Benne hagyták a katétert

2010.06.15. 09:00

Tisztelt Praxisblog!

Nem fejeket akarok porban látni, csak megszabadulni egy lelki tehertől. Édesapámat kedden temettük. Előtte a fertőző osztályon volt egy hétig.
A hasmenés elmúltával (amit a szegedi I.sz. belklinikán szedett össze! ROTA vírus) egyszerűen betették egy mentőbe és hazahozták.

Amikor "átvettem" a mentőstől enyhe hőemelkedése volt és amin megdöbbentem, katéter volt benne! Kórházba kerülésekor nem szorult katéterre.
Másnap 41°C.-os lázzal vitte be az egyes belklinikára a mentő. Az ottani orvos szerint a fertőzőn összeszedett egy húgyuti fertőzést.
Sajnos azután érdemben képtelenek voltunk vele kommunikálni halálig!

És szintén a fertőző osztály Szeged.
Édesanyám ROTA víust szedett össze a szegedi I.sz. belklinikán!
Átvitték a fertőzőre.

Pulmunológus főorvos, egyetemi tanár rendelvényére napi minimum 12.00 óra oxigént kell az orrszonndán keresztül kapnia.
Mivel a nővérek ezt nem biztosították számára, felnyúlt és bekapcsolta a csapot,

Amit és amilyen stílusban kapott a nővértől, azt a rókusi lovaskocsis is szégyenkezve hallgatta volna. Az volt a nővér szerencséje, hogy már nem voltam ott! Szeretném, ha érdemben történne ott -fertőző- javulás, a többi beteg érdekében. A szakma szégyene ami ott történik!

Én béketűrő ember vagyok, megéltem úgy 56 évet, hogy embert meg nem ütöttem! De a fertőzőn majdnem pofán vágtam azt a bizonyos fehérköpenyes alkalmatlan
alkalmazottat.

K L

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.06.15. 09:10:30

Részvétem a posztolónak, de örülnék, ha egy orvos is hozzászólna, hogy mit hibáztak itt konkrétan (nem a stílusról, mert azt értem).

gld 2010.06.15. 09:20:16

@Káin: Én is ezen filóztam... Igaziból csak találgatni tudok.

Jó volna tudni, miért kellett a katéter, remélhetőleg nem véletlen hagyták szegény Bácsiban. És ha kellett, akkor el kellett volna mondani a hozzátartozóknak, hogyan kell gondozni egy katéteres beteget.

A másik esetben meg azért gáz, ha egy orvos utasítását nem hajtják végre. De nem tudom, mennyire jó az önkiszolgálás. Tudja a tök :O

Tényleg kíváncsi vagyok...

Káin 2010.06.15. 10:07:30

@gld: Majd csak megvilágítja valaki a részleteket. A legjobb az volna, ha maga a posztoló írná meg itt kommentben mondjuk.

Cicmaláj 2010.06.15. 10:55:20

Szomorú történet, de most a katéter az benne maradt a posztoló édesapjában, vagy szándékosan hagyták benne?Mert nem mindegy.

xtlight 2010.06.15. 11:02:06

Az bőven elég, hogy senki sem mondott semmit arról, hogy miért került be egyáltalán a katéter, és miért volt bent hazaszállításkor.

A csap önálló kinyitása pedig természetes reakció, mondhatni önvédelmi reflex. Szép, hogy emberek konkrétan nem végzik el a munkájukat, amiért a fizetésüket felveszik, és utána még ki merik nyitni a szájukat.

Káin 2010.06.15. 11:03:12

@xtlight: Már megint a kommunikáció hiánya. Durva, hogy ennyire általános jelenség :S.

Cicmaláj 2010.06.15. 11:25:07

@Káin: Sajnos teljesen általános, az élet összes területén, akár még egy családon belül is.

Káin 2010.06.15. 11:34:11

@Cicmaláj: Tény. Ez a modern kor átka. Mindenki online kommunikál, élőben pedig mintha elfelejtene.

gld 2010.06.15. 11:48:29

@Káin: "Már megint a kommunikáció hiánya. Durva, hogy ennyire általános jelenség :S."

Szerintem az is durva, hogy lassan tényleg mindent erre fogunk :( De sajnos igaz. Csak amíg mondjuk a sarki boltos nem kommunikál veled, nincs baj, mert vehetsz kenyeret máshol. De amikor az ember életéről, egészségéről van szó, azért ez kicsit gázosabb. Valakinek erőszakosnak kell lennie ilyen esetekben :) Ha az eü dolgozó aszociális, akkor nekünk, ha mi, akkor fordítva :) Álom-álom...

gld 2010.06.15. 11:49:08

@Káin: "Tény. Ez a modern kor átka. Mindenki online kommunikál, élőben pedig mintha elfelejtene."

Pontosan erről van szó.

Káin 2010.06.15. 11:53:20

@gld: Az eü ebből a szempontból (is) kényes terület, mert a rossz kommunik,áció tényleg életekbe kerülhet. No de. Az egy dolog, hogy a beteg, vagy hozzátartozói nem rendelkeznek ezzel a képességgel, nem is ez a feladatuk, szemben az orvosokkal, ápolókkal. Ha én képtelen vagyok elmondani, mi a bajom, nekik akkor is ki kell deríteni és lehetőség szerint megoldást találni rá.

gld 2010.06.15. 11:59:59

@Káin: Tökéletesen igazad van. De éppen múltkor írta valaki egy kommentben (már nem tudom, mivel kapcsolatban), hogy előfordul, hogy egy orvos, ápoló ezen a téren nincs a topon, de ezt képtelenség kiszűrni... Én azt gondolom, hogy ők is emberből vannak, vannak rosszabb, meg jobb napjaik, vannak közöttük kommunikatívabbak, vagy kevésbé ilyenek. Kicsit igazságtalan, ha minden megoldást tőlük várunk, szerintem ezen a téren a betegnek, hozzátartozónak is kicsit próbálni kellene segíteni. Mondom ezt úgy, hogy én is többek között a sikertelen kommunikációnak köszönhetek egy tök felesleges műtétet, annak minden buzi következményével :(

Viszont a másik oldala meg valahol az, hogy a betegek gyógyítása, de főleg az ápolás, gondozás nagyon nagy részben egy szociális tevékenység is, és annak bizony feltétele valahol a jó kommunikációs készség, mindenféle szituációkban. Nyilván a mai orvos- meg ápolóhiányos időkben nem hinném, hogy ez lenne a fő szelekciós tényező :S

Káin 2010.06.15. 12:03:41

@gld: Én megértem, hogy nem egyformák a képességeink. Van akinek ez minden tanulás nélkül megy, van akinek el kell sajátítani, de egy bizonyos szintet mindenkinek el lehetne érni. Az eü dolgozóknak igenis tanulnia kellene a kapcsolattartást a páciensekkel, illetve családtagjaikkal és némelyikük (jelzem, minden általánosítást nélkülözve)az empátiát is magáévá tehetné. A beteg mindig kiszolgáltatott sajnos.

kendike 2010.06.15. 12:08:28

Az ilyen leveleket nem lehetne valahova eljuttatni?Nem tudom hova, de jó lenne, ha tudnának magasabb szinten az ilyenekről.

gld 2010.06.15. 12:11:24

@Káin: "Az eü dolgozóknak igenis tanulnia kellene a kapcsolattartást a páciensekkel, illetve családtagjaikkal és némelyikük (jelzem, minden általánosítást nélkülözve)az empátiát is magáévá tehetné. A beteg mindig kiszolgáltatott sajnos."

Teljesen egyet értek :) Bár azt hiszem, az empátia egy olyan sajátság, ami vagy van, vagy nincs, bár valamennyire egészen biztosan fejleszthető lenne ez is.

Káin 2010.06.15. 12:12:59

@gld: Ha viszont nincs(nem tudom, mivel lehetne szűrni), akkor szerintem nem alkalmasak erre a pályára, hisze emberekkel foglalkoznak.

xtlight 2010.06.15. 12:40:46

@Káin: Ezt már az iskolában lehetne szűrni. Empatikus képesség, kommunikációs potenciál híján humán érdekeltségű szakmát nem válaszhat, kész. Ettől még lehet belőle remek talajkutató, vagy műszerész, de orvos nem. Nem mindenki egyforma, és nem is egyenlő.

Rotoxis 2010.06.15. 12:55:55

Nagyon sajnálom a posztoló édesapját, főképp az itt maradott hozzátartozókat.

Tudomásul kell venni, hogy a betegek ápolása nem a kórházak feladata, azt a hozzátartozónak kell végezni, ha ez nem lehetséges, ápolási osztályon helyezik el, de semmiképpen nem maradhat az aktív osztályon.
A hozzátartozó jelen esetben nem ment be a kórházba, amikor hazaadták a beteget, otthonában "vette át". A hazaszállító "mentősnek" nem feladata a beteggel való bármilyen teendő elmagyarázása, annál is inkább, mert az ilyen szállításokat általában nem mentők, hanem betegszállítók végzik, akik nem is értenek hozzá.
A zárójelentésben feltétlenül szerepelnie kellett a katéternek, így a kórház a tájékoztatási kötelezettségének eleget tett. A beteg további gondozása a családorvos feladata, így neki kellett volna elmagyarázni, mit is kell csinálni, hol és hogyan szerezhetők be a szükséges kellékek.

Az orovos utasaításait az ápolónak persze be kellett volna tartani. Erre nem nagyon van mentség, legfeljebb magyarázat. Jelenleg a kórházakban a minimálisan szükséges ápolószemélyzet felét sem biztosítják. Emiatt leginkább a betegek szenvednek. Sajnos mégsem a kórházat, az ellátórendszert szidják, hanem a nemtörődöm, hanagy ápolót.

dusomoja 2010.06.15. 13:03:29

@xtlight: Bizony így van. Amikor a kislányomnak csontvelőgyulladása volt, részletes pontos utasításokat adott a főorvos a nővéreknek mit kell csinálni az infúziós antibio kezelésen kívül. Nos mindent én csináltam helyettük, ezt kvázi elvárták ha már ott van az anyuka. Ezzel nincs is gond, mert szerencsére én ott voltam és képes voltam elvégezni a feladatokat, de mi van ha a gyerek egyedült fekszik benn?

Káin 2010.06.15. 13:05:28

@xtlight: Pontosan így látom én is. emberekkel azok foglalkozzanak, akikben ezek megvannak hiánytalanul.

gld 2010.06.15. 13:27:35

@Rotoxis: ezeket nagyon jó tudni, köszi. Így már azért kicsit tisztábba kép.

@Káin: "emberekkel azok foglalkozzanak, akikben ezek megvannak hiánytalanul. "

Valóban ez volna az ideális, de attól iszonyú messze vagyunk :(

Káin 2010.06.15. 13:35:07

@gld: Messze, de ha nem történik semmi pl. az oktatásban, akkor ugyanilyen messze is maradunk.

gld 2010.06.15. 13:37:52

@Káin: arról tudnék Neked mesélni (egyetemen dolgozom), hogy milyen folyamatok vannak mostanság az oktatásban... Attól inkább ne várj semmiféle pozitív változást :( Nem akarok én itt semmiféle kritikával élni, de ha valamit elk@rtak, akkor az oktatást azt nagyon.

Káin 2010.06.15. 13:43:08

@gld: Nemrég fejeztem be az egyetemet, szóval ha nem is oktatói, de legalább a másik nézőpontból volt rálátásom.Az oktatás színvonala nem épp magas, nevelés pedig nuku.

gld 2010.06.15. 13:45:20

@Káin: tömören erről van szó. Az irány pedig eléggé hajaz a mélyrepülésre. Nekem ez baromira nem tetszett, ezért inkább az oktatás helyett a kutatást választottam. Egy fecske nem csinál nyarat, ha meg megpróbálja, marha csúnyán néznek rá :S

Cartman (ex Cartman) 2010.06.15. 13:52:30

@Káin: Volt egy kollégám, akivel egymástól kb. két méteres távolságra dolgoztunk, egy-egy számítógépen. Ha akartam tőle valamit, e-mailt írtam neki, vagy chateltem vele. Élőszóra nem reagált... :)

Káin 2010.06.15. 13:54:56

@gld: Jól tetted, ha arra éreztél késztetést, de nekem az a meglátásom, hogy akadnak azért jó szakemberek az oktatásban is, mind a közé, mind a felsőoktatásban. A lehetőségeket kéne ott is megteremteni , illetve szűrni a diákokat, hallgatókat is.

Káin 2010.06.15. 13:55:32

@Cartman (ex Cartman): Nem gyengén lehetett kocka :D.

gld 2010.06.15. 13:58:41

@Cartman (ex Cartman): röhögni fogsz, de nálunk pl. erre a célra hivatalosan engedélyezték az MSN-t :D

gld 2010.06.15. 14:03:43

@Káin: "nekem az a meglátásom, hogy akadnak azért jó szakemberek az oktatásban is, mind a közé, mind a felsőoktatásban. A lehetőségeket kéne ott is megteremteni , illetve szűrni a diákokat, hallgatókat is."

Én is ezt gondolom. Csak valahogy a lehetőség megteremtéséhez is lehetőséget kellene teremteni, és így tovább :) De bízzunk benne, hogy lesz ez jobb is.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.15. 14:04:04

@Káin:
Ráadásul mindez kb. tíz éve történt. Bele se merek gondolni, azóta hol tart a zombivá válásban... :)

Az oktatás témához: ha nem történik sürgős, mélyreható változás, hamarosan nagy bajban leszünk. Iszonyú kontraszelekció megy a pedagógusi pályán. Az alulfizetettség, a minőségbiztosítás hiánya és az intézmények teljes kiszolgáltatottsága a fenntartó felé olyan helyzetet teremtett, amiben csoda, hogy még elműködget a közoktatásunk. Amikor elkezdtem tanítani (hat éve), már akkor is rohadt volt az egész, de azóta csak romlott a helyzet.

Káin 2010.06.15. 14:05:36

@gld: Én bízom benne, bár biztos nem maholnap lesz jobb a helyzet...

Káin 2010.06.15. 14:07:29

@Cartman (ex Cartman): Az a baj, hogy az oktatás az a terület, ami mindennel összefügg, az egészségüggyel is.Talán oda kéne a legtöbbet befektetni és a legtöbbet követelni.

Brekkancs 2010.06.15. 14:23:21

Sajnálom a levélírót, de nem értem, hogy miért nem kérdezte meg a mentőst a katétert illetőleg.A második sztorit semmi nem menti, ez van az eü-ben sajnos a legtöbb helyen.

ccke 2010.06.15. 15:48:35

Medikus vagyok, már sokszor akartam hozzászólni...
Az orvosi egyetemen van kommunikáció oktatás(az idősebb orvosoknak még nem volt), ez persze elméleti dolog, aki fogékony rá, annak segít, sokaknak nem. Többet tud segíteni egy-egy jó oktató orvos.
Az egyetemi szelektálással emberi, kommunikációs tulajdonságok alapján, az (is)a gond, hogy egy csomó olyan orvosi diplomás lesz, akinek nincs igazán szüksége ilyen készségekre (kutató, patológus, mikrobiológus, radiológus, egészségügyi mérnök, menedzser stb) Szerintem az emberileg nem megfelelő orvosok szelektálása a főnökük felelőssége, természetesen csak akkor működik, ha van miből szelektálni, és itt visszatértünk a szakemberhiány kérdésére...

xtlight 2010.06.15. 15:54:16

@ccke: Már az egyetemre jelentkezéskor lehetne szelektálni. Amúgy is tartanak felvételi elbeszélgetést, lehetne pár szituációs gyakorlat is.

Káin 2010.06.15. 15:58:48

@xtlight: A felvételi rendszert meg kell változtatni úgy, ahogy van, egészében.

OlefGunnarson 2010.06.15. 17:35:27

Megint egy gyöngyszem a magyar viszonyokról. Ki tudja meddig mehet ez még.

gld 2010.06.15. 18:24:22

@Káin: "A felvételi rendszert meg kell változtatni úgy, ahogy van, egészében."

Hát ez biztos, ugyanis gyakorlatilag se felvételi nincs, se rendszer :) Pedig nem volt az olyan rossz szűrő. Nyilván ott is befigyelt a korrupció és barátai, de lényegesen kevesebben jutottak be az egyetemekre, főiskolákra, és a bejutottaknak jóval nagyobb hányada volt alkalmas arra, hogy elvégezve az egyetemet, és az adott hivatást gyakorolja. Most időhúzásként, a munka minél későbbre halasztása céljából járnak az egyetemre az emberek, legalábbis nagyon nagy részük. A támogatási rendszer miatt az egyetemek arra kényszerülnek, hogy nem odavalókat is felvegyenek, és arra is, hogy minél több diplomást bocsássanak ki. Ennek egyenes következménye a színvonal brutális romlása, és az, hogy a diplomásokkal Dunát lehet rekeszteni, viszont normális kétkezi munkást nem találsz... Úgy kell keresni egy rendes szobafestőt, vagy gázost, vagy akármit, mert az a téves elképzelés kering a köztudatban, hogy a diplomához alanyi jogon jár a vezérigazgatói bőrfotel, meg a 8 számjegyű fizetés. De ha mégsem, nem rossz pár évet elcseszni Anyu meg Apu pénzén, még ha egy megveszekedett büdös szót se tanul meg drága kicsi csemeténk :S Bocsi, de ez most így kijött belőlem, tudom, hogy nem vág a témába, de talán annyiban mégis, hogy gyakorlatilag ugyanez a hanyatlás van az orvosi egyetemeken is, meg minden egyéb más helyen...Akinek persze nem inge, az nem veszi magára. Kell a szűrő, méghozzá nagyon, mind szellemi képességek felmérése terén, mint pedig az emberi rátermettség felismerése tekintetében. Szerintem...

Káin 2010.06.15. 18:32:49

@gld: Szinte minden szóval egyet tudok érteni, és igenis hozzátartozik a témához közvetve.A régi felvételi legalább nagyvonalakban kiszűrte a nem odavalókat.

gld 2010.06.15. 18:35:10

@Káin: örülök, hogy van még, aki rajtam kívül is hasonlóan gondolja :)

Káin 2010.06.15. 18:41:02

@gld: Biztos sokan vagyunk még hasonló gondolatvilággal, de az a baj, hogy ha a "megfelelő helyen" nem osztoznak a gondolatainkban, akkor nincs sok esélyünk.

gld 2010.06.15. 18:46:32

@Káin: az a baj, hogy ha tudnánk is, hogy hol az a "megfelelő hely", oda minket és a hozzánk hasonlókat tutira nem engednék be :) Szetm az én fényképem több helyen ki van téve "Wanted" felirattal :)

Káin 2010.06.15. 18:48:58

@gld: Én be sem akarok jutni oda, de örülnék, ha valaki ott lenne helyettem :). Majd meglátjuk, mi lesz, a remény hal meg utoljára...

gld 2010.06.15. 18:55:31

@Káin: azt gondolom, hogy itt addig semmi nem fog változni semmilyen téren, amíg nem tanulunk meg összefüggésekben és hosszú távra vetítve a dolgokat gondolkodni... Akármilyen jó legyen egy ötlet, egyik pillanatról a másikra nem fog tudni megváltoztatni egy begyöpösödött, rossz rendszert (főleg úgy nem, hogy vannak, akik foggal körömmel ragaszkodnak hozzá, mert nekik nem is annyira rossz):(

De azért én még hiszek a csodákban :) Vagyis megpróbálok hinni bennük.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.06.15. 23:42:59

@gld: Összefüggések... összefüggések, az orvos a hibás a rendszerért és még haszna is van belőle...Elég mechanikus megközelítés.
Hiba van a rendszerben, de nem ott ahol látni véled.
Kezdjük az elején.
Van egy ország ( még)10millió lakossal. Európa legbetegebb országa.Alacsony várható életkorral, korai halálozással, magas daganatos és keringési halálozással.Kiugróan magas szájüregirák, tüdőrák stb.... felesleges felsorolni- ismeritek az internetet megtaláljátok az adatokat.Ehhez van egy gyengécske gazdaság, kevés dolgozóval, kicsi termeléssel.
Nézzük akkor az összefüggést!
-Egyik oldalon van egy nagyon lepusztult népesség, amiről nem az orvosok tehetnek. Az egészségtudatos éltemód, életvezetés keveseknek jut-jár.. Dohányzás, alkohol, drogok, alacsony érdekérvényesítés az egészséges munkahelyekért (!)-túlóra, munkakörülmények, pihenőidő, túlhordott betegségek stb...
-A fentiek következtében a gazdaság által biztosítható ellátórendszer a lebetegedett társadalom igényeit nem tudja követni csak a rendszer túlterheltsége árán próbál szinten maradást elérni.A legkisebb keresztmetszet ami csak nehezen pótolható és nehezen növelhetó a rendszerben az orvos. Túlterhelt,nehezen konvertálható a szakterületek között.
Persze amikor az emberek rombolják magukat azt hiszik, hogy- jó fogyasztói szemlélettel- majd az eü. megoldja a baját: lesz új szív, máj, kéz láb stb..
Alapvetően a rendszer kapacitása egy kisebb betegbevitelt elbírna, de ez nem orvosi feladat : ez már egészség-oktatás-népeseés politikai víziót kívánna, ami egészségtudatos nemzedékeket nevelne.
Az osztrák, német stb. ún. fejlett országok egészségügyét is padóra vágná egy ilyen katasztrófális népegészséi állapot ami nálunk van- hiába van több pénzük, jobb infrastruktúrájuk.Csoda( az eü. dolgozók áldozatos munkája!!), hogy nem vagyunk Nigéria vagy Pakisztán szintjén !!
Ha jól emlékszem mérnöknő vagy , ez a mai eü. állapot valami olyasmi, mintha az új kazánom nem adna elég meleget és állandóan a szerelőmet szekálnám( sokadmagammal), mert nem jó a fűtésem, hideg van és nagy a gázszámlám. Holott csak annyi a probléma, hogy rossz minőségű gáz jön be a csövön- nem a szerelő miatt fázom.Az orvosok is csak ezzel a lebetegedett népességgel tudnak alkotni- nem az egészségesek szoktak halni, hanem a betegek.Tessék felháborodni amikor dohányost láttok, alkoholistát láttok!Tessék szóvátenni amikor fiatalokat alkohollal szolgálnak ki éjszakai szórakozóhelyeken- mert korábban nem nyitnak a discók stb...!Tessék a környezetetekben titakozni amikor a sportpályák helyén plázát éptenek,amikor grandiózus építkezéseket favorizál a kormányzatok, önkormányzatok( mindenkori!)- autópályák, viaduktok, kormányzati negyedek, miközben nincsenek uszodák mindenkinek elérhetően, vagy ha van, akkor nincs pénz a működtetésükre stb !Az egészségeseknek kevés orvosra van szükségük.
A jó emberi közérzet, boldogság alapja az egészség, a közbiztonság, létbiztonság , a kúlturált szellemi és természeti környezet. Olyan politikai vezetést kell választani mindig amelyik ennek ad prioritást. Oktatás, egészégügy, környezetvédelem. A gazdaság pusztán eszköz ezek elérésében.
A posztra visszatérve: jó lenne a panaszokon kívül valami konkrétumot is látni,pl.: a beteg , katéteres édesapa kísérő dokumentumait, amivel hazaengedték.
Az oxigén pedig nemcsak úgy jön a falból mintha slagg lenne, hanem nyomásszabályozás, párologtató stb. is van benne.Kezelése szakértelmet kíván. Azért van az ágy mellett, hogy elérhető legyen, de nem a beteg kezelésére van bízva.
Ennyit az összefüggésekről.( ahogy én látom)

gld 2010.06.16. 08:03:54

@aversio avagy pacalfagylalt: "Összefüggések... összefüggések, az orvos a hibás a rendszerért és még haszna is van belőle...Elég mechanikus megközelítés.
Hiba van a rendszerben, de nem ott ahol látni véled."

Ki mondta egyetlen szóval is, hogy az egészségügyről, és az orvosokról beszélek? Véleményem szerint a probléma globális, és valamennyi területen ott van... Asszem, nem én közelítem meg a dolgot mechanikusan...

E.T. :) 2010.06.16. 09:34:54

Ez így elég homályos. Pár kiragadott gondolat, de egyáltalán nem ismerjük a körülményeket.

Vajon a hozzátartozó érdeklődött a kórházban a beteg állapotáról és a hazabocsátás körülményeiről?
Ha megtette, gondolom tájékoztatták a katéterviselés szükségességéről.
Ha nem tette meg, jó esetben a zárójelentésben kitértek rá.

Az oxigénnel kapcsolatban pedig két dolog:
1. szerintem az adagolást l/percben adják meg, nem pedig óraszámban.
2. vannak olyan betegségek, ahol a túl sok oxigén nagyobb kárt csinál, mint hasznot (ld. COPD), tehát az önadagolás nem biztos, hogy a legjobb megoldás.

Megint csak pár kiragadott momentum, a történet egyáltalán nem kerek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.16. 16:51:05

Rotoxis és Aversio már nagyon jól leírta, amit gondolok. Amúgy csatlakozom a kórushoz: nem drerül ki egy csomó lényeges részlet a posztból. A teljesség igénye nélkül:
-Miért került először kórházba?
-Hol kapta a hasmenést?
-Mennyivel később került haza?
-Mitől lett otthon 1 nap alatt >40C láza?
-Egyáltalán mért kellett a katéter?
-Beszélt-e a posztíró az orvosokkal?
stb stb.

Ezek nélkül nehéz képet alkotni...

ajajajjjjjj 2010.06.16. 19:42:54

Kedvs Posztoló! Részvétem. Kérlek, a szemét ápolót legalább névtelenül jelentsd fel, de jobb lenne névvel és tanúként kiállva, hogy másokkal ne történjen az, ami édesapáddal.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása