Csontritkulás

2010.05.24. 11:30

Csökken a csontok sűrűsége, emiatt azok elgyengülnek. A csontok szilárdságát a kalcium és a foszfor adja. A csontsűrűség harmincéves korunkig nő, ezt követően lassan csökkenni kezd. Ha a szervezet nem jut elég ásványi anyaghoz, vagy az anyagcseréje rosszul szabályoz, a csontok egyre törékenyebbek lesznek. Az öregkori csontritkuláson kívül több típusa létezik a betegségnek. Ilyen a veseelégtelenség, a hormonzavarok, a klimax következtében kialakuló csontritkulás.


Tünetek: A csontok sűrűsége lassan csökken, így ritkulásuk sokáig nem okoz panaszokat. Amikor viszont már sokat veszített sűrűségéből, összeroppanhat, ami sajgó fájdalommal jár. A meggyengült gerinccsigolyák például kisebb sérülés esetén vagy akár spontán is összeroppanhatnak. Ha több csigolya is eltörik, púpossá alakulhat a hát. A fájdalom, majd az érzékenység pár hét, esetleg hónap múlva megszűnik.


Kezelés: A betegség megelőzése sikeresebb, mint kezelése. A csont sűrűségének növelése érdekében ajánlatos kalciumban gazdag italokat fogyasztani; két pohár tej például tartalmazza a napi szükségletet. Az erősítő-terhelő tornagyakorlatok, de akár a lépcsőmászás és a séta is, segítenek a csontritkulás megelőzésében. Hasznosak még a hormonpótló készítmények és D-vitamin szedése - az orvos javaslatára.


(Forrás: egészséglexikon)

Csontritkulás


Históriai áttekintés


Világszerte több százmillió embert sújt és hazánkban is a lakosság 7-10%-át érinti. Az utóbbi évtizedekben egyre nő a betegek száma. Ebben egyrészt nincs semmi kóros. Inkább majdhogynem örülnünk kell neki, mivel a tudomány segítségével felismerhetővé és kezelhetővé, sőt megelőzhetővé vált egy probléma, amit korábban tétlenül kellett tudomásul vennünk. Nem volt segítség a hajlott hát, a rettenetes fájdalmak, a fenyegető combnyaktörés ellen. Az is pozitívum, hogy a fejlett országokban a várható maximális életkor egyre kitolódott, ezért több nő éri meg azt az életkort, amikor a csontritkulás már panaszokat okozhat. A nőket tehát elsősorban az ösztrogénhiányhoz kötődő csontritkulás is sújtja, ami a menopauza idején felgyorsítja a csontvesztést. Ilyenkor a csont belső része gyengül, melynek jellegzetes következménye a csigolyák összecsúszása vagy az alkartörés.


A betegség nemcsak a nőket veszélyezteti, az öregedéssel összefüggő csontritkulás mindkét nemnél bekövetkezik. A folyamat azonban, mely a csont teljes állományára kiterjed, nagyon lassú és fokozatos, és rendszerint hetven éves kor fölött okoz combnyak-, csigolya-, karcsont- vagy medencetörést.


(Forrás: hazipatika.com)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása