mosdatni egy beteget, lehet etetni,lehet fogni a kezét, lehet vele beszélgetni és lehet hozzá beszélni,amikor már nem tud ő beszélni. Nem két órát egy nap,hanem az utolsó napokat igenis vele lehet tölteni.

"Nem a 6 hét a lényeg, hanem az elveszített munkahely, hisz egy idős ember lánya talán még tudna dolgozni, de elveszíti a munkáját és vissza sem szerzi soha többé. Hiszen ő sem fiatal már."

Tételezzük fel,hogy Kovács néni tudja és a hozzátartozói is tudják,hogy körülbelül két max 3 hónap van hátra. Az utolsó hónap áll 4 és fél hétből. Kovács néni egy szem lánya, annak férje és két gyermekük fejenként egy hetet kivesz valamint az utolsó 4 napot mindenki otthon tölti vele.
11 nap fejenként.
11 nap szabadságért senki nem veszíti el a munkahelyét.
Ez csak egy kifogáskeresés,hogy miért nem akarjuk ápolni a távozót.

A halál az élet része és el kellene fogadni,hogy az. Nem rettegni tőle és bedugni valahová a haldoklót,hogy ne is lássuk. Szépen el kellene búcsúzni tőle és ott kellene lenni vele az utolsó pillanatokban.

"Hogy mertek mások felett pálcát törni?
Ettől még lehet nem törődni vele mert az a véleményed hogy a hozzátartozó le akarja rázni?"
Ki mondta,hogy attól nem törődök egy beteggel,hogy más nem törődik vele? Ez baromság.
Egészen egyszerű.
Kovács nénire otthonában jut egy személy egész nap, aki megeteti, tisztába rakja, ad neki fájdalomcsillapítót, átmozgatja a végtagjait, beszél hozzá stb.
Kovács nénire és még 15 másik betegre a kórházban jut egy ápoló... aki megetet 15 beteget, tisztába rakja.. ha eljut addig. Lehet,hogy nem, mert nem tud ennyi beteget ellátni.

Vagyis a haldokló Kovács néninek sokkal jobb lenne otthon meghalni,mint egy kórházban.

És hogy hogy merek pálcát törni a hozzátartozó felett?
Elnézést,én a betegért vagyok. Nem a hozzátartozóért. És a hozzátartozónak, ha lenne benne emberség és szeretet a beteg iránt,akkor nem lenne okom pálcát törni.

Lehet itt ostobaságokat beszélni. De tudnod kell,hogyha te nem változtatsz, te ugyanúgy kórházban , egyedül fogsz meghalni,mint akit te ,annak idején szépen besuvasztottál oda. És ez most általános volt, általban vonatkozott az emberekre.

Fekete Dália 2010.07.10. 21:05:29

@adamantium:
Nem kissejtes végstádiumú tüdőrákról beszélek, ahol a hörgőt és egyéb területeket összeégette a sugár, a többi szervet a kemó gyepálta halálra, a beteg meg szó szerint kiköhögte, kiköpte a saját tüdejét-ennek lezárásaként kapott morfint(ami egyáltalán nem kábította el), valamint oxigénterápiát is .
Tapasz ugyanmár, láttam tapaszos nénikét jajveszékelni.
Légzőfelület csökkenés már az elején megvőt:(

Az utóbi tíz évben kb. 6 ismerősöm, ill. ismerősök hozzátartozói lehelték ki lelküket tüdő osztályon, majdnem mindegyik hozzátartozó fel volt háborodva az ellátás színvonalán.

trimalchio 2010.07.10. 21:06:04

@adamantium:
"már eleve a 70 év felettiek fele valamilyen otthonból származik, pedig nehezen hiszem, hogy a 70 év feletti lakosság felének ne lenne otthon senkije, na ezért merek olyan következtetést levonni mint amilyet tettem"
Értem, amit mondasz. De ugye az csak félreértés, hogy szerinted a 70 éven felüliek fele otthonban él?

mothe 2010.07.10. 21:06:32

@Irise: a kettőtök véleményén most nagyon sokat fogok gondolkodni.

annak ellenére hogy mi mindennek le lettem ma hordva, igenis volt értelme itt tölteni a napot. :)

adamantium 2010.07.10. 21:13:22

@trimalchio: nem, szerintem komolyan úgy van, hogy a hozzánk kerülő idősek nagy része valamilyen szeretet otthonból, idősek otthonából, szociális otthonból származik, nem tom, hogy ők azért járnak gyakrabban orvoshoz, mert az ottani nővérek valamilyen represszió fényében azonnal, minden csipp-csupp ügyért mentőt hívnak, vagy egyszerűen ott tényleg több baleset éri az időseket. azonban az is igaz, hogy sajnos a családi körből származó idősek nagy része eléggé elhanyagolt állapotú az otthonokban élőkhöz képest. de lehet, hogy szubjektív vagyok meg kellene kérdezni még pár orvost, főleg belgyógyászokat mert náluk talán még több az idős beteg

szabidoki 2010.07.10. 21:36:06

@fehérzaj: otthoni oxigén létezik, nem bonyolult, a morfint kórházban sem mindig adják vénásan, lehet izomba is adni, az sem túl bonyolult, de létezik tapasz formájában, azt bárki fel tudja rakni a betegnek. A lényeg azonban az, hogy a posztoló a teljesen önellátó, szellemileg ép anyját dugta be intézetbe, hogy ne otthon haldokoljon. Még azt is leírta, hogy tudták, hogy nem fog meggyógyulni, szóval nagy javulást nem várhattak. Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbb idős ember eleve nem akar kórházba menni, pláne ott meghalni, a többségük szeretne otthon maradni. Persze a rokonságnak mások a szempontjai...
@Twisk: ha a szülés annyira más ügy, akkor eleve miért hoztad fel? Egyébként már el lett mondva több soron, de ugye ismétlés a tudás anyja: lehet nyugodtan kísérletezni az otthonszüléssel, csak akkor el kell fogadni, hogy ha gubanc van, akkor nincs a másik szobában műtő, meg sürgős császármetszés, hanem agykárosodás, masszív vérzés, netán halál van. Persze ezt kevéssé szokták reklámozni.
@trimalchio: képzeld, ha közlekedési baleset van, a bíróság általában azt a felet hozza ki vétkesnek, akinek az autója eleje törött. Szokás, és elég nehéz meggyőzni őket, hogy nem ő a hibás.
Valóban nem ismerem a posztolót, csak azt látom, amit írt, meg amit én személyesen tapasztaltam jártamban-keltemben. Ez alapján 90%, hogy igazam van. Talán nem véletlen, hogy az összes ide kommentelő orvos egyből ugyanarra gondolt...

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 21:39:28

@Irise:

Addig amíg a beteget az orvos utalja az intézménybe, legyen az fiatal vagy idős súlyos haldokló beteg, addig nem kifogás, hogy sok a beteg.

Akkor azt kell mondani, hogy otthon kell meghalni és akkor biztosítani a körülményeket ehhez.

Nem a Te fantáziádra van bízva, hogy a betegnek mi a jó, szerinted a család hogyan tudja megoldani és hogyan kell szerinted megoldani a szabadsága terhére a hozzátartozó utolsó útját.

Ezek nagy szavak tőletek, hogy a beteg érdekeit képviselitek.

Nem igaz. Kibújás a felelősség alól, hogy miért vannak embertelen nővérek és embertelen orvosok.

Igazat kell mondani, nem erkölcsi köntösbe bújtatni, hogy mennyire szar hozzátartozó mindenki aki kórházba viszi a hozzátartozót meghalni.

Apámat végig ápolta a testvérem gyomor rák műtét után. Illetve, kinyitották, összevarrták, megmondták, hogy vége.

Fél évig élt még eszméletlen mennyiségű gyógyszerrel, fájdalomcsillapítóval. Testvérem aktív dolgozó volt, tehát apánk napi min. 8 órát volt egyedül.
Az utolsó két napját mégis a kórházban töltötte és nem a testvérem akarta így.

Nem tudjátok megmondani és nem is lehet - legalább is Magyarországon még nem hallottam hogy valaki ennyire kíméletlenül őszintén képes volt megmondani napra mennyi várható, mire készüljön a család.

Szóval lehet az erkölcs magaslatáról papolni és közben minden az intézményi halál felé tol. Sokkal több erőfeszítést igényel, hogy a szeretted HA TE IS ÚGY AKAROD a Te gondoskodásod mellett haljon meg.

Nem csak a hozzátartozód veszíted el. Légy szíves erre is gondolj. Sokszor egy vagy két gyerek diplomája múlhat ezen.

Twisk 2010.07.10. 21:51:19

@Irise: Tudom, h. ez nehezen hihető, de nincs mindenkinek férje és két ápolásképes gyermeke. Egyedül meg nem jön össze a matek.

@szabidoki: Értelek, de ugyan ezt kérem viszont. A szülés veszélyes. Oké. De veszélyes egy vérző fejseb is, a magas vérnyomás is és a cukorbetegség is. Holott ezek itt úgy lettek aposztrofálva, h. nem kell minden szíre-szóra mentőt, orvost hívni, kórházba futkozni. Végképp nem ide tartozik, de a szülész aztán végképp elveszi a döntés lehetőségét a szülő nőtől. De ez egyértelműen nem a Te asztalod.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 21:55:07

@adamantium:

Nem élnek velünk az idősek.
Külön lakásban él és nem is nagyon akar összeköltözni a gyerekeivel.
Az egész életét önállóan önfenntartóként élte le.
Erre volt büszke és nem akarja feladni.

Közben meg már nehéz magáról gondoskodni. Mire bekerül hirtelen a kórházba sokszor akkor derül ki, hogy baj van. Mama hetente egyszer mosdik mikor a gyerekeit várja.

Tényleg a probléma egyik végét látjátok csak, a családét nem.

Közben meg biztosan van olyan is amit mondasz, de az engem is meglepett, hogy egy baleset után 7-10 nap múlva rehabilitációra haza kerül. Ki rehabilitálja? Mennyi időbe kerül? Hová kell vinni?

A rendelőben olvasgattam mit kell tenni, ha gyógytornász kell, vagy nővér aki beadja az injekciót. Ha a kórházban valamit lehagytak a javaslathoz, kész tortúra mire elintézem, a beteg meg otthon. Otthon kell maradni. Ennyi.
És jön a 22-es csapdája.

Fekete Dália 2010.07.10. 21:55:58

@szabidoki:
Ha felírnák létezne, nem történt oxigén felírása, sem tapaszé, továbbá tápszerből is csak a por alakú, nem az üveges.
A közgyógyot mire mekapná a beteg, már éppen meghalt.
Ugyanis 50-60 év közötti, addig aktívan dolgozó emberekről beszéltem.
A párja, ha otthagyja az állását, nincs miből gyógyszert kiváltani,annyi szabadság meg nincs, hogy állandóan a beteggel legyen a hitves, a táppénz csak 60 %-os, a betegenek meg 50 %, mert minden egyes napot, amelyiken kemót kap kórházi bennfekvésként könyvelnek el, annak ellenére, hogy hazaküldik a delikvenst.

A posztoló helyébe képzelje bele magát egy-két ember 7 hónapos kismamaként ellátna egy magatejetetlen végstádiumos beteget?

trimalchio 2010.07.10. 21:56:38

@szabidoki: Félreértettél. A hasonlatommal azt akartam mondani, hogy a bíróság bizonyítékok alapján ítél és nem bizonytalan becslések alapján. Nem fogalmaztam elég precízen.

"Talán nem véletlen, hogy az összes ide kommentelő orvos egyből ugyanarra gondolt..." Talán nem, viszont nem is bizonyít semmit, hiszen nem orvosi szakmai kérdésről volt szó.
Ha valami igaz attól, hogy 4 orvos mondja, akkor az is igaz, amit 4 nem orvos mond?
Számomra például azt bizonyítja, hogy az ide kommentelő orvosok hajlamosak a gyors ítélkezésre, eddigi rossz tapasztalataikat általánosítva. Én már lassan hónapok óta tanulom tőletek mekkora bűn az általánosítás. Nem értem: ha én általánosítok komolyan hibázok, ha Te általánosítasz, akkor neked élettapasztalatod van?

Irise 2010.07.10. 21:58:21

@Dr.laikus PhD: "Addig amíg a beteget az orvos utalja az intézménybe, legyen az fiatal vagy idős súlyos haldokló beteg, addig nem kifogás, hogy sok a beteg."
Mi van?
Miért, szerinted kinek kellene a beteget beutalnia a kórházba, a hóvirágnak?

"Akkor azt kell mondani, hogy otthon kell meghalni és akkor biztosítani a körülményeket ehhez."
Na ebben egyet értünk: lehetőség szerint otthon kellene meghalni és biztosítani ehhez a körülményeket - a családnak. Tessék felelősséget vállalni a szeretteinkért.

"Nem tudjátok megmondani és nem is lehet - legalább is Magyarországon még nem hallottam hogy valaki ennyire kíméletlenül őszintén képes volt megmondani napra mennyi várható, mire készüljön a család."
Talán,mert fizikailag gyakorlatilag lehetetlen kiszámítani,hogy meddig él az adott ember. Próbálom megkuksizni a kis homokórákat a Kaszás polcán, de sehogyse látok el odáig. (Pratchettre utalva.)

Nagyon szép,hogy édesapádat a testvéred ápolta, majdnem haláláig, nagyon jó érzés lehetett szegénynek, hogy ilyen jó gyereke van. Biztos vagyok benne,hogy az utolsó két nap előtt a háziorvos saját magától feltörte a lakás ajtaját (senki nem hívta), akarata ellenére megvizsgálta az időst,majd mentőt hívott,akik a tiltakozó beteget a családtagok tiltakozása ellenére berángatták az intézménybe.

"Nem csak a hozzátartozód veszíted el. Légy szíves erre is gondolj. Sokszor egy vagy két gyerek diplomája múlhat ezen. "
Kérlek vezesd már le nekem,számokkal, hogy hogyan veszítette el két gyermeked a diplomára való lehetőségét, amiért a testvéred, amellett,hogy aktív dolgozó volt,tehát volt fizetése, ápolta az édesapátokat.

De egyelőre fenntartom véleményem,hogy rendszerint nem az anyagi lehetőségek korlátozzák a családot abban,hogy maguk mellett tartsák az időst.

Twisk 2010.07.10. 22:01:02

@Dr.laikus PhD: Anyukám agyvérzése után egy darabig az orvosa rehabilitációról beszélt. Aztán egyszercsak nem Amikor hazaadta rákérdeztem: és a rehab.? Nincs rehab. Miért? A zárójelentésben benne lesz. Legnagyobb döbbenetemre benne volt. Szó szerint az, h. nincs rá szüksége. Fél oldala béna, a beszéde mosott, de nem kell. Nem ül, nem áll, pelenkázni kell, de nem kell. A mai napig jár hozzá a gyógytornász. A mai napig nem értem mi történt. Az összes diplomám kevés hozzá. Lehet szereznem kellene hozzá még egyet? :(

Fekete Dália 2010.07.10. 22:05:40

@Irise:
" De egyelőre fenntartom véleményem,hogy rendszerint nem az anyagi lehetőségek korlátozzák a családot abban,hogy maguk mellett tartsák az időst."

Hanem mi?
Engem pontosan ez korlátozna.
Nem tudnám magamhoz venni, hely hiányában, hozzá nem tudnék a munkám miatt elmenni naponta legalább 3-szor.

Twisk 2010.07.10. 22:08:56

@fehérzaj: Hidd el, aki sok pénzből él, nem érti milyen kevésből meglenni. Nekem se tudnád megmagyarázni, h. a hal jóízű, ha a szagát sem bírom. Ez kb. ugyanaz.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 22:10:01

@Irise:

Figyelj Neked feltétlenül muszáj valami lehetetlen stílusban, mint egy makacs kamasz válaszolni?

Viszket az ember tenyere a stílusodtól.

Magam részéről én ignorállak. elég volt belőled.

Twisk 2010.07.10. 22:16:20

@Dr.laikus PhD: Értem én, h. a jóasszony véleménye a tapasztalatain alapul, de akkor ezt el kellene fogadni visszafelé is. Másoknak is vannak tapasztalataik.

trimalchio 2010.07.10. 22:17:08

@Dr.laikus PhD:
Én ezt már régebben megtettem. A doktornő szerintem archetípusa annak a nagyképű, feleslegesen arrogáns, öntelt orvosnak, akik miatt a magyar közvélemény egy részében ilyen rossz az orvosok megítélése.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 22:21:34

@Twisk:

Hét persze. Anyám ha véletlenül minden figyelmem dacára elcsúszik és combnyaktörése lesz, akkor mi a frászt csinálok?

Az én nevem mellett is díszeleg a légypiszok. :)
A gyerekem munka mellett jár egyetemre, de ha orvos akart volna lenni soha nem lehetett volna. 80 éves kora óta mondja az orvosa hagyjuk már... Mit hagyjak?
Egyedül nem hagyhatom. Kórházba meg isten ments, ha mégis, ott is én ápolom.

Felesleges minden beszéd, elbeszélünk egymás mellett. Orvosnak lenni munka. Nem kell nekem mézes-mázos orvos, nővér. Szakszerű munka kell és tisztességes tájékoztatás. Tisztességes beszéd.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 22:26:19

@Twisk:

Azt gondolom nincs tapasztalata csak véleménye és honvágya....

Irise 2010.07.10. 22:28:36

@fehérzaj: "@Irise:
" De egyelőre fenntartom véleményem,hogy rendszerint nem az anyagi lehetőségek korlátozzák a családot abban,hogy maguk mellett tartsák az időst."

Hanem mi?
Engem pontosan ez korlátozna."
Definiáljam,hogy mit jelent az,hogy "rendszerint"?

@Dr.laikus PhD: "Figyelj Neked feltétlenül muszáj valami lehetetlen stílusban, mint egy makacs kamasz válaszolni?"
Mondok neked valamit. Hozzám szóltál, válaszoltam. Ez így szokott lenni.

"Kérlek vezesd már le nekem,számokkal, hogy hogyan veszítette el két gyermeked a diplomára való lehetőségét, amiért a testvéred, amellett,hogy aktív dolgozó volt,tehát volt fizetése, ápolta az édesapátokat."
Kedves PHD Laikus dr, belementél egy vitába, marhaságokat beszéltél, belekeveredtél és nem tudsz mit válaszolni. És akkor a stílusomra hivatkozol,hogy ezért "ignorálsz". Hát ez... lol

Irise 2010.07.10. 22:39:01

Kedves Trialmacho, Twisk és Laikus:
Arrogáns vagyok,nincs honvágyam, van tapasztalatom.
Véleménynyilvánításra ugyanannyi jogom van,mint nektek.

Én attól kevesebb nem leszek,hogy ti igazoljátok mindenki előtt,hogy miért nem törődtetek annak idején apátokkal-anyátokkal. Számoljon el mindenki a saját lelkiismeretével. Csak készüljetek fel lelkileg,hogy ugyanennyire fognak a gyerekeitek törődni veletek is.

Miért gondoljátok egyébként,hogy jobb a betegnek a kórházban meghalni,mint otthon?

Looloo 2010.07.10. 22:40:50

Akkor elmesélek én is egy történetet. Igyekszem röviden.
Nagymamámról van szó, otthon éldegélt vidéken, aztán, mivel a lánya, édesanyám alkoholista, rá nem lehetett bízni, amikor már kezdődtek náka az időskori panaszok.
Albérletben laktunk a fővárosban a párommal. Idehoztuk mamit, mert ezt kellett tenni. Akkor még nem volt olyan rossz állapotban, járhattunk mellette nyugodtan dolgozni. Hozzáteszem, egyikünk sem keresett túl sokat, mire mindent számlát és az albit kifizetjük, marad egy hónapra 40-50ezer ftunk megélni. Nem panaszképp mondom, kijöttünk belőle.
Aztán mama állapota rosszabbodott, rosszindulatú, rákos elváltozást mutattak ki. Műtötték, de áttétes lett, az orvosok nyíltan megmondták, hogy mi várható.
Amíg kórházban volt, dolgoztunk tovább, de rendszeresen ott voltam nála a kórházban, munka előtt és után is (12 órás műszakjaim voltak).
Amikor kiengedték, amit alig várt szegény, szabadságra mentem, kivettem az összes szabadságot, amim volt. Itthon ápoltam, mert ez így fair. Ezt sem panaszként mondom, ez a legkevesebb, amit megérdemelt. A szabadságom elfogyott, felmondtam. A nyugdíját megkaptam (nem én kértem), ami nem kicsit volt kevesebb volt, mint a fizetésem. Maradt egy hónapra kb. 20e ft kajára. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de megoldottuk. Szándék kérdése.
Végig vele voltam, az utolsó időkig, nem is lehetett volna ez másképp.
Ha nekem sikerült, ne mondja senki, hogy ez pénzkérdés.
Mellesleg, miután elment, 1 hónapig nem kaptam munkát. Akkor már nyugdíj sem volt, de azt is valahogy átvészeltük. Most is lényegesen rosszabb helyen dolgozom mint előtte, tehát mondhatom, rosszul jött nagymamám halála ilyen értelemben is, de ennek akkor is így kellett lennie.
Csak azt tudom mondani, hogy szégyellje magát mindenki, aki ennyire nem képes. Vagy ha ezt a nyűgöt nem vállalja, legalább ne játsza el, hogy mennyire szereti a családtagját.

mothe 2010.07.10. 22:46:07

köpjetek le bátran, ma már nem lehet rosszabb itt a megítélésem, szóval én azt szeretném kérdezni, ha már itt mindenki erkölcscsősz meg moral highlander, hogy és mi van akkor, ha nem szeretem az öreg rokonomat? ha az anyám pokollá tette az életemet, és egyáltalán nem érzem úgy, hogy nekem, a páromnak meg a gyerekeimnek (ez most csak feltételezés) kötelessége lenne, hogy végigasszisztálják, hogy meghal?
persze, le lehet köpni megszokásból, mert gonosz hozzátartozó vagyok, de mi van akkor, ha az az öregasszony ROSSZ EMBER VOLT?

sajnálom, de akkor nem fogom hazavinni. nem kell mindenkit szeretni. főleg nem rokoni alapon.

ez van.

adamantium 2010.07.10. 22:46:46

@Dr.laikus PhD: sajna már a baleset pillanatában érdemes elkezdeni intézkedni, fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, meg kell gondolni, hogy az esetleges gyógyszerezést tudja-e végezni a család (pl a trombózis megelőzésére szolgáló injekciók), a másik amit el kell dönteni, hogy sérüléstől függően a beteg bejár gyógytornára valamilyen arra speciálisan kialakított helyre, fizioterápiás osztályra (jobb variáció). vagy meg kell szervezni házi betegápolás keretében a gyógytornát (meglepően könnyen megoldható) - persze ilyenkor arra is kell gondolni, hogy a gyógytornász aki kijön nem hozhat a hátán mondjuk egy mozgatógépet, és a család is fontos, hogy ellessen egy két műveletet amit gyakoroltatni kell az idős beteggel mert könnyen le tud épülni fizikailag. azon kívűl ha szükséges házibetegápolás keretében meg lehet szervezni az esetleges kötéscseréket, injekciókat is. ilyyenkor általában két emberrel kell beszélni: a kezelőorvossal, ő írja bele a zárójelentésbe az ajánlást és a háziorvossal aki megszervezi

Looloo 2010.07.10. 22:50:21

@mothe: "Vagy ha ezt a nyűgöt nem vállalja, legalább ne játsza el, hogy mennyire szereti a családtagját."
Kötelességből nem kell.

adamantium 2010.07.10. 22:52:04

@Twisk: sajnos a neurorehab osztályok rettenetesen foglaltak, friss nyakatörött fiatalt is nehéz oda berendezni, általában egy év-másfél mire időpontot adnak, ilyen szempontból gyenge az ellátás. a ú.n. rehab osztályok meg olyan betegekkel foglalkoznak akik maguktól is rendbe jönnének, mert egyszerűen a minisztériumi normatívák miatt nincs elég emberük, hogy komplikált eseteket felvegyenek, és a finanszírozás amit kapnak egy betegért az lényegében az ápolási feladatot meg a kaját fedezi, a külön gyógytornász, logopédus, meg miegymás már nem fér bele

Irise 2010.07.10. 22:53:16

@mothe: Hát akkor ne vidd haza. Azt gondolom,hogy az ember azt kapja vissza,amit adott. Ha valaki nem törődött veled, neked sem kötelességed törődnöd vele. Szvsz.

adamantium 2010.07.10. 23:04:11

@Looloo: nagyon szép volt a részedről, a gond az, hogy az állam nem segít benne, pedig ilyenkor az ember megkaphatná azt az összeget amit a rehab osztály kapna ha ott feküdne a beteg. egy németországi rokonoméknál nagy beteg a nagymama, otthon van, az állam fizet nekik egy nem olyan rossz összeget, ebből tudnak fizetni egy 3. világbeli nőt aki gondozza a mamát, persze illegálisan de talán mert az államnak is jó így senki nem érdeklődik, mit keres náluk vagy két éve az a külföldi, megpróbálták berakni egy elfekvőbe, nekik kellett volna fizetni érte havonta nem keveset, így relatíve családi környezetben van és az állam ezt támogatja

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 23:47:09

@mothe:

Meg kell bocsájtsál a mamádnak. Egy dolgon nem változtathatsz azon, hogy ő szült.

Eric Berne Sorskönyv

Vedd meg. Érthetővé tesz sok mindent. Őt is anya szülte.

Te meg felszabadulsz.

Dr.laikus PhD 2010.07.10. 23:57:30

@adamantium:

Én nem akarom másra bízni, de jól jönne a segítség.
Ráadásul ha így fojtatódik lassan szakember is kell, legalább konzultálni.

adamantium 2010.07.11. 00:05:37

@Dr.laikus PhD: hát sajna mondom már a kórházban levő betegnél el kell kezdeni szervezkedni, listát kell írni mi is kellhet: gyógytorna, injekció beadás, pelenka esetleg, járókeret, mankó, szobavécé, vécémagasító. ha visszarendelik a beteget, akkor a betegszállítást előre meg kell rendelnie a háziorvosnak mert azok is foglaltak, lehet egyik napról a másikra nem vállalják már. ha esetleg sebe van akkor kötszer, ezeket gyakran a háziorvos nem tudja felírni/csak ajánlás esetén tudja felírni/nem akarja felírni. főleg a segédeszközök nagyon meg tudják könnyíteni egy idős életét, receptre felírva meg nem egy ökör ára

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.07.11. 00:06:58

Most kivételesen nem a bejegyzéssel kapcsolatban írok.
Visszanéztem ide kb. egyhetes detoxikálás (= blog-nemolvasás) után, és megdöbbentő látni, hogy hergelitek be egymást az "orvos a hülye" - "beteg a hülye" sémáitokkal. És persze ugyanaz 100 változatban, "a vallásos a hülye" - " a nem vallásos a hülye" és még sorolhatnám. A lényeg az, hogy a másik hülye, és persze intoleráns, tudatlan, és néha kihagy egy betűt írás közben.
Nem veszitek észre, hogy mást sem csináltok, csak a frusztrációt növelitek magatokban és másokban? Mért nem olvastok inkább egy kis József Attilát, Márait, vagy - bánom is én - Vavyan Fable-t, Coelho-t, Thomas Mann-t, Barabásit, Rejtő Jenőt, bármit, ami ki tud titeket szakítani ebből a frusztráció-mókuskerékből?
Már bocs a felsőbbrendű hangvételért.

adamantium 2010.07.11. 00:09:56

@Dr.laikus PhD: jah még valami érdemes megtudni ki is írja a zárójelentést, mert semmi garancia nincs rá, hogy a kezelőorvos (főleg ha az a szakorvostól nagyobb rangban van) ilyenkor érdemes az adminisztrátort vagy azt a csóró rezidenst elkapni akit ugye orvos helyett adminisztrátorként használnak és nem tanítanak neki legfeljebb csak gyorsírást. velük be kell íratni szépen a zárójelentésbe amire szükség van. az is lényeges, hogy a receptek nagy részét csak a hazamenetel napján lehet felírni (szerintem csak magyarországon van olyan, hogy kórházban fekvő betegnek nem lehet receptet írni, max segédeszközt) így ha valamilyen recept lemarad akkor azt csak a legközelebbi megjelenéskor lehet felíratni, így a legjobb ha szépen listával ott vagy a hazabocsátás napján és ellenőrizgeted, hogy megvan-e minden

Dr.laikus PhD 2010.07.11. 00:18:56

@adamantium:

Ne legyen mamának nagyobb baja.
Szívós kis nőcske hál'istennek.

Madárcsontjaival még emlékszik, hogy vigyázni kell, hogy el ne essen, de ha zuhanyozik azért a csengő frász bennem van.

Köszönöm megint sokat segítettél, mert azért ha valami történik akkor már tudom mit kell tenni. Persze az ember lánya kapcsolatot keres azonnal a kezelőorvossal ha teheti, de már azt is félve csak....

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.07.11. 00:33:19

A bejegyzéshez:
Ha valaki kórházban hal meg, minimum 2 órának el kell telnie, mielőtt a holttestet elszállítják (hátha felébred, gondolta a jogalkotó). A paraván ilyenkor alap, mint ahogy az is, hogy orvos végezze el a halottvizsgálatot.
Hat óra egy holttest társaságában simán elképzelhető olyan helyen, ahol a betegkísérők nem vállalják a holttest elszállítását a kórházi hullakamrába (biztos van szebb neve is). Ui. a halottszállítók egy külön cég, és nincs annyi autójuk/emberük, hogy mindenkit sürgősen szállítsanak. Jönnek, ahogy tudnak.
Mindez nem menti azt az ápolót, aki a beteg hozzátartozójára bízza az ágyneműcserét, vagy csak egyszerűen bunkó.
Mondjuk az se szép, ha a doktornőnek azzal adnak pénzt, hogy egy kis emberséget szeretnének, meg ha lehet, egy jobb szobát. Ez ui. nem hálapénz, ez vesztegetés. Én orvossá avatásom óta azért nem fogadok el senkitől pénzt "előre", mert pont az ilyen helyzeteket akarom elkerülni. Ez ui. a dr. Bubóból ismerős "diktál a beteg - írja a doktor", ami szakmaiatlan, erkölcstelen stb.
Mellékszál: Valaki már részletesen leírta, miért alkalmatlan a kórházi szobák jó része a jelen kor igényeinek kielégítésére. A helyzet az, hogy alig van ma kórház, amelyik bele tudna vágni saját erőből egy korszerűsítésbe. Nálunk évekkel ezelőtt kialakítottak VIP-szobákat, 2 ágyasak, bent van a fürdőszoba, kulturáltak a bútorok stb., és egész egyszerűen nem találták meg azt a törvényes módot, hogy attól, aki ezt kéri, a jobb hotelszolgáltatás árát el lehessen kérni. Úgyhogy most ingyért használják a betegek.

mothe 2010.07.11. 06:55:29

@Dr.laikus PhD: olvastam Berne-t, Polcz Alaine-t, Susan Forwardot. Forward Mérgező szülőkje nekem többet segített.
Emiatt anyám utolsó heteiben nem kaptam intenzív gyomorgörcsöt, ha eszembe jutott és képes voltam emberi hangon elbúcsúzni tőle. Még egy őszinte mosolyra is futotta.
Tudom, hogy meg kell bocsátani, de azt is tudom, hogy nem kell feloldozni, mert az, hogy életet adott, nem csak feljogosít dolgokra és hidd el, megfizettem érte.
Mindent el fogok követni, hogy töröljem, amit tőle kaptam, nehogy én is elcsesszem a leendő gyerekeim életét.

Dr.laikus PhD 2010.07.11. 07:30:38

@mothe:

Akkor ugyanazt fogod tenni.

Nem a búcsú a lényeg hanem a megbocsájtás.
Ahogy írtad volt elég baja neki is.

Berne.t sokszor kell olvasni. Tekintve, hogy nem vagyunk pszichológusok, ehhez a munkához sokat kell mellé olvasni.

Amit eddig mamádról írtál inkább beteg, mint egy gonosz asszonyról van szó.

A gyereknevelés meg elsősorban ösztönös, mint tudatos munka. Mire elkövetsz valamit már el is illant a tudatosság....:))

A gyereked csak szeresd feltétel nélkül, akkor már nem éltél hiába.

Twisk 2010.07.11. 10:34:03

@Irise: A gyermekvers tanulsága szerint okos virág az írisz, mert olvasz isz, meg ír isz..... Hát ez a virág nem olvasz. Szőt. Még cak nem isz ír. Capdos. Cúnyán. És értelmetlenül. Sajnálom. Folytathatnál értelmes kommunikációt is, de nem megy. Nem azért mert nem akarsz, hanem azért, mert képtelen vagy rá. Az értő olvasás számodra ógörög, az empátia egy patika a sarkon, a párbeszéd pedig két duma. Egyszerűbb arrogancia és nárcizmus mögé bújni, mint azt mondani: nem értem mit írtok. Akiket megszólítottál, azok közül senki nem passzolta le a szeretteit sehová. Ők pont nem. Örülünk, h. neked sikerült egy pénzes létformához hozzámenned, aki ki- és eltart, gondod szál se. Gratulálok hozzá. /Előre szólok, ebben a mondatban kb. annyi volt az igazságtartalom, mint a Te vádaskodásodban./ Gondolkodj Jóasszony. Nem olyan nehéz az.

@adamantium: Értem amit mondassz, de miért nem lehetett ezt megmondani így, ahogy Te most elmondtad?

@Dr.laikus PhD: Nekem erről most az "Emberi játszmák" ugrott be. Itt az folyik. Néhányan azt játszák, h. többek a többinél, néhányan pedig bizonygatják ennek az ellenkezőjét. Holott a bizonygató már a bizonygatással megtette ugyanezt önmagának. Most értettem meg, h. páran miért kötnek bele abba is, aki őket nem bántotta: kívül álltak a játszmán, be kellett őket vonni. Igazad volt akkor, amikor az ignorálást választottad.

Dr.laikus PhD 2010.07.11. 10:57:22

@Twisk:

:))))) Nem érdekes?
Eric Berne-t ajánlottam olvasásra én is.

Dr.laikus PhD 2010.07.11. 11:25:44

@Twisk:

Találtam egy gyöngyszemet:

haziorvos.blog.hu/

Köszönet érte!

Irise 2010.07.11. 11:54:05

@Twisk: Abszolút félreérted. Én egyáltalán nem csapdostam. Figyelmeztettem. Nem csak azokat,akikkel párbeszédbe elegyedtem,hanem,mint írtam,mindenkit (kár,hogy értő olvasó létedre elsiklottál felette).
Szintúgy kár,hogy értő, empatikus olvasó -s író lévén, nem láttad Looloo hsz-át,aki laikus, megtette azt,amit én mondtam,hogy meg lehet tenni és idézet Looloo-tól:
"Csak azt tudom mondani, hogy szégyellje magát mindenki, aki ennyire nem képes. Vagy ha ezt a nyűgöt nem vállalja, legalább ne játsza el, hogy mennyire szereti a családtagját. "

Mindössze ez az én mondandóm is, csak én számokat is tettem hozzá.

A Tyne folyó déli partja 2010.07.11. 13:25:59

@mothe: egy ideig. a mozgássérült otthonban volt, h. bekerült valaki, az első időkben hetente többször jöttek. aztán havonta párszor. aztán évente párszor. aztán már csak karácsonykor. aztán már sose.

Twisk 2010.07.11. 16:11:23

@Irise: Ehhez nincs mit hozzátennem. Másodszor is leírod ugyanazt a vádat, ami elsőre sem állt meg. Ne nekünk mondd, h. szégyeljük magunkat. Arra azért kíváncsi lennék, h. Te, pl. hány szerettedet kísérted el az út végéig....
Depláne, h. Te ott, ők meg itt.

Irise 2010.07.11. 18:01:39

@Twisk: Én drágám elég sok szerettemet, =betegemet kísértem el az út végéig, olyanokat, akiknek a hozzátartozóit egyszer sem láttuk.

Dr.laikus PhD 2010.07.11. 18:36:34

@Irise:
"Aki önmagával szemben hozzászokik az igazsághoz, megnyitja a magasabb belátáshoz vezető kapukat."
Rudolf Steiner

Tanulj ebből szívem, mert különben egy giccses buta tyúk maradsz!

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.11. 19:07:41

@adamantium:

"kedves mothe, a betegek 90%-a jó beteg, ritka az amelyik puszta rosszindulatból mondjuk járóképes de pelenkáztatja magát mert lusta kimenni a vécéig, vagy ne adj Isten pelenka van rajta de ha rájön akkor kiveszi a fütyülőjét és körbepisili magát, vagy köpköd mint a láma de nem a köpőcsészébe hanem az ágy mellé, esetleg ami maradt a tányérjában azt az ágy alá önti, vagy naponta 3 szor kitépi magából a branült, katétert orrszondát, mert ilyenek is vannak, de a nagy része azért gyógyulni megy a kórházba. a gond a hozzátartozókkal van, akik úgy látják, hogy a kórház az a hely ahova lepasszolhatják a beteget ha már nincs kedvük hozzá, mert amikor anyukád a te szaros seggedet mosta az normális volt, de amikor esetleg te kell tisztába tegyed az már derogál, azt végezze a nővér mert te nem piszkítod be vele magad. a betegek nagy részét soha nem látogatja senki, nem érdeklődik utánuk senki, ha haza akarjuk adni őket akkor meg vannak lepődve, hogy ők arra nincsenek felkészülve, hogy fogadják, nem maradhatna még 2-3 hetet? esetleg nem engedik be a betegszállítót aki hazavinné a nagymamát mert az ugye meg se fordul a 90% fejében, hogy hazavigye a családtagját "

Legelsősorban, részvétem a levélírónak. Szerintem itt kezdődik.

Másodsorban, nagyon nincs rendben, ha valakinek a hitén szórakozik bárki. Ebben egyetértek veled.

Harmadsorban, te mint hívő ember simán ítéletet mondtál sok ember felett, és ez ugyanúgy helytelen, mint az, hogy a te hitedet nevetgél mothe. (Bocs, mothe.)

És az is fontos kérdés, hogy miért tépi ki magából a branült és a katétert a beteg. Most egy nagyon egyszerű lehetőséget mondok: pl. mert kurva szar neki, hogy benne van. És mert nem tud mérlegelni, és nincs magánál - nem biztos, hogy orvosi értelemben -, nem abban a tudatállapotban mozog, amiben te és én. Az orvosi tapasztalatodból mintha hiányozna ennek a tudatállapot-módosulásnak a ténye, pedig láthatsz ilyet naponta ezret, amiért nem irigyellek.

Betegnek lenni szörnyű. Kórházban lenni borzalmas. Súlyos betegséggel kórházban lenni a poklok pokla. Milyen alapon ítélet meg ezeknek a szenvedő embereknek a nem racionális tetteit? Milyen alapon ítéled el őket az olyan mértékű fájdalom nyomán elkövetett, nekünk, magunknál levőknek nevetséges vagy bosszantó tetteikért, amely fájdalomról neked - szerencsére - nincs fogalmad?

És azt se értem, miért általánosítasz és miért hordasz le mindenkit, aki kórházba viszi a hozzátartozóját. Biztosan sok olyan eset van, amilyeneket említesz, de az általános leszúrás itt is hiba, és bocs, de a Biblia szellemével ellenkező álláspont.

"a jelen kommenthez csak azt tudom hozzáfűzni, hogy nagy az emberi pofátlanság és még nagyobb ha már kérkedik is vele. a kedves levélíró leírja, hogy: "teljesen önellátó, szellemileg ép", "nem lehet műteni, mert már több szervét is érinti a rák, így csodákat nem vártunk" - akkor minek dugták kórházba?, nem vették emberszámba???? a családja volt az aki nem vette emberszámba, sőt szembeköpte, mert betegen már nem volt jó nekik, büdös volt az ápolása, meg akartak szabadulni tőle, mert csökkenti a ház értékét ha meghal benne valaki, és az ágyneműt is ki kell dobni, esetleg az ágyat vagy befalazni a szobát is mert hát én nem alszok olyan ágyban/szobában ahol meghalt valaki. igenis a beteg menthetetlen volt, annyi szeretetet, örömöt megadhattak volna neki, hogy hagyják otthon meghalni családi környezetben, relatíve boldogságban, szeretetben, de nem bedugták egy elfekvőbe, ez a családot minősíti. az ápolásról meg annyit, hogy az a nővér sem hülye, tudja, hogy meghalni dugták be oda a beteget, a család azt várja, hogy MEGHALJON MÁR VÉGRE. na jó persze ha meghal akkor esetleg még be is pereli a kórházat vagy cikket ír belőle, hogy jaj meghalt a nagymama. a beteg sem hülye látja, hogy kiszakították a családi környezetből, elfekvőbe dugták mert már NEM KELL SENKINEK. akkor most mi a jó? ha sokáig hússzuk nyúzzuk a dolgot vagy hagyjuk a beteget meghalni? arra gondoljatok nektek mi lenne a jó, amikor ott feküsztök elesetten, minden nap várjátok a gyerekeket és csak 2 hét múlva jönnek? az meg, hogy a halott az ágyában marad minimum 2 órát az előírás, az meg, hogy egy tüdőgondozóban hullnak a betegek megint normális mert azért dugja őket oda a család"

Az pedig megint csak tévedés, hogy a levélíró bedugta a kórházba. Minimum azért tévedés, mert fogalmad sincs, hogy így volt-e. Megint ítélkeztél - nem helyes.

Végül, kérdezlek téged, vajon te mint orvos elmondod-e a lehetőségeket a menthetetlen beteg hozzátartozóinak? Hogy pl. vigyék haza, hogy otthon, a családja körében tudjon elmenni. Ha igen, megértem a kirohanásodat. Ha nem, emlékeztetlek arra, hogy a hozzátartozó az ilyen súlyos, sőt, a kevésbé súlyos esetekben sem mindig beszámítható, és a legtöbbször nem racionálisan gondolkodik. Ezt magamról tudom, amikor apán a kórházban haldoklott.

Egy kis empátiát, plz, adj a betegnek és a hozzátartozójának. Ez az, amit annyira sokan hiányolnak, és ez az, amiről minden posztban száz kommentet láthatsz.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.11. 19:21:02

@Irise:

Nagyon sok mindenben egyetértek veled. Empatikus orvos vagy. Ha a beteged lennék, megbíznék benned.

Csak annyit teszek hozzá a mondandódhoz, hogy ma, sajnos, nem úgy élünk, mint akár 100 éve. Az emberek ma már nem tartják természetesnek a halált, pedig mindenki életének velejárója. Már nem tudunk mit kezdeni a halállal, pedig ez évezredekig nem így volt.

A másik, hogy a születés és a halál magányos dolog. Akármennyien állják körül az adott pillanatban, ez egy belső és csak az érintettre tartozó ügy, amelyben akármilyen kémiai szereket tolnak a delikvensbe, ha ő úgy dönt, hogy ezt nem így akarja, akkor az orvos belefeketedhet, akkor se úgy lesz.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.11. 19:31:50

@mothe:

Értem, amit mondasz. Nagyon fájdalmas dolgok ezek, és ember legyen a talpán, aki könnyedén átlibben az ilyesmin. És tényleg nem kell rokoni alapon szeretni, ugyanis nem lehet. Csak az lehetséges, ami benned van, a tettetés nem megy.

Csak annyit, hogy édesanyád a saját sorsát élte, és a saját sorsában tévedett, amikor tévedett, vagy tett jót, amikor jót tett. Vajon ismered, ismerheted-e az ő sorsának kulcsmomentumait, amelyek rosszul érintettek téged, az ő gyerekét? Vajon lehet-e olyan dolog az ő életében, amelyhez közöd van, és amelyhez, bocs, nincs közöd, mert a szülőnek is lehet olyanja, ami csak rá tartozik? Még akkor sem, ha a következménye neked fájdalmas?

Te a saját sorsodat éled.

Bocsánat,ha tudálékosnak és kurvára mindentudónak hangzik, amit írtam. Nem ez volt a szándék.

Twisk 2010.07.11. 20:41:34

@Irise: Értem nyuszifüle. Magyarul egyetsem. Ez legalább egy korrekt válasz volt.:)

Looloo 2010.07.11. 21:49:45

Nem tehetek róla, de nem tudom megérteni az Irise-szel szembeni indulatokat. Nem vagyok orvos, sem nővér, egyáltalán nem vagyok semmennyire sem szakmabeli. Hozzátartozó vagy beteg vagyok-voltam csupán.

Azt minden további nélkül megértem, ha valaki nem akar áldozatokat hozni olyan valakiért, akit nem szeret, vagy legalábbis annyira nem, hogy komoly kényelmetlenségeket vállaljon fel miatta.

Nálunk azért került mama haza, mert a kórházban világosan és érthetően megmondták, hogy nincs mit tenni. Benntarthatják, de semmi értelme, mert a fájdalomcsillapítást otthon is meg tudjuk oldani, mást pedig ők sem tudnak tenni. Akkor mi értelme lett volna bennhagyni?

Nagyanyám amúgy már eleve szocotthonba akart menni, hogy ne legyen a terhünkre. Túl azon, hogy ez sem automatikusan megy, nem olyan egyszerű elintézni, ezt már az elején megmondtam, hogy nem rakatom be ilyen helyre, mert van neki családja, aki szereti őt.

A halál nekem sem természetes dolog, nagyon rossz volt látni, ahogy szenved és egyre rosszabb neki és látszott hogy már szeretne túlleni az egészen. Már én is ezt reméltem, nem azért mert a terhemre volt, hanem mert nem vezetett sehová az a kálvária, nem gyógyulhatott meg.

Azt ugyanakkor sosem felejtem el, hogy neki mennyire jól esett, hogy ott vagyok vele és törődöm vele. Világéletemben segített és gondoskodott rólam, nagyon jó nagyi volt, csak rám számíthatott. És így sem tudtam a töredékét sem visszaadni annak, amit tőle kaptam.
Tényleg ne haljon meg senkitek, aki ilyen közel áll, bocs, most abbahagyom.

emmuska 2010.07.11. 23:38:41

@Irise:
Egészségügyben dolgoztam harmincnégy évig, nem vagyok orvos, sem ápolónő. Láttam a hihetetlen munkát, amit a kollégáim végeztek, a kolléganőmmel együtt tettük tisztába a nagynénémet, aki 90 évesen agyvérzés után a rehabon feküdt. Ő volt az egyetlen családtag akit muszáj volt kórházba vinni, hiszen csak így volt halvány esélye hogy javuljon az állapota. Nem gonoszságból vittük be, reggeltől estig mellette voltam.
Egyébként édesanyámat amikor megmondták, hogy menthetetlen én hazavittem. Otthon halt meg. Férjemmel odaköltöztünk hozzájuk, hiszem apám magatehetetlen volt pelenkázni, etetni, ápolni kellett. Nem volt könnyű, de nálunk ez a természetes. Három nagybátyám is otthon halt meg a családja körében. Azt hiszem, ha lehet mindenki ezt teszi. Nem szabad elítélni azokat, akik hisznek abban, hogy a kórház segít, hiszen ott szakszerű ellátás van, nem mindenki meri vállalni, hogy otthon Ő nem ért hozzá és rosszul látja el a beteget. Ilyet is olyat is láttam.
Nekem erről az a mese jut eszembe, amit gyerekkoromban olvastam, hogy a család vacsorához ül és az öreg dédit a kisszékre ültetik a sarokba, és fatálat, fakanalat adnak a kezébe. A gyerek megkérdezi a szüleit miért csinálják ezt. A szülők azt válaszolják, hogy úgyis összetöri a porcelán tányért. Kisgyerek másnap a szüleinek is fatányérral terít, mire azok elszégyellték magukat. Amilyen mintát mutatunk olyat kapunk vissza. Természetesen én sem örülnék, ha a gyerekeim terhére lennék betegen, de úgy nőttek fel, hogy látták a kórházi munkámat és remélem jó emberek lettek. Köszönöm.

Abramelin 2010.07.12. 01:00:31

"...Hat óra egy holttest társaságában simán elképzelhető olyan helyen, ahol a betegkísérők nem vállalják a holttest elszállítását a kórházi hullakamrába (biztos van szebb neve is)..."

KADAVER TÁROLÓ...

NemesekErnyo 2010.07.12. 09:27:01

"Fiatal doktornő volt a kezelőorvosa pénzt is adtunk bár nagyon tiltakozott, de eltette"
Kicsit vizualizáljuk,csócsáljuk ezt a szituációt :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása