Ordibáltak a betegekkel

2010.06.23. 06:00

Sajnos rossz tapasztalat nem csak a pszichiátrián terem. Édesanyámmal a neurológián esett meg az alábbi történet. Közel 2 hónappal ezelőtt sajnos stroke érte. Viszonylag hamar kórházba került, a felépülése is a körülményekhez képest gyorsan zajlott.


Újra tudott beszélni, a jobb oldala mely lebénult, újra mozogni kezdett, járni egyedül ugyan nem tudott, de jelezte a szükségét, így pelenkázni már nem kellett. De történt egy napon, hogy a "lebénult" oldala zsibbadni kezdett. Az előzmények miatt nem mertünk kockáztatni: orvos, mentő, kórház. A kórházban kizárták az újabb stroke-ot, de legnagyobb elképedésünkre tovább szállították abba a kórházba, ahol előzőleg feküdt, mondván ott az anyaga és a kezelőorvosa. Volt mindez pénteken délután.


A hétvége elképesztő meglepetéseket hozott. Vasárnapra kiderült, hogy nem a régi orvosa a kezelőorvosa, hanem az, aki felvette. Mivel ő azonban szombaton reggel hazament, keddig nem elérhető. Az ügyeletes orvos nem tud mit mondani az állapotáról, a nővérek nem mondhatnak semmit. Az előző orvosa ugyan ügyelt, de feltehetően elégedettlen volt a paraszolvenciával, mert érdeklődésemre csak annyit felelt: "közöm nincs az anyjához".


Az osztályon elképesztő állapotok uralkodtak. A nővérek ordibáltak az agyongyógyszerezett, magatehetetlen betegekkel. Nagyon hideg volt, de zoknit nem vehettek fel, egy szál pléd volt a takaróhuzatban, az is mocskosan. A maradék ételt tegyük a hűtőbe, de írjuk rá a beteg számát /neve nincs???/. Kérdeztem, hogyan fog hozzájutni, ha nem tud felkelni? Vállvonogatás. Naív kérdés: megmelegíthetem-e az ebédet amit hoztam? Nem, a mikro a nővéreknek van és nem a betegeknek. Anyukám pelenkában. Kérdeztem miért? A válasz: mert állandóan ugráltatja őket az ágytállal.


Se jó is, hogy kérdezem, azonnal vigyek be pelenkát, mert nincs erre a kórháznak pénze. Ezért napi két pelenka az adag, egy nappal, egy éjjel. Anyukám mellett fekvő nullára szedált beteg hölgy álmában zokogott és azt kiabálta: "minden nagyon fáj!!!". Szóltam a nővérnek, csinálna-e valamit??? Csinált. Bejött és leordította a beteg fejét, hogy hová jutna a világ, ha mindenki kiabálna akinek fáj valami? A nővérek a szobájukban tévéztek, cigarettáztak, a nővérpultban neteztek és személyes sértésnek vettek minden kérést, kérdést.


Fürdés? Minek? Nincs meleg, nem mozognak, nem izzadnak a betegek. Még lemosás, letörölgetés sem. Anyukám az ablaknál feküdt. Kint volt kb. 10 fok. Ablak rányitva: kell a szellőztetés. Szegényem amennyire tudta, magára húzta a takarót, de a pléd ilyenkor kevés. Mire beértem, keze-lába kékre fagyott. Tüdőgyulladással vittem haza. 4 napot töltött bent. Sosem tudtuk meg miért zsibbadt. Amikor hazakerült azt mondta, a jövőben letagad mindent ha bármi baja is van, inkább meghal otthon, de ODA vissza többé nem megy. Az egyik betegtárs hozzátartozója cinikusan így fogalmazta meg: "aki itt kinyiffan, tuti nem jön többé vissza, és ez a cél".


Értem, hogy a nővérek fáradtak, leterheltek és pénztelenek. Cserébe aki ténylegesen ápol és gondoskodik - mert ilyet is láttam - máshonnan kapja a fizetését? De megyek tovább: az ügyelet orvosnak nem feladata az osztály ellátása az ügyeleti ideje alatt? Értem, hogy a kórház és az osztály érdeke az, hogy a beteg ne kerüljön vissza, de a beteg érdeke az túró? Nem tudom hogyan oldom majd meg, ha anya újra kórházi kezelésre szorul, hogy ne ide kerüljön. De gyanakszom, ha ez megismétlődik, tisztelgő látogatást fogok tenni az igazgató főorvosnál és a betegjogi képviselőnél. Egy dolog tart vissza. Édesanyám kérése: "gyermekem ne tedd, te elmész, én itt maradok". Mindez zajlott 2010 májusában, Magyarországon. Én kérek elnézést a bocsánatért.


Üdv a praxisblognak: V. I.
 

 

Csak röviden tudok írni a bejegyzéssel kapcsolatban. Ez a magatartás a nővérek részéről elfogadhatatlan. Kiabálni a beteggel, rányitni az ablakot, nem mosdatni, stb. nem szabad. Mint ahogy az ügyeletes orvos is köteles a betegre ránézni, ha friss panasza van. Ezeket a dolgokat nem akarom magyarázni, mert felesleges.


Viszont van pár dolog, ami pontosításra szorul.
A stroke-ellátást kb 2 éve átszervezték. Akut stroke esetén kiemelt centrumba viszik a betegeket, ahol az arra alkalmasak vérrögoldó kezelést kapnak (max. 3 órával a tünetek kezdete után szabad beadni, addigra egy csomó vizsgálatnak kész kell lennie, szerintem a betegek 1-2%-a alkalmas erre). Aki nem kap ilyen kezelést, az megy a területileg illetékes kórházba. Ha nem így lenne, a stroke-központ "bedugulna". Tehát a továbbszállításon nincs mit csodálkozni, akkor se, ha pénteken vagy hajnal 2-kor kerül rá sor.


Azt, hogy a beteget most másik orvos kezeli, gondolom az döntötte el, hogy ki vette fel. Kórházanként változóak a szokások. Az jogosan kifogásolható, hogy milyen stílusban közölte ezt a korábbi orvos a beteg családjával.


Ami a nővéreket illeti, megint a pénznél lyukadunk ki. A mi osztályunkon is sok az idős, fekvő, magatehetetlen, mosdatást-ágytálazást-etetést igénylő beteg. Az ágyak száma 30 feletti, nappali műszakban 3 nővér jut rá, éjjel egy. Ezért aztán az éjjeles kb. 5-kor kezdi mosdatni a rászorulókat. Mikor Dániában voltam tanulni hasonló osztályon, ott nappal kb. 15 nővért és 5 gyógytornászt számoltam össze egy 30 ágyas osztályon. Jelentős különbség volt a felszereltségben is. Nyilván könnyebb ott mosolygósnak, készségesnek lenni.


A mi nővéreink 1-2 kivétellel kifejezetten jófejek, de látom rajtuk, hogy abban mennek tönkre, hogy esélyük sincs jól ellátni a betegeket, mert fizikailag kevesen vannak. Azt gondolom még, hogy a nővérek hozzáállása azon is múlik, milyenek az adott helyen az orvosok, mennyire teszik szóvá a szóvá teendő nővéri hibákat, ill. mennyire védik meg őket a hatalmaskodó hozzátartozóktól. Merthogy ilyen is van, nem is kevés.


Én, ha tehetném, több nővért és jobb pénzért vennék fel, kb 5 évente fél évre elküldeném őket pihenni, ebből 4 hetet kötelezően a Bahamákon vagy valami hasonló. Időt és lehetőséget adnék nekik arra, hogy testileg-lelkileg kipihenjék magukat.


A pelenkáról meg annyit, hogy az OEP pl. egy stroke-beteg kezelése után kb. 150.000 Ft-ot fizet. Ebben benne van mosás, fűtés, takarítás, kaja, gyógyszerek, CT vizsgálat, minden. A mi kórházunkban is maximálták a kiadható pelenkák számát, és ha csak lehet, kérik a betegeket, hogy hozassák be (ez olyanoknál megy, akik már otthon is pelenkások voltak, mert bennfekvőnek nem lehet pelenkát kedvezményesen felírni, a kórház viszont teljes áron (ÁFA, minden) kapja meg.


Végszóként, nem védve a bunkó, nemtörődöm stb. eü. dolgozókat, az egész eü-t alapból és sokszor ok nélkül fikázókat arra kérném, csak egy hétig jöjjenek el egy ilyen osztályra önkéntes ápolónak, hátha változik a véleményük.

 

Dr.Morcz

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drpeti 2010.06.23. 08:17:32

Előzőleg nem volt probléma az osztállyal, csak másodszorra? Alig 1-2 hónap alatt lezüllött az általad leírt szintre? Számomra ez egy kicsit hihetetlennek tűnik.

Káin 2010.06.23. 08:33:30

Újabb gyöngyszem a magyar állapotokról. Fürdés nincs, mosdatás sem, cigiznek a nővérek, ha valakinek baja van, így járt. Na ez azért számomra semmiféle aspektusból nem elfogadható.

Káin 2010.06.23. 08:34:27

ps:Már előre várom, hogy itt is a beteg és a hozzátartozó a hülye...

gld 2010.06.23. 08:37:44

Basszus, ez azért gáz... Valakit felvesznek egy kórházba, aztán továbbküldik oda, ahol korábban kezelték, mondván, ott a kórelőzmény, ott az orvosa, aki korábban kezelte. Ez eddig tök logikus is lenne, és totál nem értem, hogy ha ott van az az orvos, akkor miért nem foglalkozik, miért nem foglalkozhat a beteggel, akinek a betegségével elméletileg tisztában van, de legalábbis tudja hol nézzen utána? Sokkal egyszerűbb lenne, nem kellene újra mindent Ádámtól-Évától kezdeni. Nyilván egy új orvosnak a beteg is új, a problémája is új... Lehet, hogy bazi nehéz a felfogásom, de ezt nem értem. Ha meg elvileg az őt felvevő ügyeletes kezeli, akkor miért nem tud róla semmit?

Tudom, hogy írtátok már, hogy ez az "orvosom" duma csak nálunk létezik, és hogy nyugaton, meg a jó ég tudja hol minden esetben máshoz kerül a beteg, de ez nem nyugaton van, hanem itt, és ha beledöglök sem fogom fel, hogy mennyivel jobb ez az ide-oda rakosgatósdi...

Nem tudom, hogy a korábbi tapasztalatok milyenek voltak, de ez felháborító és megalázó helyzetek sokasága, és totál megértem szegény Nénit, egyrészt, hogy ilyen körülmények között jobbnak látja, ha senki nem szól semmit, mert valszeg ő issza meg a levét, másrészt, hogy inkább nem kívánkozik ide vissza.

Káin 2010.06.23. 08:40:34

@gld: Ez akkor sem elfogadható, hogy ilyen esetekben már bocsánat de jobban megéri kussolni, mert még rosszabb lesz. Ez az egész leírt helyzet embertelen, ilyen körülmények közé az ellenségeimet sem kívánom, kivéve talán azokat, akik felelősek érte. Persze őket ez nem érinti, méregdrága külföldi magánklinikákon gyógyíttatják magukat.

Káin 2010.06.23. 08:41:31

.(kabbe blogmotor)

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 08:42:07

@drpeti: Annyira hihetetlen, hogy már el sem hiszed?
Nekem fényképeim vannak a lekötözött fekélyes beteg kezéről.
Kórház letagadta, aztán mégis történ utána valami...
Be kell menni egy időseket, demenseket, strokosokat utókezelő osztályra és nem lesz ekkora arcod hidd el

gld 2010.06.23. 08:42:15

@Káin: nem azt mondom, hogy jobb kussolni, hanem megértem a néni helyzetét, aki kiszolgáltatott, és minden bizonnyal minden, az ő érdekében való közbeavatkozásért rajta verik el a port. Felháborítónak tartom ugyanúgy, ahogy Te.

Káin 2010.06.23. 08:43:47

@gld: Márpedig ilyen esetekben igenis lépni kell, méghozzá a lehető leghatározottabban. Nem szabad hagyni , hogy a nénin verjék el a port, de azt sem, hogy ilyen helyzetben kelljen kínlódnia.

Káin 2010.06.23. 08:44:47

@drpeti: Biróm az ilyeneket. "Ilyen nincs, hihetetlen, fotosop, stb.". Aztán egyszer jön majd a nagy felismerés.

Terézágyú 2010.06.23. 08:47:38

Ez a stroke valami újfajta betegség, amelynek nincs magyar neve..???? :-o

kendike 2010.06.23. 08:49:31

Arra lennék kíváncsi, hogy a felelősöket ilyenkor semmiképp nem lehet felelősségre vonni?

gld 2010.06.23. 08:50:15

@Káin: és szerinted mit lehet ilyenkor tenni? Kihez fordulsz? Betegjogi képviselő, intézményvezető? Lehet, hogy amíg ott vagy, és látod mi történik, jobban bánnak a hozzátartozóddal. De hogy utána mi történik... A kiszolgáltatottságtól való félelem elég rendesen visszaveti az embert abban, hogy bármit is tegyen. És ez nagyon-nagyon gáz.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én kussolnék, nem az a fajta vagyok... De sajnos a nagy átlag inkább megalkuszik, valahogy kibekkeli azokat a napokat, amit ott kell tölteni, és a hozzátartozók a lehető legtöbb időt töltik bent, hogy a hasonlóan elesett Néniket, Bácsikat legalább ettől megóvják...

Terézágyú 2010.06.23. 08:51:04

@Káin:
"Agyvérzés, de mostanában tényleg mindenhol stroke-nak írják."

Mert így szebben hangzik, hogy strokéja van?

Káin 2010.06.23. 08:53:34

@gld: Én csak a magam habitusából indulok ki , ami elég vehemens a való életben, biztos, hogy minden létező módon megpróbálnám jobbá tenni a rokonom helyzetét. Eleinte szép szóval, ha nem megy, akkor fenyegetőzéssel, (nem arról persze, hogy most jól lezúzom a búrádat, hanem hogy pl. a nyilvánossághoz fordulok)de ezt tuti nem hagynám ennyiben.

Káin 2010.06.23. 08:54:04

@Terézágyú: Ne tőlem kérdezd, nem én találtam ki.

gld 2010.06.23. 08:55:24

@Káin: ugyan azt mondjuk ám mind a ketten :)

Despota 2010.06.23. 08:55:47

@gld: Azt hiszem a posztoló ezt a történetet írta korábban, de mérget nem vennék rá:

praxis.blog.hu/2010/06/16/tobb_napos_hugytocsa_allt_az_agya_alatt

gld 2010.06.23. 08:57:21

@Despota: én is gondoltam rá, de szerintem ez nem ugyan az a sztori. De tudja a fene...

Terézágyú 2010.06.23. 08:57:39

@Káin:
Nem is tőled kérdezem, hanem mindenkitől, aki használja :)

Egyébként igazad van abban, hogy változás csakis a betegek (ill. hozzátartozók) oldaláról indulhat ki. Máshonnan nem fog.

Káin 2010.06.23. 08:57:48

@gld: Legalábbis majdnem :). Azzal az apró különbséggel, hogy én semmilyen körülménnyel nem tartom igazolhatónak, ha ezt valaki így tűri, még a félelemmel sem.

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 08:57:59

@Káin: Igen jobban megéri.
Lehet kiabálni érdekeket érvényesíteni, évekbe telik, anyánk közben ellátatlan marad.
Szomorú, de 97 éves anyánkra is aki nem demens csak a rövidtávú memóriája idegesítően rossz:) képes azt mondani a háziorvosa hagyjuk már békén. Mondja ezt 15 éve. Lehet, hogy ezért él még, de az ő és a mi életünk lenne könnyebb, ha nem kerülő úton kéne infózióra vinni a kórházba, a beállított gyógyszereit a háziorvos állítaná át a hatás után. Nem nekem kéne az ágya mellett ápolni addíg amíg ébren van, hogy az átszúrt vénájáért rögtön szóljak, mert a nővér szúr, beköt, rohan tovább, nem várja meg hogy púposodik, vagy csíp, én kísérem be a fürdőszobába, szóval ápolom a kórházban a nővér helyett, aki tényleg a nővér szobában fekszik az ágyon.
Ez nem pénzkérdés, hanem az etika hiánya. És ne kiabáljon orvos itt, hogy azért van, mert nem fizetik meg a nővért, 40 éve elfekvő osztályokon ezek a "nővérek" dolgoznak, itt mindig is baj volt, csak most rosszabb.

Despota 2010.06.23. 08:58:54

@gld: Biztos írt már a posztoló, szóval passz, nem tudom, a leveleket publikálás után törlöm adatvédelmi okokból.

gld 2010.06.23. 08:59:22

@Káin: igazolhatónak én sem :) Inkább próbálom megfejteni, hogy a legtöbb embernél mi van annak a hátterében, hogy beletörődik ezekbe az állapotokba. "Hangosan" elmélkedtem :)

Káin 2010.06.23. 08:59:44

@Terézágyú: Valaki majd csak közli, miért stroke az agyvérzés...

Káin 2010.06.23. 09:00:26

@Dr.laikus PhD: Mi a megoldás akkor szerinted?Pénz a borítékban?

Hozzá Szóló 2010.06.23. 09:01:15

Polgárdi idősek otthonában is ilyen állapotok vannak, pár éve egy ismerősöm rokona halt meg ott, mert nem vigyáztak rá, elég durván szenvedett halála előtt, annyira kegyetlenek az ottaniak

gld 2010.06.23. 09:01:35

@Káin: "Mi a megoldás akkor szerinted?Pénz a borítékban? "

Azt már láttuk, hogy ez sem megoldás.

Káin 2010.06.23. 09:01:36

@gld: Így már értem, és természetesen nagyban közrejátszanak ebben az általad felsorolt tényezők. Az emberek amúgy sem nagyon szeretnek kiállni magukért. Na persze van a másik véglet is, aki minden apróságért asztalt borogat...

Aggie 2010.06.23. 09:09:16

Akinek volt mar pszichiatrian, neurologian apolt beteg rokona biztosan tudja, hogy milyen embertprobalo munka ilyen kornyezetben lehuzni 40 orat hetente. Szerintem nagyon-nagyon nehez es ezert ertheto az elfasultsag es a kiabrandultsag. Ertheto, de nem elfogadhato!
Ennek ellenere voltam olyan pszichiatrian, ahol megdobbentoen embersegesek voltak a noverek, mindent megtettek a betegekert es oszinten csodaltam oket.
En azt gondolom, hogy mindig a fejetol buzlik a hal, ha olyan vezetese van az osztalynak, aki ezt hagyja, akkor barmit megteszel, legyen az penz, fenyegetes, levelek irasa, betegjogi kepviselo semmi nem fog hasznalni. Ha az osztalyvezeto foorvos, fonover ezt nem turi, akkor egy levelnek, egy telefonnak is lesz hatasa.

gld 2010.06.23. 09:09:31

@Káin: sajnos nekem sincs ötletem... Ami lenne, enyhén utópisztikusnak hatna :)

Káin 2010.06.23. 09:12:06

@gld: Azért csak oszd meg velünk :).

gld 2010.06.23. 09:12:31

@Káin: szerintem bezárnának érte :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 09:13:02

@Dr.laikus PhD: Egy évig dolgoztam egy karitatív szervezetnél a Margit kórházban. Tudnék én is mesélni, a kikötözött, siró néniről, a megszégyenített becsináló idős férfiről, az éhen halt fogyatékos nőröl, aki nem tudott enni, de nem etették meg...stb. Egy évig birtam, heti egy alkalommal, és feladtam. Azt nem lehet elviselni. Ja, és ezen az osztályon csak idős és fogyatékos betegek feküldtek. Valkik szortítoztak. Olyan Mengele feelingje volt.

Káin 2010.06.23. 09:14:58

@gld: :D, akkor inkább hagyjuk.

Káin 2010.06.23. 09:16:04

@batgirl: Pedig hasznos volna, ha megírnád itt, mert pl. én eddig semmiféle kapcsolatban nem volt efféle helyekkel és tanulságosak a történetek.

lioliom 2010.06.23. 09:17:49

Mielőtt nég sírva fakadnánk a nővéreken,jó ha tudjátok ezek szétkeresik magukat.Azért dolgoznak ilyen helyen,itt nem kell tanulni,fejlődni.Reggel bemegy ,összegyűjti a hozzátartozóktól a pénzt,majd idegbetegeskedik a betegekkel.Többet keresnek,mint máshol a proffok.Miért?Mert a hozzátartozók minden pénzt megadnak,hogy a nagyit ápolják valahol,mert nem tudják/nem akarják/-lehet választani-otthon ápolni.Itt a dokik is csak azért vannak,hogy a következő 1 hónap elhelyezésért bezsebelják a pénzt.Imádkozzunk,hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe,gyorsan haljunk meg!

"Leona" 2010.06.23. 09:17:55

És a FIDESZ megszünteti az egészségügyi felügyeletet, aminek állítólag ez is célja volt: panasz esetén HATÓSÁGként járt el, nem kellett a hozzátartozónak szívni.OKé, szüntesse meg, de mi lesz helyette?? A főorvos úr feleségéből lett betegjogi képviselő??NANE

Brekkancs 2010.06.23. 09:18:12

Horror a köbön, legrosszabb rémálmaimban ne jöjjön elő ilyen hely.

Káin 2010.06.23. 09:20:22

@Mariana: Erről eddig nem is hallottam...Csak lesz valami helyette, vagy naiv vagyok?

Rocky 2010.06.23. 09:22:33

Miért nem lehet kiírni, hogy MELYIK kórházban történt ez?

Így az egésznek annyi értelme van, mintha azt írnám, hogy tegnap vettem egy tv-t, de bedöglött, ne vegyetek tv-t!

Despota 2010.06.23. 09:24:00

@Rocky: Mert ha kiírják, akkor jönnek a perek, egyrészt a levélíró, másrészt az index, harmadrészt ellenem is(az utolsó nem érdekel amúgy).

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:24:43

@Káin: Stroke: Angolszász országokban használt, elnagyolt kifejezés. Magyarul: gutaütés, csak ezt nem használják, mert negatív kicsengésű. :(
Az a baj a stroke fogalmával, hogy nem tesz különbséget agyvérzés és agyi érelzáródás között. A tünetek kb. azonosak, a kezelés egészen más. Azt, hogy vérzés vagy nem, eldönti egy koponya CT. Szerintem aki orvos, az a CT után nem kéne használja a stroke kifejezést, mert saját magát kavarja meg vele (meg az összes többi orvost, a beteget és családját stb). A baj az, hogy - bármennyire is megértem az orvosok gondjait - az orvosok egy része leszokott a gondolkodásról, ezért mond ilyen hülyeségeket.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:26:57

@Mariana: Ahogy működött, az a hatóság a rémálom volt. Egyszer kijött tőlük két hülye nő, akik 6 órán keresztül vegzálták az egyik kolléganőt, mert egy mondatot elszúrt egy ügyelete alatt elhunyt beteg zárójelentésében (NEM a kezelésében). Ez után a 2 nő együttes erővel sem volt képes összeállítani egy tartalmilag és nyelvtanilag is elfogadható jelentést az ügyről, pedig őket nem zavarták a beérkező mentők. Ennyit a dolog komolyságáról.

Alikam 2010.06.23. 09:27:49

Melyik kórház, hogy hívták a nővéreket? Konkrétumokat légyszíves.

Durva az eset, viszont azt nem értem, ha már ennyire ótvar helynek látszott az elején is, akkor miért nem vitted haza anyukádat saját felelősségre?

Egy nap eltelik, ha nincs rosszabbul, akkor megkockáztatható, inkább, mint hogy ilyen patkány helyen feküdjön.

Amúgy meg miért nem verted ki a balhét? Nem értem az embereket, ha az én anyámmal így bánnának, tuti, hogy megráztam volna a pofonfát. Leszarom, hogy rendőrség meg minden.

Káin 2010.06.23. 09:29:07

@Dr. Morcz: Köszönöm, én csak gyorsban beütöttem gugliba , hogy stroke, de így már értem.

Viola, a ló 2010.06.23. 09:29:45

És miért nem írtad le a kórház nevét? Még kommentbe se? Így semmit sem ér az egész.

Rocky 2010.06.23. 09:33:59

És akkor mi van?

Jöjjenek a perek!
Vannak jogvédők, akik szívesen vállalják ingyen is a jogi képviseletet!

Nem ez lenne a cél???

Egyébként elárulom, hogy nem jönnének, mert annyira a kórházak sem hülyék, hogy ő maguk kezdjenek peres eljárásba, amikor ők hibáznak(tak)...

Felmerül a gyanu, ha a blog gazdája ennyire fél a "perektől", akkor ez az egész szájkarete nem azért van-e, hogy a betegek ne pereljenek, hanem itt adják ki tehetetlen dühüket!

Ameddig ebben az országban a PER egy olyan fogalom lesz, hogy jajajajcsakodanekelljenmennimertanagyapámatiskoncepciósperbenítéltékhalálra, addig itt semmi nem fog változni!
A bíróság az IGAZSÁGszolgáltatás helye! Nekünk kellene oda menni, nem attól félni, hogy a kórház majd beperel minket!

Nyíljon már ki a szemetek!

(v.ö. nem merik bemutatni a többszáz ember halálra ítéléséért és kivégzéséért felelős gyilkos kommunista belügyminiszterről készül filmet, mert a lányai perrel fenyegetőznek (Biszku Béla)) (Orbánék helyében az MTV1-2, a Dunán a vasárnap estei főműsoridőben levetítettem volna!!!)

Rocky 2010.06.23. 09:35:28

Blog gazdájára tett megjegyzés visszavonva!
Nem olvastam figyelmesen!
Bocs! Elnézést!

Despota 2010.06.23. 09:35:39

@Rocky: NEM rajtam múlik, ahogy írtam, engem nem érdekel, de a levélírók, illetve az index másképp gondolja. Pontosan ezért tervezzük a jövőben a levelek továbbítását, az illetékeseknek. Július közepétől lesz annyi szabadidőm, hogy a változásokat megcsináljam.

Despota 2010.06.23. 09:36:21

@Rocky: Nem egyszer kaptam ügyvédi felszólítást a másik blogomon és az sem zavart :).

pazola 2010.06.23. 09:40:52

Csak az nem akarja privatizalni az egeszsegugyet, akinek nem volt meg bent hozzatartozoja.

Eladni, de azonnal. Ennel nem lesz rosszabb.

( csak azok mondjak, hogy de, aki nem latta, mi megy a korhazakban, klinikakban. Tessek befekudni csak ket napra. Aztan lehet visszajonni szabadkozni, hogy elnezest, igazam volt )

pakesz (törölt) 2010.06.23. 09:41:26

Orban megmondta, tokeletes az egeszsegugy, maradjon minden igy, ne merjenek a cocik valtoztatni

nem a zsomle lett kisebb a pofank lett nagyobb :)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:42:30

Csak röviden tudok írni a bejegyzéssel kapcsolatban. Ez a magatartás a nővérek részéről elfogadhatatlan. Kiabálni a beteggel, rányitni az ablakot, nem mosdatni, stb. nem szabad. Mint ahogy az ügyeletes orvos is köteles a betegre ránézni, ha friss panasza van. Ezeket a dolgokat nem akarom magyarázni, mert felesleges. Viszont van pár dolog, ami pontosításra szorul.
A stroke-ellátást kb 2 éve átszervezték. Akut stroke esetén kiemelt centrumba viszik a betegeket, ahol az arra alkalmasak vérrögoldó kezelést kapnak (max. 3 órával a tünetek kezdete után szabad beadni, addigra egy csomó vizsgálatnak kész kell lennie, szerintem a betegek 1-2%-a alkalmas erre). Aki nem kap ilyen kezelést, az megy a területileg illetékes kórházba. Ha nem így lenne, a stroke-központ "bedugulna". Tehát a továbbszállításon nincs mit csodálkozni, akkor se, ha pénteken vagy hajnal 2-kor kerül rá sor.
Azt, hogy a beteget most másik orvos kezeli, gondolom az döntötte el, hogy ki vette fel. Kórházanként változóak a szokások. Az jogosan kifogásolható, hogy milyen stílusban közölte ezt a korábbi orvos a beteg családjával.
Ami a nővéreket illeti, megint a pénznél lyukadunk ki. A mi osztályunkon is sok az idős, fekvő, magatehetetlen, mosdatást-ágytálazást-etetést igénylő beteg. Az ágyak száma 30 feletti, nappali műszakban 3 nővér jut rá, éjjel egy. Ezért aztán az éjjeles kb. 5-kor kezdi mosdatni a rászorulókat. Mikor Dániában voltam tanulni hasonló osztályon, ott nappal kb. 15 nővért és 5 gyógytornászt számoltam össze egy 30 ágyas osztályon. Jelentős különbség volt a felszereltségben is. Nyilván könnyebb ott mosolygósnak, készségesnek lenni. A mi nővéreink 1-2 kivétellel kifejezetten jófejek, de látom rajtuk, hogy abban mennek tönkre, hogy esélyük sincs jól ellátni a betegeket, mert fizikailag kevesen vannak. Azt gondolom még, hogy a nővérek hozzállása azon is múlik, milyenek az adott helyen az orvosok, mennyire teszik szóvá a szóvá teendő nővéri hibákat, ill. mennyire védik meg őket a hatalmaskodó hozzátartozóktól. Merthogy ilyen is van, nem is kevés.
Én, ha tehetném, több nővért és jobb pénzért vennék fel, kb 5 évbente fél évre elküldeném őket pihenni, ebből 4 hetet kötelezően a Bahamákon vagy valami hasonló. Időt és lehetőséget adnék nekik arra, hogy testileg-lelkileg kipihenjék magukat.
A pelenkáról meg annyit, hogy az OEP pl. egy stroke-beteg kezelése után kb. 150.000 Ft-ot fizet. Ebben benne van mosás, fűtés, takarítás, kaja, gyógyszerek, CT vizsgálat, minden. A mi kórházunkban is maximálták a kiadható pelenkák számát, és ha csak lehet, kérik a betegeket, hogy hozassák be (ez olyanoknál megy, akik már otthon is pelenkások voltak, mert bennfekvőnek nem lehet pelenkát kedvezményesen felírni, a küórház viszont teljes áron (ÁFA, minden) kapja meg.
Végszóként, nem védve a bunkó, nemtörődöm stb. eü. dolgozókat, az egész eü-t alapból és sokszor ok nélkül fikázókat arra kérném, csak egy hétig jöjjenek el egy ilyen osztályra önkéntes ápolónak, hátha változik a véleményük.

Despota 2010.06.23. 09:43:08

@Dr. Morcz: Nagyon köszönöm , máris kiteszem a poszt mögé, így teljes.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:43:24

@Rocky: Ez nem egy orvos/kórházvédő blog.

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 09:44:28

@Káin: Ápolod helyben őt is és a szobában lévőket is.
Magadhoz költözteted és felosztod a testvérek között ki hogy tehermentesíti a másikat.

Rocky 2010.06.23. 09:44:49

@pazola:

persze-persze

aztán mire felébredsz a buta álmodból, addigra még csak a pisában sem feküdhetsz, hanem a kórház közelébe sem engednek, mert nem vagy jogosult az ellátásra!

Terézágyú 2010.06.23. 09:47:23

"A nővérek ordibáltak az agyongyógyszerezett, magatehetetlen betegekkel."

Tényleg nem a nővéreket védem, de a kívülállónak nagyon gyakran tűnik úgy, hogy ordítoznak vele, holott nagyon sok idős ember, főleg ha "be van gyógyszerezve" rosszul hall, hangosabban kell neki mondani valamit.

Én már láttam olyat, hogy valaki otthagyta a pulton a tárcáját, annyira sietett, és mivel két lépéssel már méterekre volt, a pultos utánaszólt, hogy "A tárcája!", majd mivel nem hallotta az illető, még hangosabban, hogy "Hahó, a tárcája!", mire az illető visszajött, elvette a tárcát, és rászólt a pultosra, hogy "milyen jogon kiabál velem?"

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:48:37

@lioliom: Nem tudom, honnan szeded, hogy ezek a nővérek sokat keresnek. A mi nővéreinknek hasonló beteganyagú osztályon látom, milyen ruháik, mobiljaik vannak, siralmas. A többség 50 feletti, autójuk nincs, távoli falvakból járnak be. 12 óráznak, plusz utazás. Túlóráznak amit bírnak, hurcolják a krónikus betegségeiketm, amíg lehet. Nem szoktam beszólni a kommentelőknek, de nagyon el vagy tévedve. Amúgy meg ha irigyled őket, nyitva a pálya. Majdnem mindenütt nővérhiány van. Segédnővérként bárkit felvesznek, akkora a hiány.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.06.23. 09:48:51

én már vertem meg orvost, amiért bunkó volt, de másik dokinak a kocsiját karcoltam össze, gumijait szúrtam ki.

Káin 2010.06.23. 09:49:40

@www.Bisex.hu: Gratulálok, erre azért nem lennék ennyire büszke :P.

Rocky 2010.06.23. 09:49:51

Nem csak Orbánban kell egyébként keresni a hibát...

Ausztria nagyjából ugyan ennyi pénzből, ugyan ennyi embert lát el, fele ennyi egészségügyi alkalmazottal!!!

Annyi az önkéntes munkára jelentkező, hogy nem tudják őket beosztani, pl. mentő kísérő, önkéntes ápolónak fél éves városlistája van...

Persze ott, mindenki szépen kijön a fizetéséből, nyugdíjából és gazdagon tud jótékonykodni, segíteni másokon és egyben önmagán is!

CyberPunK 2010.06.23. 09:49:59

@Dr. Morcz: Kérlek írj erre véleményt, tegnap írtam kommenten.

"Nagyon remélem, hogy valaki olvassa, aki illetékes. Barátnőm most hívott, bőrgyógyásza elküldte a jános immunológiai-tűdőgondozói részlegébe, mert fájt a mellkasa, rosszul volt. Azért onnan oda került, mert Lupus gyanúval kezelik, tucatnyi gyógyszert szed éppen. Most hívott, hogy tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, be kéne feküdnie, de állítólag nincs szabad ágy, meg valami szervezési gond van, ezért menjen haza és naponta menjen be infuzióért. Ez így oké? Ha elvileg be kéne feküdnie, akkor mennyire veszélyes ez a hazaküldés?

Még újabb, papíron felveszik, de az lesz a papíron, hogy saját felelőségre hazament. Állítólag így csinálják mindig, ez így korrekt. Nekem ez rohadtúl nem tetszik... "

Fejlemények:
-Bőrgyógyásza azt javasolta, hogy járjon be naponta, ha roszabbodik az állapota, akkor szóljon, segít, ezzel nem lesz gond, legroszabb esetben egészségbiztosító alapon én is el tudom helyeztetni elvileg.

-Jánosban eddig semmilyen papírt nem kapott még.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:51:40

Még annyit, hogy - mivel akinek munkahelye van, az ragaszkodik hozzá, aki meg tartósan munkanélküli, az már megszokta, hogy horgászással / kertévé nézéssel milyen könnyen telik a nap - sok emberben az a téves képzet él, hogy az idős korára segítségre szoruló, vagy már 10 éve demens anyjuk/apjuk ellátása a kórház feladata. Hát baromira nem.

pazola 2010.06.23. 09:53:53

@Rocky: De jogosult vagyok, ha fizetek erte. Ahogy most is. Ha ezen felul fizetek, akkor legyen mar sajat szobaja a gyerekemnek, ahol csak o van meg en. Kapjon enni. Figyeljenek ra. Legyen wc-papir. Ne omoljon ra a csempe. Esatobbi. En tapasztalatbol beszelek. Es te?

Olvasd mar el mit irtam, te feleszu.

Terézágyú 2010.06.23. 09:54:06

@Dr. Morcz:
"Az ágyak száma 30 feletti, nappali műszakban 3 nővér jut rá, éjjel egy."

Hát igen.
Ugyebár sokan mondják, hogy nekik otthon kell maradniuk a krónikus beteg, elfekvő stb. hozzátartozójukkal, s hogy ez mennyire egész napos munka, hogy lefoglalja az egész embert... Tehát az, hogy EGY magatehetetlen beteget ápolnak...
Itt meg egy nővérre 10 ilyen beteg jut, és csodálkozunk, hogy nem megy tökéletesen...

Mostanság egyébként az ember már nem attól fél, hogy beteg lesz, hanem attól, hogy beteg lesz ÉS kórházba kerül, és AZT hogy fogja kibírni.. :(

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:54:46

@CyberPunK: Ez nem oké. Én attól félnek, nem tüdőembólia-e esetleg. Önmagában egy tüdőgyuszi nem feltétlen igényel kórházi kezelést, de hasonló esetben én óvatosabb lennék. A helyhiány lehet valós ok, nálunk mindenkit felveszünk ilyen esetben is, aztán meg szívunk a túlköltés miatt, de ez részletkérdés. A saját felelősségre rossz duma. Én megpróbálnám másik kórházba vinni, vagy akár a SOTE Tüdőgyógyászati klinikájára, ami egyébként hely szerint a Jánosban van, ha jól tudom
...Akartam már tegnap éjjel is írni, de kiütötte vmi a fejemből.

aniriga 2010.06.23. 09:56:21

Elolvastam az írást és sajnos azt kell,hogy mondjam:elhiszem,hogy így történt!Annak ellenére,hogy 20éve vagyok ápolónő.Divat manapság a leterheltségre és a pénztelenségre hivatkozni ami igaz de az embertelenségre,empátia hiányára ez nem mentség.De.....!A nővér kiszolgáló személyzet a nap 12órájában.Minden betegnek,hozzátartozónak,orvosnak próbál megfelelni!Mind fizikailag,mind szellemileg nagyon megterhelő annak,aki a munkáját komolyan veszi és szivvel lélekkel csinálja!Higgyék el van olyan is!Ennyi pénzért /150ezer a bruttóm 20év után 85 kézbe + 18ezer kajajegy és ebben a pótlékok is benne vannak/senki nem akar kórházban dolgozni,ezért csak az marad akikről az írás szól meg az akinek ez az élete/és azok vannak kevesebben/Óriási a létszám hiány,mert ennyi pénzért nem akarnak a fiatalok dolgozni,az öregek meg már nem bírják az iramot.Ha ez így marad oda jutunk,hogy a hozzátartozónak kell majd bejárni és teljesen ellátni a rokont,ahogy azt a jelek is mutatják.Kinek a hibája az,hogy ellehetetleníti ezt a hivatást azzal,hogy nincs anyagilag megbecsülve?Miért használnak ki bennünket?Aki rossz nővér,az akkor is az marad ha százezreket keres de el lehetne küldeni és csak azok maradnának akik a pénzükért elvégzik becsülettel a munkájukat.Így hullana a férgese.Ettől nagyon messze vagyunk!!!!Ki vagyunk szolgáltatva mi nővérek és a betegek is ki vannak szolgáltatva nekünk és ennek a rendszernek!Valakinek rendet kellene már tenni!De kinek?

CyberPunK 2010.06.23. 09:59:21

@Dr. Morcz: Én megpróbálnám másik kórházba vinni, vagy akár a SOTE Tüdőgyógyászati klinikájára

Ott történt ez tegnap. Igazából azért ijesztő helyzet ez, mert rengeteg gyógyszert szed, és a bőrdoktora is mondta, hogy kap valami olyat is ami legyengíti az immunszervezetét.

deflorator 2010.06.23. 09:59:22

@www.Bisex.hu: Gratulálok, büszke lehetsz rá...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 09:59:54

@www.Bisex.hu: Akkor egész egyszerűen bűnöző vagy, ráadásul meg hülye is.

Despota 2010.06.23. 10:01:10

@Dr. Morcz: Töröljem a hsz-t, vagy maradjon meg tanulságnak, hogy ilyen is van?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 10:01:52

@CyberPunK: Korányi Országos Tüdőgyógy. és TBC Intézet, Budakeszi út. Nincs konkrét ismerősöm, de hívd fel ott valamelyik belosztályt. Vagy próbáld az intézetet és lupust megguglizni, hátha van ezzel foglalkozó szakember.

Most mennem kell, de sok sikert.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 10:03:06

@Despota: Az enyémet rád bízom, a másikat mindenképp bennhagynám. Nálunk is öntötték le az egyik orvos autóját kromofággal, azóta is találgatjuk, hogy neki szánták-e, vagy csak rosszul tudták a rendszámot.

CyberPunK 2010.06.23. 10:03:25

@Dr. Morcz: Nagyon szépen köszönöm!

Despota 2010.06.23. 10:03:43

@Dr. Morcz: Nem a tiédre gondoltam :). Akkor benne hagyom okulásul.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 10:05:20

@Dr. Morcz: Én voltam egy évig, hetente 4-5 órát önkéntes ápoló. Tudom miről beszélek.

deflorator 2010.06.23. 10:06:32

Mellesleg ilyen névvel (nem a hozzászólásra ugrik, hanem egy másik webhelyre, ami akár támadó is lehetne) nem lenne szabad engedni regisztrálni.

Despota 2010.06.23. 10:06:47

OFF: A nyár végén egy hétre én is elmegyek önkéntes ápolónak és majd beszámolok az állapotokról itt a blogban.

Despota 2010.06.23. 10:16:31

OFF: Facebookon is ott vagyunk, lehet csatlakozni! Jobb oldalon a doboz.

Irise 2010.06.23. 10:20:38

@Dr. Morcz: Hehh,hát azért egy tüdőgyulát meg egy tüdőemboliát elkülöníteni nem egy nagy wasistdas..

Alikam 2010.06.23. 10:23:30

@pazola: a privatizációval semmit sem oldasz meg, csak annyit, hogy még többet kell befizetned, ugyanis nem egy helyre megy a pénz -> az államnak, hanem először a fenntartónak, aztán az állam ráteszi a sarcát.

És meg lehet nézni, hogy a hospinvest is mennyire jól fellendítette az egri kórházat...

Az a probléma, hogy a sok gazember azt akarja a népbe pumpolni, hogy csak a privatizáció oldja meg az állami szolgáltatások gondjait.

Pedig a francokat, lehet minőségi szolgáltatás állami szinten is, csak a korrupciót kéne megszüntetni.

fogyókúra 2010.06.23. 10:24:03

Múlt év, János kórház, ortopédia. Van 3 fiatal orvos, aki nemrég jött haza külföldi gyakorlatról, ők udvariasak voltak mindenkivel, mindenkitől megkérdezték, hogy van, a műtétek előtt és után is bejöttek érdeklődni. Emberségesek voltak és lelkesek, pedig alig kaptak hálapénzt.

Idős főorvos meg úgy mászkált a folyosókon, mint egy atyaúristen, ha a vizsgálóban bugyira vetkőzött nőt vizsgáltak, akkor is bevitte a saját férfibetegét, bár egyszer sem jött be a saját betegéhez a szobába.

Nővéreket hiába hívtuk, nem jöttek, elfelejtettek fájdalomcsillapítót adni, lekezelően beszéltek azzal, akivel mertek. Velem rögtön műtét után összevesztek, mert mondtam, hogy ne ágytálazzanak, kimegyek WC-re, csak segítsen rámadni a hálóingemet. Ez akkora kérés volt, hogy kiverte a biztosítékot náluk. A WC-k egyébként rosszak voltak, az ablakok zárja szintén, pedig van a kórháznak saját karbantartó csapata.

Én arra jutottam az ott eltöltött pár nap alatt, a magyar egészségügyben nem (csak) az alacsony fizetések a legnagyobb gond, hanem az évek óta ott dolgozók mentalitása, a nemtörődömség és a lelketlenség. :-((

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 10:24:38

@Káin: Csak negativ tapasztalatról tudnék írni., és túl felkavaró lenne.Igyekszem elfelejteni, bár sokszor eszembe jut az a néni, akit kezeinél fogva kikötöttek az ágyban, mert az volt a bűne, hogy mindig elsétált. A néni sírt, nekem könyörgött, hogy oldjam el. Nem bírtam tovább, és keresetem egy orvost, hogy beszéljek vele. A doktornő elhajtott.
Nem mertem bemenni utána a nénihez, annyira sajnáltam, hogy nem voltam képes segíteni neki.

Watchman 2010.06.23. 10:28:17

@pazola: praxis.blog.hu/2010/06/22/tortura_80_ezer_forintert

Leülhetsz fiam.. egyes. Fel kellene végre fogni, hogy a hatékonyság nem azon múlik, hogy magán vagy állami az intézmény. Megfelelő szakértelem, finanszírozás és kontroll kell függetlenül attól, hogy honnan jön a pénz. Amíg a hármasból bármelyik hiányzik (nálunk jelenleg optimistán nézve kettő nincs meg, pesszimistán egy sem) fölösleges javulást, és elfogadható színvonalt várni.

CyberPunK 2010.06.23. 10:29:09

@Irise: Ezt beszéld meg a főnökömmel, mellkasi panaszai voltak, konkrétan rohadtul fájt neki, ügyeletes kórház röntgenezte (nem tudom melyik), hazaküldte, két hét múlva még mindig fájt, megint megröntgenezték és mondták, hogy részleges tüdőembóliája volt, gratulálok, hatalmas mázlija van.

fogyókúra 2010.06.23. 10:31:14

@Alikam: én már nem hiszek abban, hogy állami kórházban lehet minőségi szolgáltatás. Akik évek óta magukba szívták ezt a nemtörődöm hozzáállást, ha nincs a fejük felett a kirúgás lehetősége, nem fognak maguktól megváltozni. Az állami szférában meg tudjuk ugye, mennyire is reális a fenyegetőzés a kirúgással.

Kell egy jó biztosítási rendszer, és az ember oda megy betegnek, ahol őt úgy szolgálják ki, ahogy elvárja. A biztosító oda fizet, ahová a beteg ment. Akkor majd érdeke lesz a kórháznak, hogy a hanyag orvost kirúgja, meg a nemtörődöm bunkó nővért.
Amíg az állam ebbe bele van keverve, mindig lesz mutyizás és korrupció. :-(

lioliom 2010.06.23. 10:32:46

@fogyókúra: Igy igaz!A normális beszéd nem pénzkérdés.Irtam már igaz a fizetésük papiron nem sok/Van annyi azért,mint az átlag középfokúaké/,de zsebbe megy jócskán.Igaz minden reggel azzal kellnek,hogy Ők a "megnemértett","megnemfizetett"szerencsétlenek.De azért mégis ott dolgoznak!Vajon hivatástudatból?

jean sol partre 2010.06.23. 10:33:29

Édsapám tavaly áprilisban kapott agyvérzést, Cegléden, a ceglédi kórházba került be. Mire bekerült sajnos a keringési összeomlás szélén állt, súlyos szívritmuszavarral, szénhidrát háztartás felborulásával.
Két hétig tartott, amíg stabilizálták vhogy az állapotát, aztán még egy hetet volt ott, mire találtunk új helyet neki.
Persze szerettük volna azonnal egy jobb kórházba vitetni, Pestre, (hugommal Pestről jártunk le naponta, amíg cegléden feküdt), de elég jó közvetett ismeretségeink révén sem tudtuk ezt elérni: mindenhol azt mondták, hogy amíg az állapota nem stabil, addig nem tudják átvenni.
A ceglédi kórházban (II. bel osztály) az állapotok a posztban is leírtakhoz haonlóan katasztrófálisak voltak. Mivel én is dolgoztam hasonló helyen (Angliában), meg eleve tudtam mire számíthatok, ezért nem harcoltunk a személyzettel, meg nem rohangáltunk a betegjogi képviselőhöz (már csak azért sem, mert tisztában voltam vele, hogy mennyit ér), illetve egyszer igen, de az már tényleg nagyon durva volt: este 6-kor értem oda aznap(péntek), látom apukám naon rosszul néz ki, reszket, sápadt. Szaladok nővérkéhez, azt mondja minden ok, egy órája járt arra, akkor semmi baja nem volt. Kérdezem szobatársait, azt mondják egész délután ilyen volt már, szóltak is a nővérnek. Az általunk bevitt digi fülhőmérővel, ami a kisszekrényén volt mellette, gyorsan megmértem a lázát: 39,8.
Vissza a nővérkéhez, mondom mi a helyzet: neki most nincs ideje, mindjárt jön úgyis a vizit, majd a főorvos úr megmondja mi legyen. Megkerestem a főorvost, elmondatm mivan, jött egyből persze és lebaszta a nővért, mert sajnálkozott, hogy nem tudja hogy fordulhatott elő.
Ez a második hét végén volt. Innentől kezdve ez a nővér ott baszott ki velünk ahol tudott, plusz ahogy beszélt...
Emiatt próbáltuk megkeresni a betegjogi képviselőt, de egy hét alatt nem sikerült találkozunk vele, pedig órákat töltöttünk ott minden nap.
Mosdatást, pelenkacserét, etetést stb. mindent mi csináltunk - ha épp ott tudtunk lenni. Egy alkalommal ebéd után érkeztem: egy órával az inzulin beadását követően a kajája még ott volt a szekrényen. Senki sem etette meg.
A kezelőorvosa 50000-et kapott, a nővérkék alkalmanként 1-2 ezret, bonbonnal, csokival stb. - összesen a három hét alatt leglább még egy ötvenest szétosztogattunk. (az ominózus eseményig az említett legtirpákabb nővérke is kapott).
Szerencsére 3 hét után sikerült egy jó rehabilitációs intézetbe bejuttatni (200000 HUF a zsebbe). A kezelőorvosa a kapott pénz ellenére is irtó flegma és nemtörődöm volt: azt mondta két-három hónapot kell várni egy rehab ágyra, addig az elfekvőben tudja elhelyezni.

Természetesen amint tudtuk, vittük haza és otthon ápoltuk. Szerencsére egyre jobban van.

Abramelin 2010.06.23. 10:33:33

@lioliom: Te nagyon el vagy tévedve! Te mennyiért pelenkáznál(ha kell naponta 3x) egy beteget, te mennyiért fürdetnél meg egy mocskos(néha tetves és rühes!) hajléktalant!?!?!? Ahol én dolgozom egy nővér átlag 110-120.000 Ft kap nettó! Ezzel szerinted szétkeresik magukat??? Kapjál már a fejedhez...

gld 2010.06.23. 10:33:50

@fogyókúra: "Amíg az állam ebbe bele van keverve, mindig lesz mutyizás és korrupció. :-("

Akkor is lesz, ha nem lesz belekeverve. Ebben az esetben is EMBEREK (vagy mik) mutyiznak, és abban a rendszerben is azok fognak... A korrupció az emberek sajátja sajnos, és totál mindegy, hogy milyen módon van intézményesítve a cucc.

Watchman 2010.06.23. 10:37:55

@fogyókúra: Nekem is volt szerencsém ott az ortopédiához. Az orvos valóban nagyon rendes volt (pénz nélkül is). A röntgenes egyszer rendes és egyszer tapló. (ő sem kapott pénzt, tehát nem azért lett rendes). Szóval változó... szerintem ha csökkenne a leterheltség, akkor lassan visszaszorulnának az ilyen esetek is, mint az öreg nénivel. Az a gond, hogy csak azt látjuk/jegyezzük meg/írjuk meg, ha egy eü-s dolgozó bunkó volt. Ha semmi különös, csak végzi a munkáját az nem tűnik fel. És ezért él az a kép sok emberben, hogy mindenik ugyanolyan.

Screepy 2010.06.23. 10:38:17

Én egy igen friss esetről írnék,ami tegnap este történt,ez sztem tükrözi az egész ganét ami az eü-ben van!Mamámat kellet bevinnem este,mert beutalták (egy idióta szakorvos!) du.a rendelőből egy csúnya sebbel a lábán a kórházba.Sajnos csak késő estére 1/2 8-ra értünk be,így a sürgösségire irányítottak minket.Várakoztunk.90 éves nagymamám a tolószékben üldögélt és várta,hogy vki megvizsgálja.A betegek gyűltek,csak gyűltek,ki rosszabbul nézett ki,ki "jobban".Másfél óra várakozás után rákérdeztem,hogy mikor jön már valaki végre.Azt mondták a sebész orvos épp műtőben,ha az végez lejön a sürgösségire.A mamám nem volt halálán de volt ott 1-2 igen beteg ember!Az egyiket egy szirénázó mentőautó hozta be,életveszélyes állapotban (szegény a fájdalomtól üvöltött),a másik csak ült a padon,a rokon vigasztalták,próbáltak bele életet lehelni,mert majdnem lecsúszott már a székről a rosszulléttől!A kutyát nem érdekelte!A nővérek,hogy lefektessék valahova?Kizárt!Pedig volt ott egy kórterem is ahol voltak ágyak üresen.A szívem majd meg szakadt,ahogyan ott panaszkodott a rokonainak.Orvos sehol!2 óra múlva megjelent és elkezdte megnézni a betegeket.Mi is nagy nehezen sorra kerültünk,majd 1 órát vártunk még utána,hogy a papírokat megkapjuk.Potom 3-4 óra alatt végeztünk is a sürgösségin!Az a felháborító,hogy 1 orvost osztanak be a sebészeti osztályra,aki akut esetben a műtőbe kell,hogy menjen,majd még jöjjön le a sürgösségire,ahol ismét előfordulhat életveszélyesállapotban lévő beteg ugyebár.Kérem tisztelettel,itt a beteg meg is dögölhet akár!UNDORÍTÓ hova lezüllesztették az egészségügyet.A felszerelésről még nem is írtam.Olyan tolószéket kaptam a mamának (nem bír lábon sem állni a fájdalomtól),hogy az egyik fele hiányzott,féltem,hogy kiesik belőle.Szóval KÁOSZ!ne legyünk betegek,mert annak rossz vége lehet!

Rocky 2010.06.23. 10:43:44

@pazola:

akkor magyarul azt szeretnéd, mint amit az USA-ban most csináltak vissza nagy keservesen, hogy a 260 millió emberből, 30-40 millióval egyszerűen nem kötött szerződést az (magán)egészségbiztosító!

Nem arról van szó, hogy valaki nem fizet!

Hanem arról, hogyha te féllábú-munkanélküli-aids-s vagy, akkor ha van pénzed és akarsz fizetni, akkor sem kötnek veled biztosítást, így jogosult sem leszel!

Nem tartozol bele a célcsoportba! Így kizárnak! Nem azért mert nem fizetnél, hanem azért, mert nem vagy "biznisz" a biztosítónak, sőt ráfizetés vagy!

Ezt kellene már felfogni!

Ja hogy VELED biztosan kötnének, mert TE egészséges vagy és egy fizeti helyetted a munkáltatód a tb? És ez neked milyen jó!

A többi szerencsétlen meg pusztuljon!

Ezért gyönyörű az ÁLLIBERÁLIS piaci szemlélet!
Mindenki aki nem liberális az ott dögöljön meg ahol van! Mert nem úgy gondolkodik, ahogy ÉN, aki azt hiszi, hogy mindenki más és ezt el kell fogadni!
De ha nem így gondolkodik, mert "más", akkor dögöljön meg a konzervatív fattya...

kovácspisti bevittek az erdőbe téged nagyon
megbuktál már dobókockából, de jövőre már bújócskából sem fogsz átmenni, mert újra lesz buktatás!

:DDD

Shinnotenshi 2010.06.23. 10:44:02

Dr.Morcz: "Végszóként, nem védve a bunkó, nemtörődöm stb. eü. dolgozókat, az egész eü-t alapból és sokszor ok nélkül fikázókat arra kérném, csak egy hétig jöjjenek el egy ilyen osztályra önkéntes ápolónak, hátha változik a véleményük."

Hasonló okok miatt ezen már nagyon sokat gondolkodtam! Szívesen elmegyek, mert tudni akarom, hogy melyik oldalon van az igazság. Nem fog leesni a karikagyűrű az ujjamról.
Légyszi írd meg, hogy hogyan lehet egy hétre önkéntesnek menni!
Üdv Sh.

jean sol partre 2010.06.23. 10:45:02

Egyébként, Londonban, sem állami intézményekben, sem a lenagyobb magán eü cég (BUPA) otthonaiban sem jobb a helyzet.
Én 1 évig dolgoztam kint, segédápolóként és ugyanezt a hozzáállást tapasztaltam.
a kórházakban ugyan valóban több nővér jut egy adott beteglátszámra, de az ápolási otthonokban ez már nem igaz. ezne kívül az alkalmazottak színvonala sokkal rosszabb.
Szerintem is nagyon sokat számít, hogy milyen orvosok, milyen ápolási vezetők vannak egy helyen (mármint emberileg) az határozza meg az egészet.
sajnos az átlagos helyeken, ha egy alkalmazott lelkiismeretes, és próbál küzdeni azért, hogy normálisan bánjanak a betegekkel (legalább ne ordibáljanak velük, ne alázzák meg őket és ne bántsák őket fizikailag!) az hamar összatűzésbe kerül a teammel.

gld 2010.06.23. 10:46:18

@Watchman: "Az a gond, hogy csak azt látjuk/jegyezzük meg/írjuk meg, ha egy eü-s dolgozó bunkó volt. Ha semmi különös, csak végzi a munkáját az nem tűnik fel. És ezért él az a kép sok emberben, hogy mindenik ugyanolyan. " Ezt én itt már sokszor leírtam, mert én is így gondolom :)

Amúgy valahol ott lenne a megoldás, ha érdekeltté lehetne tenni az embereket, h eü-ben dolgozzanak. Az anyagi érdekeltség több embert vonzana a pályára, ami már lehetővé tenne egy bizonyos szintű szelekciót is. Ebben a helyzetben, ami most van, sajnos az eü intézmények nem engedhetik meg maguknak, hogy csak "a pályára alkalmasakat" foglalkoztassanak. Örülnek, ha bárki odamegy. Elég szomorú helyzet, és szerintem messze túl mutat azokon a határokon a probléma, amit egy átlagember átlát. Ezért marha nehéz is konstruktív ötletekkel előállni arra nézve, hogy mit lehetne tenni. Illetve ötletelni lehet, de az jórészt megmarad az álom szintjén.

Irise 2010.06.23. 10:48:07

@CyberPunK: Tanulj meg olvasni, azt írtam,hogy tüdőgyulát meg a tüdőembóliát elkülöníteni, azaz különbséget tenni köztük, az nem szokott azért a a "hűde" lenni.

MagyarZizzi (törölt) 2010.06.23. 10:54:43

És ezek után csodálkoznak az orvosok, hogy a betegeket sokszor csak több hónap után eszi oda a fene a kórházba, mikor csak nem múlnak el a panaszaik. Rémálom; mindent inkább, csak ne kerüljön kórházba az ember... (Valamiért egy középkori arab orvos jutott eszembe, aki az akkor európai állapotokat látva azt mondta a tanítványainak: "Ne betegedjetek meg Európában!")

Alikam 2010.06.23. 10:55:22

@fogyókúra: te is egy álomvilágban élsz. Nézz utána hogyan működnek a biztosítók. Minnél nagyobb kockázatot jelentesz annál többet kell fizetned.

Meg nehogy azt hidd, hogy te majd 5 biztosító közül választhatnál.

Komolyan annyi sok naív ember él ebben az országban.

És mindig az van, hogy aztán visszasírjuk a régi állapotot.

Az állami egészségügyet kell rendbehozni, nem kell magánbiztosítás.

főboszorka45 2010.06.23. 10:56:46

A privatizálás nem old meg semmit, lásd a Hospinvest és Eger példája. Apám révén sikerült megtapasztalni, mi is ez..Szegény aztán a kórházban elhunyt, de egyszerűen olyan mértékben elsvasodott a szervezet, hogy állítólag nem tudtak vele mit csinálni. Cukorbetegségből adódó sokk miatt kómában is volt.
Ha privatizálnak, akkor viszont tényleg jól meg kell nézni, ki veszi meg a kórházakat. De nem privatizálni kellene, hanem inkább tisztességesen megfizetni az eü dolgozókat, orvosokat és nővéreket egyaránt, hogy vonzó legyen a szakma, legyen megtiszteltetés és egzisztencia ápolónónek és orvosnak lenni... Érdekes, tőlünk nyugatabbra ez természetes...

Irise 2010.06.23. 10:57:27

@Screepy: Londonban (NHS kórház) ugyanez a helyzet. És errefelé tart az egészségügy. Nem szép.
"Mamámat kellet bevinnem este,mert beutalták (egy idióta szakorvos!) du.a rendelőből egy csúnya sebbel a lábán a kórházba.Sajnos csak késő estére 1/2 8-ra értünk be"
de miért idióta a szakorvos?
és miért mentetek olyan későn?

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 10:59:35

@Abramelin: Édes! Miért nem mentél közgazdásznak?
Nekem mi közöm az anyám mellett fekvő beteghez, akit én pelenkázok be, mert Te nem? Ingyen. Emberségből. Basszus már!

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 11:00:45

@Dr.laikus PhD: Bocsánat @lioliom: ment, valamit eltoltam. elnézést

fogyókúra 2010.06.23. 11:06:17

@Alikam: igen, nagyobb kockázatot jelent, és magasabb díjat fizet: pl. aki dohányzik, alkoholizál, erősen túlsúlyos, nem sportol.. folytassam?

Nem vagyok naív.A mai egészségügyben a finanszírozás nagyon nagy része arra megy, hogy a fenti önsorsrontó életmódot folytató emberek betegségeit kezeljék. Ezeket inkább megelőzni kéne.

Pl. ilyen életmód mellett magasabb díjat fizet valaki. Akkor eldöntheti, hogy fizeti a magasabb díjat vagy pl. leszokik a cigiről...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:07:53

@Despota: Adunk munkát szívesen, ha érdekel. Gondolom, a főnököm is engedné, ha érdekel, megkérdezem.

Despota 2010.06.23. 11:09:50

@Dr. Morcz: Nagyon szépen köszönöm, szívesen segítenék, nekem is tanulságos volna!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:11:06

@batgirl: Ez így vacak, csak lehetnek olyan helyzetek, ahol választani lehet a zárt osztály (ahová a családnak "derogál", ha betesszük az idős rokont) ill. a kikötés + nyugtató vagy a lódózisú nyugtató között. Múltkor egy betegünk a fél városon átsétált, pizsamában, ez sem jobb megoldás. Ennyi erővel egy busz alá is sétálhatott volna.

énis 2010.06.23. 11:11:41

Énis elmondom a tapasztalataimat. Az orvostudományról meg van a véleményem, most nem ide tartozik.
3 hétig feküdtem kórházban, szerettem volna hazamenni,de nem engedtek. /Belgyógyászaton voltam/Azt a sok hülye betegtársat, mintha szállodában lennének, pihenni feküdtek be, meg társaságra vágytak.. szórnám ki őket rendesen!!

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 11:12:47

@fogyókúra:
Aham, és azt, hogy sportol a kedves beteg, azt kondibérlettel kellene igazolnia?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:14:41

@Shinnotenshi: Köszönöm, megkérdem a főnökömet, és írok privátban.

énis 2010.06.23. 11:15:04

@fogyókúra: azért nincs igazad, mert a biztosítók nem csak a beteg életmódjára mennek rá, hanem a családban előforduló hajlamokra is.
Márpedig, akkor az összes olyan ember magasabb kockázati besorolást kap eleve, ha a családjában előfordult rákos megbetegedés és mondjuk nem dohányzás következtében.
Ezért vagy naiv, mert nem a mozgásszegény és káros szenvedélyek jelentenek csak kockázati tényezőt egy elbírálásban.

Aggie 2010.06.23. 11:15:52

@batgirl:
Nagyon nehez ez, hogy szabad-e lekotozni egy beteget. Nekem a nagypapam lett ilyen koborlos, demencias beteg 90 eves korara. Mi is rettenetesen lekotozes ellenesek voltunk, nagy csalad vagyunk, mindig volt vele valaki, mi furdettuk, pelenkaztuk, etettuk a korhazban is. Nappal igy tudtunk is ra vigyazni, de ejszaka nem maradhattunk vele, a noverek meg nem tudtak allandoan figyelni. Igy egy hajnalban az utcarol szedtek ossze, novemberben, pizsamaban, mezitlab - szerencsere volt rajta karszalag, mert a nevet sem tudta megmondani. A csodaval hataros modon nem fazott meg, de onnantol kezdve mi kertuk, hogy ejszakara finoman kotozzek le arra az idore, mig korhazban van. A lekotozesnek nem lett nyoma, otthonrol vittunk be kendoket es azt kotoztek a labara, kezere, finoman es nem szorosan. Otthon be tudod zarni a lakas ajtajat, de egy korhazban lehetetlen minden ajtot zarva tartani.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:17:20

@Dr. Morcz: Úgy gondolom hogy a kórházból kisétáló beteget, az ott lévő biztonsági őr, portás stb..feltartózhatta volna. A kikötés alternatívának meg: létezik ám felnőtt rácsos ágy is!!! És nyugtató is...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:18:12

@Aggie: "egy korhazban lehetetlen minden ajtot zarva tartani. "
Pedig mi szeretnénk a legjobban. A mentőbejárattal kezdenénk :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:19:05

@Aggie: Bocsi, de egy kórházban van biztonsági őr, portás, növér, stb.. plussz rácsos ágy, esetleg zárható kórterem..

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:19:48

@batgirl: Nyugtatót annyit kapott, amitől te 2 napot aludnál. Rácsos ágyat a család nem engedte. A biztonsági őröket meg, legalábbis nálunk, nem az IQ-juk alapján válogatják, simán kiengedtek már n>10 pizsamás beteget.
Sakk-matt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:21:57

@Dr. Morcz: Értem az iróniádat, csak szeretném elmondani, hogy kell lenni más megoldásnak is, mint a megalázó, kényszerű kikötözés. Te mit szólnál, ha öregen, betegen, kikötöznének?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:24:06

@Dr. Morcz: Azért nem értem, hogy a kikötözéshez nem kérik ki a család engedélyét, a rácsos ágyhoz meg igen?

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 11:26:41

@batgirl:
Őt valszeg nem fogják kikötözni és külön szobát kap majd az előélete miatt.
Édesanyám egyszer elmesélte, mit kellett szenvedniük egyszer, egy orvos család által a sebészetre bejuttatott, elfekvő prof beteg miatt.

Aggie 2010.06.23. 11:31:02

@batgirl:
Igen, volt biztonsagi or, a nőverpulttal szemben levo szobaban feküdt, eppen az allapota miatt, volt portas, ennek ellenere kiment!A demencias betegekben hihetetlen ero tud lenni es nemhogy a racsos agybol ki tudnak maszni, de meg a keritesen is kepesek atmaszni! A nagyapan konkretan ezt csinalta, keritesen atmaszott, ablakparkanyra kimaszott ha nem volt maganal. Ha maganal volt, akkor alig volt ereje. Altatozni ejszakara nem lehetett, mert ezeknel a betegeknek pont az ellenkezo hatast eri el.
Mit csinalnal, ha hajnalban csonget a rendorseg, hogy az utcan talalta meg ejszaka egy kukasautos brigad es eppen a szemetbol falatozott? Te mit tennel? Kockaztatnad, hogy meg egyszer kimenjen vagy hagynad, hogy arra a par napra, amig korhazban van lekotozzek? Mitol lesz nagyobb lelkiismereturdalasod, hogy hagytad lekotozni vagy attol, hogy nem hagytad es elcsapta egy auto ejszaka vagy megfagyott az utcan? Nem konnyu kerdesek ezek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:31:10

@pcr: Ha olyan lennék, aki elvárja, akkor igen. Meg ha megélném, hogy demens lehessek. Pár éves statisztika szerint a magyar orvosok 50%-a szívinfarktusban hal meg...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:33:34

@batgirl: Azért, mert a kikötés általában "akut ellátás". Nálunk egyébként elvétve fordul elő, ha lehet, inkább pszichiátriára küldjük az ilyen zavart betegeket, de ne tudd meg, hogy besértődik a legtöbb család emiatt.
Aggie egyébként már elmondta, ami az orvos aggálya ilyenkor. Bocs, nem fogok tudni most erről tovább polemizálni, várnak valahol.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 11:34:55

@Dr. Morcz:
Egyiket sem kívánom neked!
Mármint sem a demenciát, sem az infarktust.
Bár 80-90 évesen jobb egy gyors halál mint a demencia.
Azért legyen hosszú életed ezen a földön.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:34:57

@pcr: Ezt egyébként értsem úgy, hogy anyámat? Vagy csak általában ez a tapasztalatod?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 11:36:01

@pcr: Kösz, ezt az előbbi hsz-m beírásánál még nem láttam, a hosszú életet viszont kívánom.

Shadow75 2010.06.23. 11:41:38

Értem én, hogy szar az eü helyzete, de mit gondol Dr. Morcz, csak ott van ez így? Mindenki mást tejben-vajban fürösztenek a munkahelyén? Lehet, hogy fáradt a nővér, de az Isten áldja meg, attól még viselkedhet úgy, ahogy emberhez méltó. Elvileg ezért (is) másztunk le a fáról anno.

egerészölyv 2010.06.23. 11:49:19

A levélíró minden szavát alátámaszthatom a saját tapasztalatainkkal. Ez folyik, pontosan ennyire szeretetreméltó a magyar egészségügy.

Paraszolvencia? El lehet felejteni. Kútba vetett pénz. Semmi eredménye. Ha idős, magatehetetlen szerettünk van a kórházban, egyetlen megoldás van: ÉJJEL-NAPPALI ROKONI ÜGYELET AZ ÁGYA MELLETT egy sámlin vagy állva, esetleg az ágya szélén ülve.

egerészölyv 2010.06.23. 11:51:07

@Shadow75: abszolút igaza van, Shadow75. Ha valaki kevés pénzt kap, az nem ok arra, hogy az ebben ártatlanokat kiirtandó állatként kezelje, mint az ápolónők, betegfelvevők, orvosok, buszvezetők, önkormányzati hivatalnokok túlnyomó többsége.

Pipetta Ofélia 2010.06.23. 11:52:03

@Alikam: Akkor csatlakozom, 91 éves apám múlt heti "kalandjával". A kiindulás ugyanaz, stroke, neurológia, ellátás. Itt panasz nincsen, hacsak az nem, hogy találtak némi tüdő-elváltozást, amit antibiotikummal kezdtek kezelni. Elmondtam az orvosnak, hogy bakteriológus vagyok, visszatérő problémáról van szó, tenyésztettünk, megmondtam az érzékenységet, becsatoltam a legutóbbi kezelés zárójelentését (ugyanazzal kezelték, amit én mondtam), változás semmi. Őt is átvitték a Péterfybe, ahonnét januárban - mint most kiderült számomra - 10-es vércukorral, mindenféle megjegyzés nélkül adták ki. Innét jön ugyanaz, ami a blogban szerepelt; a szobában nincs nővérhívó, apám tocsog a pisiben, bunkók közlik, hogy hozzunk pelenkát, mert nekik nincs és nem is jár. Hozunk, egy óra hosszat senki nem ér rá. Akkor jön valaki, átpelenkázza, majdan azt mondja a fél oldalára épp béna apámnak, hogy forduljon az oldalára. Mondja ő: nehézkes lesz. Erre nővér: akkor kenje magának a fenekét, mert kezd kipirulni. Nővérem: mivel? Válasz: hozzanak be neki valamit. És el. Akkor realizáltuk, hogy inzulint azt kapott, de enni hét órája nem; pánikszerűen ropi. Reggel bemegyek, pisi, tocsogás, enni nem kapott. Megetetem. orvost nem látok, ő se látott még. Délben megyek kajával, pisi, tocsogás, orvost nem látott. Valaminő infúzió folyik bele, nem mondták mi, mérték a cukrát, nem mondták mennyi, mérték a lázát, nem mondták mennyi. Kicsit rosszabbul volt, mint reggel a Neurológia kezelése után. Ezen a ponton sikerül kapcsolatok révén - nem könnyen - elintézni, hogy magánklinikára vigyük. Mire megjött érte a mentő, már sugárban epét hányt, kétszer kellett lemosnom őt, ágyat, hordágyat. A mentős az egyik nővér kezéből szabályosan kicsavart egy zsömlét, mikor kiderült, hogy azóta se kapott enni. Amíg a kissé morc orvos velem kiabált, hogy mi a fenének vittem oda, ha most elviszem, az egyik nővér egy beteggel ordibált a kórteremben, mely szerint bevittem a kaját - hallatszott ki -, ha maga olyan dög lusta, hogy nem kel ki az ágyból enni, akkor kihozom. És így cselekedett.
A büdös életben a lábunkat ide be nem tesszük többet. És mindent lehet mondani, kevés pénz, kevés ember. De aki ilyen mértékben veszíti el az emberséget, az a magányos szigeten kívül máshova nem való.
Ha valakit érdekel, apám azóta jól van, azt az antibiotikumot kapja, amire reagál (egy szavamba került), az összes mérési eredményt megmondják neki, és köszönnek és bemutatkoznak, ha bemennek hozzá. És persze kezelik is.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:53:02

Kikötés vagy nem? Biztosan betege válogatja. Mivel én nem vagyok egészésgügyi dolgozó, én csak a külsőfelét látom. De!! Józanon és logikusan gondolkodva, még mindíg azt mondom, hogy rácsos ágy vagy /és zárható kórterem!! Ennek mennyi lenne a plusz költsége?egy külsözár???? Vannak már olyan kórházi szobák, amikhez tartoznak fürdőszobák is. Igaz, hogy ezeket általában a fizetős betegeknek szokták fenn tartani. Úgy gondolom, hogy a "csavargó" betegeket ilyen szobába betenni, bezárni, üveges ajtón belátni, csengő mind ágy mellett, plussz , kedves nővérkéknek , ha arra járnak be benézni az ajtón. Mi ebben a megoldhatatlan???MI ebben a drága?

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 11:55:39

@Irise: Érzékeled, hogy bicskanyitogató a stílusod?
Angliából osztod az észt egy aggódó hozzátartozónak akinek a barátnője autoimmunbeteg. Nem tudod mit szed, nem láttad a röntgent, nem ismered a leleteket, semmit nem tudsz, messze vagy, de nemvagynővérhanemorvos.
Hát bizony viselkedni lehet, hogy mégis csak mamától kell megtanulni, nincs az a prof. aki a lelkedbe verné.
Kérlek ne gyere haza, veled csak több diplomás lenne, de orvos egyel kevesebb.

egerészölyv 2010.06.23. 11:56:16

@Abramelin: ne legyenek illúzióid. Ezeket a piszkos munkákat rendszerint nem végzik el, viszont lopnak, mint a szarkák.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:57:29

@Pipetta Ofélia: Sajnálom, és örülök neki, hogy jól van apukád. Sajnos nagyon sok embernek nincs pénze magánkórházra. És ezt is nagyon sajnálom.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 11:59:37

Tudjátok az a szörnyű, hogy sok-sok millió forintot fizettem már be a TB-nek, és gondolom, még fogok is, amíg dolgozom. Kegyetlenűl levonják tőlem. EZÉRT a kórházi ellátásért????

egerészölyv 2010.06.23. 11:59:41

@Pipetta Ofélia: sajnos ez is maximálisan egyezik a tapasztalatainkkal.

szabidoki 2010.06.23. 12:02:00

A történethez annyit, hogy sajnos ez a mai magyar valóság, és ezen semmilyen szájkarate nem fog változtatni. Ehhez jelentős reformok kellenek, de ugye az sokba kerül, addig marad ez. Ha mindenki, akinek bármi problémája van az egészségüggyel, felkeresné az országgyűlési képviselőjét, hogy tegyenek rendet az eü-ben, vagy legközelebb másra szavaz, talán történne valami, de addig esélytelen.
A kikötözést is lehet ésszel, emberséggel csinálni, és sajnos van, hogy az az egyetlen megoldás. Nyugtatózni nem lehet a végtelenségig, a rácsos ágyból is ki tudnak mászni, legfeljebb leesnek, és még meg is sérülnek, a biztonsági őrök/portások meg általában elég tompák. A zárható kórterem azért nem jó, mert akkor az épelméjű beteg háborog (joggal), hogy nem mehet ki éjszaka wc-re/cigizni.
Ja, mindenki, aki magánbiztosítóra vágyik, nézze meg a Sicko c. filmet, és utána mondjon véleményt.

Twisk 2010.06.23. 12:02:21

Sziasztok. Nem írtam sosem másik posztot, ez volt az első, és ígérem az egyetlen. Meg lehet kérdőjelezni a szavaimat és a tapasztalataimat, de ettől még megtörtént ami megtörtént. Válaszolhatnék a felmerülő kérdésekre egyenként, de minek? Úgy látom alapon két fajta kommentelő van: az egyik aki maga is átélt hasonlót, a másik pedig az, aki szerint szavam sem igaz. Ezért gondolom, h. minden további szó felesleges. Nem azt sajnálom, h. mindezt leírtam, hanem azt, h. megtörtént. Egy utolsó adalék a történethez. Anyukám amikor először bekerült a kórházba az intenzíven volt. Ott maximálisan emberi, becsületes és segítőkész nővérekkel találkoztam. Kalici és rota miatt zárlat volt a kórházban, de nem vették zaklatásnak ha minden nap telefonáltam. A portán leadott holmi minden esetben felkerült anyához, mindig volt kedves szavuk, biztattak és bátorítottak. Sajnos nem tudom a nevüket, pedig illene. Sokat köszönhetek nekik. Talán ezért rázott meg annyira ami utána történt. Túl éles volt a kontraszt. Értem, h. nem minden fehér és fekete. Van szürke is, meg bézs. De egyet higgyetek el: a hozzátartozójáért mindenki aggódik és szerintem ez így normális. Hála annak a nagyon jó Istennek sokszor eddig nem voltam ilyen helyzetben, és remélem eztán se sokat leszek. Üdv mindenkinek.

egerészölyv 2010.06.23. 12:04:14

@batgirl: igen, ezért. Azt is a kútba dobtad.

egerészölyv 2010.06.23. 12:05:17

@Twisk: bézs? Igen. A hozzátartozód egész teste bézs lesz, ha az ápolónőkre bízod az ágytálazást. (Semmiféle zsebbedugott pénz nem segít ezen.)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 12:05:22

@szabidoki: Vannak olan kórtemek, ahol van fürdő-wc.

egerészölyv 2010.06.23. 12:08:20

Magándokik, igen... Valamilyen uniós forrás van a sérvműtétre a magánklinikákon, úgyhogy nem kell érte fizetni.

Mindössze 10 ezer Ft-ot kell "tanácsadásért" leperkálni - a tanácsadás egyetlen szó. Megműtenek? Igen - nem. Indokolni nem kell, ez magánklinika. Bemegy az ember, leszurkol tízezret, ráröhögnek: "nem", szevasz tavasz.

ebfül 2010.06.23. 12:09:07

Én őszintém nem értem az itteni állandó jammerolást. Ha valaki úgy érzi, hogy nem megfelelően bántak vele és az jogorvoslatot kíván, akkor menjen a betegjogi képviselőkhöz (azért vannak), vagy keressen jogászt és indítson pert. Magyarul, álljon ki a véleménye mellett, max. kiderül, hogy nem volt igaza. Legyen vér a pucájában!
Ez a "nem megyek jogorvoslatért, mert anyám azt kérte" kifogás olyan átlátszó. Megjegyzem, tele van a net az ilyen név nélküli, időnként több éves sérelmeket hánytorgató írásokkal. Sok értelmét nem látom. Nyulak országa.

gld 2010.06.23. 12:12:39

@batgirl: azt hiszem, nem érted ennek a kikötözés dolognak a lényegét... Nem mintha én támogatnám, de néha bizony ez az egyetlen járható út. Általában azokat a betegeket kötözik ki, akik annyira nem rendelkeznek semmiféle kontrollal maguk felett, hogy néha azt sem tudják hol vannak. Te is írtad, a Nénit azért kötözték ki, mert elkóborolt... Egy ilyen elkóborlás alkalmával számtalan baleset érhette volna. Igen, van zárható kórterem, van olyan is, ahol bent van a WC, fürdő. De nem ez a jellemző. Ha egy ilyen beteget nem kötöznek ki, gyakorlatilag egy nővérnek folyamatosan vele kellene foglalkozni, amit nem hinném, hogy bármelyik kórházi osztály megengedhet magának. Ha viszont nem teszik meg, és a Nénit baleset éri, megsérül, az a kórház felelőssége. Igen, marha rossz nézni, mert Te csak azt látod, hogy korlátozva van a szabadságában. De kérdezem én: amikor önkéntesként ott dolgoztál, felajánlottad, hogy amíg ott vagy, figyelsz a Nénire? Hogy vállalod a felelősséget, csak oldozzák ki?

Igen, az ilyen látvány baromira megviseli az ember lelkét, és igen, nekem is volt olyan családtagom, akivel ezt tették. Nem vagyok lelketlen ember, csak próbálom néha megérteni, hogy mi miért történik. És hangsúlyozom, SAJNÁLOM, hogy néha ez az egyetlen megoldás...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 12:13:34

@Nödön: Nem nyulak országa. Ez magyarország, ahol élnünk kell, és nem biztos, hogy minden sérelmemért jogász kell fordulnom, vagy perelmem. Nyugodtan szeretném élni az életemet, nem jogszabályok között. Van úgy hogy a kishang is elhallatszik a nagyokhoz. Ehhez jó a sérelmeket hánytorgató írások.

egerészölyv 2010.06.23. 12:15:52

@Nödön: próbáltad már a betegjogi képviselőt? :))))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 12:17:01

@gld: Igen, felajánlottam és vállaltam. Ennek ellenére nem volt eredménye. És hidd el, én is próbálom megérteni a másik oldalt. De egyben fel is merül bennem, hogyan lehetne megoldani.Mert mindent meglehet oldani.

ebfül 2010.06.23. 12:18:43

@batgirl: Magyarország (nagybetű).
De te nem itt élsz, ha azt hiszed, hogy néha a kis hang elhalltszik a nagyokhoz. Mégis kihez?
Ezek az írások max. az író lelkivilágának tesznek jót. Hogy kibeszélhette a sérelmét. Persze nevek nélkül, mert azt már nem vállaljuk, ugye?
Nem kell minden sérelemmel jogászhoz fordulni, (ezt én sem állítottam), de ezért vannak a jogászok kb. pár ezer éve, mi több nálunk felnőttebb országban is szépen megélnek.

gld 2010.06.23. 12:19:49

@batgirl: "Igen, felajánlottam és vállaltam. Ennek ellenére nem volt eredménye."

Ha így volt, akkor az valóban szomorú...

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 12:22:06

@Nödön:
A betegjogi képviselő helyett egy hivatalba kapcsoltak, ahol egy semmirekellő orvosigazgató asszonyság (én tudom, hogy ő 8 év alatt végezte el az orvosit)akarta meghallgatni a panaszt.

Nem tudom a betegjogi képviselők milyen kapcsolatban állnak a orvosigazgatóval, de gyanítom rögtön továbbadják az infót.

Engem jobban meggyőzne a betegjogi képviselet akkor, ha a kórháztól, vagy klinikától elkülönülve, más telefonszámon, nem a klinika irodájában, hanem önálló irodában működnének, nekem úgy tűnik, mintha őket is ugyanaz a kéz igazgatná.

gld 2010.06.23. 12:23:00

@pcr: "Engem jobban meggyőzne a betegjogi képviselet akkor, ha a kórháztól, vagy klinikától elkülönülve, más telefonszámon, nem a klinika irodájában, hanem önálló irodában működnének, nekem úgy tűnik, mintha őket is ugyanaz a kéz igazgatná."

Egyet értek.

ebfül 2010.06.23. 12:23:52

@egerészölyv: Őszintén, még nem volt rá szükségem, de egy percig sem hezitálnék, ha arra kerülne sor. De az a véleményem, hogy ha valaki meg sem próbál a saját érdekében cselekedni, az ne panaszkodjon. (Főleg ne évek múlva.)

Mindezzel nem azt mondom, hogy a posztírónak nem volt igaza. Sajnos nem egyedi a történet. De amíg mindenki kussol, addig semmi nem for történni. A "nagyok", ahogy batgirl nevezte őket, meg nem olvassák a blogokat. Erre mérget vehetsz!

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.06.23. 12:24:08

AZ ILYENEK MIATT HATÁROZTAM EL HOGY HA ÉN KÓRHÁZBA KERÜLÖK FEL FEGYVERKEZVE MEGYEK!!! ENGEM NEM ÖLNEK MEG LELKIISMERTELEN HÁLA PÉNZRE CSORGO ORVOSOK NÖVÉREK!!!

ebfül 2010.06.23. 12:25:14

@pcr: Ez jogos felvetés, egyetértek én is.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 12:27:42

@Nödön: Itt élek a nagybetűs Magyarországon. Mért kellene a nevemet közzétenni egy topicon????? A teneved Nödön??? Ja, az enyém, meg Bildikó. És? Akkor most mi van? A lelkivilágomnak jó a kibeszélés, jó hogy másokkal is meglehet beszélni a dolgokat, jó, azt látni, hogy vannak olyan emberek akik hasonlóan gondolkoznak mint én, és jó hogy nem akarok mindennel jogászhoz fordulni, akik nélkülem is jól megélnek. És milyen jó, hogy minden topicon vannak olyan emberek, akik nyelvtanárok és megmondják a tutit.

Aggie 2010.06.23. 12:30:46

@Nödön:
en 10 eve inditottam egy kampany egy nagy, specialis intezetben (nem irom miben, mert nem lehetek kokret, ugye, Despota)hogy a betegfelvetelen adott kartonon a nevem es a szuletesi datumom utan nem az alljon, hogy a "halal(tavozas) idopontja", hanem az, hogy a "tavozas(halal) idopont".
Megmozgattam mindent, senki nem erezte ugy, hogy ezen valtoztatni kellene. Nem kell feleslegesen remenyeket ebreszteni senkiben, de azert nagy kulonbseg, hogy azert lepek be valahova, hogy meggyogyuljak vagy azert, hogy meghaljak. Na ilyen kerdesekben nem megy semmire a betegjogi kepviselo stb.vel, pedig ehhez intezeti dontes kell.
Egyebkent nekem az a tapasztalatom, ha te emberseges vagy a noverekkel es nem emeled fel a hangod, amikor o megteszi, megkerdezed, hogy van, kerdezel tole 3 kedves mondatot, megkerdezed, hogy tudsz-e neki te segiteni valamiben, megeteted, megfurdeted, atpelenkazod a rokonodat es nem oket ugraltatod, akkor alapvetoen megvaltoznak es sokkal-sokkal kedvesebbek lesznek.

Irise 2010.06.23. 12:37:43

@Dr.laikus PhD:
1.A tegnapi posztban már beszéltünk a barátnő tüdőgyulladásáról. Mivel ott kicsit részletesebben kitértem,mire kell ügyelni, úgy gondoltam , nem ismétlem meg. Csak Morcznak írtam,hogy ez a tüdőembóliáért aggódás kissé túlzásnak tűnik az infok alapján.
Nem cybernek, nem neked.

2.Mivel nekem ez a szakmám, rengeteg tüdőgyuszit és rengeteg pulm . emb.-et láttam már. El tudom különíteni. Tudom miről beszélek. Ha te túl buta vagy ahhoz,hogy tudd,mi a különbség, az a te bajod. Tanultál volna többet, vagy felejtettél volna el írni: mindkettő jót tett volna.

3.Lesza@om,hogy nem tetszik a stílusom neked. Te csak,mint a neved is mutatja, egy laikus, semmit nem értő, de mindenbe belepofázó emberke vagy.Egyes, picim, leülhetsz.

4. A blog hivatalos lelkitámasza dr. Morcz.

ebfül 2010.06.23. 12:39:46

@Aggie: Nálad a pont Aggie! Legalábbis az egyik. A megbecsülés/tisztelet kölcsönös fogalmak. Ha adjuk, általában vissza is kapjuk. De elvárni nem lehet úgy, hogy mi közben lenézzük a másikat.
A probléma komplex, nem is most kezdődött és nem is fogjuk itt megoldani.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.23. 12:49:38

@egerészölyv: Nem figyeltetek, a bejegyzésem elején leírtam, mit tartot elfogadhatatlan viselkedésnek. Ettől még igaz az is, hogy a nővérek egy csomó helyen egész egyszerűen túl kevesen vannak, nem tudják ellátni a betegeket.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 12:50:11

Szóval ha valakinek a demens vagy nem demens ágybanfekvő és pelenkázásra szoruló hozzátartozója bekerül egy kórházba, akkor a család is költözzön be vele és mosolyogjon a nővérkékre, közben etesse, fürdesse, pelenkázza szegényt.Ja és vigyen be pelenkát.
Akkor kérdezem én a nővér mit csinál?
Gondolkozzon már el valaki, hogy egy családban miből tudják előteremteni a pelenka, az esetenként többezer forintba kerülő popsikenőcs, és gyógyszerek árát.
A legutóbbi infóm egy kolleginától az, hogy édesanyjának a szociális otthon dokinője 8000 ft-os kenőcsöt írt fel(a pelenkához), plusz cukor, szív és egyéb gyógyszerek az ellátáson felül.
Namost ebben a rendszerben ki tudja megtenni, hogy ottthonmarad az idős szüleivel?

gld 2010.06.23. 12:59:21

@Aggie: "Egyebkent nekem az a tapasztalatom, ha te emberseges vagy a noverekkel es nem emeled fel a hangod, amikor o megteszi, megkerdezed, hogy van, kerdezel tole 3 kedves mondatot, megkerdezed, hogy tudsz-e neki te segiteni valamiben, megeteted, megfurdeted, atpelenkazod a rokonodat es nem oket ugraltatod, akkor alapvetoen megvaltoznak es sokkal-sokkal kedvesebbek lesznek."

Alapvetően egyetértek, bár ez a "megdobnak kisbaltával, dobd vissza kenyérrel" szemlélet nem mindig lép életbe, amikor a tök beteg hozzátartozódért aggódsz, és alapból sík ideg vagy :)

elkoltozott. 2010.06.23. 13:05:03

Az előző orvosa ugyan ügyelt, de feltehetően elégedettlen volt a paraszolvenciával, mert érdeklődésemre csak annyit felelt: "közöm nincs az anyjához".

Engem nehezen lehet kihozni a sodrombol, es nem voltam meg szerencsere ilyen helyzetben igy nem tudom hogy hogy viselkednek..de valoszinuleg ugy vagnam szajba az orvost aki ilyet mond hogy ejszakara o is az osztalyon maradna.

Amugy meg meg kellene fizetni az orvosokat, a novereket meg plane. viszont aki penzt fogad el azt okrokre kizarni az orvosi kamarabol. Aki meg penzt ad azt meg kitenni a korhazbol.
Szep almok ezek... Itt sosem lesz rend.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 13:15:20

@Aggie: Igazad van aláírom, légy kedves, kedvesek lesznek veled (általában).
És akinek nincs hozzátartozója, aki pelenkázza és kedves legyen a nővérekkel...stb..???

Pipetta Ofélia 2010.06.23. 13:24:05

@batgirl: Most mondjam, hogy mi se a zsebből vesszük elő? Boldog vagyok, hogy van honnét elővadászni, összedobni. Tudom, hogy szűk réteg teheti ezt meg. Az utolsó filléremet odaadnám, ha ezzel megmenthetem az apámat; tragédia, hogy hihetetlen mennyiségű pénzért, amit életünk során a tébé-nek befizetünk, csak az az "ellátás" jár, amit édesapám kapott.

jkf 2010.06.23. 13:25:19

Szép Napot Mindenkinek.
Kórházban dolgoztam. Váltottam. Idegileg nem bírtam. Viszont azt gondolom, hogy aki ebben a hivatásban marad, soha sem engedheti meg magának azt, hogy a beteg így érezze magát. Szerettem a munkámat, de nem tudtam 3 gyereket eltartani belőle. Ha megkapnám a jelenlegi fizetésemet, zokszó nélkül visszamennék. Aki ápolóként dolgozik, mindig jusson eszébe az, hogy egy kedves szó, egy mosoly neki semmibe nem kerül, viszont a betegnek biztonságot ad, s egy kicsit könnyíti az amúgy is nehéz helyzetét. Nincs mentség ezeknek a nővéreknek a viselkedésére. Még a kevés pénz sem lehet ok a bunkóságra. Ettől függetlenül igenis szükség van arra, hogy jobban megfizessék az eüben dolgozókat, s ha eljutunk erre a szintre én is visszamegyek, ez az ami lelkileg egyben tart... másokon segíteni, még csak ha egy mosoly futja, akkor is....

lkjpoi 2010.06.23. 13:27:42

@batgirl: az így járt. Ezért kell gyerekeket nevelni, és nem csak a karriert hajszolni, vagy önmagának élni az embernek, idős korban visszaüt.
A lekötözött néni esetén eszedbe sem jutott, hogy annak a 2 nővérnek a felelőssége 20-30 beteg, és nem érnek rá állandóan azzal foglalkozni, hogy a zavart néni merre kóvályog?
Sok család ráadásul csak beadja az idős rokonait a kórházba (fizet az orvosnak érte), hogy ne kelljen otthon gondoznia, így foglalják az ágyat és a nővérek energiáját a valóban betegek elől. Így lehet, hogy az egyik kommentelő barátnőjének már nem maradt ágy, hogy befeküdjön.

Twisk 2010.06.23. 13:34:13

@lkjpoi: "Ezért kell gyerekeket nevelni, és nem csak a karriert hajszolni,"

Esetleg lehet más alternatíva is. Mi van, ha nem karrierista "csak" meddő? Vagy ha volt gyermeke, de már sajnos elhunyt? Ha pl. én otthon maradok az idős, beteg hozzátartozómmal, ki neveli fel az én gyermekeimet? A kockának sem egy oldala van ám.:)

lkjpoi 2010.06.23. 13:34:38

@batgirl: mindent meg lehet oldani... azaz mindennek megvan az ára... ennyi pénzből ezt lehet. Sokszor a betegek, vagy a hozzátartozók azt hiszik, hogy szállodában vannak, és a nővérek a szolgáik. Ráadásul hogy első szóra ugraniuk kell, otthagyva a másik x beteget, akivel épp foglalkoznak. Az orvosok sok mindenben tudnák segíteni a nővérek munkáját, sokszor mégsem teszik. Pl. van, ahol képesek az orvosok végigmenni, és vérnyomást mérni a betegeknek, máshol az ápolóknak kell ezzel is foglalkozni.

Pipetta Ofélia 2010.06.23. 13:35:42

@Aggie: Bocsáss meg, miért is kellene látogatási időben nekem pelenkázni - mosdatni - borotválni valamint gyógykezelni? Azt már természetesnek tartjuk, hogy kaját viszünk, etetünk, ellátunk, de nem hiszem, hogy apám nagyon örülne neki, ha pelenkáznám és pisiltetném. Nem is szeretném ebbe a helyzetbe hozni. Vagy az ágy melletti munkákra alkalmas a rokon, ha meg kiderülne, hogy véletlenül szakértő, akkor az orvos magasról és hígan tesz arra, amit mondok neki/kérek tőle? Tényleg úgy gondolod, hogy ez rendben van?
A nővérhez senki nem szólt magas hangon, megkértem, hogy legyen olyan szíves átpelenkázni és lemosdatni apámat. Ja, és köszöntem, valamint bemutatkoztam előtte.
Igen, igaza van annak, aki azt mondja, hogy jogász és per. Irgalmatlan mennyiségű idő, energia, évek telnek el, minden alkalommal összeáll a gyomrod, olyan országban élünk, ahol egyáltalán nem biztos, hogy az igazad kiderül. A derék szülőt vegzatúrának teszed ki, és jó eséllyel, mire vége a pernek, ő már rég odafent lógázza a lábát. (91 éves, mint említettem.) Rengeteg olyan dolgom van, ami ennél hatékonyabb. És igen, le kell írni, hogy mik történnek. És ha lehet, ne az az orvos szégyellje magát, aki nem így működik. Rengeteg ilyen van.

lkjpoi 2010.06.23. 13:37:59

@Twisk: igen, de ha ez csak egy kisebbség, akkor a szolidaritás elvén lehet segíteni nekik. Nyilván akkor a többiek össze tudják dobni azt a pénzt, amiből ez megoldható. Sajnos manapság sokszor az van, amit írtam, hogy olyanok, akikkel nincs kedve törődni a családnak, bekerülnek a kórházba, semmilyen akut problémájuk nincsen, csak kényelmesebb valamennyit fizetni az orvosnak, hogy vegye fel, így az örökség is megmarad, nem kell az idős rokon házát odaadni az idősek otthonának az ellátásért cserébe... ezt kellene megszüntetni, hihetetlenül felháborító jelenség!

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 13:43:35

Minden tiszteletem azoknak a családoknak ahol meg tudják oldani az idős ágybanfekvő, estleg demens hozzátartozójuk otthoni ellátását.
Láttam már ilyet:((
A család majdnem tönkrement, mert a nagykamasz fiúknak is be kellett segíteni a 80 feletti nagymami pelenkázásába, ellátásába, mert máshogyan nem ment.A két szülőnek dolgoznia is kellett mellette, mert valamiből élni is kellett.

flora.a 2010.06.23. 13:45:11

3 éve két hetet töltöttem el a főváros egyik legjobb kórházában, belgyógyászaton. Sokat láttam... Tele volt idősekkel, akik olyan gyámoltalanok voltak, mint a gyerekek. Egy idős nénire emlékszem különösen, a mellettem levő ágyra került egy idősek otthonából. Sose tudtam meg mi baja volt, de folyton aludt, alig lehetett felébreszteni evéshez is. Első napokban még ki tudott menni zuhanyozni, azután már azt sem. Kérte hogy pelenkázzák, ami nagy civakodás és kiabálás után (a nővérek részéről) lett, mikor már az összes többi beteg bizonygattuk, hogy a néni fel sem tud kelni. Az ételét az asztalon hagyták, mi keltegettük, odavittük neki. Folyton szídták a pelenkázás, mosdatás miatt, de elvégezték a teendőket. Viszont a másik oldal, ami miatt valamennyire meg lehet éreni őket is: bekerült egy másik néni a szobába, akinek kb. 5 perces memóriája volt. Folyton a régi vezető beosztásával kérkedett mindenkinek, vagy megvádolta 1., a szobatársakat, 2., a nővéreket, hogy ellopták a pénzét. Xanaxszal kb. 2 órát aludt, majd egész éjjel kijárt a nővérekhez, és zörgős nejlon zacskóiban pakolászott. De a főorvos betege volt, amit megtudtunk tőle, amikor fennhangon keresgélte az x ezer ftját, amit hálapénznek a fődokinak szánt, és amit szintén elfelejtett hogy hová dugta. A gyógyszereit összevissza ette, és patáliázott a nővérekkel, mikor végül elvették tőle az összeset.
Tehát a nővéreket is meg lehet érteni valahol, másrészt meg ha már ilyen állást vállaltak, igenis őrizzék meg emberségüket, és ebben segítse őket a munkáltatójuk. És rettegek előre, hogy majd idős koromban ilyen méltatlanul, ridegen bánjanak velem. Én nem adnám a szüleimet egy kórház kezére sem.

lkjpoi 2010.06.23. 13:50:54

@flora.a: "másrészt meg ha már ilyen állást vállaltak, igenis őrizzék meg emberségüket"

Hahaha, akkor ennyi erővel nem lesz senki, aki elvállalja az "ilyen állást", az jobb volna? Majd lesz orvos, meg a hozzátartozó, aki bejár pelenkázni, etetni, fürdetni, lázat mérni stb...
az volna az igazi, nem?
Azt is elmondanám, hogy tényleg nővérhiány van, nem állnak sorban az emberek az "ilyen állásért", nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ez azt jelenti, hogy a kórházaknak nincs választási lehetőségük, aki jelentkezik ápolónak, azt fel is veszik, ennek pedig ez az eredménye.

Twisk 2010.06.23. 14:01:42

@lkjpoi: Nem kötözködés, csak egy halk, csendes kérdés. Azokban a régiókban ahol nincs munka, miért nem állnak sorba ápolónak az emberek? TUDOM, h. baromi kevés pénz, TUDOM, h. rettentő nehéz munka.... De a semminél sokkal több, nem?

lkjpoi 2010.06.23. 14:07:07

@Twisk: mert szerintem ki****ott lusták ahhoz, hogy ezt a munkát végezzék. Pedig beteghordónak aztán akárki elmehet, segédápolónak nem tudom milyen követelménynek kell megfelelni...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 14:09:40

@lkjpoi: hát erre nemigazán tudok mit válaszolni, vagyis tudnék, de az eléggé ordenáré volna.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 14:10:44

Én ismerek olyan helyet, ahol azon nevetgéltek az orvosok, hogy ők a nagy egészségügyis leépítések után(pár éve), többen maradtak , mint az ápolók.
Egyébként látott valaki mostanában ápolói álláshirdetést?
Most a 15 %-os bértömeg elvonás után is lesznek valahol leépítések:((
Ez szép, hogy elmondják mindenhol mekkora a nővérhiány, csak nincs rá bérkeret, velük spórolnak.

gld 2010.06.23. 14:14:24

@pcr: "Egyébként látott valaki mostanában ápolói álláshirdetést?"

Én láttam :) Soproni Erzsébet Kórház.

flora.a 2010.06.23. 14:15:34

@lkjpoi: Ne haragudj, de már most is szinte minden felsorolt tevékenységet a hozzátartozók végeznek... engem a férjem fürdetett, hőmérőt pedig akkor kaptam, mikor a nagyviziten az összes doki előtt kiderült, hogy egyetlen egyszer sem mérték a lázamat (hajjajj, pedig a betegségem miatt kellett volna). miről beszélsz, tudod egyáltalán?

lkjpoi 2010.06.23. 14:16:08

@batgirl: összekevered az idősek otthonát a kórházzal.
Azért szerencsére a legtöbb hozzátartozó normálisan áll hozzá ezekhez a dolgokhoz. Meg a legtöbb ápoló is.
Van olyan is, aki nem. Őket általában a kollégáik sem szeretik túlzottan, csak hát régóta ott vannak, pont a főnökkel vannak jóban, sosem fogják eltávolítani őket, és egyébként sincs a helyükre senki.

Twisk 2010.06.23. 14:16:59

@pcr: Amennyire én tudom (bár lehet tévedek!) a közALKALMAZOTTAKAT nem érinti a bértömeg elvonás.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 14:17:20

@gld:
Szerinted az állás szabad lenne még akkor amikor odamennél jelentkezni?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 14:18:29

@lkjpoi: Eddigi hozzá szólásaidból az a sejtésem, hogy hogy a te fejedben, itt minden beteg a hibás..pl. mert nincs gyereke, mert nincs pénze, mert elvárásai vannak, mert mit képzel...stb..stb..
Ez nagyon nem jó. Problémáid lesznek még az életben. A sors ráfog döbbenteni arra, hogy nem minden úgy műxik ahogy te gondolod.

gld 2010.06.23. 14:19:26

@pcr: Erre nem tudok válaszolni Neked :) Én csak a kérdésedre válaszoltam.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 14:20:13

@Twisk:
Akkor valamelyikünk rosszul tudja.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 14:23:17

@gld:
Lehet, hogy behívnának elbeszélgetésre, próbamunkára, de nagy a gyanúm, hogy az állás már régen egy protekciósé lenne.
Azért a felesleges köröket eljátszatnák veled.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 14:23:35

@lkjpoi: Mért keverném össze??? Az idős ember általában előbb vagy utóbb bekerül a kórházba. Ha szerencséje van utóbb. És ha szerencséje van, akkor még van élő rokona, és nem volt meddő, és van gyereke, és egy klassz hozzáértő, normálisan viselkedő nővérhez kerül. Ha szerencséje van.

Bandulka 2010.06.23. 14:24:55

Nekem pozitív élményeim is vannak mostanság. Kórház lepukkant külvárosi, de a személyzet munkája előtt le a kalappal! S pénzt sem fogadnak el, csak a beteghordozók.
Pelenkáznak, etetnek, mosdatnak, igaz egyik-másiknak a szája elég nagy, de ez ekkore terhelésnél még belefér. Hozzá kell tennem, hogy ugyanúgy állnak hozzád, ahogyan te hozzájuk. A jó szó, megfelelő hangnem viszonzásra talál. Látom, hogy tényleg vanank olyan betegek (nem magatehetetlenek!), akik félóránként csöngetnek ezért-azért. Mint egy szállodában.

gld 2010.06.23. 14:25:12

@pcr: Protekciósé? Kétlem :) Itt sem tülekednek azért, hogy a kórházban dolgozzanak... Sajnos ez van. De tényleg nem tudom, mi a helyzet ez ügyben.

lkjpoi 2010.06.23. 14:26:50

@batgirl: nem, szerintem a probléma ott van, hogy sokan nagyon sokat képzelnek magukról... neked meg heti 4-5 órában nagyon könnyű belebeszélni azoknak a dolgába, akik heti 4-5 alkalommal 12-znek. Miért nem mész el te is pár hónapra tizenkettőzni, aztán jártatod itt a szádat?
@flora.a: persze, hogy tudom... azért kórház és kórház között is van különbség, általánosítani nem szabad. Mint ahogy azt sem szabad elvárni, hogy az ápolók kinyalják a beteg seggét, mint ha szállodában volnának.
Vajon amikor azt írjátok, hogy a nővér a szobájában ücsörög és nem csinál semmit, nem épp arra az öt percre gondoltok, amikor a 12 óra munka közben le merészel ülni pihentetni a lábait?!
Hát minek nézitek ti az ápolókat, robotnak?

Bandulka 2010.06.23. 14:27:45

Ja még annyit, hogy a kórházakban is fejétől bűzlik a hal! Ahol a vezető, a főorvos pozitívan áll hozzá, s a kollégáit is erre "kényszeríti", ott rend van, függetlenül a pénzhiánytól.

Twisk 2010.06.23. 14:28:34

@pcr: Csak reménykedni tudok, h. te tévedsz....:(

lkjpoi 2010.06.23. 14:31:42

@Bandulka: "igaz egyik-másiknak a szája elég nagy, de ez ekkore terhelésnél még belefér. Hozzá kell tennem, hogy ugyanúgy állnak hozzád, ahogyan te hozzájuk. A jó szó, megfelelő hangnem viszonzásra talál. Látom, hogy tényleg vanank olyan betegek (nem magatehetetlenek!), akik félóránként csöngetnek ezért-azért. Mint egy szállodában."

Így van, köszi, ez a lényeg.
Toleránsnak kell lenni velük szemben is, a 12 óra munkájuknak csak egy nagyon kis részével találkozik a hozzátartozó, nem kell mindjárt az első nem tetsző szóra nekiállni hisztizni, mint egy ovis. Ha egyébként a dolgát jól végzi, hadd engedje már meg magának, hogy nagy szája van. Hangsúlyozom, nagy szája, semmiképp sem bunkó, vagy megalázó.
A fél óránként csöngető unatkozó uraságokkal/úrnőkkel pedig meg kell értetni, hogy nem szállodában vannak, és van náluk fontosabb dolga is a személyzetnek.
Valószínű az ilyenek egyébként azért kerülnek ilyen helyzetbe, mert már a saját családjuknak is az agyára mennek. Persze a családjuk is megéri a pénzét, mert az örökség az kell, de a törődés a rokonnal annyi, hogy befizetik a profnál befekvésre.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 14:31:54

@gld:
Pedig általában ez történik.
Egy végzős osztályból, akik eü-s középiskolába jártak 4+3 év, végig szakgyakorlatok, főleg az utolsó 3 év, azok egy része nem fog tudni elhelyezkedni.:(
A mostani kormány meg beígérte a rezidenseknek is az 50%-os emelést, na azt vajon miből fogják kigazdálkodni....

Twisk 2010.06.23. 14:34:16

@Bandulka: Látszólag nem ide kapcsolódó dolog, de valahol mégis. Az egyik iskolába új igazgató került. többször körbejárt, majd jelezte a takarítóknak, h. a tanulók mosdója koszos. A takarítók közölték, h. tudják, a tanulók összepiszkítják. Igazgató: akkor ki kell takarítani, minden tanítási óra alatt, h. szünetre tiszta legyen. Ment a lázongás, morgás, de mit volt mit tenni? Takarítottak. És láss csodát! A gyerekek nem piszkították be a tiszta mosdót, "csak" használták. Mi ebből a tanulság? Talán semmi..... Ha érted mire gondolok. :)

lkjpoi 2010.06.23. 14:34:35

@Bandulka: továbbá az orvosok segítik az ápolók munkáját... mert nagyon sokban tudják segíteni és nehezíteni is...

Aggie 2010.06.23. 14:37:56

@Pipetta Ofélia:
azert "kell" mosdatni, etetni es torodni a szeretteiddel, mert szereted oket. Es azert, mert egy idos ember olyan anyatlan tud lennei, mint egy kisgyerek - ahogy flora.a is irta. En minden alkalommal megfurdetem az egyetlen elo nagyanyamat, megmosom a hajat, becsavarom, levagom a kormet, kiszedem a szemoldoket, es iszonyatos oromet okozok neki ezzel. A nagyapammal ugyanezt csinaltam az elete utolso 10 eveben, mert keptelen volt egyedul ki/beszallni a kadba, pedig atletaban sem lattam korabban olyan szemermes volt. Aztan kesobb pelenkaztam is, pisiltettem is. Hidd el, csak elsore furcsa meztelenul latni oket, aztan megszokjatok mindketten. Es meg egy fontos dolog, ez a torodes nagyon kozel hoz egymashoz benneteket. Valahogy egy kisbaba kakis popsijat kitorolni az OK, a nagyit megszabaditani a "csomagtol" mar nem az. Pedig ugyanaz tortenik!

Bandulka 2010.06.23. 14:39:40

@Twisk: Egyetértek. A munkahelyemen is ez van, jó vezető, jó csapat, a válság ellenére is élünk és fejlődünk.
Ezen az osztályon a főnővér tisztaságmániás, meg is látszik. Még az éjjeliszekrényeket is letörlik, meglepődtem, amikor bekerültünk, hogy nem nekem kell takarítással kezdenem.

gld 2010.06.23. 14:39:57

@pcr: igen, lehetséges. De nem tudom sem cáfolni, sem erősíteni, hogy ez ebben a kórházban is így van-e. Minden esetre a kórház honlapján több álláshirdetés is van, viszonylag sok szakdolgozót keresnek. Jó lenne, ha ezek nem kamu hirdetések volnának, és valóban tudnák alkalmazni azokat, akik jelentkeznek rájuk.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.06.23. 14:40:25

Senki dolgába nem beszélek bele. Egyszerű emberi dolgokról beszéltem. Ehhez nem kell napi 12 órában egészségügyben dolgoznom. Viszont nem bánnám, ha a napi 12 órás nővérek a maradék idejükben elmennének valahova emberséget tanulni.

lkjpoi 2010.06.23. 14:40:56

@Aggie: hát igen, bár sokan így állnának hozzá. Csak sajnos sokan másra akarják hárítani a "piszkos munkát", aztán hőbörögnek, ha nem megy simán.

lkjpoi 2010.06.23. 14:42:21

@batgirl: na itt van! Csak a szád jár!
Menj el tizenkettőzni, meglátjuk pár hónap után mekkora ember leszel! Így csak egy szánalmas szájhős vagy, és még sértegeted is a tisztességes nővéreket, aki a többség!

flora.a 2010.06.23. 14:42:47

@lkjpoi: akkor félreértettél. Én nem rovom fel nekik ezt, főleg mert nem tudom, mit csináltak az ajtón túl, mivel annál rövidebb volt az infúzióm madzagja, hogy az ajtóig eljuthassak, másrészt igen, szerintem is jár nekik a pihenés. Én csak arról az időről beszéltem, amit a szobában, kifejezetten a betegekre szántak (mi másért jöttek volna be?). A rekreációról is írtam, csak az a fél mondat elkerülte a figyelmedet. És nem érzem úgy, hogy a nővéreket negatív szereplőként véleményeztem volna, én csak a tapasztalataimat írtam le. De ha már itt tartunk: ezek a dolgok ott mindig akkor estek meg, amikor nem voltak látogatók. Idős, és/vagy gyámoltalan emberekkel pedig bűn így viselkedni, gondolod, nekik nem volt megalázó már a pelenka szükségessége is, kellett a mindennapos szóbeni megaláztatás még hozzá? Így kell az embernek valóban utolsó idejét tölteni ezen a világon?
Mindazonáltal én hálás vagyok azért, hogy meggyógyítottak, és én magam egy másik kórházba sem megyek a jövőben, csak ide, ahová akkor véletlenül kerültem (ügyeletesek voltak). Attól még az emlékeim velem maradnak.

lkjpoi 2010.06.23. 14:49:20

@flora.a: havi 90 nettóért nem lehet csupa birkatürelmű emberrel betölteni ezeket az állásokat, sajnos. Ettől még sok helyen, sokan tisztességesen bánnak a betegekkel. Vannak sokan, akik nem, de velük mit csinálnál? Kirúgnád őket, és a társaság másik fele, aki marad, dolgozzon hétfőtől vasárnapig napi 12-t, vagy még kevesebb nővér jusson a betegekre?

Aggie 2010.06.23. 14:51:25

@gld:
"Alapvetően egyetértek, bár ez a "megdobnak kisbaltával, dobd vissza kenyérrel" szemlélet nem mindig lép életbe, amikor a tök beteg hozzátartozódért aggódsz, és alapból sík ideg vagy :) "

De nem mindegy, hogy kin vezeted le az idegessegedet, mert ugye o nem tehet rola, hogy a hozzatartozod beteg

@batgirl:
nagyon nehez lehet annak, akinek nincs senkije. De ugy latom, hogy annak sem konnyu, akinek van valakije. Nagyanyam egyetlen baratnojevel sem torodnenek igazan a gyerekei. Az, hogy bemennek a korhazba es ugraltatjak a novereket, az nem torodes. Az az apolas, amit ok termeszetesen adtak a sajat szuleiknek azt ok nem kapjak meg a sajat gyerekeiktol. Nekem ez termeszetes, de ugy latom, hogy nagyon sok embernek nem az. Pedig a mi gyerekeink ezt latjak, ezt fogjak tovabbadni majd ha mi leszunk idosek.

gld 2010.06.23. 14:53:00

@lkjpoi: az a vicc, hogyha bemész egy hivatalba, vagy akárhova ügyet intézni, ugyanezt tapasztalod... Tehát ők sem csupa kellem és báj emberek. Szerintem nincs az az ember, aki napi 12 vagy mit tudom én hány órában képes egyformán szívélyes, kedves, bájos, szolgálatkész lenni. És ez nem azon múlik, hogy mekkora a hivatástudata, vagy mennyire emberséges. Egyszerűen csak ember, minden olyan korláttal, ami ránk, nem eü dolgozókra ugyanúgy jellemző... Sokan elfelejtik ezt sajnos.

gld 2010.06.23. 14:54:02

@Aggie: ez így van, ezzel egy percig nem vitatkozom.

lkjpoi 2010.06.23. 14:56:28

@Aggie: "Az az apolas, amit ok termeszetesen adtak a sajat szuleiknek azt ok nem kapjak meg a sajat gyerekeiktol. Nekem ez termeszetes, de ugy latom, hogy nagyon sok embernek nem az. Pedig a mi gyerekeink ezt latjak, ezt fogjak tovabbadni majd ha mi leszunk idosek."

EZ AZ!!! Azt várjuk 40 év szocializmus után, hogy az állam majd kinyalja a seggünket! HÁLLÓ-HÁLLÓ fel kellene ébredni, mert bajok lesznek!!!

lkjpoi 2010.06.23. 14:59:16

Hozzáteszem, ha már amiatt panaszkodunk, hogy orvosaink elmennek külföldre... a fiatal ápolók egy része pedig határon túli magyar, aki Romániában, Szerbiában végezte el az egészségügyi iskolát. Ráadásul az ottani fizetésekhez képest ők elégedettebbek is az itteni helyzettel, és jól is dolgoznak. Ehhez vegyük hozzá, hogy ők kénytelenek saját zsebből 50-60e Ft-ot csak arra fizetni, hogy a külföldön szerzett bizonyítványukat honosíttassák, hogy dolgozhassanak nálunk. Ez egy vicc. Nem elég, hogy egy fillérbe nem került a képzésük az államnak, még ők fizessenek?!

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 14:59:37

Havi 90 nettó?
Egy kezdő eü-s középsulit végzett ápoló bére 115-125+ pótlékok ez nem sok, de tudok olyan diplomás ápolónőről is aki 200-at visz haza, nem tudom ő szokott-e betegeket tisztába tenni, neurológián dolgozik.
Mondjuk olyan hosszú műkörmökkel nem tudom mit is szokott csinálni.

lkjpoi 2010.06.23. 15:07:17

@pcr: "Egy kezdő eü-s középsulit végzett ápoló bére 115-125+ pótlékok" - bruttó...

lkjpoi 2010.06.23. 15:09:30

@pcr: diplomával lehet 200e, de itt már a főnővérekről beszélünk, akiknek helyenként szintén semmi közük a piszkos munkához...

Bandulka 2010.06.23. 15:10:49

A "mi" főorvosunk 15 éves autóval jár. Úgy látszik, neki nem a hálapénz az első, hanem a betegek gyógyítása. Az egyik ápoló a múltkor egy szép cserepes virágot kapott valakitől, nagyon örült neki. Pénzt eddig nem fogadott el, pedig kiteszi a lelkét a betegekért, s már nem fiatal, nem is teljesen egészséges. Éjszaka egy nővér van csak, ha valaki csönget, időnként várnia kell, de amint bejön, elmondja, hogy éppen miért nem tudott azonnal jönni. Reggel-este (ezt látom csak) a főorvos vagy az ügyeletes orvos végig látogatja az összes beteget, megkérdezi, hogy van, szüksége van-e valamire. A nővérek fájdalomcsillapítót és altatót adnak, aki kéri. A hűtőből előveszik az ételt, megmelegítik. Szóval, ahogyan azt kell egy olyan helyen, ahol a betegek fele nem tud felkelni sem.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:12:40

Az nagyon szép, hogy valaki ápolja a szeretteit, de speciel addig amíg magamnál vagyok, addig én nem engedném, hogy a fiaim pelenkázzanak majd.
Egyébként én sem pelenkáztam még felnőtt embert, nem is tudom, hogyan oldanám meg, mert nem költözhetek el addig családomtól.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:15:52

@lkjpoi:
Nem főnővér csak diplomás nővér, de velem együtt már két családtag is kijelentette, hogy nem nyúlhatna hozzánk, ha bármi lenne.
Hál istennek nem vérrokon, csak megvan az esélye ha ITO-ra(stroke) kerülnék, akkor ő ott lenne:(

szabidoki 2010.06.23. 15:16:22

Mindenkit biztatok, hogy jelentkezzen nyugodtan nővérnek/ápolónak, segédápolói munkához semmilyen szakképesítés nem kell, sok a betöltetlen állás. Tessék abból a pénzből megélni, amit így keres valaki, mellette gyereket nevelni, kikapcsolódni, ilyesmik. Ha netán kevés a kereset, nyugodtan lehet másik kórházban másodállást vállalni, hétvégézni, éjszakázni. Ha ez mind megvan, és még mindig mosolygósan, vidáman mossák a sz@rt a beteg alól, minden elismerésem.

lkjpoi 2010.06.23. 15:17:33

@pcr: hát akkor fizess az úri szokásaidért, biztos magánklinikán örömmel bepelenkáznak.
Mondjuk beszarni kínosabb, mint pelenkát cseréltetni a fiaddal. Ez az élet rendje, fel kellene fogni végre, és nem finnyáskodni.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:18:19

@szabidoki:
Először majd megnézném, hogy egy doki ezt hogy csinálja, na aztán majd én is kipróbálnám.

lkjpoi 2010.06.23. 15:21:48

@pcr: a doki nem azért tanul +8 évet, hogy ezt csinálja. Azért tiszteljük már meg azt, aki 8 évet szán az életéből a tanulmányaira, amiből az utolsó 2 év gyakorlatilag ingyenmunka...

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:22:51

@lkjpoi:
Miért ez a normális?
Ne sértődj meg de nálatok több generáció lakik egymás hegyén-hátán?
Valaki mindig ráér otthon lenni?
Mi van azokkal akik 50 km-re laknak a szüleiktől?

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:26:50

@lkjpoi:
Hagyjuk már ezt a rezidens rinyálást.

Amúgy egy nem jajveszékelő szakorvosjelöltnek köszönhetem, hogy meggyógyult a fiam, nem hallottam tőle egy rossz szót sem, még ügyeletben is a helyzet magaslatán állt.

Bandulka 2010.06.23. 15:27:38

A pelenkázás egy 70-80 kg-os magatehetetlen embernél külön tudomány! Akinek ez egyedül is megy, le a kalappal! Én most tanulom, nem tudom, a gyakorlatban, hogy fog működni, mindenképpen segítségre lesz szükségem majd az otthonápoláshoz.
Utánanéztem, a fizetős segítság százezres nagyságrend havonta, az ingyenes pedig naponta egyszer benéz egy órára. S ha nem pont akkor kell tisztába tenni??? Érdekes lesz, én nem maradhatok ki a munkából, mert 3 embert tartok még el magamon kívül, az ápolási díj meg a gázszámlára, ha elég. Borúsan látoma jövőt, de az krónikus belt sem tartom jó megoldásnak, főként mert fiatal emberről van szó.

Aggie 2010.06.23. 15:35:58

@pcr:
ez nem tavolsag kerdese, amikor nagyapam haldoklott o 260 km-re volt tolem, en Budapestrol minen hetvegen, neha hetkoznap is leautoztam, hogy ejszakara felvaltam anyamat. 5 orakor beultem a kocsiba 2 ora mulva ott voltam, reggel 6-kor vissza. 1-1 ejszakat ki lehet birni alvas nelkul vagy nagyon keves alvassal. Megjegyzem van meg 3 unokaja, mindharom 15 kilometeren belul lakik, van aki 5 percre gyalog, egyiknek sem jutott eszebe odamenni, allitolag tulsagosan sajnaltak... no comment.

A pelenkazasrol: tapasztalatbol mondom, hogy eleg hamar elkezdi csipni az alfeledet az ouput, ugyhogy nagyon gyorsan el fogod felejteni azt, hogy szegyenlos legyel. Kipirosodott popsival ulni a kakiban nagyon fajdalmas.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:44:49

@Aggie:
Minden elismerésem, de én nem tudnám megoldani édesanyám ápolását, mert dolgozni kell, és reggel hiába pelenkáznám be, valakinek napközben is etetni, pelenkázni kellene, mert én kb5-re érnék oda.Persze tartok tőle, hogy a másik két testvéremnek csak addig volt jó, amig nekik osztotta a pénzét, mikor ápolásra kerül a sor már én is jó leszek:((
Anyósomék meg 50 km-re laknak, de nem tudnánk leküzdeni a távolságot, a munkahely miatt, tudod a vonat meg nem meg mindig.

Állítsuk meg a ......... 2010.06.23. 15:46:44

@Aggie:
Minden elismerésem, de én ezt nem tudnám megoldani, nálatok napközben édesanyád vigyázott rájuk.
Aki dolgozik az nem tud ott lenni egész nap, egész héten.

jkf 2010.06.23. 15:55:38

@pcr: 8 éve kerestem nettó 92 ezret, elmentem szülni, amikor visszamentem kerestem nettó 72 ezret, ugyanazzal a munkával.

pakesz (törölt) 2010.06.23. 16:21:38

@pcr: nem ertem ezt a nagy hacaccaret a haldokloknal en sem :)
szulesnel tok termeszetes hogy hat korhazban hogy midnen jo legyen hat miert nem lehet ezt megtenni a masik oldalnal, profikra bizni

pakesz (törölt) 2010.06.23. 16:24:00

@szabidoki: hat ez a velemenyem nekem is, a sok "jajj anyukara tessek ranezni mert mennyire szeretjuk, de mi nem mossuk a szarbol halapenzt meg nem adunk" mentalitasu meg menjen el a busba

drpeti 2010.06.23. 16:26:27

@Dr.laikus PhD:
nem arcoskodtam, csak furának találom, hogy ugyanaz az osztály, ahol előzőleg feküdt, "hirtelen" megváltozott. Hidd el, sokféle osztályon megfordulok, nem kell bemutatni.
@Káin:
a felismerés már rég volt, te sem értetted a mondandóm lényegét. lsd feljebb...

jean sol partre 2010.06.23. 16:27:31

Sajnos a mai, atomizált (apa-anya-1-2 gyerek) családokban többnyire fizikai, gazdasági képtelenség egy idős, folyamatos ápolásra/felügyeletre szoruló szülő otthoni ápolása külső segítség nélkül. a külső segítség pedig tényleg drága.
Nagyon nehéz kérdés ez, mert sokan hiába szeretnék megadni ezt a rászoruló szüleiknek, nem tudják. (Persze vannak olyanok is, akik tényleg elhanyagolják szüleiket és inkább bedugják vhova, de ez nem változtat az előző tényen. És olyan is van pl.-én, és a hugom, akivel az apja soha igazán nem törődött, most mégis mi gondozzuk, töröljük a fenekét is, szeretettel.) Ráadásul egy idős ember többnyire kerül olyan helyzetbe, ami hoszabb-rövidebb kórházi tartózkodást igényel.

Én mint írtam voltam segédápoló, fél évet még itthon egyetem alatt, egy évet pedig Londonban. Láttam, hogy nem a kevés pénz számít: van aki ugyanannyit keres és mégis emberséges. Angliában egy ápoló nem a legalja keresetet kapja mégis sok a minősíthetetlen tahó.
Ezen kívül, mint szintén említettem, én egy héten akár tízezer forintot is adtam egy ápolónak, és maximálisan kedvesek voltunk velük. Nem sokat számít. aki normális, az normális egyébként is, aki meg megalázza a beteget az nem fog ettől megváltozni, maximum akkor viselkedik máshogy ha te ott vagy.

pakesz (törölt) 2010.06.23. 16:28:31

@szabidoki: nagymuternal ez ugy volt, hogy a noverke ramutatott hogy akkor lehet mosni, ne csak a szepet lassuk, na erre 2000 Ft megoldotta a dolgot 3-4 napra,
mondjuk a dolog nem volt veszes, mert nem nezett ki sok mosogatas :)
amugy meg hagytam volna abba a melot? LOL

nem azokrol beszelek akiknek fiatalt kell apolni, oket nagyon sajnalom, de amikor van egy 80+ eves beteg haaat elje le minosegileg azt a 80 evet a vege meg mit szamit :)
jujj ezt ebben a bigott hulye tarsadalomban ugy honoralnak hogy "anyadat is megolned te kis geci", de ez csak azt jelenti hogy nem kepes aterezni a problemat, hogy ott van a felnovo generacio akinek viszont egy kereso szulore van szuksege es nem egy szart moso valakire

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 16:30:26

@drpeti: kiderült közben, hogy intenzív volt előtte, ápolásira küldték vissza.
Az orvos, az már kicsit furcsa, az ő viselkedése a kérdőjel

drpeti 2010.06.23. 16:36:39

@Dr.laikus PhD: jaoké, még csak most olvasom a többi kommentet.

mothe 2010.06.23. 17:34:15

@Dr. Morcz: óvatosan a Korányival. az egyik barátomat fél év nemtudjukmibaja után beutalták oda tüdőgyulladással. betették a tbc-sek közé. néhány nappal később közölték, hogy ő is tbs-s, kapott rá antibiotikumot. rosszul reagált, felkerült az intenzívre. még két hétig élt. 26 éves volt. napi 12 órában voltam bent nála az intenzív osztályon. a mai napig nem tudjuk, hogy pontosan mi történt vele, bár - mivel nem volt családja - ketten voltunk megadva közeli hozzátartozónak az egyik közös barátunkkal. az az intenzív osztály még most is feltűnik a rémálmaimban. ott szerintem egy egészséges ember se húzná sokáig.

nem azt mondom, hogy ez a kórház, az orvosok, vagy a nővérek hibája - képtelen vagyok tisztán látni ebben a történetben. de a körülmények önmagukban is rettenetesek voltak és egy beteg, ijedt, kiszolgáltatott emberre egészen biztosan csak rossz hatással vannak.

Dr.laikus PhD 2010.06.23. 17:46:59

@mothe: Ezért nem jó intézmény nevet írni, mert nekem meg a lehető legjobb a véleményem.
Itt sem volt pozitív vége, de ennél többet nem tehettek, megkönnyítették amennyire lehetett a hátralévő időt.
Ijesztő hely valóban. Sajnos oda nem kerül egészséges ember. Én feküdtem csontsebészeten valaha, csak jót tudok mondani.

mothe 2010.06.23. 17:56:19

@Irise: Please die. Quietly. Puszi.

mothe 2010.06.23. 18:16:55

@szabidoki: te szabidoki, csak azt mondd meg, hogy a segédápolónak miért nem kell szakképesítés? biztos, hogy jó betanított munkásokkal ápoltatni beteg embereket? manapság ha kell, ha nem, mindenki egyetemre jár, az első diploma ingyen van, miért nem írják elő, hogy az ápolónőnek is legyen? akkor a fizetése is magasabb lenne. és az emberek elvárhatnák, hogy intelligens módon végezze a dolgát. én eddig nem tudtam, hogy képesítés nélkül is lehet az emberből ápoló, így egy kicsit más a leányzó fekvése. egy kőművestől se várom el, hogy empatikus legyen.

mothe 2010.06.23. 18:20:25

@lkjpoi: tiszteljük, de ne felejtsük el, hogy az emberek többsége szintén 4-5-6 évet tanul azért, hogy a szakmájában jó legyen, és mindenki kezdőként kezdi, vagyis szar melót csinál kevés pénzért az első pár évben.

úgyhogy tiszteljünk mindenkit, aki tanult, az aljáról kezdte és jól dolgozik.

szabidoki 2010.06.23. 18:29:44

@mothe: nem tudom, hogy miért nem kell szakképesítés a segédápolói munkakörhöz, de a sejtésem az, hogy annyira nem bonyolult munka, csak eléggé fárasztó. Mondjuk amennyire én ismerem a nővéreket, aki képesítés nélküli, de tetszik neki a meló, igyekszik elvégezni a sulit.

lkjpoi 2010.06.23. 18:48:47

@mothe: bravó! Negyedannyi ápoló sem lenne. Mellesleg aki egyetemet végez, azt úgy hívják, hogy orvos. Nagyon szakszerűen és szépen tudja csinálni az is a saját dolgát, aki középiskolában ápolónak tanult. A segédápoló meg azt csinálja, amit a szakképzett ápoló mond neki.

mothe 2010.06.23. 19:57:57

@lkjpoi: jó, csak abból indultam ki, hogy az óvó néninek is kell diploma, pedig az sem felelősségteljesebb és bonyolultabb szakma, mint ez.

Rotoxis 2010.06.23. 20:12:36

@mothe: Szóval ez úgy van, mint a matektanárnál: algebra, gebra, főgebra... :-)

Az "ápolóság" szintjei (nem pontosan, de érthetően:
1. segádápoló
2. ápoló
3. szakápoló
4. diplomás ápoló.

Külön-külön végzettséggel. A segédápolónak is kell szakképesítés, úgy hívják ápolási asszisztens. Rövid és célratörő képzés, de elméletileg kell.
Az igazi problémát az jelenti, hogy az összes (ismétlem, az összes) kategóriába tartoztó ápoló ugyanazt a tevékenységet végzi kis hazánkban, pedig mindenkinek más-más lenne a feladata. Egy nálunk lényegesen fejlettebb egészségüggyel rendelkező országban a szakképzett ápoló nem fürdet, nem pelenkáz, nem turkál a ...-ban. Ez a segédápoló dolga. Nálunk ugyanezt végzik a diplomások is! Szinte félve teszem hozzá, hogy pl. Romániában egy szakképzett ápoló hozzá nem nyúl a pelushoz (haza is mentek a tíz év előtt idejött ápolók).

Pipetta Ofélia 2010.06.23. 21:06:46

@Aggie: Tudod, édesanyámmal ezt csináltam. Lehet, hogy még apámnál is sor kerül rá, de most még nem kell! És amíg nem muszáj, nem is szeretnénk; egyikünk se lenne ezzel boldog. De nem ez a vita tárgya; ha rajtam múlik, el lesz látva. Az a baj, hogy akinek ez a feladata, az nem tekinti embernek, és foglalkozik az emberi méltóságával egy olyannak, aki az életét becsülettel végigdolgozta, gyerekeket nevelt, rengeteg pénzt kifizetett azért, hogy az időskori ellátása is biztosítva legyen. És ez nem pénz, hanem hozzáállás kérdése!

bakela 2010.06.24. 00:13:31

Csak beleolvasgattam, kezdem sajnálni erre a sz@rra az időmet.

„sokmillió-billiót fizettem a tébébe” Tu'ggyuk, lássuk, hisszük.

„idős ember általában előbb vagy utóbb bekerül a kórházba”---Miért? A sintértelepen 3000 Ft-ért pikk-pakk megoldják. A te anyád BIZTOSAN bekerül az elfekvőbe.

A határon túli ápolónők jelentem má' hazamentek!!!

Hogy a g...i zorvos, meg g...i diplomás ápoló nem méricskél vérnyomást/ágytálaz/??? Hülye vagy Wazze???

Elfekvőbe, idősek otthonába csak cselekvőképes öregnek szabadna menni, saját akaratából, saját finanszírozással. Minden ellenkező esetben BTK : tartási kötelezettségek elmulasztása /gyerek, szülő, házastárs/

A libbolsi kurzus 1 az 1-ben megszüntette a nővérképzést. Érted, Wazze -NINCS-
Az utolsó lexarabb miniszterük meg, a Máris, meg közmunkásokat szabadított az intézményekre.
Érted, Wazze, azokat, akik a parlagfű tépkedésre sem voltak alkalmasak.

Különben becsukni az összes ilyen nővért, meg zorvost! Megérdemlik!
Csak akkor még jobban ráqrtrok, mert ma a madzsari állam 1 börtönférőhelyre, 3x Érted, Wazze:
HÁROMSZOR annyit költ, mint egy kórházi ágyra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jó a képzelőerőd? Próbáld meg: Ez a tojásfösték, em'meg a fing.

Mindenki mehet a 3,14csaaba!

Irise 2010.06.24. 01:20:39

@mothe: Sokba tartott kiszótárazni? :D
Egyébként,ha ennyire empatikus vagy mások baja iránt, miért nem mentél el ápolónak? Akár diplomásnak?

mothe 2010.06.24. 07:51:54

@Irise: más területen kamatoztatom az empátiámat, nővérem. és te ilyen kevés empátiával miért mentél orvosnak? vagy akkoriban még nem voltál ennyire frusztrált?

mothe 2010.06.24. 07:54:37

@bakela: "Csak beleolvasgattam, kezdem sajnálni erre a sz@rra az időmet."
Van isten. :) Még mennyi kell ahhoz, hogy ne szólj hozzá többé?

Dr.laikus PhD 2010.06.24. 08:46:49

@mothe:" Különben becsukni az összes ilyen nővért, meg zorvost! Megérdemlik!
Csak akkor még jobban ráqrtrok, mert ma a madzsari állam 1 börtönférőhelyre, 3x Érted, Wazze:
HÁROMSZOR annyit költ, mint egy kórházi ágyra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Ezt is bakela írja.
Valami ötlet kéne. Beteg, orvos szentségel, jobb híján egymásra mutogat.

mothe 2010.06.24. 09:42:48

@Dr.laikus PhD: Lehet, hogy én értettem félre ezt:

„Történetek az egészségügyből. Orvosnál jártál és nem ment minden zökkenőmentesen? Megaláztak, megvárattak, félrekezeltek? Nem hajlandóak foglalkozni veled? írd meg nekünk történetedet és küzdjünk a nyilvánosság erejével egy jobb egészségügyi ellátórendszerért!”

Ha nem akarjuk, hogy ilyen történetek kerüljenek ide, akkor azt kell odaírni:

Történetek az egészségügyből. Kedvesen, odaadóan, hozzáértő módon és empatikusan bántak veled, amikor beteg voltál? Írd meg a történetedet, mutassunk példát a rossz hozzáállású betegek és egészségügyi dolgozók előtt!

Szívesen olvasnám azt is. De az az érzésem, hogy az ilyen bakelafélék ott nem tudnának mit mondani, mert ott nem volna értelme fröcsögni.

Van itt néhány tök rokonszenves orvos meg nővér egyébként, és nem minden beteg akarja tarkónlőni az összes fehérköpenyest.

Szerintem a mutogatás leginkább abból adódik, hogy néhányan személyes támadásnak veszik a posztokat, néhány hozzászóló meg semmi mást nem tesz, mint bagatellizál és idegesítő nyafogásként fogja fel az egész diskurzust.

Ebből a szempontból ez a blog állati nagy csapda, mert az ember válaszul a felhívásra megírja a sztoriját, aztán néhány rosszindulatú fasz leugatja, hazugnak nevezi, ostobának, meg elmondja, hogy mennyire megérdemelte.

Az egyik komentelő például annyit bírt hozzátenni az egyik poszthoz, hogy megkérdezte a posztoló bőrszínét. Nagyon szeretném megszavazni neki mint orvosnak, hogy ezzel valami építő jellegű dolgot akart kifejezni, netán segíteni próbált... csak nem megy.

Meg kéne érteni, hogy erre a blogra azok az emberek írnak posztot, akiknek rossz tapasztalatuk van az egészségüggyel kapcsolatban. Olyan orvosoknak, nővéreknek kéne erre reagálni, akik javítani szeretnének a helyzeten. Keserűségből senki nem tud objektívan írni, természetes, hogy a posztok többsége elfogult, túlzó vagy dühös. Nem a stílusra kéne reagálni, meg bagatellizálni a problémát, hanem megpróbálni kicsit a mélyére látni a dolgoknak. Nem látom be, hogy a „Mindenki mehet a 3,14csaaba!” hol konstruktív.

Sajnálom.

Dr.laikus PhD 2010.06.24. 10:11:11

@mothe: Olvaslak, válaszolok, egyetértek veled, kicsit később.

Dr.laikus PhD 2010.06.24. 10:57:38

felicitasz.blog.hu/
Egészségügyi séták Kanadában.
Csak és kizárólag a kommunikációs standardokra kéne figyelni.
Bakelának írtam, nem válaszolt rá.
Természetesen ez nem pénz kérdése, de a szervezéssel rengeteg dolgot lehet megoldani.
Este megpróbálok összeszedetten írni, bocsi, mamámnak ma rosszabb napja van kicsit ingerszegénynek érzi a társaságom, leviszem sétálni :)
@mothe:

Irise 2010.06.24. 12:07:23

@mothe: én nem is vagyok frusztrált :)
Amúgy nagyon igazad van,hogy a keserű tapasztalattal rendelkező betegek itt nyilván a negatívumot fogják kiírni magukból. De ha nekik szabad,akkor úgy gondolom,hogy el kellene fogadni,hogy néhány keserű tapasztalattal rendelkező orvos is leírhatja az ő tapasztalatát.

Vannak egészen nyíltan agresszív emberek itt a fórumon,akik a "dögölj meg - szemét - pénzéhes" stb. vonalon mozognak. Ez verbal abuse, és amennyiben megengedjük,hogy a társalgásban részt vevő egyik fél így beszéljen,akkor a másiknak is joga van ilyennek lenni (és nem kellene amögé bújni,hogy dehát ő orvos - a társalgásban részt vevő másik fél sem beteg ugyanis).

És mindig csodálkozom: hova tünnek a meggyógyított-megmentett betegek? Értem én,hogy nincs keretük hálapénzre, nekem aztán nem is kell. De egy jó szó egy fillérbe nem kerül, mégis olyan kevés ember jön ide,hogy elmondja, hogy neki megmentették az életét, jól kezelték a tüdőgyuláját stb. Miért?

mothe 2010.06.24. 12:16:34

@Irise: Nővérem, én tőled még egyetlen pozitív, kedves hozzászólást nem láttam. Engem biztosan nem gyógyítottál meg, főleg nem Magyarországon. Viszont mindenkinek, akinek problémája van, beszólsz, ha pedig valaki rád szól, azzal védekezel, hogy te orvos vagy. Komolyan. Hova szarjak?

advent (törölt) 2010.06.25. 17:24:00

Egyet értek a hozzátartozó elmondásával.Valóban a nővérek többsége kegyetlen és agresszív.Én is ápoló vagyok,és sajnos gyakran megtörtént,hogy a koleganők vagyis az ápolók olyan durván beszéltek a betegekkel,hogy nekem is fájt.Később próbáltam őket kedvesen vígasztalni,hogy az előző sértések homályosodjanak,mert empátiát éreztem irántuk.Én soha nem a zsebpénzért tettem amit tettem,hanem mert ápoló vagyok ezt vállaltam és a lelkiismeretem is erre hívatott.Amelyik nővér agresszív,hogy már előre félnek tőle a betegek-azt elkell zavarni a francba.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása