Aludni jár be az ügyeletre?

2010.05.30. 06:00

Kedves Praxis blog!

Nekem egy szekszárdi ügyeleten volt problémám az éppen ügyelö orvossal.

A történet úgy kezdődött hogy elmentem a forma 1- es pálya melletti élményfürdőbe ahol az egész napos szórakozás után hazatértem. Másnap felkeltem és egy enyhe fejfájással indult a napom. Gondoltam biztos napszúrás. Késöbb fokozódott és gondoltam bemegyek a helyi SZTK-ba, hogy elmondjam panaszaimat. Közben felhivtam egyik orvos ismerősömet és mondtam neki mi bajom.


Kérdezte hogy fáj-e a fejem ha előre hajtom. Mondtam persze, veszettül. Még felsorolt pár tünetet aminek igazolásával sikerült megerősitenem benne a hitet hogy homloküreg gyulladásom van. Ezek után úgy döntöttem hogy nem várom meg az elöttem lévő 30 beteget, mondta a cimborám hogy majd ö felír nekem antibiotikumot. Mivel nem akart játszani a prakszisával ezért kisebb mennyiségü gyógyszert irt fel.
Elkezdtem szedni de másnap annyira fájt hogy kezdett elviselhetetlen lenni. Bementem a háziorvosomhoz, és ö is megerősítette a problémám. Mondta hogy szedjek bátran többet ebből a gyógyszerböl mert a kollega amit felirt, azt gyerekeknek szokták adni, plussz még felírt ő is egy dupla adagot. Este fele olyan állapotba voltam hogy szó szerint a falat kapartam a fájdalomtól, egyedül otthon a földön fekve sirtam annyira elviselhetetlen volt a folyamatosan fokozodó, egy máspercre szünni nem akaró fájdalom.

Otthon már mindent kipróbáltam: aspirint, ezzel az millió wattos piros lámpával melegítettem a homlokom stb. Mivel egyedül voltam otthon autó nélkül igy nem tudtam eljutni a kórházba. Bár ha lett volna otthon akkor sem tudok bemenni. Folyamatosan nyomtam a homlokomat teljes erőből, úgy éreztem az segít. Hát nem. Bejutottunk az esti ügyeletre. Ijesztgettek szüleim hogy felszúrják az orrom és leszivják a homlokomból a gennyes folyadékot.


Más esetben azt hazudtam volna hogy akkor már jobban is vagyok nem kell menni sehova, de ez más volt. Ha a seggemen keresztül szúrták volna fel az sem érdekelt volna akkor. Ennél nagyobb fájdalmat akartam ami eltereli a figyelmem a homlokomról. Az ügyeletes doki kezdetben készséges volt (akkor kelt fel), megkérdezte mi a panaszom. Elmondtam neki.


Megkérdezte mikor kezdődött a fájdalmam. Elmondtam. Akkor úgy éreztem már egy örökkévalóság óta tart, és azt mondtam hogy 3 napja. Ekkor kikelt magából és leüvöltött hogy mi a francot képzelek hogy 3 nap után képes vagyok ügyletre bejönni, nemhogy elmentem volna napközben a rendelési időben. Mondtam neki hogy lehet hogy csak 2 napja de elviselhetetlenül fáj.


Akkor meg azért kiabált velem hogy talaláljam már ki hogy 2 vagy 3 napja. Nem, nem csak hangosan beszélt. Kiabált. Késöbb bejött anyám és őt is letolta hogy milyen szülő az ilyen aki nem figyel oda a fiára, és nem képes időben (napközben) behozni. Közben konszolidálta magát és visszavett a hangnemből, de közben dörmögött magában hogy nem hagyják az embert aludni, ilyenért felkeltik. Elmagyaráztam neki hogy ha van egy kis fejfájásom azzal nem megyek azonnal dokihoz. Amikor kezdett fájni akkor el is mentem a háziorvoshoz, nyilván nem a műtőbe fekszek be elöszőr, és most vált elviselhetetlenné, és ha kibirtam volna akkor nyilvan nem jövök be most.


Mondtam neki hogy szúrja fel vagy csináljon valamit mert nem bírom. Azt mondta nem fogja felszúrni, csak felír erős fájdalomcsillapítót. Ezt meg is tette, elmentem kiváltottam azonnal. Hazamentem és a két levél fájdalomcsillapító két nap alatt elfogyott. Egyszerre 2-t, 3-at vettem be, igy elviselhetővé vált.
Megértem hogy ’’keveset’’ keresnek, és még ügyelni is kell, de legyen már annyira toleráns hogy ha látja hogy van amúgy is elég bajom, ne kiabáljon még mellé. Igazam van Dr Ezer?
Vagy aludni jár be ügyeletre? Az a probléma hogy mivel kevés az orvos, így megtehetnek bármit.


Csak a példa kedvéért. Ha felhívok egy nonstop ügyfélszolgálatot azok sem kezdenek el üvölteni hogy miért nem hivtam nappal. És nekik még jópofizni is kell éjjel kettökor.
Amúgy nem voltam benn a dokinál 5 percet. Elnézést hogy elvettem ezt a keveset az alvóidejéből.
 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.05.30. 07:51:59

Non-stop ügyfélszolgálat talán készséges veled, na de próbálj csak meg vízvezeték szerelőt, gázkészülék javítót hívni! Ha szóba áll az emberrel egyáltalán, akkor is flegmán közli, hogy csak pár nap múlva tud jönni (addig fagyjon meg az ember, vagy folyjon a víz). Éjszaka felkelteni pedig aztán tényleg halálos bűn. Ezt még vedd a sztoridhoz hozzá.

P75 2010.05.30. 07:52:18

Homloküreg-gyulladást nem szoktak telefonon diagnosztizálni, ismerősök sem, főleg nem gyógyszert felírni, plánefőleg nem antibiotikumot.
Az úgy oké, hogy ő azt mondja telefonon, nézd, ez valószínűleg homloküreg-gyulladás, menj el vele gégészetre, ott majd ellátnak. Ez a másik: ha sejted, hogy homloküreg, miért a háziorvoshoz mész? Ezt meg kell röntgenezni, a gégész e felvétel alapján megmondja, mennyire súlyos a helyzet, ez alapján ír fel antibiotikumot is és rendszeresen ellenőrzi, hogy javult-e a helyzet.
Nekem nagyon gyakran van arc- és homloküreg-gyulladásom, ismerem a tüneteit, tudnék is feliratni gyógyszert, de inkább elmegyek a dokihoz. A házat sem kezdem el lebontani, ha sejtem, mi baja, hanem hívok szakembert. A testünk, egészségünk pedig a legnagyobb kincsünk, tiszteljük meg azzal, hogy szakemberre bízzuk az épségét.

Az orvost persze ez mind nem menti fel. "Nem hagynak aludni", ez király. Egyszer régen a recepciósunk mondta poénból, amikor munkaideje után szólt a telefon, hogy "nem hagynak passziánszozni". Másnap már nem is kellett bejönnie... Pedig nem pénzért túlórázott és nem emberéletekkel játszott és viccesen jegyezte meg...

Polifémosz 2010.05.30. 08:18:00

A kedves posztoló legalább megtanulta, hogy nem éjszakai ügyeletre megyünk többnapos panasszal. Ja és végül arcüreggyulladás volt, vagy csak fejfájás?

2010.05.30. 08:51:21

@Polifémosz: De nem az ügyeleten kezdte, olvastad nem ? Egyébként a kérdés jogos, bár nem vagyok orvos, de biztos, hogy homloküreggyulladás volt ? Ha a körzetiorvos is homloküreggyulladásra gyanakodott, neki kellett volna a beteget gégészetre küldeni, nem pedig a betegnek saját magát.

Polifémosz 2010.05.30. 09:07:40

A leírása alapján nem valószínű, hogy arcüreg volt. Ha komoly lett volna akkor visszahívja a fül-orr-gégész kontrollra ugyanis az arcüreggyulladás nem játék.

sylike 2010.05.30. 09:14:49

@Turchi: Ha minden arc- és homloküreggyulladásos beteget beküldenének a gégészetre, valószínűleg teljesen összeomlana a kórházi ellátás. Téli időszakban, a háziorvosi rendelésen akár napi 10-20 homloküreggyulladásos beteget is ellátunk és ez csak egy körzet. A gyógyulás kulcsa a váladék mihamarabbi "eltávolítása": köptető orrspray. Fájdalomcsillapító jelentősen mérsékli a tüneteket és csökkenti a gyulladást. Antibiotikumot is szoktunk adni, bár ez inkább csak Magyarországon "kötelező," (mind a szakma, mind a betegek részéről elvárás) sok helyen óvatosabban bánnak vele.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.05.30. 09:34:37

alap lecke, hogy az ügyelet nem arra van, hogy több napos panasszal bemásszál oda, arra ott a napközbeni rendelési idő. ha kibírtál 3 napot előtte, még egy éjszakát is kibírtál volna valahogy (ahogy ki is bírtál, mert végül nem lettél se megműtve, se semmi, csak kaptál egy fájdalomcsillapítót).

az ügyeletes orvos feladata nem az, hogy azokat ellássa, akik rendelési időben is el tudnak menni kivizsgáltatni magukat, hanem az a dolga, hogy a sürgős eseteket az ügyeletében kezelje, ebbe nem tartoznak bele a sok nappal azelőtti panaszok kezelése.

ahogy korábban írta itt valaki, a vízórát se fogja Neked senki kicserélni passzióból éjfélkor, mert Te akkor jössz rá, hogy de biza' ezt most ki kéne cserétetni, de ha durva csőtörés van, akkor az ügyeletesek azonnal ahelyszínre jönnek és megoldják. nekik nem az a dolguk, hogy a napközben is elvégezhető feladatokat az éjszaka kellős közepén szórakozásból a Te kényed kedves szerint csinálják meg.

de nem Te vagy az extrém eset, volt olyan mamika, aki 3 éves(!) derékfájással ment el ügyeletbe hajnali egykor, mert neki akkor már nagyon sajgott. ott a doki szintén elhajtotta a picsába a nénikét, hogy menjen majd a normális rendelési időben. mindez németországban volt, ahol köztudottan máshogy állnak az emberhez, de azért vannak határok ott is.

rougon 2010.05.30. 09:39:13

@P75:

"Egyszer régen a recepciósunk mondta poénból, amikor munkaideje után szólt a telefon, hogy "nem hagynak passziánszozni". Másnap már nem is kellett bejönnie... Pedig nem pénzért túlórázott és nem emberéletekkel játszott és viccesen jegyezte meg...
"

jól értettem és ti voltatok a munkáltatói?
csak mert ha munkaidőn TÚL történt és akkor is csak VICCESEN, akkor elég suttyó embernek tartanálak titeket...

P75 2010.05.30. 09:44:29

@sylike: Háziorvos meg is röntgenezi és ki is értékeli a leletet? El tudja dönteni azt is, hogy meddig szabad gyógyszerezni és mikor kell felszúrni?
AB: én úgy tudom, hogy a fül- és melléküreg-gyulladások vagy savósak, vagy gennyesek, de mivel ürülni nem tudnak, az esetek legnagyobb részében gennyessé válnak, tehát megjelennek a baktériumok. Persze, külföldön nem kell antibiotikum, mert ott a legtöbb rendelőintézetben és kórházban van igénybe vehető bioptron lámpa. Én itthon eddig csak egy ilyen helyen jártam (VI. kerületi sztk gégészete), ott nekem az ABt és a kokainos pálca - bioptron lámpa kombó az utolsó opcióm volt a felszúrás előtt. 10 hétig tartott a kezelés, de megúsztam! Majd ha itthon is lesz vizitdíj, akkor lesz pénz mindenhol bioptron lámpára, és akkor lehet majd külföldhöz hasonlítgatni. Szerintem.

zezse 2010.05.30. 09:47:43

Nekem csak állatokkal volt hasonló tapasztalatom. Mivel az egyetem 24 órán át tart nyitva, képesek éjjel kettőkor rájönni a gazdik, hogy három éve nem vágták le a kutya körmét!, és most izibe szeretnék. mondjuk az egyetemen ilyenkor 15.000-től indul a számláló...

de a karácsony este zárás előtt 10 perccel való érkezés valami banális problémával..

P75 2010.05.30. 09:59:59

@rougon: Nem. Az én munkáltatóm volt az ő munkáltatója is. Tehát én ugyanolyan beosztott voltam mint ő. És igen, elég suttyó volt a munkáltató.

sylike 2010.05.30. 10:01:57

@www.Bisex.hu: @P75: A melléküreggyulladások 95%-ban teljesen felesleges a RTG felvéte,l a panaszok alapjánés fizikális vizsgálattal lehet és kell diagnosztizálni. A maradék 5%-ot kell felismerni jól, és beküldeni a gégészetre. A gyakori és felesleges antibiotikum kezelés miatt, egyébként a melléküreggyulladások jó része krónikussá válik, így a hozott RTG leletek 80%-ban fedett és nem légtartó melléküreg ábrázolódik, akár van éppen heveny gyulladása a betegnek, akár nincs. A bipotron lámpának elég jó híre van, de a helyi meleget só, vagy egy 1500Ft-os infralámpa is tudja. A rendelőintézetekben nem bioptronlámpa hiányzik, hanem rövidhullámú kezelés.

adamantium 2010.05.30. 10:03:49

természetesen én is szoktam telefonon tanácsot adni mert gyakran hív ilyen-olyan tünetekkel valamelyik családtagom vagy olyan betegem akinek megvan a telefonszámom (mondjuk az egyik betegem az utóbbi időben nagyon elkapatta magát, ha nem tudom felvenni a telefont mert mondjuk műtök akkor simán belemondja az üzenetrögzítőbe, hogy hívjam vissza). na szóval: itt már az elején felmerült a homloküreggyulladás lehetősége, de lehet mondjuk agytályog is, hát én nem etetnék antibiotikumot a beteggel csak úgy vakon, hanem valami vizsgálatot csak csináltatnék (röntgen), vagy fül-orr-gégészetre küldeném, a háziorvos sem javított a helyzeten azzal, hogy megnövelte a dózist. a beteg meg első naptól komolya panaszokkal küzdött akkor meg miért nem ment reális időben az orvoshoz? gondolom nem új a szlogen: minden betegséget frissiben lehet a legjobban gyógyítani. azért érdekelne, hogy hány óra is volt amikor ez történt mert aludni teljesen legális ügyeletben, ez hozzájárul ahhoz, hogy pihenten és figyelmesen lásd el a betegeket, de én pl ha nincs semmi dolgom akkor se fekszem le éjfél előtt, mert ha 5 percre költenek fel az valójában legalább 1 órát elvesz az éjszakai álmodból. az éjszakai felköltéseket sokan tanító jelleggel arra szokták használni, hogy lebasszák a beteget és tudatosítsák benne, hogy valami rosszat csinált, nem feltétlenül az orvossal hanem magával (mert ugye ha ez egy rendes becsületes gennyes homloküreggyulladás éppen be is törhet a koponyába és megvan az agytályog, gyakran a homloküregnek papírvékony a fala, ezt a genny hamar megemészti - jó ez egy nagyon ritka szövődmény nem kell egyből erre gondolni csak megvan a lehetősége) na és végül akkor mi is lett a végkifejlet mert én nem találom.
a telefonos ügyfélszolgálatról meg annyit, hogy neked volt az is antibiotikumot javasolt, de kimosni a homloküregedet nem tudja. meg kell sajna szokni, hogy az ügyeleti ellátás az nem azért van ott, mert akkor éjszaka is lehet orvoshoz menni hanem az ügyeletes elsősorban az osztályon fekvő betegekre ügyel, másodsorban ellátja a sürgős, halaszthatatlan eseteket az ambulancián, harmadsorban meg van olyan kegyes és megnézi az olyan betegeket akik azt hiszik, hogy őértük van a világ

Demokratata 2010.05.30. 10:06:54

"késöbb bejött anyám és őt is letolta hogy milyen szülő az ilyen aki nem figyel oda a fiára, és nem képes időben (napközben) behozni."

Megkérdezted, minek képzeli magát, hogy üvöltözik veletek és letol? Mondtad neki, hogy magnóra vetted, amit és ahogyan mondott és panaszt fogsz tenni a megfelelő helyeken? Hogy most elmész máshova, megvizsgáltatni magadat, de ha kiderülne, hogy komolyabb bajod van, akkor feljelented foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésért?
Nem?
Akkor te is oka vagy, hogy ez a helyzet ebben az országban.

is 2010.05.30. 10:11:25

hát ez kész. miután éjszaka az ügyeletes nem szúrta fel, akkor legalább másnap bement a rendes rendelésre? mert az, hogy két nap(!) alatt elfogyott két levél fájdalomcsillapító, az nem erre utal, hanem arra, hogy előtte-utána nem ment be dokihoz, csak éjszaka.

adamantium 2010.05.30. 10:14:45

@sylike: húha azért remélem te nem orvos vagy az ilyen meglátásoddal. pl ha te nekem fizikális vizsgálatokkal megállapítasz egy sinus sphenoidali (iköböl magyarul) gyulladást akkor igazán király vagy, na jó egy rostacsont sejt gyulladásra is ér az előbbi kijelentésem. ezek is melléküregek, nem is olyan ritka a gyulladásuk mint hisszük. ráadásul ezekhez általában már a röntgen is kevés. a krónikussá válásról nekem homlokegyenest más a véleményem, nem azt mondom, hogy a legenyhébb gyulladásra is egyből antibiotikum de az kell méghozzá megfelelő dózisban és elég hosszan. a krónikussá válás inkább attól van, hogy nem kap a beteg antibiotikumot, a hosszan tartó gyulladás miatt megvastagszik az üreg nyálkahártyája, elzárja az üreg bejáratát és az már nem szellőzik többé, ha nincs szellőzés akkor a következő gyulladás már csak időpont kérdése. az, hogy fedett az arcüreg annak sok oka lehet, a lényeg, hogy nincs vagy kevés benne a levegő, a kérdés, hogy van-e benne nívó? ha egyenletesen fedett akkor vagy nincs is, vagy a nyálkahártya megvastagodás teljesen kitölti vagy valami folyadék (izzadmány, vér, genny) tölti ki teljesen. a bioptron meg ilyen olyan lámpák mégis, hogyan hatnak az üregben amikor annak van egy elülső, jellemzően vastagabb, csontos fala? nem mondom, hogy árt, de halottnak a szenteltvíz

Káin 2010.05.30. 10:17:06

Hiányzik Dr.Morcz véleménye a posztokhoz..

adamantium 2010.05.30. 10:17:30

@Demokratata: én ezzel nem vagánykodnék annyira mert ugye hivatalos helyen csak engedéllyel lehet hang és videofelvételt készíteni, ráhívja a rendőröket: ha találnak nála hangfelvételt akkor az már simán felfüggesztett vagy akár letöltendő is, közfeladatot ellátó ember fenyegetése meg megint bűncselekmény, jelenleg pénzbüntetés de az új kormány letöltendő börtönbüntetést helyez kilátásba az ilyen esetekre, na szóval értelmesebb ötletekkel állj elő

kvadrillio 2010.05.30. 10:20:16

Nahát !
Fejfájással orr- fül- gégészetre kell menni !
Te esztet nem tuttad ???! Megáll az eszem minggyá ! Ezt nem tudni !!!

Nem vagy te egy orvos ???!

Mert fájhat akkor is, ha strokot kabsz, meg akkor is, ha agydagasnatod van..., meg akkor is, ha migrene...meg akkor is, ha...

Ehh !
Meg kell tanulni diagnosztizálni magad éls KÉSZ !

az orvos meg hagy aludjon.... elvégre az a dolga nekijehhh..hh.hhh...hhhh

na tessék, elkezdtem hörögni !

Demokratata 2010.05.30. 10:25:08

"hivatalos helyen csak engedéllyel lehet hang és videofelvételt készíteni, ráhívja a rendőröket: ha találnak nála hangfelvételt akkor az már simán felfüggesztett vagy akár letöltendő" -

Aha, értem, akkor most a Wieszt elvtárs kenőpénz átvételéről szóló felvétel készítőjét csukják be? Gondolod, hogy ezt a törvényt erre találták ki?

A "fenyegetés" sem azt jelenti, amire a köznyelvben értik. Ha a bűnözővel közlöm, hogy most feljelentem, az lehet, hogy számára igencsak fenyegetően hangzik, de jogilag nem "fenyegetés".

iovianus 2010.05.30. 10:27:48

Az éjszakai ügyelet a súlyos akut esetek miatt van. Akinek 3 napja egyre jobban fáj a feje, legyen annyi esze, hogy nem várja meg az elviselhetetlent, hanem még napközben cselekszik ha nem lett jobban.
Az ügyelet nem ezért van.
Egyszer engem is felvilágosítottak... :D

fraulein praxa 2010.05.30. 10:35:04

én azt imádtam, amikor húsvét hétfőn telefonálgattak (jelzem nem volt ügyelet, de át volt irányítva rám a telefon, ha mégis valaki időpontot szeretne kérni az elkövetkezendő napokra), hogy neki 4-5-6 napja fáj a foga, és ma jönne, rögtön és azonnal... majd kiakadt (magánrendelő vagyunk), hogy mi miért nem látunk el betegeket húsvét hétfőn? javasoltam neki a szentkirályi utcát. de volt aki szenteste akart bölcsességfogat húzatni, ami egyébként nem fáj naki annyira. szóval az emberek is kssé el vannak rugaszkodva a valóságtól. rendben van, hogy fizet a szolgáltatásért, és némelyik páciens ekkor már úgy érzi, ő szarta a világot, de azért azt gondolom, ezek erősen túlzásba vitt dolgok. nem akarok védelmembe venni minden orvost, mert tény, hogy van közöttük "kevésbé lelkes", de néha a betegnél is indokolt lenne az észhasználat.

Acclivius 2010.05.30. 10:35:45

"Ezek után úgy döntöttem hogy nem várom meg az elöttem lévő 30 beteget."

A 30, vegyük észre valószínűleg túlzás. Bárhogy legyen is, te türelmetlen vagy, elvárod hogy azonnal pattanjanak miattad, "cimborádra" hallgatsz, majd felháborodsz amikor szembesítenek a dolgok rendezett menetével. NB. : éjjel 2-őt sikerült még így is kivárnod, ha 11-re bemész talán nem a friss álmából ébreszted fel a reggel 7 óta vsz dolgozó orvost. Amúgy a hangneme persze elfogadhatatlan de tényszerűleg igaza van.

fraulein praxa 2010.05.30. 10:38:31

"Az éjszakai ügyelet a súlyos akut esetek miatt van. Akinek 3 napja egyre jobban fáj a feje, legyen annyi esze, hogy nem várja meg az elviselhetetlent, hanem még napközben cselekszik ha nem lett jobban."

mondjuk ez még nem feltétele annak, hogy az orvos üvöltözzön valakivel.:-( még ha állami helyen is kénytelen tengetni az életét...

berta wooster (törölt) 2010.05.30. 10:39:47

" úgy döntöttem hogy nem várom meg az elöttem lévő 30 beteget"

no comment

Gest anyó férje 2010.05.30. 10:40:41

Látom Kacorka nem hajlik rá hogy leközölje a külföldi (angol, svéd) tapasztalatokról küldött bejegyzéseket. Talán mert abból kiderülne hogy ilyen esetben ott nem is fogadnák a beteget 2-3 héten belül? Nemhogy éjszaka kelti fel az ügyeletest, be set jut a gyógyintézménybe
Botrányt kavarni az mindig jó így lehet hülyíteni a népet a legeredményesebben

Despota 2010.05.30. 10:42:27

@Gest anyó férje: Szia! Most épp én szerkesztem a blogot. Milyen bejegyzéseket kellene majd kirakni?

adamantium 2010.05.30. 10:46:38

@Demokratata: egy illegálisan készített hangfelvétellel fenyegetni a jobb ellátás reményében az szerinted nem törvénybe ütköző?

Polifémosz 2010.05.30. 10:50:31

Bizony-bizony nagyon kellemetlen amikor 2 hónapos fülzúgás miatt éjjel 3-kor, felfázás miatt fél egykor, mert nem tud aludni!!! éjjel kettőkor, bedugult az orra kettőkor, fáj a dereka egy hete ..... sorolhatnám. Ezeket a személyeket nevelni kell, méghozzá hatásosan! Tudniillik az ügyeletes orvos nem otthonról jön kipihenve, hanem ledolgozta a 8 óráját, majd ügyel 16 órát és utána még 8-at ledolgozik másnap! Észre kéne venni, hogy az ilyen felesleges vagy megelőzhető ébresztések miatt a másnap ellátott betegek adott esetben közvetlen veszélyben lehetnek, ugyanis egy 2 órát alvó orvos esetleg elnézi a bajukat vagy flegma lesz velük, mert majdnem összeesik, és akkor -jogosan- fel lesznek háborodva!

P75 2010.05.30. 10:52:55

@adamantium: Nekem az orromon át betoltak egy hosszú vékony pálcát, aminek a végén híg kokainos oldattal átitatott cucc volt, ez egy pillanat alatt lezsibbasztotta és le is lohasztotta a nyálkahártyát annyira, hogy a 2x15 perces (15 perc/orrluk) bioptron kezelésnek legyen értelme. Ez ment 10 héten át kétnaponta. Azért csinálták így, mert az első antibiotikum kúra nem használt, de nem akarta a doki egyből felszúrni.

szabidoki 2010.05.30. 10:54:39

Az, hogy a kolléga morgott, mert nem hagyják aludni, valóban hiba, nem professzionális viselkedés, ezt nem illik nyilvánosan, az viszont, hogy a drága beteg több napos panaszokkal az éjszakai ügyeletet zaklatja, szintén hiba. Már többen leírták, és tényleg így van, hogy rengeteg ember azt hiszi, hogy az ügyelet azért van, hogy ő a több napos/hetes/éves bajait kezelgesse, meg akkor nem kell sorbaállni, hanem hamarabb kész van. A valóság elvileg az, hogy az ügyelet a súlyos, halasztást nem tűrő esetekre van fenntartva - egy két napja meglévő, ismert, kezelt betegség nem tartozik ide. Én csak azt nem értem, hogy ha tudott dolog volt, hogy ténylegesen homloküreg-gyulladása van, miért nem a gégészeti ügyeletre mentek? Lehet, hogy korrektebb kezelést kapott volna.

antars 2010.05.30. 10:55:02

Szerintem a gond, hogy nálunk az egészségnevelés 0. Nem tudjuk, hogy mikor nem kell, mikor kell orvoshoz menni. A 3 napos fájdalom nem ügyeleti feladat, ahogyan a szúnyogcsípés sem.

Az egészség megőrzése 2 szereplős történet, de ez nem abban nyilvánul meg, hogy megmondjuk az orvosnak, hogy hogyan gyógyítson minket.
Hány éves a történet hőse? Jogosítványa valszeg már van, de a szülei ijesztgetik a felszúrással? Tényleg nem tudom összerakni.

adamantium 2010.05.30. 10:58:47

@Polifémosz: nekem a legdurvább az volt amikor beállított, hogy neki kiesett a fogtömése (baleseti sebészetre, szóval igen ez is egy balesetnek mondható), hajnal 3 kor. mondom neki talán nem rám kellene bízza a fogtömését mert annak nem lesz jó vége. de akkor mondjam meg mit tegyen: hát menjen fogászatra. de az pénzbe kerül. hát igen, mondom van az úgy. de legalább egy doboz fájdalomcsillapítót adjak. mondom van ügyeletes patika, de ő nem tudja hol van az. hát mondom én se, de nézze meg a neten vagy ki van függesztve a patikákra. de akkor legalább pár szemet adjak, na erre azért már kezdtem diszkréten ideges lenni és megmondtam neki, hogy nem vagyunk a máltai szeretetszolgálat, hogy ellássuk a lakosságot fájdalomcsillapítóval, és, hogy az egyetemen alapszinten tanítanak foghúzást, azt még lehet meg tudom csinálni, de ha szakellátásra vágyik akkor húzzon a megfelelő helyre de gyorsan.

Polifémosz 2010.05.30. 10:58:52

Legjobb a kullanccsípés éjjel! Szedje ki az orvos! Miért, nincs otthon egy szemöldökcsipesz?

szabidoki 2010.05.30. 10:59:03

@P75: már nem azért, de te végigszenvedtél tíz hetet egy arcüreggyulladással mindenféle vajákos kúrákkal, ahelyett, hogy mondjuk elsőre felszúrják, és kész, megoldódott? Tudom, elég fájdalmas, meg minden, de tíz hét...

P75 2010.05.30. 11:00:04

@Polifémosz: Naaa, azért ez túlzás... Nem dolgozik le másnap még 8 órát. 8-at dolgozik, 16-ot ügyel. Persze nem az érdemeit akarom kisebbíteni, de maradjunk két lábbal a földön.

adamantium 2010.05.30. 11:01:34

@P75: embere és módszere válogatja, egyébként hol kaptál kokaint? sokan csak azért jártak a gégészetre :D

adamantium 2010.05.30. 11:04:30

@P75: azért az helye válogatja, van ahol nem szabad, van ahol nincs lehetőség hazamenni másnap, sőt van még mindig ahol a szombatot-vasárnapot egyben ügyelik, vagy az egész hétvégét, mondjuk, hogy könyvelik el azt nem tudom.

szabidoki 2010.05.30. 11:04:50

@adamantium: hozzám azzal jöttek egy éjszaka a baleseti ügyeletre, hogy kidörzsölte a lábát a cipő két hete (!), és még mindig nem gyógyult meg, mit csináljon...
Illetve mentővel az volt a csúcspont, amikor azért mentünk szirénázó rohamkocsival, mert az esküvőre készülő vőlegény irtotta az orrszőrét, és belevágott az orrába belülről, és vérzik. Mondjuk ez utóbbi eset az irányítás munkáját is dicséri :)

Polifémosz 2010.05.30. 11:07:43

@adamantium: Az is jó volt mikor beállított éjszaka egy fiatalember, hogy nagyon fullad. Persze dyspnoe jeleit nem mutatta de azért megvizsgáltam, nem találtam eltérést. Mondom neki mi az, hogy fullad, nem kap levegőt? Igen felelte nem kap jól levegőt - ekkor kezdtem el kapizsgálni, hogy mi lehet a baj. Hol nem kap levegőt az orrán? Igen be van dugulva, felelte. És még ki volt akadva mikor nem írtam gyógyszert, hanem elküldtem patikába orrcseppért. Ha még az éjjel elment akkor ők is biztos örültek neki!

Gest anyó férje 2010.05.30. 11:08:22

@Despota:
Úgy 3 napja Morcz doc kérte Kacorkát hogy tegyen ki önálló posztként olyan bejegyzést amiben valaki elmeséli az angliai tapasztalatait. Hetekig nem jutottt be a rendelőbe se, nemhogy foglakoztak volna vele, mert ott így szokás.
Mások pl. Svédországból számoltak be hasonló tapasztalatokról. Időpontot kell kérni, családorvoshoz 1-2 hét múlva lehet bejutni a legjobb esetben, szakorvoshoz ez jóval hosszabb idő, 3 hét de lehet akár fél évnél hosszabb idő is szakterület stb. függvényében. Az akut esettől se ijednek meg, kaphat telefonos tanácsot maximum és ezzel kész.
Itt meg olyan elvárások fogalmazódnak meg hogy azt kell hinnünk ez a magyar virtus: az éjszaka kellős közepén pattanjon fel az orvos és vágjon jó képet amikor a beteg közli hogy 3 napja is eljöhetett volna csak nem szottyant rá kedve

Straight 2010.05.30. 11:11:14

1: Szar szitu, nem a kedves beteg hibája. Nem tudhatta hogy a kis fejfájás másnapra elviselhetetlen lesz. (de máskor gyulladt homloküreget ne melegíts 1 csillió wattos lámpával (ha jól sejtem ez az a bioptron lámpa ti: legfeljebb a homlokodon a bőrt világítod. Belülre abból semmi sem jut csak a meleg)

2: Kicsit a telefonos segítség hibája. Ha felír antibiotikumot akkor már rendes adagot. Nem értem miért kockáztatná ezzel a praxisát. Ha orvos felírhatja és itt pedig meglehetősen jó indoka is lett volna rá. gyerek adaggal max a bacit teszi rezisztensé de segíteni tuti nem fog. És akkor már egy jó erős fájdalomcsillapítót is kaphattál volna.

3: Az üvöltöző orvos szimplán tahó volt de én őt is megértem. Képzeljétek magatokat a helyébe: hajnal 2 kor felkelsz és azzal jönnek hogy 3 napja fáj a fejem. (A szitu elkerülése érdekében a helyes megfogalmazás:" 3 napja fáj a fejem, ezt meg ezt szedek ezt meg ezt mondtak eddig de pár órája elviselhetetlen lett")

Voltam már hasonló szituba csak nem korházban hanem patikában. Ha hajnal 2 kor felcsöngetnek egy ügyeletről frissen hozott receptel egy rossz szavunk sincs. De volt már rá példa hogy hajnal 4 kor csengettek fel egy 3 napja felirt gyerek lázcsillapítóval. Nekik is odaadtuk de ez esetben hozzáfűzni való is szokott lenni.

adamantium 2010.05.30. 11:11:19

@szabidoki: ismerős, az első az komoly indok mindig le is szoktam kezelni dodesepttel jó bőven 4 szer mert úgy írja a protokol,aztán a pörköt is el kell távolítani mert lehet az gátolja a gyógyulást, ilyenkor a magas infekcióveszély miatt helyi érzéstelenítés nem adható, újra fertőtlenítés dodesepttel, aztán meg adok neki tanat-ot minimum zöld tűvel.ezekután kezelheti a bőrgyógyászat is. mentőzni szerencsére nem járok :)

fraulein praxa 2010.05.30. 11:11:27

áááá de jó sztorik vannak itt a végén..:-DD
és az, amikor anyuka betelefonál ESTE 9-kor, hogy ha most elindulnak (...), akkor altatásban be tudjuk-e tömni a 4 éves gyereke TEJfogát?..

szabidoki 2010.05.30. 11:11:55

@adamantium: papíron X ügyel szombaton, Y vasárnap, a következő hétvégén meg fordítva.
Mondjuk én csak a több munkahely miatt futottam bele párszor a hétvégi 48 órás melóba :(
@P75: a szabály valóban az, hogy nem lenne szabad ügyelet után bent maradni, de sok helyen megkövetelik, hogy 32 órát dolgozz egyben, függetlenül a hatályos törvényektől. Amúgy a pontos szabály az lenne, hogy 12 óra folyamatos meló után mindenkinek kötelező hazamennie, és legalább 11 óra pihenőidő jár két műszak között, de ezt magyar földön úgy trükközik ki, hogy az ügyeletet csak 25-50%-ban ismerik el munkaidőnek, és akkor kijönnek szépen az óraszámok. Mondjuk eddig akárhány per volt, mindet bukták a kórházak ezzel a matekkal, de kevesen perelnek.

Polifémosz 2010.05.30. 11:12:45

@P75: Na itt a baj! Sokan azt hiszik, hogy ezek költői túlzások! Hát nem! Én is ekként dolgozom saját példa! De volt olyan is, hogy a belen ledolgoztam pénteken 8 órát majd mehettem ügyelni 48 órát egész hétvégén, aztán hétfő reggel vissza a belre du. 4-ig! Ez barátok közt is 64 óra! Más ember csaknem 2 hét alatt tölt el ennyi időt a munkahelyén!

Despota 2010.05.30. 11:15:09

@Gest anyó férje: ez egy komment volt? Be tudnad linkelni es akkor holnap kiteszem. Most uton vagyok, otthon megnezem.

P75 2010.05.30. 11:15:38

@Straight: nem, az a sima inra lámpa. A bioptron csak minimálisan melegít, az más elven működik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.30. 11:20:45

A postolónak ugyanaz lehetett a baja, mint nekem, szintén láz-gyengeség-fejfájás-rókázás valami, gondolom. Tél végén rengeteg ismerősöm feküdt otthon ezze (én is)...

Háziorvos nekem is annyit tudott adni, hogy fájdalomcsillapító + feküdjön, tea, stb.

Mondjuk ha velem így beszélt volna az orvos, akkor valószínű megemlítem a kamarát neki.
Illetve remélem nem adtál neki hálapénzt :S

szabidoki 2010.05.30. 11:20:50

@P75: igen, a bioptron lámpát a hit hajtja :)

Gest anyó férje 2010.05.30. 11:22:27

@Despota:
Itt továbbítom, nem én vagyok a szerző!

Iridium 2010.05.28. 16:29:08
Pár hónapja voltam influenzás, a h1n1 hisztéria közepén. Próbáltam bejelentkezni dokihoz, de a h1n1 gyanúja miatt nem adtak időpontot. Kérdeztem, hogy akkor dögöljek-e meg-e? Aztán átirányítottak egy telefonszámra, ahol képzett (=19 éves elsőéves könyvelőszakos! egyetemista) egy előre leírt kérdéssor alapján diagnosztizálta nálam a h1n1-et. Értitek, telefonon! Aztán elküldtem messzebbre, mondta, hogy akkor próbálkozzam a weboldalon található h1n1 központokkal. Oké, weboldalon ismét diagnosztizáltam magam, hogy h1n1-es vagyok. Mivel orvost ezen oldalon keresztül sem találni, ezért kiváltottam a tamiflut, csak hogy valami 'lószérumot' kapjak a béna paracetamol helyett (mindig mindenre az a gyógyír! Legyen az lábfájás, seb, torokgyulladás, nekem mindig csak ennyit 'írtak fel').
Szóval átcsámpáztam a városon keresztül 40 fokos lázzal, a rendszer túlterhelése miatt azonban majdnem 1 órát vártam a patikában, mire be tudták pötyögni a nevem.
Aztán a tamiflu semmit se segített, de végül kihevertem az egészet olyan 2-3 hét alatt. Ekkor bejelentkeztem (volna) dokihoz, de megint elutasítottak, mondván nemrég volt influenzám, és ezért nem fogadhatnak. Ekkor már morcos voltam, de szerencsére hazajöttünk Magyarországra, ahol mindössze 2 óra várakozás után megnézett egy doki normálisan, és mindenre kaptam utólag egy kis bogyópakkot. Mint mondta, szerinte nem is volt h1n1-em, nem érti, hogy diagnosztizálhatták egyáltalán. Hát igen, a brit egészségügy egy ratyi a magyarhoz képest. Én már nem is próbálkozom elmenni orvoshoz itt, egyszerűen képtelenség 3-4 hétnél hamarabb időpontot kapni, bármi is legyen a bajom.
Néha, ha már tényleg nagyon fáj valami, akkor a sürgősségire megyek éjfél körül, akkor már ellátnak. Igaz, várni ott is kell néhány órát, mert mindig tele van a váró. Tök 'vicces' nézni, ahogy tucatnyi kifordult vállú, vérző, ájulás határán lévő embereket várakoztatnak órákig, mert annyira béna az ellátás mindenhol. Erre varrj gombot, posztoló.

P75 2010.05.30. 11:23:21

@fraulein praxa: És az milyen jó, amikor hónapokon át nem sikerült kideríteniük a dokiknak, mitől fáj a bal oldalam, mígnem egy vasárnap arra ébredtem, hogy nem tudok enni, inni is csak minimálisat. Hajnali 4-kor arra ébredtem, hogy a szívem össze-vissza ver. 2 utcányira laktunk a kórháztól, bementem, a doki - nem, nem volt az doktor úr - leüvöltötte a fejemet, hogy a faszé' nem bírtam ezzel várni reggelig. Felvett az osztályra, ahol a bent töltött 2 nap alatt az osztályos orvos minden vizitet azzal kezdett, hogy "ez az a beteg, akinek nagyon fontos volt vasárnap hajnalban a saját lábán bejönnie"...
Annyi derült ki a bentlétem alatt, hogy extrém módon kiszáradtam, később pedig saját utánajárásomra kiderült az is, hogy a bal oldalam pedig egy szép nagy gyomorfekély miatt fájt hónapok óta.
Szép történetek ezek.

Straight 2010.05.30. 11:25:26

@P75: Van most itt pár orvos úgy látom. Kérdeznék valamit. Ha jól tudom az akut fázis fehérjék bizonyos hullámhosszú fényre érzékenyek lehetnek és ezzel csökkenthető a gyulladás. De ha a gyulladás olyan helyen van ahova fény nem jut akkor kárnak melengeti magát csak még roszabb lesz az egész. Jól rémlik vagy rá kell gyurnom még egy kicsit a gyulladásra hogy 2 hét mulva ne repüljek páros lábbal?

Demokratata 2010.05.30. 11:26:33

adamantium: Nem, nem ütközik törvénybe, ellentétben azzal, amit az ügyeletes "orvos" elvtárs tett.

Egyébként az embergyűlölettől csöpögő (sajnos szakmabeli) hozzászólások hangneme, tartalma "csodás" kórkép erről az országról. Arról, hogy az egészségügyi ellátás nem elsősorban a pénzhiánytól beteg, hanem a kommunista diktatúra 40 évének agy- és jellempusztító hatásától. Amit lehet, hogy 150 év alatt sem fogunk kiheverni.

röntgenszeműlány 2010.05.30. 11:26:37

"Persze, külföldön nem kell antibiotikum, mert ott a legtöbb rendelőintézetben és kórházban van igénybe vehető bioptron lámpa."

Merem remélni, hogy a nyugati orvoslás még nem jutott el a sötétség ezen fokáig.

fraulein praxa 2010.05.30. 11:31:19

@P75:
nyílván nem az ilyen történetek kacagtatóak, hanem a "két hete kidörzsölte a cipő a lábamat"...
ismerek olyan fiatal nőt én is, akinek a szájában volt egy seb, már hetek óta. piszkálgatta a nyelvével, nem gyógyul, nem gyógyul. épp egy nagyobb városban járt, betért a kórházba, és kiderült néhány vizsgálat után, hogy leukémiás. azonnal befektették. vannak szomorú történetek is, tudom.:-( de itt most nem erről volt szó.

P75 2010.05.30. 11:32:05

@Straight: nézd, én csak egy mérnök vagyok, nem pedig nagy tudású orvos, tehát a dolognak inkább csak a műszaki oldalát ismerem. Ellenben én magyarul is beszélek. Megkérhetlek, hogy szállj le a magas lóról és próbálkozz az anyanyelveden kommunikálni velünk, földi halandókkal??? Én is seggeltem annyit az egyetemen mint Te, adjuk meg egymásnak a tiszteletet, ha kérhetem!

Straight 2010.05.30. 11:33:33

@Parmezanidész: Az ügyelet azért van hogy ha agyvérzést kaptál éjszaka ne halj bele. Ha a gyereknek kitörte a lábát a cipő vársz reggelig. Az orvos annyit keres mint egy közepes tehetségű asztalos. A különbség annyi hogy mire az orvos elkezd annyit keresni addigra asztalos baarátunk már 10 év építgeti az egzisztenciáját.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.05.30. 11:34:18

Az a benyomásom, hogy ezek a sztorik az éjszakai ügyelettel szinte kivétel nélkül fővárosiak. Sajna nálunk Dél-Baranyában az ember összeteszi a kezét, ha sürgős esetben tényleg el tud jutni az egyetlen(!) ügyeletre, mivel tömegközlekedés gyakorlatilag nincs, az autó meg nem alapfelszerelés. Úgyhogy itt az orvosok hozzáállása is más.

Egyébként egy dolog, ha az ember elcseszi magának, és nem megy időben orvoshoz. De azért még nem kell leüvölteni az embert. Normál hangon is el lehet mondani, ha nem így kell intézni a dolgokat.

Polifémosz 2010.05.30. 11:35:55

@P75: Az mit jelent, hogy az oldalad fájt? A gyomorfekélynek nem ez a típusos jele.... De pontos anamnézissel a kísérőtünetekből hamarabb is kiderülhet, hogy a gyomrod a beteg.Tehát egész vasárnap nem ettél ittál, majd éjjel felébredtél, hogy rosszul érzed magad-nyilván a kiszáradástól és bementél a kórházba. Hát végülis lehet, hogy elég lett volna másnap egy gastro ambulanciát vagy SBO-t felkeresni....

Straight 2010.05.30. 11:39:00

@P75: Nem érzem magam magas lovon ha így tűnt bocsánat. Rossz helyen tettem fel a kérdést. Magyarabbra átfordítva : "A gyulladás kezdeti szakaszában jelen lévő anyagok bizonyos hullámhosszú fényre elbomlanak?" Attól még nem ülök magas lovon hogy leirtam azt a szót hogy akutfázis. Rosz helyen tettem tényleg. Bocsi.

szabidoki 2010.05.30. 11:39:03

@Straight: az attól függ, milyen vizsga. Kórélettanra érdemes sokat gyúrni a gyulladást, de belgyógy szigorlaton már nem foglalkoznak akut fázis fehérjékkel, legfeljebb a laborértékekkel.

privateer 2010.05.30. 11:41:16

@rougon: soha de soha nem mondunk viccből ilyet, hogy nem hagynak passziánszozni. Ügyféllel nem szívózunk, viccelődünk. Soha nem tudhatjuk, hogy nem valaki olyan, aki pl imád pereskedni. Ha belefutsz ilyenbe és egy ártatlan viccet elengedsz, közben meg ő na hurrá itt egy újabb per lehetőség.

De nem kell ilyen durva ügyfél, elég csak ha valakinek rossz a kedve. Engem pl nem szokott zavarni az ilyen megjegyzés, de volt hogy rossz napom volt. Pont kifogtam egy vicces kedvű embert. Nem vettem jó néven.

P75. ezt mire írtad most?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 11:42:02

@Straight: Honnan származik az az elképzelés, hogy az orvosnak a társadalom anyagi és elismertségi császárának kell lennie? Ez épp olyan munka, mint bármelyik másik, csak sokat kell hozzá tanulni.
@szabidoki: Felőlem akár holnap elmehettek. Akkor talán felnőhet egy olyan orvosi nemzedék, akinek már nem a papája volt orvos, hanem saját kedvéből ment oda, és elsősorban gyógyítani akar, nem a zsebét tömni. Addig kihúzom aszpirinen.

Polifémosz 2010.05.30. 11:42:05

@Brannagh: Ebben teljesen igazad van! Az orvosnak JOGA van hozzá, hogy a véleményét közölje a beteggel, még ha az nem is pozitív rá nézve, de a hangnemre vigyázni kell. Szépen, halkan is lehet úgy fogalmazni, hogy megértsék mire akarsz kilyukadni.

Straight 2010.05.30. 11:43:05

@P75: És hidd el nekem hogy távol áll tőlem a mérnökök leszólása. Volt szerencsém párnak az egyetemi pályafutását figyelemmel kísérni és semmi nem áll tőlem távolabb mint azt gondolni róluk hogy könnyű meló/suli.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.05.30. 11:50:40

Fejfájós beteget leordítani, rajta az agressziónkat kiélni borzasztó egoizmusra vall, főképp, ha mi vagyunk a megoldásra elővett hozzáértő szakember. Ez ugyanolyan visszaélés a tiszteletre sarkalló fehér köpennyel, mint amiről itt írtam:
szulunkosztcsok.blog.hu/2010/05/21/balassagyarmati_futoszalag_szules

P75 2010.05.30. 11:51:39

@Straight: ja nem, akkor én bocs. Valszeg Nálad értem el a tolerancia-küszöbömet és úgy tűnt, engem akarsz osztani. Peace.
@Polifémosz: köldökmagasságban baloldalt. Nem típusos, azért is nem jöttek rá sokáig. Tulajdonképpen kínjukban tükröztek meg a végén, akkor derült ki a baj. Meg is fenyegettek a műtéttel, merthogy nem a nyombélben, hanem tényleg a gyomorban volt a fekély, ami állítólag nem túl jó. De elmúlt.

Gest anyó férje 2010.05.30. 11:54:00

@Demokratata:
Szerintem inkább a te elvárásaid származnak a szovjet időkből. Állami egészségügy, ellátási kötelezettség miegyéb a Népköztársaság idejéből való. Az orvosi munka előtte főleg magánvállakozás volt, olyasmi mint manapság az ügyvéd. Felhívod, ha érdekli kapsz a titkárnőtől iőpontot, bemész, elmondod részletesebben mi a problémád. Erre 15 ezer forintért hajlandó elolvasni a papírjaidat, képbe helyezni magát és így tovább, készpénzben előre fizetve minden. Csodálkoznál ha az orvosnál is így menne? Pedig ez a természetes, leszámítva az általad megszokott szocializmust

Hipósgriff 2010.05.30. 11:54:38

Pueblo-nál a pirospont: "Te vagy a hülye barátom. Napokig várakozol, aztán éjjel megszáll az ihlet.
Kiváncsi lennék az orvos sztorijára, mert ezekben a történetekben mindig az a szép, hogy csak az egyik fél véleményét ismerjük meg." Ez volt eddig a legkorrektebb.

Nálunk volt egy sebész, az nem kiabált a többnapos lábfájóssal. Azt mondta csendesen: "Tessék csak elindulni arra az ajtó felé...Jó, most menjen ki, csukja be maga után és reggel 8-ra jöjjön vissza a rendelésre."

szabidoki 2010.05.30. 11:57:37

@Parmezanidész: tudod a hozzád hasonlóra szokták mondani, hogy fegyvertelen ellenféllel nem illik szellemi párbajt vívni, mert az nem úriemberhez méltó...

Hipósgriff 2010.05.30. 12:04:54

Parmezán: "Az orvosok növekvő pofánvágottsági statisztikája jól mutatja, hogy a betegeknek elege van ebből a stílusból."
Eleged van? Gyógyítsd meg magad. Végezd el az egyetemet, csinálj meg néhány szakvizsgát, 10-15 év és már konyítasz is a dologhoz. Tudod, ez is olyan mint a zacskóragasztás.
IDIÓTA!

szabidoki 2010.05.30. 12:05:51

@Polifémosz: képzelem mekkora sipítozás lenne, ha hétfőn Viktor bejelentené a tévében, hogy sajnos ezen a hétvégén az idős Kovács doktor kivételével (mert ő már nyugdíjas, vak és süket) minden orvos külföldre távozott :)
Szerintem parmezán barátunk ordítana a leghangosabban :)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.30. 12:06:50

@Gest anyó férje: Akut esetet nem látnak el Svédországban meg Angliában? Azért ez viccesen hihetetlenül hangzik. Ami meg a H1N1-et illeti, ha vérzik a tüdeje, biztos ellátták volna, az meg már a hozzászólás írójának sara volt, hogy más sok tíz- meg százezer a média által beparáztatott idiótával együtt rögtön sírva szaladt az orvoshoz a H1N1 gyanújával, amikor tízezer ilyen esetből egy ha volt, aminél nem volt tökéletesen jó kezelés az, ha bent marad az ágyban, és jó sok teát iszik. De hát ő nem nyugodott meg addig, amíg meg nem kapta a kis "bogyópakkot" a magyar orvostól, gratulálunk neki.

De mindjárt megírom én is belgiumi meg franciaországi tapasztalataimat, mert ezeken a helyeken többször voltam orvosnál, Franciaországban mondjuk csak egyszer, de akkor éppenséggel valamikor vasárnap délután, és azonnal fogadtak, vagy max. némi várakozás után, mindig. De Belgiumban jártam pl. fizikoterápiára meg gyógytornára is, és mindkét helyen azonnal kaptam időpontot, amikor odamentem bejelentkezni, azonnal meg is kezdték a kezelést, nem úgy, mint Magyarországon, ahol a "jól van, jöjjön vissza három hét múlva, aztán majd meglátjuk"-féle buli a tipikus. Úgyhogy ne lovald azért bele nagyon magadat ebbe a "dögöljön meg a beteg, hát hogy mer bejönni az orvoshoz"-féle hisztibe.

Az orvosok, nővérek hozzáállása, kommunikációkészsége meg megaparszekekkel múlta felül ezeken a helyeken a magyar egészségügyi dolgozókét, ahol a "mit érdekli magát a diagnózis" (konkrét szavak konkrét orvos szájából) számít a normális hozzáállásnak.

Despota 2010.05.30. 12:09:20

@Gest anyó férje: Köszönöm szépen, holnap ez lesz kint.

Polifémosz 2010.05.30. 12:18:57

@P75: Az a lényeg, hogy meggyógyultál. Egyébként meg (többek közt) ezért nehéz ez a szakma, mert ahány ember annyiféleképpen mondja el a panaszát, mivel mindenki másként éli meg a fájdalmat nehéz lehet diagnosztizálni egy egyébként egyszerűen kórismézhető betegséget is. Szóval ez nem egy igazi természettudomány. Sok benne a valószínűségi és a szerencse faktor.

Gest anyó férje 2010.05.30. 12:19:08

@Zigomer Trubahin:
Írd már meg azt is hozzá odakint Franciaországban milyen biztosításod van és mennyit fizetsz te és a munkáltatód érte, mekkorák a külön fizetendő térítési díjak!
Meg azt is hogy pontosabban milyen ellátásra tarthatsz igényt? Franciaországban sok minden nem jár, pélául úgy tudom a nálunk kötelező védőoltásokat is úgy kell megfizetni. Ha kórházba kerülsz hogyan zajlik mert az is teljesen eltér a mi rendszerünktől. Egy dologban azt hallottam hasonlít : ott is szoktak hálából ezt-azt adni a beosztott kezelőorvosnak, aki nagy részben Afrikából érkezett bevándorló. Szóval szívesen olvassuk a beszámolódat, de legyen kiegyensúlyozott

szabidoki 2010.05.30. 12:21:37

@Zigomer Trubahin: persze hogy ellátnak akut esetet Svédországban meg Angliában, de ha ott bemész a sürgősségire (mert háziorvosi ügyelet Angliában nincs), és előadod, hogy van egy homloküreg-gyulladásod, amire kaptál már antibioszt meg fájáscsillapítót, de még mindig nagyon fáj, akkor jó eséllyel a nővér elküld azzal a jótanáccsal, hogy folytasd a megkezdett terápiát, majd javulni fog, ha szívoskodsz, esetleg egy orvos elmondja ugyanezt. A várólisták viszont tényleg nagyon hosszúak, egy sima laparoszkópos epehólyag-eltávolítás legalább fél év, de van, ahol kettő év a várakozás, addig tessék diétázni.
A francia meg a belga rendszert nem ismerem, de biztosra veszem, hogy lényegesen kevesebb munkával keresnek lényegesen több pénzt, mint mi itthon, és ha nekem is csak 35-38 órát kellene dolgozni egy héten mondjuk félmilliós fizetésért, esélyes, hogy sokkal kisimultabb lennék, mint most...

tutti 2010.05.30. 12:26:22

Nekem a nyíregyházi ügyeleten volt, hogy a bal kezemből egy sebből elindult a piros csík a szívem felé. Nem akartam másnapig várni, egész gyorsan haladt, ezért hajnal 4-kor bementünk az ügyeletre egy tetanust kérni. Ott félóráig nyomtuk a csengőt, mire valaki előkerült álmos fejjel, morcosan, és közölte, hogy nem haltam volna meg reggelig, a rendes rendelési időig, minek jöttem most.

luck66 2010.05.30. 12:27:45

van SZEKSZÁRDON olyan, aki az elmúlt 30 évben nem ügyelt józanul,lehet kifogtad!

szabidoki 2010.05.30. 12:33:20

@Parmezanidész: már elnézést, hol írtam én olyat, hogy elmegyek külföldre, ha nem alhatok ügyeletben?
Amúgy az orvosi elvándorlás létező jelenség, csak senki nem szeret ezzel foglalkozni, amíg késő nem lesz, ha tényleg érdekel, nézz utána. Az okok elsősorban a megalázóan kicsi fizetés, a rendkívül sok munka, a katasztrofális körülmények, meg a hozzád hasonló ostobák fröcsögése. Aztán majd lehet járni Mari nénihez, a füvesasszonyhoz, mert nagyjából a megyei kórházak maradnak meg, de oda nehezebb lesz bejutni, mint Fort Knox-ba.

Hipósgriff 2010.05.30. 12:35:39

@luck66: de legalább jó a mája, ha eddig birta...:)

szabidoki 2010.05.30. 12:36:22

@tutti: igen, ez az egyik kiirthatatlan városi legenda, hogy ha a sebtől a piros csík elér a szívedig, véged :)
Persze hülyeség, nem lesz semmi bajod, a tetanusz meg egyébként sem csinál semmit a piros csíkoddal :)
Szóval, akárkit is keltettél fel, igazat mondott.

adamantium 2010.05.30. 12:37:27

@Parmezanidész: na szóval először is ha te véletlenül dolgozol akkor 40 órában teszed, én átlag 70 órában de van aki 100 ban, és nem kapok 1,75 szörös (illetve 2,5 szörös) fizetést ezért. mindenki természtesnek veszi, hogy az orvos hülye kell legyen és a megengedettnél 2-szer többet kell dolgozzon, hát nem így van, ezt a munka szeretetéből és az iránta érzett elkötelezettségből teszi. ha mondjuk 40 óra után letenném a lantot megnézném mit kommentálnál, hogy nincs ki ellássa a bajodat. mondjuk minden hónap 20. napjától megszűnne az orvosi ellátás, mindenki úgy boldogulna ahogy tud. azt se kell elfelejtsd, hogy ha te kib@szol az orvossal hajnal 3-kor mert neki kötelessége ott lenni ugye, akkor embertársaiddal szúrsz ki mert ők nem kapnak másnap korrekt ellátást, de látom te ilyen önző vagy. jellemzően a 48 órából nem, hogy 24-et de van, hogy 3-at sem alszol, és még ha 24-et is aludnál azt nem otthon az asszonnyal teszed hanem állandó félelemben, hogy felköltenek, megnézném te mit tennél, ha mondjuk havi 10 napban te nem lennél otthon az ügyeletek miatt a másik 10 napban meg az asszony, a gyerekek ehhez mit szólnának, hú de boldogok lennének ugye? azért látom te se fogsz agydaganatban meghalni ...

adamantium 2010.05.30. 12:39:16

@wonder woman: a red bull néha kell, a komplex mondatszerkesztés meg a magyar nyelv része, csak meg kell érteni, ha te az Igen. Nem. Hö. Heee? Mi? Izé. szintjén vagy akkor az igen, egyszerű mondatszerkesztés de nem mindenki olyan mint te :)

luck66 2010.05.30. 12:39:55

amúgy,ha ennyire rosszul voltál,miért nem a kórházba mentél be az orr-fül-re,ott is van orvos!,a sima ügyeleten pl egy belgyógyász nem fogja felszúrni,nem is teheti

adamantium 2010.05.30. 12:42:13

@Parmezanidész: először is nem olyan munka mint a többi, mert embereket ment az ember közben, te is biztos azt teszed. minden 200. embernek van orvosi diplomája ebben az országban, tehát nagyon gyakori lehet. ha minden orvos elmegy akkor ki fogja az új generációt kitanítani? majd rajtad kísérleteznek

Polifémosz 2010.05.30. 12:42:53

@himpellér: A fiát a biztonságiakkal ki kellett volna vezettetni!

Zoltan895 2010.05.30. 12:44:25

Bocs, de ügyeletre tényleg nem 3 nap után megyünk. Legalábbis olyan ember nem aki általánosban nem bukott meg biológiából...

meronem 2010.05.30. 12:44:59

@Parmezanidész: Igazad van, egy tv-bemondónak kell az élet császárának lennie, és extra fizetést kapnia.

adamantium 2010.05.30. 12:48:03

@tutti: jaj ne. piros csíííííík!!! ugyan már olvas utána mi a piros csík és mi a tetanusz, köze nincs egymáshoz a kettőnek. nem is tud eljutni a szívedig mert az egy nyirokérgyulladás, fennakad a hónalji nyirokcsomókon, ha azokat szétrohassza akkor jut be a vérkeringésbe, és akkor se a szívemet félteném a baktériumoktól (bár van szívbelhártyagyulladás is) hanem valami olyan szervet ahol sok a kapilláris és fenn tudnak akadni a bacik

luck66 2010.05.30. 12:54:46

bocs,utána olvastam,az orvos akire hivatkozik,a korházban van,adjunctus, fül-orr-gégész

azonban igy még hihetetlenebb a történet

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.05.30. 12:57:17

Amúgy nem olvasom a blogot, csak azért írom most a kicsit off-ot, mert hirtelen eszembe jutott. Írországi kirándulás-költözés fontolgatása kapcsán kerestem össze a kint élő magyarokat. Egy blogon találtam egy Dublin mellett élő és magánpraktizáló magyar doki írását: megadta a hivatalos és otthoni számát, és írta, hogy ha valakinek gondja, baja, panasza van, nyugodtan hívhatja bármikor az otthonin is. Persze, biztos nem egyszerű lábfájással az éjszaka közepén, de maga a gesztus nagyon rendes volt. Plusz segítség a kint élő magyaroknak. Ettől lesz összetartó egy közösség.

adamantium 2010.05.30. 13:02:46

kacorka ez utóbbi hozzászólást ki lehetne vágni? nem hiszem, hogy témába vágó lenne

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.30. 13:05:10

@Gest anyó férje: Szóval sem adtam igazat a posztírónak, szerintem is várhatott volna, ha már 3 napig kibírta, de ez nem indok erre a "hogy meri odatolni a képét" szövegre egyes orvosok részéről, sem a bunkó fellépésre egy kiszolgáltatott és nehéz helyzetben lévő emberrel szemben. Kurva könnyű olyannal szemben vitézkedni, aki alig áll a lábán, és csak tőled várhat segítséget.

Kórházban meg nem voltam Franciaországban (Belgiumban igen), ezekhez a dolgokhoz, bevándorló kezelőrvos stb., nem tudok hozzászólni, de már nem is szükséges, hiszen a lényeget leírtad. Lefordítom hozzászólásodat magyarra (szabidokinak is szól): "Franciaországban azért látnak el jobban, és azért bánnak veled emberhez méltóan, mert ott több pénzt keres az orvos."

Ehhez annyit, hogy én is dolgozom napi 16 órákat az én szakmámban, feleannyi pénzért se, mint egy szakmabeli francia, mégsem jutna eszembe soha se megalázóan beszélni egy ügyféllel (jó vicc is lenne), se azt mondani nekik, hogy "szar lett a minőség, ez van, de hát seholse keresek egy franciához képest". Ezzel az érveléssel érdekes módon az összes szakma közül mindig kizárólag az orvosok élnek.

Én egyébként kétszer ennyi fizut adnék minden orvosnak, de onnantól kezdve aki hálapénzt fogad el, megy a rács mögé, aki meg így beszél a betegekkel, röpül a fenébe. Kíváncsi lennék, hányan maradnának.

Hipósgriff 2010.05.30. 13:06:38

@adamantium: utánaolvas? Muhahaha!!! Kishazánkban az emberek alapfokú eü. képzettsége a nulla szintet alulmúlja. Mindegy, hogy epe-, vagy vesekő, ki tudja merről van a máj és mit csinál, miért változik a vérnyomás, stb.stb. Hogy ez kinek a bűne...?

Hipósgriff 2010.05.30. 13:09:08

@adamantium: Dehogynem témába vág! Ha megtanulnék jól pókerezni, nem kéne havonta 8-at ügyelnem 16 ezer forintért.:)

Rántott máj (törölt) 2010.05.30. 13:26:23

@Demokratata: Gondolom, te mindezt igy vegigzongoraztad volna, amikor eppen annyira faj a fejed, hogy gyakorlatilag keptelen vagy gondolkodni. Amit nem ertek, hogy a hayiorvos miert nem irt korabban egy beutalot a ful-orr-gegere. Ilyen esetben gondolom, az o hibaja is, hogy a beteg nem latta szukseget annak, hogy elmenjen a rendelesre. Egy ilyen fejfajasnal utana teljesen ertheto, hogy az ugyeletre megy, az pont az ilyen esetekre van letrehozva. Persze en optimista vagyok, szerintem csak azert kiabalt a doktor, mert igy probalta meg elterelni a figyelmet a fejfajasrol :D

adamantium 2010.05.30. 13:30:49

@piro: hát nem, a fájdalom magában nem indok a sürgős ellátásra mert az ügyeletes mégis milyen csodaszert tud adni amitől megszűnik a fájdalom? hát fájdalomcsillapítót. azt te is meg tudod venni a patikában. a röntgen meg a vérvétel az nem csillapítja a fájdalmat. nem tudom hány éves a főszereplő de ha 10 nél több akkor tudatosulnia kellett benne, hogy valahogy nem javulok és még ha nem is mondták bemegyek a kórházba, na persze nem hajnalban ez már a jóérzés miatt sem

Rá Dios 2010.05.30. 13:31:43

Minden igaz, de ha egyszerű szolgáltatásnak tekinted, akkor járj el akként:
Vagy fizess esetenként az ügyeleti, tehát rendkívüli ellátásért, vagy köss biztosítást a váratlan baj esetére, de ne hivatkozz az ország nagyobbik hányada által be sem fizetett vagy hazug módon alacsony áron kapott állampolgári TB-re.
Iszonyúan drága az orvosi lét (kötelező méregdrága tanfolymaok a klreditrendszer miatt, csak hogy szabadjon - ki ki hogyan - alacsopny bérért vagy a paraszolvenciában bíizva kockáztatnia a szabadságát a sok orvosra vadászó sikerdyíjas ügyvédtől fenyegeggetve.
Elnézést ez mérgesre, tehát egyoldalúra sikerült, de a rendszer rossz és nem lártszik jobbra - tisztábbra, mérhetőbbre, becsületesebbre fordulni.
Remélem Te azért már meggyógultál. Bízz az orvosodban, de de ne töröld bele a lábadat.

szabidoki 2010.05.30. 13:33:18

@Zigomer Trubahin: nem igazán értem, miért olyan nehéz felfogni azt az igen egyszerű összefüggést, hogy ha az orvos (vagy akárki) a rendes munkahelyén jól keres, akkor egyrészt nem kell másod- meg harmadállást vállalnia, tehát jóval kipihentebb, másrészt nem azon jár az esze munka közben, hogy ki tudja-e fizetni télen a gázszámlát, vagyis kevésbé lesz feszült, ez összességében azt eredményezi, hogy jóval több energiája és türelme van a betegeivel foglalkozni.
Amúgy meg kezd abból elegem lenni, hogy a sok tulok hozza a nyugati példáit, csak arról feledkezik el, hogy "nyugaton" nemcsak a hangnem más, hanem a fizetés is. Kezd olyan érzésem lenni, hogy igazából az lenne az elvárás, hogy minden orvos állandóan, alvás és megállás nélkül dolgozzon, közben legyen maximálisan udvarias és profi, de fizetést ne várjon egy árva fillért se, mert hát ugye hivatástudat meg minden... Lassan jó lenne, ha felébrednétek, és észrevennétek, hogy kicsivel nyugatabbra egészen más élete van az orvosoknak, és ha nem csináltok gyorsan valamit, elég sokan útra kelnek ahhoz, hogy az itthon komoly gondokat okozzon. Persze tudom, hogy akkoris az lesz a mantra, hogy a gonosz orvosok elmentek külföldre, és jöjjenek vissza, mert csak, nem pedig az, hogy húbazzeg, ezt elkúrtuk, nem tudtuk itthon tartani az orvosainkat, de valamit ki kéne találni, hogy visszacsalogassuk őket...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.30. 13:43:54

@szabidoki: Mondom, semmi gond ezzel a hozzáállással, teljesen érthető, és én is sajnálom szegény orvosokat, akik megalázó pénzért dolgoznak. Csak amikor ebből az ellátás meg az emberi bánásmód hiányára vonatkozóan gyártasz filozófiát, akkor majd te se lepődj meg, ha a taxis ugyanazért a pénzért kirak félúton, és azt mondja, hogy egy angol taxis háromszor annyit keres, mint ő, úgyhogy most kiszállás; vagy ha száraz kenyeret ad a pék, és azt mondja, akkor dumálj, amikor annyit fizetsz érte, mint egy német vagy holland pékségben tennéd.

Más: akkor hiszem el, hogy a bunkó, a betegekkel lekezelően bánó orvos rendes ember lenne havi plusz 300 lepedő hatására, amikor majd elhiszem, hogy a "2 ezerért leszoplak"-típusú útszéli kurvából luxusprosti lesz, ha egy 20-ast nyomnak a kezébe.

adamantium 2010.05.30. 13:53:53

@Zigomer Trubahin: a példa katasztrofálisan rossz, ugyanis a taxis és a pék is 40 órát dolgozik, ha többet akkor többet is keres, úgy számolja ki az árait, hogy nyereségbe jöjjön ki, ez az egészségügyre nem igaz, mert egy példát mondjak neked: külboka törés műtéte 30-40 perc, kórházi bentfekvés 4 nap. a kéz 5 ujjának replantációja (visszavarrás) 8-10 óra, kórházi bentfekvés 1 hónap. az állam által fizetett pénz meg kb ugyanannyi (kb 2 HBCS)ez olyan mintha a kifli ára lenne 15 forint, a 10 kilós extra kenyéré meg 15 forint szerinted profitban jön ki a vállalkozás?. a második megállapításod meg teljes marhaság az esetek 99%-ában: ha mondjuk 500 ezer lenne a nettó akkor egyrészt a jelenlegi alkalmazottak sokkal kevesebb mellékállást vállalnának, motiváltabbak lennének, nem kellene a jelenlegi munkahelyről a 2.-3. ra sietni, így lenne idő a betegekre. továbbá ilyen megélhetés reményében a fiatalok is szívesebben választanák ezt a pályát, az orvosok nem mennének tömegével külföldre, tehát több orvos lenne, így kevesebb munka jutna egyre. a harmadik megállapításod az egyszerűen bunkóság és nem ide való

szabidoki 2010.05.30. 14:12:29

@Zigomer Trubahin: hát ha nem hiszed, az a te dolgod, csak annyit kérek, hogy próbáld ki egyszer, hogy 32 órát talpon vagy, folyamatosan dolgozol, mennyire vagy türelmes és profi, vagy épp mennyire van kedved elküldeni mindenkit a halál véreres f@szára, aki hülyeségekkel zaklat.
Ja, még valami: szerintem köztudott, de biztos van ennek szakirodalma is, nézz utána, hogy folyamatos stressz és a kimerítő munka milyen hatással van az emberre, aztán gyere vissza okoskodni.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.05.30. 14:25:13

Ha fizetek az orvosért akkor neki kötelessége (anélkül is) segíteni. Nem orvos vagyok, nem tudom felmérni a problémám súlyosságát illetve h mennyire lesz roszabb estére vagy hétvégére.. Felesleges hisztik ezek. Ha nem tetszik az orvosi hivatás akkor mást kell keresni.. ennyi.

Ezt csak azért írom, mert ugyanígy elrizsászták nekem is, hogy orvosi ügyelet nem orvosi rendelő bla bla bla..

Kedves orvosok, nem kéne...

nudlee 2010.05.30. 14:34:55

Ez valami "doktorok egymás közt" fórum lesz a végén :)

drukkker 2010.05.30. 14:42:33

@Polifémosz: Na menj a pi...ba.
Csak nem gondolod, hogy ezt a baromságot valaki beveszi?
Az ügyelet azért van, (a világon mindenhol) hogy sürgős esetben segítsen. Nem feladata, és nem dolga megkutatni, a delikvens miért nem ment más időben más orvoshoz. Ő azért tette le a Hipokratesi esküt, hogy legjobb tudása szerint járjon el, ne keresse a kibúvót. Én is jártam hasonlóan. Éjjel kettőkor kiakadt a szívem, és ment percenként 160-al. Nyomás be a János kórházba. Természetesen az ügyeletes felkelt, igaz nagyon morcos volt, de amint becsúsztatta a feleségem a zsebébe az öteurest, azonnal kedélyesebb lett, és láss csodát fel is ébredt. Sajnos hogy így kell kezedeni. Úgy hiszem a mi homloküreges barátunk még tapasztalatlan ezen a téren. Egyébként meg útálom valamennyi orvost, mert (tisztelet a kivételnek) mind ilyen.

Rántott máj (törölt) 2010.05.30. 14:50:18

@adamantium: Nem ertek egyet. Neked, mint orvosnak lehet, hogy ez ennyire egyertelmunek tunik, de betegkent, ha a posztban leirt eros fejfajasom van, valoszinu, hogy panikba esek: ki tudja, ha beveszek egy fajdalomcsillapotitot, a fajdalmat lehet, hogy csokkenti, de lehet, hogy komolyabb a baj, es mar nem elem meg a holnapot. Masreszt pedig nevezz hulyenek, de en fajdalomcsillapitot is ritkan szedek csak ugy, magamtol, azt pedig vegkepp nem all szandekomban nekem eldonteni, hogy milyen esetben milyen fajdalomcsillapitot vehetek be, mert nem ertek hozza. Egy atlagos fejfajasra lehet, hogy behajitok egy algopirint, de itt nem arrol volt szo.

drukkker 2010.05.30. 14:51:12

@szabidoki: Tudod mit mondok erre? van orvos ismerősöm aki ma piacozik és háztartási eszközöket árul, mert ezzel többet tudkereni és este becsukhatja a boltot, nem kell ügyelnie. DE!!!!!!
Aki dolgozik mint orvos, ne panaszkodjon, mert nem kötelező. És igenis qrva jó paraszolvenciákat keresnek, különbem miért csinálják?
Ami meg az orvosképzést illeti, igenis igazuk van a szociknak amikor törvénybe akarták foglalni, hogy aki ingyen képzést kapott, bizonyos ideig ne mehessen külföldre, vagy fizesse vissza azt 3 - 4 tízmillát amit az adófizetők pénzéből költött rájuk a költségvetés.
Ugyanis amikor beiratkozott az orvosira tökéletesen tisztában volt a lehetőségekkel.

Hipósgriff 2010.05.30. 14:51:44

@SteveJobs: ha te vagy Tevejobs, akkor úgyis magánorvosod van, aki kimegy a luxuspalotádba és ott nyalja ki fényesre a feneked:)
Ha meg nem te vagy a Tevejobs, nem értesz semmit. Az orvosi ügyelet nem éjjel-nappali közért, hogy úri kedved szerint bármikor besétálj és 5 csillagos szintű ellátást követelj. Jól meghatározott köre van az azonnali ellátást igénylő állapotoknak, betegségeknek. Nem tudod felmérni a problémádat? Ez a baj, hogy elemi szinten sem vagy tájékozott. Aki ügyel, kívülről fújja, hogy a leggyakoribb (és legundorítóbb) duma, hogy: nem mertünk nekimenni az éjszakának/hétvégének. Pedig csak azt hiszik, kevesebbet kell várni, mint nappal. Pedig nem biztos.
Igen, az orvosi pálya hivatás (lenne), és az ezirányú elhivatottságot és az empátiát ölik ki az orvosból az így gondolkodók, és az orvost szolgának tekintők, mint pl. te.

KenSentMe 2010.05.30. 14:54:02

Na jó, bennem már csak egy kérdés motoszkál: pl. mi az a szintű betegség, amivel már fel lehet keresni egy ügyeletes fül-orr gégészetet éjszaka, anélkül, hogy az orvos úgy érezné, hogy kibaszunk vele, és csak a napközbeni sorbanállást akarjuk megspórolni?:) .. csak úgy kíváncsiságból kérdezem, szerencsére nem vagyok túl tájékozott orvosi dolgokban.

sorica123 (törölt) 2010.05.30. 14:57:08

@antars: jogosítványa van, de szóbaáll a szüleivel. Hát nyilván ötéves...
Amúgy nyilván nem ugyanolyan fejfájással mászkált három napig, ne legyenek már itt egyesek értetlenek. Ő maga is írja, hogy azzal, hogy fáj a feje, nyilván nem azonnal az itóra viteti magát. Felírtak neki ezt-azt, mint kiderült, kutyaszart mákkal, mert még romlott is az állapota. Nyilván a két másik doki is jót akart, de nem mindog működik ugyanaz mindenkinél. Na, és ekkor ment be a krapek az ügyeletre, hogy eszi a gyógyszert, s ennek ellenére majd' leszáll a feje. Doki is érthető, hogy hullafáradt, tele a töke és nem őt kéne ezzel nyaggatni, de biztos, hogy szakmailag jó dolog ezért elkezdeni bömbölni a pacienssel? Amikor az érthetően elmondja, hogy miért van ott? Gondolom a rendszer is szarul van kitalálva, az orvosnak is ez az ennedik műszakja, és ezért szabályosan szunyálni jár be. Szóval ebben az esetben nem csak a rendszer a szar, vagy az orvos a szakmaiatlan, hanem így, ebben a sorrendben.

Gest anyó férje 2010.05.30. 15:01:32

@Zigomer Trubahin:
Két olyan idős hölgyet ismerek aki régóta Franciaországban él, egyikük rokonom, és koruk meg állapotuk miatt rendszeresen ellátásra szorulnak, néha nagyobb bajokkal is.
A végén kezdem: ha lehet mindketten Magyarországon kezeltetik magukat pedig értelemszerűen fizetniük kell ezért, szemben az otthoniakkal akik nagyobb részben még eü hozzájárulást se fizetnek vagy csak minimálbéren.
Legérdekesebb amit hallottam hogy Franciaországban is megy a hálapénz, amit a beosztott, többnyire kezdő és sokszor afrikai orvosnak kell adni, mert az nagyon keveset keres, alig párszorosát az itteni orvosi fizetésnek. A névleges kezelő orvos aki bemarkolja az összeget a biztosítótól nem sok időt tölt a beteggel, elvileg felügyeli az egészet de hát ő már olyan mint nálunk a prof aki inkább csak reprezentál.

Nem vagyok Franciaország szakértő, ezért is szívesen veszem tapasztaltabbak beszámolóit onnan vagy más országokból feltéve ha nem az észt akarják osztani a szájtátó itthon maradottaknak

ihatethisindapassthingy 2010.05.30. 15:08:39

@adamantium: Piros csík témában: Már ne haragudj, de honnan kellene az egységnyi sugarú embernek tudnia, hogy ez most vérmérgezés vagy csak egy sima progress bar? Én is beparáztam volna tőle, tök őszintén, mert nem tűnik normál dolognak, viszont épp ellenkezőleg. Kicsi empátiával azt hiszem ezt elég könnyű belátni.

Én elhiszem, hogy orvosnak lenni szar meló, de ebben ez aligha a parás páciens hibája, sokkal inkább a rendszerszintű probléma. Nem a páciens írja elő az irreális ügyeleti rendszert, hanem a foglalkoztatód, az állam. A frusztrációkat, legyenek bármennyire jogosak, azokon kellene kiélni akik felelősek a helyzetért, neadj'isten változtatni tudnának rajta. A páciens nem ilyen.

Gest anyó férje 2010.05.30. 15:10:39

@drukkker:
Semmit se tudsz az orvosi dolgokról csak az észt akarod osztani mert az hiszed te vagy a legokosabb. Ha az orvosnak vissza kell fizetnie a képzés költségét, akkor mit gondolsz a többi diplomásról? Nekik miért ne kéne? Már egy érettségi is nagyon sokba kerül az államnak. Sőt már egy kisgyerek mire bölcsibe kerül már a GYES-GYED kifizetések miatt és így tovább. Egy 3 éves kivándorlóval ezt visszafizettetnéd?

adamantium 2010.05.30. 15:20:45

@SteveJobs: mikor fizettél te értem vagy bármelyik orvosért mert nem emlékszem

adamantium 2010.05.30. 15:23:46

@drukkker: akkor te is fizesd már vissza szépen az iskolai költségeidet ha voltak egyáltalán. ekkora baromságot, hogy az amúgy is katasztrofális orvoshiányt az orvos röghözkötésével lehet orvosolni csak a szocialisták találhattak ki, mutatja is mennyi eszük van. hát ha valaki ilyent akar velem aláíratni szemberöhögöm és másnap külföldön vagyok, hát nem estem én fejre, hogy fizessek azért mert dolgozhattam és adót fizettem az államnak

adamantium 2010.05.30. 15:27:32

@VRbagoly: füll-orr-gégészetre direktben csak az orr-hallójáratot érintő vérzéssel illetve olyan típusú fulladásokkal kell menni amelyek gégemetszéses állapotot követnek, vagy idegentest van a légutakban. továbbá elfogadható sürgősséget képeznek az idegentestek az orrban és a hallójáratokban. a többi eset az mind általában először SBO majd az SBO-s orvos ha úgy látja kér fül-orr-gégészeti segítséget. külföldön egyébként mindenki az SBO lát el nem mégy te direkt semmilyen szakorvoshoz, lásd vészhelyzet, hanem az SBO a vizsgálat után irányít a megfelelő helyre vagy hív hozzád szakértőt

Picitures doktor 2010.05.30. 15:28:25

Hali A kommentek végét már el sem olvastam.a történet annyi dióhéjban,hogy szegény Anyánkhoz sokszor hívtuk ki az ügyeletet,élete utolsó három hónapjában.Mi tudtuk,hogy áttétes rákos,Ő nem tudta.Volt olyan ügyeletes orvos,aki már tudta a diagnózist,és éjfél után kettőkor is türelmes volt,de olyan is volt , aki a kapuban zupás őrmester módjára üvöltött,hogy meséljem el neki(kis n )miért kellett reggel fél hatkor kijönni egy rákos beteghez.Hát elmondom:azért kell,mert a beteg megnyugszik abban a tudatban,hogy "orvos" látta.Nem segíthetett senki,tudtuk.De olyan szar érzésem volt , amikor átadván a borítékot,a zupás megkérdezte....és melyik szobában van a drága néni????
Nem általánosítok , bocsánat.

adamantium 2010.05.30. 15:29:08

@ihatethisindapassthingy: pl beírod a gugliba, hogy vérmérgezés tünetei és rájössz, hogy nincs közöttük a piros csík

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.30. 15:39:42

@szabidoki: Szóval nemcsak a pénz hiánya, hanem a stressz miatt is van? Örülök, hogy ilyen szépen megvilágítod jobb sorsra érdemes kollégáid mozgatórugóit. Ismerősöm (pár hónapos történet) petefészekrákkal kórházban, kivették a méhét és mindkét petefészkét, másnap megyek be hozzá a kórházba, ott lóg az ágy szélén, a paplanba kapaszkodva, lába lent a földön, és folyamatosan sír, mert sem lábra állni nem tud, sem visszamászni az ágyra. Kutya sem segített neki, ja persze, ebéd volt, a nővérek beordítottak a terembe, hogy ebéd van, jöjjenek szépen a betegek, az meg senkit nem érdekelt, hogy a csaj még nincsen olyan jól, hogy egyedül lábra álljon. Se ki nem támogatták, se be nem hozták neki a kaját. Ez mi miatt volt, a stressz vagy pénz hiánya miatt? Szegény egészségügyi dolgozók...

És úgy sajnálom, hogy ilyen rossz példákat hoztam, sajnos buta vagyok a témához. Te biztos izibe fel tudsz hozni más sokkal találóbb példákat. Kérlek, mondj még néhány szakmát, ahol szintén a stresszre meg a kevés pénzre hivatkozva bánnak folyamatosan megalázó módon az ügyfeleikkel, és ezt következmény nélkül megtehetik. Mert az ugye biztos képtelenség, hogy ilyesmire csak az egészségügyben (meg az államigazgatásban) találunk példát.

ihatethisindapassthingy 2010.05.30. 15:41:03

@adamantium: Nézd, egyrészt nem mindenki internet-képes, másrészt nem ez a szakmánk. Nyilván mindenkitől elvárható valamennyi "common sense" egészségügyi ismeret, ennek a problémának a diagnosztizálása részemről bőven kívül esik rajta.
Fordítsunk a dolgon: egyértelmű, hogy valamilyen szinten értesz a számítógéphez, de nem várnám tőled, hogy mondjuk egy szoftverhibát diagnosztizálj, mert az meg az én szakmám. És teljesen megérteném a parád, ha a doktoridat nem tudnád elérni és le kellene adnod pár órán belül. Nem mondom h örülnék neki, de legalább megérteném.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.30. 15:47:55

@szabidoki: @adamantium:
A legtöbb ember nem találkozik ilyennel, és nyilván megijed. Ez baj? Ki kell röhögni, hogy a szerencsétlen, hát ezt sem tudja? Legyen elvárás, hogy a diagnózissal menjen az ügyeletre? A piros csík mibenléte annak sem egyértelmű, aki egyébként tájékozott, de nem szakmabeli.

Persze, olvasson utána, de ha meg más esetben ezen felbátorodva öndiagnózisokat hajt végre a szerencsétlen átlagember ki tudja milyen forrásokból, akkor meg az a baj ugye?
Ezen el kéne gondolkodni.

SiKom 2010.05.30. 15:50:34

@Zigomer Trubahin:
"És úgy sajnálom, hogy ilyen rossz példákat hoztam, sajnos buta vagyok a témához."

Én is hasonló példát tudnék hozni, amikor a kártyázó nővérek hagyták, hogy az ismerősöm a hányásában legyen 3 órán keresztül.
Azért csak 3 órán keresztül, mert akkor meglátogatta a testvére, aki kivakarta a hányásból.

Elmondom én, hogy mi a hányás: a nővérek hozzáállása! Stressz, egy lószart, egész nap ott lebzselnek, ülnek, dumálnak. Qrva nagy stressz ám.

adamantium 2010.05.30. 15:52:33

@Cheradenine Zakalwe: @ihatethisindapassthingy:
most a piros csík az egy kiragadott példa. azt áruljátok el nekem, hogy mégis mit vár a beteg mi fog történni vele? adj valami értelmes magyarázatot arra, hogy mi lehet az a szörnyűség ami ha bejut a szívedbe megöl? és az orvos mivel tudja megállítani? mert a tetanusz elleni oltás az másra való, nincs ezzel összefüggésben, egyébként sem percek alatt fejti ki a hatását hanem talán napok alatt.
egyébként hála Istennek van 2 számítógépen, remélem nem romlik el egyszerre mind a kettő :)

szabidoki 2010.05.30. 15:55:36

@Zigomer Trubahin: hát, ha azt akarod, hogy egy szolgáltató megalázzon, próbálj meg garanciális problémát érvényesíteni a Tesco-ban, vagy menj el egy tetszőleges mobilszolgáltatóhoz, próbálj meg autóbaleset után egyezkedni a biztosítóval, de mondhatnám az UPC-t, Digi-t, meg ezer másik céget, olvass utána a homáron, ha annyira érdekel. Bár, hogy hol mire hivatkoznak, nem tudom, lehet, hogy ezek a magáncégek csak úgy passzióból bunkók.
Amúgy én nem vitatom, hogy az egészségügyben sok a probléma, nem kétséges, hogy a jelenlegi helyzet rossz, és változtatni kell, mindössze annyit mondok, hogy ehhez pénz kell, mégpedig sok. Az nem fog menni, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon. Minél előbb elfogadod, annál jobb. A konkrét megoldásokon lehet vitatkozni, de mindenképpen sokba fog kerülni. Ez van.

SiKom 2010.05.30. 15:57:44

@szabidoki:
"A konkrét megoldásokon lehet vitatkozni, de mindenképpen sokba fog kerülni."

Mi, a dolgozó emberek, már most is rengeteg pénzt fizetnünk be a kasszába TB címén. Ezzel a mi kötelességünk kipipálva!

A többit tessék megoldani!

adamantium 2010.05.30. 15:58:39

@Sir Kommentor: elgondolkodtál rajta mit mondtál, tudod te mennyi bruttó keresetnek a TB hozzájárulása 600 ezer? kb havi 1 millió bruttónak (de ha gondolod kiszámítom pontosan is) ez szerinted az átlag fizetés? ugyan már hol élsz? norvégiában? a kereseted 6%-át fizeted be a TB-be ahhoz hogy 600 ezer jöjjön ki egy évben 10 milliót kell keressél. www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/fizetendo_jar/jarulekmert_2010.html

gld 2010.05.30. 15:59:00

Szerintem amit itt hosszasan feszegettek (értsd: bunkó orvos, idegesítő, tájékozatlan beteg és hasonlók) nem csak az eü szférára jellemző. Az egész társadalomra. Tulajdonképpen bárhol pampoghatnánk, és bárhol elküldhetnének minket anyánkba... Ha magamból indulok ki, én azt mondom (lehet hülyének nézni), hogy a kiindulási alapnak annak kellene lenni, hogy az orvos is ember. Nem korlátlan a türelme, a fizikai állóképessége, és még sorolhatnánk... Ugyanúgy lehet morcos, fáradt, mint én, amikor hazaosonok a szintén nem 8 órás állásomból. De tény, hogy ez nem lehet mentség a bunkó viselkedésre. Viszont néha úgy érzem, hogy a posztolók túloznak. Eddigi életem során elég sokszor fordultam elő orvosnál, ügyeleten is, sürgősségin is. Volt, hogy nem nyalták ki a fenekemet, volt, hogy előítéletes volt a doki, de sosem tapasztaltam (lehet, hogy az én szerencsémre) olyat, hogy minősíthetetlen hangnemben leordították volna egy beteg fejét.
Lehet azzal jönni, hogy más diplomás is sokat tanul, és keveset keres (én is rendelkezem 3-mal is), de gondoljunk bele abba is, hogy felelősség téren mi a helyzet... Nagy szavak, emberéletekről van szó... Igen, egészen addig nagy szavaknak tartjuk csak ezeket, amíg nem rólunk, vagy valamelyik hozzánk tartozóról van szó. És amikor ez bekövetkezik, akkor a "köcsög, fasz, tudatlan, ingyenélő" doktorok azonnal csodatévővé kellene, hogy avanzsáljanak...
Biztos vannak bunkó faszok közöttük, de én azért nem fogom általánosítani az egész orvostársadalmat. Főleg, mert nem tudom kivenni a saját vakbelemet, vagy kezelni az infarktusomat nélkülük ;)

adamantium 2010.05.30. 16:01:24

@Sir Kommentor: amit te fizetsz az egy nulla, egyrészt azért mert 70% nem fizet semmit, másrészt meg azért mert bármilyen kezelés lényegesen többe kerül mint amennyit az ember befizet, a rendszer veszteséges, ha az állam nem egészítené ki akkor csődbe jutna. egyébként meg nem érdekel mennyit fizetsz te be, számomra egyenlő vagy azzal mint aki semmit se fizet mert ugyanolyan biztosításod van mint neki. majd ha lesz magánbiztosításod akkor kommentálhatsz

Frau Rindfleisch 2010.05.30. 16:02:47

@Gest anyó férje: Akár hiszed, akár nem, ez volt a norvég gyakorlat pár éve (a mostani gyakorlatot nem ismerem). Magyar feleség norvég férj. A nőnek honvágya miatt Magyarországra akartak áttelepülni, de azért hiusult meg az áttelepülés, mert a norvég állam visszafizettette volna a kiképzésébe invesztált összeget.

adamantium 2010.05.30. 16:06:43

@Rozi néni: ilyen nincs ne aggódj, Norvégia az únió társult állama, vonatkoznak rá a szabad munkaerőáramlás úniós törvényei, ahogy magyarországra is, nem lehet megakadályozni, hogy az únión belül máshol dolgozzál. én voltam norvégiában egy időre, nem hallottam ilyesmiről, sok ott is a külföldi orvos, és aránylag sok norvég orvos dolgozik más skandináv országokban vagy amerikában. persze sok minden függ attól mit írtál alá a képzés kezdetén

Frau Rindfleisch 2010.05.30. 16:07:20

Szintén norvégiai tapasztalat: nem fájt ugyan a kezem, de bármit a kezembe vettem, hatalmas nyilallás, és mindent elejtettem. Beutalás a Vörös Kereszt kórházba röntgenre. 3 hét múlvára adtak időpontot. Kivártam a három hetet, és a röntgen után kiültem a folyosóra, várni az eredményt. De eltanácsoltak, mondván, hogy újabb három hét múlva fogom csak megkapni. Közben a kezem magától megjavult. Utólag kiderült, hogy egy csontkinövés pont az ideget nyomta. De hat hét múlva már ki a fenét érdekelt, mikor már rendbejöttem.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2010.05.30. 16:07:27

@adamantium:
Igen, a piros csík egy kiragadott példa.

"mégis mit vár a beteg mi fog történni vele? adj valami értelmes magyarázatot arra, hogy mi lehet az a szörnyűség ami ha bejut a szívedbe megöl? és az orvos mivel tudja megállítani?"

A beteg nem tudja mi fog történni vele, azt látja hogy történik valami látványos, és megijed.
A dologra nem tud magyarázatot találni, ezért keres ilyenkor orvost.

Lehetnek elméletei (valami bejut a szívége, tetanusz stb.) de ezek lényegtelenek. Ha az orvos ismerteti vele, hogy nincs gond, akkor el fogja hinni, és megnyugszik.

Nem a szerencsétlen feltételezéseire adott választ kifogásoltam, hanem azt, hogy ellentmondásos egy beteg ijedtségére az ijedtséget számonkérve reagálni. Ez esetben csak az orvos tudja hoggy aggodalomra nincs ok.
Ha egy beteg ezek után úgy vélné, hogy ő is el tudja dönteni, akkor kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem fordul orvoshoz, amikor már tényleg kéne aggódni. Egyébként nagyon sok ilyen van, gondolom találkoztál már vele.

ihatethisindapassthingy 2010.05.30. 16:08:42

@adamantium: Nyilván csak kiragadott példa, de a kérdéseidre válaszolva: fogalmam sincs! Épp ez benne rossz. Ha beütöm a térdem és fáj, az oké, eszembe sem jut vele az ügyeletre menni. Ha belázasodok, beveszek egy lázcsillapítót, aztán idővel legfeljebb elmegyek orvoshoz. Ha bőrproblémám van, veszek rá Canestent, aztán ha mégse, majd elmegyek orvoshoz.

De ha üvöltenék a fájdalomtól és már nem bírom tovább, akkor elmegyek az ügyeletre, mert az nagyon nem hétköznapi (számodra, aki naponta tucatnyi ilyet látsz és ismered az okát, nyilván az). Ha piros csík megy egy sebemből valamerre, szintén elhúzok az orvoshoz instant, mert ez szintén nagyon nem hétköznapi. Ha semmiségről volt szó, akkor legfeljebb elnézést kérek az orvostól, hogy semmiség miatt zavartam.

Szerintem ez legtöbbünknél így működik. Aláírom, ez bosszantó lehet, de ez azt hiszem a munkával jár (az enyémmel is, de azért szeretem :)

adamantium 2010.05.30. 16:16:00

@Cheradenine Zakalwe: @ihatethisindapassthingy:
a probléma nem a beteg hibája, hanem a rendszeré, mert az egészségügyi felvilágosítás egy nulla magyarországon. én ezeknek a betegektől mindig megkérdem, hogy mire gondolnak, majd elmondom az én elméletemet az egészről (nyirokérgyulladás), sebtisztítás, tetanusz elleni védőoltás, antibiotikum receptre felírva majd szépen otthon pihenés, jegelés, másnap kontroll. mivel a folyamat jellemzően fertőződött sebekből indul ki így nem percek alatt alakul ki, tehát aki hajnalban jön annak valószínűleg már este is ott volt a seb

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 16:16:11

@szabidoki: Létezik olyan érv, amivel meggyőzhetlek arról, hogy a nehéz helyzeted miatti keserűségedet nem egy egészégét féltő, szenvedő emberen kell levezetni?

A beteg helyzete alapból kiszolgáltatott, ezzel éltek vissza. Mert nem tudja azt, amit te, te viszont nem szívesen magyarázod el neki.

Orvosnak lenni hatalmi pozíció, itthon többnyire visszaélnek vele. És azért sírnak annyira, mert itthon van felettük egy még nagyobb hatalom, az Egészségügy, amelyik szarik a fejükre. Hogy legyen hatalomittas valaki, akinek a fizetése nem éri el egy valutapénztárosét?

Az elvándorlás meg csak fenyegetés, egy darabig beválik, de utána nem. Mert külföldön tényleg jobb a fizu, de ha ott akarsz egyetemet végezni, az szintén sok. Teljesen egyetértek azzal, hogy aki nem itthon kamatoztatja az állami pénzen megszerzett diplomáját, az fizesse ki a képzés költségeit.

És mások is dolgoznak sokat egyhuzamban, csak ők nem olyan beképzeltek, hogy emiatt különleges bánásmódot kérnének. Ha nem fizetik ki a túlórádat, perelj.

Gest anyó férje 2010.05.30. 16:16:28

Szerintem a dokik szemérmesek vagy lehet hogy csak én látom rosszul és ezért gondolom hogy a rossz modor ami nem ritkaság a magyar egészségügyben része a rendszernek. Tehát nem lehet megváltoztatni ha mondjuk mindenkit beíratnak egy illemtanfolyamra.
Ha szmájlizik az orvos meg a nővér kevesebb parát fog kapni legalábbis hosszú távon mint ha érzékelteti hogy nincs azért minden elrendezve. Hadd kezdjen el gondolkodni a beteg meg a hozzátartozó hol lehet a baj, nem kéne valamit nekem is beletenni? Nagyon kifinomult kommunikációs rendszer legalábbis többnyire így működik és nem ordibálva, de azért működik mert csak úgy "hálából" az emberek nem adnának pénzt, ez kamu. Ki kell azt hozni belőlük ráutaló magatartással.
Ameddig hálapénz a rendszer alapja, addig a rossz modor is beletartozik a rendszerbe paradox módon.
Meg kéne változtatni az egész rendszert de én igen kétlem hogy belátható időn belül meg fog valósulni. Húsz éve vagy akár ötven éve nem változott semmi.
Csak akkor változik valami ha jön egy külső hatás ami kikényszeríti. Mivel a magyar egészségügy rajtunk kívül senkit nem érdekel a világon, a külső nyomás igen csekély, legfeljebb arra irányul hogy az állam csökkentse az egészségügyi kiadásokat, ez pedig újra csak a hálapénz rendszert erősíti és így tovább körbe-körbe

szabidoki 2010.05.30. 16:21:53

@Sir Kommentor: egyrészt a tb kassza veszteséges, úgyhogy tessék többet befizetni, másrészt nem én hozom a szabályokat, nem tudok változtatni a dolgokon. Sajnos :(
Zaklasd a parlamenti képviselődet, hogy tegyen valamit az ügyben, mert neki van lehetősége erre.
Aki az orvosi közreműködést hiányolja, annak elmondom, hogy a kamara évek óta szajkózta a politikusoknak, hogy kevés az orvos, baj lesz, tessék csinálni valamit, több komplett tervet is kidolgoztak, annyit értek el vele, hogy a szoclib kormányzat kiherélte a kamarát, mikor már elegük lett.
Mondjuk most már Viktor a nyerő, de erős kétségeim vannak, hogy érdemben javulni fog a helyzet.

adamantium 2010.05.30. 16:22:25

@Parmezanidész: azt, hogy kifizeted a képzésed költségét azt irreálisnak tartom elvégre a szüleim, nagyszüleim azért fizettek adót, nagyapám azért hagyta a fél tüdejét a fronton, dédnagyapám azért építette a kommunizmust szibériában 5 évig, hogy valami úton ez az ország visszaadjon valamit nekem, ha mér az oktatásom sem ingyenes vagy legalábbis nem tudok szabadon rendelkezni vele akkor miért volt az egész? és, mégis, hogy számolnál el azzal, hogy akik eddig kimentek nem fizettek és mostantól hirtelen fizetni kell? ez nem gondolod, hogy megkülönböztetés? illetve azok az egyetemet végzettek akik magyarországra jöttek, jönnek azoknak is kellene fizetniük ezért? szerintem ha az értelmiség elvándorol az az állam hibája és semmiképpen sem a röghözkötés a megoldás, hanem itt kell tartani őket valamilyen attraktív módszerrel (pénz, lakás, letelepedési támogatás, ingyen bölcsőde, óvoda, szolgálati lakás stb)

csahos 2010.05.30. 16:22:59

Jó esetben egy orvos harmincéves koráig tanul, míg szakorvos lesz. Itt tényleg volós vizsgákat kell tenni, és a tanulás egy vagyonba kerül.
Utána havi nettó 100 000. Hogy éhen ne haljon a rohadt, elmegy ügyelni. Sokszor ügyeletből ügyeletbe. És a hülye kiborul,
menne inkább kapálni. Csak hogy már túl sokan mentek el kapálni. És lassan nincs aki gyógyítson.Lassan megszűnik az ügyelet, majd nem minden nap lesz háziorvos, stb. Jól intézi az állam, elveszi a pénzt, és ráadásul az egészet az egészségügyre tolja. Tudjátok mennyit keres egy takarítónő adómentesen?
Egy politikusunknak csak havi költségkeretéből négy öt orvos nettó fizuja kijönne!
Persze a kommentelő nem írja hol történt az eset. Mert meg sem történt. csak a politika üzent.

Gest anyó férje 2010.05.30. 16:24:40

@Rozi néni: "A nőnek honvágya miatt Magyarországra akartak áttelepülni, de azért hiusult meg az áttelepülés, mert a norvég állam visszafizettette volna a kiképzésébe invesztált összeget"

Olvasgassa csak a magyar lány az itteni kommenteket és el fog múlni a honvágya magától

ihatethisindapassthingy 2010.05.30. 16:27:51

@adamantium: Oké. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem feltétlenül azért megy valaki el az ügyeletre, mert téged személyesen szívatni akar, hanem mert nem rendelkezik elég információval (vagy éppen h rendelkezik) ahhoz, hogy megítélje, szüksége van-e azonnali ellátásra vagy sem.

Nem kétlem, hogy vannak emberek akik ezzel visszaélnek és talán sok dolognak nagyobb a füstje, mint a lángja, viszont az ember már csak így működik, fél a bizonytalantól és ha az egészségéről van szó, hajlamos a biztonságosabb megoldást választani. Ettől még értem a bosszankodást, csak ezt elég megváltoztathatatlannak látom - ellenben mondjuk a munkakörülményekkel, de arról meg megint nem a páciens tehet.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 16:29:41

@adamantium: Miért hiszed, hogy az orvosi diploma olyan különleges valami? Te egy alapszolgáltatás vagy nekem, és mindenki másnak.

Az emberek megmentését hagyjuk, inkább úgy fogalmaznék, hogy ha elég pénzt kap zsebbe, akkor bérbe adja a szaktudását, ha nem, akkor visszatartja. Tisztelet a bevételnek.

Le kéne szállni a magas lóról. Az orvosi szakma társadalmi megbecsültsége a félelmen alapul, a hálapénz nem különben. Egy tiszteletre méltó ember nem zsarol másokat az életükkel, akkor se, ha szar helyzetben van. Egy szar ember igen. Vond le a következtetéseket.

Gest anyó férje 2010.05.30. 16:30:23

@Rozi néni: "egy csontkinövés az ideget nyomta"

Ha tényleg ez lett volna a baj nem múlik el 6 hét alatt, mert a csont nem nő vissza iyen gyorsan. Most ezt csak azért írom le mert ha így van akkor a norvég betegellátás nem elég hogy csigalassú hanem még olyan tessék-lássék diagnózisokat is gyárt

szabidoki 2010.05.30. 16:32:35

@Parmezanidész: "Létezik olyan érv, amivel meggyőzhetlek arról, hogy a nehéz helyzeted miatti keserűségedet nem egy egészégét féltő, szenvedő emberen kell levezetni?" megintcsak adódik a kérdés, mikor állítottam én ilyet? Én nem emlékszem, hogy valaha is leírtam volna ilyen mondatot...

adamantium 2010.05.30. 16:34:50

@Parmezanidész: ritkán láttam ennyire sötét embert akit a kommunizmus ilyen sikeresen agymosásban részesített. mindenütt a nyugati világban az orvos az a társadalom elitje, még véletlenül se az orvos nem képez alapszolgáltatást (még a háziorvos által végzett munkát se érzem annak). akkor a te véleményed szerint ha egy ember egy orvosi beavatkozás miatt nem hal meg akkor az természetes alanyi jog és nem életmentés? érdekes elmélet. azt, hogy a félelmen alapul az sajnálatos, mert csak ez maradt, mert a szocialista kommunista világ degradálta az értelmiséget a munkás szintjére (nemcsak az orvost de azt különösképpen). mégis, hogyan kellene zsaroljak valakit az életével? a következtetésem meg az, hogy a te IQ szinted nem üti meg ezt a vitát, menj szépen valami csoportos óvodai foglalkozásra oda talán jóindulattal beleillesz

csíra 2010.05.30. 16:35:23

Nekem volt negatív és pozitív tapasztalatom is ügyeleti téren, általános és szakrendelői ügyelet esetében is, az ország több nagyvárosában is, ezeket most nem részletezném, úgyse érdekel egyébként sem senkit.

Azt kérném tisztelettel az itt jelenlévő orvosoktól és nővérektől, hogy írják le nekünk, olvasóknak, kommentelőknek, LAIKUSoknak, hogy mik azok a helyzetek, amikor mindenképpen menjünk ügyeletre, de legalábbis nem okos dolog várni vele. Már olvastam egy fül-orr-gégészetes ilyen felsorolás, ez oké, ez egy.
De tényleg, ha leírnátok, akkor legalább lenne mihez viszonyítani. Nem fogadom el azt, hogy érzésre kell eldönteni, mert nem kizárólag ilyen helyzetek vannak.
Aki cipőtöréses lábfájással megy ügyeletre, az barom, nyilván nem lesz ettől a felsorolástól okosabb. Én ha tehetem, nem megyek orvoshoz, szerencsére nagyon ritkán fordul elő olyan helyzet, hogy az ügyelet felkeresése egyáltalán megforduljon a fejemben. De volt már olyan is, hogy a reggeli rendelésen kaptam hideget-meleget azért, mert nem mentem el a problémámmal az ügyeletre.

Akkor most ezt így hogy? Laikusként kezelve a beteget: milyen használati utasítást írnátok az ügyeletekhez?

adamantium 2010.05.30. 16:36:01

@Rozi néni: és a csontkinövés az magától felszívódott vagy mi? egyébként meg látod, a röntgen gyógyít :D

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 16:38:27

Fizetés és hálapénz dologhoz csak egy közmondás:sok pénznél jobb a több!-vagyis ha az orvos többet keresne akkor se lenne más a helyzet,mindig kevés lenne amit kap.(Tudni illik nem a zsemle a kicsi...)

Másrészt valóban honnan származik az a közhely hogy az orvos társadalmilag a leghasznosabb dolgot csinálja és ezért a legjobban meg kellene becsülni?Miért pont az orvosoknak kéne eu-s fizetést adni,a többinek (tanárnak,bírónak,rendőrnek,katonának stb) miért nem?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 16:40:57

@adamantium: az orvosokat nem sorolnám az értelmiséghez :)

Elméletem szerint túl sok mindent kell megtanulniuk ahhoz, hogy egyéb területeken is okosak legyenek, ezért akkora parasztok és pöffeszkedők. Legjobb esetben is derék szakbarbárok.

Ismered a tanmesét a capitoliumi libákról? Az, hogy a nagyapád mit csinált, annak semmi köze a mostani helyzethez. Az én dédapám
is volt hadifogságban, adót is fizetett, és én azt mondom, hogy ebből a pénzből Magyarországnak képezzünk orvosokat. Dolgozzanak itthon 10 évig, aztán mehetnek, ha akarnak (persze a külföldi tapasztalatszerzés oké), vagy fizessék ki a képzési költséget, és azonnal mehetnek.

Nincs még egy társadalmi csoport, amelyik olyan hevesen követelne magának egy bizonyos életszínvonalat, mint az orvosok. A 2 és félmillió adófizető pénzéből ennyire telik. Persze, ha a hálapénzből is adóznának, akkor kicsit más lenne a helyzet, de ez elképzelhetetlen :)

csahos 2010.05.30. 16:42:42

@Parmezanidész: Elmehetnek te meg felfordulsz, mire egy új nemzedék felnő és ingyen dolgozik.

adamantium 2010.05.30. 16:46:23

@csíra: elsősorban ki kellene verni a balhét, hogy legyen valamilyen szintű iskolai vagy televíziós egészségügyi oktatás (pl mi a piros csík? stílusban). más esetben meg a gond az, hogy a betegek saját elképzelésük szerint mennek szakügyeletekre, ahelyett, hogy valamilyen jellegű egységesített ügyelet (SBO) először megszűrné őket. így pl a 3 hónapja fáj a lábam de most már nagyon, nem is jutna el a traumatológiára, hanem rövidre zárnák a kört egy fájdalomcsillapítóval meg egy röntgenkérővel aminek ha megvan az eredménye akkor menjen az ortopédiai vagy traumatológiai ügyeletre. sajnos ebben a háziorvos vagy a háziorvosi ügyelet sem partner: hányat látok, hogy beküldi baleseti sebészetre az ismeretlen ideje térfájós nénit csak ezért mert nekem lehetőségem van azonnal röntgent készíteni: azt élvezem a legjobban amikor a beutaló így kezdődik: "tisztelet baleseti sebészet! a beteget baleset nem érte...). és ez persze ügyeletben, főleg hajnalban . minden beteget meg kell vizsgálni, de ha én ügyeletben kérek egy röntgent meg egy labort azt 3-szoros áron számolják el ami valójában a betegek zsebére megy, miért nem lehetne rendet tenni a rendszerben is meg a betegek fejében is. nem az a megoldás, hogy ha bajom van akkor várok-várok és majd elmegyek a sürgősségire ha már úgy érzem nem bírom

adamantium 2010.05.30. 16:50:06

@Dr Borivoje Surdilovics: mennyi hasznot is termelsz te az országnak? bármennyit akkor is egy orvos ezerszer többet. mert ha én megműtök és lábra állítok 10 ezer magadfajtát akkor közvetve az ő általuk termelt haszont én termelem. nem? mert ha nem állítalak lábra akkor te nemhogy hasznot de még veszteséget is termelsz az államnak (táppénz, csomógyógyszer évekig, nyugdíj, szociális segély, közgyógy miegymás). szóval akkor ki a hasznosabb az orvos a maga 10 ezerszeres befizetett adójával vagy te az egyszeressel?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 16:50:21

@szabidoki: Ez egy összegzése volt az itt leírt véleményednek, miszerint ha az orvos jól keres, akkor kipihent, és türelmesebben tud foglalkozni ügyeletben egy olyan emberrel, akinek talán nem kellett volna bemennie az ügyeletre.

adamantium 2010.05.30. 16:51:12

@Parmezanidész: óvoda kiscsoport úgy nézem, vagy inkább a bölcsődében kellene kezdeni

csíra 2010.05.30. 16:52:31

@adamantium: "de ha én ügyeletben kérek egy röntgent meg egy labort azt 3-szoros áron számolják el"

Tényleg? De miért, a röntgen az röntgen, akármikor készül, nem? Idióta rendszer...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 16:58:21

@adamantium: a tűzoltók kicsit konkrétabban mentenek életeket, mégse látom őket a mellüket döngetni, hogy keveset keresnek, hogy többet érdemelnek, és hogy elmennek külföldre. Tűzoltó bárki lehet, mondhatnád te. Na igen, de nem ugyanaz égő házakba besétálni, vagy íróasztal mellett, gyógyszeradagolással életeket menteni.

Nem én vagyok agymosott, hanem te, aki elhiszed, hogy az orvosi diplomád különlegessé tesz, vagy elitté. Ez a hozzáállás nagyon jól mutatja, hogy mennyire vagy különleges :)

adamantium 2010.05.30. 16:58:27

@csíra: hát nem, mert sürgősségi díjat számolnak fel, főleg ha a röntgen, CT, MR magánkézben van. a laboratóriumi vizsgálatokkal még evidensebb a példa: tegyük fel, hogy egy adott mennyiségű (egy ampulla) reagenssel meg lehet határozni 10 próbát (10 beteg ugyanolyan típusú vizsgálatát) vagy a gép egyszerre 10 vizsgálatot is el tud végezni. ezt nappal ugye össze is gyűjtögetik majd egyben levizsgálják. de ha én ügyeletben azt mondom, hogy azonnal kell akkor bizony a 10 adag elmegy egy ember kivizsgálására, innen jön az árkülönbség

adamantium 2010.05.30. 17:01:29

@Parmezanidész: beteg vagy te ember, ha a másiknak a kés áll ki a hátából, szívrohama van és berakják a stentet, elzáródott az egyik verőere de kidugaszolják, 50 a cukra de leviszik, 1 a cukra de felviszik, és millió egy példa attól mi a konkrétabb életmentés? szállj már magadba és gondolkozz mit beszélsz, előbb legalábbis érdeklődd meg hány tűzoltó van az országban és hány életet mentenek, meglepődnék ha fejenként egynél több jön ki

isti75 2010.05.30. 17:01:48

@adamantium: A szüleid, meg a nagyszüleid azért fizettek adót, mert mert rájuk is vigyázott a hadsereg, rendőrség, tűzoltóság, és nekik is tartottak fenn egészségügyi szolgáltatást, stb... Nem azért fizettek hogy majd te kapjál valamit. Amiről te beszélsz azt úgy hívják takarékbetétkönyv... Ha az állam pénzén tanultál,minimum az hogy egy bizonyos időt itt maradj orvosként, vagy fizesd vissza a tanításod költségeit kamatokkal együtt. Tudtad nagyon jól hogy mennyit keres egy orvos, lehettél volna te is asztalos, és akkor nem kellene itt sajnáltatnod magadat. Szeintem inkább az a megkülönböztetés amit az orvosok csinálnak. Nem éltek ti nagyon vissza ezzel a helyzettel? Mi lenne ha mások is így gondolkoznának mint ti??!! Ha nem lenne aki elvigye a házad elől a szemetet,/a kukások is elégedetlenek/ vagy nem tudnál kenyeret venni mert a pékek sincsenek túlfizetve, stb... Azt gondoljátok hogy nektek külön hely jár a társadalomban.

szabidoki 2010.05.30. 17:06:46

@Dr Borivoje Surdilovics: egyrészt senki nem mondott olyat, hogy a többieknek nem járna rendes fizetés. Másrészt az orvosi fizukat azért lenne bölcs dolog mihamarább elfogadható szintre hozni, mert igen jelentős az elvándorlás, és már most is komoly zavarokat okoz. Nézz körül, hogy kisebb falvakban vért izzad az önkormányzat, mégsem talál háziorvost, sok kórházban is üres állások vannak, mert nem tudják feltölteni a gárdát, és ez csak rosszabb lesz. Eleve kevesebb orvos jön ki évente az egyetemekről, mint amennyi nyugdíjba megy, jó részük meg azonnal megy is kifele. Nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy lásd, ez rossz irány, és változtatni kellene valamit.
@Parmezanidész: látod, amit most írtál, az egészen elfogadható, de amit az előbb produkáltál, köszönő viszonyban sincs a mostani írásoddal.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 17:08:20

@adamantium: na, ez a téveszme, hogy az orvosi munka a legfontosabb a világon. azt nem tudod elfogadni, hogy szükség van rád, de kábé annyira, mint bárki másra?

isti75 2010.05.30. 17:08:58

@csahos: Halottad már hogy nincs pótolhatatlan ember?

adamantium 2010.05.30. 17:21:55

@isti75: hát abszolút nincs igazad, a szülők befektetnek a jövődbe, ők azért fizetnek adót, hogy egyrészt a saját TB-jük, nyugdíjuk rendben legyen másrészt, hogy a gyermekeik re is vonatkozzanak bizonyos előnyök. nem tűnt fel véletlenül, hogy amíg nem kerestél pénzt addig is volt biztosításod? na vajon honnan? nem véletlenül a gyermek amikor megszületik akkor ez édesanyja biztosítása alapján kerül ellátásra. na ugye. a magyar állam garantálja az ingyen oktatást és az első egyetem is ingyér van, nehogy már akkor gyere nekem hátulról, hogy egyeseknek mégsem

maneo 2010.05.30. 17:21:58

@isti75: nincs, akkor beszélgess el néhány kórház igazgatóval, július elseje után , hány osztályuk felel meg az ÁNTSZ szakmai minimum követelményeinek humán erőforrást illetően! Praktikusan nincs olyan osztály az országban, ahol meg lenne az elvárt létszám.

adamantium 2010.05.30. 17:22:55

@Parmezanidész: gyenge vagy te ide, de senki nem mondta, hogy a legfontosabb, csak azt, hogy nagyon fontos, óriási különbség van a két szó közt az iskolában tanítják, majd te is eljutsz oda

maneo 2010.05.30. 17:24:33

@Parmezanidész: senki nem mondja, hogy a legfontosabb, de ára van! Azt meg kell fizetni! Ha nem itthon, akkor megy mindenki arra, ahol megfizetik. Gondolom ez egyértelmű.

isti75 2010.05.30. 17:25:38

Kedves doktorok! Jó lenne ha megértenéek hogy ti részei (fontos részei, de csak a részei!) vagytok a társadalomnak. Mindenki fizetését emelni kellene nem csak a tiéteket! A különbség az hogy ti vissza éltek ezzel, míg a hegesztő,vízszerelő buszvezető,stb. nem. Minden értékes állampolgárt megebcsülés illetne, és nem csak ti vagytok itt értékesek. Csőtörésnél a vízszerelő, tűznél a tűzoltó a fontos ember, ott például ti semmit sem értek. Ugye nagyon meg lennétek lepődve ha a tűzoltó a hálapénz befizetése esetén lenne hajlandó eloltani az égő házatokat. Ti pontosan ezt teszitek. Gratulálok hozzá... Ti lennétek a magyar elit???

Rántott máj (törölt) 2010.05.30. 17:26:26

@Parmezanidész:
"Dolgozzanak itthon 10 évig, aztán mehetnek, ha akarnak (persze a külföldi tapasztalatszerzés oké), vagy fizessék ki a képzési költséget, és azonnal mehetnek."
Es ezt miert korlatozod az orvosokra? Az miert nem zavar, hogy a fizikusok, vegyeszek, nyelvszakosok, informatikusok kikepeztetik magukat allami penzen es gondolkodas nelkul gondolkodas nelkul elhuznak, ahogy elhuznak, ahogy tehetik?
"Nincs még egy társadalmi csoport, amelyik olyan hevesen követelne magának egy bizonyos életszínvonalat, mint az orvosok."
Es nem teljesen ertheto? Nincs meg egy olyan csoport, amelyiknek ennyit kellene tanulnia, ennyi idot (tovabb tanulnak a vegleges vegzettseg megszerzeseig, mint barki mas) penzt kellene beleolnie a tanulasaba (a csodas ingyenes oktatas mellett meg mindig millios nagysagrendu befektetest igenyel a diak reszerol is egy orvosi diploma), hogy utana sokkal nagyobb feleloseg legyen a vallukon, mint a legtobb emberen, sokkal kevesebb fizetesert es a hozzad hasonlo bunkok lepten-nyomon belejuk rugjanak, okkal es ok nelkul.
"Persze, ha a hálapénzből is adóznának, akkor kicsit más lenne a helyzet, de ez elképzelhetetlen"
Csak az agymosott marhak rugoznak allandoan a halapenzen. A taxistol, fodrasztol, pultostol, pincertol miert nem koveteled, hogy adozzon a borravalojabol? Kulonben te sem adozol minden utan, ami utan torveny szerint kellene. Akkor, ha az ellatas fugg az orvosnak adott kulon penztol, akkor fel kell lepni a halapenz ellen, mas esetben rohadt alszentsegnek tartom.
"Tudtad nagyon jól hogy mennyit keres egy orvos, lehettél volna te is asztalos, és akkor nem kellene itt sajnáltatnod magadat."
Nem vagy normalis. Tenyleg azt szeretned, ha akit az orvosi hivatas vonz, az fogadja meg a tanacsod, es valasszon mas palyat? Lehet, hogy te szeretnel olyan orszagban elni, ahol nincsenek orvosok, de en nem.

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 17:27:29

@adamantium: ez a "mifajtánk" ezt már valaki elsütötte.Akkor is bicska nyitogató volt. A ti fajtátok pont olyan fogaskerék a gépezetben mint egy tanáré, vagy a földhivatali dolgozóé. Mindegyikre szükség van és mindenki böcsülettel tegye a dolgát és ennyi.Ezt kéne megérteni.

gld 2010.05.30. 17:28:08

@isti75: hát, én többször hallottam olyat, hogy buszvezető, vasutas, tanár sztrájkol, mint orvos ;)

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 17:30:26

@szabidoki: a megoldást már rég kitalálták: úgy hívják hogy TANULMÁNYI SZERZŐDÉS! Más diplomásokat is magához köti így az állam nem az orvosok lennének az elsők.

adamantium 2010.05.30. 17:30:26

@isti75: jobb helyeken ahol pl civilizáció van ott az állami fizetéseket a minimálbérhez arányosítják: pl a vízszerelő a minimálbér*1,8, na ilyen helyeken az orvosi kezdőfizetés az a legmagasabbak egyike a kezdőfizetések közt és mondjuk úgy 5-6 szoros szorzóval indul. nálunk? alig van akinek kisebb a fizetése mint az orvosoknak (most az állami alapról beszélünk). 129 ezer bruttó a kezdőfizetés, próbálj már ennyivel alkalmazni valakit heti 70-80 munkaóra átlaggal ki fog röhögni még az utcaseprő is

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 17:32:58

@adamantium: Hurrá nálunk is civilizáció van. Az állami bérek az iskolai végzettségtől függnek Lásd közalkalmazotti bértábla!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.30. 17:35:45

@szabidoki: noha ez félig mellékes, de ha a Tescoban kulturált hangnemben próbálod érvényesíteni a garanciát, akkor sikerülni fog. Nekem úgy is sikerült, hogy félúton kiderült, a balmenetes anyát félméteres erôkarral addig húztam rá lazítás gyanánt a tengelyre, hogy onnan emberi erô le nem tekerte, tehát saját hibámból vált használhatatlanná a tárgy. Szó nélkül cserélték.

Az emberi konfliktusok 99%-a megoldható normális hagnemmel.

@adamantium: az éjszakának számos fájdalomnál fontos szerepe van, valahogy minden sokkal jobban fáj, vagy az inaktív állapotban jobban feltûnik. Egyetlen foghúzásomat éjjel háromkor kértem egy szigorlat elôtt, mert egészen addig azt hittem, szigorlat után hazautazom és majd otthon elmegyek fogorvoshoz. Igaz, így is el kellett menni, mert az egyik gyökér benfelejtôdött, plusz egy jókora csontszilánk nem hagyta egy hétig begyógyulni a sebet, de legalább nem fájt csak vérzett. )
Feleségem több alkalommal is megvárta az ügyeletet felfázásos fájdalommal. Nem gonoszságból, csak az este egészen mások a fájdalmak.
Valószínûleg van ennek tudományos magyarázata is, ez csupán megfigyelés.

isti75 2010.05.30. 17:39:33

@adamantium: Olyan hogy "ingyen" nem létezik! Legfeljebb olyan van, hogy nem neked kel kifizetni,és ez nagy különbség! Azt az "ingyen diplomát" is befektetésnek gondolhatnád, miszerint befektet a magyar állam (magyar adófizetők /köztük a kukásember,és sokan mások./) abba a jövőbe miszerint te itt orvos leszel. Nem abba fektetünk pénzt, hogy te a friss diplomáddal külföldön agyonkeresd magad, itt meg ne legyen orvos, hiába fizetek érte akkor is ha nem megyek orvoshoz (TB). Ha pedig mégis orvosra van szükségem fizessek hálapénzt hogy el is lássatok, mert a havonta befizetett adóm nektek nem elég. Ezért tenném fizetőssé az egyetemet, aztán azt csinálhatnál amit akarsz. ja ha nincs pénzed egyetemre vegyél fel hitelt, amikor külföldön praktizálsz visszafizeted. Mert ahogy maneo is írja: "mindennek ára van" A családban léő gyermekek orvosi ellátásáért valóban a szülők (meg minden adófizető) fizet, de ne keverd össze az orvosi ellátást az orvosi egyetemmel.

isti75 2010.05.30. 17:42:17

@gld: Sztrájkol, aztán másnap felveszi a munkát ugyanannyi pénzért, mert nem kap többet. természetesen a tanárokat, buszvezetőket nem köti orvosi eskü...

adamantium 2010.05.30. 17:45:06

@isti75: ilyet az únióban bevezetni nem lehet, tehát meddő vita, csak azt nem értem a többi kivándorlón miért nem kérik számon, pár kommenttel előbb kifejtettem az elméletem a munkaerő ki és bevándorlásról, nem kívánom újra leírni

adamantium 2010.05.30. 17:47:53

@Dr Borivoje Surdilovics: te IQ bajnok ha elolvastad volna rendesen a kommentet akkor rájöttél volna, hogy le is írtam a kezdő orvosi minimálbért csak azt is leírtam, hogy ez milyen arányban van a mi minimálbérünkkel és valahogy nekem nem az ötszöröse jött ki és ebből következik, hogy valahogy ez az állam nem becsüli annyira az értelmiségieket

gld 2010.05.30. 17:49:03

@isti75: az orvos is felveszi :) Amúgy nem értem, hol áll szemben az orvosi esküvel az, hogy a munkájukért elfogadható (szándékosan nem a tisztességes, vagy megérdemelt szót használom)bért szeretnének kapni? Mindannyian ezt szeretnénk, csak éppen ez a blog most éppen róluk szól :)

isti75 2010.05.30. 17:49:16

@adamantium: Igezed van, de meg kellene értenetek hogy Magyarország nem tartozik a "jobb helyek"-közé, és itt ennyi a fizetés.Mégegyszer mondom... Ha mindenki úgy gondolkozna mint ti, akkor sem maradhatnál Mgyarországon ha 100-szoros fizetést kapnál, mert elment a pék, aki sütötte volna neked a kenyeret, elment a tartálykocsi vezetője aki hozta volna a benzint hogy tankolni tudd az autódat, stb... Mert ők is elégedetlenek. Ebben az országben senki sincs megfizetve de a helyzettel csak ti, és nehány fogalkozás képviselői éltek vissza. Ez nagyon csúnya dolog, bárhogy is szépítitek.

adamantium 2010.05.30. 17:52:14

@isti75: ugyan már egy olyan országról beszélünk ahol a GDP hez arányosítva is 3 szorosan alul van fizetve az orvos, de beírom ide még egyszer a számokat:
hasonlítsuk össze mennyi az egy főre eső nemzeti össztermék és mennyi a kezdő nettó orvosi fizetés:
magyarország: 18,548 dollár a GDP/fő orvosi kezdőfizetés nettó 93000 HUF
németország: 34,219 dollár a GDP/fő orvosi kezdőfizetés nettó 2200 euró (ha nincs senki akit eltartsál = gyerek, feleség)
anglia: 35,165 dollár - kb 6000 euró de ha ügyes vagy lehet több is
norvégia: 53,269 dollár - kb 8-9 ezer euró
na akkor arányosítsuk: 270HUF/euró árfolyamon
ha a német béreket nézzük akkor : 321970 HUF nettó
anglia: 854479 HUF
norvégia: 752101 HUF
szóval ha a mi nemzeti össztermékünket nézzük akkor 321-854 ezer forint közt kellene keressenek a kezdő orvosok nettóban ahhoz, hogy arányosan keressenek a külföldi kollégáikkal - nyilvánvalóan látszik, hogy a magyar orvos messze alul van fizetve még ha arányosítjuk is a helyzetet GDP függyvényében

pakesz (törölt) 2010.05.30. 17:52:25

a vizitdij idoszakaban a rendes ellatas 300 Ft volt az ugyelet meg 1000 Ft
talan ez egy kisse a gorenyeket visszatartotta volna hogy az ugyeletet latogatgassak
ez van kedevs poszt iro, sok mocskos geci van aki ugyeleti idoben megy es az orvos csak igy tudja kivedeni, nem az orvos a hibas hanem a sok geci aki visszael az ugyelettel
te meg koszond meg nekik meg Orbannak hogy eltoroltette a vizitdijat

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 17:52:45

@piro: talán a többieknél eddig azért nem merült fel a korlátozás gondolata, mert nem fenyegetőznek a kollektív kivándorlással, mint khm... valakik.

Hagyjuk már ezt a mártírszerepet. Most orvos akarsz lenni, vagy nem? Ha igen, akkor ne rinyálj, hogy mennyit kellett tanulnod, és mennyi pénzbe került.

Az ellátás majdnem sokszor függ az orvosnak adott különpénztől. Emlékszel arra a netes listára, ahová a kismamák beírták, hogy a szülészük mennyiért hajlandó gondozni őket? Szinte azonnak lekerült a netről, de nem azért, mert elfogytak a rávaló orvosok... :)

Az asztalos megállapítással egyetértek, de nem én írtam.

Nem szeretnék olyan országban élni, ahol nincsenek orvosok, de olyanban sem szeretek élni, ahol az orvosok ennyire anyagiasak, nagyképűek és pöffeszkedők.

dr. bodri 2010.05.30. 17:54:57

Kedves kommentelők, hadd osszam meg veletek búmat-bajomat. Történetesen ügyeletes vagyok éppen, ma reggel 7-től holnap reggelig egy városi ügyeleten. Ma 7 helyen jártam eddig az ügyeleti gépkocsival, ebből a 7-ből 5 30 éven aluli felnőtt, életerős ember. 2 csupán lázas, más baja nincs. 2 "ideges"
mert családi veszekedés volt, ehhez kellett annyira az orvos-követelték, hogy menjünk ki. Mindenki 2 km-en belül, persze hogy nem tudnak bejönni...A maradék 2 betgnek a feje fájt, természetesen ők sem tudtak befáradni az ambulanciára, ahova 20 másik embertársuk- köztük 2 infarktusos beteg- erre képesek voltak (bár azokhoz szíves örömest pattanok, ha hívtak volna)..Az egyik kedves kihívós paciens nem volt hajlandó megkötni a bazi nagy németjuhászt, és még ő volt felháborodva, hogy korlátozni akarom az állat szabadságát, mert az nincs hozzászokva, hogy megkössék...Már 3x harapott meg kutya az elmúlt 2 évben...Majdnem minden ügyeletben akad ilyen kedves beteg. Eddig ez volt a mai termés. Ma épp nem ordítoztak velem, bár a múltkor 3x is kaptam a pofámba pár köcsög-bunkó-paraszt stb. jelzőt, mert, bár udvariasan próbáltam elmagyarázni a beteg hozzátartozóinak, hogy mért csak fél óra múlva tudtam megérkezni a 20 éves kisfiához; aki borzasztó rosszul van, mert 2x hányt és ment 2x a hasa, és még a hideg is rázza..azért, mert épp egy 220-as vérnyomást láttam el. Ezt kurvára leszarták. Hangsúlyozom, a betegek 5-10 százaléka ilyen maximum, ám nap mint nap ehhez hasonló atrocitásokkal megbirkózni nem könnyű. Nem tartom magam udvariatlan embernek, a helyesírásomért bocsi, most volt egy szabad félórám, és átfutottam a kommenteket. Szépen kérnék mindenkit ez úton is, ne rajtunk, normális orvosokon akarja habzó szájjal követelni az igazát pár bunkó miatt (akinek még attól lehet igaza bizonyos szitukban attól hogy bunkó), mert nekem nem a felkeléssel van tele a hócipőm, hanem azzal, hogy a kedves betegek nagyobbik része azért jár a sürgősségi ellátóhelyekre, mert azt reméli, ott keveset kell várni, vagy majd ot rendezik a családi problémáit- és amikor ezt amikor ezt nem kepja meg, elkezd követelőzni. Bár szép szóval általában ezt megoldom, van, akivel nem lehet tárgyalni. Na ezért kéne átgondolni a lakosságnak, hogy meddig feszíti a húrt. A végén nem a normális orvosok fognak maradni, egyszer hamarosan betelik nekem is a pohár-úgy vettem észre, a betegek többsége szeret hozzám jönni, ezért merem magam példának említeni- és majd marad az inkompetens alkoholista kolléga-azzal majd lehet vitatkozni, kioktatni, meg költögetni a családi veszekedés miatt-az aztán nagyívben szarni fog mindenbe. Bocs, nem fogom megvárni, hogy még egyszer megharapjon a kutya, vagy megfenyegessen még 10 kopasz tulok, hogyha nem élesztjük újra az egyébként órák óta láthatóan halott anyját, akkor mi is megyünk a sofőrömmel utána a temetőbe... Tudom hogy ez az olvasók egy részét máris felháboritja-de ettől még ez a helyzet... Akinek nem inge ne vegye magára. Nekem nem a pénzzel van bajom, sokat dolgozom, eleget keresek, a betegeim is "hálásak". De többet ér az ép elmém, minthogy nap mint nap ennek tegyem ki magam.. Egyébként ezúton közölném, hogy amit én kapok, az lófasz ahhoz képest, amennyi atrocitást ma magyarországon egy közrendőrt szokott érni..na ezen is el kéne egy kicsit gondolkodni.
Mindenkinek kellemes hétvégét és jó egészséget.

isti75 2010.05.30. 17:57:56

@adamantium: Talán azért nem kérik számon másokon, mert egy gipszkartonszerelőre nem költöttek annyit mint egy orvos képzésére. Ha léteznének még állami gyárak észrevenné az állam hogy nem csak az orvosok áramlanak ki az országból, hanem a képzett szakemberek is.

adamantium 2010.05.30. 17:58:28

@Parmezanidész: először is azt vizsgáljuk már meg, hogy a kismama milyen plusz szolgáltatást vett azért a pénzért: mindig ugyanaz az orvos matatott benne és nem a soron következő, ha keresztbefordult benne a f@ng akkor egyből hívhatta az orvost, rendszeresen vizsgálták, megválaszthatta ki legyen a kezelőorvosa, az bejött a szülésére akkor is ha nem ő volt éppen ügyeletben, szóval valamit valamiért. ne félj ha az éppen ügyeletes orvosnál szült volna és nem zavarta volna, hogy esetleg 10 orvos és 20 medikus is megvizsgálja a gyémánt p@náját akkor ingyen is szülhetett volna. de vegyünk egy másik példát: szerintem jó pénzért a BKV nál is lehet buszt meg buszvezetőt bérelni és akkor minden nap mehetsz ugyanazzal a busszal és sofőrrel a munkába milyen jó de mennyiért????? nem hiszem, hogy ez alapára 270 forint lenne (vagy mennyi most a jegy)

Gest anyó férje 2010.05.30. 18:02:08

Szerintem az orvosi jövedelem nem azért magas világszerte, mert a társadalom így akarja kifejezni a háláját, hanem mert az emberek többet fizetnek azért hogy ne gebedjenek bele a bajukba mint ha csak jó kiszolgálást és finom ételt akarnának egy étteremben.
Benne van tehát a potenciális fenyegetés, sőt rettegés ha tényleg komoly bajról van szó. Kulturáltabb helyeken nem kell állandóan suhogtatni az ostort, mert anélkül is megérti a perioikosz hogy hányadán állnak a dolgok. Idehaza suhog az ostor és vicsorog a körüllakó mert csak ebből ért a másik. Pedig akárhogy forduljanak a dolgok a szerepek nem fognak megcserélődni, legfeljebb a perioikosz orvos nélkül marad. Lehet esetleg hívni Hippokratészt online

bakela 2010.05.30. 18:06:05

Egyszerűen nem értitek!
6.-ban fizikából azt tanultam, ha egy test súlypontjából a Föld tömegközéppontja fele húzott egyenes /súlyvonal/ a test alátámasztási felületén kívül esik, az biza' eldől.
Jelentem, a madzsarisztáni eü.- ben már régen nem metszi.
Ha qurvaország most észbekapna, és mától mindenkinek, akinek csak érintőlegesen köze van az eü. höz csontig nyalnátok a seggét, + gyaloghintón szaladgálnátok velük /ha mégoly tahó, bunkó, üresfejű, meg még aludni is akar, stb./, - tekintettel a biz' nem rövidíthető képzési időre, 12-15 év múlva kezdene körvonalazódni valami normálisra hasonlító akármi. Olvasva benneteket, erre semmi esély, ezért a menetrend a következő: Nem csak nektek, hanem a vszleg uo tahó ivadékaitoknak is szívni kell még 20-30 évet. Akkor majd az lesz természetes, hogy nincs ellátás- na, ekkor jön majd a „Heuréka!”, és lehet indulni a kályhától.

Mellesleg: a főparaszttól kérdeném: Engem, mint tudatlan, pénzéhes, lusta, geci, bunkó orvost vajh' mennyi idő alatt lehetne kiképezni recepcióssá, vagy tecsó pénztárossá?

ropile 2010.05.30. 18:07:01

amugy tok oszinten...

reszemrol siman elkepzelhetonek tartanam, hogy kevesebb penzt fizetek havonta es KOTELEZOEN egy PRIVAT szamlara fizetem be a penzt, amibol csak az orvosi ellatasomat finanszirozhatom.

tudom, hogy ez nem tul tarsadalombarat hozzaallas, de nagyon unom, hogy mas helyett fizetek es gyak. szar ellatast kapok, vagy epp az esetemben semmit.

isti75 2010.05.30. 18:07:06

@adamantium: Számold át ezt egy szakmunkásra is...

ropile 2010.05.30. 18:13:01

dr bodri: sorry, ki van fizetve.

es elnezest, de az hogy az egeszsegugyben nem megfelelo a penz elosztasa, attol fuggetlenul en meg igenybe is fogom venni a szolgaltatast

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 18:14:36

@adamantium: Nem állítom hogy iQ bajnok vagyok,de bukás nélkül 19 évet tanultam a diplomáimért.Ez az amit legjobban utálok az orvosokban:azt hiszik hogy ők tanulnak a legtöbbet és azt még tetézik azzal hogy el is hiszik hogy ők tudnak legtöbbet akkor.
Azt hány olyan orvost mondjak akinek nem kell az ismereteit toppon tartani már 40 éve ugyanazt csinálja,ugyanazt írja fel, aztán vagy bejön vagy nem, ha mégsem jó, akkor menjen szakrendelésre azt annyi,vagy kisérleteznek a beteg pénzén egy kis orvoslátogatói megkeresés után.

Bocs hogy nem hajladozom az orvosok előtt még friss az élmény bennem:
nemrég tört el a lábam a szakorvos 4 alkalommal 3 másodpercet szánt minden alkalommal rá,ki-ki nézve hol a keresztrejtvényből, hol az angol nyelvkönyvből.4 hónap után még mindig dagadt a lábam és sántikálok, de tudom hogy semmi értelme ismét elmenni a szaktendelésre.

adamantium 2010.05.30. 18:19:26

@Dr Borivoje Surdilovics: és mi az a 7 éves nem létező egyetem?. rossz helyen jártál, meg attól is függ mi is tört el a lábadban, mert ott sok csont van ám

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 18:20:25

@adamantium: Ja, én hülye meg azt hittem, az a gáz, hogy valaki csak plusz pénzért hajlandó elvégezni a munkáját... de látom, ez téged nem zavar :) Te értelmiségi :)

@Gest anyó férje: Egészen világosan látod a helyzetet, szerencse, hogy az orvosokon is csattan az ostor :)

ddd.dino 2010.05.30. 18:26:07

Adamantium, Te azért mentél orvosnak, hogy másokon segítsél, vagy azért, hogy a társadalom hőn áhított elitjébe kerüljél?
Az általam ismert orvosok 99%-a tiszteletreméltó szakember, aki a nehéz körülmények ellenére a legtöbbet próbája kihozni a rendszerből és önmagából. (Nem egynek a kezét tudtam volna megcsókolni.) A maradék 1% istenkomplexusos barom, akinek a hatalom és a dicsfény számít. Az ilyennek mindegy, hogy portásfülkéből, rendőrautóból, vagy a fehér köpenyéből osztja a népet, a hangsúly a hatalmon van.
Sajnos a hozzászólásaid alapján Téged is ebbe a csoportba osztanálak be, olyan lekezelő vagy másokkal szemben...

Néhány észrevétel:
1. A TB járulák kb. 16%, nem 6%.
2. Phd-val a hátam mögött is futnék az ügyeletre, ha egy piros csík indulna meg a karomon végig.
3. Ha valami veszélyesnek tűnő baja van az embernek, akkor guglizzon az igen tisztelt édesanyád, én megyek orvoshoz, ha pedig éjszaka jön rám, akkor az ügyeletre!
4. Neked is eldurranna az agyad, ha a beteg már kész diagnózissal jönne, amit az interneten nézett ki. Akkor meg itt panaszkodnál, hogy a pimasz beteg semmibe veszi az orvosi tudásodat és a gugli alapján pofátlanul epidermiszt mondott epilepszia helyett!
5. A posztoló valószínűleg egy elkényeztetett anyámasszonykatonája, aki túlreagálja és hisztizi a dolgot, de ettől még lehetett volna komoly baja!
6. A posztban szereplő ügyeletes orvosnak valószínűleg igaza volt, de ez nem jogosítja fel a stílusra. Csendben, nyugodtam, sőt udvariasan is el lehet valakit küldeni a fenébe.
7. Van aki azért kénytelen ügyeletre menni, mert a munkahelyén kirúgnák, ha munkaidőben menne orvoshoz. Csúnya dolog, de van ilyen!
8. Miből gondolja bárki is, hogy ma még létezik olyan munkahely, ahol heti 40 órát kell csak dolgozni (na jó, leszámítva az önkormányzati ügyintézőt...)

UI.: Tisztelt ügyeletben megfáradt doktor urak és hölgyek! A beteg azért jön Hozzátok, mert segítséget vár! Egy jó szó is lehet segítség: fiam, magának szerencsére semmi komoly baja nincs, fölösleges lett volna ügyeletre jönni. Ha már itt van, írok receptet é megsimogatom a buksi fejét, de legközelebb a házirovosához menjen ezzel. Lehet, hogy csepp a tengerben, de talán ő már nem jön vissza indokolatlanul, marad 9.999.999 további átlagember, aki nem végzett orvosit. De beteggel kiabálni, akár indokolt, akár nem, egyszerűen elfogadhatatlan!

ropile 2010.05.30. 18:26:57

@adamantium:
doki, vegyel vissza, a munkaltato is fizet boseggel

szabidoki 2010.05.30. 18:27:01

@Dr Borivoje Surdilovics: kíváncsi lennék, hogyan vezeted be a tanulmányi szerződést. Eleve ugye csak egy szakmára korlátozni nem lehetne, mert hát ugye az diszkriminatív, meg alkotmányellenes, tehát egyből mindenkire kellene, hogy vonatkozzon. Mondjuk Orbán kihirdeti holnap, hogy szeptembertől csak az tanulhat egyetemen, aki aláír x évre, vagy pedig teljesáras a móka. Szerintem azonnal kitörne a lázadás, de tegyük fel, hogy mégsem. Rendben, de orvosoknál csak az egyetem 6 év, a szakvizsga még 5-6 év, az mondjuk 11-12 év összesen, mire az első olyan szakorvos megjelenik, aki nem tud külföldre menni a tanulmányi szerződése miatt. Addig mi lesz, Okoska törp?
Amúgy még ez sem garancia, mert ahogy a dolgok pl. Angliában állnak, ha oda felvesznek valakit, a fizetéséből különösebb probléma nélkül ki tudja fizetni a képzés költségét.
A kollektív kivándorlás meg nem fenyegetőzés, hanem egy jelenleg is zajló folyamat, amit adminisztratív eszközökkel már nem lehet megakadályozni, és nem az az oka, hogy az orvosok gonoszok, hanem az, hogy egyszerűen lényegesen jobb körülmények várnak arra, aki külföldön szeretne elhelyezkedni, és nem minden orvos hülye annyira, hogy itt kínlódjon, mikor kényelmesen is elélhet. Ha tudsz külföldiül, akkor téged is szeretettel várnak. Egyébként az vesse ránk az első követ, aki "éhbérért rengeteg melót" választja a "kényelmes munka, jó fizetés" szitu helyett.
De van egy javaslatom, ami még nem volt: miért nem szidjátok a gonosz külföldieket, hogy mernek ennyit fizetni az orvosoknak? :)

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 18:32:36

@adamantium: vaze 1 egyetem + szakosító postgrad. mint lényegében nálad.
"attól is függ mi is tört el a lábadban, mert ott sok csont van ám"

csontfüggetlen a 3 mp.Egyébként külbokán spirálrörés "corticalisnyi dislokacióval"

adamantium 2010.05.30. 18:33:28

@isti75: te kérted: www.hirado.hu/Hirek/2010/01/14/09/Mennyi_az_annyi_Ime_a_buszvezetok_fizetese_.aspx
mozdonyvezetők átlag 272000 (egy főorvosnak nincs ennyi a bére) ez úgy ezer euró, buszvezetők és kamionsofőrök (pest) 195000 - 720 euró (ez egy főorvos bére), tudod mennyi egy főorvos bére németországban? (egy kommentelő előzetes engedelmével) www.marburger-bund.de/marburgerbund/bundesverband/unsere_themen/tarifpolitik/vka/tarifrunde2008/Broschuere-10-Prozent.pdf
6200 eurónál kezdődik. tehát magyarországon egy mozdonyvezető több, egy pesti buszvezető meg annyi átlagbérrel rendelkezik mint egy főorvos. én meglepődnék ha németországban egy buszvezető 6200, egy mozdonyvezető mondjuk 10 ezre euróval lenne alkalmazva

adamantium 2010.05.30. 18:35:31

@_asdf: mit fizet a munkáltató? remélem nem a TB-re gondoltál mert azt a munkáltató 2%-ot fizet, az bizony egy rendes fizetség :D
www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/fizetendo_jar/jarulekmert_2010.html

adamantium 2010.05.30. 18:36:55

@Parmezanidész: kinek mi a munkája amit plusz pénzért végez, fejtsd már ki, remélem nem a nőgyógyászra gondoltál?

Gest anyó férje 2010.05.30. 18:37:10

Orvos és beteg konfliktusa szerintem tipikusan zérus egyenlegű játszma, magyarán a végén egyik se fog nyerni a másikhoz képest.
Ahogy nézem a dolgok állását végül mindkettő veszíteni fog. Akik bizonygatják hogy az orvos is csak ugyanolyan lehet hogy igazuk van de akkor mondják majd amikor éppen a hasukban bogarászik a műtét közben.

Vagy tegyék félre a havi 4300 forint eü járulékot (tudom az itt jelenlevők mindegyike 100 ezreket fizet havonta, de ők a kivételek Magyarországon a többség jó ha lepenget az alapdíjat) és ha egészségügyi ellátásra lesz szükségük menjenek Amerikába vagy bárhova ahol piaci árat kérnek. Ez az összeg 10 év után nagyjából 1 vizsgálatra és 1 kisebb beavatkozásra lesz elég

adamantium 2010.05.30. 18:41:34

@ddd.dino: beteg ember vagy te, 16%
olvasd már el mielőtt nevetséges leszel
6+2% www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/fizetendo_jar/jarulekmert_2010.html
2 miből van neked PhD-d, vagyis inkább csak 2 kritériumot mondjál meg IF, CI,
anyukámat a szádra ne vedd mert beverem a rusnya pofád
az epidermisz a bőr felső rétege: epi+dermis, az epilepsia az teljesen más
5-6-7. na ez már értelmes megszólalás
nézd már meg egy apeh iroda nyitva tartását, jó ha 20 óra

adamantium 2010.05.30. 18:43:11

@Dr Borivoje Surdilovics: 5 év + MSc, orvosnak nem kell az MSc benne van a képzésben. hány éves vagy mert ezt a diagnózist ha nem vagy 80 felett és nincs komoly bajod akkor műteni szoktam, de embere válogatja

kencel 2010.05.30. 18:43:56

EN ugy erzem itt fogalomzavarban vannak egyesek. A vizora szerelo nem vallalta be hogy esti ugyeletben is dologzik. Nem jar egyutt a munkajaval mig az orvosnak igen. HOmlokureg gyulladasom volt nem arcureg. Annak is vannak sulyosabb es kevesbbe sulyos tunetei. nekem a sulyos volt, mert cefettul fajt. Namost ha elviselheto a fajdolom akkor azt gondolom hogy ezert nem zargatom az ugyeletes doktor, majd megvarom reggelt.
Mivel elviselhetetlen volt ezert kellett bemennem. Elnezest hogy kihasznalom az ugyelet adta lehetoseget. Nem az anyajegyemet mentem eltavolitatni. Amugy meg milyen mar hogy kaptam gyogyszert a haziorvostol es meg sem varom a hatasat hanem azonnal elmegyek vele a nappali rendelesre, majd ott mellekesen elmondom a dokinak hogy: van gyogyszerem ma vettem be az elsot de baromira faj a fejem. Elkuld hogy szedjem csak majd hatni fog.Vagy nem??? Bar mindenbe bele lehet kotni.

ropile 2010.05.30. 18:44:41

@adamantium:
Akkor az en fizum alapjan:
Munkaadói egészségbiztosítási járulék (3%):18.000 Ft
Munkaadói TB járulék (24%):144.000 Ft
Munkavállalói eü-i járulék (6%): 36.000 Ft

Ez havonta: 198.000 HUF, iden 990.000 HUF

Magyaran majus 31 -ig 990.000 HUF -ot fizetek be a eu -be.
Namost, ha ehhez hozzavesszuk, hogy iden egy orvost sem lattam, de tavaj osszes 1x voltam orvosnal, 6 oran keresztul, ebbol 10 perc volt a vizsgalat + gyogyszerfeliras, a tobbit a varoban toltottem "pihenessel", illetve tavaj ev vegen hivtam ki az ugyeletet, mert ugyan nem tudtam mi a bajom, ellenben nem tudtam felkelni az agybol.

De ha hozzaveszem az elmult 6 evet, akkor osszesen 10x legalabb voltam orvosnal, akik halapenzert fel ev alatt megalmodtak, hogy a fasztudjabajom van, de mindenkeppen meg kell gyogyitani.

ha koszonom...

adamantium 2010.05.30. 18:47:17

@_asdf: www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/fizetendo_jar/jarulekmert_2010.html
a 24% az a nyugdíj-biztosítási járulék
a 3% meg csak 2 2010-től
ne keverjük a szezont a fazonnal a nyugdíjad az nem a TB-d

másikpista 2010.05.30. 18:47:35

@adamantium:
Én mostanában sokat nézegettem a külföldi lehetőségeket de az általad linkelt német orvosi fizetések eléggé a béka segge alatt vannak európai viszonylatban. Nyavalyás havi 6 ezer eurónál egy főorvos többet szokott kalkulálni, a 2-3 ezer euro meg legfeljebb egy kelet-európából jövő orvosnak lehet csábító ajánlat

adamantium 2010.05.30. 18:49:32

@másikpista: németországban nem is nagyok a fizetések, de ez egyébként csak az alap, norvégiába vagy angliába kell menni ha pénzt akarsz keresni

ropile 2010.05.30. 18:51:18

hmm, jo, igazad van, megneztem megin.
Vegulis, azt is sok.

mind1, nekem az mind1 :)

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 18:52:56

@szabidoki: Bocs, én már közel 50 vagyok, az átkosban diplomáztam.Nekem és még sok százezernek abban a bizonyos átkosban is csak tanulmányi szerődéssel lehetett diplomám pedig fel sem merülhetett hogy elhúzzak innen.Az már csak hab a tortán hogy mint apámnak is hajdanán, nekem is megmondták hogy hova kell menni vidékre melózni hol van az államnak szüksége rám.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 19:00:36

@szabidoki: általában mindenkire jobb körülmények várnak külföldön, ha beszél mondjuk angolul. Akkor miért nem vándorol ki a teljes magyar lakosság?

Nem szeretek hazafiassággal példálózni, mert az személyes ügy, de én pl Magyarországon szeretnék boldogulni. Akkor is, ha mondjuk Angliában könnyebben menne. Na, nem egy nagy veszteség Angliának, csak úgy mondom.

@adamantium: A GDP-nél egy szempontot nem vettél figyelembe. Az államnak dolgozó orvosok a GDP kábé 0%-át állítják elő, mégis ők kérnek a leghangosabban nagy szeletet belőle.

Természetesen a nőgyógyászra gondoltam.

@Gest anyó férje:
Ha az egészségügyi járulék semmire se elég, akkor miből is szeretnének több fizetést a dokik? :)

kencel 2010.05.30. 19:01:03

@bakela: most olvastam a hulyeseged. Menj el parkoloornek ott lehetsz paraszt Ez a dolgod te gyoker. Csak ti orovsok gondoljatok ugy hogy minden kis szarert elmegyunk a nappali rendelesre. Eletemben ketszer voltam ugyeleten.minden embernek faj a feje neha. Nekem is fajt de ezert nem rohanok rogton orvoshoz. Vagy ha te igen akkor meg nagyobb gyoker vagy mint ahogy szamoltam. Amikor meg jobban fajt gondoltam akkor sem er annyit hogy ezert az orvost zargassam hiszen hulyenek nez hogy fejfajassal bemegyek.Csak akkor mentem amikor elviselhetetlen volt es az pedig este jott ram.

adamantium 2010.05.30. 19:01:14

@Dr Borivoje Surdilovics: hát először is a sebésze válogatja, sokan úgy képzelik, hogy mint régen gipszben is lehet gyógyítani, ami nem hibás hisz több száz évig működött, de ha egy aránylag rövid és alacsony kockázatú műtéttel jobbat lehet kihozni, ráadásul utána gipszelni sem kell csak tehermentesíteni (így nem szenved a bokaízületet hosszú tétlenségtől). persze embertől is függ (jó most nem ismerlek téged, de feltételezem, hogy ha összehoztál egy MSc-t akkor csak megérted mit kell csinálni 6 hétig) mert pl egy hajléktalannak aki nem tud ügyelni a sebre, a tehermentesítésre annak lehet jobb a gipsz. de nem voltam ott, nem láttam a lábad és nem láttam a törésedet így ez csak a teáltalad leírt röntgenleletre alapozom

adamantium 2010.05.30. 19:06:22

@Parmezanidész: idióta vagy, lerészleteztem már neked, hogy akkor a hülyeségeket mondasz, hogy neki lehet támaszkodni. azokat az embereket akiket én lábra állítottam azoknak a GDP termelése közvetve az enyém, ha tehát egy orvos mondjuk élete során (40 év munka) 10 ezer embert állít lábra akkor 10 ezer ember GDP termelése közvetve az övé.
a nőgyógyásznak meg mióta KÖTELESSÉGE munkaidőn kívül bejárni és mindig ott lenni amikor egy bizonyos beteg szül? az egy plusz szolgáltatás, leírtam a példát a busszal meg a buszsofőrrel csak nem fogtad fel

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 19:08:08

@szabidoki: az senkit. Arra hívtam fel a figyelmedet hogyha van egy társadalmi szükséglet (pl orvos hiány egyes kórházakban),akkor meg van rá a válasz is.Méghozzá kultúrált, piaci alapon is működő.

adamantium 2010.05.30. 19:11:22

@Dr Borivoje Surdilovics: de ilyen az únióban már nincs, kapitalizmus van aki többet fizet az kap meg egy szolgáltatást és egy munkaerőt. ha az angol kórház 2 milliót ígér egy orvosnak havonta akkor az oda fog menni és kész, ha a magyar állam orvosokat akar akkor fizesse meg őket, mert te is ha két cég közt kell válasszál az egyik 2 milliós fizetést ígér a másik 90 ezret akkor szerintem sokáig fogsz gondolkodni melyiket válasszad

szabidoki 2010.05.30. 19:12:32

@Parmezanidész: ha te kivándorolnál, az Magyarországnak nagy nyereség lenne... Amúgy képzeld el, az EU arról (is) szól, hogy mindenki oda megy dolgozni, ahová akar (és ahová felveszik), extrém esetben akár egy ország teljes lakossága is kimehet, ha akar, bár nyilván nem fog. Ha ez neked nem tetszik, reklamálj a parlamenti képviselődnél, vagy kezdj el aláírást gyűjteni, hogy lépjünk ki.
"Az államnak dolgozó orvosok a GDP kábé 0%-át állítják elő, mégis ők kérnek a leghangosabban nagy szeletet belőle." Ezzel szerintem beneveztél az év legostobább kommentje versenybe :)
Nagyon hülye, ha valaki mondjuk aktív dolgozó, de van egy balesete, ami kezelés nélkül megölné vagy megnyomorítaná, de az orvosi ellátás révén meggyógyul és dolgozik tovább, fizeti az adót, az mi, ha nem GDP-termelés?

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 19:13:39

@szabidoki: " 11-12 év összesen, mire az első olyan szakorvos megjelenik, aki nem tud külföldre menni a tanulmányi szerződése miatt. Addig mi lesz, Okoska törp?" An most eltekintve a személyeskedéstől megválaszolom.Nekem is diplomaosztás előtt tolták az orrom alá a szerződést.Nincs aláírás-nincs diploma. Mondjuk ez nem volt túl elegáns az biztos,de nem volt meglepő mert korábban is így csinálták és tudtuk hogy ez lesz.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 19:15:32

@adamantium: Micsoda érvrendszer... és te hiszed magad értelmiséginek? :D Gyorsan nézd meg a szótárban, mit jelent!

A tízmilliárd magyar, akiket te állítottál lábra, a megtermelt GDP-jét ugyanúgy köszönheti a vízműveknek, mert van mit innia, a Napnak, mert nem jégbolygón élünk, és így tovább.

Sőt. Az én szüleim és nagyszüleim adójából jártál egyetemre, tehát az általad lábraállítottak GDP-je valójában az én családom érdeme.

Munkaidőn kívül dolgozó orvost ritkán láttam. Olyat viszont már igen, aki munkaidő vége előtt elhúzott, és olyat is, aki a megbeszélt összeg fejében sem ment be a szülésre, mert éppen szabadnapja volt.

Tulajdonképpen miért nem mész egy magánrendelőbe dolgozni? Csak nem azért, mert a kutyának se kellesz? :)

Gest anyó férje 2010.05.30. 19:15:34

@Parmezanidész:
Az eü költségvetés nagy része a kemény költségekre megy el. Gyógyszert műszert Magyarországon se lehet kevesebbért beszerezni, fűtés villany piaci áron jön a kórházba és így tovább. Spórolni az eü dolgozók bérén lehet, ezt maximálisan kihasználja a rendszer.

Vegyük a nővéreket mert róluk kevés szó esett eddig, de annyi pénzért egyszerűen nem áll be képzett nővér sőt még képzetlent is nehéz találni. Nem is beszélve a szakasszisztensekről, ami már hasonló probléma mint az orvoshiány. Megvan idehaza a felső szintű képzés de hiába mert elmennek sokan külföldre vagy otthagyják az egészségügyet. Maximum beáll orvoslátogatónak a diplomás szakasszisztens

adamantium 2010.05.30. 19:16:00

@Dr Borivoje Surdilovics: hát ez ma már nem megy, mert olyan per lenne belőle, hogy be lehet zárni az országot

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 19:16:11

@adamantium: azt azér ne gondold hogy az adófizetőknek csak kötelességük a Te oktatásodat fizetni, Te meg eldöntheted hogy ezért adsz-e nekik valamit vagy sem. A diplomád befektetés nemcsak neked hanem a társadalomnak is.

szabidoki 2010.05.30. 19:18:06

@Dr Borivoje Surdilovics: már leírtam, de leírom megint, mert láthatóan "nem ment át":
1. a te tanulmányi szerződésed 12 év múlva érik be, addig is kellene lépni valamit
2. egy angol fizuból különösebb hajcihő nélkül vissza lehet fizetni a magyar képzési díjat.

adamantium 2010.05.30. 19:20:04

@Dr Borivoje Surdilovics: hát az már késő, utólag nem írunk alá semmit .D és a szüleim befektetését ki nézi? hisz ők tartottak az egyetemen, meg egyébként is az adó amit jó pár éve fizetek, amióta ugye dolgozom az vajon nem kompenzálja a "képzési költségeimet"?

adamantium 2010.05.30. 19:22:21

@szabidoki: hát igen, állítólag 10 milliót kell majd visszafizessenek szegény csóró friss diplomásoknak ha elmennek, azt fél év alatt megkeresi angliában és még meg is él mellette, utána meg a következő fél év keresetéből pert indít az únió munkaügyi bíróságán, hogy magyarország korlátozza a szabad munkaerő áramlást: visszakapja a 10 millát meg magyarország fizethet 10 milliárdot a nagy kalapba

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 19:22:26

@szabidoki: Felőlem mindenki oda megy, ahova akar. Ha a hozzád hasonlóak már holnap elmennének, azt nagyon megköszönném. :)

adamantium 2010.05.30. 19:24:10

@Parmezanidész: akkor te majd kezeled magad, ahogy elnézem az IQ-dat már este térden állva könyörögni fogsz valami idióta itthon maradt orvosnak, hogy mentese meg az életedet

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 19:26:09

@szabidoki: átjött,csak neked nem.
1.adminisztratív kell kezelni a helyzetet mert más megoldás nincs.Nem reális versenyképessé fizetésűvé tenni kiemelve egy szakmát a többitől-bármennyire szeretnétek.
2.Az államnak nem pénzre van szüksége hanem orvosra.

Polifémosz 2010.05.30. 19:28:13

Kedves Kollégák!

Javasolom, hogy ilyen zsigerből gyűlölködő, mások értelmetlen és felesleges szidásától elélvező bandának ne adjuk meg azt az örömöt, hogy válaszolunk nekik és vitatkozunk velük:"aquila non captat muscas"- ezt tartsátok szem előtt! Nyilván kisebbrendűségi komplexusuk van, pszihésen érintett emberek, sajnálatra méltóak....
Majd mikor a gyereküket műtik, vagy a katéteres laborban fekszenek a szívinfarktus után netán vastagbéldaganat műtétre tolják be őket másként fognak gondolni ránk, de ha nem akkor is kit érdekel?

szabidoki 2010.05.30. 19:30:10

@Dr Borivoje Surdilovics: "Nekem is diplomaosztás előtt tolták az orrom alá a szerződést.Nincs aláírás-nincs diploma." tartok tőle, hogy ez a komenizmusban működött, de ma már nem menne, mindenféle buta jogi meg EU-s problémák okán, de még ha meg is lehetne csinálni, szerintem beindulnának azok az ügynökségek, amik segítenek államvizsga előtt átjelentkezni egy angol/német orvosi egyetemre - a jogi lehetőség tudtommal már most is adott, csak nincs értelme élni vele.
Mondjuk jellemző ez az őskommunista, értelmiségellenes, "tilcsukbe" gondolkodásod, ami a röghözkötésben látja a megoldást, nem vagy te véletlenül mszp-s?

adamantium 2010.05.30. 19:31:19

@Dr Borivoje Surdilovics: mi akartunk belépni az únióba? igen akkor sajna el kell fogadni a helyzetet. ez olyan mint amikor egy faluban csak egy kőműves van és te házat akarsz építeni, ígérsz neki egy milliót, ő tízet kér, sokallod. mit tehetsz? nem építesz házat vagy hozol máshonnan egy kőművest aki 1 millióért is felépíti. ezt tettük mi is orvosokat hoztunk erdélyből kérpátaljáról, vajdaságból, megalázta őket a rendszer, a betegek mindenki szidta őket, pedig még magyarul se kellett őket megtanítani. de pár éve érdekes módon már ők se jönnek hmmm vajon miért? hát azért mert nem hülyék és fele annyi adminisztrációval és kínlódással ellenszenvvel, megaláztatással elmennek pár országgal odébb, mi meg főhetünk a levünkben, mert oda juthatunk, hogy az az egy szál kőműves is elmegy és akkor vagy összedől a ház vagy fizetünk valakinek kintről, de akkor már nem 10 millió lesz az ára hanem 20

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 19:34:31

@Gest anyó férje: nagyon érdekeset mondtál, mert itt az egész pocskondiázásban csak arról nem beszéltünk, hogy honnan akasszuk le azt a plusz pénzt, ami az egészségügybe kéne.

Még véletlenül se mondom azt, hogy az egészségügyi vezetés jól végzi a dolgát, de ha meglenne a szükséges pénz, akkor nyilván odaadnák.

Viszont ha most nincs, honnan lesz? Átszervezésből, aminek az orvostársadalom mereven ellenáll?

szabidoki 2010.05.30. 19:38:25

@Dr Borivoje Surdilovics: a tanulmányi szerződéses ötleted, na az nem reális. Amúgy több tanulmány született ebben a témában, és az az eredmény, hogy a legtöbb, külföldre kacsintgató orvos itthon maradna, ha kapna 250-300e nettót. Ez még messze nem a versenyképes nyugati fizetés kategória, de már előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez képest.
Lassan érdemes lenne hozzászoktatni magadat a gondolathoz, hogy piacgazdaságban élünk, nyitva a globális piac felé, és itt bizony a szolgáltatásokat árán meg kell fizetni, különben soha nem lesz előrelépés.

ihatethisindapassthingy 2010.05.30. 19:38:56

@Dr Borivoje Surdilovics: Én azért előbb adnék az orvosoknak több pénzt, mint mondjuk a helyi kultúrális központ biztonsági őrének. Mondjuk mert kritikus infrastruktúra.

Tény, hogy ebben az országban baromi sokan keresnek kevés pénzt, de az is, hogy nem minden munka társadalmi hasznossága azonos, bármennyire fájdalmas is ezt kimondani.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 19:40:56

@adamantium: Neked, hős népmentő és -fenntartó orvosnak, aki munkájából adódóan tiszteletet érdemel, gyanúsan sokszor szerepel a hozzászólásaiban a most is használt könyörgő viszony. Szerintem ez szánalmasan jól megvilágítja a motivációdat.

Ha azt szeretnéd, hogy könyörögjenek neked, miért nem mentél dominának? Még nem késő!

adamantium 2010.05.30. 19:43:26

@Parmezanidész: bölcsőde, mondtam már, oda való vagy

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 19:45:12

@szabidoki: Az adminisztrációs eszközöknek széles tárháza van.Ez csak egy példa,hogy miként működik.Hasonló eredményeket lehet elérni a rezidensképzéssel is.

A többi badarságodra nem reagálnék,csak a röghözkötésre. Igen, röghöz kell kötni a diplomásokat és különösen azokat akire a hazának szüksége van, ha már ő azt nem érzi.Mert lakhelyed lehet sok,de hazád csak egy.Van aki az életét teszi fel erre minden nap. Mint az előbb írtam a magyar adófizetők befektetése vagy Te is, dolgozz meg hát a pénzükért.Mehetsz külföldre Te is dolgozni egyszer,de nem azért hogy ne népautód legyen, hanem Jaguár,hanem azért hogy tanulj és azt a tudást majd a néped hasznára (gyógyításánál) hasznosítsd.ÉS EZ NEM DEMAGÓGIA!!!-csak hazaszeretet,amit a liberális gondolkodás igyekezett kiírtani.(ennyit az Mszp-s dumádról)

szabidoki 2010.05.30. 19:46:46

@Parmezanidész: a pénzt a politikának kell előteremteni, nem nekünk. Mondjuk eddig a politikusok inkább eltüntették a pénzt, mintsem előteremtették volna. Ja, és pont leszarják, hogy milyen ellenállást tanúsítunk az átszervezésekkel szemben. Azt hiszem, sem Mangalicát, sem a Molnár Lajoskát nem izgatta egy percig sem, hogy az orvostársadalom mit gondol, és tartok tőle, hogy a Fidesz sem jobb.

ropile 2010.05.30. 19:48:59

roghozkotes... a romanok ugy csinaljak, hogy a diplomasok nem fizetnek adot... no nem eletuk vegig. ez nekem is szimpatikus megoldas lenne, bar ezt csak hallottam.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.30. 19:52:12

@adamantium: igen, már harmadszor mondod, nem csodálkozom, hogy csak ennyi telik tőled.

Szállj magadba, barátom. Még senki nem lett fontos ember attól, hogy azt hajtogatta, hogy ő milyen fontos.

Szép szakmát választottál, ne járasd már le a hivatásodat és magadat is azzal, hogy követeled az elismerést.

Persze lehet, hogy tévedek, és te vagy a legmenőbb falusi körorvos a megyében.

Inkább azt találd ki, amit fentebb kérdeztem: miből vegyük a pluszpénzt a pluszfizudra?

NemesekErnyo 2010.05.30. 19:53:23

Visszafizettetni az oktatás költségét nem rossz ötlet. Kezdhetjük mindjárt a mérnökökkel, számítástechnikai szakemberekkel. Meg azokkal, akik ugyan itthon maradtak, de nem a szakmájukban dolgoznak.

ihatethisindapassthingy 2010.05.30. 19:54:29

@Dr Borivoje Surdilovics: Jó-jó, de valahol jogos az orvosok igénye, hogy normális munkakörülmények (beleértve munkabért is) között dolgozhassanak, nem?

adamantium 2010.05.30. 19:55:23

@_asdf: hát most náluk nagy a balhé minusz 25% a közalakalmazotti bérekben, egyébként ott úgy volt, hogy államilag meghatározhattak akár 100% os pótlékot is bizonyos hiányterületeken. pl nem volt elég ftiziológus (TBC-t gyógyító orvos), adtak 100% pótlékot, egyből jött mindenki, ugyanígy az anesztesekkel, egyébként egységes 16% volt az adó, de, hogy mi lesz ott Isten tudja

szabidoki 2010.05.30. 19:56:37

@Dr Borivoje Surdilovics: amit írsz, valóban nem demagógia, hanem nettó ostobaság. Fogd már fel végre, hogy amit szeretnél, ma már nem lehetséges, és csak magadnak ártasz, ha nem szállsz ki mihamarább ebből a rákosista álomvilágból, amiben jelenleg élsz!
Az való igaz, hogy az adminisztratív eszközöknek széles tárháza van, a közös pontjuk az, hogy nem működnek, legfeljebb ideig-óráig elhalasztják a kényszert a tényleges és hatékony intézkedésre - általában addig, hogy már végképp fájdalmas és költséges legyen.

adamantium 2010.05.30. 19:58:41

5 perc szünet a balhéban egy kis felüdülés, lehet nálunk is ez kellene: index.hu/kulfold/2010/05/30/megnyerte_a_valasztast_az_izlandi_viccpart/

ropile 2010.05.30. 20:01:09

@adamantium:
Eh, azert csak van valamia fizun felul :)
a TBC -t gyogyito orvos, az nem a tudogyogyasz? ( ezt jatekon kivul kerdezem ), az anesztes meg az altato orvos?

Nalunk sosem volt egyseges 16% az ado... de ez egy dolog, gondolom azert igy is jobb az IT fizuja az EU fizujahoz merten.

adamantium 2010.05.30. 20:04:29

@_asdf: a tüdőgyógyász az a pulmonológus, magyarországon jellemzően kevés a TBC-s, így asszem a ftiziológia az egy ráépített szakma a pulmonológiára, nincs külön entitása de lehet tévedek. az anesztes az az altatós orvos

adamantium 2010.05.30. 20:05:19

@BKV reszelő: kacorka moderálni az orkot légy szíves

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.30. 20:11:02

@adamantium: Nem ritka az, aki úgy gondolja, ez történt.

ropile 2010.05.30. 20:11:38

@adamantium:
koszi :) jo hat egyet eltalaltam, patologusnak veleny alkotas nelkul meg jo lennek...

btw, te belgyogyasz vagy?

szabidoki 2010.05.30. 20:13:24

@BKV reszelő: a legtöbb orvosi műszert ma már robotok gyártják, téged elnézve jobb is...
Amúgy ha úgy érzed, hogy túlteng benned az energia, amit csak verekedéssel lehet levezetni, miért nem mész ki a cigánysorra, és teszel ott igazságot?
Ha marad belőled valami, én szívesen ellátlak :)

Despota 2010.05.30. 20:14:56

@adamantium: Jelenleg én szerkesztem a blogot. Mindjárt nézem, hol kell "ritkítani" a kommenteket.

adamantium 2010.05.30. 20:19:02

@Despota: szerintem egész civilizált bár kissé temperamentumos volt az a vita amíg meg nem jelent troll barátunk :)

ropile 2010.05.30. 20:19:09

azert az elarul valamit, hogy az orvosi dolgok es a munkahelyi terror nemikepp osszefugg :) bocs ez tenyleg "trollkodas" :)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.30. 20:19:43

@szabidoki: Mekkora lenne az a fizetés, ami mellett érdemes lenne vállalni ugyanezt a munkát?

Mekkora lenne az, ami -több orvos esetén- a csökkent munkamennyiséggel kompenzálva elegendô lenne?

Despota 2010.05.30. 20:23:04

@adamantium: Már szanálok, azért volt egy két anyázás, amelynek semmi köze nem volt a kulturált vitához, azokat selejtezem éppen.

adamantium 2010.05.30. 20:25:07

@Despota: bár éppen az anyukámat emlegették egyszer a közepén, de a végefelé kezdett elfajulni igazán a dolog

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 20:26:48

@ihatethisindapassthingy: igen jogos,és sok mindenki másnak is.De csak együtt megy,nem lehet kiragadni belőle csoportokat. Ráadásul az orvosok kifejezetten az a csoport amelynek jelentős hányadának nem a fizetéséből kell megélnie. (na most majd ezen rúgózunk, hogy mekkora az annyi)Egy biztos nem akarok olyan világban élni ahol az óvónő,vagy tanár külön juttatásért látja el a munkáját. A rendőrnek hogy gyakrabban járjon erre felé,a hivatalnoknak hogy tegye azt amiért fizetik stb.A hálapénz is korrupció és nem fizetéskiegészítés.Közönséges vesztegetés.Kínában pl ezt is adminisztrációs megoldással felszámolták.A fenti jogalapon bűncselekményt követ el nem csak aki adja hanem aki kapja is.És a betegtől nem lehet elvárni hogy bűncselekményt kövessen el,nem?

Despota 2010.05.30. 20:27:21

@adamantium: Még csak a felénél tartok és voltak cifra dolgok...Anyázás, ciril betűs hablaty, reklám...

adamantium 2010.05.30. 20:28:53

@szomorutojas: a gond az, hogy felborult már a rendszer, jelenleg kb 40 ezer orvos van magyarországon és évi 1000 új orvos végez. tekintve, hogy egy orvos 25-65 éves kora közt dolgozik, ha soha senki nem betegedik meg, megy el külföldre, nem szül, nem hal meg, nem unja meg a pályáját akkor egyensúlyban van a rendszer, de hát mivel ez nem így van és külföldről sem jön senki a hiányt pótolni, pár éven belül, kórházakat kellesz bezárni, hogy a maradék egyáltalán működőképes legyen, a várható borulás 10 év múlva következik be, ha sokan mennek ki külföldre akkor 5 év

Despota 2010.05.30. 20:31:48

Kedves BKV reszelő kitiltva egy hétre.

Despota 2010.05.30. 20:36:23

Kedves hölgyeim és uraim! Most +felügyelet nélkül hagyom Önöket, kéretik kulturált keretek között vitatkozni :).

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.30. 20:38:09

@adamantium: ismerve az expatok kenyerét, az a fizetés, ami elegendô itthontartásra, elegendô a hazacsábításra is. Aki külföldön dolgozik, az nem meghal, csupán más rendszerben dolgozik.

adamantium 2010.05.30. 20:42:46

@szomorutojas: a külföldön dolgozásnak van egy kritikus határa a gyermek: ha már kivitted akkor nem hozod haza, ha kint született akkor megint nem hozod haza, tehát szerintem csak az egyedülállókat lehet hazacsábítani

szabidoki 2010.05.30. 20:50:58

@szomorutojas: már írtam feljebb, kb. 250-300e nettó már tisztességes fizu lenne.
Természetesen úgy, hogy be vannak tartva a munkaidőre vonatkozó korlátok, jelesül 8 óra elrendelhető, +12 óra vállalható túlóra hetente, ügyelet teljes óraszámon történő elismerése, kötelező pihenőidők kiadása.
Az a vicc, hogy ezek jelenleg is létező és hatályos jogszabályok, csak mindenki szarik bele. Ha minden kórházi orvos beperelné a saját kórházát (és azt hiszem, elfogadták a class action-ről szóló törvényt, ami lényegesen megkönnyíti a csoportos pereket), olyan kártérítéseket ítélnének meg a bíróságok, hogy az bedöntené az összes kórházat.
@Dr Borivoje Surdilovics: ne sértődj meg, de nem mindenkinek Kína a követendő példa, bár nálad érthető, látva vonzódásod a sztálinista diktatúra módszereihez... Tudod, mi többiek inkább nyugatra tekintünk, nem keletre...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.30. 21:00:55

@adamantium: nehéz más fejével dönteni, én gyerekként két országot jártam meg. Vittek, hoztak.

@szabidoki: ez szerény álom, és ez igencsak szomorúvá teszi.

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 21:06:44

@szabidoki: nem sértődöm, hogy el ne felejtsd a nagy nyugat majmolásod hogy megteheted az nagyrészt kinai kölcsönből teszed te is.Ugyanez az ország a legnagyobb hitelezője most már a nyugatnak is.(az USA legnagyobb hitelezője is az megelőzve Japánt)Sok mindent lehet tanulni keletről is és nyugatról is,nem kéne egyoldalúan szemlélned a világot,sokkal összetettebb annál.

Még egy nekem különösen tetsző dolog van arra felé a jogalkalmazásban: tényleges halálbüntetés gazdasági bűncselekményekért (vs. Kulcsár ügy -nesze neked nyugat)

Pöttöm_Panna 2010.05.30. 21:11:58

@dr. bodri: Elkeserítő ez a blog, nem is értem, miért olvasom -ez biztosan egyfajta mazohizmus lehet nálam :) Hihetetlen stílusú kommenteket lehet itt olvasni pro és kontra egyaránt. Éppen ezért külön köszönöm Önnek, hogy ennyire normális, emberi stílusban szólt hozzá a témához. Amikor az itt irogató orvosok hozzászólásait olvasom (tisztelet a kivételnek, pl. Dr. Morcz is ilyen), mindig emlékeztetnem kell magam, hogy van sok nagyon jó és egyben kedves, normális orvos is. Szerencsére nem egyet ismerek én is. Kritikán aluli, amilyen modorban itt sajnos nagyon sokszor írnak -igazából nem is értem, miért, hiszen ettől nem lesz semmi sem jobb és meggyőzni sem lehet ilyen stílusban senkit. Azt viszont el lehet érni, hogy ingerem legyen megtudni, kik ők és hol praktizálnak, hogy még véletlenül se keressem fel őket, bármi bajom is lenne. Gondolom, ez senkit se rendít meg (nem is azért írtam), de ezen azért el kellene gondolkodnia bizonyos embereknek.
Tessék kérem, Ön itt a minta: így is lehet reagálni!
Őszintén megértem, amit Ön írt, és bevallom, én nem biztos, hogy vállalnám. Mindig vonzott az orvosi pálya, de nem ez a része:)
Ha jól értem, hogy Ön háziorvos, nagyon örülnék, ha megtudhatnám, hol, és ha Önhöz tartozhatnék. Az Ön által leírt rossz példák egyike sem szokásom, jó beteg lennék :)

Őszintén szólva nem nagyon látom a blog értelmét: megoldani semmit sem old meg, csak teret ad a indulatos, esetenként minősíthetetlen hozzászólásoknak mindkét oldalon. Remélem, hogy ők (akár orvosok, akár nem), csak a szerény kisebbséget képviselik. Persze írhatna ide más is, de kinek van kedve kitenni magát annak, hogy itt szétcincálják? Viszont ez talán egy lehetőség lenne arra, hogy azon orvosok, akiknek van ideje, lehetősége arra, hogy itt kommenteljen, bebizonyítsa: vannak (remélhetőleg sokan)emberséges, emberileg is JÓ orvosok. Mert ehhez a hivatáshoz szerintem ez is szükséges, nem csak a szaktudás.

adamantium 2010.05.30. 21:13:12

@Dr Borivoje Surdilovics: ki adja nekünk a jogot, hogy emberként emberek élete felett ítélkezzünk, mi van ha tévedünk? nem mintha én nem lennék néha a halálbüntetés híve (pl pedofil gyilkosok, vagy Fritzl féle emberek, olyanok akik élve veszélyesebbek mint holtan) de csínján kell ezzel bánni

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 21:27:23

@adamantium: örülök hogy orvosként ezt vallod.Én nem vagyok orvos,csak egy olyan világot látok ahol a világ lakossága 2010.január elsejére virradóra 6.834.509.600 fő volt,amelynek egyhatoda kifejezetten éhezik és szomjazik.Naponta tízezrek hallnak így meg,hát nem sajnálom azt az egyet aki embertársaira veszélyes,vagy megfosztja,megrongálja a köz vagyonát.
De nagyon elkanyarodtunk a témától.

szabidoki 2010.05.30. 21:28:56

@Dr Borivoje Surdilovics: látom híve vagy a tetszetős, de értelmetlen intézkedéseknek. Attól tartok, hiába van halálbüntetés Kínában a gazdasági bűncselekmények esetében is, még mindig virágzik a korrupció, esetenként felkötnek egy-egy szerencsétlent, de a rendszer attól még működik - pont mint itthon: nálunk is lesittelnek néha egy-két korrupt politikust (a kivégzés azért durva lenne), de maga a korrupciót létrehozó és fenntartó környezet változatlan.
@szomorutojas: az az igazán zavaró ebben, hogy elvileg ezek a hatályos szabályok, nem valamilyen külföldi példa alapján vágyott álom...

Gest anyó férje 2010.05.30. 21:31:24

@Dr Borivoje Surdilovics:

Annyiban igazad van hogy az orvosok "adminisztratív eszközökkel" való ráncba szedését a sztálinista rendszer találta ki. Lásd orvosperek a vége felé. Csak ebbe Sztálin előbb halt bele mint az orvosok, úgyhogy nem ő nevetett a végén. Lehet hogy csak véletlen, de intő példa azért most is

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 21:46:25

@Gest anyó férje: Bár nem értem az összefüggést,de megemlíteném hogy Sztálin 75 évesen egy közel sem nyugodt élet után halt meg (nem milliárdosként) és nem ebbe tört bele a bicskája úgy hiszem.

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 21:49:38

Bár az érdekesség kedvéért lehet hogy az orvosok győztek:"2003-ban egy közös orosz-amerikai történészcsoport olyan közleményt adott ki, mely szerint Sztálin szervezetébe varfarin, egy erős patkányméreg jutott, amely megakadályozza a vér megalvadását, és embernél agyvérzést okoz. Mivel a szer szagtalan és íztelen, könnyen beadható az áldozatnak. A varfarint egyébként az 1950-es évek közepén az orvosok a nyugati országokban is alkalmazták szívinfarktus veszélyének kitett betegeknél. 1955-ben Dwight Eisenhower az USA elnöke is varfarin injekciót kapott, miután szívrohamon esett át. Persze, a dózison sok múlik."

szabidoki 2010.05.30. 21:59:09

@Dr Borivoje Surdilovics: most meg fogsz ijedni: képzeld el, ezt a warfarin nevű gyógyszert még ma is használják, és esélyes, hogy ha infarktusod lesz, te is kapni fogod...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.30. 22:13:10

@szabidoki: én az összegre gondoltam. A munkamennyiségrôl nekem is vannak történeteim, amik lazán 48 órásak, nem ritkán ezer kilométer feletti vezetéssel egybekötve. Az összegben az a szomorú, hogy a karbantartásvezetô technikusunk heti 60 óráért kap ennél többet. Nemzetközi viszonylatban alulfizetett.

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 22:13:50

agyvérzés vs.infarktus? Nem sok választást hagysz.Azt hiszem az infarktust választanám.De természetesen hogy a blognál maradjunk egy karzsibbadással nem merném felébreszteni az ügyeletes orvost,elmúlik az magától.

adamantium 2010.05.30. 22:19:19

@Dr Borivoje Surdilovics: eredetétől függ, ha elvágtál egy ideget a karodban akkor az igencsak sürgősséget képez :D

Dr Borivoje Surdilovics 2010.05.30. 22:29:32

Hát akkor minden kedves Magyarországon maradt orvosnak nyugodt ügyeletet!

Gest anyó férje 2010.05.30. 22:34:43

@Dr Borivoje Surdilovics:
"nem értem az összefüggést"

Sok mindent nem értesz azt hiszem

Gest anyó férje 2010.05.30. 22:43:17

@Parmezanidész:
"Viszont ha most nincs pénz honnan lesz? Átszervezésből, aminek az orvostársadalom mereven ellenáll? "

Egyszerű a módja. Akinek szüksége van arcüreg pungálásra fizet mondjuk 30 ezer forintot. Éjszakai ügyeletben sürgősséggel ugyanez 50 ezer. Gondolod hogy az "orvostársadalom" áll ellen az ilyen elszámolás bevezetésének?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.31. 00:03:55

Det finns en vårdgaranti som gäller i hela landet
När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som patient längst ska behöva vänta.
Vårdgarantin reglerar inte om vård ska ges eller vilken vård som kan komma i fråga. Garantin reglerar endast inom vilka tidsgränser du som patient ska erbjudas vård.
Det kan innebära att du erbjuds besök eller behandling hos annan vårdgivare om du inte kan erbjudas vård inom tidsgränserna där du sökt vård.
Vårdgarantin gäller vid kontakt med och vid läkarbesök i primärvården samt vid första besök och behandling i all planerad specialiserad vård på ett sjukhus/mottagning oavsett om det är en läkare, sjukgymnast, etc. Vårdgarantin gäller naturligtvis för alla patienter.
Primärvård
Kontakt med primärvården samma dag
Samma dag som du söker hjälp ska du få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen. Det kan ske via telefon eller genom besök.
Läkarbesök inom primärvården inom sju dagar
Bedömer primärvården att du behöver besöka en läkare ska detta ske inom högst sju dagar, till exempel på vårdcentralen eller hos familjeläkaren.*
Akutvård
Den akuta vården berörs inte av vårdgarantin. En akut sjuk patient ska få vård så fort som möjligt, precis som tidigare.
Specialiserad vård
Besök i den specialiserade vården inom 90 dagar
Om man får en remiss till den specialiserade vården, ska man få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även om man sökt vård utan remiss.*
Behandling påbörjad inom 90 dagar
Efter beslut om behandling, till exempel operation, ska man få en tid inom 90 dagar.

Ez a hivatalos egész Svédországra vonatkozo szabály.
Használjátok valami forditó programot.
Már leírtam ezt írtam párszor, de ne én meséljem csak.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.31. 08:34:56

@Káin: Erről lemaradtam, így jár az ember, ha egy napon nem netezik...
Szóval, pontokba szedve:
1. Beteggel nem üvöltünk, éjszaka sem. Én a magam részéről ellátom, de pikírt megjegyzéseket én is tennék, ha 3 napos panasszal éjjel zargatnak.
2. Orvos nem telefonos ügyfélszolgálatos. Aki telefonon diagnosztizál homloküreggyulladást, ez alapján ír (kis dózisban) antibiotikumot, az előbb-utóbb belefut majd egy jó kis orvosperbe. A beteget személyesen ki kell vizsgálni, meg kell hallgatni a panaszait stb. Többek közt ezért tartom zsákutcának az online "rendeléseket" is.
3. Ezt támasztja alá az is, hogy a javasolt kezelés mellett a beteg állapota romlott. Bennem olvasás közben az merült fel, nem agytályog vagy más, koponyán dolog (daganat stb) okozza-e a csillapíthatatlan, egyre erősebb fejfájást. A lehajlás ui. minden olyan fejfájást is erősít, amit koponyán belüli nyomásfokozódás okoz.
4. Nagyon hiányolom a poszt végéről a történet zárultát. Visszament-e fül-orr-gégészhez, felszúrták-e, mért fogyott el 2 levél fájdalomcsillapító stb.

Bocs, nem olvastam el a kommenteket, ha a beíró már válaszolt volna az utolsó pontra.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.05.31. 10:27:04

@adamantium: Hogyne fizettem volna.. én fizetem jelenleg is az orvosok egy részének oktatását, ezek mellett én fizetem a munkanélküli orvosokat is sőt fura módon a dolgozó orvosokat is. Ha nem jött át nem akarok a beteged lenni (anonym rulz) Nekem NEM feladatom eldönteni mennyire vagyok súlyos állapotban, nekem NEM feladatom mérlegelni, hogy ami ma még csak fejfájás holnapra nem e homloküreg gyulladás lesz. Egyetlen oka van ennek: ÉN NEM VAGYOK ORVOS! Te értesz ehhez nem én.. Nem könnyű meló, aláírom, de azért az engem is fel tud baszni mikor az orvos félrészegen elzavarja haza a beteget aki pár órával rá meghal. Igenis rosszul van valaki tessékcsak elmenni az ügyeletre mert SOHA NEM LEHET TUDNI! Neked pedig igenis tessék gyógyítani..

Hipósgriff 2010.05.31. 17:57:59

@SteveJobs: a fejfájásodat okozhatja akár terhesség is (nem feladatod eldönteni, tényleg).
Ha fél-, vagy egészen részeg orvossal találkozol, bátran hívd a kórházi rendészeti szolgálatot, az ő kötelességük eljárni.
Az ügyeletre valóban el kell menni, amennyiben a baj VALÓBAN a sürgősségi ellátásra tartozik.

adamantium 2010.05.31. 19:38:06

@SteveJobs: te garantáltan nem fizeted, az állam fizeti, a te adód meg az államháztartásban egy nagy nulla, a saját gyermekeid oktatására sem elég, maradjunk annyiban, hogy mindenki a saját gyermekei oktatását finanszírozza állami segítséggel. Munkanélküli orvos nincs, mert az ország nem engedheti meg ezt a luxust. a dolgozó orvost azt meg végkép nem te fizeted, esetleg ő téged, ez már korábban ki lett fejtve miért is. NE aggódj el foglak látni ha a betegem leszel. tudod nekem sem tisztem tudni, hogy egy villanykörte kiégése mennyire fontos és súlyos, kihívom a villanyszerelőt hajnal 3-kor, szerinted örülni fog? kijön? ha jól megfizetem akkor biztos. ne aggódj ha friss sérülésed van akkor ellátnak, de itt egy 3 napos probléma volt. nem vettem észre az eredeti leírásban, hogy részeg lett volna az orvos. és egyébként mit várt a beteg és mit kapott? fájdalomcsillapítót, hát azt otthon is bevehette volna

Daihelyon 2010.05.31. 20:34:13

Ennyi ostoba orvos ellenes hozzászólást is csak ezen a blogon látni.

Az meg külön a sírva röhögős mikor valaki azzal jön, hogy ő fizeti az orvos taníttatását. Az ilyentől a szavazati jogot azonnali hatállyal meg kell vonni, annyira hülye.

A röghöz kötésre röviden és tömören: a jó ...., azt. Ez nem a szuculizmus, bújtatott munkanélküliséggel és pult alól adott VHS kazettákkal. Ugyan azt mint az előbb: szavazati jogot azonnali hatállyal megvonni az ilyen kiötlőjétől.

meronem 2010.06.01. 14:54:21

@isti75: "Ugye nagyon meg lennétek lepődve ha a tűzoltó a hálapénz befizetése esetén lenne hajlandó eloltani az égő házatokat."
Azért az elég ritka, hogy csak akkor látnak el valakit, ha előre fizet, az egyértelműen bűncselekmény. A példa rossz, szokás szerint.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása